OM FDUV MEDLEMSANTAL PER FÖRENING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OM FDUV MEDLEMSANTAL PER FÖRENING"

Transkript

1 FDUV2013 Å R S B E R Ä T T E L S E 1

2 2 OM FDUV FDUV är en nationell intresseorganisation för svenskspråkiga personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga. Vi arbetar också för dem som har andra svårigheter med inlärning och kommunikation. FDUV:s verksamhet började i den nuvarande formen år 1971 med en anställd. I dag har förbundet drygt 20 anställda och verksamhet i hela Svenskfinland. FDUV är en viktig plattform för personer med utvecklingsstörning, för anhöriga, personal inom omsorgen och personal inom skolvärlden. FDUV informerar, utbildar och påverkar attityder på svenska i Finland. Förutom att FDUV bevakar utvecklingsstördas och deras familjers intressen har förbundet utvecklats till en betydande serviceproducent inom handikappsektorn i Svenskfinland bland annat med verksamheterna fritid och läger, Lärum och LL-Center. Under de senaste åren har även projektverksamheten vuxit, vilket har en stor betydelse för hur servicen för personer med utvecklingsstörning utvecklas i framtiden. FDUV har över medlemmar men erbjuder tjänster även till exempel till personer med stora stödbehov såsom personer med flerfunktionshinder eller personer med mindre stödbehov såsom läs- och skrivsvårigheter. FDUV:s verksamhet finansieras till stor del av RAY. Understödet möjliggör intressebevakning, informationsspridning och den administration som krävs för verksamheten och projekten. FDUV får även bidrag från flera finlandssvenska fonder för pedagogisk verksamhet och för kursoch sensoteksverksamhet. Kommunerna köper både läger- och fritidstjänster, och multisensoriska och pedagogiska tjänster. FDUV har under år 2013 fortsatt sitt sparprogram vilket lett till ett positivt resultat. Medlemsantalet stiger Under år 2013 har medlemsantalet i DUV-föreningarna stigit med 70 personer. Medlemsantalet har stigit mest i lokalföreningen på Åland. Föreningarna är stommen i DUV-verksamheten och erbjuder våra medlemmar bland annat möjligheten till aktiv fritidsverksamhet och lokalt påverkansarbete. FDUV har 11 lokalföreningar och en nationell förening, Steg för Steg. Förbundet deltar i föreningarnas verksamhet genom att hålla kontakt och besöka föreningarna enligt önskemål. Aktuell information skickas regelbundet till föreningsaktiva, och förbundet hjälper föreningarna med medlemsregister och webbsidor. I början av februari arrangerades DUV-dagarna med fokus på fritidsverksamhet, såsom social cirkus, improvisation, friluftsliv och framtida utvecklingsmöjligheter. Läs mera om föreningarnas fritidsverksamhet på sidan 12. MEDLEMSANTAL PER FÖRENING jakobstadsnejden karlebynejden kimitonejden mellersta nyland nykarleby steg för steg sydösterbotten vasanejden västnyland västra åboland åland Östra nyland

3 ÅRSBERÄTTELSE LÄTTLÄST innehåll Det här är FDUV:s årsberättelse. Här kan du läsa om det som hände under år FDUV är en organisation med 20 anställda. Vi arbetar för att stöda personer med utvecklingsstörning, deras anhöriga och andra grupper som har svårigheter med inlärning och kommunikation. Det finns elva lokala DUV-föreningar. Föreningarna är medlemmar i förbundet FDUV. Steg för Steg är också med i FDUV. DUV-föreningarna ordnar olika slags fritidsverksamhet för sina medlemmar. FDUV stöder föreningarna i deras verksamhet. År 2013 har föreningarna till exempel fått hjälp med sina webbsidor. I februari 2013 ordnade vi DUVdagarna för alla föreningar. Där kunde man lära sig om friluftsverksamhet och social cirkus, och tillsammans diskutera vad man vill jobba för i framtiden. Föreningarna fick många nya medlemmar år Tillsammans hade föreningarna 2653 medlemmar i slutet av året, nästan hundra fler än år DUV på Åland blev under året den största föreningen med nästan 360 medlemmar. Hur många medlemmar de andra föreningarna har kan du se här bredvid. Om fduv 2 år 2013 i korthet 4 samarbete 6 stöd i närsamhället 8 projekt och utveckling 10 fritid och läger 12 sinnesstimulans 14 pedagogisk utveckling 16 lättläst på svenska 20 projekt och utveckling 22 förlagsverksamhet 23 internationellt samarbete 24 information 26 organisation o. personal 27 resultaträkning 28 balansräkning 30 förtroendevalda 31 Tack! Förbundsstyrelsen framför sitt varma tack för det stöd förbundet fått såväl av DUV:s medlemmar som av olika institutioner i det finländska samhället. Likaså framför förbundsstyrelsen sitt varma tack till alla dem som ekonomiskt bidragit till förbundets strävanden.

4 4 året 2013 diskussioner och arbete inför reformer År 2013 präglades av diskussioner kring kommande reformer av lagstiftning och vårdstrukturer. De viktigaste frågorna under år 2013 har varit social- och hälsovårdsreformen, förnyelser inom socialoch hälsovårdslagstiftningen och arbetet efter statsrådets principbeslut om boende för personer med utvecklingsstörning. Social- och hälsovårdsreformen Under år 2013 har vårdreformen diskuterats på många nivåer i samhället. För oss finlandssvenskar är den centrala frågan att garantera tjänster på svenska. En livlig diskussion har förts om Kårkulla samkommuns framtid och FDUV har framfört sitt stöd för samkommunen men också poängterat behovet av alternativa lösningar och alternativ serviceproduktion. Bra representation i nationell arbetsgrupp kring boende Gällande utvecklandet av boende för personer med utvecklingsstörning är den nationella planen att minska institutionsplatserna och öka stödet i närsamhället. Vice ordförande Ossian Wassborr representerar förbundet i den nationella KEHAS-arbetsgruppen och verksamhetsledaren är vidtalad som sakkunnig för arbetsgruppens beredning. Arbetsgrupp för sammanslagning av handikappservicelagen och specialomsorgslagen En arbetsgrupp för sammanslagningen av handikappservicelagen och specialomsorgslagen (VALAS) bildades under år SAMS juridiska ombud representerade de svenskspråkiga handikapporganisationerna. Juridiska ombudet har informerat FDUV:s personal om förnyelserna och FDUV:s intressebevakningsgrupp har delgivits planerna. FDUV:s personal har möjlighet att under processen kommentera förslagen. Arbetsgruppen fortsätter sitt arbete under år Aktivt samarbete inom KVANK Under året har FDUV samarbetat aktivt med de finska systerorganisationerna, de finska handikapporganisationerna och de svenska social- och hälsovårdsorganisationerna för att diskutera aktuella frågor kring reformerna. Förbundet har utvecklat ett intensivt samarbete via Delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning (KVANK), via RAY-projekt och via Handikappforums intressenätverk. Samarbete på svenska De svenska social- och hälsovårdsorganisationerna samarbetar genom en återkommande träff mellan verksamhetsledarna, under år 2013 har verksamhetsledarna samlats fyra gånger. Svenska Finlands Folkting har engagerat organisationerna genom att bilda en arbetsgrupp kring upphandlingsfrågor. SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder har kommit igång i sin roll som koordinator för intressebevakningen för personer med funktionsnedsättning på svenskt håll. FDUV har aktivt tagit del av SAMS utlåtanden. Samarbete med Kårkulla samkommun Under år 2013 arrangerades två samarbetsträffar med Kårkulla samkommun. Träffarna har resulterat bland annat i ett tätare samarbete i förbundets projekt kring boende.

5 året LÄTTLÄST Finland håller på att göra en social- och hälsovårdsreform. I framtiden ska så många som möjligt få tjänster så nära sitt hem som möjligt. Finland ska också ändra lagarna som gäller för personer med utvecklingsstörning. Dessutom har man bestämt att ingen ska behöva bo på institution efter år Under år 2013 har FDUV deltagit i många diskussioner om vad som ska ändras och hur det ska gå till. För FDUV är de svenska tjänsterna särskilt viktiga, och vi har påverkat för att de ska bli så bra som möjligt. FDUV har fortsatt sitt viktiga samarbete med olika organisationer och arbetsgrupper. Viktiga samarbetsparter är Kårkulla samkommun, SAMS, alltså Samarbetsförbundet kring funktionshinder och våra finska systerorganisationer.

6 6 intressebevakning samarbete med andra organisationer FDUV samarbetar aktivt med många olika organisationer för att få information och bedriva intressebevakning kring aktuella frågor. Det mest omfattande samarbetet bedrivs via styrelseuppdrag eller samarbetsgrupper. SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder FDUV är medlem i SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Under 2013 var FDUV:s ordförande medlem i styrelsen och verksamhetsledaren ersättare. FDUV arbetar även aktivt via SAMS intressentnätverk och samarbetar kring utlåtanden. Nationell arbetsgrupp jobbar med boende Vice ordförande Ossian Wassborr representerar förbundet i social- och hälsovårdsministeriets KEHAS-arbetsgrupp kring boende. Förbundets verksamhetsledare valdes in i social- och hälsovårdsministeriets KEHAS-arbetsgrupp som sakkunnig i slutet av året. Styrelseplats i RAY ger inblick i hela sektorn Förbundets verksamhetsledare är styrelsemedlem i penningautomatföreningen RAY från och med år 2013, vilket har haft en stor betydelse för förbundet. Förbundet får på ett helt nytt sätt inblick i social- och hälsovårdsfrågor och kan påverka stödet för personer med funktionsnedsättning. KVANK:s, Aspas och Fididas styrelser Verksamhetsledaren ingår i ledningsgruppen för Delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning (KVANK) som representerar alla större aktörer inom boendeservice i Finland. FDUV deltar aktivt i nätverkets arbete kring hur exempelvis arbets- och dagverksamhet bör utvecklas för personer med utvecklingsstörning. Verksamhetsledaren har ingått i två arbetsgrupper som berör upphandling, den ena via Svenska Finlands Folkting och den andra via Handikappforum. Verksamhetsledaren är även styrelsemedlem i Aspa-stiftelsen och Aspa Palvelut samt i föreningen för utvecklingssamarbete Fidida. Dessutom representerar verksamhetsledaren förbundet i Kehitysvammaliittos fullmäktige. Arbetsgrupper för stödpersoner, fritid och sysselsättning Verksamhetschefen för förenings-, fritids- och kursverksamheten representerar förbundet i arbetsgruppen inom stödpersonsprojektet 4BT, i insamlingsdelegationen för En liten gest, för arbetsgruppen kring Första informationen (Ensitietoverkostoryhmä) och i styrgruppen för VATES-stiftelsens svenskspråkiga projekt Aktivera resurser. Verksamhetchefen representerar förbundet inom arbetsgruppen Svenska nätverket för anpassad idrott och motion. Samarbete för lättläst Verksamhetschefen för Lärum och LL-Center representerar förbundet i LL-Bladets redaktionsråd och i Papunets ledningsgrupp. FDUV:s pedagogiska utvecklare är medlem i ledningsgruppen för SPERES. LL-Centers planerare och verksamhetschef är medlemmar i delegationen för lättläst litteratur (Selkokeskuksen neuvottelukunta). Övriga medlemskap och samarbeten FDUV är medlem i styrgruppen för VATESstiftelsens svenskspråkiga RAY-finansierade projekt, Aktivera resurser, som bevakar och samlar kunskap om svenskspråkiga personer med funktionsnedsättning och deras ställning på arbetsmarknaden. Dessutom deltar FDUV:s personal i Handikappforums träffar kring aktuella politiska frågor och i arbetsgrupper kring daglig verksamhet och boendefrågor inom Delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning (KVANK). FDUV är medlem i en finskspråkig arbetsgrupp som funderar på hur man kunde få kvalitetskriterier för Första information i Finland enligt en modell från Irland.

7 7 LÄTTLÄST FDUV samarbetar med många organisationer och grupper som arbetar för samma saker som vi. Via andra organisationer får vi viktig information och kan ge information till dem. Ett viktigt sätt att samarbeta är förtroendeuppdrag, alltså att FDUV har en representant i olika styrelser och arbetsgrupper. Under 2013 var vår ordförande Nils Torvalds med i SAMS:s styrelse. Vice ordförande Ossian Wassborr var med i en nationell arbetsgrupp kring boende, och verksamhetsledare Lisbeth Hemgård var sakkunnig i arbetsgruppen. Lisbeth Hemgård har också haft många andra förtroendeuppdrag. Till exempel är hon från år 2013 styrelsemedlem i penningautomatföreningen RAY. Det här ger oss möjlighet att påverka RAY:s sätt att stöda personer med funktionsnedsättning. Också FDUV får bidrag från RAY. Också många andra i FDUV:s personal sitter med i olika styrelser och arbetsgrupper.

8 8 intressebevakning Stöd i närsamhället Ett av förbundets mål är att visa på möjligheterna för personer med utvecklingsstörning och anhöriga att påverka sina egna levnadsförhållanden. Tanken med verksamheten Stöd i närsamhället är dels att påverka för att få bättre tjänster i framtiden, dels att sprida kunskap om aktuella frågor i dag. Seminarier och kurser På kurser och seminarier får våra medlemmar, personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga men också yrkespersoner och samarbetspartners aktuell och nyttig kunskap. Seminarier och föreläsningar ordnas delvis i samarbete med andra organisationer. Målgruppen för FDUV:s kursverksamhet är familjer i Svenskfinland, men också yrkesgrupper som ger vård eller service till familjer där det finns ett barn, en ungdom eller en vuxen med utvecklingsstörning eller andra inlärningssvårigheter. De flesta kurser som ordnades under verksamhetsåret ingick i något projekt vid FDUV. Handikappolitik och personlig assistans För femte året i följd arrangerades en svenskspråkig dag kring handikappolitik och personlig assistans. Dagens centrala frågeställning var hur kvalitativa tjänster i Svenskfinland ska tryggas. Huvudarrangör var SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder. FDUV var en av medarrangörerna. Nätverksträffar och familjekurser Under år 2013 ordnades även nätverksträffar för äldre föräldrar och anhöriga som har vuxna barn med funktionsnedsättning. Informationsträffar om arv, testamente och intressebevakning hölls i Ekenäs, Helsingfors och Vasa. I juli ordnades en anpassningskurs finansierad av FPA på Päiväkumpu i Karislojo. Målgruppen var familjer med barn i åldern 0 8 år, 8 familjer deltog. Under verksamhetsåret ordnades två språkträningskurser enligt Karlstadmodellen, så kallade sommarskolor, en i Pargas i juni och en i Mariehamn i november. Målgruppen var familjer med barn med språkstörning. I samarbete med Folkhälsans förbund ordnades rekreationsdagar för föräldrar och samtidigt ett barnläger för familjerna som deltog i rekreationsdagarna. Personalen har även hållit föreläsningar på yrkeshögskolan Arcada om första information för blivande barnmorskor. En välbesökt dansgala ordnades i Vörå på hösten i samarbete med DUV i Vasanejden. En friluftsdag ordnades i Vasa. I april deltog FDUV, i samarbete med 20 andra finlandssvenska aktörer, i arrangemangen kring en kulturdag för alla barn på Annegården i Helsingfors. FDUV deltog med Sensotekets mörka rum. Under verksamhetsåret fortsatte samarbetet med Natur och Miljö rf, med Svenska semesterförbundet och med Finlands Handikappidrott och -motion VAU rf. Etiskt forum FDUV:s Etiska forum har i uppgift att medla vid konflikter och lyfta fram etiskt viktiga frågor inom specialomsorgen. Anhöriga, personer med utvecklingsstörning och personal kan kontakta forumet kring bland annat frågor om rättigheter och bemötande. Forumet kan även stödja med samtal, diskussioner och vid behov hjälp att skriva utlåtanden. För att upprätthålla en pågående dialog kring etiska frågor ordnar forumet föreläsningar och diskussioner. Etiskt forum ordnade en kväll kring tystnadsplikt och sekretess för anhöriga, personal och brukare i Helsingfors i april. I maj var Etiskt forum medarrangör tillsammans med Helsingfors kyrkliga samfällighet och Kyrkostyrelsen i ett föreläsnings- och diskussionsmöte kring fosterdiagnostik som hölls i Domkyrkans krypta i Helsingfors. I Etiskt forum finns representanter för FDUV, föreningen Steg för Steg, Kårkulla samkommun, Borgå Stift/Kyrkans central för det svenska arbetet och Finlands Svenska Autism- och Aspergerförening. FDUV:s projektkoordinator är sekreterare i Etiskt forum.

9 9 LÄTTLÄST För att hjälpa personer med utvecklingsstörning och deras familjer ordnar FDUV kurser, seminarier och föreläsningar. Under år 2013 ordnade vi till exempel en så kallad anpassningskurs och två språkträningskurser enligt Karlstadmodellen. Vi ordnar också kurser för dem som arbetar med personer med utvecklingsstörning. Etiskt forum finns inom FDUV men är ett samarbete mellan flera organisationer. Personer med utvecklingsstörning, deras anhöriga och personal kan ta kontakt med Etiskt forum om de undrar över etiska frågor eller vill ha hjälp att lösa konflikter. Man kan till exempel kontakta Etiskt forum om man undrar vilka rättigheter man har, eller om man har blivit dåligt behandlad. Etiskt forum ordnar också föreläsningar och diskussioner kring etiska frågor. År 2013 har vi till exempel ordnat en föreläsning om tystnadsplikt och sekretess. Vi var också med och ordnade en föreläsning om fosterdiagnostik.

10 10 Bättre förberedd för flytt Projektet Skräddarsydd boendeservice har under det andra verksamhetsåret kommit i gång med fart. Under året ordnades flera kurser och två större seminarier. Sammanlagt nådde man ut till över 290 personer och 40 familjer i huvudstadsregionen. Flyttningsförberedelse och lokala lösningar Tanken med FDUV:s boendeprojekt är att utveckla en modell för flyttnings- och boendeförberedelse och för det stöd som behövs i anpassningsskedet. Målgruppen är personer som ska flytta, deras anhöriga och boendepersonal. På lång sikt är målet att stödja och uppmuntra kommunerna att utveckla sådana lokala lösningar som familjerna vill ha och som i enlighet med FN-konventionen främjar delaktighet i närsamhället. Diskussionsgrupper och kurser Under verksamhetsåret 2013 arrangerades fem kurser i form av diskussionsgrupper. Projektpersonalen samarbetade med Prakticums närvårdarlinje och stödpersonsverksamheten vid SAMS kring en kurs om vuxenliv. I februari och juni ordnades seminarier för anhöriga och anställda om aktuella frågor inom boende, serviceplanering i Finland samt egna val. I maj ordnades på de anhörigas begäran en informationskväll om tjänster med inbjudna föreläsare från Kårkulla samkommun och Helsingfors stad. Under året arrangerades även tio verkstäder för studerandena på Optimas yrkesförberedande linje kring teman såsom ett eget hem och steg mot vuxenlivet. Seminarium I november ordnades i samarbete med andra organisationer ett seminarium om flyttningsförberedelse i Helsingfors. En serieteckningsverkstad hölls på Steg för Stegs storträff i november. I slutet av verksamhetsåret rekryterades sju timanställda som utbildas och kommer att fungera som en tilläggsresurs. Under året deltog projektledaren i en studieresa till Skottland och de projektanställda har även besökt beslutsfattare i de kommuner som omfattas av projektet. Projektet finansieras av RAY och beräknas pågå åren

11 projekt och utveckling 11 Nätverk ger styrka Styrka genom nätverk har lyckats engagera omkring 70 föräldrar i sju nätverksgrupper i Svenskfinland. I grupperna får familjerna utbyta erfarenheter, information och bättre färdigheter att påverka sin egen situation och bli delaktiga i de beslut som rör dem själva. Träffar varje månad Föräldranätverksgrupperna har under året träffats ungefär en gång per månad. Två nya grupper bildades under verksamhetsåret. Grupperna finns i norra, mellersta och södra Österbotten, Helsingfors, Raseborg, Borgå och Åboland. Grupperna arbetar med olika frågor utgående från de behov som finns i gruppen och i regionen. Erfarenheter, tips och råd I nätverksgrupperna får föräldrarna dela med sig av sina tankar och upplevelser med andra föräldrar i en liknande situation. I grupperna får föräldrarna även tips och råd om sina rättigheter. Nätverksgrupperna har under året bjudit in sakkunniga, bland andra pedagogiska handledare, datapedagoger, jurister, chefer för handikappservice, skoldirektörer och politiker. Påverkansarbetet har gett konkreta resultat, till exempel resulterade ett möte mellan föräldrar, politiker och tjänstemän i förbättrade förhållanden för familjerna gällande skolfrågor. Aktivitetsdagar och studiebesök Aktivitetsdagar för hela familjen ordnades i Österbotten på våren och hösten och en familjehelg ordnades i södra Finland. Grupperna i Österbotten har gjort studiebesök till Mussor skola, Lärum, Sensoteket och Optima yrkesinriktade specialundervisning. Projektet uppmärksammade Barnkonventionens dag, vars tema 2013 var barn med funktionsnedsättning. Nätverksgrupperna har samarbetat i de olika regionerna med Folkhälsan, Finlands Svenska Autism- och Aspergerförening, Lärum, DUVföreningar och Bamsegruppen. Projektet finansieras av RAY och pågår Samarbetspartner är Hjärnförbundet, Finlands Svenska Autism- och Aspergerförening, Folkhälsan och projektet Vaikuttava vertaistoiminta vid Kehitysvammaisten Tukiliitto. LÄTTLÄST FDUV:s projekt Skräddarsydd boendeservice och Styrka genom nätverk fortsatte Projektet Skräddarsytt boende stöder personer med utvecklingsstörning som funderar på eller håller på att flytta till ett eget hem. Under år 2013 ordnade man flera kurser och två seminarier för dem som ska flytta och deras familjer. Sammanlagt har nästan 300 personer deltagit i projektet. Styrka genom nätverk ger stöd åt familjer som har ett barn med utvecklingsstörning. Det finns sju grupper av föräldrar som träffas runtom i Svenskfinland. Totalt är 70 föräldrar med i nätverket. Föräldrarna träffas ungefär en gång i månaden. De berättar för varandra om problem de har i vardagen och tipsar varandra om hur man kan lösa problemen. Ibland gör de studiebesök eller bjuder in experter till träffarna. Under år 2013 har grupper i Österbotten till exempel besökt Mussor skola och yrkesskolan Optima.

12 12 fritid och läger Sköna sommarläger och en aktiv fritid FDUV:s sommarläger uppskattas av både deltagare och anhöriga. På våra läger får personer med utvecklings störning en möjlighet till meningsfull sommarvistelse och semester. De får också träna att vara borta hemifrån. Sommarverksamheten ger anhöriga en möjlighet till avlastning. Nästan 30 sommarläger Under 2013 arrangerades 29 lägerperioder för personer med utvecklingsstörning. Verksamheten omfattade barn-, ungdoms- och vuxenläger, temaläger, semesterveckor och avlastningsläger. Målet med mindre lägergrupper uppnåddes samtidigt som ledarantalet ökade från tidigare år. Det här beror på att grupper med större hjälpbehov deltog flitigt i lägerverksamheten. Under år 2013 gavs de deltagare som inte fick understöd från sin hemkommun möjlighet att delta mot en förhöjd avgift. I Österbotten deltog alla och i södra Finland nästan alla trots de förhöjda avgifterna. Omtyckt militärläger Den september arrangerades i samarbete med Försvarsutbildningsföreningen ett militärläger i Syndalen med deltagare från Nyland, Åboland och Österbotten. I samband med en rekreationshelg för föräldrar 4 6 oktober arrangerades på Högsand ett veckoslutsläger för barn med särskilda behov och deras syskon. På lägret deltog fem barn. Det sammanlagda antalet deltagare i läger, resor och veckoslutsaktiviteter under 2013 var cirka 449 och antalet ledaranställningar var cirka 276. Verksamheten finansierades med kommunala medel, fondmedel och deltagaravgifter. Anpassningsträning och fritid Samtliga DUV-föreningar har under året haft ett varierande och omfattande utbud av fritids-, kultur- och idrottsaktiviteter för personer med utvecklingsstörning. Strävan har varit att planera fritiden med normalisering och medbestämmande som vägledande principer. Samarbetet med olika sektorer i samhället är viktigt då man ger personer med utvecklingsstörning tillgång till fritids- och kulturutbud i samhället. De kommunala sparåtgärderna har under det gångna året på vissa orter påverkat möjligheterna att utveckla fritidsverksamheten. Stödpersoner och fritidsverksamhet för personer med grav utvecklingsstörning har uppmärksammats. Likaså har idrott och motion fått större uppmärksamhet i DUV-föreningarna. Folkdansverksamheten VI KAN har fortsatt. Vid utgången av år 2013 fanns fyra fungerande folkdanslag bestående av folkdansare med utvecklingsstörning. På folkdansveckoslutet i mars i Åbo deltog 27 personer från fyra folkdanslag. VI KAN-verksamheten har genomförts med stöd av bidrag från Svenska kulturfonden. Under år 2013 fick cirka 1200 personer med utvecklingsstörning något slag av fritidsservice. Cirka 180 ledare, stödpersoner och frivilliga har varit engagerade i verksamheten. Verksamheten finansierades med kommunala medel via FDUV, fondmedel och föreningarnas egna medel. Idrott och Motion FDUV arrangerade ett vinterveckoslut för familjer och personer med utvecklingsstörning på Peurunka badhotell den februari I veckoslutet deltog 48 personer från Nyland och Österbotten. De vanligaste aktiviteterna i föreningarna har varit simning, gymnastik, bowling, boccia, innebandy, friidrott, idrottsdagar, friluftsdagar och dans. Friidrottsdagarna ordnades av DUV i Västnyland FDUV har representation i centralorganisationen för handikappidrotten i Finland, Finlands Handikappidrott och -motion VAU rf. En handbok, Motostationer, om motoriska övningar och träning av färdigheter enligt Special Olympics Motor Activity Training Program MATP skrevs och finns till försäljning.

13 projekt och utveckling 13 LÄTTLÄST FDUV ordnar varje sommar nästan 30 sommarläger. I lägren deltar flera hundra personer med utvecklingsstörning. FDUV ordnar också läger för föräldrar och syskon. Populära läger år 2013 var konst- och dramalägret, ungdomslägret och skärgårdslägret. DUV-föreningarna ordnar fritidsaktiviteter för sina medlemmar, till exempel klubbar och utfärder. År 2013 har föreningarna satsat mycket på idrott och motion. Populära grenar är dans, simning, gymnastik, bowling, boccia, innebandy och friidrott. Också idrottsdagarna och friluftsdagarna är populära. FDUV ordnade ett vinterveckoslut för familjer och personer med utvecklingsstörning på Peurunka badhotell i februari. DUV i Västnyland ordnade friidrottsdagar i augusti. FDUV samarbetar också med VAU, alltså centralorganisationen för handikappidrotten i Finland.

14 14 multisensoriskt Sinnesstimulans FDUV:s sensotek i Vasa och i Helsingfors erbjuder sinnesstimulans till personer med flerfunktionshinder, begåvningshandikapp, autism eller autismliknande tillstånd. Sensoteken sprider också information om och hyr ut produkter som främjar sinnesstimulans. Över 500 besökare i Vasa Sensoteket i Vasa har haft cirka 530 besökare. Trots att utrymmena minskades ökade antalet enskilda besök från tidigare år. Fyra av fem besökare hade funktionshinder, vilket är en stor ökning från tidigare år. En del smågrupper har kommit på regelbundna besök. På Barnkonventionens dag i november hade Sensoteket i Vasa öppet hus med många besökare. Sensoteket i Vasa besöktes under året av lite färre studerandegrupper och personalgrupper än åren innan. Studerande besöker sensoteket i Helsingfors Sensoteket i Helsingfors har haft nästan 200 besökare. Sensoteket besöktes av elever, studerande inom pedagogik, samhällspedagogik, social- och hälsovård samt ungdomsarbete, barn, unga och vuxna med olika funktionshinder och deras närstående, daghemsgrupper och personalgrupper från både äldreomsorgen och olika handikapporganisationer. Under verksamhetsåret besöktes sensoteket även av många finskspråkiga grupper. Bollvästen ny produkt Sensoteken hyr ut och sprider information om bolltäcket, bolldynor och bollvästar i hela Finland. Bolltäcket är ett rogivande och sinnesstimulerande hjälpmedel som ökar kroppsmedvetenheten. Den genomsnittliga uthyrningstiden för täcket har varit mellan två och tre veckor. Ingen av uthyrningarna i Helsingfors har lett till försäljning under verksamhetsåret. Årets nya produkt, bollvästen, uppskattades av användarna. Bollvästen fungerar enligt samma princip som bolltäcket och finns att hyra från Sensoteket i Vasa i två olika barnstorlekar. LÄTTLÄST FDUV har sensotek, alltså rum där sinnena får stimulans, i både Helsingfors och Vasa. Sammanlagt hade sensoteken över 700 besökare under år Sensoteket i Vasa besöktes mest av personer med funktionshinder. Sensoteket i Helsingfors besöktes också mycket av studerande. I sensoteken kan man träna sina sinnen, där finns till exempel sådant man kan lyssna på och sådant man kan känna på. I sensoteken finns också vita rum och svarta rum. Alla får komma och titta på rummen och prova hur det känns att vara i dem. I det vita rummet kan man ligga under ett bolltäcke och lugna ner sig. Man kan också hyra bolltäcken och bollvästar, om man vill prova dem hemma.

15 15

16 16 specialpedagogiskt från lärum PEDAGOGISK UTVECKLING VID Lärum Lärum erbjuder lättläst litteratur, läromedel för elever i behov av stöd, facklitteratur om olika funktionshinder, sinnesstimulerande material samt pedagogisk utveckling. En av Lärums viktigaste uppgifter är att visa på möjligheter till goda undervis ningsarrangemang för elever i behov av stöd. Mässor och läromedelsutställningar Viktiga händelser under år 2013 var Educamässan och mässan kring alternativ och kompletterande kommunikation. Det samnordiska läsförståelseprojektet kom i gång under hösten. Lärum hade huvudansvaret för att organisera AKK-mässan i början av 2013 i Vasa. Mässan besöktes av 200 personer. Under Educamässan hade Lärum en egen monter, och nådde cirka 400 lärare och annan pedagogisk personal. Tillsammans med Schildts och Söderströms förlag ordnades en turné med läromedelsutställningar i de finlandssvenska regionerna. Våra pedagogiska utvecklare besökte under turnén 11 orter och träffade över 400 lärare och annan personal. Lärum deltog i de Nationella elevvårdsdagarna i Korsholm med en materialutställning. Elevvårdsdagarna besöktes av cirka 150 lärare och personal från skolorna i Svenskfinland. Expertis, föreläsningar och handledning Lärums pedagogiska utvecklare har medverkat som sakkunnig inom lättläst och specialpedagogik i Utbildningsstyrelsens läroboksprojekt för högstadiet inom kemi och historia. Lärums pedagogiska utvecklare har hållit föreläsningar kring IT och kompensation, faciliterat möten mellan lärarkollegier, faciliterat en föräldra- skoldirektörsträff, informerat föräldragrupper, ansvarat för läromedelsutställningen i Vasa, skapat digitala övningar och handlett lärare och föräldrar. Under 2013 publicerades alla digitala övningar till den lättlästa läromedelsserien Solklart. Serien omfattar läroböcker och övningar i matematik, fysik, kemi, geografi och biologi. Uppdaterade versioner av Solklarts basmaterial publicerades likaså. Den lättlästa serien i samhällslära, Jag i samhället, publicerades till Educamässan Nytt projekt kring läsförståelse År 2013 inledde Lärum ett tvåårigt samnordiskt forskningsprojekt. Projektet riktar sig främst till elever med utvecklingsstörning och kommer att stärka Lärums kunnande inom en viktig disciplin läsförståelse för elever i behov av stöd. Forskningsprojektet utprövar och jämför två olika metoder att genom strukturerade textsamtal stärka textförståelsen och kommunikationsförmågan hos åriga skolelever med utvecklingsstörning och/eller autism. Genom projektet vill man få en första inblick i metodernas möjlighet att stärka inlärningsmöjligheterna allmänt för barn med behov av stöd. Projektet är en uppföljning av ett liknande forskningsprojekt som genomförts i skolor i Sverige. Projektet koordineras av en anställd vid FDUV/Lärum och pågår åren Projektledningen är dansk och forskningsledare är Dorthe Klint Petersen. Under våren och sommaren 2013 möttes projektkoordinatorerna i de tre länderna för att planera det praktiska arbetet. Lärums andel av planeringsarbetet bestod bl.a. i att under professor Monica Reichenbergs ledning utarbeta de texter som utgör underlag för textsamtalen. Utförandefasen började under hösten 2013 och fortgår till Arbetet inleddes med en workshop kring läsförståelse för de deltagande lärarna. Efter detta genomfördes strukturerade textsamtal i elevgrupper samt pre- och posttestning av de deltagande eleverna. Några textsamtal i varje grupp videofilmades. Projektet har fått finansiering från TrygFonden i Danmark och Nordplus vilket möjliggjort Lärums deltagande. Deltagandet förutsätter en egen finansieringsdel.

17 17 LÄTTLÄST Lärum är en del av FDUV och arbetar med skolor och utbildning. Lärum stöder barn som har svårt att lära sig vissa saker. Lärum ger information till lärarna om hur de kan hjälpa sina elever. Under 2013 ordnade Lärum till exempel kurser om datorprogrammet Symwriter och om lättläst it. Lärum gör också böcker och annat material som lärarna och eleverna kan använda i skolan. Lärum deltar i olika evenemang för att visa vilka böcker och andra produkter som finns. Viktiga händelser år 2013 var Educamässan och AKK-mässan kring alternativ och kompletterande kommunikation. Många lärare och andra intresserade besökte Lärums utställningar i Helsingfors och Vasa. Lärum är också med i ett nordiskt forskningsprojekt som började I projektet undersöker man hur barn med utvecklingsstörning och autism lär sig läsa.

18 18 Lättläst på svenska i finland LL-Center har under året producerat lättlästa texter till flera informativa broschyrer för bl.a. justitieministeriet och FPA. Dessutom har centret gett ut LL-Bladet, gjort flera bearbetningar, erbjudit konsultation kring lättläst, deltagit i mässor, arrangerat kurser i att skriva lättläst och drivit utvecklingsprojekt kring läsombud och finlandssvenska bearbetningar. Tillgänglighet till information LL-Center producerar och främjar lättläst material på svenska i Finland. Målet för verksamheten är att öka målgruppernas delaktighet i samhället genom ökad tillgång till information och kultur. Till målgrupperna hör bland annat personer med utvecklingsstörning, demens, afasi eller dyslexi, invandrare, skolelever och språkstuderande. Informationsbroschyrer och webbinnehåll Under 2013 har lättlästa svenska texter producerats bland annat till broschyrer om hälsa, matlagning, pengar och FPA-tjänster. Dessutom har LL-Center granskat broschyrer för LL-märkning, bearbetat publikarbetsmaterial för Svenska Teatern och gett stöd till Kyrkostyrelsens översättare. LL-Center informerar om lättläst via flera olika kanaler och ansvarar för innehållet på de svenska lättlästa sidorna på portalen för alternativ kommunikation, Papunet. Bokmässan och övriga evenemang I oktober deltog LL-Center i Helsingfors bokmässa med en utställning och scenprogram om läsombud och om att skriva lättläst. LL-Center deltog också i Educamässan och har haft bokbord och informerat om lättläst på ett tiotal andra evenemang. Under verksamhetsåret ordnades även två kurser i att skriva lättläst. LL-Center har under 2013 föreläst om lättläst på en klarspråkskonferens i Kanada, tack vare ett resestipendium från Svenska folkskolans vänner. LL-Bladets digitala version förnyades LL-Bladets nya digitala webbversion utarbetades under år 2013 och publicerades i början av år Tidningens upplaga är omkring 1000 exemplar och stiger till 3000 via samarbetet med nätverket för det svenska språket och kulturen i Finland, Svenska nu. Digitaliseringen av tidningen förbereddes under år 2013 enligt modellen för den finska systertidningen Selkosanomat. Under året fortsatte samarbetet mellan LL-Bladet och Svenska nu. LL- Bladet deltog genom att distribuera tidningar till ett stort antal svensklärare i finska skolor samt tilläggsmaterial via nätet. Många har nytta av lättlästa nyheter LL-Bladet prenumereras till flera av Kårkullas boendeenheter och arbetscentraler där man läser tidningen i grupp. Tidningen prenumereras även hem av personer med utvecklingsstörning. En stor del av läsarna är skolelever och vuxna i finskspråkiga skolor och läroinrättningar, som använder tidningen i undervisningen i svenska. I många svenskspråkiga skolor används LL-Bladet som en inkörsport till tidningsläsning och en källa till aktuell information. Till läsarna hör även invandrare och flyktingar, finländare som bor utomlands, personer med dyslexi eller afasi, äldre personer och personer med syn- eller hörselskada eller andra funktionsnedsättningar. LL-Bladet kommer ut regelbundet varannan vecka sedan år 1990 med 23 nummer per år. Utgivare är FDUV och Kehitysvammaliitto. På finska heter tidningen Selkosanomat. Utgivningen av tidningen stöds ekonomiskt av RAY och med ett mindre bidrag från Konstsamfundet.

19 lättläst på svenska i fniland 19 LÄTTLÄST LL-Center arbetar för att det ska finnas lättlästa böcker och andra lättlästa texter på svenska i Finland. För att det ska finnas fler som kan skriva lättläst ordnar vi kurser i att skriva lättläst. Man kan också få hjälp av oss när man skriver en lättläst text. Under år 2013 har vi varit med och gjort lättlästa broschyrer om till exempel hälsa, matlagning och vardagsekonomi. Vi besöker ofta skolor och olika evenemang och berättar om lättläst. Under år 2013 var vi till exempel med på Helsingfors bokmässa. Vi ger ut den lättlästa tidningen LL-Bladet som kommer ut varannan vecka. I den kan man läsa nyheter och andra artiklar på lättläst svenska. Under 2013 planerade vi en ny webbplats för LL-Bladet. Den öppnade i januari 2014 på

20 20 Lättläst på svenska Läsombud blir tvåspråkigt Trots att det treåriga projektet Läsombud i Svenskfinland avslutades under år 2013 fortsatte verksamheten i form av ett nytt tvåspråkigt projekt. Läsombudsverksamheten har redan under tidigare år fått ett gott mottagande och väckt efterfrågan på utbildning av nya läsombud och spridning till flera enheter. Bland annat ansåg läsombud med förmän att verksamheten hade många goda effekter, och att den är konkret och relativt lätt att genomföra. Samarbetspartnerna såg verksamheten även som en viktig kvalitetsfaktor i vården och visade stort intresse för att sprida den till flera enheter. Målen med det nya projektet är att sprida och befästa läsombudsmodellen inom special- och äldreomsorgen i hela Svenskfinland, sprida modellen inom den finskspråkiga special- och äldreomsorgen på ett begränsat område och slutligen att utbilda frivilliga högläsare. På lång sikt ska läsning bli en regelbunden och bestående verksamhet på boenden och dagliga verksamheter för personer med utvecklingsstörning, personer med minnessjukdomar och äldre som har förlorat förmågan att läsa själva. Kurs för frivilliga högläsare Projektets svenska verksamhet tog vid där det förra projektet slutade med planering av kurser för nya läsombud, förhandlingar med enheter för vuxenutbildning om samarbete kring kurserna och marknadsföring av läsombudsverksamheten och kurserna till chefer och förmän inom omsorgen. Under hösten planerades även en kurs för frivilliga högläsare i samarbete med Folkhälsans förbund. Lukutuki påbörjas Den finskspråkiga verksamheten sköts som en köptjänst av Selkokeskus vid Kehitysvammaliitto. En projektplanerare anställdes i maj för att påbörja spridningen av verksamheten till finska omsorgsenheter i Vasa- och Björneborgsregionerna. Läsombudsmaterialet översattes från svenska till finska och verksamheten marknadsfördes till förmän inom äldre- och specialomsorgen i Vasa och Björneborg. Projektet finansieras av RAY och pågår åren Finlandssvenska romaner bearbetas till lättläst Första gången någonsin bearbetas tre finlandssvenska romaner till lättläst. Under år 2013 har arbetet med bearbetningarna fortsatt enligt plan och målet är att under år 2014 ge ut de tre första finlandssvenska lättlästa bearbetningarna någonsin. Under 2013 har tre manus bearbetats: Tusenblad av Birgitta Boucht, Där vi en gång gått av Kjell Westö och Orgelbyggaren av Robert Åsbacka. LL-Center har stött författarna i sitt arbete, samt arbetat med grafiker som gör omslag, illustrationer och ombrytning. Projektet stöds av Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Svenska folkskolans vänner, Lisi Wahls stiftelse samt Brita Maria Renlunds minne och drivs av en projektansvarig vid FDUV/ LL-Center. Lokala läsombudsarbetsgrupper Under år 2013 har representanter för specialoch äldreomsorgen, biblioteken, föreningar och utbildningsenheter medverkat i lokala läsombudsarbetsgrupper i Kimito och Närpes. En kurs för bibliotekarier hölls i Nyland och läsombudsverksamheten presenterades för en större allmänhet bland annat på FN:s läskunnighetsdag och under bokmässan. Tidigare utbildade läsombud fick stöd i form av tips om nytt lättläst material.

21 projekt kring lättläst 21 LÄTTLÄST LL-Center arbetar för att det ska finnas fler läsombud. Läsombud är personer som läser tillsammans med dem som har svårt att läsa själv. Vi ordnar kurser för dem som vill bli läsombud. Vi ordnar också föreläsningar för dem som redan är läsombud och hjälper dem att hitta bra böcker att läsa. Vårt projekt Läsombud i Svenskfinland avslutades i februari 2013, men verksamheten fortsatte genast med ett nytt tvåspråkigt projekt, som kallas Läsombud-Lukutuki. Nu utbildar vi läsombud också på finska, tillsammans med Kehitysvammaliitto. Under år 2013 fortsatte också vårt projekt Finlandssvenska LL-bearbetningar. Inom projektet görs de första finlandssvenska återberättade romanerna: Tusenblad av Birgitta Boucht, Där vi en gång gått av Kjell Westö och Orgelbyggaren av Robert Åsbacka. Böckerna kommer ut på Lärumförlaget hösten 2014.

22 22 projekt och utveckling Lättläst om informationsoch kommunikationsteknologi Mångprofessionell fortbildning för personal inom undervisning Under år 2013 har projektet Lättläst it resulterat i tre nya publikationer för lärare och elever med stora inlärningssvårigheter. Förutom en längre kurs i IKT för personer med utvecklingsstörning har några kortare kurser och en klubb kring internet arrangerats. Idén med projektet Lättläst it är att öka den digitala delaktigheten i samhället och öka möjligheterna för personer med stora inlärningssvårigheter, till exempel personer med utvecklingsstörning, att använda dator och internet. I första hand produceras ett undervisningsmaterial för inlärning av dator- och internetkunskaper baserat på Opikes Tikas koulutusmalli. Projektet Kom i kapp har under 2013 erbjudit fortbildning för yrkesgrupper inom utbildningssektorn som it arbetar med barn som är i ip behov av särskilt stöd. Lärare och annan utbildningsperkom i kapp fortbildning inom specialpedagogik sonal har fått lära sig om datorprogrammet Symwriter och om lättläst it. Målet med projektet har varit att stärka det mångprofessionella samarbetet mellan grupperna och öka kunskaperna om att skriva och använda lättlästa texter, att använda informationsteknologi i undervisningen och att introducera internetanvändning för elever i behov av stöd. Det yttersta målet är att ge varje individ tillgång till information i en sådan form att informationen kan tillgodogöras samt att ge individen möjlighet att själv ge information till sin omgivning. Under 2013 avslutades första delen av projektet genom att deltagarna i kurserna om att skriva lättläst lämnade in sina texter och fick feedback av kursledaren. I mars 2013 ordnades kurser i att använda datorprogrammet SymWriter och i november startade den mera omfattande lärarutbildningen inom lättläst it. Kurserna ordnades i Helsingfors, Åbo och Vasa. Projektet koordineras av personal vid FDUV/ Lärum, finansieras av Utbildningsstyrelsen och pågår under åren Tre nya publikationer Under 2013 utkom tre publikationer: instruktionsboken Lättläst om internet, lärarhandledningsmaterialet Lättläst it Lärarhandbok och undervisnings- och planeringsverktyget Lättläst it Utvärderingsblanketter i november. Under 2013 översattes och bearbetades även den lättlästa instruktionsboken Lättläst om e-post som publiceras år Flera kurser under året Det kursmaterial som produceras inom projektet testas innan det publiceras. För detta ändamål ordnades en sex dagar lång IKT-kurs för personer med stora inlärningssvårigheter på Lehmiranta i Salo den 1 6 juli. IKT-kurser hölls även på Steg för Stegs storträff, för Steg för Stegs blivande erfarenhetstalare och en internetklubb som arrangerades i samarbete med DUV i Mellersta Nyland. Under hösten 2013 arrangerades även en fortbildningskurs för lärare och handledare som en del av fortbildningsserien Kom i Kapp. Projektet finansieras av RAY och pågår åren man älskar skriva P E D A G O G I S K U T V E C K L I N G v i d LÄRUM

23 förlaget Lärum-förlaget Lärum-förlaget erbjuder produkter och läromaterial inom specialundervisningen på svenska i Finland. Förlaget förmedlar även rikssvenska produkter som kan användas i den finlandssvenska skolan. Den egna produktionen har bestått av tre produkter inom Lättläst it: Lättläst it Lärarhandledning, Lättläst om internet samt Lättläst it Utvärderingblanketter, och två material inom serien finlandssvenska kartläggningsprodukter: KSS Diktamen 2 och 5. Samarbetet med läromedelscentralen Opike har fortsatt under året. Under 2013 började Lärum-förlaget distribuera Opikes nya produkt Hundkorten med svenska instruktioner. I slutet av 2013 knöt förlaget kontakter med Argasso förlag, för att börja distribuera deras så kallade läsvänliga ungdoms- och barnböcker. Lärum-förlagets produktkatalog har distribuerats till alla svenskspråkiga skolor i Finland tillsammans med Serholts och Nypons produktkataloger. Dessutom gjordes ett separat utskick till alla språkbadsskolor på hösten LÄTTLÄST Lärums projekt Lättläst it fortsatte år I projektet jobbar vi för att alla ska kunna lära sig använda dator och internet. Under 2013 har vi gett ut en ny bok om it och dessutom olika slags material för lärarna. Vi har också testat materialet genom att använda det på en kurs för personer med inlärningssvårigheter, på Steg för Stegs storträff och på en internetklubb. Klubben ordnade vi tillsammans med DUV i Mellersta Nyland. Under året fortsatte även Lärums projekt Kom i kapp. I projektet har vi ordnat kurser för lärare och andra som jobbar i skolor. De har fått lära sig att skriva lättläst, använda datorprogrammet SymWriter och om lättläst it. Kurserna har hållits i Helsingfors, Åbo och Vasa. Lärum-förlaget hör också ihop med FDUV. Förlaget ger ut lättlästa böcker och läromedel. Under 2013 har förlaget till exempel gett ut lättlästa böcker om it. Man kan också köpa böcker och annat material från Sverige via Lärum-förlaget. 23

24 24 NORDISKT OCH INTERNATIONELLT SAMARBETE I NORDEN OCH INTERNATIONELLT FDUV är medlem i de nordiska intresseorganisationernas samarbetsråd (Nordiska Samarbetsrådet) NSR. Under år 2013 har förbundet fungerat som ordförandeland för gruppen vilket inneburit ett extra uppdrag, genom beredning av mötena och ansökningar för stöd. Dessutom har förbundet insamlat uppgifter om tjänster i de olika nordiska länderna. Nordiskt samarbete Under år 2013 har Nordiska samarbetsrådet NSR sammankommit två gånger. Den april möttes rådet på Island och den 1 3 november i Stockholm. Förbundets ordförande och verksamhetsledare deltog i bägge mötena. Frågor om boendekvalitet, tjänster och ekonomi har diskuterats, dessutom gjordes flera intressanta studiebesök på Island och under vårt besök i Sverige fick vi bekanta oss med antroposofiska miljöer. De nordiska mötena är värdefulla eftersom våra samhällen liknar varandra och vi får idéer om hur vi kan påverka och utveckla vår verksamhet. Inclusion Europe och International FDUV är medlem i Inclusion Europe och i Inclusion International båda intresseorganisationer för familjer och personer med utvecklingsstörning. FDUV har delat medlemskap i respektive organisationer med Kehitysvammaisten Tukiliitto. Förbundet deltog inte i Inclusion Europes möte i Slovenien i maj, men Kehitysvammaisten Tukiliitto representerade Finland på mötet. Utvecklingssamarbete i Kenya FDUV har inlett ett nytt samarbetsprojekt med KAIH under år Projektet riktar sig till familjer och personer med utvecklingsstörning i KAIH, eller Kenya Association for Intellectually Handicapped. Projektet är en fortsättning på ett långvarigt utvecklingssamarbete. Under år 2013 har KAIH bevakat sina medlemmars intressen på flera politiska plan för att personer med utvecklingsstörning skall få tillgång till skola, hälsovård och en skälig inkomst. Föräldrar har fått utbildning i Kenyas nya konstitution och de nya maktstrukturerna till följd av decentraliseringen i landet. Föräldrarna har även fått träffa parlamentariker. Under året har man utbildat ungdomar och unga vuxna med utvecklingsstörning till erfarenhetstalare. På FDUV:s initiativ besökte Leif Packalén från World Comics KAIH:s huvudkontor i Nairobi och berättade om påverkningsmöjligheter via serieteckning. Under året har KAIH via sin verksamhet nått ut till 2800 familjer och verkat i sju regioner i Kenya, vilket innebär en märkbar ökning från föregående år. FDUV är från och med år 2013 medlem i det finländska partnerskapsprogrammet Vammaiskumppanuus (via Fidida). Partnerskapsprogrammet finansieras via Utrikesministeriet för tre år i taget. Den grundläggande principen för projektsamarbetet är att partnerorganisationen i Kenya bär huvudansvaret för att planera och genomföra verksamheten. FDUV står för kamratstöd och expertis, ansvarar för finansieringen av verksamheten och följer upp hur projektet framskrider. Under verksamhetsåret har en projektkoordinator vid FDUV arbetat med projektets administration (20%).

25 25 LÄTTLÄST FDUV samarbetar med organisationer i många andra länder. Vi har kontakt med organisationer som gör liknande arbete som vi i Norden, Europa och nästan hela världen. Under 2013 har vi satsat extra mycket på det nordiska samarbetet, eftersom FDUV varit ordförande för de nordiska intresseorganisationernas samarbetsråd NSR. FDUV:s samarbetspart i Kenya som heter KAIH började under år 2013 ett nytt projekt för att sprida information. Till exempel har familjer och personer med utvecklingsstörning fått lära sig vad den nya grundlagen i Kenya innebär för personer med utvecklingsstörning.

26 26 INFORMATION OCH personal INFORMATION OCH PUBLIKATION År 2013 planerades en förnyelse av förbundets, föreningarnas, Lärums och LL-Centers visuella profiler. Arbetet med den förnyade medlemstidningen fortsatte enligt plan, och förbundet stärkte också sin närvaro i de sociala medierna. Förnyelse påbörjas Att öka medvetenheten om utvecklingsstörning, bevaka medlemmarnas intressen och lyfta fram rätten till ett fullvärdigt medborgarskap för alla är centrala mål för FDUV. Våra viktigaste informationskanaler är webbplatsen, medlemstidningen Gula Pressen, månadsbrevet till föreningarna och sociala medier. Under år 2013 fortsatte arbetet kring förnyelsen av den visuella profilen som planerades tas i bruk från och med början av år Under året fortsatte även arbetet med att förnya förbundets samtliga webbplatser. Arbetet med Gula Presssens innehåll har fortsatt och med ett bidrag från Konstsamfundet och reklamintäkter kunde artiklar och fotografier köpas in av frilansjournalister. Tidningen utkom under året med fyra nummer med olika teman och upplagan var Nya material och sociala medier På hösten 2013 producerades en väggkalender för år 2014 som föreningarna kunde sälja till sina medlemmar. Omkring 370 kalendrar såldes via föreningarna. En ny basbroschyr för medlemsvärvning producerades och skickades ut till föreningarna. På hösten 2013 öppnades Facebooksidor för Lärum och LL-Center. Under året har förbundet fått synlighet i både nationella och lokala media bland annat om sommarskolan i språkträning i Pargas, militärlägret i Dragsvik och barnens rättigheters dag Specialbiblioteket FDUV:s specialbibliotek i Helsingfors innehåller mångsidig facklitteratur, lättläst litteratur och ett varierande urval av filmer på DVD, rapporter, avhandlingar och nordiska facktidskrifter. Biblioteket har besökts av studerande vid yrkeshögskolor och yrkesinstitut, personer från arbetscentraler och boendeenheter och föräldrar och anhöriga till barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. Tack vare ett årligt understöd från Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond har det varit möjligt att förse biblioteket med aktuellt material och att prenumerera på tidningar och facktidskrifter. Administrationen av biblioteket sker med biblioteksprogrammet PrettyLib, som förutom normala biblioteksfunktioner som katalogisering och utlåning också möjliggör webbaserad sökning i bibliotekets databas för bibliotekets användare. LÄTTLÄST FDUV berättar om sin verksamhet och om aktuella frågor till exempel via Gula Pressen, via vår webbplats och via vår Facebooksida. Under år 2013 jobbade vi mycket med att planera en ny logo och en ny webbsida. År 2013 gjorde vi också en snygg väggkalender för DUV-föreningarna sålde kalendern, tillsammans 370 stycken! Under 2013 har vi satsat på att använda sociala medier mer än tidigare. Sociala medier är till exempel Facebook och Twitter. På Facebook finns nu egna sidor för FDUV, Lärum och LL-Center. FDUV har ett eget bibliotek i Helsingfors. Där kan alla låna lättlästa böcker och faktaböcker.

27 27 ORGANISATION OCH PERSONAL FDUV:s styrelse sammanträdde fyra gånger under år 2013 och fullmäktige hade ett vårmöte och ett höstmöte. Intressebevakningsgruppen där representanter för föreningarna deltar sammanträdde tre gånger under Ledningsgruppen som består av verksamhetscheferna för teamen, ekonomichefen och verksamhetsledaren har samlats åtta gånger under året. De olika teamen har samlats enligt behov. Personalens planeringsdagar hölls i Vegahuset den augusti med fokus på projektarbete och den nya organisationsstrukturen med team. Personalen i Helsingfors och i Vasa har haft personalmöten ungefär var tredje onsdag, mötena har protokollförts. FDUV LL-CENTER 11 LOKALFÖRENINGAR STEG FÖR STEG PERSONER MED UTVECKLINGSSTÖRNING ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD PERSONER MED INLÄRNINGSSVÅRIGHETER ÖVRIGA GRUPPER LÄRUM Personal i helsingfors Elin Andersson, t.f. verksamhetssekreterare, Steg för Steg Solveig Arle, t.f. LL-redaktör Monica Avellan, verksamhetschef Martin Bengtström, ekonomichef Carina Frondén, projektkoordinator Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare Jon Jakobsson, fritidskoordinator Kari Lautjärvi, kanslibiträde Carl Lindgren, projektkoordinator, Steg för Steg Isa Moisio, kanslibiträde Marita Mäenpää, projektkoordinator Emelie Möllerström, t.f. verksamhetssekreterare, Steg för Steg Laura Rahka, informatör Johanna Rutenberg, projektledare Elina Sagne-Ollikainen, projektkoordinator Annette Tallberg, projektledare Anne Wetterhoff, administrativ planerare Maria Österlund, redaktör för LL-Bladet personal i vasa Marlene Ahlberg, verksamhetschef Lärum Ann-Christin Hagstrand, försäljningssekreterare Tina Holms, projektkoordinator Annika Martin, regional koordinator Sofie Vikström, pedagogisk handledare Ulla Stina Åman, pedagogisk handledare

28 28 Resultaträkning Ordinarie verksamhet Intäkter Ersättning från kommunerna RAY Statsbidrag FPA Övriga bidrag Kurs- och deltagaravgifter Sålda tjänster Övriga intäkter Fakturerade kostnader Intäkter totalt Kostnader Personalkostnader Löner Pensionsförsäkringar Övriga personalkostnader Personalkostnader totalt Avskrivningar Övriga kostnader Materialkostnader Köpta tjänster Övriga kostnader Övriga kostnader totalt Kostnader totalt Ordinarie verksamhet totalt Tillförda medel totalt Medlemsavgifter Avgifter och andelar , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,64

29 Resultaträkning 29 Placerings- och finansieringsverksamhet Intäkter Hyresintäkter Dividender Återtagen nedskrivning av aktier Försäljningsvinster Övriga intäkter Kostnader Bostadsvederlag Nedskrivning av aktier Räntekostnader Övriga kostnader Placerings- och finansieringsverksamhet totalt Resultat före extraordinära poster Allmänna understöd Offentliga understöd RAY Donationer och understöd Kollekter Valinsamling Understöd Allmänna understöd totalt Verksamhetens resultat Fristående fonds resultat Desiree Grotenfelts fond Intäkter Donationer Återtagen nedskrivning av aktier Försäljningsvinster Beviljade stipendier Nedskrivning av aktier Övriga kostnader Räkenskapsårets resultat Förändring i fondens kapital Räkenskapsårets resultat , , ,63 0, , , , , ,55-359, , , , , , , , , , , , , ,97 0, ,00-315,00-103, , , , , , , , , , , , ,13-436, , , , , , , , , , , ,42 0, ,74 0, ,00-171,00-99, , , ,65

30 30 Balansräkning BALANSRÄKNING Bestående aktiva Materiella tillgångar Fastighetsaktier Materiellla tillgångar totalt Placeringar Bestående aktiva totalt Rörliga aktiva Förskottsbetalningar Fordringar totalt Kassa o bank totalt Rörliga aktiva totalt Fristående fonds tillgångar Desiree Grotenfelts fond Placeringar totalt Bank totalt Fristående fonds tillgångar totalt Aktiva Totalt Passiva Eget kapital FDUV:s fonder totalt Över- / underskott från tidigare år Årets resultat Tidigare års resultat Fristående fonds kapital Desiree Grotenfelts fond Eget kapital Tidigare års över-/underskott Årets över/underskott Fristående fonds kapital totalt Eget kapital totalt Främmande kapital Långfristigt främmande kapital Kortfristigt främmande kapital totalt Passiva totalt , , , , ,13 0, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,85

31 förtroendevalda 31 FDUV:S FÖRBUNDSSTYRELSE Ordförande: Vice ordförande: Nils Torvalds Beatrice Wahlström Ossian Wassborr Ordinarie medlem Ersättare Susan Enberg Benita Johans Gunilla Sandelin Robert Helin Christel Granholm-Hagen Majvor Wärnå Benita Ivars Katarina Källberg Inger Karlsson Ant Simons Åsa Krook Nanny Sundström Gösta Höijer Sylvan Höijer Birgitta Spåra Lars-Erik Backman Gun-Britt Östman Margit Westerlund Jonne Tallberg Ulrica Sund FDUV:S FULLMÄKTIGE Från föreningar inom FDUV Ordinarie Ersättare Östra Nyland Gunvor Flykt, ordförande Göran Sjöström Mellersta Nyland Mauri Nyqvist Sarah Rizzo Västnyland Leif Ekholm Krister Stenroos Kimitonejden Leila Sundqvist Harriet Mattsson Västra Åboland Gunilla Fröberg Susanne Agge Åland Mikael Holm Ann-Britt Alén Sydösterbotten Ann-Charlotte Åkerman Gunvor Gullans Vasanejden Majvor Neuman Monica Johnson Nykarleby Ralph Ström Mirja Sundqvist Jakobstadsnejden Mikaela Asplund Micaela Svenlin Karlebynejden Chistina Omars Jarl Haga Steg för Steg Erik Weyand Anders Ranta-Aho Från kommunsektorn, den kyrkliga verksamheten inom Borgå stift och områden inom undervisning och sociala tjänster Maria Helsing Björn Öhman Sixten Snellman Stefan Näse Kristina Jansson-Saarela Petra-Mari Kaske

32 32 FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL FÖRBUNDSKANSLIET Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS (09) fduv@fduv.fi VASAKANSLIET Handelsesplanaden 20 A VASA (06) fduv.vasa@fduv.fi LL-CENTER Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS (09) ll-center@fduv.fi LÄRUM Handelsesplanaden 20 A VASA (06) forlaget@larum.fi fduv.fi larum.fi ll-center.fi

F D U V MÅLPROGRAM 2 0 1 5 2 0 1 7 1

F D U V MÅLPROGRAM 2 0 1 5 2 0 1 7 1 FDUV MÅLPROGRAM 2015 2017 1 Innehåll Värdegrund 3 Inledning 4 Påverkansarbete 6 Synlighet och kommunikation 7 Förvaltning och ekonomi 8 Förbund Förening 9 Fritid- och läger 10 Familjearbete 11 Lärum och

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl Förbundet De Utvecklingsstördas Väl FDUV r.f. Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors tel +358 (0)9 43 42 36 0 fax +358 (0)9 40 77 48 e-post: fduv(a)fduv.fi hemsida: www.fduv.fi Bilder: Patrik Lindström Solveig

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2016

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2016 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2016 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL rf FÖRBUNDSKANSLIET: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 434 23 60 E-POST:

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G 1. Verksamheten 2014 1 1.1 FDUV:s verksamhet 1 1.2 FDUV år 2014 1 2. Samarbete förbund förening

Läs mer

Inkomster totalt 2 395 690 Utgifter 2 395 690

Inkomster totalt 2 395 690 Utgifter 2 395 690 Reviderad budget 2015 Budget 2015 inkomster utgifter inkomster utgifter Förvaltning 36 600 562 787 39 600 571 727 Läger och Avlastning 610 385 610 385 613 900 613 900 Anpassningsträning och Fritid 36 015

Läs mer

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM)

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Innehåll 1. Bakgrund och behov 2. Målsättningar och målgrupp 3. Samarbetsorganisationer och samarbetsparter 4. Projektets resultat

Läs mer

FDUV 2012 ÅRSBERÄTTELSE

FDUV 2012 ÅRSBERÄTTELSE 1 FDUV 2012 förbundet de utvecklingsstördas väl ÅRSBERÄTTELSE 2 Tack! Förbundsstyrelsen framför sitt varma tack för det stöd förbundet fått såväl av DUV:s medlemmar som av olika institutioner i det finländska

Läs mer

F D U V Å R S B E R Ä T T E L S E

F D U V Å R S B E R Ä T T E L S E FDUV ÅRSBERÄTTELSE 2 0 1 6 1 om fduv FDUV i ett nötskal FDUV är en nationell intresseorganisation vars främsta uppgift är att bevaka intressen som berör personer med utvecklingsstörning och deras familjer.

Läs mer

Tankar kring processen att flytta hemifrån. Projektledare Annette Tallberg Helsingfors, 21 november 2014

Tankar kring processen att flytta hemifrån. Projektledare Annette Tallberg Helsingfors, 21 november 2014 Tankar kring processen att flytta hemifrån Projektledare Annette Tallberg Helsingfors, 21 november 2014 Kort om FDUV FDUV är en riksomfattande intresseorganisation som arbetar för svenskspråkiga personer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2017

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2017 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2017 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL rf FÖRBUNDSKANSLIET: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 434 23 60 E-POST:

Läs mer

får påverka hur de lever får ha ett gott liv får bli förstådda och respekterade på sitt eget modersmål får utvecklas på olika sätt.

får påverka hur de lever får ha ett gott liv får bli förstådda och respekterade på sitt eget modersmål får utvecklas på olika sätt. Det här är FDUV:s strategi för åren 2018 2020. Vår strategi berättar vad vi vill göra, till exempel vad vi vill ändra i samhället, och hur vi ska bära oss åt för att göra det. alltså varför vi finns till

Läs mer

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter.

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Ålder. Hur gammal är din anhöriga som behöver stöd? 0-6 7-12

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2018 Förslag Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A Storalånggatan 60 00250 HELSINGFORS 65100 VASA TELEFON: 040 504 37 55 (verksamhetskoordinator)

Läs mer

Rätt till litteratur och information LL allt viktigare för många. Johanna von Rutenberg LL-Center/FDUV

Rätt till litteratur och information LL allt viktigare för många. Johanna von Rutenberg LL-Center/FDUV Rätt till litteratur och information LL allt viktigare för många Johanna von Rutenberg LL-Center/FDUV Vad är LL? Standardspråk Standardspråk är den språkform som är gemensam för olika ålders- och yrkesgrupper,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 43 42 36 18 E-POST: WEBBPLATS: stegforsteg@fduv.fi www.stegforsteg.fi 2

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL RF FÖRBUNDSKANSLIET: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 434 23 60 E-POST: WEBBPLATS:

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2013

Verksamhetsplan för år 2013 De Utvecklingsstördas Väl i Mellersta Nyland r.f. FO-nummer 0696634-0 Verksamhetsplan för år 2013 Allmänt Det här är föreningens verksamhetsplan. I den här planen hittar du allt som föreningen planerar

Läs mer

www.fduv.fi/manadsbrev

www.fduv.fi/manadsbrev MÅNADSBREV AUGUSTI 2014 Hoppas ni haft en bra sommar! Här kan ni ta del av höstens program. Gula Pressen 3 2014 har deadline den 19 augusti Skicka in foton från sommarens resor och utflykter eller berätta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg r.f.

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg r.f. VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2017 Förslag Steg för Steg r.f. Steg för Steg r.f. ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: 040 504 37 55 E- POST: stegforsteg@fduv.fi WEBBPLATS: www.stegforsteg.fi

Läs mer

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf MÅLPROGRAM 2018 2020 Förslag Steg för Steg rf Vad är Steg för Steg? Steg för Steg är en förening för och med personer med utvecklingsstörning. Vi arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2019 Förslag Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A Storalånggatan 60 00250 HELSINGFORS 65100 VASA TELEFON: 040 504 37 55 (verksamhetskoordinator)

Läs mer

Innehåll. 1. Verksamhetsledaren har ordet. 2. Samarbete förbund förening. 3. Fritidsaktiviteter och kulturtjänster. 4.

Innehåll. 1. Verksamhetsledaren har ordet. 2. Samarbete förbund förening. 3. Fritidsaktiviteter och kulturtjänster. 4. Årsberättelse 2008 Innehåll 1. Verksamhetsledaren har ordet 2. Samarbete förbund förening 3. Fritidsaktiviteter och kulturtjänster 3.1 Läger och avlastning 3.2 Anpassningsträning och fritidsverksamhet

Läs mer

Tid : Fredagen den 5 december 2008, kl

Tid : Fredagen den 5 december 2008, kl Förbundsstyrelsen 05 08 Protokoll Tid : Fredagen den 5 december 2008, kl. 10.00 Plats : FDUV:s kansli, Vilhelmsbergsgatan 11 C, Helsingfors Närvarande : ( markeras med x ) Pehr Löv x Rabbe Sjöberg x Beatrice

Läs mer

Se mig som jag är! Steg för Steg rf. Adress: Telefon: E-post: www: Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS. Storalånggatan VASA

Se mig som jag är! Steg för Steg rf. Adress: Telefon: E-post: www: Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS. Storalånggatan VASA Steg för Steg rf:s styrelse från vänster till höger: John Pelkonen, Anja Dennstedt, Niclas Jansson, Jonas Jansson, Tero Määttä, Rex Hartman, Jon Tallberg Målprogram 2018-2020 Steg för Steg rf Adress: Nordenskiöldsgatan

Läs mer

Tid: den 17 november 2011, kl Vegahuset Nordenskiöldsgatan 18 A, Helsingfors

Tid: den 17 november 2011, kl Vegahuset Nordenskiöldsgatan 18 A, Helsingfors Förbundsstyrelsen 0511 Protokoll Tid: den 17 november 2011, kl. 11.15 Plats: Vegahuset Nordenskiöldsgatan 18 A, Helsingfors Närvarande: (markeras med ) Nils Torvalds Beatrice Wahlström Ossian Wassborr

Läs mer

32 vastausta. Tiivistelmä. Fylls i av medlems- och samarbetsorganisationer. 1. Jag representerar en: Vi har riksomfattande verksamhet

32 vastausta. Tiivistelmä. Fylls i av medlems- och samarbetsorganisationer. 1. Jag representerar en: Vi har riksomfattande verksamhet mutualtrust1@gmail.com 32 vastausta Muokkaa tätä lomaketta Julkaise tiedot Tiivistelmä 1. Jag representerar en: 1. Medlemsorg 2. Samarbetso 3.Förtroendev. Anställd, Ha 3,5 7, 1,5 1, 1. Medlemsorganisation

Läs mer

ÄRENDE FDUV:s kommentar gällande Kårkulla samkommuns boendeplan 2012 2020

ÄRENDE FDUV:s kommentar gällande Kårkulla samkommuns boendeplan 2012 2020 Till Kårkulla samkommun ÄRENDE FDUV:s kommentar gällande Kårkulla samkommuns boendeplan 2012 2020 FDUV är en nationell intresseorganisation för svenskspråkiga personer med utvecklingsstörning och deras

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Försättsblad 1. Verksamheten 2010 1 1.1 FDUV:s verksamhet 1 1.2 FDUV år 2010 1 2. Samarbete förbund

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Möjligheter att få din röst hörd

Möjligheter att få din röst hörd Möjligheter att få din röst hörd 7.5.2013 Processen sammanslagningen av handikappservicelagen och specialomsorgslagen Ulrika Krook Juridisk ombud, VH E-post: ulrika.krook@samsnet.fi Telefon: 050 443 0576

Läs mer

Nya vindar inom omsorgen

Nya vindar inom omsorgen Nya vindar inom omsorgen Handikappservicen i Svenskfinland en förundersökning ur kommunens synvinkel Ann-Marie Lindqvist politices licentiat Vad? En förundersökning om handikappservice på svenska för personer

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi Kårkulla samkommun Kommunstrategi 2018 2020 Godkänd av samkommunens fullmäktige 11.10.2017 Inledning Kårkulla samkommuns verksamhet och ekonomi leds i enlighet med en av fullmäktige godkänd kommunstrategi.

Läs mer

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående.

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående. Utlåtande, STM 022:00/2013 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) och Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) tackar för möjligheten

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2008 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Försättsblad 1. Verksamheten 2008 1 2. Samarbete förbund förening 4 2.1 Stöd i närsamhället 4 2.2

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017 FDUV rf FÖRBUNDSKANSLIET: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 43 42 36 0 040 653 9227 E-POST: WEBBPLATS: fduv@fduv.fi www.fduv.fi VASAKANSLIET och LÄRUM:

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Stadgar I. NAMN OCH HEMORT 1 Förbundets namn är Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf. Förkortningen FDUV kan användas som förbundets inofficiella namn. Förbundet

Läs mer

den 5 juni 2014, kl Sokos Hotels Pasila Magistratsporten 3, Helsingfors

den 5 juni 2014, kl Sokos Hotels Pasila Magistratsporten 3, Helsingfors Förbundsstyrelsen 0314 Protokoll Tid: Plats: den 5 juni 2014, kl.11.00 Sokos Hotels Pasila Magistratsporten 3, Helsingfors Närvarande: (markeras med x ) x Nils Torvalds x Beatrice Wahlström x Ossian Wassborr

Läs mer

Årsmöte Stadgeenligt årsmöte Årsmöte genomförs 800 SAMS 800. Producera handledning - stöd personal + styrelse fördela arb information

Årsmöte Stadgeenligt årsmöte Årsmöte genomförs 800 SAMS 800. Producera handledning - stöd personal + styrelse fördela arb information Finlandssvenska teckenspråkiga r.f. ÅR 2018 VERKSAMHETSPLAN BUDGET MÅL DELMÅL Aktivitet = Vad görs Uppföljning = Mäta resultat Utveckla förening Styrelsearbete Styrelsemöten, styrelseutbildning 2x styrelseutbildning

Läs mer

NYTT från Steg för Steg 1/2019

NYTT från Steg för Steg 1/2019 NYTT från Steg för Steg 1/2019 Riksdagsval Valkampanj I detta nummer bland annat: Vårjippo Understöd för läger Ordförandens ruta Hejsan alla! Hur har ni det? Bra hoppas jag. Själv har jag det bra. Nytt

Läs mer

Innehåll. 1. Verksamhetsledaren har ordet. 2. Fritidsaktiviteter och kulturtjänster. 3. Kunskapscentrum och utveckling av nya serviceformer

Innehåll. 1. Verksamhetsledaren har ordet. 2. Fritidsaktiviteter och kulturtjänster. 3. Kunskapscentrum och utveckling av nya serviceformer Årsberättelse 2007 Innehåll 1. Verksamhetsledaren har ordet 2. Fritidsaktiviteter och kulturtjänster 2.1 Läger och avlastning 2.2 Anpassningsträning och fritidsverksamhet 3. Kunskapscentrum och utveckling

Läs mer

Neurohuset Nordenskiöldsgatan 18 A, Helsingfors. Närvarande: ( markeras med x ) Nils Torvalds x Beatrice Wahlström x Ossian Wassborr x ersättare

Neurohuset Nordenskiöldsgatan 18 A, Helsingfors. Närvarande: ( markeras med x ) Nils Torvalds x Beatrice Wahlström x Ossian Wassborr x ersättare Förbundsstyrelsen 4 09 Protokoll Tid: Måndagen den 28 september 2009 kl. 10.15 Plats: Neurohuset Nordenskiöldsgatan 18 A, Helsingfors Närvarande: ( markeras med x ) Nils Torvalds x Beatrice Wahlström x

Läs mer

Mellanrapport projektet Juridiskt ombud

Mellanrapport projektet Juridiskt ombud 1 Mellanrapport projektet Juridiskt ombud INNEHÅLL 1. Introduktion... 2. Målsättning... 3. Målgrupper... 4. Arbetsfält... 5. Delprojekt... 5.1. Intressebevakning 5.2. Ett handikappolitiskt program för

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Uppgifter om förbundet

Uppgifter om förbundet Verksamhetsberättelse 2018 1 Innehållsförteckning Uppgifter om förbundet... 3 FDUV:s kontaktuppgifter... 3 FDUV:s förbundsstyrelse 2018 2020... 3 FDUV:s personal... 4 Medlemsföreningar... 5 Medlemskap

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Kommittédirektiv Översyn av statens insatser för lättläst Dir. 2012:109 Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över statens insatser på området lättläst.

Läs mer

Slutrapport projektet Juridiskt ombud 2007-2009

Slutrapport projektet Juridiskt ombud 2007-2009 1 Slutrapport projektet Juridiskt ombud 2007-2009 INNEHÅLL 1. Introduktion... 2. Målsättning... 3. Målgrupper... 4. Arbetsfält... 5. Delprojekt... 5.1. Intressebevakning 5.2. Ett handikappolitiskt program

Läs mer

PERS NLIG ASSISTANS FÖR STÖRRE DELAKTIGHET OCH FLERE ALTERNATIV

PERS NLIG ASSISTANS FÖR STÖRRE DELAKTIGHET OCH FLERE ALTERNATIV PERS NLIG ASSISTANS FÖR STÖRRE DELAKTIGHET OCH FLERE ALTERNATIV :) VAD ÄR PERSONLIG ASSISTANS? Personlig assistans ordnas för personer med grav funktionsnedsättning som på grund av ett långvarigt handikapp

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen.

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 STATSRÅDET Kirjaamo.stm@stm.fi UTLÅTANDE Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. Hänvisning: Begäran om utlåtande

Läs mer

Föreningsmedlemmarna i centrum

Föreningsmedlemmarna i centrum Föreningsmedlemmarna i centrum Verksamhetsplan 2014 Godkänd av höstmötet 13.11.2013 2 Innehållsförteckning: sidan Allmänt 3 Medlemsverksamhet och medlemsvärvning 3 Resor 4 Utbildning och seminarier 5 Projekt

Läs mer

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * *... skulle den samlade lokala, regionala och nationella informationen om svenska aktiviteter vara mindre synlig och betydligt mera fragmentarisk och spretig

Läs mer

Marthas vision är ett samhälle som genomsyras av en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen.

Marthas vision är ett samhälle som genomsyras av en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen. VERKSAMHETSPLAN 2016 Marthas vision är ett samhälle som genomsyras av en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen. Finlands svenska Marthaförbund r.f. grundades år 1899 för att sprida gagnelig kunskap

Läs mer

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson Likvärdig förskola Helsingborgs stad Påarps förskola Projektledare: Maria Martinsson maria.martinsson@helsingborg.se Anna Thorssell anna.thorsell@helsingborg.se Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2.

Läs mer

STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014. Förslag

STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014. Förslag STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Förslag INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRESSEBEVAKNING OCH VERKSAMHET Skräddarsydd boendeservice FDUV:s etiska forum KVANK - Delegationen för boende för personer

Läs mer

Stiftelsen Pro Artibus Strategi

Stiftelsen Pro Artibus Strategi STRATEGI 2018 2025 MISSION Stiftelsen Pro Artibus Strategi 2018 2025 VÄRDEN Sakkunskap, öppenhet, mångfald och hållbarhet genomsyrar vårt dagliga arbete med och för bildkonsten. Stiftelsen Pro Artibus

Läs mer

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Delegationen för romska ärenden (officiellt delegationen för zigenarärenden) har till uppgift att främja den romska befolkningens

Läs mer

Forum Funktionshinder för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar

Forum Funktionshinder för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar Forum Funktionshinder för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar Vilken hjälp från skolan kan mitt barn få? Vart vänder jag mig för att få en utredning? Hur kan jag få hjälpmedel? Forum funktionshinder

Läs mer

Projektet Styrka genom nätverk

Projektet Styrka genom nätverk Projektet Styrka genom nätverk 1.3.2011 28.2.2015 Slutrapport www.fduv.fi/styrkagenomnatverk Tina Holms projektkoordinator Marita Mäenpää projektkoordinator FDUV 2015 Innehållsförteckning 1. Behov som

Läs mer

Som medlemmar i Handikappforum hänvisar vi också till Handikappforums utlåtande, daterat 9.6.2014.

Som medlemmar i Handikappforum hänvisar vi också till Handikappforums utlåtande, daterat 9.6.2014. Utlåtande Finansministeriet Ärende: Begäran om utlåtande över utkastet till en regeringsproposition om kommunallagen, 8.5.2014, VM065.00/2012. Utlåtande ges av SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder

Läs mer

Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen

Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen Skrämmer SOTE? På omdaningens tröskel? Varför en reform av lagstiftningen? Förändringar som har skett i verksamhetsmiljön Grundlagsutskottets utlåtande

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRESSEBEVAKNING 6 Kaste - ett utvecklingsprojekt inom handikappservice 6 Skräddarsydd boendeservice 6 FDUV:s etiska forum 6 KVANK

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Kyvyt käyttöön work-shop KVALITETSREKOMMENDATIONER FÖR SERVICE SOM FRÄMJAR SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET

Kyvyt käyttöön work-shop KVALITETSREKOMMENDATIONER FÖR SERVICE SOM FRÄMJAR SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET Kyvyt käyttöön work-shop 13.10.2015 KVALITETSREKOMMENDATIONER FÖR SERVICE SOM FRÄMJAR SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET BAKGRUND Kvalitetsrekommendationer för service som främjar sysselsättning och delaktighet

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

KUSTENS MAT Ett regionalt samarbetsprojekt mellan regionerna Österbotten, Åboland ( ), Åland och Nyland

KUSTENS MAT Ett regionalt samarbetsprojekt mellan regionerna Österbotten, Åboland ( ), Åland och Nyland KUSTENS MAT 2016-2019 Ett regionalt samarbetsprojekt mellan regionerna Österbotten, Åboland (2016-2017), Åland och Nyland HANTVERKSMÄSSIG LIVSMEDELSFÖRÄDLING FINSKA MÄSTERSKAPEN I MATHANTVERK Ann-Louise

Läs mer

VERKSAMHETEN UTSTÄLLNINGSVERKSAMHET. Christine och Göran Schildts stiftelse

VERKSAMHETEN UTSTÄLLNINGSVERKSAMHET. Christine och Göran Schildts stiftelse Christine och Göran Schildts stiftelse VERKSAMHETEN 2013 1 UTSTÄLLNINGSVERKSAMHET Grand Tour 2011 I utställningen ingick teckningar gjorda inom ramen för Finlands Rom-instituts kurs för arkitektstuderande.

Läs mer

Fritids- och friskvårdsverksamheter

Fritids- och friskvårdsverksamheter Fritids- och friskvårdsverksamheter Vad innebär en meningsfull fritid för dig? Många skulle svara att fritiden används till idrottsutövande, att umgås med vänner, läsa en bok, arbeta i trädgården eller

Läs mer

Kommunernas bruk av sociala medier Enkätresultat Finlands Kommunförbund 8.11.2011. Publicerat 8.11.2011 Finlands Kommunförbund 2011

Kommunernas bruk av sociala medier Enkätresultat Finlands Kommunförbund 8.11.2011. Publicerat 8.11.2011 Finlands Kommunförbund 2011 Kommunernas bruk av sociala medier Enkätresultat Finlands Kommunförbund 8.11.2011 Publicerat 8.11.2011 Finlands Kommunförbund 2011 Om enkäten Enkäten om hur kommunerna använder sociala mediar är den första

Läs mer

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen . Till: Social-och hälsovårdsministeriet Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen Ålands handikappförbund r.f. är en samarbetsorganisation för handikapp- och patientföreningar

Läs mer

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 BILAGA TILL FiSSc:S VB2015 Finlands Scouters landsomfattande svenska verksamhet grundar sig på samarbetsavtalet mellan Finlands Svenska

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2007 Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Försättsblad 1. Verksamheten 2007 1 2. Läger och avlastning 3 3. Anpassningsträning och fritidsverksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg INNEHÅLL Verksamhetsåret 2018 Utblick Medlemmar Externa relationer Ekonomi Kommunikation Utrikespolitiska förbundet Sverige VERKSAMHETSÅRET 2018

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 Förslag Steg för Steg rf INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRENINGENS VERKSAMHET 6 KURSER, EVENEMANG, SEMINARIER OCH ÖVRIG VERKSAMHET 7 Praktikant från Yrkeshögskolan Arcada 7 Den stora

Läs mer

STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE Förslag

STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE Förslag STEG FÖR STEG R.F. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Förslag INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRENINGENS VERKSAMHET PÅVERKANSARBETE 6 Intressepolitiska arbetsgruppen 6 Skräddarsydd boendeservice 7 KVANK - Delegationen

Läs mer

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn 16.11.2007 Stefan Svenfors Ca 289 000 = 5,5% av befolkningen (2005) Svenskfinland de områden där majoriteten av finlandssvenskarna lever och verkar Svenskfinland

Läs mer

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014 FUB i Linköping Verksamhetsplan 2014 Verksamhets plan för 2014 för FUB i Linköping Aktiviteter Vi kommer att ha möte med omsorgsnämnden, utförare, anhörigstöd, LSS funktionsstöd, dagligverksamhets chefer

Läs mer

Kårkulla samkommun i västra Nyland

Kårkulla samkommun i västra Nyland Kårkulla samkommun i västra Nyland Västra Nyland I västra Nyland erbjuder Kårkulla samkommun temporär och fortgående boendeservice, verksamhet som främjar delaktighet och sysselsättning och rådgivande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Förslag. Steg för Steg rf

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Förslag. Steg för Steg rf VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Förslag Steg för Steg rf INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRENINGENS VERKSAMHET 6 KURSER, EVENEMANG, SEMINARIER OCH ÖVRIG VERKSAMHET 7 DUV- dagar i Tammerfors 7 Praktikant från Yrkeshögskolan

Läs mer

Du som svarar på frågorna får vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta ditt namn i enkäten så ingen vet att just du har svarat.

Du som svarar på frågorna får vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta ditt namn i enkäten så ingen vet att just du har svarat. FDUV har några frågor till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning. Vi vill veta om du får vara med och bestämma hurdan service du får, till exempel hurdant stöd du får och hur du tycker att

Läs mer

Nytt på teckenspråksfronten i Finland

Nytt på teckenspråksfronten i Finland Nytt på teckenspråksfronten i Finland Finskt och finlandssvenskt teckenspråk Nordisk nätverksträff för teckenspråkiga språkvårdare den 27 augusti 2014 1 Språknämnden för finländska teckenspråk (Språkinstitutet

Läs mer

Verksamhetsplan. Internationella Arbetslag 2008. Volontärförmedling

Verksamhetsplan. Internationella Arbetslag 2008. Volontärförmedling Verksamhetsplan Internationella Arbetslag 2008 Volontärförmedling En viktig del av IAL:s verksamhet och den som berör flest medlemmar är att förmedla platser på volontärläger utanför Sverige. Under flera

Läs mer

Ett projekt i samarbete med Psykosociala förbundet rf och Svenska hörselförbundet rf. Projektet Anti Depp. - Slutrapport

Ett projekt i samarbete med Psykosociala förbundet rf och Svenska hörselförbundet rf. Projektet Anti Depp. - Slutrapport Ett projekt i samarbete med Psykosociala förbundet rf och Svenska hörselförbundet rf Projektet Anti Depp - Slutrapport Projektet Anti Depp 2006-2009 Helsingfors, januari 2010 Utgivare: Svenska hörselförbundet

Läs mer

Från enspråkighet till flerspråkighet. Kjell Herberts

Från enspråkighet till flerspråkighet. Kjell Herberts Från enspråkighet till flerspråkighet Kjell Herberts SPRÅK I RÖRELSE i den svenska skolan i Finland Utbildningsstyrelsen 17.3.2017 En global trend hos individer, företag, samhällen...)... och även Svenskfinland

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående.

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående. Kommentar Finlands Svenska Folkting Brommelsgruppen SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) och Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) tackar för möjligheten att ge sina kommentarer till

Läs mer

Nytt från Steg för Steg

Nytt från Steg för Steg Nytt från Steg för Steg VINTER 2014 Ordförandens ruta Hejsan alla! Hur har ni det? Bra hoppas jag. Det har varit en hektisk höst som snart är bakom. Steg för Steg har valt en ny styrelse för åren 2015-2017.

Läs mer

Daglig verksamhet i framtiden?

Daglig verksamhet i framtiden? Daglig verksamhet i framtiden? Sakkunnig Annette Tallberg FDUV arbetar för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla också för dem som behöver stöd i vardagen. fduv.fi Dagens tema Daglig

Läs mer

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet kirjaamo@stm.fi virpi.vuorinen@stm.fi UTLÅTANDE 17.6.2011 Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 20.4.2011

Läs mer

STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG

STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG VALTERI Lösningar till utmaningar inom lärande och delaktighet Valteri center för lärande och kompetens erbjuder elever, deras familjer och medarbetare stöd för lärande och

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se AUTISMFORUM Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd www.autismforum.se Autism och Aspergers syndrom Autism och Aspergers syndrom är funktionsnedsättningar som

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer