KLOKT KEMVAL ARBETA HÅLLBART OCH FÖRBÄTTRA DIN ARBETSMILJÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KLOKT KEMVAL ARBETA HÅLLBART OCH FÖRBÄTTRA DIN ARBETSMILJÖ"

Transkript

1 ARBETA HÅLLBART OCH FÖRBÄTTRA DIN ARBETSMILJÖ

2 Hantering och användande av kemprodukter kan på grund av slarv och bristande kunskap leda till olyckor med allvarliga arbetsskador som följd. Ri Ri Mycket kemprodukter köps in i onödan och blir stående vilket är både farligt och utrymmeskrävande. Ri Felaktigt använd kan en kemprodukt skada såväl människa som miljö och material. Många kemprodukter ska på grund av risker för brand och explosion inte förvaras tillsammans. Ri

3 Automatisk uppdatering via e-post av säkerhetsdatablad för samtliga produkter som är märkningspliktiga enligt Kemikalieinspektionens regler. Varför köpa in flera produkter om det räcker med ett medel för många användningsområden? Vi tar fram dina produktlistor med Klokt kemval där produkterna är de säkraste och bästa för ändamålet. Produktlistor med Klokt kemval i webbutiken gör det enkelt att beställa ett noggrant utvalt sortiment. Risken att beställa fel produkter minimeras. Kontinuerlig information om miljömärkta och miljöklassade produkter som alla enkelt hittas i webbutiken. Dessutom är det urval vi gör självklart i möjligast mån miljömärkt och/eller miljöklassat. Sparar pengar och miljö Handen på hjärtat, hur bra ordning har ni bland kemprodukterna? Hur ser det ut på lager, på hyllor och i förråd? Ofta är ordningen inte så mycket bättre än den man har hemma. Gamla färgslattar från ommålningen för tio år sedan och så en superdunder rostlösare av tveksamt fabrikat som sett sina bästa dagar. Förmodligen också en mängd rengöringsprodukter vilka alla med största säkerhet kunde ersättas av grönsåpa och microtrasa. Dessutom står kanske produkterna huller om buller, blandade med varandra, utan vetskap om hur de bör förvaras. Det är utifrån den erfarenheten vi har utvecklat Klokt kemval. Erfarenhet om hur kemprodukter ibland används och förvaras fel vilket påverkar såväl hälsa och miljö som ekonomi negativt. Kunskap om att man inte samordnar inköp från en partner som hjälper till att välja ut rätt produkter och välja bort de onödiga. Erfarenhet av att många företag tycker att det är krångligt med uppdatering av olika typer av information. Kort sagt, ett sätt att kvalitetssäkra ett hållbart val av kemprodukter. En hjälp att gallra, granska och uppdatera information. Ofta finns det flera produkter att välja mellan. Ahlsell väljer den minst farliga och bästa produkten för ändamålet. Ahlsells vision är att vara branschledande inom hållbarhet. En vision vi är glada att dela med många av våra kunder. Arbetet med hållbarhet är något som aldrig får stanna upp, en resa med ständigt nya mål. Klokt kemval är ett av våra bidrag till ett mer hållbart samhälle.

4 Klokt kemval är en service vi utvecklat utifrån våra kunders behov. Därför passade vi på att fråga några av dem hur de handlar och använder kemprodukter. MÅNGA PRODUKTER STÅENDE Vad använder du kemprodukter till i jobbet? Jag använder inte jättemycket. Det blir mest lite lösningsmedel, graffitiborttagning, lim och ibland insektssprayer. Känner du till riskerna med produkterna och hur gör du för att minimera riskerna för eventuella olyckor? Visst känner jag till en del av dem, men säkert inte alla. Mask och skyddshandskar är de skydd jag använder. För att vara rädda om vår hälsa och om miljön har vi krav på oss att inte använda kemikalier som innehåller utfasningsämnen. Har du någon utbildning i hur man använder skydd? Nej, bara sunt förnuft. Man har lärt sig en del genom åren. Är det risk för att gamla kemprodukter blir stående? När Balder tog över Bovista för två år sedan hade de mycket kemprodukter stående. Då rensade vi ut allt och tog det till Renova. Så nu har vi bra koll efter att ha byggt upp allt från scratch. Vad skulle du uppskatta att få hjälp med när det gäller kemprodukter? Information om produkter, risker och skyddsutrustning är alltid bra. Hur tror du kemprodukterna generellt köps in, är det gammal vana som styr? Ja det tror jag nog. Man får alltid favoriter bland produkterna och då är det svårt att byta. KIM SJÖBERG FASTIGHETSSKÖTARE PÅ BALDER FASTIGHETER Arbetsuppgifter: Tar hand om 270 lägenheter i Bergsjön i Göteborg. Roligast med jobbet: Att få en bra relation med hyresgästerna.

5 KUNSKAP OM RISKERNA Hur tror du att kemprodukter generellt köps in, är det mycket gammal vana som styr? Ja, det tror jag att det kan vara. Jag är inte inblandad i inköpen utan de sköts av dem som gör avropen via Ahlsells butiker. Men allra helst via deras webbutik. SOFIE PERSSON INKÖPARE PÅ VASAKRONAN Arbetsuppgifter: Strategisk inköpare. Skriver ram- och serviceavtal. Roligast med jobbet: Träffa leverantörer och diskutera avtal. Har ni några svårigheter i er hantering av kemprodukter? Inga svårigheter vad jag vet. Men en del gamla produkter kan nog bli stående. Ungefär som hemma. Hur tror du generellt att kunskapen är om kemprodukter? Jag har varit i kemibranschen tidigare och har därför kunskap om risker som den vanliga användaren eller inköparen kanske inte alltid har. Generellt känner de kanske bara till riskerna med de vanligaste ämnena. Man vet inte hur viktigt det är med skyddshandskar när man till exempel använder propplösare. Då är det viktigt att man läser säkerhetsdatabladen för att förstå hur farliga kemprodukter faktiskt kan vara. KLÖVERNSTANDARD GENOM AHLSELL HADE VARIT VÄLDIGT BRA Thomas Blomlöf är miljöchef på fastighetsbolaget Klövern. Han sitter med i företagets skyddskommitté för att bevaka miljö- och arbetsmiljöfrågor. För honom innebär Klokt kemval en kvalitetssäkrad process. Genom att arbeta med en leverantör som Ahlsell av kemprodukter kan vi få allt granskat och gallrat. Alla vet vad man ska köpa och var man ska göra inköpen. På Klövern använder man inte så mycket kemprodukter. Det är mest allmänna smörjmedel och rengöringsprodukter. De enda stora kvantiteter Klövern använder är glykol till slutna kylsystem. Men Thomas Blomlöf önskar naturligtvis minska antalet produkter. Självklart vill han även skapa så bra ordning som möjligt avseende inköp och användning. Att styra upp och få en Klövernstandard genom Ahlsell hade varit väldigt bra. Då kan vi från centralt håll säkerställa att vi handlar rätt produkter. Det handlar både om miljö och arbetsmiljö. Thomas Blomlöf tror att mycket köps in av gammal vana. Det kommer förbi en säljare och så köper man in det vanliga. Kanske utan att reflektera så mycket över om det kanske finns andra, bättre alternativ. Sedan har vi situationen med att fastighetsbestånd vi köper upp har använt andra medel och inköpskanaler än vad vi gör. Då kan det krävas en del tid att fasa ut och bygga upp nya strukturer för produkter och inköp. Nya fastighetsbestånd kan även föra med sig lager och förråd med både nya och gamla produkter. Framförallt öppnade burkar och flaskor. Risken är då att man resonerar som folk gör mest med slattar av målarfärg stående hemma i källaren: asch, det kan alltid vara bra att ha. THOMAS BLOMLÖF MILJÖCHEF PÅ KLÖVERN Arbetsuppgifter: Stöttar organisationen i frågor rörande miljö och arbetsmiljö. Roligast med jobbet: Bredden och människorna, ingen dag är den andra lik. Så blir det stående. Och det är ju inte bra, avslutar Thomas Blomlöf.

6 Väskan som gör arbetet säkrare Ahlsells väska för personlig säkerhetsutrustning är ett måste för alla fastighetsskötare, bovärdar eller tekniker. Den ska alltid finnas nära tillhands när man ska arbeta med riskfyllda kemprodukter eller om olyckan skulle vara framme. Självklart material i väskan är allt från plåster, munskydd och hörselproppar till ögonskölj, skyddshandskar och skyddsglasögon. Men vilken typ av t ex handskar och annan skyddsutrustning som ska finnas i väskan skräddarsys utifrån varje enskild medarbetares unika behov och specifika arbetsuppgifter. För att fylla sitt ändamål ska väskan alltid vara komplett. Påfyllnad görs enklast i vår webbutik eller köps direkt från någon av våra butiker. Genom vår tjänst Tryckt & Klart får ni dessutom era väskor profilerade med er grafiska profil om ni så önskar. PSU-väskan gör vardagen säkrare. Profilera med egen logotyp genom Ahlsells tjänst Tryckt & Klart. Explosivt Brandfarligt Oxiderande Frätande Giftigt Skadligt Hälsofarligt Hej Gunilla Sandström, Miljö- och hållbarhetschef på Ahlsell, varför ska man välja Klokt kemval? Vi kan till exempel sätta en standard för kunden i deras inköpsportal så att alla vet vad de ska handla och till vad det ska användas. På så vis hjälper vi även kunderna att möta lagkrav från bland annat Arbetsmiljölagstiftningen. Vad är miljöklassade byggprodukter för något? Ahlsell har valt att låta Byggvarubedömningen miljöklassa våra egna varumärken för byggprodukter. Ambitionen är att göra det lättare för Miljöfarligt Piktogram (faromärkning) är viktigt att ha koll på. Inte minst för att välja rätt skyddsutrustning. kunder att välja byggmaterial utifrån miljö- och hälsoaspekter. Vad det gäller kemprodukter kan det handla om fogmassa och lim. För övriga kemprodukter ska man välja Svanen- eller Bastamärkta. Vad tycker du att fastighetsskötare ska tänka på i sitt arbete? Självklart att använda skyddsutrustning så de inte riskerar sin hälsa. Men också att använda de minst farliga kemiska produkterna. Det är ändå inte sällan i andras hem eller för den delen i hotellrum där människor lever, bor och sover som fastighetsskötarna använder produkterna.

7 ALLT UNDER ETT TAK Vi jobbar hårt för att förebygga våra kunders problem. Hitta nya lösningar och utveckla gamla beprövade. Därmed kan du förvalta dina fastigheter så effektivt som möjligt. Klokt kemval är en lösning. SORTIMENT Anpassat för fastighetskunder Spara tid, underlätta vardagen allt samlat i Fastighetskatalogen Specialister inom respektive sortiment Butiker lokalt anpassade efter kundens behov TOTALEKONOMI En leverantör Visa dolda kostnader Frigöra tid Kundanpassa avtal Egna märkesvaror TILLGÄNGLIGHET Utesäljare som besöker ditt företag råd och behovsanalyser Fullmatad webbbutik Snabb kundsupport med experthjälp på telefon Ett 100-tal lokala butiker från norr till söder Ahlsell-appen beställ direkt från din smarta telefon TJÄNSTER E-handel DinLösning Ljuskälleinventering Energieffektivisering Fallskyddsbesiktning MILJÖ Miljöklassade byggprodukter Klokt kemval Solenergi LOGISTIK Leveranssäkerhet Leverans dagen efter oavsett var du bor Butiker och centrallager ENERGIEFFEKTIV Energibesparande lösningar för fastigheter Specialister redo att hjälpa dig Koncept och märkning för att välja de mest energieffektiva produkterna Energieffektiv.com: fördjupning, katalog, mötesplats UTBILDNING Grön installatör VVS kranskolan El ljuskällor Städutbildning Fallskyddsutbildning

8 På Ahlsell utvecklar och erbjuder vi ständigt nya tjänster och mervärden som gör det enklare för våra kunder att vara proffs. Läs mer på ahlsell.se AHLS0028 Januari Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Ahlsell Sverige AB Tel:

Gör det enklare att vara proffs

Gör det enklare att vara proffs Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment via en kontaktperson,

Läs mer

www.julklappskortet.se

www.julklappskortet.se www.julklappskortet.se Varför Julklappskortet? Svårt att välja rätt julklapp? Vi har över 100 produkter från kända varumärken att välja bland. Snabbt och Säkert Vi har marknadens snabbaste leverans till

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Allt under. En beställning, en leverans, en faktura TOTALEKONOMI LOGISTIK SORTIMENT TILLGÄNGLIGHET TJÄNSTER MILJÖ UTBILDNING ENERGIEFFEKTIV

Allt under. En beställning, en leverans, en faktura TOTALEKONOMI LOGISTIK SORTIMENT TILLGÄNGLIGHET TJÄNSTER MILJÖ UTBILDNING ENERGIEFFEKTIV Allt under ett tak TOTALEKONOMI LOGISTIK SORTIMENT TILLGÄNGLIGHET TJÄNSTER MILJÖ UTBILDNING ENERGIEFFEKTIV En beställning, en leverans, en faktura Allt under ett tak SORTIMENT Ett sortiment som till fullo

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

Bästa sommargåvan. Surfa in och vinn! Gå in på summercard.se klicka på tävling för mer info.

Bästa sommargåvan. Surfa in och vinn! Gå in på summercard.se klicka på tävling för mer info. Bästa sommargåvan Surfa in och vinn! Gå in på summercard.se klicka på tävling för mer info. Unikt sommarerbjudande! 239 kr inkl frakt Ord Pris 295 kr ink frakt Gäller endast t.o.m 15 Juli Sommargåva förstärker

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

LOGGBOKEN LOGGBOKEN. Serviceloggboken ger dig konkreta verktyg för att bemöta kunder och utveckla din kompetens som servicegivare.

LOGGBOKEN LOGGBOKEN. Serviceloggboken ger dig konkreta verktyg för att bemöta kunder och utveckla din kompetens som servicegivare. LOGGBOKEN Serviceloggboken är för dig som arbetar i ett serviceyrke eller som ska börja jobba med service. Låt den bli din egen speciella loggbok. Serviceloggboken ger dig konkreta verktyg för att bemöta

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Arvika Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Arvika Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Arvika Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean Conclean har den enkla lösningen för ditt enskilda avlopp Entreprenörer som återkommer och nöjda kunder talar sitt

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Skövde Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Skövde Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Skövde Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Södermalm Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Södermalm Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Södermalm Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad

Läs mer

DHL HOME DELIVERY PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. DHL HOME DELIVERY

DHL HOME DELIVERY PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. DHL HOME DELIVERY 1 PÅLITLIGA HEMLEVERANSER PÅ DINA VILLKOR. 2 ALLTID I TID Viktigast av allt när det kommer till hemleveranser: Leverera i tid. Det är vår högsta prioritet och det vi är allra bäst på. Det är också det

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den!

Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den! Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den! Maxa din relation med Joyful Giftcard Sommargåva förstärker relationen Gåvoekonomin har funnits så länge män- Med en sommargåva till dina

Läs mer

Ny VD för Rejlers Energitjänster

Ny VD för Rejlers Energitjänster Motala, 2015-04-20 I det här numret 1 Nyheter i nytt format! 2 Ny VD för Rejlers Energitjänster 3 Nya säljare 4 Elmarknadsutbildning för hela företaget på Torpa Gård 5 Ediel- och avräkningskonferens 2014

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Digitala informationsskärmar är en mycket bra kanal för att snabbt och effektivt sprida information.

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Praktikintyg. Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB!

Praktikintyg. Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB! Praktikintyg Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB! Syfte med dagen Att öka chanserna att få jobb Hur? Att fram intyg som visar vad du kan och har gjort Att förstå praktikintyg och arbetsintyg

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder! Barn mår bra av att veta En del barn har en hand som fungerar bra och en hand som är svårare att använda. Då kan man behöva träna den hand som är lite svårare att använda. Det finns en träningsmetod som

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs EXPERTER 12 NYA Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Trygga lösningar förenklar din fastighetsvardag!

Trygga lösningar förenklar din fastighetsvardag! Trygga lösningar förenklar din fastighetsvardag! Kom och delta i Minimässan Trygga lösningar. Det handlar om fastighetsvård & drift för dig som ansvarar för din fastighets välmående! Hur mycket hållbar

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

Bybladet. September 2014

Bybladet. September 2014 Bybladet September 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2014 Fasadprojektet Nyheter i lekparken Utökade tider i bastun Information från trädgårdsgruppen Välkomstmöte för nyinflyttade

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Individuell uppgift 2

Individuell uppgift 2 Individuell uppgift 2 Som grund för uppgiften är caset som behandlades på första träffen, och resultaten från mätningen av den fysikaliska/tekniska miljön, se bilaga 1, 2 och 3. Nu ska du analysera följande

Läs mer

Få pris för dina åsikter! Ett skepp kommer lastat. Nr. 1 2016 TÄVLA MED DIN FEEDBACK. VI BELÖNAR DIG. SID 7

Få pris för dina åsikter! Ett skepp kommer lastat. Nr. 1 2016 TÄVLA MED DIN FEEDBACK. VI BELÖNAR DIG. SID 7 Nr. 1 2016 X-NEWS BYGG NR 1 2016 NYHETER & NOTISER OM VÅRA FÖRRÅDSVÄGGAR WWW.AXELENT.SE/BYGG Få pris för dina åsikter! TÄVLA MED DIN FEEDBACK. VI BELÖNAR DIG. SID 7 Ett skepp kommer lastat HUR PAKETERAS

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Ungdomsrådet - rekrytering

Ungdomsrådet - rekrytering Ungdomsrådet - rekrytering Nu är det dags att rekrytera nya ledamöter till Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas Ungdomsråd. Vi söker dig som: Har erfarenhet från SF/DF/SISU-d arbete Gillar

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Västra Göteborg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Västra Göteborg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Västra Göteborg Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

Enkla steg till en säkrare arbetsmiljö inom jord- och skogsbruket

Enkla steg till en säkrare arbetsmiljö inom jord- och skogsbruket Enkla steg till en säkrare arbetsmiljö inom jord- och skogsbruket 9 Jord- och skogsbruket är den bransch som är mest olycksdrabbad i Sverige med i snitt 15 döda och tusentals skadade varje år. Det är du

Läs mer

Butiks- och partihandelsförsäkring

Butiks- och partihandelsförsäkring Butiks- och partihandelsförsäkring En förmånlig, skräddarsydd försäkring för dig som är medlem i Svensk Handel Nyhet! Sjukvårdsförsäkring I samarbete med Sidan 2 Vad händer om din butik tvingas stänga

Läs mer

CHESS Chemical Health Environment Safety System

CHESS Chemical Health Environment Safety System CHESS Chemical Health Environment Safety System Bureau Veritas En kort översikt 180 år av expertis inom kvalitet, hälsa och säkerhet, miljö och socialt ansvar "Att söka sanningen och berätta den utan rädsla

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Växter och bekämpningsmedel

Växter och bekämpningsmedel Växter och bekämpningsmedel Risker vid arbete med bekämpningsmedel När du arbetar med bekämpningsmedel utsätter du dig för risker. Riskerna går att hantera om arbetsgivaren planerar arbetet och lär dig

Läs mer

Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM.

Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM. Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM. Välkommen till Bluegarden HR-plus. Vad behöver du för att jobba smartare med HR och lön? Arbetar du på en stor offentlig eller privat verksamhet med höga krav

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Levererar kompetens, kvalitet och engagemang

Levererar kompetens, kvalitet och engagemang Levererar kompetens, kvalitet och engagemang ProffPartner din totalleverantör av verktyg, maskiner och material När alla gör det de är bäst på blir verksamheten optimal. Du är bäst på din verksamhet. Vi

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4 Dags för kompletterande STAMBYTE Mamsellstigen 4 Hej! Huset som du bor i stambyttes för cirka 10 år sedan. Efter vattenskada samt avloppsproblem har vi filmat stammarna och upptäckt att vissa inte blivit

Läs mer

EN HELHETSSYN SOM FÖREBYGGER KEMISKA OLYCKOR.

EN HELHETSSYN SOM FÖREBYGGER KEMISKA OLYCKOR. EN HELHETSSYN SOM FÖREBYGGER KEMISKA OLYCKOR. INDEX 1. Inledning 3. Risker på ditt företag 4. Om kemikalier 6. Produkter för första hjälpen 8. Användaranvisning 10. Utbildning DE FLESTA OLYCKOR HÄNDER

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Delaktighet inom äldreomsorgen

Delaktighet inom äldreomsorgen Charlotte Roos Delaktighet inom äldreomsorgen Om att låta de äldre få behålla makten över sina liv Vårdförlaget Delaktighet 3.indd 3 09-07-23 08.13.28 I samma serie: Ola Polmé och Marie Hultén: Vanvård

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Anki Olsson Växel & ekonomi. Fredrik Simonsson Marknadsansvarig. Lasse Brink Produktion

Anki Olsson Växel & ekonomi. Fredrik Simonsson Marknadsansvarig. Lasse Brink Produktion Visningsmaterial Lennart Simonsson VD Hampus Simonsson Tillträdande VD Anki Olsson Växel & ekonomi Eva-Marie Lönn Lindqvist Key account manager Gunilla Westergren Säljare 035-17 17 73 lennart@tyloprint.se

Läs mer

Några ord om hur man kan spara både tid och pengar ANSVARSLÖS

Några ord om hur man kan spara både tid och pengar ANSVARSLÖS Några ord om hur man kan spara både tid och pengar ANSVARSLÖS Smarta etiketteringslösningar på dina villkor. ONE kontaktperson ONE leverantör ONE faktura Att lösa våra kunders behov av etiketter och etiketteringslösningar

Läs mer

Intranätet - Så här gör du!

Intranätet - Så här gör du! Intranätet - Så här gör du! Inkorg & Utkorg Faktabibliotek med mallar, handlingsplaner, annonsmallar, logotyp med mera. Personalnyheter Blogg Kalender med kurser med mera. Även möjlighet för användare

Läs mer