Avels ut-värdering, kristallkulan och vågen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avels ut-värdering, kristallkulan och vågen"

Transkript

1 Avels ut-värdering, kristallkulan och vågen Avelsframsteg görs om de genetiskt bästa hundarna väljs till avel. Enkelt! Klart slut! Alltsedan vi människor började föda upp djur så har vi haft önskemål om att avkomman ska bli bra och helst bättre än föräldrarna. De bör i alla fall inte vara sämre än föräldrarna. Bland andra djurslag är det ofta vanligare att man kan mäta olika önskvärda faktorer som tillväxt,celltal,fetthalt,hopphöjd,steglängd osv. De som inte håller måttet och blir bra kan man alltid slakta För hundar är det svårare att finna bra utvärderingsmodeller. Hundar är familjemedlemmar och det finns en emotionell relation som både är bra och mindre bra. Mindre bra eftersom våra känslor inte alltid hjälper oss att fatta bra beslut. Förutsättningar för en bra avelsvärdering är bland annat: # Måste finnas starkt samband med avelsmålen för en ras eller för den egna uppfödning. Vilket mål har vi/du? Precisera målet! För att nå framgång måste man fokusera på vissa saker. Avel är en komplex historia. Man lyckas i regel sämre om man satsar på allt. Bättre resultat får man om man lyckas bestämma sig för vilka delar som är viktiga och fokuserar på dem. Hundaveln är bra exempel på detta. Raser utvecklas olika i länder även om de haft samma stam från start. Den svenska taxen är ett exempel. Från grythund och kortdrivare i Tyskland till en fenomenalt drivande hund i Sverige. Svenska jägare önskade en kortbent hund för drevjakt på rådjur eftersom högbenta stövare ansågs förkastligt(50-talet). De jägar ledda hundklubbarna satte upp ett mål att förse de svenska jägarna med en kortdrivande tax som var ypperlig till den jakten. Man förstärkte drevegenskaperna hos taxarna i aveln. En ras som anpassats till olika jaktliga krav utan att tappa sin karaktär. Taxen i Tyskland är fortfarande en kortdrivande hund med samma jaktprov som Wachtelhunden och andra raser i landet. # Ärftliga egenskaper Mycket är okänt om vad som faktiskt nedärvs. Framförallt när det gäller hundars egenskaper. Vi delar upp moment på prov och tror att de nedärvs. Vad är det som nedärvs? Vad är egenskaper? Egenskaper är ofta kopplade till varandra på ett sätt som vi idag inte känner till. Vi ser hur hunden arbetar, hur den löser problem. Vissa gör det bättre än andra. Vad är skillnaden dem emellan? Vid matematiska arvbarhetsanalyser visar det sig att arvbarheten för jaktliga egenskaper är mycket låg, vanligen runt 10%. 90 % är alltså något annat. (Kristersson analys av DW föräldrar och avkomma, endast tyska avelshundar i analysen, presenterat 2005). Majoriteten av jaktproven för olika raser har låg arvbarhet. För att få bättre uppfattning bör en individ få genomföra provet 6-7 gånger så att man kan se ett mönster utan att yttre faktorer spelat för stor roll. Olika faktorer spelar en stor roll vid jaktproven. Det finns alltså en osäkerhet.

2 Vad är det vi mäter eller kanske vi ska fråga oss - Vad är det vi Inte kan mäta men som är viktigt ändå? HD(höftledsdysplasi) arvbarheten räknas som relativt stor %. Hd kan man mäta med fasta mått. Då ökar också förutsättningarna att nå avelsframsteg. Men ändå är hälften eller mer inte genetiskt, miljön står för en stor del för att utveckla höftfel. # Samband mellan olika egenskaper måste vara kända. Jaktliga egenskaper är komplexa. Vad är det som triggar igång skallet? Varför är en del hundar lättskallade och andra har svårare att skalla? Är det kopplat till hundens stressnivå? Nerver? Vi vet att skallet nedärvs. Vargen ylar och hundar skäller. Människan har avlat på en defekt för att få fram skällandet skulle man kunna säga. Det är ju korkat att skälla på bytet så det flyr! Större chans att lyckas ta bytet om man var tyst om man ser det från hundens nivå.. Vilken betydelse har mentala egenskaper? Personlighet hos hunden? Mentalitet och personlighet är ganska nya begrepp inom hundvärlden. Det finns tester som har sitt ursprung från militärens tester för att få fram bra arbetsredskap. Dessa tester har utvecklats och är spännande att studera. Har de någon betydelse? Vad är rätt och fel? Mycket är tolkningar även här. SKK har numera en Kommitté för hundars mentalitet (KHM) där olika projekt ingår. Man talar om boldness (nyfikenhet, framåtanda) hos hundar har troligen större betydelse än vad vi känner till. De som sysslar med personlighets tester och mentala egenskaper menar att hundar kan vara framåt eller inte (blyga). Detta påverkar hur hunden löser problem. Vi känner alla igen det på våra egna hundar, eller hur? Mentala egenskaper är troligen inte statiska. Kan variera hos hunden beroende på hormonella faktorer, revir mm. Så därför innehåller även dessa tester en osäkerhet. # Olika informationskällor har olika betydelse. Det sker en intressant utveckling av avelsvärderings metodik inom hund forskningen idag på många håll. Många letar efter den perfekta modellen som ska ge oss ett bra verktyg för att lyckas med avelsframstegen. Säkert kommer det bättre verktyg i framtiden. Man måste förstå vad olika modeller betyder för att kunna använda dem. Kunna värdera dem rätt. Vi kan bara bedöma hunden efter vad vi ser(fenotyp) och inte dess genetiska (genotyp)massa. Avkommornas medelvärde på UKL Det som finns att tillgå idag för utvärdering är rasens jaktprov om vi är intresserad av de jaktliga egenskaperna. Eftersom vi använder poäng så kan man räkna. En sammanställning av avkommornas medelvärde på Ukl mellan år är därför gjord enligt uppdrag. Det är den fakta vi kan få fram över hur nedärvningen har varit. Liknande sammanställningar har presenterats tidigare i klubbens historia. Mellan år har 190 hanar och 275 tikar används i avel. 35 % av valparna i genomsnitt startar på Ukl. Det stora flertalet är alltså inte provade.

3 Vanligt att vissa uppfödare får många av sina avkommor till prov medan andra inte får någon att starta. Detta är ett problem! Utvärderingen säger inte hela sanningen om hanhundens nedärvning. Vissa kombinationer är bättre än andra. Mycket påverkar resultatet förstås. När man gör medeltalsberäkningar blir det en så kallad sinuskurva. En vågformad kurva. Man bör använda den bättre halvan i sinuskurvan till framtida avel. Medel mellan 1 till 8 är 4. De som ligger över 4 tillhör den bättre halvan. För att få en bättre bild av hanhundens nedärvningen så bör han ha fler än 15 startande i Ukl med olika tikar. Tyvärr var det få hanar som har så många som 15 valpar i Ukl, 17 st av 190. Jag sänkte då önskemålet till 10 provade avkommor/hane. Över 800 prov kollades. Av 190 olika hanar mellan så har alltså 37 st fler än 10 startande och med 2 tikar eller fler. Se tabell. Kommentar till tabellen: Skallet. Hundar med lösa skall(l) får avdrag i poängskalan. Detta har inte omräknats i tabellen. Avkommorna kan därför vara både hårda eller lösa i skallet! Hundar som inte fullföljt prov av olika anledningar har jag försökt räkna bort. Slutsumman har mindre betydelse än de olika momenten i Ukl. Antal barnbarn har betydelse, därför visas de. Det är först när hanhunden blir farfar som han påverkar aveln på sikt. De hanar som inte har barnbarn är fortfarande i avel i de flesta fall och har unga avkommor ännu. Tiken då? Tiken har större betydelse än hanen! Tiken nedärver via sitt mitokondrie DNA mer till valparna än hanen samt att hon påverkar dem under de första 8 veckorna. En utvärdering av tikarna är inte gjord eftersom uppdraget endast gällde hanhundarna. Andra modeller BLUP-index, kristallkulan med våra förhoppningar En annan modell för att få fram avelsvärdet är BLUP- index. (Best Linear Unbiased Prediction). Statistisk analys - där en linjär modell används för att få en skattning av avelsvärdet utan systematiska fel. Man kan skämtsamt säga att man kan dra en linje vertikalt genom sinuskurvan i mitten och dela den i en över eller under linjen.. Medelvärdet kallar man för 100 osv. BLUP-index är vanligt inom hästaveln(varmblodshästen sedan 1986), samt bland övrig tamboskap som producerar kött, mjölk osv. VDW använder BLUP index i sitt dataprogram Dogbase. SKK inför snart Blup för HD/ED för vissa raser. Som tidigare angivits så är HD enkelt att mäta därför blir säkerheten relativt hög. Felkällorna är få. ED är något svårare men ändå fullt mätbart på en röntgenbild. BLUP index för HD används i våra övriga nordiska länder. Här kan det vara en vettig modell således.

4 I BLUP index är det den förväntade nedärvningsförmågan som skattas. Skattningen ger en uppfattning om vilken effekt vi kan hoppas på i kommande generationer av att använda den aktuella hunden i avel. Avelsvärdet som räknas ut i indexet är en skattning på nedärvningsförmåga, alltså vad man kan hoppas på att det ska bli av avkomman och inte ett faktiskt mått. En kristallkula således. Individen och släktingarnas resultat räknas in i den matematiska modellen. Grundförutsättningen för att det som skattas i index ska få en tillfredställande säkerhet är att det 1.finns mycket information om individen och släkten.. 2.måste vara mätbart Om det är få startande på proven blir skattningen osäker. I SWK har vi 35 % UKL,16 % Ökl, startande vilket gör att svenska resultat blir mycket osäkra. Den stora majoriteten kommer inte till start. Det mörkertal som den stora majoriteten utgör gör att vi bara kan gissa om deras hundar är bättre eller sämre än provade hundar. Inom VDW är det ca 60 % startande i Ukl (JP) och 25 % i ÖKL(epb)- osäkerheten blir något mindre. I Sverige är det stora problemet att locka fler till proven. SWK har långt kvar för att få så många till prov som VDW har. VDW har den tyska lagen i ryggen vilket tvingar jägarna att starta. För svenska förhållanden så ska vi nog vara glada så länge staten inte lägger sig i jakten och hundaveln, erfarenheten talar för att det inte brukar bli bra. I BLUP index (Dogbase) så är det lätt att tro att hundarna i Sverige är dåliga eller sämre än de som startas inom VDW. De hundar som har stor andel tyskättade föräldrar kommer med automatik att få höga avelsvärden till en början. Men de kanske inte är bättre i jaktskogen i praktiken ändå men på papperet ser det bra ut. Det gäller att kunna värdera informationen rätt. Modellen passar inte för så få och osäkra mätningar som vi har idag inom SWK, det ger en felaktig bild av läget. Ett index tillför inte mer information än den som redan finns och skattningen blir mycket osäker. Det är viktigt att förstå denna skillnad mellan våra länder. Kanske kan vi i framtiden bygga upp ett eget index som är anpassat till vår provfrekvens, det skulle troligen vara mer rättvisande. Det som har störst betydelse är att vi får fler att starta på prov. Laila Kalling eu för avelskommittén inför Avels konferensen Vårgårda 2011

5

Avelsvärdering med index. Sofia Malm

Avelsvärdering med index. Sofia Malm Avelsvärdering med index Sofia Malm Vad tänker hon prata om idag? Vad är index? För vilka egenskaper? Varför skatta avelsvärden? Index för HD och ED Uppföljning index för berner sennen Index i avelsarbetet

Läs mer

Avelsvärdering med index. Erling Strandberg, inst för husdjursgenetik, SLU

Avelsvärdering med index. Erling Strandberg, inst för husdjursgenetik, SLU Avelsvärdering med index Erling Strandberg, inst för husdjursgenetik, SLU Index i hundaveln Vad? Varför? Hur? Vad är index? Avel att välja de bästa hundarna till att bli föräldrar fast ännu hellre Att

Läs mer

Index för HD och ED Ett nytt verktyg i avelsarbetet

Index för HD och ED Ett nytt verktyg i avelsarbetet Index för HD och ED Ett nytt verktyg i avelsarbetet Foto: Åsa Lindholm Sofia Malm Vad är HD och ED? Två av de vanligaste ärftliga defekterna hos hund Tillväxtrubbningar i skelettet, orsakar artros i leden

Läs mer

Avelsvärdering med index mentalitet och HD/ED

Avelsvärdering med index mentalitet och HD/ED Avelsvärdering med index mentalitet och HD/ED RAS/RUS-konferens SBK, Arlanda 2014-11-08 Katja Nilsson (en del bilder från Sofia Malm, SKK) Index i hundaveln Vad är det? För vilka egenskaper? Varför ska

Läs mer

HD-index. ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa. Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm

HD-index. ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa. Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm HD-index ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm HD, eller höftledsdysplasi som förkortningen står för, är ett alltför vanligt problem i många storvuxna

Läs mer

Avelsarbete för bättre ledhälsa

Avelsarbete för bättre ledhälsa Avelsarbete för bättre ledhälsa Svenska Sennenhundklubbens Uppfödarkonferens 24 oktober 2010 Sofia Malm Inst. för husdjursgenetik, SLU Foto: Åsa Lindholm Vad är HD och ED? Två av de vanligaste ärftliga

Läs mer

Information om SKK:s index för HD och ED

Information om SKK:s index för HD och ED Information om SKK:s index för HD och ED Text: Sofia Malm Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande i många, framförallt storvuxna, hundraser. Trots mångåriga hälsoprogram orsakar

Läs mer

Bakgrund till hela projektet

Bakgrund till hela projektet Mental & HD Index Bakgrund till hela projektet Långhår Korthår Briard, Bouvier och Vit herdehund Mentalt Sund Collie Syfte med projektet är att skapa ett verktyg för uppfödare som underlättar att föda

Läs mer

Index för HD och ED frågor och svar

Index för HD och ED frågor och svar www.skk.se/uppfödning 3 januari 2012 Index för HD och ED frågor och svar Vad uttrycker ett HD-/ED-index? Hur beräknas det? Och hur ska det användas i avelarbetet? Här finner du svar på dessa och många

Läs mer

Det är fåfängt att göra med mera det som kan göras med mindre

Det är fåfängt att göra med mera det som kan göras med mindre Det är fåfängt att göra med mera det som kan göras med mindre Δ GENETICA ÄRFTLIGHETSGRAD VAD ÄR DET? Urval för att förbättra egenskaper genom avel är bara meningsfullt om de mät- eller bedömningsvärden

Läs mer

Information om index för HD och ED

Information om index för HD och ED www.skk.se/uppfödning 1 januari 2013 Information om index för HD och ED Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande hos många hundraser. För ett effektivare avelsarbete för bättre

Läs mer

Index för HD och ED - hur har det gått? Sofia Malm

Index för HD och ED - hur har det gått? Sofia Malm Index för HD och ED - hur har det gått? Sofia Malm Avelskonferens SÄK, 12 augusti 2016 Pilotraser Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 Jämthund och norsk älghund grå (gråhund)

Läs mer

Index för HD och ED frågor och svar

Index för HD och ED frågor och svar www.skk.se/uppfödning 1 januari 2013 Index för HD och ED frågor och svar Vad uttrycker ett HD-/ED-index? Hur beräknas det? Och hur ska det användas i avelarbetet? Här finner du svar på dessa och många

Läs mer

Avelsvärdering för HD och AD. Sofia Lindberg Institutionen för husdjursgenetik, SLU

Avelsvärdering för HD och AD. Sofia Lindberg Institutionen för husdjursgenetik, SLU Avelsvärdering för HD och AD Sofia Lindberg Institutionen för husdjursgenetik, SLU HD och AD är kvantitativa egenskaper Påverkas av många olika gener. Inverkan av olika miljöfaktorer. Uppvisar kontinuerlig

Läs mer

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter av Per Arvelius En hunduppfödare strävar efter att välja de avelsdjur som nedärver önsvärda egenskaper till valparna. Eftersom många egenskaper påverkas

Läs mer

Nyhetsbrev från avelsrådet

Nyhetsbrev från avelsrådet Nyhetsbrev från avelsrådet Avelsrådet vill rikta ett varmt tack till avelsregionsansvariga för deras hängivna arbete att samla uppfödare, täckhundsägare och övriga medlemmar i SShK till avelsregionsmöten

Läs mer

AVELSRAPPORT FÖR 2018

AVELSRAPPORT FÖR 2018 Sidan 1 av 5 AVELSRAPPORT FÖR 218 Registreringar Under 218 registrerades 455 (364) wachtelhundsvalpar i Sverige (inom parentes anges siffrorna för 217). De senaste 1 årens registreringssiffror visas i

Läs mer

AVELSRAPPORT FÖR 2017

AVELSRAPPORT FÖR 2017 Sidan 1 av 5 AVELSRAPPORT FÖR 217 Registreringar Under 217 registrerades 364 (444) wachtelhundsvalpar i Sverige (inom parentes anges siffrorna för 216). De senaste 1 årens registreringssiffror visas i

Läs mer

12 januari 2016 kommer långhårig collie att få HD index

12 januari 2016 kommer långhårig collie att få HD index 12 januari 2016 kommer långhårig collie att få index Både korthårs- och långhårscollie har som första raser Mentalindex. För korthårscollie är dock -index inte aktuellt för närvarande. Det är en jämförelsevis

Läs mer

Sofia Malm, 151013 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning

Sofia Malm, 151013 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning Sofia Malm, 151013 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning Index för bättre ledhälsa nu för fler raser! I januari 2016 införs index för, och i vissa raser

Läs mer

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden 2012-2015 Rottweiler Denna presentation är ett komplement till den fullständiga utvärderingen av index, som omfattar samtliga sju pilotraser. Sofia

Läs mer

Information om index för HD och ED

Information om index för HD och ED www.skk.se/uppfödning 16 december 2011 Information om index för HD och ED Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande hos många hundraser. Svenska Kennelklubben inför skattning av

Läs mer

Avelsvärdering med index. Sofia Malm

Avelsvärdering med index. Sofia Malm Avelsvärdering med index Sofia Malm Utbildning för avelsfunktionärer, 11 november 2015 Befintliga indexraser avseende ledhälsa Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 Jämthund

Läs mer

Index för bättre ledhälsa nu för fler raser!

Index för bättre ledhälsa nu för fler raser! Sofia Malm, Avdelningen för avel och hälsa, SKK, 171026 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning Index för bättre ledhälsa nu för fler raser! I januari 2018

Läs mer

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden ( för älghundsraserna)

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden ( för älghundsraserna) Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden 2012-2015 (2013-2015 för älghundsraserna) Jämthund och norsk älghund grå (gråhund) Denna presentation är ett komplement till den fullständiga utvärderingen

Läs mer

Information om SKKs index för HD och ED

Information om SKKs index för HD och ED Information om SKKs index för HD och ED Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande i många, framförallt storvuxna, hundraser. Trots mångåriga hälsoprogram orsakar dessa sjukdomar

Läs mer

Mentalitet och avel. www.viljashundskola.se sid 1

Mentalitet och avel. www.viljashundskola.se sid 1 Mentalitet och avel Mentalitet uppfattas och beskrivs ofta som något som är ganska svårt att förutsäga och att förutsäga en enskild individs mentalitet är ganska svårt. För att styra mentala egenskaper

Läs mer

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden 2012-2015 Flatcoated, golden och labrador retriever Denna presentation är ett komplement till den fullständiga utvärderingen av index, som omfattar

Läs mer

Heritabilitetsskattningar och avelsvärderingsmetodik för kvantitativa egenskaper. Erling Strandberg Inst för husdjursgenetik, SLU

Heritabilitetsskattningar och avelsvärderingsmetodik för kvantitativa egenskaper. Erling Strandberg Inst för husdjursgenetik, SLU Heritabilitetsskattningar och avelsvärderingsmetodik för kvantitativa egenskaper Erling Strandberg Inst för husdjursgenetik, SLU Typ av eg. Bakgrund Fenotyper Exempel Kvalitativa Olika typer av egenskaper

Läs mer

Varför ska man höftröntga sin hund?

Varför ska man höftröntga sin hund? Varför ska man höftröntga sin hund? Mitt svar är: 1) För den enskilda hundens skull definitivt. Genom röntgen kan du försäkra dig om att din hund inte har riktigt dåliga höfter (D och E). Jag skulle personligen

Läs mer

Index för HD och ED. Sofia Malm

Index för HD och ED. Sofia Malm Index för HD och ED Sofia Malm Index infördes år 2012 Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 - pilotraser Jämthund och norsk älghund grå (gråhund) sedan 2013 Ytterligare 13 indexraser

Läs mer

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Norsk Buhund är en ganska liten ras i Sverige. För en liten ras finns det

Läs mer

Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar

Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar Avelsindex Fråga: Avelshundar i kombination bör ha ett index över 100. Är det minst

Läs mer

Mycket information i nyhetsbrevet.

Mycket information i nyhetsbrevet. Mycket information i nyhetsbrevet. Skickades ut med ett nyhetsbrev till alla medlemmar med e-postadress i Medlem Online. Från 170 mottagare inkommer 39 svar. För få svar! Puffade även för det på FB och

Läs mer

RAS Rasspecifika avelsstrategier.

RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS är en handlingsplan för aveln inom alla raser under SKK. Det skall beskriva problem men också positiva sidor inom en ras. Dokumentet tas fram tillsammans med rasklubbar,

Läs mer

Rapport från Svenska dreverklubbens uppfödar- och avelskonferens 2013

Rapport från Svenska dreverklubbens uppfödar- och avelskonferens 2013 Rapport från Svenska dreverklubbens uppfödar- och avelskonferens 2013 Av Kjell Andersson Kjell Andersson hälsade deltagarna välkomna och då speciellt de inbjudna deltagarna från Norge (Ole Lund, Lena Halvorsen)

Läs mer

Frågor och svar om den kommande avelsvärderingen

Frågor och svar om den kommande avelsvärderingen Frågor och svar om den kommande avelsvärderingen Vi har i ett antal nummer av Fårskötsel skrivit ingående om den kommande avelsvärderingen och detaljerna i den. Det kan för många verka som ett komplext

Läs mer

RAS Uppföljning 2 2014

RAS Uppföljning 2 2014 2015-02-12 1 RAS Uppföljning 2 2014 Nuläge Registreringar 1990-2009 Trenden mellan 1990 och 2009 har varit ständigt nedåtgående. År 2009 registrerades 36 buhundar, varav 2 var importerade till Sverige.

Läs mer

SSK s nyhetsbrev för uppfödare av engelsk setter

SSK s nyhetsbrev för uppfödare av engelsk setter SSK s nyhetsbrev för uppfödare av engelsk setter Utgiven av SSK s avelsråd maj 2008 Bakgrund till nyhetsbrevet Som avelsråd vill vi få en bättre kontakt med uppfödarna, och verka för ett ökat utbyte av

Läs mer

Ansökan om medel för fas 1 av projektet Mentalt sund collie

Ansökan om medel för fas 1 av projektet Mentalt sund collie Syfte Ansökan om medel för fas 1 av projektet Mentalt sund collie Det övergripande syftet med projektet Mentalt sund collie är att utveckla certifieringssystemet Mentalt Sund Collie för att därigenom påverka

Läs mer

Index för HD och ED - nu för fler raser. Sofia Malm

Index för HD och ED - nu för fler raser. Sofia Malm Index för HD och ED - nu för fler raser Sofia Malm Indexutbildning, 16 april 2016 Pilotraser Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 Jämthund och norsk älghund grå (gråhund) sedan

Läs mer

SWKs Avelsrapport för år 2008

SWKs Avelsrapport för år 2008 SWKs Avelsrapport för år 28 Registreringar Under året registrerades 517 (367) wachtelhundvalpar. (Inom parentes anges siffrorna för 27.) De senaste 1 årens registreringssiffror visas i figur 1. Valparna

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015

Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015 Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015 Inriktning Rasklubbens långsiktiga mål är att bibehålla wachtelhundrasens specifika karaktär och jaktliga egenskaper som mångsidig bruksjakthund med god mentalitet,

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2011.XX.XX

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för rasen. /Källa: SKK. Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Jaktproven ur historiskt perspektiv

Jaktproven ur historiskt perspektiv 1 Jaktproven ur historiskt perspektiv VDW första jaktprov hölls 1910 som ett bruksprov där skogs - och vattenarbete(gp) bedömdes. Detta skedde tillsammans med långhårig vorsteh klubb. 10 startande wachtelhundar,

Läs mer

Kleiner münsterländer

Kleiner münsterländer Rasspecifik avelsstrategi RAS för Kleiner münsterländer Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för rasen. /Källa: SKK. Inledning 1 Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Nuläge (Kursiv text är hämtad från nuvarande RAS från 2007. Större delen av detta RAS skrevs 2004 men godkändes först 2007) I Sverige finns

Läs mer

Genetik/Avel Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2004-11

Genetik/Avel Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2004-11 Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2004-11 Introduktion Genetiska kunskaper hos uppfödare är en nödvändighet för att förstå vad till exempel SKKs hälsoprogram innebär och varför

Läs mer

Skrivelse avseende avel med hundar diagnosticerade med HD-grad C

Skrivelse avseende avel med hundar diagnosticerade med HD-grad C Skrivelse avseende avel med hundar diagnosticerade med HD-grad C Bakgrund till skrivelsen Under senare tid har ett flertal uppfödare av rasen staffordshire bullterrier anmälts till Länsstyrelsen (LS) i

Läs mer

Utvärdering av RAS. kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010. innan de används i avel. Lämplig ålder för hunden att genomföra MH-beskrivning

Utvärdering av RAS. kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010. innan de används i avel. Lämplig ålder för hunden att genomföra MH-beskrivning Utvärdering av RAS kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 12-13 februari 2005. RAS-sammanställningen

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Rasspecifik Avelsstrategi Berner Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Utvärdering av RAS 2010 Svenska Sennenhundklubben 2011-05-21

Läs mer

Bilaga 1: Populationsanalys Utförd av Per-Erik Sundgren fram till och med 2004

Bilaga 1: Populationsanalys Utförd av Per-Erik Sundgren fram till och med 2004 Bilaga 1: Populationsanalys Utförd av Per-Erik Sundgren fram till och med 2004 Underlag för analys Analysunderlaget är rasdata från SKK fram till och med december 2004. Analyser utgår från att de uppgifter

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 2016-02-12 1 RAS Uppföljning 3 2015 Nuläge Registreringar 1991-2010 Trenden mellan 1990 och 2009 har varit ständigt nedåtgående. År 2009 registrerades 36 buhundar, varav 2 var importerade till Sverige.

Läs mer

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb Utvärdering hälsoprogram vit herdehund Avelsrådet Vit Herdehundklubb 2017-03-03 Kort historisk tillbakablick gällande HD/ED Redan i början av 1990-talet fokuserade de klubbar som föregick Vit Herdehundklubb

Läs mer

Genetik. Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma. Demokrati och struktur inom och mellan anlagspar

Genetik. Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma. Demokrati och struktur inom och mellan anlagspar Genetik Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma Hunden har 78st kromosomer i varje cellkärna, förutom i könscellerna (ägg och spermier) där antalet är hälften, dvs 39st. Då en spermie och

Läs mer

AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla

AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla Beskrivning av rasens historiska bakgrund och utveckling Den strävhåriga vizslan har samma bakgrund som den korthåriga fram till 1920-talet. Vizslans ursprung

Läs mer

Avelsvärden för får så tolkar du dem

Avelsvärden för får så tolkar du dem Avelsvärden för får så tolkar du dem Med den nya avelsvärderingen kan vi dels, göra bättre urval av livdjur i den enskilda besättningen, dels påverka utvecklingen av våra raser på nationell nivå. Avelsvärderna

Läs mer

Föreläsning SLBK MH som verktyg i RAS arbetet

Föreläsning SLBK MH som verktyg i RAS arbetet Föreläsning SLBK MH som verktyg i RAS arbetet Christer Lundberg 1 Rasspecifik Avelsstrategi (RAS) På Svenska Kennelklubbens kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas

Läs mer

MIN HANE EN AVELSHUND? Artikeln är författad av Åsa Lindholm på uppdrag av SKK/AK.

MIN HANE EN AVELSHUND? Artikeln är författad av Åsa Lindholm på uppdrag av SKK/AK. MIN HANE EN AVELSHUND? Artikeln är författad av Åsa Lindholm på uppdrag av SKK/AK. Ett framgångsrikt avelsarbete bygger på att funktionella, trevliga, friska och fina hundar väljs som föräldradjur till

Läs mer

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007.

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Motion 1 Huvudstyrelsens förslag till Uppfödarstrategi Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Huvudstyrelsen

Läs mer

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 2013-10-20 1 (5) Svenska Norfolkterrierklubben Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och medlemmar i Svenska Sennenhundklubben

Läs mer

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art.

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Naturens behov av genetisk variation Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Då vi benämner en art i naturen som utrotningshotad

Läs mer

UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013)

UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013) UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013) Progressiv retinal atrofi, PRA, är en ärftlig ögonsjukdom som finns hos rasen papillon. Sjukdomsgången innebär en gradvis förtvining av retina (näthinnan) som

Läs mer

1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling

1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling Avelsstrategi för östsibirisk laika 1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling Laikan är taigans jakthund nummer ett. Fram till 1970-talet var laikan som jakthund nästan okänd i Norden. Endast enstaka

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2012.03.10

Läs mer

KAN SKADLIGA GENER UTROTAS?

KAN SKADLIGA GENER UTROTAS? KAN SKADLIGA GENER UTROTAS? Den bärande idén bakom omfattande s.k. genetiska hälsoprogram är att det är möjligt att befria en hundstam från skadliga gener. En diskussion kring utformning av program för

Läs mer

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning www.skk.se/uppfödning 28 mars 2011 ATT LETA AVELSDJUR Genetiken i all ära den hjälper oss inte helt och hållet att hitta de avelsdjur vi behöver. För det behöver vi andra, mer praktiskt tillämpbara verktyg.

Läs mer

21 22 23 24 25 26 27 Bilaga 2 28 Bilaga 3 Inscannad kopia av brev: 29 Bilaga 3 Inscannat svar på brev: 30 Lagottons mentalitet och personlighet Bilaga 4 Lars Fält, Hundcampus Mentalbeskrivning Material.

Läs mer

MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN

MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN PER-ERIK SUNDGREN Avd. för smådjursavel Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7023, 750 07 Uppsala BAKGRUND En tidigare redovisning av ärftlig variation i Svenska Brukshundsklubbens

Läs mer

Briardspecial extra nummer om HD-index

Briardspecial extra nummer om HD-index Briardspecial 2017 extra nummer om HD-index HÖFTLEDSDYSPLASI (HD) HD är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många storvuxna hundraser. Risken för att en hund

Läs mer

(Tema Mentalitet, del 1.) Mentalbeskrivning - Vilken information får vi? av AnnaP

(Tema Mentalitet, del 1.) Mentalbeskrivning - Vilken information får vi? av AnnaP MH (Mentalbeskrivning Hund) är ett grundläggande begrepp inom Svenska Boxerklubben och Boxerbladet kommer i ett par artiklar att lyfta fram olika aspekter på mentalbeskrivningen, dess resultat och användningsområden.

Läs mer

All utvärdering nedan baseras på uppgifter från SKK:s Avelsdata (om inte annat anges). (Januari 2012)

All utvärdering nedan baseras på uppgifter från SKK:s Avelsdata (om inte annat anges). (Januari 2012) Utvärdering av RAS kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Långhårig vorsteh. Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelstrategi som gäller för rasen

Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Långhårig vorsteh. Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelstrategi som gäller för rasen Rasspecifik avelsstrategi RAS för Långhårig vorsteh Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelstrategi som gäller för rasen Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi På Svenska Kennelklubbens

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 011 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 005-0-1/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

RAS Rasspecifika avelsstrategier.

RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS är en handlingsplan för aveln inom alla raser under SKK. Det skall beskriva problem men också positiva sidor inom en ras. Dokumentet tas fram tillsammans med rasklubbar,

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 1 RAS Uppföljning 5 2017 Nuläge Registreringar 1991-2012 Trenden mellan 1990 och 2011 har varit ständigt nedåtgående. År 2011 registrerades 30 buhundar, varav 1 var importerade till Sverige, året därpå

Läs mer

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 HISTORIK Redan på 1400-talet dyker den upp inom konsten bl.a. på målningar av Rembrandt. Sydtyskland, närmare bestämt Bayern, anses vara den plats där de ursprungliga

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR Uppföljning rasspecifika avelsstrategier Kapitel 1: Prioritera avel för mentala egenskaper anpassade till rasernas funktion och samhällets krav. Mål 1:1: minst 80 % av kullarnas valpar blir mentalbeskrivna.

Läs mer

Klubbstyrelsen. Tyck till inför RAS-uppdateringen!

Klubbstyrelsen. Tyck till inför RAS-uppdateringen! 2016-10-17 Tyck till inför RAS-uppdateringen! Hej alla sektioner. Nu är det dags att tänka till och tycka till. 2017 ska Goldenklubben presentera sitt förslag till revidering av RAS (de rasspecifika avelsstrategierna).

Läs mer

avel för bättre höftleder

avel för bättre höftleder del 3 om höftledsdysplasi text & foto: Åsa Lindholm avel för bättre höftleder I tredje och sista delen i artikelserien om höftledsdysplasi handlar det om HD och avelsarbete. Om förekomsten av HD inom en

Läs mer

Kullstorleken håller sig runt 5 valpar, vilket får ses som ytterst tillfredsställande.

Kullstorleken håller sig runt 5 valpar, vilket får ses som ytterst tillfredsställande. Populationsstorlek, registreringssiffror Generellt ses fallande registreringssiffror och antalet registreringar under perioden ligger i genomsnitt på 1178. Detta till trots, är cocker spanieln en populär

Läs mer

Avelsstrategi och Avelsmål för kort och långhårig collie

Avelsstrategi och Avelsmål för kort och långhårig collie Avelsstrategi och Avelsmål för kort och långhårig collie Bakgrund I SKKs Verksamhetsplan antagen på Kennelfullmäktige 2001, finns ett mål som säger att samtliga rasklubbar ska ha en rasspecifik avelsstrategi

Läs mer

II. Nu läget i den Svenska Wachtelhunds rasen (Materialet ingår i RAS-projektet. Alla siffror i olika uträkningar gäller t.o.m.

II. Nu läget i den Svenska Wachtelhunds rasen (Materialet ingår i RAS-projektet. Alla siffror i olika uträkningar gäller t.o.m. 1 II. Nu läget i den Svenska Wachtelhunds rasen (Materialet ingår i RAS-projektet. Alla siffror i olika uträkningar gäller t.o.m. 2003) Wachtelhunden förde en blygsam tillvaro i Sverige efter andra världs

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Effekten av hälsoprogram avseende HD hos schäfer. Av Monica Henriksson Statistik David Lundgren/ Erik Vikström

Effekten av hälsoprogram avseende HD hos schäfer. Av Monica Henriksson Statistik David Lundgren/ Erik Vikström Effekten av hälsoprogram avseende HD hos schäfer Av Monica Henriksson Statistik David Lundgren/ Erik Vikström Historik. Höftledsdysplasi, fortsättningsvis benämnt HD, beskrevs första gången 1935 i USA,

Läs mer

Hur blev boxern så bra och vad kan vi lära av historien? Skribent: Anna Persson

Hur blev boxern så bra och vad kan vi lära av historien? Skribent: Anna Persson Hur blev boxern så bra och vad kan vi lära av historien? Skribent: Anna Persson Lennart Swenson är forskare med specialisering på hundars reproduktion, funktion och hälsa på institutionen för husdjursgenetik

Läs mer

Samarbetsfrågor för drever i Norden och Westfälische Dachsbracke i Tällberg 14 juni 2014 kl., 09.00-11.00

Samarbetsfrågor för drever i Norden och Westfälische Dachsbracke i Tällberg 14 juni 2014 kl., 09.00-11.00 Samarbetsfrågor för drever i Norden och Westfälische Dachsbracke i Tällberg 14 juni 2014 kl., 09.00-11.00 Kjell Andersson hälsade alla gäster från Tyskland, Norge och Finland samt de svenska deltagarna

Läs mer

För att komma till källan måste man gå mot strömmen. Analys över avel med Chihuahua under åren 1992 till 2002

För att komma till källan måste man gå mot strömmen. Analys över avel med Chihuahua under åren 1992 till 2002 För att komma till källan måste man gå mot strömmen GENETICA Analys över avel med Chihuahua under åren 1992 till 2002 Förutsättningar Underlaget för följande analys är SKK s Rasdata för rasen chihuahua.

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso

Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso Fastställd 2009-01-24 Elisabet Levén Ordförande Svenska Vinthundklubben 1 av 5 Rasklubben för Svenska Podengo Portugués

Läs mer

RAS Griffon Fauve de Bretagne

RAS Griffon Fauve de Bretagne 1 RAS Griffon Fauve de Bretagne Historia Fauve de Bretagne en ras med 2 varianter(griffon Fauve och Basset Fauve) Griffon Fauve de Bretagne är en mkt gammal ras som tillhörde adeln och de rika. När det

Läs mer

RAS Rasspecifika avelsstrategier.

RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS Rasspecifika avelsstrategier. RAS är en handlingsplan för aveln inom alla raser under SKK. Det skall beskriva problem men också positiva sidor inom en ras. Dokumentet tas fram tillsammans med rasklubbar,

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

REGLER FÖR TÄVLINGEN ÅRETS UPPFÖDARE

REGLER FÖR TÄVLINGEN ÅRETS UPPFÖDARE REGLER FÖR TÄVLINGEN ÅRETS UPPFÖDARE För att vara berättigad att tävla i Årets Uppfödare : Du som uppfödare måste: - ha ett registrerat kennelnamn. - ha fött upp minst 3 kullar för att få deltaga i tävlingen.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE UK har under 215 Genomfört 4 uppfödar/medlemsmöten i Katrineholm, Stockholm, Sundsvall och Göteborg. På dessa möten har huvudelen av diskusionerna handlat om ett eventuellt införande

Läs mer

Svenska Älghundklubben och Hälleforshundklubbens Rasstrategi för Hälleforshunden

Svenska Älghundklubben och Hälleforshundklubbens Rasstrategi för Hälleforshunden Svenska Älghundklubben och Hälleforshundklubbens Rasstrategi för Hälleforshunden Historisk bakgrund och utveckling 2000-tal I april månad år 2000 blev hälleforshunden godkänd som egen ras och den upptogs

Läs mer

Rasövergripande egenskapsvärden är värden som räknas ut enligt samma beräkningsmodell för alla raser.

Rasövergripande egenskapsvärden är värden som räknas ut enligt samma beräkningsmodell för alla raser. 1 Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige fick år 2015 som första klubb en sk 200-analys av rasens BPH-resultat. Rhodesian ridgeback är även den första ras för vilken 500 svenskfödda hundar finns beskrivna.

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

RASAVELSSTRATEGI AVELSSTRATEGI FÖR KARELSK BJÖRNHUND SVENSKA BJÖRNHUNDKLUBBEN

RASAVELSSTRATEGI AVELSSTRATEGI FÖR KARELSK BJÖRNHUND SVENSKA BJÖRNHUNDKLUBBEN 2018-2022 RASAVELSSTRATEGI AVELSSTRATEGI FÖR KARELSK BJÖRNHUND SVENSKA BJÖRNHUNDKLUBBEN AVELSSTRATEGI FÖR KARELSK BJÖRNHUND 2018-2022 HISTORISK BAKGRUND OCH UTVECKLING. URSPRUNG. Dagens Karelska Björnhund

Läs mer