Boverket Plan- och bygglagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverket Plan- och bygglagen"

Transkript

1 Boverket Plan- och bygglagen

2 sida 2 av 33 Innehållsförteckning 3 Översiktsplan 4 Vad är en översiktsplan? 4 Tillägg 4 Fördjupningar 5 Intervju med Henrik Oretorp 6 Vad är syftet med en aktiv översiktsplanering? 7 Vad är nyttan med en aktiv översiktsplanering? 8 Intervju med Patric Åberg 9 Vad är syftet med en aktiv översiktsplanering? 10 Vad är nyttan med en aktiv översiktsplanering? 11 Varför är översiktsplanering viktigt? 12 Vad ska översiktsplanen innehålla? 13 Översiktsplanens utformning 14 Översiktsplan från Järfälla kommun 15 Översiktsplanekartan 15 Utvecklingsstrategi 15 Användning 15 Hänsyn 16 Att hålla översiktsplanen aktuell 17 Aktualitetsprövning 18 Ändra en översiktsplan eller ta fram en ny 19 Intern samverkan och resurser 19 Dialog 20 Konsekvenser 21 Samråd 21 Utställning 22 Antagande 23 Utvärdering och uppföljning 24 Länsstyrelsens roll i översiktsplaneringen 24 Länsstyrelsens vägledande roll 24 Länsstyrelsens granskande roll 25 Regionens roll 26 Hur används en översiktsplan? 27 Diskussionsfrågor 27 Fråga 1 28 Svar 1 29 Fråga 2 30 Svar 2 31 Fråga 3 32 Svar 3 33 Avslutning

3 sida 3 av 33 Avsnitt 2 Översiktsplan Välkomna till det andra avsnittet i PBL-introduktionen! Här kommer vi bland annat att titta på varför översiktsplanering är viktig, vad en översiktsplan ska innehålla och hur den används.

4 sida 4 av 33 Vad är en översiktsplan? Varje kommun ska ha en aktuell, långsiktig och strategisk plan för hur man vill utveckla den fysiska miljön i kommunen. Den kallas översiktsplan. Översiktsplanen är ett måldokument och ska spegla den politiska uppfattningen. I översiktsplanen ska tydliga avvägningar, ställningstaganden och prioriteringar kring mark, vattenområden och byggd miljö göras. Översiktsplanen ska omfatta hela kommunen och vara både strategisk och vägledande. Med strategisk menas att den sätter kommunens utveckling i relation till omvärlden, fokuserar på de för kommunen viktigaste frågorna och ger vägledning för handling. Den ger också vägledning för konkreta beslut som rör byggande och användning av mark och vatten. Delar av översiktsplanen kan fördjupas och det går också att göra tematiska tillägg till översiktsplanen. Tillägg Tillägg kan göras för specifika frågeställningar som rör allmänna intressen, vilka behöver hanteras i ett sammanhang. Exempel på detta är vindkraft, översvämningsrisker och områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Tillägg gäller hela kommunen. Fördjupningar Fördjupningar kan tas fram för en del av kommunen, till exempel för en tätort eller en stadsdel, kustområden med hårt bebyggelsetryck eller områden med stora bevarandeintressen. Fördjupningen hanterar då mer komplicerade frågor och intresseavvägningar på ett lite mer ingående plan.

5 Henrik Oretorp, kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Halmstads kommun kommer nu berätta om syftet och nyttan med översiktsplanering sida 5 av 33

6 sida 6 av 33 Fråga: Vad är syftet med en aktiv översiktsplanering? Henrik Oretorp svarar: Syftet är tvådelat, tycker jag. Dels handlar det om att ha en bred dialog med medborgarna och aktörerna i kommunen för att ta in deras kunskaper i vårt arbete. Men också att förklara och försöka få människor att förstå de utmaningar som kommunen står med - klimatutmaningar, befolkningstillväxt, företagsetableringar, kollektivtrafik m.m. Den andra delen kring ÖP:n handlar om att på ett väldigt tydligt och långsiktigt sätt beskriva hur vi ska använda marken i vår kommun: var boendet ska växa fram, var företagen ska etablera sig, hur kollektivtrafikstråken ska etablera sig, var fiberstråken ska gå, vatten och avlopp... Det finns massvis med frågor som är oerhört väsentliga att aktörer och boende vet att så här kommer det att bli, förr eller senare, i vår kommun.

7 sida 7 av 33 Fråga: Vad är nyttan med en aktiv översiktsplanering? Henrik Oretorp svarar: Nyttan är väldigt många. Men en sak som varit viktig för oss i Halmstads kommun är att få en snabb och effektiv samhällsbyggnadsprocess. Har vi då ett tydligt översiktsplaneinstrument gör det det så mycket enklare i de senare processerna. Det blir enklare och snabbare att gå på detaljplaneprocesser för man är trygg i den översiktsplanering vi har. En viktig sak har också varit att förklara för alla politiker att den här översiktsplanen måste vi rätta oss efter. Också för att skapa ett ökat förtroende för dokumentet om hur vi ska utveckla vår kommun. Nyttan är också väldigt tydlig när det gäller hållbarhet. Vi vill ju bygga ett hållbart samhälle för kommande generationer och då är det en viktig aspekt med i det här dokumentet. Det är också ett viktigt dokument för de människor som vill flytta hit, de aktörer som vill etablera sig i Halmstad kommun, att de vet hur kommunen kommer att utvecklas långsiktigt sett.

8 Patric Åberg, ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge kommer nu berätta om syftet och nyttan med översiktsplanering sida 8 av 33

9 sida 9 av 33 Fråga: Vad är syftet med en aktiv översiktsplanering? Patric Åberg svarar: Syftet med översiktsplaneringen är att få en samlad vision, en samlad bild av vägen framåt. Som Östra Göinge var tidigare så var det en negativ befolkningsutveckling, väldigt negativ inställning till kommunen från medborgarnas sida. Detta var vi tvungna att ändra på. Därför började vi för ett antal år sedan att jobba med hur kan vi vända det här? Och det är syftet med hela planen. Det handlar om att få en bättre utveckling av kommunen, få en samlad bild av hur vi ska planera våra byar, hur samhället ska växa fram, hur medborgarna ska trivas bättre - till att bli stolta göingar, som är vår vision här i Östra Göinge. En av utmaningarna för Östra Göinge handlar om hur vi kan få ett hållbart samhälle. En av de frågorna handlar om hur fler kan välja att åka kollektivt, med kollektivtrafiken. Där har vi intensivt jobbat med att stärka byn och stärka människors rörelsemönster. Och här är det viktigt att man sätter kollektivtrafiken längst fram i prioriteringarna och det jobbar vi väldigt mycket med. Översiktsplanen talar tydligt om att det är den prioriteringen vi ska ha.

10 sida 10 av 33 Fråga: Vad är nyttan med en aktiv översiktsplanering? Patric Åberg svarar: Vår nytta med vår översiktsplan handlar ju om att när vi nu går in och utvecklar by för by så har vi den som en färdplan. Till exempel hur vi har tänkt när det gäller planering av gång- och cykelvägar. När vi nu tittar på att utveckla fler förskolor eller hur vi ska stärka handeln i våra byar då är översiktsplanen ett viktigt verktyg för hur vi ska göra det här i vardagen. Nyttan handlar ju också om att när vi nu sitter i olika forum där vi för dialog med andra att vi har en plan som vi i kommunen har tagit ställning till att det är vår linje som vi ska föra tillsammans med till exempel Trafikverket eller Region Skåne att kommunen tillsammans med medborgaren har en ståndpunkt, en vilja som beskriver tydligt vad kommunen vill. Det är en oerhört stor nytta för kommunen och dess invånare att ha det i den dialogen.

11 sida 11 av 33 Varför är översiktsplanering viktig? Översiktsplanen är viktig av många olika anledningar, till exempel för att den visar på en tydlig färdriktning framåt via vision, mål och strategier sätter fokus på de för kommunen viktigaste frågorna och utmaningarna sätter tydliga spelregler för den fysiska utvecklingen genom tydliga avvägningar och ställningstaganden vägleder de vardagliga besluten och den långsiktiga utvecklingen ger handlingskraft för efterföljande planeringsprocess, bygglovgivning och genomförande underlättar samverkan och dialog bidrar till kommunens kvalitet för dem som ska bo, verka och leva i kommunen stärker demokratin och dialogen kring viktiga samhällsfrågor.

12 sida 12 av 33 Vad ska översiktsplanen innehålla? peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen hur den fysiska planeringen bör samordnas med nationella och regionala mål hur den byggda miljön bör användas, utvecklas och bevaras hur redovisade riksintressen och miljökvalitetsnormer kommer att tillgodoses hur man tänker ta hänsyn till allmänna intressen hur mark- och vattenområden i stora drag bör användas i framtiden Översiktsplanen hanterar avvägningar mellan allmänna intressen och inte mellan allmänna och enskilda.

13 sida 13 av 33 Översiktsplanens utformning Med hjälp av kartor, bilder och stödjande texter kan översiktsplanen göras tydlig och överskådlig. Översiktsplanen bör hållas kort och koncis och vara tydlig med vad som är kommunens mål, ställningstaganden och strategier och skilja detta från planeringsunderlag. Så länge planen innehåller det lagen kräver och dess innebörd och konsekvenser tydligt framgår kan kommunernas planer se olika ut beroende på kommunernas lokala förutsättningar och behov. Översiktsplanen bör innehålla målbild, strategi för att nå målbilden samt vägledning för handling och beslut.

14 sida 14 av 33 FRAMTIDSBILD FÖR JÄRFÄLLA ÅR 2030 F R A M T I D E N S J Ä R FÄ L L A Urban/stadsmässig struktu r Förtätningsområde Framtidsbilden är kommunens ställningstagande om Järfällas fysiska struktur år 2030 med syfte att ge bästa möjliga förutsättningar för en hållbar utveckling. Exempel ur en översiktsplan från Järfälla kommun Småskalig struktur Område med bibehållen karaktär Verksamhet Huvudsakligen verksamheter med möjlighet till urban struktur Verksamhet, möjlighet till bostäder vid eventuell flytt Framtidsbildens avvägningar mellan olika intressen förtydligas genom planeringsprincipernaoch vägledningeni kapitlet Vägen dit. Urban koppling Återvinningscentral Golfbana I Idrottsplats K Kultur- och fritidsnod S Småbåtshamn Vatten Natur- och friluftsområde I Järfälla kommuns översiktsplan har man definierat sex tydliga utmaningar för kommunen utifrån omvärlds- och lokala förutsättningar. Fem delmål har formulerats i syfte att jobba mot huvudmålet hållbar utveckling och möta kommunens utmaningar. Aktivitets- och rekreationscentrum Rekreationsstråk Entré/koppling till natur U Urban park Prioriterade ekologiska landskapssamband Möte bebyggelse/natur Naturreservat Cykelstråk med regional funktion Kapacitetsstark kollektivtrafik Stomlinjer för kollektivtrafik (markplan/tunnel) Tunnelbana T Tunnelbanestation F Färjeläge för persontrafik J Järnvägsstation Med utgångspunkt i utmaningarna och målen har kommunen definierat en framtidsbild 2030 för Järfälla och viktiga principer och prioriteringar för vägen dit, det vill säga vägledning för hur man ska handla i nutid för att nå önskad framtid. Järnväg Kommunala huvudvägar och uppsamlingsgator Statligt vägnät (markplan /tunnel) Trafikplats Kommungräns Se även beskrivande teckenförklaring på nästa sida. Översiktsplanen pekar ut vilka verktyg och metoder som behövs för genomförandet av planen, till exempel fördjupade utredningar, dialog och samverkan, detaljplanering och bygglovgivning. Översiktsplanen redovisar också hur man ska följa upp målen för att se om utvecklingen går i linje med översiktsplanens ambitioner. JÄRFÄLLA NU TILL 2030 ÖVERSIKTSPLAN 23

15 sida 15 av 33 Översiktsplanekartan Översiktsplanekartor kan göras på olika sätt, det viktiga är att de är tydliga. Ett sätt kan vara att strukturera dem utifrån tre aspekter: en utvecklingsstrategi, en del som redovisar användning och en som redovisar olika hänsyn som bör tas. Utvecklingsstrategin Utvecklingsstrategin illustrerar övergripande prioriteringar för att ta sig från mål till genomförande. Den utgör ett viktigt verktyg i dialogen med grannkommuner, region och stat. Användning Användning visar med karta och vägledning kommunens samlade planerade utveckling. Hänsyn Hänsyn visar hur kommunen hanterar allmänna intressen. Den innehåller också vägledning för vilket intresse som kommunen anser ska prioriteras om det råder konflikt mellan fler olika.

16 sida 16 av 33 Att hålla översiktsplanen aktuell Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Som förtroendevald i kommunen har du ett ansvar för att översiktsplanen är aktuell och speglar den politiska synen på utvecklingen av den fysiska miljön. Den ska fungera vägledande för kommunens och andra myndigheters beslut och för samordning och dialog med andra aktörer i samhällsbyggandet. Översiktsplanen ska hålla beredskap för att hantera nya utmaningar. Detta förutsätter att den översiktliga planeringen är en process som sker kontinuerligt.

17 sida 17 av 33 Aktualitetsprövning Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Som förtroendevald ska du ta ställning till om översiktsplanen är aktuell minst en gång per mandatperiod. Frågor som då kan vara lämpliga att ställa sig är om kommunens utveckling följer översiktsplanen och går i en hållbar riktning, om nya nationella och regionala mål tillkommit eller nya allmänna intressen eller anspråk som kommunen bör förhålla sig till. Det är kommunfullmäktige som ska fatta beslutet om översiktsplanens aktualitet. I och med att kommunen har en skyldighet att hålla översiktsplanen aktuell ska kommunfullmäktige antingen besluta att översiktsplanen är aktuell eller inleda ett planarbete.

18 sida 18 av 33 Att ändra en översiktsplan eller ta fram en ny Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Om kommunfullmäktige konstaterar att hela eller större delen av planen är föråldrad måste den ses över i sin helhet. Detta innebär att kommunen i princip tar fram en ny översiktsplan. Då är det bra att börja arbetet med att se över eller formulera tydliga mål och visioner. Om kommunfullmäktige bedömer att huvuddragen i översiktsplanen är aktuella kan mindre revideringar göras i de delar det behövs. Om man behöver hantera mer specifika frågeställningar eller nya typer av anspråk inom vissa områden kan översiktsplanen ändras genom fördjupning eller tillägg. De samband och konsekvenser som fördjupningen eller tillägget har på översiktsplanen som helhet ska tydligt redovisas.

19 sida 19 av 33 Aktualitetsprövning Intern samverkan och resurser Utvärdering och uppföljning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny I arbetet kan det bli aktuellt att ta fram nytt planeringsunderlag och göra nya analyser, till exempel för trafik, bebyggelse, grönstruktur eller dagvatten. Här har du som förtroendevald ett ansvar för att tillräckliga resurser finns avsatta och att organisationen ger goda förutsättningar för ett sektorsövergripande arbete mellan kommunens olika förvaltningar. Trafik, skola, barnomsorg, vatten och avlopp och grönstruktur är flera viktiga funktioner som måste samverka och samordnas för att den översiktliga planeringen ska bli bra. Dialog I detta arbete har du som förtroendevald ett bra tillfälle att föra dialog med dem som bor och verkar i kommunen om hur de ser på orten eller landsbygden. Dialogen breddar kunskapen och ökar samsynen. Genom dialogen byggs ett ömsesidigt förtroende upp mellan kommunen och dess invånare. Dialogen bör komma tidigt och vara en integrerad del i planeringsarbetet.

20 sida 20 av 33 Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Konsekvenser I arbetet med att ta fram en översiktsplan eller ändra i den ingår att bedöma konsekvenserna av olika förslag och strategier. Det finns flera vinster med att behandla såväl sociala, ekonomiska som miljömässiga frågor och låta konsekvensbedömningen bli en integrerad del tidigt i arbetsprocessen och dialogen. Konsekvensbeskrivningen bör utgöra ett transparent underlag som visar på effekten av olika alternativa lösningar. Om planförslaget innebär en betydande miljöpåverkan krävs normalt att man också gör en miljöbedömning följt av en särskild miljökonsekvensbeskrivning. PBL har här en koppling till Miljöbalken. Läs mer Nedan ligger en extern länk till Miljöbalken 6 kap. Miljöbalken

21 sida 21 av 33 Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Samråd När det finns ett samlat förslag genomförs ett samråd där samtliga berörda parter får ta del av förslaget och lämna synpunkter. Resultatet av samrådet bifogas översiktsplanen som en samrådsredogörelse. Samråd ska alltid ske med länsstyrelsen, berörda kommuner och regionala organ. Kommunens medlemmar, andra myndigheter, sammanslutningar m.fl. ska ges tillfälle att delta i samrådet. Utställning När förslaget till ny eller ändrad översiktsplan är klart ska kommunen ställa ut det under minst två månader. För fördjupningar gäller ett något förenklat granskningsförfarande. De särskilda regler som gäller vid utställning och granskning finns reglerade i PBL. Inkomna synpunkter sammanställs i ett så kallat särskilt utlåtande som bifogas planen.

22 sida 22 av 33 Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Antagande Det är kommunfullmäktige som beslutar om att anta en översiktsplan eller en ändring i den. Översiktsplanen är ett politiskt beslut som är vägledande men inte juridiskt bindande. Med detta menas att planen inte ger någon automatisk rätt att bygga. Den används även vid prövningar i mark- och miljödomstolarna. Planen kan inte överklagas i sakfrågor. Däremot kan själva processen med hur den har tagits fram överklagas.

23 sida 23 av 33 Utvärdering och uppföljning Utvärdering och uppföljning Aktualitetsprövning Aktuell översiktsplan Ändra eller ta fram en ny Med översiktsplanen som grund fortgår planeringen och leder fram till idéer som stegvis konkretiseras via detaljplaner och byggande. Genom att följa upp sin översiktsplan regelbundet och titta på hur den fungerar och följs kan kommunen hålla en bättre beredskap för att hantera olika frågor och styra i en hållbar riktning. Uppföljningen kan lämpligast göras i samband med den årliga budgeten och verksamhetsplaneringen som sker i kommunerna. Olika frågor som lokalförsörjningsfrågor, bostadsfrågor eller infrastruktursatsningar kan då samordnas för största nytta och effektivitet. PBL ställer inga krav på årlig uppföljning men en mer regelbunden uppföljning kan underlätta i kommunens arbete att hålla översiktsplanen aktuell, prioritera och ge översiktsplanen en tydligare styrverkan.

24 sida 24 av 33 Länsstyrelsens roll i översiktsplaneringen Dialogen mellan stat och kommun är en väsentlig del i översiktsplaneringen. Länsstyrelsens roll är både vägledande och granskande. Länsstyrelsens vägledande roll Under arbetet med översiktsplanen ska länsstyrelsen bidra med planeringsunderlag och råd. Som stöd för kommunerna att hålla översiktsplanen aktuell ska länsstyrelsen redovisa statliga och mellankommunala intressen av betydelse. Detta ska ske minst en gång per mandatperiod eller när kommunerna begär det. Denna redovisning kallas sammanfattande redogörelse. Länsstyrelsens granskande roll Länsstyrelsen ska granska och företräda statens intressen i planeringen. Dessa är: riksintressen, frågor om hälsa och säkerhet, mellankommunala frågor, miljökvalitetsnormerna samt områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Kommunerna ska särskilt redovisa hur de tänkt tillgodose dessa intressen i sina översiktsplaner. I samband med utställningen av översiktsplanen ska länsstyrelsen sammanställa ett så kallat granskningsyttrande där länsstyrelsen ger sin syn på kommunens förslag.

25 sida 25 av 33 Regionens roll Kommunerna ska samråda med de regionala aktörerna som har ansvar för regional tillväxt samt trafik- och kollektivtrafikfrågor. Allt fler regioner börjar även sammanställa de kommunala översiktsplanerna och utveckla mer geografiska kopplingar och samband som får en direkt påverkan på översiktsplaneringen. En god regional dialog är en nyckel för en lyckosam och strategisk översiktsplanering.

26 sida 26 av 33 Hur används en översiktsplan? Miljö Klimat Översiktsplan Detaljplan Ekonomisk tillväxt Som vi sett tidigare har översiktsplanen flera funktioner. Översiktsplanen ska vara en politisk vägvisare in i framtiden. I den kommunala verksamheten fungerar den som en gemensam plattform för utvecklingen av den fysiska miljön och samordningen mellan olika kommunala förvaltningar och bolag. Kulturvärden Lov- och byggprocess Tillsyn God livsmiljö Kommunikationer Planen utgör också underlag och vägledning för efterföljande detaljplanering, förhandsbesked, bygglovsgivning och andra tillståndsprövningar. För dig som förtroendevald är översiktsplanen ett viktigt stöd i mötet med medborgare och företagare. Planen är också viktig i dialogen med grannkommuner, region och statliga myndigheter i strategiska frågor, till exempel ortstruktur och infrastruktur.

27 sida 27 av 33 Diskussionsfrågor Diskutera eller fundera över frågorna en stund och gå sedan till nästa sida för att höra svaret. Fråga 1 av 3 Varför ska konsekvensbedömningar och miljöbedömningar göras?

28 sida 28 av 33 Svar 1 av 3 Enligt PBL ska konsekvenserna av en översiktsplan tydligt framgå. Vid betydande miljöpåverkan ska en särskild miljökonsekvensbeskrivning upprättas. Detta är oftast fallet vid översiktsplanering. PBL har här en koppling till miljöbalken. Det finns flera vinster med att hanterar sociala, ekologiska och ekonomiska konsekvenser samlat. PBL:s och Miljöbalken:s krav på konsekvensbedömningar och miljöbedömningar ska då uppfyllas.

29 sida 29 av 33 Fråga 2 av 3 Vad är syftet med konsekvensbedömningar och miljöbedömningar?

30 sida 30 av 33 Svar 2 av 3 Syftet med konsekvensbedömningar är att åstadkomma en så god helhetslösning som möjligt och en för kommunen hållbar utveckling. Konsekvensbedömningar och miljöbedömningar ska ingå i arbetet med att ta fram eller ändra en översiktsplan. De ska komma in tidigt i processen och vara en integrerad del av arbetet och dialogen med att pröva olika utvecklingsstrategier och tänkbara markoch vattenanvändningssätt. Man kan säga att man konsekvensbedömer sig fram till det bästa alternativet och helhetslösningen utifrån människors livkvalitet, miljön och tillväxten.

31 sida 31 av 33 Fråga 3 av 3 Under samrådet om översiktsplanen ska länsstyrelsen bland annat verka för att sådana frågor om användningen av mark- och vattenområden som angår två eller flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt. Vad kan sådana mellankommunala frågor i en ÖP handla om?

32 sida 32 av 33 Svar 3 av 3 Det kan exempelvis handla om: Nyetablering och utvidgning av större köpcentra Kommunikationer och infrastruktursatsningar Planer på byggande i gränstrakterna som kan påverka miljön eller utbyggnadsmöjligheterna i grannkommunen Vilken volym på bostadsbyggande som planen tillåter. Bostadsmarknaden är regional och om en kommun bygger mycket kan det påverka möjligheterna att bygga i andra kommuner.

33 sida 33 av 33 Avslutning Nu är ni färdiga med avsnitt 2. Tack för er medverkan! Här följer ytterligare två diskussionsfrågor som ni kan lyssna på och diskutera kring. Fråga 1 Hur fungerar processen för översiktsplanering i er kommun? Fråga 2 Har ni bra resurser och en organisation som underlättar arbetet? Boverket tipsar Oavsett hur översiktsplaneringen fungerar i er kommun kan det vara bra med några goda råd på vägen: rigga en bra organisation och ge resurser delta aktivt i styrgrupper och följ arbetet möt kommunens medlemmar och samtala om hur de ser på staden, tätorten eller landsbygden nyttja översiktsplanen som det strategiska verktyg det kan vara för att nå kommunens mål och visioner glöm inte bort mellankommunala och regionala frågor och samverkan med grannkommuner och regionala organ våga vara tydliga i era avvägningar och ställningstagande då tydliga spelregler underlättar för etablering, planering och genomförande.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i planeringen Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i samhällsplaneringen Översiktsplan PBL 3 kap Detaljplan PBL 4 kap Plan- och lovsystemet

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Härryda. 15 november 2018

Härryda. 15 november 2018 Härryda 15 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Eskilsby. 12 december 2018

Eskilsby. 12 december 2018 Eskilsby 12 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Dricksvatten och planoch bygglagen

Dricksvatten och planoch bygglagen Dricksvatten och planoch bygglagen Kerstin Hugne och Anders Rimne Norrköping den 26 maj 2014 Vatten i plan- och bygglagen Portalparagrafen planläggning av mark och vatten och om byggande.( ) med hänsyn

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA BO SCHYSST LEV GOTT HA KUL NÄRA NATUREN Översiktsplan 2035, samrådsförslag Del 4 - Fortsatt arbete 2 Innehåll 5 Löpande översiktlig planering 6 Förslag på arbetssätt 7 Förslag

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning ARBETSMATERIAL Översiktsplan Projektbeskrivning 2017-05-26 Översiktsplan Projektbeskrivning Översiktsplanen för Melleruds kommun antogs sommaren 2010. Ställningstaganden behöver ses över för att vara ett

Läs mer

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212 Dnr 12.2895.212 Värnamo i framtiden PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN Godkänt av Miljö och stadsbyggnadsnämnden 2013-04-15 2 PROGRAM- INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen 2013-10-30 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Tyck till om din framtid!

Tyck till om din framtid! Tyck till om din framtid! 16 000 Krokomsbor 2030 var ska alla bo? Var ska vi bygga? Under 2018 och 2019 ska Krokoms kommun bestämma hur tätorten Krokom med omnejd ska växa på lång sikt. I det arbetet vill

Läs mer

Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL

Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL Varför ny PBL? - Förenkling och effektivisering av processerna - Ökad förutsägbarhet, bättre tillämpning -

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

SÅ SER DITT SKELLEFTEÅ UT 2030

SÅ SER DITT SKELLEFTEÅ UT 2030 Utställningshandling SÅ SER DITT SKELLEFTEÅ UT 2030 Fördjupad översiktsplan planförslag planförslag utgångspunkter INNEHÅLL 1 Inledning 4 Uppdraget 5 Översiktsplanens roll 6 Planens syfte 6 Framtiden

Läs mer

KOMMUNDELSDIALOG. Hindås

KOMMUNDELSDIALOG. Hindås KOMMUNDELSDIALOG Hindås 2018-11-06 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per hälsar välkomna 19:10-19:20 Information aktuella projekt (Per) 19:20-19:40 Vad är en översiktsplan (ÖP) (Nina) Fika under workshop 19:40

Läs mer

Antagande av Aktualitetsprövning av Översiktsplan 2040 och uppdrag att ta fram Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun

Antagande av Aktualitetsprövning av Översiktsplan 2040 och uppdrag att ta fram Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun 2018-02-16 KS 17-641 Sid 1 av 6 Handläggare: Olof Johansson Till Titel: Översiktsplanerare Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott E-post: olof.johansson@norrtalje.se Antagande av Aktualitetsprövning

Läs mer

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan 1 Innehållsförteckning Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan... 1 1.1 Lagrum... 3 2 Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse...

Läs mer

1.1 Vad är en översiktsplan?

1.1 Vad är en översiktsplan? 1. Inledning Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har samverkat i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för respektive kommun, i syfte att skapa förutsättningar för en livskraftig framtid

Läs mer

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan 18 november 2015 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Exempel på regional och lokal planering - Skåne Arbete

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-09 www.landskapsarkitekt.se 0411-55 64 04 Inledning Svedala Översiktsplan 2010 InLEDNING Kommunstyrelsen är ansvarig för översiktsplaneringen

Läs mer

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet Göran Persson Perspektiv på regional planering Samhällsförändringar innebär alltid behov av ny planering Byggnadsstadgan

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Vad är en översiktsplan och hur går det till?

Vad är en översiktsplan och hur går det till? 228 Vad är en översiktsplan och hur går det till? 9. VAD ÄR EN ÖP? 229 VAD ÄR EN ÖVERSIKTSPLAN? Den kommunövergripande översiktsplanen är ett viktigt strategiskt dokument. Planen medverkar till en gemensam

Läs mer

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå KONSEKVENSER BILAGA Översiktsplan för Piteå Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan Läsanvisningar

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE BILAGA. Översiktsplan för Piteå

SÄRSKILT UTLÅTANDE BILAGA. Översiktsplan för Piteå Översiktsplan för Piteå SÄRSKILT UTLÅTANDE BILAGA Särskilt utlåtande ÖP2030 Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan

Läs mer

Välkomna till informationsmötet!

Välkomna till informationsmötet! Välkomna till informationsmötet! Musikhälsning från AMB Varför översiktsplan? Hur ska vi jobba med översiktplanen? Vem som styr planering och arbetet? När och hur kan du som medborgare påverka innehållet?

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE BILAGA. Översiktsplan för Piteå

SÄRSKILT UTLÅTANDE BILAGA. Översiktsplan för Piteå Översiktsplan för Piteå SÄRSKILT UTLÅTANDE BILAGA Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan Vad

Läs mer

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rörnät och klimat 27 mars 2019 Patrik Jansson, Lars Westholm Länsstyrelsen i Västra Götalands län 49 kommuner 1,7 miljoner invånare

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Översiktsplaneutredningen. Översiktsplaneutredningen 1

Översiktsplaneutredningen. Översiktsplaneutredningen 1 Översiktsplaneutredningen Inger Holmqvist Johan Hjalmarsson Cristina Björn Emma Franzén Joel Björk-Werner särskild utredare huvudsekreterare sekreterare sekreterare sekreterare Översiktsplaneutredningen

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg PBL:s portalparagraf Plan-

Läs mer

Boverket noterar ett behov av att se över några mindre oklarheter i författningsförslaget

Boverket noterar ett behov av att se över några mindre oklarheter i författningsförslaget Boverket Myndigheten for samhallsplanerrng, byggande och boende Yttrande Datum 2015-10-27 3.l.2. Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 2051/2015 Ert diarienummer N2015/5036/PUB

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Fysisk planering och klimatförändringar. Martin Karlsson Boverket

Fysisk planering och klimatförändringar. Martin Karlsson Boverket Fysisk planering och klimatförändringar Martin Karlsson Boverket En kort genomgång av: PBL och klimatanpassning i planering PBL i förändring Boverkets klimatarbete Plansystemet enligt PBL 2, 3 kap PBL

Läs mer

Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012

Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012 Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012 Inledande ord om Översiktsplanering Planbesked Program Den nya typen av enkelt planförfarande Ändring av detaljplan Den kommunala planprocessen Översiktsplaneprocessen

Läs mer

Översiktsplaneutredningen

Översiktsplaneutredningen Översiktsplaneutredningen Samhällsplaneringsdagarna i Lycksele den 19 oktober 2017 Översiktsplaneutredningen 1 Utredningssekretariatet Särskild utredare Inger Holmqvist Huvudsekreterare Johan Hjalmarsson

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

MÅL, STRATEGIER OCH FRAMTIDSVISIONER

MÅL, STRATEGIER OCH FRAMTIDSVISIONER 1. MÅL, STRATEGIER OCH FRAMTIDSVISIONER ÖVERSIKTSPLAN 2030 VÅRT HÖRBY - EN NÄRA OCH NATURSKÖN KOMMUN MED UNIKA LIVSMILJÖER DRIVEN AV KREATIVITET, GEMENSKAP OCH FRAMTIDSTRO ÖVERSIKTSPLANENS HANDLINGAR Läsanvisning

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare Vind dialogen 2011 Ted Kransby, Samhällsplanerare Innehåll Politiken bakom satsningen Planeringsstödet Vad har planerats? Nya PBL Elnät Vad händer under 2012 2011 10 31 Sida 2 Vindkraftsutbyggnaden Politisk

Läs mer

Aktualitetsprövning av Ale kommuns översiktsplan

Aktualitetsprövning av Ale kommuns översiktsplan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2016.26 Datum:2016.08.10. Enhetschef plan Joanna Hagstedt E-post: joanna.hagstedt@ale.se Kommunstyrelsen Aktualitetsprövning av Ale kommuns

Läs mer

Handlingsplan. för Skelleftedalens utveckling till Bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen

Handlingsplan. för Skelleftedalens utveckling till Bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen Handlingsplan för Skelleftedalens utveckling till 2030 Bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen Juni 2019 Inledning Översiktsplanen ger vägledning för beslut enligt Plan- och bygglagen

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Översiktsplan Årjängs kommun. Synpunkter som inkommit under samrådstiden april-maj 2006: Länsstyrelsen Sammanfattning

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Översiktsplan Årjängs kommun. Synpunkter som inkommit under samrådstiden april-maj 2006: Länsstyrelsen Sammanfattning SAMRÅDSREDOGÖRELSE Översiktsplan Årjängs kommun Översiktsplanen har, under april-maj 2006, varit ute på samrådsremiss till kommunala nämnder och förvaltningar, politiska partier, byalag, föreningar, angränsande

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Aktuella kommunomfattande översiktsplaner LÄGET I LANDET MARS 2014

Aktuella kommunomfattande översiktsplaner LÄGET I LANDET MARS 2014 Aktuella kommunomfattande översiktsplaner LÄGET I LANDET MARS 2014 1 2 Förord Sveriges Kommuner och Landsting har undersökt hur aktuella de kommunomfattande översiktsplanerna är i Sverige, mars 2014. Läget

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Boverket Vattenfrågorna i PBL Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att man kan göra något åt den A. Lakein Boverkets uppdrag Boverket

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun TÖP LIS-områden, Forshaga kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kommunfullmäktige i Forshaga kommun har gett miljö- och byggnämnden i uppdrag att ta fram förslag på s.k. LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande Processen för detaljplan från 1 januari 2015 - Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande 2013/14:CU31 Detaljplaneprocessen enligt 5 kap. PBL från

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen?

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Region Skåne Joakim Lloyd Raboff Claus Pedersen claus.pedersen@skane.se Inledning RUS och det regionala utvecklingsuppdraget

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:

Yttrande över betänkandet Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Ks/2016: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-22 1 49 Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:390 420 Sammanfattning Jönköpings kommun

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer