Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL"

Transkript

1 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Månadsrapport. November 114 Förslag till beslut. Pysslingen förskolor och skolor AB, begäran om kompensation, grundskolepeng för år Hogrän förskola, förslag om avveckling 116 Begäran om tilläggsanslag för anpassning av del av fastigheten Hackspetten 117 Information. Psykisk ohälsa och självmordsförebyggande arbete Ärendet utgick 118 Förslag till reviderad delegationsordning för barn- och utbildningsnämnden 119 Rapport. Ärenden om skolplikt, halvårsrapport 2016:2 120 Rapport. Ärenden hos Skolinspektionen och barn- och elevombudet samt Lärarnas ansvarsnämnd, halvårsrapport 2016:2 121 Rapport. Klagomålshantering, höstterminen 2016, halvårsrapport 2016:2 122 Rapport. Anmälningar om kränkande behandling 123 Rapport. Anmälningar om kränkande behandling, halvårsrapport 2016:2 124 Information. Skolpliktsärenden 125 Förvaltningschefens information

2 PROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Öland, Rådhuset, Visborg, Visby, den 30 november klockan 09:00 12:45 Beslutande Brittis Benzler (V), ordförande Johnny Wiberg (S), v ordf Lisbeth Bokelund (MP) Stefan Nypelisu (C) Peter Wennblad (M) ej Förvaltningen Anders Jolby, förvaltningschef Elisabeth Jonsson Höök Torsten Flemming, chef för grundskolan Susan Meuller, chef för förskolan Jimmy Söderström, ekonomichef, Kristoffer Strehlernert, lokalsamordnare, 115 Elinor Briling, verksamhetsuppföljare, Karin Sandberg Täpp, verksamhetsspecialist, Utsedd att justera Justeringens plats Johnny Wiberg Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Paragrafer Underskrifter Sekreterare... Nina Gustavsson Ordförande... Brittis Benzler Justerande... Johnny Wiberg ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdag Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen, Visborgsvallen 19, Visby Underskrift... Nina Gustavsson

3 Au 113 Månadsrapport. November BUN 2016/ - Arbetsutskottets beslut Informationen tas emot. Ekonomichef Jimmy Söderström gav muntlig information om tendensen avseende månadsrapporten för november. Under denna punkt diskuterades även månadsrapporten för oktober. Ärendet återkommer till nämndens sammanträde i december då månadsrapporten för november är färdigställd. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att informationen tas emot Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att detta vunnit bifall.

4 Au 114 Pysslingen förskolor och skolor, begäran om kompensation grundskolepeng för år BUN 2016/747 - Förvaltningens tjänsteskrivelse, Arbetsutskottets förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden beslutar att kompensera Pysslingen förskolor och skolor AB med kronor samt sex (6%) moms, på grund av att den kommunala grundskolan erhållit budgettillskott för år Pysslingen förskolor och skolor AB (Atheneskolan) har till nämnden inkommit med begäran om kompensation då de anser att den kommunala grundskolan fått budgettillskott för år Saken har prövats i Förvaltningsrätten i Stockholm och överklagats, från båda parter, till Kammarrätten (KR) i Stockholm. Kammarrätten har i dom (mål ) meddelat att ärendet överlämnas till barn- och utbildningsnämnden för fortsatt handläggning. Av kammarrättens avgörande framgår även att KR avslår nämnden överklagande samt att KR bestämmer, med delvis ändring av förvaltningsrättens dom, att Pysslingen förskolor och skolor ska kompenseras även för den kommunala grundskoleverksamhetens underskott för åren , i enlighet med vad som anges i domskälen. På sidan 6 i domen anger kammarrätten följande beräkning av kompensationen: Vid beräkning av resurstillskottet bör, enligt kammarrättens mening, en jämförelse ske mellan den tidigare fastställda budgeten för den kommunala grundskoleverksamheten således inte hela nämndens verksamhet och det uppkomna underskottet. Tillämpning och bedömning av hur kompensation för ett underskott ska framräknas är enligt följande: - Budgetgrundbelopp grundskola per elev jämförs med faktisk kostnad per elev för aktuella år Budgetgrundbelopp/elev Kostnadsutfall/elev Resurstillskott/elev Forts.

5 Forts. BUN au Differensen (resurstillskottet) per elev multipliceras med faktiskt antal elever som varit inskrivna i Atheneskolan Visby och Atheneskolan Fardhem aktuella år År Elevtal Athene Resurstillskott/elev Totalbelopp/år Totalt Förvaltningen föreslår att Pysslingen förskolor och skolor AB ska ges kompensation enligt kammarrättens avgörande i mål Kompensation ska ges för åren Ärendet föredrogs av ekonomichef Jimmy Söderström. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog, i enlighet med förvaltningen, att Pysslingen förskolor och skolor ska ges kompensation för år med kronor samt sex (6%) moms. Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att det vunnit bifall.

6 Au 115 Hogrän förskola, förslag om avveckling BUN 2016/818 -Strategisk plan och budget, utdrag ur, Rf 90, Förvaltningens tjänsteskrivelse, Arbetsutskottets förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden Hogrän förskola avvecklas inför höstterminen (ht) 2017, så att verksamheten upphör i och med ht Regionfullmäktige beslutade i juni 2016 att ge de båda utbildningsnämnderna i uppdrag att redovisa förutsättningar för kostnadsminskningar med 50 miljoner kronor fördelat under perioden Strategierna som kostnadsminskningarna ska utgå ifrån var bland annat: - Integrerade skolformer och flexibel lokalanvändning för att bygga bärkraftiga enheter med högt resursutnyttjande. - Planera för större enheter i syfte att uppnå bättre pedagogiska möjligheter och effektivitet inom samtliga skolformer. Mot denna bakgrund har utbildnings- och arbetslivförvaltningen (UAF) påbörjat en översyn av mindre förskolenheter både i Visby och på landsbygden i syfte att verka för större enheter och därigenom även ge ökade förutsättningar för förvaltningens personal att jobba med läroplansuppdraget. Förvaltningen redogör i sin tjänsteskrivelse bland annat för; ekonomi, barnkonsekvenser, landsbygdsperspektiv/ekologisk kommun, mångfalds- och jämställdhetsperspektiv. Förvaltningens bedömning utifrån de olika perspektiv, som redovisats, är att förskolan i Hogrän avvecklas. Det ekonomiska perspektivet, är i den situation som Region Gotland befinner sig i nu och framöver, av överordnad betydelse gentemot de konsekvenser beslutet får för enskilda familjers mer komplexa vardag som närhet till förskola och möjlighet till val av förskola. Förvaltningen gör även bedömningen att, ur ett pedagogiskt perspektiv, behöver förskola och skola koncentreras till större enheter för att möta framtidens utmaningar i frågor som exempelvis kompetensförsörjning så att barn och elever kan garanteras en utbildning av hög kvalitet. Forts.

7 Forts. BUN au 115 Ärendet föredrogs av chefen för förskolan Susan Meuller, som underströk vikten av förskolans pedagogiska uppdrag och förutsättningarna för att uträtta ett gott jobb. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog, i enlighet med förvaltningen att Hogrän förskola avvecklas, och att detta görs inför höstterminen (ht) 2017, så att verksamheten upphör i och med ht Stefan Nypelius (C) föreslog att förslaget avslås. Ordförande ställde proposition på de båda förslagen och fann att hennes förslag om att Hogrän förskola avvecklas så att verksamheten upphör i och med höstterminen 2017 vunnit bifall. Reservation Stefan Nypelius (C) reserverade sig mot förslaget till beslut.

8 Au 116 Begäran om tilläggsanslag för anpassning av del av fastigheten Hackspetten BUN 2016/795 (- Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, , 99) - Förvaltningens tjänsteskrivelse, utkast för diskussion, Arbetsutskottets beslut Ärendet återremitteras för komplettering av befolkningsprognos för Visby och en konsekvensanalys av denna. Ärendet ska återkomma till nämndens sammanträde i december, Arbetsutskottet beslutade vid sitt sammanträde i november att ge förvaltningen i uppdrag, att tillsammans med serviceförvaltningen, utarbeta underlag för begäran om tilläggsanslag gällande anpassning av del av fastigheten Hackspetten. Förslaget skulle, enligt beslutet, redovisas arbetsutskottet den 30 november. Förvaltningen hade inför arbetsutskottets sammanträde, i enlighet med beslut, utarbetat underlag för diskussion om begäran av tilläggsanslag. Ärendet föredrogs av lokalsamordnare Kristoffer Strehlenert. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att ärendet återremitteras för komplettering av underlaget med befolkningsprognos för Visby och en konsekvensanalys av denna samt att ärendet ska återkomma till nämndens sammanträde i december, Ordförande ställde proposition på sina förslag och fann att dessa vunnit bifall.

9 Au 117 Information. Psykisk ohälsa och självmordsförebyggande arbete BUN 2016/ - Ärendet utgick på grund av sjukdom.

10 Au 118 Förslag till reviderad delegationsordning för barn- och utbildningsnämnden BUN 2016/821 - Förvaltningens tjänsteskrivelse, inklusive förslag till delegationsordning, Arbetsutskottets beslut Förvaltningen ges i uppdrag att inför nämndens behandling av ärendet genomföra redaktionella ändringar i enlighet med förd diskussion. Arbetsutskottets förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden Delegationsordningen för barn- och utbildningsnämnden antas i enlighet med förvaltningens förslag och de av arbetsutskottet diskuterade redaktionella ändringarna. Den huvudsakliga utgångspunkten för föreslagen revidering av barn- och utbildningsnämndens delegationsordning är den organisationsförändring vilken genomfördes januari 2016, då de båda utbildningsförvaltningarna slogs samman till en gemensam förvaltning utbildnings och arbetslivs-förvaltningen. Utöver förvaltningens behov av att de båda nämnderna, så långt som möjligt, på likartat sätt delegerar ansvar och befogenhet så har det funnits ett behov av översyn av delegationsordningarna utifrån förändringar i lagar och förordningar. Förvaltningen har även utarbetat förslag till reviderad delegationsordning för gymnasieoch vuxenutbildningsnämnden. Förvaltningen bedömer att den nu föreslagna delegationsordningen återspeglar såväl den förändrade organisationen som förändringar i lagar och förordningar. Förslaget torde därmed innebära ökad tydlighet och transparens för såväl delegater som beslutsfattare. Ärendet föredrogs av de båda utbildningsnämndernas respektive nämndsekreterare. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att delegationsordningen för barn- och utbildningsnämnden antas i enlighet med förvaltningens förslag och de av arbetsutskottet diskuterade redaktionella ändringarna. Förvaltningen ges i uppdrag att inför nämndens behandling av ärendet genomföra dessa ändringar. Ordförande ställde proposition på sina förslag och fann att dessa vunnit bifall.

11 Au 119 Rapport. Ärenden om skolplikt, halvårsrapport 2016:2 BUN 2016/449 - Arbetsutskottets beslut Informationen tas emot. Ärendet inleddes med att chefen för kvalitets- och utvecklingsavdelningen, Elisabeth Jonsson Höök, informerade om att från om med år 2017 kommer förvaltningens kvalitetsutvecklare svara för samtliga rapporter; skolplikt, ärenden hos Skolinspektionen och BEO, klagomål samt anmälningar om kränkande behandling. Ärendet i sak om halvårsrapportering av skolplikt föredrogs av verksamhetsspecialisten, Karin Sandberg Täpp. Förvaltningen kommer inför nämndens sammanträde att utarbeta skriftlig rapport. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att informationen tas emot Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att detta vunnit bifall.

12 Au 120 Ärenden hos Skolinspektionen och barn- och elevombudet samt Lärarnas ansvarsnämnd, halvårsrapport 2016:2 BUN 2016/371 - Förvaltningens tjänsteskrivelse, , delades ut Arbetsutskottets förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden Rapporten godkänns. Förvaltningen rapporterar regelbundet Region Gotlands (Gotlands kommuns) barnoch elevärenden hos Skolinspektionen, Barn och elevombudet (BEO) och Lärarnas ansvarsnämnd. Nämnden ges en samlad rapport två gånger per år, halvårsvis, och rapporten omfattar inkomna och öppna ärenden samt beslut i ärenden under den aktuella perioden. Har beslut om föreläggande fattas rapporteras även uppföljning av detta beslut. Årets andra rapport, till och med den 29 november, omfattar totalt 20 ärenden inklusive ett ärende som avser en friskola. Av de redovisade 20 ärendena är 17 ärenden inkomna under år Av de 19 ärendena som avser Region Gotlands skolor har Skolinspektionen beslutat att avskriva två (2). Båda dessa ärenden är överlämnade till Region Gotland för fortsatt utredning och i och med denna åtgärd avslutades ärendena hos Skolinspektionen. Av förvaltningens tjänsteskrivelse framgår att förvaltningen, genom kvalitets- och utvecklingsavdelningen, påbörjat ett arbete med att analysera samband mellan anmälningar om kränkande behandling, klagomålsärenden och ärenden hos Skolinspektionen m fl. Syftet är att ytterligare förbättra det förebyggande arbetet inklusive rutinerna. Redovisning av denna analys kommer att rapporteras till nämnden under våren Internutbildning har getts skolledarna under hösten avseende BEOs arbete med kränkande behandling. Förvaltningen konstaterar att utbildning och information gett effekt då anmälningarna under delår två minskat. Ärendet föredrogs av verksamhetsspecialist Karin Sandberg Täpp. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att rapporten godkänns. Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att detta vunnit bifall.

13 Au 121 Rapport. Klagomålshantering, höstterminen 2016, halvårsrapport 2016:2 BUN 2016/370 - Förvaltningens tjänsteskrivelse, , delades ut Arbetsutskottets förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden Rapporten godkänns. Förvaltningen rapporterar terminsvis till barn- och utbildningsnämnden utvecklingen när det gäller inkomna klagomål. Sedan senaste rapporten, , har det via Region Gotlands klagomålshantering inkommit 15 klagomål och två (2) synpunkter. Av de 15 inlämnade klagomålen är alla omhändertagna och under utredning. Fyra av ärendena/klagomålen har anonym avsändare, vilket innebär svårighet med återkoppling. Av de 15 ärendena/klagomålen är tre under utredning och uppföljning övriga kommer att avslutas i och med årets andra halvårsrapport till nämnden. Förvaltningen konstaterar avslutningsvis att samtliga klagomål är kända av respektive avdelningschef och att de följs upp med berörd rektor och/eller förskolechef. Förvaltningen har genom kvalitets- och utvecklingsavdelningen påbörjat ett arbete med att analysera samband mellan anmälningar om kränkande behandling, klagomålsärenden och ärenden hos Skolinspektionen m fl. Syftet är att ytterligare förbättra det förebyggande arbetet, inklusive rutiner. Redovisning av denna analys kommer att rapporteras till nämnden under våren Ärendet föredrogs av verksamhetsspecialisten, Karin Sandberg Täpp. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att rapporten godkänns. Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att detta vunnit bifall.

14 Au 122 Rapport. Anmälningar om kränkande behandling BUN 2016/80 - Anmälningar i pärm motsvarande rapport No 7 Arbetsutskottets beslut Rapporten godkänns. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen (Skollagen, 2010:800, kap 6 10). Huvudmannen är vidare skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Nämndsekreteraren ansvarar för att de anmälningar som inkommer diarieförs samt att förteckning över inkomna anmälningar delges barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott vid nästkommande sammanträde. Kvalitets- och utvecklingsavdelningen är den avdelning inom den centrala förvaltningen som svarar för uppföljningen å huvudmannens vägnar. Samtliga anmälningar till huvudman om kränkande behandling fanns att tillgå i pärm på sammanträdet. Ordförande Brittis Benzler (V), föreslog att rapporten godkänns. Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att det vunnit bifall.

15 Au 123 Rapport. Anmälningar om kränkande behandling, halvårsrapport 2016:2 BUN 2016/80 - Förvaltningens tjänsteskrivelse, , delades ut Arbetsutskottets förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden Rapporten godkänns. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen (Skollagen, 2010:800, kap 6 10). Huvudmannen är vidare skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Barn- och utbildningsnämnden beslutade i oktober 2013 att delegera till sitt arbetsutskott att vara den instans som tar emot rapporter om anmälningar rörande kränkande behandling. Samlad rapportering sker till nämnden två gånger per år, terminsvis. Årets andra halvårsrapport omfattar 68 anmälningar för perioden 24 maj till och med den 15 november. Av de 68 anmälningar som inkommit är det 15 skolområden och ett (1) förskoleområde som gjort anmälan till huvudmannen (nämnden). Detta är samma antal områden som första halvåret De inkomna anmälningarna är av skiftande karaktär. Förvaltningen redogör även, i sin tjänsteskrivelse, för hur uppföljning sker. Ärendet föredrogs av verksamhetsuppföljaren, Elionor Briling. Ordförande Brittis Benzler (V), föreslog att rapporten godkänns. Ordförande ställde proposition på sitt förslag och fann att det vunnit bifall.

16 Au 124 Information. Skolpliktsärenden BUN 2016/574, , 699, , 744, 765, 793 och Arbetsutskottets beslut Informationen togs emot. Ärendet återkommer till nämndens sammanträde. Muntlig rapport om nämndens aktuella ärenden om skolplikt gavs av chefen för kvalitets- och utvecklingsavdelningen, Elisabeth Jonsson Höök. Av informationen framgick vad som skett sedan nämnden gavs information. Ordförande Brittis Benzler (V) föreslog att informationen tas emot och att ärendet återkommer till nämndens sammanträde. Ordförande ställde proposition på sina förslag och fann att dessaa vunnit bifall.

17 Au 125 Förvaltningschefens information Fårösundsbadet. Kultur- och fritidsförvaltningen har ett uppdrag att upphandla badtjänster i Fårösund. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen lämnar underlag avseende förvaltningens behov. Öppna jämförelser grundskolan. Gotland har klättrat från plats 116, föregående år, till plats 70 i det sammanvägda resultatet för Gotland, både med och utan de fristående skolorna. De sammanvägda resultaten består av sex olika kunskapsresultat i årskurs 9 under vårterminen 2016: andel elever som uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen, det genomsnittliga meritvärdet, andel elever som är behöriga till yrkesprogram alla utifrån modellberäknat värde. Elever med okänd bakgrund (främst asylsökande elever) ingår inte i årets resultatredovisning. TIMMS Den internationella kunskapsmätningen TIMMS (Trends in International Mathematics and Science Study visar ett trendbrott. Efter försämringar i tidigare undersökningar så förbättras nu de flesta resultaten. Fjärdeklassarna förbättrar sig i matematik och når samma nivå i naturvetenskap som i förra undersökningen. Åttondeklassarna blir bättre i både matematik och naturvetenskap. Forts. TIMSS Advanced 2015 är en internationell studie som testar kunskaperna i avancerad matematik och fysik bland elever i gymnasieskolan. I Sverige deltar ett urval av elever som läser minst kurserna Matematik 4 eller Fysik 2 på naturvetenskaps- och teknikprogrammet. De svenska resultaten pekar både uppåt och nedåt. o Matematik. Eleverna presterar i snitt 431 poäng. Det är en förbättring med 19 poäng jämfört med den förra undersökningen TIMSS Advanced o Fysik. Eleverna presterar i snitt 455 poäng. Det är en försämring med 42 poäng jämfört med TIMSS Advanced Hållbara Gotland. I Hållbara Gotland betonades befintliga strukturer för området och Kompetensplattform Gotland var en av flera aktörer som särskilt pekades ut i utredningen. Syftet med den nu genomförda förstudien har varit att identifiera möjliga projekt inom ramen för kompetensförsörjningsområdet och hur dessa kan organiseras i form av huvudaktörer för respektive projekt samt

18 Forts. BUN au 125 andra möjliga inblandade aktörer för respektive projekt. Projekten har tagits fram utifrån 10 fastställda insatsområden som definierats inom kompetensförsörjningsområdet i Region Gotlands Tillväxtprogram. UAF föreslås få ansvar för projekt 1, vilket presenteras nedan. Projekt 1: Att höja utbildningsnivån öka genomströmning i grundskolan och gymnasiet samt bidra till ett ökat inflöde till eftergymnasial utbildning Delprojekt 1: Skola och arbetsliv I detta delprojekt ingår exempelvis insatser som att utveckla modellen för prao, inspirationsaktiviteter för hela grundskolan inklusive förskolan inom naturvetenskap och teknik, konstruera ett samarbete mellan gymnasieskolan och företagardagen och turistdagen samt skördefestivalen. Delprojekt 2: Teknikcollege Detta delprojekt innefattar en förstudie kring möjligheten att bedriva teknikcollege på Gotland. I förstudien ska anställningsbehovet undersökas så att den eventuella undervisningen som bedrivs vid Teknikcollege så långt som möjligt anpassas efter arbetsmarknadens behov. Delprojekt 3: Strukturer för YH-utbildningar Detta delprojekt syftar till att säkra och utveckla Region Gotlands struktur kring YH-ansökningar och genomförandet av YH-utbildningar. Delprojekt 4: Forskarstöd/forskningsöversikt Med stöd från forskare vid Uppsala universitet genomföra en forskningsöversikt kring vilka insatser som ger resultat och som därmed bör prioriteras för att höja utbildningsnivån liksom att få stöd i övriga delprojekt för att bygga på beprövad kunskap Samverkan med Uppsala universitet. Samverkan fungerar väl och nu inleds arbete med så kallade partnerskolor, där förvaltningen ska bli än bättre på att ta emot VFU-studenter (verksamhetsförlagd utbildning). Sannolikt kommer universitetet att påbörja lärarutbildning även för 7-9 lärare på Campus Gotland. Förskolan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har meddelat att de inte kan prioritera insatser enligt MII under år Detta påverkar verksamheten i förskolan. Under denna punkt informerade även chefen för förskolan, Susan Meuller dels om Öppna förskolan dels om Skolinspektionens beslut, efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling.

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 138 Månadsrapport. November Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2016-12-13 139 Förslag till beslut. Pysslingen förskolor och skolor AB, begäran om kompensation grundskolepeng för år 2011 2013 140 Hogrän

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-10-04 86 Analys och diskussion. Delårsrapport 2016:2 - ekonomi 87 Information. Internbudget år 2017 88 Analysrapport 2016:1. Resultatsammanställningar

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-10-08 65 Delårsrapport 2015:2 Fördjupad analys 66 Inför internbudget år 2016, avstämning 67 Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-12-03 82 Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskole- och fritidshemsverksamhet 83 Analys månadsrapport oktober inför år 2015 84 Fortsatt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2017-01-17 1 Årsredovisning 2016 inklusive redovisning av måluppfyllelse 2 Kompletteringsbudget. Investeringar år 2017 3 Remiss från regionstyrelsen.

Läs mer

Region Gotland Kulturplan

Region Gotland Kulturplan Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-04-12 34 Delårsrapport 2016:1 35 Resultatkrav. Beslut av regionstyrelsens arbetsutskott den 15 mars 36 Överföring av resultat inom barn- och utbildningsnämnden,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2017-05-18 49 Månadsrapport. April 50 Analys. Delårsrapport 2017:1 51 Internkontrollplan för 2017 52 Information. Revisionsrapport avseende granskning

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 20 mars 2013

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 20 mars 2013 REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 20 mars 2013 Ärenden: BUN au 27 Månadsrapport februari

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. 17 april 2018

Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. 17 april 2018 17 april 2018 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN 2018/32 Plats och tid Öland, Rådhuset Visborg, 17 april 2018, klockan 08.30 - Närvarande Beslutande Ersättare Brittis Benzler, ordförande (V)

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott protokoll vid sammanträde den 12 november 2010

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott protokoll vid sammanträde den 12 november 2010 Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 12 november 2010 Ärenden: BUN au 102 Internbudget 2011 driftbudget BUN au 103 Ansökan om tillfällig utökning av förskoleplats vid

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2016-10-19 107 Ny ledamot och ersättare i barn- och utbildningsnämnden 108 Analysrapport 2016:1. Resultatsammanställningar enligt verksamhetsplan 2016 109 Åtgärdsplan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl , ajournerat

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl , ajournerat 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.00, ajournerat 13.10 13.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (17) Paragrafer 51-63

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (17) Paragrafer 51-63 1 (17) Paragrafer 51-63 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 14:00-15:35 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Rune Persson (S) (ordförande)

Läs mer

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.., KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl 17:15-18:30 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(12) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) 28-33 Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2007-02-16 1 (12) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Paulsson (m) Bengt Svensson (c) Maria Toll

Läs mer

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 303/304 08:30-09:45 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Ida Nilsson (MP)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-18.15 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2016-04-26 44 Delårsrapport 2016:1 inklusive resultatkrav 45 Överföring av resultat inom barn och utbildningsnämnden, 2015 46 Stöd till skolor utanför Visby. Strategi

Läs mer

Protokoll Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. 24 januari 2019

Protokoll Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. 24 januari 2019 24 januari 2019 GVN 2018/243 Plats och tid Rügen, Rådhuset Vsiborg, 24 januari 2019, klockan 09.00 12.00 Närvarande Beslutande Ersättare Andreas Unger (M), ordförande Philip Swärd (M) Joakim Samuelsson

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 7 december 2010, kl 08.30-10.00. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kerstin Grek (S) tj ers för Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Ulf Carlsson (S) tj

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.40 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-05-05. Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-05-05. Administrativa avdelningen 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 15.00 19.40 Ajournering 18.00 18.05, 18.30 19.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (FP) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.00 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Bengt Jarring (KD) tjänstgörande ersättare Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Mikael Malm, (S) tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 08.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Mattias Säflund, verksamhetschef frivilliga

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden PROTOKOLL

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden PROTOKOLL Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden PROTOKOLL 2016-12-12 123 Avskrivning fodringar 2016 124 Månadsrapport. November 125 Uppföljning. Åtgärdsprogram för antal sökande till yrkesprogrammet 126 Tillsyn.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens PROTOKOLL 2017-06-13 58 Månadsrapport. April 59 Intern kontrollplan för år 2017 60 Information. Revisionsrapport avseende granskning av rutiner för ansökan om statlig ersättning

Läs mer

Kommunkontoret, loklal Mellanfryken, onsdag 25 januari 2017,

Kommunkontoret, loklal Mellanfryken, onsdag 25 januari 2017, PLATS OCH TID Kommunkontoret, loklal Mellanfryken, onsdag 25 januari 2017, 15.00 17.10 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Jessica Hildén (S), ordförande Albert Langenbach (M), vice ordförande Robin Johansson

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2019-04-09 klockan 13:00 Plats: Klarälven Justerare: (minoriteten) Tid för justering: 2019-04-16 klockan 13:00 Gruppmöte: Socialdemokraterna och Centerpartiet tisdag 9:e april kl 12:00-13:00

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 11111 ~!!~,,...-.; ~ Essunga kommun 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 Ledamöter Maria Malmberg (C), ordförande Pernilla Jönsson (M), vice ordförande Tobias Wallin (M)

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-05-24 48 Månadsrapport. April 49 Information från budgetavstämningen med regionstyrelsens arbetsutskott 50 Ansökan om godkännande att bedriva

Läs mer

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35 1 (10) Plats och tid Silen, 16.00 17.55 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M) Ulla-Britt Svensson (S) Lena

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämnden

Kultur- och utbildningsnämnden PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen Pajala, 2017-04-04, kl 0900-1430 ande Evgeny Krakov, S, ordförande Åke Johdet, S, 17-19 Sixten Eriksson, S Linda Jonsson, V Pirkko

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-11-28

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-11-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Finaborummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13:30-16.50 Beslutande FP Sofia Sjöstrand, ordförande M Anders Lindal C Bengt Axbrink S Urban Jernberg S AnnSofi

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2014-06-10 Gymnasienämnd Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, Stadshuset, 2014-06-10, klockan 15:00-16:10 Beslutande Stefan Svensson (S) Per Holm (KD) Jeanette Widström (S) Lennarth Helgesson (M) Thomas

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.10 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2015-06-10 BoU 56 2015.04 Tillägg: A18 2015-10-14 BoU 100 2015.04 Tillägg: A19 Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden Generella bestämmelser DELEGATIONSORDNING

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset sammanträdesrum Kongsvinger, kl 08.30-16.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund (S), ordförande Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Margaretha von Wachenfeldt

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd)

Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Sida 1 (11) Plats och tid Lilla Sess, kl. 8:30 12:15 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd) Övriga närvarande Anders

Läs mer

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-20:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Camilla Wallhed (M) Mats Ahlbom (M) Fleming Pedersen Dambo (M) Gustaf Axelsson

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-09-01

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-09-01 2014-09-01 1(1 7) Plats och tid Stadshuset 08:30-12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S), vice ordförande Ann Ottosson (M), 2:e vice ordförande Lisa Malm (MP) Laila Andrén (S) Klas

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2016-10-27 1(15) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 13:30-16:35 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa Branchetti Hallberg (S) ersätter Per Arne Andersson

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-16 Agneta Brus. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-16 Agneta Brus. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(19) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.55 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Marita Jeansson (S) Roger Pettersson (S), tjänstgörande ers.

Läs mer

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018

Protokoll Socialnämndens arbetsutskott. 4 april 2018 4 april 2018 SON 2018/15 Plats och tid Ösel, 4 april 2018, klockan 09.00 10.30 Närvarande Beslutande Ersättare Håkan Ericsson, Ordförande (S) Mats Sundin (S), tjg ersättare Lena Stenström (MP) Ola Lindvall

Läs mer

Datum. ... Sandra Eriksson. ... Roger Eklund. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Datum för anslags nedtagande

Datum. ... Sandra Eriksson. ... Roger Eklund. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Datum för anslags nedtagande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Köpings kommun, Folkets hus, kl. 14.00 16.25 ande Roger Eklund (S), ordförande Marie Brohlin (S) Ulrik Larsson (S) Marie Forsberg (S) David Rutström (S) Mats Lindgren

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(16) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje Kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering. 4. Förändringar i diskrimineringslagstiftning (info, senare utskick) Dnr UN 2017/0469

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering. 4. Förändringar i diskrimineringslagstiftning (info, senare utskick) Dnr UN 2017/0469 Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (19) Utbildningsnämnden 2017-11-15 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47 Följande ärenden ska behandlas: 1. Val av justerare samt bestämmande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-04-28 1(9) Charles MacWange (KD) Håkan Sandberg (FP) 96-del av 98

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-04-28 1(9) Charles MacWange (KD) Håkan Sandberg (FP) 96-del av 98 2015-04-28 1(9) Plats och tid Päronsalen kl. 14:00-15:50 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Christoffer Karlsson (MP) ersätter Per-Arne Andersson (V) Linda Strand (S) Lisa Malm

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-03-07 BUN 21 VERKSAMHETSBESÖK... 1 BUN 22 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 2 BUN 23 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 24 PLAN FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Datum. Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän m fl David Schanzer-Larsen, förvaltningschef Antigone Pirraku (S) Maarit Verga, verksamhetsutvecklare 59

Datum. Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän m fl David Schanzer-Larsen, förvaltningschef Antigone Pirraku (S) Maarit Verga, verksamhetsutvecklare 59 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Datum Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 14.10 ande Carl-Inge Westberg (S), ordförande Ann-Marie Lundin (S) Abdul Qorbani (S) Kristina Lindblad (MP) Torbjörn

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C)

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) 1 Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30 Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Övriga deltagande Anna Halvarsson, sekreterare

Läs mer

Barn- och utbildningsutskottet (15)

Barn- och utbildningsutskottet (15) Barn- och utbildningsutskottet 2018-10-15 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-10-15 kl. 13:00-15:45 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Ingrid Sundbom (c)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 40 Godkännande av ärendelista... 54 41 Att skriva sig till läsning... 55 42 Delgivningar... 56 43 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 57 44 Ansökan om bidrag

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2015-12-18 125 Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet samt ansökan om att bedriva enskild fritidshemsverksamhet 126 Lägesrapport. Asyl- och

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-03-20 Sida 1 (13) nämnden

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-03-20 Sida 1 (13) nämnden Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-03-20 Sida 1 (13) nämnden Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Josef Janosi(m) Anita

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 15.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. 23 januari 2018

Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. 23 januari 2018 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 23 januari 2018 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN 2018/28 Plats och tid Öland, Rådhuset Visborg, 23 januari 2018, klockan 08.00 12.10 Närvarande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 17.00 20.25 Majja Neverland (V), ordförande Robin Bergman (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 16.45 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (FP) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (FP) Jörgen Berglund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 24 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 25 Delgivningar 2018/4005 5 26 Statusrapport 2018/4006 6 27 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2013-04-16 Sida 1 (13)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2013-04-16 Sida 1 (13) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2013-04-16 Sida 1 (13) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 21:20 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Josef Janosi(m)

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Agneta Brus. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Agneta Brus. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(21) Plats och tid Grindskolan, Timotejgatan 4, Norrtälje kl. 14.00 15.45 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Marita Jeansson (S) Conny Andersson (S) Anders Leander (S), tjg. ersättare Emelie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida (19)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida (19) 2016-09-29 1(19) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 13:30-16:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa Branchetti Hallberg (S) ersätter Per Arne Andersson (V) Linda

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 14.00 17.35 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2015-04-29

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2015-04-29 Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2015-04-29 60 Månadsrapport. April 61 Uppföljning av delårsrapport 2015:1. Bokslut i balans, redovisning av vidtagna och planerade åtgärder. 62 Månadsrapport. Maj

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Rönnegymnasiet, konferensrummet vid expeditionen, 2014-09-18, kl. 09:00 10.10 Beslutande: Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Lars Nyander (S) Björn Vallin

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Elisabeth Strengbom (S), Monica Lindgren (S), Barbro Olausson (L), Agneta Andersson (C) och Annicka Eriksson (SD). ... Angelica Stigenberg

Elisabeth Strengbom (S), Monica Lindgren (S), Barbro Olausson (L), Agneta Andersson (C) och Annicka Eriksson (SD). ... Angelica Stigenberg Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Enheten VIVA, Ulvesund, onsdagen den 19 juni 2019, klockan 16.00-18.30. ande Angelica Stigenberg (S), Marin Norin Junttila (S), Anna-Karin Tornemo (V),

Läs mer

Monica Lindgren (S) 16-19, Mikael Peterson (S) ordförande, Joel Petersson (V), Hans Carlsson (M), Margareta Barkselius (C) och Ari Jaanus (SD).

Monica Lindgren (S) 16-19, Mikael Peterson (S) ordförande, Joel Petersson (V), Hans Carlsson (M), Margareta Barkselius (C) och Ari Jaanus (SD). Barn- och utbildningsnämnden 1 (7) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 19 april 2017, klockan 16.00 17.50. ande Monica Lindgren (S) 16-19, Mikael Peterson (S) ordförande, Joel Petersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2019-09-17, kl. 14:59-17:26 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Beslutande Övriga deltagare Fredrik Axelsson (M) Lena Wahlgren (M) Malin Taggu (M) Gun Larsson (L) Thomas Eneström

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7) Plats och tid Björkö skola/förskola, Björkö, klockan 16.15 18.25 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-25 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 1 (10) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 25 januari 2017, klockan 16.00 18.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S), Mikael Peterson (S)

Läs mer

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15 1(11) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.55 Beslutande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Sven-Olov Jansson (S) Sara Hansson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 10-18 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningens mötesrum, kl. 08.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (7)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (7) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-23 1(7) Plats och tid Lejonet, kommunhuset Öckerö, klockan 17.00 19.35 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.30 Beslutande Lars Ottosson, (pf) ordförande Lina Löfberg, (m) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (s) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Marianne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 4 3 Organisation av förskola och skola i Mullsjö kommun... 5 4 Motion om utredning och

Läs mer

Nämnden för Förskola & Grundskola

Nämnden för Förskola & Grundskola KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Omsorgens Hus Klockan 15:00.16:20 ande Ledamöter Anders Ekström (M), ordförande Jan Eric Knutas (L), 1:a vice ordförande Maj-Britt Rane

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:45

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:45 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:45 ande ledamöter Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson (M) Göran Hellmalm (L)

Läs mer

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl. 14.00 16.00 Beslutande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Ulla Christiansson (M) Johan Björn (M) Malin Ingelsbo (M) Kjell Claesson (M) Anders Martinsson (C)

Läs mer

ID Sammanträdesdatum Barn-och utbildningsnämnden

ID Sammanträdesdatum Barn-och utbildningsnämnden ID Malung-Sälens kommun Barn-och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-12:30 Beslutande Sofia Söderström (S), ordförande Bengt Nilsson (S) Lilian Olsson (S)

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C)

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) 1 (12) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, tisdagen den 20 juni 2017 kl 18:30 20.30 Beslutande Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018

Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018 Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018 2 (12) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Inkomna anmälningar och beslutade ärenden 2018... 5 Fortsatt ökning

Läs mer