Snabbrepetition av vikingatiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbrepetition av vikingatiden"

Transkript

1 Snabbrepetition av vikingatiden - Vikingatiden är en tidsperiod som varade mellan ungefär år 800 och Det kan stå lite olika i olika texter, men så står det i din historiebok. - Författare och historiker uppfann vikingatiden under och talen för att visa att nordborna (nordborna= de som kommer från Norden, Norden = Sverige, Danmark, Norge, Island och Finland) varit berömda förr. - Tidslinje: Den kristna tiden i Norden börjar VIKINGATIDEN Vikingatiden uppfinns År: NUTID - Anfallet mot ön Lindisfarne brukar ofta räknas som början på vikingatiden. Klostret på ön rånades, munkar och bönder dödades och unga människor togs till fånga för att säljas som trälar. - Slutet på vikingatiden har i er lärobok satts till år 1100 för att då hade de flesta i Sveariket blivet kristna. - De flesta människorna i Norden var bönder. - Stormän (och storkvinnor) var rikare än vanliga bönder och bestämde mer. De rikaste hade egna krigare. Krigarna behövdes för att försvara sig mot rövare och andra stormän eller för åka iväg och plundra. - Man kunde äga människor. Sådana slavar kallades för trälar. - Bönderna tillverkade det mesta av vad de behövde själva, till exempel mat, kläder, skor, möbler, hus, redskap och korgar. - Det fanns hantverkare som var specialister på att tillverka vissa saker också, till exempel smeder som tillverkade verktyg och vapen av järn. - Ofta hade männen särskilda arbetsuppgifter och kvinnorna andra. Kvinnorna gjorde saker som hade mer med mat och kläder att göra. - Om mannen var bortrest så bestämde hans fru över gården och alla som arbetade där. - Kvinnor från de rikaste familjerna hade mer att säga till om och kunde vara hövdingar och ibland krigare också (fast det var ovanligt). - Bönder och stormän reste till möten med människor från andra byar. Dessa möten kallades ting. Det oftast bara män som bestämde saker på tinget, men rika kvinnor som inte var gifta kunde också göra det. Stormännen hade mest att säga till om på tingen.

2 - Det var vanligt att släkter bråkade med varandra. Om någon i den ena släkten gjorde något mot någon i den andra släkten, så hämnades den andra släkten. - Det fanns handelsmän som reste ut för att köpa och sälja saker. De reste till marknader i Norden och övriga Europa. En del reste till Asien också. Handelsmännen kunde sälja pälsar från Norden dyrt till arabiska köpmän och köpa med sig fina tyger tillbaka som de kunde sälja dyrt när de kom hem igen. - En viktig handelsvara var slavar, eller trälar som nordborna kallade dem. Antingen fångade handelsmännen själva människor att sälja, eller så köpte de av andra slavjägare för att sedan sälja slavarna någon annanstans. - Det verkar som om vikingatiden var en grym och osäker tid där stormän och deras krigare kunde bära sig åt som kriminella gäng gör nuförtiden. Det fanns ingen polis som kunde stoppa dem, bara andra stormän. - Det var ofta krig mellan olika stormän, särskilt om någon ville bli kung. - Med vikingaskeppen kunde stormän ge sig iväg på plundringsresor och slavjakt. - Under vikingatiden började kungar och stormän samla ihop stora flottor (flotta = flera skepp tillsammans) av vikingaskepp för att plundra ute i Europa. De gjorde grymma saker för att skrämma folk att lyda också, så som gangstrar och terrorister gör. Många kungar och stormän nere i Europa betalade stora summor (av pengar och saker av guld och silver) till vikingarna för att slippa bli anfallna. - Kungarna var inte så mäktiga i början av vikingatiden. Kungarna var de stormän som lyckats bäst i kampen om makten. Men under vikingatiden lyckades några sådana småkungar bli storkungar. - Danmark blev det första stora kungariket med storkungar som Harald Blåtand, Sven Tveskägg och Knut den store. Sverige blev egentligen inte ett ordentligt kungarike förrän efter vikingatiden, även om många kungar försökte. Religionen - I början av vikingatiden var nordborna asatroende. De viktigaste gudarna var Oden, Tor, Freja och Frej. - Oden var gudarnas ledare. Kännetecken: Ett öga, två korpar, hästen Sleipner med åtta ben, borgen Valhall där krigare kunde hamna efter döden. - Tor var åskans gud och mycket populär. När det åskade trodde man att det var Tor som slogs mot jättarna. Kännetecken: Hammare, vagn dragen av getter, argsint. - Freja var kärlekens och fruktbarhetens gudinna (fruktbarhet = att det växer bra på åkrarna, att träden ger mycket frukt, att djur och människor får många barn). Kännetecken: Vagn dragen av katter. - Frej var fruktbarhetens gud.

3 - Jättarna (som inte behövde vara stora) hatade gudarna och människorna. Oden och hans bröder hade försökt döda alla jättar en gång. - Loke var en jätte som levde med asagudarna. Han hatade dem i smyg. Loke var mamma till Odens häst Sleipner och pappa till de tre monstren Fenrisulven, Midgårdsormen och dödsgudinnan Hel. Loke gjorde hela tiden elaka saker mot gudarna men när han mördat guden Balder fick gudarna nog och band fast honom. - När Loke kommit loss fick han jättar, monster och andra varelser med sig i ett krig mot gudarna som kallas Ragnarök. Hela världen gick under men föddes igen sedan. - Människorna offrade till gudarna för att kunna be dem om saker, till exempel att skörden skulle gå bra, att de skulle skyddas mot fiender eller att de skulle vinna krig. Det fanns ett sorts offer som kallades för att blota. Då tog man blodet från ett djur som man sedan skulle laga festmat av och stänkte det på träbilder av gudarna (så tror många historiker i alla fall). - Völvor var kvinnor som kunde se in i framtiden och få kontakt med gudar och övernaturliga varelser. - Det fanns ett tempel (tempel är ungefär som en kyrka) i Uppsala där det påstås att man offrade människor också. - Ganska nyligen har arkeologer hittat spår efter ett tempel i Uppåkra också. Uppåkra ligger söder om Lund på andra sidan Höje å. - Uppåkra var en stad på vikingatiden, men det verkar som många flyttat därifrån ungefär samtidigt som stormän och kungar började bygga hus i Lund för ungefär tusen år sedan. - Storkungarna ville att nordborna skulle bli kristna istället för asatroende. Varför? Jo: - De ville vara som de kristna kungarna nere i Europa, kristendomen var modernare än asatron. - Det blev lättare att bli vän med andra kristna kungar i Europa och då vågade fler kristna handelsmän resa hit och kungarna kunde tjäna pengar på handeln. - Kyrkan (= alla kristna kyrkor tillsammans) hjälpte kungarna att styra sina riken i de kristna länderna, så ville storkungarna ha det här uppe också. - Det blev mer ordning på folket när de var kristna. De uppförde sig bättre och blev lite snällare. Prästerna berättade för dem vad de inte fick göra och vad de måste göra. I de kristna länderna måste alla gå i kyrkan varje söndag och lyssna på prästen. Viktiga skeenden och personer (skeenden=händelser, även sådant som händer under lite längre tid) - Plundringen av Lindisfarne i början av vikingatiden: Klostret plundras, människor dödas eller tas till fånga för att säljas som trälar.

4 - Stora vikingatåg med massor av skepp och krigare plundrar i Europa, särskilt i det som nu är Storbritannien och Frankrike. - Vikingahövdingar och vikingakungar tar makten i många områden runt om i Europa, till exempel i delar av nuvarande England, Frankrike, Irland, Ryssland och Ukraina. Ibland flyttar vanliga nordbor till dessa områden också men ibland är det bara krigare som flyttar. De gifter sig sedan med kvinnor som redan bor i områdena. - En del flyttar långt över havet till Island och Grönland. Några försöker flytta till Nordamerika också, men de ger upp efter ett tag. Leif Eriksson är en av de kändaste vikingarna för att han påstås ha upptäckt Nordamerika, även om det redan bodde människor där. Hans syster Frejdis Eriksdotter är inte lika känd, men hon var en vikingahövding som försökte flytta till Nordamerika. Deras pappa Erik Röde hade blivit utkörd från först Norge och sedan Island för att han var för våldsam. Han sägs ha upptäckt Grönland. - Den fransk- tyska munken Ansgar reser till staden Birka i Mälaren för att försöka sprida kristendomen. (Förr brukade det sägas att det var han som tog kristendomen till Sverige, men det stämmer inte riktigt.) - En känd kristen storkung är Harald Blåtand. Han påstår på en runsten att han gjort alla danskar kristna. - I Svealand försöker flera storkungar (till exempel Olof Skötkonung) göra samma sak, men det tar längre tid än i Danmark och Götaland. De försöker slå ihop Götaland med Svealand också (när detta senare lyckas bildas Sverige som ju från början betyder Svea rike). - Harald Blåtands som Sven Tveskägg krigar i England och blir kung över både Danmark och England. En del historiker tror att han grundade Lund också. - Sven Tveskäggs son Knut den store krigar också i England och blir den mäktigaste vikingakungen någonsin. Han kallas den store efter sin död för att hans kungarike var så stort. Där ingick England, Danmark och delar av nuvarande Norge, Sverige och Tyskland. - En förmodligen påhittad storkvinna som hette Sigrid Storråda påstås ha varit gift med Olof Skötkonungs pappa (Erik Segersäll) och senare med Sven Tveskägg. Hon påstås vara mamma till Knut den store och Olof Skötkonung. Även om hon inte har funnits på riktigt kan det ha funnits kvinnor som gjort liknande saker som hon påstås ha gjort: kämpat om makten på grymma sätt. Om källor och källkritik när det gäller vikingatiden (Här finns väldigt mycket, men jag begär inte att du ska kunna allt det här nu. Ju mer du kan desto bättre förstås, men på provet ska du nämna minst två källor och säga en källkritisk sak.)

5 - Arkeologerna och historikerna har fått gissa sig fram till det de tror sig veta om vikingatiden. De diskuterar med varandra om vilka som är de bästa gissningarna. - När arkeologerna hittar nya fynd så kan det ibland visa sig att gamla gissningar inte stämmer längre. - Varför måste de gissa så mycket? Jo, på grund av det här: - Vikingarna skrev inga böcker eller brev där vi kan se vad de tänkte och berättade vad de hade gjort. - Det finns inte så mycket som är skrivet av personer som själva träffat vikingar. Det som skrivits har skrivits efteråt, ibland ett par hundra år efteråt. Det finns enstaka ögonvittnen, som araben Ahmad ibn Fadlan. Han såg på när vikingar offrade en kvinnlig träl. Men vi vet ju inte om det här var typiskt för alla nordbor eller hur vanligt det var. - Det mesta som är så gammalt som tusen år har förstörts. Arkeologerna har bara små rester kvar. Ibland är det bara märken i jorden, till exempel spår efter trästolpar från ett hus. - Brev, till exempel mellan munkar och präster som kände munkarna på Lindisfarne. - Böcker, till exempel Ahmad ibn Fadlans böcker om hans egna upplevelser eller Adam av Bremens bok om de nordiska länderna. Adam av Bremen kom från Tyskland och levde själv i slutet av vikingatiden. Han säger själv att en av hans egna källor är den danske vikingakungen Sven Estridsson som var systerson till Knut den store (och kanske till Olof Skötkonung också). - Historieböcker skrivna av munkar, ibland på uppdrag av kungar, till exempel Anglosaxiska krönikan (en engelsk krönika) eller Saxos krönika (Gesta Danorum=Danernas bedrifter) som är en dansk krönika skriven 200 år efter vikingatiden. - Gravar kan innehålla många fynd. - Runstenarna ger en del information, till exempel vem som har bott på en plats och vem som har åkt på vikingafärd och dött, men inga långa berättelser. - En viktig källa som finns är böcker som Snorre Sturlasson och andra islänningar har skrivit och som kallas isländska sagor (saga betyder berättelse i det fallet och de påstods förr vara sanna faktaböcker). Problemet med dem är att de skrevs ett par hundra år efter vikingatiden och innehåller både fanatsi och fakta. Snorre var inte så noga med källkritik och det var inte heller alltid senare författare som använde Snorre som källa. - Man ska helst ha flera olika källor som säger samma sak innan man litar på dem. En källa kan ju ljuga eller berätta halvsanningar.

6 - Om två författare säger samma sak så kan den ena ha använt den andra som sin källa. De olika källorna är då beroende av varandra. De olika källorna ska vara oberoende av varandra också om vi ska kunna lita på dem. Spår i nutiden efter vikingatiden - Veckodagarna: måndag = månens dag tisdag = Tyrs dag (guden som Fenrisulven bet handen av) onsdag = Odens dag torsdag = Tors dag fredag = Friggs dag (Frigg var Odens fru, mor till Balder) lördag = lögardagen (=dagen när man tvättar sig) söndag = solens dag - Runstenar - Gravhögar och skeppsättningar (som Ale stenar) - Förnamn: Åsa, Björn, Ylva, Ulf, Disa och många andra - Namn på gator och platser: Knut den stores torg, Tordönsvägen - Fullt av spår i böcker, filmer och datorspel (se under nästa rubrik) Hur vikingatiden har använts och används nu (Samma sak som med källorna gäller här: Du behöver inte kunna allt. Du ska kunna ge minst ett men helst två exempel när jag frågar dig. - Författarna som uppfann vikingatiden gjorde det för att visa att nordborna hade varit spännande och viktiga förr i tiden. Både vuxna och barn skulle få lära sig att bli stolta över sin historia. Så var det i alla länder på den tiden (1800- talet och början av talet) och detta brukar kallas för nationalism. - Nazisterna var extrema nationalister i Tyskland men de tyckte om nordborna också. Särskilt mycket gillade de vikingarna. Nazisterna förlorade andra världskriget men det finns fortfarande nazister (även här i Sverige) och de lägger ofta upp bilder och texter om vikingar på nätet. - Det finns även de som kallar sig nationalister men som säger att de inte är nazister och som lägger upp mycket om vikingar på nätet. - En del hårdrockare gillar också vikingatiden. De gör sånger om vikingar, har halssmycken i form av en torshammare (sådana hade vikingarna själva) och har tatueringar med till exempel bilder från runstenar. Några har frisyrer och skägg som de tror att vikingarna hade. - Det finns motorcykelgäng som gillar vikingar också. De har också vikingafrisyrer och vikingaskägg ibland.

7 - Man kan ha vikingafrisyrer, vikingatatueringar och torshammare utan att vara nationalist eller köra motorcykel. - Filmer om vikingar är mycket populära i nästan hela världen och där hittar nog många inspiration till sina frisyrer, skägg och tatueringar. De som gör filmerna är nog i sin tur inspirerade av hårdrockare och motorcyklister. Filmerna görs för att underhålla. Ibland blandas lite fakta med massor av fantasi. - Böckerna och filmserierna Sagan om ringen och Hobbit är inspirerade av vikingatiden när det gäller figurer, namn och vissa detaljer. Författaren var expert på gamla nordiska berättelser. - Det har sedan vikingatiden uppfanns skrivits massor av böcker för barn och vuxna om vikingatiden för att underhålla. I Japan finns till exempel en mangaserie för vuxna som handlar ganska mycket om Knut den store. I Frankrike görs också många serieböcker om vikingar. - Det skrivs fortfarande skolböcker i de nordiska länderna och i Storbritannien om vikingatiden. Syftet är att lära barn historia med hjälp av de spännande vikingarna. - Turister kan köpa saker med vikingamotiv, till exempel påhittade vikingahjälmar med horn. Arkeologerna har inte hittat sådana hjälmar, men någon tecknare på talet började rita dem så och sedan tog andra efter.

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona

Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona www.lektion.se Vikingar tog ibland med sig hästar ombord på skeppen. De behövde hästarna när de anföll fiender. På vikingatiden var pengarna av silver.

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

LPP Vikingatiden Årskurs 4

LPP Vikingatiden Årskurs 4 LPP Vikingatiden Årskurs 4 Centralt innehåll: Geografi: Fördelning av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelning och konsekvenser av denna. De svenska, nordiska natur-

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Förutom all plundring bedrev vikingarna även en del handel. Man köpte bärnsten, siden och grovt tyg. Man betalade med silvermynt.

Förutom all plundring bedrev vikingarna även en del handel. Man köpte bärnsten, siden och grovt tyg. Man betalade med silvermynt. Vikingatiden Plundring och kolonisering Ordet viking tros betyda "från viken", alltså någon som levde vid vikar och fjordar. Vikingarna kallades rövarna från Norr. De åkte runt i mer än 200 år och härjade,

Läs mer

Tro - från Oden till Jesus

Tro - från Oden till Jesus Oden Vite krist Tema: Tro - från Oden till Jesus 1. Målet med temat: Det du ska lära Du ska bl.a. Få kunskap om den nordiska mytologin (Vad vikingarna trodde på) Lära känna olika religioners skapelsemyter

Läs mer

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

Norden blir kristet långsamt

Norden blir kristet långsamt Kristendomen del 7 Norden blir kristet långsamt Kristnandet av Norden var en lång process som började under vikingatiden (ca 800-1000-talet). En orsak till att det tog lång tid för kristendomen att få

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet Alla i Sverige ska ha minst ett förnamn och ett efternamn. Vanliga svenska namn är t.ex. Erik Lindberg eller Anna Andersson. Man kan ha flera förnamn (som t.ex. Anna Christina Marie) det eller de namn

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt.

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt. 22 Kapitlet är under bearbetning Nordens kulturmöten Människor i Norden har sedan mycket lång tid tillbaka haft kontakt med människor i andra delar av världen. I slut et av järnåldern ökade dessa kontakter.

Läs mer

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga.

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Vad är en saga? Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Från början var sagorna något som man sade, som man berättade, i första hand

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil

Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil Fråga 1 Arkeologiska fynd av tärningar, brickor och spelbräden tyder på ett utbrett spelande under medeltiden, speciellt i städerna.

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Annorstädes: på annan plats. Banesår: dödlig skada. Beläte: avgudabild; även som nedsättande beteckning på fula ting i allmänhet.

Annorstädes: på annan plats. Banesår: dödlig skada. Beläte: avgudabild; även som nedsättande beteckning på fula ting i allmänhet. Många av orden i dramat Arnljot är ålderdomliga och kan vara svårbegripliga för 2000-talets svenskar. Som en liten hjälp kommer här en liten lista över vanligt förekommande ord. Annorstädes: på annan plats

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Den mest integritetskränkande handlingen en individ kan utsättas för måste vara just påtvingade

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden)

Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden) Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden) Tips 1: Repetera ordläxorna innan du läser det här, då blir det lättare att läsa. Tips 2: Det du måste kunna är markerat.

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

En ny eld! Av: Johannes Djerf

En ny eld! Av: Johannes Djerf En ny eld! Av: Johannes Djerf Vi ska idag börja med att läsa en bibeltext. Matt.21:12-17. Templet var det religiösa centrumet. Det var här Gud bodde. Det var en bestämd plats där Guds folk fick erfara

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20 Stockholm & jag! BILD PÅ MIG! Jag heter och jag är år Jag besökte Stockholm / 20 UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! och SAMLA dina MINNEN! Jag var där tillsammans med Vädret var och det var grader Här bodde jag Det roligaste

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken gör en sammanfattning av Amerikas historia och bildandet av USA. Den berättar om viktiga personer och händelser,

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLADET. Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit. KALMAR ADVENTKYRKA JANUARI 2015

FÖRSAMLINGSBLADET. Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit. KALMAR ADVENTKYRKA JANUARI 2015 FÖRSAMLINGSBLADET KALMAR ADVENTKYRKA JANUARI 2015 Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 kor 5:17 2015 efter Kristus eller 5776 efter skapelsen

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Stenåldern GRUNDBOKEN sid. 14

Stenåldern GRUNDBOKEN sid. 14 Stenåldern GRUNDBOKEN sid. 14 De första människorna var renjägare 1. Vilka var de första människorna som kom till Norden? 2. Varför hade renjägarna ingen fast bostad? 3. Vilka vapen använde renjägarna

Läs mer

Söderbyhus nr 2 Lördagen den 14 september 2013

Söderbyhus nr 2   Lördagen den 14 september 2013 Söderbyhus nr 2 Lördagen den 14 september 2013 1 Mauds hjärtliga välkomsttal. Vår förening fyller 30 år! 30 år är en lång men samtidigt en försvinnande kort tid. För vi bor ju på historisk mark där Torfast

Läs mer

Riddare död i krig. Idea utforskar om Hansans köpmän. Hansan. En dag hos bönderna

Riddare död i krig. Idea utforskar om Hansans köpmän. Hansan. En dag hos bönderna Journalister: 4:rorna från Sätunaskolan Drottning MARGARETA! Ida har träffat drottningen i ett spännande möte. Hansan Idea utforskar om Hansans köpmän Riddare död i krig. än En dag hos bönderna Matilda

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Hällristningarna i Torhamn

Hällristningarna i Torhamn Hällristningarna i Torhamn Berättelserna bakom en serie bronssmycken med hällarnas bilder som inspiration www.saraporle.com Jämjö E22 Mot Karlskrona Skearyd Attanäs Björkenäs Klakebäck Orranäs Sara Porle

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat

Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat traditioner från andra länder, bl a från Tyskland (t.ex.

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Frågor: 1. När skrevs artikeln? 2. Enligt Lotta finns det ett stort problem i skolan, vad är det? 3. Vad brer du på dina smörgåsar där hemma? 4.

Frågor: 1. När skrevs artikeln? 2. Enligt Lotta finns det ett stort problem i skolan, vad är det? 3. Vad brer du på dina smörgåsar där hemma? 4. Frågor: 1. När skrevs artikeln? 2. Enligt Lotta finns det ett stort problem i skolan, vad är det? 3. Vad brer du på dina smörgåsar där hemma? 4. Googla på vad Livsmedelsverket är för något och skriv med

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2014

SKOLPrOgram vår/sommar 2014 SKOLProgram vår/sommar 2014 VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VISNING I DET MEDELTIDA LÖDÖSE Under hela medeltiden var Lödöse Sveriges enda hamnstad på västkusten. Här

Läs mer

Samernas religion. Årskurs 4

Samernas religion. Årskurs 4 Samernas religion Årskurs 4 Sameland Sápmi Sameland heter på samiska Sápmi. Ingen vet exakt när samerna kom till Sápmi, men troligtvis var det mer än 5 000 år sedan. Den 6 februari är det samernas nationaldag!

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

FORSKNING. Den norske riksarkivarien Asgaut Steinnes har genom sin banbrytande undersökning Game! norsk skatteskipnad

FORSKNING. Den norske riksarkivarien Asgaut Steinnes har genom sin banbrytande undersökning Game! norsk skatteskipnad FORSKNING JARLDÖMENA I VÄSTERHAVET OCH ÖSTERSJÖN Av professor GERHARD HAFSTRöJI Den norske riksarkivarien Asgaut Steinnes har genom sin banbrytande undersökning Game! norsk skatteskipnad klarlagt de norska

Läs mer

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan,

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

3 Hur ska vi uppfatta naturen?

3 Hur ska vi uppfatta naturen? 3 HUR SKA VI UPPFATTA NATUREN? 27 3 Hur ska vi uppfatta naturen? Vi människor är i naturen och lever av naturen. När vi människor reflekterar över naturen kan vi uppfatta den på olika sätt. Som en maskin

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer