Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN p 4 1 (7) Handläggare: Marite Sandström Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård Ärendebeskrivning Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås fa beslut om förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem, LOV (2008:962), för Specialiserad palliativ slutenvård gälla från och med för befolkningen i Stockholms län. I ärendet redovisas ett förslag till förfrågningsunderlag. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Förfrågningsunderlag med bilagor Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar godkänna förslag till förfrågningsunderlag för Specialiserad palliativ slutenvård och införa vårdval enligt Lag 2008:962 om valfrihetssystem inbjuda vårdgivare ansöka om godkännande för Specialiserad palliativ slutenvård driftstart kan tidigast ske från och med respektive sjukvårdsutskott ges i uppdrag besluta om godkännande av vårdgivare enligt LOV om Specialiserad palliativ slutenvård uppdra till hälso- och sjukvårdsdirektören fortlöpande för varje berörd vårdgivare inom Specialiserad palliativ slutenvård noga följa kostnadsutveckling och övriga effekter på vården omedelbart justera beslutet.

2 2 (7) Förvaltningens motivering till förslaget Målsättningen med vårdval Stockholm är stärka patientens valfrihet och ställning, öka vårdens patientfokus och öka tillgänglighet till avsedd vårdform. Förslaget till förfrågningsunderlag förväntas minska inflödet till akutsjukhusen genom krav ställs på strukturerat samarbete med vårdgivare som bedriver Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) för optimera vårdens kontinuitet för den palliativa patienten. Krav ställs även på strukturerat samarbete med annan vårdgivare av hälso- och sjukvård inom öppenvård för optimerat omhändertagande av patienter med behov av palliativ vård i sluten vårdform. Vårdgivaren ska också ha ett strukturerat samarbete med specialister på sjukhusen för tidigare omhändertagande av patienter med behov av palliativ vård. Förslaget förväntas även öka utflödet från akutsjukhusen genom krav ställs på strukturerat samarbete med sjukhusen för tidigare omhändertagande från vårdavdelning för palliativ vård. Behovsbeskrivning I utredningen Framtidens hälso- och sjukvård uttalas specialiserad palliativ slutenvård är ett förväntat utvecklingsområde. Behovet avlasta akutsjukvården är i dagens läge starkt. Med krav på strukturerat samarbete för etablera kontakt med patienter i tidigt palliativt skede kan denna målgrupp i större utsträckning få sin slutenvård utanför sjukhusen. Förslaget innebär också närstående ska ha stöd under och efter vårdtiden Målgrupp Följande målgrupp föreslås ingå i uppdraget: Patient med komplex sjukdoms-/symptombild som inte svarar på sjukdomsmodifierande behandling och som på grund av sjukdomen har en begränsad återstående livstid och är i behov av komplexa symptomlindrande medicinska och omvårdnadsmässiga insatser dygnet runt eller där patient som är 18 år eller äldre har behov av palliativ vård som endast kan tillgodoses i slutenvårdsform och som inte bedöms tillgodoses i annan slutenvård. Patient som befinner sig i livets slutskede som vårdas i hemmet föreslås ha högsta prioritet i syfte tillsäkra den palliativa patienten en kontinuerlig palliativ vårdprocess.

3 3 (7) Nuvarande verksamhet Specialiserad palliativ slutenvård Den specialiserade palliativa slutenvårdens uppdrag är idag ge vård till de patienter som är i ett palliativt skede med komplexa och krävande behov och vilka vars behov av specialiserad palliativ vård inte kan tillgodoses av avancerad sjukvård i hemmet. Det ställer höga krav på utbildning, personal och andra resurser med kompetens inom palliativ medicin, tillgång till multiprofessionell kompetens och tvärprofessionellt arbetssätt dygnet runt. Uppdraget har följande målgrupp: Patienter som har genomgått en försämring av en kronisk, obotbar sjukdom som inte svarar på behandling och som på grund av sjukdomen har en begränsad återstående livstid. Beskrivning av palliativ vård Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt som syftar till förbättra livskvaliteten för patienten och dess närstående. Syftet är förebygga och lindra lidande genom tidig upptäckt, noggrann analys och behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och existentiella problem. Symptomlindrande och trygghetsskapande insatser präglar vården för bästa möjliga symtomkontroll/lindring och så hög grad av autonomi och trygghet som möjligt när överlevnaden förväntas vara begränsad på grund av progressiv avancerad sjukdom. Beskrivningar av den palliativa vårdens nivåer Den specialiserade palliativa vården är till för patienten med komplexa och krävande behov och ska inte förväxlas med den allmänna palliativa vården då patienten har ett relativt symtomfigt sjukdomsförlopp och stort behov av omvårdnad. Den allmänna palliativa vården ska kunna tillgodoses överallt inom vård och omsorg. Den specialiserade palliativa vården kan behandla fler och mer komplexa symtom och kräver tillgång till specialiserade team med fördjupad specifik palliativ kompetens. Vården kan utföras i patientens eget hem eller vid klinik som bedriver specialiserad slutenvård när insatser i hemmet inte längre kan tillgodose patientens behov.

4 4 (7) Vårdutbud Specialiserad palliativ slutenvård omslöt 2011 ca 193 miljoner. Vården drivs idag vid tio enheter, exklusive Norrtälje, varav tre i landstingets regi och sju i privat regi. Förfrågningsunderlag Inför framtagande av förfrågningsunderlaget har synpunkter inhämtats från flera referensgrupper där vårdgivare som bedriver Avancerad sjukvård i hemmet, yrkesföreningar, vårdgivare från akutsjukhusen och specialistmottagningarna, husläkarverksamhet samt sakkunniga från Östergötland har deltagit. Synpunkter har även inhämtats från patient-, brukar- och pensionärsorganisationer. Tillvägagångssätt har varit ett antal hearingar samt utskick av förfrågningsunderlag, med specifika frågeställningar, på remiss. Förfrågningsunderlaget omfar förslag på uppdrag för Specialiserad palliativ slutenvård beskrivet som vårda patienter i palliativt skede med komplexa och krävande vårdbehov. Vårdformen riktar sig till patienter, oavsett diagnos med ett behov av specialiserad palliativ vård i slutenvårdsform. Prioritering av patientgrupp är patienter som är i livets slutskede och vårdas i hemmet. Väsentliga skillnader Patientens val av vårdgivare Patienten ska ges möjlighet aktivt välja mellan de godkända vårdgivare som kan ta emot patienten inom 24 timmar. De palliativa patienter gör endast ett inledande val då vårdgivaren ska tillförsäkra patienten möjlighet vårdas i hemmet. Det ska vara möjligt för patienten fritt göra ett nytt val. Om patient ej vill eller kan göra ett aktivt val skickas remissen till den vårdgivare som verkar geografiskt närmast patientens folkbokföringsadress. Förslaget innebär också vårdgivaren ska, enligt anvisat system, rapportera antal årsarbetare per yrkeskategori vilket publiceras tillsammans med resultat från närståendeenkäter för patienter på så sätt ska få den information de behöver inför ett val av utförare.

5 5 (7) Uppdraget I förslaget till förfrågningsunderlag har förtydligande gjorts kring samverkan genom lyfta fram särskilt viktiga samverkansparter för åstadkomma en sammanhållen vårdprocess för patienter i palliativt skede. Ytterligare ställs krav på en fast namngiven vårdkontakt till varje patient. Målgrupp Målgruppen är densamma som i tidigare uppdrag för specialiserad palliativ vård men med tydligare krav på samverkan förväntas ett tidigare omhändertagande av palliativa patienter i denna vårdform. Ersättningsmodell Uppdraget kommer även fortsättningsvis ersättas med en dygnsersättning. Ersättningen höjs med 6 procent och blir därmed kronor per dygn. Ingen inskrivningsersättning kommer at utgå liknande uppdraget för Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH). Detta för inte stimulera till kortade vårdtider och utskrivning i förtid för patienter som annars vårdas i hemmet. För inte missgynna patienter med dyra medicinska behandlingar föreslås hälso- och sjukvårdsförvaltningen står för dessa kostnader. Särskild lista har tagits fram för vilka läkemedel som vårdgivaren inte har kostnadsansvar för. Listan föreslås revideras årligen. Registrering av vårdåtgärder Förlaget innehåller krav på KVÅ-registrering (Klassifikation av vårdåtgärder) som tidigare inte ställts. Kravet ställs i syfte förbättra uppföljningen av vårdformens innehåll och resultat. Geografisk indelning Förslaget innebär ansökan om godkännande bedriva verksamhet endast kan sökas för hela Stockholms län. Tillgänglighet I förslaget till förfrågningsunderlag gäller fortfarande vårdgivare ska svara på remiss och erbjuda en plats inom fyra timmar för palliativa patienter som vårdas inom vårdformen ASiH. För underlätta kontakt mellan patient och dess närstående utökas kraven till erbjuda internetuppkoppling. Vidare föreslås krav ställs på minst 80 % av vårdrummen ska vara enkelrum för på så sätt tillgodose den enskildes behov av integritet samt uppfylla kraven på kohortvård. Verksamheten ska vara fristående från annan verksamhet och tillgänglig vad det gäller kommunikationer utöver

6 6 (7) bil. Det ska också finnas möjlighet till utevistelse för rullstolsburna samt sängbundna patienter. Nytt i förslaget är krav ställs på anslutning till e-tjänsten Mina VårdKontakter (MVK). Kompetens Verksamheten förslås fortsättningsvis genomsyras av ett psykosocialt arbetssätt och vara organiserad i ett eller flera multiprofessionella team. Krav har förtydligats kring tillhandahålla läkare med palliativ medicinsk kompetens samt inom andra professioner tillhandahålla personal med fördjupad palliativ kompetens och minst tre års klinisk erfarenhet. - kompetens i Kombinerad fysikalisk ödemterapi (KFÖ) Uppföljning Nytt i förslaget är följa täckningsgrad i kvalitetsregistret Senior Alert samt även fortsättningsvis Svenska palliativregistret. Genom införande av KVÅ kommer innehållet i vården kunna följas upp med en ökad kvalitet. Syftet med registrering av KVÅ är kunna minska dubbelregistrering samt ha tillgång till kontinuerlig data. Revisioner kommer genomföras under år två gällande patientmix samt tillgänglighet Annan uppföljning sker fortsättningsvis genom inhämtning av verksamhetsdata, statistiska underlag, kvalitetsutfall. I förslaget kompletteras uppföljningen med en anhörigenkät för på så sätt ta hänsyn till närståendes synpunkter. Ekonomiska konsekvenser Konsekvenser av bifall till förslag bedöms rymmas inom tilldelade ekonomiska ramar. Konsekvenser för patientsäkerhet Bifall till förslag innebär blivande vårdgivare ska följa skrivningar i förfrågningsunderlaget gällande patientsäkerhet. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Bifall till förslag innebär blivande vårdgivare ska följa skrivningar i förfrågningsunderlaget gällande jämställd och jämlik vård.

7 7 (7) Miljökonsekvenser Bifall till förslag innebär blivande vårgivare ska följa skrivningar i förfrågningsunderlaget gällande miljökonsekvenser. Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör Olle Olofsson Avdelningschef

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Avancerad sjukvård i hemmet

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Avancerad sjukvård i hemmet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-05-22 p 5 1 (7) Handläggare: Marite Sandström Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Avancerad sjukvård

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag att enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Förslag att enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena SJUKVÅRDSUTSKOTT SÖDER 202-09- (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marite Sandström p 6 Förslag enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Läs mer

Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Sammanställning av ansökningar som föreslås godkännas, bilaga 1

Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Sammanställning av ansökningar som föreslås godkännas, bilaga 1 SJUKVÅRDSUTSKOTT CITY 2012-09-11 P 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marite Sandström Förslag enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1211-1348 Handläggare: Anne-Marie Norén Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 3 Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 7 2010-11-05 Handläggare: Anna Forssell Gunilla Malmefeldt Peter Lundqvist Implementering av nationella riktlinjer

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

Förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling av planerad specialiserad rehabilitering vid astma och KOL

Förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling av planerad specialiserad rehabilitering vid astma och KOL 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Ulla Hansson Catharina Lernstad TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P [xx] HSN 1410-1295 Förfrågningsunderlag enligt

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Karlsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-18 Reviderat 2016-02-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 13 1 (5) HSN 1404-0542 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 1 (3) HSN 1105-0509 Handläggare: Britt Fälth Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 8 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (6) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 P 14 Handläggare: Andreas Falk Förslag till förfrågningsunderlag - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård på

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (4) HSN 1511-1378 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 36 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0370 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin och geriatrik Camilla Westin 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Upphandling av geriatrisk

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-09 1 (3) HSN 1105-0476 Handläggare: Camilla Jakobsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 7 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-05-14 1 (6) HSN 1204-0539 Handläggare: Tore Broström Ewa Dagergård Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-06-18, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi

Läs mer

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 14 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Rydberg Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Läs mer

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-31 1 (5) HSN 2017-0668 HSN 1412-1663 Handläggare: Therese Löfqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team FÖRSLAG 2015:56 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Stockholms läns landsting 41 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (7) HSN 1511-1379 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 35 Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-29 1 (4) HSN 0609-1543 Handläggare: Anki Eriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-11-19 p 12 Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling av ambulanshelikoptertjänst

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling av ambulanshelikoptertjänst Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-14 1 (5) HSN 1301-0051 Handläggare: Nils Edsmalm Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-06-17 P 19 Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk vård på specialistnivå i öppenvård i stadsdelarna Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen

Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk vård på specialistnivå i öppenvård i stadsdelarna Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 20 1 (7) Handläggare: Camilla Grundström Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk vård på specialistnivå i öppenvård

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503 Hospice och andra vårdformer i livets slutskede LD-staben/planeringsavdelningen 2016-11-25 Ärende: 2016/01503 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Palliativ vård... 3 Vård i livets

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-10 1 (5) HSN 1501-0102 Handläggare: Eva Bohlin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Antagande av leverantör - upphandling av barn- och ungdomspsykiatrisk

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-12 1 (5) HSN 1508-0957 Handläggare: Maria Hägerstrand Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20, p [XX] Antagande av leverantör - upphandling av

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-19 1 (6) HSN 2017-1605 Handläggare: Anders Nettelbladt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0618 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0620 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten

Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-08 1 (2) Handläggare: Moa Isacsson 2017-12-19 Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten

Läs mer

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Claes Lennmarken TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 13 1 (3) HSN 1405-0712 Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-06-19 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Rune Holmsen Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län Ärendebeskrivning

Läs mer

43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län

43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län 43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län HSN 2017-0938 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-12-20 p 9 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 Ärendebeskrivning Förhandlingen med Habilitering & Hälsa,

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre FÖRSLAG 2017:119 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre Stockholms läns landsting 56 (86) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Vårdval inom Avancerad sjukvård i hemmet samt Specialiserad

Vårdval inom Avancerad sjukvård i hemmet samt Specialiserad HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-06-21 p 11 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1009-0930 Handläggare: Catharina Johansson Vårdval inom Avancerad sjukvård i

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0462-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Förlängning av avtal med Stockholms Centrum för Ätstörningar

Förlängning av avtal med Stockholms Centrum för Ätstörningar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-08 1 (2) Handläggare: Rosmarie Cizinsky Sjödahl 2017-12-19 Förlängning av avtal med Stockholms Centrum för Ätstörningar Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Förlängning av temporärt avtal avseende liggande persontransporter

Förlängning av temporärt avtal avseende liggande persontransporter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-04 1 (3) Handläggare: Marit von Rosen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 Förlängning av temporärt avtal avseende liggande persontransporter

Läs mer

Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala läkemedelsinjektioner vid S:t Eriks Ögonsjukhus

Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala läkemedelsinjektioner vid S:t Eriks Ögonsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-15 1 (2) HSN 1506-0814 Handläggare: Piret Kaaman-Lepisk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 12 Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala

Läs mer

anta WeMind AB som leverantör för psykiatrisk öppenvårdsverksamhet med inriktning mot svåra depressionsoch/eller

anta WeMind AB som leverantör för psykiatrisk öppenvårdsverksamhet med inriktning mot svåra depressionsoch/eller Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (8) HSN 1511-1352 Handläggare: Ewa Korek Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 37 Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av intensivträning för barn och ungdomar med rörelsenedsättning

Antagande av leverantör - upphandling av intensivträning för barn och ungdomar med rörelsenedsättning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 23 1 (5) Handläggare: Lena Johnsson Antagande av leverantör - upphandling av intensivträning för barn och ungdomar med rörelsenedsättning

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-13 1 (6) HSN 2017-1592 Handläggare: Lisa Hagberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten

Läs mer

Upphandling av tjänsten tolkning i talade språk

Upphandling av tjänsten tolkning i talade språk Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-14 1 (5) HSN 2016-4150 Handläggare: Razvan State Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 9 Upphandling av tjänsten tolkning i talade språk Ärendebeskrivning

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder 1 (6) Sjukvårdsstyrelse Söder Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder Datum Tid 13.30 15.00 Plats Roslagssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Gunilla Helmerson Ordförande (FP) (S) Jessica Ericsson Adriana

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 2019-1314 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1314 Hälso- och

Läs mer

6 Hälso- och sjukvården år 2040 förslag till utredningsdirektiv HSN

6 Hälso- och sjukvården år 2040 förslag till utredningsdirektiv HSN 6 Hälso- och sjukvården år 2040 förslag till utredningsdirektiv HSN 2018-0387 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0387 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Projekt- och utredningskontor

Läs mer

14 Yttrande över motion 2018:31 av Talla Alkurdi (S) om att kartlägga vårdbehovet i länet HSN

14 Yttrande över motion 2018:31 av Talla Alkurdi (S) om att kartlägga vårdbehovet i länet HSN 14 Yttrande över motion 2018:31 av Talla Alkurdi (S) om att kartlägga vårdbehovet i länet HSN 2018-1477 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1477 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-02-01

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Yttrande över motion 2014:14 av Dag Larsson m.fl. (S) om åtgärder för effektivare behandling av KOLpatienter

Yttrande över motion 2014:14 av Dag Larsson m.fl. (S) om åtgärder för effektivare behandling av KOLpatienter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mitra Nordén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-16 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P 20 1 (4) HSN 1501-0136 Yttrande över motion 2014:14 av Dag Larsson m.fl.

Läs mer

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 2018-1311 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Eva Bohlin 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag

Läs mer

Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård

Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård HSN 2010-10-19 p 7 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Berit Ekedahl Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård Ärendebeskrivning Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

5 Förlossningsenhet på Capio S:t Görans sjukhus HSN

5 Förlossningsenhet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 5 Förlossningsenhet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 2019-0421 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Planeringsenheten Anders Nettelbladt 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förlossningsenhet

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Plan för upphandling av hälso- och sjukvård

Plan för upphandling av hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-01 1 (3) HSN 2016-4776 Handläggare: Marie Hellström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Plan för upphandling av hälso- och sjukvård Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för vårdval

Sammanträde i programberedningen för vårdval 1 (7) Programberedning 7 Vårdval 6/2016 44-56 Sammanträde i programberedningen för vårdval Datum Torsdagen den 22 september Tid 14:00 16.15 Plats Skärgårdssalen Ledamöter (M) Olle Reichenberg Ordförande

Läs mer

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-25 Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad beroendevård för vuxna i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad beroendevård för vuxna i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-26 1 (5) HSN 1508-0956 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av klinisk laboratoriemedicin

Antagande av leverantör - upphandling av klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-01 1 (6) HSN 1507-0911 Handläggare: Nils Edsmalm Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2017-03-21 Antagande av leverantör - upphandling av klinisk laboratoriemedicin

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kristina Laurell Laroussi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-23 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (2) HSN 2017-0031 Yttrande över motion 2016:44 av Maria Kjellsdotter

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-02-15 P 21 Handläggare: Bo Persson Yttrande över departementspromemorian - Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Yttrande över motion 2011:44 av Helene Öberg m.fl. (MP) om att förbättra behandlingen av psykisk ohälsa i primärvården

Yttrande över motion 2011:44 av Helene Öberg m.fl. (MP) om att förbättra behandlingen av psykisk ohälsa i primärvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-04-24 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-03-08 HSN 1112-1538 Handläggare: Gertrud Wahlund Peter Lundqvist Yttrande över motion 2011:44 av

Läs mer