Fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fritidsgårdsverksamhet i Orminge"

Transkript

1 (8) KRAVSPECIFIKATION med FÖRFÅGNINGSUNDERLAG Fritidsgårdsverksamhet i Orminge På Fritidsnämndens sammanträde , 26, beslöts följande 1. Fritidsnämnden beslutar att genomföra en direktupphandling av Boo Folkets Hus avseende fritidsgårdsverksamhet i Orminge som finansieras med ett verksamhetsstöd i form av utökat föreningsbidrag för tiden Fritidsnämnden ska besluta om bidragets storlek efter att föreningen svarat på hur den avser att driva och organisera verksamheten. 3. Fritidsnämnden ska godkänna överenskommelse mellan kommunen och Boo Folkets Hus avseende fritidsgårdsverksamhet innan denna blir giltig. Nacka kommun, Fritidsnämnden, nedan kallad beställaren är ansvarig nämnd för fritidsgårdsverksamhet i Nacka. Nämnden ansvarar för finansiering och mål. Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation genom idrotts- och fritidsenheten är nämndens ombud. Idrotts- och fritidsenheten ansvarar för strategisk planering, beställning/upphandling och uppföljning av verksamheten. I det kontrakt som kommunen avser att teckna med Boo Folkets Hus kommer denna kravspecifikation med bifogade dokument och föreningens svar på förfrågningsunderlag att ligga till grund. Boo Folkets Hus ska lämna svar på bifogat förfrågningsunderlag innan direktupphandlingen kan slutföras. Kravspecifikation I kravspecifikationen beskrivs inriktning, krav och omfattning på verksamheten. Förutsättningar Utföraren ska svara för driften av den dagliga verksamheten på fritidsgården. Verksamheten ska utföras i föreningens egna lokaler i Orminge. Utföraren ska se till att en tillfredställande ordning råder i och i anslutning till verksamheten. Utföraren får inte kräva medlemskap i någon förening för att få besöka fritidsgården eller delta i dess aktiviteter. Utföraren får inte heller ägna sig åt rekrytering av medlemmar till eller sprida information om egen organisation inom den ordinarie verksamheten. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (8) Utföraren äger rätt att föra register över ungdomar som regelbundet besöker verksamheten i syfte att på ett enkelt sätt nå ut med information och få kontakt med dessa. Utföraren äger rätt att ta ut en avgift från regelbundet aktiva besökare, avgiften fastställs av fritidsnämnden. Utföraren äger även rätt att ta ut en mindre avgift från besökare för specifika arrangemang, program och aktiviteter efter samråd med beställaren för självkostnad. Utförare och beställare ska sträva efter ett samarbete som är öppet för dialog och förändringar inom ramen för uppdraget. Utföraren ska samverka med andra utförare av fritidsgårdsverksamhet och annan öppen fritidsverksamhet för ungdomar. Utföraren förbinder sig att under hela kontraktstiden fullgöra sina skyldigheter avseende socialförsäkringsavgifter och skatt. Utföraren ska fortlöpande informera beställaren om förhållanden som är av betydelse för utförandet av verksamheten. Uppdrag För att se mål och uppdrag, hämta dokument fastställt av fritidsnämnden Utföraren har möjligheter att tolka uppdraget och ska planera verksamheten utifrån ungdomarnas behov och de lokala förutsättningarna som råder. Omfattning För att se upphandlad omfattning på verksamheten, hämta dokument fasställt av fritidsnämnden Närområdet omfattar kommundelarna Orminge, Källvägsområdet, Mensättra, Rensättra, Kummelnäs och Krokhöjden. I närområdet bor ca ungdomar i åldern år. Uppföljning Utföraren ska årligen redovisa hur enheten avser att genomföra uppdraget och vilka lokala behov och förutsättningar de vill utgå från i verksamhetsplaner. Genomförd verksamhet, avvikelser och resultat redovisas i verksamhetsredovisningar. Om Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation anser att den behöver ytterligare information för att få en insyn i hur verksamheten utförs och fungerar, ska utförarenheten vara behjälplig med att ta fram denna information. Informationen kan användas både som en bedömning av verksamheten och som underlag för kommande beslut. Utöver uppföljningsplanen ska enheten kontinuerligt arbeta med en egen intern utvärdering och uppföljning av verksamheten och dess aktiviteter och program, i syfte att ständigt arbeta för förbättring och utveckling av verksamheten.

3 3 (8) Uppföljningsplan fritidsgårdsverksamhet Utförare ska lämna in verksamhetsplan till Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation, om utförarenhet önskar kan denna revideras inför höstterminen Utförare ska lämna in verksamhetsredovisning till Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation Avstämning och dialog kring aktuella frågor mellan företrädare för verksamhetsutförare och Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation genomförs minst 4 ggr/år Företrädare för Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation gör ett verksamhetsbesök per fritidsgård och år, då även en intervju med fokusgrupp bestående av ungdomar genomförs Fritidsnämndens mätning av besöksfrekvenser, utförare genomför uppdraget rent praktiskt, instruktioner lämnas av Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation två veckor innan genomförande Fritidsnämndens besökarundersökning genomförs vartannat år. Utifrån resultatet gör respektive utförare en handlingsplan som redovisas för Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation Fritidsnämndens fritidsvaneundersökning Datum ÅÅ (ÅÅ-08-31) ÅÅ ÅÅ ÅÅ Januari Mars September November Löpande Feb april Sept nov 2 x 2 v/år Feb - mars 2013 Vart 4e år Not Enligt mall Enligt mall Utförarenheterna ska även ha dokumenterade rutiner för en systematisk hantering av synpunkter och klagomål från besökare och föräldrar i syfte att förbättra och utveckla verksamheten. Utförarenheterna ska dokumentera synpunkter och klagomål samt följa upp fel och brister. Brister av allvarlig karaktär ska så snart det är möjligt anmälas till Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation. Vid allvarligare brister och avvikelser ska utförarenheten upprätta en åtgärdsplan, som är kopplad till klagomålen eller bristerna. Åtgärdsplanen redovisas för Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation. Dokumentation av övriga synpunkter och klagomål ska redovisas till Fritidsnämndens tjänstemannaorganisation i samband med verksamhetsredovisning. Hantering av synpunkter och brister Utföraren ska ha dokumenterade rutiner för en systematisk hantering av synpunkter och klagomål från besökare och föräldrar i syfte att förbättra och utveckla verksamheten. klagomålshantering. Synpunkter och klagomål ska dokumenteras, fel och brister ska följas upp. Brister av alvarlig karaktär ska anmälas till beställaren.

4 4 (8) Vid brister och avvikelser mot kontraktsvillkoren ska utföraren redovisa en åtgärdsplan, som är kopplad till dessa. Åtgärdsplanen ska godkännas av beställaren. Vid konstaterade brister av väsentlig betydelse i förhållande till kontraktet och den kvalitet som utlovats kan kontraktet sägas upp. Vid mindre brister kan en varning utdelas. Om utföraren inte inom tid som anges i varningen har åtgärdat de i varningen angivna bristerna sägs kontraktet upp. Verksamheten utförs på uppdrag av Nacka kommun. Detta innebär att personalen ska uppträda som Nacka kommuns representanter på plats och därmed hantera synpunkter och klagomål på ett för kommunen adekvat vis. Personal, kompetens och erfarenhet, bemanning Utföraren ska ha en särskilt avdelad arbetsledare som har det direkta ansvaret och kontinuerligt deltar i verksamheten. Arbetsledaren ska endast ansvara för verksamheten på den enskilde fritidsgården. Denna person ska ha adekvat utbildning för uppdraget, erfarenhet av arbetsledning och erfarenhet av arbete på öppen fritidsverksamhet för ungdomar i åldern år. Om utföraren byter ansvarig arbetsledare ska detta anmälas till beställaren för godkännande av den nya ansvariga. Den ansvarige arbetsledaren ska kunna fungera som en kontaktperson för beställaren då den vill ha en direkt kontakt med verksamheten. Utföraren är i sin arbetsgivarroll ansvarig för att gällande lagar och författningar iakttas vid anställning, avlöning och uppsägning av personal. Utföraren är ansvarig för att förebygga skador som kan drabba personalen. Utföraren ska rekrytera antal personal enligt svar i förfrågningsunderlag. Det i svaret angivna antalet årsarbetare är bindande och kan endast minskas om justeringar i avtalet genomförs. Det ska finnas en grundbemanning med fast anställd personal. Timanställningar ska bara användas för att utöka bemanningen på kvällar eller helger, eller för att tillföra verksamheten så kallad spetskompetens inom olika intresseområden som ungdomar efterfrågar eller vid tillfälliga behov såsom olika arrangemang. Schemaläggningen ska utgå ifrån öppethållandet och besökarnas behov. En kontinuitet ska eftersträvas. Minst 50 % av personalen som tillhör grundbemanningen ska ha genomgått fritisledarutbildning eller annan utbildning som beställaren bedömer som likvärdig. Det ska alltid finnas minst en utbildad på plats i verksamheten då denna är öppen.

5 5 (8) Om utföraren inte anser att det möjligt att rekrytera personal så att minst 50 % av personalen i grundbemanningen uppfyller dessa krav, ska utföraren kontakta beställaren innan personal som inte uppfyller dessa krav anställs. Majoriteten av personalen ska ha erfarenhet av arbete med barn eller ungdomar och bör även ha erfarenhet av arbete i öppen fritidsverksamhet för ungdomar. Utföraren ska ta referenser och noggrant försäkra sig om att all personal är lämpad för sitt arbete. Samtlig personal ska behärska svenska språket i tal och skrift. Ett introduktionsprogram ska genomföras för all nyanställd personal. Introduktionsprogrammet ska även innehålla information om Nacka kommun och dess organisation. Personalen ska få kontinuerlig kompetensutveckling enligt en individuell kompetensutvecklingsplan samt få regelbunden handledning vid behov. Krav på arbetsmiljö Utföraren har arbetsmiljöansvar. Brandlarm ska finnas installerat och ska underhållas av utföraren. Utföraren ansvarar för att samtlig personal är väl införstådd med utrymningsplanen. I övrigt ska utföraren i samband med arbetsmiljöronder utföra sin del av systematiskt brandskyddsarbete för verksamheten som bedrivs i lokalerna. Miljöpåverkan Varor och tjänster bör uppfylla kraven för etik eller miljö genom märkning enligt Svanen, EU-blomman, KRAV eller motsvarande som har sin grund i vetenskapliga rön. Varor och tjänster ska vara miljöanpassade med avseende på den yttre miljön och arbetsmiljön. Varor och tjänster ska vara material- och energieffektiva samt tillverkade av förnybara råvaror eller återvunnet material. Ämnen som är skadliga för miljö eller hälsa ska ersattas med mindre farliga om sådana finns. Fakturering Fakturering ska ske månadsvis utifrån överenskommen faktureringsmodell. Beställaren ersätter inom 30 dagar efter det att fakturan inkommit. Ersättning utbetalas månadsvis med 1/12 av årspriset, den 20:e innevarande månad. Faktureringsavgift, eller annan liknande avgift, ska inte utgå. Betalning av felaktig faktura innebär inte acceptans av denna eller de villkor den baserats på.

6 6 (8) Insyn Utföraren är skyldig att utan oskäligt dröjsmål, efter skriftlig begäran från beställaren, lämna sådan information som avses i 3 kap. 19 a kommunallagen. Informationen ska göra det möjligt för allmänheten att få insyn i hur den upphandlade verksamheten utförs. Informationen ska lämnas i skriftlig form. Utföraren är inte skyldig att utlämna information om det inte kan ske utan väsentlig praktisk olägenhet för utföraren, om utlämnandet strider mot lag eller annan författning eller om uppgifterna kommer att omfattas av sekretess hos kommunen. Information som lämnats till kommunen enligt första stycket ska inte anses utgöra företagshemligheter enligt lagen om skydd för företagshemligheter. Överlåtelse av kontrakt eller uppdrag Kontrakt får inte överlåtas på annan fysisk eller juridisk person utan beställarens skriftliga medgivande. Utföraren får inte heller anlita annan för att fullgöra hela eller del av uppdraget utan beställarens skriftliga medgivande. Utföraren svarar för underleverantör som för eget uppdrag. Utföraren ansvarar för att underleverantör uppfyller krav på inbetalning av skatter och avgifter, samt övriga krav enligt gällande lagstiftning. Förfrågningsunderlag fritidsgårdsverksamhet i Orminge Följande svar ska lämnas till Nacka kommun Presentation Beskriv föreningens organisation och verksamhet, hur länge har ni varit verksamma, omfattningen på er verksamhet idag, föreningens kompetens och erfarenhet av öppen fritidsverksamhet för ungdomar. Beskriv hur fritidsgårdsverksamheten kommer att vara en del av er organisation Planerad organisation och bemanning Beskriv den planerade strukturen i det dagliga arbetet. Beskriv vilket administrativt stöd och vilka ledningsfunktioner som finns för fritidsgårdsverksamheten. Hur kommer personalbemanning att se ut vid öppethållandet? Finns det någon plan för hur ni avser att agera om det uppstår tillfällen då det kan saknas personal? Hur många årsarbetare avser ni att ha för verksamheten? Hur stor del av personalresursen kommer att användas för heltidstjänster och ingå i grundbemanningen, hur stor andel av personalresursen kommer att användas för timanställda? Ange svaren totalt antal veckoarbetstimmar. Kompetens Beskriv personalens kompetens för närvarande Beskriv planerade fortbildningsinsatser, inriktning och omfattning

7 7 (8) Planerad verksamhet Hur kommer ni att arbeta för att göra fritidsgården till en attraktiv mötesplats för ungdomar? Hur kommer ni att arbeta för att utgå från ungdomarnas egna behov? Hur kommer ni att tillvarata ungdomarnas egna intressen och önskemål? Vad kommer ungdomar att kunna ägna sig åt spontant på fritidsgården, utan föranmälan, utan krav på prestation eller konsumtion? Vilket utbud av aktiviteter planeras? I vilken omfattning kommer olika aktiviteter och verksamheter att erbjudas? Hur kommer ni att arbeta för att ge utrymmen till rekreation, umgänge och gemenskap, samtal och kreativt skapande? Vilken typ av program, arrangemang eller liknande kommer ni att erbjuda ungdomar, hur ofta planerar ni att ha någon form av program, arrangemang eller liknande? Beskriv caféverksamheten eller motsvarande, utbud, organisation, principer för prissättning etc Finns det några särskilda metoder eller modeller för att utföra uppdraget och genomföra verksamheten? Hur avser ni att bidra till samverkan med föreningsliv, andra aktörer verksamma på ungas fritid och övriga fritidsgårdar och träffpunkter i kommunen? Hur kommer målgruppen att informeras om verksamheten? Vilka insatser kommer att genomföras för att uppnå önskvärt antal besökare i verksamheten? Planerade insatser för att främja ungas utveckling, välbefinnande och upplevelse av trygghet Hur kommer ni att arbeta för att besökarna ska få pröva och utveckla sin identitet och självbild i umgänge med andra? Hur kommer ni att arbeta för att främja att besökarna utvecklar en positiv livsstil? Hur kommer ni att arbeta för att alla besökare, oavsett etnisk bakgrund, kön, politisk åsikt eller religiös tro ska kunna mötas på lika villkor? Hur kommer ni att arbeta för att alla besökare ska uppleva trygghet på verksamhetsplatsen och i anslutning till verksamhetsplatsen? Hur kommer ni att arbeta för att främja ett positivt umgängesklimat utan kränkningar och mobbing?

8 8 (8) Redogör för hur ni arbetar med värdegrundsfrågor, frågor om pedagogiska metoder och medvetet ledarskap. Finns det handlingsplaner vid händelse av hot, våld, stöld etc.? Delaktighet och inflytande På vilket sätt kommer ungdomarna att får möjlighet att påverka och ta ansvar för planering, innehåll och genomförande av aktiviteter och program? På vilket sätt kommer ni att kunna stödja ungdomar till att skapa egen verksamhet och projekt om de så önskar? På vilket sätt kan ni stödja och ta tillvara ungdomars eget engagemang i olika frågor som berör dem? På vilket sätt avser ni att främja ungdomars vilja till att ta ansvar och engagera sig i skapande och genomförande av verksamhet? Lika villkor för flickor och pojkar På vilket sätt avser ni att främja att flickor och pojkar får lika villkor när det gäller utbud av verksamhet, delaktighet i inflytandeprocesser och fördelning av resurser så som personal, lokaler och ekonomi för aktiviteter mm. Lokalerna Hur kommer ni att utforma och utveckla lokalen, utrustning och inredning under perioden för att fritidsgårdens fysiska miljö ska fungera som en mötesplats för ungdomar? Hur kommer ni att utforma och utveckla lokalen, utrustning och inredning under perioden för att fritidsgårdens fysiska miljö ska fungera för aktiviteter och verksamhet? Thomas Sass Utvecklingsledare Park & Fritid

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras RIKTLINJE Fritidsgårdsverksamhet Dokumentets syfte Dokumentet anger hur i Nacka ska utföras Dokumentet gäller för Utförare av som utförs på uppdrag av Nacka kommun Förutsättningar för uppdraget Utföraren

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015 2014-11-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/ Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

Redovisning av besökare på fritidsgårdar 2014

Redovisning av besökare på fritidsgårdar 2014 2015-02-17 1 (10) RAPPORT Fritidsnämnden Redovisning av besökare på fritidsgårdar 2014 Sammanfattning Under tiden 1 november 2013 till 31 oktober 2014 har fritidsgårdarna räknat hur många ungdomar i åldern

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 2016-11-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/146 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna 2016-08-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/90 Fritidsnämnden Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna Förslag till beslut Fritidsnämnden

Läs mer

Organisation av simskola

Organisation av simskola 2015-10-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/148-819 Fritidsnämnden Organisation av simskola Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Sedan den 1 augusti

Läs mer

Redovisning av antalet besökare och kostnader för fritidsgårdar 2013

Redovisning av antalet besökare och kostnader för fritidsgårdar 2013 2013-11-13 RAPPORT 1 (11) Redovisning av antalet besökare och kostnader för fritidsgårdar 2013 Sammanfattning I Nacka kommun är fritidsnämnden ansvarig för mål, uppdrag, finansiering och uppföljning av

Läs mer

Redovisning av fritidsgårdsenkäten 2013

Redovisning av fritidsgårdsenkäten 2013 2014-06-02 1 (13) RAPPORT FRN 2014/101 Redovisning av senkäten 2013 Sammanfattning Under våren 2013 genomfördes en besökarundersökning på samtliga ar i Nacka. Undersökningen genomfördes i samarbete med

Läs mer

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan 2013-11-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2010/134 Fritidsnämnden Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Reglemente för kundval

Reglemente för kundval REGLEMENTE Reglemente för kundval Dokumentets syfte Reglementet syftar till att definiera kommunens kundvalssystem för att säkerställa att samtliga kundval innehåller tydliga svillkor samt att uppföljningen

Läs mer

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma.

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma. Grundsyn/definition Fritidsgården skall vara en plats för trygga möten i en drogfri miljö mellan i första hand unga människor oavsett ålder, kön, funktionshinder, livsstil, etnisk bakgrund, politisk eller

Läs mer

KALLELSE Sammanträdesdatum Bildningsnämndens Kultur- och fritidsutskott. Beslutande ledamöter. Ej tjänstgörande ersättare.

KALLELSE Sammanträdesdatum Bildningsnämndens Kultur- och fritidsutskott. Beslutande ledamöter. Ej tjänstgörande ersättare. KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-05-15 Bildningsnämndens Kultur- och fritidsutskott Tid Plats 09:00 Ungdomshuset KUBEN, Södra Allén 26, Hallsberg Beslutande ledamöter Siw Lunander (S) Andreas Tranderyd

Läs mer

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga 2017-12-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/122 Arbets- och företagsnämnden Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar 2014-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/126-052 Fritidsnämnden Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att anta anbudsgivare nummer 1 med anbud

Läs mer

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner -12-18 1 (8) Rapport Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner Sammanfattning Nackanätverket är ett samarbete mellan sex kommuner som handlar om fritidsgårdar och

Läs mer

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun 2014-06-17 1 (8) YTTRANDE SÄN 2014/223-709 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun Social- och äldrenämnden har blivit inbjuden att lämna synpunkter på förslag till

Läs mer

Redovisning av undersökning av fritidsgårdsbesökares synpunkter på fritidsgårdarna

Redovisning av undersökning av fritidsgårdsbesökares synpunkter på fritidsgårdarna 2015-08-03 1 (19) RAPPORT Redovisning av undersökning av fritidsgårdsbesökares synpunkter på fritidsgårdarna Sammanfattning Under våren 2015 har Nacka kommun frågat ungdomar som besöker kommunens fritidsgårdar

Läs mer

för fritidsgårdsutveckling

för fritidsgårdsutveckling för fritidsgårdsutveckling 2005 Nackanätverket Nackanätverket initierades 1999 av den kommunala fritidsgårdsverksamheten i Nacka. Nätverket består av ansvariga för fritidsgårdsverksamheten i sex svenska

Läs mer

Redovisning föräldraundersökning simskola 2013

Redovisning föräldraundersökning simskola 2013 2013-08-02 1 (6) RAPPORT FRN 2013/108 Redovisning föräldraundersökning simskola 2013 Under tiden 4 14 mars 2013 genomförde idrotts- och fritidsenheten en föräldraundersökning för simskolan. Både föräldrar

Läs mer

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum 2015-09-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/157-828 Fritidsnämnden Aktivitetslokal i Fisksätra centrum Förslag till beslut 1. Aktivitetslokalen i Fisksätra ska vara tillgänglig för föreningar som i samverkan

Läs mer

Upphandling kolloverksamhet

Upphandling kolloverksamhet 2017-08-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/85 Fritidsnämnden Upphandling kolloverksamhet 2018 2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att upphandla kolloverksamhet för perioden 2018 2019

Läs mer

Lokalupplåtelseavtal mellan Nacka kommun och Älta kulturförening

Lokalupplåtelseavtal mellan Nacka kommun och Älta kulturförening 2016-03-10 1 (5) Avtal Dnr KUN 2015/60-050 Lokalupplåtelseavtal mellan Nacka kommun och Älta kulturförening Avtalsparter: Avtalsparter: Nacka Kommun Älta Kulturförening Org.nr. 212000-0167 Org.nr. 814000-9377

Läs mer

Föreningsbidrag - fritid barn- och ungdomsverksamhet

Föreningsbidrag - fritid barn- och ungdomsverksamhet RIKTLINJE Föreningsbidrag - fritid Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för ekonomiska bidrag för föreningar som bedriver fritidsverksamhet för barn och ungdomar i Nacka. Dokumentet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Anordnare kan erbjuda tjänsten daglig sysselsättning

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Tillämpningsanvisningar avseende. kundvalssystem för musikskolan

Tillämpningsanvisningar avseende. kundvalssystem för musikskolan RIKTLINJE Tillämpningsanvisningar avseende Dokumentets syfte Att regelera administrativa frågor kring auktorisation av musikskolor Dokumentet gäller för Diarienummer Fastställd/senast uppdaterad Beslutsinstans

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

KOMMERSIELLA VILLKOR OCH UNDERLAG FÖR KONTRAKT

KOMMERSIELLA VILLKOR OCH UNDERLAG FÖR KONTRAKT KOMMERSIELLA VILLKOR OCH UNDERLAG FÖR KONTRAKT 1. Parter Utföraren ska vid kontraktsskrivning fylla i nedanstående uppgifter: Leverantör (utförare) Företagets namn Adress Postadress Organisationsnummer

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV 1(8) KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(8) Innehållsförteckning Sid nr 1 UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1.1 Målgrupp 3 1.2 Syfte 3 1.3 Mål för sysselsättningen

Läs mer

Fritidsnämndens underlag inför upphandling av samarbetspartners som ska bygga, äga och driva simhallar i Nacka

Fritidsnämndens underlag inför upphandling av samarbetspartners som ska bygga, äga och driva simhallar i Nacka 2016-11-21 FRN 2016/121 FÖRSLAG TILL FRITIDSNÄMNDEN 1 (6) Fritidsnämndens underlag inför upphandling av samarbetspartners som ska bygga, äga och driva simhallar i Nacka Fritidsnämnden förordar att följande

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-10-18 FRN 2010/57 Fritidsnämnden Inriktningsbeslut införande av ridskolecheck Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta om att införa en ridskolecheck

Läs mer

Villkor för att vara godkänd anordnare inom kundvalet för familjebehandling

Villkor för att vara godkänd anordnare inom kundvalet för familjebehandling 1 (17) Auktorisationsvillkor SOCN 2015/24 Villkor för att vara godkänd anordnare inom kundvalet för familjebehandling Innehåll ALLMÄN ORIENTERING... 2 LAGEN OM VALFRIHETSSYSTEM... 2 KUNDVALSSYSTEM I NACKA...

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Särskilt föreningsbidrag för ridsport

Särskilt föreningsbidrag för ridsport 2014-09-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/150-805 Fritidsnämnden Särskilt föreningsbidrag för ridsport Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att ett förslag om införande av ett särskilt föreningsbidrag

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjerådgivning

Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjerådgivning rev. 2014-07-01 1 (13) Villkor Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjerådgivning Beskrivning av Nacka kommuns kundvalssystem Ett kundvalssystem består av 1. bestämmelser om rätten

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Beslutsdatum 2016-06-22 Diarienummer 2016KS/0070 Reviderat - Lagstadgat styrdokument Kommunallagen 5 kap 3 Ersätter styrdokument

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av särskilt boende för äldre

Villkor för att bli godkänd anordnare av särskilt boende för äldre Villkor 1 (13) 2009-07-17 Villkor för att bli godkänd anordnare av särskilt boende för äldre Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänsten Med särskilt boende avses boende med dygnet-runt-vård för äldre

Läs mer

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem 1 Parter Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats. Kommunen: Stenungsunds kommun Strandvägen

Läs mer

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande AVTAL Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande Innehåll 1 Avtalets omfattning... 3 2 Avtalsperiod... 3 3 Avtalshandlingar... 3 4 Kontaktpersoner... 3 5 Engagerade säljare... 3 5.1

Läs mer

Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass

Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass 2013-06-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att hyra anläggningen Erstavik 25:1 för

Läs mer

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum 2015-03-04 1 (5) Verksamhetsbesöket är genomfört av: Emelie Berglund och Susanna Dennerlöv Verksamhetsbesök på Arbetscentrum Intervjuade: enhetschef Sepideh Erfani före detta enhetschef Elisabeth Axelsson

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information På länsstyrelsens webbplats finns Riktlinjer för länsstyrelsens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Program för mål och uppföljning av privata utförare för mandatperioden 2015-2108 Antaget av fullmäktige 2016-09-15, 104, Dnr 2016/0042 KS.103 Innehållsförteckning 1. Lagstiftningen samt dess syfte och

Läs mer

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete.

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete. 1 (7).. Personalpolicy Personalpolicyn visar vad arbetsgivaren tycker är viktigt och strävar mot. Genom personalpolicyn vill vi utveckla en framgångsrik verksamhet till fördel för både medarbetare och

Läs mer

Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde

Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde RIKTLINJE Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för ekonomiska bidrag till organisationer som är verksamma

Läs mer

Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015

Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015 2016-01-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/130-712 Utbildningsnämnden Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Redovisning besöksundersökning ishallar 2012

Redovisning besöksundersökning ishallar 2012 2012-05-22 1 (5) RAPPORT FRN 2012/63 Redovisning besöksundersökning ishallar 2012 Sammanfattning Under tiden 16 27 april genomförde idrotts- och fritidsenheten en besöksundersökning på samtliga ishallar.

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Uppdrag och dess omfattning. Avtalsparter

Uppdrag och dess omfattning. Avtalsparter 1 (6) Handläggare Heléne Hill Samhällsbyggnadsdirektör 08-535 365 48 Helene.hill@huddinge.se Datum 2017-10-13 Avtalsparter I direktupphandling av Konsult för utredning av -Möjliga verktyg där äldre planers

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av arbetsmarknadsinsatser

Villkor för att bli godkänd anordnare av arbetsmarknadsinsatser Villkor 1 (10) 2009-09-07 Villkor för att bli godkänd anordnare av arbetsmarknadsinsatser Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Enligt 4 kap. 4 socialtjänstlagen får socialnämnden begära att den

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn

Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn 2015-11-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/123-133 Arbets- och företagsnämnden Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 2013-07-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/106 Fritidsnämnden Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden fastställer avgifter för besök i simhallar från och

Läs mer

Redovisning av andel flickor respektive pojkar som deltar i olika fritidsaktiviteter

Redovisning av andel flickor respektive pojkar som deltar i olika fritidsaktiviteter 2015-02-17 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/54 Fritidsnämnden Redovisning av andel flickor respektive pojkar som deltar i olika fritidsaktiviteter Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen

Läs mer

Kvalitetsrapport Fritidshem

Kvalitetsrapport Fritidshem Kvalitetsrapport Fritidshem Fritidshemmets namn Rektor.. 1. Beskrivning av verksamheten 2 En kort presentation av fritidhemmet, t.ex. text från Om Fritidshemmet på er hemsida. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjebehandling

Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjebehandling rev. 2012-07-01 1 (13) Villkor Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjebehandling Beskrivning av Nacka kommuns kundvalssystem Ett kundvalssystem består av 1. bestämmelser om rätten

Läs mer

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge 2012-09-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att avslå ansökan från Compass

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande:

Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande: Vår beteckning Dnr Ks 18/44 Anbudsförfrågan Verksamhetskonsulter Allmänt Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande: Utredning

Läs mer

Föreningslivets och allmänhetens behov av simhall i Saltsjöbaden

Föreningslivets och allmänhetens behov av simhall i Saltsjöbaden 2013-10-30 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/153 Fritidsnämnden Föreningslivets och allmänhetens behov av simhall i Saltsjöbaden Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden bedömer att det finns ett permanent

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem SID 1 (6) Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma

Läs mer

Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för dagverksamhet för personer över 65 år

Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för dagverksamhet för personer över 65 år Gäller fr.o.m. 2007-01-01 1 (5) Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för dagverksamhet för personer över 65 år Dagverksamheten vänder sig till personer med stora

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 2016KS/0070 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni 2016 143, 2016KS/0070 2016KS/0070 Sid 2(6) Innehållsförteckning Mål...

Läs mer

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor Offertunderlagets bilaga 3 2014-04-17 Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län Kontraktsvillkor KONTRAKT rörande försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län 1. Köpare Myndigheten Postadress

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av korttidsvistelse enligt LSS

Villkor för att bli godkänd anordnare av korttidsvistelse enligt LSS 1 (16) Auktorisationsvillkor SOCN 2015/80 Villkor för att bli godkänd anordnare av korttidsvistelse enligt LSS Innehåll ALLMÄN ORIENTERING... 2 LAGEN OM VALFRIHETSSYSTEM... 2 KUNDVALSSYSTEM I NACKA...

Läs mer

Program med anvisningar för uppföljning av privata utförare i Vellinge kommun

Program med anvisningar för uppföljning av privata utförare i Vellinge kommun 1 (7) Program med anvisningar för uppföljning av privata utförare i Vellinge kommun Ikraftträdande 2017-01-01 Bakgrund Enligt kommunallagen har kommunstyrelsen och nämnderna inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

Inriktning för reviderade riktlinjer för föreningsbidrag

Inriktning för reviderade riktlinjer för föreningsbidrag 2016-05-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/68 Fritidsnämnden Inriktning för reviderade riktlinjer för föreningsbidrag Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att de nuvarande riktlinjerna för

Läs mer

Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ

Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ 2014-11-10 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/951-718. Kommunstyrelsen Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att säga upp

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm 1 Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Bolag, stiftelser, föreningar

Läs mer

Tillämpningsriktlinjer för jobb- och utbildningsexperter. Tydliggörande av tillämpningsriktlinjer fastställda av arbets- och företagsnämnden.

Tillämpningsriktlinjer för jobb- och utbildningsexperter. Tydliggörande av tillämpningsriktlinjer fastställda av arbets- och företagsnämnden. RIKTLINJE Tillämpningsriktlinjer för jobb- och Dokumentets syfte Tydliggörande av tillämpningsriktlinjer fastställda av arbets- och företagsnämnden. Dokumentet gäller för Jobb- och av kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 2013-11-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/226/041 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa nyckeltal enligt bilaga

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Ansökan om godkännande av fristående förskola

Ansökan om godkännande av fristående förskola SID 1/6 Ansökan om godkännande av fristående förskola Sökanden ska i ansökan lämna sådan information att nämnden kan pröva om sökanden har förutsättningar att uppfylla författningarnas krav (2 kap. 5 skollagen).

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Förutsättningar för godkännande av fristående förskola

Förutsättningar för godkännande av fristående förskola 1 (6) Sigtuna kommun Barn- och ungdomsförvaltningen 2013-03-06 Förutsättningar för godkännande av fristående förskola Ett godkännande ska lämnas om den som ansöker har förutsättningar att följa de föreskrifter

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef:

Läs mer

Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för hemtjänst, ledsagning och avlösning

Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Antagna av Äldrenämnden 2006-11-29 Bestämmelserna träder i kraft 2007-01-01 1 (5) Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Kundvalssystemet

Läs mer

Generella och specifika auktorisationsvillkor

Generella och specifika auktorisationsvillkor Generella och specifika auktorisationsvillkor Förskola och pedagogisk omsorg Dokumentets syfte Reglementet syftar till att definiera kommunens kundvalssystem för att säkerställa att samtliga kundval innehåller

Läs mer

Till Södermöre kommundelsnämnd SK 2011/

Till Södermöre kommundelsnämnd SK 2011/ 2011-12-14 2012-02-21 Till Södermöre kommundelsnämnd SK 2011/00089 827. Återremiss Modell för ökad föräldra- och föreningsmedverkan på kommunens fritidsgårdar, för att öka öppettiderna Förslag till beslut

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer