Lektionshandledning #127. Tobak, media & reklam 1/5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektionshandledning #127. Tobak, media & reklam 1/5"

Transkript

1 i Lektionshandledning #127 Tema: Tobak, media & reklam Ämne: Bi, SO, Sv Rekommenderad årskurs: 8-9 och gymnasiet Lektionslängd: minuter Tobak, media & reklam 1/5 Material och förberedelser: Läs igenom lektionshandledningen och kopiera upp elevbilaga 1 så att den räcker till alla grupper eller till OH. Syfte och mål enligt läroplan och kursplan: Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har grundläggande kunskaper om förutsättningarna för en god hälsa samt har förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsa och miljö. Eleverna får även kunskap om människokroppens byggnad och funktion och inser betydelsen av goda hälsovanor. De ges även kunskaper om betydelsen av regelbunden motion och kunskap om beroendeframkallande medels inverkan på hälsan. 1. Inledning och syfte Tobak är ett av vår tids största folkhälsoproblem. 50 barn och ungdomar börjar röka varje dag i och 80 % av dem kommer att fortsätta i vuxen ålder. Hälften av dessa kommer att dö i förtid av tobaksrelaterade sjukdomar. Det är bara i skolåldern det finns möjlighet att motverka tobaksdebuten. Det är under uppväxtåren våra levnadsvanor och grundläggande värderingar om vad som är rätt och fel etableras. Lektionen syftar till att låta eleverna diskutera lagar och regler kring marknadsföringen av tobak samt kopplingen till kändisskap, attityd och respekt. Tanken är att lyfta upp frågan ur både juridiska och från värdemässiga aspekter för att på så sätt skapa en kritisk inställning till fenomenet. Snus marknadsförs nu som något trendigt, inte alls farligt och vänder sig till den kvinnliga marknaden, på ett liknande sätt som cigaretter tidigare marknadsförts i historien. 2. Instruktion och genomförande a) Inled lektionen med att fråga hur många som röker i klassen. Fortsätt gärna att diskutera varför de började röka och vad som fick dem att prova. Låt även de som inte röker komma med förslag. Det är viktigt att det inte blir ett fördömande för eller emot, utan en öppen diskussion. Men utgå diskussionen att det faktiskt inte är lagligt att köpa cigaretter förrän man fyller 18. b) Fortsätt lektionen med att diskutera: Alla känner väl till tobakens skadeverkningar, eller? Ändå röker cirka 15 % av Sveriges befolkning. - Hur tror ni att det kommer det sig? Kom med förslag!

2 Lektionshandledning #127 Tobak, media & reklam 2/5 c) Dela sedan in eleverna i mindre grupper och låt dem arbeta med elevmaterialet och de tillhörande frågorna. Berätta för dem att de även ska redovisa och diskutera de olika frågorna d) Låt grupperna redovisa sina svar och även diskutera de frågor som väcker intresse. e) Avsluta lektionen med att diskutera följande frågor: - Tror du att du har påverkats av lektionen? Om ja på vilket sätt? - Hur tror ni man kan få ungdomar att inte börja röka? - Tycker ni att det är rätt att tobak är tillåtet? Stöder ni ett totalförbud och skulle ett sådant fungera? 3. Summering, fördjupning och uppföljning Arbeta gärna med andra lektioner som behandlar tobak. En bra återkoppling och läxa kan vara att be eleverna att leta efter tobaksreklamer och fundera på vilka cigarettmärken de känner till. Hur många känner till exempel inte till Marlboro eller Camel. Vad står dessa varumärken för? För mer info: -

3 Lärarbilaga Tobak, media & reklam 3/5 Under tonåren formas en stor del av barnens personlighet; de är osäkra, söker sin plats i tillvaron och befäster sina värderingar. När man börjar röka som ung handlar det många gånger om att skapa sig en identitet. Man vill visa vad man står för, kanske också uppfattas som lite äldre, självständig och tuff. Ungdomar är därför känsligare, under denna period, för de bilder som till exempel TV och tobaksbolagen förmedlar. Tobak är en attitydfråga och unga människors identitet hänger i stor utsträckning samman med attityden det är det som gör det förebyggande tobaksarbetet så svårt. Om fel attityd ändå upplevs som rätt i ungdomarnas ögon, så kommer de att göra allt för att uppnå den. Och där i ligger vår gemensamma utmaning våra värderingar backas sällan upp av det kommersiella etablissemanget. Nio av tio personer som börjar röka är under 18 år. Tobaksbolagen rekryterar därmed nästan alla nya rökare bland våra ungdomar. Varje dag börjar närmare 50 ungdomar att röka och varannan rökare drabbas av tobaksrelaterade sjukdomar. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings drogvanestatistik för 2005, röker så mycket som 30 procent av alla flickor i årskurs nio. Och 20 procent av killarna. Experimenterandet med tobak börjar i regel i slutet av mellanstadiet och tar sedan fart under högstadietiden. Vanan och beroendet som leder till att fastnar tar i genomsnitt två till tre år. Forskning visar dock att många utvecklar ett nikotinberoende redan efter någon veckas rökning. Forskning visar också att tjejer snabbare blir beroende av nikotin än killar. I Sverige år 2005 kostade rökningen samhället 26 miljarder kronor I Sverige köper, enligt CAN*, nära 60 % av alla underåriga sin tobak själv I Sverige måste man enligt lag vara minst 18 år för att köpa tobak I Sverige dör 500 personer varje år av passiv rökning Cigaretter innehåller ämnen, varav är skadliga och 50 cancerframkallande.

4 Elevbilaga Tobak, media & reklam 4/5 Fakta Nittio procent av dem som börjar röka gör det före sin nittonårsdag. Den vetskapen utnyttjar tobaksföretagen och vissa av de metoder som används för att locka nya rökare till sig består enligt rökmotståndarna av rena lögner. Bland annat tonar tobaksbolagen ner faran med passiv rökning eller cigaretter med låg tjärhalt. Här är lite fakta om rökning: I Sverige kostade 2005 rökningen samhället 26 miljarder kronor I Sverige dör 500 personer varje år av passiv rökning I Sverige köper, enligt CAN*, nära 60 % av alla underåriga sin tobak själv I Sverige måste man enligt lag vara minst 18 år för att köpa tobak Cigaretter innehåller ämnen, varav är skadliga och 50 cancerframkallande Kort om lagen Det är i princip förbjudet att göra reklam för tobak. Det är förbjudet att annonsera i tidningar, tidskrifter, tv eller på Internet. Det är dock tillåtet att göra reklam på de ställen där tobaksvaror säljs, till exempel i affärer, på pubar och i barer. Tidigare tilläts även reklam för klädmärken med samma namn som cigaretter, men nu får man bara marknadsföra plaggen på de platser där de säljs. Det är inte ovanligt att tobaksbolag i Europa nuförtiden satsar pengar i antirökkampanjer riktade mot unga rökare. Många hävdar att det bara är ett cyniskt försök från tobaksbolagens sida att få ungdomar att börja röka genom att antyda att det på något sätt är upproriskt att röka. Att säga till tonåringar under sexton att de är för unga för att röka gör att vissa tvärtom tycker att det är vuxet att göra det. De här anti-rökningskampanjerna har inte haft någon effekt på ungas tobaksvanor. Tobaksbolagen vill till varje pris undvika att länder höjer sina cigarettpriser eller lagstiftar om marknadsföring. Det mest effektiva sättet att begränsa att ungdomar röker är nämligen lagstiftning och prishöjningar. Marknadsföring ändå Många av tobaksbolagen arbetar med något som kallas för indirekt marknadsföring och lägger ner stora pengar på detta. Här är några exempel: De försöker få oss tro att rökning är vanligare än det egentligen är. Är något socialt accepterat vill ju fler ägna sig åt det. Och här har industrin lyckats. Om man frågar elever i årskurs sex hur många av niorna som de tror röker, så svarar de ca 70 %. I själva verket är det omkring tio procent.

5 Elevbilaga Tobak, media & reklam 5/5 Tobaksindustrin ser också gärna att kändisar röker eftersom studier visar att ungdomar lättare börjar röka om kända förebilder gör det. De stora tobaksföretagen finansierar också filmer som innehåller rökning. På senare år har antalet filmer som innehåller rökare och situationer där folk röker blivit allt fler. Detta är en typ av produktplacering och är på gränsen till att vara laglig. Ta exempelvis Leonardo DiCaprio i Titanic. Hans rollfigur rökte, trots att killar från den grupp i samhället som han skulle föreställa att komma ifrån inte rökte på den tiden. I början av 1900-talet rökte främst välbärgade herrar. Man kan faktiskt anta att tobaksindustrin låg bakom DiCaprios rökande. Marknadsförarna visste att filmen skulle komma att få ett stort genomslag. Och: Om artister som man beundrar röker, då är det större risk för att man själv börjar röka. James Bond är en av världens mest kända filmkaraktärer och mångas idol. Många har spelat denna roll. En av dem är Pierce Brosnan som spelat Bond i många filmer. Pierce Brosnan är enligt många sponsrad av tobaksbolagen. De som tror det fick detta bekräftat när Pierce Brosnan i rollen röker. James Bond röker 3 paket cigaretter om dagen i Ian Flemings originalböcker. På film har han dock varit rökfri de senaste åren fram tills Die Another Day där röker Bond en Havanna-cigarr under sin vistelse på Cuba. Detta tros ske eftersom Pierce Brosnan och säkert filmskaparna också är sponsrade av tobaksbolagen. Jag kan inte tänka mig någon annan filmstjärna som skulle göra så bra reklam för rökning än världens mest glamorösa och sexiga spion., säger en talesman för organisationen Ash, Action on Smoking and Health. Elevuppgifter: - Med tanke på faktaunderlaget, varför tror du att ungdomar börjar röka idag och tycker ni att det ska vara tillåtet i samhället? Motivera era svar! - Hur tror ni att tobaksbolagen vill att rökning eller rökare ska uppfattas? - Varför tror ni att tobaksbolagen använder sig av olika kändisar eller gör smygreklam i filmer? - Var någonstans har ni sett reklam för tobak? Diskutera på vilka olika sätt tobak marknadsförs! Hur påverkas du och ungdomar generellt av detta? Kom med förslag och motivera! - Hur tror ni att man kan förhindra att ungdomar börja röka? Försök att skriva ner ett antal punkter som ni tror kan påverka! Fundera till exempel på vilka fördelar det kan innebära att vara tobaksfri.

Tobak? Nej tack! för ett rökritt föreningsliv

Tobak? Nej tack! för ett rökritt föreningsliv Tobak? Nej tack! för ett rökritt föreningsliv Hej! Det du håller i din hand är en hjälp till hur man som förening kan arbeta mot tobak. Det är många olika krafter som drar i våra barns uppmärksamhet -

Läs mer

Heta argument mot tobak

Heta argument mot tobak Heta argument mot tobak Hej! Det du håller i din hand är några tips till dig som förälder. Foldern har i huvudsak bara ett syfte att hjälpa dig med argument när du ska prata med ditt barn om tobak och

Läs mer

Niklas Odén. Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet. Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit?

Niklas Odén. Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet. Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit? Niklas Odén Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit? Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet Rökte varannan svensk man Rökte varannan 15 åring Unga tjejer går om unga killar Rökfria

Läs mer

Ditt nej gör. Till dig som förälder om barn, ungdomar och tobaksberoende

Ditt nej gör. Till dig som förälder om barn, ungdomar och tobaksberoende Ditt nej gör storskill n ad Till dig som förälder om barn, ungdomar och tobaksberoende Du är betydelsefull! Den här skriften har främst ett syfte att hjälpa dig som förälder med argument när du ska prata

Läs mer

TOBAKSFRI SKOLTID. Örebro oktober 2014. Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena

TOBAKSFRI SKOLTID. Örebro oktober 2014. Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena TOBAKSFRI SKOLTID Örebro oktober 2014 Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena Skolan kan göra skillnad Näst efter hemmet är skolan den miljö som påverkar barnsoch

Läs mer

SMOKEFREE- UPPGIFTSBANA

SMOKEFREE- UPPGIFTSBANA SMOKEFREE- UPPGIFTSBANA ANVISNINGAR TILL LÄRAREN 1 Smokefree-uppgiftsbanan är i första hand planerad för årskurs 5 6, men uppgifterna lämpar sig även för högstadieelever. Uppgiftsbanan kan genomföras i

Läs mer

2016:1 RÖKNING SMITTAR RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING

2016:1 RÖKNING SMITTAR RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING 206: RÖKNING SMITTAR RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING FAKTA Undersökningen som denna rapport grundar sig på har genomförts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation för att undersöka allmänhetens

Läs mer

RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING 2017:1 KOMPISARS PÅVERKAN RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING [1]

RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING 2017:1 KOMPISARS PÅVERKAN RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING [1] 2017:1 KOMPISARS PÅVERKAN RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING [1] FAKTA Novus-undersökningen som denna rapport grundar sig på har genomförts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation för att

Läs mer

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete Tobaksfri kommun en del i ett hälsofrämjande arbete 1 Denna broschyr är en kort sammanfattning av de viktigaste delarna i rapporten Tobaksfri kommun en guide för att utveckla det tobaksförebyggande arbetet.

Läs mer

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017?

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017? 1 RÖKNING FÖRR OCH NU Linjediagrammen nedan anger andelen 12-18-åriga ungdomar som har testat tobak och som röker dagligen under åren 1981-2017. Svara på följande frågor genom att tolka linjediagrammen.

Läs mer

Lektionshandledning #102. Fördjupning skatt... 1/5

Lektionshandledning #102. Fördjupning skatt... 1/5 Lektionshandledning #102 Fördjupning skatt... 1/5 i Tema: Fördjupning skatt Arbeta svart eller jobba vitt! Ämne: SO Rekommenderad årskurs: 9 och gymnasiet Lektionslängd: 40-60 minuter Material och förberedelser:

Läs mer

Lektionshandledning #149. Hemlös pga av sjukdom 1/5

Lektionshandledning #149. Hemlös pga av sjukdom 1/5 Lektionshandledning #149 Hemlös pga av sjukdom 1/5 i Tema: Hemlöshet på grund av sjukdom Ämne: Bi, So, Sv, Mentorskap Rekommenderad årskurs: 9 och gymnasiet Lektionslängd: 50-60 minuter Material och förberedelser:

Läs mer

TOBAK. 12 000 onödiga dödsfall varje år ditt nej kan göra skillnad En samtal med föräldrar med barn i skolan

TOBAK. 12 000 onödiga dödsfall varje år ditt nej kan göra skillnad En samtal med föräldrar med barn i skolan TOBAK 12 000 onödiga dödsfall varje år ditt nej kan göra skillnad En samtal med föräldrar med barn i skolan Samtal om Andel unga som brukar tobak Varför och vilka brukar tobak? Varför bör unga inte bruka

Läs mer

Att vara utanför 1/5. Lektionshandledning #32. Tema: Att vara utanför Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 5 7 Lektionslängd: minuter

Att vara utanför 1/5. Lektionshandledning #32. Tema: Att vara utanför Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 5 7 Lektionslängd: minuter i Lektionshandledning #32 Tema: Att vara utanför Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 5 7 Lektionslängd: 40 80 minuter Att vara utanför 1/5 Material och förberedelser: Läs igenom och ta med handledningen.

Läs mer

Lite om rökning. Birgitta Jagorstrand Vård vid astma och KOL Kunskapscentrum Allergi Astma KOL KAAK BIRGITTA JAGORSTRAND KAAK, LUND

Lite om rökning. Birgitta Jagorstrand Vård vid astma och KOL Kunskapscentrum Allergi Astma KOL KAAK BIRGITTA JAGORSTRAND KAAK, LUND Tobak BIRGITTA JAGORSTRAND KAAK, LUND Lite om rökning Varje brinnande cigarett är en liten kemisk fabrik som producerar 7 000 olika ämnen Ett 60 tal kan orsaka cancer Den som röker får själv i sig en fjärdedel

Läs mer

DON T FEAR SMOKING. Ett nytt sätt att prata om rökning.

DON T FEAR SMOKING. Ett nytt sätt att prata om rökning. DON T FEAR SMOKING. Ett nytt sätt att prata om rökning. Röken döljer alla rädslor i världen. Att vara ung är att gå runt med en orosklump i magen. För det är där frågorna hamnar när man inte hittar svaren.

Läs mer

Tobaksavvänjning. en del i ett tobaksförebyggande arbete

Tobaksavvänjning. en del i ett tobaksförebyggande arbete Tobaksavvänjning en del i ett tobaksförebyggande arbete STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT, ÖSTERSUND 2009 ISBN: 978-91-7257-660-5 OMSLAGSFOTO: sandra pettersson/fotograftina.se FOTO INLAGA: sandra pettersson/fotograftina.se

Läs mer

Föräldrar och alla viktiga omkringvuxna

Föräldrar och alla viktiga omkringvuxna Föräldrar och alla viktiga omkringvuxna Under hösten genomförs fyra regionala konferenser, i samverkan med Tobaksfakta oberoende tankesmedja och projektet Vi har ett val, med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Tobaksfria barn och ungdomar

Tobaksfria barn och ungdomar Tobaksfria barn och ungdomar Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar

Läs mer

Tobakspolitiken ska skydda barnen

Tobakspolitiken ska skydda barnen Tobakspolitiken ska skydda barnen med Barnkonventionen och Tobakskonventionen som grund Margareta Pantzar, 15/9 2017 Barnets Rätt i Tobaksfrågan Barnkonventionen - Erkänner barnets rätt att åtnjuta bästa

Läs mer

Tobaksfria fritidsgårdar

Tobaksfria fritidsgårdar Tobaksfria fritidsgårdar Niklas Odén Varför det? Hur gå tillväga? Ett gott exempel! Vilka är det som börjar röka eller snusa? De behöver stöd från vuxenvärlden att hålla tobaksfönstret stängt! Är fritidsgårdar

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

Tobak- vattenpipa cannabis Finns samband?

Tobak- vattenpipa cannabis Finns samband? Tobak- vattenpipa cannabis Finns samband? Ungdomars rökvanor Andel ungdomar som börjar röka - Varje år beräknas 16 000 ungdomar börja röka eller - Ca 45 ungdomar börjar röka varje dag varje dag - 30 50%

Läs mer

Hanna Broberg Produk/onsledare och Utbildare

Hanna Broberg Produk/onsledare och Utbildare Hanna Broberg Produk/onsledare och Utbildare !! Över 30 år av tobaksförebyggande arbete 1979 2011 Sverige ett av världens bästa länder på att inte röka! Vuxenbefolkning Män 10% dagligrökare Kvinnor 12%

Läs mer

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55 i Lektionshandledning #55 Tema: Miljö, återvinning och pantning Ämne: No, Ma, SO Rekommenderad årskurs: 4 7 Lektionslängd: 40 60 minuter (4-6 lektionspass) Miljö, återvinning och pantning 1/6 Material

Läs mer

TOBAKSFRI SKOLTID NU! 2015-2017

TOBAKSFRI SKOLTID NU! 2015-2017 TOBAKSFRI SKOLTID NU! 2015-2017 Drivs av A Non Smoking Generation Finansieras av Folkhälsomyndigheten och genomförs i samverkan med Norrköping, Katrineholm, Säffle och Bollnäs Kontakt gällande Tobaksfri

Läs mer

TOBAKSFRI SKOLA HUR NÅR VI DIT?

TOBAKSFRI SKOLA HUR NÅR VI DIT? TOBAKSFRI SKOLA HUR NÅR VI DIT? Malmö 18 okt 2013 Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena Skolan kan göra skillnad Näst efter hemmet är skolan den miljö som

Läs mer

Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis?

Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis? Lektionshandledning #152 1/6 (varav sida 3-6 är OH-bilder i Tema: Kamratskap & Teambuilding Ämne: Sv, So & Idrott/Hälsa Rekommenderad årskurs: 4-9 & Gymnasiet Lektionslängd: 60 min Material och förberedelser:

Läs mer

VISSTE DU DETTA OM TOBAK? EN BROSCHYR FRÅN

VISSTE DU DETTA OM TOBAK? EN BROSCHYR FRÅN VISSTE DU DETTA OM TOBAK? EN BROSCHYR FRÅN SV PASSIV RÖKNING 75% av röken från en cigarett sprids i rummet runt rökaren, resten går in i rökarens kropp. Vi ser bara 5% av de giftiga ämnen som sprids vid

Läs mer

a) Inled med att i helklass gå igenom berättelsen om Sofia: (Se nästa sida för lärarstöd till diskussionen om Sofia.)

a) Inled med att i helklass gå igenom berättelsen om Sofia: (Se nästa sida för lärarstöd till diskussionen om Sofia.) Lektionshandledning #173 Självkänsla kontra självförtroende 1/5 i Tema: Självkänsla kontra självförtroende Ämne: SO, Sv, Idrott & Hälsa Rekommenderad årskurs: 7-9 och gymnasiet Lektionslängd: 80 minuter

Läs mer

Lektionshandledning #111. Etik och moral i praktiken och teorin 1/5

Lektionshandledning #111. Etik och moral i praktiken och teorin 1/5 i Lektionshandledning #111 Tema: Etik och moral i praktiken och teorin Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: 60 80 minuter Etik och moral i praktiken och teorin 1/5 Material och

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till skolan Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida) om ett

Läs mer

SMOKEFREE- UPPGIFTSBANAN LÄRARHANDBOK. Bueno

SMOKEFREE- UPPGIFTSBANAN LÄRARHANDBOK. Bueno SMOKEFREE- UPPGIFTSBANAN LÄRARHANDBOK 1 Bueno Smokefree-uppgiftsbanan är främst avsedd för undervisning i årskurs 5 och 6, men uppgifterna lämpar sig även för högstadiet. Kursen kan arrangeras i sin helhet

Läs mer

Ungdomar och tobak Att stödja ungdomar till ett tobaksfritt liv 7 april 2014. Margareta Pantzar, psykolog LANDSTINGET I UPPSALA LÄN

Ungdomar och tobak Att stödja ungdomar till ett tobaksfritt liv 7 april 2014. Margareta Pantzar, psykolog LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Ungdomar och tobak Att stödja ungdomar till ett tobaksfritt liv 7 april 2014 Margareta Pantzar, psykolog LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Hur många vill sluta röka av de som röker dagligen eller nästan dagligen?

Läs mer

Andel (%) flickor och pojkar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet med olika drogvanor, 2018

Andel (%) flickor och pojkar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet med olika drogvanor, 2018 Regionstyrelseförvaltningen 18-7-4 Cora Juniwik, Veronica Hermann, Delresultat från drogvaneenkäten (CAN, Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning) i årskurs 9 samt i årskurs 2 på gymnasiet

Läs mer

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun 1 (9) Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun Fastställd av referensgruppen, våren 2012 2 (9) Vision Vår vision En tobaksfri framtid i Mörbylånga kommun innebär att ingen av kommande generationer

Läs mer

Respekt en tobaksfri framtid

Respekt en tobaksfri framtid Respekt en tobaksfri framtid ungas idéer om att minska tobaksbruket i samhället Ungas samhällsförslag till politiker Hösten 2016 samarrangerade Linköping, Finspång, Norrköping, Motala och Mjölby kommuner

Läs mer

Det här underlaget beskriver hur vi anser att lagstiftning och andra insatser bör utformas när det gäller e-cigaretter. 1. Bakgrund och utgångspunkter

Det här underlaget beskriver hur vi anser att lagstiftning och andra insatser bör utformas när det gäller e-cigaretter. 1. Bakgrund och utgångspunkter April 2016 Sida 1 E-cigaretter och andra elektroniska produkter för inhalering vilka regler och åtgärder behövs? Elektroniska cigaretter har länge sålts i vårt land utan någon särskild lagreglering. Det

Läs mer

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt.

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt. i Lektionshandledning #177 Tema: Rätt eller fel med illegal nedladdning Ämne: Datorkunskap, SO Rekommenderad årskurs: 7-9, Gymn. Lektionslängd: 60 min Värdegrund på nätet 1/5 Material och förberedelser:

Läs mer

RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING 2018:2 STÖDET BRISTER RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING [1]

RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING 2018:2 STÖDET BRISTER RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING [1] 2018:2 STÖDET BRISTER RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING [1] OM UNDERSÖKNINGEN Den undersökning som denna rapport grundar sig på har genomförts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation för

Läs mer

Diskriminering 1/6. Lektionshandledning #33. Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: minuter

Diskriminering 1/6. Lektionshandledning #33. Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: minuter i Lektionshandledning #33 Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: 40 60 minuter Diskriminering 1/6 Material och förberedelser: Denna lektion är lämplig efter att

Läs mer

Hur pratar jag med mitt barn om tobak?

Hur pratar jag med mitt barn om tobak? Hur pratar jag med mitt barn om tobak? Att bli beroende av tobak går mycket snabbare än man tror. Därför är det viktigt att tidigt upptäcka att ditt barn har börjat använda tobak. Vi ger dig tips på vad

Läs mer

Nationellt tobaksarbete

Nationellt tobaksarbete Nationellt tobaksarbete Cecilia Birgersson Utredare tobaksprevention 2011-04-05 Sid 1 Konsekvenser Nikotin är en drog med snabb tillvänjning som ger ett starkt beroende i klass med heroin Tobaksrökningen

Läs mer

Handlingsplan mot tobak

Handlingsplan mot tobak Handlingsplan mot tobak Karlbergsgymnasiet Datum 2017-05-04 1 Vision Vår vision är att få ungdomar/vuxna att inte nyttja tobak vare sig i skolan eller på fritiden Syfte Syftet med handlingsplanen är att

Läs mer

Lektionshandledning #143. Fiktiv kampanj om hiv/aids 1/6

Lektionshandledning #143. Fiktiv kampanj om hiv/aids 1/6 Lektionshandledning #143 Fiktiv kampanj om hiv/aids 1/6 i Tema: Fiktiv kampanj för ökad kunskap om hiv/aids Ämne: SO, Sv, Bild, Mentorskap Rekommenderad årskurs: 7-9 och gymn. Lektionslängd: Arbetet kan

Läs mer

Barn och ungas rättigheter Vuxnas ansvar och skyldighet

Barn och ungas rättigheter Vuxnas ansvar och skyldighet Barn och ungas rättigheter Vuxnas ansvar och skyldighet Under hösten genomförs fyra regionala konferenser, i samverkan med Tobaksfakta med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten och lokala arrangörer.

Läs mer

Rådgivning för ungdomar som röker och snusar

Rådgivning för ungdomar som röker och snusar Rådgivning för ungdomar som röker och snusar Margareta Pantzar, psykolog, FFoU-enheten LANDSTINGET I UPPSALA Psykologer mot Tobak Nationella tobaksmål till 2014 Tobaksfri livsstart Halvering av antalet

Läs mer

Tobakspolicy och riktlinjer för SiS en rökfri myndighet

Tobakspolicy och riktlinjer för SiS en rökfri myndighet 2012-01-18 Dnr 26-46-2012 Generaldirektören Tobakspolicy och riktlinjer för SiS en rökfri myndighet Inledning Denna tobakspolicy och riktlinjer ersätter motsvarande reglering från 2008 (dnr 26-115- 2008).

Läs mer

Lektionshandledning #150. Att mötas av respekt 1/7

Lektionshandledning #150. Att mötas av respekt 1/7 i Lektionshandledning #150 Tema: Att mötas av respekt gäller det alla invånare? Ämne: SO, Sv, Rekommenderad årskurs: 9 och gymnasiet Lektionslängd: 50-60 minuter Att mötas av respekt 1/7 Material och förberedelser:

Läs mer

Inledning till ämnet barnsexhandel 1/7. Lektionshandledning #28

Inledning till ämnet barnsexhandel 1/7. Lektionshandledning #28 i Lektionshandledning #28 Tema: Inledning till ämnet barnsexhandel Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 9, Gymn. Lektionslängd: 40 60 minuter Inledning till ämnet barnsexhandel 1/7 Material och förberedelser:

Läs mer

Miljöförvaltningen Hälsoskydd. Handläggare Anna-Lena Albin. Telefon Rökfria skolgårdar. Förvaltningens förslag till beslut

Miljöförvaltningen Hälsoskydd. Handläggare Anna-Lena Albin. Telefon Rökfria skolgårdar. Förvaltningens förslag till beslut Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande DNR: 2013-7670 Sida 1 (5) 2013-11-27 Handläggare Anna-Lena Albin Telefon: 08-508 28 872 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-12-18 p.11 Rökfria skolgårdar

Läs mer

TOBAKSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-27, 88. Dnr: KS 2014/623 Reviderad 2015-01-26, 11

TOBAKSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-27, 88. Dnr: KS 2014/623 Reviderad 2015-01-26, 11 TOBAKSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-27, 88 Dnr: KS 2014/623 Reviderad 2015-01-26, 11 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

DIN GUIDE TILL MEDIEKATALOGENS FARLIGASTE ÄMNE TOBAK & RÖKNING

DIN GUIDE TILL MEDIEKATALOGENS FARLIGASTE ÄMNE TOBAK & RÖKNING DIN GUIDE TILL MEDIEKATALOGENS FARLIGASTE ÄMNE TOBAK & RÖKNING Cigarrettrökning är en av historiens mest framgångsrika kampanjer - men till vilket pris? MÄNNISKANS BIOLOGI: BLODOMPLOPP, RESPIRATION OCH

Läs mer

i Täby tobak cannabis & alkohol

i Täby tobak cannabis & alkohol Elever i Täby SVARAR PÅ FRÅGOR om tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor eller går i skola i Täby.

Läs mer

Presskonferens 14 oktober Verksamhetsområde Social utveckling

Presskonferens 14 oktober Verksamhetsområde Social utveckling Presskonferens 14 oktober 213 Kunskapskällar'n Göteborgs Stads informations- och kunskapscentrum för ANDT-frågor - Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Utbildningar, föreläsningar, konferenser och konsultation

Läs mer

FÖRORD. Intresset för bloggar är idag mycket

FÖRORD. Intresset för bloggar är idag mycket FÖRORD Intresset för bloggar är idag mycket stort, både bland unga och bland företag vilka ser möjligheter till marknadsföring. Denna rapport har skrivits i syfte att kartlägga förekomst av tobak i bloggar

Läs mer

Handlingsplan för ANDT-strategi

Handlingsplan för ANDT-strategi www.hassleholm.se S Handlingsplan för ANDT-strategi Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Alkohol... 3 Narkotika... 4 Dopning... 5 Tobak... 5 Diarienummer: 2015/418 700 Fastställt den: 2015-09-28

Läs mer

17 Droger. 2 Droger vad är det? 3 Ord som gäller alla droger 4 Varför använder man droger?

17 Droger. 2 Droger vad är det? 3 Ord som gäller alla droger 4 Varför använder man droger? 17 Droger 17.1 1 Människan en reptil? 2 Droger vad är det? 3 Ord som gäller alla droger 4 Varför använder man droger? 17.2 5 Tobaksdocka OH1 Tobakens effekter på kroppen 6 Tobaksreklam 7 Vad kostar det

Läs mer

TIPS! TIO SAKER DU BÖR HA KOLL PÅ INOM MARKNADS- JURIDIK

TIPS! TIO SAKER DU BÖR HA KOLL PÅ INOM MARKNADS- JURIDIK TIPS! TIO SAKER DU BÖR HA KOLL PÅ INOM MARKNADS- JURIDIK & TIPS! TIO SAKER DU BÖR HA KOLL PÅ INOM MARKNADSJURIDIK Introduktion Denna lista vänder sig till dig som annonsör och till dig som arbetar med

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun (kort version)

Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun (kort version) Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-23 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2016-2019 (kort version) I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska

Läs mer

ELEVER I TÄBY SVARAR PÅ FRÅGOR. tobak cannabis & alkohol

ELEVER I TÄBY SVARAR PÅ FRÅGOR. tobak cannabis & alkohol ELEVER I TÄBY SVARAR PÅ FRÅGOR OM tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner/Scandinav bildbyrå Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor i Täby.

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

Checklista för konventionen om barnets rättigheter

Checklista för konventionen om barnets rättigheter Print Form Checklista för konventionen om barnets rättigheter Varje beslut som rör barn och ungdomar ska föregås av en bedömning om barns rättigheter tillvaratagits i enlighet med FN:s konvention om barnets

Läs mer

Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt?

Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt? Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt? Cecilia Birgersson Utredare Statens folkhälsoinstitut 2012-11-08 Sid 1 Som arbetsgivare kan man göra skillnad! Cirka 18/dag dör av rökning

Läs mer

a) Börja med att dela upp klassen i mindre grupper och dela ut bilaga 1 med sökande hyresgäster till dem.

a) Börja med att dela upp klassen i mindre grupper och dela ut bilaga 1 med sökande hyresgäster till dem. i Lektionshandledning #84 Tema: "Vem vill jag bo med" Mänskliga rättigheter (Generellt) Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 8 9, Gymn. Lektionslängd: 40 60 minuter Vem vill jag bo med 1/5 Material och

Läs mer

Resultat i korta drag från. Undersökning om ungdomars relation till alkohol, narkotikaoch tobaksvanor i Lilla Edets kommun, 2008

Resultat i korta drag från. Undersökning om ungdomars relation till alkohol, narkotikaoch tobaksvanor i Lilla Edets kommun, 2008 Resultat i korta drag från Undersökning om ungdomars relation till alkohol, narkotikaoch tobaksvanor i Lilla Edets kommun, 2008 Januari 2009 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag

Läs mer

I lektionen kommer eleverna att spela en modifierad variant av Fia-med-knuff utifrån barns rättigheter.

I lektionen kommer eleverna att spela en modifierad variant av Fia-med-knuff utifrån barns rättigheter. i Lektionshandledning #9 Tema: Barns rätt i familj, skola och samhälle Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 4 6 Lektionslängd: 30 40 minuter Barns rätt i familj, skola och samhälle 1/5 Material och förberedelser:

Läs mer

Föräldrar är viktiga

Föräldrar är viktiga Föräldrar är viktiga Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar undersöker

Läs mer

Till ytan är Västernorrland landets 6:e största län, till befolkning landets 6:e minsta län.

Till ytan är Västernorrland landets 6:e största län, till befolkning landets 6:e minsta län. För att beskriva hur barn och unga i Västernorrland mår har vi som arbetar med folkhälsa i länets 7 kommuner, i landstinget och på länsstyrelsen, sammanställt data från olika statistiska källor och undersökningar.

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program Hudiksvalls kommun 2009-2013 Förord Det drogförebyggande arbetet i Hudiksvalls kommun utgår från ett folkhälsoperspektiv och syftar till att främja alla medborgares rätt till en

Läs mer

En tobaksfri generation

En tobaksfri generation En tobaksfri generation Anvisning mot tobak Grundskolan 2019 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/ http://www.kungalv.se/kommun-och-politik/planer-och-styrdokument/alla-styrdokument/

Läs mer

Stockholmsenkäten Stockholms län 2018

Stockholmsenkäten Stockholms län 2018 1 (5) Enheten för social utveckling Kaisa Snidare Stockholmsenkäten Stockholms län 2018 Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet,

Läs mer

Vilka regler finns på internet?

Vilka regler finns på internet? Vilka regler finns på internet? Lektionen handlar om normer och regler i vardagen och på internet. Till läraren 1. Regler i skolan 2. Regler på internet 3. Sammanfatta och reflektera LÄRARINSTRUKTIONER

Läs mer

Global Youth Tobacco Survey 2012

Global Youth Tobacco Survey 2012 Global Youth Tobacco Survey 12 Resultatet från enkäten i Finland 9.1.15 Esityksen nimi / Tekijä 1 GYTS Finland Urvalet baserar sig på Statistikcentralens läroanstaltsregister Urvalsförfarandet genomfördes

Läs mer

Info om Inf o om klasst klass ä t vling ä

Info om Inf o om klasst klass ä t vling ä Info om klasstävling Fyra av fem röker inte Finland är världens första land vars lagstiftning siktar på att folket helt slutar använda tobaksprodukter. Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf är medlem i

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasiet år 2. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasiet år 2. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Gymnasiet 2 2013 Ambjörn Thunberg Innehåll: Sammanfattning Diagram Redovisning av resultat Om ni har frågor kring undersökningen kontakta: Fältsekreterare

Läs mer

Tobaksförebyggande arbete för barn och unga

Tobaksförebyggande arbete för barn och unga Välkommen till fokusspår 2: Tobaksförebyggande arbete för barn och unga Scandinav Bildbyrå/Leif Johansson Vilken typ av organisation tillhör du som valt att delta på detta fokusspår? Kommun Region/landsting

Läs mer

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar Luleåbornas hälsa Fakta, trender, utmaningar Inledning Den här foldern beskriver de viktigaste resultaten från två stora hälsoenkäter där många luleåbor deltagit. Hälsa på lika villkor? är en nationell

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning Genomfördes i Gullhögskolan och i Sundlergymnasiet den 29 augusti 216 Totalt deltog 47 av 447 elever (bortfall 9 %) Årskurs 7: 2 av 1 elever (bortfall 7 %) Årskurs 8: 6 av 1 elever

Läs mer

Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa?

Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa? HBG loggan Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i,, & Europa? Arbetsmaterial med diskussionsfrågor i klassrummet, personalrummet och i andra sammanhang År 217 Tel: 42 1 76 9,

Läs mer

Sex steg till en tobaksfri skoltid

Sex steg till en tobaksfri skoltid Sex steg till en tobaksfri skoltid Niklas Odén Projektledare Tobaksfri skoltid NU! Fristående sakkunnig ANDT, främjande och förebyggande arbete i skola och andra barn- och ungdomsverksamheter Tobaksfri

Läs mer

Samtal om tobak i skolan

Samtal om tobak i skolan Samtal om tobak i skolan Margareta Pantzar www.psykologermottobak.org Sotis-manualen Metoden i Samtalet om tobak (SOTIS) i skolan togs fram för att stödja, strukturera och effektivisera dialogen kring

Läs mer

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT rf) är verksam i hela landet och arbetar med att främja hälsosamma levnadsvanor hos hela befolkningen. Arbetet omfattar alla från barn och unga till människor

Läs mer

TOBAKSMÄRKNING. Cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa

TOBAKSMÄRKNING. Cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa TOBAKSMÄRKNING Syftet med märkning är att upplysa konsumenterna om hälsorisker kring tobak. Viktigaste punkterna om märkning: Alla tobaksvaror ska vara märkta med hälsovarningar. Märkningen ska vara tydlig

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2018 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM

DROGPOLITISKT PROGRAM DROGPOLITISKT PROGRAM 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se www.kalmar.se INLEDNING Kalmar

Läs mer

Rökfria skolgårdar November 2013

Rökfria skolgårdar November 2013 November 2013 stockholm.se November 2013 Dnr:2013-7670 Utgivare: Miljöförvaltningen, Hälsoskyddsavdelningen Kontaktperson: Anna-Lena Albin 3 (13) Förord Idag är det känt att tobaksanvändning är skadligt

Läs mer

Rapport om ungdomars alkohol, narkotika och tobaksvanor

Rapport om ungdomars alkohol, narkotika och tobaksvanor Rapport om ungdomars alkohol, narkotika och tobaksvanor Enkätundersökning i Landskrona år 2007 2014 Stefan Åberg, ANDT samordnaren (140630) Inledning Det övergripande målet för ANDT-politiken är ett samhälle

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Josefin P Jonsson Enheten för tobaksprevention Josefin P Jonsson Vår vision En folkhälsa som stärker

Läs mer

Det finns inga trollspön men det finns bra arbetssätt

Det finns inga trollspön men det finns bra arbetssätt Bild 1 Hur kan vi nå en tobaksfri skoltid? Evidensbaserade metoder och goda exempel maria.nilsson@epiph.umu.se www.psykologermottobak.se Bild 2 Det finns inga trollspön men det finns bra arbetssätt Men

Läs mer

DET ÄR BARA BARN SOM BÖRJAR ANVÄNDA TOBAK

DET ÄR BARA BARN SOM BÖRJAR ANVÄNDA TOBAK 2019:1 DET ÄR BARA BARN SOM BÖRJAR ANVÄNDA TOBAK RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL TOBAK INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 OM UNDERSÖKNINGEN Den undersökning som denna rapport grundar sig på har genomförts av

Läs mer

Föräldramöte Tobak. Vad tror du är den vanligaste orsaken till att de flesta ungdomar inte röker eller snusar?

Föräldramöte Tobak. Vad tror du är den vanligaste orsaken till att de flesta ungdomar inte röker eller snusar? 1 (7) Föräldramöte Tobak 1. Inledning välkomna! Syfte med mötet: Att föräldrarna får tillfälle att diskutera med varandra om hur de kan påverka sina barn att inte börja röka samt se möjligheter till samarbete

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Rökningen är det minsta av deras problem -eller?

Rökningen är det minsta av deras problem -eller? Rökningen är det minsta av deras problem -eller? Tobaksavvänjningskonferens 14 nov 2012 Barbro Holm Ivarsson Ordförande i Psykologer mot Tobak www.barbroivarsson.se Hur många psykiskt sjuka röker? Befolkningen

Läs mer

Riktlinjer för tobaksfri skoltid på högstadiet

Riktlinjer för tobaksfri skoltid på högstadiet Riktlinjer för tobaksfri skoltid på högstadiet Nyköping 2017-2019 Uppdaterad 2017-06-12 Riktlinjer för tobaksfri skoltid ett gemensamt beslut Varje år börjar 16 000 ungdomar i Sverige börjar röka, vilket

Läs mer

Tobaksrökens innehåll

Tobaksrökens innehåll Tobaksrökens innehåll 4000 kemiska ämnen 50-tal ämnen är cancerframkallande Beta-naftylamin och 4-aminobifenyl är förbjudna ämnen i arbetsmiljön Rökning som hälsoproblem Ca 6400 dör årligen pga. aktiv

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2014 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer