BEFATTNINGARNA NIVÅVIS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEFATTNINGARNA NIVÅVIS"

Transkript

1 1 (7) Principer och fyrstegsmodellen för undervisnings- och forskningspersonal vid Helsingfors universitet Anvisning är en sammanställning av principer som gäller undervisnings- och forskningspersonalen och som ingår i olika beslut, i instruktionen och i kollektivavtalet, och en beskrivning av fyrstegsmodellen sådan den är för närvarande. Anvisningen har behandlats i undervisningsoch forskningspersonalens bedömningsgrupp. Införandet av fyrstegsmodellen och modellens syfte Undervisnings- och forskningspersonalens fyrstegsmodell infördes vid Helsingfors universitet (rektorns brev ). Modellen beskriver hur undervisnings- och forskningspersonal placeras på karriärnivåer i fyra steg enligt befattning. Modellen har gjort befattningsstrukturen tydligare och enhetligare och har skapat en ram för den akademiska karriärutvecklingen. Den stöder också universitetets strategiska mål som är att vara ett av de 50 bästa universiteten i världen. BEFATTNINGARNA NIVÅVIS Nedan presenteras olika befattningars placering i fyrstegsmodellen och behörighetsvillkoren enligt instruktionen (Instruktionen ). Dessutom nämns inom parentes de kravnivåer för undervisnings- och forskningspersonal enligt lönesystemet som befattningarna placeras inom. FJÄRDE NIVÅN Professor (kravnivå 8 10, undantagsvis 11) Av den som anställs som professor förutsätts doktorsexamen, vetenskaplig kompetens på hög nivå, förmåga att meddela på forskning baserad undervisning på hög nivå och förmåga att vara handledare för examensarbeten, förmåga till akademiskt ledarskap samt bevis på internationellt samarbete inom sitt forskningsområde. Forskningsledare och förste intendent (kravnivå 8 10, undantagsvis 11) Av den som anställs som forskningsledare eller förste intendent krävs motsvarande meriter som av den som anställs som professor, dock så att vid bedömningen av meriterna beaktas i synnerhet vetenskapligt arbete och resultatrik verksamhet som ledare av en forskningsgrupp, framgång i att skaffa extern forskningsfinansiering och bevis på internationellt samarbete inom forskningen.

2 2(7) TREDJE NIVÅN Universitetslektor och klinisk lärare (kravnivå 5 7, undantagsvis 8) Av den som anställs som universitetslektor eller klinisk lärare krävs lämplig doktorsexamen, förmåga att meddela högklassig, på forskning baserad undervisning och förmåga att vara handledare för examensarbeten. Som klinisk lärare kan dock anställas den som avlagt en lämplig licentiatexamen och är synnerligen väl förtrogen med området för anställningen. Universitetsforskare, äldre forskare, forskningskoordinator och intendent (kravnivå 6 7, undantagsvis 5) Av den som anställs som universitetsforskare, äldre forskare, forskningskoordinator eller intendent krävs doktorsexamen och bevis på vetenskapligt forskningsarbete samt den undervisningsförmåga som behövs i anställningen. Anställningen som universitetsforskare och äldre forskare kräver förmåga att leda en forskningsgrupp och skaffa extern forskningsfinansiering. Den som anställs som forskningskoordinator behöver i synnerhet förmåga att administrera forskningsprojekt och deras ekonomi. När dessa anställningar tillsätts värdesätts vetenskapligt arbete utomlands och bevis på internationellt samarbete. Avsikten är att en forskningskoordinator också deltar i forskningen. Om det gäller den administrativa koordineringen av projekten används benämningen projektkoordinator eller koordinator som hör till övrig personal. På tredje och fjärde nivån ska målet vara fast anställning, eller för projektanställd personal åtminstone 3 5 år långa anställningsförhållanden i taget. Antalet anställningar och deras placering ska övervägas noga på dessa nivåer. Biträdande professor Denna befattningsbenämning används endast i undervisnings- och forskningspersonalens karriärsystem för tenure track-anställningar på viss tid som ska leda till den fjärde nivån och fast anställning som professor. Rektors beslut gäller tillämpningen av karriärsystemet. ANDRA NIVÅN Forskardoktor (kravnivå 5) Av den som anställs som forskardoktor krävs doktorsexamen, förmåga till självständigt vetenskapligt arbete och den undervisningsförmåga som behövs i anställningen. Befattningen är en post doc-anställning och man arbetar vanligen 3 5 år som forskardoktor. Universitetslärare (kravnivå 4 och 5) Av den som anställs som universitetslärare krävs lämplig högre högskoleexamen och erfarenhet av undervisning.

3 3(7) I synnerhet värdesätts pedagogisk utbildning, förmåga att producera läromedel och mångsidig undervisningsförmåga. Befattningsbenämningen används endast begränsat för praktiskt inriktade anställningar. FÖRSTA NIVÅN Doktorand (kravnivå 2 4, undantagsvis 1) Av den som anställs som doktorand krävs högre högskoleexamen och en godkänd forskningsplan. Dessutom krävs att doktoranden i samband med avläggandet av examen och på andra sätt har visat förmåga till och motivation för forskarstudier och avläggande av doktorsexamen enligt studie- och forskningsplanen. Som doktorand kan även anställas en studerande som vid sidan av sina studier för grundexamen genomför forskarstudier, om dessa grundar sig på ett system för forskarstudier som fastställts av fakulteten. Avsikten är att doktorander som står i anställningsförhållande till universitetet i rimlig omfattning också deltar i de gemensamma arbetsuppgifterna vid enheten. I arbetsplanen kan ingå undervisning och andra uppgifter vid enheten. T.ex. att doktoranderna handleder grundexamensstuderande som är i slutskedet av studierna, som ett slags "tutorlärare" inom sitt specialområde, har ansetts vara ett bra sätt att befordra avläggandet av examina. Målet är att doktorsexamen ska avläggas på fyra år. Av den anledningen ska medverkan i undervisning och andra uppgifter vara avpassade i arbetsplanen så att det är möjligt för doktoranden att färdigställa doktorsavhandlingen inom den utsatta tiden. Enligt kollektivavtalet rekommenderas att högst 5 procent av årsarbetstiden används för undervisning, och att undervisningen om möjligt anknyter till doktorandens forskningsområde. Det är också ändamålsenligt att beakta doktorsavhandlingen både när man ger uppgifter och överväger arbetsavtalets längd. T.ex. i slutet av anställningen kan det behövas en längre period för att färdigställa avhandlingen. Under den kan doktoranden vid behov befrias från andra uppgifter. I lönesystemet börjar doktoranden vanligen på kravnivå 2 och avancerar till kravnivå 3 när doktorsavhandlingen och forskarstudierna har avancerat planenligt, publiceringen har inletts, eller, om avhandlingen är en monografi, arbetet har framskridit så att ungefär hälften återstår. Kravnivån är 4 ungefär ett år före disputationen. Läkare/tandläkare/veterinär under specialisering (kravnivå 4 5) Målet är specialisering i en medicinsk, odontologisk eller veterinärmedicinsk specialitet. En del av arbetstiden används till specialiseringsstudier. Forskningsassistent och undervisningsassistent (kravnivå 1) Endast en grundexamensstuderande kan anställas som forskningsassistent eller undervisningsassistent. Avsikten är att arbetet ska anknyta till den studerandes egna studier. Om uppgifterna inte anknyter till studierna, hör den anställda till övrig personal och är t.ex. teknisk assistent. Den uppgiftsrelaterade lönedelen är minst 75 procent av lönen i kravnivå 1.

4 4(7) ALLMÄNNA PRINCIPER SOM GÄLLER UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSO- NAL Doktorsexamen är behörighetsvillkor Utgångspunkten är att forskningen och undervisningen är nära sammankopplade. Av det följer principen att alla som hör till undervisnings- och forskningspersonalen forskar och undervisar, och att doktorsexamen är ett behörighetsvillkor för anställningarna. Undantag är doktorander på nivå ett, läkare/tandläkare/veterinärer under specialisering samt forskningsassistenter och undervisningsassistenter (grundexamensstuderande). Anställningen som universitetslärare är ett undantag eftersom behörighetsvillkoret är magisterexamen. Användningen av befattningsbenämningen är begränsad till praktiska undervisningsuppgifter som på grund av arbetets art inte är förknippade med forskning. Det kan inte finnas många sådana anställningar vid universitetet. En typisk sådan anställning är en lärare vid Språkcentrum (rektorns brev ). Avsikten är inte att en universitetsläraranställning ska ändras till en universitetslektorsanställning, även om den som innehar anställningen avlägger doktorsexamen, utan universitetslektorsanställningar tillsätts alltid genom öppet ansökningsförfarande. Behörighetsvillkor för anställning som klinisk lärare är i regel doktorsexamen, men enligt instruktionen kan också den som avlagt en lämplig licentiatexamen och är synnerligen väl förtrogen med området för anställningen anställas som klinisk lärare. (Instruktionen 56 ). Magistrar kan inte anställas som projektforskare Tidigare fanns det en anställning som projektforskare på nivå 1 som hade magisterexamen som behörighetsvillkor. Till anställningen hörde inte att innehavaren skulle skriva doktorsavhandling och bedriva forskarstudier. Eftersom dessa projektforskare inte har någon möjlighet att avancera i fyrstegsmodellen, är det inte ändamålsenligt att placera anställningen bland undervisnings- och forskningspersonalen. Av den anledningen stryks befattningsbenämningen projektforskare i fyrstegsmodellen. Om det finns ett behov att anställa en magister t.ex. i ett projekt som genomförs med extern finansiering, hör anställningen till övrig personal och befattningsbenämningen väljs bland befattningsbenämningarna för övrig personal. Sådana benämningar är t.ex. koordinator, projektkoordinator, projektplanerare, laboratoriekoordinator och laboratorieingenjör.

5 5(7) BESLUTANDERÄTT I REKRYTERINGEN Enligt universitetslagen fattar rektorn beslut om anställning av personal. Rektorn har delegerat sin beslutanderätt vid rekryteringen av undervisnings- och forskningspersonal till kanslern när det gäller professorer (rektors beslut , nr 193/2009, ändrat , nr 039/2010) och till dekanus och prefekterna när det gäller övrig undervisnings- och forskningspersonal. Kanslern anställer professorer Kanslern beslutar på det sätt som bestäms i instruktionen (instruktionen ) om den som genom ansökningsförfarandet föreslås eller om den som man har för avsikt att kalla till professuren kan anställas som professor i ett anställningsförhållande på minst två år. Arbetsavtalet som ingås med professorn undertecknas efter kanslerns beslut av dekanus i en fakultet och av ordföranden för direktionen i en fristående institution. Om professuren är placerad vid en fristående institution, hör beslutsfattandet i ärendet till kanslern om anställningsförhållandet omfattar minst ett år. Dekanus rekryteringsuppgifter Om fakulteten har institutioner, anställer dekanus fakultetens gemensamma personal och annan personal som inte hör till institutionernas personal. I en fakultet som inte har institutioner anställer dekanus all personal (med undantag av professorer). När anställningsförhållandet är minst fem år långt ger fakultetsrådet sitt utlåtande innan dekanus fattar beslut om anställningar som hör till nivå 3 i fyrstegsmodellen eller en anställning som forskningsledare. Prefektens rekryteringsuppgifter Prefekten anställer all personal vid institutionen (med undantag av professorer). När anställningsförhållandet är minst fem år långt ger fakultetsrådet sitt utlåtande innan prefekten fattar beslut om anställningar som hör till nivå 3 i fyrstegsmodellen eller en anställning som forskningsledare. Direktören för en fristående institutions rekryteringsuppgifter Direktören för en fristående institution anställer all personal vid institutionen (med undantag av professorer). Detta gäller också fristående institutioner som hör till en fakultet. När anställningsförhållandet är minst tre år långt ger institutionens direktion sitt utlåtande innan institutionens direktör fattar beslut om anställningar som hör till nivå 3 i fyrstegsmodellen eller en anställning som forskningsledare. Man kan begära direktionens utlåtande också i andra rekryteringar beroende på praxis och enligt behov. Vid behov kan också den fristående institutionens vetenskapliga råd eller ett motsvarande organ ge ett utlåtande.

6 6(7) ANSTÄLLNINGSFÖRHÅLLANDETS LÄNGD OCH ANSTÄLLNING PÅ VISS TID På första och andra nivån är anställningarna visstidsanställningar. Undantag är universitetslärare som är en fast anställning där rekryteringen sker enligt samma principer som rekryteringen av universitetslektorer. På den tredje och fjärde nivån ska målet vara fast anställning, eller för projektanställd personal åtminstone 3 5 år långa anställningsförhållanden. Antalet anställningar och deras placering ska övervägas noga på dessa nivåer. När man planerar tillsättningen av professurer i samband med uppgörandet av personalplanen ska man överväga möjligheten och behovet att använda karriärsystemet (tenure track) vid rekryteringen. I så fall tillämpas den separata anvisning som utfärdats genom rektorns beslut ( ). Under ett år långa visstidsanställningar endast i undantag En visstidsanställnings minimilängd är ett år, ifall det inte finns särskilda skäl att avvika från principen. Ett sådant skäl kan t.ex. vara ett vikariat som är kortare än ett år. (Kontrollen över personalkostnader och god personalpolitik ). I och med att anställningsförhållanden som är kortare än ett år inte längre förekommer, lönar det sig inte alltid att ta emot extern finansiering om pengarna endast räcker till ett par månaders anställning. Då knyter man inte sådana personer till universitetet som antagligen inte har någon framtid där. DEN TOTALA ARBETSTIDEN OCH ARBETSPLANERNA (Kollektivavtalet) Undervisnings- och forskningspersonalen omfattas på alla nivåer av den årliga totala arbetstiden som är timmar. Undantag är forskningsassistenter och undervisningsassistenter, som enligt kollektivavtalet inte omfattas av bestämmelserna om total arbetstid. Genom ett separat beslut av arbetsgivaren kan en person som hör till undervisnings- och forskningspersonalen lämnas utanför den totala arbetstiden, om arbetsuppgifterna förutsätter att arbetet utförs i universitetets lokaler under regelbundna arbetstider eller inom den flexibla arbetstiden. Det väsentliga när det gäller den totala arbetstiden är att alla som omfattas av den årligen tillsammans med sin chef gör upp en arbetsplan före läsårets början. Avsikten är att arbetsplanerna för enhetens hela personal görs upp samtidigt så att man beaktar den undervisning som enheten ansvarar för och ska ordna enligt undervisningsprogrammet och andra uppgifter som man ansvarar för gemensamt. Slutresultatet ska vara en jämn fördelning av uppgifterna. När man gör upp arbetsplanen och bestämmer mängden uppgifter ska man också fästa avseende vid personalens kraftresurser och välbefinnande. Utgångspunkten är att var och en som hör till undervisnings- och forskningspersonalen både

7 7(7) forskar och undervisar, men målsättningen kan vara att alla turvis får en möjlighet att forska under en period som är fri från undervisning och administrativt arbete. Alla arbetsplaner godkänns slutligen av enhetens chef, alltså dekanus, prefekten eller direktören för en fristående institution. Kollektivavtalets bestämmelser om den totala arbetstiden innehåller inte semester på samma sätt som i fråga om vad som avtalats för den övriga personalen. Den årliga arbetstiden timmar har dock beräknats utifrån antagandet att den anställda har möjlighet till en befrielse från uppgifterna som motsvarar semester.

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

FAKULTETSRÅDET VID JURIDISKA FAKULTETENS BESLUT OM BEAKTANDE AV UNDERVISNINGSFÖRMÅGAN VID ANSTÄLLNING AV UNDERVISNINGSPERSONAL

FAKULTETSRÅDET VID JURIDISKA FAKULTETENS BESLUT OM BEAKTANDE AV UNDERVISNINGSFÖRMÅGAN VID ANSTÄLLNING AV UNDERVISNINGSPERSONAL (Översättning) FAKULTETSRÅDET VID JURIDISKA FAKULTETENS BESLUT 28.9.2010 OM BEAKTANDE AV UNDERVISNINGSFÖRMÅGAN VID ANSTÄLLNING AV UNDERVISNINGSPERSONAL Med undervisningspersonal avses i detta beslut undervisnings-

Läs mer

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner BREV 1 (2) 5 maj 2010 Till fakulteter och fristående institutioner INTRODUKTION AV KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONALEN Styrelsen för Helsingfors universitet har vid

Läs mer

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016.

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 14.11.2011 ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET

INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET INSTRUKTION 1(14) vid Helsingfors universitet INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av högskolans styrelse 22.2.2016 Innehåll 1 Allmänna bestämmelser...

Läs mer

Denna anvisning innehåller praktisk information och rekommendationer för rekrytering av personal.

Denna anvisning innehåller praktisk information och rekommendationer för rekrytering av personal. Bilaga 2 1(5) till rektors beslut 193/2009 11.11.2009 REKRYTERINGSANVISNING FÖR HELSINGFORS UNIVERSITET Denna anvisning innehåller praktisk information och rekommendationer för rekrytering av personal.

Läs mer

PERSONALINSTRUKTION FÖR ÅBO AKADEMI

PERSONALINSTRUKTION FÖR ÅBO AKADEMI PERSONALINSTRUKTION FÖR ÅBO AKADEMI Godkänd av Åbo Akademis styrelse den 17.8.2017 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Personalinstruktionens tillämpningsområde I personalinstruktionen definieras principerna för rekrytering

Läs mer

HELSINGFORS UNIVERSITETS PERSONALPOLITISKA RIKTLINJER

HELSINGFORS UNIVERSITETS PERSONALPOLITISKA RIKTLINJER Bilaga till rektors beslut 97/2013 22.5.2013 HELSINGFORS UNIVERSITETS PERSONALPOLITISKA RIKTLINJER Personalpolitikens utgångspunkt och mål Helsingfors universitets personalpolitik utgår från att universitetet

Läs mer

Professuren i medicinsk genetik är på deltid (35 %) och tillsätts för fem år.

Professuren i medicinsk genetik är på deltid (35 %) och tillsätts för fem år. 1(5) Beskrivning av verksamhetsfält och tillsättningsanvisning för professur Professor i medicinsk genetik arbetsuppgifter, område, placering, lön Arbetsuppgifter och område Professorn ska enligt 33 i

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET

INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET INSTRUKTION 1(19) vid Helsingfors universitet INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av högskolans styrelse Till 40 har fogats ett nytt moment 1.3.2010.

Läs mer

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6.

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6. SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av styrelsen 5.6.2018 Bedömning av undervisningsförmågan Undervisningsförmågan bedöms i samband med tillsättning av undervisnings-

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

Redogörelse för anställning av professor i vårdvetenskap

Redogörelse för anställning av professor i vårdvetenskap Redogörelse för anställning av professor i vårdvetenskap Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland med campus i Åbo,

Läs mer

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor/biträdande professor i svenska språket inom Tenure track-systemet

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor/biträdande professor i svenska språket inom Tenure track-systemet Godkänd av rektor för Åbo Akademi 19.4.2017 Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring

Läs mer

ANSTÄLLNINGEN SOM SVENSKSPRÅKIG PROFESSOR I CIVIL- OCH HANDELSRÄTT

ANSTÄLLNINGEN SOM SVENSKSPRÅKIG PROFESSOR I CIVIL- OCH HANDELSRÄTT Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 9.10.2014 (översättning) ANSTÄLLNINGEN SOM SVENSKSPRÅKIG PROFESSOR I CIVIL- OCH HANDELSRÄTT BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens uppgifter

Läs mer

REKTORS BESLUT 120/2012 1 (5) 15.6.2012. Till fakulteterna, de fristående institutionerna och Centralförvaltningen INFÖRANDE AV REKRYTERINGSFÖRBUD

REKTORS BESLUT 120/2012 1 (5) 15.6.2012. Till fakulteterna, de fristående institutionerna och Centralförvaltningen INFÖRANDE AV REKRYTERINGSFÖRBUD REKTORS BESLUT 120/2012 1 (5) 15.6.2012 Till fakulteterna, de fristående institutionerna och Centralförvaltningen INFÖRANDE AV REKRYTERINGSFÖRBUD Rekryteringsförbudets bakgrund och syften Helsingfors universitets

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET

INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET INSTRUKTION 1(21) vid Helsingfors universitet INSTRUKTION FÖR SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av högskolans styrelse Högskolans styrelse har gjort följande ändringar

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Redogörelse för anställning av professor i pedagogik, företrädesvis tillämpad pedagogik, enligt tenure track förfarande

Redogörelse för anställning av professor i pedagogik, företrädesvis tillämpad pedagogik, enligt tenure track förfarande o ffi\ Åbo Akademi Pedagogik och välfärds studier ABO AKADEMI 1 2.05. 1 5 Onr~B1 lid, P / P1 Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll Övergripande bedömningsgrunder... 3 universitetslektor

Läs mer

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor (assistant professor)/biträdande professor (associate professor) i nationalekonomi.

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor (assistant professor)/biträdande professor (associate professor) i nationalekonomi. Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor / biträdande professor i tillämpad psykologi (Tenure track)

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor / biträdande professor i tillämpad psykologi (Tenure track) Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

1. BEFATTNINGEN OCH DESS UPPGIFTSOMRÅDE

1. BEFATTNINGEN OCH DESS UPPGIFTSOMRÅDE Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

forskardoktor biträdande professor professor forskardoktor (assistant professor) biträdande professor (associate professor) eller professor

forskardoktor biträdande professor professor forskardoktor (assistant professor) biträdande professor (associate professor) eller professor Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

Redogörelse för anställningen av en biträdande professor eller professor i logopedi (Tenure track)

Redogörelse för anställningen av en biträdande professor eller professor i logopedi (Tenure track) Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration 16.8.2013 Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration Helsingfors universitets styrelse beslutade 24.4.2013 att universitetet i sin doktorsutbildning övergår till en struktur

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

ANSTÄLLNINGEN SOM PROFESSOR I UPPHOVSRÄTT

ANSTÄLLNINGEN SOM PROFESSOR I UPPHOVSRÄTT Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 10.10.2012 ANSTÄLLNINGEN SOM PROFESSOR I UPPHOVSRÄTT BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens uppgifter och verksamhet Juridiska fakulteten

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor / biträdande professor i nordisk etnologi inom Tenure track-systemet

Redogörelse för anställningen av en forskardoktor / biträdande professor i nordisk etnologi inom Tenure track-systemet Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi = Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 juni 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

1. BEFATTNINGEN OCH DESS UPPGIFTSOMRÅDE

1. BEFATTNINGEN OCH DESS UPPGIFTSOMRÅDE Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska

Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska = Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 12 november 2007. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Förslag fastställd av Institutionsstyrelsen 2011-10-28 Reviderad 2012-02-13 Reviderad 2015-03-27 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (21) 2010-12-03 Dnr SU 601-3485-10 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-12-03 att gälla fr.o.m.

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Dnr: U 2013/767 Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 19 december 2013. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser.

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser. U 2018/718 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNING I S T A T I S T I K VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNING I S T A T I S T I K VID STOCKHOLMS UNIVERSITET STOCKHOLMS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNING I S T A T I S T I K VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Studieplanen för forskarutbildning i statistik är fastställd

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska

Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 1 oktober 2007. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet

Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet BESLUT 2008-09-18 Dnr G213 3740/08 Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-universitetets fakultetsnämnd vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand MITTUNIVERSITETET 2008-09-10 Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 Marianne Wiktorin Dnr 2011/771 Bil 35 Rektors kansli 2011-05-30 Fastställd av Högskolestyrelsen 2011-06-10 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 INLEDNING Vid varje högskola ska högskolestyrelsen

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap = Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2 juni 2008. Studieplanen

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Reviderad 2012-02-13 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Denna arbetsordning syftar till att vara en vägledning för institutionens

Läs mer

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen SPRÅKFAK Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen Reviderad och fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2013-03-21 Innehållsförteckning Kompletterande

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska

Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska = Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 18 januari 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Studieplan för doktorsexamen i romanska språk

Studieplan för doktorsexamen i romanska språk Studieplan för doktorsexamen i romanska språk Planen avser utbildning på forskarnivå i italienska med litteraturvetenskaplig inriktning inom examensämnet romanska språk Studieplanen är fastställd av humanistiska

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska

Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 10 oktober 2007. Studieplanen kompletteras med följande dokument, tillgängliga

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/633 Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med utbildningsvetenskaplig inriktning Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i tillämpad informationsteknologi vid ITuniversitetet

Studieplan för forskarutbildningen i tillämpad informationsteknologi vid ITuniversitetet BESLUT 2008-09-18 Dnr G213 3740/08 Studieplan för forskarutbildningen i tillämpad informationsteknologi vid ITuniversitetet vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-universitetets fakultetsnämnd

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap 2007-09-28 Dnr G 213 1227/07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U2015/732 Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 26 november 2015.

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 1 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2014/137 Inledning Fastställt av Högskolestyrelsen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Redogörelse om tillsättning av tjänsten som professor i vuxenpedagogik

Redogörelse om tillsättning av tjänsten som professor i vuxenpedagogik PEDAGOGISKA FAKULTETEN Redogörelse om tillsättning av tjänsten som professor i vuxenpedagogik 1. Tjänsten Tjänsten som professor i vuxenpedagogik (vakans nr 004) inrättades 13.6.1995 som en biträdande

Läs mer

Forskarkollegiums verksamhetsprinciper och kriterier vid val av forskare

Forskarkollegiums verksamhetsprinciper och kriterier vid val av forskare FORSKARKOLLEGIUM VID HELSINGFORS UNIVERSITET ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Forskarkollegiums verksamhetsprinciper och kriterier vid val av forskare Forskarkollegium grundades 1.1.2001 som en fristående institution

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet U 2013/69 Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 2013-02-21. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor Dnr TEOLFAK 2016/42 Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor vid teologiska fakulteten Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2016-09-05

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig inriktning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets 1 (2) 2012-03-12 Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultetsnämnden 2012-03-12, reviderad genom delegationsbeslut

Läs mer

FORSKARKOLLEGIUMS VERKSAMHETSPRINCIPER OCH KRITERIER VID VAL AV FORSKARE

FORSKARKOLLEGIUMS VERKSAMHETSPRINCIPER OCH KRITERIER VID VAL AV FORSKARE FORSKARKOLLEGIUM VID HELSINGFORS UNIVERSITET CORE FELLOWSHIP UTLYSNING 2017 ANVISNING FÖR ANSÖKAN FORSKARKOLLEGIUMS VERKSAMHETSPRINCIPER OCH KRITERIER VID VAL AV FORSKARE Forskarkollegium grundades 1.1.2001

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Forskarkollegiums verksamhetsprinciper och kriterier vid val av forskare

Forskarkollegiums verksamhetsprinciper och kriterier vid val av forskare FORSKARKOLLEGIUM VID HELSINGFORS UNIVERSITET ANVISNING FÖR ANSÖKAN Forskarkollegiums verksamhetsprinciper och kriterier vid val av forskare Forskarkollegium grundades 1.1.2001 som en fristående institution

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng U 2018/719 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/798 Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Allmän studieplan för licentiatexamen i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2 juni 2008. Studieplanen

Läs mer

Anställningsordning för Högskolan Kristianstad

Anställningsordning för Högskolan Kristianstad Reviderad och fastställd av högskolestyrelsen 2015-06-11 Reviderad och fastställd av högskolestyrelsen 2013-06-19 Dnr 2012-141-82 Anställningsordning för Högskolan Kristianstad Sida 2 av 22 Innehåll Rekryteringspolicy...

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/264 Allmän studieplan för doktorsexamen i historia Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016 och ersätter

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i latin

Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 12 november 2007 (ändrad den 12 oktober 2011). Studieplanen kompletteras

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriet

Undervisnings- och kulturministeriet Undervisnings- och kulturministeriet Ärende: Professorsförbundets utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om utkastet till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/808 Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000

Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000 Dnr I F 9 5307/1999 1 (5) Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000 Lönepolitiken har till grundläggande syfte att medverka till att universitetet

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i religionsvetenskap

Allmän studieplan för doktorsexamen i religionsvetenskap Allmän studieplan för doktorsexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008 (ändrad den 29 augusti 2011). Studieplanen

Läs mer

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson Kompetensförsörjning Umeå universitet InFuturum 2016 Hans Adolfsson Organisation 3 Universitetet i siffror 4 Vision 2020 5 6 Verksamhetsplan och delmål Verksamhetsplaner upprättas såväl centralt som på

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/803 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer