SOV 2015:10 - Gränser i havet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOV 2015:10 - Gränser i havet"

Transkript

1 LANTMÄT E RI E T REMISSYTTRANDE Regeringskansliet Utrikesdepartementet STOCKHOLM Dnr /1745 SOV 2015:10 - Gränser i havet Sammanfattning Utredningen tar i sitt betänkande upp frågor avseende territorialgräns och riksgräns. Inom ramen för detta belyser utredningen bl.a. ett antal frågor som rör regleringen av det tekniska stödet avseende riksgränsen mot Finland och Norge. Lantmäteriets instruktion omfattar idag enbart riksgränsen mot Finland. Lantmäteriet ställer sig positivt till utredningens tankegångar om en utökning av instruktionen att även omfatta riksgränsen mot Norge, men vill i detta sammanhang nämna att en sådan utökning av instruktionen kräver att finansiering finns på plats. En utökning av instruktionen skulle krnma utgöra en del i att stärka det tekniska stödet från myndigheterna till Regeringskansliet (UD) vilket efterfrågas som önskvärt i betänkandet. Vidare ställer sig Lantmäteriet positivt till att visualisera gräns mellan enskilt och allmänt vattenområde inom ramen för det ansvar som ligger hos Lantmäteriet avseende Sveriges fastighetsindelning. Lantmäteriet är även positivt till en databas avseende dispositionsrätter på allmänt vatten i nära anslutning till fastighetsregistret. Detta kan även ses som ett av de första stegen mot ett marint kataster i Sverige. Lantmäteriet, Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2C, TELEFON E-POST lantmateriet@lm.se, INTERNET

2 Geodetiska aspekter Lantmäteriet vill i detta sammanhang belysa ett antal frågor vad beträffar de delar i utredningen som berör geodetiska aspekter. Val av geodetiska referenssystem (Kap 2.2) Utredningen har valt att redovisa planläget, för baspunkter etc., i SWEREF 99 och vattennivåer i RH Valet av referenssystem är helt i linje med Lantmäteriets ambition 1 att dessa referenssystem skall användas för all lägesangivelse i landet. Transformation av äldre koordinatangivelser (Kap. 4.6, 5.5, 6.3.1, och 6.4.2) Utredningen redovisar på ett flertal ställen i betänkandet att transformation av koordinatangivelser har genomförts. Dock framgår ej hur dessa transformationer gjorts. I betänkandet anges också skattningar av osäkerheten i dessa transformationer och att de varierar mellan några centimeter till uppåt 10 meter. Vad dessa skillnader i osäkerhet beror av framgår inte - är det osäkerheten i utgångskoordinaterna, osäkerheten i parametervärdena eller är själva sambandet osäkert? Det framgår inte heller om använda transformationssamband är framtagna speciellt för utredningen eller om redan publicerade samband använts. För möjligheten att transformera egna data borde använda transforma tionssamband med tillhörande parametervärden redovisas. Utredningen påpekar själv (s. 316) att"... ntt en liknande jämförelse som den som utredningen har gjort i avsnitt mellan koordinater i svensk lagstiftning och motsvarande koordinater i gällande internationella överenskommelser kommer att bli svårare att göra när koordinaterna i lagstiftningen är uttryckta i SWEREF 99 i stället för i samma referenssystem som i berörd överenskommelse." Denna svårighet blir förstås mindre om använda transformationssamband och parametervärden redovisas. Lantmäteriet understryker betydelsen av att man i framtida arbeten redovisar transformationssamband och parametervärden. Referensnivåer i sjöar med allmänt vatten (Kap 7) De nivåer som föreslås ersätta de gamla vattenstånden bör enligt utredningen endast anses vara approximativa. Utredningen anför i betankandet "Att det inom ramen för utredningen varit svårt att ta fram en exakt trans/armering av uppgifterna samt att olika aktörer använder olika nivåvärden pekar på nödvändigheten att på nytt bestämma höjderna för aktuella slusströsklar, referensfixar och vattennivåer." och att det kan vara "lämpligt att på nytt bestämma höjder på såväl slusströsklar som andra utgångspunkter för höjdbestämningarna." eftersom "Sverige i dag har både ett mer eller mindre yttäckande höjdnät och en nationell höjdmodell, där höjdernn är uttryckta i samma höjdsystem", RH Förordning (2009:946) med instruktion för Lantmäteriet 3 p.4; Lantmäteriet ska verka för en nationell enhetlig geodetisk infrastruktur 2(5)

3 Lantmäteriet delar helt utredningens analys och slutsats. Sammanhållen lagstiftning om Sveriges sj öterritorium och maritima zoner (Kap 3.2.4) Utredningen tar i betänkandet upp att det tekniska stödet till Regeringskansliet från myndigheterna behöver stärkas för att upprätthålla en rättssäker hantering (s ). Lantmäteriet instämmer i utredningens bedömning att det tekniska stödet bör stärkas. Vidare diskuteras om ansvaret skulle kunna samlas hos en enda myndighet för alla tekniska aspekter på Sveriges gränser på land och i havet samt för avgränsningslinjerna för de maritima zonerna. Utredningen har dock valt att inte föreslå någon ändring i den rollfördelning som finns idag. Lantmäteriet ansvarar idag för redovisning, tillsyn och skötsel av Sveriges riksgräns på land mot Finland. 2 För riksgränsen mot Norge är däremot ansvaret inte reglerat. Upprättade tekniska beskrivningar över riksgränsen mellan Sverige och Norge, vilka utgör officiella gränsdokmnent, förvaras hos Utrikesdepartementet och Lantmäteriet.3 En översyn av riksgränsen mot Norge ska genomföras vart 25:e år enligt en överenskommelse mellan staterna. På uppdrag av Utrikesdepartementet gjorde Lantmäteriet under 2008 en bedömning av arbetets omfattning och en plan för genomförande. Lantmäteriet äskade då även medel för gränsöversyn avseende del av riksgränsen mot Norge, från Valsjöbyn i Jämtland och norrut, år Något beslut om översyn, inklusive finansiering för denna, kom dock inte till stånd vid detta tillfälle och har ännu inte fattats. Arbetet med den del av gränsen som Norge ansvarar för (söder om Valsjöbyn) är snart färdigställd. Lantmäteriet menar, i linje med utredningens tankegångar, därför att myndighetens instruktion 4 bör utökas till att ansvara för redovisning och skötsel av Sveriges riksgräns på land mot Finland och Norge. En sådan utökning kräver dock även att finansieringsfrågan hanteras och då exempelvis i form av ett utökat ramanslag. En jämförelse kan här göras med Norge som har en årlig budget för gränsunderhåll. Riksgränsen mellan Sverige och Finland följer bl.a. älvarna Könkämä, Muonio och Torne älv, d.v.s. gränsen går i vattendrag. Lantmäteriet vill i detta sammanhang därför lyfta frågan om en eventuell omformulering av 5 p. 8 i myndighetens instruktion så att denna avser ansvar för riksgräns oavsett om denna är på land (inklusive i vattendrag) eller till havs. En sådan förändring i Lantmäteriets instruktion förutsätter en avstämning och harmonisering av ansvaret kring gränser med Sjöfartsverket. Av Sjöfartsverkets instruktions framgår att verket ska redovisa och ' Förordning (2009:946) med instruktion för Lanh11äteriet 5 p.8; Lanh11äteriet ska ansvara för redovisning, tillsyn och skötsel av Sveriges riksgräns pil land mot Finland 3 Förordning (1 989:809) om riksgränsen mellan Sverige och Norge 4 Förordnu1g (2009:946) med i.nsh uktion för Lantmäteriet 5 p.8 s Förordning (2007:1161) med insh uktion för Sjöfartsverket 2 p.8 3(5)

4 dokwnentera Sveriges gränser till havs samt svara för skötsel och tillsyn av dessa gränsers utmärkning. Allmänt vattenområde (Kap 7) Otydligheter i lagen om gräns mot allmänt vattenområde (Kap 7.3.1) I betänkandet beskrivs de svårigheter som kan uppkomma beroende av otydligheter i lag om gräns mot allmänt vattenområde. Lantmäteriet har under utredningens gång skissat på ett Lmderlag för hur en process skulle kunna utformas för att åstadkomma en illustrativ redovisning på karta. En förutsättning för detta är användning av den nationella strandlinje som tagits fram av Lantmäteriet och Sjöfartsverket gemensamt. För de stora insjöarna förutsätts att den strandlinje som redovisas på fastighetskartan kan användas. Vidare att Sjöfartsverket kan tillhandahålla 3 metersdjupkurvan. Uppdrag till Lantmäteriet att redovisa gränsen mellan enskilt och allmänt vatten på karta (Kap 10.4) Utredningen för i betänkandet fram att Lantmäteriet tillsammans med Sjöfartsverket bör få i uppdrag att på kartlmderlag åskådliggöra den ungefärliga gränsen mellan allmänt vattenområde och enskilt vatten. Kostnaden för att göra detta enligt utredningens förslag uppgår till ca 1,5 miljoner kronor. Utredningen föreslår att "Uppgiften att redovisa gränsen bör ingå i Lantmäteriets ansvar för Sveriges fastighetsindelning samt finansieras in.om ramen för fastighetsbildnin.gsverksam.heten. Driftskostnader för förvaltning och tillhandahållande av kartredovisningen bör in.gå i den använ.da1fin.an.siering som gäller för Lantmäteriet i övrigt." (s.447). Lantmäteriet tillstyrker att en redovisning görs av gränsen mellan enskilt och allmänt vattenområde inom ramen för det ansvar som ligger hos Lantmäteriet avseende Sveriges fastighetsindelning. Lantmäteriet ser det som positivt att upprätta denna gränsbestämning mot allmänt vatten. Den kostnadsuppskattning som tagits fram under utredningens gång kan dock behöva stämmas av ytterligare inför ett genomförande av aktiviteten. I detta sammanhang kan även nämnas det arbete som bedrivs inom Lantmäteriet avseende s.k. öppna data, vilket skulle kunna ställa krav på en annan form av finansiering om data mellan enskilt och allmänt vatten i framtiden skulle betraktas som öppna data. Äganderätt till allmänt vatten (Kap 8) Sammanställning över upplåtna dispositionsrätter (Kap 8.3.4) Utredningen föreslår att Lantmäteriet tillsammans med Sjöfartsverket och Kammarkollegiet bör få i uppdrag att bygga upp en databas med beslut om rätten att använda allmänt vatten. Uppbyggnaden föreslås ske genom anslag och i nära anslutning till fastighetsregistret (s ). 4(5)

5 Lantmäteriet ställer sig positivt till en redovisning av dispositionsrätter enligt utredningens förslag. En ökning kan ses i framtiden av antal dispositionsrätter samt därmed behov av att hålla dessa i en databas såsom föreslås av utredningen. Lantmäteriet instämmer med utredningen i att ''förslaget innebär ökad rättssäkerhet då beslut blir mer överblickbara och kontroll och styrning av verksamheter på allmänt vattenområde underlättas. Detta underlättar för många verksamheter, bland annat den statliga havsplaneringen" (s ). Själva uppbyggnaden av en sådan databas kan ske enligt ett antal olika lösningsalternativ vilka också framförs i utredningen (s ): ett alternativ där redovisningen görs i nära anslutning till Jastighetsregistret och där den nuvarande infrastrukturen nyttjas både vad gäller registrering, lagring och tillhandnhållande samt IT-infrastruktur ett alternativ där ett nytt fristående register i anslutning till fastighetsregistret utvecklas Kosh1aden för uppbyggnaden har av utredningen uppskattats till mellan 2,5 och 5 miljoner kronor beroende på val av alternativ. Lantmäteriet vill här framföra behovet av att ytterligare utreda de två alternativen tillsammans med Kammarkollegiet och Sjöfartsverket inför ett beslut om en uppbyggnad av databasen. Att upprätta denna databas i nära ansluming till fastighetsregistret kan även ses som ett av stegen mot ett marint kataster i Sverige; ett område som just nu är aktuellt inom Europasamarbetet. Lantmäteriets beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören Bengt Kjellson. Föredragande i ärendet har varit Magdalena Andersson. I den slutliga handläggningen har även deltagit Ingela Boije af Gennäs, Malgorzata Drewniak, Lars Engberg, Jan Sjöhed och Eva Östlund. Bengt Kjellson Magdalena Andersson 5(5)

6

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Exp J.Dil--00-J b~ Remissvar. Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23. YTTRANDE Dnr

Exp J.Dil--00-J b~ Remissvar. Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23. YTTRANDE Dnr LANTMÄTER I ET Exp J.Dil--00-J b~ YTTRANDE 2017-06-21 Dnr 102-201711297 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23 Regeringskansliets dnr Fi2017

Läs mer

Yttrande över Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat (M2015/1162/Kl)

Yttrande över Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat (M2015/1162/Kl) 1(5)./. YTTRANDE 2015-06-22 Dnr 102-2015/1455 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information LANTMÄTERIET 1 (7) YITRANDE 2014-02-26 Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2013/3858 Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information Regeringskansliets dru Fö2013/1371

Läs mer

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM LANTMÄT E RI E T 1,, b lm + 1(10) REMISSVAR 2014-03-12 Dm 102-2014/133 REGERINGSKANSLIET N äringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ert Dnr N2013/5588/ENT SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande

Läs mer

Faställelse av Gränsöversynen Sverige Finland 2006

Faställelse av Gränsöversynen Sverige Finland 2006 Utrikesutskottets betänkande 2009/10:UU8 Faställelse av Gränsöversynen Sverige Finland 2006 Sammanfattning Utskottet tillstyrker i detta betänkande regeringens förslag (prop. 2008/09: 188) om att godkänna

Läs mer

Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27)

Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27) LANTMÄTERIET 1 (5) YTTRANDE 2017-01-13 Dnr: N2016-05385-FJR '])?Y/ / OJ-;2.01f 3751- Näringsdepartementet 103 33 Stockhohn Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27) Näringsdepartementets

Läs mer

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45)

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 2015-02-03 VÅR REFERENS: DNR 102-2014/4884 ER REFERENS: U2014/4224/F Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Lantmäteriet

Läs mer

-CXf Wl5 --11-\ct(fUl_

-CXf Wl5 --11-\ct(fUl_ -CXf Wl5 --11-\ct(fUl_ 1 (6) REMISSVAR 2015-11-19 REGERINGSKANSLIET Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2015/2393 Ert Dru Ju2015/3364/L6 SOU 2015:39 Myndighetsdatalag SAMMANFATTNING tillstyrker

Läs mer

Betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) 1 (5) YTTRANDE 2018-10-29 Dnr 102-2018/5945 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering

Läs mer

Remissyttrande: Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13)

Remissyttrande: Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Sida: 1 av 6 Dnr Af-2016/191118 Datum: 2016-06-21 Avsändarens referens: Ku2016/- 00504/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle (SOU

Läs mer

Promemorian Samordningsnummer och utländska fastighetsägare - en översyn

Promemorian Samordningsnummer och utländska fastighetsägare - en översyn REMISSYTTRANDE Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-01-26 Dnr 102-2014/5215 Promemorian Samordningsnummer och utländska fastighetsägare - en översyn Fi2014/ 4002 Sammanfattning Lantmäteriet

Läs mer

Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) 1 (5) YTIRANDE 2019-01-15 Dnr 102-2018/%62 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Näringsdepartementets dnr

Läs mer

Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift och besittningsskydd (SOU 2014:32)

Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift och besittningsskydd (SOU 2014:32) Regeringskansliet J ustiti edepa rtem e ntet 103 33 STOCKHOLM Yttrande BESLUTSDATUM: 2014-11-24 VÅR REFERENS: 102-2014/3464 ER REFERENS: JU2014/4181/Ll Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-12-19 Närvarande: F.d. justitierådet Karin Almgren samt justitieråden Johnny Herre och Dag Mattsson. Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten Enligt

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

LANTMÄTERIET. Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet,

LANTMÄTERIET. Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet, LANTMÄTERIET 1(5) YTTRANDE 2017-01-30 Dnr 102-2016/4979 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet, sou 2016:72 Regeringskansliets dnr

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:87

Regeringens proposition 2014/15:87 Regeringens proposition 2014/15:87 Fortsatt giltighet av lagen om behandling av personuppgifter vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Prop. 2014/15:87 Regeringen överlämnar

Läs mer

I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35)

I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35) LANTMÄ T ERIET 1 (11) YTTRANDE 2014-10-06 Dnr 102-2014/3134 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35) Regeringskansliets dm M2014/1451/Nm

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet Gränser i havet (SOU 2015:10)

Remissyttrande över betänkandet Gränser i havet (SOU 2015:10) REMISSYTTRANDE 1 (37) AO Sjögeografi Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Lars Jakobsson, +46104784925 2015-04-20 Utrikesdepartementet FMR Ambassadör Helena Ödmark 103 33 STOCKHOLM helena.odmark@gov.se

Läs mer

Geodesienheten informerar

Geodesienheten informerar Geodesienheten informerar ERS seminarium Stockholm 2014-01-30 Innehåll Gamla mätningar ger nya höjder för beräkning av höjdskift Hur kan vi hantera ofullständiga gamla nät? Införandestatistik Geodesienhetens

Läs mer

Remissyttrande: Mål och myndigheter en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Remissyttrande: Mål och myndigheter en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sida: 1 av 6 Dnr Af-2015/542149 Datum: 2016-02- 02 Socialdepartementet Rosenbad 4 11152 Stockholm Remissyttrande: Mål och myndigheter en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Arbetsförmedlingen

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av Sveriges havsgränser. Dir. 2011:41. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011

Kommittédirektiv. Översyn av Sveriges havsgränser. Dir. 2011:41. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Kommittédirektiv Översyn av Sveriges havsgränser Dir. 2011:41 Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över de svenska baslinjerna och de olika jurisdiktionsgränserna

Läs mer

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2008-09-25 S2008/7126/ST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Ny Nationell Höjdmodell

Ny Nationell Höjdmodell Ny Nationell Höjdmodell Janos Böhm Anpassning till ett förändrat klimat 2010-04-21/22 Malmö Ny nationell höjdmodell Klimat- och sårbarhetsutredningen föreslår i sitt betänkande (SOU 2007:60) att Lantmäteriet

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2016-06-17 Dnr 508-2015/4543 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter TINA KEMPE I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang Datum Vår referens 2016-09-21 Dnr: 16-3881 1(5) Ert datum Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang 08 678 56 18 emma.hagmanrang@pts.se Stockholms läns landsting Samråd om nästa regionala

Läs mer

Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106)

Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106) REMISSYTTRANDE 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106) Inledning Riksförsäkringsverket ställer sig bakom utredningens förslag att

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Remiss av promemorian En enklare detaljplaneprocess. 3.1 DetaljphmeprMessen katt förenklas

Remiss av promemorian En enklare detaljplaneprocess. 3.1 DetaljphmeprMessen katt förenklas LANTMÄTERIET 1 (6) YTTRANDE 2013-12-09 Dnr 102-2013/3653 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av promemorian En enklare detaljplaneprocess Regeringskansliets dnr 52013/ 6968/PBB

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet 1(5) 2016-12-16 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i

Läs mer

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna 2018-11-27 Dnr 119-2018/4970 RAPPORT Er referens: N2018/03696/SUBT Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter 1 (19) PM Enkätsammanställning 2013-01-23 Dnr 508-2012/4786 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande angående Nya påföljder

Socialstyrelsens yttrande angående Nya påföljder 2012-11-23 Dnr 1.4 31600/2012 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning Håkan Aronsson håkan.aronsson@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande angående

Läs mer

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99)

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99) Beslut Datum Vår referens 2017-02-24 Dnr: 16-10335 1(5) Spektrumavdelningen Ulf Johansson 086785592 ulf.johansson@pts.se Er referens Dnr: M2015/04128/Nm Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissyttrande 2018-10-11 1 (6) Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Yttrande över Lantmäteriets föreskrifter om spridningstillstånd för sammanställningar av landgeografisk information

Yttrande över Lantmäteriets föreskrifter om spridningstillstånd för sammanställningar av landgeografisk information Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över miljömyndighetsutredningens betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete SOU 2015:43

Yttrande över miljömyndighetsutredningens betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete SOU 2015:43 1/5 Yttrande Datum Dnr Mottagare 2015-10-12 2304-15 Miljö- och energidepartementet Handläggare Direkt 103 33 Stockholm Maria Hellsten 010-698 60 02 Maria.hellsten@havochvatten.se Yttrande över miljömyndighetsutredningens

Läs mer

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) ISF1007, v1.1, 2015-09-22 REMISSVAR 1 (5) Datum Diarienummer 2015-11-16 2015-87 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Att: Nils Sjöblom 103 33 Stockholm Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Inspektionen för

Läs mer

NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000)

NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000) NY NATIONELL HÖJDMODELL (NNH) TRIVS BÄST TILLSAMMANS MED NYTT NATIONELLT HÖJDSYSTEM (RH 2000) Per-Ola Eriksson, Seminarium NNH 2011 ULI 2011-09-22 Frågor som vi ska belysa här Hur bra är Ny Nationell Höjdmodell?

Läs mer

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Handläggare Maria Svelander Vårt ärendenummer Datum 2016-12-08 1 (8) Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9)

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2014-03-19 S2014/2639/SAM Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Statskontorets

Läs mer

på fler platser (SOU 2018:43)

på fler platser (SOU 2018:43) Arbetsgivarverket 2018-09-14 Dnr 2018/0560 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Er referens: Fi2018/02198/SFÖ Betänkandet Statliga servicekontor - mer service på fler platser (SOU 2018:43) Arbetsgivarverket

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (18) PM Enkätsammanställning 2012-05-25 Dnr 508-2011/3338 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2015-02-09 Dnr 508-2014/5510 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter TINA KEMPE I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24).

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24). PM 2011:149 RI (Dnr 001-1543/2011) Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 11 november 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Utlåtande 2006: RI (Dnr /2006)

Utlåtande 2006: RI (Dnr /2006) Utlåtande 2006: RI (Dnr 129-240/2006) Överföring av stadens minoritetsposter i de kommunala bolagen till Stockholms Stadshus AB Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast 31 mars 2006 Kommunstyrelsen

Läs mer

Försvarsmaktens redovisning med anledning av regeringens beslut avseende Försvarsstrukturutredningen

Försvarsmaktens redovisning med anledning av regeringens beslut avseende Försvarsstrukturutredningen 2012-03-01 23 250:52238 Sida 1 (5) Försvarsdepartementet och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning

Läs mer

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sida 1/6 Ert datum Er beteckning A2016/01333/I Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Tillståndsprövning - odling av musslor och ostron. Jarl Svahn Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenvårdsenheten

Tillståndsprövning - odling av musslor och ostron. Jarl Svahn Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenvårdsenheten Tillståndsprövning - odling av musslor och ostron Musselseminarium Stenungsund 2013-10-28 Jarl Svahn Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenvårdsenheten ANSÖKAN TILLSTÅND ATT ANLÄGGA OCH DRIVA EN VATTENBRUKSANLÄGGNING

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för det statliga lantmäteriet; SFS 2007:1057 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99. Förenklad användning av lägesbunden information

Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99. Förenklad användning av lägesbunden information Värmlands kommuner byter referenssystem till SWEREF 99 Förenklad användning av lägesbunden information Ett enhetligt referenssystem förenklar användningen av lägesbunden information. Det säkrar även utbytbarheten

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Lag (1993:1742) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation

Lag (1993:1742) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation Lag (1993:1742) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation Bestämmelser om Krav på tillstånd för: sjömätning fotografering och liknande registrering från luftfartyg upprättande av databaser

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74)

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74) AD. 41-549/2006 851 81 Sundsvall 2006-08-11 1 (5) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Betänkande

Läs mer

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-5630 8534 teresa.edelman@uk-ambetet.se Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss av Högskolestiftelser

Läs mer

Yttrande om Utvärdering av överskottsmålet (Ds 2010/4)

Yttrande om Utvärdering av överskottsmålet (Ds 2010/4) Finansdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE 17 mars 2010 Dnr: 6-3-10 Yttrande om Utvärdering av överskottsmålet (Ds 2010/4) Sammanfattning Konjunkturinstitutet anser att överskottsmålet bör vara framåtsyftande.

Läs mer

Ett säkert statligt ID-kort med e- legitimation (SOU 2019:14)

Ett säkert statligt ID-kort med e- legitimation (SOU 2019:14) Yttrande 20 AUGUSTI 2019 ÄRENDENUMMER: AD 2019:127 KLASSIFICERINGS-ID: 1.2.3 Justitiedepartementet ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Ett säkert statligt ID-kort med e- legitimation

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1593/2009) Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15)

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15) Regeringskansliet (Socialdepartementet) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se E-hälsomyndigheten St. Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552

Läs mer

Förenklad användning av lägesbunden information

Förenklad användning av lägesbunden information Oskarshamn och Sveriige byter referenssystem Förenklad användning av lägesbunden information Ett enhetligt referenssystem förenklar användningen av lägesbunden information. Det säkrar även utbytbarheten

Läs mer

Yttrande över betänkandet Det ofullständiga pusslet (SOU 2004:14) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 4 juni 2004

Yttrande över betänkandet Det ofullständiga pusslet (SOU 2004:14) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 4 juni 2004 PM 2004 RI (Dnr 003-1183/2004) Yttrande över betänkandet Det ofullständiga pusslet (SOU 2004:14) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 4 juni 2004 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Lantmäteriets Geodetiska Arkiv och dess tillgänglighet via Internet

Lantmäteriets Geodetiska Arkiv och dess tillgänglighet via Internet Lantmäteriets Geodetiska Arkiv och dess tillgänglighet via Internet Av Mikael Lilje, mikael.lilje@lm.se, Lantmäteriet 1 Det geodetiska arkivet Det geodetiska arkivet på Lantmäteriet innehåller akter och

Läs mer

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv 1 (5) Datum Dnr RA 04-2013/1917 2013-06-20 Ert Dnr Ju2013/1367/L3 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Tillstånd och medling, SOU 2013:4 Riksarkivet tillstyrker förslaget att avtalslicensbestämmelsen

Läs mer

REMISSVAR. Kultur & Utbildning. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG SOU 2010:96.

REMISSVAR. Kultur & Utbildning. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG SOU 2010:96. Kultur & Utbildning Bilaga 25/11 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund 2011-04-26 KN-KUS11-147 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet REMISSVAR - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-23 Ju2017/03997/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Statskontoret

Läs mer

Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret

Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret PM 2009:121 RIII (Dnr 001-968/2009) Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (19) PM Enkätsammanställning 2014-01-31 Dnr 508-2013/4315 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-07-12 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 894/2017 1 (5) Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad 103 33 Stockholm

Läs mer

Dnr Justitiedepartementet Stockholm

Dnr Justitiedepartementet Stockholm MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2017-02-17 Dnr 502-16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (SOU 2016:60) Ett starkare skydd för den

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Översyn av riksgränsen mellan Sverige och Norge

Översyn av riksgränsen mellan Sverige och Norge Regeringskansliet Utrikesdepartement STOCKHOLM GÄVLE, 2018-02-06 BUDGETFÖRSLAG DNR 101-2018/564 Översyn av riksgränsen mellan Sverige och Norge Följande förslag till budget grundas på den inventering av

Läs mer

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19)

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) TSG 2011-615 N2011-07-13 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) Transportstyrelsen har anmodats att yttra sig över rubricerat

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5)

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5) 1 (5) 2001-10-26 0210-0102105 Petra Thunegard, 011-19 11 29 2001-07-11 N2001/6498/TP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) Yttrande Datum 2018-10-30 3.1.2 Diarienummer 5894/2018 Ert diarienummer N2018/03415/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer