Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk"

Transkript

1 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lundin, Cathrine Tel: BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Västerbottens län Att: Karin Söderström UMEÅ Länsstyrelsen i Västerbottens län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador vid Svärtträsk Beslut Naturvårdsverket beslutar att bevilja 14 miljoner kronor för avhjälpandeåtgärder till objektet Svärtträsk i Storumans kommun (se tabell 1). Naturvårdsverket beslutar enligt förordningen (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statsbidrag för sådant avhjälpande. Enligt Naturvårdsverkets regleringsbrev får anslaget användas till kostnader för avhjälpande som uppkommit med anledning av att en tillsynsmyndighet har begärt verkställighet enligt 26 kap 17 miljöbalken eller beslutat om rättelse enligt 26 kap 18 miljöbalken (villkor 5 för anslag 1:4). Detta beslut med villkor avser kostnaderna som uppkommit/uppkommer genom att tillsynsmyndigheten begärt rättelse på felandes bekostnad enligt 26 kap. 18 miljöbalken, beslut med ärendebeteckning , daterat den 3 april Beslutet om rättelse riktar sig mot ScanMining AB:s konkursbo ( ), Blaikengruvan AB:s konkursbo ( ) och Lappland Goldminers Sorsele AB:s konkursbo ( ). Länsstyrelsen beslutar enligt 26 kap 18 Miljöbalken att gruvområdet ska efterbehandlas i enlighet med fastställd efterbehandlingsplan, fastställd den 17 september 2012 i mål M Tabell 1: Beslutade medel för objektet Svärtträsk i Storumans kommun (NV ) Bidrag Objektsnamn Kommun Ärendenr Ändamål (%) (Mkr) År Svärtträsk Storuman NV Åtgärder Vattenrening Rättelse på felandes bekostnad BESÖK: STOCKHOLM VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND FORSKARENS VÄG 5, HUS UB POST: STOCKHOLM TEL: FAX: E-POST: REGISTRATOR@ NATURVARDSVERKET. SE INTERNET: WWW. NATURVARDSVERKET. SE

2 NATURVÅRDSVERKET 2(5) Villkor för avhjälpandeåtgärder vid Svärtträsk 1. Projektet ska genomföras enligt senaste utgåvan av Naturvårdsverkets kvalitetsmanual för efterbehandling av förorenade områden och enligt länsstyrelsens ansökan till Naturvårdsverket, samt inom givna ekonomiska ramar. 2. Bidraget får användas för det ändamål som anges i tabellen ovan. Bidraget får också användas för projektstöd samt för den uppföljning som krävs för att bedöma att åtgärderna fungerar som avsett eller ger förväntad effekt. 3. Innan åtgärden påbörjas ska nödvändiga tillstånd och saneringsanmälan finnas. 4. Bidraget får inte täcka Länsstyrelsens egna kostnader för styrning och administration av tilldelade medel från anslaget 1:4. 5. Bidraget får användas för avhjälpandeåtgärder trots att ansvariga finns. Detta på grund av att de ansvariga inte i dagsläget har medel att verkställa kraven i beslutet om rättelse på felandes bekostnad med ärendebeteckning Naturvårdsverket kommer att kräva tillbaka medel om det kommer fram att de ansvariga får tillgång till mer likvida medel och därmed kan bekosta avhjälpandeåtgärderna. 6. Objektets status ska redovisas i Länsstyrelsens årliga redovisning till Naturvårdsverket i februari. 7. För objektet ska en uppdaterad ekonomisk kalkyl lämnas till Naturvårdsverket var tredje månad (den s.k. kvartalsrapporten). 8. Förändringar och avvikelser av betydelse, till exempel ändringar i tidplan eller uppfyllelse av mål, ska kommenteras. Indikationer på fördyringar eller förskjutningar i tidplanen ska omedelbart meddelas Naturvårdsverket. 9. Uppgifter om utförda efterbehandlingsinsatser, uppfyllda åtgärdsmål och eventuella resthalter och lägen ska bevaras för framtiden. Uppgifter förs i lämplig omfattning in i länsstyrelsernas databas om förorenade områden (EBH-stödet). 10. Länsstyrelsen ska meddela Naturvårdsverket namnet på den person som är kontakt när det gäller redovisning av projektets genomförande beträffande såväl vidtagna aktiviteter som ekonomisk uppföljning. 11. Denna verksamhet ska vara föremål för samma kontroll och löpande revision som Länsstyrelsens övriga verksamhet. Naturvårdverket kan ställa krav på en extern revisor eller initiera egna revisioner. 12. Redovisning av delprojektet (vattenreningen) ska lämnas i enlighet med senaste utgåvan av Naturvårdsverkets kvalitetsmanual för

3 NATURVÅRDSVERKET 3(5) efterbehandling av förorenade områden och innan ytterligare medel kan beviljas. Efterbehandlingen av Svärtträsk ska i möjligaste mån samordnas med efterbehandlingen av Blaiken för att hitta samordningsvinster och för att få en samlad bild över åtgärderna och kostnaderna. Reviderade villkor för beslutade medel kan vid behov meddelas och ersätter då tidigare villkor. Bakgrund Av länsstyrelsens ansökan framgår följande: Svärtträskgruvan ligger i Storumans kommun, belägen på Hemberget norr om Abborrtjärnsberget och nordost om Oxdödberget. Verksamhetsutövarna bröt zinkmalm mellan åren Under denna tid bröts omkring ton zinkmineralisering. I området finns en sedimentationsbassäng som en del av gruvvattnet passerar innan det rinner ut i Börtingbäcken och sedan vidare till Gunnarbäcken. Innan gruvvattnet når sedimentationsbassängen behandlas vattnet med kalk och järnsulfat. Enstaka vattenprov analyserade på vatten uppströms befintlig reningsanläggning visar på mycket höga zinkhalter, µg/l. Den vattenrening som finns vid gruvområdet i Svärtträsk har försämrats under de senaste åren. Resultaten från 2013 års utsläpps- och recipientkontroll visar på mycket allvarliga överskridanden av riktvärden gällande zink i utsläppspunkten, samt en markant ökning av zinkhalter i nedströms recipient, Gunnarbäcken. Länsstyrelsen uppger att med tanke på den utveckling som skett under 2013 så är det troligt att situationen för nedströms recipienter ytterligare förvärras under 2014 och framåt om området inte efterbehandlas. Länsstyrelsen uppger vidare att halten zink i utgående vatten i en utsläppspunkt har under år 2013 vid tillfälle varit så högt som µg/l, att jämföra med gällande riktvärde på 100 µg/l. För Svärtträskgruvan finns ett utsläppsvillkor på det sammanlagda utsläppet till vattenrecipient. För zink gäller som riktvärde (för utsläppspunkten SV1) att halten får vara högst 100 μg/l zink. Miljökvalitetsnorm för Gunnarbäcken är bedömd till 20 μg/l zink vilket överskreds vid samtliga mätningar Bakgrundshalterna låg på 1-14 μg/l zink innan verksamheten påbörjades. När det gäller recipienten Gunnarbäcken kan även där rapporteras en markant ökning av zinkhalterna under 2013 och 2014 (i mars och maj 2013 låg halten på 140 μg/l och i april 2014 hade halten ökat till 160 μg/l). Efter länsstyrelsens kommunikation med konkursboet Lappland Goldminers Sorsele AB har det framkommit att reningsanläggningen i Svärtträsk inte längre klarar den reningseffekt som tillståndet kräver på grund av att anläggningen är uttjänt. Hela vattensystemet ingår i avrinningsområdet för Juktån som så småningom mynnar ut i Umeälven. Det finns ett stort intresse av jakt och fiske i regionen både hos kommuninvånare och turister.

4 NATURVÅRDSVERKET 4(5) Ansökan omfattar hela efterbehandlingen av Svärtträskgruvan i enlighet med efterbehandlingsplanen som beslutats av miljödomstolen (M ). I enlighet med aktuell dom ska allt gråberg vara slutligt täckt inom 5 år från det att domen vunnit laga kraft, d.v.s. senast den 8 oktober Länsstyrelsen ansöker om kronor för avhjälpandeåtgärder fördelade på 14 miljoner för ny vattenrening år 2014, 16 miljoner för tömning av sedimentationsdammen samt deponering av slam med kvalificerad täckning år 2015 och 40 miljoner för att återfylla dagbrott med gråberg samt kvalificerad täckning. Konkursbona bekostar under 2014 uppbyggnad av ny vattenreningsanläggning i Blaiken, den kontinuerliga driften av vattenreningarna vid båda gruvorna samt projektering av åtgärder i Svärtträsk. Utöver detta avser konkursbona upphandla de kompletterande utredningar som ska utföras på gruvområdet i Blaiken och som ska redovisas till Miljödomstolen senast december I nuläget saknas likvida medel i konkursbona som kan bära kostnaden för uppbyggnad av reningsanläggningen vid Svärtträsk. Det finns dock anläggningstillgångar i konkursbona i form av bland annat anrikningsverk. Om anrikningsverket kan säljas frigörs medel som kan användas för avhjälpandeåtgärder. Naturvårdsverkets bedömning Naturvårdsverket bedömer att nuvarande utsläpp av zink är allvarliga och att det är angeläget att snabbt komma vidare med de åtgärder som länsstyrelsen föreslagit i sin ansökan. Det är fastställt att det finns ansvariga som ska bära kostnaden för efterbehandling av området. Genom att länsstyrelsen ansökt om medel för rättelse på den felandes bekostnad och att det föreligger stor risk för allvarlig miljöpåverkan bedömer Naturvårdsverket att det är motiverat att bevilja medel för att bygga upp en reningsanläggning så att framtida utsläpp begränsas. I detta beslut med ärendenummer NV , beslutar Naturvårdsverket om den första delen, ny vattenrening, för De återstående delarna av efterbehandlingsåtgärderna som framgår av ansökan tar Naturvårdsverket ställning till efter en uppdaterad ansökan. Tillgången på likvida medel i konkursbona är avgörande för behovet av framtida bidrag. Möjligheten till fortsatta bidrag avgörs även av Naturvårdsverkets anslag för efterbehandling. I nuläget finns inte möjlighet till bidrag för 2015 eftersom vi redan fördelat hela vårt förväntade anslag. För att om möjligt hitta samordningsvinster samt för att få en samlad bild över kostnaderna önskar Naturvårdsverket att länsstyrelsen samordnar åtgärder som rör samma konkursbon, d.v.s. Svärtträsk och Blaiken. Rekvirering av medel Ni rekvirerar bidraget med en särskild blankett från Naturvårdsverket, senast en månad från beslutsdatum. Vi bifogar en blankett som ni kan använda.

5 NATURVÅRDSVERKET 5(5) Rekvisitionen ställs till Naturvårdsverket, Ekonomienheten, Stockholm. Länsstyrelsen kompletterar rekvisitionen med det belopp som Länsstyrelsen vill ha utbetalat samt plusgirokonto till vilket bidraget ska utbetalas. I och med att ni använder medlen accepterar ni också villkoren för bidraget. Länsstyrelsens beslut om eventuell vidarefördelning av bidragsmedel enligt 10 a förordningen (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statsbidrag för sådant avhjälpande ska innehålla villkoren ovan i tillämpliga delar samt i övrigt de villkor Länsstyrelsen anser behövs. Detta beslut kan inte överklagas enligt 12 i Förordning (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statsbidrag för sådant avhjälpande. Beslut i ärendet har fattats av Ingela Hiltula. I handläggningen av ärendet har sektionschef Carl Mikael Strauss deltagit och handläggare Cathrine Lundin deltagit, den sistnämnde föredragande. För Naturvårdsverket Ingela Hiltula Cathrine Lundin

Bidrag till åtgärder på det förorenade området Svärtträsk i Storumans kommun

Bidrag till åtgärder på det förorenade området Svärtträsk i Storumans kommun 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Cathrine Lundin Tel: 010-698 10 79 Cathrine.lundin@naturvardsverket.se BESLUT 2014-09-12 Ärendenr: NV-03183-14 Länsstyrelsen i Västerbottens län Att: Karin

Läs mer

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006 Gruvor i Sverige Blaikengruvan år 2006 Blaikengruvan, lokalisering Umeå Förutsättningar Miljötillstånd enligt miljöskyddslagen år 2000, driftstart sommaren 2006 Brytningen påbörjades av Blaikengruvan

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador ny fördelningsplan samt fördyring

Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Beslut om bidrag till åtgärder för avhjälpande av föroreningsskador ny fördelningsplan samt fördyring 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Häggrot, Jeanette Tel: 010-698 17 43 Jeanette.Haggrot @naturvardsverket.se BESLUT 2014-05-06 Ärendenr: NV-07338-11 Länsstyrelsen i Västra Götaland Henrik Bengtsson

Läs mer

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Bélisle 330 typgodkänt för fångst av bäver. Redskapet är en slagfälla.

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Bélisle 330 typgodkänt för fångst av bäver. Redskapet är en slagfälla. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 17 71 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-10-09 Ärendenr: NV-02196-14 Peter Siikavuopio Tavvagatan 11 98016 Karesuando Angående

Läs mer

Detta beslut gäller även om det överklagas.

Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-04-23 Ärendenr: NV-02943-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se 2014-06-02 Ärendenr: NV-03681-14 Se sändlista Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Belisle Super X 120 typgodkänt för fångst av mård och mink.

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Belisle Super X 120 typgodkänt för fångst av mård och mink. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Plahn, Lars Tel: 010-698 12 16 lars.plahn@naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-11 Ärendenr: NV-11465-11 Janne Bäckström Postvägen 8 860 13 Stöde Beslut angående

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma)

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma) 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Pettersson, Björn Tel: 010-698 11 74 bjorn.pettersson @naturvardsverket.se YTTRANDE 2011-06-09 Ärendenr: NV-03103-11 Miljödepartementet Miljöanalysenheten

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2012-10-02 Ärendenr: NV-06619-12 NV-06620-12 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-01 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands,

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av ansökan, prövningen och begäran om kompletteringar.

Nedan följer en beskrivning av ansökan, prövningen och begäran om kompletteringar. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lundell, Yvonne Tel: 010-698 14 14 Yvonne.lundell @naturvardsverket.se REMISS 2014-11-28 Ärendenr: NV-07349-14 Sändlista Remiss av ansökan om spridning av bekämpningsmedlet

Läs mer

Statligt finansierade efterbehandlingsprojekt

Statligt finansierade efterbehandlingsprojekt Statligt finansierade efterbehandlingsprojekt Erika Skogsjö och Kristina Sjödin Projektledare Enheten Förorenade områden, SGU SveMins Miljökonferens 7 oktober 2015 Foto: Kisaska vid Rydöbruk, Hylte Vad

Läs mer

Bidrag till länsstyrelserna för tillsynsprojekt inom förorenade områden (Naturvårdsverkets anslag 1:4)

Bidrag till länsstyrelserna för tillsynsprojekt inom förorenade områden (Naturvårdsverkets anslag 1:4) 1(4) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Larsson, Ulf Tel: 010-698 13 71 ulf.larsson@naturvardsverket.se BESLUT -01-21 Ärendenr: NV-03212-14 Samtliga Länsstyrelser Bidrag till länsstyrelserna för tillsynsprojekt

Läs mer

Bidrag till länsstyrelserna för utredningar inom förorenade områden (anslag 1:4)

Bidrag till länsstyrelserna för utredningar inom förorenade områden (anslag 1:4) 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Björn Johansson Tel: 1-698 12 2 bjorn.johansson@naturvardsverket.se BESLUT 217-2-2 Ärendenr: NV-5163-16 Samtliga Länsstyrelser Bidrag

Läs mer

30 Möjlighet att förvärva mark i Stenskogen vid Höörsån

30 Möjlighet att förvärva mark i Stenskogen vid Höörsån PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-02-29 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/60 30 Möjlighet att förvärva mark i Stenskogen vid Höörsån Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Batterifonden och nya kadmiumbatterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2012

Batterifonden och nya kadmiumbatterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2012 1(1) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2013-03-27 Ärendenr: NV-01850-13 Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Batterifonden och nya kadmiumbatterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08 Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande i mål M 1452-07 beträffande Kapellskärs Hamn AB:s

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1.

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Eriksson, Mats Tel: 010-698 1486 Mats.eriksson @naturvardsverket.se BESLUT 2014-10-15 Ärendenr: NV-03196-10 Swissinno solutions AG Ralf Trötschkes Rosenbergstrasse

Läs mer

Välkommen att lämna synpunkter på utredningen om allemansrätt

Välkommen att lämna synpunkter på utredningen om allemansrätt 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per Nilsson Tel: 010-698 11 58 per.nilsson @naturvardsverket.se 2011-12-15 Dnr NV-12413-11 Välkommen att lämna synpunkter på utredningen om allemansrätt Alla

Läs mer

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden 1 Vad är ett förorenat område? Markområde Vattenområde (sediment) Grundvatten

Läs mer

bevilja SISU Idrottsutbildarna ett bidrag på sammanlagt 150 000 kronor för verksamhetsår 2015

bevilja SISU Idrottsutbildarna ett bidrag på sammanlagt 150 000 kronor för verksamhetsår 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-07 Vår referens Gustav Johansson Föreningssekreterare Gustav.Johansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Verksamhetsbidrag 2015 - SISU Idrottsutbildarna FRI-2014-2907

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Mikael Moilanen Bygelvägen 2 722 33 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Naturvårdsverkets

Läs mer

Normer för kommunala bidrag till enskilda vägar inom Katrineholms kommun

Normer för kommunala bidrag till enskilda vägar inom Katrineholms kommun Styrdokument Normer för kommunala bidrag till enskilda vägar inom Katrineholms kommun Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 3.02) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 31 Beslutshistorik Antagen

Läs mer

Bidrag från Naturvårdsverkets anslag 1:1, ap. 1, punkt 4

Bidrag från Naturvårdsverkets anslag 1:1, ap. 1, punkt 4 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Sebastian Dahlgren Axelsson Tel: 010-698 17 35 Sebastian.dahlgrenaxelsson(a)naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-28 Ärendenr: NV-04557-18 Svenskt Vatten, 556473-5248

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2010-09-03 Dnr 647-4281-10, Rs Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka strand Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./.

Läs mer

Att ansöka om bidrag för informationsinsatser ur Batterifonden 2014

Att ansöka om bidrag för informationsinsatser ur Batterifonden 2014 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se PM 2014-01-07 Att ansöka om bidrag för informationsinsatser ur Batterifonden 2014 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669.

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669. Revisionsrapport Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-11-06 32-2008-0669 Granskning av nystartsjobb Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Arbetsförmedlingen granskat beslut,

Läs mer

Redovisning av Batterifondens inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2011

Redovisning av Batterifondens inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2011 1(1) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2012-03-29 Ärendenr: NV-02987-12 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av Batterifondens inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2011

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade utbyggnaden av Klintehamns hamn

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade utbyggnaden av Klintehamns hamn 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2011-05-10 Dnr NV-04703-11 Region Gotland Hamnavdelningen 621 81 VISBY Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade

Läs mer

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Utbildningsförvaltningen Avdelningen för personal- och kompetensförsörjning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-17 Handläggare Susannah Sjöberg Telefon: 08-50833648 Till Utbildningsnämnden 2015-11-26 Statsbidrag

Läs mer

Revisionsrapport Kammarkollegiet Box 2218 103 15 STOCKHOLM

Revisionsrapport Kammarkollegiet Box 2218 103 15 STOCKHOLM Revisionsrapport Kammarkollegiet Box 2218 103 15 STOCKHOLM Datum Dnr 2010-06-11 32-2009-0520 Kammarkollegiets årsredovisning 2009 Riksrevisionen har granskat Kammarkollegiets årsredovisning, daterad 2010-02-22.

Läs mer

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12)

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12) 1 (2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 010-69881110 elin.forsberg@nattirvardsverket.se YTTRANDE 2012-12-04 DnrNV-08584-12 Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Läs mer

Inbjudan till utbildning i fjällsäkerhet för snöskoteruthyrare med tillhörande diplomering

Inbjudan till utbildning i fjällsäkerhet för snöskoteruthyrare med tillhörande diplomering 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per-Olov Wikberg Tel: 010-698 10 53 per-olov.wikberg @naturvardsverket.se 2010-12-10 Dnr 385-5408-10 Snöskoteruthyrare i fjällområdet enligt sändlista Inbjudan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 6:2. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 6:2. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:21 2015-12-17 S2015/08135/RS (delvis) Socialdepartementet Folkhälsomyndigheten 17182 Solna Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 6:2 Riksdagen har beslutat om anslaget

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

Efterbehandling av förorenade områden

Efterbehandling av förorenade områden Efterbehandling av förorenade områden John Lotoft, Naturvårdsverket Lägesbeskrivning 80 000 potentiella områden 23 områden med akut påverkan 1400 områden i riskklass 1 Roller i arbetet med miljömålen Riksdagen

Läs mer

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Regelverk Vårdnadsbidrag Datum 2011-05-02 Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Från och med den 1 september 2011 kan föräldrar i Alvesta kommun ansöka om vårdnadsbidrag på 3 000 kr per månad och

Läs mer

Dessa villkor gäller för Projektet beslutat genom beslut om beviljande av statsbidrag för produktion av läromedel (Beslutet), Lär 201x/xxx.

Dessa villkor gäller för Projektet beslutat genom beslut om beviljande av statsbidrag för produktion av läromedel (Beslutet), Lär 201x/xxx. Bilaga 1 Villkor för Beslutet 2014-06-10 Dnr: Lär 201x/xxx Projekt Nummer Villkor för beslutet Dessa villkor gäller för Projektet beslutat genom beslut om beviljande av statsbidrag för produktion av läromedel

Läs mer

Batterifonden och nya kadmiumbatterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2013

Batterifonden och nya kadmiumbatterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetåret 2013 1(1) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2014-02-20 Ärendenr: NV-00170-14 Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Batterifonden och nya kadmiumbatterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning

Läs mer

DOM 2015-05-05 Stockholm

DOM 2015-05-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-05-05 Stockholm Mål nr M 8398-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-08-27 i mål nr M 3320-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och räddningstjänstnämnden

Läs mer

Efterbehandling av förorenade områden. Kvalitetsmanual för användning och hantering av bidrag till efterbehandling och sanering

Efterbehandling av förorenade områden. Kvalitetsmanual för användning och hantering av bidrag till efterbehandling och sanering Efterbehandling av förorenade områden Kvalitetsmanual för användning och hantering av bidrag till efterbehandling och sanering MANUAL EFTERBEHANDLING 8 2016 Kvalitetsmanualen är ett levande dokument och

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

Överklagande av Kammarrätten i Stockholms dom 2013-01-23 angående beslut att avbryta upphandling av drift av Katarinagården

Överklagande av Kammarrätten i Stockholms dom 2013-01-23 angående beslut att avbryta upphandling av drift av Katarinagården PM 2013: RI (Dnr 125-192/2011) Överklagande av Kammarrätten i Stockholms dom 2013-01-23 angående beslut att avbryta upphandling av drift av Katarinagården Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Ersättning till forskningspersoner/försökspersoner vid Umeå universitet

Ersättning till forskningspersoner/försökspersoner vid Umeå universitet 1 Ersättning till forskningspersoner/försökspersoner vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-523-16 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 200-568-01, 2001-03-06

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt i Uddevalla kommun

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt i Uddevalla kommun BESLUT 1(3) Naturvårds- och Fiskeenheten Jennie Niesel Uddevalla kommun Att. Mikael Reinhardt Varvsvägen 1 451 81 Uddevalla Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt i Uddevalla kommun BESLUT Beviljade

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn 21 augusti 2012 Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn Samordningsförbundet Östra Södertörn (nedan kallat förbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning

Läs mer

Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016

Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016 Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016 28.1.2016 Anvisningarna gäller understöd för: installation av ny hiss (hissunderstöd) avlägsnande av rörelsehinder (hinderlöshetunderstöd) Innehåll

Läs mer

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål M 6274-13 angående föreläggande att ansöka om

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond

Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-12-04 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Läkemedelsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Läkemedelsverket Regeringsbeslut I:10 2012-12-18 S2012/8855/SAM (delvis) Socialdepartementet Läkemedelsverket Box26 75103 UPPSALA Regleringsbrev för budgetåret avseende Läkemedelsverket Riksdagen har beslutat om Läkemedelsverkets

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Godkännande av regressavtal mellan Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB (ESEM)

Godkännande av regressavtal mellan Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB (ESEM) KF 23:1 KF 23:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:84-106 Juridik 2016-02-16 1/3 KF 23:3 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Godkännande av regressavtal mellan Eskilstuna

Läs mer

BESLUT 2013-04-25 Ärendenr: NV-02072-13. Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl 2013

BESLUT 2013-04-25 Ärendenr: NV-02072-13. Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl 2013 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-04-25 Ärendenr: NV-02072-13 Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl 2013 Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Batterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetår 2010

Batterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetår 2010 1(1) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2011-02-17 Ärendenr: NV-01424-11 Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Batterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetår 2010 Enligt

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18 Socialnämnden 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 18 augusti 2009 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-09 Ärendenr: NV-03536-15 Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens

Läs mer

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020.

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-03409-15 Tillstånd att fånga, sändarmärka

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

ÖI m.fl.,./. riksåklagaren ang. skattebrott m.m.

ÖI m.fl.,./. riksåklagaren ang. skattebrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Datum Rättsavdelningen 2013-08-05 ÅM 2013/4607 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2013-06-13 B 2278-13 Rotel 23 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM ÖI m.fl.,./.

Läs mer

BILAGA 9 AVFALLSPLAN 8 KOMMUNER

BILAGA 9 AVFALLSPLAN 8 KOMMUNER SORSELE 1 5 Sorsele, prov 1, LANDSBYGD 1 5 Sorsele, prov 2, VILLOR NORSJÖ 1 5 Norsjö, prov 2 2 4 Norsjö, prov 3 VILHELMINA 1 3 Vilhelmina, prov 3 2 3 1 Vilhelmina, prov 4 STORUMAN 1 4 Storuman, Tärnaby

Läs mer

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-09-28 152 Reviderad - beslut av kommunstyrelsen 2016-03-07 30 Dnr 2015/1075 Direktivet gäller från 1 januari

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 2013-11-06 Stockholm Mål nr M 4233-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 1717-12 och M 1718-12, se bilaga

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116 RUTINBESKRIVNING 1 (11) Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2014-01-30 3.0 Dokumenttitel Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Handbok 2010:1. Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Värmland

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Handbok 2010:1. Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Värmland Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Handbok 2010:1 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Värmland Carl Mikael Strauss Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2010-03-25 Naturvårdsverket

Läs mer

Medfinansieringsavtal objekt xxx. Följande definitioner och begrepp används i detta medfinansieringsavtal:

Medfinansieringsavtal objekt xxx. Följande definitioner och begrepp används i detta medfinansieringsavtal: Medfinansieringsavtal objekt xxx 1 Parter Trafikverket, region xx, org.nr. 202100-6297, 781 89 Borlänge kommun x, org.nr., Adress, Postadress/ xx AB, org.nr., Adress, Postadress Mellan parterna har följande

Läs mer

AVDELNINGSPROTOKOLL Nr N 60/07. Första fördelningen av medel ur Viltskadeanslaget

AVDELNINGSPROTOKOLL Nr N 60/07. Första fördelningen av medel ur Viltskadeanslaget 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY AVDELNINGSPROTOKOLL 2007-03-30 Nr N 60/07 Första fördelningen av medel ur Viltskadeanslaget 1 Bidrag för att förebygga och ersätta viltskador Av regleringsbrevet

Läs mer

Beslut om bidrag till skyddsåtgärder, samt åtgärder i etapp 3, på det förorenade området BT Kemi, södra delområdet, i Svalövs kommun

Beslut om bidrag till skyddsåtgärder, samt åtgärder i etapp 3, på det förorenade området BT Kemi, södra delområdet, i Svalövs kommun 1(5) SWE DI S H E NVIR O NM E NTA L P RO TE CTI O N A GE N CY Magdalena Gleisner Tel: 010-698 10 22 magdalena.gleisner@naturvardsverket.se BESLUT 2017--02 Ärendenr: Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 Malmö

Läs mer

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress Telefon,

Läs mer

Skolskjutsreglemente Flens kommun

Skolskjutsreglemente Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:3 623 Skolskjutsreglemente Flens kommun Förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola Antagen av kommunfullmäktige 1981-02-24 127 Reviderat

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. Ombud: Advokat Mats Ljungquist Advokatfirman Björn Rosengren Birger Jarlsgatan 73-75 1 tr 113 56 Stockholm

DOM. Meddelad i Stockholm. Ombud: Advokat Mats Ljungquist Advokatfirman Björn Rosengren Birger Jarlsgatan 73-75 1 tr 113 56 Stockholm Avdelning 03 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (10) Mål nr 7765--7768-15 KLAGANDE 1. AA 2. BB 3. CC 4. DD Ombud: Advokat Mats Ljungquist Advokatfirman Björn Rosengren Birger Jarlsgatan 73-75 1 tr 113 56

Läs mer

Remiss av förslag till ändrade föreskrifter för Norra Kvills nationalpark

Remiss av förslag till ändrade föreskrifter för Norra Kvills nationalpark 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Stefan Henriksson Tel: 010-698 13 40 stefan.henriksson @naturvardsverket.se REMISS 2013-12-12 Ärendenr: NV-04870-13 Se sändlista Remiss av förslag till ändrade

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket beslutar om att utöka antalet gråsälar som far fallas i skyddsjakt i Skåne län.

Beslut Naturvårdsverket beslutar om att utöka antalet gråsälar som far fallas i skyddsjakt i Skåne län. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om sl^ddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment?

Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment? Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment? Nätverket Renare Marks vårmöte Malmö den 19-21 mars 2013 Advokat Maria Paijkull Klassificering av muddermassor Muddermassor är avfall Finns inga kriterier

Läs mer

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Denna information syftar till att ge den sökande en allmän orientering av bidraget.

Läs mer

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad inom niijomiijarden, Stockholm Diarienummer för ursprunglig ansökan: 454-4653/2004

Läs mer

DOM 2011-11-30 Meddelad i Falun

DOM 2011-11-30 Meddelad i Falun Angelica Lavicka DOM 2011-11-30 Meddelad i Falun Mål nr 3053-11 Enhet 2 1 KLAGANDE Samordningsförbundet Finsam i Örebro, 222000-2493 Ombud: Jane Berggren Samordningsförbundet Finsam i Örebro Klostergatan

Läs mer

Kungl. Tekniska högskolans hantering av överklaganden

Kungl. Tekniska högskolans hantering av överklaganden Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-563 087 27 mikael.herjevik@uk-ambetet.se BESLUT 1(1) Kungl. Tekniska högskolan Universitetsstyrelsen 100 44 Stockholm Kungl. Tekniska högskolans

Läs mer

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan

Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 16 maj 2012 Boliden Mineral AB Kompletterande samråd enligt miljöbalkens 6 kap 4, med anledning av att Boliden planerar att ansöka om nytt tillstånd för Kristinebergsgruvan 1 Inledning Boliden Mineral

Läs mer

ap.8 Övrig verksamhet(ram) 66 997 ap.10 Personligt ombud(ram) 104 460 Bidrag för glasögon till barn och unga(ram)

ap.8 Övrig verksamhet(ram) 66 997 ap.10 Personligt ombud(ram) 104 460 Bidrag för glasögon till barn och unga(ram) Regeringsbeslut II:4 2016-02-25 S2016/01453/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 4:2 1bilaga Riksdagen har beslutat om anslaget 4:2

Läs mer

Rutin för synpunkter och klagomål inom Förskola och Skola samt Vård och Omsorg

Rutin för synpunkter och klagomål inom Förskola och Skola samt Vård och Omsorg Ansvarig: Vård och omsorg: Catharina Byström Utbildning: Ester Alavei Utfärdare: Stina Hansson Rutin: För hantering av synpunkter och klagomål inom Förskola och Skola samt Vård och Omsorg Utfärdad den:2011-09-20

Läs mer

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskapet Snap E avsett för mus

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskapet Snap E avsett för mus 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-20 Ärendenr: NV-03778-12 NV-02822-13 Preventiq Jonas Gröndahl info@preventiq.se

Läs mer