1(6) Riktlinjer för bränning i skog och mark i Dalarnas län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(6) Riktlinjer för bränning i skog och mark i Dalarnas län"

Transkript

1 1(6) Riktlinjer för bränning i skog och mark i Dalarnas län Länsstyrelsen Dalarna Telefon Webb Plusgiro Postadress FALUN Fax E-post lansstyrelsen@w.lst.se Bankgiro Besöksadress Åsgatan 38 Orgnr

2 2(6) Inledning I maj 1999 antog Sveriges riksdag 15 miljökvalitetsmål för att främja arbetet med miljö och hållbar utveckling både nationellt och internationellt. Ett av dessa miljökvalitetsmål är Levande Skogar som bl.a. innehåller följande punkter som anknyter till skogsbränder: Brändernas påverkan på skogarna bibehålls Skogsekosystemens naturliga funktioner och processer upprätthålls Skogar med hög grad av olikåldrighet och stor variation i trädslagssammansättning värnas. För att uppfylla miljökvalitétsmålet är naturvårds- och hyggesbränningar med naturvårdshänsyn en nödvändig metod. För Dalarnas län kan det sammantaget komma att röra sig om stora arealer årligen, vilket innebär att olika typer av hygges- och naturvårdsbränningar kommer att öka jämfört med dagens nivå. Länsstyrelserna och kommunerna kan enligt 3 kap. 7 förordning om skydd mot olyckor meddela föreskrifter om förbud mot eldning i skog och mark. Om utförarna av naturvårds- och hyggesbränningar har tillräcklig kunskap, utrustning och personella resurser samt följer riktlinjerna i detta dokument, kan tillstånd ges för bränning under förhållanden även då eldningsförbud råder. Riktlinjerna har tagits fram i samarbete med kommunerna samt representanter för skogsnäringen.

3 3(6) Grunder Riskerna vid hygges- och naturvårdsbränningar ska kunna beaktas och vägas mot samhällsnyttan i likhet med annan riskfylld verksamhet. Kommunerna eller Länsstyrelsen kan enligt Förordningen om skydd mot olyckor meddela föreskrifter om förbud mot eldning. Kommunens räddningschef kan (på delegation från ansvarig kommunal nämnd) ge dispens från eventuellt rådande eldningsförbud och är således den som ytterst avgör om en planerad bränning får genomföras. Markägaren har själv ansvaret såväl beträffande förebyggande åtgärder mot okontrollerade skogsbränder som all tillsyn vid och efter en brand eller bränning. Ansvaret vid själva bränningen har bränningsledaren. Vid förvaltningen av naturreservat i länet med brandpräglade naturtyper, ska olika typer av bränningar kunna användas som skötselmetod under förutsättningar att särskilt specificerade villkor uppfylls. Dessa villkor ska följa de i bilagan Anmälan om planerade hygges- och naturvårdsbränningar inom Dalarnas län angivna minimikraven samt erforderliga särskilda tillägg som utarbetas i samråd med respektive kommun. Skogsägaren ska för de kommunala räddningstjänsterna presentera en lista med tillhörande kartor över områden där bränningar kan komma att genomföras. Parterna som medverkat i framtagningen av dessa riktlinjer ska göra dem kända för de kommunala räddningsnämnderna, skogsägare skogsstyrelse och andra aktörer inom skogsbruket. Generella riktlinjer vid skogsbränning Den som har för avsikt att utföra bränning i stående skog eller på kalhygge ska i god tid informera berörd räddningschef om vilka områden som kan bli aktuella kommande säsong. Det kan med fördel tas med i en skogsbruksplan. Ansvarig för bränningen ska skriftligen redovisa för berörd räddningschef/kommun om beredskapsåtgärder, personella- och materiella resurser samt andra relevanta fakta. Senast två veckor före aktuell bränning ska räddningschefen informeras och tillstånd inhämtas för aktuellt bränningsområde. I vissa fall kan det vara lämpligt att även informera angränsande kommun. Bränningsdagen gör bränningsaktören en anmälan till den lokala räddningstjänsten. Räddningstjänsten meddelar i sin tur SOS-Alarm som meddelar skogsbrandflyget om att bränning kommer att genomföras. Bränningsaktören ska också gå ut med ett meddelande i lokalradions trafikinformation. Om spridningsrisken av någon anledning bedöms allt för stor ska en dialog om avvaktan med bränningen ske mellan den som är ansvarig för bränningen och räddningschefen i aktuell kommun. När bränningen slutförts ska räddningschefen och SOS Alarm informeras. Det åligger bränningsledaren för bränningen att hålla nödvändig beredskap i det brända området till dess risken för spridning av branden är helt utesluten.

4 4(6) Brandspridning utanför bränningsområdet Om elden sprider sig utanför begränsningslinjerna och den ansvarige för bränningen bedömer att de på platsen befintliga resurserna inte räcker till för att stoppa elden ska han alarmera den kommunala räddningstjänsten. Samtidigt ska han så långt det är möjligt skaffa fram ytterligare resurser. Den kommunala räddningstjänsten har skyldighet att utföra släckning av skogsbrand till dess att branden är under kontroll. När räddningsledaren gör bedömningen att begränsningslinjerna är säkrade och att branden inte kan sprida sig ska han informera markägaren eller den ansvarige för bränningen som då får överta ansvaret för den fortsatta släckningen (protokollförs på plats). Skogsbrand i naturreservat och planerat bränningsområde Om skogsbrand uppstår i ett planerat bränningsområde, naturreservat eller natura 2000-område på grund av blixtnedslag eller av annan orsak, ska räddningsledaren kontakta markägaren och i förekommande fall Länsstyrelsen miljövårdsenheten för att diskutera om det är möjligt och lämpligt att låta branden få fortsätta. Detta under förutsättning att branden kan fortsätta utan risk för att byggnader, människor och värdefull skog hotas. Kommunal räddningstjänst i Dalarnas län I länet finns 15 kommuner. Sju av dessa har egen räddningstjänst; Gagnef, Vansbro, Malung, Leksand, Rättvik, Orsa, Älvdalen. Övriga kommuner har organiserat sin räddningstjänst i förbund eller med civilrättsliga avtal; Räddningstjänsten DalaMitt (Borlänge, Falun, Säter), Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund (Avesta, Hedemora och utom länsgräns Fagersta Norberg) och Räddningstjänsten Västerbergslagen (Ludvika och Ljusnarsberg, (avtal)). Samtliga kommuner har beredskap för operativa insatser vid skogsbrand samt befäl med kunskaper och erfarenheter av skogsbränder. Kommunal räddningstjänst vid skogsbränning För att den nya synen på skogsbränning och lämplig tidpunkt för själva genomförandet ska kunna accepteras av den kommunala räddningstjänsten, krävs en dialog mellan markägare och den kommunala räddningschefen. Det är ett gemensamt intresse och ansvar att en noggrann planering görs inför varje bränning så att den kan utföras så säkert som möjligt. Givetvis måste den ansvarige ombesörja en acceptabel beredskap för att bränningen ska kunna utföras utan risk för en okontrollerad spridning. Om bränningar ska kunna genomföras med önskvärd effekt krävs i de allra flesta fall att det rått torka under en tid så att markvegetationen hunnit torka ut. Detta kommer med stor sannolikhet att kollidera med av Länsstyrelsen eller kommunen utfärdat eldningsförbud. Här måste då kunna ges erforderlig dispens från sådant förbud.

5 5(6) Utdrag ur Lag om skydd mot olyckor och Förordningen om skydd mot olyckor 1 kapitlet 2 Lag om skydd mot olyckor Med räddningstjänst avses i lagen de räddningsinsatser som staten eller kommunen ska svara för vid olyckshändelser och överhängande fara för olyckshändelser för att hindra och begränsa skador på människor eller egendom eller i miljön. Staten eller kommun ska ansvara för en räddningsinsats endast om det är motiverat med hänsyn till behovet av ett snabbt ingripande, det hotade intressets vikt, kostnaderna för insatsen och omständigheterna i övrigt. 10 kap 1 Lag om skydd mot olyckor Regeringen får i avseenden som behandlas i denna lag meddela ytterligare föreskrifter som rör skydd för liv och hälsa, miljö samt utbildning. Regeringen får vidare meddela föreskrifter om förbud helt eller delvis mot eldning utomhus och liknande förebyggande åtgärder mot brand. Regeringen får överlåta åt en förvaltningsmyndighet eller en kommun att meddela föreskrifter enligt första och andra styckena. 2 kap 7 Förordning om skydd mot olyckor En länsstyrelse och en kommun får meddela föreskrifter om förbud helt eller delvis mot eldning utomhus samt om liknande förebyggande åtgärder mot brand. Dispenser Länsstyrelsen och/eller Räddningschef på delegation kan ge dispens från gällande eldningsförbud.

6 6(6) Bilaga1 Checklista naturvårdsbränning Anmälan om tillstånd för planerade hygges- och naturvårdsbränningar inom Dalarnas län Skriftlig anmälan om tillstånd till räddningstjänsten, skickas in minst 2 veckor före bränning (gärna tidigare) Anmälans innehåll 1. Beskrivning av objektet (inkl läge enligt RTnät X-Y) 2. Kartor: 1 översiktkarta med tillfartsvägar mm, 1 detaljkarta över bränningsområdet 3. Markägare samt skogsförvaltare (om annan än markägare) 4. Bränningsansvarig = bränningsledare 5. Utrustning: pumpar, slangkapacitet, kommunikationsutrustning (ev. angivande av kanal/frekvens) samt övrig utrustning (vattentankar, terrängfordon, handredskap mm) 6. Plan för vattenförsörjning/övrig säkring av kanter (markeras på detaljkartan, se punkt 2) 7. Val av bränningstillfälle samt förhållanden som bränning inte kommer att ske samt ev. planerat tändningsmönster. 8. Beskrivning av efterbevakningen: utrustning, bemanning, kontaktperson, samt kriterier för att avsluta efterbevakningen 9. Personal: antal, namn o kontaktuppgifter på bränningsledaren samt ev. kontaktperson för efterbevakning Kontakter med övriga berörda, två veckor före bränning Markägargrannar, närboende, jaktlag, etc. Skriftlig anmälan till SOS-alarm, två veckor före bränning Karta med objektnamn samt angivande av koordinater. Uppgift om att anmälan har gjorts till den lokala räddningstjänsten. Dagen före bränning Förvarning till räddningstjänsten (telefon) Meddelande (fax eller e-post) till trafikredaktionen radio Dalarna Ev. pressmeddelande Kontroll av brandriskprognos (SMHI/Räddningsverket) samt väderprognos Bränningsdagen före tändning startar Räddningstjänsten meddelas (telefon) som i sin tur meddelar SOS Alarm. SOS Alarm meddelar i sin tur Skogsbrandflyget. Bränningsdagen då bränningen är avslutad Räddningstjänsten och SOS-alarm meddelas (telefon) att bränningen är avslutad och att efterbevakningen påbörjas. Då bevakningen avslutas Räddningstjänsten meddelas (telefon) att bevakningen avslutats.

Riktlinjer för bränning i skog och mark inom Jämtlands län

Riktlinjer för bränning i skog och mark inom Jämtlands län Riktlinjer för bränning i skog och mark inom Foto: Johan Uebel Inledning I takt med en ökande miljömedvetenhet inom skogsbruket under 1990-talet har hygges- och naturvårdsbränningar blivit allt mer intressanta

Läs mer

Riktlinjer för bränning i skog och mark

Riktlinjer för bränning i skog och mark 2001-06-18 72-06601-2001 Riktlinjer för bränning i skog och mark Västernorrlands län 1 Inledning I takt med en ökande miljömedvetenhet inom skogsbruket under 1990-talet har hygges- och naturvårdsbränningar

Läs mer

Samverkan vid skogsbrand, hygges- och naturvårdsbränning i Västerbotten.. Rolf Lundin, Räddningstjänsten Umeå

Samverkan vid skogsbrand, hygges- och naturvårdsbränning i Västerbotten.. Rolf Lundin, Räddningstjänsten Umeå Samverkan vid skogsbrand, hygges- och naturvårdsbränning i Västerbotten.. Rolf Lundin, Räddningstjänsten Umeå INBJUDAN till årets SKOGSBRANDMÖTE INFORMATION OCH RUTINER VID SKOGSBRAND, HYGGES- OCH NATURVÅRDSBRÄNNING

Läs mer

Markägardeklaration vid hygges- och naturvårdsbränning

Markägardeklaration vid hygges- och naturvårdsbränning Samhällsbyggnad Brandkåren Markägardeklaration vid hygges- och naturvårdsbränning Utgåva 3, Rev 2013-04-30 DEL 1, Allmän information, tider, ansvar mm Allmänt Enligt länsyrelsens föreskrift 20 FS 2001:28

Läs mer

Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats

Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats 2012-02-15 1(12) Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 611 86 NYKÖPING Stora torget

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

Lag och förordning om skydd mot olyckor. En sammanfattning

Lag och förordning om skydd mot olyckor. En sammanfattning Lag och förordning om skydd mot olyckor En sammanfattning Lag om skydd mot olyckor 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Malung-Salens räddningsnämnd kallas härmed till sammanträde måndagen den 24 mars 2014

Malung-Salens räddningsnämnd kallas härmed till sammanträde måndagen den 24 mars 2014 Malung-Salens kommun Kallelse/underrättelse Malung-Salens räddningsnämnd kallas härmed till sammanträde måndagen den 24 mars 2014 Plats: Räddningstjänsten, Malung Tid: 13.00 Ersättarna underrättas om sammanträdet

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Räddningsverket Leif Sandahl

Räddningsverket Leif Sandahl Räddningsverket Leif Sandahl Avdelningen för olycksförebyggande verksamhet Vilka Förebyggande Åtgärder Krävs? Idag finns stöd i: Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778 Förordning om skydd mot olyckor SFS

Läs mer

Eldning utomhus Vägledning för Dalarnas län

Eldning utomhus Vägledning för Dalarnas län Eldning utomhus Vägledning för Dalarnas län Diarienummer: 452-2132-2019 Omslagsbild: Eldning vid en iordningställd grillplats. Foto: Mostphotos. Rapporten kan laddas ner från Länsstyrelsen i Dalarnas läns

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

Regiontabeller Fysisk hälsa

Regiontabeller Fysisk hälsa 1 Bra eller mycket bra hälsa Mora Orsa Älvdalen 2004/05 68 63,2-73,0 61 56,4-65,6 64 60,8-67,6 17 570 2008 68 62,9-73,4 67 61,6-71,9 68 64,1-71,5 17 340 2010 75 69,6-80,2 63 * 57,8-68,1 69 65,6-73,0 17

Läs mer

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014 Dokumenttyp: Nämndsplan Datum: 2013-04-24 Tjänsteställe: Räddningsnämnden Handläggare: Per Hampus E-postadress: per.hampus@malung-salen.se Telefonnr: 0280-182 61 Mottagare: Kommunstyrelsen Diarienr: 2013.33

Läs mer

Företagsamheten 2017 Dalarnas län

Företagsamheten 2017 Dalarnas län Företagsamheten 2017 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Enligt Lagen(1999:381)om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Upprättad 2013-09-23 av Lars Westerfors 1:e stf

Läs mer

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst 1 MSBFS 2012:5 Stefan Svensson Docent, Lunds Universitet 3 Bakgrund kompetens? RUB? RälA? komplexitet Ledningstradition 4 Samhällskomplexitet Reflektion,

Läs mer

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Bakgrund Lagar som styr Organisation Information till allmänheten Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades

Läs mer

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Kallelse 2013-12-18

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Kallelse 2013-12-18 Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och Kallelse 2013-12-18 KALLELSE Datum 2013-12-11 1(1) Isaac Tham kallas härmed till sammanträde onsdag den 18 december 2013 kl. 09.00 på Vintergatan, sammanträdesrum

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn. Kommunens namn: Älvdalen Älvdalens Kommun Avesta Avesta Borlänge Jonas

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Falunhus 11, Faluns kommun Bakgrund De aktuella byggnaderna ligger i Falun och är flerbostadshus innehållande bostadsrättslägenheter. Tillsynsföreläggande,

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

I GUDRUNS spår. Ett utbildningsmaterial om skogsbrandsrisker efter omfattande stormar och hur vi kan hantera dem.

I GUDRUNS spår. Ett utbildningsmaterial om skogsbrandsrisker efter omfattande stormar och hur vi kan hantera dem. I GUDRUNS spår Ett utbildningsmaterial om skogsbrandsrisker efter omfattande stormar och hur vi kan hantera dem. Per Pettersson Räddningschef Räddningstjänsten Östra Kronoberg Håkan Helgesson Stf Räddningschef

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Annie Johansson Kyllesjö

Läs mer

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM Bilaga 4 ÖVERENSKOMMELSE 1(7) Gert Andersson 0155-26 40 72 Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM I händelse av en krissituation och höjd beredskap

Läs mer

Emmaboda-Torsås 2009-09-20. Avtal. Automatiska brandlarm

Emmaboda-Torsås 2009-09-20. Avtal. Automatiska brandlarm Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås 2009-09-20 Avtal Automatiska brandlarm Mellan Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås och: org nr: har följande avtal träffats om utryckning till anläggningens

Läs mer

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB 1 Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Enligt Lagen(1999:381)om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Upprättad 2017-07-28 enligt MSBFS 2015:8 efter

Läs mer

Hallands läns Räddningstjänster i samverkan

Hallands läns Räddningstjänster i samverkan I GUDRUNS spår Ett självinstruerande material om skogsbrandsrisker efter omfattande stormar och hur vi kan hantera dem. Utgiven av kommunerna, Brandskyddsföreningen och Länsstyrelsen i Halland Upphovsmän:

Läs mer

Citat ur några tidningsartiklar.

Citat ur några tidningsartiklar. Syftet Vi vill med denna konferens skapa en dialog för att vi tillsammans ska kunna förebygga samt hantera konsekvenserna vid en eventuell olycka eller sjukdomsutbrott. Citat ur några tidningsartiklar.

Läs mer

Allmänt om eldning utomhus inom Tjörns kommun.

Allmänt om eldning utomhus inom Tjörns kommun. 1 Mars 2010. Allmänt om eldning utomhus inom Tjörns kommun. Får man elda utomhus? Det är en fråga som ofta ställs till oss på Räddningstjänsten Tjörn. Eldning utomhus är normalt tillåten inom Tjörns kommun.

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2009-11-08/SO 2008-00-00/xx 2008-00-00/xx Sida 1(9) KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE Gävle Hamn Gävle Hamn AB Norrköpings Depå AB OK-Q8 AB AB Svenska Shell

Läs mer

Förbud för allmänheten att vistas inom brandskadat skogsområde i Storbrättan, Härjedalens kommun. Beslut. Beskrivning av ärendet

Förbud för allmänheten att vistas inom brandskadat skogsområde i Storbrättan, Härjedalens kommun. Beslut. Beskrivning av ärendet BESLUT Datum 2018-08-16 457-5755-2018 Dnr (anges vid skriftväxling) Förbud för allmänheten att vistas inom brandskadat skogsområde i Storbrättan, Härjedalens kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar om att

Läs mer

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund Dnr 50.2013.00009 sid 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2014-03-14 Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund 1 Namn och säte Karlstadsregionens räddningstjänstförbund är ett

Läs mer

EFTERARBETE & ÅTERSTÄLLNING

EFTERARBETE & ÅTERSTÄLLNING EFTERARBETE & ÅTERSTÄLLNING Information om Skogsbränderna Oktober 2018 SKOG OCH MARK Återställning av begränsningslinjer och brandgator Allt som skadades genom räddningsinsatsen ska ersättas. Till exempel

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Kraftvärmeverket, Västerås

Kommunens plan för räddningsinsats vid Kraftvärmeverket, Västerås 2018/17-MBR-926 2018-01-12 Sida 1 av 5 Kommunens plan för räddningsinsats vid Kraftvärmeverket, Västerås Bakgrund Enligt förordning (SFS 2015:236) om skydd mot olyckor och föreskriften om åtgärder för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Falun 18 december 2013 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Dalarnas i län november 2013 10 028 (7,5 %) 4 453 kvinnor (7,0 %) 5 575 män (8,0

Läs mer

Ovanåkers kommun. Rättviks kommun. Ockelbo kommun Mora kommun. Borlänge kommun. Karta 7. Säters. kommun. Karta 6. Smedjebackens.

Ovanåkers kommun. Rättviks kommun. Ockelbo kommun Mora kommun. Borlänge kommun. Karta 7. Säters. kommun. Karta 6. Smedjebackens. 460000 480000 500000 520000 540000 560000 580000 600000 620000 640000 Nordanstigs Härjedalens Karta 1 6750000 6740000 Karta 3 6710000 Karta 13 Karta 7 Hedemora Säters Tierps Karta 10 Smedjebackens Karta

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Älvdalens kommun Avesta Jonas Dofs Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälens

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 22 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

Arbetsgivardag Dalarna - Regelförbättring 4 oktober August Liljeqvist, Näringslivets Regelnämnd NNR

Arbetsgivardag Dalarna - Regelförbättring 4 oktober August Liljeqvist, Näringslivets Regelnämnd NNR Arbetsgivardag Dalarna - Regelförbättring 4 oktober 2018 August Liljeqvist, Näringslivets Regelnämnd NNR Näringslivets Regelnämnd NNR Granskar ny reglers konsekvenser för företag och deras tillämpning,

Läs mer

Bränningsplan Detaljunderlag och kartor för bränningens genomförande Med underlag från fältblankett/gis Målgrupp: Bränningsledare, Förvaltare

Bränningsplan Detaljunderlag och kartor för bränningens genomförande Med underlag från fältblankett/gis Målgrupp: Bränningsledare, Förvaltare Bränningsplan Detaljunderlag och kartor för bränningens genomförande Med underlag från fältblankett/gis Målgrupp: Bränningsledare, Förvaltare Blå text är hjälptext som tas bort när bränningsplanen är färdig.

Läs mer

Falun, september 2008. Ann Christin Jonell Region Dalarna Myntgatan 2, 791 51 Falun www.regiondalarna.se

Falun, september 2008. Ann Christin Jonell Region Dalarna Myntgatan 2, 791 51 Falun www.regiondalarna.se Resultat av enkät om miljönämnder och miljö- och byggnadsnämnder i Dalarna 28 Utformning av enkäter, bearbetning av resultatet samt sammanställning av rapporten har gjorts av Region Dalarna. Landstinget

Läs mer

Företagsklimatet i Falu kommun 2017

Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Falu kommun Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2013-12-19 Diarienr:2013.102 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer:201300299 SOS larmnummer: 2638555 Händelsedata Datum för händelsen:2013

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Max Ekberg Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Företagsklimatet i Rättviks kommun 2017

Företagsklimatet i Rättviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Information. Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna. artskyddsförordningen (2007:845) Skäl för fridlysning

Information. Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna. artskyddsförordningen (2007:845) Skäl för fridlysning Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna i 4-9 Information Om det finns risk för att en art utrotas eller utsätts för plundring kan arten fridlysas. För närvarande är cirka 300 växter och djur

Läs mer

Bilaga 2. Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen. En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK.

Bilaga 2. Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen. En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK. samhällsskydd och beredskap 1 (24) Bilaga 2 Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK. samhällsskydd och beredskap 2 (24)

Läs mer

EXPORT MED UTOMHUSUPPLEVELSER I FOKUS

EXPORT MED UTOMHUSUPPLEVELSER I FOKUS PRODUKTLABB OUTDOOR NY CHANS PÅ HÖSTENS SUCCÉ! EXPORT MED UTOMHUSUPPLEVELSER I FOKUS Vill du ha fler internationella gäster? Läs mer om Visit Dalarnas fina erbjudande som hjälper dig att ta nästa steg.

Läs mer

Bränningsplan. Koordinat: N , E Lägesbeskrivning: 18 km NO om Liden, Timrå kommun, Västernorrland

Bränningsplan. Koordinat: N , E Lägesbeskrivning: 18 km NO om Liden, Timrå kommun, Västernorrland Bilaga 1 Fagera sens naturreservat Bränningsplan Fastighet: Bredsjöbygden 2:5 Markägare: Staten Natura 2000 SE0710038 Koordinat: N 6965376, E 605965 Lägesbeskrivning: 18 km NO om Liden, Timrå kommun, Västernorrland

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Dnr -2018-000828 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt

Läs mer

Till Hudiksvall 13/11 Miljötingbussen lämnar Centralskolan kl.14.15, ankommer till Hudiksvall 18.30

Till Hudiksvall 13/11 Miljötingbussen lämnar Centralskolan kl.14.15, ankommer till Hudiksvall 18.30 Hälsingland: Viktigt att vara på plats 10 minuter tidigare än utsatt tid, den chartrade Miljötings-bussen avgår den utsatta tiden. Alla som åker med X-trafik i någon form kommer få ett resebevis utskickat

Läs mer

Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun maj 2019

Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun maj 2019 KOMMUNKANSLIET Datum Brevnr/Diarienr 219-6-11 Handläggare: Birgitta Hägg Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun maj 219 Statistik är inhämtad från Migrationsverket, daterad 219-5-1 samt Arbetsförmedlingens

Läs mer

Rutin för befäl inom RäddSam F

Rutin för befäl inom RäddSam F Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den AB RäddSam F-möte 2014-02-25 2014-02-04 www.raddsamf.se Rutin för befäl inom RäddSam F Syfte Denna rutin fastställer vilka befogenheter

Läs mer

Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun april 2019

Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun april 2019 KOMMUNKANSLIET Datum Brevnr/Diarienr 2019-04-18 Handläggare: Birgitta Hägg Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun april 2019 Statistik är inhämtad från Migrationsverket, daterad 2019-04-01 samt

Läs mer

Direktionen Brandkåren Norra Dalarna

Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Protokoll Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Sammanträdesdatum: 20181123 Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Plats och tid: KSrummet, Mora, 20181031 kl. 13:0013.30 ande: Lennart Sohlberg (S) Mora, tjänstgörande

Läs mer

Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun juni 2019

Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun juni 2019 KOMMUNKANSLIET Datum Brevnr/Diarienr 2019-07-29 Handläggare: Birgitta Hägg Lägesrapport flyktingsituationen, Avesta kommun juni 2019 Statistik är inhämtad från Migrationsverket, daterad 2019-06-01 samt

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten Dalarnas län

Svarsöversikt Länsrapporten Dalarnas län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Dalarnas län Kommunens del Det övriga ANDT-förebyggande arbetet 2 (199) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Plan för skogsbrandbevakning med flyg i Hallands län 2009. Dnr 453-9394-09

Plan för skogsbrandbevakning med flyg i Hallands län 2009. Dnr 453-9394-09 Plan för skogsbrandbevakning med flyg i Hallands län 2009. Dnr 453-9394-09 PLAN 1 (3) 2009-05-14 453-9394-09 PLAN FÖR SKOGSBRANDBEVAKNING MED FLYG I HALLANDS LÄN 2009. 1. Grunder Länsstyrelserna i Sydsverige

Läs mer

Naturvårdsbränning, Långmons naturreservat 29 maj 2013

Naturvårdsbränning, Långmons naturreservat 29 maj 2013 Naturvårdsbränning, Långmons naturreservat 29 maj 2013 Dnr: 512-2831-13 Data från SMHI och brandriskdata från den 31 maj: Tidpunkt Temp RH Vind Vindriktn Nederb FFMC DMC DC ISI BUI FWI FWI-index HBV-index

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Geodatasamverkan möjligheter för Sveriges kommuner

Geodatasamverkan möjligheter för Sveriges kommuner Geodatasamverkan möjligheter för Sveriges kommuner Katrin Falk Illustratör Cecilia Lundgren Geodatasekretariatet, Lantmäteriet 1 Geodatasamverkan möjligheter för Sveriges kommuner Geodatasamverkan Översyn

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunikationsplan: Kommunikation i samband med enskild naturvårdsbränning

Kommunikationsplan: Kommunikation i samband med enskild naturvårdsbränning Kommunikationsplan: Kommunikation i samband med enskild naturvårdsbränning [Utdrag ur Kommunikationsplattformen Skogen måste brinna för att inte arter ska försvinna! Plattform för kommunikation av naturvårds-bränning.

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan HANDLINGSPLAN Antagen, datum 2012-04-23 Sida 1(8) Kriskommunikationsplan Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Kommunledningskontoret 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades under 1980 och 1990-talet och är i huvudsak dimensionerad utifrån en olycka i svenska eller utländska kärnkraftverk.

Läs mer

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2)

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2) Göteborgs distrikt Christer Lundberg Frihamnen 16 B, 41755 GÖTEBORG christer.lundberg@skogsstyrelsen.se Tfn 031-7056261 Fastighet KILANDA-TORP 1:21 Kommun Ale Församling Starrkärr-Kilanda Kopia för kännedom

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Heden, Göteborgs Stad Bakgrund Fastigheten uppfördes 1929 och är belägen i de centrala delarna av Göteborg. Den har 7 plan ovan mark, inklusive

Läs mer

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet Råd och anvisning 201 Upprättad Giltighetstid 2018-11-06 Giltig fr o m Handläggare 2018-12-01 D. Gillesén, S. Karlsson, M. Lövberg Giltig t o m Tillsvidare Reviderad Beslutad 2018-11-06 2018-11-12 Handläggare

Läs mer

RAPPORT. Modell för hur eftersläckningsarbete kan organiseras i områden med många berörda markägare. Regeringsuppdrag N2018/04261/SK

RAPPORT. Modell för hur eftersläckningsarbete kan organiseras i områden med många berörda markägare. Regeringsuppdrag N2018/04261/SK RAPPORT Modell för hur eftersläckningsarbete kan organiseras i områden med många berörda markägare Regeringsuppdrag N2018/04261/SK UTGIVEN AV: Länsstyrelsen Jämtlands län, april 2019. TEXT: Jenna Norman

Läs mer

Sammanställning intervjuer - Vad är bra och mindre bra med modellen EPC?

Sammanställning intervjuer - Vad är bra och mindre bra med modellen EPC? Sammanställning intervjuer - Vad är bra och mindre bra med modellen EPC? Författare: ByggDialog Dalarna och Tyréns AB EPC, Energy Performance Contracting Nov 2016 1 1. Inledning Byggdialog Dalarna är en

Läs mer

Dags att digitalisera! Information om digital-tv-övergången.

Dags att digitalisera! Information om digital-tv-övergången. Dags att digitalisera! Information om digital-tv-övergången. Fler kanaler att välja på. 1. Varför digital-tv? Varför digital-tv? Beslut av Sveriges riksdag Riksdagen har bestämt att hela Sverige ska gå

Läs mer

Hur går det för Orsa?

Hur går det för Orsa? Hur går det för Orsa? Fil dr Anders Wigren 2012-06-05 Disposition Utvecklingen i Sverige i ett regionalt perspektiv Hur går det för Orsa? Sammanfattning Utvecklingen i Sverige i ett regionalt perspektiv

Läs mer

Företagsamheten 2018 Dalarnas län

Företagsamheten 2018 Dalarnas län Företagsamheten 2018 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00529 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 4 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Övertagande kommunal räddningstjänst

Övertagande kommunal räddningstjänst Övertagande kommunal räddningstjänst 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet och

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

Företagsamheten 2014 Dalarnas län

Företagsamheten 2014 Dalarnas län Företagsamheten 2014 Dalarnas län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Dalarnas län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Dalarnas län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors

Läs mer

Aktuella frågor och erfarenheter från bränder

Aktuella frågor och erfarenheter från bränder Aktuella frågor och erfarenheter från bränder Anders Bergqvist Försäkringsbranschens Restvärderäddning AB Brandskyddsföreningens Service AB 0. 2012-05-31 Bakgrund Lärare och projektledare på Räddningsverket

Läs mer

SFS 1986:1102. Räddningstjänstlag; Utfärdad den 11 december Enligt riksdagens beslut föreskrivs följande; Inledande bestämmelser

SFS 1986:1102. Räddningstjänstlag; Utfärdad den 11 december Enligt riksdagens beslut föreskrivs följande; Inledande bestämmelser SFS 1986:1102 Räddningstjänstlag; Utfärdad den 11 december 1986 Enligt riksdagens beslut föreskrivs följande; Inledande bestämmelser 1. Denna lag innehåller föreskrifter om hur samhällets räddningstjänst

Läs mer

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen Mora Orsa Älvdalen ANSVAR LARM? VEM VAD RUTIN LAG SBA?? Det hade inte behövt hända Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal

Läs mer

Nationella folkhälsoenkäten Dalarna. Nationella folkhälsoenkäten 2010 Dalarna 16-84 år

Nationella folkhälsoenkäten Dalarna. Nationella folkhälsoenkäten 2010 Dalarna 16-84 år Nationella folkhälsoenkäten Dalarna Innehåll i enkäten Den Nationella folkhälsoenkäten innehåller frågor om hälsa, välbefinnande, läkemedelsanvändning, vårdutnyttjande, tandhälsa, kostvanor, tobaksvanor,

Läs mer

Gaslager Skallen Halmstads kommun

Gaslager Skallen Halmstads kommun Kommunens plan för räddningsinsatser på Gaslager Skallen Halmstads kommun Upprättad: 2008-11-20 Reviderad: 2013-01-11 Räddningstjänsten Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad Tel 035-16 00 00 Fax 035-16

Läs mer

Delegationsordning för räddningsnämnden

Delegationsordning för räddningsnämnden 1(12) Datum: 7 januari 2015 Delegationsordning för räddningsnämnden Gemensam nämnd för Tierps, Uppsala och Östhammars kommuner 2(12) Innehållsförteckning 1 Kommunallagens regler om delegering av ärenden

Läs mer

Arbetsinstruktion RRC-funktionen

Arbetsinstruktion RRC-funktionen Datum: 2017-04-25 Version: 1.3 Status: Beslutad på Räddsam Handläggare: Jonathan Sjöberg Arbetsinstruktion RRC-funktionen Arbetsuppgifter Regional räddningschef (RRC) är en gemensam ledningsresurs för

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN XXXX-XXXX Statens jordbruksverks beslut om smittförklaring med anledning av

Läs mer

Länsrapport 2014 Dalarna. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Dalarna. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Dalarna Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer