Gud i kulissen. av Federico García Lorca

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gud i kulissen. av Federico García Lorca"

Transkript

1 1 (9) Gud i kulissen maränger trumpeter oändligheter av Federico García Lorca Teater Halland, vt/ht 2016 Föreställning / produktion: Teater Halland Premiär 20 februari 2016 Framtaget av Maria Ericson, teaterchef och Stellan Larsson, dramaturg. Om Spanien på Lorcas tid Den spanske poeten och dramatikern Federico Garcia Lorca föddes 1898 och mördades av fascisterna 1936, när spanska inbördeskriget just startat. Under hela hans livstid var det politiskt oroligt i Spanien. Framförallt pågick en kamp mellan nationalistiska krafter som ville se ett spanskt imperium med konservativa värden och stränga kristna normer och rörelser som strävade efter ett modernt, demokratiskt och liberalt Spanien. 1898, samma år som Lorca föddes, låg Spanien i krig mot USA och förlorade kolonierna Kuba, Filippinerna och Puerto Rico. De sociala oroligheterna i Spanien ökade och 1923 genomfördes en militärkupp som följdes av diktatur tvingades diktaturen bort och 1931 utropades republik av en koalition mellan republikaner och socialister. Trots att regeringen försökte genomföra flera reformer präglades Spanien i början av 1930-talet av social oro, massarbetslöshet, strejker, ekonomisk depression och ständiga regeringskriser bildades en folkfrontsregering av republikaner på vänsterkanten, syndikalister, socialister och kommunister. Men samtidigt fick det fascistiska och nationalistiska Falangistpartiet ökat stöd och sommaren 1936 genomfördes en militärkupp som blev starten på spanska inbördeskriget. Kriget avslutades 1939 med fascistisk seger och Spanien blev militärdiktatur under general Francisco Franco. Diktaturen upprätthölls ända till Francos död 1975.

2 2 (9) Diskussionsfrågor om kolonialismen, nationalismen och fascismen. Hur tror du sönderfallet av det spanska koloniala väldet kan ha påverkat Spanien i början av 1900-talet? Har ni läst om fascism och om nationalism? Diskutera nationalismen och fascismen på 1920-talet. Finns det liknande tendenser idag? Katolska kyrkans roll i Spanien under Lorcas tid Den katolska kyrkan i Spanien var under Lorcas tid mycket konservativ och stod nära den nationalistiska och fascistiska rörelsen. De tre citaten nedan är hämtade från texten Rundskrivelse från de spanska biskoparna (1938): Den nationella rörelsen har utlöst en ström av kärlek, som samlar sig kring Spanien och dess historiska värden, och som tar avstånd från alla de utländska element, vilka drivit oss i fördärvet. Och när som fosterlandskärleken för vår Herre Kristi skull höjer sig över det rent naturliga planet, kan den nå upp till kärlekens högsta höjder; sålunda ha vi sett äkta kristlig kärlek slå ut i blom, då tusentals spanjorer gjutit sitt blod med ropet: `Leve Spanien! Leve Kristus. Konungen!...utan präster, utan kyrka, utan gudstjänst, utan lag och rätt, utan auktoritet, äro de ett byte för en fruktansvärd anarki, för hunger, elände och nöd. När Spanien åter sätter Gud främst, då skall det också gå Spanien väl. Lorca hade en stark känsla för religionen, men var samtidigt mycket kritisk till den spanska kyrkans konservativa, nationalistiska och främlingsfientliga ideologi. Han var inte direkt politiskt engagerad, men han var intellektuell, han var poet och skrev om kärlek, patriarkala strukturer och om att välja sin egen väg, även om den vägen går på tvärs mot samhällets normer. Dessutom var han homosexuell. Allt detta sammantaget gjorde honom till en nagel i ögat på den nationalistiska rörelsen och detta var också anledningen till att han mördades. Innehållet i ovanstående olika avsnitt är till stor del hämtat från Teater Hallands pedagogiska/historiska material, Lorcas Spanien om Spanien och Federico Gárcia Lorca, sammanställt av historikern Henrik Berggren. Ett studiematerial som är anpassat till föreställningen och teaterns Lorcaproject. Materialet finns att ladda ner från Teater Hallands hemsida

3 3 (9) Pjäsens handling Pjäsen Gud i kulissen-maränger trumpeter oändligheter utspelar sig i himmelriket. Gud är på dåligt humör. Ingenting är som det brukar vara. Gud är trött på människorna och vill förinta dem och hela planeten Jorden. Ett antal gestalter i himmelriket försöker muntra upp Gud, men är samtidigt provocerande. Det finns även andra konflikter i himmelriket - inte minst mellan Gud och Djävulen. Diskussionsfrågor om föreställningens konstnärliga uttryck Hur tror du sönderfallet av det spanska koloniala väldet kan ha påverkat Spanien i början av 1900-talet? Vilka olika konstformer och uttryck fanns det i föreställningen? Scenbilden Hur såg scenbilden ut? Vilken miljö tror du scenografen tänkt på när han skapat scenbilden? Vad kan det betyda att pjäsen utspelar sig i den miljö vi ser? Fanns det några speciella färger du la märke till? Vad tror du de kan betyda? Vilka olika saker fanns på scenen? Hur användes de? Vilka tankar fick du av scenbilden? Påminde den om något som du känner till? Kostymerna Hur såg kostymerna ut? Vad tror du kostymtecknaren tänkt på när han skapat kostymerna? Lista upp dem. Vilken stil var det på dem? Vilka färger var det? Fanns det speciella mönster som du la märke till? Vad tror du de kan betyda? Vad säger de olika kostymerna om de olika rollerna? Fick du några tankar eller associationer av dem?

4 4 (9) Mask, frisyrer och peruker Ordet mask betyder på teatern både fasta masker och smink. Kommer du ihåg hur mask /smink såg ut på de olika skådespelarna. Tänk på färg och form. Kommer du ihåg rollfigurernas frisyrer och peruker. Hur såg de ut? Hur passade mask och frisyr ihop med de olika rollfigurerna? Vad kan de olika maskernas och frisyrernas färg och form betyda? Musiken Vilka olika instrument användes i föreställningen? Vilken typ av musik var det? Fick du några tankar eller påminnelser av den? Var det olika typer av musik i olika delar av föreställningen? Om du tycker att det var olika sorts musik, vad kunde de olika musikstilarna betyda i föreställningen? Fanns det andra saker på scenen som användes som musikinstrument? Vad tror du att det betydde? Dans och rörelse Hur rörde sig skådespelarna? Var det dans? I så fall vilken typ av dans? Fick du några tankar eller associasioner av den? Fanns det någon episod i föreställningen där dans / rörelse var extra tydlig? Var det någon speciell rollfigur som dansade / rörde sig på ett speciellt sätt? Vad tror du att det kan betyda?

5 5 (9) Ljuset Ljus är en viktig del av scenbilden och den visuella upplevelsen. Ordet ljusmoment betyder att ljuset växlar i styrka, färg och riktning under föreställningen. Hur såg ljuset ut? Tyckte du stämningen på scenen förändrades när ljuset ändrades? I så fall hur? Vad tror du de olika ljusmomenten kan betyda? Hur såg scenbild och kostymer ut i ljussättningen? Förändrades scenbilden, kostymerna och rollfigurerna på grund av ljuset? I en episod i föreställningen var det blinkande stroboskopljus. Hur upplevde du det ljuset? Vad hände i övrigt i den episoden? Kommer du ihåg hur det hängde ihop med det blinkande ljuset? Olika former av bilder När det talas om bilder i teaterföreställningar syftas det oftast på den visuella bilden, bland annat scenografin och var på scenen skådespelarna står på scenen inte minst i förhållande till varandra. Finns det bilder /händelser i föreställningen som du särskilt kommer ihåg? Hur började föreställningen? Vilka var på scenen? Kan du komma ihåg hur de stod de placerade? När tycker du att föreställningen hade sin höjdpunkt var som mest intensiv? Vad gjorde skådespelarna då? Hur såg bilden ut? Vad hände på scenen? Kommer du ihåg något stillsamt ögonblick i föreställningen? Vad gjorde skådespelarna vid det tillfället? Hur såg bilden ut? Hur slutade föreställningen? Hur stod skådespelarna placerade? Vad tror du bilden i slutet betydde?

6 6 (9) Texten Som publik får man också tankar och associationer utifrån vad rollfigurerna säger, det som finns i pjäsens text. Vilken stil var det på texten? Var den realistisk och eller poetisk? Var den lätt eller svår att förstå? En del av texten är dikter av Lorca. Var det tydligt vilka delar som var dikter? Hur upplevde du dikterna i föreställningen? Diskussionsfrågor om rollfigurerna Vilka var de olika rollfigurerna? Varför är det just dessa rollfigurer i pjäsen? Gud Vad gör Gud i föreställningen? Vilken sinnesstämning är Gud i? Känner du någon som påminner om hur Gud är i föreställningen? Hur skulle du beskriva den personen? Känner du igen dig själv i det som Gud gör och säger? Om du känner igen dig i vad Gud gör varför gör du som du gör? Om du inte känner igen vad Gud gör vad tror du är anledningen till att han är som han är? Ängeln Vad gör Ängeln i föreställningen? Under föreställningen byter Ängeln till olika kostymer. Kan du beskriva dem, vad associerar du till? Vad tror du ligger bakom Ängelns förvandlingar? Känner du någon som påminner om Ängeln? Hur skulle du beskriva den personen? Känner du igen något från ditt eget liv i det som Ängeln gör och säger?

7 7 (9) Om du känner igen dig i vad Ängeln gör varför gör du som du gör? Om du inte känner igen vad Ängeln gör vad tror du är anledningen till att hon är som hon är? Narren och Matadoren Vad gör Narren respektive Matadoren i föreställningen? Hur skulle du beskriva Narren och Matadoren? Vad tror du deras funktion i handlingen är? Kan du känna igen det som Narren och Matadoren gör? Känner du någon som påminner om deras karaktärer? Djävulen Vad gör Djävulen i föreställningen? Kan du känna igen det som Djävulen gör? Känner du någon som påminner om Djävulen? Hur skulle du beskriva den personen? Känner du igen något från ditt eget liv i det som Djävulen gör och säger? Om du känner igen dig i vad Djävulen gör varför gör du som du gör? Om du inte känner igen vad Djävulen gör vad tror du är anledningen till att han är som han är? Diskussionsfrågor om rollfigurernas relationer till varandra Hur är relationen mellan Gud och Ängeln? Hur är relationen mellan Gud och Narren och Matadoren? Hur är relationen mellan Gud och Djävulen? Hur är relationen mellan Djävulen och Ängeln? Kommer du att tänka på något särskilt som visar hur de olika relationerna är?

8 8 (9) Diskussionsfrågor om Gud, religion och människorna Idag diskuteras religion nästan dagligen inte minst i olika medier. Vad är det som diskuteras? Tycker du det diskuteras mer nu än tidigare? I så fall varför? Tycker du att världen och samhället har förändrats under de senaste åren? I så fall hur? Om det skett förändringar tror du det har med religiösa diskussioner att göra? Märker du några förändringar kring detta i skolan, bland dina vänner, där du bor? Vad tror du Gud och religion betytt för människor tidigare i historien? Vad betyder Gud och religion idag? Har det blivit någon förändring mot hur det var tidigare? I så fall varför? Vem eller vad är Gud? Vem är Gud i pjäsen? Varför tror du Lorca gestaltar Gud på detta sätt? I pjäsen säger människorna att de inte längre tror på Gud. Varför tror du att de säger detta? Finns det någon speciell anledning eller kanske flera? I pjäsen vill Gud krossa människorna och hela planeten Jorden. Varför tror du att Gud vill krossa oss alla och vår planet? Finns det flera anledningar? Vad kunde anledningen vara när Lorca skrev pjäsen, (1918, för cirka 100 år sedan)? Vad skulle anledningen kunna vara idag? Är det något som har med vår tid och våra liv att göra? Vad skulle det kunna vara? I pjäsen säger Gud att Kristus är en galning och att han ska vara fastkedjad. Varför tror du Gud säger detta? Har Kristus gjort något speciellt för att kallas galning och att förtjäna ett sådant straff? I så fall vad? Tycker du att Kristus gjorde något bra eller något dåligt? Varför? I pjäsen säger Gud att poeterna sitter i en liten bur och att de matas med fågelfrö och sallad. Varför tror du att poeterna sitter i en bur? Har Gud låst in dem? Har de gjort något som de straffas för? I så fall vad? Tror du Gud ser poeterna som farliga? Varför? Lorca var själv poet. Vad tror du han menade med att låta Gud säga detta?

9 9 (9) Diskussionsfrågor om religion och politik Lorca hade en stark känsla för religionen, men var också kritisk till den spanska katolska kyrkans politiska ställningstagande. Vad tror du detta betydde för Lorca och för hans arbete som pjäsförfattare och poet? Finns det religioner eller religiösa företrädare idag som tar tydlig politisk ställning? Vilka i så fall? Hur yttrar det sig? Vilka konsekvenser kan det få om religionen eller religiösa företrädare har politisk makt? Finns det exempel på detta idag? I så fall vilka? Diskussionsfrågor om det onda och det goda I religioner är förhållandet mellan det onda och det goda ofta ett viktigt motsatspar. Utan det ena kan vi inte se det andra. Är det självklart vad som är ont och gott i olika situationer? Finns det situationer när det onda kanske är ett nödvändigt ont? Är det goda alltid gott? Fundera på exempel och diskutera detta. Tycker du det finns tydliga representanter för det onda respektive det goda i pjäsen? Vilka är det i så fall? Materialet är framtaget av Maria Ericson och Stellan Larsson till Teater Hallands föreställning Gud i Kulissen. Se också det större historiska materialet, framtaget för teaterns Lorca Project av Henrik Berggren som också finns på www. teaterhalland.se under Gud i kulissen Copyright allt pedagogiskt material: Teater Halland AB Kontakt: Maria Ericson, maria.ericson@teaterhalland.se

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow 1 (5) Att vara Andreas manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow Föreställning / produktion: Teater Halland Premiär 21 oktober 2016 Framtaget av Maria Ericson,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING DUVA Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING Stockholm november 2016 Hej och välkomna till UngaTurs föreställning DUVA. Här kommer en handledning som du som lärare kan använda dig av för att utvidga

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning När knoppar brister. Föreställningen handlar om Alva och Carro som, ensamma

Läs mer

Håkan Elofsson Flamenco 1

Håkan Elofsson Flamenco 1 Håkan Elofsson Flamenco 1 2 Flamenco Sol y Sombra Flamenco är livsfarligt!! Den är på riktigt. Den är utbränd vit eller som svartaste skugga. I skuggan lurar Duenden. Duenden är närvaron av döden, det

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla efter en allåldersbok av Oscar K och Dorte Karrebaek www.tigerbrand.se cirkustigerbrand@telia.com tel. 08-665 80 18 Inledning

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TRESTEG

LÄRARHANDLEDNING TRESTEG LÄRARHANDLEDNING TRESTEG Om Lärarhandledningen Det är sommarlov. På en gräsmatta i ingenmanslandet mellan två bostadsområden försöker några barn, som är för stora för att leka, att fylla dagarna i det

Läs mer

GUD I KULISSEN. Maränger Trumpeter Oändligheter

GUD I KULISSEN. Maränger Trumpeter Oändligheter GUD I KULISSEN Maränger Trumpeter Oändligheter Teatern är poesin som lyft från boksidorna och blivit människa. Federico García Lorca Teater Halland presenterar Gud i kulissen maränger trumpeter oändligheter

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 Innehåll Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 FÖRORD Påskveckan infaller någon gång i mars eller i april. Det är en intensiv tid på många sätt, också i naturen då vinter möter

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Tronco Flamenco extramaterial arbeta vidare i skolan

Tronco Flamenco extramaterial arbeta vidare i skolan TroncoFlamenco extramaterial arbetavidareiskolan 1. Grundskolansmål 2. OmFlamenco 3. OmJohnBauer 4. OmFederícoGarcíaLorca 5. Attprataommusikochdans 6. Egetskapande 7. Arbetavidareinomandraämnen 8. Textfrånföreställningen,påtrespråk.

Läs mer

Extramaterial till Historia 7-9

Extramaterial till Historia 7-9 Extramaterial till Historia 7-9 Imperalism och världskrig s. 91-180 Här finns gratis extramaterial som hör till Capensis Historia 7-9. Allt extramaterial har en tydlig koppling till historiaboken, men

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Predikan. 5 i påsktiden 2010, årg. 2.

Predikan. 5 i påsktiden 2010, årg. 2. Predikan 5 i påsktiden 2010, årg. 2. När man läser dagens evangelietext står man som nutidssvensk lite förundrad över vissa av Jesu formuleringar. Jag provade dem på en vän till mig, jag sade: Du är min

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Trollkarlen från Oz hos oss. Föreställningen är en nyskriven,

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

KRIG - FASCISM - DIKTATUR - UPPRÄTTELSE

KRIG - FASCISM - DIKTATUR - UPPRÄTTELSE KRIG - FASCISM - DIKTATUR - UPPRÄTTELSE MUR DE LA MEMÒRIA 1936 2016 PALMA DE MALLORCA För 80 år sedan, här utanför muren till den kommunala kyrkogården i Palma, ekade skotten - blodet färgade marken röd

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Alternativa inledningsord till familjemässan

Alternativa inledningsord till familjemässan Alternativa inledningsord till familjemässan Efter tilltalet presenteras dagens och gudstjänstens speciella karaktär. 1. Vi har blivit döpta till Guds barn. Som en stor familj har vi kommit inför Gud.

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Andlig Klarsyn. En måttstock för den Kristna församlingen

Andlig Klarsyn. En måttstock för den Kristna församlingen Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen 1 Joh. 4:1-6 Mina kära, sätt inte tro till alla andar utan pröva om de kommer från Gud, ty många falska profeter har gått ut i världen. 2 Så kan

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Teater 23 har stöd av Statens Kulturråd, Malmö Stad och Region Skåne.

Teater 23 har stöd av Statens Kulturråd, Malmö Stad och Region Skåne. TEATER 23 Teater 23 är en av Sveriges äldsta fria teatrar som gör teater för barn och ungdomar såväl i Malmö som på turné runt om i Sverige. Vi ska göra föreställningar som håller hög kvalité i alla led

Läs mer

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det« >>VERKLIGHETENS FOLK >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«på en teater har man på uppdrag av regeringen dragit igång ett

Läs mer

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault ATT ossa EN ITCH EN LÄRARHANDLEDNING AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut Formgivning Suzane Crépault Innehållsförteckning Inledning 1 Inför teaterbesöket 1 Efter teaterbesöket 2 Tips 3 Att Bossa en Bitch

Läs mer

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault ATT ossa EN ITCH EN LÄRARHANDLEDNING AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut Formgivning Suzane Crépault Innehållsförteckning Inledning 1 Inför teaterbesöket 1 Efter teaterbesöket 2 Tips 3 Att Bossa en Bitch

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Tidsram: minuter. Lukas 23:35-43

Tidsram: minuter. Lukas 23:35-43 Kristus är vår kung Kristus konungens dag (år C) (24 november 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 23:35-43 Folket stod där och såg på. Rådsmedlemmarna hånade honom och sade: Andra har han hjälpt, nu får

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

lilla spöksonaten innehåll

lilla spöksonaten innehåll lilla spöksonaten innehåll till dig som lärare tankar om föreställningen prata om föreställningen övningar inspiration och process analys och samtal till sist... programblad en del av västra götalandsregionen

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

LPP 8P2 Historia, samhällskunskap och geografi Centralt innehåll

LPP 8P2 Historia, samhällskunskap och geografi Centralt innehåll LPP 8P2 Historia, samhällskunskap och geografi Centralt innehåll Samhällsresurser och fördelning Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

JESUS FÖRKLARAR LAGEN

JESUS FÖRKLARAR LAGEN JESUS FÖRKLARAR LAGEN 6 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (16 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:17-37 eller 5:20-22a, 27-28, 33-34a, 37 Jesus och lagen Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar

Läs mer

DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL MED STÖD AV

DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL MED STÖD AV DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL WWW.MANTEATERN.SE MED STÖD AV Vad kul att du valt att gå och se BEFORE tillsammans med din klass! Varmt

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

EFTER HAMLET LÄRARMATERIAL

EFTER HAMLET LÄRARMATERIAL EFTER HAMLET LÄRARMATERIAL TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Vad roligt att ni ska se föreställningen Efter Hamlet! En föreställning vi gör i samarbete med Backa Teater i Göteborg. Detta är ett lärarmaterial som

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

MAGNET LÄRARMATERIAL

MAGNET LÄRARMATERIAL MAGNET LÄRARMATERIAL TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Detta är ett lärarmaterial som ska ge dig och din klass möjlighet att arbeta med föreställningen Magnet på olika sätt både före och efter visningstillfället.

Läs mer

Elevmaterial Livets steg om riter

Elevmaterial Livets steg om riter Elevmaterial Livets steg om riter Apachernas soluppgångsdans, Arizona, USA Människor har det gemensamt att de vill uttrycka det som är viktigt genom handlingar. När vi utsätts för starka sinnesrörelser

Läs mer

Närvarande KAPITEL ETT

Närvarande KAPITEL ETT KAPITEL ETT Närvarande Ett inledande kapitel om nödvändig mångfald i Svenska kyrkan och ödmjukhet inför Gud, om brist på tro och tillit i Svenska kyrkan, om Guds närvaro och vår närvaro och om att Gud

Läs mer

Byt sedan så att Grupp B får komma på ett evenemang de skall vara publik till och Grupp A får gissa.

Byt sedan så att Grupp B får komma på ett evenemang de skall vara publik till och Grupp A får gissa. PRATA OM TEATER Ska du och dina elever besöka teatern för att se en föreställning? Vissa har aldrig varit på teater, vissa är väldigt teater-vana och kanske själva går på teaterskola på fritiden. Hur som

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Ramundeboda Kyrka i Laxå 2 oktober 2009 Rigmor Johansson 15 maj 1945 20 september 2009 2009-09-21 Solen har gått ner Kära R! Idag fick jag samtalet som jag förstått skulle komma. Din livslåga slocknade

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. 2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började

Läs mer

Vad betyder det att vara Kristen?

Vad betyder det att vara Kristen? Vad betyder det att vara Kristen? Tim Conway illbehonest.com/svenska Bruden och brudgummen har en börda. De har en kärlek till folket som kommer till deras bröllop. Och de vet att många av människorna

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

diskussionsunderlag Hallelujabröllop

diskussionsunderlag Hallelujabröllop diskussionsunderlag Hallelujabröllop Religion Vad är religion? Vad innebär det att vara religiös? Är du religiös? Om ja, vad innebär religionen för dig? Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder,

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer