TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet"

Transkript

1 TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i samhällsvetenskap, humaniora och estetik. Teknikprogrammets syfte är att ge en bred utbildning inom dessa områden. En helhetssyn på utbildningen förutsätter att dessa olika vetenskaper samverkar och att frågeställningarna belyses ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Förutom att förbereda för högskolestudier ska utbildningen på Teknikprogrammet skapa intresse för teknik och teknisk utveckling, stimulera elevens nyfikenhet och kreativitet samt utveckla elevens förmåga att formulera och lösa problem. Utbildningen ska ge eleven kunskap om och förståelse för teknikens roll i samhället samt kunskap om hur teknisk utveckling samspelar med människan och naturen ur ett hållbart samhällsperspektiv. Utbildningen ska också ge en bred allmänbildning, som ger eleven möjlighet att växa och utvecklas inför kommande samhälls- och arbetsliv. Centralt för teknikprogrammet är att eleven vidareutvecklar sitt intresse för teknik och vetenskap genom att förvärva fördjupade kunskap inom olika teknikområden. Eleven deltar i teknikutvecklingsprocessen, där kreativitet och problemlösningsförmåga spelar en central roll. Eleven ser samband mellan de olika delarna i teknikutvecklingsprocessen och förstår hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle. Eleven utvecklar kunskap i, att utifrån teknik- och naturvetenskapliga lagar och samband, analysera tekniska system. Utbildningen ska bygga på ett etiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till teknikutveckling. De gymnasiegemensamma ämnenas innehåll ska anpassas till teknikprogrammet genom val av stoff och arbetssätt. De gymnasiegemensamma ämnena ska i samverkan med programmets övriga ämnen utveckla de förmågor som är centrala inom teknikvetenskapen, ex informationshantering, analys och problemlösning. Elevens utveckling mot ett kritiskt, kreativt och konstruktivt tänkande har också sin grund i såväl gymnasiegemensamma ämnena som programmets övriga ämnen. Teknikprogrammet ska ge kunskaper om alla delarna i teknikutvecklingsprocessen och möjlighet till specialisering inom någon del av denna. Teknisk utveckling i arbetslivet sker i arbetsformer som kännetecknas av kreativitet och problemlösning där teori och praktik samverkar och där olika kompetenser tas tillvara. Teknikprogrammet ska genomsyras av sådana arbetsformer. Eleven ska känna till och använda för teknikområdet relevanta interaktiva medier.

2 Teknikutveckling sker alltmer i samspel med brukaren. Programmet ska därför utveckla kommunikativ kunskap som gör att elevens förmåga att lyssna, förmedla synpunkter, förklara sammanhang samt dokumentera vidareutvecklas. Eleven utvecklar kunskaper i att använda relevanta verktyg i kommunikationsprocessen. Eleven ska också kunna kommunicera i tal och skrift till olika målgrupper och förstå kommunikationens roll i olika delar av teknikutvecklingsprocessen. Eleven ska ha kunskap i att välja medier och utföra visualiseringar och presentationer på ett för innehållet relevant sätt. Kunskaper om entreprenörskap och företagande är delar i teknikutvecklingsprocessen och ska därmed genomsyra de ämnen och arbetsformer som förekommer på teknikprogrammet. Programmet ska ge eleverna redskap för att utveckla deras tekniska kompetens och lusten att hitta nya och kreativa lösningar i den förändringsprocess som formar framtiden. På teknikprogrammet är matematiken ett språk och ett redskap för att uttrycka och analysera teknikvetenskapliga sammanhang och processer. Kunskaper i de olika ämnena och teknikvetenskapens arbets- och problemlösningsmetoder ger grunden för att analysera och förstå tekniska system. Fördjupade studier inom valt teknikområde ger ytterligare teknikvetenskaplig kunskap. De naturvetenskapliga ämnena ska integreras med de tekniska ämnena för att tydliggöra naturvetenskapens koppling till teknikvetenskapen. Med det engelska språket utvecklar eleven sin kommunikativa förmåga samt möjlighet att ta del av teknikutveckling och forskning och förmår kommunicera på en relevant nivå. I många sammanhang där teknik utvecklas och används efterfrågas kunskaper i andra språk, varför utbildningen ska stimulera elevens intresse att utöka sin språkliga förmåga. Teknikprogrammet ska tydliggöra hur utvecklingen av produkter och tjänster globalt kan ske inom ramen för en hållbar utveckling. I teknikprogrammet ska utbildningen utgå från både kvinnors och mäns erfarenheter. Undervisningen ska också ge kunskap om hur föreställningar och traditioner styr uppfattningar om manligt och kvinnligt i förhållande till teknikområdet. De teknikhistoriska kunskaperna ska ge en förståelse för hur den tekniska utvecklingen påverkat och påverkar samhällsutvecklingen och förklara kopplingen mellan dåtid, nutid och framtid.

3 Inriktningar och utgångar: Utbildningen på Teknikprogrammet ska ge eleven möjlighet att välja mellan olika utgångar som förbereder för högskolestudier inom främst de teknikvetenskapliga och naturvetenskapliga områdena, men även mot samhällsvetenskap, humaniora och estetik. Basen för elevens val är dels någon av programmets inriktningar, dels de programfördjupande kurserna. Inriktningarna är: Alternativ 1 Teknik och design IT-kommunikation och medieteknik Arkitektur och samhällsbyggande Innovation och produktion Alternativ 2 Teknik och design IT-kommunikation och medieteknik Arkitektur och samhällsbyggande Teknikvetenskap Beskrivning av inriktningarna: Inriktningen Teknik och design fördjupar elevens kunskaper om teknisk design. I inriktningen ingår ett brett designämne som bl.a. kan behandla designprocessen och designmetodik oberoende av vilken typ av design det handlar om. Eleven möter också ämnet digitalt skapande som uttryck för olika typer av design. I programfördjupningen kan eleven sedan välja någon annan typ av design för att bredda sina kunskaper, t.ex. industridesign, eller fördjupa sig vidare i digital design. Inriktningen IT-kommunikation och medieteknik fördjupar elevens kunskaper om informations- och kommunikationsteknologi. I inriktningen ingår både mjuk- och hårdvara och digitala medier. De ämnen som ingår är dator- och kommunikationsteknik, programmering och interaktiva medier. (Denna inriktning svarar även för delar av den utbildning som i dag finns inom Medieprogrammet.) Inriktningen Samhällsbyggande och arkitektur fördjupar elevens kunskaper om arkitektur och konstruktion samt hållbar samhällsutveckling. I inriktningen ingår ämnet hållbart samhälle eller motsvarande som behandlar miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt. Det allmänna ämnet hållbart samhälle relateras till två mer teknikinriktade ämnen, nämligen arkitektur och konstruktion.

4 Alternativ 1 Inriktningen Innovation och produktion fördjupar elevens kunskaper om produktion och företagande. Ämnena produktion och produktutveckling berör olika produktionstyper, t.ex. träproduktion, teknikproduktion och kemiproduktion. Ämnet företagande eller motsvarande ger kunskaper om entreprenörskap. Alternativ 2 Inriktningen Teknikvetenskap bli 100 poäng större än övriga för att utgöra en tydlig väg till behörighet för civilingenjörsutbildning. I inriktningen ingår ämnena Matematik 4 och 5, Fysik 2 och Fysik 3 alternativt Teknikvetenskap 3 Examenskrav För att få en högskoleförberedande examen från Teknikprogrammet krävs att eleven: * har betyg i minst poäng (dvs. fullständigt program) varav lägst betyget E i minst poäng * har lägst betyget E i kursen i matematik 1 * har lägst betyget E i kurserna svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3 * har lägst betyget E i kurserna engelska 5 och 6 * har genomfört ett godkänt gymnasiearbete Mål för gymnasiearbetet Eleven ska genom sitt gymnasiearbete visa att den har uppnått målen för programmet och att den därigenom är förberedd för högskolestudier främst inom de områden som Teknikprogrammets examensmål riktar sig mot. Eleven ska i arbetet visa att: * den ser samband mellan de olika delarna i teknikutvecklingsprocessen * förstår hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle * förstår hur teknik samspelar med andra vetenskapliga discipliner Arbetet ska redovisas på ett sätt som efterliknar de former som förekommer inom högskolan. Eleven ska använda korrekt språk och relevanta medier för att förmedla sitt resultat. Fakta och förståelse I sitt gymnasiearbete ska eleven: - visa kunskap om och förståelse av: - teknikvetenskap tillämpad på en nivå som motsvarar målen för de kurser som eleven valt inom inriktning och fördjupning.

5 - ett eller flera av de kunskapsområden som utgör elevens inriktning. Färdighet I sitt gymnasiearbete ska eleven: - använda teknikvetenskapliga teorier, modeller och metoder samt bedöma deras giltighet och begränsningar - identifiera och formulera frågeställningar med anknytning till programmet samt planera, genomföra och utvärdera projekt av teknikvetenskaplig karaktär - genomföra ett större arbete med fokus på ett eller flera av de kunskapsområden som ingår i den valda inriktningen på en nivå som motsvarar förkunskapskraven för en högskoleutbildning inom relevant området - använda relevanta verktyg och medier utifrån valt teknikområde för att vara förberedd för högskolestudier - läsa och skriva text på svenska inom ramen för gymnasiearbetet med krav på formell struktur och språklig korrekthet som är tillräcklig för att vara förberedd för högskolestudier - läsa och skriva på engelska på en nivå som är tillräcklig för att skaffa sig information inom ramen för gymnasiearbetet och skriva en sammanfattning av gymnasiearbetet på engelska - muntligt presentera och försvara sitt arbete på ett sätt som visar att eleven behärskar det som uppgiften handlar om - söka information med hjälp av olika typer av källor som motsvarar en nivå och som innebär att eleven är förberedd för högskolestudier. Värderingsförmåga och förhållningssätt I sitt gymnasiearbete ska eleven: - ta ansvar för gymnasiearbetets planering och utförande på ett sätt som visar att eleven är förberedd för högskolestudier - redovisa källor och värdera information samt ha ett kritiskt förhållningssätt -arbeta utifrån ett grundläggande vetenskapligt förhållningssätt - kritiskt granska resultatet och de egna arbetsmetoderna

6 Gymnasiegemensamma ämnen Svenska/Svenska som andraspråk1,2,3 (300 p) Engelska 5,6 (200 p) Matematik 1,2,3 (300 p) Historia 1 (50 p) Religionskunskap 1 (50 p) Samhällskunskap 1 (100 p) Idrott och hälsa 1 (100 p) Programgemensamma karaktärsämnen Inriktningar Programfördjupningar Individuellt 1100 p 400 p 300 p 400 p 2 Fysik 1 (100 p) Kemi 1 (100 p) Teknikutveckling/teknikvetenskap 1, 2 (200 p) Teknik och design Design Digitalt skapande IT-kommunikation och medieteknik Dator- och kommunikationsteknik Programmering Interaktiva medier Arkitektur och samhällsbyggande Hållbart samhälle Arkitektur Konstruktion Alternativ 1 Innovation och produktion Produktion Produktutveckling Företagande Alternativ 2 Teknikvetenskap (400 poäng) Matematik 4 Matematik 5 Fysik 2 Fysik 3 alternativt Teknikvetenskap 3 Matematik 4 Matematik 5 Fysik 2 Fysik 3 Kemi 2 Biologi 1 Ytterligare kurser kommer att föreslås exempelvis kurser inom: CAD Konstruktion Produktion ITkommunikation och medieteknik Industridesign Digital design fördjupning Bild och Form Entreprenörskap Biologi Miljöteknik Moderna språk Filosofi Psykologi Medicinsk teknik Elektronik Elteknik Energiteknik Huvudmannen fastställer vilka som ska erbjuda Obligatoriskt att erbjuda: Engelska 7 Moderna språk Idrott och hälsa Estetiska kurser Här kan även föl kurser ur programfördjupn erbjudas: Matematik 4 Matematik 5 Fysik 2 Fysik 3 Kemi 2 Biologi 1

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) 268 gymnasieskola 2011 Teknikprogrammet (TE) Examensmål för teknikprogrammet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier inom naturvetenskap, matematik

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) 246 gymnasieskola 2011 (NA) Examensmål för naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng Teknikprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1a1 50 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1c, 2c och 3c 300 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING KURSÖVERSIKT 2016/2017*

TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING KURSÖVERSIKT 2016/2017* TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING Cad 1 + Bild och form 1a1 100 Design 1 100 Design 2 100 Grafisk kommunikation** 100 Fysik 2 / Entreprenörskap 100 Konstruktion 1 100 Visuell kommunikation**

Läs mer

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO)

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) VISA RESPEKT FÖR VARANDRA På Östrabo 1 gör vi det genom att ha en positiv attityd till alla, hälsa på varandra och hjälpa varandra när det

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) 216 gymnasieskola 2011 (EK) Examensmål för ekonomiprogrammet Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet - Bakgrund och kommentarer till utkast 20 oktober till examensmål, inriktningar, programstruktur och ämnen

Samhällsvetenskapsprogrammet - Bakgrund och kommentarer till utkast 20 oktober till examensmål, inriktningar, programstruktur och ämnen 2009-10-19 Dnr 2009:538 1 (6) Samhällsvetenskapsprogrammet - Bakgrund och kommentarer till utkast 20 oktober till examensmål, inriktningar, programstruktur och ämnen Nedan följer kommentarer till och beskrivningar

Läs mer

Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen

Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen Gymnasiearbete - introduktionstext september 2012 Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen Syftet med den här texten är att ge övergripande information om och kommentarer till gymnasiearbetet för

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

Reformer i förskola, skola, gymnasieskola, vuxenutbildning... Vad händer?

Reformer i förskola, skola, gymnasieskola, vuxenutbildning... Vad händer? Reformer i förskola, skola, gymnasieskola, vuxenutbildning... Vad händer? Nya tillträdesreglerna Nya tillträdesregler Vägar till högskolan för kunskap & kvalité Utredning: Tydliga mål & kunskapskrav SOU

Läs mer

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2 Välkommen till och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson 2 Examensmål för teknikprogrammet Uppläggning Inriktningar 3 Två skolor enl. skollagen / Natur & Teknik / Samhälle 4 Ca 2200 elever Knappt 50%

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter har

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Program på Aspero Idrottsgymnasium

Program på Aspero Idrottsgymnasium ASPERO Program på Aspero Idrottsgymnasium Idrotten Alla elever på Aspero har idrott som individuellt val. Idrotten genomför vi som grenspecifik teknisk/taktisk träning, fysträning och idrottsteori. Vi

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:55) om kurser för teknikprogrammet; beslutade den XX maj 2015.

Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:55) om kurser för teknikprogrammet; beslutade den XX maj 2015. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:55) om kurser för teknikprogrammet; beslutade den XX maj 2015. Med stöd av 4 kap. 5 gymnasieförordningen (2010:2039) föreskriver Skolverket

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och naturvetenskapsprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och naturvetenskapsprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2 Välkommen till och naturvetenskapsprogrammet! Rektor Jarl Axelsson 2019-01-28 2 1 Examensmål för naturvetenskapsprogrammet Uppläggning Inriktningar 2019-01-28 3 Två skolor enl. skollagen / Natur & Teknik

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Gymnasiegemensamma ämnen

Gymnasiegemensamma ämnen Gymnasiegemensamma ämnen G y m n a s i e s ko l a 2 0 1 1 Tryck: DanagårdLitho AB Upplaga: 5 000 Form: AB Typoform Foto omslag: nedre raden 2:a från vänster Javier Larrea/AGE/SCANPIX, nedre raden längst

Läs mer

VAD ÄR DET? Alla elever måste göra ett gymnasiearbete för att få en gymnasieexamen.

VAD ÄR DET? Alla elever måste göra ett gymnasiearbete för att få en gymnasieexamen. GYMNASIEARBETET VAD ÄR DET? Alla elever måste göra ett gymnasiearbete för att få en gymnasieexamen. Syfte - kvitto på att eleven är förberedd för högskolestudier Omfång - 100 poäng Enskilt eller i grupp

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b och 2b - kultur 200 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap Programstruktur Beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET 2011-2014 2010-12-03

TEKNIKPROGRAMMET 2011-2014 2010-12-03 Poängplan TEKNIKPROGRAMMET 2011-2014 2010-12-03 Kärnämnen Kurs Kurskod Åk 1 Åk 2 Åk 3 Svenska 1 100 Svenska 2 100 Svenska 3 100 Engelska 5 100 Engelska 6 100 Matematik 1 100 Matematik 2 100 Matematik 3

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Lärarkonferens om Gy2011

Lärarkonferens om Gy2011 Lärarkonferens om Gy2011 Program 09.30 11.30 inklusive paus Inledning och bakgrund Skollagen Studievägar och programstrukturer Examensmål och ämnesplaner 11.30 13.00 Lunch 13.00 16.00 Programseminarier

Läs mer

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar

Läs mer

Förslag till förordning (2019:XX) om försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Förslag till förordning (2019:XX) om försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Förslag till förordning (2019:XX) om försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning innehåller bestämmelser om

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET RUSTAD INFÖR FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet får du arbeta med den senaste mjuk- och hårdvaran inom allt från programmering och nätverksteknik till animation och

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2019/2020

Individuellt val. Läsår 2019/2020 Individuellt val Läsår 2019/2020 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Handels- och administrationsprogrammet (HA) Handels- och administrationsprogrammet (HA) Handels- och administrationsprogrammet (HA) ska utveckla elevernas kunskaper om handel och administration, där service och kommunikation är centralt. Efter examen

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Vi siktar högt både med hjärta och hjärna!

Vi siktar högt både med hjärta och hjärna! Vi siktar högt både med hjärta och hjärna! Svea Gymnasium tillhandahåller utbildningar som speglar verkligheten. Detta är något vi åstadkommer genom att frekvent arrangera studiebesök hos riktiga arbetsgivare,

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande sprogrammet Inriktningar och samhälle Skolan har en härlig stämning och sköna elever. NA valde jag för att man kan göra vad man vill efter utbildningen. Man får mycket kunskap om allt

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Ämne Hållbart samhälle

Ämne Hållbart samhälle Ämne Hållbart samhälle Ämnet hållbart samhälle är tvärvetenskapligt och belyser begreppet hållbar utveckling ur såväl ekologiska som sociala och ekonomiska synvinklar. Det behandlar samspelet mellan människan

Läs mer

Tim- och poängplan. Läsåret År 3 ( ) Utskriftsdatum

Tim- och poängplan. Läsåret År 3 ( ) Utskriftsdatum Tim- och poängplan Läsåret 2019-2020 År 3 (2017-2020) Utskriftsdatum 2019-06-17 Utskriftsdatum 2019-06-17 TEKNIKPROGRAMMET Årskull 2017/2020 uppdat 180205 INRIKTNING: TEKNIKVETENSKAP ÅR1 ÅR2 ÅR3 KURSKOD

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program SKOLFS 1999:12 Utkom från trycket den 1 februari 2000 Senaste lydelse av Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

400 poäng. Dator- och nätverksteknik

400 poäng. Dator- och nätverksteknik Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik 1 Informations- och medieteknik 300 poäng Dator- och nätverksteknik Webbutveckling 1 Webbserverprogrammering Elevens val (två kurser) Grafisk kommunikation

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Tjänsteutlåtande nummer: 2017-98 Utfärdat: 2017-11-08 Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Remissyttrande; Utbildningsdepartementets promemoria - Ökade möjligheter till grundläggande

Läs mer

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016 Bläddra fram till aktuellt program 1 Bygg- och anläggningsprogrammet 2 Barn- och fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 4 El- och energiprogrammet 5 Estetiska

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och samhälle PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också en kompis som skulle

Läs mer

Kurskatalog Lärling12. Individuellt val LÅ12-13

Kurskatalog Lärling12. Individuellt val LÅ12-13 Kurskatalog Lärling12 Individuellt val LÅ12-13 2013 01 08 Individuellt val Det individuella valet omfattar 200 poäng på samtliga program. Det är huvudmannen som beslutar vilka kurser som ska erbjudas som

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation Media, information & kommunikation är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Tim- och poängplan. Läsåret År 1 ( ) Utskriftsdatum

Tim- och poängplan. Läsåret År 1 ( ) Utskriftsdatum Tim- och poängplan Läsåret 2016-2017 År 1 (2016-2019) Utskriftsdatum 2017-01-21 Utskriftsdatum 2017-01-21 TEKNIKPROGRAMMET Årskull 2016/2019 uppdat 160621 TEKNIKVETENSKAP ÅR1 ÅR2 ÅR3 GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Kurskatalog Lärling11. Individuellt val VT 2012

Kurskatalog Lärling11. Individuellt val VT 2012 Kurskatalog Lärling11 Individuellt val VT 2012 2012 03 06 Individuellt val Det individuella valet omfattar 200 poäng på samtliga program. Det är huvudmannen som beslutar vilka kurser som ska erbjudas som

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018 Välkommen till information inför gymnasievalet 2018 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Bygg och programmera dina innovationer i vårt

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

1 100 poäng. 400 poäng. 400 poäng. Engelska 5. Entreprenörskap. Fysik 1a. Engelska 6. a. Nätverksteknik, Nätverksteknologier. Kemi 1.

1 100 poäng. 400 poäng. 400 poäng. Engelska 5. Entreprenörskap. Fysik 1a. Engelska 6. a. Nätverksteknik, Nätverksteknologier. Kemi 1. Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik 1 Informations- och medieteknik 300 poäng Datorteknik 1a Webbutveckling 1 a. Nätverksteknik, Nätverksteknologier b. Digitalt skapande, Grafisk kommunikation

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK SPECIALISATION: ELECTRONIC ENGINEERING 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURVÅRD/ NV

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURVÅRD/ NV Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURVÅRD/ NV Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1c, 2c och 3c 300 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b

Läs mer

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FILOSOFI Filosofi är ett humanistiskt ämne som har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet, eftersom det behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur, kunskapens möjlighet

Läs mer