Vikingatid ca

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vikingatid ca 800-1066"

Transkript

1 Vikingatida herreman Denna vikingatida herre ger oss en bild av hur en lite högre uppsatt man kunde ha sett ut under 900-talet i Mälardalen. Rekonstruktionen bygger framför allt på gravfynd från Birka, med kompletteringar av fynd från Hedeby och York. Vikingatid ca Vikingatida krigare Om vikingatidens krigare vet vi oerhört lite. På grund av det fattiga litterära källmaterialet är vi hänvisade till arkeologi och konstvetenskap för att få reda på mer, och de olika källorna talar ibland ett motsägelsefullt språk. Den här vikingen skulle kunna vara en hirdman från 800-talets Birka, han har en rik mundering med både stålhjälm, ringbrynja och svärd, och utrustningen han bär kännetecknas av högklassigt hantverk.

2 Gotländsk vikingatida mansdräkt (ca ) Dräkten är baserad på ett hopkok av de fåtal dräktkällor som det vikingatida källmaterialet med östliga influenser medger, vilket innebär att referenserna ger en större geografisk och tidsmässig spridning än vad som egentligen är önskvärt. Textilier bevaras mycket dåligt i Skandinaviska förhållanden, varför mycket få annat än frimärksstora fragment i anslutning till spännen finns kvar. Här syns en röd kaftan (knäppt ytterplagg) i fiskbensmönstrat ylle med dekorationer i siden och knappar i brons. Den är delvis linnefodrad. De vikingatida tygerna är i regel inte valkade och därmed framträder vävstrukturen tydligt. Mönstret för denna kaftan är hämtade från ett ryskt mossfynd medan knapprader med bronsknappar finns i Birkas gravmaterial. Originalplagget är gjort i persiskt mönstervävt siden. De karaktäristiska pösbyxorna finns avbildade på en gotländsk bildsten från mitten av 900- talet och kan beskådas på Gotlands Fornsal. Det finns arkeologiska fynd från hamnområdet i Hedeby i nuvarande norra Tyskland som tolkats som sådana byxor. Mössan med pälsbrämad kant är traditionellt ryskt mode, och som sådant svårt att bedöma kontinuitet på, men bruket är mycket gammalt. Toppiga mössor nedvikta över örat har troligen förekommit då så spetsiga mösstoppar i silver har hittats i den regionen i gravfynd från bland annat Birka. Benlindorna är vävda på ca 11cm bredd i fiskbensmönstrad kypert och färgade röda med krapp. De hålls uppe med små bronshakar efter fynd från Birka. Vikingatida mansdräkt Kaftanen har influenser från en rusisk rock, med ungersk skärning där knäppning är på sidan. Den något vanligare Nordiska kaftanen (inspirerad av det persiska modet) är längre och om den är knäppt så är det mitt över bålen och inte på sidan.

3 Vikingatida kvinna Detta är en rekonstruktion av den typen av dräkt många av Birkas högre uppsatta kvinnor blev gravlagda i under 900- talet. Det är viktigt att påpeka, liksom för den manliga dräkten, att den utrustning som följer den döde i graven inte nödvändigtvis är samma föremål som har använts, eller samma plagg som har burits när personen var i livet. Kvinnodräkt vikingatid ca 900-tal Kläderna är inspirerad av en nordisk vikingatida kvinnodräkt. Hängselkjolen är en figursydd tubformad kjol som är kommer från ca 900-talet och är inspirerad av det vikingatida fynd som man funnit i Birka. Det finns flera teorier på hur dessa hängselkjolar kan ha sett ut och eftersom man endast funnit fragment av de vikingatida dräkterna så kan det aldrig bli mer än kvalificerade gissningar. Underklänningen är en helt vanlig linneunderklänning sydd i fyra stycken. Mellan linneunderklänningen och hängselkjolen kan man ha en långärmad ylleklänning när det är kallt väder. Framtill på dräkten ser ni ett par djurhuvudformade spännbucklor, det är dessa som håller uppe hängselkjolen eftersom de fäster i både själva kjolen och de band som löper över axlarna. Spännen är gotländska och har hittats på flera ställen över ön, bland annat i Fröjel. I Spännbucklorna sitter det så kallade pärlspridare som även de är ett gotländskt fynd. I dessa sitter det ett antal pärlrader, i original är det 7 stycken rader. I mina pärlrader så hittar man en blandning av gotländska pärlor och pärlor från övriga världen. Mestadels består de av glas men även carneoler och slagna mynt finns i raderna. Halssmycket kallas för Fröjelkulan och är ett fynd från just Fröjel, troligen från talet.

4 Medeltid ca Kvinno- och mansdräkt, tidigmedeltid ca talet Under tidig medeltid var klädedräkterna ofta vida och långa för både män och kvinnor, men männen kunde även ha en kortare tunika och hosor. Mansdräkten består av en ylletunika med broderier vara förlaga är ett arkeologiskt fynd från Mammen i Danmark, daterat till tal. Under denna har han en skjorta i linne, underbyxor (brokor) i linne och yllehosor. Hosorna syns tydlig uppfästa med snöre i bältet, och vid denna period karaktäriseras de av att vara pösiga och i stort sett inte mer än ett par längre strumpor. Kvinnodräkten är en tidig dräkt med vidd i och även lite vidd i ärmen, sydd i tunt blått ylle med broderier runt halslinningen. Under bär kvinnan en rak underklänning i tunt linne. På huvudet har hon en slöja i siden. En liknande dräkt bärs av en av kvinnorna i en bild på Kung Knut och drottning Aelgifu från tidigt tusental.

5 Fotsoldat 1300-tal Fram mot 1300-talet var den här typen av soldat en allt vanligare syn, med ett läderharnesk med fastnitade järnplattor, ringbrynja och hjälm. Så här kan till exempel en del av de soldater som slogs i Visby 1361 ha sett ut. En av massgravarna efter detta slag, kallad Korsbetningen, är en av Europas bästa källor till 1300-talets soldater och deras stridsutrustning. Borgarkvinna slutet av 1300-talet Präst/lärd man slutet av 1300-talet Notera likheterna med den kvinnliga klädedräkten.

6 Borgarkvinna slutet av 1300-talet Denna kvinna bär en dräkt som visar på det sena 1300-talets figurnära modeideal och avancerade skräddarkonst. Kjorteln är, med modifikationer, baserad på ett arkeologiskt fynd från Irland, den s.k. Moy Bogkjorteln. Stridande lågadel slutet av 1300-talet Denna man bär en nordeuropeisk mansdräkt lämpad för en stridande herreman av god status. Under det sena 1300-talet har rustningen så smått utvecklats till en i stort sett heltäckande metallrustning som sedan dominerar under det kommande seklet. Mängden rustning som bars och vilken kvalité den hade berodde på främst på tillgången av kapital. Bösseskytt slutet av 1300-talet Denna man bär en dräkt lämpad för en soldat och bösseskytt, kanske förlagd i en stor medeltida stad som Kalmar där inflytande och modetrender från kontinenten var stora under perioden. Bösseskytten bör ha varit i tjänst i någon slags försvarsanläggning, dräkten visar tydliga tecken på slitage och är väl använd.

7 Mansdräkt ca Dräkten är baserad på en målning som ingår i en svit bilder utgörande en kalender, som målades i början på 1400-talet. Den aktuella dräkten är en ung adelsmans, och är i ursprunget beströdd med gyllene broderier och bälte, något som dock ej ännu realiserats på rekonstruktionen. Dräkten består av underplagg med snäva hosor som hålls uppe i en snäv jacka med parvis ställda snörningar. Ju längre medeltiden sträckte sig desto kortare blev jackorna och därmed kröp även hosorna uppåt, och blev under 1400-talet ihopsydda baktill och liknade då ett par snäva byxor, dock med en så kallad blygdkapsel framtill istället för helt ihopsydda som dagens plagg. Modet kommer troligen delvis ur det militära bruket att snöra fast rustningsdelar i en jacka, och syns vid 1400-talets andra hälft i princip på varenda målning där klädedräkt framträder, oavsett status. Ytterplagget är en fotsid så kallad houppelande, med stora mängder tyg som rynkas i ryggpartiet för att skapa en markerad midja och stor vidd i nederfållen och ge ett bredaxlat intryck, ej helt olikt en timglasform. Vid tiden är fotsida plagg inte egentligen på modet, men genomgående återfinns dessa långa plagg på högt adliga och traditionsbundna roller i samhället under i princip hela medeltiden. Ärmarna har väldigt stor öppning och omöjliggör någon större arbetsinsats, vilket är en stor del av själva meningen med plagget som en statusmarkör.

8 Kvinnodräkt ca Denna typ av klänning kunde bäras i alla sociala skikt under större delen av 1400-talet. Den bars antingen som ett överplagg ovanpå en enkel linneunderklänning eller så bars den som en mellanklänning, tex under en houppelande. Klänningen är därför oftast mycket åtsittande och fungerar som ett stöd för bysten när den är rätt konstruerad. I den äldsta varianten av denna typ av klädedräkt, som dyker upp redan på 1300-talets senare del, bars den kortärmade klänningen som det övre plagget och man satte på vita band, sk tippets runt ärmarna som på bilden från Les tres riches heures de Duc de Berry När klänningen fungerar mer som en mellanklänning eller ett arbetsplagg, vilket man ser på målningarna från 1400-talets mitt kunde man om man snabbt behövde se proper ut nåla fast ett par lösa ärmar. Dessa kunde vara tillverkade i finare material som tex brokad eller sammet. När detta bars under en överklänning kunde dessa lösa ärmar ibland vara synliga.

9 Soldat 1400-talets slut Denne soldat bär en rustning typisk för den sena medeltiden: heltäckande och utförd i mycket kvalificerad smideskonst. Av hjälmen och delar av rustningen att döma hör han hemma någonstans i norra Europa, kanske i det område som senare blir Tyskland. Den tunga skyddsutrustningen tyder på att han förmodligen sedan ett bra tag varit yrkessoldat och att han är välbetald. Fotsoldat slutet av 1400-talet Så här hade en fotsoldat kunnat se ut under andra halvan av 1400-talet i Europa. En trolig placering för den här utrustningen är Mellaneuropa. Soldaten har hjälm, skydd för händerna och en tygrustning. Över detta bär han en livrérock, som markerar vem han arbetar för för tillfället.

10 Kvinnodräkt, Burgundiskt, ca Detta är den typ av dräkt som folk vanligen förknippar med medeltiden och prinsess-klänningar. Dock förekom detta mode under en mycket kort tid och till största delen i Heritgdömet Burgund i Franrike. Tidsperioden brukar räknas från ca Underklänningen är en tajt 1400-tal i linne, med spiralsnörning fram. Antingen bär man en hel mellanklänning, även den tajt och med kort ärm, eller en så kallad stomacker vilket är en tygbit som sätts för urrigningen så att man döljer underklänningen. Vanligen gjordes dessa tygbitar i finare tyger, så som silke eller brokad. En annan detalj i det burgundiska modet är en bred kant vid urrigningen eller en krage. Klänningarna kunde också pälskantas. Under 1400-talet så kryper midjan allt högre upp för att i det burgundiska modet hamna precis under bysten där klänningen hålls in med hjälp av ett brett bälte. Bältet kan fästas på olika sätt, här är den snörad i ryggen. Borgarkvinna sent 1400-tal Denna kvinna från andra halvan av 1400-talet bär en fotsid överklänning (surcot) med moderiktigt hög midja. Huvudet täcks av en huvudduk i blekt linne som är svept i en av många varianter. Klänningen hålls ihop av ett enkelt linneskärp med bronsspänne. Värt att notera är att hon inte bär någon struthätta. Detta plagg är mycket ovanligt på kvinnor under den här perioden.

11 Renässans ca Tysk landsknekt ca Medeltidens sista årtionden såg framväxten av en helt ny typ av soldat "Landsknekten efter tyskans Landsknecht, en till fots kämpande legosoldat, ursprungligen från Tyskland (ca till 1600). Landsknektarna gjorde sig kända för god stridsduglighet men även för de extravaganta kläder de bar. De fria krigarna hade inte samma stränga klädregler som kyrkan och överklassen hade pålagt de fattiga bönderna och arbetarna. Då landsknektarna tjänade bra med pengar vidareutvecklade de samtidens klädesmode till ett överdrivet bruk av kostbara tyger, färger, slitsade mönster och remsor som prydde klädesdräkten. I samband med renässansens intåg förändras modet och kläderna börjar slitsas upp. Växlingarna i modet accelererar med sådan fart från och med sent 1400-tal att det går att datera dräkter med ett par års marginal från denna tid, enbart genom skärningen av klädesplagget. Landsknektsdräkterna brukar innehålla två eller i vissa fall 3 olika färger, sällan fler och alla färger verkar ha förekommit i dräkterna, medan gult och rött var de allra vanligaste. En enorm variationsrikedom fanns i fråga om material både siden och sammet av olika kvalité förekom, vid sidan av ylle som var det vanligaste.

12 Cranach ca Dräkten är inspirerad av ett porträtt av Martin Luthers fru Katharina von Bora som bär en enklare version av den klädedräkt som i dräktsvängen lite slarvigt benämns Cranachklänning eftersom den flitige konstnären Lucas Cranach d.y. gjort mängder av tavlor med denna typ av klänning. Katharinas klänning är betydligt enklare men består av samma delar. Underst en skjorta med hög krage. På olika porträtt av Katharina kan man se att den dekorerats med svartstick. Över skjortan bärs kjorteln som har en vid öppning som snörs ihop över en Brustfleck ofta i brokad som på bilden eller pärlstickad i vackra mönster. Kjorteln kan ha en hög krage eller ha en mer urringad form som kantas med brokad. På huvudet bärs olika varianter av hårnät, löshår, hättor eller hattar

13 Elizabethansk dräkt från ca 1570 Modet kom ursprungligen från Spanien och man hittar variationer på denna typ av dräkt i stora delar av Europa från 1500-talets mitt. Kappan kunde bäras över en löst sittande kjortel eller över mera skräddade dräkter. Det finns en ganska stor variation på ärmar, från stora, hängande och öppna ärmar till den korta puffärmen. Kappan kan vara väldigt lös och vid eller mycket snäv, det finns även varianter där livet är avskuret med en separat tillskuren kjol. Flamländsk dräkt, 1500-tal Modet kom ursprungligen från Belgien-Holland och blev ett populärt motiv att måla där de flamländska underklassens kvinnor syns i vardagliga situationer

Mansdräkt, vikingatid 800-1100- tal

Mansdräkt, vikingatid 800-1100- tal Mansdräkt, vikingatid 800-1100- tal De textila fyndmaterialet tyvärr klent, men ibland har fragmentariskt textilbitar bevarats runt exempelvis metallnålarna, kläderna är därför mer en kvalificerad gissning

Läs mer

Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3

Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3 Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3 T O O r d e r s e n d m a i l : l e a n a @ a l v a h a x a n. s e Mina kläder är sydda för att klara hårda tag, och linnekläderna går alltid att tvätta i maskin. De flesta

Läs mer

Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion

Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion Av Anna Malmborg www.renika.se Denna text riktar sig främst till medlemmar av Gutars Bågskyttar och de dräktförslag som här ges är därför koncentrerade till

Läs mer

T u n i k o r, k j o l a r & S ä r k a r

T u n i k o r, k j o l a r & S ä r k a r T u n i k o r, k j o l a r & S ä r k a r S e a s o n 2 0 1 3 Välkommen till Älvahäxans katalog låt dig inspireras av kläder i rent linne, ren ull, äkta siden och sammet. Kläder av hög kvalitet i både material

Läs mer

Hur man syr en TUNIKA

Hur man syr en TUNIKA Hur man syr en TUNIKA Förord Detta är en guide för hur du syr en tunika för lajv eller medeltidsevent. Jag är inte tillräckligt påläst för att kunna påstå att den här modellen är historiskt korrekt men

Läs mer

Produkt förslag. Produkterna som visas på följande sidor är förslag på olika utföranden.

Produkt förslag. Produkterna som visas på följande sidor är förslag på olika utföranden. PRODUKT- UTBUD Produkt förslag Produkterna som visas på följande sidor är förslag på olika utföranden. Står det inget annat så går det att beställa dessa kläder och produkter efter dessa modeller och som

Läs mer

Måttinstruktioner 11/11/2013. AnySuit.se och HappyTie.se. Kroppsmått. Att förstå vid mätning. Exakta plaggmått. Plaggets längd

Måttinstruktioner 11/11/2013. AnySuit.se och HappyTie.se. Kroppsmått. Att förstå vid mätning. Exakta plaggmått. Plaggets längd Måttinstruktioner 1 AnySuit.se och HappyTie.se 2 AnySuit.se grundades 2007 och är en av de första skrädderierna på Internet. Tack vare vår långa erfarenhet har vi lärt oss kundens behov och att sy rätt

Läs mer

Att konstruera en T-tunika med fyrkantigt halshål

Att konstruera en T-tunika med fyrkantigt halshål Du behöver: mönsterpapper eller vanligt papper stort format, blyertspenna, linjal minst 30 cm, måttband. Mått som du behöver: huvudomfång, hals-axel-handledsmått, överkropp över axlarna, skjortlängd, mått

Läs mer

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN 3 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN ORDLISTA TOPP & T-SHIRT KJOL ÖVERDELAR KJOL 3 DESIGN ANVÄNDA DESIGNMALL DAM HERR 4 MÅTT 5 MODELLFÖRÄNDRING 6 MODELLFÖRÄNDRING

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

Kampanjpris. :-/paket rek. Pris 547 :- 2507 JEANS 9001 STRETCHBÄLTE. Rek. styckpris i butik: 438 kr. Rek. styckpris i butik: 109 kr

Kampanjpris. :-/paket rek. Pris 547 :- 2507 JEANS 9001 STRETCHBÄLTE. Rek. styckpris i butik: 438 kr. Rek. styckpris i butik: 109 kr RUSTA UPP DIG MED PROJOB I VÅR! 2507 JEANS Rek. styckpris i butik: 438 kr 9001 STRETCHBÄLTE Rek. styckpris i butik: 109 kr Kampanjpris 329 :- :-/paket rek. Pris 547 :- Box 67, 791 22 Falun, 023-15000 Priser

Läs mer

Den återstående inspirationskvällen (ikväll) är fullbokad och vi kan tyvärr inte ta emot flera gäster

Den återstående inspirationskvällen (ikväll) är fullbokad och vi kan tyvärr inte ta emot flera gäster Sista veckan med vårkampanjen Äntligen har vi några dagar med strålande sol. Hoppas att det är våren som knackar på dörren. Några bakslag vill vi inte veta av nu Årets vårkampanj pågår t o m 6 april, så

Läs mer

Ytterplagg S e a s o n 2 0 1 3

Ytterplagg S e a s o n 2 0 1 3 Ytterplagg S e a s o n 2 0 1 3 Välkommen till Älvahäxans katalog låt dig inspireras av kläder i rent linne, ren ull, äkta siden och sammet. Kläder av hög kvalitet i både material och tillverkning. Unika

Läs mer

Barnkläder under 1900 talet - Ett sekel i skylten. Barnkläder vid sekelskiftet text Ida Lagnander. http://www.textil.bohusmus.se/bohusmus/www-textil/

Barnkläder under 1900 talet - Ett sekel i skylten. Barnkläder vid sekelskiftet text Ida Lagnander. http://www.textil.bohusmus.se/bohusmus/www-textil/ Barnkläder under 1900 talet - Ett sekel i skylten Barnkläder vid sekelskiftet text Ida Lagnander http://www.textil.bohusmus.se/bohusmus/www-textil/ Vid 1900-talets början kan man se att man gör en viss

Läs mer

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide 2015 Sätergläntans huvudbyggnad sätergläntan hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se www.saterglantan.se

Läs mer

Gesällprov. av Suzanne Lagerin. arbetet pågick under tiden april oktober 2015

Gesällprov. av Suzanne Lagerin. arbetet pågick under tiden april oktober 2015 Gesällprov av Suzanne Lagerin arbetet pågick under tiden april oktober 2015 Mästarbrev godkänt februari 2016 Bakgrund Egentligen hade jag inte några planer på att göra ett gesällprov jobb fanns det ju

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen.

OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen. MÅTTANVISNINGAR OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen. DET HÄR BEHÖVER DU VID MÅTTTAGNING Tunt måttband

Läs mer

Klädsömnad: haremsbyxor

Klädsömnad: haremsbyxor De här byxorna är superbekväma! Du behöver: bomulls- eller linnetyg, gärna begagnat. Jag har tagit en gardinlängd som jag hittat på Kupan. Den låg i lådan för mattrasor; en hel kasse för 20 kronor. Så

Läs mer

SY, SY, SY VINDJACKA

SY, SY, SY VINDJACKA SY, SY, SY VINDJACKA 1 VINDJACKA ATT TÄNKA PÅ Tygåtgång Beräknad på tygbredd 140 cm i storlek M. Jacka ca 2.8 m tyg + mudd och foder, detta är generöst räknat. Innan du köper eller klipper av tyget vid

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil

Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil Fråga 1 Arkeologiska fynd av tärningar, brickor och spelbräden tyder på ett utbrett spelande under medeltiden, speciellt i städerna.

Läs mer

KAPITEL 61 KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV TRIKÅ. c) ortopediska artiklar, medicinsk-kirurgiska gördlar, bråckband o.d. (nr 9021).

KAPITEL 61 KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV TRIKÅ. c) ortopediska artiklar, medicinsk-kirurgiska gördlar, bråckband o.d. (nr 9021). KAPITEL 61 KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV TRIKÅ Anmärkningar 1. Detta kapitel ska endast tillämpas för konfektionerade trikåvaror. 2. Detta kapitel omfattar inte a) varor enligt nr 6212, b) begagnade

Läs mer

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD Tapetserar verkstan Bubbetorps Gård Stenladan 371 92 Karlskrona 0455-745058 I samarbete med Ronneby Lajvsällskap www.rls.se Ansvarig utgivare Jenny Larsson På följande sidor

Läs mer

Utarbetat av Anders Lindkvist 2006 Version 1.

Utarbetat av Anders Lindkvist 2006 Version 1. (Roman de la Rose -manuskript 1340-talet) Utarbetat av Anders Lindkvist 2006 Version 1. Författarens förord Pax Vobiscum, ärade Drothemshirdare! Det du nu har i din hand eller framför ögonen i dataskärmen

Läs mer

Tid är en råvara. Kvalitet är vad vi gör av den. Daniel Berlin

Tid är en råvara. Kvalitet är vad vi gör av den. Daniel Berlin 1 2014 Tid är en råvara. Kvalitet är vad vi gör av den. Daniel Berlin 2 3 DANIEL BERLIN Trots att en liten skylt nyss försökt skvallra om var vi befinner oss, är vi inte helt säkra på om vi verkligen har

Läs mer

Karina Ericsson Wärn. Underbart! Flärdfull lust och sköna råd. Om trosor, balkonetter och andra kroppsnära ting. ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Karina Ericsson Wärn. Underbart! Flärdfull lust och sköna råd. Om trosor, balkonetter och andra kroppsnära ting. ALBERT BONNIERS FÖRLAG Karina Ericsson Wärn Underbart! Flärdfull lust och sköna råd. Om trosor, balkonetter och andra kroppsnära ting. ALBERT BONNIERS FÖRLAG Vackert dekorerade nattsvarta behåar med tillhörande trosor i genombruten

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake Att använda datorn för att utforska en inventering. Åsa Martinsson

Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake Att använda datorn för att utforska en inventering. Åsa Martinsson Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake Att använda datorn för att utforska en inventering. Åsa Martinsson Under de senaste 10 åren har program för vävning blivit alltmer utvecklade och när man

Läs mer

Övervidd. Midjevidd. Längd från axel. Vit med blå/röda/gula/gr öna ränder C38 880 70 120 74. Grön/vitmönstr ad 88 64 96 59

Övervidd. Midjevidd. Längd från axel. Vit med blå/röda/gula/gr öna ränder C38 880 70 120 74. Grön/vitmönstr ad 88 64 96 59 1 Kappa Brogrens Sverige Troligen ren ull 60-tal Offwhite 36/38? 106 107 Utan krage, med lös sjal Knäppt med tre stora knappar 2 Klänning Framgår ej Sverige 100% bomull 60-tals typ Vit med blå/röda/gula/gr

Läs mer

ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING. Ekeskogs 1:6 RAÄ 160 Hejde socken Gotland. Länsstyrelsen i Gotlands län dnr 431-1333-06. Ann-Marie Pettersson 2007

ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING. Ekeskogs 1:6 RAÄ 160 Hejde socken Gotland. Länsstyrelsen i Gotlands län dnr 431-1333-06. Ann-Marie Pettersson 2007 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Ekeskogs 1:6 RAÄ 160 Hejde socken Gotland Länsstyrelsen i Gotlands län dnr 431-1333-06 Ann-Marie Pettersson 2007 2 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Ekeskogs 1:6 RAÄ 160 Hejde socken

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet Alla i Sverige ska ha minst ett förnamn och ett efternamn. Vanliga svenska namn är t.ex. Erik Lindberg eller Anna Andersson. Man kan ha flera förnamn (som t.ex. Anna Christina Marie) det eller de namn

Läs mer

Snabbrepetition av vikingatiden

Snabbrepetition av vikingatiden Snabbrepetition av vikingatiden - Vikingatiden är en tidsperiod som varade mellan ungefär år 800 och 1100. Det kan stå lite olika i olika texter, men så står det i din historiebok. - Författare och historiker

Läs mer

Här finns de flitigaste företagarna. Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004

Här finns de flitigaste företagarna. Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004 Här finns de flitigaste företagarna Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004 1 Sammanfattning Företagare arbetar i snitt 48,3 timmar i veckan. Det finns dock stora skillnader mellan olika

Läs mer

Studieplan i textilslöjd år 7-9

Studieplan i textilslöjd år 7-9 Studieplan i textilslöjd år 7-9 I år 7 har eleverna hemkunskap ena terminen och slöjd den andra terminen. Under "slöjdterminen "ska de ha båda slöjdarterna. Det innebär att eleverna ä 9 x 80 min i vardera

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Vinnare av historiens första Beautiful Business Award blev Marie Höckerman och Britt Hörding som driver företaget Lingon & Blåbär. Företaget erbjuder

Läs mer

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett Sammanfattning Under 2002 och 2003 genomfördes en stor arkeologisk undersökning vid Kättsta by i Ärentuna socken, Uppsala kommun. Utgrävningen utgjorde ett av de största delprojekten inom ramen för vägbyggnadsprojektet

Läs mer

Normlösa. Besiktning av kalkmåleri 2014-07-10 Gunnar Nordanskog & Eva Ringborg. Bild 1: norra stigluckan

Normlösa. Besiktning av kalkmåleri 2014-07-10 Gunnar Nordanskog & Eva Ringborg. Bild 1: norra stigluckan Normlösa Besiktning av kalkmåleri 2014-07-10 Gunnar Nordanskog & Eva Ringborg Bild 1: norra stigluckan Sammanfattning av åtgärdsbehov Långhusväggen vid läktaren I fönsteromfattningen på läktaren finns

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Efter att ha bekantat oss med de enskilda husen

Efter att ha bekantat oss med de enskilda husen Järnålderns människor jonas wikborg Efter att ha bekantat oss med de enskilda husen och gårdarna ska vi nu försöka befolka järnåldersbyn. Vi har hittat kvarlämnat avfall och spår efter byggnader. Men människorna

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. KVINNOR och TEKO. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. KVINNOR och TEKO. textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNINGAR UTSTÄLLNINGAR Tekokrisen i början av 1980-talet inspirerade mig till att väva bilder om Tekoindustri. När jag först planerade en separatutställning på temat hade jag en tanke om att välja

Läs mer

Det flexibla sättet att inreda med textil. Kirsch Flexi Tips & inspiration

Det flexibla sättet att inreda med textil. Kirsch Flexi Tips & inspiration Det flexibla sättet att inreda med textil. Kirsch Flexi Tips & inspiration 1 Här har vi använt fyra Flexiskenor som skarvats ihop, två böjar 90 och sju takfästen. Kirsch Flexi är, precis som det låter,

Läs mer

Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3

Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3 Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3 Mina kläder är sydda för att klara hårda tag, och linnekläderna går alltid att tvätta i maskin. Eftersom de flesta kläder är ställbara så spänner de ofta över flera storlekar,

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

Stigssons Begravningsbyrå. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips.

Stigssons Begravningsbyrå. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips. Begravningen Begravning i enskildhet Som regel bör du alltid försöka gå på begravningar, även när du är avlägsen släkting eller vän till den avlidne, eller den avlidnes familj. Det betyder ändå mycket

Läs mer

Trikåtröjor för barn

Trikåtröjor för barn Trikåtröjor för barn Flicktröja Sömnadsmaterial Burda-mönster 9614 version A Grönt trikåtyg till fram- och baksida, rosa tyg till den ena ärmen och mörkgult tyg till den andra (se mönsterdelarna för tygåtgång)

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

GÅRDFARIHANDLARNAS ÄRBARA SKRÅ

GÅRDFARIHANDLARNAS ÄRBARA SKRÅ GÅRDFARIHANDLARNAS ÄRBARA SKRÅ (En kulturhistoria) De var många på sin tid, men numera ett minne blott. Vi ska minnas dem som vägarnas hedersmän och kvinnor och de fanns runt om i hela vårt land. De kom

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

milvea.se Kläder som förändrar världen.

milvea.se Kläder som förändrar världen. Kläder som förändrar världen. Kläderna är tillverkade av unga kvinnor som befriats från sexslaveriet men som inte varit välkomna hem på grund av det trauma de bär med sig. milvea.se produced by a former

Läs mer

Berendsen Workwear. FoodSafety.

Berendsen Workwear. FoodSafety. Berendsen Workwear FoodSafety. Specialplagg för alla yrken. Berendsens Workwear är gjorda för att passa de allra flesta typer av arbeten och arbetsplatser. Vi erbjuder tåliga, säkra, bekväma, hygieniska

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

15-15. 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B

15-15. 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B 15-15 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B G F D E C 15-15 BARBIEKLÄDER I MINI ELLER BABY PASCAL GARNKVALITÉ Mini Ull (100% ull) Mini Akryl (100% Akryl), 1 nyst ca 10 g = 36 m A. BRUDKLÄNNING

Läs mer

Kvinnoplagg S e a s o n

Kvinnoplagg S e a s o n Kvinnoplagg S e a s o n 2 0 1 3 Välkommen till Älvahäxans katalog låt dig inspireras av kläder i rent linne, ren ull, äkta siden och sammet. Kläder av hög kvalitet i både material och tillverkning. Unika

Läs mer

burda easy fashion E 971 Downloadmönster Tunikaklänningar beskrivning A C

burda easy fashion E 971 Downloadmönster Tunikaklänningar beskrivning A C burda easy fashion E 971 Downloadmönster Tunikaklänningar beskrivning Storlek 34, 36, 38, 40, 42, 44 Längd från midjan: 59 cm, B, D, E 47 cm, 41 cm Material:, Brunmönstrad tunika, från sid 12 Sidenbatist,

Läs mer

KOLLEKTION STICKAT KAPPOR. www.katrinbawah.se

KOLLEKTION STICKAT KAPPOR. www.katrinbawah.se KOLLEKTION STICKAT KAPPOR www.katrinbawah.se STICKAT KAPPOR design: katrin bawah KAPPAN är knä- vad eller vristlång och helt rak. Den har oftast långa ärmar, rund ringning och är öppen fram. Den knäpps

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Prästerliga kläder (2 Mos 28:4-43)

Prästerliga kläder (2 Mos 28:4-43) Prästerliga kläder (2 Mos 28:4-43) Prästernas speciella helighet uttrycktes också genom de kläder som föreskrevs för dem. De tillverkades av de finaste materialen och arbetet utfördes mycket noggrant och

Läs mer

Kund- och avtalsrådets textilutvecklingsgrupp

Kund- och avtalsrådets textilutvecklingsgrupp Protokoll Kund- och avtalsrådets textilutvecklingsgrupp Tid 2009-09-02, kl 09.00 15.30 Plats Närvarande Skånetvätt, Kristianstad Thomas Florwald, ordförande, Helsingborgs lasarett Eva Ulmfelt, Skånetvätt

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Ullmax för dig! Coolmax Sock Basic. Ullmax för föreningslivet i Norden. Nyhet! Produktkatalog 2009-2010. 4 pairs 149:-

Ullmax för dig! Coolmax Sock Basic. Ullmax för föreningslivet i Norden. Nyhet! Produktkatalog 2009-2010. 4 pairs 149:- Ullmax för dig! Ullmax för föreningslivet i Norden Coolmax Sock Basic Produktkatalog 2009-2010 4 pairs 149:- Fler produkter och spännande nyheter >> Ullmax kollektion 2009-2010 Micro 4-13 Skön microfiber

Läs mer

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Skansens hägnader En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Så länge människan brukat jorden och hållit djur har det också funnits ett behov av att skydda odlingar

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Hållbart Mode. Skapa och laga. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Skapa och laga. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Skapa och laga Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Skapa och laga Varför ska vi laga? Syfte med Lektionen Temat handlar om det egna skapandet och hur vi kan använda

Läs mer

Kostym- Moulin Rouge & Sommarbarn

Kostym- Moulin Rouge & Sommarbarn Kostym- Moulin Rouge & Sommarbarn MOULIN ROUGE Street Dance 11-14 Forts, Elin Svarta jeans, oversize t-shirt (killmodell) de ska INTE vara färgglada färger och tröjan ska ha tryck. Bandana till håret samma

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen Sammanställning av utvärdering av utrustningen Artikelnr 2010-4-36 Foto Åsa-Britt Edoff, Socialstyrelsen Publicerad: www.socialstyrelsen.se, april 2010

Läs mer

ELRO. Jacka i 3-skikt

ELRO. Jacka i 3-skikt Jacka i 3-skikt Modell 209 Jacka med yttertyg i olika färger. Under yttertyget ligger avskärmningsväv i bomull eller polyester och sedan foder i samma färg som yttertyget eller i matchande färg. Jackan

Läs mer

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan Ull & fjäll 2015 Funäsdalen En fjällvistelse med hantverkskurser för dig, och möjlighet till natur-och kulturupplevelser med familj och goda vänner. Lördag 8 augusti till torsdag 13 augusti 2015 Mer info

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Mapp till Art Journal eller vad du vill

Mapp till Art Journal eller vad du vill Du behöver: tyg, täckfoder, mellanlägg/vliseline, kartong, symaskin, sax, knappnålar, penna, ev. linjal. Tunt bomullsgarn och en vass nål med stort öga. Jag har använt en gammal gardin, fodret ur en jacka,

Läs mer

Första test av användbarheten hos Protectors väst för att skydda jakthundar mot varg

Första test av användbarheten hos Protectors väst för att skydda jakthundar mot varg Första test av användbarheten hos Protectors väst för att skydda jakthundar mot varg Jens Karlsson RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER TAMDJUR/ROVDJUR 2009-1 Innehåll Inledning... 2 Ras och kön på de hundar som

Läs mer

2.1 Den svenska arméuniformstraditionen

2.1 Den svenska arméuniformstraditionen 2. Historik Bärandet av uniform, dvs. likformig dräkt, har stor betydelse för Försvarsmakten. Förutom att uniformen avser att vara en för yrket och verksamheten lämplig beklädnad är den, genom att bygga

Läs mer

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum s o f t a? Om du hade varit ung på medeltiden hade du förmodligen inte haft så mycket fritid som i dag. Så snart barnen kunde fick de börja arbeta och vid 10 12 års ålder tyckte man att de var vuxna. Skolor

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Ny fana för Livgardet (LG) spikas på Armémuseum 2016-04-08

Ny fana för Livgardet (LG) spikas på Armémuseum 2016-04-08 Försvarets traditionsnämnd Sida 1 (5) Ny fana för Livgardet (LG) spikas på Armémuseum 2016-04-08 Livgardets nya fana 2016 Livkompaniets fana från 1868 Detalj från tillverkningen av Livgardets nya fana

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

milvea.se Kläder som förändrar världen.

milvea.se Kläder som förändrar världen. Kläder som förändrar världen. Kläderna är tillverkade av unga kvinnor som befriats från sexslaveriet men som inte varit välkomna hem på grund av det trauma de bär med sig. milvea.se produced by a former

Läs mer

Det levande väveriet

Det levande väveriet Det levande väveriet Kärleken till hantverket Ett besök på Björke Vävstuga är något mer än bara en shoppingtur. Här får du en helhetsupplevelse där kärleken till hantverket står i fokus. Vi väver med kärlek.

Läs mer

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén Långvinds herrgård Detalj av fasaden. Utsidan är i komplett snickarglädje: hyvlad fasadpanel lagd i olika riktningar, lövsågade fönsteröverstycken, en stor veranda i två våningar, med svarvade stolpar

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Svenska kyrkans diakonemblem samt diakonens högtidskläder och officiella kläder

Svenska kyrkans diakonemblem samt diakonens högtidskläder och officiella kläder Svenska kyrkans diakonemblem samt diakonens högtidskläder och officiella kläder Diakonemblem Diakonemblemet är ett vigningstecken för diakoner i Svenska kyrkan. Emblemet formgavs 1960 av diakon Ingrid

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne.

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Vilket tror du är det viktigaste skälet till att man har slöjd i skolan? 1 För att lära sig olika

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

Sv/v foto: Centralföreningen Färgfoto: Rickard Forsberg Montage: Jubileumsmarathon

Sv/v foto: Centralföreningen Färgfoto: Rickard Forsberg Montage: Jubileumsmarathon Sv/v foto: Centralföreningen Färgfoto: Rickard Forsberg Montage: Jubileumsmarathon Från vänster bakre raden: Hans Rosenberg, Helena Lundqvist, Mikael Sjölund, Hanna Gimséus, Lina Gissberg, Alexandra Hummingson

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola Färglära Olika sätt att sortera färger Titta dig omkring. Försök att urskilja några färger runt omkring dig. Vilken färg har stolen du sitter på? Vilken färg har golvet eller befinner du dig utomhus? Färgerna

Läs mer

COI = Craftmanship, Overall Finish, Impact on Stage. COI är NärCons egna cosplaybedömningssystem som kommer att användas för cosplaytävlingen!

COI = Craftmanship, Overall Finish, Impact on Stage. COI är NärCons egna cosplaybedömningssystem som kommer att användas för cosplaytävlingen! Cosplay FAQ Ordlista: Cosplay = Costume play. Hobbyn som går ut på att klä ut sig till karaktärer. Cosplay används också ibland i svenskan som ett substantiv för att benämna hela ens dräkt, alltså dräkt,

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer