MÖTESANTECKNINGAR Ärendenr: NV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÖTESANTECKNINGAR 2015-05-07 Ärendenr: NV-00316-15"

Transkript

1 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Forsberg, Elin Tel: MÖTESANTECKNINGAR Ärendenr: NV NÄRVARANDE Anders Normann, Ikem Inger Olofsson, Region Västerbotten/Vännäs kommun Sven Lundgren, Avfall Sverige Marianne Hedberg, Sveriges Byggindustrier Hendric Schmidt, Sakab Jessika Lind Petrén, Stena Metall Benny Carsten, Stena Malin Lidhjelm, SITA Lars Estlander, Boverket Johanna Eriksson Havs- och vattenmyndigheten Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet Anna Björklund, KTH, Avd för miljöstrat. analys Kent Carlsson, Förpacknings- och tidningsinsamlingen Sven Lundgren, Avfall Sverige Britt Halling, Länsstyrelsen Anne-Marie Johansson, KemI, Anna Säfsten, Göteborgs stad Gunnar Fredriksson, SKL Britt Sahleström, Återvinningsindustrierna Henrik Sandström, NV Axel Hullberg, NV Christina Jonsson, NV Staffan Ågren, NV Björn Petterson, NV Linn Åkesson, NV Kristina Tysk, NV Catarina Östlund, NV Elin Forsberg, NV Gruppdiskussion om regeringsuppdraget om Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem vid Avfallsrådets möte Plats: Naturvårdsverket Datum: Grupp 1 - Avfallsstatistiken 1.1. Nuläge och problembild Täcker statistiken som mötet diskuterar allt avfall? Ja, men inte avfall i andra länder utan bara det som blir avfall i Sverige och det som importeras till Sverige BESÖK: STOCKHOLM VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND FORSKARENS VÄG 5, HUS UB POST: STOCKHOLM TEL: FAX: E-POST: REGISTRATOR@NATURVARDSVERKET. SE INTERNET: WWW. NATURVARDSVERKET. SE

2 NATURVÅRDSVERKET 2(7) Att plast finns i olika källsorterade strömmar och som en fraktion i det blandade restavfallet försvårar givetvis att ta fram materialflöden När det gäller statistiken bör man utgå från den formella ansvarsfördelningen när det gäller olika avfall: hushållsavfall, producentansvar och annat avfall. Vilken detaljnivå som är rätt för statistiken är en avvägning mellan olika intressen på olika nivåer. Sekretessen må vara ett problem men statistiken måste kunna sekretessbeläggas. Frågan är om det är privatimport och e-handel som förklarar att mängden uppkommet blir större än behandlat i vissa fall? Viktigt med krav på specifik inrapportering, dvs. inga diffusa data bör krävas in som företagen själva måste uppskatta, utan bara sådana hårddata som företagen redan har till hands. Om SCB skulle ta över från NV skulle det innebära att sekretessen accepteras. Göra avfallsdata likvärdiga med miljöutsläppsdata? Nej, men företagen bör ge tillgång till all relevant information! Utan sekretess kan företagen marknadsindela för att räkna ut vad andra har för marknadsvolymer. Viktigt med anonymisering av data för då kan företagen rapportera utan risk för sekretessproblem. Statistiken är idag inte utformad för att man ska kunna följa flöden lätt. Kommentar från NV: den statistik som hitintills enbart aggregerats till EWC- Stat-koder kommer fortsättningsvis att finnas tillgänglig i form av sina underliggande mer finindelade avfallskoder vilket kommer att underlätta flödesberäkningar Målsättningar med avfallsstatistiken En bra samling mål! Och målet om en fungerande rapportering till EU är ju uppnått. Håller med om att de presenterade målen är bra! Det bör vara obligatoriskt för alla att rapportera om sina avfallsmängder. Det bör sedan göras en uppföljning och säkerställning av att de inrapporterade indata är korrekta. Det bör sättas som mål att minska vissa specifika avfallsflöden. Det skulle underlätta om avfallsindikatorerna och miljömålsindikatorerna samordnades.

3 NATURVÅRDSVERKET 3(7) 1.3. Förslag till åtgärder för att förbättra avfallsstatistiken Det gäller att göra informationen i MR mer lättillgänglig allt avfall som behandlas på anläggningar bör listas med koder. Det bör ställas rapporteringskrav på den som genererar avfallet i första ledet Det bör införas krav på faktisk mätning av vad som faktiskt återvinns av olika avfallsflöden. Rapportering av avfallsdata bör ske standardiserat för fler avfallsslag än byggoch rivningsavfallet. Fler avfallsflöden behöver beskrivas än idag. För att kunna utvärdera styrmedel behövs bättre data på vad sammansatta fraktioner innehåller. T.ex. plast i hushållsavfall. Det behövs bättre data över vad sammansatta fraktioner innehåller, och de plockanalyser som görs räcker inte ända fram utan ger för lite information. Mer plockanalyser av blandat industriellt avfall behövs. En finindelning av statistiken för bygg- och rivningsavfallet bör ske mellan 1) byggbransch, 2) anläggningsbransch och 3) fastighetsbransch. Statistiken ska vara tillgänglig, transparent, lättolkad och ha högre upplösning för vissa avfall som idag är mycket aggregerade. 2. Grupp 2 - Spårbarhetssystem 2.1. Nuläge och Problembild Det största problemet är fusk och kriminell verksamhet, oseriösa aktörer, hantering av spillolja, erbjudanden med lägre priser, hanteras inte enligt lagstiftningen. Finns system idag, men ej ihopkopplade och ej kompletta. I miljörapporter och avfallsstatistik finns info, redovisade mängder sammantaget som en post t ex spillolja, det kan följas i alla led men är inte ihopkopplade, skulle ge lägre kostnader för industrin om man kunde sammanföra det. Menar att systemen i NO och DK är lite av byråkratiska elefanter. Hur långt ska spårbarheten drivas? Skall varje enskild avfallsproducent kunna följas? Anknytning till verkligheten behövs, svårt med spårbarhet i hela kedjan, spridning mellan olika behandlingsanläggningar. Ofta svårtillgänglig info i miljörapporterna, står sällan vilka EWC-koder som behandlas.

4 NATURVÅRDSVERKET 4(7) Miljönyttan är stor, men tillsynen är svår att finansiera, jämför GRÖT illegal verksamhet. Svårt med arbetsmiljöproblem och kriminalitet, samarbete med polisen behövs. I Göteborg har man förståelse för att inte alla kommuner kan jobba med detta då det är kostsamt och det är en verksamhet som är svår att finansiera via tillsynsavgifter. Mycket detektivarbete som drar resurser. Ofta kriminell verksamhet som inte är betalningsvillig/kan betala. Trender i farligt avfall, hur fångas det upp av tillsynsmyndigheten lokalt? Tillsynsplanering blir viktig. Spårbarhet finns hos kända aktörer. Gråzon kriminell verksamhet kräver nya arbetssätt av tillsynsmyndigheterna Målsättning med spårbarhet för farligt avfall (FA) JA till nationell överblick! Specifika avfallstyper kommer inte att följas upp i varje kommun eftersom avfallet kanske transporteras över kommun- och länsgränser. Överblick är viktigare än spårbarhet och kontroll. Överblick kommer att kunna uppnås, men strömmar mellan anläggningar svårare, de som inte vill spåras kommer inte vilja registrera sig. Viktigt att seriösa aktörer får uppdragen. Praktiska svårigheter om man med spåras från produktion till slutlig bestämmelseort menar att man skall följa ett enskilt företags avfall hela vägen, Kommer inte fungera, kontraproduktivt, slår undan benen för förbehandlingsanläggningar, t ex Stena och återvinningsanläggningarna. Ja viktigt med spårbarhet och register. Andra kompletterande åtgärder behövs, påverka beställare av tjänster. Rita flödesbild och koppla till målen. Gör flödesscheman över hanteringen för att se vad som är möjligt att uppnå och därefter utvärdera vad som kan fungera i praktiken. Analysera var spårbarheten oftast bryts och utforma strategier för att åtgärda det. Att finputsa befintliga system (SMP, miljörapporter, avfallsstatistik) kommer ge tillräcklig effekt. Ang. målen: inget egenvärde i att avfallet kan spåras i sig. Målen är miljön, överblicken och konkurrens att man inte ska kunna fuska, det är det man vill uppnå. Tillsyn och spårbarhet är medel för att nå detta Utformning av ett spårbarhetssystem för farligt avfall Utnyttja befintliga system, bygg på SMP? Viktigt att utnyttja det som redan finns.

5 NATURVÅRDSVERKET 5(7) Finns det andra liknande register att jämföra med? T.ex. finns det lärdomar från livsmedelsbranschen? Hur har andra länder löst detta? EU-register nationellt register? Samordna! Går det att samköra med andra register, i likhet med produktregister? Straff behövs för den som inte registrerar. Måste vara lätt för tillsynsmyndigheten att sätta dit/ge böter för de som hanterar FA utan tillstånd. Krav på den som innehar FA, blir man ertappad så ska det vara dyra böter. Förutsätter förhandsregistrering i registret. Tydliga krav på den som genererar avfallet! Ej affärskritiska uppgifter, viktigt med sekretess. Vet inte riktigt vem som ska äga registret. Myndighet (NV) bör hålla i det. Transportdokument idag, skillnad? Detaljeringsgrad branschkod, EWC-kod, kan säkert delas ned ytterligare. Hur informationen ska komma att användas känns centralt för detaljeringsgraden. 3. Grupp 3 - Spårbarhetssystem 3.1. Nuläge och problembild Spårbarheten av farligt avfall är inte tillräcklig god idag. Vi har inte tillräckligt bra spårbarhet av t ex spillolja (även med PCB), WEEE, skrotbilar. Illegal export förekommer. Det går inte att följa avfallet mer än ett steg idag. Det innebär risk för spridning. Vi tror att det farliga avfallet i bygg- och rivningsavfallet hamnar rätt, åtminstone från nybyggen. Vi har bra koll på det idag. Det bedrivs för lite tillsyn, det finns för lite resurser för tillsyn, tillsynsmyndigheterna har inte tillräcklig kunskap. Det finns inga rapporteringskrav och ingen tillsyn, självklart uppstår då problem! Blev spårbarheten sämre när man skrev om avfallsförordningen? Det finns problem med att avfall klassas fel pga okunskap, både hos verksamheter som genererar avfall och hos mindre mottagare. Om identifiering av fraktioner brister hamnar det fel. Kanske behövs bättre kunskaper om vad respektive verksamhet ger upphov till. Det som hamnar fel innebär en miljörisk.

6 NATURVÅRDSVERKET 6(7) Det förekommer att samma farliga avfall räknas två gånger. Med sådana dubbelräkningar blir det svårt att se trender. Återvinningsbranschen vet vilket farligt avfall som borde finnas. Mycket uppgifter finns i befintliga faktureringssystem hos mottagarna. Det finns också uppgifter i och med anteckningsskyldigheten, i transportdokumenten och i miljörapporterna. För byggavfall hämtas FA-statistik via mottagare. Rapport via aktör blir inte bättre för det som inte lämnas är inte identifierat. Bra instruktioner gemensamma för bransch. Ex. Riktlinjerna Syfte och mål Är syftet att uppfylla EU-lagstiftning eller är det nationella behov som styr? Är det så klokt att rusa iväg före EU? Är syftet att se till att farligt avfall hamnar rätt? Målen bör kompletteras med att farligt avfall ska hamna rätt. Målen nås inte genom ett register, det behövs även andra åtgärder för att nå målen. Ett register behövs och ska ses som ett verktyg av flera för att uppnå det övergripande målet om giftfri miljö. Det är viktigt att definiera vad man vill uppnå med just ett register. Vad vill vi följa? Korrekt behandling? Alla mellanled? Flöden i samhället? Behöver vi verkligen veta vems oljefilter som hamnar var? Det blir svårt att spåra på den nivån. Statistik och spårbarhet har inget egenvärde. Förebyggande är viktigt! Den översta punken om att det farliga avfallets påverkan på hälsa och miljö ska minimeras är lite fluffig. Målen är inte mätbara. Fjärde punkten om nationell överblick är bra! 3.3. Åtgärder och utformning av ett spårbarhetssystem Det finns stora skillnader mellan länder, t ex Sverige och Norge, i hur industrin ser ut. Det är inte säkert att det är så bra att kopiera systemet från ett annat land. Viktigt att kartlägga både för- och nackdelar med andra länders system. Vilka är det som ska rapportera? Orimligt om hushållen ska rapportera. Borde det inte vara de som avsänder farligt avfall, t ex ÅVC, som rapporterar?

7 NATURVÅRDSVERKET 7(7) Utgå från miljörapporterna och bygg på det systemet! Eller avskaffa miljörapporterna, det blir för mycket med ytterligare ett rapporteringssystem. Samma uppgifter ska inte rapporteras i flera system. Standardisera miljörapporterna. Problemen med tillsynen löses inte genom ett register, det behövs andra åtgärder. Effektivisera tillsynen med checklistor. Tillsynen kan inte ansvara för att kvantifiera mängderna. Systemet behöver vara kompatibelt med system kring shipment of waste, byggavfall, batterier, WEEE etc. Sekretessen är viktig. Undantag från offentlighetprincipen om affärskritisk info, vilket statistik är, måste göras i lagstiftningen. Gör inte för mycket innan EU beslutat om elektroniskt register. Kostnaden för svensk industri för administration och systemunderhåll måste beaktas. Kostnaderna för verksamhetsutövarna får inte öka. Dubbelräkning måste undvikas. Enbart ursprunglig producent av FA som rapporterar? Då kan det användas för tillsyn. 4. Kommentarer i plenum Det vore bra om statistiken även inriktades på att underlätta för företagen att förstå sina affärsmöjligheter. Kommer andra kriterier för utformningen av systemet beaktas, ex ej ökad administration för näringslivet? Anonymiseringen av uppgifter och data i ett register är av stor vikt för industrin.

MÖTESANTECKNINGAR 2015-04-29 Ärendenr: NV-00322-14

MÖTESANTECKNINGAR 2015-04-29 Ärendenr: NV-00322-14 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY MÖTESANTECKNINGAR 2015-04-29 Ärendenr: NV-00322-14 NÄRVARANDE Sven Lundgren, Avfall Sverige Lars Estlander, Boverket Johanna Eriksson Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2010-09-03 Dnr 647-4281-10, Rs Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka strand Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./.

Läs mer

Från avfallshantering till resurshållning. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2012-11-20

Från avfallshantering till resurshållning. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2012-11-20 Från avfallshantering till resurshållning 1 Från avfallshantering till resurshushållning Nationella avfallsplanen och programmet för avfallsförebyggande Bygg- och rivningsavfall Workshop alla bidrar med

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning Bilaga 17:6 till kommunstyrelsens protokoll den 5 oktober 2005, 10 PM 2005 RVIII (Dnr 303-1967/2005) Formaterat: Centrerad Formaterat: Teckensnitt:Times New Roman, Fet Naturvårdsverkets rapport Kvalitet

Läs mer

Bygg- och rivningsavfall i Sverige 2012

Bygg- och rivningsavfall i Sverige 2012 Staffan Ågren & Christina Jonsson Samordnare av avfallsstatistiken Enheten för farliga ämnen och avfall Avdelningen för analys och forskning Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Bygg-

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma)

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma) 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Pettersson, Björn Tel: 010-698 11 74 bjorn.pettersson @naturvardsverket.se YTTRANDE 2011-06-09 Ärendenr: NV-03103-11 Miljödepartementet Miljöanalysenheten

Läs mer

Regelförenkling. Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 23 februari 2007

Regelförenkling. Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 23 februari 2007 Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 23 februari 2007 Regelförenkling Svensk Handel, som är handelsföretagens intresseorganisation och företräder 13500 små,

Läs mer

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist 2007-03-26 Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist Sammanfattning Miljösamverkan Sverige - projektgrupp

Läs mer

AVFALLSRÅDET 2 MARS 2016. MÖTESANTECKNINGAR 2016-04-01 Ärendenr: NV-00322-14

AVFALLSRÅDET 2 MARS 2016. MÖTESANTECKNINGAR 2016-04-01 Ärendenr: NV-00322-14 1(10) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Catarina Östlund Tel: 010-698 10 47 catarina.ostlund @naturvardsverket.se MÖTESANTECKNINGAR 2016-04-01 Ärendenr: NV-00322-14 NÄRVARANDE

Läs mer

Berörd lagstiftning samordnas och förtydligas i större utsträckning. Kvittens på lämnande, transport och mottagande av farligt avfall.

Berörd lagstiftning samordnas och förtydligas i större utsträckning. Kvittens på lämnande, transport och mottagande av farligt avfall. 1 (6) 2017-06-13 Miljö-och energidepartementet Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall, dnr M2017/00594/Ke

Läs mer

för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara

för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara Avfallsplanen En avfallsplanen kan i korthet beskrivas som ett dokument med mål och visioner med avfall samt för hanteringen

Läs mer

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall 2014-06-25 1 (9) Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA

Läs mer

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se Bilaga 1 Avfallstransportörer Ett tillsynsprojekt 2012-2013 Maj 2014 stockholm.se Maj 2014 Dnr:2012-002439-642 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Victoria Beckman och Nanna Spett 3 (14) Sammanfattning

Läs mer

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE EFFEKTIV AVFALLSHANTERING BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL DET FINNS MÅNGA FÖRDELAR MED ATT VARA LOKAL SÅ LÄNGE DU OCKSÅ ÄR GLOBAL SITA Sverige är ett av landets ledande företag

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Välkommen att lämna synpunkter på utredningen om allemansrätt

Välkommen att lämna synpunkter på utredningen om allemansrätt 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per Nilsson Tel: 010-698 11 58 per.nilsson @naturvardsverket.se 2011-12-15 Dnr NV-12413-11 Välkommen att lämna synpunkter på utredningen om allemansrätt Alla

Läs mer

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening Återvinningsindustrierna Svenska åkeriförbundet Svenska Järn & Metall- SRF Svensk skrothandlareföreningen Returpappersförening Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2001/5278/Kn Remissvar Naturvårdsverkets

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen Avdelning: Plan & miljö Handläggare: Sven Bomark Telefon: 08-508 28 905 Fax: 08-508 28 808 E-post: sven.bomark@miljo.stockholm.se PM 2006-03-20 Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över

Läs mer

Checklista bygg- och rivningsavfall

Checklista bygg- och rivningsavfall BILAGA 4 Checklista vid inspektion av bygg- och rivningsavfall Checklista bygg- och rivningsavfall A. Allmänna uppgifter Kommun Datum 1. Ärendet avser: Rivning Ombyggnation 2. Fastighetsbeteckning 3. BN:s

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Anteckna namnet på den person som fyller i blanketten och hans/hennes telefonnummer och e post adress med tanke på eventuella senare förfrågningar.

Anteckna namnet på den person som fyller i blanketten och hans/hennes telefonnummer och e post adress med tanke på eventuella senare förfrågningar. AVFALLSSTATISTIK 2016 Fyll i blanketten i två exemplar. Det ena exemplaret behåller Ni för eventuell senare kontroll och det andra lämnas in till Ålands statistik och utredningsbyrå, PB 1187, AX 22111

Läs mer

PM: Konsekvensanalys av en utökad rapportering av bygg- och rivningsavfall för C-anläggningar

PM: Konsekvensanalys av en utökad rapportering av bygg- och rivningsavfall för C-anläggningar PM: Konsekvensanalys av en utökad rapportering av bygg- och rivningsavfall för C-anläggningar Carl Jensen, IVL Svenska Miljöinstitutet Lars Viklund, SCB Johan Hagman, IVL Svenska Miljöinstitutet På uppdrag

Läs mer

Detta beslut gäller även om det överklagas.

Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-04-23 Ärendenr: NV-02943-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Farligt avfall - vad gäller?

Farligt avfall - vad gäller? Farligt avfall - vad gäller? Olika avfallsslag inte ska blandas? Du är skyldig att föra anteckningar över mängden avfall som uppkommer i din verksamhet? Tonerkasetter och lysrör räknas som farligt avfall?

Läs mer

Tillsyn väg- och spårtrafik

Tillsyn väg- och spårtrafik Tillsyn väg- och spårtrafik Dokumenter behandlar översiktligt vanligt förekommande störningar från väg- och spårtrafik, hur störningarna kan åtgärdas och vilka roller olika aktörer har enligt miljöbalken.

Läs mer

Information/vägledning om tillämpningen av miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram enligt vattenförvaltningsförordningen 2010

Information/vägledning om tillämpningen av miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram enligt vattenförvaltningsförordningen 2010 Information/vägledning om tillämpningen av miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram enligt vattenförvaltningsförordningen 2010 Helena Segervall 2010-03-22 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport om nedskräpande och uttjänta fritidsbåtar

Naturvårdsverkets rapport om nedskräpande och uttjänta fritidsbåtar MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Karlsson Telefon: 08-508 288 55 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-09-27 p. 13 Naturvårdsverkets rapport

Läs mer

Beskrivning av produktregistret

Beskrivning av produktregistret Statistik och flöden Eva Ljung 08-519 41 228 eva.ljung@kemi.se Kvalitetsdeklaration och beskrivning av källor till statistik i KemI-stat 2008-09-10 Beskrivning av produktregistret Innehåll EU-reglering

Läs mer

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar yttrande till Miljödepartementet SABO har beretts tillfälle

Läs mer

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN VOC-märkning Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl September 2013 www.stockholm.se/miljoforvaltningen VOC-märkning

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade utbyggnaden av Klintehamns hamn

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade utbyggnaden av Klintehamns hamn 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2011-05-10 Dnr NV-04703-11 Region Gotland Hamnavdelningen 621 81 VISBY Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade

Läs mer

Minnesanteckningar från avfallsnätverksträff

Minnesanteckningar från avfallsnätverksträff Minnesanteckningar från avfallsnätverksträff Den 31 mars 2015 i Kosta Ida Davidsson, Alvesta kommun Susanne Johansson, Alvesta kommun Bertil Bengtsson, Lessebo kommun Linda Bergqvist, Ljungby kommun Alexander

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall 2016-01-22 562-609-2016 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 Skrotbilarna Gbg AB Orrekullagatan 6 42530 Hisings Kärra Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2015-02-10 2014-007140- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 4 mars 2015 Adressat: m.registrator@regeringskansliet.se christina.malmros@regeringskansliet.se

Läs mer

Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall

Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall Sida 1(6) Lagrum Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall I miljöbalkens (1998:808) 15 kapitel konstateras i 5 a den som innehar avfall skall se till att avfallet hanteras på ett hälso- och miljömässigt

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av ansökan, prövningen och begäran om kompletteringar.

Nedan följer en beskrivning av ansökan, prövningen och begäran om kompletteringar. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lundell, Yvonne Tel: 010-698 14 14 Yvonne.lundell @naturvardsverket.se REMISS 2014-11-28 Ärendenr: NV-07349-14 Sändlista Remiss av ansökan om spridning av bekämpningsmedlet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Misstänkta illegala avfallstransporter av uttjänta bilar

Misstänkta illegala avfallstransporter av uttjänta bilar Misstänkta illegala avfallstransporter av uttjänta bilar RKP RAPPORT 2008:7 Rikskriminalpolisen Kriminalpolisenheten September 2008 Utgivare Rikskriminalpolisen Box 12256 102 26 Stockholm Telefon 08-401

Läs mer

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen. Sändlista: Länsstyrelsen i Norrbottens län Samrådssvar dnr: 537-9859-2014 Vattenmyndighetens kansli 971 86 Luleå vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västernorrlands län Samrådssvar

Läs mer

Checklista för gränsöverskridande transporter av avfall

Checklista för gränsöverskridande transporter av avfall 2012-02-10 Checklista för gränsöverskridande transporter av avfall Checklista för tillsyn på anläggning (eller motsvarande) som exporterar avfall ut ur Sverige och/eller importerar avfall in till Sverige.

Läs mer

VEM STÄDAR I NATUREN?

VEM STÄDAR I NATUREN? VEM STÄDAR I NATUREN? Håll Sverige Rentkonferensen 2015-11-19 Nils Hallberg Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-11-26 1 Nils Hallberg Miljörättsjurist på Naturvårdsverket

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips Farligt avfall på företag FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din

Läs mer

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANP OPPSANPASSAD ASSAD AVFALLSHANTERING ALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN... SID 1 HITTA TRANSPORTÖR OCH MOTTAGARE... SID 1 LAGSTIFTNING... SID 2 SORTERING

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall.

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall. BESLUT 1 (6) Datum 2016-01-22 Beteckning 5622-1101-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 14 12 Securitas Sverige AB Lindhagensplan 70 10229 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Miljötillsyn av grafiker

Miljötillsyn av grafiker SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 5/2004 Miljötillsyn av grafiker MILJÖKONTORET JULI 2004 Rapport 5/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Börje Bjurelöv Charlotta Hedberg Camilla Olofsson Postadress

Läs mer

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län Ett samverkansprojekt mellan länets 26 kommuner, Länsstyrelsen och Kommunförbundet Stockholms Län. www.miljosamverkanstockholm.se Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken Bild: Kristina Roupé Återvinningsindustrierna Oktober 2007 Kapa lagen! Enligt Miljöbalken har kommunerna monopol på allt avfall

Läs mer

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

Naturvårdsverket Batterier och elavfall

Naturvårdsverket Batterier och elavfall Naturvårdsverket Batterier och elavfall Maj 2013 Utförd av CMA Research AB Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2013-11-05 1 Fakta om undersökningen Bakgrund och syfte Som tillsynsmyndighet

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan Till Vattenmyndigheten i 2013-05-30 Södra Östersjön Norra Östersjön Västerhavet Bottenhavet Bottenviken Synpunkter på Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Föredrag 1 Inledning PCB Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Har du en fråga om PCB? Mejla den gärna till pcbfraga@naturvardsverket.se

Läs mer

En vägledning för tillsyn på export av blybatterier

En vägledning för tillsyn på export av blybatterier EN VÄGLEDNING FÖR TILLSYN PÅ EXPORT AV BLYBATTERIER En vägledning för tillsyn på export av blybatterier Den här tillsynsvägledningen riktar sig till dig som utövar tillsyn på verksamheter som hanterar

Läs mer

Förpacknings- och tidningsinsamlingen Box 170 33 104 62 STOCKHOLM

Förpacknings- och tidningsinsamlingen Box 170 33 104 62 STOCKHOLM 2015-02-06 Dnr MY-2015-178 Miljöinspektör Annelie Jägsander Tfn: 0481-453 57 E-post: annelie.jagsander@nybro.se Förpacknings- och tidningsinsamlingen Box 170 33 104 62 STOCKHOLM Bild från Rössbovägen i

Läs mer

Kvalitetsregister & legala förutsättningar. Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ

Kvalitetsregister & legala förutsättningar. Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ Kvalitetsregister & legala förutsättningar Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ Vad är ett kvalitetsregister i lagen? - Samling av uppgifter om individer (personuppgifter) för syftet

Läs mer

Regeringsuppdrag Icke farligt byggnads- och rivningsavfall

Regeringsuppdrag Icke farligt byggnads- och rivningsavfall Regeringsuppdrag Icke farligt byggnads- och rivningsavfall NATURVÅRDSVERKET 3 Förord Naturvårdsverket har i regleringsbrevet för budgetåret 2014 fått i uppdrag att utreda behov av styrmedel för att nå

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

Inbjudan till utbildning i fjällsäkerhet för snöskoteruthyrare med tillhörande diplomering

Inbjudan till utbildning i fjällsäkerhet för snöskoteruthyrare med tillhörande diplomering 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per-Olov Wikberg Tel: 010-698 10 53 per-olov.wikberg @naturvardsverket.se 2010-12-10 Dnr 385-5408-10 Snöskoteruthyrare i fjällområdet enligt sändlista Inbjudan

Läs mer

Efter genomläsning av bifogade handlingar i remissen lämnar Länsstyrelsen Västerbotten följande synpunkter till Naturvårdsverket.

Efter genomläsning av bifogade handlingar i remissen lämnar Länsstyrelsen Västerbotten följande synpunkter till Naturvårdsverket. 1(5) m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över remiss M2017-00594 Efter genomläsning av bifogade handlingar i remissen lämnar Länsstyrelsen följande synpunkter till Naturvårdsverket. Nytta ska vägas

Läs mer

Tillsyn av hanteringen av uttjänta blybatterier

Tillsyn av hanteringen av uttjänta blybatterier MILJÖFÖRVALTNINGEN Tillsyn av hanteringen av uttjänta blybatterier En rapport från miljöförvaltningen Bertil Engdahl 2013-07-10 www.stockholm.se/miljoforvaltningen FÖRORD Uttjänta bilbatterier är en potentiell

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774)

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Stockholm den 1 juni 2016 Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Om Återvinningsindustrierna Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening

Läs mer

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet.

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet. GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV ASBESTAVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av s förtroendevalda revisorer Karlskrona kommun Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Sammanfattning...3 1. Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.1. Syfte

Läs mer

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening Återvinningsindustrierna Svenska åkeriförbundet Svenska Järn & Metall- SRF Svensk skrothandlareföreningen Returpappersförening Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M 2001/4953/Kn Remissvar på Resurs

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall 2015-10-16 562-34016-2015 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 CLEANPIPE Sverige AB Äsperedsgatan 8 42457 Gunnilse Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Läs mer

Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015

Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015 PM 2015: RV (Dnr 001-1811/2014) Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Lina Petersson Sakkunnig miljö Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Vad tycker du? För 50 år sedan hade man en annan syn på

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2017 RV (Dnr 110-561/2017) Naturvårdsverkets redovisning av två uppdrag: Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem för farligt avfall och Icke-farligt byggnads - och rivningsavfall Remiss från

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

Avfallsfrågor. -vad ska vara gjort, när och hur? LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND Gudrun Magnusson Miljösamverkan 1 sept 2004

Avfallsfrågor. -vad ska vara gjort, när och hur? LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND Gudrun Magnusson Miljösamverkan 1 sept 2004 Avfallsfrågor -vad ska vara gjort, när och hur? LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND Gudrun Magnusson Miljösamverkan 1 sept 2004 Deponering av organiskt material förbjudet (DF) Avfallsproducenten skall klassificera

Läs mer

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien Bilaga 16:23 till kommunstyrelsens protokoll den 10 september 2003, 28 PM 2003 RVIII (Dnr 303-3568/2002) Körkort för livsmedelshantering Skrivelse av Ewa Samuelsson (kd) Redovisning av projektinriktad

Läs mer

Snart dags att inventera!

Snart dags att inventera! Snart dags att inventera! Systemet för våra Returpallar växer, fler och fler ser fördelarna och ansluter sig. Som användare i systemet har man det fulla ansvaret för sitt pallsaldo, utökningen av antalet

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-01 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands,

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag

Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag KemI:s inspektionsverksamhet Kemikalieinspektionen, KemI, inspekterar företag som tillverkar* och importerar kemiska produkter, biotekniska organismer och

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (9) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

Vad alla bör veta om miljöbalken! Källa: Miljöbalksutbildningen

Vad alla bör veta om miljöbalken! Källa: Miljöbalksutbildningen Vad alla bör veta om miljöbalken! Källa: Miljöbalksutbildningen INNEHÅLL 1. Miljöbalkens historia 2. Miljöbalkens syfte och mål 3. Balkens fem grundstenar 4. Balkens struktur 5. När gäller miljöbalken?

Läs mer

Miljö & Stadsbyggnad informerar

Miljö & Stadsbyggnad informerar Slutligt omhändertagande av eget avfall med anmälan enligt 38 avfallsförordningen. Upplägg av avfall för anläggningsändamål enligt 21 förordnignen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. ANMÄLNINGSPLIKT

Läs mer

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

INFÖR RAPPORTERINGEN AV 2015 ÅRS MILJÖLEDNINGSARBETE OCH ENERGIEFFEKTIVA INKÖP

INFÖR RAPPORTERINGEN AV 2015 ÅRS MILJÖLEDNINGSARBETE OCH ENERGIEFFEKTIVA INKÖP INFÖR RAPPORTERINGEN AV 2015 ÅRS MILJÖLEDNINGSARBETE OCH ENERGIEFFEKTIVA INKÖP Webbinarium 9 december Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-12-11 1 1. Syftet med webbinariet Informera

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer