Projekt Effekt. Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611. Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Effekt. Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611. Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB"

Transkript

1 Projekt Effekt Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611 Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB Projektgrupp 3: Peter Andersson Rasmus Karlsson Tobias Johansson Lars Wöldern Meri Stakovska

2 Sammanfattning Effect Reklambyrå AB (ER) vill effektivisera processen med att varje månad manuellt hämta ut statistik från sociala medier och analysverktyg för deras kunders räkning. För att ta få fram applikationen som ska hantera all denna funktionalitet har ER givit projektgrupp 3 uppdraget att skapa denna applikation. Målet är att Effect Reklambyrå med applikationen ska kunna skapa ett konto till varje kund i vår applikation och därefter hämta all data automatiskt som sedan delas in efter månader. Rollerna inom projektgruppen fördelades under uppstartsveckan och alla i projektgruppen har haft samma roller under hela projektets gång. Däremot har rollerna inom utvecklings teamen varit lite mer flytande. Projektet har genomförts iterationsvis där varje veckolång iteration ingick i Unified-Process-faserna. Gruppen hade schemalagda möten måndag till onsdag varje iteration där arbetsuppgifter delades upp bland annat. Kommunikation hölls också genom Slack utanför mötena. Applikationen är byggd med NodeJS eftersom det var det gruppen hade mest erfarenhet med, och strukturen är en klassisk klient-server modell. Grundfunktionaliteten i applikationen är på plats och projektets olika delar är väl dokumenterade. Även om det, som alltid, finns saker att förbättra så känner vi att vi lämnar över ett projekt till kunden som har goda förutsättningar att vidareutvecklas vid uppkomst av nya behov. En kund som har varit väldigt öppen för olika lösningar på problem. Detta har gjort att vi som grupp inte blivit pressade att utföra arbetet på ett visst sätt utan istället kunnat utföra arbetet på ett sätt som vi ansett varit bra för alla parter involverade i projektet.

3 Innehållsförteckning 1 Inledning/bakgrund 2 Syfte och mål 3 Projektorganisation 3.1 Roller 3.2 Utvecklingsteam Inception - Elaboration - Construction 3.3 Utvecklingsteam Construction - Transition 4. Genomförande 4.1 Metodik 4.2 Teknik 5 Resultat och avvikelser 6 Slutsats 7 Förslag på vidareutveckling 8 Eventuell övertagande organisation 9 Litteraturförslag/dokumentationshänvisning 10 Förslag till förbättringar inför kommande projekt

4 1 Inledning/bakgrund Effect Reklambyrå AB (ER) vill effektivisera processen med att varje månad manuellt hämta ut statistik från sociala medier och analysverktyg för deras kunders räkning. Exempelvis sociala medier såsom YouTube, LinkedIn och Facebook med mera. Några av analysverktygen som ska inkluderas i applikationen är Tynt och Google Analytics. Detta genom att låta bygga en applikation som automatiserar det idag manuella arbetet med att inhämta statistik från de sociala medierna och analysverktygen, för att sedan spara statistiken och presentera statistiken i en rapport på ett visuellt tilltalande sätt. Effect Reklambyrå vill även att det i statistikrapporten för applikationen ska gå att mata in egen text för att kunna sammanfatta rapporten, samt kunna ge förslag på optimering och rekommendationer till kund. Applikationen ska också kunna hantera två användarroller, admin och vanliga användare. Admin ska kunna ta fram rapporter för andra användare. För att ta få fram applikationen som ska hantera all denna funktionalitet har ER upprättat en kontakt med Linnéuniversitet. Linnéuniversitet som i sin tur gett vår grupp, projektgrupp 3 uppdraget att skapa denna applikationen. Vår projektgrupp 3 består av fem medlemmar som alla har arbetat på distans. Till vårt förfogande har vi haft 180 timmar per medlem över 12 veckor för att skapa applikationen som Effect Reklambyrå eftersöker.

5 2 Syfte och mål I sitt arbete med att löpande rådgiva kunder kring marknadsföring i sociala medier använder Effect Reklambyrå dessa månadsrapporter. Effects Art Director skriver sammanfattning, optimeringsförslag och rekommendation i en rapporten varje månad och diskuterar sedan dessa med kund. I nuläget använder Effect Reklambyrå 9 st olika Sociala Medier med planer på att lägga till flera. Innan vår applikation så framställde Effect Reklambyrå dessa rapporter manuellt vilket i takt med att företaget har blivit en växande uppgift. Med 20 kunder och 9 olika sociala kanaler krävs det 180 st manuella in- och utloggningar på alla olika siter och därefter manuell copy paste till excel för att skapa dessa rapporter, varje månad. Målet är att automatisera denna process åt Effect - nu kan Effect Reklambyrå skapa ett konto till varje kund i vår applikation och därefter hämtas all data automatiskt och delas in efter månader. Effect Reklambyrå kan sedan hantera alla sina rapporter på ett ställe i vår applikation och där lägga in sina rapporter.

6 3 Projektorganisation 3.1 Roller Rollerna inom projektgruppen fördelades under uppstartsveckan och alla i projektgruppen har haft samma roller under hela projektets gång. 3.2 Utvecklingsteam Inception - Elaboration - Construction I början av projektet har vi haft ganska fasta ansvarsområden i gruppen då det kommer till utvecklingen. Detta då det i början var mycket jobb med att upprätta struktur och rutiner för hur vi som grupp skulle arbeta under projektet. Vi beslutade att utvecklingen för front-end och back-end skulle ske i grupper om två så det fanns möjlighet att ta hjälp av varandra om något problem uppstår i utvecklingen av applikationen. På så vis minskade också risken för att utvecklingen av applikationen skulle stanna upp om någon i gruppen blev frånvarande av någon anledning.

7 3.3 Utvecklingsteam Construction - Transition I slutfaserna av projektet då rutiner och strukturen för testningen var etablerade så fick Peter en mer flytande roll i utvecklingen och hjälpte till där det behövdes i projektet. Testningen fortsattes också skötas av Peter. Gällande front-end och back-end blev också ansvarsområdena lite mer flexibla och alla hjälpte till där det behövdes. Det skedde även lite av ett byte i ansvaret då Meri gick över mer och arbetade på back-enden. Rasmus gick från att arbeta mer med back-enden till att jobba med front-enden. Rotationen gav lite ny energi till gruppen. 4. Genomförande Projektet utfördes iterationsvis där varje iteration pågick under en vecka. Det var tänkt att varje gruppmedlem skulle lägga runt 180 timmar på projektet, så runt 20 timmar planerades för varje iteration eftersom det var 9 iterationer totalt. Varje iteration ingick i någon utav Unified-Process-faserna, Inception, Elaboration, Construction, och Transition. I inceptionfasen upprättades kontakt med kunden Effect så tidigt som möjligt för att bestämma krav och omfattning på projektet för att sedan kunna fastställa visionen och projektplanen. Att bestämma roller i gruppen, konfliktkontrakt, och att hitta och dokumentera risker ingick också i inception. Tanken med inceptionfasen var att ta reda på om projektet är genomförbart, och möjligtvis vad som behöver göras om det inte är det. Elaborationfasen var till för att bestämma hur projektet skulle utföras rent tekniskt, alltså saker som mjukvaruarkitekturen för systemet och vilka tekniker, verktyg, och standarder som skulle användas. Själva grunden av applikationen påbörjades också i elaborationfasen. I constructionfasen var det dags att implementera systemet enligt planeringen och dokumentationen. Transitionfasen var den sista fasen och där färdigställdes all dokumentation och kod, för att sedan levereras till kunden.

8 4.1 Metodik Möten & Kommunikation För att få rutin på arbetet hade gruppen schemalagda tider måndag-onsdag, men fler tider lades även till vid behov. Möten/samlingar hölls under dessa dagarna på morgnarna för att alla skulle veta vad som behövde göras och vilka arbetsuppgifter de hade. Dessa mötena varierade i längd beroende på hur mycket som behövde diskuteras men för det mesta var de bra och produktiva. Som projektledare var Tobias oftast den som höll i mötena. Kundmöten med Effect hölls regelbundet med några veckors mellanrum för att ge uppdateringar på projektets framsteg och för att försäkra oss om att det inte sker något missförstånd. Varje måndag hölls det också ett handledarmöte med handledaren Tobias Ohlsson där eventuella frågor togs upp och diskuterades. Alla möten hölls i Google Hangouts med Skype som alternativ om Hangouts krånglade. Förutom mötena höll gruppen kontakt via vår Slack-kanal där samtliga var väldigt aktiva. Alla kollade Slack ofta och var aktiva vilket gjorde att vi kunde använda det för att ställa frågor och diskutera med varandra utanför mötena, och även meddela om vi inte kan vara med på mötet bland annat. Tidrapportering gjordes i Toggl. Github användes för versionshantering och även för att spara dokumentationen i wikin. Waffle.io är ett bra verktyg för Github repositorier och det användes för att hålla koll på issues. Arbetsflöde En typisk iteration var att på måndagen hölls först handledarmötet. Efter det var det oftast ett kort återkopplingsmöte för gruppen, som sedan började jobba med sina arbetsuppgifter var för sig (men höll alltid kontakt med resten av gruppen genom Slack). Arbetet fortsatte på tisdag och onsdag, eller så tilldelades gruppens medlemmar nya arbetsuppgifter på gruppmötena på morgnarna. Det var inget tvång att bara jobba på dessa dagarna eftersom var och en ansvarade mycket för att göra sina arbetsuppgifter, så arbetet fortsatte ofta resten av veckan också. 4.2 Teknik Vi bestämde oss tidigt för att göra en NodeJS-applikation eftersom det var det alla kände sig mest bekväma med, och kunden hade inte direkt några invändningar mot det. Vår applikation är uppbyggd med en ganska klassiskt klient-server modell, där servern hanterar kommunikation med databasen, autentiseringsservern, och API:erna. Express.js användes som webbapplikationsramverk, och Handlebars.js samt Bootstrap användes för att rendera i klienten.

9 Servern och klienten var väldigt separerade och behandlades som två skilda delar både kodmässigt och allmänt, vilket är därför dem delades upp till två olika team i gruppen, back-end och front-end. Här är ett diagram som visar de olika delarna på ett översiktligt plan. Det var först lite diskussion om vilken databas som skulle användas för applikationen, antingen Firebase eller MongoDB. Firebase var bra på att hantera realtidsdata men i slutändan valdes MongoDB med Robomongo eftersom det var det backend-teamet hade mest erfarenhet av och det verkade också lättast att sätta upp. 5 Resultat och avvikelser Systemet innefattar användarkontohantering via en tredje part och möjliggör på så sätt att kunden kan lägga upp sina användare (kundens kunder) samt hantera dessa konto i form av uppdatera, sökning, borttagning och rollfördelning. Dessa konto kan sedan användas för att logga in i applikationen där man kan autentisera sig mot sociala medier för att låta applikationen hämta statistik. Statistiken kan, i ett förhandsgranskningssteg, kompletteras med rekommendationer och förslag till förbättringar och sparas i form av rapporter. Rapporter kan ses i webbläsaren men också hämtas i pdf-format.

10 Konfiguration av mätdata som ligger till grund för rapport Resultatet är en nerladdningsbar PDF-fil.

11 Med leveransen till kund ingår, förutom själva applikationen, dokumentation för systemet. Dokumentationen är kontinuerligt framarbetad och innehåller t.ex. metoder och verktyg vi arbetat med, hur vi arbetat, vad vårt arbete är grundat på och hur applikationen fungerar samt beskrivningar på densamma. Dokumentation ger både en bred och djup förståelse om utvecklingsprocessen och dess resultat. Se full dokumentation för en mer komplett översikt. Även om en del infrastruktur för automatisk testning sattes upp så kom den inte i tillräckligt fullgott skick för att användas så mycket som det behövdes. Konsekvensen, och det vi hade velat motverka, har varit att nya ändringar påverkat gamla ändringar på ett mer svårupptäckt sätt. Testningen har istället fått ske manuellt med utgångspunkt från baskrav och övriga krav. Det har fungerat förhållandevis bra p.g.a. relativt få krav och tydlig kravdokumentation. Dock har testningen fått ske oönskat sent i utvecklingsstadiet vilket har lett till att finputsning och utseendejusteringar inte hunnit komma till sin fulla rätt. Vi har kunnat verifiera att basfunktionaliteten, baserat på de explicita krav som kunden uppgett, fungerar som tänkt. Kraven har varit tydliga och mödan har mer varit av teknisk natur än att försöka tolka kraven. Det har dock varit svårt att få tid avsatt till mer implicita krav som säkerhet och felhantering. Inför ett sista kundmöte stämde vi av att grundfunktionaliteten uppfyllts för att sedan på kundmöte återigen verifiera detsamma. Vi tror dock att det krävs mer tid för att kunden skall kunna avgöra om projektets resultat, med applikation och dokumentation, uppfyller det behov som fanns från början. Överlag anser vi oss ha levererat enligt de krav och mål som sattes upp från början, även om vissa tidigare nämnda områden inte fått all den tid de kanske skulle behöva. 6 Slutsats Kraven vi fick från kund har varit väldigt tydliga samtidigt har vi som projektgrupp fått fria händer när det kommer till val av tekniker för att kunna färdigställa applikationen. Vi har därför, som grupp, fått lägga ner mer energi och tid på att hitta rätt tekniker för att kunna uppnå funktionaliteten än för att definiera kraven. Då projektet pågår under en väldigt begränsad tid har vi därför främst baserat valet av tekniker på tidigare erfarenheter i gruppen. Detta för att reducera tiden det tar att sätta sig in teknikerna samt reducera risken för att valda tekniker inte stödjer den funktionalitet som vi sökt. På både klientsidan och serversidan har det skiftats tekniker då vi har stött på problem i gruppen. Eftersom vi baserade val av tekniker främst på tidigare erfarenhet så kom vi igång tidigt med att testa teknikerna för att se om de fungerade för projektets ändamål. Vi upprättade också väldigt tidigt i projektet ett publikt repo med tillhörande wiki på GitHub.

12 I wikin började vi med att dokumentera de rutiner och arbetssätt för projektet som vi kommit överens om i gruppen vilket har gjort att vi redan från början fick en tydlig struktur och kontinuitet på arbetet. Fortlöpande under projektet har vi också arbetat fram all projektdokumentation. Projektdokumentationen växte fram naturligt när den behövdes och har inte enbart gjorts för att det måste göras. I projektdokumentationen har kravspecifikationen blivit lite av ett centralt dokument som styrt mycket av den andra projektdokumenationen, exempelvis dokumentationen för mjukvaruarkitekturen och testdokumentationen. Detta då vi har satt olika id-nummer för de olika kraven som kan knytas an till i annan dokumentation. För att kunna koppla kraven till arbetet i projektet har vi också infört möjligheten att koppla tidrapporteringen samt alla issues i iterationsplanen till ett specifikt krav genom att ange ett id för vilket krav det gällde. Iterationsplanen har varit en utmaning att hålla uppdaterad och vi som grupp hade kunnat ta ett bättre gemensamt ansvar för att hålla den uppdaterad. På grund av vissa medlemmar i gruppen valde att jobba väldigt mycket en viss iteration för att sedan jobba väldigt lite en annan iteration blev också iterationplaneringen lite skev. Sköts en viss issue i iterations planeringen upp till nästa iteration på grund av detta så kunde även andra medlemmar i gruppen bli lidande av detta. Detta eftersom det för vissa issues fanns beroenden, beroenden i arbetet som innebar att om en viss del av arbetet inte var klar så påverkade detta att en annan del inte kunde färdigställas. Det gjorde att hela arbetet i slutändan blivit lite stressigt för gruppen att få ihop under slutfasen av projektet. Trots detta har gruppen i slutfasen tagit sig samman och levererat det vi lovat till kunden. Vår kund har varit väldigt förstående under projektets gång, och extra sympati kan vi ha fått eftersom vår kundkontakt tidigare har, även han, varit student på samma universitet. Vi har som grupp fått det vi behövt från kundens håll när vi frågat om det. Kunden har också varit väldigt öppen för olika lösningar på problem. Detta har gjort att vi som grupp inte blivit pressade att utföra arbetet på ett visst sätt utan istället kunnat utföra arbetet på ett sätt som vi ansett varit bra för alla parter involverade i projektet. 7 Förslag på vidareutveckling Förstärk Rådgivningsprocess med Data De krav vi utvecklat applikationen efter bygger på att exakt efterlikna rapporterna så som Effect Reklambyrå tidigare har utformat dessa. Vi misstänker att det kan vara något av en missad möjlighet - när datan har inhämtats manuellt har man inte tillgång till lika rik information som man kan få genom diverse kanalers API:er. Vi tror att Effect Reklambyrå kan hitta fler intressanta datapunkter i dessa APIer vilket skulle kunna leda till nya insikter för deras kunder. Då datan i grundkraven redan hämtas är det enkelt att även inhämta annan data då vi byggt API:erna med det i åtanke från början. Genom att närmare studera API-dokumentation tror vi att Effect komma på nya idèer med hjälp av, i dagsläget, outnyttjad data.

13 Eftersom det redan finns möjlighet att filtrera rapporterna så finns det inte risk för att data som är relevant för en kund men inte relevant för en annan skulle vara i vägen, utan den kan enkelt filtreras för de kunder där det är icke-relevant. Förbättra Design och Branding av Rapporter Genom att editera CSS kan Effect enkelt påverka designen av applikationen och PDF-rapporterna. Dessa kan anpassas till att ha för Effect Reklambyrå mer enhetlig branding och för att ge ett bättre intryck till kund. Utöka stöd för flera Sociala Medier Applikationen är inte begränsad till de sociala medier som finns aktiverade i dagsläget. Då varje API följer ett visst mönster och är implementerad med ett modulärt tänk är det enkelt att lägga till fler kanaler så att Effect Reklambyrå kan utöka sin rådgivning. Automatisera Leverans av Rapporter Då skapandet av rapporterna sker per automatik och datan inte enbart sparas i PDF kan Effect Reklambyrå skapa funktionalitet för att månadsvis skicka rapporter till sina kunder via e-post. Alternativt skulle en rapport automatiskt kunna skickas då en rekommendation har sparats. 8 Eventuell övertagande organisation Vår kund Effekt Reklambyrå övertar repot på GitHub med tillhörande dokumentation i wikin. 9 Litteraturförslag/dokumentationshänvisning I wikin för projektets Github-repositorie finns all nödvändig dokumentation om projektet: Dokumentation till tekniker och verktyg: NodeJS: Auth0: MongoDB: Dokumentation till API:er: 33Across: (Obs: måste vara inloggad) AddThis: Analytics: Facebook: Instagram: LinkedIn: Twitter: Youtube:

14 10 Förslag till förbättringar inför kommande projekt Se till att hela gruppen kontinuerligt tar ett gemensamt ansvar för att hålla iterationsplanen uppdaterad. Be alla medlemmar i gruppen att ta upp och diskutera problem som dyker upp i gruppen i ett tidigt skede och gemensamt försöka komma till en lösning. Att med hela gruppen gå igenom den totala tiden som varje gruppmedlem lägger per iteration i ett tidigt skede för att kunna fånga upp om någon gruppmedlem har en för avvikande tidsrapport jämfört med resten av gruppen. Detta för att få en jämnare arbetsbelastning under hela projektet. Skapa en överblick om vilka beroenden som finns i utvecklingen av applikationen för att tidigt kunna skjuta till mer resurser där det behövs.

Filhanterare med AngularJS

Filhanterare med AngularJS Filhanterare med AngularJS Författare: Filip Johansson Peter Emilsson Oskar Georgsson Christian Nilsson Datum: 2014-03-26 1 Sammanfattning Filhanterare med AngularJS är en filhanterare skapad för Sigma

Läs mer

Slutrapport - Intranät

Slutrapport - Intranät Slutrapport - Intranät Grupp 2. DesignOnline 1DV411 - Webbprojekt I Martin Fohlin, Tobias Holst, Andreas Fridlund, Måns Schütz, Anton Ledström & Sherief Badran 1 Sammanfattning I denna rapport beskriver

Läs mer

Slutrapport. KOM - Linnéuniversitetet. Alva Fandrey. Jonas Erixon. Lukas Nilsson. Sofia Björkesjö

Slutrapport. KOM - Linnéuniversitetet. Alva Fandrey. Jonas Erixon. Lukas Nilsson. Sofia Björkesjö Slutrapport KOM - Linnéuniversitetet Alva Fandrey Jonas Erixon Lukas Nilsson Sofia Björkesjö Innehållsförteckning Alva Fandrey 0 Jonas Erixon 0 Lukas Nilsson 0 Sofia Björkesjö 0 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Cob Media. Linnéuniversitetet - 1DV411 Webbprojekt I - Slutrapport

Cob Media. Linnéuniversitetet - 1DV411 Webbprojekt I - Slutrapport Cob Media Linnéuniversitetet - 1DV411 1 1. Sammanfattning I nio veckor har vi fått möjlighet att både arbeta tillsammans i grupp och med en riktig kund från näringslivet. Detta för att vi ska få praktisera

Läs mer

Intra EV. Webbprojekt I, 1DV411. Alex Driaguine. Kristoffer Karlsson. Martin Carlsson. Joakim Holmewi. Mattias Johansson. Uppdragsgivare: Grupp 4:

Intra EV. Webbprojekt I, 1DV411. Alex Driaguine. Kristoffer Karlsson. Martin Carlsson. Joakim Holmewi. Mattias Johansson. Uppdragsgivare: Grupp 4: Intra EV Webbprojekt I, 1DV411 Uppdragsgivare: Grupp 4: Eva Vinrot, EV Konsult Rebecca Fransson Alex Driaguine Kristoffer Karlsson Martin Carlsson Joakim Holmewi Mattias Johansson Sammanfattning Vi blev

Läs mer

Mighty. Mobilapplikation för evenemang

Mighty. Mobilapplikation för evenemang Mighty Mobilapplikation för evenemang Slutrapport: Mjukvaruutvecklingsprojekt i Grupp Författare: Simon Palmqvist & Pepyn Swagemakers Lärosäte: Linnéuniversitetet Kurs: 1DV611 Handledare: Tobias Ohlsson

Läs mer

Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU

Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU FÖRFATTARE Viktor Karlsson Jarmo Baltzar DATUM 2011-03-15 Sammanfattning I rapporten återfinns en detaljerad beskrivning om webbapplikation Budgetsystem

Läs mer

Kommunal Jämförelsetjänst

Kommunal Jämförelsetjänst Kommunal Jämförelsetjänst Sammanfattning Denna rapport innehåller bakgrund och information om projektet samt att vi har utvärderat hur det har gått under projektets gång. Projektet har gått ut på att vår

Läs mer

TimeWarriors, Grupp 1

TimeWarriors, Grupp 1 TimeWarriors, Grupp 1 Kund: Johan Leitet, Linnéuniversitetet Kalmar Projektgrupp: Mathias Sundin, Richard Söderman, Anton Larsson, Wictor Kihlbaum, Lucas Wik, Jonas Tornfors Handledare: David Grenmyr Kurs:

Läs mer

En webbtjänst som är skapad i kursen 1DV611 - Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp.

En webbtjänst som är skapad i kursen 1DV611 - Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp. En webbtjänst som är skapad i kursen 1DV611 - Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp. Alex Naga Frida Melin Rosa Ekström Simon Österdahl Robin Nowakowski Abstrakt Syftet med detta projekt är att en grupp studenter

Läs mer

PROJEKT ALBYLEN. Datum: 25 mars 2011. AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson

PROJEKT ALBYLEN. Datum: 25 mars 2011. AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson PROJEKT ALBYLEN Datum: 25 mars 2011 AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson 0 Sammanfattning: Föreningen Albylen som bedriver aktivitets- och friskvårdscentrum

Läs mer

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 Kostregistrering 30 mars 2012 Webbprojekt 1 1DV411 Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Ella Källman - ella@kallman.se Martin Kuoppa - martin@duofy.com

Läs mer

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport 1DV411 Webbprojekt I Slutrapport Jens Evertsson Michelle Leite Santana Henrik Norberg Pontus Pettersson Danijel Pilipovic 2011-03-28 Kurskod: 1DV411 Sammanfattning I samband med Webbprojekt 1 inom Webbprogrammerareprogrammets

Läs mer

Rapport Epaper. 1DV411, Webbprojekt I. Författare och termin: Joar Leth Frida Källberg Johan Sundén Mikael Östman VT13

Rapport Epaper. 1DV411, Webbprojekt I. Författare och termin: Joar Leth Frida Källberg Johan Sundén Mikael Östman VT13 Rapport Epaper 1DV411, Webbprojekt I Författare och termin: Joar Leth Frida Källberg Johan Sundén Mikael Östman VT13 1 1. Sammanfattning Epaper är en webbaserad applikation för e tidningspublikation. Tack

Läs mer

Slutrapport. Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint

Slutrapport. Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint Slutrapport Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint Sammanfattning I kursen IDV411 Webbprojekt I som ingår i programmet Webbprogrammerare vid Linnéuniversitetet har

Läs mer

sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson

sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Författare: Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson Termin: VT2014 sida 2 Sammanfattning Denna

Läs mer

HejKalmar app. Projektrapport. Webbprojekt I

HejKalmar app. Projektrapport. Webbprojekt I Projektrapport HejKalmar app Webbprojekt I Författare: Cecilia Lindqvist, Linus Lundevall, Christofer Olaison, Andreas Söderström och Isak Utegård Handledare: Tobias Ohlsson Examinator: Tobias Ohlsson

Läs mer

Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson

Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson Sammanfattning Det här är slutrapporten för ett projekt som gjordes i kursen Webbprojekt I av tre studenter på programmet webbprogrammerare.

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projekt Pion. Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö

SLUTRAPPORT. Projekt Pion. Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö SLUTRAPPORT Projekt Pion Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö Sammanfattning Detta uppdrag skapades av gruppen PIONjärerna som består

Läs mer

Idrottsapen. 1. Inledning. 2. Mål och syfte. 3. Projektbeskrivning

Idrottsapen. 1. Inledning. 2. Mål och syfte. 3. Projektbeskrivning Idrottsapen Slutrapport för projektet Idrottsappen. Projekttitel: Idrottsappen Uppdragstagaren: Sandklef GNU Labs, 710413-5137 1. Inledning Under samtal med olika aktiva personer inom olika idrotter framkom

Läs mer

Rabattsystem TEXTILGALLERIAN RABATTSYSTEM

Rabattsystem TEXTILGALLERIAN RABATTSYSTEM Rabattsystem Kund : Linus Ivelid, Textilgallerian Projektgrupp : Jonas Holte, Jesper Håkansson, Rasmus Eneman, Henrik Gabrielsson, David Grenmyr och Erik Magnusson Handledare : Tobias Ohlsson Kurs : WEBBPROJEKT

Läs mer

ChooChoo. En Rails Engine åt Crowding.se. Tobias Ohlsson 1DV411 Webbprojekt I VT 2014 Linnéuniversitetet Kalmar

ChooChoo. En Rails Engine åt Crowding.se. Tobias Ohlsson 1DV411 Webbprojekt I VT 2014 Linnéuniversitetet Kalmar ChooChoo En Rails Engine åt Crowding.se 1(10) Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Projektorganisation Projektets tillvägagångssätt Resultat Avvikelser Slutsats Övertagande organisation Förbättringar

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

Matematikdidaktik. 1DV411 Webbprojekt I

Matematikdidaktik. 1DV411 Webbprojekt I Matematikdidaktik 1DV411 Webbprojekt I Författare: Jennifer Nord, Nils Jakob Olsson, Svante Arvedson, Maria Nygren, Christoffer Holmgren och David Söderberg Handledare & examinator: Tobias Olsson Termin:

Läs mer

Automatisering av Github

Automatisering av Github Automatisering av Github 1DV411 Webbteknik 1 - Slutrapport Författare: Hampus Jarleborn Henric Gustafsson Martin Arvidsson Michael Ingvarsson Niklas Johanneson Sandra Hansson Sing Trinh Sverker Söderlund

Läs mer

Slutrapport Grupp 4, Webscraping

Slutrapport Grupp 4, Webscraping Webbprojekt I, 1DV411 Slutrapport Grupp 4, Webscraping Author: Caroline Millgårdh, Samuel Bobeck, Martin Svensson och Nikola Romcevic Supervisor: Tobias Ohlsson Semester: Spring 2012 Course code: 1DV411

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg Efterstudie Redaktör: Version 1.0 Granskad Godkänd Status Sida 1 PROJEKTIDENTITET Grupp 1, 2006/VT, Linköpings Tekniska Högskola, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar Telefon E-post Simon Danielsson Kvalitetsansvarig

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Erik Lundgren 820419-1491. GarageLoppisen.se. Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430

Erik Lundgren 820419-1491. GarageLoppisen.se. Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430 Erik Lundgren 820419-1491 GarageLoppisen.se Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430 Abstrakt En kort rapport om projektet GarageLoppisen.se. En applikation som skapats för att

Läs mer

Projektrapport COURSEPRESS

Projektrapport COURSEPRESS 1DV411 Webbprojekt I 2012-03-12 Projektrapport COURSEPRESS Projektgrupp Mirja Lundevall-Tuori, Marcus Olsson, Lisa Övermyr 1 Sammanfattning I vårt projekt har vi Johan Leitet som kund, där han önskade

Läs mer

Slutrapport. APFy.me

Slutrapport. APFy.me Slutrapport APFy.me Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 3 Projektbeskrivning... 3 4 Leverabler... 4 5 Resultat... 4 6 Utvärdering och analys... 4 6.1 Utvärdering av resultat... 4

Läs mer

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt (Utvecklare av digitala tjänster) Den 1 juni 2011 ABSTRAKT Rapporten tar upp positiva och negativa erfarenheter som jag erhållit

Läs mer

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering Projektet TNMK30 - Elektronisk publicering Gruppindelning projekt Valfria grupper ~4 per grupp TNM088 - Digitala media-grupperna är ok Projektgrupper 4 personer Jämna par Lika arbete för små grupper Anmäl

Läs mer

1. Etablera projektet

1. Etablera projektet 1. Etablera projektet Detta är det första steget i projektet och definierar ramarna mellan vilka produktframställningen skall ske. 1.1 Projektdefinition 1.1.1 Intressenter Projektets intressenter har identifierats

Läs mer

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg RICKARD HANSSON 2012-06-04 Abstrakt Rapporten du har i din hand kommer handla om mitt projektarbete som jag genomfört under tio veckor för utbildningen Utvecklare

Läs mer

Projektuppgift.

Projektuppgift. Projekt Projektuppgift Designa och implementera ett webbaserat gränssnitt för att söka information i en befintlig databas. Webssidan ska vara komplett med navigering, överblick, sökning och strukturerad

Läs mer

Projektuppgift- Mashup- Applikation

Projektuppgift- Mashup- Applikation Projektuppgift- Mashup- Applikation Som avslutning på denna kurs är det tänkt att Du ska bygga en egen mashup- applikation. Du ska bygga en komplett applikation som du utan tvekan skulle kunna vilja visa

Läs mer

Rune Tennesmed. Oskar Norling 1DV430. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt 1DV430 Webbprogrammerare H12 Oskar Norling

Rune Tennesmed. Oskar Norling 1DV430. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt 1DV430 Webbprogrammerare H12 Oskar Norling Rune Tennesmed Oskar Norling Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Webbprogrammerare H12 Oskar Norling 2012-05-30 Abstrakt Denna rapport handlar om mitt mjukvaruutecklingsprojekt som jag och en klasskompis

Läs mer

Region Skåne Granskning av IT-kontroller

Region Skåne Granskning av IT-kontroller Region Skåne Granskning av IT-kontroller Per Stomberg Niklas Westerlund Deloitte AB Januari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

Visualisering och lagring av tracerouteresultat

Visualisering och lagring av tracerouteresultat 1DV411 Webbprojekt 1 Slutrapport Visualisering och lagring av tracerouteresultat Andreas Ahlborg Fredrik Forsmo Jacob Ottosson Therese Andersson 2012-03-29 Kurskod: 1DV411 Abstrakt Thomas Ivarsson, universitetsadjunkt

Läs mer

Gillakampen. av Merkur Hoxha WP

Gillakampen. av Merkur Hoxha WP Gillakampen av Merkur Hoxha WP12 2013-06-09 Innehållsförteckning Abstrakt...3 Inledning...4 Vad som gick bra...5 Vad som gick dåligt...6 Sammanfattning...7 Abstrakt Gillakampen är en Facebookapplikation

Läs mer

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/enhet Namn Åtgärd Info. Student KaU Viktor Samuelsson Student KaU Gustaf Åhs Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Projektledare/handledare

Läs mer

Sales Scenario bloggradio

Sales Scenario bloggradio Slutrapport Sales Scenario bloggradio Projektgrupp: Andreas Anemyr, Mikael Eriksson, Erik Hamrin, Frida Holmström, Matilda Ingman, Sofia Johansson, Roy Nilsson Handledare: Sherief Badran Examinator: Tobias

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Paddel-appen Utmärkta kanotleder. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Paddel-appen Utmärkta kanotleder. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Paddel-appen Utmärkta kanotleder Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Säljare Sogeti Bengt Löwenhamn Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Mentor/handledare Sogeti Student KaU Claes Barthelson

Läs mer

WEBBSERVERPROGRAMMERING

WEBBSERVERPROGRAMMERING WEBBSERVERPROGRAMMERING Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet

Läs mer

Henrik Häggbom Examensarbete Nackademin Våren 2015

Henrik Häggbom Examensarbete Nackademin Våren 2015 AV Henrik Häggbom Examensarbete Nackademin Våren 2015 1 INLEDNING Som examensarbete på min utbildning på Nackademin Programutveckling.NET kommer jag skapa ett webbaserat system för statistik, tabeller

Läs mer

Skissa och gissa. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430. Christian Nilsson, cn222gc, WP

Skissa och gissa. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430. Christian Nilsson, cn222gc, WP Skissa och gissa Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430 Christian Nilsson, cn222gc, WP2012 2013 06 07 1 Abstrakt Detta är min slutrapport för arbetet med att ta fram ett spel kallat Skissa och

Läs mer

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun Införande av Erfarenheter i Sundsvalls kommun Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 2. OM SKOLFEDERATION... 3 3. INFÖRANDE AV SKOLFEDERATION... 3 3.1 FASTSLÅ VERKSAMHETENS MÅLBILD FÖR SKOLFEDERATION... 3 3.1.1

Läs mer

KOMMUNIKATIONS- OCH INTEGRITETSPOLICY

KOMMUNIKATIONS- OCH INTEGRITETSPOLICY KOMMUNIKATIONS- OCH INTEGRITETSPOLICY I denna policy vill vi informera dig om vilken typ, omfattning och i vilket syfte vi samlar in personuppgifter när du använder vår hemsida och våra sociala media kanaler.

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning PMM (Process Maturity Metrics) PMM är en metod för att mäta processmognad i utvecklingsprojekt. I korthet går metoden ut på att man utvärderar sin utvecklingsprocess med avseende på ett antal framgångsfaktorer

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning LEDNINGSÄGARMODUL Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar Upprättade revisionsinformationen, lade till information om utökad buffertzon för ärenden skapade i verktyget Ledningskollen i mobilen. Stycke

Läs mer

Webbserverprogrammering

Webbserverprogrammering Webbserverprogrammering WES Webbserverprogrammering Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Webbutveckling 2 Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka Tema

Läs mer

Introduktion Vi har som uppgift att göra ett systemutvecklingsprojekt åt en kund. Målet är att tillfredställa alla behov denne kund har.

Introduktion Vi har som uppgift att göra ett systemutvecklingsprojekt åt en kund. Målet är att tillfredställa alla behov denne kund har. Projektplan Introduktion Vi har som uppgift att göra ett systemutvecklingsprojekt åt en kund. Målet är att tillfredställa alla behov denne kund har. Projektöversikt Roller och ansvar Projektledare: Fanny

Läs mer

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10 Projekt Rapport RaidPlanner Jeanette Karlsson UD10 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklings projekt. Rapporten kommer att ta upp hur jag gått tillväga,

Läs mer

Manual för vanliga rapporter i Google Analytics

Manual för vanliga rapporter i Google Analytics Dnr: Sid: 1 / 11 Universitetsförvaltningen Informationsavdelningen Manual vanliga rapporter i Google Analytics Version 1.2, uppdaterad 2012-05-30 Manual för vanliga rapporter i Google Analytics Innehåll

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Slutrapport. Projekt: ASP.NET Applikation: Clustery Gaming Datum: 29-05-12 Författare: Adam Gustafsson UD11

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Slutrapport. Projekt: ASP.NET Applikation: Clustery Gaming Datum: 29-05-12 Författare: Adam Gustafsson UD11 Slutrapport Projekt: ASP.NET Applikation: Clustery Gaming Datum: 29-05-12 Författare: UD11 Abstrakt Denna slutrapport innefattar en beskrivning av samt utvecklarens reflektioner kring utvecklingsprocessen

Läs mer

Lektionsbank på Musiklärarportalen.se

Lektionsbank på Musiklärarportalen.se Lektionsbank på Musiklärarportalen.se Grupp 4 Mars 2013 Webbprojekt I / IDV411 / 7,5p 1 Organisation: Linnéuniversitetet Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Gruppdeltagare: Henrik Petersson

Läs mer

Under Kurser visas dina kurser som kort och om där finns nya uppgifter eller anslag visas antalet i kurskortet.

Under Kurser visas dina kurser som kort och om där finns nya uppgifter eller anslag visas antalet i kurskortet. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

Haris Kljajic Individuellt mjukvaruprojekt. Projekt Rapport. Insatsplutonen. Haris Kljajic UD11

Haris Kljajic Individuellt mjukvaruprojekt. Projekt Rapport. Insatsplutonen. Haris Kljajic UD11 Projekt Rapport Insatsplutonen Haris Kljajic UD11 Abstrakt: Denna rapport är en rapport på mitt arbete i Individuellt Mjukvaruprojekt. Projektet i sig var en dynamisk website för 1:a Insatspluton i Kalmar

Läs mer

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: WEBBUTVECKLING Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren samt utifrån dessa tekniker skapa och vidareutveckla statiska och dynamiska

Läs mer

Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket

Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket SKATTEVERKET 171 94 SOLNA Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket Som ett led i granskningen av årsredovisningen med syfte att göra uttalanden om denna har Riksrevisionen

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning!

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning! THE AMAZING ACADEMY KURSER JAN-MAR 2013 Genom vår akademi erbjuder vi kurser och seminarier så att du och din organisation kan komma igång med sociala medier på allvar. Kurserna genomförs antingen på plats

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller.

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller. Agenda Dokumentation och presentation av ert arbete Kursens mål Projektroller Reglerteknik Linköpings universitet Brytpunkter Mer detaljer om slutdokumenten Kursens mål 1. Lära sig jobba i projekt Projektroll

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning

Läs mer

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter.

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Agenda Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning av ert arbete Avslutande

Läs mer

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element.

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element. Vis it Introduktion Vi har skapat den webbaserade appen Vis it som bygger på att användare kan ta bilder på och lägga upp sevärdheter via sin mobiltelefon. Dessa sevärdheter är positionsbaserade vilket

Läs mer

Kom igång med NOKflex 1

Kom igång med NOKflex 1 Kom igång med NOKflex 1 Vad roligt att du valt att arbeta med NOKflex! I denna Kom igång-guide får du steg-för-steg-instruktioner för hur du kommer igång med att skapa konton, aktivera läromedel, tilldela

Läs mer

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet ToDo ios-applikation Mikael Östman 201205 Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet mo222ez@student.lnu.se Abstrakt Detta är en slutrapport för det projekt jag bedrivit inom ramen för kursen Individuellt

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Erik Holmström Projektrapport- KalmarKendo Erik Holmström UD12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt

Erik Holmström Projektrapport- KalmarKendo Erik Holmström UD12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt Projektrapport- KalmarKendo Erik Holmström UD12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-10 Abstrakt Det här rapporten kommer handla om projektet Kalmar kendo. Projektet är en webbplats till en

Läs mer

Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport

Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport Collector en Android-app för att samla saker Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport Abstrakt Jag har gjort en Android-app för att samla saker, Collector. Med den kan man upprätta att göra-listor

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX 2017.

SKOLFS. beslutade den XXX 2017. 1 (12) Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet webbutveckling i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade

Läs mer

RMAD MED APPSALES BLACK CONNECTS YOUR BUSINESS TO A MOBILE WORLD. www.appsales.se

RMAD MED APPSALES BLACK CONNECTS YOUR BUSINESS TO A MOBILE WORLD. www.appsales.se RMAD MED APPSALES BLACK CONNECTS YOUR BUSINESS TO A MOBILE WORLD www.appsales.se RMAD OÄNDLIGA MÖJLIGHETER Rapid Mobile App Development är effektivt, kvalitetssäkrat och prisvärt med stor flexibilitet.

Läs mer

1 Vad är Versionshantering? 2 Git. 2.1 GitHub

1 Vad är Versionshantering? 2 Git. 2.1 GitHub 1 Vad är Versionshantering? Versionshantering (eller Version Control) är ett samlingsnamn för program som ger en användare möjlighet att komma åt tidigare versioner av dokument och spåra ändringar som

Läs mer

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MOI Ämnet mobila applikationer behandlar olika tekniker för att utveckla programvara riktad mot mobila enheter samt processen från idé till färdigt program. Ämnet mobila applikationer får bara anordnas

Läs mer

Projektarbete myshop. Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06

Projektarbete myshop. Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06 Projektarbete myshop av Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06 ABSTRAKT En rapport om utvecklingen av myshop, ett 10 veckors projektarbete i kursen individuellt

Läs mer

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM INNEHÅLLSFÖRTECKNING inledning... 3 SCRUM... 3 Bakgrund... 3 Faser... 3 Ramverket... 3 Nordscrum... 4 StudentProjekt...

Läs mer

PROGRAMUTVECKLINGSPROJEKT 1999-05-10

PROGRAMUTVECKLINGSPROJEKT 1999-05-10 $19b1'$5+$1'/('1,1* 1* 7,'5$ '5$33257 ,QQHKnOO INNEHÅLL...2 PROJEKTINFORMATION...4 SAMMANFATTNING...4 BAKGRUND...4 DATORMILJÖ...5 SÄKERHET...5 SYSTEMÖVERBLICK...5 ALLMÄNNA FUNKTIONER...6 LOGIN...6 FUNKTIONER

Läs mer

LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Efterstudie MCIV. Anders Eklund. Status

LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Efterstudie MCIV. Anders Eklund. Status Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-05-15 Efterstudie MCIV Status Granskad Godkänd Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs 1 Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-05-15 PROJEKTIDENTITET MCIV

Läs mer

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning.

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Klient/server Översikt Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft Microsoft webbtekniker. ASP.NET. Klientsidan. Internet Information Server.

Läs mer

Prislista Supporttjänster

Prislista Supporttjänster Prislista Supporttjänster Art Tjänst Pris Fjärrdemo av ny funktionalitet i ny version av Evatic 1450 Grundutbildning - Introduktion av Evatic för nya användare 2900 Grundutbildning - Report Designer i

Läs mer

API:er/Mashup. Föreläsning 4 API:er och Mashups. Johan Leitet johan.leitet@lnu.se twitter.com/leitet facebook.com/leitet. Webbteknik II, 1DV449

API:er/Mashup. Föreläsning 4 API:er och Mashups. Johan Leitet johan.leitet@lnu.se twitter.com/leitet facebook.com/leitet. Webbteknik II, 1DV449 API:er/Mashup Föreläsning 4 API:er och Mashups Webbteknik II, 1DV449 Johan Leitet johan.leitet@lnu.se twitter.com/leitet facebook.com/leitet F04 API:er Mashup Dagens agenda API RSS Säkerhet Mashup Resurser

Läs mer

Grupputvärdering Gängbildning

Grupputvärdering Gängbildning Kungl Tekniska Högskolan NADA 2D1362 Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion Kursledare: Lars Kjelldahl Grupputvärdering Gängbildning Utvecklare: Rasmus Ahlberg Joel Andersson Karl-Johan Grahn

Läs mer

Radioladdning MegTax Tariff

Radioladdning MegTax Tariff Manual Radioladdning MegTax Tariff Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Funktionsbeskrivning 3. Hård och mjukvarukrav 4. Användning 4.1. Arbetsgång 4.2. Förberedelser/Inställningar 4.3. Skapa tariffil

Läs mer

142 arbetsuppgifter du kan delegera till en virtuell assistent

142 arbetsuppgifter du kan delegera till en virtuell assistent 142 arbetsuppgifter du kan delegera till en virtuell assistent Här är en lista på 142 arbetsuppgifter du kan delegera till en virtuell assistent för att ge dig mer utrymme att skapa ännu mer framgång.

Läs mer

Agil testning i SCRUM

Agil testning i SCRUM Agil testning i SCRUM Petter Salomonsson Petter.salomonsson@addq.se Tel: 0708-398435 Kort presentation AddQ Consulting AB tydlig fokus på test och kvalitetssäkringstjänster erbjuder mycket erfarna konsulter

Läs mer

Slutrapport: Coleo projekthanteringsverktygs webbapi

Slutrapport: Coleo projekthanteringsverktygs webbapi Slutrapport: Coleo projekthanteringsverktygs webbapi Webbprojekt I, 1DV411-2012 Medverkande: Peter Persson Cem Kirman Annie Johansson Andreas Larsson Kurskod: 1DV411 Sammanfattning Coleo är ett webbaserat

Läs mer

KOM IGÅNG MED EN SOCIAL OCH EFFEKTIV SAMARBETSPLATTFORM

KOM IGÅNG MED EN SOCIAL OCH EFFEKTIV SAMARBETSPLATTFORM 1 2 3 KOM IGÅNG MED EN SOCIAL OCH EFFEKTIV SAMARBETSPLATTFORM Podio är en mobil- och molnbaserad tjänst för samarbete och informationshantering. Podio hjälper dig att skapa ordning och reda i en social

Läs mer

Projektstatus 20 februari 2002

Projektstatus 20 februari 2002 System för tidsplanering & -rapportering (SYTT) Projektstatus 20 februari 2002 Version 2 Detta dokument Det här är en statusrapport och beskrivning av projektstruktur per den 20 februari. Syftet är att

Läs mer

Systematisk byggledning

Systematisk byggledning Systematisk byggledning vid Sweco Management Nord grupp 6363 Jozefine Boman Samhällsbyggnad, högskoleexamen 2018 Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Förord Under

Läs mer

Goda råd från studenterna som gjorde kandidatprojektet 2018

Goda råd från studenterna som gjorde kandidatprojektet 2018 Goda råd från studenterna som gjorde kandidatprojektet 2018 Strukturera tiden och se till att komma igång tidigt i kursen. Det är en väldigt intensiv period när sommaren närmar sig och det är inte till

Läs mer

Fem fördelar med att automatisera redovisningen

Fem fördelar med att automatisera redovisningen Fem fördelar med att automatisera redovisningen Redovisning och fakturering är ansträngande och tidskrävande processer. Säg farväl till tidstjuvarna så att du kan frigöra tid till kärnverksamheten och

Läs mer