Orkester, kör och scenarbetare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Orkester, kör och scenarbetare"

Transkript

1 Orkester, kör och scenarbetare Olle, Vincent. E, Vincent. A, Adrian, Melker, Evelina, Leia, Joel, Alexander, Tindra, Amir Fikaförsäljning: Jakob och Filip, Marina Presentatörer: Alice. S och Paulina - Välkomna till f- 1:ans Pippi- teater! Alla är inne på scenen och sjunger Här kommer Pippi Långstrump

2 Alice. S och Paulina - Pippi flyttar in i Villa Villekulla Tommy - Erik Annika - Nova Pippi - Molly. E Tommy och Annika skall gå till skolan. När de går förbi Villa Villekulla ser de att någon har flyttat in där. Annika Ska vi gå och kolla vem det är? Tommy Ja, det gör vi! Tommy och Annika går fram till Villa Villekulla och knackar på dörren. Dörren öppnas och de går in. Där inne ligger en flicka och sover med fötterna på huvudkudden. Tommy och Annika Hej! Pippi vaknar och sträcker på sig. Pippi Hejsan!

3 Annika Vad heter du? Pippi Jag heter Pippi, vad heter ni? Tommy Jag heter Tommy. Annika Och jag heter Annika. Tommy Bor du här? Pippi Ja! Annika Har du ingen mamma och pappa här. Pippi Nej, min mamma är en ängel och bor uppe i himlen och min pappa är kung på Kurre Kurreduttön. Annika Får du bo här ensam Pippi? Pippi Jag bor inte ensam, jag bor med Herr Nilsson och Lilla Gubben. Kom så får ni hälsa på dem. Annika och Tommy hälsar på Herr Nilsson och Lilla Gubben. Pippi Ska vi inte gå ut och leka? Tommy och Annika Jo, det gör vi! Pippi, Tommy och Annika går ut och leker en stund innan de skall gå till skolan. Tommy tittar på sin klocka. Tommy Oj, är klockan så mycket! Nu måste vi skynda oss till skolan så vi inte kommer försent.

4 Annika Pippi, skall inte du också börja skolan? Pippi Nej, inte idag jag har inte tid. Kanske en annan dag. Tommy och Annika Hejdå, vi kommer tillbaka när skolan är slut. Pippi Hejdå Tommy och Annika! Kom när ni har lust, jag väntar här.

5 Alice. S och Paulina - Pippi börjar i skolan. Emelie Pippi Alice. K Annika Nellie Fröken Skolbarn Christel, Rasmus. B, Alice. S Pippi knackar på dörren och kommer in i klassrummet. Pippi - Hej svejs alla barn! Jag tänkte börja skolan idag. Skolbarnen - Hej Pippi! Fröken - Hej Pippi, vad roligt att du vill börja i skolan. Pippi - Ja, jag tänkte att jag skulle få sommarlov snart. Då är det väl bäst att gå i skolan lite först. Fröken - Sätt dig ner bredvid Annika Pippi. Pippi hoppar fram och sätter sig bredvid Annika och lägger fötterna på bänken.

6 Annika - Vad gör du Pippi? Pippi - Jag sätter mig lite bekvämt vetja. Fröken - Sätt ner fötterna Pippi, du får inte ha fötterna på bänken i skolan. Pippi - Okej! Fröken - Nu ska vi rita. Här får ni var sitt papper. Idag ska ni rita var sitt djur som ni tycker om. Pippi börjar rita på pappret och sedan på bänken och ner på golvet. Fröken sitter och läser och tittar upp när de andra barnen börjar skratta. Fröken - Men Pippi lilla, vad gör du nu? Pippi - Jag ritar min häst och den får minsann inte plats på det här lilla pappret så jag fortsätter på golvet. Fröken - Pippi nu är du alldeles tokig, man får väl inte rita på bänken och golvet vet du väl. Pippi - Nej, det vet jag inte. Det verkar jobbigt att gå i skolan. Det är nog bäst att jag tar sommarlov direkt. Fröken - Ja det gör du nog rätt i Pippi. Välkommen tillbaka igen när du vill börja i skolan igen. Pippi - Hejdå, vi ses kanske efter sommarlovet! Skolbarnen - Hej då Pippi!

7 Alice. S och Paulina - Prussiluskan vill att Pippi skall flytta till barnhemmet. Pippi Anna Prussiluskan Emma. R Kling Måns Klang Axel Herr Nilsson Edit Lilla Gubben Ellen Pippi och Herr Nilsson är ute och leker vid Villa Villekulla när Prussiluskan kommer dit. Lilla Gubben står på verandan och tuggar på en morot. Lilla gubben - Gnägg, gnägg, gnägg Pippi - Titta Herr Nilsson, där kommer Prussiluskan! Herr Nilsson - Tjatter, tjatter! Pippi - Var inte orolig Herr Nilsson, henne skall jag nog klara av.

8 Prussiluskan - Kom nu lilla Pippi, du måste bo på barnhemmet. Pippi - Varför då? Prussiluskan - Det förstår du väl att du inte kan bo här ensam i Villa Villekulla. Pippi - Det kan jag väl, det här är ett hem och jag är ett barn alltså är det här ett barnhem. Prussiluskan - Ja men du har ju ingen mamma och pappa. Pippi - Det har jag visst det! Min mamma är en ängel och bor uppe i himmelen och min pappa är sjökapten och kung på Kurre Kurreduttön. Vad sa du nu då!! Prussiluskan - Nej lilla Pippi nu ljuger du allt, du får inte bo här ensam utan några föräldrar. Nu måste jag hämta Kling och Klang. Pippi Nej jag ljuger inte, men hämta för all del kling och Klang. Pippi och Herr Nilsson fortsätter att leka och Prussiluskan går iväg för att hämta poliserna Kling och Klang. Efter en stund kommer Kling och Klang körande till Villa Villekulla i polisbilen. Kling - Pippi, du måste bo på barnhemmet förstår du väl. Klang - Nu måste du komma med oss Pippi.

9 Pippi - Nej det måste jag inte, ta fast mig om ni kan bara. Pippi klättrar snabbt upp på taket på Villa Villekulla. Lilla gubben gnäggar och ställer sig i vägen för poliserna när de försöker klättra upp på stegen. Kling och Klang - Flytta på dig! Lilla Gubben - Gnägg, gnägg! Poliserna klättrar upp på taket efter Pippi men när de kommer upp så hoppar Pippi ner och tar bort stegen. Kling - Ställ tillbaks stegen Pippi! Pippi - Nej, först måste ni be snällt. Klang - Snälla Pippi ställ tillbaks stegen. Pippi - Du måste också be snällt. Kling - Snälla, snälla Pippi ställ tillbaks stegen. Pippi - Okey då! Pippi ställer tillbaks stegen och poliserna klättrar ner. När de kommer ner och vänder sig om ser de Pippi när hon lyfter sin häst. De gnuggar sig i ögonen och tror inte sina ögon. En liten flicka som kan lyfta en häst!! De blir förskräckta och rusar till bilen. Pippi sätter ner Lilla Gubben och skyndar fram till bilen och håller fast den. Kling - Men gasa då Klang!!

10 Klang - Jag gasar ju allt vad jag kan!! Då släpper Pippi bilen och poliserna sladdar iväg. Kling ramlar ut ur bilen och Klang kör iväg. Kling springer efter bilen. Kling - Vänta på mig Klang, vänta på mig!! Pippi vänder sig mot Lilla Gubben och Herr Nilsson. Pippi - Så bra, nu är Kling och Klang borta. Kom, nu leker vi igen!

11 Alice. S och Paulina - Pippi skickar en flaskpost till sin pappa. Pippi Ebba. B Annika - Klara Pippi och Annika sitter på verandan till Villa Villekulla. Pippi - Jag vill att min pappa skall komma hit. Annika - Varför vill du det Pippi? Pippi - Jo, för jag vill att min pappa skall tala om för Prussiluskan att jag inte behöver bo på ett barnhem. Annika - Skall vi skicka en flaskpost till honom? Pippi - Vilken bra idé! Kan du skriva Annika? Annika - Ja, hämta papper och penna.

12 Pippi springer in och hämtar papper, penna och en flaska. Hon ger pappret och pennan till Annika. Annika - Vad skall jag skriva Pippi? Pippi - Skriv så här Hej Pappa! Skynda dig och kom hem fort till Villa Villekulla. Hälsningar Pippi Annika skriver brevet och Pippi tittar på. Annika - Så där, nu är det klart Pippi. Annika ger brevet till Pippi som rullar ihop det och lägger det i flaskan. Pippi - Kom Annika, nu skyndar vi oss och slänger i flaskposten. Pippi och Annika springer iväg och slänger i flaskposten i havet.

13 Alice. S och Paulina - Pippi är sakletare och hittar en Spunk. Pippi - Jola Tommy Pontus Annika Ebba. A Lilla Gubben Jafa Pippi vaknar och ger Lilla Gubben mat. Tommy och Annika kommer till Pippi. Pippi - Kom, idag skall vi gå och leta efter en Spunk! Tommy, Annika - Ja, det vill vi gärna! Tommy - Pippi, vad är egentligen en Spunk? Pippi - Det vet jag inte men det är ett sånt trevligt litet ord, SPUNK.

14 Annika - Men hur skall vi då veta vad vi ska leta efter Pippi? Pippi - Jag tror att jag känner igen en Spunk när jag väl hittar en, kom nu så letar vi. Pippi, Tommy och Annika går iväg och lyfter på olika saker och letar och letar. Pippi - Det verkar inte finnas något som liknar en Spunk. Kom så går vi hem igen. De går hemåt igen och precis utanför Villa Villekulla hittar Pippi en skalbagge. Pippi - Åh så söt den är, vad är det för en sorts skalbagge? Tommy - Det är inte en Ollonbagge i alla fall. Annika - Och det är inte en Tordyvel. Pippi - Men jag vet var det är, det är en Spunk såklart. Se så söt han är min lilla Spunk. Tommy - Är du säker på det Pippi? Annika - Vet du att det är en Spunk Pippi? Pippi - Ja, det är en Spunk, jag visste väl att vi skulle hitta en tillslut. Kom nu så går vi in och äter pannkakor.

15 Paulina och Alice. S - Pappa seglar in i hamnen med Hoppetossa och sina sjörövare. Pippi Fina Pappa Emil. L Sjörövare Rasmus. A, Anton, Abbe, Viking, Prussiluskan Emma Orkestern spelar och alla på scen sjunger Merja, Merja Mojjsi. Hoppetossa seglar in i hamnen och Pappa står längst fram i fören. Pappa Hissa ner ankaret! Sjörövarna Aj, aj kapten! Pappa Sätt ut landgången! Sjörövarna Aj, aj, kapten!

16 Pappa Nu går vi iland och letar upp Pippi. Sjörövarna Aj, aj kapten. Pippi och alla sjörövarna går av båten och går till Villa Villekulla. När de kommer fram knackar pappa på dörren och Pippi kommer och öppnar. Pappa Pippi, min lilla flicka nu är jag här! Pippi Hej pappa!! Åh, vad jag har saknat dig. Pippi och pappa kramar om varandra. Sjörövarna Hej Pippi! Pippi Hej på er alla sjörövare! Pappa Nu måste du berätta Pippi varför jag skulle komma hit så fort. Har det hänt något hemskt. Pippi Ja, Prussiluskan vill att jag ska bo på hennes barnhem och det vill jag inte. Du måste tala om för henne att jag visst kan bo ensam i Villa Villekulla. Pappa Jaså, det vill hon minsann. Kom min lilla flicka så går vi till Prussiluskan direkt. Ni sjörövare stannar här och tar hand om lilla gubben och Herr Nilsson. Sjörövarna Aj, aj kapten! Pappa- Kom nu Pippi så går vi.

17 Pippi och pappa går iväg till Prussiluskan och knackar på dörren till barnhemmet. Prussiluskan öppnar dörren och tittar ut på pippi och pappa. Prussiluskan Hej Pippi lilla, skall du flytta in på barnhemmet nu? Pippi Nej det ska jag inte. Får jag presentera min pappa, Kapten Långstrump. Pappa God dag! Prussiluskan Åh, god dag kapten Långstrump. Är ni verkligen Pippis pappa? Pappa Ja det är jag. Pippi Se där, jag ljuger inte, jag har visst en pappa. Prussiluskan Ja, det ser jag ju nu Pippi lilla. Pappa Du förstår väl att Pippi inte behöver bo på något barnhem. Hon har ju mig här nu. Prussiluskan Ja, det förstår jag, adjö då Kapten Långstrump. Pappa Adjö! Pippi Adjö Prussiluskan! Pippi och pappa går hem mot Villa Villekulla igen.

18 Pappa Så där ja, då var det fixat! Pippi Pappa, du är bäst! Kom så går vi hem. I morgon skall vi ställa till med en stor fest för alla jag känner. Orkestern spelar och alla på scenen sjunger Sjörövarfabbe

19 Paulina och Alice. S - Pippi har kalas för alla hon känner Pippi Molly. N Pappa Emil. L Sjörövarna - Albin. N, Albin. E, Max, Leonard, Ludvig, Herr Nilsson Dildar Lilla Gubben Frank Pappa, sjörövarna, Herr Nilsson och Lilla Gubben ligger och sover i Villa Villekulla. Pippi kommer inspringande med en massa ballonger och girlanger. Pippi Upp och hoppa alla slöfockar! Idag skall vi ha kalas i Villa Villekulla. Alla vaknar, sätter sig upp, sträcker på sig, gnuggar sig i ögonen och gäspar. Pappa Men Pippi vad du skriker, vi har ju knappt sovit något.

20 Pippi Det har ni visst det, klockan är redan 10 och gästerna kommer om en timma. Skynda er nu, vi måste göra fint tills de kommer. Alla får fart och hjälps åt att städa och göra fint. Pippi Sjörövare, ni hänger upp ballonger. Sjörövarna Aj, aj Pippi! Pippi - Pappa du får gå och hämta tårtan och kakorna. Pappa Aj, aj Pippi! Pippi Herr Nilsson och Lilla Gubben, ni får hänga upp girlanger. Herr Nilsson Tjatter, tjatter! Lilla Gubben- Gnägg, gnägg! Alla hjälps åt och fixar för kalaset. Pippi Då var allt klart, skynda er nu att snygga till er för snart kommer gästerna. Sjörövarna, Pippi och pappa gör sig fina. Pippi Kom Lilla Gubben och Herr Nilsson, ni skall också vara fina. Pippi tar på Lilla Gubben och Herr Nilsson var sin hatt.

21 Pippi Se där, nu kommer gästerna. Jag har bjudit alla jag känner. Alla gästerna kommer fram till Villa Villekulla. Pippi - Välkomna allesammans!! Får jag presentera min pappa Kapten Långstrump och hans sjörövare. Sjörövarna och pappa vinkar mot gästerna. Pippi Nu skall vi ha kalas! Varsågod och ta för er av tårtan och kakorna. Men Herr Nilsson och Lilla Gubben!! Ät inte upp hela tårtan! Herr Nilsson och Lilla Gubben tjattrar och gnäggar och springer iväg. Alla äter och dricker av allt det goda. Pippi Pappa, nu ska vi bryta arm och se vem som är starkast. Pippi och pappa sätter sig ner och bryter arm. Sjörövarna och de andra gästerna hejar på. Efter en hård match vinner Pippi över sin pappa. Pappa- Pippi, min lilla flicka, vad du har blivit stark! Pippi Ja nu vinner jag till och med över dig pappa. Alla gäster - Hurra för Pippi, hon är starkast i Världen! Pippi och pappa ställer sig upp och pappa lyfter upp Pippis arm i en segergest.

22 Pappa Pippi du är starkast i Världen! Orkestern spelar och alla sjunger Pippis sommarvisa. Alice. S och Paulina - Nu är teatern SLUT! Alla bockar och bugar medan publiken applåderar.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1

Den magiska dörren. kapitel 1 Den magiska dörren. kapitel 1 Jag är 13 år och går i Oxford. och Jonatan var min kompis han var också 13 år och gick i Oxford. båda körde motocross jag hade en KTM 60 sx och Jonatan hade också en KTM 60

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

ETT JULSPEL. Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren. Maria. Josef. Stjärnan. Ängeln. Herden

ETT JULSPEL. Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren. Maria. Josef. Stjärnan. Ängeln. Herden ETT JULSPEL Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren Maria Josef Stjärnan Ängeln Herden FÖRSTA AKTEN Klassen släntrar in, pratar och stojar Då samlas vi! Schhhhh! Hallå! Lyssna

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

kapitel 1 Ett fall att lösa

kapitel 1 Ett fall att lösa Väskan är stulen kapitel 1 Ett fall att lösa Hej jag heter Lina. Jag har ljust hår och blåa ögon. Min favorit färg är rosa. I denna boken löser jag ett fall som handlar om en resväska som blir stulen med

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Emmy 4C Ht-14. Den magiska dörren

Emmy 4C Ht-14. Den magiska dörren Den magiska dörren 1 Kapitel 1. Hej Hej jag heter Agnes. Jag är 10 år och går i körsbärsskolan. På skolan går min bästa kompis Emmy. Hon är 10 år. Och har brunt hår. Och bruna ögon. När man går till bamba

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Den magiska dörren By Rasmus Östlund

Den magiska dörren By Rasmus Östlund Den magiska dörren By Rasmus Östlund Kapitel 1 Hej Hej jag heter Bert och min bästa vän är Gårdon. Jag går på Jadolfsgårdens skola. Jag är 10år och jag går i 4c. Vi brukar åka slalom efter skolan. Vi spelar

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Klass 4a

Klass 4a Kostymmannen Klass 4a Kostymmannen Tidigare böcker om Gloria: Glorias memoarer Glorias memoarer Kostymmannen Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se info@idusforlag.se Text: Therese Loreskär Illustratör:

Läs mer

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm En midsommarnattsdröm Scener ur Shakespeares komedi 1 FÖRSTA AKTEN (i staden) SCEN 1 (MUSIK. Sommar i stan.,, och fnissar och jagar runt varandra. landar ) Kära lyssnare. Jag ska be att få presentera mig.

Läs mer

En bok om mig Veronica Larsen

En bok om mig Veronica Larsen En bok om mig Veronica Larsen Tack mamma och pappa för att jag finns 2011 Veronica Larsen En bok om mig September 1985 föddes jag, Veronica Paulina Maria Larsen. Det här är en bok om vad som varit viktigt

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Kapitel 1 - skolstart

Kapitel 1 - skolstart Den Magiska Dörren Kapitel 1 - skolstart Hej! Jag heter Morfis Morrson. Jag är 10 år och går på Morfis skolan. Mitt hår är ljusblont och jag har blågröna ögon. Jag är ungefär 140 cm. Mina intressen är

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Välkommen till landslaget!

Välkommen till landslaget! Välkommen till landslaget! - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9 Lektionstyp: diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-3 Introduktion Det kan vara intressant

Läs mer

Hej, vad händer här? Mamma? Är det inte läraren? Vem bestämmer om det här? Nej, utan riksdagsledamöterna! Riksdagsinformationen 2012

Hej, vad händer här? Mamma? Är det inte läraren? Vem bestämmer om det här? Nej, utan riksdagsledamöterna! Riksdagsinformationen 2012 P Å S V E N S K A Hej, vad händer här? Mamma? Är det inte läraren? Vem bestämmer om det här? UTGIVARE Riksdagsinformationen 2012 Nej, utan riksdagsledamöterna! Layout och illustrering Hanna Lahti/ Huomen

Läs mer

den magiska dörren john

den magiska dörren john den magiska dörren john kapitel 1 Jag vaknade i min säng min pappa väckte mig och sen ot jag frukost sen kläde jag på mig i mitt rum och jag tittade på tv en liten stund sen sa min pappa till mig att jag

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

MUSIKALEN: VI HÖR IHOP

MUSIKALEN: VI HÖR IHOP MUSIKALEN: VI HÖR IHOP Handlar om att vad spridande av glädje, omtänksamhet och värme kan ge. En amma är ledsen. Hennes son gör henne glad. De går till affären där affärsbiträdet är nedstämd. Mamman gör

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Lina blir undersökt med ultraljud

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Lina blir undersökt med ultraljud I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Lina blir undersökt med ultraljud 1 1 Den här sagan finns som film också I Barnavdelningen på 1177 Vårdguidens webbplats

Läs mer

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur Isblåa ögon Jag åker i hamnen längst vattnet på väg hem från Micken, det är helt spegelblankt. På vattnets yta ser jag spegelbilden av en flicka. Hon ser ut att vara ungefär 14 år. Hon har solblekt blont

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Elevmaterial. Hemlig beundrare SIDAN 1. Läsförståelse

Elevmaterial. Hemlig beundrare SIDAN 1. Läsförståelse Hemlig beundrare SIDAN 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vem har skickat ett mejl till Lisa? 2. Vad tycker Molly att de ska göra? 3. Hur kommer det sig att

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja.

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja. Hej jag heter malva nu är det skola men om två dagar så är det sommarlov jag och mina kompisar har bestämt att vi ska resa i genom Sverige. Förresten heter jag ju Malva och är 10 år, jag älskar hästar,dansa,simma

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Det hemsökta huset. Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan

Det hemsökta huset. Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan Det hemsökta huset Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan A Storybird Det hemsökta huset By Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan Illustrated

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Drottningens gåta Elevmaterial

Drottningens gåta Elevmaterial SIDAN 1 Kapitel 1 De vilda hundarna 1. Vad tror du att Sif mumlar till Aram när han säger: Bara en liten bit till. Det klarar du. 2. Varför tror du att Aram vill att Sif ska gå först över bron? 3. Titta

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Vinnarna i lyriktävlingen Grupp 1. Vinnardikterna från Grupp 1. Dikt. Innan jag tar mitt sista andetag

Vinnarna i lyriktävlingen Grupp 1. Vinnardikterna från Grupp 1. Dikt. Innan jag tar mitt sista andetag Vinnarna i lyriktävlingen Grupp 1 1:a pris - Dikt: Andreas Ljungdahl Ristare ISN10 2:a pris- Innan jag tar mitt sista andetag: Jenny Häggblom IE10c 3:e pris- Så djävla omoget: Mattias Björkund Forsgren

Läs mer

Rebecca 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Rebecca 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade av att tuppen i granhuset gall. Jag tittade ut genom fönstret och såg solen skinna, jag gick ut till köket och såg hela familjen sitta och äta frukost förutom gammelmormor

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 1. Var är Kamal? 2. Vem är Lotto? 3. Är Lotto en hane eller hona? 4. Varför tycker Kamals mamma, att man inte ska ha djur i bur? SIDAN 2 5. Klara säger att Lotto är bättre

Läs mer

Inställning motorskydd för gammal motor Postad av Johan Andersson - 16 maj 2014 14:31

Inställning motorskydd för gammal motor Postad av Johan Andersson - 16 maj 2014 14:31 Inställning motorskydd för gammal motor Postad av Johan Andersson - 16 maj 2014 14:31 Med risk för att verka dum. Jag har aldrig varit speciellt bra på detta med motorer (sysslar väl med det för lite).

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Subjekt =Vem, vilka eller vad gör predikatet? Tänk på att ordet det är ett subjekt (1) Ta ut predikat och subjekt

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester.

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. Det hade en lugnande inverkan på fostret. Musik gör skillnad! Nu för tiden

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Det är dags igen för en liten förlossningsberättelse, denna gång dagen då lilla Edit kom till världen. Jag har inte fått tag på någon förlossningsjournal så jag har ingen exakt koll

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC VAD ÄR EN SKJUTPLAN?? En skjutplan kan både ses som en lista av moment som ska gås igenom eller som ett cykliskt beteende som ska upprepas vid varje skott oavsett vad som hänt tidigare. Själva momenten

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Trepunkts rullbälten i en 68 cab.

Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Jag har monterat trepunktsbälten i min 68:a cab. Det var en sak som det inte fanns mycket hjälp om på Internet. Monteringar i fastbacks och kupéer fanns det men, inte

Läs mer

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll LIVET PÅ VÅR GÅRD! Vi vill dela med oss av vår glädje som livet på gården har gett oss. Vi som bor här är Johanna och Micke och våra barn i åldrarna 2-15 år. Vi är även familjehem barn sedan en lång tid

Läs mer

Mouseingham Palace. Precis som i alla palats så finns det en kung, en drottning och en prinsessa. Kungen, Musvard III. Drottningen, Musabeth IV

Mouseingham Palace. Precis som i alla palats så finns det en kung, en drottning och en prinsessa. Kungen, Musvard III. Drottningen, Musabeth IV Mouseingham Palace Hej! Mitt namn är Sir. Mousalot. Jag är truppledare över Museingham Palaces riddartrupper, Jag är uppvuxen här, min far har jag aldrig känt till, han dog i strid när han skulle skydda

Läs mer

Högstadieungdomars normer och attityder till anlagd brand

Högstadieungdomars normer och attityder till anlagd brand Högstadieungdomars normer och attityder till anlagd brand My Lilja Fil.dr., lektor Högskolan i Gävle my.lilja@hig.se SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR Syfte: Hur uppfattar ungdomar (i årskurs 7-9) fenomenet anlagd

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

DEN LILLA RÖDA HÖNAN

DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 2 3 4 5 6 4 Sagan används för begreppsinlärning, problemlösning och för att tala matematik. Se lhdl s. 96-99. 7 8 9 10 Den som är lat får ingen mat. Problemlösning 1 Arbeta två

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Hot Line Bling. matilda.bergman@edu.hermods.se

Hot Line Bling. matilda.bergman@edu.hermods.se Hot Line Bling matilda.bergman@edu.hermods.se EXT. EFTERMIDDAG. VÄGEN HEM FRÅN TUNNELBANAN. Alice är på väg hem från tunnelbanan. Det är kallt, hon har mössa och vantar på sig. Hon går upp för en backe

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår sida 1 Titta i menyn. Svara på frågorna. 1. Vad kostar en läsk? 2. När kan man äta lunch? 3. Kan man köpa lunch på lördagar? 4. Vad kostar fisk och ris? 5. Vad kostar en kopp kaffe och en kanelbulle? 6.

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

OM MAT OCH MOTION.

OM MAT OCH MOTION. OM MAT OCH MOTION. www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske

Läs mer

ca 700.000 personer Nej Ja Tveksam, vet ej 36% 64% Sifo Research & Consulting 1512729

ca 700.000 personer Nej Ja Tveksam, vet ej 36% 64% Sifo Research & Consulting 1512729 Fråga 2: Händer det att du blir inkontinent\läcker urin när du anstränger dig på olika sätt som när du skrattar, hoppar eller hostar? Bas: Om fött barn vaginalt enl fråga 1 (alt 1) ca 700.000 personer

Läs mer

Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015

Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015 Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015 1. Natten går tunga fjät 2. Midnatt råder 3. Staffan var en stalledräng 4. Mössens julafton 5. Tre pepparkaksgubbar 6. Raska fötter springa tripp tripp tripp..

Läs mer

Laganmälan & Laghantering

Laganmälan & Laghantering 203 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 234 600 02 NORRKÖPING Tel. 0-23 0 80 www.svemo.se Laganmälan & Laghantering [En enkel guide för hur du anmäler ett lag i SVEMO TA.] Innehåll Innehåll...

Läs mer

Small talk kan avgöra om du får jobb

Small talk kan avgöra om du får jobb Small talk kan avgöra om du får jobb Publicerad 07.09.2013-12:04. Uppdaterad 07.09.2013-12:22 Bild: Yle/Kati Enkvist Förmågan att småprata med okända i professionella sammanhang blir allt viktigare. Så

Läs mer

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen Perfekt! Om alla hade mat Om alla hade kläder Om det inte skulle vara krig då skulle allt vara ra Om alla skulle ha vänner Om alla hade allt då skulle världen vara perfekt Linda Eklund 6 b Kullen Det finns

Läs mer

Lärarhandledning till boken "BARDIENS BESKYDDARE" av Mimmi Schill

Lärarhandledning till boken BARDIENS BESKYDDARE av Mimmi Schill Lärarhandledning till boken "BARDIENS BESKYDDARE" av Mimmi Schill 1 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Prolog och kapitel 1 3... Kapitel 2 och kapitel 3 3... Kapitel 4 och kapitel 5 4... Kapitel

Läs mer