Beräkningsprogram Bridge 2013 spelform partävling beskrivning för spelare. Beräkningsprogram Bridge spelform partävling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beräkningsprogram Bridge 2013 spelform partävling beskrivning för spelare. Beräkningsprogram Bridge spelform partävling"

Transkript

1 Beräkningsprogram Bridge spelform partävling Den här beskrivningen är gjord för spelarna, så att de enklare kan förstå vilken information det finns i utskicken som görs efter varje spelkväll. Innehåll Beräkningsprogram Bridge spelform partävling... 1 Den här beskrivningen är gjord för spelarna, så att de enklare kan förstå vilken information det finns i utskicken som görs efter varje spelkväll Allmänt... 2 Visning Resultat... 3 Summering och redovisning av poäng per bricka med paren redovisade i placeringsordning med bästa paret överst Överst till vänster finns uppgifter om... 4 Mitten finns uppgifter om... 4 Längst ner på sidan... 4 Till höger finns uppgifter om... 4 Redovisning av vilka som mött varandra på de olika brickorna... 5 Korrigering Sammanställning av spelpoäng... 5 Korrigering av felaktigheter mm... 6 Korrigering för ej lika antal spelade brickor... 6 Tillägg för handikapp... 6 Korrigering i poäng för felspel eller långsamt spel... 7 Korrigering inbördes möte... 7 Det som händer är att 0,001*faktor ovan adderas till poängen Korrigering med extra handikapp om inget annat hjälper för att skilja placeringar... 7 Slutliga kolumner... 7 Brickprotokoll Överst i huvudet finns Till vänster... 8 I mitten... 8 Höger.... 9

2 Undre delen... 9 Startlista Guidekort Allmänt Överst I mitten visas Underst Till höger Ansvar för resultaten Spelarna ansvar för att Tävlingsledningen ansvarar Spelarna ansvar för att brickprotokollet förs på korrekt sätt Tävlingsledningen ansvarar för att Allmänt Beskrivningen är till för att visa vad man kan läsa i det som skickas ut till alla som har anmält att de vill ha resultaten hemskickade efter tävlingarna. (För utskicket behövs spelarnas mailadress.) Det som skickas ut är delar av beräkningsprogrammet, (som används på tävlingskvällarna). Resultatlista, summering av matchpoäng, eventuella korrigeringar och alla brickprotokoll. Inmatning av spelarnas namn, startlista och guidekort skickas normalt inte ut. Starlista och guidekort finns ändå med i beskrivningen. Före spel skrivs startlista, guidekort (läggs på borden) och brickprotokoll (följer med brickorna) ut med spelarnas namn och allmän text om tävlingen färdigtryckta. Guidekorten innehåller förutom spelarnas namn i varje rond och anvisning om nästa rond även en enkel skiss på bordens placering i rummet och anvisning om när kaffepaus sker. Resultaten skickas ut i ett format (pdf) som kan läsas av alla (nästan) datorer eller smarta telefoner oberoende av ålder eller fabrikat.programmet är gjort i Microsoft Excel 2010 och har medvetet gjorts med vissa begränsningar för i tävlingars storlek, för att spelkvällen inte ska bli för lång och för att programmet inte ska bli ohanterligt. Begränsningarna är 4-11 bord eller 7-22 par som spelar 2-4 brickor per rond med maximalt 28 brickor på kvällen

3 Totala antalet brickor är beroende på antalet par och antalet brickor per rond. För 4-5 bord kan antalet brickor per rond väljas (före utskrift av guidekort och brickprotokoll av tävlingsledningen) enligt tabell. För 6-8 bord gäller alltid 2 brickor per rond. Antal bord Antal par Antal brickor per rond Antal ronder Totalt antal brickor /4 7 21/ /3 9 18/ Alla formler som används i programmet är dolda. Alla beräkningar som görs är baserade på de spelpoäng som paren redovisar på brickprotokollen. Tävlingsledningen kontrollerar enbart att spelpoängen är rätt införda. Om tävlingsledningen råkar se att spelresultat och införda tävlingspoäng inte stämmer överens, så försöker man kontrollera (med spelarna) och korrigera det felaktiga. Visning Resultat Första sidan är en lista med placering namn och antal poäng. I den här manualen har verkliga namn ersatts med A1, B1 osv i stället för fullständigt namn på spelarna. A1 betyder att namnet anges med förnamn och efternamn På andra sammanställningar visas namn på spelarna (här i manualen med a1) med förnamn och eventuell bokstav för efternamn om det finns flera spelare med samma förnamn. De 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors (normalt dagen efter tävling). Alla resultat på tävlingen skickas till Bo Byhlen för redovisning på (normalt dagen efter tävling). De 5 första resultaten skickas till Dagbladet (normalt dagen efter tävling).

4 Summering och redovisning av poäng per bricka med paren redovisade i placeringsordning med bästa paret överst. Överst till vänster finns uppgifter om Antal brickor per rond Antal poäng per bricka Summa poäng totalt på tävlingen Antalet brickor som spelas om det inte finns översittare Antal bord Antal par Antal ronder Topp på brickan Mitten finns uppgifter om Placering i tävlingen Namn på paren (här A1-B1 osv) Parets startnummer i tävlingen Hur många poäng som varje par fått på de olika brickorna 1,2,3,4,5,6 osv. Här kan t ex ses att placering 1 par A1-B1 med parnr 1 fått 8 poäng på bricka 1 och 2 poäng på bricka 3 Längst ner på sidan Antalet brickor i varje rond redovisas med de blåfärgade fälten nedtill. Här spelas bricka 1-3 i samma rond. Till höger finns uppgifter om Korrigering. Här redovisas summan av de korrigeringar som gjorts. Beskrivningar på de olika korrigeringarna och varför de gjorts går att läsa på sidor om korrigeringar Korrigering för ej lika antal spelade brickor. Tillägg för handikapp. Korrigering för fel spelade brickor, långsamt spel eller liknande. Korrigering för inbördes möte. Om 2 eller fler par hamnar på samma poäng kontrolleras vem som vunnit inbördes möten.

5 Om det inte gått att få fram skillnader i poäng, så anses den som har lägre ranking (beräknat på resultaten från de senaste 4 månaderna) ha vunnit inbördes möte. Detta för att programmet ska kunna redovisa namnen korrekt Slutsumma är summa poäng och korrigeringar. OBS att summan redovisas utan decimaler, så att flera par kan ha samma poäng men har fått olika placeringar med hjälp av decimalerna. Redovisning av vilka som mött varandra på de olika brickorna Till vänster finns spelarnas namn Därefter parets nummer Överst finns brickornas nummer (1,2,3 osv) Under brickornas nummer kan vi se de parnr som spelarna till vänster möter för att spela respektive bricka På föregående sida (2) fanns färgmarkeringar som visar antalet brickor i respektive rond Tex kan vi här se att i par 1 spelar mot par 10 på bricka 1-3 och mot par 4 på bricka 4-6 Korrigering Sammanställning av spelpoäng Här summeras alla spelpoäng från brickprotokollen samman. Redovisningen fungerar på samma sätt som för sida Summering, men här står paren i parnr ordning. Här kan man se att inmatningen av resultat är felaktigt gjord eller inte klar, då mötet mellan par och 5 redovisas med -2. Det här kan ske om det inte finns något parnamn inmatat för par 5, men det finns poäng inmatat. Hjälp tävlingsledningen undvika sådant här genom att skriva resultaten på rätt rad.

6 Korrigering av felaktigheter mm Korrigering för ej lika antal spelade brickor 1. Längst till vänster redovisa summan av spelpoängen från brickorna 2. Nästa kolumn redovisar antal spelade brickor för respektive par. 3. 3:e kolumnen visar om det gjorts en korrigering för ej lika antal spelade brickor. 4. Upp till och med 7 bord, så möter alla par alla andra par, så då spelar man (om inget fel begåtts) och får poäng på alla brickor. Här behövs normalt ingen korrigering inte ens vid översittarpar. 5. Vid 8 bord och uppåt, då möter man inte alla par. Om det finns översittarpar, så spelar inte alla lika många brickor, och då måste man korrigera för detta. Korrigeringen (Procentuellt tillägg) som läggs till står i proportion till de resultat som man fått på övriga brickor. 6. Korrigeringen görs automatiskt för alla par om det finns en 1 i därför avsedd ruta under tabellen. 7. Korrigeringen kan också göras manuellt med en 1 på rätt rad i kolumnen för korrigering. 8. Storleken på korrigeringen redovisas i en kolumn, och slutligen summa poäng och korrigering. Tillägg för handikapp Vid en handikapptävling (ska vara annonserad en vecka i förväg), så får de flesta spelare ett tillägg i % på sina erhållna matchpoäng. Det finns speciella tabeller (tävlingsledningen har dem) som redovisar handikappen. Storleken på handikappen revideras inför handikapptävlingar. Handikappets storlek beräknas automatiskt från de senaste 4 månadernas placering som matats in i ett speciellt program. Samtliga spel från hösten 2012 och framåt finns inlagda i programmet, men handikappet räknas enbart på de senaste 4 månaderna. Tävlingsledningen kan i de flesta fall med hjälp av de tabeller som finns sätta rättvisande handikapp på de flesta kombinationer av par. Placering Handikapp Kommentar 0-2,49 0 Expert 2,5-7,49 5 Mycket erfarna spelare 7,5-12,49 10 Erfarna normalspelare 12,5-17,49 15 Normalspelare 17,5-22,49 20 Mindre erfarna spelare 22,5-25 Nybörjare Skalan på handikappen som används har lånats från tillverkare av andra beräkningsprogram. I resultatlistan som skickas ut redovisas handikappets storlek i % och poäng samt summa efter korrigering.

7 Samma program som beräknar handikapp räknar även ut en tabell med ranking (för de senaste 4 månaderna) inom klubben. Det par som har lägst placering de senaste 4 månaderna får automatiskt lägst ranking. För att få ranking, så måste man ha spelat tillsammans minst 3 gånger de senaste 4 månaderna. Korrigering i poäng för felspel eller långsamt spel Vid eventuella felspel på en eller flera brickor, så kan/ska tävlingsledningen göra korrigeringar. Som exempel kan nämnas Vid spel i fel riktning NS kontra ÖV, så påverkas inte bara de 2 paren, utan resultatet påverkar även matchpoängen vid övriga bord. Korrigeringen görs så att alla får behålla sina erhållna poäng, men paren som spelade fel får normalt 25% avdrag på erhållna poäng på brickan. Vid spel av fel brickor korrigeras här poängen till noll på brickan för båda paren. Om inte spelet (det räcker inte med enbart budgivning) på sista brickan för en rond vid ett bord påbörjats fast alla andra spelat klart samtliga brickor, så stryks den brickan för båda paren vid det aktuella bordet. De får spelpoäng på brickan som motsvarar ett medelspel, men de poäng de får här tas bort senare under korrigering. De får helt enkelt noll på brickan. Det görs på det här sättet för att minimera störningen för andra par, genom att det blir samma topp på alla brickor. Kom ihåg att det är alla vid bordet som är ansvariga för långsamt spel. För att påverka matchpoängen för så få spelare som möjligt så lite som möjligt, måste alla korrigeringar göras på den här sidan. I det härexemplet (föregående sida) har par 4 fått 4 medan par 8 fått 3. Både positiva och negativa (vanligast) korrigeringar förekommer. Korrigering inbördes möte Om flera par har samma placering, så kommer ett par att redovisas på flera ställen i resultatlistorna, medan andra kommer att saknas. För att motverka detta, så försöker man först se om paren mött varandra under kvällen. Om det vid inbördes möte kunnat koras en inbördes segrare, så sätter man en 1 i tabellen för det paret. Om det var flera par som hade samma placering, så måste man kolla även dessa möten och skriva in 1, 2 eller högre för att separera placeringarna. Det som händer är att 0,001*faktor ovan adderas till poängen. Korrigering med extra handikapp om inget annat hjälper för att skilja placeringar Om flera par har samma placering, så kommer det att redovisas på flera ställen i resultatlistorna, men andra kommer att saknas. Om man inte lyckades separera placeringarna med inbördes möten, så kan man här göra liknande korrigeringar (som för inbördes möten) men baserade på ranking. Rankingen är baserat på samma resultat som handikappen. Inom vissa idrotter (som använder ranking) används ett system som säger att man om man inte kan särskilja på annat sätt säger att lägst ranking vinner. Det som händer är att 0,001*faktor adderas till poängen. Slutliga kolumner Här finns summa av alla korrigeringar och totala poängsumman avrundat till heltal.

8 Brickprotokoll För enkelhetens skull är det i utskicket 28 brickor, fast vi sällan (bara vid 4 bord och 4 brickor/rond) använder alla. Antalet brickor som spelas beror på antalet spelare och valt antal brickor per rond. Se sid 2 i den här beskrivningen. Överst i huvudet finns. Texten Matfors Bridge och bricknr. Under detta finns antalet bord och antalet möjliga par samt datum. Sedan har vi vanliga uppgifter som rond, riktning, bud, spelförare, dubblat/redubblat, resultat (erhållna spelpoäng), matchpoäng (beräknas av dator) och signatur från ÖV. Det röda fältet visar att samtliga brickor är ej korrekt införda. Till vänster finns rondnr som brickan ska spelas. Parens nr och namn är förtryckta i de brickprotokoll som skrivs ut före start tävling och medföljer brickorna. Brickprotokollen skrivs ut på plats just före tävlingsstart. I mitten finns de uppgifter som ska föras vid bordet av spelarna. Nord för protokollet, men alla 4 spelarna vid bordet är ansvariga för vad som skrivs. Slutbud, det kontrakt som ska spelas Spelförare (N, Ö osv) D - RD om kontraktet är dubblat eller redubblat Vilket resultat (=, +1, -1 osv) det blev. Spelpoäng för NS eller ÖV. Texten under ordet spelpoäng (i brickhuvudet) Grön (icke zon) eller Röd (i zon) beskriver vem (om någon) är i zonen. Matchpoängen beräknas och skrivs av datorn efter tävling. Signatur från ÖV att de godkänner resultaten. Om det finns översittare, så är fälten för namn, slutbud, spelförare, D-RD, resultat och spelpoäng gråmarkerade för det paret, för att visa att här ska man inte skriva något. I det här exemplet är par 5 översittare.

9 Höger. Efter att spelpoängen skrivits in i datorn (på samma platser som de eventuellt manuellt skrivna poängen) räknar datorn ut matchpoängen för NS och ÖV och skriver dem i kolumnerna för matchpoäng. Undre delen är allmänna fakta om tävlingen, och används mest av tävlingsledningen. Förutom bricknr finns ett antal olika uppgifter som kan vara av intresse även för spelarna. Antal resultat som ska finnas på brickan Topp på brickan. Antal resultat som är inmatade Fel antal poäng är inmatade. Summa poäng som ska finnas per sida (NS ÖV). Till höger antalet införda resultat Till höger summa poäng per sida Cellerna ovan kan ändra färg. Grönt är rätt resultat. Rött är fel. Gul är varning om felaktigheter. Dessutom finns under protokollet en rad siffror som visar eventuella brickor med nr om de inte har rätt antal resultat införda. Detta är till för tävlingsledningen enkelt ska kunna se att samtliga brickor är matematiskt korrekt redovisade. Om spelpoäng är införda i rätt rutor visas blankt i stf bricknr.

10 Startlista Startlistan finns inte med i utskick efter tävling, men förklaras ändå. Efter att namnen på paren, datum, antal brickor per rond etc. skrivits in i datorn, så kan datorn skriva ut startlista som beskriver vid vilket bord paren ska spela sin första rond. Avsiktligt redovisas inte riktning, för att det ska man ändå kontrolleras innan man sätter sig, och att det andra paret är rätt par för ronden. Startlistan ska skrivas ut före start för att finnas tillgänglig vid behov, och läses upp före tävlingsstart. Här visas att par 1 med namn a1-b1 ska starta vid bord 1, och att par 2 med namn a2-b2 ska starta vid bord 2 osv. I verkligheten är det naturligtvis de korrekta förnamnen som visas.

11 Guidekort Allmänt Guidekorten skrivs ut före start och läggs på borden. De finns inte med i utskick efter tävling, men förklaras ändå. Bordsnr visas på 3 platser Anvisning om att sänka rösterna när andra spelar visas på sidorna och i mitten i samband med text Kaffepaus. Text Kaffepaus Prata tyst om andra spelar visas om raden är ledig. Vid 7 bord är platsen upptagen. Kraftigt streck i mitten visar när kaffepaus sker Tomma rader finns för att det är samma utseende på guidekortet oberoende av antalet bord. Vid 7 bord används samtliga rader. Överst visas spelplats, antal bord, antal par och antalet brickor/rond samt speldatum I mitten visas Vilka par (med både parnr och namn i klartext) som ska spela i varje rond (nr längst till vänster) Vilka brickor som ska spelas Underst visas vart paren ska spela nästa rond (förflyttning först när tävlingsledningen sagt till). Här ska NS sitta still medan ÖV ska flytta till bord 3. Det kan också finnas text som NS vrider runt bordet. När man kommer till ett bord ska alla kontrollera Att man är vid rätt bord och att man sitter i rätt riktning. Att man har rätt motståndare Att man har rätt brickor för spelet

12 Till höger visas en enkel principskiss på bordens placering i rummet och vad som är norr. Ansvar för resultaten Spelarna och tävlingsledningen har olika ansvar för kvällens spel. Spelarna ansvar för att de sitter vid rätt bord och har rätt motståndare de sitter vid rätt väderstreck och att de har rätt brickor framme brickorna ligger i rätt väderstreck innan korten tas ut och innan korten ska stoppas tillbaka de räknar korten innan de tittar på dem. Alla bör räkna sina kort innan någon tittar på dem, detta för att göra det möjligt att om det är fel antal kort, kalla på tävlingsledning som tillsammans med de par som senast spelade brickan försöker reda ut kortfördelningen. Om det inte lyckas kan tävlingsledningen stryka brickan. Om det är första gången brickan spelas kan man dra ett kort från den som har för mycket eller ge om. Eventuella fel i spelet pga att man har fel antal kort räknas som revoke. Det finns särsklijda regler för detta. de efter att spelet är klart och de kommit överens om antalet stick som varje par tog lägga tillbaka korten i rätt fack. De informerar tävlingsledningen för brott mot ovanstående regler Tävlingsledningen ansvarar för eventuella korrigeringar av matchpoängen pga av ovanstående. Spelarna ansvar för att brickprotokollet förs på korrekt sätt Samtliga spelare vid bordet ansvarar tillsammans med Nord att Nord skriver läsligt på rätt rad och inte skriver i gråa fält han skriver rätt slutbud, rätt spelförare, eventuell dubbling eller redubbling, samt korrekt slutresultat (innan de lägger ihop sina kort) på rätt ställe han skriver rätt spelpoäng i rätt väderstreck att Öst (väst) signerar protokollet Tävlingsledningen ansvarar för att det resultat som paren skrivit i brickprotokollen skrivs in korrekt

13 göra erforderliga korrigeringar enligt ovan och andra korrigeringar enligt tabell. Alla korrigeringar ska göras och uppfattas så rättvisa som möjligt sätta upp resultaten på ICA Matfors och i media se första sidan i utskicken Tävlingsledningen försöker kontrollera om resultaten har skrivits i rätt väderstreck och göra eventuella korrigerar om det är möjligt. Statistiskt är slutresultaten mera korrekt skrivna än spelpoängen. Om tävlingsledningen av en händelse (man söker inte medvetet) upptäcker fel poäng i förhållande till resultat, försöker man korrigera även detta. Om spelare när de kommer hem på kvällen, dock senast kl 10:00 morgonen efteråt upptäcker ett fel, och informerar tävlingsledningen direkt, så görs försök att korrigera felen. Lycka till vid spelborden

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 6 par. 218 9 13 1. MaiBritt Forsberg - Alvar Forsberg 4 2. Valfrid Larsson - Nils Grönlund 43 3. Marianne Holmvall - Göran Bergh 42 4. Larry Näslund - Kurt Hellgren 41. Karin Tykosson -

Läs mer

Resultat Matfors Bridge

Resultat Matfors Bridge Matfors Bridge 5 par. 1. Kurt Hellgren - Nils Wänglund 18 2. Carin Carlsson - Ove Carlsson 17 3. Bo Näslund - Stig Hjalmar Johansson 17 4. Marianne Holmvall - Bengt Bernhardsson 14 5. Nils Grönlund - Valfrid

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 9 par. 218 9 1 1. Sören Sjölander - Lennart Gillander 98 2. Eivin Nordlander - Sören Nordin 89 3. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 84 4. Marianne Holmvall - Ulf Einarsson 71 5. Larry Näslund

Läs mer

Resultat Matfors Bridge

Resultat Matfors Bridge Matfors Bridge 11 par. 218 5 2 1. Marita Ölen - Ove Ölen 113 2. Bengt Bernhardsson - Ulf Einarsson 11 3. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 9 4. Karin Tykosson - Stig Ringblom 87 5. Ann-Marie Engström -

Läs mer

Resultat Matfors Bridge

Resultat Matfors Bridge Matfors Bridge 12 par. 219 5 27 1. Lennart Gillander - Eivin Nordlander 154 2. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 142 3. Kurt Hellgren - Larry Näslund 124 4. Bengt Bernhardsson - Ulf Einarsson 123 5. MaiBritt

Läs mer

Resultat Matfors Bridge

Resultat Matfors Bridge Matfors Bridge 14 par. 219 1 7 1. Carina Nilsson - Stefan Nilsson 2 2. Kurt Hellgren - Larry Näslund 194 3. Eivin Nordlander - Sören Nordin 192 4. Bengt Bernhardsson - Ulf Einarsson 176 5. MaiBritt Forsberg

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 13 par. 217 5 22 1. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 167 2. Sören Sjölander - Lennart Gillander 147 3. Ingrid Blomqvist - Lennart Blomqvist 134 4. Bengt Bernhardsson - Ulf Einarsson 13 5.

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 11 par. 216 1 2 1. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 95 2. Kurt Hellgren - Larry Näslund 92 3. Göran Bergh - Klas Åslund 89 4. Karin Tykosson - Stig Ringblom 89 5. Gunhild Fröwall - Bo Näslund

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 4 par. 27 9. Eivin Nordlander - Lennart Gillander 2 2. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 84 3. Sören Nordin - Stefan Nilsson 84 4. Elisabet Svedin - Inga Jonsson 9 5. Elsie Nilsson-Böös -

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 14 par. 217 5 8 1. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 221 2. Lennart Gillander - Sören Sjölander 29 3. Klas Åslund - Sören Nordin 22 4. Karin Tykosson - Stig Ringblom 185 5. Carina Nilsson

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 14 par. 217 11 2 1. Eivin Nordlander - Sören Nordin 211 2. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 196 3. Bengt Bernhardsson - Ulf Einarsson 177 4. Sören Sjölander - Lennart Gillander 175 5. Kurt

Läs mer

Resultat Matfors Bridge

Resultat Matfors Bridge Matfors Bridge 1 par. 218 1 22 1. Lennart Gillander - Sören Sjölander 149 2. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 142 3. Ann-Marie Engström - MaiBritt Forsberg 129 4. Alvar Forsberg - Bertil Engström 115 5.

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 5 par. 27 9 4. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 74 2. Eivin Nordlander - Lennart Gillander 64. Marianne Holmvall - Sören Nordin 62 4. Larry Näslund - Kurt Hellgren 56 5. Maine Bernhardsson

Läs mer

Resultat Matfors Bridge

Resultat Matfors Bridge Matfors Bridge 11 par. 218 11 12 1. Karin Tykosson - Stig Ringblom 1 2. Eivin Nordlander - Lennart Gillander 93 3. Märta-Lisa Skoglund - Göran Bergh 91 4. Carina Nilsson - Stefan Nilsson 89 5. Mary Blomqvist

Läs mer

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA

Resultat Matfors Bridge. 5 första resultaten sätts upp på ICA Matfors Bridge 14 par. 214 4 28 1. Gunilla Ericson - Bertil Ericson 22 2. Eivin Nordlander - Lennart Gillander 186 3. Sören Sjölander - Sören Nordin 177 4. Klas Åslund - Bengt Bernhardsson 172 5. Kurt

Läs mer

Bridgetime Play. Spelresultat på webben mm

Bridgetime Play. Spelresultat på webben mm Bridgetime Play Spelresultat på webben mm Inledning Spelresultaten och information om klubben visas på webben genom att starta en webbläsare och ange klubbens webbadress. Klubbens webbadress är klubbnamn.bridgetime.eu

Läs mer

Bridgetime Play. Användarmanual för surfplattor

Bridgetime Play. Användarmanual för surfplattor Bridgetime Play Användarmanual för surfplattor Inledning Bridgetime Play är ett webbaserat tävlingssystem för bridge som använder surfplattor på spelborden för att anmäla spelare, registrera kontrakt,

Läs mer

Klicka på Lägg Till. Den kommer då att hamna längst ned i din Favorti-lista.

Klicka på Lägg Till. Den kommer då att hamna längst ned i din Favorti-lista. Handledning till Bridge Facts. Som alltid med alla bruksanvisningar, vi vill ha dem, men vi använder dem inte som det är tänkt Vi river upp det nya ångstrykjärnet ur förpackningen och förväntar oss att

Läs mer

Paren delas in i väderstrecken nord-syd N-S resp. öst-väst Ö-V När samtliga kort har delats ut som i exemplet nedan kallas detta för en GIV.

Paren delas in i väderstrecken nord-syd N-S resp. öst-väst Ö-V När samtliga kort har delats ut som i exemplet nedan kallas detta för en GIV. BRIDGEINTRODUKTION 1 Detta är en information till alla de som är intresserade av att börja spela tävlingsbridge. Kontraktsbridge som det spelas idag har sitt födelseår 1925. Bridgens har sitt ursprung

Läs mer

Utveckla din bridge datorer?

Utveckla din bridge datorer? Utveckla din bridge datorer? Varför? Hur mäter du det? Vad kan du göra? Känna till Veta Behärska Träning och spel med din partner är alltid det viktigaste! Gärna 50 givar i veckan! 1 Varför bli bättre?

Läs mer

Tips & Tricks. med tävlingsformer. för klubbens tävlingsansvarige

Tips & Tricks. med tävlingsformer. för klubbens tävlingsansvarige Tips & Tricks med tävlingsformer för klubbens tävlingsansvarige Barometertävling utan brickläggning för 3-6 bord För tävlingar över en kväll på cirka 30 brickor (alla behöver inte möta alla, man kan bryta

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Protokoll MiniBridge

Protokoll MiniBridge Protokoll MiniBridge Mer om Bridge Det du nu lärt dig är en enkel form av Bridge. Spelet är dock mer komplicerat än så här och kräver en mycket längre utbildning. Vill du lära dig mer om Bridge? Kontakta

Läs mer

Steg-för-steg. Hur vinner du i Bridge? Budgivningen. Grundförutsättningar. 1. Räkna poäng. 2. Budgivning - del 1. Vilket par har flest poäng?

Steg-för-steg. Hur vinner du i Bridge? Budgivningen. Grundförutsättningar. 1. Räkna poäng. 2. Budgivning - del 1. Vilket par har flest poäng? MiniBridge Det beräknas finnas drygt en miljon kortspelare i världen som tävlingsspelar i Bridge, varav drygt 27 500 är svenskar. Alla spelar efter samma regelbok. Här ska du på några minuter få en inblick

Läs mer

Bridge. Färgernas rangordning: E K D kn Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat. 4 personer vid varje bord spelar i par

Bridge. Färgernas rangordning: E K D kn Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat. 4 personer vid varje bord spelar i par Bridge 4 personer vid varje bord spelar i par 52 kort = en vanlig kortlek utan jokrar Honnörer Hackor E K D kn 10 9 8 7 6 5 4 3 2 Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat Färgernas rangordning: Ta

Läs mer

Visa fönster. Detta dokument täcker följande: Ruter - Grund (=Förenklingar)

Visa fönster. Detta dokument täcker följande: Ruter - Grund (=Förenklingar) Detta dokument täcker följande: Ruter - Grund (=Förenklingar) Visa fönster Användare och inloggning Öppna från Spader Ruter - Avancerat (=Förbättringar) Automatisk utskrift av Misstänkta resultat Löpande

Läs mer

Sidan x -till bridgens värld

Sidan x -till bridgens värld 3 x 3 -till bridgens värld Sidan 1 Vad är bridge? Bridge är ett kortspel som går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt! Bridge är ett strategispel som bygger på samarbete mellan två personer! Det

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling Guide till IceTest... 1 Före, under och efter tävling... 1 Före tävling... 1 Lottningen... 1 Dags att skapa databas för tävlingen... 2 Skapa ny gren... 2 Färger m. m.... 3 Importering i IceTest... 3 Kontroll

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA

MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA REGISTRERING AV RESULTAT VIA SVEMO-TA Inför tävlingen Börja med att logga in i din profil, välj Administrera Tävlingsledare och Registrator måste namnges

Läs mer

Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen?

Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen? Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen? Introduktion Vad är BangolfArena? Ett program som hanterar resultaten i bangolftävlingar och som gör resultaten tillgängliga på internet.

Läs mer

KlubbArena Komma igång

KlubbArena Komma igång Förutsättningar KlubbArena KlubbArena har installerats, se dokument KlubbArena Installation. I dokument KlubbArena Parametrar och Tävlingstyper visas grundläggande definitioner för programmet men programmet

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Bridge. på 10 minuter

Bridge. på 10 minuter Bridge på 10 minuter STEG FÖR STEG Det bästa sättet att lära sig spela bridge på är att börja med en förenklad form av spelet. Varje giv består av två moment, efter det att man delat ut korten: budgivning

Läs mer

Praktiska övningar. Simuleringar. vid TL Steg 3-utbildningen. Örebro januari 2012

Praktiska övningar. Simuleringar. vid TL Steg 3-utbildningen. Örebro januari 2012 Praktiska övningar Simuleringar vid TL Steg 3-utbildningen Örebro 13-15 januari 2012 1 [ ] { 7 } 84 [ [ ] ] { 10 { 2 } 72 } kn6 [ ] 9 { kn9 } a) Lagtävling Syd är spelförare i 3NT och är inne på bordet.

Läs mer

PRAKTISK HANDBOK RUTER

PRAKTISK HANDBOK RUTER PRAKTISK HANDBOK FÖR RUTER Upplaga 3 reviderad 2012-10-23 1 Detta är startrutan i "Ruter". Här väljer du vilken typ av tävling det ska vara. Normalt väljer du "Par..." 2 Här anger du ett namn för tävlingen

Läs mer

Denna handledning är skriven för soss-7.0.3

Denna handledning är skriven för soss-7.0.3 Denna handledning är skriven för soss-7.0.3 Programmet kan laddas ned via http://www.idt.mdh.se/~csg/soss/s4/ Att sätta upp en tävling med SOSS 2 Importera spelare 4 Ställ in streckkodsläsaren i SOSS 8

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

Tävl-adm 3.0. Tävlingsadministrativt system www.braincurrent.se 1

Tävl-adm 3.0. Tävlingsadministrativt system www.braincurrent.se 1 Tävl-adm 3.0 Innehåll Introduktion... 3 Systemkrav... 3 Mjukvara... 3 Grunder... 4 Symboler... 4 Knappar... 4 Kontroller... 4 Tips... 4 Huvudmeny... 5 Flytta data mellan datorer... 5 Tävlingsdata... 5

Läs mer

OEvent Manual. Version 1.2. ÅID-orientering

OEvent Manual. Version 1.2. ÅID-orientering OEvent Manual Version 1.2 ÅID-orientering Innehåll 1. Import fil från ÅIDs kansli Emit.txt och Tider.txt 2. Logga in och starta OEvent och importera filen Emit.txt Välj databas och importera från Emit.txt

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel 26 APRIL 2013 Inledning Excel är inte konstruerat för att i första hand utföra statistiska beräkningar, men en hel del sådant kan ändå göras.

Läs mer

Bridgedata Bridgemate Kort manual för tävlingsledare

Bridgedata Bridgemate Kort manual för tävlingsledare SVANTE JOHNSSON PM 2017-05-17 1 (5) Bridgedata Bridgemate Kort manual för tävlingsledare 1. Starta dator med knapp på hårddisken under skärmen. Tryck Return och logga in med spf*2. Starta också skrivaren.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 24 september 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard.

Läs mer

Den praktiska vägen. Spärröppningar GRUNDKURS 2 I BRIDGE. 1) Kan spelföraren (Syd) klara 3 NT med D i utspel? 2) Kan motspelarna straffa 3 NT? Hur?

Den praktiska vägen. Spärröppningar GRUNDKURS 2 I BRIDGE. 1) Kan spelföraren (Syd) klara 3 NT med D i utspel? 2) Kan motspelarna straffa 3 NT? Hur? GRUDKUR 2 I BRIDGE Den praktiska vägen pärröppningar ord giv 6 5 Ingen i zonen 7 3 D kn 10 9 5 4 3 ß 8 4 D kn 10 9 8 7 3 2 8 5 K kn 10 9 6 E 2 7 6 ß K D kn 10 E K 4 E D 4 2 K 8 ß E 9 3 2 ß 7 6 5 pärröppningarna

Läs mer

Nord ropade på TL. Väst har inte sett att Syd bjöd 2. Han vill ersätta 2 med 3 (krav).

Nord ropade på TL. Väst har inte sett att Syd bjöd 2. Han vill ersätta 2 med 3 (krav). vning A1 [T*] Bricka 1 ord giv ingen i zon 83 K9752 K104 Dkn4 94 D104 D986 9752 EKD652 kn6 kn73 108 kn107 E83 E52 EK63 Budgivningen går: äst ord st yd pass 1T 2 2 ord ropade på TL. äst har inte sett att

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 31/8 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

SS Slören Skepparkannan 2015. Resultatberäkning Instruktion

SS Slören Skepparkannan 2015. Resultatberäkning Instruktion SS Slören Skepparkannan 2015 Resultatberäkning Instruktion Inledning För att citera Liftarens Guide till Galaxen : Ta Det Lugnt Detta resultatberäkningsark är framtaget för att hjälpa till med framräkning

Läs mer

Resultathantering för jaktstigar inom Gyttorp Cup

Resultathantering för jaktstigar inom Gyttorp Cup Manual för arrangörer som hanterar resultat via jaktstig.se Uppdaterad 2014-04-24 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Uppbyggnad av jaktstig.se... 1 jaktstig.se... 1 jaktstig.se/admin... 1 jaktstig.se/live...

Läs mer

Bridgemate på lätt sätt för spelledare

Bridgemate på lätt sätt för spelledare Bridgemate på lätt sätt för spelledare Baskunskap i krävs! 1 - MME - Ver 1.0 FSB:s datorstöd för klubbar Ruter 3.0.6, db.svenskbridge.se/ruter Ett bridgeuträkningsprogram utvecklat av Tomas Brenning. Hanterar

Läs mer

Sagaforms spelregler SCHACK, FIA MED KNUFF, BACKGAMMON, DOMINO

Sagaforms spelregler SCHACK, FIA MED KNUFF, BACKGAMMON, DOMINO Sagaforms spelregler SCHACK, FIA MED KNUFF, BACKGAMMON, DOMINO SCHACK Schack matt När en av motståndarens pjäser hotar kungen säger man att den står i schack. Schack matt - I schack vinner den som först

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 2. Funktioner

Microsoft Office Excel, Grundkurs 2. Funktioner Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 2. Funktioner Övningar Kursövning E2.xlsx Egna Övningar E2E.xlsx - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 2.1 Funktioner Funktioner i Excel är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad Allmänt om Pidro Pidro är ett kortspel för fyra personer där ett par spelar mot ett annat par. Lagmedlemmarna sitter mittemot varandra. Pidro liknar t.ex. Bridge i det avseendet att spelet är uppdelat

Läs mer

Standard print manual template

Standard print manual template Standard print manual template Dundret 823 m.ö.h Travstat Iphone Travstat Iphone av Hennix Data Med denna app har du alltid den senaste informationen i handen. Oddsen du ser är aldrig för gamla. Med en

Läs mer

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Öppna en ny arbetsbok genom att gå upp i Arkivmenyn och där välja Nytt ange Arbetsbok. Eller klicka på knappen för ny arbetsbok. Du skall nu göra en kalkyl för ett

Läs mer

Resultatrapportering via Studentportalen

Resultatrapportering via Studentportalen Guide Resultatrapportering via Studentportalen Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad: 2015-03-27 Innehåll Om resultatrapportering i Studentportalen... 2 Rapportering av

Läs mer

Manual Matchprotokoll

Manual Matchprotokoll Manual Matchprotokoll Seniorer och Juniorer Matchtid 3 x 20 min. Pojkar och Flickor 13 år och äldre. Hanteringen av matchprotokoll sker i vårt administrationssystem. Manualen beskriver hur du får ut matchprotokoll

Läs mer

Brickläggning Duplimat Mk V

Brickläggning Duplimat Mk V 1 Brickläggning Duplimat Mk V Börja med att slå på strömmen via strömbrytaren på sladden bakom brickläggningsmaskinen! OBS att vi ska ha två kortlekar liggande i maskinens matarfack (röd baksida i botten)

Läs mer

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick.

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick. KURSMATERIAL SJU ÖVERSIKT AVSNITT Påspel Kravbud Upplysningsdubbling Fjärde färg PÅSPEL Lite repetition Spelar partnern en färg (utspel eller inne i spelet och du alltså spelar på som tredje spelare i

Läs mer

Manual OE2003. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003.

Manual OE2003. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003. Förberedelser Manual OE2003 Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003. 1. Starta programmet OE2003. 2. Välj Tävling Återställ från Säkerhetskopian. 3. I dialogrutan

Läs mer

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 LOTTA MANUAL t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 Innehållsförteckning 1. Nedladdning, installation och start av programmet 2. Skapa en turnering 3. Lägga in spelare i programmet 3.1. Inmatning av spelare

Läs mer

Kalmarsund BK:s hemsida

Kalmarsund BK:s hemsida Kalmarsund BK:s hemsida Sida 1 av 6 Du börjar med att gå till hemsidan för Svensk Bridge. Den ser ut så här: Klicka på rutan Logga in uppe till höger. Då kommer denna sida upp: Här du skriver in ditt Medlemsnummer

Läs mer

KURSMATERIAL AVSNITT 1

KURSMATERIAL AVSNITT 1 KURSMATERIAL AVSNITT 1 ÖVERSIKT KURSAVSNITT 1 Grundläggande regler Termer Spelförare &Träkarl Förenklade budregler Korträkning Grundläggande spelteknik några viktiga punkter - Godspelning - Att ta stick

Läs mer

i lagar för tävlingsbridge (Senast uppdaterat: ) DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA I LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE 2017

i lagar för tävlingsbridge (Senast uppdaterat: ) DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA I LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE 2017 i lagar för tävlingsbridge 2017 2017-2018 (Senast uppdaterat: 2017-08-23) 2017-07-01 SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET REV 1.0 1 av 6 Svenska Bridgeförbundet INNEHÅLL LAG 7 HANTERING AV BRICKOR OCH KORT... 2 LAG

Läs mer

Sangbudgivning

Sangbudgivning BjTo 2017-02-09-2 givning: Bricka 1 Dkn1065 Ö S V N Öst/NS ED2 p p p 1NT D107 p 2 p 2 Ekn p 3NT p 4 842 EK9 Kontrakt kn6 1085 4 N K3 98542 1098642 K5 DD NT 73 N 5 7 9 7 9 K9743 16 S 6 Ekn6 4 10 Ö 7 5 3

Läs mer

getsmart Lila Regler för:

getsmart Lila Regler för: 3 2 Regler för: getsmart Lila 9 Graf y 4 7 3 2 2 3 Funksjon 1-4 4-3 -2-1 -1 1 2 3-2 x f(x)= f(x)= 3 2 2 3 3 2 2 3-3 -4 Graf 9 3 2 2 3 Funksjon 7 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 6/11 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn Manual Spelarregistrering Manualen beskriver hur man lägger in spelare i sin spelartrupp och tilldelar fasta spelarnummer. Läs igenom manualen och följ den när du lägger in spelarna i ditt lag och föreningens

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr Innehåll Starta programmet... 2 Flikarna...2 Fliken Material...

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman installeras från det fönster, som automatiskt kommer upp, när CD-skivan sätts i datorn: Klicka till höger om INSTALLATION på flaggan för den version, som

Läs mer

Standard print manual template

Standard print manual template Standard print manual template Dundret 823 m.ö.h Travstat Android Mobile App Travstat Android Mobile App av Hennix Data Med denna app har du alltid den senaste informationen i handen. Oddsen du ser är

Läs mer

BaraTrav fliken Poäng Version 2.2

BaraTrav fliken Poäng Version 2.2 BaraTrav fliken Poäng Version 2.2 I fliken Poäng reducerar du med villkor baserade på poängvärden för respektive häst Du kan reducera med villkor avseende poängsumma och/eller antal hästar inom specificerade

Läs mer

Arrangera - Resultat Export och Import

Arrangera - Resultat Export och Import 2015 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Arrangera - Resultat Export och Import [Här kan du läsa en enkel guide hur du hanterar resultat.]

Läs mer

Ruter Innhold Innhold Allmänt Beräkna tävling Beräkna tävling (extra) Olika beräkningsformer Övriga dokument Kurs

Ruter Innhold Innhold Allmänt Beräkna tävling Beräkna tävling (extra) Olika beräkningsformer Övriga dokument Kurs Ruter Innhold Innhold Allmänt Installera och starta Ruter...2 Decimaler...3 Inkorgen och Utkorgen...4 Beräkna tävling De fem stegen...5 Flyttschema...8 Mata in namn... 14 Mata in resultat... 19 Mata in

Läs mer

Klas Hejdenberg

Klas Hejdenberg Klas Hejdenberg 2010 FÖRE MATCHEN Före lottningen I rutan "Div." skrivs seriens hela namn, exempelvis Elit, 2 NV Götaland (eller liknande) så att man lätt förstår vilken serie matchen ingår i. Markera

Läs mer

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida Manual ViktoriaBoule 4.0 www.viktoriaboule.se Programmets startsida 1 1 Inledning ViktoriaBoule är ett lättanvänt dataprogram för administration av bouletävlingar. Programmet följer Bouleregler för veteraner

Läs mer

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade.

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade. Marathon Tid... 3 Tidrapportering... 3 Massinmatning... 8 Avprickning... 9 Projektbudget... 10 Medarbetarbudget... 11 Byt medarbetare... 11 Summa projekt... 12 Daglista... 13 Veckoöversikt... 14 Funktioner...

Läs mer

Manual Partnerwebben 2014

Manual Partnerwebben 2014 Manual Partnerwebben 2014 Innehållsförteckning Inloggning 3 Snabbguide till sidans uppbyggnad 4 Avisera ett utskick 6 Skapa bokning från avisering 6 Skapa ny bokning 7 Delinlämning 8 Så här ser en bokning

Läs mer

Pangea Matematiktävling FRÅGEKATALOG. Första omgång 2016 Årskurs 9

Pangea Matematiktävling FRÅGEKATALOG. Första omgång 2016 Årskurs 9 Pangea Matematiktävling FRÅGEKATALOG Första omgång 2016 Årskurs 9 Pangea Regler & Instruktioner Svarsblankett - Vänligen fyll i förnamn, efternamn och årskurs på svarsblanketten. -Vi rekommenderar deltagarna

Läs mer

Regler för: getsmart Grön

Regler för: getsmart Grön -6 Regler för: getsmart Grön 8 Hele tall 3 4 Hele tall -6-6 3-6 3 Hele tall 8 Hele tall 3 4 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna när man ska lära sig olika spel med kortleken!

Läs mer

Författaren själv har skapat sin stil genom att kopiera andra på följande sätt:

Författaren själv har skapat sin stil genom att kopiera andra på följande sätt: 3.4 PEDAGOGISKA TIPS Bakgrund När arbetet med MiniBridge startade var tanken från början att det skulle vända sig till främst yngre spelare. Redan nu innan det startat på allvar verkar det som att det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25/10 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Kvällens agenda. Termer. Trumfspel. Mer teori ikväll än tidigare. Termer i färgspel (trumfspel) Exempel på vår förenklade budgivning

Kvällens agenda. Termer. Trumfspel. Mer teori ikväll än tidigare. Termer i färgspel (trumfspel) Exempel på vår förenklade budgivning Möte 3 Trumfspel Kvällens agenda Termer Termer i färgspel (trumfspel) Exempel på vår förenklade budgivning Trumfspel Tips till spelföraren Motspel mot trumf passivt försvar Motspel mot trumf offensivt

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

Regler för Elitserien och Allsvenskan 2004

Regler för Elitserien och Allsvenskan 2004 Regler för Elitserien och Allsvenskan 2004 Att deltaga, reserver Varje klubb inom Svensk Bridge får deltaga i Elitserien/Allsvenskan med valfritt antal lag. Samtliga spelare i ett lag skall representera

Läs mer

Häftet beställer du på Sveriges Bridgeförbunds. via Internet. Det innehåller grundläggande information om att vara tävlingsledare. Häftet är gratis!

Häftet beställer du på Sveriges Bridgeförbunds. via Internet. Det innehåller grundläggande information om att vara tävlingsledare. Häftet är gratis! Innehållsförteckning...2 Tävlingsledarkursmaterialet... Kursböcker som bör finnas till hands... Till kursledaren...3 Förord... Provdags... Om steg 2 utbildningen... Bra Internetadresser för dig... Revoke...4

Läs mer

Administrera tävling. Arrangera tävling

Administrera tävling. Arrangera tävling 2015 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Administrera tävling Steg 3 Arrangera tävling [Här kan du läsa en enkel guide hur du arrangerar

Läs mer

Sivu 1/6 Innehåll 2 kartor (spelplaner), 2 ark plastfilm (som används ovanpå spelplanen), Checkometer, 28 checkometerkort, 18 utrustningskort, 210 terrängbrickor, 2 whiteboardpennor Spelets mål I Discovery

Läs mer

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information.

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information. Anders Avdic 2018-09-14 Lektion kalkylprogram. Underlag och mallar för övningarna nedan finns i filen Excelunderlag. Färdiga lösningar finns i filerna Exempel hushållsutgifter, Exempel lånekalkyl och Exempel

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet

VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn: 32 22991111 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Rutin Styrka Öppn.bud Budgivning sedan Lägsta NT: 1NT 2NT Pass: p p Hoppande NT: 2NT 3NT 2NT: 2NT 2NT 2NT, 3NT

Rutin Styrka Öppn.bud Budgivning sedan Lägsta NT: 1NT 2NT Pass: p p Hoppande NT: 2NT 3NT 2NT: 2NT 2NT 2NT, 3NT Mest NT - 2019-01-29 Budgivning Rutin: Räkna dina hp, kolla fördelningen B/2F/1F eller 3F? (50/34/11/4%) Runt hälften (47% i teorin) av alla händer är balanserade 4333, 4432 eller 5332. Om du har öppningsstyrka

Läs mer

Var inte rädd för att spela ut trumf! Sporadiska tankar. Ett trumfutspel är sällan en favör.

Var inte rädd för att spela ut trumf! Sporadiska tankar. Ett trumfutspel är sällan en favör. Sporadiskt Nr 3 Hej! Nu har min semester börjat så kanske blir det lite mer Sporadiskt, men det finns att göra, bygger bl a på en bastu och det är bra väder, så vem sätter sig inne och skriver ;-) Var

Läs mer