Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg"

Transkript

1 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 1. Godkännande Pedagogisk omsorg är en verksamhet som erbjuds i stället för förskola och fritidshem i form av familjedaghem eller flerfamiljssystem. I familjedaghem arbetar en dagbarnvårdare i det egna hemmet med en liten grupp barn. Ett flerfamiljsystem kan bildas av två eller tre familjer som genom till exempel en ekonomisk förening eller handelsbolag anställer en barnskötare/pedagog som tar hand om familjernas barn. Enligt Skollagens 25 kap ska den som vill driva pedagogisk omsorg ha godkännande av den kommun där verksamheten ska bedrivas. Godkännande ges endast om verksamheten uppfyller de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på motsvarande offentlig verksamhet. Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubriken 3 Kvalitetskrav. Godkännandet upphör automatiskt om verksamheten inte har startats inom ett år från och med barnoch ungdomsnämndens datum för beslut. Med kommunen menas barn- och ungdomsnämnden. 1.1 Vid förändring Om verksamheten till väsentlig del ändras eller flyttas ska nytt godkännande sökas. Om verksamheten upphör ska huvudmannen i god tid skriftligen underrätta barnoch ungdomsnämnden. 1.2 Tillsyn Kommunen där verksamheten bedrivs är tillsynsmyndighet för den enskilda pedagogiska omsorgen. Kommunen har skyldighet att inspektera verksamheten och får begära in de upplysningar och ta del av de handlingar som behövs för tillsynen. Den enskilda verksamheten har skyldighet att lämna in de uppgifter som kommunen begär.

2 sid 2 (7) 1.3 Föreläggande och återkallande av godkännande Om det finns missförhållanden i verksamheten ska kommunen förelägga huvudmannen att avhjälpa missförhållandet. Om missförhållandet är allvarligt och/eller om kommunens föreläggande inte följs, får kommunen återkalla godkännandet. Ett godkännande ska återtas om skyldigheten enligt lagen om registerkontroll av personal inte efterlevs. 1.4 Överklagande av beslut Kommunens beslut om godkännande, rätt till bidrag, återkallande av detsamma och förelägganden får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. 2. Huvudman Huvudman är den som har fått godkännande att bedriva enskild pedagogisk omsorg. Huvudmannen ansvarar för att personalen är väl insatt i och uppdaterad om gällande styrdokument och att verksamheten bedrivs enligt dessa. Huvudman som är arbetsgivare för personal ansvarar för att anställningsoch arbetsmiljövillkor uppfylls enligt gällande lagstiftning. 3. Kvalitetskrav 3.1 Utgångspunkter Skollagen 25 kap 6 Sådan verksamhet som avses i 2-5 ska utformas med respekt för barnets rättigheter och i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Den ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom sådan verksamhet ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov samt utformas så att den främjar allsidiga kontakter och social gemenskap. 3.2 Styrdokument Enskild pedagogisk omsorg ska bedrivas i enlighet med: Internationella och nationella styrdokument som gäller för kommunal verksamhet Karlstads kommuns riktlinjer för godkännande och bidrag till enskild pedagogisk omsorg 3.3 Verksamhetsansvar Skollagen 25 kap 7

3 sid 3 (7) För bedrivande av verksamheten ska det finnas personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses. Det ska finnas en person som är verksamhetsansvarig. Verksamhetsansvarig är barn- och ungdomsnämndens kontaktperson när det gäller verksamhetsfrågor. 3.4 Personal Utdrag ur belastningsregister krävs för den som är verksam inom enskild pedagogisk omsorg. Anmälningsplikt enligt 14 kap 1 socialtjänstlagen gäller för den som arbetar inom enskild pedagogisk omsorg som berör barn och ungdom. Tystnadsplikt gäller enligt 29 kap 14 i skollagen för den som är eller har varit verksam inom yrkesmässigt bedriven enskild pedagogisk omsorg. 3.5 Barngrupp Den pedagogiska omsorgen ska utgå från varje barns behov. Barngruppens storlek och sammansättning ska vara sådan att barnens behov av säkerhet och tillsyn samt utveckling och lärande tillgodoses. Om verksamheten bedrivs i hemmet utan anställd personal och där finns barn under ett år ges inte godkännande. 3.6 Lokaler Skollagen 25 kap 7 Sådan verksamhet som avses i 2-5 ska bedrivas i ändamålsenliga lokaler i grupper med en lämplig sammansättning och storlek. I familjedaghem bedrivs verksamheten i dagbarnvårdarens hem. I flerfamiljsystem bedrivs verksamheten i hemmen hos de familjer som ingår i systemet. Bostaden ska vara anpassad för arbete med barn och ändamålsenlig i enlighet med verksamhetens uppdrag. Det ska också finnas tillgång till lämplig utomhusmiljö. Bostaden ska vara barnsäker, rökfri och ha goda hygieniska förhållanden. Finns det begränsningar i användandet av bostaden måste det framgå av ansökan. Bostaden ska godkännas av kommunen. Används en kompletterande lokal ansvarar huvudmannen för att denna är barnsäker och att den uppfyller andra myndigheters bestämmelser. 3.7 Kost I barnens vistelse ska ingå frukost, ett lagat mål mat samt mellanmål beroende på barnens vistelsetid. Måltiderna ska vara jämnt fördelade över dagen och serveras vid för barnen lämpliga tidpunkter med hänsyn till deras fysiologiska behov och dygnsrytm. Kosten ska vara välkomponerad, variationsrik, näringsrik och vällagad. Det ska vid behov erbjudas specialkost.

4 sid 4 (7) 3.8 Tillgänglighet Enskild pedagogisk verksamhet ska vara öppen för alla barn som ska tas emot i motsvarande offentlig verksamhet. Verksamhet som bedrivs i form av flerfamiljsystem tar bara emot barn från de familjer som ingår i systemet. Bidragsberättigade enskilda verksamheter är riksrekryterande på samma sätt som fristående skolor. Pedagogisk omsorg: - ska erbjudas barn i åldern 1-6 år vars föräldrar arbetar, studerar, är arbetslösa och aktivt arbetssökande, sjukskrivna eller föräldralediga. - ska erbjudas barn i åldern 6-12 år vars föräldrar arbetar, studerar, är arbetslösa och aktivt arbetssökande eller är sjukskrivna. Verksamheten ska ha öppet i den omfattning det behövs i förhållande till vårdnadshavarnas arbete, studier eller barnets eget behov inom ramtiden 06:30-18:30. Om verksamheten har stängt vid planerings- och studiedagar eller i samband med helger och sommarledighet ska föräldrarna erbjudas alternativ barnomsorg. Huvudmannen ska kunna visa hur verksamheten löser tillfälliga och planerade sjukdagar, utbildningsdagar och semesterdagar. Detta kan ske med hjälp av samarbetsavtal med andra verksamheter eller speciella avtal med vårdnads-havarna. 3.9 Barn i behov av särskilt stöd Skollagen 25 kap 2 Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges den omsorg som deras speciella behov kräver. Verksamheten ska utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande. Den pedagogiska omsorgen ska utgå från varje barns behov. Enskild pedagogisk omsorg kan inte neka att ta emot barn med funktionsnedsättning. Undantag får dock göras i de fall det skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter att ta emot ett visst barn. Stödmaterialet Förskolebarn i behov av särskilt stöd ska användas när åtgärder måste sättas in Avgifter, försäkringsskydd m.m. Verksamheten administrerar själv sina barnomsorgsavgifter. Barnomsorgsavgift ska tas ut på samma sätt för alla bidragsberättigade barn i verksamheten. Barnomsorgsavgiften får inte överstiga maxtaxan för barnomsorg. Utöver barnomsorgsavgiften får det endast förekomma en obetydlig kostnad för vårdnadshavarna, till exempel vid utflykter. Syskonrabatt ska omfatta syskon i kommunal och enskild verksamhet. Barn i enskild verksamhet ska ha samma försäkringsskydd som gäller för barn i kommunal verksamhet.

5 sid 5 (7) 4. Rapportering Följande ska lämnas till barn- och ungdomsnämnden. Uppgifter om placerade barn Beslut på att barn har beviljats utökad tid Kopia på blanketten Tillbud/Skada vid tillbud och olycksfall Uppgifter om vilka barn som står i kö till verksamheten vid begäran Placeringsavtal mellan vårdnadshavare och verksamheten vid begäran 5. Dokumentation som ska finnas tillgänglig vid tillsyn Handlingsplan för barnsäkerhet Köregler Likabehandlingsplan Närvaroregistrering, förvaras i tio år efter det att barnen har avslutat sin placering Plan för systematiskt kvalitetetsarbete Rutin för hantering av skyddade personuppgifter Rutiner för klagomålshantering Stadgar Taxa för barnomsorgsavgift Utdrag ur belastningsregistret Årlig plan avseende kränkande behandling 6. Bidrag Skollagen 25 kap 11 Hemkommunen ska lämna bidrag till en huvudman som har rätt till bidrag enligt 10 för varje barn som tas emot. Bidraget består av ett grundbelopp enligt 12 och i vissa fall ett tilläggsbelopp enligt 13. Barnets hemkommun ska lämna bidrag till enskild pedagogisk omsorg som är godkänd samt öppen för alla barn som ska tas emot i motsvarande offentlig verksamhet med vissa undantag. Kommunen är inte skyldig att ge bidrag för barn som skulle medföra betydande ekonomiska eller organisatoriska svårigheter att ta emot för den enskilda verksamheten. Kommunen är heller inte skyldig att lämna bidrag till verksamheten om det innebär påtagliga negativa följder för motsvarande verksamheter i kommunen. Bidraget bestäms med hänsyn till barnets behov och huvudmannens åtagande efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna pedagogiska omsorgen. Hemkommunen är bara skyldig att lämna bidrag i den omfattning som den är skyldig att erbjuda motsvarande offentlig verksamhet. Bidraget betalas ut månadsvis och ska avse ersättning för: - omsorg och pedagogisk verksamhet - pedagogiskt material och utrustning - måltider

6 sid 6 (7) - administration - mervärdesskatt Bidrag för egna barn i åldern 1-12 år ges i pedagogisk omsorg, men endast för lika många egna barn som det antal andra barn som tas emot. Bidragsberättigad omsorgstid för egna barn i åldern 1-6 år får uppgå till högst 30 timmar per vecka och för egna skolbarn till högst 15 timmar per vecka. Vid bestämmande av egna barns omsorgsbehov beaktas den andre vårdnadshavarens arbetstider enligt samma grunder som tillämpas i motsvarande kommunal verksamhet. Avdrag på bidraget görs för barnomsorgsavgift motsvarande kommunens budgeterade avgifter per barn. För barn som är folkbokförda i annan kommun utgår inget bidrag från Karlstads kommun. Bidraget beräknas på antal barntimmar per vecka uppdelat på yngre barn (1-3 år) med ett högre belopp och äldre barn (4-12 år) med ett lägre belopp. Utgångspunkten för beräkningen av barntimmarna är barnens vistelsetid enligt schema som baseras på föräldrarnas arbets- eller studietid, restid samt tid för lämning och hämtning. Ideellt arbete som till exempel föräldrars arbete i föräldrakooperativ ska inte inräknas i barnens vistelsetid. 6.1 Barn i behov av särskilt stöd Bidrag utgår till stödinsatser för barn som är folkbokförda i Karlstads kommun och som är i behov av särskilt stöd. Bidraget fastställs av utsedd tjänsteman inom barnoch ungdomsförvaltningen efter prövning i varje enskilt fall. 6.2 Modersmålsstöd Modersmålsstöd ges till barn som är folkbokförda i Karlstads kommun på samma grunder i enskild verksamhet som till barn i den kommunala verksamheten. 6.3 Barnomsorgsskulder vid byte av huvudman Vid byte mellan kommunal och enskild barnomsorg ska kontroll av barnomsorgsskulder ske (se separat rutinbeskrivning). 6.4 Uppsägningstid för vårdnadshavarna Vid byte av plats från kommunal till enskild verksamhet tillämpas en uppsägningstid på två månader. För skolbarn ska skriftlig uppsägning lämnas till skolområdets expedition senast den 25:e för att gälla från och med nästkommande månad. Uppsägningstid vid byte från enskild verksamhet beslutas av den enskilda verksamheten. 7. Köhantering Varje enskild verksamhet hanterar sin egen kö utifrån gällande lagstiftning och egna beslutade regler.

7 sid 7 (7) 8. Ansökan Ansökan om att driva pedagogisk omsorg görs till barn- och ungdomsnämnden i Karlstads kommun. Ansökan ska göras skriftligt på särskild blankett. Ansökan ska göras i god tid innan verksamheten beräknas starta. Handläggningstiden för ansökan är cirka 3-4 månader. 9. Riktlinjerna utgår från Skollagen (2010:800) Barnkonventionen Socialtjänstlagen Personuppgiftslagen, Pul Livsmedelslagen Lpfö 98. Läroplan för förskolan, reviderad 2010 Maxtaxeförordningen Skolverkets Allmänna råd och kommentarer om pedagogisk omsorg Skolverkets Allmänna råd om Kvalitet i förskola Skolverkets Allmänna råd och kommentarer om systematiskt kvalitetsarbete

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE OCH RÄTT TILL BIDRAG FÖR ENSKILDA FÖRSKOLOR OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE OCH RÄTT TILL BIDRAG FÖR ENSKILDA FÖRSKOLOR OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE OCH RÄTT TILL BIDRAG FÖR ENSKILDA FÖRSKOLOR OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2009-11-30 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg BARN- OCH UTBILDNING Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva en förskola

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Staben Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva ett fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun Skolnämnden Enhet/Handläggare Skolförvaltningen Datum 2011-09-13 Ert datum Beteckning Er beteckning Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun t:\skf\samarbete\informationsmaterial\riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem BARN- OCH UTBILDNING Rev. 201202 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap 5 skollagen ska den som vill driva en förskola eller

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg TJÄNSTESKRIVELSE 2013-05-14 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Läs mer

Familjedaghem kännetecknas av att en dagbarnvårdare arbetar i det egna hemmet med en liten grupp barn.

Familjedaghem kännetecknas av att en dagbarnvårdare arbetar i det egna hemmet med en liten grupp barn. Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är förskola, fritidshem och inte heller öppen förskola eller öppen fritidsverksamhet. Pedagogisk omsorg kan

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Innehåll

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Innehåll Sid 1(7) BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2015-11-02 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är en verksamhet som erbjuds i stället

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-01-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2011-06-09 Birgitta Öhrström DNR 160/2011-617 Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman Inledning Enskilda får enligt

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun

Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun Riktlinjer Fastställt av Skoldirektör, delegation 2015:42 Datum för fastställande 2015-10-13 Giltighetstid Tills vidare + översyn

Läs mer

Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2009-10-28 105 Reviderad 2013-11-20 Revideras september 2014

Läs mer

enskild barnomsorg Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för Förskola Fritidshem - Pedagogisk omsorg Upprättad: 2009-12-18

enskild barnomsorg Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för Förskola Fritidshem - Pedagogisk omsorg Upprättad: 2009-12-18 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild barnomsorg Förskola Fritidshem - Pedagogisk omsorg Upprättad: 2009-12-18 Handläggare: Anders Widestrand Antagen av: Kommunstyrelsen Datum för

Läs mer

Kvalitetskrav för barnomsorg i Munkedals kommun

Kvalitetskrav för barnomsorg i Munkedals kommun Kvalitetskrav för barnomsorg i Munkedals kommun Verksamhet De regler och riktlinjer som Munkedals kommun tagit för kommunens förskoleverksamhet skall även gälla enskilda verksamheter. Verksamheten måste

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och bidrag

Riktlinjer för godkännande och bidrag Riktlinjer för godkännande och bidrag Enskild pedagogisk omsorg familjedaghem, flerfamiljssystem och liknande verksamheter Riktlinjerna gäller från och med 2013-11-26 Antagen av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för förskola fritidshem - pedagogisk omsorg med enskild huvudman Antagen av: Kommunstyrelsen 2013-05-08; Ks 134 Innehåll A. Inledning...3 B. Godkännande

Läs mer

Regler och villkor för godkännande, rätt till bidrag och tillsyn för. fristående förskola, fristående fritidshem, öppen fritidsverksamhet

Regler och villkor för godkännande, rätt till bidrag och tillsyn för. fristående förskola, fristående fritidshem, öppen fritidsverksamhet Regler och villkor för godkännande, rätt till bidrag och tillsyn för fristående förskola, fristående fritidshem, öppen fritidsverksamhet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Regler

Läs mer

Lokala riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg i Säffle kommun.

Lokala riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg i Säffle kommun. BU 29, 2010-03-24 Lokala riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg i Säffle kommun. Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet

Läs mer

ANSÖKAN OM RÄTT TILL BIDRAG FÖR PEDAGOGISK OMSORG Enligt 25 kap. 10 skollagen.

ANSÖKAN OM RÄTT TILL BIDRAG FÖR PEDAGOGISK OMSORG Enligt 25 kap. 10 skollagen. Malmö stad Förskoleförvaltningen ANSÖKAN OM RÄTT TILL BIDRAG FÖR PEDAGOGISK OMSORG Enligt 25 kap. 10 skollagen. Ange namn på verksamheten Ange planerat startdatum Ange totalt antal platser Ange antal platser/dagbarnvårdare

Läs mer

Villkor för att bedriva fristående förskola i Enköpings kommun

Villkor för att bedriva fristående förskola i Enköpings kommun Skolförvaltningen Göran Hedström Mobiltfn 0701-625162 e-post goran.hedstrom@enkoping.se TJÄNSTESKRIVELSE 19 NOVEMBER 2013 3 DECEMBER 2013 14 JANUARI 2014 1 (5) Villkor för att bedriva fristående förskola

Läs mer

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-09-28 152 Reviderad - beslut av kommunstyrelsen 2016-03-07 30 Dnr 2015/1075 Direktivet gäller från 1 januari

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskoleverksamhet

Riktlinjer för godkännande av fristående förskoleverksamhet Riktlinjer för godkännande av fristående förskoleverksamhet Inom förskoleverksamheten gäller fri etableringsrätt under förutsättning att vissa krav uppfylls. Den som vill erbjuda fristående förskoleverksamhet

Läs mer

Lokala riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem i Säffle kommun.

Lokala riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem i Säffle kommun. BUN 28, 2010-03-24 Lokala riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem i Säffle kommun. 1. Godkännande Enligt 2 kap. 13 skollagen ska den som vill starta en förskola

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av pedagogisk omsorg enligt 25 kap i Skollagen. Antagna av kommunfullmäktige , 6

Riktlinjer för godkännande av pedagogisk omsorg enligt 25 kap i Skollagen. Antagna av kommunfullmäktige , 6 Styrdokument 1 enligt 25 kap i Skollagen Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-20, 6 Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar, 1

Läs mer

Riktlinjer fö r pedagögisk ömsörg i Nörrta lje kömmun

Riktlinjer fö r pedagögisk ömsörg i Nörrta lje kömmun Riktlinjer fö r pedagögisk ömsörg i Nörrta lje kömmun (Antagna i barn-och skolnämnden den 20121217) P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L E F O N E - P O S T P L U S G I R O Box 803, 761 28

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2012-05-28 Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn- och utbildningsnämnden Godkännande Från och med 2009-07-01

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor Sid 1(8) BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2015-11-02 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor Riktlinjerna utgår från skollagen, förskolans läroplan (Lpfö98/10),

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem Sid 1(7) BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2015-11-02 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem Riktlinjerna utgår från skollagen, Läroplan för grundskolan,

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Syfte Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Referensdokument Skollagen 2010:800, Läroplan för förskolan Lpfö 98 rev. 2010, Skolverkets allmänna råd med kommentarer 2013 Uppföljning Vid ändring

Läs mer

REGELVERK FRISTÅENDE FRITIDSVERKSAMHET 2015-03-10

REGELVERK FRISTÅENDE FRITIDSVERKSAMHET 2015-03-10 REGELVERK FRISTÅENDE FRITIDSVERKSAMHET 2015-03-10 Villkor och rätt till bidrag för Fristående fritidsverksamhet Beslutade av Barn- och utbildningsnämnden 2009-11-19 105 Reviderade efter ny skollag 2012-09-26

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Riktlinjerna fastställdes av utbildningsnämnden 2015-09-01 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen

Läs mer

Regelverk vid ansökan om godkännande av fristående förskola

Regelverk vid ansökan om godkännande av fristående förskola 1 (6) Ansökan om bidrag Regelverk vid ansökan om godkännande av fristående förskola Ställs till Barn och utbildningsförvaltningen, 451 81 Uddevalla. Ansökan kan ske när som helst under året. Ansökan ska

Läs mer

Riktlinjer. Fristående förskola och pedagogisk omsorg i Huddinge kommun

Riktlinjer. Fristående förskola och pedagogisk omsorg i Huddinge kommun Riktlinjer Fristående förskola och pedagogisk omsorg i Huddinge kommun HANDLÄGGARE Frunck Dannelöv, Britt-Marie 08-535 360 57 britt-marie.frunck-dannelov@huddinge.se 160404 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Arbetsmaterial!!! Oktober 2012

Arbetsmaterial!!! Oktober 2012 Arbetsmaterial!!! Oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Tillsyn av fristående verksamhet sid 3 2. Sanktioner och ansvar sid 5 3. Sanktionstrappan sid 5 4. Vad granskas vid tillsynen? sid 7 5. Hur sker granskning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till en fristående skola) Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut

Läs mer

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem som kommunen ska sträva efter

Läs mer

REGELVERK FRISTÅENDE FÖRSKOLA 2015-03-10

REGELVERK FRISTÅENDE FÖRSKOLA 2015-03-10 REGELVERK FRISTÅENDE FÖRSKOLA 2015-03-10 Villkor och rätt till bidrag för Fristående förskola Beslutade av Barn- och utbildningsnämnden 2009-11-19 105 Reviderade efter ny skollag 2012-09-26 85 Reviderade

Läs mer

Regler för godkännande av enskild anordnare att starta och driva förskola och pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun

Regler för godkännande av enskild anordnare att starta och driva förskola och pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Regler för godkännande av enskild anordnare att starta och driva förskola och pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Innehållsförteckning 1. Inledning.....sid. 2 1.1. Ansökan och godkännande 1.2. Handläggning

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet

Annan pedagogisk verksamhet Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Annan pedagogisk verksamhet Bestämmelser om pedagogisk verksamhet har ett eget kapitel i skollagen Det ställs övergripande krav och kvalitetskrav på verksamheten

Läs mer

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 2011:662 Barnomsorgsenheten Monica Winbladh, 016-710 54 57 KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET, FRITIDSHEM OCH ANNAN

Läs mer

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Ansökan Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Kristiina Pousar, Yvonne Karlsson och Catharina Nordström, 20151021 Rapporten

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1! " # $ 3 % $ & 4 ' & $ % #(# & $ )#*)#(( & $ + & $$ + #, $& -, $,., & /, " #+# 0,1(&2 0 / ) 3

Läs mer

Förskola-grundskola. Information om förskola, familjedaghem och fritidshem i Avesta kommun 2011-08-01

Förskola-grundskola. Information om förskola, familjedaghem och fritidshem i Avesta kommun 2011-08-01 Förskola-grundskola Information om förskola, familjedaghem och fritidshem i Avesta kommun 2011-08-01 1 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg I förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ingår: - Förskola

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskilt bedriven pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskilt bedriven pedagogisk omsorg Syfte Förtydligande av de krav som ska uppfyllas för att enskild huvudman ska få rätt till bidrag för enskilt bedriven Gäller för Utbildningsförvaltningen Referensdokument Skollagen 2010:800 Läroplanen

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLAN, FRITIDSHEMMET OCH PEDAGOGISK OMSORG I MÖNSTERÅS KOMMUN

INFORMATION OM FÖRSKOLAN, FRITIDSHEMMET OCH PEDAGOGISK OMSORG I MÖNSTERÅS KOMMUN INFORMATION OM FÖRSKOLAN, FRITIDSHEMMET OCH PEDAGOGISK OMSORG I MÖNSTERÅS KOMMUN Gäller från och med 2011-07-01 Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden 2011-06-22, 91 www.monsteras.se 1 VÄLKOMMEN TILL

Läs mer

Riktlinjer fristående förskola i Landskrona stad

Riktlinjer fristående förskola i Landskrona stad Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2011-11-14 Handläggare Yvonne Nilsson Er Referens Vår Referens Riktlinjer fristående förskola i Landskrona stad Innehåll: 1. Godkännande och rätt till bidrag för fristående

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Välkommen till Söderköpings förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer, köregler och avgifter

Välkommen till Söderköpings förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer, köregler och avgifter 2016-04-29 Välkommen till Söderköpings förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer, köregler och avgifter Vem kan fa fö rsköla, fritidshem öch pedagögisk ömsörg? 1. Förskola, fritidshem och

Läs mer

Regler för peng och avgift inom förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljsystem), förskoleklass och skolbarnsomsorgsverksamhet

Regler för peng och avgift inom förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljsystem), förskoleklass och skolbarnsomsorgsverksamhet 1 BUN 2001/0061 Regler för peng och avgift inom förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljsystem), förskoleklass och skolbarnsomsorgsverksamhet Dessa föreskrifter gäller såväl för kommunal

Läs mer

Villkor fo r utfo rare att bedriva fo rskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Ga ller fra n och med 1 april 2016

Villkor fo r utfo rare att bedriva fo rskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Ga ller fra n och med 1 april 2016 1 Villkor fo r utfo rare att bedriva fo rskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Ga ller fra n och med 1 april 2016 Allmänna villkor Samtliga förskolor, pedagogisk omsorg och fritidshem Kommunala förskolor

Läs mer

Kommunal barnomsorg. Anvisningar vid placering, gäller från 1 januari 2010

Kommunal barnomsorg. Anvisningar vid placering, gäller från 1 januari 2010 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Bildningsnämndens handling 20-2009 Kommunal barnomsorg Anvisningar vid placering, gäller från 1 januari 2010 Med denna broschyr vänder vi oss till föräldrar. Den medföljer också

Läs mer

Allmän förskola Alla barn i åldern 3 5 år erbjuds plats i allmän förskola, 525 timmar per år från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år.

Allmän förskola Alla barn i åldern 3 5 år erbjuds plats i allmän förskola, 525 timmar per år från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år. 1 (5) 2014-01-29 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (5) Förskola Syftet med förskolan är

Läs mer

Förskola är en egen skolform som erbjuds barn i ålder 1-5 år och ska följa Förskolans läroplan.

Förskola är en egen skolform som erbjuds barn i ålder 1-5 år och ska följa Förskolans läroplan. Förskola och fritidshem/pedagogisk omsorg i Knivsta kommun Verksamheten bedrivs i kommunal och enskild regi och riktar sig till alla barn i åldern 1-12 år som är bosatta och stadigvarande vistas i kommunen.

Läs mer

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning 1/8 Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Norrköpings kommuns riktlinjer för bidrag till enskild pedagogisk omsorg Huvudman Namn Telefonnummer

Läs mer

Godkännande och anvisningar för rätt till kommunalt bidrag gällande. Enskild pedagogisk omsorg

Godkännande och anvisningar för rätt till kommunalt bidrag gällande. Enskild pedagogisk omsorg Dnr 2009 289 718 2009-07-01 Godkännande och anvisningar för rätt till kommunalt bidrag gällande Enskild förskola Enskild skolbarnsomsorg Enskild pedagogisk omsorg Godkännande sid 2 Anvisningar för enskild

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Tallbacka förskoleenhet Förskolorna: Fantasia, Paprikan, Pumpan, Stenbacka Solna stad 1 Beskrivning av förskoleenheten Tallbacka förskoleenhet består av fyra förskolor,

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer för Enskild pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem Typ av dokument Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Tyresö kommun Gäller från och med? 2012

Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Tyresö kommun Gäller från och med? 2012 Tyresö kommun Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (24) Ändringar i avsnitt 9 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Tyresö kommun Gäller från och med?

Läs mer

RIKTLINJER FÖR. tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidsverksamheten i Eksjö kommun. Fastställda av kommunfullmäktige 2014-06-17, xxx

RIKTLINJER FÖR. tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidsverksamheten i Eksjö kommun. Fastställda av kommunfullmäktige 2014-06-17, xxx RIKTLINJER FÖR tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidsverksamheten i Eksjö kommun Fastställda av kommunfullmäktige 2014-06-17, xxx 2 / 9 Innehållsförteckning Ansökan... 4 Dygnet-runt-öppen

Läs mer

RIKTLINJER Beslut BoU 7/15 Barnomsorg och skolbarnomsorg i Vännäs Kommun

RIKTLINJER Beslut BoU 7/15 Barnomsorg och skolbarnomsorg i Vännäs Kommun Barnomsorg och skolbarnomsorg i Vännäs Kommun Avgifter, regler och rutiner samt information om pedagogisk omsorg, förskola och fritidshem 1 ALLMÄNT OM PEDAGOGISK OMSORG, FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM Vår målsättning

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Trollhättans Stads riktlinjer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Trollhättans Stads riktlinjer Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Trollhättans Stads riktlinjer Huvudman Namn Telefonnummer Adress Postnummer Ort E-postadress Organisationsform

Läs mer

Tillämpningsregler. Förskola, annan pedagogisk omsorg och fritidshem. Gäller fr.o.m. 2016-04-12. Antagen av bildningsnämnden 2016-04-12 41

Tillämpningsregler. Förskola, annan pedagogisk omsorg och fritidshem. Gäller fr.o.m. 2016-04-12. Antagen av bildningsnämnden 2016-04-12 41 Förskola, annan pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller fr.o.m. 2016-04-12 Antagen av bildningsnämnden 2016-04-12 41 Innehållsförteckning VEM HAR RÄTT TILL FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG?. 1 KÖTID,

Läs mer

Bedömningsunderlag förskola

Bedömningsunderlag förskola 1 (7) Version 2.1.2 Bedömningsunderlag förskola 1 Förskolornas arbete mot målen Utbildningen inom förskolan syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja

Läs mer

Svedala Kommuns 7:3 Författningssamling 2(12)

Svedala Kommuns 7:3 Författningssamling 2(12) Författningssamling 1(12) Regler för förskola, familjedaghem och fritidshem antagna av kommunfullmäktige 2004-06-09, 72 Gäller från med ändring 2005-01-12, 4, 2005-09-14, 97 2004-09-01 Barnet i centrum

Läs mer

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk Regelverk Uppdaterat 2016-01-01 Regelverk Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverket reglerar verksamheten. Föräldraföreningens styrelse kan ändra regelverket efter behov. Vid behov av snabba beslut kan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NYBRO KOMMUNS FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET. Tillämpningsföreskrifter

VÄLKOMMEN TILL NYBRO KOMMUNS FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET. Tillämpningsföreskrifter VÄLKOMMEN TILL NYBRO KOMMUNS FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET Tillämpningsföreskrifter Februari 2016 Allmänt Förskole- och fritidshemsverksamhet anordnas för barn 1-12 år som är bosatta i och/eller

Läs mer

Riktlinjer för beräkning av interkommunala avgifter för barn och unga upp till 16 år i Västerbottens län

Riktlinjer för beräkning av interkommunala avgifter för barn och unga upp till 16 år i Västerbottens län Dnr: 12RV425-1 Överenskommelse på skolchefskonferensen den 22 november 2012 om reviderade riktlinjer att gälla fr.o.m 2013-01-01 Riktlinjer för beräkning av interkommunala avgifter för barn och unga upp

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Riktlinjerna fastställdes av utbildningsnämnden 2015-09-01 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Kontaktcenter

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Motala kommun Beslutsinstans: Bildningsnämnden Diarienummer: 16/BN 0278 Datum: 2017-03-22 Paragraf: 50 Reviderande instans:

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden

ÅMÅLS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden 2015-05-01 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg fr o m 1 maj 2015 Sidan 1 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Gäller från och med 2016-01-01

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Gäller från och med 2016-01-01 1 REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Gäller från och med 2016-01-01 Med pedagogisk omsorg menas - familjedaghem - flerfamiljsystem RÄTT TILL FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskola

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern 1-12 år. Version januari 2016 Ur Skollagen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PRÖVNING. Av rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg. Barn och utbildningsnämnden

RIKTLINJER FÖR PRÖVNING. Av rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg. Barn och utbildningsnämnden RIKTLINJER FÖR PRÖVNING Av rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg Barn och utbildningsnämnden 2019-05-13 1 Innehåll Inledning... 2 Ansökan... 2 Nationella styrdokument... 2 F-skattsedel eller

Läs mer

INNEHÅLL. Verksamhetsformer... 2. Registrering i aktuell kö... 3. Placering... 3. Planeringsdagar... 4. Avgifter och regler... 4. Taxa...

INNEHÅLL. Verksamhetsformer... 2. Registrering i aktuell kö... 3. Placering... 3. Planeringsdagar... 4. Avgifter och regler... 4. Taxa... INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 2 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)... 2 Registrering i aktuell kö... 3 Placering...

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare Styrdokument, regler 2015-02-17 Dnr UBN/2016:42 Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare Nivå: Utbildningsnämnden

Läs mer

Information om Barnomsorg i Stenungsunds kommun. Reviderad 2013-11-21

Information om Barnomsorg i Stenungsunds kommun. Reviderad 2013-11-21 Information om Barnomsorg i Stenungsunds kommun Reviderad 2013-11-21 Barnomsorg i Stenungsunds kommun Vad är barnomsorg? Med barnomsorg avses förskola, pedagogisk omsorg/familjedaghem och skolbarnsomsorg

Läs mer

Regler för att erhålla och nyttja plats inom. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Regler för att erhålla och nyttja plats inom. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Regler för att erhålla och nyttja plats inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i KINDA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställd av Kommunfullmäktige 2015-10-26, 87 Gäller fr o m 2015-11-01 Reviderad

Läs mer

Fritidshem på Knappekulla. På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen.

Fritidshem på Knappekulla. På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen. Fritidshem på Knappekulla På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen. Läsåret 2015/2016 Allmän information Fritidshemmet är uppdelat i följande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Lagar 1.3 Skollagen 1.4 Diskrimineringslagen 1.5 Läroplan för förskolan 98, reviderad 2010 1.6 Kolsva

Läs mer

PLATS FÖR ALLA. Regler och taxor. för barnomsorg i Svalövs kommun

PLATS FÖR ALLA. Regler och taxor. för barnomsorg i Svalövs kommun PLATS FÖR ALLA Regler och taxor för barnomsorg i Svalövs kommun Innehåll Mål och styrning... 3 Sekretess... 3 Förskola 1-5 år... 3 Allmän förskola... 4 Pedagogisk omsorg... 4 Fritidshem... 4 Lovverksamhet...

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Förskola, fritidshem och pedagogisk Vårt utbud Förskola Förskolan vänder sig till barn från ett till fem år. Utbildning i förskolan

Läs mer

VÅRA REGLER INOM FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM. Gäller från 1 oktober 2012, revideras årligen.

VÅRA REGLER INOM FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM. Gäller från 1 oktober 2012, revideras årligen. VÅRA REGLER INOM FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM Gäller från 1 oktober 2012, revideras årligen. 1 Innehåll: 1 Syfte med förskola och fritidshem sid3 2 Placering av barn/elever på förskola och fritids 3 Alla barns

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Sida 1 (10) Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsförvaltningen prövar om sökanden har förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg Fr.o.m. 1 januari 2013 Antaget av barn- och utbildningsnämnden 2012-12-19 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2015/350 Fastställd: 2015-12-14 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING. Taxa för barnomsorg

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2015/350 Fastställd: 2015-12-14 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING. Taxa för barnomsorg Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2015/350 Fastställd: 2015-12-14 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för barnomsorg 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Anvisningar för taxa och barnomsorg...

Läs mer

Tillämpningsregler. förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning

Tillämpningsregler. förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning Tillämpningsregler för förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning Sida 2 av Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Dessa tillämpningsregler används för vägledning i att

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun 1(5) BILDNINGSNÄMNDEN 2012-06-12 Dnr Maria Kjällström, Förvaltningschef 054-515104 maria.kjallstrom@hammaro.se Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Sida 1 (10) Utbildningsförvaltningen Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsförvaltningen prövar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ATT STARTA OCH BEDRIVA FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG

RIKTLINJER FÖR ATT STARTA OCH BEDRIVA FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG RIKTLINJER FÖR ATT STARTA OCH BEDRIVA FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG ANSÖKAN Ansökan om godkännande ska vara Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, 831 82 Östersund

Läs mer

www.eda.se Information om barn- och skolbarnsomsorg

www.eda.se Information om barn- och skolbarnsomsorg www.eda.se Information om barn- och skolbarnsomsorg 2006-08-21 reviderad 2014-12-09 Innehållsförteckning Allmänt...3 Vilka barn kan få barnomsorg eller skolbarnsomsorg?...3 Placering i två kommuner...3

Läs mer

Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15. Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun

Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15. Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15 Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Principer för att få och nyttja plats inom förskoleverksamheten Staffanstorps kommun ska,

Läs mer

Beslut efter tillsynsinspektion av förskolan Sköntorpsgården den 29 november 2012

Beslut efter tillsynsinspektion av förskolan Sköntorpsgården den 29 november 2012 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (17) 2013-04-30 Handläggare: Somia Frej Inspektör: Inga-Lill Hjerpe Lindgren Inspektör: Liselott Svensson Till KulTurKrabaten

Läs mer