Effektivare planering - Vägledning för pågående projekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effektivare planering - Vägledning för pågående projekt"

Transkript

1 [Motpartens ärendeid] 1(13) Effektivare planering - Vägledning för pågående projekt Inledning Den första januari 2013 träder en ny infrastrukturlagstiftning i kraft. Samtidigt pågår många väg-och järnvägsplaneringsprojekt på vilka det nya förenklade förfarandet ska tillämpas i de fall planeringen av en väg eller järnväg påbörjats enligt nuvarande regelverk. Detta gör att det finns ett behov av en vägledning kring hur denna övergång till den nya lagstiftningen ska ske. Denna skrift syftar till att visa på hur övergången kan göras i olika planeringsfall. Det nya regelverket har föregåtts av propositionen Planeringssystem för transportinfrastruktur (prop 2011/12:118). Ett av huvudsyftena med den nya lagstiftningen är att infrastrukturplaneringen ska förenklas. I de pågående projekten är det därför viktigt att hela tiden tänka på att övergången till det nya systemet ska innebära en förenkling. Det vill säga undvik om möjligt att krångla till planeringsprocessen. Vidare är det viktigt att man fortsatt upprätthåller en god dialog med länsstyrelse, kommuner, allmänhet och berörda enskilda för att på så sätt skapa öppenhet kring planläggningsprocessen. I de flesta fall kommer projekten att kunna slutföras som planerat och därefter fasas fortsättningen på projekten in i det nya systemet. Detta innebär att skriften har lagts upp efter var i planläggningsprocessen pågående projekt befinner sig. Den nya planläggningsprocessen bygger på att ett antal frågor ställs vid olika tidpunkter i processen (figur 1). Påbörja planläggningsbeskrivning Utreda och analysera om byggande av väg/järnväg ger omgivningspåverkan Är det en smärre åtgärd med marginell omgivningspåverkan? Utred och analysera Ja markåtkomst Nej Nej Ja Frivillig markåtkomst? Markförhandling Sammanställ underlag för fortsatt projektering TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) Ta fram, bearbeta och analysera underlag Begära beslut BMP Finns alternativa sträckningar? Behöver projektet tillåtlighetsprövas? Är det BMP? Ja Ja Ja Nej Nej Nej Utforma, välj och fatta beslut om lokaliseringsalternativ, Utforma lokaliseringsalternativ, Utforma planförslag Utforma och färdigställ planförslag och MKB. Begär beslut av LST om MKB Begära LST godkännande av MKB för tillåtlighetsprövning, ta fram underlag för tillåtlighetsprövning, kungöra, granskning, beredningsremiss, sammanställa, TRVs yttrande, överlämna till regeringen, regeringen väljer alternativ Kungöra, granskning, LST yttrande, Kommunikation, Fastställelseprövning Viktigt att notera! I resp. aktivitet fram till genomförd granskning ingår samrådsaktiviteter Figur 1. Schematisk bild över frågor som ställs i den nya planläggningsprocessen.

2 [Motpartens ärendeid] 2(13) Fem planläggningstyper Utifrån förslaget till planläggningsprocess i propositionen (prop. 2011/12:118) har beskrivit fem planläggningstyper beroende på slag av infrastrukturprojekt (figur 2). Nedan ges en översiktlig beskrivning av de fem planläggningstyperna. Figur 2. Förslag till planläggningstyper. Planläggningstyp 1 TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) Små och okomplicerade åtgärder vid befintlig anläggning. Marginell påverkan på omgivningen och frivillig markåtkomst. Ingen plan tas fram. Exempel på projekt som kan komma att omfattas av planläggningstypen är tryckbankar, målad 2+1 väg, busshållplatser, plattformsförlängningar samt vissa förstärkningsprojekt. Planläggningstyp 2 Projekt som av länsstyrelsen beslutats inte innebära betydande miljöpåverkan. Därmed krävs ingen miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Vidare finns inga alternativa lokaliseringar till projektet. Exempel på projekt som kan komma att omfattas av planläggningstypen är 2+1 vägar, korsningar samt gång- och cykelvägar. Planläggningstyp 3 Projekt som av länsstyrelsen beslutats innebära betydande miljöpåverkan. Därmed krävs MKB. Denna planläggningstyp används i de fall som inga lokaliseringsalternativ finns. Däremot kan alternativa utformningar finnas. Exempel på projekt som kan komma att omfattas av planläggningstypen är dubbelspårsutbyggnader.

3 [Motpartens ärendeid] 3(13) Planläggningstyp 4 Projekt som av länsstyrelsen beslutats innebära betydande miljöpåverkan. Därmed krävs MKB. Denna planläggningstyp används i de fall som både lokaliseringsalternativ och utformningsalternativ finns och projektet inte bedöms behöva genomgå en tillåtlighetsprövning. Exempel på projekt som kan komma att omfattas av planläggningstypen är vägar där alternativa korridorer finns. Planläggningstyp 5 Projekt som av länsstyrelsen beslutats innebära betydande miljöpåverkan. Därmed krävs MKB. Denna planläggningstyp används i de fall som både lokaliseringsalternativ och utformningsalternativ finns. Exempel på projekt som kan komma att omfattas av planläggningstypen är komplexa vägprojekt med flera korridorer eller projekt som kan påverka områden med höga värden. Förhållningssätt till det nya regelverket i pågående projekt Propositionen anger som huvudkriterium för huruvida den gamla eller nya processen ska användas att i de fall som miljökonsekvensbeskrivningen för arbetsplanen/järnvägsplanen har lämnats in till länsstyrelsen för godkännande ska den gamla processen användas. För övriga projekt ska den nya processen tillämpas, det vill säga även om planeringen av en väg eller järnväg har påbörjats enligt nuvarande regelverk. Detta innebär att beroende på var i processen projektet befinner sig den 1 januari 2013 kommer pågående projekt att behöva fasas över i det nya systemet. Samtidigt är det viktigt att peka på att ett av huvudsyftena med den nya lagstiftningen är att förenkla planeringen. Det är därför viktigt att så långt som möjligt försöka undvika att krångla till situationen under övergången. I propositionen konstateras att förenklingarna med bl.a. färre lagstadgade moment bör leda till att övergången kan ske utan större svårigheter. Samtidigt trycker man i den nya lagstiftningen på vikten av en god dialog med länsstyrelse, kommuner, allmänhet och enskilda för att på så sätt skapa öppenhet kring planläggningsprocessen. Detta innebär att samråd fortsatt ska genomföras i den nya planläggningsprocessen. Figur 2 redovisar schematiskt den nuvarande planeringsprocessen. Beroende på var i planeringsprocessen som ett projekt befinner sig länkar bokstäverna i figur 3 till den nya processen, se motsvarande bokstäver i figurerna 3 och 4. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av )

4 [Motpartens ärendeid] 4(13) A B C D Förstudie FS inlämnad till Lst för beslut om BMP Lst beslut om BMP Slutförd FS TRV ställningstagande E F G H Järnvägsutredning / Vägutredning MKB inlämnad till Lst Godkänd MKB av Lst Slutförd VU/JU TRV ställningstagande I J K L M Järnvägsplan / Arbetsplan MKB inlämnad till Lst Godkänd MKB av Lst Slutförd AP/JP TRV Fastställd AP/JP Figur 3. Identifikation av var i processen ett projekt befinner sig i den gamla planeringsprocessen. A Leda och styra investeringsprojekt B Ta fram, bearbeta och analysera underlag Underlag för beslut om BMP C Begära beslut av LS om BMP LST beslut: nej Undantag: ej BMP men alternativ D E F I H G Utforma lokaliseringsalternativ TRV valt alternativ TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) J Utforma planförslag Plan med slutlig samrådsredogörelse L Begära fastställelseprövning Begäran Kungöra förslag till plan och möjliggöra granskning Genomföra fastställelseprövning Plan med granskningsutlåtande Beslut om fastställelse Begära LST yttrande Leda och styra investeringsprojekt LST yttrande Figur 4. Process för den nya planläggningsprocessen i de fall länsstyrelsen bedömt att projektet inte innebär betydande miljöpåverkan. M

5 [Motpartens ärendeid] 5(13) A Leda och styra investeringsprojekt B C D E F Ta fram, bearbeta och analysera underlag J Underlag för beslut om BMP Begära beslut av LST om BMP Utforma planförslag Begära godkännande och MKB av LST om MKB Plan med slutlig samrådsredogörelse L LST beslut : ja K Godkänd MKB av LST G H Utforma lokaliseringsalternativ Kungöra förslag till plan och möjliggöra granskning TRV valt alternativ Plan med granskningsutlåtande I Begära LST yttrande LST yttrande Begära fastställelseprövning Begäran Genomföra fastställelseprövning M Beslut om fastställelse Leda och styra investeringsprojekt Figur 5. Process för den nya planläggningsprocessen i de fall länsstyrelsen bedömt att projektet innebär betydande miljöpåverkan. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av )

6 [Motpartens ärendeid] 6(13) A. Förstudien har ej påbörjats I de fall ingen förstudie har påbörjats ska som regel det nya regelverket tillämpas. Om man står i begrepp att handla upp en förstudie som ska genomföras under hösten 2012 kan upphandlingsprocessen slutföras. Fortfarande efter årsskiftet kommer ett underlag för länsstyrelsens ställningstagande att krävas. Detta gör att det går att avsluta förstudien under år 2013 och använda förstudien som underlag för det fortsatta arbetet. Rådet är därför att genomföra förstudien i samråd med länsstyrelsen och i samband med färdigställandet knyta an till den nya processen genom att utforma förstudien på ett sådant sätt att förstudien kan användas av länsstyrelsen för dess prövning av huruvida projektet kan tänkas innebära betydande miljöpåverkan (riktlinjer för hur detta underlag bör se ut kommer att tas fram under hösten 2012). Vidare bör man säkerställa att fyrstegsprincipen tillämpas på ett så utförligt sätt som möjligt i förstudien för att på så sätt motsvara de krav på tillämpning av fyrstegsprincipen som ställs i propositionen. En annan möjlighet är att påbörja en åtgärdsvalsstudie. B. Förstudie påbörjad men har ej lämnats in till länsstyrelsen för prövning av betydande miljöpåverkan I de fall förstudien är påbörjad men ännu ej inlämnad till länsstyrelsen för prövning av betydande miljöpåverkan (BMP) bör man om möjligt försöka slutföra förstudien under hösten 2012 och lämna in den till länsstyrelsen för prövning av betydande miljöpåverkan innan årsskiftet. Om det inte är möjligt går det att avsluta förstudien under år 2013 och använda förstudien som underlag för det fortsatta arbetet. Rådet är att färdigställa förstudien i samråd med länsstyrelsen och i samband med färdigställandet knyta an till den nya processen genom att utforma förstudien på ett sådant sätt att förstudien kan användas av länsstyrelsen för prövningen av huruvida projektet kan tänkas innebära betydande miljöpåverkan (riktlinjer för hur detta underlag bör se ut kommer att tas fram under hösten 2012). Vidare bör man säkerställa att den analys enligt fyrstegsprincipen som har gjorts beskrivs på ett så utförligt sätt som möjligt i förstudien för att på så sätt motsvara det behov av en förberedande studie som anges i propositionen. C. Förstudie skickad till länsstyrelsen för prövning av betydande miljöpåverkan Om förstudien är skickad till länsstyrelsen för prövning av betydande miljöpåverkan får projektet invänta svar från länsstyrelsen. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) Efter att länsstyrelsen beslutat huruvida projektet innebär betydande miljöpåverkan eller ej avslutas förstudien. Därefter gör ett ställningsstagande om den fortsatta planläggningsprocessen. Den fortsatta planläggningsprocessen upphandlas som ett separat projekt. D. Förstudie genomförd, prövning av betydande miljöpåverkan genomförd av länsstyrelsen, inget ställningstagande från Efter att länsstyrelsen beslutat huruvida projektet innebär betydande miljöpåverkan eller ej avslutas förstudien. Därefter gör ett ställningsstagande om den fortsatta planläggningsprocessen. Den fortsatta planläggningsprocessen upphandlas som ett separat projekt. E. Förstudie genomförd, har gjort ett ställningstagande Ej betydande miljöpåverkan Om länsstyrelsen i planeringsprocessen som gäller fram till 31 december 2012 beslutat att projektet ej innebär betydande miljöpåverkan ska fortsatt planläggning ske efter de nya reglerna. Det vill säga fortsätt projektet från punkt J i figur 4.

7 [Motpartens ärendeid] 7(13) För de få fall där länsstyrelsen har beslutat att ett vägprojekt inte har betydande miljöpåverkan men det ändå finns alternativa korridorer, utforma projektet som planläggningstyp 4 men uteslut de delar som rör MKB (punkt J, figur 5). Betydande miljöpåverkan I de fall länsstyrelsen beslutat att projektet innebär betydande miljöpåverkan men fortsatt arbete ej har påbörjats bör projektet utformas som en planläggningsprocess enligt planläggningstyp 3-5 beroende på projektets karaktär. I de undantagsfall som förstudien genomförts före det att miljöbalken trädde i kraft är det precis som tidigare viktigt att i samband med det fortsatta arbetet stämma av att samråden som hållits uppfyller kraven i väglagen eller lagen om byggande av järnväg samt miljöbalken. Annars kan man behöva inleda planläggningsprocessen med de samråd som egentligen borde ha genomförts i förstudien. Vidare bör man säkerställa att den analys enligt fyrstegsprincipen som har gjorts beskrivs på ett så utförligt sätt som möjligt i förstudien för att på så sätt motsvara det behov av en förberedande studie som anges i propositionen. F. Vägutredning/järnvägsutredning påbörjad, MKB har inte lämnats in till länsstyrelsen Om MKB till vägutredningen/järnvägsutredningen inte har lämnats in till länsstyrelsen för godkännande är rådet att göra klart projektet och fullfölja arbetet med att utvärdera korridorerna. Precis som tidigare ska utredningen komma fram till en rekommendation av vilken av korridorerna som ska gå vidare med. För utredningar som i sin tidplan har planerat att lämna in MKB:n till länsstyrelsen efter årsskiftet är det viktigt att inför valet av korridor samråda med länsstyrelsen, kommunen och berörda enskilda för att underlätta den fortsatta dialogen i planläggningsprocessen. Efter att utredningen har avslutats och en korridor har rekommenderats upphandlas fortsättningen av planläggningsprocessen som då fortsätter enligt planläggningstyp 3-5. G. Vägutredning/järnvägsutredning pågår, MKB inlämnad till länsstyrelsen Invänta länsstyrelsens ställningstagande till MKB:n. Slutför utredningen med en rekommendation till s ställningstagande till vilken korridor/alternativ som ska utredas vidare i det fortsatta arbetet. Sammanställ samrådsredogörelsen som sedan utvecklas vidare i planen. Därefter fortsätt med den nya planläggningsprocessen från bokstaven G i Figur 5. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) H. Vägutredning/järnvägsutredning pågår, MKB godkänd av länsstyrelsen, inget ställningstagande från Slutför utredningen med en rekommendation till s ställningstagande kring till vilken korridor/alternativ som ska utredas vidare i det fortsatta arbetet. Sammanställ samrådsredogörelsen som sedan utvecklas vidare i planen. Därefter fortsätt med den nya planläggningsprocessen från bokstaven H i Figur 5. I. Vägutredning/järnvägsutredning genomförd, ställningstagande från Fullfölj vägplanen/järnvägsplanen samt MKB-processen enligt planläggningstyp 3-5 i planläggningsprocessen från bokstaven J i Figur 5. Med underlag från utredningen måste en redovisning göras i väg-/järnvägsplanen av vilka alternativ som har studerats och av motiven till de val som har gjorts. I de fall MKB:n för utredningen godkänts av länsstyrelsen borde det räcka att i planens MKB göra en kort sammanfattning av utredningens MKB i vilken skälen till att ett alternativ valts samt övriga förkastats

8 [Motpartens ärendeid] 8(13) beskrivs. Vid de fortsatta samråden med länsstyrelsen kan det vara bra att diskutera hur planens MKB ska utformas och redovisas. Slutför arbetsplanen/järnvägsplanen och sammanställ samrådsredogörelsen. Planen och MKB lämnas därefter till länsstyrelsen för ställningstagande. Lämna därefter in en begäran om fastställelse av planen hos. J. Arbetsplan/järnvägsplan påbörjad, ingen MKB till länsstyrelsen Projekt som beslutats inte innebära betydande miljöpåverkan Fortsätt från punkt J i figur 4, slutför arbetsplanen som nu ska benämnas vägplan - eller järnvägsplanen. Med underlag från förstudie och eventuell väg-/järnvägsutredning måste en redovisning göras i väg- /järnvägsplanen av vilka alternativ som har studerats och av motiven till de val som har gjorts. Till planen ska en miljöbeskrivning tas fram (notera att denna inte är det samma som en MKB). Vägledning kring vad miljöbeskrivningen ska innehålla kommer att finnas tillgänglig senast i november Slutför vägplanen/järnvägsplanen och sammanställ samrådsredogörelsen. Planen med miljöbeskrivningen lämnas därefter in till länsstyrelsen för ställningstagande. Lämna därefter in en begäran om fastställelse av planen hos. När planen fastställts kan bygghandling och byggnation påbörjas. Projekt som beslutats innebära betydande miljöpåverkan Fortsätt från punkt J i figur 5, slutför arbetsplanen som nu ska benämnas vägplan - eller järnvägsplanen och MKB:n. Med underlag från förstudie och eventuell väg-/järnvägsutredning måste en redovisning göras i väg- /järnvägsplanen av vilka alternativ som har studerats och av motiven till de val som har gjorts. I de fall väg- eller järnvägsutredning genomförts och MKB:n för utredningen godkänts av länsstyrelsen borde det räcka att i planens MKB göra en kort sammanfattning av utredningens MKB i vilken skälen till att ett alternativ valts samt övriga förkastats beskrivs. Vid de fortsatta samråden med länsstyrelsen kan det vara bra att diskutera hur planens MKB ska utformas och redovisas. Slutför vägplanen/järnvägsplanen och sammanställ samrådsredogörelsen. Planen och MKB:n lämnas därefter till länsstyrelsen för ställningstagande. Lämna därefter in en begäran om fastställelse av planen hos. När planen fastställts kan bygghandling och byggnation påbörjas. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) K. Arbetsplan/järnvägsplan pågår, MKB skickad till länsstyrelsen Projektet påverkas inte nämnvärt av den nya lagen. Genomför de eventuella kompletteringar som länsstyrelsen anser behövs. Invänta länsstyrelsens beslut att godkänna MKB:n. Slutför arbetsplanen/järnvägsplanen och sammanställ samrådsredogörelsen. Lämna därefter in en begäran om fastställelse av planen hos. När planen fastställts kan bygghandling och byggnation påbörjas. L. Arbetsplan/järnvägsplan genomförd, MKB godkänd av länsstyrelsen, planen ej fastställd av Projektet påverkas inte direkt av den nya lagen. Framställning av bygghandling och byggnation kan påbörjas efter att har fastställt planen. Eventuella tillstånd enligt miljöbalken måste dock fortfarande beaktas i det fortsatta arbetet.

9 [Motpartens ärendeid] 9(13) M. Arbetsplan/järnvägsplan genomförd, MKB godkänd av länsstyrelsen, planen fastställd av Projektet påverkas inte av den nya lagen. Framställning av bygghandling och genomförande av byggnation kan påbörjas som planerat. Eventuella tillstånd enligt miljöbalken måste dock fortfarande beaktas i det fortsatta arbetet. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av )

10 [Motpartens ärendeid] 10(13) Dokumentation av övergången inom pågående projekt För den slutliga prövningen av projektet är det viktigt att dokumentera resonemanget kring hur övergången från den nuvarande processen till den nya planläggningsprocessen gått till. Detta dokumenteras med projektets övriga handlingar. Dokumentationen behöver inte vara mycket omfattande. Rutan nedan visar på ett exempel hur dokumentationen kan se ut. Dokumentation av övergången inom pågående projekt Projekt: GC-väg Strömsholm-Kollbäck (AP) AO-nummer: Projektledare: Maria Karimi Datum för dialog: Aktuellt läge för projektet Läge i processen enligt figur 4 i dokument effektivare planering vägledning för pågående projekt ): I Betydande miljöpåverkan: nej Miljökonsekvensbeskrivning: - Markåtkomst: behövs (GC-väg längs väg 252) Tidplan: upphandling augusti/sept, MKB planeras lämnas in för godkännande februari/mars 2013, utställelse mars/ april 2013, inlämning till fastställelse april 2013 Upphandlingsläge: konsult för AP ej upphandlad än Fortsatt arbete Planläggningstyp: 2 Betydande miljöpåverkan: nej Miljökonsekvensbeskrivning: behövs ej, ersätts med påverkan på människors hälsa och miljö Markåtkomst: via planen TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) Upphandling: Kommentarer:

11 [Motpartens ärendeid] 11(13) Projekt som utvecklas genom kommunala planer I propositionen lyfter regeringen fram möjligheterna att använda till exempel fördjupningar av översiktsplanen och tematiska tillägg till översiktsplanen för att skapa förutsättningar för planering och utbyggnad av vägar och järnvägar på ett sätt som är väl samordnat med kommunens fysiska planering. Fortsätt arbetet med de planer som pågår. För att få ett gott resultat bör arbetet ske i god dialog och samverkan med många aktörer. Tillåtlighetsprövning Huruvida ett projekt kommer att tillåtlighetsprövas avgörs från fall till fall. ska varje år lämna förslag till regeringen på projekt som verket anser bör tillåtlighetsprövas. Regeringen beslutar sedan vilka projekt som ska prövas. I ett fåtal projekt där väg- eller järnvägsutredning pågår är förutsättningarna sådana att det kan komma att bli aktuellt med tillåtlighetsprövning, men det är, t.ex. av finansieringsskäl, för närvarande oklart när den frågan om tillåtlighetsprövning kan avgöras och när i så fall en tillåtlighetsprövning ska ske. Rekommendationen för projekt i den situationen är att fullfölja utredningsarbetet som när tillåtlighetsprövning ska göras. Det innebär bl.a. att en MKB tas fram och godkänns av länsstyrelsen, att de rimliga sträckningsalternativen rangordnas och att utredningsmaterialet inklusive MKB:n kungörs och granskas. Mer information På s hemsida kommer information om den nya planläggningsprocessen fortlöpande att läggas ut:. Propositionen i sin helhet finner ni på: Kontakt effektiviseradplanlaggningsprocess@trafikverket.se Riggert Anderson (riggert.anderson@trafikverket.se), tel: Elin Sandberg (elin.sandberg@trafikverket.se), tel: Anders Bength (anders.bength@.se), tel: TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) Charlotta Faith-Ell (charlotta.faith-ell@wspgroup.se), tel:

12 [Motpartens ärendeid] 12(13) Utdrag ur proposition (2011/12:118) om övergången till det nya systemet Regeringens förslag: Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari Det nya förenklade förfarandet ska tillämpas även i de fall planeringen av en väg eller järnväg påbörjats enligt nuvarande regelverk. Äldre föreskrifter gäller dock för planärenden som vid ikraftträdandet innehåller en miljökonsekvensbeskrivning för arbetsplan eller järnvägsplan som har överlämnats till länsstyrelsen för godkännande. Bestämmelser som förändrar verkningarna av en fastställd plan ska inte tillämpas i fråga om planer som fastställts före ikraftträdandet. En arbetsplan som upprättats och, om det behövts, fastställts enligt väglagens nuvarande bestämmelser ska vid tillämpning av de nya bestämmelserna anses vara en fastställd vägplan. När det gäller ändringarna i plan- och bygglagen samt miljöbalken, ska äldre föreskrifter tillämpas i de fall planeringen och prövningen enligt väglagen eller lagen om byggande av järnväg sker enligt äldre föreskrifter. Skälen för regeringens förslag: De nya reglerna om en sammanhållen planeringsprocess i väglagen (1971:948) och lagen (1995:1649) om byggande av järnväg bör träda i kraft den 1 januari Ändringarna kommer att effektivisera planeringen och det är därför angeläget att de kan börja tillämpas så snart som möjligt. Avsikten är att de nya bestämmelserna ska tillämpas även i de fall planeringen påbörjats enligt äldre föreskrifter. För att förhindra att planeringen fördröjs i de fall planeringsprocessen kommit långt bör dock, som kommittén föreslagit, en övergångsbestämmelse införas som möjliggör tillämpning av det gamla regelverket. Kommittén har för att skapa flexibilitet föreslagit att det i de fall ärendet innehåller en förstudie som slutförts vid ikraftträdandet, ska vara möjligt att välja om nya eller gamla regler ska tillämpas för planeringen. Regeringen anser emellertid att en sådan valmöjlighet riskerar att skapa alltför stora oklarheter vid tillämpningen. I stället bör de ärenden som passerat en viss planeringsfas fortsätta att handläggas enligt äldre föreskrifter. Det är inte helt lätt att hitta en sådan tidpunkt eftersom planeringsskedena med förstudie, utredning och plan i praktiken i viss mån tenderar att överlappa varandra. En konkret åtgärd som måste utföras i samtliga ärenden och som ligger relativt långt fram i planeringsprocessen utgörs dock av länsstyrelsens beslut om godkännande av miljökonsekvensbeskrivning för arbetsplan respektive järnvägsplan. Övergångsbestämmelsen bör anknyta till denna åtgärd. Det betyder att planärenden som vid ikraftträdandet är så långt framskridna att miljökonsekvensbeskrivning för planen lämnats in till länsstyrelsen för godkännande ska fortsätta att hanteras enligt det gamla regelverket. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) Av detta följer att ärenden som inte nått dithän i planeringen ska fasas in i det nya regelverket. Eftersom det nya regelverket innebär förenklingar och färre lagstadgade moment bör detta inte leda till några större svårigheter. Den nu behandlade övergångsbestämmelsen gäller enbart bestämmelser om hur väg- och järnvägsutredning upprättas samt hur arbetsplan och järnvägsplan upprättas och fastställs. I övrigt bör som huvudregel de nya bestämmelserna tillämpas från och med ikraftträdandet. Bestämmelser som förändrar verkningarna av en fastställd plan bör dock tillämpas enbart på de planer som fastställs efter ikraftträdandet. Det gäller förändringarna av möjligheten att förlänga giltighetstiden för en plan, rätten till inlösen av mark som ska användas till väg enligt plan som fått laga kraft samt järnvägsbyggarens rätt till tillträde för mätning m.m. och tillfällig nyttjanderätt för t.ex. upplag. I väglagen föreslås att termen arbetsplan ska ersättas med vägplan. En arbetsplan har rättsverkningar i olika avseenden. Motsvarande kommer att gälla för en vägplan. För att rättsverkningarna av en arbetsplan ska bestå även efter den terminologiska förändringen behövs en särskild övergångsbestämmelse. Enligt bestämmelsen ska en arbetsplan som upprättats och, om det behövts, fastställts enligt väglagens nuvarande bestämmelser vid tillämpningen av de nya bestämmelserna anses vara en fastställd vägplan.

13 [Motpartens ärendeid] 13(13) Föreslagna ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) och miljöbalken har, liksom föreslagna ändringar i fastighetsbildningslagen (1970:988), anläggningslagen (1973:1149) och minerallagen (1991:45), samband med förändringarna i väglagen och lagen om byggande av järnväg. Även dessa ändringar ska därför träda i kraft den 1 januari Om äldre föreskrifter enligt övergångsbestämmelse tillämpas vid planering och prövning enligt väglagen och lagen om byggande av järnväg, ska även äldre föreskrifter i plan- och bygglagen samt miljöbalken tillämpas. Det innebär bl.a. att äldre bestämmelser om obligatorisk tillåtlighetsprövning enligt 17 kap. 1 miljöbalken i dessa fall ska tillämpas. Det är motiverat eftersom den nya processen för urval i dessa fall inte har tillämpats tidigt i planeringen. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av )

Effektivare planering - Vägledning för pågående projekt

Effektivare planering - Vägledning för pågående projekt [] 2012-06-26 [Motpartens ärendeid] 1(12) Effektivare planering - Vägledning för pågående projekt Inledning Den första januari 2013 träder en ny infrastrukturlagstiftning i kraft. Samtidigt pågår många

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1649) om byggande av järnväg; SFS 2012:440 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Sammanfattning Transportinfrastrukturkommitténs uppdrag är att effektivisera planeringsprocessen för transportinfrastruktur. I uppdraget ingår att analysera planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2012:439 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om väglagen (1971:948)

Läs mer

Samråd på orten 24 augusti Cirkulationsplats E45 /Svedjärnsvägen/ Malungsvägen. Välkommen!

Samråd på orten 24 augusti Cirkulationsplats E45 /Svedjärnsvägen/ Malungsvägen. Välkommen! Samråd på orten 24 augusti 2015 Cirkulationsplats E45 /Svedjärnsvägen/ Malungsvägen Välkommen! Agenda 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Planläggningsbeskrivning

Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2015-11-03 Väg 27 förbi Backaryd till Hallabro Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka

Läs mer

Planläggningsprocessen

Planläggningsprocessen KRAV Planläggningsprocessen TDOK xxxx Version 0.6 2016-10-12 KRAV Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version [Skapat av] TDOK xxxx 0.6 Fastställt av Dokumentdatum [Fastställt av] 2016-10-12

Läs mer

Samrådshandling Val av lokalisering. 6 juli Planprocessen. Väg 913, Bjärred-Flädie, delen söder om Flädie

Samrådshandling Val av lokalisering. 6 juli Planprocessen. Väg 913, Bjärred-Flädie, delen söder om Flädie Samrådshandling Val av lokalisering Väg 913, Bjärred-Flädie, delen söder om Flädie 6 juli 2016 Planprocessen Planering av vägprojekt Inför ett vägprojekt genomförs i turordning en undersökning av OM? VAR?

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Planläggningsbeskrivning 2017-05-17 Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Kiruna Kommun, Norrbottens län Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du

Läs mer

Planläggningsbeskrivning

Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2015-03-18 Rv 27 Förbi Backaryd Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som

Läs mer

Planeringssystem för transportinfrastruktur. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Planeringssystem för transportinfrastruktur. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Planeringssystem för transportinfrastruktur Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 februari 2012 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

Blixtlåset samordning av planeringen enligt PBL med väg- och järnvägsplanering

Blixtlåset samordning av planeringen enligt PBL med väg- och järnvägsplanering Blixtlåset samordning av planeringen enligt PBL med väg- och järnvägsplanering Magnus Jacobsson, Boverket Susann Sass-Jonsson, Länsstyrelsen i Stockholm Anki Ingelström, Trafikverket Samordnad transport-

Läs mer

Samråd på orten 14 juni Väg 50 Nykyrka- Brattebrobacke. Välkommen!

Samråd på orten 14 juni Väg 50 Nykyrka- Brattebrobacke. Välkommen! Samråd på orten 14 juni 2016 Väg 50 Nykyrka- Brattebrobacke Välkommen! Agenda 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i en Vägplan 5. Presentation

Läs mer

E22 förbi Söderköping, inkl. väg 210 Skärgårdslänken. Indragning av väg 801 och 844. Samrådshandling

E22 förbi Söderköping, inkl. väg 210 Skärgårdslänken. Indragning av väg 801 och 844. Samrådshandling E22 förbi Söderköping, inkl. väg 210 Skärgårdslänken Indragning av väg 801 och 844 Samrådshandling 2016-11-28 Presentation Jonas Danielsson, Projektledare Trafikverket Gabriella Strand, Projektingenjör

Läs mer

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2019-04-10 E20 Götene Mariestad Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som

Läs mer

Välkommen till samrådsmöte. Väg 942, Mariedal vänstersvängfält

Välkommen till samrådsmöte. Väg 942, Mariedal vänstersvängfält Välkommen till samrådsmöte Väg 942, Mariedal vänstersvängfält 2013-11-28 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 4 Redogörelse för vägplanens prövning 5 Presentation av det

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Väg 592, gång- och cykelväg Fillsta-Målsta, Östersunds kommun. Samrådsmöte

Väg 592, gång- och cykelväg Fillsta-Målsta, Östersunds kommun. Samrådsmöte Väg 592, gång- och cykelväg Fillsta-Målsta, Östersunds kommun Samrådsmöte 2015-03-24 Presentation Björn Wedin, Projektledare, Trafikverket 010-124 28 23 Kerstin Holmgren, Trafikverket Bertil Jansson Markförhandlare,

Läs mer

Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012

Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012 Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012 Inledande ord om Översiktsplanering Planbesked Program Den nya typen av enkelt planförfarande Ändring av detaljplan Den kommunala planprocessen Översiktsplaneprocessen

Läs mer

Samråd Vägplan. Väg 174 Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg TMALL 0141 Presentation v 1.0

Samråd Vägplan. Väg 174 Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samråd Vägplan Väg 174 Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg 2017-10-03 Välkomna till samrådsmöte angående ny gång- och cykelväg utmed väg 174 i norra Bovallstrand! Folkets

Läs mer

E45 Rengsjön - Älvros, Härjedalens kommun. Samrådsmöte

E45 Rengsjön - Älvros, Härjedalens kommun. Samrådsmöte E45 Rengsjön - Älvros, Härjedalens kommun Samrådsmöte 2019-01-23 Presentation Björn Wedin, Projektledare, Trafikverket Annika Krylén, Markförhandlare, Trafikverket Jan Vallin, Uppdragsledare, WSP Bo Eskebaek,

Läs mer

Miljöbedömningar. Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling. Miljö- och energidepartementet 1

Miljöbedömningar. Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling. Miljö- och energidepartementet 1 Miljöbedömningar Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling Miljö- och energidepartementet 1 Miljöbedömning varför? Syftet med en miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planering

Läs mer

Nya vägar och järnvägar. Så här planerar vi

Nya vägar och järnvägar. Så här planerar vi Nya vägar och järnvägar Så här planerar vi 2 nya vägar och järnvägar När en väg eller järnväg ska byggas är syftet att fylla allas behov av bra och ändamålsenliga kommunikationer. Samtidigt ska den som

Läs mer

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne Projektnummer: 87733334 Växjö kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2016-12-01 Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Väg 593, gång- och cykelväg genom Hackås, Bergs kommun. Samrådsmöte

Väg 593, gång- och cykelväg genom Hackås, Bergs kommun. Samrådsmöte Väg 593, gång- och cykelväg genom Hackås, Bergs kommun Samrådsmöte 2016-03-01 Presentation Björn Wedin, Projektledare, Trafikverket 010-124 28 23 Bertil Jansson Markförhandlare, Trafikverket 010-123 73

Läs mer

Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Örtagården- Västerås

Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Örtagården- Västerås Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Örtagården- Västerås Kvällens upplägg (enligt dagordning) 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 4 Val av justeringsmän 5 Redogörelse för vägplanens prövning

Läs mer

Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet

Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet PM 2010:150 RII (Dnr 001-2102/2010) Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som

Läs mer

5. Fastställelseprövning

5. Fastställelseprövning 5. Fastställelse prövning 5. Fastställelseprövning Arbetsplanen med miljökonsekvensbeskrivning ska alltid fastställas om projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Detta gäller även ändringar

Läs mer

Väg 321 Gång- och cykelväg Gärdsta Åre kommun, Jämtlands län. Samrådsmöte

Väg 321 Gång- och cykelväg Gärdsta Åre kommun, Jämtlands län. Samrådsmöte Väg 321 Gång- och cykelväg Gärdsta Åre kommun, Jämtlands län Samrådsmöte 2015-11-10 Presentation Jimmy Dahlbom, Projektledare, Trafikverket 010-123 31 09 Bertil Jansson, Markförhandlare, Trafikverket 010-123

Läs mer

Väg 592, gång- och cykelväg genom Hara, Östersunds kommun. Samrådsmöte 2015-02-25

Väg 592, gång- och cykelväg genom Hara, Östersunds kommun. Samrådsmöte 2015-02-25 Väg 592, gång- och cykelväg genom Hara, Östersunds kommun Samrådsmöte 2015-02-25 Presentation Kerstin Holmgren, Projektledare, Trafikverket 010-123 73 92 Björn Wedin, Projektingenjör, Trafikverket 010-124

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om byggande av järnväg; SFS 2012:708 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223.

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223. 1.Förstudie 1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och 19-21 miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, 18-21 VVFS 2007:223. Förstudie krävs alltid vid byggande av väg samt

Läs mer

Informationsmöte 28 maj E45/70 genom Mora. Välkommen!

Informationsmöte 28 maj E45/70 genom Mora. Välkommen! Informationsmöte 28 maj 2015 E45/70 genom Mora Välkommen! Agenda 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i en Vägplan 5. Presentation av projektet

Läs mer

EFFEKTIVISERING AV PLANERINGSPROCESSEN

EFFEKTIVISERING AV PLANERINGSPROCESSEN Idéskede Förstudie Vägutredning/ Järnvägsutredning Arbetsplan/ Järnvägsplan Åtgärdsval, fyrstegsprincipen Sammanhållen process som leder till plan, MKB om betydande miljöpåverkan --------------------------------------------------------

Läs mer

Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018

Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018 Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018 Miljöbedömning nytt 6 kap. miljöbalken Anna Marcusson Förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Avsnittets innehåll Bakgrund Syfte Begrepp och process Miljöeffekter

Läs mer

Väg 829, Lövberga -Alanäs, Strömsunds kommun. Samrådsmöte

Väg 829, Lövberga -Alanäs, Strömsunds kommun. Samrådsmöte Väg 829, Lövberga -Alanäs, Strömsunds kommun Samrådsmöte 2018-12-11 Presentation Björn Wedin, Projektledare, Trafikverket 010-124 28 23 David Ring, Markförhandlare, Trafikverket 010-123 43 36 Niklas Dahlström,

Läs mer

Faktaunderlag Västlänken

Faktaunderlag Västlänken Faktaunderlag Västlänken Politisk förankring och juridisk status 160219 (berör ej projektet Olskroken planskildhet) Informationsmaterial Ingress 2010 beslöt*1 riksdagen att Västlänken ska byggas. En tågtunnel

Läs mer

Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Strömsholm- Kolbäck

Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Strömsholm- Kolbäck Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Strömsholm- Kolbäck Kvällens upplägg (enligt dagordning) 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 4 Val av justeringsmän 5 Redogörelse för vägplanens prövning

Läs mer

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun Samråd Planutformning 2017-07-06 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 5 Redogörelse för

Läs mer

Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Kövra-Månsåsen. Samrådsmöte

Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Kövra-Månsåsen. Samrådsmöte Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Kövra-Månsåsen Samrådsmöte 2015-01-15 Presentation Kerstin Holmgren, Projektledare, Trafikverket 010-123 73 92 Bertil Jansson, Markförhandlare, Trafikverket 010-123

Läs mer

Öppet hus 18 september 2014. E16 Dala Järna - Vansbro. Välkommen!

Öppet hus 18 september 2014. E16 Dala Järna - Vansbro. Välkommen! Öppet hus 18 september 2014 E16 Dala Järna - Vansbro Välkommen! 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i en Vägplan 5. Presentation av vägförslag

Läs mer

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 27 förbi Bor. Värnamo kommun Jönköpings län. 11 september 2018

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 27 förbi Bor. Värnamo kommun Jönköpings län. 11 september 2018 Samrådsmöte Vägplan Väg 27 förbi Bor Värnamo kommun Jönköpings län 11 september 2018 Dagordning 1. Presentation av de närvarande 2. Bakgrund 3. Vad är en vägplan? 4. Miljö 5. Vägplanens förslag 6. Marklösen

Läs mer

Samrådsmöte. Väg 173, GC-väg Färgelanda - Stigen

Samrådsmöte. Väg 173, GC-väg Färgelanda - Stigen Samrådsmöte Väg 173, GC-väg Färgelanda - Stigen Dagordning 1. Presentation av oss från Trafikverket och Sweco 2. Syfte med dagens möte 3. Bakgrund till projektet 4. Vägplaneringsprocessen 5. Förutsättningar

Läs mer

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015 VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö Möte på orten 2 juni 2015 Presentation Mattias Broberg Projektledare Trafikverket Fredrik Sunnhed Biträdande projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket

Läs mer

Teorier om samverkan. - den praktiska nyttan av teori. Charlotta Fredriksson & Patrik Tornberg. WSP Analys & strategi

Teorier om samverkan. - den praktiska nyttan av teori. Charlotta Fredriksson & Patrik Tornberg. WSP Analys & strategi Teorier om samverkan - den praktiska nyttan av teori Charlotta Fredriksson & Patrik Tornberg WSP Analys & strategi charlotta.fredriksson@wspgroup.se patrik.tornberg@wspgroup.se Nyttan med teori Teorier

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Välkomna till samråd! Rastplats Strömsund Tisdag 25/

Välkomna till samråd! Rastplats Strömsund Tisdag 25/ Välkomna till samråd! Rastplats Strömsund Tisdag 25/8 18.00 Vilka är vi? Trafikverket Sven-Olof Bergqvist, Projektledare Therese Svedberg, Markförhandlare Konsult: WSP Samhällsbyggnad Karin Ingemansson,

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Samrådsmöte 5 och 6 mars E18 Köping-Västjädra

Samrådsmöte 5 och 6 mars E18 Köping-Västjädra Samrådsmöte 5 och 6 mars 2019 E18 Köping-Västjädra Dagordning 1. Inledning 2. Information formell handläggning 3. Presentation av projektet och förändringar 4. Allmänna frågor 5. Fika 6. Stationssystem

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande Processen för detaljplan från 1 januari 2015 - Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande 2013/14:CU31 Detaljplaneprocessen enligt 5 kap. PBL från

Läs mer

Samrådsmöte MaKS projektet. Väg E45 Viltstängsel och faunabro Jinchun Song/ Anders Lindmark Projektledare

Samrådsmöte MaKS projektet. Väg E45 Viltstängsel och faunabro Jinchun Song/ Anders Lindmark Projektledare Samrådsmöte MaKS projektet Väg E45 Viltstängsel och faunabro 2014-09-25 Jinchun Song/ Anders Lindmark Projektledare Dagordning Mötets öppnande Presentation av deltagarna Godkännande av dagordning Upprop

Läs mer

Vägplan Samråd. Väg 1559/ 1534 Gång- och cykelväg i Mårdaklev, Svenljunga kommun

Vägplan Samråd. Väg 1559/ 1534 Gång- och cykelväg i Mårdaklev, Svenljunga kommun Vägplan Samråd Väg 1559/ 1534 Gång- och cykelväg i Mårdaklev, Svenljunga kommun 1 2014-04-01 1 2014-04-01 10 mil gång- och cykelväg 70 delprojekt - fyra områden Samverkansprojekt Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Reglerna om vägutredning finns i 14b väglagen, 23a vägkungörelsen samt 1-17 och VVFS 2007:223.

Reglerna om vägutredning finns i 14b väglagen, 23a vägkungörelsen samt 1-17 och VVFS 2007:223. 2 Vägutredning 2. Vägutredning Reglerna om vägutredning finns i 14b väglagen, 23a vägkungörelsen samt 1-17 och 22-30 VVFS 2007:223. I 6 kap. miljöbalken finns ytterligare regler som styr arbetet med miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Samrådsmöte. 12 maj E18 Köping-Västjädra. Vägplan

Samrådsmöte. 12 maj E18 Köping-Västjädra. Vägplan Samrådsmöte 12 maj 2016 E18 Köping-Västjädra Vägplan Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Närvarolista 4. Val av justeringspersoner 5. Redogörelse för vägplanens prövning Trafikplats

Läs mer

Välkomna till samråd! Rastplats Svenstavik Måndag 4/

Välkomna till samråd! Rastplats Svenstavik Måndag 4/ Välkomna till samråd! Rastplats Svenstavik Måndag 4/12 18.00 Vilka är vi? Trafikverket Daniel Schwartz, Projektledare Tomas Vickman, Projektingenjör Ida Magni, Markförhandlare Konsult: WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

VISST GÅR DET ATT FÖRBÄTTRA PLAN- OCH TILLSTÅNDSPROCESSEN FÖR INFRASTRUKTURPROJEKT

VISST GÅR DET ATT FÖRBÄTTRA PLAN- OCH TILLSTÅNDSPROCESSEN FÖR INFRASTRUKTURPROJEKT ID: 13115 VISST GÅR DET ATT FÖRBÄTTRA PLAN- OCH TILLSTÅNDSPROCESSEN FÖR INFRASTRUKTURPROJEKT Sammanfattning Therese Vestin och Torkel Öste 2016-11-14 SAMMANFATTNING Det tar alltför lång tid från idé till

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Samråd vägplan Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa. Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län

Samråd vägplan Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa. Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län Samråd vägplan 2018-10-02 Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län Åsa Eriksson, projektledare Dagordning Presentation av närvarande Trafikverket

Läs mer

Öppet hus Tvärförbindelse Södertörn

Öppet hus Tvärförbindelse Södertörn Öppet hus Tvärförbindelse Södertörn Läs mer om projektet! www.trafikverket.se/tvarforbindelsesodertorn Teckenförklaring Utredningsområde 0 1 2 3 4 km Lantmäteriet, Geodatasamverkan Så jobbar vi med Utredningsområdet

Läs mer

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/ GSPROGRAM VÄGPLAN rbetsplan Väg E12, väg ny gc-väg E12, ny Tegsnäset gc-väg - Granö Vindelns Tegsnäset kommun, Västerbottens - Granölän Samrådshandling/2014-04-26 Vindelns kommun, Västerbottens län Trafikverket

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Miljösamverkan Sveriges webbinarium om nytt 6 kap. miljöbalken den 9 februari Frågor och svar 1 (11)

Miljösamverkan Sveriges webbinarium om nytt 6 kap. miljöbalken den 9 februari Frågor och svar 1 (11) Miljösamverkan Sveriges webbinarium om nytt 6 kap. miljöbalken den 9 februari 2018 Frågor och svar 1 (11) Förord Denna promemoria innehåller de frågor som inkom under Miljösamverkan Sveriges webbinarium

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0

TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 1 TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Dagordning Mötet öppnas Presentation av medverkande Närvarolista Redogörelse för vägplanens prövning Presentation av det upprättade förslaget inklusive hur

Läs mer

Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson

Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson Tillstånds- och anmälningsplikt enligt 9 kap MB Tillståndsprövning hos Lst: 40.90 Två eller flera verk > 150 m + tillkommande

Läs mer

Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Svenstavik-Kövra. Samrådsmöte

Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Svenstavik-Kövra. Samrådsmöte Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Svenstavik-Kövra Samrådsmöte 2015-01-14 Presentation Kerstin Holmgren, Projektledare, Trafikverket 010-123 73 92 Bertil Jansson, Markförhandlare, Trafikverket 010-123

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-05-17 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Svante O. Johansson. Miljöbedömningar Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Informationsmöte 16 december 2014 GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Närvarolista 4. Redogörelse för vägplanens prövning 5. Presentation

Läs mer

Lag (1995:1649) om byggande av järnväg

Lag (1995:1649) om byggande av järnväg Lag (1995:1649) om byggande av järnväg 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Med järnväg avses i denna lag spåranläggning för järnvägstrafik. Till en spåranläggning hör spår och de övriga fasta anordningar som

Läs mer

Norrbotniabanan. Informationsmöte för särskilt berörda Bureå TMALL 0141 Presentation v 1.0

Norrbotniabanan. Informationsmöte för särskilt berörda Bureå TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Informationsmöte för särskilt berörda Bureå 2018-11-13 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Informationsmöte särskilt berörda Bureå Ge information om vad som händer just nu Hur långt har vi kommit

Läs mer

Samråd på orten Rämshyttetunneln, Bergslagsbanan. 22 februari Välkommen!

Samråd på orten Rämshyttetunneln, Bergslagsbanan. 22 februari Välkommen! Samråd på orten Rämshyttetunneln, Bergslagsbanan 22 februari 2018 Välkommen! Presentation Mathias Johansson, Projektledare Trafikverket Maria Hellsten, Markförhandlare Trafikverket Maria Mellberg, Uppdragsledare

Läs mer

Umeåprojektet medför även ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av Umeå stad. 3 2015-01-19

Umeåprojektet medför även ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av Umeå stad. 3 2015-01-19 Umeåprojektet 2014 2 2015-01-19 Umeåprojektet är det enskilt största vägprojektet i Trafikverket Region Nord. Sedan 1980-talet har Umeå kommun och Vägverket/Trafikverket allt intensivare arbetat med att

Läs mer

Samråd på orten 12 mars E16 Dala Järna - Vansbro. Välkommen!

Samråd på orten 12 mars E16 Dala Järna - Vansbro. Välkommen! Samråd på orten 12 mars 2015 E16 Dala Järna - Vansbro Välkommen! 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i en Vägplan 5. Presentation av vägförslag

Läs mer

E6 Tingstad - Bäckebol

E6 Tingstad - Bäckebol SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 Tingstad - Bäckebol Göteborgs Stad, Västra Götalands län Projektnummer: 144007 2016-03-29 Del av informationsutställning som visades för allmänheten januari 2016. Trafikverket Trafikverket,

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum Borgholms Kommun, Kalmar Län Vägplan, 2015-05-27 Uppdragsnummer: 144732 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte 2014-08-27 Dagordning Presentation Inledning Presentation av projektet Miljöfrågor i projektet Fortsatt arbete Marklösenfrågor Övriga frågor

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

Samråd på orten Rörbäcksnäs

Samråd på orten Rörbäcksnäs Samråd på orten Rörbäcksnäs 2017-01-12 Projektet och projektmål 2 2017-01-13 Projektet Scandinavian Mountains Airport ska bygga ut och anpassa flygplatsen i Rörbäcksnäs i Malung-Sälens kommun. Eftersom

Läs mer

Samrådsmöte. Samrådsunderlag. E20 Tollered Ingared GC-väg. Lerums och Alingsås kommuner Västra Götalands län. 7 februari 2019

Samrådsmöte. Samrådsunderlag. E20 Tollered Ingared GC-väg. Lerums och Alingsås kommuner Västra Götalands län. 7 februari 2019 Samrådsmöte Samrådsunderlag E20 Tollered Ingared GC-väg Lerums och Alingsås kommuner Västra Götalands län 7 februari 2019 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av de närvarande 3. Bakgrund 4. Vad

Läs mer

Samråd Markförhandling TDOK 2012:138

Samråd Markförhandling TDOK 2012:138 Samråd Markförhandling TDOK 2012:138 Ulf Swendsén Fastighets- och avtalsansvarig Markåtkomst och ersättningsfrågor Trafikverket Projekt Ostlänken E-post: ulf.swendsen@trafikverket.se Telefon: 010-123 72

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägkungörelsen (1971:954); SFS 1998:895 Utkom från trycket den 8 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver i fråga om vägkungörelsen

Läs mer

Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby

Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby Kristianstads och Östra Göinge Kommuner, Skåne Län Vägplan 2017-02-13 Projektnummer: 144215 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

Öppet hus 23 Mars E45 Vattnäs Trunna. Välkommen!

Öppet hus 23 Mars E45 Vattnäs Trunna. Välkommen! Öppet hus 23 Mars 2016 E45 Vattnäs Trunna Välkommen! Station 1. Samhällsplanering och åtgärdsbeställning Samhällsplanerare: Christina Hjorth Åtgärdsbeställare: Anna-Maria Montell Kontakta oss om frågor

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

Väg 77 Uppsala länsgräns till trafikplats Rösa. 6 nov nov nov 2017

Väg 77 Uppsala länsgräns till trafikplats Rösa. 6 nov nov nov 2017 Väg 77 Uppsala länsgräns till trafikplats Rösa 6 nov 2017 7 nov 2017 15 nov 2017 Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart.

Läs mer

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) 2016-10-10 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Alrutz Advokatbyrå

Läs mer