Tillsynsplan Trollhättans Stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsynsplan Trollhättans Stad"

Transkript

1 trafiknämnden Tillsynsplan trafiknämnden har ansvar att utöva tillsyn över byggnadsväsendet och strandskyddet i kommunen enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken (MB). Denna uppgift utförs av Stadsbyggnadsförvaltningen, Stadsarkitektkontoret. Byggtillsynens syfte trafiknämnden prövar ärenden och utövar tillsyn samt ska verka för att lagar och regler inom plan- och bygglagens område följs. Nämndens tillsyn ska omfatta att byggherren fullgör sina skyldigheter enligt plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och föreskrifter i anslutning till lagen. Nämnden ska också ha tillsyn så att bestämmelserna i kapitel 8-11 i plan- och bygglagen samt kapitel 6-9 i planoch byggförordningen samt anslutande föreskrifter följs i övrigt. trafiknämnden ska i sitt arbete verka för en bebyggelse med en ändamålsenlig struktur samt en estetisk tilltalande utformning, en god livsmiljö och att bebyggelse lokaliseras till mark som är lämplig för sitt ändamål. Tillsynen omfattar både myndighetsutövning och förebyggande arbete. Det kan handla om prövning av ärenden, kontroll av efterlevnad av lagar och regler samt förelägganden men även om rådgivning, information och uppföljning. Arbetstid Arbetstid redovisas för respektive verksamhet i antal timmar per år. För att få ett begrepp om hur mycket tid som faktiskt används till kärnverksamheten måste man bestämma fördelningen mellan personlig tid, gemensam tid och den tid som ska ägnas åt det faktiska arbetet (kärnverksamheten). I verkligheten utförs mycket arbete på Stadsbyggnadskontoret som inte syns i tillsynsplanen. Dels är det övergripande arbete och samordning på kontoret. Sveriges Kommuner och Landsting anger att följande schabloner kan användas för beräkning av tidsfördelning. Med en årsarbetstid på 2080 timmar gäller följande: Tid för kärnverksamheten 50% = 1040 timmar/år Gemensam tid 25% = 520 timmar/år o Här avses träffar med kollegor i den egna och i andra kommuner, länsträffar, gemensamma projekt med mera samt olika typer av möten inom den egna organisationen för att tillstånds-, tillsyns- och kontrollarbetet skall kunna genomföras på ett effektivt sätt. Verksamhetsplanering, arbete för att ta framrutiner och mallar för kärnverksamheten samt administrativt arbete som tillexempel vård av register, med mera som inte är kopplat till enskilda ärenden eller verksamheter. 1(10)

2 trafiknämnden Personlig tid 25% = 520 timmar/år o Här återfinns semester, sjukdom, rehabilitering, vård av barn, föräldraledighet, egen utbildning och fortbildning för att arbetstagaren ska klara av kärnverksamheten. Det innebär att schablonmässigt används ungefär endast hälften av tiden till kärnverksamheten. Tillsynsområden Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) I Sverige finns krav för ventilationskontroll för att säkerställa ett tillfredsställande inomhusklimat i byggnader, BFS 2011:16 OVK 1 samt BFS 2012:6 OVK 2. Ansvar över tillsynen och att reglerna följs har Byggnadsnämnden och sker enligt Plan- och bygglagen (2010:900 kap 11) och Plan- och byggförordningen (2011:338 kap 8). Funktionskontrollen av ventilationssystem i skolor, flerbostadshus och industrier syftar till att erhålla ett bra inomhusklimat. I uppgifterna ingår att registrera utförda funktionskontroller och se till att dessa utförs i rätt tid. Ett register för den obligatoriska ventilationskontrollen finns och hålls uppdaterad. Byggnadsägaren ansvarar att besiktning utförs regelbundet av sakkunnig, 5 kap. 1 plan- och byggförordningen. Besiktningen ska göras med 3 eller 6 års intervaller beroende på typ av byggnad och ventilationssystem: 3 år: Förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande oavsett typ av ventilationssystem samt flerbostadhus, kontorsbyggnader och liknande med FT- och FTX-ventilation 6 år: Flerbostadshus (ej en- och tvåbostadshus), kontorsbyggnader och liknande med F-, FX- och S-ventilation. Kraven på funktionskontroll av ventilationssystem omfattar inte industribyggnader men ventilationssystem för kontor och personalutrymmen i industribyggnaden ska kontrolleras. FT-ventilation, fläktventilation där både frånlufts- och tilluftsflödena är fläktstyrda. F-ventilation, fläktventilation där endast frånluftsflödet är fläktstyrt. S-ventilation, självdragsventilation. FTX- och FX-ventilation avses FT- respektive F-ventilation med värmeåtervinning 2(10)

3 trafiknämnden Risker om målet inte uppnås: Människor i lokalerna riskerar en sämre hälsa med ökade problem med allergier, astma, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Riskerna på individnivå är en minskad livskvalité och försämrad hälsa. Riskerna på samhällsnivå är ökade kostnader för sjukvård och mediciner, ökande kostnader för sjukfrånvaro och försämrade resultat på skolor och arbetsplatser. Påföljder Åtgärdsföreläggande Vite Användningsförbud. Aktiv tillsyn Följa upp inkomna OVK:er kontakta fastighetsägare när giltig OVK saknas. Kontakta de fastighetsägare som ännu inte inkommit med efterfrågade uppgifter i och med kartläggningen och fortsätta upprätta register över tillsynsobjekten. Passiv tillsyn 1. Agera vid påpekande från allmänheten. Nästan uteslutande fastighetsägare eller hyresgäst som efterfrågar protokoll. Tidsåtgång OVK ärenden Antal/år Förväntat totalt antal OVK, inkomna registrera. (53%) Återkoppla till fast. (53%) Påminnelser (47%) Bearbeta påminnelser enkät Totalt: 83 Statistik utifrån Tillsynsenkät % har 3-årsintervall. Kommer troligtvis att öka då fler effektiviserar ventilationssystemen med värmeåtervinning. 55 % har 6-årsintervall. 3(10)

4 trafiknämnden Information och certifierade kontrollanter Lista på riksbehöriga kontrollanter finns på För mer information se Boverkets Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK 2012 ( Enkelt avhjälpta hinder (EAH) Enligt plan- och bygglagen 8 kap. 2 punkt 3 ska enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet avhjälpas i befintliga publika lokaler och på allmänna platser. Sedan 2003 finns Boverkets föreskrifter och allmänna råd till lagen, nuvarande författning: BFS 2013:9 HIN3. En ökad tillgänglighet handlar om den demokratiska rätten att kunna röra sig fritt och kunna verka i samhället även för personer med funktionsnedsättning. Byggnadsnämnden har tillsynsansvaret och är därmed ansvarig att övervaka att reglerna följs. Lokaler dit allmänheten har tillträde är sådana lokaler som riktar sig till, och används av, allmänheten. Ex. affärslokaler, restauranger, samlingslokaler eller annan publik verksamhet. Bostäder och arbetslokaler omfattas inte av kraven. Enligt föreskrifterna ska enkelt avhjälpta hinder åtgärdas så snart som möjligt, om det inte är orimligt med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna. Olika situationer kan bedömas olika beroende på hur förutsättningarna ser ut i just det fallet. Bedömningen av ett och samma hinder kan variera över tiden därför behöver frågan om ett hinder är enkelt att avhjälpa ständigt prövas. Den som rättsligt råder över hindret är ansvarig för att det åtgärdas. Risker om målet inte uppnås: Människor kan inte ta del av samhällslivet på lika villkor. På individnivå innebär det diskriminering och en minskad självständighet. På samhällsnivå finns det risk för kostnader i samband med hjälp för människor att klara sitt dagliga liv. Vilken typ av fysiska hinder omfattas av kraven? nivåskillnader ledstänger tunga dörrar ljudmiljö kontrastmarkeringar fast inredning skyltning parkeringsplatser för belysning handikappfordon 4(10)

5 trafiknämnden Påföljder Åtgärds- eller rättelseföreläggande Vite Åtgärda på den försumliges bekostnad, handräckning. Aktiv tillsyn Följa upp enkätsvar Kontakta fastighetsägare som ansett sig inte ha publik verksamhet i sina lokaler där misstanke finns att lokalen är publik. Påtala vikten av och kravet att inventera samt öka tillgängligheten genom anpassning av EAH. Undersöka om enkelt avhjälpta hinder är undanröjda på de fastigheter som enligt enkäten har medgivit detta. Kontakta de fastighetsägare som ännu inte inkommit med efterfrågade uppgifter i och med kartläggningen och fortsätta upprätta register över tillsynsobjekten. Passiv tillsyn Behandla och agera på inkomna anmälningar. Tidsåtgång EAH Aktiv ärenden Antal/år Bearbeta påminnelser enkät Tillsyn utifrån enkät, komplettera enkät EAH Passiv ärenden Antal/år Anmälningar EAH Bearbeta ärende Totalt: 111 Statistik utifrån Tillsynsenkät % av har Publika lokaler 10% har angett att de ej har EAH men det troligtvis har det. 5(10)

6 trafiknämnden Information För mer information se Boverkets skrift Enkelt avhjälpt från 2011( Hissar och andra motordrivna anordningar Hissar och vissa andra motordrivna anordningar ska besiktigas för att säkerställa hissens eller anordningens funktion och säkerhet enligt Boverkets författningssamling H 14. Med motordriven port och liknande anordning avses port, dörr, vägg, galler och grind som öppnas och stängs med motorkraft, om den är avsedd att användas för personeller fordonspassage. Författningen omfattar dock inte motordrivna portar och liknande anordningar som ingår i en maskinanläggning eller som utgör skydd mot tillträde till anläggningen. Anordningens ägare eller den som annars ansvarar för en motordriven anordning ska se till att anordningen besiktigas av ackrediterade kontrollorgan enligt 5 kap. 8 plan- och byggförordningen. Återkommande besiktning hissar: 2 år: varu- och småvaruhissar, soptransporthissar, trapphissar och plattformshissar, vilka enbart betjänar 1 2 bostäder. 1 år: övriga hissar. Återkommande besiktning rulltrappor och rullramper: 1 år: återkommande besiktningar. Återkommande besiktning motordrivna portar och liknande anordningar: 4 år: motordrivna portar och liknande anordningar inom inhägnat industriområde, vilka styrs med impulsdon i kombination med självövervakad kontaktlist eller med hålldon. 2 år: övriga motordrivna portar och liknande anordningar än ovan. Påföljd Användningsförbud Åtgärdsföreläggande med vite Byggsanktionsavgift enligt plan- och byggförordningen (PBF) 6(10)

7 trafiknämnden Aktiv tillsyn Kontrollera genom platsbesök att anordning/-ar är besiktigade och begära in besiktningsprotokoll för dessa anläggningar. Kontakta de fastighetsägare som ännu inte inkommit med efterfrågade uppgifter i och med kartläggningen och fortsätta upprätta register över tillsynsobjekten. Passiv tillsyn Agera vid inkomna icke godkända hissbesiktningar, åtgärdsförelägga fastighetsägaren. Tidsåtgång Hissar och andra motordrivna anordningar Aktiv ärenden Antal/år Hiss rulltrappa m.m. Tillsyn av anläggning 1-2 år. (51%) (intervall 4 år) Port m.m. Tillsyn av anläggning 2-4 år. (49%) (intervall 8 år) Bearbeta påminnelser enkät Hissar och andra motordrivna anordningar Passiv ärenden Antal/år Förväntat totalt antal Ej godkännda, inkomna registrera (1% antaget) 5 5 0,4 Följa upp, anmodan ,5 Följa upp, ålägga Totalt: 113 Statistik utifrån Tillsynsenkät 2013 Hissar och andra motordrivna anordningar per fastighet, 57% Förväntat antal 455st (181) Information och certifierade kontrollanter För mer information se BFS 2012:11 H 14. 7(10)

8 trafiknämnden Olovlig byggnation och ovårdade tomter En tomt skall oavsett om de är bebyggda eller ej hållas i vårdat skick. Enligt 8 kapitel i plan- och bygglagen är det den som äger tomten som ansvarar för att hålla tomten i vårdat skick. Det innebär att de skall skötas så att betydande olägenheter för omgivningen eller för trafiken inte uppkommer samt att risken för olycksfall begränsas. En tomt kan vara ovårdad för att det är skräpigt eller för att ett hus på tomten förfallit. Ingår även att växtligheten på tomten skall hållas efter så att den inte skymmer sikten för gatutrafik, eller medför olägenheter eller fara för förbipasserande eller för grannfastigheter. För särskilt värdefulla tomter ur ett historiskt eller miljömässigt perspektiv, kan särskilda skyddsbestämmelser ingå i en detaljplan eller i områdesbestämmelser. Påföljd Åtgärds-, eller rättelseföreläggande Användningsförbud Vite Åtgärda på den försumliges bekostnad, handräckning. Aktiv tillsyn Aktivt söka efter olovlig byggnation, felaktig byggnadsteknik och ovårdade tomter. Aktivt söka efter olovligt utnyttjande i strandskyddszon. Passiv tillsyn Behandla och agera på inkomna anmälningar. Tidsåtgång Olovlig byggnation / Ovårdad tomt Aktiv ärenden Antal/år Aktivt söka efter olovlig byggnation, felaktig byggnadsteknik och ovårdade tomter 40 Aktivt söka efter olovligt utnyttjande i strandskyddszon 40 Bearbeta olovlig byggnation /strandskyddsärenden från den (10)

9 trafiknämnden aktiva tillsynen. 320 Olovlig byggnation / Ovårdad tomt Passiv ärenden Antal/år Anmälningar olovlig byggnation, registrering Bearbeta ärende Totalt: 963 Kartläggning och uppföljning av fastigheter aktuella för tillsyn. Planen baseras på Stadsarkitektkontorets kompetens samt kartläggning i form av en enkät. Kartläggningen efterfrågar information om OVK, enkelt avhjälpta hinder samt hissar och andra motordrivna anordningar i Trollhättans kommun. Enkät och bakgrundsinformation togs fram under våren Fastighetsägare som ej inkommit med efterfrågad information eller där tveksamhet råder kring svaren kommer Stadsarkitektkontoret fortsätta kartläggningen och begära in informationen. Enkäten tog uppgifter om: Vilka OVK pliktiga anläggningar per fastighet/byggnad samt begäran om aktuellt protokoll vid avsaknad av detta. Vilka fastigheter som har publika lokaler och om dessa är inventerade samt anpassade. Vilka hissar och andra motordrivna anläggningar som finns i fastigheten samt när de är inventerade. Kartläggning/Enkät (2014) ärenden Påminnelser (stora) (h) Påminna Inkomna registrera Oklarheter Kvarvarande OVKer Totalt: 98 9(10)

10 trafiknämnden Administration Tidsåtgång Handläggning Tid per vecka (h) /år (h) Ekonomi, om ta ut avgift Informera/Rådgivande, lämna ut OVK:er, telefon m.m Strategiskt arbete Uppföljning/uppbyggnad, verksamhetsutveckling 2 92 Hemsida 4 IT- verktyg/system (solen m.m.) 16 Utveckla, bygga, underhålla registret. Bygg-R 20 *Förebyggande, trycksaker, informationskvällar ex. 2st Totalt: 564 Sammanställning Timmar OVK 83 EAH 111 Hissar och andra motordrivna anordningar 113 Olovlig byggnation / Ovårdad tomt 963 Kartläggning/Enkät 98 Administration För att utföra tillsyn på förordad nivå krävs enligt SKL:s beräkning av arbetstid 1,8 tjänster. 10(10)

TILLSYNSPLAN 2015-2018

TILLSYNSPLAN 2015-2018 TILLSYNSPLAN 2015-2018 Perstorps kommun Antagen av Byggnadsnämnden 2015-08 -27 99 Byggnadskontoret 2015-08-12 Inledning Byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked, tillsyn och vid delegation även

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Enkelt avhjälpta hinder Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Vad innebär HIN 3? Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 2015 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 Knivsta Kommun 2015-03-12 Handläggare: Christofer Mattsson BMN 2015/19 Bygg- och miljönämndens tillsynsplan enligt plan- och bygglagen för 2015 Tillsyn

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (2011:6) om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2009:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (1991:36) om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter BFS 2011:16 med ändringar till och med BFS 2017:10 Detta är en konsoliderad

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om ikraftträdande och övergångsbestämmelser och samtliga fotnoter; se respektive

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:16 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter;

Läs mer

Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun

Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun Inledning Miljö - och byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked och tillsyn enligt plan -och bygglagen. Miljö- och byggnadsnämnden ska verka för en god byggnadskultur

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

Byggnadsnämndernas tillsyn

Byggnadsnämndernas tillsyn Byggnadsnämndernas tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden Linköpings kommun linkoping.se

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden Linköpings kommun linkoping.se Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN Godkänd i bygg- och miljönämnden 2016-02-18 37 Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Inledning...3 Varför tillsyn...3 Vad är tillsyn enligt plan- och

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden , BMN 86. Linköpings kommun linkoping.se

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden , BMN 86. Linköpings kommun linkoping.se Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN Godkänd i bygg- och miljönämnden 2019-05-23, BMN 86 Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför tillsyn?... 3 Vad är tillsyn enligt

Läs mer

Kvalitetssäkring och samordning av tillsynsplaner Problematik som kan uppkomma i tillsynsarbetet

Kvalitetssäkring och samordning av tillsynsplaner Problematik som kan uppkomma i tillsynsarbetet Kvalitetssäkring och samordning av tillsynsplaner Problematik som kan uppkomma i tillsynsarbetet Ett samarbetsprojekt mellan Trollhättan, Uddevalla och Vänersborgs kommuner med stöd av Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Tillsynsplan Antagen av Bygg-, och räddningsnämnden , 12

Tillsynsplan Antagen av Bygg-, och räddningsnämnden , 12 Tillsynsplan 2017 Antagen av Bygg-, och räddningsnämnden 2017-01-19, 12 Inledning Byggnadsnämnden enligt PBL är den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter enligt denna lag. Byggnadsnämnden ansvarar

Läs mer

Byggnadsnämndens tillsyn

Byggnadsnämndens tillsyn Byggnadsnämndens tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1996:56 Boverkets föreskrifter om ändring av föreskrifterna och allmänna råden om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom från trycket den

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BFS 1994:40 Boverkets föreskrifter om ändring av föreskrifterna om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom från trycket den 22 november 1994 beslutade den 29 augusti

Läs mer

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se FunkiS Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se Certifierade funktionskontrollanter Kommunala handläggare 1 250 medlemmar av 1 400 Vägledning OVK FARO FARO-S AV OVK Remissinstans 1 Kurser 2015

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Bygglovenhetens tillsyn

Bygglovenhetens tillsyn 2013-11-21 1 (11) Bygglovenhetens tillsyn En rapport om tillsyn, Bygglovenheten i Järfälla kommun Dnr BYGG 2013-746 Medverkande tjänstemän: Anna Krohn, Bygglovhandläggare/ Projektledare tillsyn Helena

Läs mer

Kvalitetssäkring och samordning av tillsynsplaner Problematik som kan uppkomma i tillsynsarbetet

Kvalitetssäkring och samordning av tillsynsplaner Problematik som kan uppkomma i tillsynsarbetet Kvalitetssäkring och samordning av tillsynsplaner Problematik som kan uppkomma i tillsynsarbetet Ett samarbetsprojekt mellan Trollhättan, Uddevalla och Vänersborgs kommuner med stöd av Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2017

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2017 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2017 Dokumenttyp: Tillsynsplan 2017 PBL Diarienummer: BMN-2016/19 Beslutande nämnd: Bygg- och miljönämnden Beslutsdatum: 2016-12-15 Giltighetstid: 2017 Dokumentansvarig:

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

SAMMANFATTNING OVK från föredrag/seminarium.

SAMMANFATTNING OVK från föredrag/seminarium. SAMMANFATTNING OVK från föredrag/seminarium. Hoppas detta kan hjälpa er i ovk-arbetet. Ni får gärna kontakta mig. madeleine.andersson@jonkoping.se 036-105122 Jag kommer att göra en presentation till nämnden

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

HISSAR. Besiktning av hissar

HISSAR. Besiktning av hissar HISSAR Besiktning av hissar DEKRA Industrial AB DEKRA Industrial AB Presentation av oss Bertil Forsberg Kiwa Inspecta AB Tomas Kolkind DEKRA Industrial AB Mats Janlöv HSAB Vad är en hiss Hissdirektivet

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Ovårdade tomter & förfallna byggnader. Natalia Bielak Arenskogh Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör

Ovårdade tomter & förfallna byggnader. Natalia Bielak Arenskogh Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör Ovårdade tomter & förfallna byggnader Natalia Bielak Arenskogh Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör Boverkets referensgrupp De problem som vi ansåg var de största: o Ärenden kör fast o Svårigheter med

Läs mer

Exempel på tillsynsplan

Exempel på tillsynsplan Exempel på tillsynsplan Ett samarbetsprojekt mellan Jönköping, Sävsjö, Vetlanda och Värnamo kommuner Conny Eskilsson, Eva-Lott Karlsson, Bengt Ramde, Maria Thulin och Emilia Svenningsson 2014-05-01 TILLSYNSPLAN

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen gällande för Upplands-Bro kommun

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen gällande för Upplands-Bro kommun 1 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen gällande för Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-14 30 Bygg- och miljönamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 2 Innehållsförteckning Innehåll

Läs mer

Spara energi i bostadsrättsföreningen

Spara energi i bostadsrättsföreningen Spara energi i bostadsrättsföreningen Bostadsrätterna 16 maj Umeå Marcel Berkelder certifierad energiexpert, certifierad OVK kontrollant 1 2 3 Miljökvalitetsmålen 4 Naturvårdsverkets sammanfattande bild

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

PBL kunskapsbanken. PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10

PBL kunskapsbanken. PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10 PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10 Uppföljning tillsyn - Boverket 1 av 1 2014-04-08 16:47 Boverket har i uppgift att årligen samla in och sammanställa

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (11) Antaget av miljö- och byggnadsnämnden2019-02-11, 14. Gäller från: 2019-04-01 Ansvarig: miljö- och byggchef Revideras: 2019-09-09 Beslutsinstans: Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden,

Läs mer

Tillsynsplan 2019 Byggenheten Lomma kommun

Tillsynsplan 2019 Byggenheten Lomma kommun Tillsynsplan 2019 Byggenheten Lomma kommun Inledning Miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked och tillsyn enligt plan- och bygglagen. Miljö- och byggnadsnämnden ska verka för en god

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

FÖRSLAG TILL TILLSYNSPLAN ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN FÖR ALINGSÅS KOMMUN 2016-2017

FÖRSLAG TILL TILLSYNSPLAN ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN FÖR ALINGSÅS KOMMUN 2016-2017 FÖRSLAG TILL TILLSYNSPLAN ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN FÖR ALINGSÅS KOMMUN 2016-2017 Antagen av samhällsbyggnadsnämnden datum, xx Tillsynsplan för Alingsås kommun Inledning Samhällsbyggnadsnämnden har ansvar

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION FALKENBERGS KOMMUN 2019-01-24 BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Beslutanderätten i nedanstående ärendegrupper uppdrages till där angivna delegater (markerade med respektive

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers Regeringsuppdrag till Boverket Boverket ska göra en bedömning av behovet av att införa krav på tillsynsplan för byggnadsnämnderna motsvarande vad

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 20 november 2017 kl. 09:00 11:35.

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 20 november 2017 kl. 09:00 11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 20 november 2017 kl. 09:00 11:35. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Martin Äng

Läs mer

KOMMUNAL TILLSYN AV FASTIGHETER HUR GÅR DET TILL?

KOMMUNAL TILLSYN AV FASTIGHETER HUR GÅR DET TILL? KOMMUNAL TILLSYN AV FASTIGHETER HUR GÅR DET TILL? 2 OM DENNA SKRIFT Kommunal tillsyn av byggnader och fastighetsägare sker inom olika områden och inom olika lagrum. Det innebär att det ofta är olika kommunala

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG 2011-05-11 Förtydligad 2015-06-04 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar miljö-

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24. 3 Riktlinjer för oljeavskiljare i Kils kommun MN 18/119

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24. 3 Riktlinjer för oljeavskiljare i Kils kommun MN 18/119 MYNDIGHETSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-11-07 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 7 november 2018, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information till nämnden 2018

Läs mer

Tillsyn - föreskrifter

Tillsyn - föreskrifter Tillsyn - föreskrifter PBL (Avkortad text) 11 kap. 5 En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns

Läs mer

En ny plan- och byggförordning

En ny plan- och byggförordning En ny plan- och byggförordning Camilla Adolfsson Sara Benjamin PBL-kommitténs bet. Får jag lov (SOU 2005:77) Regeringens prop. Ett första steg för en enklare plan- och bygglag (prop. 2006/07:122) Andra

Läs mer

TILLSYNSPLAN För plan- och byggverksamheten i Färgelanda kommun. Dnr Fastställd av Myndighetsnämnden

TILLSYNSPLAN För plan- och byggverksamheten i Färgelanda kommun. Dnr Fastställd av Myndighetsnämnden TILLSYNSPLAN 2016-2018 För plan- och byggverksamheten i Färgelanda kommun Dnr 2016-60 Fastställd av Myndighetsnämnden 2016-03-31 80 Plan- och byggkontoret 2016-03-22 Innehåll Innehåll... 1 Inledning...

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn och tillämpning av plan- och bygglagstiftningen i Uppsala län 2016.

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn och tillämpning av plan- och bygglagstiftningen i Uppsala län 2016. Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn och tillämpning av plan- och bygglagstiftningen i Uppsala län 6. Syftet med denna sammanställning och analys är att göra den uppföljning och utvärdering som plan-

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Med stöd av 6 kap 37 och 38 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Länsstyrelsen

Läs mer

Välkomna till Sundsvall Kommunala handläggare av OVK FSB

Välkomna till Sundsvall Kommunala handläggare av OVK FSB Välkomna till Sundsvall Kommunala handläggare av OVK FSB 2018-05-16 PBF kap 8 2 Byggnadsnämndens tillsyn om inte annat anges i detta kapitel eller annan författning ansvarar byggnadsnämnden för tillsynen

Läs mer

Tillsynsplan Enligt PBL (Plan och bygglagen) Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Tillsynsplan Enligt PBL (Plan och bygglagen) Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Tillsynsplan 2017 Enligt PBL (Plan och bygglagen) Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen

Läs mer

Sammanställning från besiktningsverksamheten år 2016 inom Boverkets ansvarsområde

Sammanställning från besiktningsverksamheten år 2016 inom Boverkets ansvarsområde Promemoria Datum 2017-08-30 Diarienummer 1006/2017 Krister Svensson Telefon dir: 0455-35 30 28 E-post: krister.svensson@boverket.se Sammanställning från besiktningsverksamheten år 2016 inom Boverkets ansvarsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2014:471 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om plan-

Läs mer

Verktygslådan. Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret

Verktygslådan. Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret Verktygslådan Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret Verktygslådan forts. Rättelse på försumligs bekostnad Handräckning från

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr P 1373-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-23 i mål nr M 4182-14, se bilaga A KLAGANDE Islamiska

Läs mer

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL I figurerna nedan visas övergripande förslag på hur energifrågan kan hanteras i byggprocessen och hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om energideklaration för byggnader; SFS 2006:985 Utkom från trycket den 30 juni 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens syfte

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden Delegationsbestämmelser Byggnadsnämnden Antagna den 26 juni 2019 Gäller från och med den 1 juli 2019 1 Inledning... 3 Generell begränsning av delegeringens omfattning... 3 Ersättare för ordföranden...

Läs mer

Sammanställning från besiktningsverksamheten år 2015 inom Boverkets ansvarsområde

Sammanställning från besiktningsverksamheten år 2015 inom Boverkets ansvarsområde BOVERKET 2016-10-27 1(10) Krister Svensson 0455-35 30 28 Sammanställning från besiktningsverksamheten år 2015 inom Boverkets ansvarsområde Sammanställningen grundar sig på uppgifter från följande kontrollorgan:

Läs mer

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna.

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Beddingestrand 2015-03-29 Motion Frank Rambris 4:33 Jag begär att hela styrelsen avgår. #1. De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Jag har påpekat nedan varje år. Det är samfällighets

Läs mer

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900)

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900) yggnadsnämndens delegeringsordning (PL 2010:900) Dokumenttyp Delegeringsordning Fastställd/upprättad 2011-04-19 av ygglovsnämnden 32 Senast reviderad 2016-03-01 av yggnadsnämnden 21 Detta dokument gäller

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun Titel: Riktlinje för vård av byggnader och tomter 1 (7) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 3.0 Fastställd: MBN 2017-05-11, 58 Uppdateras: 2019 Riktlinje för vård av byggnader och tomter

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Svenska Kyrkan. Kiwa Inspecta. Vad styr våra besiktningar. [presentation title] via >Insert >Header & Footer

Svenska Kyrkan. Kiwa Inspecta. Vad styr våra besiktningar. [presentation title] via >Insert >Header & Footer [presentation title] via >Insert >Header & Footer Svenska Kyrkan Vad styr våra besiktningar Vi skapar säkerhet, förtroende och långsiktig hållbarhet. 2 2018-11-20 Det här är Fakta Antal medarbetare Antal

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen och miljöbalken för Vaxholms Stad

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen och miljöbalken för Vaxholms Stad Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen och miljöbalken för Vaxholms Stad 2017-2021 Antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2017-03-15 27 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00 Fax:

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS 1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS Antaget av kommunfullmäktige 2008-06-18, 16 2009-09-23 69 1 2 Allmänt Utöver det som föreskrivs i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet samt annan lagstiftning

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Ärende 8 En presentationsversion av delegationsordningen, som redovisar förändringarna med röd text. Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Förkortningar;

Läs mer

DOM 2015-07-02 Stockholm

DOM 2015-07-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-07-02 Stockholm Mål nr P 3231-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-17 i mål nr P 3956-14, se bilaga KLAGANDE O T MOTPART

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn

Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn Innehåll Tillsyn och påföljder, förutsättningar Utredning och handläggning Föreläggandetyper Typer av förbud Undvik handläggningsfel Rättspraxis Exempel Nya byggsanktionsavgifter

Läs mer

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Grästorps kommun Miljö- och byggnämnden Styrdokument Dnr 321/2018 Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Fastställd av miljö- och byggnämnden 2018-10-25 Uppdateras före 2012-10-25

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (15) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Ledamöter Lena Hållinder Berglund (S) Mikael Swahn (S) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e v ordf Sven-Olov

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2018-05-28 Stockholm Mål nr P 2934-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-03-14 i mål nr P 5633-17, se

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P , se bilaga A MARK- OCH MILJOOVERDOMSTOLENS DOMSLUT

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P , se bilaga A MARK- OCH MILJOOVERDOMSTOLENS DOMSLUT SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Mark-och miljööverdomstolen 2015-6~>- 0 2(j P 1666-15 060102 Stockholm Sid l (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-30 i mål nr P 3905-14,

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

DELEGATIONSORDNING BYGG

DELEGATIONSORDNING BYGG DELEGATIONSORDNING BYGG MILJÖ- OCH BYGGNÄMND ANTAGEN 2012-12-05 145 REVIDERAD 2013-02-06 10 2015-02-11 7 2015-12-16 234 2016-12-08 261 Sidan 2 av 12 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap

Läs mer

1. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.

1. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen. Claes Thunblad Stadsmiljö 08-508 263 71 claes.thunblad@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Olycksfallstillbud med anledning av yvigt växande häckar vid vägar och korsningar i framför

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan 2013-2015. från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan 2013-2015. från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2013-2015 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2013-2015 Utgiven av: Författare: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Beställning: Länsstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer