Näringslivsprogram 2020 bästa näringslivsklimatet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Näringslivsprogram 2020 bästa näringslivsklimatet"

Transkript

1 Näringslivsprogram 2020 bästa näringslivsklimatet En del av utvecklingsstrategin Vellinge.se

2 (21) Innehåll SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 NULÄGESANALYS... 5 Näringslivet... 5 Företagens totala nettoomsättning och genomsnittliga rörelsemarginal... 6 Antal anställda per företag... 7 Nya företag... 7 Företagsklimatet... 8 Geografiska läget... 8 MARK OCH LOKALBEHOV... 9 Mark för näringslivets olika behov... 9 Fokusområden... 9 KOMMUNIKATION Dialog med företagen Vellinge kommuns primära kontaktytor Fokusområden SKOLA ARBETSLIV SAMVERKAN Nuläge Fokusområden GENOMFÖRANDE Bilaga 1 Förslag marknadsmaterial Bilaga 2 - Mätmetoder... 21

3 (21) SAMMANFATTNING Vellinge kommun ska fram till år 2020 med utblick mot 2025, verka för att: kommunens företagsklimat utvecklas och blir bättre kommunen vidareutveckla ett hållbart och differentierat näringsliv kommunen säkerställer tillgången på mark och lokaler för näringslivet kommunen ska vara en attraktiv etableringskommun för företag kommunen skapar bra förutsättningar för ett framgångsrikt företagande där kommunens ambition är att vara den mest företagarvänliga kommunen i landet entreprenöriellt lärande genomsyrar alla skolformer; och att stärka vårt näringsliv genom olika samverkan mellan Vellinge kommun, Malmö- Lundregionen, Region Skåne och övriga aktörer. Det övergripande målet med Vellinge kommuns näringslivsarbete är att bli Sveriges bästa näringslivskommun år 2020 och fram till år 2025 ytterligare stärka denna position. I de kommande kapitel av programmet följer de utvecklingsområden som ska göra Vellinge kommun starkare.

4 (21) INLEDNING Vellinge kommun har sedan ett antal år tillbaka arbetat med att ta fram en översiktsplan, vilken är kommunens framtidsvision, mål och riktlinjer för hur kommunen ska utvecklas fram till Nästa steg i att förverkliga översiktsplanen är att stegvis arbeta fram konkreta delmål för att kunna uppnå näringslivsvisionen i översiktsplanen. Som ett led i detta arbete har näringslivsenheten i Vellinge kommun tagit fram denna näringslivsplan som tar sikte på de delar i översiktsplanen som behandlar hur utvecklingen av näringslivet i kommunen ska te sig fram till Näringslivsprogram har ett målfokus på år 2020 med utblick mot år Redan i dagsläget så erbjuder Vellinge kommun goda förutsättningar för näringslivet med attraktiva boendemiljöer, bra livsmöjligheter, bra skolor och unika naturupplevelser vilket inte minst understryks av att Vellinge kommun under flera år tillhört toppskiktet av kommuner vad gäller näringslivsklimatet. Det är genom att lyfta fram redan befintliga tillgångar i kommunen och utveckla nya miljöer som är gynnsamma och attraktiva för näringslivets utveckling som näringslivsprogrammet ska bidra till visionen i översiktsplanen. Näringslivsprogrammet ska för perioden fram till 2020 tydliggöra kommunens ansvar i utvecklingsfrågor samt ge ökad stringens och professionalism i kommunens näringslivsarbete. I näringslivsprogrammet har kommunen fokuserat på följande område: Mark och lokaler. Kommunikation med näringslivet Samverkan mellan skola och näringslivet. För att få ett bredare perspektiv väljer vi i fortsättning att kalla det skola- och arbetslivssamverkan. Det övergripande målet med Vellinge kommuns näringslivsarbete är att bli Sveriges bästa näringslivskommun till år 2020 och därefter ytterligare stärka sin position som nummer 1. Målen i kommunens näringslivsarbete kommer att följas upp årligen med ett antal mätmetoder (se bilaga 2).

5 (21) NULÄGESANALYS Näringslivet Vellinge kommun har ett strategiskt läge mitt i den dynamiska och expansiva Öresundsregionen. Öresundsregionen är Nordens största och mest tättbefolkade storstadsregion. En rörlig region där det är nära till allt, korta avstånd och lätt att förflytta sig. I Vellinge kommun erbjuds attraktiva boendemiljöer, bra livsmöjligheter, bra skolor och unika naturupplevelser som är viktiga komponenter för att skapa attraktionskraft på näringslivet. Varje år mäter Svenskt Näringsliv det lokala företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Rankingen bygger på enkätsvar från över företagare i hela Sverige. Vellinge har senaste åren fått topp placering i 2013 års ranking hamnade Vellinge på en femte plats i hela Sverige och första plats i Skåne. I Vellinge kommun finns ett dynamiskt och diversifierat näringsliv med över fyratusen företag. Näringslivet i kommunen kännetecknas av en stor bredd med blandade näringsgrenar. Tyngdpunkten ligger på små företag och inom näringsgrenen företagstjänster. Handel och service tillsammans med besöksnäringen är också tunga branscher. Av bild 1 framgår procentuell fördelning av branscher jämfört med hela Skåne: Bild 1 I Vellinge kommun finns år 2014 över registrerade företag. Av dessa företag har nästan 70 % inga anställda personer i sin verksamhet. Företagstjänster är den bransch som är störst i kommunen med företag. Handelsbranschen är näst största bransch med 682 företag följt av jordbruks- och byggföretag med 295 respektive 325 företag (2014 års statistik källa UC).

6 (21) Av företagen i kommunen är 46 % aktiebolag, 42 % enskild näringsverksamhet, 7 % handels- eller kommanditbolag och 5 % övriga företagsformer som t ex ekonomiska föreningar, stiftelser m.m. (Se bild 2 jämförelse med hela Skåne) Bild 2 Procentuell fördelning juridiska företagsformer Vellinge kommun jämfört med hela Skåne 2014, källa UC Vellinge Skåne Övrigt 9% Handels- & Kommanditbolag 5% Enskild näringsverksamhet 47% Aktiebolag 39% När det gäller den geografiska fördelningen av företagen inom kommunen så finns 42 % av företagen i Höllviken 34 % i Vellinge postort, 21 % i Falsterbo-Skanör och 3 % i övriga kommunen. Bild 3 Geografisk fördelning företag i Vellinge kommun 2014, källa UC 34% 3% 21% 42% Höllviken Falsterbo-Skanör Vellinge Övriga Företagens totala nettoomsättning och genomsnittliga rörelsemarginal Den totala nettoomsättning 2013 för aktiebolag med säte i Vellinge är ca 6,8 miljarder kronor. Av denna omsättning står de tjugo största företagen för ca 2 miljarder kronor och de femtio största företagen för ca 3,3 miljarder kronor och de hundra största för 4,3 miljarder kronor. Den beräknade kalenderårsomsättningen för enskilda företag och handelsbolag år 2013 är ca 0,94 miljarder kronor (statistik källa UC).

7 Antal anställda (21) Den genomsnittliga rörelsemarginalen för aktiebolagen 2014 i Vellinge kommun är låg d.v.s. 1,8 % jämfört med hela Sverige 2,5 %. Rörelsemarginalen är ett nyckeltal som visar hur stor del av varje omsatt krona för ett företag som blir kvar till att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst. Antal anställda per företag I Vellinge finns det många ensamföretagare vilket framgår av det genomsnittliga antal anställda per företag (bild 4). De branscher som har genomsnittlig flest anställda är byggverksamhet med 3,5 genomsnittligt anställda/företag, Tillverkning med 2,9 anställda/företag och Utbildning 2,8 anställda/per företag. Bild 4 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Genomsnittliga antal anställda per bransch i Vellinge kommun, källa UC 2014 Nya företag Nyföretagandet ökar stadigt i Vellinge kommun och 2011 startades det 262 företag, 2012 startades 277 företag och från perioden september 2013 till september 2014 har det tillkommit ytterligare 295 företag. Flest nyregistrerade företag är inom företagstjänster, därefter inom handel och inom byggverksamhet. Andel konkurser var 21 st. och övriga på obestånd eller under likvidation var 27 st. Antal företag som flyttade in i kommunen var 163 företag och antal företag som flyttat ut var 137 företag. Den totala nettoförändringen är ett positivt överskott om 44 st. företag.

8 (21) Företagsklimatet I 2014 är rankning genomförd av Svenskt Näringsliv hamnade Vellinge kommun på plats nummer 5 av samtliga 290 kommuner i Sverige. Även om placeringen är mycket bra och bäst bland samtliga skånska kommuner så innebar ändå resultatet en försämring från tidigare år då Vellinge kommun hade plats nummer 2. De delar i undersökningen där Vellinge kommun utmärker sig positivt är främst inom skolan och politikernas, tjänstemännens och allmänhetens attityder gentemot företagen där kommunen hamnar högt. De förbättringsområden som framkommer i undersökningen är bl a tillgången på kompetens, infrastruktur, Tele & IT och kommunens service till företagen. När det gäller företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen fick Vellinge kommun plats 5, vilken är samma som föregående mätning. Geografiska läget Vellinge kommun är en del av Öresundsregionen som är en tillväxtregion med stor utvecklingspotential. Då Vellinge kommun är en av flera kommuner som räknas till denna region så ligger det i sakens natur att Vellinge kommun inte ensamt kan ta ansvaret för att utveckla regionens som helhet utan det är ett arbete som bedrivs gemensamt av samtliga kommuner i regionen. Vellinge kommun ingår i ett samarbete med Malmö-Lund regionen där kommunen arbetar med att fram ett gemensamt marknadsmaterial och marknadsföring av regionen för att tillsammans visa på våra styrkor att etablera företag här. Något som ytterligare bidrar till att stärka Öresundsregionen är Forskningsanläggningarna European Spallation Source (ESS) och MAX IV utanför Lund vilka kommer att öppna nya möjligheter inom ett flertal områden som t.ex. hälso-, miljö-, energi-, klimat-, medicin-, materialvetenskap samt läkemedel. Vellinge kommun ska i detta sammanhang ses som ett självklart val för etableringen av nya företag. Genom samverkansprojekt får entreprenörer i kommunen möjligheter att ta tillvara de möjligheter som etableringen av dessa forskningsanläggningar och regionen ger.

9 (21) MARK OCH LOKALBEHOV Mark för näringslivets olika behov Vellinge kommun strävar efter att öka sin befolkning med en procent per år. En befolkningsökning medför också ett ökat behov av mark för verksamheter och handel. Näringsgrenar av olika slag har olika behov och behoven förändrar sig också över tid. I kommunen finns en stor andel småföretag som väl kan integreras med bostads- och centrumbebyggelse. Genom att planera för en blandad bebyggelse ges utrymme för flexibilitet och förändringar över tid så att näringslivets olika behov kan mötas på bästa sätt. Genom att dra fördel av kommunens goda kollektiva trafikläge kan attraktiva lägen för kunskapsintensiva verksamheter skapas i mer centrala lägen nära regional kollektivtrafik för att locka regional arbetskraft. Sådana lägen är exempelvis Vellinge tätort men också Västra Ingelstad och Östra Grevie med de nya pågatågsstationerna. Verksamheter som inte är störande kan och bör integreras i tätorterna. På så sätt blir våra tätorter livaktiga under en större del av dygnet. Kommunen behöver också kunna erbjuda attraktiva verksamhetsområden med god tillgång till infrastruktur för företag som behöver expandera och för att kunna locka nya företag att vilja etablera sig i kommunen. I södra delen av Vellinge finns ett sådant område, en företagspark med en tydlig gestaltning av såväl gator och byggnader. Förutom ett par tomter i företagsparken finns väldigt lite kommunal mark för den här typen av lite större verksamheter. I översiktsplanen finns ca 80 hektar mark för verksamheter tom år Av denna mark äger kommunen knappt 20 hektar. Fördelningen är ca 3 hektar i Skanör, ca 13,5 hektar i Vellinge och ca 3 hektar i Höllviken. En liten andel av marken är planlagd så här finns ett behov av att planlägga mark för verksamheter i enlighet med översiktsplanen. Kommunen har i översiktsplanen från 2010 tagit tydlig ställning till att inte satsa och planera för etablering av stora externa handelscentrum eller av stora externa logistikcentrum, utan istället eftersträva en småskalighet och ett brett varierat utbud av olika typer av verksamheter, service och handel, helst med en lokal förankring. Det finns idag ett stort behov av planläggning av mark för att möjliggöra denna utveckling. Fokusområden Följande fokusområden är identifierade och bör arbetas vidare med: Öka markberedskapen inför framtida behov. Planlägg mark för verksamheter i enlighet med översiktsplanen. Arbeta aktivt för nya etableringar utifrån översiktsplanen. Utveckla Södra industribyn i Vellinge till en större företagspark.

10 (21) Synliggöra kommersiella lokaler på vår webb. Det ska vara enkelt att hitta vilka lokaler som är lediga oavsett ägare. Gör lokalerna enkelt sökbara via vår webbplats. En löpande dialog med Vexab (Vellinge Exploaterings AB) i lokal- och markfrågor ska ske för att tydliggöra rollfördelning i olika samarbetsprojekt, skapa marknadsmöjligheter, kontinuerlig dialog i olika utvecklingsprojekt samt tillsammans göra behövliga gränsdragningar. Skapa En väg in Etablering där kommunen hjälper företagare som har planer på att etablera, expandera eller förändra sin verksamhet i kommunen. För att erbjuda bästa möjliga förutsättningar och på ett enkelt och snabbt sätt ge service ska kommunen inrätta en etableringsgrupp där de medverkande tjänstemännen har specifika kompetenser inom området. Näringslivsenheten ska ha samordningsansvaret och vara företagarens kontaktperson. I etableringsgruppen ska finnas representanter från olika enheter samlade med fackkompetens inom strategisk markförsörjning, planarbete, exploateringsfrågor, centrumutveckling, fastigheter, lokaler, anläggning med mera samt representant från Vexab. Näringslivsenheten samlar in företagsärenden och sammankallar de olika enheterna till olika ärende. I varje ärende tar man fram en tidsplan och tilldelar en ansvarig. På så vis skapar man en samlad utvecklingsprocess för att effektivt samordna, planera och följa upp företagens hela etableringsprocess.

11 (21) KOMMUNIKATION Dialog med företagen Dialogen mellan kommunen och företagarna är det som påverkar företagsklimatet mest. Det är viktigt att vara lyhörd för företagens behov för att dessa ska kunna utvecklas och ge dem den bästa kommunala företagsservicen. En stabil grund och goda lokala förutsättningar är därför en av kommunens viktigaste uppgifter. Vellinge kommuns primära kontaktytor Om man bortser från den kontakt som Vellinge kommun har med företag i olika tillståndsärenden, så sker kontakten mellan kommunen och näringslivet främst via de olika företagsföreningarna som finns i kommunen. Vellinge kommuns näringsliv är i huvudsak organiserat i tre företagsföreningar: Vellinge Falsterbonäsets Företagargrupp, GRID Nätverk för kvinnliga företagare bosatta och verksamma i Vellinge kommun samt Företagarna Vellinge. Dessutom finns ett antal nätverk som verkar för gemensamma intressen. Att kommunen huvudsakligen kommunicerar via företagsföreningarna är bristfälligt eftersom kommunen inte når ut till samtliga företag i kommunen utan endast ett begränsat antal företag. Efter djupintervjuer med lokala företagare, diskussion i vårt näringslivsråd, dialog med företagsföreningar, studiebesök på andra näringslivsenheter, så har det framkommit att Vellinge kommun bör arbeta vidare med nedanstående fokusområden för att förbättra kommunens kommunikation med näringslivet. Fokusområden Skapa strukturer för kontinuerliga dialoger och möten Företagarna saknar naturliga mötesplatser där de kan träffas och utbyta erfarenheter för att bli stärkta i sitt företagande. Kommunen ska verka för skapande av olika mötesplatser både digitala och fysiska tillsammans med näringslivet. Skapa en mötesplats genom att arrangera näringslivsfrukostar som genomförs ett par gånger per år. Näringslivsfrukostens innehåll ska bestå av olika aktuella tema, där företagarna ges möjlighet att diskutera idéer samt utbyta erfarenheter företagen och kommunen emellan. Vidare ska kommunen mer aktivt genomföra ett antal företagsbesök varje år för att komma närmare företagen möta dem i vardagen, lära känna deras verksamhet och skapa relation. Synliggör företagsbesöken på vår webb och i Vellinge kommuniké. Kommunen ska fortsätta med och vidareutveckla Näringslivsdagen och Stjärnkväll tillsammans med våra företagsföreningar.

12 (21) Ett önskemål från näringslivet är att kommunen även bör se över möjligheten att skapa ett kalendarium på näringslivsenhetens webb där företagsföreningar själva kan lägga in sina evenemang. Kommunen ska titta om detta är något som är möjligt inom ramen för befintlig verksamhet. Kommunen har en rad befintliga lokaler som kan användas som mötesplatser såsom biblioteken i Vellinge, Höllviken och Skanör. På Vellinge bibliotek finns redan företagshörna med UC, kopiatorer/skrivare, café och även möjligheter till att utveckla flexibla mötesrum. Exempel på fler mötesarrangemang som kan arrangeras: Rundturer med buss mellan ett antal företag under en dag. Mer informella möten som afterwork. Utbildningar Näringslivsråd Kommunen ska utveckla näringslivsrådet med fler aktörer och hitta en gångbar modell för detta. Det ska finnas representant från varje företagsförening, representant från olika företagsorganisationer, representant från centrumutveckling, politiker, tjänstemän samt ytterligare företagare för att få en jämn fördelning av bransch, företagsstorlek och könsfördelning. Ambitionen bör vara att sammanträda en gång per kvartal. Näringslivsrådet ska vara rådgivande i näringslivsutveckling. Nulägesanalyser är ett viktigt inslag för att få en gemensam bild av utgångsläget. Rådet är en viktig remissinstans, där remissfrågor vid behov tas med till respektive nätverk för återkoppling i näringslivsrådet. En väg in - företagare En väg in för företagare är en strategisk satsning för att förbättra företagsklimatet och i förlängningen, en ökad tillväxt. Genom att förenkla och effektivisera processer skapas en snabbare ärendehantering för företag som vill t.ex. etablera sig i kommunen, söka olika tillstånd, expandera eller få rådgivning. Det ska vara enkelt för en företagare att komma i kontakt med kommunen via en väg in. Företagen ska få ett kunnigt och positivt bemötande, information, rådgivning och rättssäker myndighetsutövning En väg in ska utvecklas vidare tillsammans med Vellinge Direkt och näringslivsenheten. Skapa en tydlig struktur med processbeskrivning, ärendehantering, samordning och uppföljning. En väg in hjälper, underlättar och förenklar för företagen i sin kontakt med kommunen i olika ärenden och tillståndsprocesser. Ger en tydlig bild av hur processerna fungerar och om att lotsa företagen till rätt enhet.

13 (21) En väg in hjälper vid mer komplexa ärenden, exempelvis frågor som rör kommunala tillstånd, hjälp att hitta rätt blanketter, samordning av kontakter med olika enheter. Företagslotsen följer ärendet genom hela ärendeprocessen. Det ska även läggas ut en samling av ofta ställda frågor och deras svar frequently asked questions (FAQ) om t.ex. hur man söker olika tillstånd på kommunens webb. Det ska vara enkelt och tydligt att hitta tips och råd på vår webb. Utveckla möjligheten att få träffa tjänstemän i större ärende. Samla ihop en grupp av tjänstemän som berörs av ett ärende för att se helheten och ge rådgivning. Höja den interna servicenivån genom att genomföra interna utbildningsinsatser med syfte för att få kommunala tjänstemän att bättre förstå våra företagare och deras behov. Marknadsföring av näringslivsenhetens service till företagare Kommunen ska öka företagens kännedom om den service och de tjänster som kommunen tillhandahåller. Detta skall ske genom utskick, nyhetsbrev, annonser och artiklar samt skapandet av ett marknadsmaterial för näringslivsenheten. (Bilaga 2 Marknadsmaterial) Vidare ska Vellinge kommun skapa ett elektroniskt nyhetsbrev som skickas ut till företagen löpande med information om vad som är på gång, tips om spännande föreläsningar, nätverksskapande möten, centrumutvecklingsprojekt, information om kommunens olika tjänster/service till företagare och information om aktuella upphandlingar. Nyhetsbrevet ska även publiceras på näringslivsdelen av kommunens webbplats. Vellinge kommun ska skapa ett välkomstpaket från näringslivsenheten till nya företag. Här ska det finnas information vilken företagsservice som kommunen ger och vilka stöd strukturer det finns för nya företag. Vellinge kommun ska utveckla näringslivsenhetens webbplats till en digital mötesplats. Nyföretagande och tillväxt Nya företag är viktiga för kommunens tillväxt. Nyföretagande ökar ständigt i Vellinge kommun. Under perioden september 2013 till september 2014 har det startas 295 företag och flest företag är inom Företagstjänster, därefter inom Handel (källa UC). Vellinge kommun ska fortsätt att skapa och utveckla stödstrukturer för nya företag och verka för ökat nyföretagande. Det är i den första nystartstiden som företag behöver stöd, hjälp och rådgivning från kommunen. Idag ges alla kommunens företag möjlighet till kostnadsfria företagsrådgivning genom vårt samarbete med Nyföretagarcentrum Öresund. Kommunen ska fortsätt och vidareutveckla samarbete med Nyföretagarcentrum Öresund. På sikt ska man verka för att en inkubatorverksamhet startar i Vellinge kommunen.

14 (21) Vellinge kommun ska uppmärksamma nya företag genom att välkomna dem med ett postalt välkomstpaket från näringslivsenheten. Här ska det finnas information om vilken företagsservice vi ger och vilka stöd strukturer det finns för nya företag. Vidare ska kommunen bjuda in samtliga nya företag till en nyföretagare träff en gång per år för att presentera kommunens service till företagen och lära känna varandra. För att hjälpa våra befintliga företag att växa av egen kraft bör vi på sikt se över möjligheten att skapa olika nätverk, mötesplatser, kompetensutveckling i samarbete med Vellinge Lärcenter (Vux), utveckla mentorskap etc. Första steg i tillväxt är att företagare får hjälp med en strategisk inventering av sin verksamhet och coachning i att utveckla sin verksamhet. Nästa steg är att hitta utvecklingsområden med hjälp av en mentor och ett nätverk som en mötesplats för erfarenhetsutbyte. Nyckelkundsansvarig Vellinge kommun ska skapa en god och långsiktig relation med de stora företagen. Som en del i detta ska Vellinge kommun: ha en nyckelansvarig tjänsteman för dessa företag som tar hand om och vårdar relationen med dessa företag, ha samma målbild inom hela kommunens organisation, utse nyckelföretag utifrån: Omsättning, antal anställda, tillväxtpotential och bransch, varje år inventerar man vilka företag som är nyckelföretag. Sätter upp övergripande mål vilka sedan bryts ner i konkreta delmål. Samtliga aktiviteter loggas. I slutet av året summerar kommunen ihop arbetet med nyckelföretagen, ha olika återkommande aktiviteter såsom företagsbesök, lunchträffar, studiebesök, evenemang m.m.

15 (21) Bild 5 En samlad bild över Näringslivsenhetens kommunikation till näringslivet Nystartspkt: Välkomstbrev, info om vad vi erbjuder Företagsservice Mark & tillstånd Marknadsgrupp olika enheter samverkar Företagslots- samordning Etableringsservice Nyföretagarecentrum- Rådgivning & Clubegetfrukost Nystartsträff En väg in företagare Etjänster Nya företag Näringslivsenhet Företag Hemsida Nyhetsbrev Information Nyheter Frukostmöten Största företag Mötesplats/er Nyckelansvarig Näringslivsråd Företagsbesök Näringslivsaktiviteter: Näringslivsdag, Stjärnkväll Samverkan i olika nätverk Företagsföreningar

16 (21) SKOLA ARBETSLIV SAMVERKAN Nuläge Den framtida kompetensförsörjningen bygger på att dagens skolelever har en god inblick i arbetsmarknaden och gör genomtänkta val inför gymnasiet och senare ev. högre utbildning. Vikten av samverkan mellan skola och arbetsliv är inget nytt utan omnämns redan i första läroplanen, Lgr 62. I de nya läroplanerna för grundskola och gymnasium, 2011, samt i de allmänna råden för studie- och yrkesvägledning, finns det ett tydligt uppdrag att skolan skall samverka med sin omvärld. Uppdraget berör skolans alla medarbetare och handlar inte bara om praktik och arbetslivet utan även att ta in samhället i övrigt, ända in i klassrummet. Samverkan mellan skola och arbetsliv är också tätt sammankopplat med det entreprenöriella lärandet. Kopplingen mellan skolans ämnesinnehåll och det omgivande samhällets behov och utveckling stärker sammanhangen och bidrar till ökad förståelse och meningsfullhet i elevernas arbete i skolan. För att samverkan inte ska bli något som läggs ovanpå det ordinarie arbetet i skolan, är det värdefullt om det integreras så att det utgör en naturlig del i undervisningen. Det upplevs ändå på många håll att det fortfarande är svårt att hitta konkreta samarbeten och det konstateras att skolan och arbetslivet fortfarande, till stor del, verkar i skilda världar. Många säger också att ett stort problem när det gäller samverkan är att det upplevs som att skola och arbetsliv talar olika språk. Skolorna, har som nämnts tidigare ett uppdrag och kan redan idag kan visa upp flera goda exempel på samverkan skola och arbetsliv. I Vellinge kommun ska det entreprenöriella lärandet genomsyra undervisningen och det genomförs olika arbetslivs- /näringslivsprojekt på skolorna. På Sundsgymnasiet ges alla elever möjlighet att starta och driva eget företag via Ung Företagsamhet. Utmaningarna vi står inför ställer nya krav på samverkan och att hitta framgångsrika strukturer för en samverkan. Eldsjälar är viktiga, och kommer alltid att vara det, men vi måste skapa en struktur där samverkan inte står och faller med eldsjälar. För att ta fram underlag till samverkan skola/arbetslivsstrategin har behoven inventerats genom två workshop. Deltagare som har varit med är personal från grundskolan, gymnasiet, vuxenutbildning (rektors, lärarnas, studie- och yrkesvägledarnas) syn på utvecklingsmöjligheter och behov, kopplat till det operativa arbetet för att nå ökad samverkan mellan skola och arbetsliv. Intervjuer har även genomförts med tjänstemän inom utbildning, företrädare för näringslivet och studiebesök i andra kommuner.

17 (21) Fokusområden Det har framgått att Vellinge kommun bör arbeta vidare med nedanstående fokusområden för att förbättra kommunens samverkan skola-arbetsliv. Organisation Inom kommunen finns idag flera enheter, som t.ex. Näringslivs-, Studie- och yrkesvägledningen och Arbetscentrum, som i sina uppdrag arbetar med arbetslivet på olika sätt och med olika uppdrag. För att bättre nyttja de resurser som redan finns bör en ny struktur för samverkan utredas, med tydligt syfte och uppdrag. Kontinuerligt arbete Det behöver inrättas hållbara och organiserade relationer mellan skola och arbetsliv, för att inte falla på några eldsjälar. Kommunikation mellan dessa olika världar behöver byggas med en förståelse för varandras olika perspektiv och vardag. Utveckla och formalisera befintliga samarbeten och nätverk som t ex: Advisory Board som utgörs av representanter från vardera företagsförening samt minst en representant för varje skolenhet (grundskola, gymnasium och vuxenutbildningen) och näringslivsenheten. Gruppens uppgift är att diskutera samverkan, ta fram samverkansförslag och genomföra olika samverkansprojekt t.ex. speeddejting, draknästet, SFI näringslivsdag. Ung Företagsamhet, och andra organisationer som arbetar för att stimulera entreprenörskap, nyföretagande och innovationer. Samverkan med kontaktpersoner från grundskolor och Studie- och yrkesvägledning, utveckla med lärare på gymnasiet och näringslivsenhet. Dela med sig av erfarenheter på olika arbetslivssamarbeten. Studie- och yrkesvägledningen är både en funktion och roll som redan finns etablerad i skolan. Här finns också en redan framtagen kommungemensam arbetsplan att bygga vidare på. Aktivitetsplan/Lokal arbetsplan är skolans ansvar, men resurser behövs för att utveckla, driva, följa upp arbetet. Denna arbetsplan inkluderar grundskolan, gymnasium och vuxenutbildningen.

18 (21) Utveckla aktiviteter Det finns många förslag på aktiviteter och nedan följer några. Det är viktigt att ta tillvara, sprida och igångsätta förslag. Där är en kommunikationsplattform är en viktig faktor. Sätt upp mål för varje skola näringslivskontakter. Koppla samman med våra lokala centrumutvecklingsföreningar som finns nära skolan och kan vara en lokal företagskontakt för varje skola. Utveckla formerna för PRAO/Praktik, uppgifter före, under och efter. Knyt företagen och offentlig verksamhet närmare skolan för långvarig relation. T.ex. bjud in alla praktikföretag till en frukost på skolan där man får träffa sin blivande prao/praktikelev. Utveckla innehåll för ämnen/lektioner i samarbete med lokala företagare och offentlig verksamhet. Utveckla UF på gymnasiet med fler näringslivssamarbeten. Skapa en strukturer där man bygger på bättre relation med rådgivare och UF företagen. Rådgivaren blir som en mentor som kan coacha eleverna mer. Bjud in alla rådgivare till skolan i början av UF året för att träffa samtliga UF företag och få en presentation av dem. Därefter frukostträffar mellan UF och rådgivare. Se över möjligheten att skapa en form av mentorskap på gymnasiet. Samverkan mellan skolan, näringslivs- och arbetsmarknadsenhet och arbetsliv/företagsorganisationer angående feriepraktik och Sommarlovsentreprenör. Utveckla Sommarlovsentreprenör vidare för att stimulera entreprenörskap bland ungdomar. Utveckla SFI:s arbetslivskontakter via tex arbetslivsdag och språkpraktik/café. Kommunikation Det behövs dialog både externt och internt, mellan de kommunala enheterna och näringsliv. Samla enheters olika kompetens för att stärka företagare samt individer avseende arbetsmarknadsfrågor och utbildning. Verka för att skapa plattformar där man kan träffas fysiskt och digitalt för samverkan inom kommun men även med externa aktörer. Platser att mötas och utbyta erfarenheter.

19 (21) GENOMFÖRANDE I den första fasen i näringslivsprogrammet perioden ska nedan mål uppnås. En revision av insatser och programmet ska göras 2017 då även nya mål sätts upp. En struktur för etableringsfrågor ska internt organiseras med rollfördelning och uppdrag. En handlingsplan för företagsservice ska utvecklas och implementeras. En struktur för kommunikation, aktiviteter och nätverk mellan kommun och näringslivet ska utvecklas och implementeras. Implementera arbetet med nyckelföretag under första kvartalet En struktur för samverkan och dialog mellan näringsliv och utbildning inom Vellinge kommun ska utvecklas och implementeras. Vellinge kommun ska vara bland de fyra bästa kommunerna i svenskt Näringslivs ranking och delta i SKL:s mätning Insikt/öppna jämförelser. Vellinge kommun ska samverka med relevanta utvecklingsaktörer i syfte att utveckla regionala frågor (kommuner, region, företag etc.).

20 Marknadsföringsmaterial för Näringslivsenheten Vellinge näringsliv NEWS NYSTARTSPAKET Lämnas till blivande företagare i kommunen Nyhetsbrev från Vellinge kommuns näringslivsenhet Syfte: HEMSIDA I VIDAREBEFORDRA I PRENUMERERA Information om det man behöver veta inför En väg in start av eget företag. - kommunens Informera om vad Näringslivsenheten gör och hur företagslots man kommer i kontakt med den. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit, Anmäla sin e-postadress för utskick avadipiscing nyhetsbrev m m. Företagsamma Vellinge Nystartspaket för företagare I Vellinge kommun finns ca 4000 företag, varav de flesta är småföretag med 1-4 anställda. Av de ca 8000 personer som varje dag går till sitt arbete i Vellinge kommun, är ca 1800 personer egna företagare. Mars 2015 I AVPRENUMERERA Bra klimat för företagare i Vellinge sed do eiusmod tempor. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. SEASIDE Vellinge kommun har en stark företagartradition som har utvecklats under lång tid. Kommunen har alltid haft en positiv inställning till företagande och det har skapat en positiv spiral, menar Magnus Hedin, kommundirektör i Vellinge. Magazine Nr 2 Sommaren 2013 Skanör FalSterbo ljunghusen höllviken vellinge MeD omnejd Kreativa mötesplatser i Vellinge Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse. Naturturism med Falsterbo Bird Show Vikingafejder i sommar Klassiska sportbilar i Skanör Internationell lansering av turistprojekt USA i topp inför vintern Falsterbo Horse Show Vellinge bland toppkommunerna Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate Välkommen som företagare i Vellinge kommun - en av Sveriges bästa företagarkommuner Vellinge.se Det ska vara enkelt att starta och driva företag i Vellinge kommun. Behöver du råd inför start av egen firma, eller tips om vilka kostnadsfria utbildningar vi kan erbjuda för att höja kompetensen inom t ex ekonomi och marknadsföring? Kontakta oss - vi finns här för dig. Välkommen på frukostmöte med tema Upphandling Hur används medborgarenkäten i utvecklingsarbetet? Vi tar till oss önskemålen om fler aktiviteter och utvecklar olika sätt att stimulera centrumbesöken. Vi har t ex nyligen lanserat en app, vi har ett ungdomskort som ger rabatter, och har under sommaren haft olika event, som t ex matfestivalen i Skanör-Falsterbo. Men det gäller också på sikt att kunna paketera upplevelser för Ett nyckelord för oss är enkelhet det ska vara enkelt att etablera sitt företag här, säger Magnus Hedin, kommundirektör i Vellinge. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse.cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident. både boende och turister. Ordna aktiviteter och upplevelser för olika målgrupper. När det gäller fysiska förändringar, är det en viss balansgång, eftersom det är viktigt att respektera invånarnas önskan om att bibehålla det småskaliga i kommunen. Hur ska affärerna mellan företagen i kommunen öka? Min åsikt är att handel föder handel. Därför har vi nu ett pågående centrumutvecklingsarbete, där tre olika centrumföreningar i Vellinge, Höllviken och SkanörFalsterbo är etablerade. Här kommer både aktörer från butiker, restauranger och industrin att samarbeta för att skapa ett attraktivt centrum året runt. Hur vill kommunen underlätta för nyetableringar av företag här? Ett nyckelord för oss är enkelhet - det ska vara enkelt att etablera sig här. Kommunen har dessutom nyligen köpt mark och arbetar med en utvecklingsstrategi för näringslivet. Tre nya centrumföreningar har etablerats i Vellinge kommun under Deras nya logotyper kommer att synas framöver. ARTIKLAR / PRESSINFO Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och våra näringslivsträffar! Företagare i Vellinge kommun? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och våra näringslivsträffar! Välkommen till Näringslivsenheten hos Vellinge kommun. Vi arbetar för att det ska vara enkelt att starta och driva företag. Vellinge.se Vellinge.se I media som riktas till företagare i kommunen Syfte: Anmäla sin e-postadress för utskick av nyhetsbrev m m. Informera om vad Näringslivsenheten gör och hur man kommer i kontakt med den. Inbjudan till aktiviteter som t ex frukostmöten och andra näringslivsträffar. Här finns ett driv och företagarna känner att kommunen lyssnar på deras behov och önskemål, säger Magnus Hedin.Vår ambition från kommunens sida är att skapa ett klimat för företagen, där man inte känner en skarp gräns mellan kommun och näringsliv. Det handlar om att hitta former för samverkan och att jag internt i kommunen kommunicerar att företagen är extremt viktiga för oss. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. NYHETSBREV Vellinge kommun ligger även i år i toppen bland Sveriges bästa företagarkommuner. Kommunens näringslivsenhet arbetar för att skapa bästa förutsättningar för dig som är eller vill bli företagare. Kontakta oss gärna på tel eller via mail: naringsliv@vellinge.se ANNONSER ANNONSER Vellinge placerar sig åter igen i toppen på företagarvänliga kommuner i Sverige. Vilka faktorer har påverkat den placeringen? Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. En viktig faktor är att vi som kommun lägger ut många av de offentliga uppdragen på privata aktörer. Det skapar både en kvalitets- och prispress, som i slutänden är gynnsam för invånarna här. Inom gymnasieskolan drivs också många projekt med entreprenörskap och företagande, t ex Draknästet, där eleverna får presentera sina affärsidéer för representanter från både bank, kommun och näringsliv. Det lägger en grund för entreprenörskap även hos våra unga. Vellinge.se NYSTARTSPAKET / INFORMATIONSMAPP Företagare i Vellinge kommun? Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Kostnadsfria kurser för företagare i höst På vilket sätt underlättar kommunen för företagare att driva företag? VYKORT DIREKTREKLAM VYKORT Distribution som direktreklam till/företagare i kommunen Syfte: Anmäla sin e-postadress för utskick av nyhetsbrev m m. Informera om vad Näringslivsenheten gör och hur man kommer i kontakt med den. Inbjudan till aktiviteter som t ex frukostmöten och andra näringslivsträffar. Marknadskommunikation ska även ske via andra plattformar, som kommunens hemsida, sociala medier och olika näringslivsarrangemang.

21 (21) Bilaga 2 - Mätmetoder Mätmetod Typ Definition Periodicitet Nivå 2014 Målnivå 2017 Målnivå 2020 Källa Jämförelser & undersökningar Ranking Företagsklimat Öppna jämförelser NKI- Företagsklimat Årets företagarkommun Statistik Antal företagsetableringar i relation till antal avregistreringar Omsättning/tillväxt totalt alla företag Etableringsförutsättningar Synliggörande av tillgänglig markreserv respektive framtagna planer för näringsverksamhet Kvali tativ/ Kvant itativ Kvali tativ Kvant itativ Kvant itativ Kvant itativ Var är bäst att starta och driva företag? Undersökning baserad på företagarenkät och officiell statistik. Samtliga kommuner deltar. Kvalitetsmätning av myndighetsutövning och service. Enkätundersökning riktad till företagare. Samtliga faktorer som mäts kan kommunen påverka. Rankas inom områdena: Brandtillsyn, Bygglov, Markupplåtelse, Miljö- och hälsoskydd, Serveringstillstånd. Mäter tillväxt för aktiebolagenom att se på faktorerna: omsättning, resultat, nettoförändring av bolagsstocken samt kreditvärdighet. Nettoetablering, delas upp i små, medelstora och stora företag samt företagsformer Ingår som en faktor i svenskt näringslivs ranking Total omsättning alla företag Årligen 5 4 eller bättre år Deltog ej?? SKL Årligen 33e plats nationellt, 5e plats i Skåne Årligen -53?? UC Årligen 7,7 miljarder?? UC GIS-kartor Årligen Finns ej Finns Finns Svenskt näringsliv Företagarna/U C (UC-data för AB) Egen undersökning

22 Vellinge kommun POST Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON Utvecklingsstrategin 2020 Den kommunala servicen som t.ex. skola och omsorg finansieras till stora delar av skatteintäkter. För att Vellinge ska kunna bibehålla en hög nivå men även stärka servicen ytterligare, behöver vi säkra att de invånare som bor här vill bo kvar samtidigt som nya vill flytta hit. Detta måste dessutom göras utifrån ett hållbarhetsperspektiv, där ett politiskt taget mål om en befolkningstillväxt på 1 % årligen sett över en femårsperiod är styrande. Vellinge kommuns Översiktsplan 2010 med utblick mot 2050 är också ett viktigt dokument att förhålla sig till. Att det finns möjligheter för företag att etablera sig och växa, att unga får hjälp ut i arbetslivet, och att turister besöker vår fina kommun året runt är några av de faktorer som tillsammans bidrar till att vi kan utvecklas och kan växa som kommun. I takt med att vi växer behöver också den kommunala servicen byggas ut för att tillgodose alla behov, bl.a. genom en säkrad tillgång på ändamålsenliga lokaler. Genom attraktiva och levande centrum höjs kommunens attraktionskraft och varumärket stärks. Under 2014 initierades och genomfördes ett större tillväxtprojekt under namnet Utvecklingsstrategin 2020 med utblick mot Projektet föddes ur ett identifierat behov av att skapa en långsiktig tydlighet kring vilka ambitioner och fokus kommunen har under tiden fram till 2020 för att kunna växa i önskad takt. Projektet har bestått av sju delprojektet som var och ett har representerat ett tillväxtområde: Näringslivsprogram 2020 bästa näringslivsklimatet Turismstrategi 2020 förläng turistsäsongen Bostadsförsörjningsprogram 2020 väx med 1 % Ungdomsarbetslöshetsprogram 2020 nollvision Lokalresursplan rätt lokal med framförhållning Stadsmiljöprogram centrumutveckling Konceptutveckling och samverkan centrumutveckling Projektet är nu avslutat och med start under 2015 ska programmen med dess förslag till konkreta åtgärder omsättas i praktiken. I handen håller du nu en av sju utvecklingsstrategier. Välkommen att läsa om Vellinge kommuns utvecklingsstrategier mot 2020! Vellinge.se

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete -med en pedagogisk idé som kompass Agenda Likvärdighet - en nationell utmaning Kvalitet & nya kvalitetsaspekter i förskolan Barn- och kunskapssyn i kvalitetsarbetet Utbildare:

Läs mer

Kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk Göteborg 18 oktober 2011

Kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk Göteborg 18 oktober 2011 Kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk Göteborg 18 oktober 2011 Bikupa Varför finns svenska och svenska som andraspråk som skolämnen? Utgångspunkter Samma språk Olika förutsättningar Rätten

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 8 30 nov 2015

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 8 30 nov 2015 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 8 30 nov 2015 Projektuppgift (LAB2) IM, skickar meddelanden mellan datorer En lite större labbuppgift, egen planering Basuppgift för E, välj till extrauppgifter

Läs mer

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor.

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. Grundläggande HTML HTML Steg-för-steg Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. doctype Linköpings universitet I textdokument som används på internet finns på första raden information

Läs mer

GRAFISK Profil. inl4_lisen_a_grafisk_profil_me106a.indd 1 2015-05-17 10:29

GRAFISK Profil. inl4_lisen_a_grafisk_profil_me106a.indd 1 2015-05-17 10:29 GRAFISK Profil inl4_lisen_a_grafisk_profil_me106a.indd 1 2015-05-17 10:29 Logotyp Logotypen är grunden för min verksamhets identitet och dess syfte är att skapa en tydlig avsändare. Jag har arbetat fram

Läs mer

GRAFISK MANUAL TL BYGG VERSION

GRAFISK MANUAL TL BYGG VERSION GRAFISK MANUAL TL BYGG VERSION 01.2018 Innehåll 01. Logotypen 02. Varianter 03. Frizon & storlek 04. Användning 05. Symbolen 06. Primära färger 07. Sekundära färger 08. Profiltypsnitt 09. Ersättningstypsnitt

Läs mer

Chefer och Ledare grafisk manual

Chefer och Ledare grafisk manual FÖRENINGEN FÖR CHEFER & LEDARE Chefer och Ledare grafisk manual Version 1.1 (121107) 2 GRAFISK PROFIL Föreningen för Chefer och Ledare Föreningen för Chefer och Ledare beslöt om att under våren/ sommaren

Läs mer

ScandiRec. Läs mer: Nya Volvo V90 Cross Country SID 23. ScandiRec.se - Skandinavisk Rekrytering Sverige

ScandiRec. Läs mer: Nya Volvo V90 Cross Country SID 23. ScandiRec.se - Skandinavisk Rekrytering Sverige ANNONSBILAGA I DAGENS INDUSTRI FRÅN SCANDIREC Sid. 29 Rekrytering inom Chefspositioner, Ledare & Specialister - Sverige se - Skandinavisk Rekrytering Sverige Issu e I Ve r.ta b l oi d Sv e ri ge Rekrytering

Läs mer

Nya samlade läroplaner

Nya samlade läroplaner Nya samlade läroplaner Nya kursplaner Ämnesforum Samråd Samråd Samråd Samråd Samordnings grupp Ämnesarbets grupper Referensgrupper Kursplan Kursplan utkast Referensgrupper Remiss W E B B Kursplane -förslag

Läs mer

våra grafiska riktlinjer

våra grafiska riktlinjer Grafisk manual för distrikt & föreningar våra grafiska riktlinjer 2014-12-11 Version 1.0 Innehåll Förord 3 1. Logotyp 1.1 Primär logotyp 4 1.2 Sekundär logotyp 5 1.3 Friyta och placering 6 1.4 Välj rätt

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER FÖR ÅRSMÖTEN AUGUSTI 2015

GRAFISKA RIKTLINJER FÖR ÅRSMÖTEN AUGUSTI 2015 GRAFISKA RIKTLINJER FÖR ÅRSMÖTEN AUGUSTI 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING Inledning 3 Bakgrund 4 Inspiration 5 Idé 6 Lokalavdelning och distrikt 7 Större idé 8 Samtliga logotyper 9 Grafiskt material

Läs mer

Beställ data och statistik

Beställ data och statistik Rubrik ett Rubrik två Rubrik tre Rubrik fyra Rubrik fem Beställ data och statistik Här kan du beställa data och statistik via vår e-tjänst. Du behöver ha BankID för att kunna logga in och beställa. Information

Läs mer

Arbetsintegrerande Kooperativ

Arbetsintegrerande Kooperativ Hedemora 2014 01 30 4 Arbetsintegrerande Kooperativ - Medlemsägda Företag som har som ändamål att skapa arbete för personer med svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. - Självständiga och fristående

Läs mer

Remissutgåva. Program för informationssäkerhet

Remissutgåva. Program för informationssäkerhet Remissutgåva Program för informationssäkerhet 1 Informationssäkerhetsprogram Datum Version Upprättad av 2017-11-20 1.0 Peter Tinnert Dokumentnamn Informationssäkerhetsprogram Dokumentägare Kommunchefen

Läs mer

Mebook 360 Special DEMO. Rapport. Vår egen 360. John Doe

Mebook 360 Special DEMO. Rapport. Vår egen 360. John Doe Mebook 360 Special DEMO Rapport Vår egen 360 John Doe januari 2017 Introduktion Din 360 innehåller en mängd återkoppling från dina arbetskamrater på olika nivåer i organisationen. Det allra allra främsta

Läs mer

Luleå gymnasieskola. Rapportens namn. [Dokumentets underrubrik] Författare [Datum]

Luleå gymnasieskola. Rapportens namn. [Dokumentets underrubrik] Författare [Datum] Luleå gymnasieskola Rapportens namn [Dokumentets underrubrik] Författare [Datum] Sammanfattning Sammanfattningen skall ge en översikt över rapportens viktigaste delar, och skapa ett intresse att läsa den.

Läs mer

guide till centerpartiets nya profilering

guide till centerpartiets nya profilering guide till centerpartiets nya profilering ett hållbart val Varför finns Centerpartiet? För oss som är aktiva inom partiet är svaret förstås självklart. Men för många väljare är det tyvärr inte det. Inte

Läs mer

Organisation: SLB-analys vid Miljöförvaltningen i Stockholm KontaktpersonMalin Täppefur E-post: Telefonnr:

Organisation: SLB-analys vid Miljöförvaltningen i Stockholm KontaktpersonMalin Täppefur E-post: Telefonnr: Organisation: SLB-analys vid Miljöförvaltningen i Stockholm KontaktpersonMalin Täppefur E-post: malin@slb.nu Telefonnr: 08-508 28 932 Anvisningar: Ange uppgifter ovan om den som lämnar synpunkter Lägg

Läs mer

GRAFISK MANUAL

GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL 2018 INNEHÅLL Inledning 3 Logotyp 4 Logotypens frizon 5 Placering av logotyp + mönster 6 Typsnitt 7 Färger 8 Bildmanér 9 Profilmaterial 10-12 Samannonsering 13 Powerpoint 14 INLEDNING I

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGSDAGEN 2016

FÖRSÄKRINGSBOLAGSDAGEN 2016 VÄLKOMMEN! FÖRSÄKRINGSBOLAGSDAGEN 2016 PLATS FÖR BILD, ANVÄND GÄRNA UTFALLANDE BILDER. Information /utrymning Toaletter Fika & lunch & bensträckare PROGRAM 09.00 Inledning - moderator Cecilia Uneram 09.30

Läs mer

Planera smidiga utskick. Guide för planering av maskinsorterbara försändelser

Planera smidiga utskick. Guide för planering av maskinsorterbara försändelser Planera smidiga utskick Guide för planering av maskinsorterbara försändelser Väl planerat är hälften skickat Kom ihåg att beakta Postis krav på maskinell hantering när du planerar en försändelse, till

Läs mer

LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94

LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94 LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Den nya samlade läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94

LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94 LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Den nya samlade läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Topblock. En del av VERKSAMHET AKTUELLT LÄNKAR DOKUMENT KALENDARIUM BÅTKLUBBAR KONTAKT. Lorem ipsum dolores datum Mälarens Båtförbund OKT 25

Topblock. En del av VERKSAMHET AKTUELLT LÄNKAR DOKUMENT KALENDARIUM BÅTKLUBBAR KONTAKT. Lorem ipsum dolores datum Mälarens Båtförbund OKT 25 Båtförbunden Varje anslutet båtförbund kommer att få möjligheten att själva anspassa sin hemsidas layuot utefter ett antal val som Pigment utvecklat. Detta för att förbunden ska få en hemsida som stämmer

Läs mer

Kommunikativ plattform

Kommunikativ plattform Grafisk profil Kommunikativ plattform Vad är ett varumärke? Ett varumärke är summan av allt som ett företag eller en organisation är, gör och säger. Vansbro kommuns varumärke är resultatet av alla invånares

Läs mer

Schildts & Söderströms LOGOTYP

Schildts & Söderströms LOGOTYP Brand manual Schildts & Söderströms LOGOTYP SAFE AREA 8x x x LOGOTYPENS FÄRG VARIATIONER Logotypen används främst i en av dessa fyra varianter. Logotypens namndel är alltid svart eller negativ. Märket

Läs mer

Kursplanen i modersmål Göteborg 14 november 2011

Kursplanen i modersmål Göteborg 14 november 2011 Kursplanen i modersmål Göteborg 14 november 2011 Skollagen kapitel 3 Barns och elevers utveckling mot målen 3 kap,3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

DESIGN HANDBOKEN. 15.09.28, Version 2

DESIGN HANDBOKEN. 15.09.28, Version 2 DESIGN HANDBOKEN 15.09.28, Version 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Organisationsbeskrivning... 4 Färger... 5 Typografi... 6 Vår logotyp... 7 Visitkort... 8-9 Brevmallar... 10-11 Rapportmall... 12

Läs mer

LOGOTYP. Färgen i logotypen är: CMYK: 100, 80, 20, 20 RGB: 20, 55, 110 PANTONE: 294 C. Vi kallar förgen MC Blå. PRIMÄR LOGOTYP SEKUNDÄR LOGOTYP

LOGOTYP. Färgen i logotypen är: CMYK: 100, 80, 20, 20 RGB: 20, 55, 110 PANTONE: 294 C. Vi kallar förgen MC Blå. PRIMÄR LOGOTYP SEKUNDÄR LOGOTYP Grafisk profil! LOGOTYP Logotypen för Märsta Centrum består av en symbol och ett ordmärke. Dessa båda delar samverkar för att skapa helheten. De ska alltid användas tillsammans på det sätt som angivs i

Läs mer

WINDOWSPROGRAMMERING LEKTION 2

WINDOWSPROGRAMMERING LEKTION 2 WINDOWSPROGRAMMERING LEKTION 2 Mahmud Al Hakim mahmud@alhakim.se www.alhakim.se 1 GRID Grid är en rutnätslayout med rader och kolumner. 2 1 GRID DEFINIERA RADER

Läs mer

Grafisk manual version 2015-02-10

Grafisk manual version 2015-02-10 Grafisk manual version 2015-02-10 Innehåll 1. Inledning...3 2. Varumärkesfärger...4 2.1 Definitioner...4 3. Carriers logotyp...5 3.1 Logotypens uppbyggnad...5 3.2 Logotypens frizoner...6 3.3 Alternativa

Läs mer

DESIGN. Juni 2016, Version 3

DESIGN. Juni 2016, Version 3 DESIGN HANDBOKEN Juni 2016, Version 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Organisationsbeskrivning... 4 Färger... 5 Typografi... 6 Vår logotyp... 7 Visitkort... 8-9 Gemensam mailavsändare... 10 Brevmallar...

Läs mer

ÅBO AKADEMI GRAFISK GUIDE

ÅBO AKADEMI GRAFISK GUIDE ÅBO AKADEMI GRAFISK GUIDE INNEHÅLL 1. Introduktion s. 3 2. ÅA-logotypen s. 4 2.1 Färgad s. 5 2.2 Svartvit s. 5 2.3 Enhetsspecifik s. 6 2.4 Negativ s. 7 2.5 Skyddszon s. 7 2.6 Placering av logotyp s. 8

Läs mer

IGÅR. Internet, www, TCP/IP, IP-adress, DNS, URL. HTTP Request. HTTP Response (HTML & status code)

IGÅR. Internet, www, TCP/IP, IP-adress, DNS, URL. HTTP Request. HTTP Response (HTML & status code) CSS Presentation IGÅR Internet, www, TCP/IP, IP-adress, DNS, URL client HTTP Request server HTTP Response (HTML & status code) HTML Innehåll och struktur via semantiska märkningar Block, inline element

Läs mer

Sweden AB. Stilmall & presentation av grafisk profil

Sweden AB. Stilmall & presentation av grafisk profil Stilmall & presentation av grafisk profil CMYK 0 / 0 / 0 / 0 RGB 255 / 255 / 255 HEX #FFFFFF HSV 0 / 0 / 0 Logotyp & färgschema En grafisk profil måste tydligt visa verksamhetens art och prägel. Logotypen

Läs mer

TDDD52 CSS. Färger. Färger 1/3/13

TDDD52 CSS. Färger. Färger 1/3/13 Jag önskar göra det lä0are för användarna genom a0 markera vissa delar med en annan färg? HTML är bra, men det är inte så snyggt? TDDD52 - CSS CSS regler och selectors gör a0 jag kan styla min HTML precis

Läs mer

AGENDA WINDOWS PRESENTATION FOUNDATION LEKTION 2. Mer om Kontroller. Mer om Paneler Grid Stack Panel Wrap Panel Dock Panel

AGENDA WINDOWS PRESENTATION FOUNDATION LEKTION 2. Mer om Kontroller. Mer om Paneler Grid Stack Panel Wrap Panel Dock Panel WINDOWS PRESENTATION FOUNDATION LEKTION 2 Mahmud Al Hakim mahmud@alhakim.se www.alhakim.se COPYRIGHT 2015 MAHMUD AL HAKIM WWW.WEBACADEMY.SE 1 AGENDA Mer om Paneler Grid Stack Panel Wrap Panel Dock Panel

Läs mer

Seminarium Riktade hälsosamtal/ hälsoundersökningar. Digitaliseringsprocess

Seminarium Riktade hälsosamtal/ hälsoundersökningar. Digitaliseringsprocess Seminarium Riktade hälsosamtal/ hälsoundersökningar Digitaliseringsprocess Digitala situationer En enhet med formfaktor som en platta skulle förmodligen verka minst påträngande under samtalet. Hem enhet

Läs mer

SÄTERGLÄNTAN / VISUELL IDENTITET.

SÄTERGLÄNTAN / VISUELL IDENTITET. INLEDNING STARTSIDA Har du frågor eller funderingar rörande den visuella identiteten? Gunilla Tegen Kommunikatör nytt@saterglantan.se T: 0247-362 337 SÄTERGLÄNTAN / VISUELL IDENTITET. SÄTERGLÄNTAN INSTITUTET

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Vice Vd Marie Hansson FÖRDJUPNING - KUNDAVTAL SAMARBETE MED FÖRSÄKRINGSBOLAG

Vice Vd Marie Hansson FÖRDJUPNING - KUNDAVTAL SAMARBETE MED FÖRSÄKRINGSBOLAG Vice Vd 2017-01-25 Marie Hansson FÖRDJUPNING - KUNDAVTAL SAMARBETE MED FÖRSÄKRINGSBOLAG Framgångsrik restvärderäddning Avtal med de flesta försäkringsgivarna i Sverige Rikstäckande 24/7/365 verksamhet

Läs mer

Grafisk manual Märke, typografi, färger Stockholm konst. stockholmkonst.se/grafisk-profil

Grafisk manual Märke, typografi, färger Stockholm konst. stockholmkonst.se/grafisk-profil Grafisk manual Märke, typografi, färger Stockholm konst stockholmkonst.se/grafisk-profil Stockholm konsts uppgift är att ge stadens invånare den allra bästa konsten. Vi tar hand om hela processen som leder

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 2015-12-30 Inledning Syftet med näringslivsarbetet i Ljusnarsbergs kommun är att identifiera förbättrings- och utvecklingsmöjligheter som stödjer och

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST!

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 Del 1: Näringslivsvision Del 2: Mål Innehållsförteckning INLEDNING DEL 1 - NÄRINGSLIVSVISION VAD? NÄRINGSLIVSVISION

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Onsdag 12 september 2018

Onsdag 12 september 2018 Onsdag 12 september 2018 Lindellhallen Umeå universitet är en arbetsplats där medarbetarnas och studenternas hälsa står i fokus. Som en del i en satsning på hälsa och fr iskvård vid Umeå universitet så

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

CSS. TNMK30 - Elektronisk publicering

CSS. TNMK30 - Elektronisk publicering CSS TNMK30 - Elektronisk publicering Dagens föreläsning CSS Layout med CSS Vad är CSS? Cascading Style Sheets (CSS), ett språk som beskriver hur HTML element ska se ut. Utseende Layout Presentation (HTML

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

2015-12-17 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde

2015-12-17 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L), telefon 0725-82 81 74 Ärende

Läs mer

Att berätta med webb + En introduktion till HTML

Att berätta med webb + En introduktion till HTML Att berätta med webb + En introduktion till HTML Vad är en bra historia? Uppbyggnad En serie handlingar/händelser som tillsammans bildar en enhet Budskap Produkt Bra, användarvänlig, lättförståelig, etc.

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Grafisk profil RIKTLINJER OCH STÖD I VÅRT KOMMUNIKATIONSARBETE. osthammar.se

Grafisk profil RIKTLINJER OCH STÖD I VÅRT KOMMUNIKATIONSARBETE. osthammar.se Grafisk profil RIKTLINJER OCH STÖD I VÅRT KOMMUNIKATIONSARBETE Tillsammans förmedlar vi bilden av Östhammars kommun Vårt varumärke Den bild vi förmedlar av oss själva är betydelsefull idag kanske mer än

Läs mer

Som man sår får man skörda...

Som man sår får man skörda... Som man sår får man skörda... Grafiska anvisningar för Raps Egen identitet i den stora floran En upp till 1,5 meter hög ört med blågröna blad och gula blommor i toppställda klasar. Brassica napus, om man

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Nya reformer. Nya kursplaner årskurs januari Den nya skollagen. En förändrad läroplan för förskolan

Nya reformer. Nya kursplaner årskurs januari Den nya skollagen. En förändrad läroplan för förskolan Nya kursplaner årskurs 1-6 29 januari 2011 Nya reformer Den nya skollagen En förändrad läroplan för förskolan Nya läroplaner för den obligatoriska skolan En ny gymnasieskola En ny betygsskala 1 Förskola

Läs mer

Näringslivsprogram fö r Ljusnarsbergs kommun 2016-2019

Näringslivsprogram fö r Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 [9191 LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN ALLMÄNNA UTSKOTIET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (27) Sammanträdesdatum 2016-01-13 Au 2 Dnr KS 0031/2016 Näringslivsprogram fö r Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 Ärendebeskrivning

Läs mer

VÅR KAMPANJ. Kampanjhandledning

VÅR KAMPANJ. Kampanjhandledning VÅR KAMPANJ Kampanjhandledning VÅRKAMPANJ 2010: RÄTTVISA OM KAMPANJEN I och med vårkampanjen smygstartar vi valrörelsen. Under våren kommer det att finnas ett stort behov av att höja vår profil och mobilisera

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

On-line produktion TDDC61

On-line produktion TDDC61 On-line produktion TDDC61 Hej! Jakob Bandelin jakob.bandelin@liu.se Kognitionsvetenskap, interaktionsdesign, webbdesign On-line produktion (GDK), Elektronisk publicering (MT), Webbprogrammering (SVP),

Läs mer

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Viljeyttring och inriktning för att stärka näringslivets förutsättningar Programmet har diskuterats fram och fastställts av ett 30-tal representanter

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Entris 2.0. 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16

Entris 2.0. 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Entris 2.0 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Mål: Kvalitetsutveckling av SYV & SSA Gemensam kunskapsbas för SYV, styrdokument & Skolinspektionen Roller/ansvar Kvalitet

Läs mer

Värsta möjligheten Den röda SYV-tråden VÄRSTA MÖJLIGHETEN. Den röda SYV-tråden. Åk 9. Åk 7

Värsta möjligheten Den röda SYV-tråden VÄRSTA MÖJLIGHETEN. Den röda SYV-tråden. Åk 9. Åk 7 VÄRSTA MÖJLIGHETEN Den röda SYV-tråden Åk 9 Åk 7 1. Inledning s 3 2. Styrdokument s 5 3. Definition av vägledning s 8 4. Minsta gemensamma nämnare för elever i Växjö kommun s 10 5. Mål att uppnå s 11 6.

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (15) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde Gymnasieskola... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Receptfria Läkemedel Grafisk Manual

Receptfria Läkemedel Grafisk Manual Receptfria Läkemedel Grafisk Manual VERSION 2.0 FEBRUARI 2016 Förord Sedan 2009 kan man köpa utvalda receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln. Denna ökade tillgänglighet är naturligtvis en stor fördel

Läs mer

IKT - Plan. Centralskolan

IKT - Plan. Centralskolan IKT - Plan Centralskolan Kapitel 1 Vision och mål Om skolan Centralskolan är belägen i centrala Märsta. Skolan är en av de äldsta i kommunen och ska vid årsskiftet 2017-2018 flytta in i nybyggda lokaler.

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Dagens pass. Lgr, Lpo??? Lgr 11 Läroplanens innehåll och struktur

Dagens pass. Lgr, Lpo??? Lgr 11 Läroplanens innehåll och struktur Dagens pass Lgr 11 Läroplanens innehåll och struktur Annika Mindedal 150902 1. Lgr 11 - struktur och innehåll, ca 70 inkl. bensträckare (i lokalen) 2. Kursplanen i svenska ämnesfilmen, 18 Mer om kursplaner

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

INNEHÅLL 1. LOGOTYP 2.TYPSNITT 3. FÄRGER 1.1 KONCEPT 1.2 STORLEKAR 1.3 FÄRGSÄTTNING 1.4 FRIZON & PLACERING 1.5 EXEMPEL 1.

INNEHÅLL 1. LOGOTYP 2.TYPSNITT 3. FÄRGER 1.1 KONCEPT 1.2 STORLEKAR 1.3 FÄRGSÄTTNING 1.4 FRIZON & PLACERING 1.5 EXEMPEL 1. GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 1. LOGOTYP 1.1 KONCEPT 1.2 STORLEKAR 1.3 FÄRGSÄTTNING 1.4 FRIZON & PLACERING 1.5 EXEMPEL 1.6 ANVÄNDNING 2.TYPSNITT 2.1 VAL AV TYPSNITT 2.2 TRYCK & EP 2.3 WEB 3. FÄRGER 3.1 PRIMÄR

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer