PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd. Ledningsstaben (5) Kerstin Aldstedt. Lasarettet i Motala, sammanträdesrum Linden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd. Ledningsstaben 2010-03-17 1-8 1 (5) Kerstin Aldstedt. Lasarettet i Motala, sammanträdesrum Linden"

Transkript

1 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben (5) Kerstin Aldstedt Sammanträdesplats Lasarettet i Motala, sammanträdesrum Linden Närvarande Ledamöter Levi Eckeskog (KD) Landstinget Ordförande Torbjörn Holmqvist (S) Landstinget Ragnhild Wärn (S) Landstinget Hans Brandow PRO (Pensionärernas Riksorganisation) Marianne Sondered PRO Maria Johansson PRO Jan-Erik Löwbom SPF (Sveriges Pensionärsförbund) Iréne Carlsson SPF Olle Ståhl SPRF (Sveriges Pensionärers Riksförbund) Anja Karlsson SKPF (Svenska KommunalPensionärernas Förbund) Ersättare Siwe Clasén (FP) Landstinget Berit Andersson (S) Landstinget Eivor Folkesson (MP) Landstinget Marianne Holmbom SPF Bitte Kjellin SPF Solveig Andersson SKPF Märta Ekelund RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) Frånvarande Övriga närvarande Mötets öppnande Val för protokollsjustering Föregående protokoll Lars Westerholm (M) Landstinget Rune Emanuelsson (C) Landstinget Marita Johansson (C) Landstinget Claes Jönsson (VL) Landstinget Katarina Ringholt PRO Lars Sandgren PRO Hans Lindberg PRO Solveig Utter-Pertmann SPRF Lars Norrbohm RPG Kerstin Davidsson, vd, Proxima AB Anders Österberg, chef sjukhusmedicin, Medicinska specialistkliniken i Motala Kerstin Aldstedt, landstingets ledningsstab Sekreterare 1 Ordföranden hälsar samtliga välkomna och förklarar mötet öppnat. 2 Hans Brandow utses att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 3 Föregående mötes protokoll läggs till handlingarna.

2 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben (5) Kerstin Aldstedt Proximas verksamhet vid Lasarettet i Motala 4 Kerstin Davidsson, vd vid Proxima AB, informerar om Proximas verksamhet vid Lasarettet i Motala. På uppdrag av landstinget bedriver Proxima AB sedan specialistsjukvård på LiM inom områdena ortopedi, kirurgi, kvinnosjukvård och anestesi. 165 personer är anställda och nästan samtliga kommer från en anställning i landstinget. En gång per månad träffas företrädare för Proxima AB och landstinget för att lösa olika samverkansfrågor. Många av de ärenden som behöver lösas har funnits även tidigare, men med de nya ägarförhållandena blir kraven högre på tydliga gränser och klara riktlinjer. Uppdraget från landstinget till Proxima AB är förhållandevis detaljerat, vilket skapar tydlighet om vad som ingår respektive inte ingår. Utöver det avtalade uppdraget har Proxima AB möjlighet att utföra ytterligare verksamhet, men det ska då journalföras separat och erbjudas till fullpris. För den avtalade verksamheten betalar patienterna samma avgifter och samma regler gäller för högkostnadsskydd, sjukresor och så vidare, som inom den landstingsägda vården. En fråga ställs om vilka möjligheter som finns att få bli inlagd på sjukhuset dagen före en planerad operation, för att undvika att patienten ska behöva åka hemifrån extremt tidigt på operationsdagen, för att hinna i tid. Kerstin Davidsson svarar att de får väldigt få sådana förfrågningar från patienter. En nackdel med inläggning före operation är att det föreligger en större infektionsrisk på sjukhuset och att man därför så långt som möjligt vill att patienterna väntar med inläggning till operationsdagen. Kerstin Davidsson beskriver problemet med att Proximas namn och logotype är förhållandevis okänt bland befolkningen. Det händer att patienter som fått kallelse till besök har trott att brevet är reklamutskick och slängt det utan att läsa. Nu arbetar man för att hitta en balans i att profilera Proxima som företag och samtidigt behålla känslan hos medborgarna att det är till ortopeden, kirurgen och så vidare man vänder sig och att det är oviktigt om det är landstinget eller en privat vårdgivare som utför arbetet. Proximakoncernens uppbyggnad se bifogade bilder (bilaga 1). Ordföranden framhåller det goda samarbetet som finns mellan landstinget och Proxima AB och tackar för en intressant information. Äldrevården i västra länsdelen 5 Anders Österberg, chef sjukhusmedicin på Medicinska specialistkliniken i Motala, informerar om hur man arbetar med äldrevården i den västra länsdelen. Historiskt sett har äldrevården i den västra länsdelen varit framåtsyftande och utvecklad, vilket nog fortfarande kan sägas gälla. Samarbetet med Motala och övriga kommuner i länsdelen är mycket bra.

3 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben (5) Kerstin Aldstedt Medicinska specialistkliniken är Motalas största klinik med cirka 400 anställda. Den består av akutenheten, mottagningsenheten, slutenvårdsenheten och hemsjukvårdsenheten. Anders Österberg redogör för olika verksamheter som finns i klinikens regi för att säkra en god vård för framför allt äldre personer. Generellt gäller att oavsett var man bor i Östergötland så ska man kunna få distriktssköterskeinsatser över hela dygnet om man är i behov av det. Organisationen ser dock olika ut i de olika länsdelarna och kommunerna. I västra länsdelen utför Hemsjukvårdsenheten inom Medicinska specialistkliniken distriktssköterskeuppdragen alla dagar mellan kl och För patienter med behov av palliativa insatser finns LAH i Motala och Mjölby dygnet runt. För äldre med komplexa vårdbehov, som bor hemma, men är medicinskt sköra fanns tidigare Äldremottagning i Motala. Numera har det ändrats till SAH sjukhusansluten hemsjukvård. Det innebär att dessa medicinskt sköra personer kan få akuta medicinska bedömningar i hemmet varje vardag kl Det gäller mindre allvarliga sjukdomar och ersätter alltså inte blåljus, men det kan innebära en stor fördel att slippa åka till akutmottagningen om det inte är nödvändigt. Sedan i höstas finns ALMA-team som riktar sig mot äldre personer, med låg prioritering ur medicinsk synvinkel, som kommer till akutmottagningen. ALMA handlar om ett bättre omhändertagande för dessa patienter. För att slippa utsätta dessa sköra, men inte så medicinskt akut sjuka, personer för lång väntan på akuten kontaktas SAH. En sjuksköterska tar hand om patienten, ser till att det finns möjlighet att äta, gå på toaletten, ge information till anhöriga och så vidare. Om det blir aktuellt med inläggning följer sjuksköterskan med till avdelningen. I annat fall kontaktar sköterskan kommunen för diskussion om hemtjänstinsatser. Processen för hur höftfrakturer behandlas har setts över och förbättrats. Höftfrakturer drabbar oftast äldre personer. Förutom de problem frakturen kan medföra kan även hjärnan drabbas om man blir liggande med för lite näring under flera timmar. Den nya processen syftar därför till att förkorta tiden från ambulanshämtning till dess att patienten ligger i en sjukhussäng. Sedan de nya rutinerna infördes har processen förkortats med fyra timmar. Ambitionen med vården är att de patienter som kommer från eget boende ska kunna återvända dit efter avslutad behandling. Detta synsätt påverkar givetvis rehabiliteringsinsatserna.

4 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben (5) Kerstin Aldstedt Ett dygn efter fallet görs en kontroll av hjärtat på patienten för att om möjligt hitta en orsak till fallet. Senior Alert är ett omvårdnadsregister där man registrerar bland annat om undernäring, fall och trycksår. Landstinget har beslutat att alla berörda enheter ska registrera i och använda Senior Alert och Medicinska specialistkliniken är den första kliniken som har börjat använda det. Motala kommun arbetar också med registret, vilket ger ökade förutsättningar för gemensamt synsätt. Tyvärr kan dock inte personal från kommunen läsa i landstingets Senior Alert och vice versa. För att minska risken för fallolyckor görs bedömningar av personer som bor i särskilda boenden. Det är oklart om det även görs för personer med hemtjänst i eget boende. Motala kommun har gjort en avsiktsförklaring för att förbättra bland annat demenssjukvården. Anders Österberg lyfter fram idén om att Motala kommun och Närsjukvården i väster skulle få bilda ett kompetenscentrum för demens i Östergötland. I västra länsdelen finns ett vårdprocessprogram för demens. Det har gjorts av Medicinska specialistkliniken, primärvården och alla länsdelens kommuner tillsammans och används aktivt av alla parter. Demenssjukvården är ett område som engagerar många i västra länsdelen och ett kompetenscentrum vore därför lämpligt att förlägga dit. En diskussion uppstår bland mötesdeltagarna om huruvida det är en fördel att utveckla nya tekniskt avancerade hjälpmedel, som kan ställa stora krav på brukarna att kunna använda. Det finns en farhåga att den personliga omvårdnaden alltmer ska ersättas av tekniska hjälpmedel. Olika synpunkter framförs: - Det viktigaste är att få den teknik som redan finns att fungera smidigare. - Kombinationen av ett gott bemötande, värdig vård och väl utvecklade tekniska lösningar är eftersträvansvärt. - Teknikutvecklingen inom sjukvården har hittills bidragit till många förbättringar och den bör kunna fortsätta även i framtiden. Vårdval i Östergötland 6 Kerstin Aldstedt redogör för vad som har hänt i primärvården efter införandet av vårdval i Östergötland En ny vårdcentral har öppnat i Norrköping och en kommer att öppna under våren i Linköping. Ytterligare tre nya vårdcentraler har blivit auktoriserade, men det är inte beslutat om när de ska starta. Möjligheterna att lista sig på den vårdcentral man önskar har förbättrats. Cirka 3 % av befolkningen har hittills listat om sig sedan vårdvalsinförandet. Några vårdcentraler är tydliga vinnare och förlorare, men det är inte alltid uppenbart vad som är orsaker till omlistningarna. Se bifogade bilder (bilaga 2).

5 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben (5) Kerstin Aldstedt Under våren kommer uppföljning av vårdcentralerna att genomföras i tre steg. I det första steget ska varje vårdcentral fylla i och analysera sina svar i en kvalitetsrapport. I steg två träffas företrädare för vårdcentralerna och ledningsstaben för en diskussion om resultat och analys med utgångspunkt i villkoren som är uppställda för auktorisation. Steg tre i uppföljningen är att närsjukvårdsdirektörerna kallar företrädare för vårdcentralerna samt ledningsstaben för en gemensam diskussion om hur samverkansfrågor och dylikt fungerar. Övriga frågor 7 Synpunkter lämnas på planeringen av dagens möte bra att vara på plats ute i verksamheten och att få information från verksamhetsföreträdare, som idag. Det vore bra att få motsvarande genomgång av hur äldresjukvården i östra länsdelen är organiserad. Frågan om huruvida de politiska partierna bör bjudas in till debatt i LPR diskuteras. Flera mötesdeltagare framhåller att LPR:s roll är att vara informationsforum och en arena för påverkan. Den politiska debatten kan pensionärsorganisationerna bjuda in till, vilket antagligen ger medlemmarna större utbyte. Mötets avslutande 8 Ordföranden tackar för visat intresse, uppmanar alla att se upp för halkan utomhus samt förklarar mötet avslutat. Vid protokollet Kerstin Aldstedt Justerat Levi Eckeskog Ordförande Hans Brandow Vice ordförande

6 Proxima Specialistvård i Motala AB

7 Proxima specialistvård finns på Lasarettet i Motala och verkar på uppdrag av, och i nära samverkan med, Landstinget i Östergötland

8 Inom Proxima har vi som mål att ge patienter lättillgänglig och kvalificerad specialistvård med hög kvalitet och professionellt bemötande

9 För Dig som patient gäller samma regler för patientavgifter, högskostnadsskydd och sjukresor som vid Landstingets verksamheter i Östergötland

10 Proxima Specialistvård i Motala omfattar: Ortopedi Kirurgi Anestesi- och operationsverksamhet inklusive sterilcentral Kvinnosjukvård i Mjölby och Motala inklusive mödravård och Ungdomshälsan samt STD-mottagning

11 Proxima kompletterar den övriga vården på Lasarettet i Motala genom att vara specialistkonsulter till landstingets akutverksamhet

12 Proximakoncernen Proxima Specialistsjukvård i Nacka och Motala Proxima Diagnostik, med röntgenverksamheter i Nacka och Södertälje. Proxima Primärvård med ett flertal vårdcentraler i Stockholmsområdet och Uppsala

13 I framtiden hoppas vi kunna utveckla och utvidga verksamheten på ett sätt som kan bli positivt både för patienter och personal och för Motala som helhet

14 Vårdval Primärvård Hur blev det?

15 Vårdval - Lägesrapport Auktorisation primärvård Lägesrapport: 1 mars Vårdcentraler i Landstingets regi -Vårdcentraler i privata drift -Privata godkända enheter, ej startat -Privata nya ansökningar 36 st 7 st 3 st 1 st

16 Vårdval - Lägesrapport T o m 15 februari Totalt aktiva omlistningar - 2,86 % av befolkningen i Östergötland omlistningar per arbetsdag

17 Vårdval - Lägesrapport Listningar per dag datum Antal

18 Sammanfattning, 15 feb 2010 Förändring av omlistade på vårdcentraler En ny vårdcentral har fått nylistade Största ökning pga nylistning = 6,8 % Största minskning pga omlistning = -4,4 % 6 vårdcentraler har ökat med mer än 2 % 6 vårdcentraler har minskat med mer än 2 % Övriga 31 vårdcentraler, förändring < +/-2 % 22 vårdcentraler har en förändring < +/- 100 personer

19 Sammanfattning, 15 feb 2010 Förändring per vårdcentraler Medicinskt Centrum Vårdcentral i Norrköping Antal listade Förändring Förändring 15 febr antal procent >100 Ryds vårdcentral ,82 Kneippens vårdcentral ,22 Kungsgatans vårdcentral Lkpg ,50 Vårdcentralen Åby ,20 Valla vårdcentral ,42 Lambohovs vårdcentral ,59 Johannelunds vårdcentral ,53 Berga vårdcentral ,48 Vårdcentralen Lyckorna ,42 Vårdcentralen Brinken ,21 Vårdcentralen Nygatan ,

20 Sammanfattning, 15 feb 2010 Förändring per vårdcentral Antal listade Förändring Förändring 15 febr antal procent Vårdcentralen Vikbolandet ,20 Vårdcentralen Söderköping ,37 Boxholms vårdcentral ,71 Vårdcentralen Skärblacka ,78 Vårdcentralen Österbymo ,04 Vårdcentralen Kungsgatan Nkpg ,23 Östertull vårdcentral ,29 Vårdcentralen Väven ,92 Vårdcentralen Marieberg ,91 Vårdcentralen Sandbyhov ,

Ledningsstaben 2009-10-07 18-25 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00. Renströmmen i Norrköping, lokal Stora Galleriet

Ledningsstaben 2009-10-07 18-25 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00. Renströmmen i Norrköping, lokal Stora Galleriet PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben 2009-10-07 18-25 1 (5) kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Renströmmen i Norrköping, lokal Stora Galleriet Närvarande Ledamöter Levi Eckeskog (kd) Landstinget

Läs mer

Ersättare Siwe Clasén (FP) Landstinget Marita Granath (C) Landstinget

Ersättare Siwe Clasén (FP) Landstinget Marita Granath (C) Landstinget PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd 2012-05-23 8-13 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Landstingshuset, S:t Larsgatan 49 B i Linköping. Lokal: Sessionssalen Närvarande Ledamöter Olle Beng

Läs mer

PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd Ledningsstaben 2012-11-21 24-32 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00

PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd Ledningsstaben 2012-11-21 24-32 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd 2012-11-21 24-32 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Landstingshuset, S:t Larsgatan 49 B i Linköping. Lokal: Sessionssalen Närvarande Ledamöter Viktoria

Läs mer

PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd. Ledningsstaben 2009-06-03 10-17 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00

PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd. Ledningsstaben 2009-06-03 10-17 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben 2009-06-03 10-17 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Blå Salen, Universitetssjukhuset i Linköping Närvarande Ledamöter Levi Eckeskog

Läs mer

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Protokoll 1 (5) Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar 2014-09-30 LK/140076 Plats Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Närvarande

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF Protokoll 1(5) s pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, dr Prag, plan 2, den 17 februari 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Bodil Sihm (MP)

Läs mer

Länspensionärsrådet 23-31

Länspensionärsrådet 23-31 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-01 Länspensionärsrådet 23-31 Tid: Fredagen den 1 juni 2007, kl. 09:30-12:10 Plats: Sammanträdesrummet Överläkarvillan, Spenshult Ledamöter Mats Eriksson (m) Dan Skantz

Läs mer

Katrineholms kommun. Minnesanteckningar från Pensionärsrådet 27 januari 2012. 1. Mötets öppnande. 2. Föregående mötesprotokoll. 3.

Katrineholms kommun. Minnesanteckningar från Pensionärsrådet 27 januari 2012. 1. Mötets öppnande. 2. Föregående mötesprotokoll. 3. Katrineholms kommun 1 (6) Vår handläggare Anna Arvidsson Minnesanteckningar från Pensionärsrådet 27 januari 2012 Plats: Pensionärernas Hus Tid: 09.00-11.45 Närvarande: Ordinarie Ersättare Övriga Marie-Louise

Läs mer

Frånvarande Eva Cox (M) Landstinget Tord Borggren Carlsson (S) Landstinget Börge Andersson PRO Birgitta Larsson (S) Landstinget

Frånvarande Eva Cox (M) Landstinget Tord Borggren Carlsson (S) Landstinget Börge Andersson PRO Birgitta Larsson (S) Landstinget PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd Ledningsstaben 2012-02-15 1-7 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Landstingshuset, S:t Larsgatan 49 B i Linköping. Lokal: Sessionssalen Närvarande Ledamöter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 2011-05-06 1 () Plats och tid Stadshuset, Verdesalen, kl 13.15 15.00 Beslutande Enligt blad 2 Övriga deltagande Enligt blad 2 Utses att justera Sekreterare... Paragrafer 13-23

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-12

Länspensionärsrådet (LPR) 1-12 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Britt Johansson, M, t.f. ordförande för sammanträdet Mari Lindahl, FP (ers Jimmy Henriksson, FP, ordf) Lena Persson, S Elisabeth Lindberg,

Läs mer

Börge Andersson PRO Solveig Utter-Pertmann SPRF

Börge Andersson PRO Solveig Utter-Pertmann SPRF PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd Ledningsstaben 2011-02-23 1-8 1(6) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Sessionssalen, Landstingshuset, S:t Larsgatan 49 B i Linköping Närvarande Ledamöter

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20-21 maj 2015 Lasarettet i Motala Motala Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Ringsbergsgården, sammanträdesrummet Västergatan 21, Växjö

Ringsbergsgården, sammanträdesrummet Västergatan 21, Växjö Plats Tid Beslutande Ledamöter Ringsbergsgården, sammanträdesrummet Västergatan 21, Växjö Kl.13.30-16.15 Ulf Hedin (M), omsorgsnämndens ordförande Tomas Thornell (S) omsorgsnämndens, vice ordförande Laila

Läs mer

Länspensionärsrådet 21-31

Länspensionärsrådet 21-31 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-05-29 Länspensionärsrådet 21-31 Tid: Fredag den 29 maj 2009, kl. 09:30-12:00 Plats: Biblioteket, nedre botten, Vårdcentralen Hjortsberg, Falkenberg Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-02-24

Sammanträdesdatum 2015-02-24 2015-02-24 Sida 1 (8) Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl. 09.30-11.55 ande Kerstin Robertsson (M), ordförande Gerd Thiberg, Eksjö PRO Berit Ekedahl, Ingatorp

Läs mer

Länspensionärsrådet 1-11

Länspensionärsrådet 1-11 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-02-12 Länspensionärsrådet 1-11 Tid: Torsdag den 12 februari 2009, kl. 09:30-12:00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhuset i Varberg Ledamöter Mats Eriksson (M) Dan Skantz (S)

Läs mer

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Brandén SPF Evald Olsson Birgitta Jannesson SPF Erland Ström Birgitta Johansson SKPF

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Brandén SPF Evald Olsson Birgitta Jannesson SPF Erland Ström Birgitta Johansson SKPF KALMAR KOMMUN Pensionärsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-01-16 Tid Kl 09.00 12.00 Plats KS-salen, stadshuset, Kalmar Omfattning 1-13 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Hans Johansson

Läs mer

STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN. Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 24 januari 2012

STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN. Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 24 januari 2012 : STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN PROTOKOLL NR 1/2012 SID 1 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den januari 2012 Justerat den januari Marianne Svensk Godkänt via e-post

Läs mer

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson 1(10) Plats och tid Vårsta 09.00 11.45 ande Ledamöter Carina Svedberg, ordförande (S) Agneta S. Palm, vice ordförande (SPF) Lars Östberg (PRO) Lars Sjöström PRO Bengt Fransson (PRO) Solveig Näslund (SPRF)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1 Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Duvan, Stadshuset, Laholm kl 09.00 12.00 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Stina Lindberg, PRO Birgit Hansson, PRO Irene

Läs mer

Hälsosamverkansberedningen

Hälsosamverkansberedningen 1 (5) Hälsosamverkansberedningen Tid 2010-03-10 klockan 13.00 15.00 Plats Östra sammanträdesrummet, Landstingshuset, Linköping Närvarande Hälsosamverkansberedningen Levi Eckeskog (kd) mötesordförande Anita

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Ann-Marie Peters (SPF Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Ann-Marie Peters (SPF Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala pensionärsrådet 2015-10-19 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum Stange, kl 16:00-18:00 Beslutande Tuva Lund (S) ordförande Margareta Ståhlberg (SPF Grödinge)

Läs mer

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:3040 av Emma Henriksson m.fl. (KD, M, C, FP) med anledning av skr. 2014/15:72 Riksrevisionens rapport om primärvårdens styrning Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög...

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög... 2012-04-17 1 Plats och tid Carl August-rummet, Kommunkontoret, Ödeshög, tisdagen den 17 april 2012 kl 10:00-11:55 Närvarande Anmält förhinder Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Maria Gustafsson (S),

Läs mer

PROTOKOLL. Pensionärsrådet Sammanträdesdatum: 2015-09-14. Plats och tid Ale Kulturrum, sal 105, kl 13:30-16:30. Monica Samuelsson Isabell Korn

PROTOKOLL. Pensionärsrådet Sammanträdesdatum: 2015-09-14. Plats och tid Ale Kulturrum, sal 105, kl 13:30-16:30. Monica Samuelsson Isabell Korn 1(14) Sammanträdesdatum: 2015-09-14 Plats och tid Ale Kulturrum, sal 105, kl 13:30-16:30 Beslutande Monica Samuelsson Isabell Korn Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström

Läs mer

Landstingets pensionärsråd

Landstingets pensionärsråd Protokoll 1(7) s pensionärsråd Tid och plats för Sammanträdet Beslutande Dr Prag, plan 2, Hus 2, Landstingshuset, 28 oktober 2010, kl. 09.00 11.50 Monalisa Norrman Ordf 5 10 Inger Jonsson Finn Cromberger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet 2015-09-03 22 (26) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, torsdagen den 26 februari 2014, klockan 10.00-11.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Robert Skoglund, ordf. socialnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård Dag: 2014-02-06 Tid: Kl. 15.00 16.20 Plats: Videomöte Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Jönköping Stefan Franzén Jan Norgren Jan

Läs mer

Underskrifter Sekreterare 30-36 Elisabet Jonsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunala pensionärsrådet

Underskrifter Sekreterare 30-36 Elisabet Jonsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunala pensionärsrådet 1(9) Plats och tid KS-salen, Rådhuset, kl. 09.00-12.00 ande Ledamöter Rune Danielsson, ordförande Agneta S. Palm, vice ordförande Lars Östberg (PRO) Astrid Westman (PRO) Ingrid Nordin (SPF) Solveig Näslund

Läs mer

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Plats och tid Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Närvarande ledamöter och ersättare Christer Falk Göran Lindholm Jan Berglund Marianne Östberg Matts Brusén Lars Algotsson Kerstin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-10-19 Kommunala Pensionärsrådet 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Kommunhuset, Norrtäljesalen Onsdag 19 oktober kl.13.00-15.20 enligt bifogad närvarolista Tomas Sjöberg, sekreterare Eva

Läs mer

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L. K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L. K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t Sid 1(6) Sammanträdesdatum 2012-12-11 Plats KS-salen Stadshuset Tid Kl. 13:15 15:45 Närvarande Se sidan 2 Justeringens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning Hälso- och sjukvårdsberedningeredning öst Verksamhetsområde: Kalix Överkalix Haparanda Övertorneå Lennart Holm, S Överkalix Britt-Marie Vikström, S Kalix-Nyborg Kurt-Åke Andersson, S Kalix Siv-Britt Harila,

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

2014-04-08. Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Tisdagen den 8 april 2014 kl. 08:30 12:00

2014-04-08. Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Tisdagen den 8 april 2014 kl. 08:30 12:00 Sida 1 Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Tisdagen den 8 april 2014 kl. 08:30 12:00 Beslutande Eric Davidsson S Ordf. Inger Lorentzson FP Kjell-Arne Karlsson S Hans

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2011-05-13 Kl 09.00 12.00 Kommunhuset, rum 434 1 Sammankallat av: Ulla Ortuño Sekreterare: Ulla K Ortuño Ordförande: Närvarande Burhan Hussain Inga-Lis Sirenius

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

Bilaga A - Frekvenstabell 2013: Valt område

Bilaga A - Frekvenstabell 2013: Valt område Sektion: Tillgång till sjukvård Fråga: Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27460 63% 69% 66% 66% Nej 14138 37% 31% 34% 34% Minns ej/vill ej svara 212 1%

Läs mer

Årsrapport från kvalitetsregistret för Svår sepsis/septisk chock 2010 Sverige

Årsrapport från kvalitetsregistret för Svår sepsis/septisk chock 2010 Sverige Årsrapport från kvalitetsregistret för Svår sepsis/septisk chock 2010 Sverige Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar.

Läs mer

Stig Coldenberg (SJVP) KS Rolf Skoglund (SPF) Ingrid Sundin (SKPF) Kjell Forsvall (RPG)

Stig Coldenberg (SJVP) KS Rolf Skoglund (SPF) Ingrid Sundin (SKPF) Kjell Forsvall (RPG) 1(12) Plats och tid Rådhuset KS-salen, kl 08.30 Beslutande Ledamöter Rune Danielsson (S) ordf Agneta S Palm (SPF) vice ordf Astrid Westman (PRO) Ingrid Nordin (SPF) Solveig Näslund (SPRF) Elise Lilja (SKPF)

Läs mer

Länspensionärsrådet 44 53

Länspensionärsrådet 44 53 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-18 Länspensionärsrådet 44 53 Tid: Fredag den 18 december 2009, kl. 09:30 12:00 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, landstingshuset, Halmstad Ledamöter Lise-Lotte Olsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

Tid och plats: Klockan 09.00-10.40, Rum D 503, Östra Kommunhuset

Tid och plats: Klockan 09.00-10.40, Rum D 503, Östra Kommunhuset Kommunala PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats: Klockan 09.00-10.40, Rum D 503, Östra Kommunhuset Förtroendevalda Caroline Hedenström (ON), vice ordförande Ellena Dellios Vukic,( KS) s ledamöter Greta Nordquist,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Företrädare för pensionärsorganisationerna, Handläggare och ers. för överförmyndare. Erik Davidsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Företrädare för pensionärsorganisationerna, Handläggare och ers. för överförmyndare. Erik Davidsson Kommunala Pensionärsrådet 2008-06-11 1 Plats och tid KS-salen kl 08.30-12.00 Beslutande Martina Axene (kd) ordförande Ingalill Sondell (fp) Hans Hollander (spi) Margaretha Seger (s) Ingeman Svensson (s)

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 2013-03-20 1(8) Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Onsdag 20 mars 2013 kl. 13.00 15.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Tomas Sjöberg, sekreterare Agneta Hedberg, Vårdbolaget

Läs mer

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Maria Johansson Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Ros-Marie Johansson (KS) Ola Burström (TN) Evelina Fahlesson (BMN)

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN KOMMUNALA PENSIONSRÅDETS MÖTE

MINNESANTECKNINGAR FRÅN KOMMUNALA PENSIONSRÅDETS MÖTE Datum 1 (7) 2014-07-18 MINNESANTECKNINGAR FRÅN KOMMUNALA PENSIONSRÅDETS MÖTE TID: tisdagen, den 13 maj 2014, klockan 13:00 16:00 PLATS: Fullmäktigesalen, Stadshuset NÄRVARO: Ledamöter och ersättare: Laila

Läs mer

Länspensionärsrådet 42-53

Länspensionärsrådet 42-53 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-12-14 Länspensionärsrådet 42-53 Tid: Fredagen den 14 december 2007, kl. 09:30-12:00 Plats: Sjukhuset i Varberg, Gröna salen, avdelning 2 C Ledamöter Dan Skantz (s) Bertil

Läs mer

Bilaga 1 Listningsregler

Bilaga 1 Listningsregler Bilaga 1 Listningsregler Hälsoval Jämtlands län 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LISTNINGSREGLER 3 1.1 MEDBORGARENS ÅTAGANDE 3 1.2 PRINCIPER FÖR MEDBORGARENS VAL 3 1.2.1 Särskilt boende 3 1.2.2 Rätt till enskilda

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2015-08-12 13:00-15:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Anna Fransson

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet 2011-09-28 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet 2011-09-28 1 2011-09-28 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 13 Samhällsbetalda resor, information 14 Folkhälsa i Härjedalen 15 Mentor Sverige 16 Information om elöverkänslighet och boende 17

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala Pensionärsrådet, KPR 2010-10-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala Pensionärsrådet, KPR 2010-10-18 Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Oskarshamns sjukhus, salen Vinö Beslutande Andreas Erlandsson Kommunstyrelsen, Ordförande Bo Malm Socialnämnden Arne Johansson PRO Oskarshamn Hagar Svedegård PRO Misterhult

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2015-05-20 Sida 1 (7) Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Marieberg, Samlingssalen, kl. 09.00-12.00 ande Kerstin Robertson (M), ordförande Gerd Thiberg, Eksjö PRO Berit Ekedahl, Ingatorp PRO

Läs mer

Höftfrakturlinjen SUS - Lund

Höftfrakturlinjen SUS - Lund Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 2014-11- 24 Gäller tv, längst tom: 20150415 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: My von Friesendorf Dokumentinnehåll:Arbetsuppgifter höftfrakturlinjen

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-08-18

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-08-18 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll !t. HEDEMORA 1 (12) Plats och tid Beslutande Tjädernhuset, sammanträdesrum Björnen, kl. 08.30-11.00 Ledamöter Per Jansson, omsorgsnämnden, ordförande Eva-Lena Angskog-Koivisto,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med äldreutskottet

Protokoll från sammanträde med äldreutskottet Kansliavdelningen, 2005-03-08 ÄU 2/05 Protokoll från sammanträde med äldreutskottet Tid Tisdagen den 8 mars kl. 9.00-14.30 Plats Närvarande ledamöter Bulten, Rådmannen, Alvesta Ann-Charlotte Kakoulidou

Läs mer

Klockan 14:00 15:00, Stora Plenum, Gymnasietorget 1, Huddinge

Klockan 14:00 15:00, Stora Plenum, Gymnasietorget 1, Huddinge DIARIENUMMER 1 (7) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges pensionärsråd Nej Sammanträdesdag 3 juni 2014 Tid och plats Klockan 14:00 15:00, Stora Plenum, Gymnasietorget 1, Huddinge Ledamöter Eva Carlsson-Paulsén

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF Maj-Britt

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Protokoll 2016-03-31 Öster

Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Protokoll 2016-03-31 Öster Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Protokoll 216-3-31 Öster Tid Torsdagen den 31 mars 216 kl. 13.- 15.3 ÖREBRO Plats Galoschen, Ringgatan 32 Ledamöter och ersättare Ordinarie Frederick Axewill

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott

MINNESANTECKNINGAR Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott 1 (5) MINNESANTECKNINGAR Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott Tid: Tisdagen den 9 oktober 2012; klockan 09:00 11:30 Plats: Rekarnesalen, stadshuset Närvarande: Gäster: Ej närvarande: Leo Östergren,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.00 Närvarande Birger Svensson Äldrenämnden, ordförande Sune Håkansson Äldrenämnden Bo Johansson Äldrenämnden Åke Olsson PRO Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Kungsbackanämnden 1-9

Kungsbackanämnden 1-9 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-01-26 Kungsbackanämnden 1-9 Tid: Måndag 26 januari 2009 kl 13:00-15:30 Plats: Sammanträdesrummet, Tjolöholm Närvarande Margareta Ödman (M) Maud Lanne (S) Marianne Hultén

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 07-11-06 JUSTERAT 07-11-15 1 (6) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 november 2007, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd. Ledningsstaben 2009-03-04 1-9 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00

PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd. Ledningsstaben 2009-03-04 1-9 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00 PROTOKOLL Landstingets Pensionärsråd Ledningsstaben 2009-03-04 1-9 1 (5) Monica Ulriksson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Brigaden, Linköping Närvarande Ledamöter Levi Eckeskog (kd) Landstinget Ordförande

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.20 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Renée Solstad (S) Britt-Marie Berg (S)

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-02-07 1(9) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, C-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Lennart Johansson (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Gun-Britt Karlsson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Närvarande Bo Johansson Omsorgsnämnden Ulla Svensson Omsorgsnämnden Christoffer Stenström Omsorgsnämnden Ersättare Rickard

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (5)

JIL Stockholms läns landsting i (5) JIL Stockholms läns landsting i (5) INTERPELLATIONSVAR Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (FP) Svar på interpellation 2013:5 Sverre Launy (V) om psykiatrisk vård för missbrukare. Sverre Launy (V)

Läs mer

Justering av pensionärsrådets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av pensionärsrådets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Björken, Palmgatan 2, Tierp kl 13:00-16:00 Pia Wårdsäter (S), ordförande Urban Blomster (V) Gert Berlin (PRO), vice ordförande Göran Pettersson (PRO) Marianne Pettersson (PRO) Gun Kjessel (SPF Vallonen)

Läs mer

Äldrerapport för Östergötland 2011

Äldrerapport för Östergötland 2011 Äldrerapport för 2011 En rapport från s kommuner och Landstinget i Dragning, WRETA möte 2012 04 12 (Henning Elvtegen, Landstingets Ledningsstab) Äldrerapport för 2011 Äldreuppdraget: Säkrad Vårdkedja Återhämtning

Läs mer

Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet:

Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet: Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo 2014-09-16 Protokollsutdrag

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 21 maj 2015, kl 09:30-12:00. Ekeby, Backa kulturhus, Selma Lagerlöfs torg

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 21 maj 2015, kl 09:30-12:00. Ekeby, Backa kulturhus, Selma Lagerlöfs torg Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 21 maj 2015, kl 09:30-12:00 Plats: Ekeby, Backa kulturhus, Selma Lagerlöfs torg Ledamöter: Kerstin Backström PRO, ordf. Ingalill Alsterlind SKPF,

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 3 2016 Sida 1 (7) 2016-04-05 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-11-24 Rev/11039 Revisorerna KBR/VHL Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Protokoll Kommunala Handikapprådet Plats och tid Beslutande Handikappomsorgsförvaltningen, Säterdalen, torsdagen den 16 juni 2011 kl 14.00-15.30 Marie Frestadius HO ordförande Kerstin Alm, Hjärt/lung Eva

Läs mer

ANNAS OCH LARS HÄLSA

ANNAS OCH LARS HÄLSA ANNAS OCH LARS HÄLSA FÖR EN GOD FÖREBYGGANDE VÅRD I HALLAND Modell Senior alert Fastställd av Strategisk grupp 2012-11-30 HÄLSOFRÄMJANDE OCH FÖREBYGGANDE ARBETE Lars besöker vårdcentralen Vårdcentral -

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala pensionärsrådet 2014-05-21 1(15) Melleruds kommunkontor,

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala pensionärsrådet 2014-05-21 1(15) Melleruds kommunkontor, Nr Kommunala pensionärsrådet 2014-05-21 1(15) Plats och Melleruds kommunkontor, sammanträdestid klockan 09:00 12:00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Sven-Olof Skoogh (PRO-Skållerud) Ingrid

Läs mer

Datum 2014-01-20 MINNESANTECKNINGAR. Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott

Datum 2014-01-20 MINNESANTECKNINGAR. Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott 1 (4) MINNESANTECKNINGAR Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott Tid: Tisdagen den 17 december 2013; klockan 08:30 10:30 Plats: Marielunds restaurang Närvarande: Ann-Sofie Wågström, ordförande Ulla Jilsmo,

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (9) Landstingets kansli 2011-06-20 SB 3 /2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-06-27 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 juni 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns Listning över länsgräns 2014-03-12 LANDSTINGET GÄVLEBORG LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Diarienummer LG: Diarienummer LUL: Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet 2011-08-19. Tid och plats: Klockan 09.00 13.05, Café Finland

Kommunala Pensionärsrådet 2011-08-19. Tid och plats: Klockan 09.00 13.05, Café Finland Kommunala Tid och plats: Klockan 09.00 13.05, Café Finland Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) vice ordförande Barbro Kärrstrand (fp) Pensionärsrådets ledamöter Knut Welander,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 41-48 Tid: 2012-08-05 14:00-14:40 Konferensrum Smedjan, Landstingshuset Kalmar

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 41-48 Tid: 2012-08-05 14:00-14:40 Konferensrum Smedjan, Landstingshuset Kalmar PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Konferensrum Smedjan, Landstingshuset Kalmar Närvarande: Urban Blomberg (M), ordförande Eva Lundemo (C) Ia Andersson (S) ersätter Annika Nordin (S) Kjell Ekelund (S)

Läs mer

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40 PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8.30 12.00 Ordförande Suppleanter Robert Sten Birgitta Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Laila Nydahl Bertil Larsson Elisabeth Karlsson Arne Nordstrand Sylvia

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet 2011-11-23 9 (13) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 23 november 2011, klockan 10.00 11.30 Beslutande Anneli Bengtsson, ordf socialnämnden Bo Sävhammar, socialnämnden Kjell Rosén,

Läs mer

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård Vårdnära service en viktig del i framtidens sjukvård En viktig del i framtidslösningen Svensk sjukvård är komplex, dynamisk, kunskapsintensiv och spännande. Utvecklingen har varit och är omfattande när

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer