SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM"

Transkript

1 SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN NEDTECKNAT OCH SAMMANSTÄLLT AV SEKRETARIATSANSVARIG TINA BOMAN ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATSTJÄNST. UNDANTAGET ÄR DE FÖRÄLDRAR SOM PÅ ANNAT SÄTT HAR ROLLER SOM T.EX. LAGLEDARE OCH MATERIALARE. FÖRDELNINGEN AV PASSEN GÖRS ENLIGT SCHEMA AV SEKRETARIATSANSVRIG INNAN SERIESPELET STARTAR. DOKUMENTATION MED INFORMATION OM DETTA FINNS PÅ HEMSIDAN UNDER DOKUMENTFLIKEN. SOM ANHÖRIG TILL SPELARE ÄR DU SKYLDIG ATT TA DEL AV INFORMATIONEN PÅ HEMSIDAN OCH GENOM E-POST. OM MAN ÄR UTTAGEN TILL SEKRETARIATSTJÄNST OCH INTE KAN DELTA ÄR MAN SKYLDIG ATT SKAFFA ERSÄTTARE. ALLA OLIKA ROLLER I SEKRETARIATET DET KRÄVS 10 PERSONER FÖR ATT KLARA DE OLIKA UPPGIFTERNA SOM SEKRETARIATET HAR UNDER EN HEMMAMATCH. FÖLJANDE ROLLER FINNS. OVR- (REALTIDSRAPPORTERING ONLINE). EN PERSON KLOCKA- EN PERSON SPEAKER- EN PERSON MUSIK- EN PERSON BÅS- TVÅ PERSONER STATISTIK- FYRA PERSONER PÅ LÄKTAREN. HUR GÅR DET TILL? SAMTLIGA FÖRÄLDRAR FÖRDELAS I 2-3 GRUPPER INNAN SERIESPELET STARTAR. EN GENOMGÅNG AV DETTA SKER PÅ FÖRÄLDRAMÖTET I AUGUSTI-SEPTEMBER UNDER FÖRÄLDRAMÖTET DELAS FÖRÄLDRARNA IN I SEKGRUPPERNA OCH FÅR LÄMNA FÖRSLAG PÅ VILKEN ROLL MAN I FÖRSTA HAND VILL HA OCH VILKEN ROLL MAN KAN TÄNKA SIG I ANDRA HAND. ALLA SKA VARA MED PÅ LISTAN MED UNDANTAGET NÄMNT I TEXTEN OVAN. GRUPPERNA FÖRDELAS DÄREFTER ÖVER HEMMAMATCHERNA. ÄR DU OSÄKER PÅ HUR DET FUNGERAR SÅ GÅ NER EN MATCH DÅ DU INTE SJÄLV SITTER SEK OCH LÄR DIG. KLOCKORNAS MANUALER LIGGER PÅ HEMSIDAN.

2 SÅ HÄR FUNGERAR DET! FÖRE MATCH: SEKPERSONALEN SAMLAS 45 MINUTER INNAN MATCH. INNAN MATCHEN SKALL KAFFEKORG HÄMTAS I KAFETERIAN OCH GES TILL DOMARE OCH MOTSTÅNDARLAG SERETARIATSPÄRMEN FINNS I J18 OMKLÄDNINGSRUM. I PÄRMEN FINNS ARBETSBESKRIVNINGEN, INSTRUKTIONER FÖR DE OLIKA KLOCKORNA, PAPPER, PENNOR, LAGLISTA MED ALLA SPELARES (OCH FÖRÄLDRARS) TELEFONNUMMER, LISTA PÅ DOMARTECKEN. OVR ANSVARIG FÖR MATCHEN ÄR PÅ PLATS I MYCKET GOD TID FÖR ATT PLOCKA FRAM DATOR OCH SKRIVARE TILL MATCHEN. BÅS ANSVARIGA TAR MED PUCKAR UT TILL UPPVÄRMNINGEN. GLÖM INTE BORT MATCHPUCKAR. MATCHPUCKARNA MÅSTE LIGGA KALLT INNAN MATCH, ÄR DE VARMA FASTNAR DE PÅ ISEN OCH DET GÅR INTE ATT SPELA. VIKTIGT ATT VARA DÄR I GOD TID OM INTE VAKTMÄSTARNA HAR LÅST UPP OCH SATT IGÅNG MUSIK OCH STRÖM TILL KLOCKAN M.M. OM NÅGOT ÄR FEL, RING ELLER GÅ OCH HÄMTA VAKTMÄSTAREN. TELEFONNUMRET FINNS I ISHALLEN. UNDER MATCH: CHEFEN PÅ ISEN VID MATCHEN ÄR HUVUDDOMAREN SÅ OM NÅGOT BLIR FEL, PÅKALLA ALLTID DOMARENS UPPMÄRKSAMHET OCH BE HONOM/HENNE HÅLLA SPELET TILLS PROBLEMET ÄR LÖST. SEKRETARIATETS PERSONAL ÄR SOM MATCHFUNKTIONÄRER. CHEFEN I SEKET ÄR SPEAKERN. KLOCKAN SKÖTS AV EN PERSON SOM INTE GÖR NÅGOT ANNAT UNDER MATCHEN. 100 % FOKUS GÄLLER. OM MAN KÄNNER SIG OSÄKER NÄR DET GÄLLER START OCH STOPP AV KLOCKAN VID AVBLÅSNINGAR KAN MAN HJÄLPAS ÅT GENOM ATT EN ANNAN PERSON I SEKRETARIATET (FÖRSLAGSVIS EN AV DE SOM SKÖTER UTVISNINGSBÅSET) BEKRÄFTAR KLOCKAN VID VARJE AVBLÅSNINGEN GENOM ATT SÄGA KLOCKAN HAR STANNAT RESPEKTIVE KLOCKA GÅR. PÅ SÅ SÄTT MINIMERAS RISKEN ATT MAN MISSAR ATT STOPPA ELLER STARTA KLOCKAN. KLOCKORNA I A-HALLEN OCH I B-HALLEN ÄR SNARLIKA. KLOCKAN I C-HALLEN ÄR ANNORLUNDA. INSTRUKTIONER FINNS I PÄRMEN MEN ÄVEN PÅ J18 HEMSIDA UNDER DOKUMENT. VAR UTE I GOD TID FÖRE

3 MATCH FÖR ATT KONTROLLERA ATT ALLT FUNGERAR, ATT STRÖMMEN TILL KLOCKAN ÄR PÅSLAGEN OCH ATT MUSIKANLÄGGNINGEN ÄR UPPLÅST OCH PÅSLAGEN. OVR RAPPORTERING I J18E FINNS MINST TVÅ OVR RAPPORTÖRER. OVR RAPPORTERINGEN GÅR UT ATT PÅ I REALTID RAPPORTERA MATCHENS HÄNDELSER TILL ETT SYSTEM SOM HOCKEYFÖRBUNDET DRIFTAR. OVR ANSVARIG FÖR MATCHEN DRAR UT LISTOR PÅ LAGEN, LAGLEDARNA FÖR DE RESPEKTIVE LAGEN FÅR DESSA ATT RÄTTA UPP. SÅ SNART LISTORNA ÄR UPPRÄTTADE SER J18E LAGLEDARE TILL ATT DE KOMMER OVR RAPPORTÖREN TILLHANDA SÅ ATT RÄTTNINGARNA FÖRS IN I OVR. I OVR FYLLS MATCHENS HÄNDELSER I LÖPANDE. TIDPUNKTER FÖR UTVISNINGAR, MÅL OCH SKOTTSTATISTIK NOTERAS I VARJE PERIOD. LIKASÅ STATISTIK DÄR DET FRAMGÅR VEM SOM SKÖT SKOTT PÅ MÅL ELLER VANN TEKNINGEN. NÄR DET GÄLLER UTVISNINGAR ANVÄNDS FÖRKORTNINGAR FÖR DE OLIKA FÖRSEELSERNA. DESSA FÖRKORTNINGAR FINNS FÖRTRYCKTA PÅ BAKSIDAN AV DE GAMLA PROTOKOLLEN. SÅDANA SITTER I SEKPÄRMEN. VID UTVISNING SKA DOMAREN GÖRA TECKEN PÅ ISEN MOT DEN SPELARE SOM DRABBAS AV UTVISNINGEN, SEDAN ÅKER DOMAREN FRAM TILL SEKRETARIATET OCH GÖR SAMMA TECKEN. OM DU ÄR OSÄKER PÅ TECKNEN OCH VAD DE BETYDER FINNS EN LISTA I PÄRMEN, EN KARTA I SEKRETARIATET ELLER SÅ BER DU DOMAREN FÖRKLARA. ETT TIPS ÄR ATT GÖRA PÅ FÖLJANDE SÄTT: OM/NÄR DET BLIR UTVISNING ELLER MÅL SÅ SKRIV NER TIDEN DIREKT PÅ ETT KLADDPAPPER DÄREFTER HÅLL KOLL PÅ VAD DOMAREN GÖR. OM DET ÄR EN UTVISNING SÅ NOTERA SPELARNUMMER OCH FÖRSEELSE PÅ KLADDPAPPRET. OM DET ÄR MÅL SÅ INVÄNTA DOMAREN BESKED OM MÅLSKYTT OCH EV. ASSIST. NÄR ALL INFORMATION ÄR KLAR SÅ FÖR IN DET I OVR. VID MÅL NOTERAS TIDPUNKT, MÅLGÖRARE OCH EV. ASSIST. DOMAREN KAN T.EX. SÄGA 6, 15, 2 VILKET BETYDER ATT SPELARE NR 6 GJORDE MÅLET OCH SPELARE 15 OCH 2 ASSISTERADE. SÄGER DOMAREN BARA 6 SÅ ÄR DET MÅL UTAN ASSIST. SKOTTSTATISTIKEN NOTERAS FÖR VARJE PERIOD OCH SUMMERAS SEDAN VID MATCHENS SLUT. STATISTIKEN FRÅN LÄKTAREN SKA FÖRAS IN I OVR LÖPANDE ALT EFTER MATCHEN. EFTER MATCHEN SKA DOMARNA UNDERTECKNA PROTOKOLLET. DÄREFTER ÖVERLÄMNAR SEKRETARIATET PROTOKOLLET TILL HEMMALAGETS LAGLEDARE.

4 MIKROFON-SPEAKER SE TILL ATT LJUDET ÄR TILLRÄCKLIGT HÖGT OCH VAR INTE RÄDD FÖR ATT TA I- DET ÄR VIKTIGT ATT DET HÖRS BRA OCH ATT MAN TALAR MED TYDLIG STÄMMA. HÅLL MIKROFONEN I ETT FAST GREPP OCH SÄTT TUMMEN PÅ HAKAN OCH HÅLL MIKROFONEN TRYCKT MOT DEN SÅ FÖRSVINNER INTE LJUDET. FÖRSÖK ATT HÅLLA EN FORMELL TON. FÖLJ TALINSTRUKTIONERNA, DET BRUKAR BLI BÄST. GLÖM INTE ATT STÄNGA AV MIKROFONEN NÄR NI INTE PRATAR. 3 MINUTER INNAN MATCH (UNDER UPPVÄRMNINGEN PÅ ISEN) HÄLSAS GÄSTANDE LAG MED LEDARE OCH PUBLIK VÄLKOMNA TILL UPPSALA OCH GRÄNBY ISHALLAR. DÄREFTER PRESENTERAS LAGUPPSTÄLLNINGARNA. MAN BÖRJAR MED GÄSTANDE LAG. BENÄMN LAGEN MED DERAS FULLSTÄNDIGA NAMN. EFTER LAGPRESENTATIONEN SÅ PRESENTERAS DOMARNA. DET KAN LÅTA SÅHÄR VID PRESENTATION AV LAGEN: DJURGÅRDENS IF STÄLLER UPP MED FÖLJANDE LAG, I MÅL NR: 30 KALLE JONSSON, NR 2 KALLE SVENSSON. UNDER MATCHEN ÄR DET SPEAKERNS UPPGIFT ATT TALA OM FÖR FRAMFÖR ALLT PUBLIKEN VAD SOM HÄNDER PÅ ISEN OCH VARFÖR DOMAREN BLÅSER AV SPELET. UNDER MATCH BRUKAR FÖLJANDE HÄNDELSER ANNONSERAS AV SPEAKERN: ICING, OFFSIDE, FLYTTAD MÅLBUR, SPELARE I MÅLGÅRDEN SAMT TIME-OUT. MÅL OCH UTVISNINGAR SKA OCKSÅ ANNONSERAS SAMT TIDPUNKT FÖR DESSA. VÄNTA MED ATT ANNONSERA DET TILL PUCKEN ÄR SLÄPPT, DET ÄR BÅDE PROFFSIGARE OCH MER PRAKTISKT EFTERSOM PROTOKOLLFÖRAREN OFTAST INTE HINNER INNAN PUCKEN SLÄPPTS. SÅ HÄR KAN DET LÅTA VID MÅL: EFTER 5:13 GÖR ALMTUNA 1-0 GENOM NR 2 KALLE SVENSSON ASSISTERAD AV NR 5 JANNE JONSSON UNDVIK UTTRYCK SOM YTTERLIGARE ETT MÅL ELLER ÖKAR PÅ SIN LEDNING, HÅLL DET NEUTRALT OCH SAKLIGT. SÅ HÄR KAN DET LÅTA VID UTVISNINGAR: NR 18 I ALMTUNA SVEN SVENSSON UTVISAS TVÅ MINUTER FÖR HAKNING/HOOKING, TID 13:32 ANNONSERA NÄR DET ÅTERSTÅR EN MINUT AV PERIODEN OCH TVÅ MINUTER AV MATCHEN. NÄR EN PERIOD ÄR SLUT ANNONSERAS RESULTATET: MÅLSKYTTAR OCH SKOTTSTATISTIK, TID OCH NAMN. RESULTAT I ANDRA PERIODEN, MÅLSKYTTAR OCH SKOTTSTATISTIK, TID OCH NAMN. SLUTRESULTAT OCH SAMMANLAGD SKOTTSTATISTIK. GÄRNA ÄVEN UTVISNINGSSTATISTIK. HEMMALAGETS RESULTAT SÄGS ALLTID FÖRST.

5 NÄR MATCHEN ÄR SLUT AVSLUTAR SPEAKERN MED ATT T.EX. FÖLJANDE: ALMTUNA IS TACKAR DJURGÅRDENS IF, DOMARE OCH PUBLIK FÖR EN VÄL GENOMFÖRD MATCH STATISTIK PÅ LÄKTAREN SITTER FYRA PERSONER SOM SKÖTER STATISTIKEN. UNDERLAG MED SPELARNAS NAMN FÅR DE FRÅN OVR ANSVARIG I BÅSET. KOM I HÅG PENNOR OCH NÅGOT ATT HA UNDER PAPPRET. FACEOFF- HÄR RÄKNAS VUNNA OCH FÖRLORADE TEKNINGAR. IBLAND VÄLDIGT ENKELT DÅ DOMAREN SLÄPPER PUCKEN OCH ETT LAG VINNER DEN. IBLAND AVGÖRS DETTA EFTER LITE LÄNGRE TID MAN MARKERAR DÅ PER PERSON VEM VANN MOT VEM DÅ ALLTSÅ ETT STRECK PÅ DEN SOM VANN I VINSTKOLUMNEN MOT EN I DET ANDRA LAGET SOM FÖRLORADE I DENNES FÖRLUSTKOLUMN. EFTER MATCHEN RÄKNAS ALLT IHOP OCH SUMMERA SÅ DET FINNS LIKA MÅNGA VUNNA SOM FÖRLUSTER. DET UNDERLÄTTAR FÖR DEN SOM SKALL FYLLA I DETTA I OVR SEDAN. LÄTTAST OM DESSA SYSSLOR DELAS PÅ TVÅ PERSONER SÅ TAR MAN ETT VARSITT LAG. DENNA STATISTIK LÄMNAS NER TILL SEKET EFTER AVSLUTAD MATCH. +/- STATISTIK DETTA HANDLAR OM VILKA SOM VAR PÅ ISEN DÅ ETT MÅL GÖRS. ALLTSÅ VILKA NUMMER I DET MÅLGÖRANDE LAGET VAR PÅ ISEN. SKRIV NER DESSA TRÖJNUMMER PÅ +. OCH TVÄRTOM FÖR DE SOM VAR PÅ ISEN I DET ANDRA LAGET. LÄTTAST OM DESSA SYSSLOR DELAS PÅ TVÅ PERSONER SÅ TAR MAN ETT VARSITT LAG. DENNA STATISTIK LÄMNAS NER TILL SEKET EFTER AVSLUTAD MATCH. MUSIK MUSIK ÄR VIKTIGT PÅ MATCHEN. MUSIKEN SKÖTS AV EN PERSON. DETTA BÖR MAN TÄNKA PÅ: VID AVBLÅSNING, VÄNTA NÅGON SEKUND MED ATT STARTA MUSIKEN SÅ ATT SPEAKERN HINNER ANNONSERA VAD SOM HAR HÄNT, T.EX. ICING OM SPELARE SKADAS ELLER AV OKÄND ANLEDNING LIGGER KVAR PÅ ISEN SPELAS INGEN MUSIK INGEN MUSIK VID TIME-OUT VID PERIODPAUS DÄMPAS MUSIKEN NÅGOT SÅ ATT COACHERNA KAN GÖRA SIG HÖRDA NÄR DE PRATAR MED SINA SPELARE. VAL AV MUSIK ÄR UPP TILL DEN SOM HAR ANSVARET. TÄNK PÅ KILLARNAS ÅLDER I A-HALLEN KAN MAN KÖRA BÅDE MED SKIVOR MEN ÄVEN KOPPLA IN MOBILEN, PADDAN ELLER DATORN. I DE ANDRA HALLARNA FUNKAR FRÄMST SKIVOR. KVALITEN PÅ SLADDEN ÄR IBLAND BAR IBLAND MINDRE BRA.

6 UTVISNINGSBÅS/SKOTTRÄKNARE TVÅ PERSONER I SEKRETARIATET ANSVARAR FÖR VARSITT LAG VAD GÄLLER UTVISNINGAR OCH ATT RÄKNA SKOTT PÅ MÅL. BÅSANSVARIG SER TILL ATT VÄRMINGSPUCKER KOMMER DIT DE SKA OCH ATT BURARNA TAS OM HAND I PERIODPAUS. UTVISNINGSBÅS VAR UPPMÄRKSAM NÄR DET ÄR EN UTVISNING OCH ÖPPNA DÖRREN TILL UTVISNINGSBÅSET I TID. MEDDELA SPEAKERN VILKET NUMMER SPELAREN HAR. NÄR UTVISNINGEN NÄRMAR SIG SITT SLUT, VAR BEREDD ETT PAR SEKUNDER INNAN SÅ ATT SPELAREN KOMMER UT I RÄTT TID. SE TILL ATT BÅSDÖRREN STÄNGS ORDENTLIGT. VID PERIODPAUS HAR EN UTVISAD SPELARE RÄTT ATT ÅKA TILL SIN BÄNK, HÅLL DOCK DÖRREN ÖPPEN I UTVISNINGSBÅSET FÖR ATT SIGNALERA ATT SPELAREN SKA TILLBAKA EFTER PERIODPAUSEN. SKOTTRÄKNING MAN RÄKNAR HELT ENKELT SKOTT PÅ MÅL, D.V.S. EN PUCK SOM SKULLE HA GÅTT IN OM INTE MÅLVAKTEN STOPPAR PUCKEN. ÄVEN MÅLEN RÄKNAS SOM SKOTT PÅ MÅL. I SVERIGE FINNS INGEN GRÄNS FÖR HUR LÖST SKOTTET ÄR, DET RÄKNAS SOM SKOTT PÅ MÅL OM DET TRÄFFAR INOM MÅLRAMARNA. VIKTIGT ÄR DOCK ATT ALLA SKOTT SOM TAR I MÅLBUREN (RIBBA OCH STOLPAR) RÄKNAS INTE! VID PERIODERNAS SLUT ROPAR MAN SKOTTENS ANTAL TILL PROTOKOLLFÖRAREN. LÄMPLIGEN RÄKNAR MAN SKOTT PÅ DET MÅL SOM ÄR NÄRMAST DET BÅS MAN SITTER I, ELLER ETT LAG HELA MATCHEN. GÖR UPP OM DET INNAN MATCHSTART! HÄR KAN DET OCKSÅ VARA BRA ATT HJÄLPAS ÅT. OM MAN ÄR OSÄKER OM ETT SKOTT HAR GÅTT PÅ MÅL ELLER SKULLE HA GÅTT UTANFÖR KAN MAN FRÅGA OM NÅGON ANNAN SÅG DET HELA BÄTTRE. I VÅR SERIE MARKERAS DET SKOTT PER PERSON I PERIODPAUSER SKALL DOCK BARA ANTAL SKOTT REDOVISAS. EFTER MATCH: SE TILL ATT LAGLEDARE FÖR LAGEN OCH DOMAREN SKRIVER PÅ MATCHPROTOKOLLET. FÖRVARA DET I PÄRMEN. HÄMTA TILLBAKA KAFFEKORGEN I MOTSTÅNDARLAGETS OMKLÄDNINGSRUM OCH HOS DOMARNA, LÄMNA DETTA TILL KAFETERIAN. BÅSANSVARIGA SER TILL ATT PUCKARNA KOMMER TILLBAKA TILL RÄTT PLATS. OVR ANSVARIG PLOCKAR IHOP OCH STÄLLER TILLBAKA LÅNAD UTRUSTNING PÅ DÄRFÖR AVSEDD PLATS I A HALLEN. PLOCKA SNYGGT I BÅSET OCH LÄMNA SOM DU VILL HITTA DET! HJÄLPS ÅT EFTER MATCH SÅ ATT ALLA KAN LÄMNA SAMTIDIGT. LYCKA TILL//TINA

Handbok för Sekretariatet. vers. 1.1, 2014-07-30

Handbok för Sekretariatet. vers. 1.1, 2014-07-30 Handbok för Sekretariatet vers. 1.1, 2014-07-30 Innehåll Uppgifter i Speakerbåset... 3 Allmänt... 4 Speaker/Protokollförare (inkl online rapportering)... 5 För U8/U9 match... 5 För U10 match... 5 För U11

Läs mer

Båsfunktionärsutbildning

Båsfunktionärsutbildning Nynäshamns IF Hockey Club Nynäshamns IF HC Båsfunktionärsutbildning Jenny Voss 1 Program Olika befattningar Domare, tillsättning De olika straffen Utvisningsorsaker och koder Regler Först ut först in Kvittning

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Säsong 2018-2019 Matchfunktionärer BEMANNING I MATCHFUNKTIONÄRSBÅSET Enligt regelboken skall ett matchfunktionärsbås ha följande bemanning:

Läs mer

RUTINER FÖR UBR BÅSFUNKTIONÄRER

RUTINER FÖR UBR BÅSFUNKTIONÄRER -Vi båsfunktionärer är ideelt arbetande amatörer som skall se till att barnens match kan genomföras på ett bra och korrekt sätt. Vi kan bara göra vårt bästa, vi ställer upp för varandra, och för våra barn!

Läs mer

Seriedirektiv för GRÖNA SERIER Knattar 6-9 år

Seriedirektiv för GRÖNA SERIER Knattar 6-9 år Seriedirektiv för GRÖNA SERIER Knattar 6-9 år INLEDNING Sidan 1 (5) NIBFs ungdomsserier i åldersgrupperna 7-16 år är inriktad på Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU). SIU baseras på utvecklingsfaser

Läs mer

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2004/2005

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2004/2005 Säsongen 2004/2005 Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan 1. Nyheter 2004/2005 3 1.1 Så här använder ni sekretariatsmaterialet.

Läs mer

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2008/2009

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2008/2009 Säsongen 2008/2009 Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan 1. Allmänt 2008/2009 3 1.1 Så här använder ni sekretariatsmaterialet.

Läs mer

Båsfunktionärsutbildning för halvplansspel

Båsfunktionärsutbildning för halvplansspel Nynäshamns IF Hockey Club Nynäshamns IF HC Båsfunktionärsutbildning för halvplansspel Jenny Voss 1 Program Närvaro - SISU Matchtid, ungdomshockey Olika befattningar Domare, tillsättning Sekretariatgrupper

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR SEKRETARIAT ALLMÄNNA ANVISNINGAR För att en innebandymatch ska kunna genomföras så behövs ett sekretariat bestående av minst två personer, en protokollförare och en tidtagare. Helst ska ytterligare någon

Läs mer

Sekretariatets uppgifter på våra matcher!

Sekretariatets uppgifter på våra matcher! Sekretariatets uppgifter på våra matcher! Sekretariatet har en nyckelroll för att en innebandymatch ska kunna spelas och för att andra ska kunna ta del av händelserna i matchen, antingen direkt eller för

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Säsong 2015-2016 Matchfunktionärer BEMANNING I MATCHFUNKTIONÄRSBÅSET Enligt regelboken skall ett matchfunktionärsbås ha följande bemanning:

Läs mer

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-mannafotboll Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-manna skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

5-mannafotboll utomhus

5-mannafotboll utomhus REGLER 5-mannafotboll utomhus Anpassade regler för 5-mannafotboll utomhus i Värmland. 5-mannafotboll 8-9 år 2013-02-22 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

Utgåva Reviderad av Godkänd av Giltig från. 07 Ronny C Henry Nordlund 2008-09-17

Utgåva Reviderad av Godkänd av Giltig från. 07 Ronny C Henry Nordlund 2008-09-17 Dokumentbeteckning Framtagen av Instruktion A-lagsmatch Styrelsen genom Ronny C/Birgitta A Utgåva Reviderad av Godkänd av Giltig från 07 Ronny C Henry Nordlund 2008-09-17 Innehåll: Allmänt... 1 Café Maxim

Läs mer

LATHUND FÖR LAGLEDARE

LATHUND FÖR LAGLEDARE Sigtuna IF är en ideell förening där varje sektion och lag i princip skall bära sig själv, ledningsmässigt såväl som kostnadsmässigt. Som lagledare är det en hel del att känna till och tänka på utöver

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning

Matchfunktionärs utbildning Båsfunktionärskurs Matchfunktionärs utbildning Ingen match kan genomföras utan matchfunktionärer. Att vara matchfunktionär är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag. Som matchfunktionär fungerar man som

Läs mer

Helplanscupen

Helplanscupen Helplanscupen 2017-03-25 Sekretariatstjänst 4 personer per pass 1 har hand om Klockan 1 har hand om Musik/Speaker/Protokoll 1 har hand om Utvisningsbås Hemmalag 1 har hand om Utvisningsbås Bortalag Sekretariatstjänst

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12 Speaker 6 min innan matchstart: ljudslinga 1 ska spelas: VIBF hälsar välkommen. Presenterar lagen och läser laguppställningar ----------------------------------------------------------------- Under matchen

Läs mer

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84 Regler 2011 Rödmarkerad text = regeländring för i år! Speltid 7-manna: 2x20 minuter utan paus. 11-manna: 2x30 minuter utan paus 2x45 minuter med 5 minuters paus. Är något av lagen försenade ska domaren

Läs mer

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12 Speaker 6 min innan matchstart: ljudslinga 1 ska spelas: VIBF hälsar välkommen. Efter det: Presenterar lagen och läser laguppställningar -----------------------------------------------------------------

Läs mer

SOLLENTUNA HOCKEY TEAM 03

SOLLENTUNA HOCKEY TEAM 03 SOLLENTUNA HOCKEY TEAM 03 If you keep your opposition on their ass, they don't score goals. Fred Shero, Head coach Philadelphia Flyers Hårt-Smart-Enkelt! Läget i truppen 2014-15 Truppen 2014-15 3 MV &

Läs mer

Mötesprotokoll Mälarserien 2013-06-01. 3. Val av mötes justerare: Carola Berglund och Ingvar Johansson

Mötesprotokoll Mälarserien 2013-06-01. 3. Val av mötes justerare: Carola Berglund och Ingvar Johansson Bilaga 1: Närvarolista 1. Val av mötes ordförande: Nils Ander Mötesprotokoll Mälarserien 2013-06-01 2. Val av mötes sekreterare: Therese Roos 3. Val av mötes justerare: Carola Berglund och Ingvar Johansson

Läs mer

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015 Spelplanen Som spelplan gäller handbollens begränsningslinjer och mål. Straffpunkten är 6 m från mållinjen. (På handbollens heldragna linje). Yttre straffpunkten är 10 m från mållinjen. (1m utanför handbollens

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga.

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga. Förtydligande seriedirektiv för junior, barn- och ungdomstävlingar - 2016/2017 16-21 år Svart nivå, 12-16 år Röd nivå, 9-12 år Blå nivå, 6-9 år Grön nivå Enligt bilaga 1 i Smålands IBF:s Lokala förutsättningar

Läs mer

Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka"

Var? Drygt 100 planer Göteborg, Mölndal och Kungsbacka Planer Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka" För deltagare och besökare Skall det vara tydligt:" Hur de hittar till planen (skyltning med plannummer)" Hur och var de parkerar" Var de

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey.

Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey. Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey. I detta häfte står det en hel del nyttig information som kan komma till användning under hockey säsongen. Ishockey för barn och ungdom

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

SEKRETARIATS- KOMPENDIUM

SEKRETARIATS- KOMPENDIUM SEKRETARIATS- KOMPENDIUM SEKRETARIATETS FUNKTION FUNKTIONÄRER De som sitter i sekretariatet ska vara insatta i arbetet så pass att det fungerar utan större hjälp från domarna och att arbetet utförs på

Läs mer

Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela.

Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela. Översikt BetUP är en tävlingsform som utspelar sig i rundor under ett pågående idrottsevenemang. Deltagande spelare i "spelet" tävlar mot varandra om prispengar som skjuts till från en prispott. Varje

Läs mer

LATHUND TILL IDA (Innebandyns Dagliga Administrationssystem)

LATHUND TILL IDA (Innebandyns Dagliga Administrationssystem) LATHUND TILL IDA (Innebandyns Dagliga Administrationssystem) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 MATCHPROTOKOLL... 3 INLOGGNING... 4 SÖKA MATCH... 5 HÄNDELSERAPPORTERING... 7 SPELTIDER MATCHER...

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning..1 Fördelar Struktur. Att komma igång.2 Registrera en klubbansvarig Registrera en lagansvarig

Innehållsförteckning. Inledning..1 Fördelar Struktur. Att komma igång.2 Registrera en klubbansvarig Registrera en lagansvarig Innehållsförteckning Inledning..1 Fördelar Struktur Att komma igång.2 Registrera en klubbansvarig Registrera en lagansvarig Anmäla lag till serier...3 Registrering Anmälan Att bli tillagd som lagledare

Läs mer

Bruksanvisning Sportanläggning

Bruksanvisning Sportanläggning Bruksanvisning Sportanläggning Version: MC7010C28 2013-11-20 Tillverkare: Sida 1 Bruksanvisning Sportanläggning Grattis! Den här kvalitétsanläggningen kommer ni ha mycket glädje och nytta av i många år

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Lathund mall för utvecklingssamtal med spelare 10 år och äldre

Lathund mall för utvecklingssamtal med spelare 10 år och äldre Lathund mall för utvecklingssamtal med spelare 10 år och äldre Spelarutvecklingssamtal sker en gång per år där ledarna ansvarar för samtalen. Minst en förälder per spelare deltar i samtalet (gäller upp

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

Det kommer tillkomma helger efter februari (lions, slutspel m.m.)

Det kommer tillkomma helger efter februari (lions, slutspel m.m.) Hallansvar 4/5 Varje lag som spelar seriespel är ansvarig - dagar i Gärdeshallen under säsong. Laget ska bl.a. ställa iordning och plocka undan i hallen samt tillsätta sek (undantaget Dam/herr div och

Läs mer

CASE BOOK 2008/2009 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED ÅTGÄRDER SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

CASE BOOK 2008/2009 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED ÅTGÄRDER SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET CASE BOOK 2008/2009 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED ÅTGÄRDER SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET INLEDNING Case Book är ett tillägg till Svenska Ishockeyförbundets

Läs mer

#talasomted. Om konsten att tala - #talasomted

#talasomted. Om konsten att tala - #talasomted #talasomted Om konsten att tala - #talasomted DEL 1 #talasomted Att välja ämne Nu ska du börja sätta ihop ditt tal/föreläsning. Innan man kan skriva ihop ett bra tal måste en sak vara klar; Vad ska du

Läs mer

Utematte och kamratövningar

Utematte och kamratövningar Utematte och kamratövningar Postadress Besöksadress Tel Fax Mobil E-post Nynäshamns kommun Sjöudden 08 520 73565 08 520 38590 Mats 070 6388590 mats.wejdmark@naturskolan.pp.se Viaskolan, Naturskolan Slutet

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Tävlingsinformation 2016

Tävlingsinformation 2016 Tävlingsinformation 2016 Vi hälsar er alla återigen välkomna till Domarcupen 2016, här kommer all information ni kan tänkas behöva under cupen och längst ner finns även en checklista så ni kan kolla att

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 Organisation Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Anvisningar 2 eller 3 spelare har västar synliga

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Handboll

IDROTTSKUNSKAP Handboll Träff 1: Handbollstermer Vet du vad dessa elva viktiga handbollsord betyder? Avstämt skott Underarmskott Mittväxel Kantväxel Kantövergång 6-0 försvar 5-1 försvar Helkontring Speldjup Individuell teknik

Läs mer

Här följer några sidor mötestips ur vår bok

Här följer några sidor mötestips ur vår bok 23 Här följer några sidor mötestips ur vår bok Varför ska du ha ett tydligt syfte? 1. Du blir mer inspirerad OCH inspirerande. Det syns på hela personen när hon eller han agerar utefter ett tydligt syfte.

Läs mer

TBK Sekretariatskurs

TBK Sekretariatskurs TBK Sekretariatskurs 2012-08-30 Per Anders Stenberg 070-242 15 91 pa.stenberg@gmail.com Agenda Teori, 2 timmar 45 min Pilen Tidtagning Time out Byten Lagfoulsmarkering Protokollet 24 (14)-sekunder Domartecken

Läs mer

ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ

ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ Pojkar Röd Tidigast född Flickor Röd Tidigast född Klass A 1997 Klass A 1997 Klass B 1997 Klass B 1998 Klass C 1998 Klass C 1999 Klass D 1998 Klass E 1999 Klass F 1999 Klass

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

SVENSKA FUTSALLIGAN (SFL)

SVENSKA FUTSALLIGAN (SFL) SVENSKA FUTSALLIGAN (SFL) MANUAL FÖR ARRANGÖR För att underlätta arbetet med arrangemang av Svenska Futsalligan (SFL) har vi sammanställt en manual där vi samlat information till hjälp för arrangören.

Läs mer

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter?

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter? Utbildningsmaterialet är framtaget för att varje förening skall kunna utbilda föräldrar, spelare samt övriga intresserade i sekretariatets arbete. Detta material är till för att på ett enkelt sätt lära

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar:

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Sida 1 av 6 Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Bryt isen Oväntad information Äta kolasnören Det stora trasslet Kom ihåg- leken Samarbeta Dvärg, jätte, trollkarl Amazonas

Läs mer

Spelplanen. Spelregler

Spelplanen. Spelregler Ungdomsdomare sjumannafotboll 2016 Innehåll: Spelplanen Spelregler Rekommendationer 5-manna fotboll Speltider Påminnelser inför 2016 Matchvärdar Spelarförteckning Praktiska moment Frågor att diskutera

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

1 Tävlingsfunktionärer

1 Tävlingsfunktionärer TÄVLINGAR BILAGA 1 1 (5) 1 Tävlingsfunktionärer 1.1 Funktionärer a) Tävlingsledare b) Två bandomare c) Sekretariatsansvarig d) Två funktionärer vid startbur e) Harmaskinist f) Tre måldomare, varav en måldomaransvarig

Läs mer

AVDELNING 2 LAG, SPELARE OCH UTRUSTNING

AVDELNING 2 LAG, SPELARE OCH UTRUSTNING AVDELNING 2 LAG, SPELARE OCH UTRUSTNING 200 SPELARNA Players in uniform Före matchen skall lagledaren eller tränaren för varje lag överlämna en lista med spelarna och målvakterna han önskar använda till

Läs mer

Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten

Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten Omsorgsförvaltningen Kristianstads kommun introduktionsmaterial mobipen version2 1 Mobipen IT-stöd för hemtjänstinsatser! Bakgrund, mål och syfte: 2006

Läs mer

Rinkbandy spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

Rinkbandy spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets Stora måttboken). Regler för Rinkbandy Inledning För att minska risken för skador inom Rinkbandyn vill vi uppmana alla lagledare och spelare att avsätta tillräcklig tid för uppvärmning (10-15 minuter) i form av joggning,

Läs mer

Studentguide vid grupparbete

Studentguide vid grupparbete Studentguide vid grupparbete Checklista vid grupparbete Vad är syftet med uppgiften/projektet? Vad ska ni lära er? Vilka färdigheter ska ni träna och utveckla? Vilka andra delar av kursen bygger uppgiften

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utgåva 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning. Protokollförare Säsong

Matchfunktionärs utbildning. Protokollförare Säsong Matchfunktionärs utbildning Protokollförare Säsong 2012-2013 PROTOKOLLFÖRARE OFFICIAL SCORER Protokollförarens uppgift är att protokollföra matchens händelser samt ansvara för att matchfunktionärsbåsets

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning Övning: Uppvärmning Tid: 10 min Vad: Uppvärmning med boll. Varför: För att värma upp muskler och öka pulsen inför träningen. Hur: Vi ska slå en passning till en lagkamrat som tar emot bollen och samtidigt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

Bruksanvisning Sportanläggning

Bruksanvisning Sportanläggning Bruksanvisning Sportanläggning Tillverkare: Version: MC7010C Sida 1 Bruksanvisning Sportanläggning Grattis! Den här kvalitétsanläggningen kommer ni ha mycket glädje och nytta av i många år framöver. Ni

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelas all 5-manna fotboll utomhus och inomhus endast av 8-9 åringar

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets Stora måttboken). Rinkbandy Regler Inledning För att minska risken för skador inom RINKBANDYN vill vi uppmana alla lagledare och spelare att avsätta tillräcklig tid för uppvärmning och stretchövningar etc. före match. Ordentligt

Läs mer

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Svenska ishockeyförbundet Elitkurs De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Johan Garpenlöv Robban Olsson 2007-01-29 Sammanfattning. Sammanfattning Det övergripande syftet med arbetet

Läs mer

Laget, spelarbyten, utrustning och spelarskador

Laget, spelarbyten, utrustning och spelarskador Regel 4 Laget, spelarbyten, utrustning och spelarskador 4:1 Laget Ett lag består av upp till 14 spelare. SHF:s kommentar I nationella ungdomsmatcher får laget bestå av 17 spelare. Högst sju (7) spelare

Läs mer

Seriebestämmelser Stockholm Hockey Cup Fastställda 2016-05-10

Seriebestämmelser Stockholm Hockey Cup Fastställda 2016-05-10 1 Stockholms Ishockeyförbund ansvarar för ishockeyns organisation och tävlingsregler i Stockholm. Huvudregeln är att alla matcher ska spelas enligt Svenska Ishockeyförbundets och Stockholms Ishockeyförbunds

Läs mer

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d);

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d); Regel 16 Bestraffningar Varning 16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d); b) för osportsligt uppträdande som

Läs mer

Hur kommer man igång?

Hur kommer man igång? Hur kommer man igång? Alla har någon gång varit nybörjare. Här ger Per Alexanderson, lovsångsledare från Örebro, många enkla och praktiska råd för dig som vill komma igång som lovsångsledare och som mer

Läs mer

Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05

Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05 Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05 Träningar Träningstider Följande fasta träningstid har vi fått säsongen 2015-2016 Måndagar 18:30-19:30 Björklunda A-hall (ombytta 18:15 i omklädningsrum)

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Bild 1 I broschyren Koll på pengarna finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet är tänkt som hjälp i undervisningen

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

SÄSONGEN 2010/2011 SERIEINFORMATION

SÄSONGEN 2010/2011 SERIEINFORMATION SÄSONGEN 2010/2011 SERIEINFORMATION DALARNAS INNEBANDYFÖRBUND REGIONALA SERIER Genom att samarbetet omfattar flera distrikt och blir en region ökas valmöjligheterna samtidigt som stärker utvecklingsförutsättningarna.

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

Välkomna!! Tölö IF P -06

Välkomna!! Tölö IF P -06 Välkomna!! Tölö IF P -06 Föräldramöte P06 AGENDA den 22 mars Vilka är vi som tränar vilka är Ni föräldrar. Tölö IF:s fotbollsfilosofi. Tölö IF P -06 egna regler. Tölö IF P -06 regler Träningstider utomhus

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Tekningars betydelse

Tekningars betydelse Svenska ishockeyförbundet Elittränarutbildning 2007-01-13 Tekningars betydelse är en matchavgörande faktor Magnus Blårand Handledare: Tommy Boustedt, Jim Brithén Sammanfattning En stor skillnad mellan

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer