Riskpolicy. Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte (8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskpolicy. Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8)"

Transkript

1 Case Asset Management Riskpolicy Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte (8)

2 Innehåll 1 INLEDNING BAKGRUND RISKORGANISATION STYRELSEN VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR FUNKTIONEN FÖR RISKHANTERING RISKSTRATEGI OCH RISKTOLERANS IDENTIFIERADE RISKER KREDITRISK LIKVIDITETSRISKER OPERATIVA RISKER AFFÄRSRISKER HANTERING AV IDENTIFIERADE RISKER KREDIT OCH MOTPARTSRISKER LIKVIDITETSRISKER OPERATIVA RISKER AFFÄRSRISKER RAPPORTERING DOKUMENTERING (8)

3 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund Enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden (LVM) ska ett värdepappersbolag identifiera, mäta, styra, hantera och rapportera de risker som verksamheten är förknippad med. Vidare fastslår Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:16) om värdepappersrörelse att ett värdepappersinstitut ska: 1) ha aktuella och lämpliga riktlinjer och rutiner för riskhantering i syfte att identifiera de risker som finns i dess verksamhet, metoder och system, samt vid behov fastställa den risknivå som det kan acceptera; och 2) anta effektiva rutiner, metoder och mekanismer för att, mot bakgrund av risknivån enligt (i), hantera de risker som finns i dess verksamhet, metoder och system. Ett värdepappersinstitut ska kontrollera att riktlinjer och rutiner enligt punkten 1 ovan är lämpliga och effektiva samt i vilken utsträckning relevanta personer följer de rutiner, metoder och mekanismer som ska antas enligt punkten 2 ovan. Det ska även kontrollera att åtgärder som vidtagits för att avhjälpa eventuella brister är lämpliga och effektiva. Mot bakgrund av ovanstående har Case Asset Management AB ( Bolagets ) styrelse fastställt föreliggande Policy. Denna policy behandlar Bolagets Riskorganisation samt hantering och rapportering av bolagets risker rörande den verksamhet som bedrivs enligt lagen (2007:528) om väderpappersmarknaden. Avseende fondernas riskhantering och den verksamhet som bedrivs enligt lag (2004:46) om investeringsfonder har Bolaget upprättat separata riktlinjer. Bolaget ska årligen genomföra en intern kapitalutvärdering (IKU) enligt separat IKUrutinbeskrivning. 2 RISKORGANISATION 2.1 Styrelsen Bolagets styrelse har det yttersta ansvaret för att Bolaget fullgör de skyldigheter som följer av LVM och andra författningar som reglerar verksamheten. Styrelsen fastställer årligen styrdokument som säkerställer en sund och välbalanserad process mellan risktagande och riskhantering, inklusive föreliggande Policy. Detta ska kännetecknas av medvetet fokus på nuvarande och framtida förändringar i verksamheten och dess omgivning. Riskhantering ska vara en stående punkt på styrelsemötenas agenda. I styrelsens ansvar ligger även att fastställa metoder och processer som är en del av verksamheten och den interna riskmätningen, kontrollen och rapporteringen av identifierade risker. 3(8)

4 Styrelsen ska uppdra åt funktionen för internrevision att utvärdera och bevaka att Bolagets funktion för riskhantering fungerar tillfredsställande. 2.2 Verkställande direktör Verkställande direktören (VD) ansvarar för den löpande förvaltningen enligt de av styrelsen fastställda styrdokumenten och sådana skyldigheter som ligger inom ramen för VD:s uppgifter enligt lag. Det innebär att VD ska säkerställa att de metoder och processer som är en del av den interna mätningen, kontrollen och rapporteringen av identifierade risker fungerar som det var avsett och är beslutat i styrelsen. VD ansvarar för att tillse att funktionen för riskhantering sköter uppdraget på det sätt som beslutats i styrelsen. VD ska informera styrelsen om väsentliga avvikelser från fastställda styrdokument samt resultatet av styrelsens tidigare beslutade förändringar i dessa. VD ska säkerställa goda kommunikationskanaler för spridning av väsentliga styrdokument inom organisationen. 2.3 Funktionen för riskhantering Bolaget har ingått uppdragsavtal med FCG The Financial Compliance Group AB, avseende funktionen för riskhantering ( Riskfunktionen ). Riskfunktionen ska arbeta oberoende i förhållande till den affärsdrivande verksamheten. Riskfunktionen ska inte delta i beslutsfattande, ansvara för eller delta i utförandet av de tjänster i Bolaget som kontrolleras av Riskfunktionen. Riskfunktionen ansvarar för att identifiera, mäta, följa upp och rapportera de risker som har identifierats i affärsverksamheten. Riskfunktionen ska vid genomförandet av sitt arbete prioritera de största riskerna och de som är förknippade med den tillståndspliktiga verksamheten. Riskfunktionen ansvarar även för riskhantering i fonderna enligt separata Riktlinjer för riskhantering i fonderna. Riskfunktionen har ansvaret för att risker hanteras konsekvent och enligt fastställda styrdokument. I ansvaret ingår att tillse att det finns tydligt definierade gränsdragningar samt definitioner av uppenbara samband mellan identifierade risker. Riskfunktionen ska löpande tillse att det finns en god riskmedvetenhet i organisationen och utbildning av ledning och anställda med lämplig frekvens ska därför ske. Riskfunktionen ska tillse att nödvändiga riktlinjer, rutiner och arbetsbeskrivningar för riskhanteringen etableras och uppdateras. En årlig aktivitetsplan för riskarbetet ska upprättas av Riskfunktionen. Denna ska fastställas av VD och rapporteras till styrelsen. Riskfunktionen ska vid utövandet av sitt ansvar enligt ovan, löpande utbyta information och samråda med funktionerna för regelefterlevnad och internrevision samt övriga avdelningar inom Bolaget så att arbetet bedrivs så effektivt som möjligt. Riskfunktionen ska löpande tillsammans med dessa funktioner stämma av och komma överens om gränserna för ansvarsområden och arbetsuppgifter. 4(8)

5 3 RISKSTRATEGI OCH RISKTOLERANS Bolagets affärsverksamhet ska präglas av en riskmedvetenhet med begränsat risktagande som kan motiveras i affärsbeslut och med kalkylerad lönsamhet. Det innebär att verksamheten är utsatt för ett flertal olika risker, både medvetet tagen risk och konsekvensrisker. De medvetet tagna riskerna finns det i affärsverksamheten en aptit för att ta, dessa måste dock samtidigt hanteras med hjälp av uppsatta limiter och begränsningar, dvs. det finns en begränsad toleransnivå för dessa risker. Konsekvensriskerna finns det inte något direkt aptit för i affärsverksamheten, däremot uppstår de som en effekt av att bedriva denna typ av verksamhet. Dessa risker ska hanteras såväl preventivt och reaktivt genom en god riskkontroll. Bolagets riskhantering ska kännetecknas av förebyggande åtgärder som syftar till att förhindra eller begränsa såväl risker som skadeverkningar. Då finansiella produkter eller tjänster erbjuds kunderna ska risk vägas mot förväntad avkastning inom ramen för vad som är ekonomiskt försvarbart. För att uppnå god lönsamhet och samtidigt ha en acceptabel risknivå ska verksamheten utnyttja och integrera komponenterna och resultatet av IKU:n i affärsverksamheten. Vid affärsbeslut ska det beaktas vilka konsekvenser som kan uppstå ur ett risk och kapitalhänseende. 4 IDENTIFIERADE RISKER Nedan redovisas definitioner av de risker som Bolaget har identifierat i rörelsen och som ska inkluderas i den löpande riskhanteringen samt den interna kapitalutvärderingen. 4.1 Kreditrisk Med kreditrisk avses risken för att en motpart inte kan infria sin betalningsförpliktelse gentemot Bolaget. 4.2 Likviditetsrisker Med likviditetsrisker avses risken för att Bolaget inte kan infria sina betalningsförpliktelser vid förfallotidpunkten utan att kostnaden för att erhålla betalningsmedel ökar avsevärt. 4.3 Operativa risker Med operativ risk avses risken för förlust på grund av icke ändamålsenliga eller misslyckade interna processer, mänskliga fel och felaktiga system eller externa händelser. Riskkategorin inkluderar bl.a. IT risker och legala risker, samt risken att förvaltningen inte sker i enlighet med de avtal som har träffats med respektive kund. 4.4 Affärsrisker Affärsrisker inkluderar främst strategiska risker, intjäningsrisker och ryktesrisker. 5(8)

6 Med strategiska risker avses aktuell och framtida risk för förlust på grund av förändrade marknadsförutsättningar och ogynnsamma affärsbeslut, felaktig anpassning av beslut eller brist på lyhördhet för marknadsförändringar. Intjäningsrisken är risken för att intäkter och kostnader avviker ofördelaktigt i förhållande till affärsplanen och prognoser. Med ryktesrisk avses risken för förlust till följd av kunders, motparters, investerare och myndigheters negativa uppfattning om Bolaget. 5 HANTERING AV IDENTIFIERADE RISKER 5.1 Kredit och motpartsrisker Bolagets kommer inte att bedriva någon utlåning och kreditrisken i förhållande till kund utgörs därför av risken att Bolagets kunder inte betalar sin avgift. Denna risk begränsas av att Bolaget har många kunder som erlägger avgifter löpande under året. Risken begränsas också av att den största delen av volymen består av bolagets förvaltade fonder där avgift tas ut löpande och direkt av fondbolaget. Mot denna bakgrund gör Bolaget bedömningen att kreditrisken är liten. Bolaget är även utsatt för en viss motpartsrisk vid finansiella transaktioner. Bolagets överskottslikviditet placeras på konto hos bank. Risk föreligger att den statliga insättningsgarantin inte täcker insatt belopp vid en eventuell konkurs. Denna risk anses låg då Bolaget endast placerar likvid på banker med hög kreditrating. Kreditrisken följs upp månadsvis i samband med upprättande av resultat och balansrapport. En analys görs även i samband med kapitaltäckningsrapportering samt vid den årliga IKU:n. 5.2 Likviditetsrisker Likviditetsrisken hanteras främst genom en god framåtblickande planering och en konservativ hantering av överskottslikviditet. Likviditetsrisken i Bolaget anses vara mycket låg då Bolagets finansiella situation är stabil och ingen extern finansiering eller långfristiga skulder finns. Betalningsberedskapen är hög och dessutom täcks i normalfallet bolagets fasta kostnader av den fasta förvaltningsavgiften. Bolagets riktlinjer för hantering av likviditetsrisk beskriver närmare hur Bolaget ska identifiera, mäta och hantera likviditetsrisker. VD ansvarar för att tillhandahålla styrelsen regelbundna finans och likviditetsrapporter. Eventuella brister skall snarast efter det att de har observerats rapportera till styrelsen. Riskfunktionen ska rapportera Bolagets likviditetsrisker till VD och styrelse minst kvartalsvis. 5.3 Operativa risker Bolagets största risker bedöms vara de operativa riskerna. De operativa riskerna ska identifieras och utvärderas genom en årlig workshop med representanter från Bolagets olika avdelningar. 6(8)

7 Som underlag för dessa ska bland annat ligga rapporterade incidenter. Resultatet av workshopen och utvärderingen ska sammanställas i en rapport som ska tillställas VD och styrelse. Till de mest allvarliga operativa riskerna ska, i den mån det är möjligt, ett åtgärdsförslag utarbetas som syftar till att antingen minska sannolikheten att risken uppstår, alternativt minska konsekvensen givet att risken uppstår. Resultatet av den årliga workshopen ligger även som underlag i den årliga IKU:n. 5.4 Affärsrisker Styrelsen ska bevaka relevanta omvärldsfaktorer för att kunna styra verksamheten utifrån det aktuella marknadsläget. VD och ledningsgruppen övervakar löpande utvecklingen på de marknader där Bolaget verkar och föreslår löpande strategisk inriktning för styrelsen. Hanteringen av förändringar i omvärlden, såsom i regelverk, konkurrenssituation och övriga marknadsvillkor, ska även speglas i IKU processen. Ryktesrisker i rådgivningen och förvaltningen hanteras dels genom hanteringen av legala risker och förvaltningsrisker enligt Dels genom att Bolaget ska lägga stor vikt vid såväl goda kundrelationer som god intern kontroll. Detta innebär dels att styrelsen fastställer lämpliga styrdokument och rutiner för att tillse att lagar och branschpraxis följs, dels att efterlevnaden av dessa kontrolleras och följs upp. Utöver interna riktlinjer har Bolaget har även antagit en etisk policy för att säkerställa att medarbetare agerar så att förtroende för Bolaget upprätthålls. 6 RAPPORTERING Riskfunktionen rapporterar direkt till Bolagets VD och styrelse. VD ska månadsvis få ett skriftlig PM av Riskfunktionen. Denna ska innehålla en redogörelse för Riskfunktionens aktiviteter, risknivåer, överträdelser, regelförändringar inom risk och vilka åtgärder som har vidtagits vid eventuella brister. Rapporten ska separat redogöra för fondernas riskhantering. Kvartlsvis ska styrelsen tillses en riskrapport som övergripande beskriver riskfunktionens arbete, riskhantering i bolaget samt fonderna, överträdelser och åtgärder, regelförändringar mm. Rapporten ska separat redogöra för fondernas riskhantering. Minst årligen ska Riskfunktionen även närvara vid styrelsemöte. Minst årligen ska Riskfunktionen även rapportera till styrelsen tillvägagångssätt och resultatet av IKU. VD ska löpande informera och konsultera Riskfunktionen i allt väsentligt som rör verksamheten och som kan ha betydelse för funktionens fullgörande av sin roll enligt denna policy och övriga styrdokument som rör riskhantering. Riskfunktionen ska löpande informera styrelsen och regelansvarig i riskfrågor, innefattande bl.a. realiserade risker och dess påverkan på verksamheten, vidtagna åtgärder, samt andra iakttagelser i samband med funktionens arbete. Vid överträdelser och brister rapporteras enligt ovanstående. Anses de betydande ska även direktrapportering ske till styrelsen. 7(8)

8 7 DOKUMENTERING Riskfunktionen ska dokumentera och spara information om överträdelser, incidenter och förluster i verksamheten som kan ha påverkan på Bolagets riskhantering, i syfte att identifiera oupptäckta risker i verksamheten och att analysera områden och processer som kan förbättras. 8(8)

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Case Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd till fondverksamhet enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Policy för riskhantering

Policy för riskhantering Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller oftare vid behov Tidigare godkänd; 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Hagberg & Arneborn Fondkommission AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 8 kap. 4 lagen om värdepappersmarknaden och 6 kap. 11-12 Finansinspektionens

Läs mer

Case Asset Management

Case Asset Management Case Asset Management Riktlinjer för riskhantering i fonderna Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Case Asset Management AB vid styrelsemöte 2012 12 05 1 Innehåll 1. INLEDNING OCH SYFTE...

Läs mer

Romanesco Capital Management AB RISKPLAN FÖR RISKHANTERING

Romanesco Capital Management AB RISKPLAN FÖR RISKHANTERING Romanesco Capital Management AB RISKPLAN FÖR RISKHANTERING Antagna av styrelsen för Romanesco Capital Management AB den 16 februari 2015 1. Allmänt Enligt 8 kap. 4 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden

Läs mer

Intern kontroll och Riskhantering

Intern kontroll och Riskhantering Intern kontroll och Riskhantering Inledning De externa regelverk som Atle Investment Services AB ( Bolaget ) har att följa består bland annat av svenska lagar och Finansinspektionens föreskrifter. Bolaget

Läs mer

Nord Fondkommission RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Fastställd av styrelsen

Nord Fondkommission RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Fastställd av styrelsen Nord Fondkommission RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING Fastställd av styrelsen 2013-09-26 1. Inledning Bakgrund och syfte Dessa riktlinjer har upprättats mot bakgrund av 6 kap 11 Finansinspektionens föreskrifter

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Dessa riktlinjer har antagits av styrelsen den

RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Dessa riktlinjer har antagits av styrelsen den Dessa riktlinjer har antagits av styrelsen den 2015-12-16 Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Strandberg & Partners Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 8 kap. 4

Läs mer

Läs mer om bolagets styrelseledamöter och medarbetare (under om oss på hemsidan).

Läs mer om bolagets styrelseledamöter och medarbetare (under om oss på hemsidan). Om bolaget - Organisation och styrning av verksamheten Rhenman & partners ägs av RP Holding AB, 20 North Street AB och privatpersoner som är verksamma i bolaget. Ägarna utser genom bolagsstämman en styrelse

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering Denna riktlinje är beslutad av styrelsen den 2017-01-26. Riktlinjer för riskhantering 1 Inledning Strandberg & Partners Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering Aqurat Fondkommission AB ("Bolaget") har mot bakgrund av 6 kap. 11 Finansinspektionens föreskrifter (2007:16) om värdepappersrörelse fastställt följande riktlinjer för riskhantering.

Läs mer

Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering

Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering I enlighet med Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av kapitaltäckning och riskhantering

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Risk- och kapitalhantering

Risk- och kapitalhantering Risk- och kapitalhantering INLEDNING Information om s risk- och kapitalhantering publiceras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och

Läs mer

Riskhantering & Informationssäkerhet. Agneta Syrén Säkerhetschef/Informationssäkerhetschef Länsförsäkringar AB 2012-02-16

Riskhantering & Informationssäkerhet. Agneta Syrén Säkerhetschef/Informationssäkerhetschef Länsförsäkringar AB 2012-02-16 Riskhantering & Informationssäkerhet Agneta Syrén Säkerhetschef/Informationssäkerhetschef Länsförsäkringar AB 2012-02-16 Agneta Syrén CISM,CISM, CAMS Tfn. +46 739641558, E-post: agneta.syren@lansforsakringar.se

Läs mer

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Antagen av styrelsen 2014-06-30 eturn Fonder AB P.O. Box 24150, 104 51 Stockholm, SWEDEN Office Address: Linnégatan 89 Phone +46

Läs mer

Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet

Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Regelboken 2018 Ägare: Styrelsen äger och fastställer dokumentet årligen. VD äger dock

Läs mer

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Pandium Capital AB vid styrelsemöte den 30 september 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATION

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Bilaga 1: Riskanalys för ersättningspolicy

Bilaga 1: Riskanalys för ersättningspolicy Prognosia AB Bilaga 1: Riskanalys för ersättningspolicy Fastställd i styrelsen 2012-08-30, uppdaterad 2013-10-02 1(4) Bakgrund I enlighet med Finansinspektionens föreskrift om ersättningssystem i värdepappersbolag

Läs mer

Instruktion för ersättning

Instruktion för ersättning Instruktion för ersättning Fastställd av Datum Fastställs Tillämpningsområde Distribution Informationstyp Rättslig grund Kontakt Styrelsen 2018-02-22 Årligen eller vid behov Alla anställda i Exceed Tillgänglig

Läs mer

Instruktion för ersättning

Instruktion för ersättning Instruktion för ersättning Fastställd av Datum Fastställs Distribution Informationstyp Rättslig grund Kontakt Styrelsen 2016-12-14 Årligen eller vid behov Alla anställda på Haga Kapital tillgänglig på

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll 2016-11-23 Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Små ändringar är gjorda. Ändringar i rött.

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Operativ risk kan uppstå till följd av icke ändamålsenliga eller otillräckliga interna rutiner, mänskliga fel eller till följd av yttre händelser.

Operativ risk kan uppstå till följd av icke ändamålsenliga eller otillräckliga interna rutiner, mänskliga fel eller till följd av yttre händelser. Information om risk och kapitaltäckning i Sparbanken Nord Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå Bakgrund Den 1 februari 2007 trädde nya kapitaltäckningsregler (Basel 2) i kraft i Sverige.

Läs mer

Information om risk och kapitaltäckning i Sparbanken Nord. Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå

Information om risk och kapitaltäckning i Sparbanken Nord. Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå Information om risk och kapitaltäckning i Sparbanken Nord Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå Information om risk och kapitaltäckning i Sparbanken Nord Sparbanken Nord 598800-4817 med

Läs mer

1.2 Definierade uttryck ska ha den betydelse som framgår i avsnitt 8 nedan.

1.2 Definierade uttryck ska ha den betydelse som framgår i avsnitt 8 nedan. INSTRUKTION FÖR ERSÄTTNING Fastställd av Styrelsen Datum 2016-02-02 Senast fastställd 22 september 2014 Fastställs Årligen eller vid behov Tillämpningsområde Alla anställda i Exceed Distribution Tillgänglig

Läs mer

Instruktion för riskhantering

Instruktion för riskhantering Instruktion för riskhantering Fastställd av Styrelsen Datum 5 mars 2013 Senast fastställd 5 mars 2013 Fastställs Årligen eller vid behov Tillämpningsområde Alla anställda i Crescit Distribution Tillgänglig

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Dessa riktlinjer är fastställda av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den

Läs mer

ERSÄTTNINGSPOLICY. Inledning och bakgrund

ERSÄTTNINGSPOLICY. Inledning och bakgrund Fastställd av styrelsen: 2015-08-20 ERSÄTTNINGSPOLICY Inledning och bakgrund Enligt Finansinspektionens föreskrifter om ersättningssystem (FFFS 2011:1) i kreditinstitut, värdepappersbolag och fondbolag

Läs mer

Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) ingår tillsammans med Placerum AB (Moderbolaget) i en den finansiella företagsgruppen Placerum.

Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) ingår tillsammans med Placerum AB (Moderbolaget) i en den finansiella företagsgruppen Placerum. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2015 Sid. 2 (5) Policy för intressekonflikter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

Information om risk och likviditet - 110630

Information om risk och likviditet - 110630 Information om risk och likviditet - 110630 Finansiell riskhantering Bolaget har tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. Värdepappersinstitut har att bland annat följa kraven i Finansinspektionens föreskrifter

Läs mer

Ersättningspolicy. 7 december 2016

Ersättningspolicy. 7 december 2016 7 december 2016 Inledning Denna policy gäller för ersättningssystem hos Strukturinvest och gäller för samtliga anställda. Policyn utgår från FI:s föreskrifter Den ska vara förenlig med och främja en sund

Läs mer

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Vem är jag och varför dessa frågor? Styrelseledamot i CF sedan start Växelvis

Läs mer

Ersättningspolicy. Analys rörande risk förenad med Bolagets ersättningssystem

Ersättningspolicy. Analys rörande risk förenad med Bolagets ersättningssystem Ersättningspolicy Case Kapitalförvaltning AB, ( Bolaget ) har i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter om ersättningspolicy i 9 kap. Finansinspektionens föreskrifter (2013:10) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB

Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB Denna policy är fastställd av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den 24 maj 2018. Policyn ska prövas

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. för AVIDA FINANS AB ( )

DELÅRSRAPPORT. för AVIDA FINANS AB ( ) DELÅRSRAPPORT för AVIDA FINANS AB (556230-9004) 2016-01-01 -- 2016-06-30 DELÅRSRAPPORT Verkställande direktören för Avida Finans AB, org nr 556230-9004, avger härmed delårsrapport för perioden 1 januari

Läs mer

Information om risk och likviditet

Information om risk och likviditet SIP Nordic Fondkommission AB, 556708-6649 Information om risk och likviditet - 140630 Finansiella riskfaktorer Bolaget utsätts genom sin verksamhet för olika finansiella risker: Kostnadsrisk, kreditrisk,

Läs mer

pelare 3 Årlig information om risk och kapitalhantering FOREX BANK AB XXXXXXXXXXXXXX 1

pelare 3 Årlig information om risk och kapitalhantering FOREX BANK AB XXXXXXXXXXXXXX 1 pelare 3 FOREX BANK AB 2009 Årlig information om risk och kapitalhantering FOREX BANK AB XXXXXXXXXXXXXX 1 Inledning FOREX Bank AB, 516406-0104, är moderbolag i FOREX-koncernen (FOREX). Detta dokument utgör

Läs mer

10.6 Bilaga 1 Riskanalys

10.6 Bilaga 1 Riskanalys 10.6 Bilaga 1 Riskanalys Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Policy kring likviditetsrisker. Uppdaterad

Policy kring likviditetsrisker. Uppdaterad Policy kring likviditetsrisker Uppdaterad 2016-01-27 Inledning Denna policy har till syfte att säkerställa att Strukturinvest har en uttalad risktolerans avseende likviditetsrisk i verksamheten samtidigt

Läs mer

Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483

Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483 Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483 Bakgrund till riskbedömning Verksamheten i Amrego Kapitalförvaltning AB, org. nr 556646-8483, (i det följande

Läs mer

ERSÄTTNINGSPOLICY Bakgrund Definitioner Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget Stockholm

ERSÄTTNINGSPOLICY Bakgrund Definitioner Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget Stockholm ERSÄTTNINGSPOLICY 1. Bakgrund 1.1. Finansinspektionens föreskrifter FFFS 2011:1 innehåller bestämmelser om hur bl.a. kreditmarknadsbolag ska mäta, styra, rapportera och kontrollera de risker som ersättningssystem

Läs mer

Mål och riktlinjer för riskhantering

Mål och riktlinjer för riskhantering Mål och riktlinjer för riskhantering Inledning I enlighet med Tillsynsförordningen (575/2013/EU) och FFFS 2014:12 om tillsynskrav och kapitalbuffertar ska bolaget lämna information om sina mål och riktlinjer

Läs mer

Nya regler om styrning och riskhantering

Nya regler om styrning och riskhantering Nya regler om styrning och riskhantering FI-forum 20 maj 2014 1 Agenda och inledning Christer Furustedt Avdelningschef Banktillsyn 2 Agenda Inledning Rättsliga aspekter Styrning, riskhantering och kontroll

Läs mer

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Dokumentnamn: Policy för Ersättning Beslutad av: Styrelsen för Ulricehamns Sparbank Dokumentägare: Administrativ chef

Dokumentnamn: Policy för Ersättning Beslutad av: Styrelsen för Ulricehamns Sparbank Dokumentägare: Administrativ chef Fastställd: 2018-09-20 Ersätter: 2018-04-20 Informationsklassificering: Dokumentnamn: Policy för Ersättning Beslutad av: Styrelsen för Ulricehamns Sparbank Dokumentägare: Administrativ chef Innehållsförteckning

Läs mer

Ersättningspolicy. Ändamålet med denna policy är att säkerställa att Bolaget uppfyller kraven i nämnda föreskrifter.

Ersättningspolicy. Ändamålet med denna policy är att säkerställa att Bolaget uppfyller kraven i nämnda föreskrifter. Ersättningspolicy Inledning Av 2 kap. 1 i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om ersättningssystem i kreditinstitut, värdepappersbolag och fondbolag med tillstånd för diskretionär förvaltning

Läs mer

Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 Godkänd Dokumentnamn Datum

Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 Godkänd Dokumentnamn Datum Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 1 SYFTE Dessa riktlinjer har till syfte att säkerställa att Aktieinvest Fonder AB ( Bolaget ) hanterar ersättningar på ett tillfredsställande sätt. Underlag för dessa

Läs mer

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse.

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. ERSÄTTNINGSPOLICY I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. Betydande risktagare: En anställd vars arbetsuppgifter har en väsentlig inverkan på Bolagets riskprofil. Dessa personer

Läs mer

Redogörelse för ersättningar i Coeli Asset Management AB

Redogörelse för ersättningar i Coeli Asset Management AB Redogörelse för ar i Coeli Asset Management AB Verksamhetsåret 2016 Inledning Det här dokumentet har tagits fram av Coeli Asset Managment AB (org.nr. 556608-7648, Coeli eller Bolaget ). Dokumentet innehåller

Läs mer

Redogörelse för Avanzas ersättningspolicy 2014

Redogörelse för Avanzas ersättningspolicy 2014 Redogörelse för Avanzas ersättningspolicy 2014 Bakgrund Avanzas ersättningsregler är utformade i enlighet med de krav som ställs upp i externa regler gällande för de verksamheter som bolag i Avanza-koncernen

Läs mer

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år.

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2018 Sid. 2 (6) Policy för intressekonflikter ter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

Ersättningspolicy. Denna instruktion har fastställts av styrelsen för Fundler AB vid styrelsemöte den 7/ BAKGRUND OCH SYFTE...

Ersättningspolicy. Denna instruktion har fastställts av styrelsen för Fundler AB vid styrelsemöte den 7/ BAKGRUND OCH SYFTE... Ersättningspolicy Denna instruktion har fastställts av styrelsen för Fundler AB vid styrelsemöte den 7/11 2018. Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2 2 POLICYNS MÅLGRUPP... 2 3 DEFINITIONER OCH OMFATTNING...

Läs mer

Sammanfattning Ersättningspolicy

Sammanfattning Ersättningspolicy Sammanfattning Ersättningspolicy för Söderberg & Partners Placeringsrådgivning AB, org. nr. 556674-7456, nedan benämnt Bolaget. 1. Inledning Värdepappersbolag skall ha en ersättningspolicy som styr hur

Läs mer

F Ö R E R S Ä T T N I N G S S Y S T E M

F Ö R E R S Ä T T N I N G S S Y S T E M INTERNA RIKTLINJER F Ö R E R S Ä T T N I N G S S Y S T E M INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 1 2. Definitioner... 1 3. Identifiering av personalkategorier hos Bolaget... 2 4. Omfattning... 2 5. Balans

Läs mer

Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order

Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders samt vid placering av Fastställd av: Styrelse Datum: 2017-01-17 Fastställs: Årligen eller vid

Läs mer

Årsvis information per 2013-12-31 Den information som följer nedan lämnas årsvis i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:5)

Årsvis information per 2013-12-31 Den information som följer nedan lämnas årsvis i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:5) Årsvis information per 2013-12-31 Den information som följer nedan lämnas årsvis i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:5) Koncernen AK Nordic AB (Bolaget) ägs till 100 % av AK Portfolio

Läs mer

Policy kring likviditetsrisker. Uppdaterad

Policy kring likviditetsrisker. Uppdaterad Policy kring likviditetsrisker Uppdaterad 2018-02-21 Inledning Denna policy har till syfte att säkerställa att SI har en uttalad risktolerans avseende likviditetsrisk i verksamheten samtidigt som den ska

Läs mer

Årlig information om kapitaltäckning och riskhantering

Årlig information om kapitaltäckning och riskhantering SUMMERING Informationen i detta dokument syftar till att ge en övergripande bild av Norrons riskhantering och organisation samt riskstrategier. Här beskrivs även bolagets risktolerans samt styrelsens riskdeklaration

Läs mer

Vadstena Sparbank 10.6 Ersättningspolicy 2013-04-09. Fastställd av styrelsen 2013-04-09 Ersätter tidigare fastställd 2012-04-10.

Vadstena Sparbank 10.6 Ersättningspolicy 2013-04-09. Fastställd av styrelsen 2013-04-09 Ersätter tidigare fastställd 2012-04-10. Fastställd av styrelsen Ersätter tidigare fastställd 2012-04-10 Innehåll Bakgrund... 2 Riskanalys... 2 Syftet med policyn... 2 Målsättning... 2 Syftet med rörlig ersättning till anställda... 2 Kriterier

Läs mer

Riskhantering i Tjustbygdens Sparbank AB - 2008

Riskhantering i Tjustbygdens Sparbank AB - 2008 Riskhantering i Tjustbygdens Sparbank AB - 2008 Inledning I vår verksamhet utgörs de viktigaste riskerna av kreditrisker, finansiella risker och operativa risker. Styrelsen har det yttersta ansvaret för

Läs mer

NYHETSBREV. Bolagsstyrning och riskhantering. nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket

NYHETSBREV. Bolagsstyrning och riskhantering. nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket 2014-08-08 NYHETSBREV Bolagsstyrning och riskhantering nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket (CRR och CRD IV). 1. Nya och ändrade bestämmelser Det nya kapitaltäckningsregelverket

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om hantering av operativa risker; FFFS 2014:4 Utkom

Läs mer

Ersättningspolicy. Fastställd av styrelsen i Sparbanken Gotland 2011-05-30. Innehållsförteckning

Ersättningspolicy. Fastställd av styrelsen i Sparbanken Gotland 2011-05-30. Innehållsförteckning 1 (7) Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen i Sparbanken Gotland 2011-05-30 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Mål 4. Styrning 5. Syfte med rörlig ersättning till anställda 6. Ersättningskommitté

Läs mer

Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Dessa riktlinjer antogs vid Stellum Kapitalförvaltning AB:s styrelsemöte den 5:e september 2013 1(4) Stellum Kapitalförvaltning AB ("Bolaget")

Läs mer

Riskpolicy Innehåll. Externa regelverk. Interna regelverk. 1. Syfte. Dokumentägare: Finansinspektionen. Externa regelverk Interna regelverk

Riskpolicy Innehåll. Externa regelverk. Interna regelverk. 1. Syfte. Dokumentägare: Finansinspektionen. Externa regelverk Interna regelverk Riskpolicy 507.04.22 Fastställd av styrelsen i Leksands Sparbank 2017-03-01 (ersätter 2016-09-01) Dokumentägare: Funktionen för riskkontroll Innehåll 1 Syfte 2 Allmänt Externa regelverk Interna regelverk

Läs mer

Ersättningspolicy. Riskanalys avseende rörliga ersättningar

Ersättningspolicy. Riskanalys avseende rörliga ersättningar Med bilaga Riskanalys avseende rörliga ersättningar Fastställd av sparbankens styrelse 2014-03-19 1 Inledning. Banken skall ha en ersättningspolicy som styr hur ersättningar till anställda skall fastställas,

Läs mer

Med Bolagets verkställande ledning förstås verkställande direktören (VD) och vice verkställande direktören (vice VD).

Med Bolagets verkställande ledning förstås verkställande direktören (VD) och vice verkställande direktören (vice VD). Ersättningspolicy Aqurat Fondkommission AB, ( Bolaget ), har mot bakgrund av bestämmelserna i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2011:1) om ersättningssystem i bl.a. värdepappersbolag och i 9 kap.

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

Dokumentnamn Godkänd av styrelsen Dokumentansvarig Ersättningspolicy Compliance Version 1

Dokumentnamn Godkänd av styrelsen Dokumentansvarig Ersättningspolicy Compliance Version 1 Ersättningspolicy 205-0-2 Compliance ERSÄTTNINGSPOLICY VCG INVESTMENT MANAGEMENT AB. Allmänt. Denna ersättningspolicy ( Ersättningspolicyn ) har antagits av styrelsen i VCG Investment Management AB ( VCGIM

Läs mer

Zmartic Fonder AB RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Fastställd av styrelsen den 10 december 2012.

Zmartic Fonder AB RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Fastställd av styrelsen den 10 december 2012. Zmartic Fonder AB RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING Fastställd av styrelsen den 10 december 2012. 1 ALLMÄNT Finansinspektionen har i 6 kap. 11 i föreskrifter om investeringsfonder (FFFS 2008:11) angivit att

Läs mer

FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB

FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB Beslutad av styrelsen 2018-03-01 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd av Spinnerskan i Mark AB Beslutsdatum 2018-03-01 Giltig till 2022-02-28 Dokumentansvarig

Läs mer

10.6 Ersättningspolicy

10.6 Ersättningspolicy 10.6 Ersättningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig grund:

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(12) Riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 Förslag till styrelsen Juni 2015 Samtliga styrelsebeslutade riktlinjer

Läs mer

Konsoliderad situation för Solidar

Konsoliderad situation för Solidar Konsoliderad situation för Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar. 1 Bakgrund Information om den konsoliderade

Läs mer

FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING

FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING 2013-10-02 FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING Fastställd av kommunstyrelsen 2 1 Inledning Finansiella riktlinjer för Karlstads kommuns donationsmedelsförvaltning anger

Läs mer

Finansiella företagsgruppen Solidar AB

Finansiella företagsgruppen Solidar AB Finansiella företagsgruppen Solidar AB Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering.

Läs mer

Ersättningspolicy. Datum:

Ersättningspolicy. Datum: Fastställd av: Styrelse Datum: 2017-09-12 Fastställs: Årligen och vid behov Tidigare godkänd; 2016-05-09 Tillgänglighet: Informationsklass Öppen. För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund:

Läs mer

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB Ersättningspolicy iaib AB Upprättad av Andreas Olsson 2017-04-25 Godkänd av Styrelsen 2017-04-25 Version 1.00 iaib AB 2017-04-25 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund och syfte... 3 2.

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Punkt 13: Riktlinje för r iskkontroll

Punkt 13: Riktlinje för r iskkontroll 2016-09-21 Punkt 13: Riktlinje för r iskkontroll Förslag till beslut i styrelsen att anta riktlinje för riskkontrollför Försäkrings AB Göta Lejon Ändringar i dokumentet markerade. Ändringarna avser främst

Läs mer

Intressekonflikter & Incitament Romanesco Capital Management 556761-9654

Intressekonflikter & Incitament Romanesco Capital Management 556761-9654 Intressekonflikter & Incitament Romanesco Capital Management 556761-9654 INTERNA REGLER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER Dessa interna regler har fastställts av styrelsen för Romanesco Capital Management

Läs mer

Finansiella företagsgruppen Solidar

Finansiella företagsgruppen Solidar Finansiella företagsgruppen Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering.

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 7 november 2017 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 21 december 2018 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

Information om riskhantering och kapitaltäckning i Sparbanken Nord Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå

Information om riskhantering och kapitaltäckning i Sparbanken Nord Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå Information om riskhantering och kapitaltäckning i Sparbanken Nord Sparbanken Nord 598800-4817 med styrelsens säte i Piteå Bakgrund Den 1 februari 2007 trädde nya kapitaltäckningsregler (Basel 2) i kraft

Läs mer

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk Anmälan om Februari 2007 schablonmetoden, operativ risk N Allmän information om anmälningsförfarandet Detta dokument innehåller Finansinspektionens krav på hur en anmälan om att använda schablonmetoden

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2016-12-20 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens allmänna råd om tillstånd för kreditinstitut utanför

Läs mer

RISKANALYS AV SVENSKA LÄRARFONDERS ERSÄTTNINGSSYSTEM OCH ERSÄTTNINGSINSTRUKTION

RISKANALYS AV SVENSKA LÄRARFONDERS ERSÄTTNINGSSYSTEM OCH ERSÄTTNINGSINSTRUKTION RISKANALYS AV SVENSKA LÄRARFONDERS ERSÄTTNINGSSYSTEM OCH ERSÄTTNINGSINSTRUKTION Inledning Finansinspektionen har utfärdat allmänna råd om ersättningspolicy i försäkringsföretag, fondbolag, börser, clearinginstruktioner

Läs mer

Riskanalys i samband med beslut om ersättningspolicy

Riskanalys i samband med beslut om ersättningspolicy Riskanalys i samband med beslut om ersättningspolicy Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Regelbok 2014-2015 Sida 1 Investerum AB - Riskanalys i samband med beslut om ersättningspolicy

Läs mer

Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen den 11 november 2016

Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen den 11 november 2016 Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen den 11 november 2016 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Fast ersättning 3. Rörlig ersättning till anställda och dess syfte 4. Riskbedömning 5. Organisation och

Läs mer

Ersättningspolicy. Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank. Innehållsförteckning. 1. Bakgrund. 2. Allmänt. 3. Mål. Fastställd av styrelsen 2013-02-26

Ersättningspolicy. Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank. Innehållsförteckning. 1. Bakgrund. 2. Allmänt. 3. Mål. Fastställd av styrelsen 2013-02-26 Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen 2013-02-26 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Allmänt 3. Mål 4. Riskanalys 5. Definitioner 6. Särskilt reglerad personal 7. Syfte med rörlig ersättning till anställda

Läs mer