Första året med Kunskapslyftet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Första året med Kunskapslyftet"

Transkript

1 Dnr 97:1646 Första året med Kunskapslyftet Delrapport nr 3 December 1998

2 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli Satsningen har fyra viktiga perspektiv förnyelse av arbetsmarknadsoch utbildningspolitiken, rättvisare fördelning och ökad tillväxt. Målgrupp för satsningen är i första hand vuxna arbetslösa som helt eller delvis saknar 3-årig gymnasiekompetens, men även lågutbildade anställda kan komma i fråga. Övriga vuxna får delta i mån av plats. Skolverket har enligt regeringsbeslut nr 34, , fått i uppdrag att följa upp och halvårsvis rapportera om kunskapslyftet. I december 1997 lämnades en första delrapport, Kunskapslyftet hösten En verksamhetsuppföljning, som avsåg verksamheten den 15 oktober, på elevnivå. I maj 1998 lämnades delrapport 2 avseende andra halvåret 1997, Kunskapslyftet och den kommunala vuxenutbildningen som avsåg verksamheten på kursdeltagarnivå. Föreliggande rapport beskriver verksamheten våren Som jämförelse redovisas motsvarande uppgifter för hösten Enligt regeringsbeslutet skall denna rapport lämnas senast 15 december. Efter underhandskontakter med departementet har datum för avrapportering senarelagts till 15 januari Rapporten består av en sammanfattning, ett avsnitt om metod och kvalitet samt resultat från uppföljningen. Dessutom bifogas en analys av data kring elevernas sysselsättning före kursstart, sammanställd av Gunilla Schwieler- Boija, Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Statistiska centralbyrån, SCB, har svarat för insamling och granskning av uppgifter från kommunerna. Samordning har även skett med AMS och Centrala studiestödsnämnden, CSN. Utöver den verksamhet som bedrivs som kommunal vuxenutbildning och vid Statens skolor för vuxna, SSV, har Folkbildningsrådet att fördela till folkhögskolorna platser inom kunskapslyftet och Kommittén för kvalificerad yrkesutbildning, KY-kommittén, platser. För uppföljning av dessa verksamheter svarar Folkbildningsrådet respektive KY-kommittén. Rapporten har sammanställts av undervisningsråden Björn Berglund och Britt-Marie Jarnhammar, Skolverket. Stockholm i januari 1999 Staffan Lundh Chef för avdelningen för uppföljning och utvärdering Björn Berglund Undervisningsråd 2 (52)

3 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Metoder och kvalitetsaspekter Resultat Verksamhetens omfattning - antal elever, heltidsplatser och kursdeltagare Verksamheten i olika kommungrupper Fördelning per kommungrupp Könsfördelning per kommungrupp Kursdeltagarstruktur per kommungrupp Ämnesinriktning Verksamhetsvolym för olika ämnen Andel lokala kurser Åldersfördelning i olika ämnen Könsfördelning samt andel födda utomlands Elevernas studiefinansiering Elevernas sysselsättning före kursstart AMS analys Skolverkets kommentar Studieavbrott Utbildningsanordnare Studieplanering Studier på dagtid eller kvällstid Studiernas omfattning Kursdeltagarnas utbildningsbakgrund Statens skolor för vuxna, SSV Ekonomisk uppföljning...33 Bilaga 1 Definitioner av olika kommungrupper...36 Bilaga 2 Kunskapslyftet, en del av den gymnasiala vuxenutbildningen...37 Bilaga 3 Definitioner och begrepp...40 Bilaga 4 Sysselsättningsstatistik (52)

4 1 Sammanfattning Genom regeringsbeslut, , har Skolverket fått i uppdrag att följa och halvårsvis under fem år rapportera om kunskapslyftet. Rapporterna skall behandla satsningens omfattning uttryckt i verksamhetspoäng och antal elever, ekonomisk uppföljning, uppgifter om deltagarna, resultat på individnivå samt uppgifter om utbildningsanordnare. December 1997 och maj 1998 överlämnades rapporter kring kunskapslyftet med beskrivande data om elever i utbildning hösten Föreliggande rapport bygger, liksom föregående rapporter, på uppgifter som lämnats av kommunerna i samband med insamling till det nationella uppföljningssystemet för kommunal vuxenutbildning. Rapporten omfattar verksamheten under våren Hösten 1998 fick Skolverket ett uppdrag av regeringen att kontrollera kvaliteten i de insamlade uppgifter för hösten 1997 och ge de kommuner som tidigare rapporterat felaktiga uppgifter möjlighet att korrigera sina uppgifter. Även om inga större förändringar rapporterades har vi valt att i denna rapport lämna nya data för hösten Genom jämförelse mellan de två halvåren finns nu möjlighet att analysera och kommentera eventuella förändringar. Denna rapport beskriver vilken verksamhet som har bedrivits under perioden. Omfattningen av verksamheten mäts i verksamhetspoäng och rapporten beskriver poängens fördelning på ämnen, hur poängen fördelas på män och kvinnor, på elever med olika utbildningsbakgrund m.m. Rapporten innehåller även data på kursdeltagarnivå och på elevnivå. Med data på kursdeltagarnivå avses data om varje kurs som eleven deltar i. I genomsnitt har en elev deltagit i 4,9 kurser. I rapporten redovisas verksamheten i den totala gymnasiala vuxenutbildningen dvs. verksamhet inom såväl kunskapslyftet som kommunalt finansierad gymnasial vuxenutbildning. Bilagan från AMS omfattar all kommunal vuxenutbildning, dvs. även grundläggande vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning. Begrepp som används i rapporten definieras i bilaga 3. Verksamhetens omfattning Under våren 1998 har kommunerna genomfört verksamhet motsvarande heltidsplatser. Sammanlagt elever eller kursdeltagare har deltagit i undervisningen. Varje elev har i genomsnitt deltagit i 4,9 kurser. För det första verksamhetsåret har verksamhet motsvarande 91 procent av avtalad volym genomförts. Av de som studerade i den kommunala vuxenutbildningen hösten 1997 återfanns 68 procent i studier även våren Av dem som studerade våren 1998 var 37 procent nytillkomna. 4 (52)

5 Verksamheten fördelar sig på allmänna kurser, 53 procent, yrkeskurser, 43 procent, och orienteringskurser, 4 procent. Andelen yrkesutbildning har ökat med fyra procentenheter sedan hösten I verksamheten var andelen män 33,4 procent, en ökning med 0,6 procentenheter sedan hösten 1997, 45 procent av studierna genomfördes av personer under 30 år, en minskning med ca 6 procentenheter, varav ca hälften av förändringen kan förklaras med att de som var 29 år hösten 1997 tillhör den äldre åldersgruppen våren Personer födda utomlands svarade för 18 procent och personer med högst 2-årig gymnasial vuxenutbildning för 65 procent av studieomfattningen, en ökning med 2 procentenheter. Ämnesinriktning Den genomförda verksamheten har analyserats på ämnesnivå. De 17 vanligaste ämnena redovisas med avseende på andel av kursdeltagare, andel av verksamhetspoäng samt verksamhetspoängens fördelning på deltagare i olika åldersgrupper, könsfördelning och andel födda utomlands. Även verksamhetspoängens fördelning på kommungrupper redovisas. Störst av ämnena är datakunskap, som studeras av 17 procent av kursdeltagarna och utgör 13 procent av verksamhetspoängen, följt av matematik och svenska/svenska som andraspråk. Störst andel kursdeltagare under 30 år återfinns i ämnena kemi och fysik, 72 procent vardera. Lägst andel kursdeltagare under 30 år finns i omvårdnadskunskap, människokunskap och social omsorgskunskap, ca 27 procent vardera. De ämnen där män svarar för störst andel av verksamhetspoängen är fysik, 58 procent, och kemi, 53 procent. Lägst andel av verksamhetspoängen svarar männen för inom ämnena social omsorgskunskap, 8 procent, omvårdnadskunskap, 8 procent och människokunskap, 9 procent. Andelen födda utomlands är i genomsnitt 18 procent med högst andel inom ämnet svenska/svenska som andraspråk och övriga språk, 23 procent, och lägst i naturkunskap och historia, 12 procent. Av analysen framgår även att andelen lokala kurser är ca 9 procent, vilket är en ökning av verksamhetspoängen med 70 procent sedan hösten Vanligast med lokala kurser är det inom datakunskap, 32 procent av samtliga kurser, företagsekonomi, 11 procent, och administration, 10 procent. Elevernas studiefinansiering En tredjedel av eleverna finansierar sina studier med särskilt utbildningsbidrag, UBS, 4 procent med särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa, SVUXA, 4 procent med särskilt vuxenstudiestöd, SVUX, 21 procent med studiemedel, medan 38 procent finansierar sina studier på annat sätt. 5 (52)

6 Män finansierar i högre grad än kvinnor sina studier med studiemedel och annan finansiering och i lägre grad med UBS och SVUX. Elever födda utomlands har i lägre grad UBS och SVUX men i högre grad studiemedel och SVUXA än elever födda i Sverige. Elever under 30 år har i betydligt lägre grad UBS och i betydligt högre grad studiemedel än de som är över 30 år. För att kunna få UBS måste eleven vara mellan 25 och 55 år, varför en stor del av gruppen under 30 år inte kommer i fråga för UBS. Andelen elever med UBS har ökat till 33 procent våren 1998 från 27 procent hösten För personer med utbildning motsvarande högst tvåårigt gymnasium har ökning skett till 47 procent våren 1998 från 40 procent hösten Elevernas sysselsättning före kursstart Av elever i kommunal vuxenutbildning våren 1998, dvs. inkluderat grundläggande vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning var eller 65 procent av kursdeltagare som var anmälda till arbetsförmedlingen och stod i en pågående sökandekategori vid kursstarten våren 1998 arbetslösa, deltidsarbetslösa eller hade tillfällig timanställning deltagare (11 procent) fanns i något av de arbetsmarknadspolitiska program godkända för UBS och SVUXA samt (13 procent) stod i sökandekategori 14 (förhindrade att ta arbete omgående). Studieavbrott Studieavbrott redovisas i två intervaller. Dels avbrott inom tre veckor från kursstart, dels avbrott efter tredje kursveckan. Redovisade avbrott inom tre veckor utgör ca tre procent av verksamheten. Denna uppgift är dock osäker eftersom flera kommuner väljer att inte rapportera kursdeltagare som avbrutit tidigt medan andra kommuner även rapporterar kursdeltagare som aldrig infunnit sig till utbildningen. Avbrott efter tredje kursveckan utgör nio procent av den kursverksamhet som pågick efter tredje kursveckan. Störst är avbrotten inom språk, exkl. svenska/svenska som andraspråk, engelska och tyska, där ca 20 procent av verksamheten avbröts efter tredje veckan. Avbrotten är höga även för tyska, 17 procent, och engelska 12 procent. Lägst är avbrotten i vårdämnena omvårdnadskunskap, 1 procent, och social omsorgskunskap och människokunskap, 2 procent vardera. Orsaker till avbrott kan vara såväl positiva, t.ex. att kursdeltagaren erhållit arbete eller bytt kurs, som negativa, t.ex. missnöje med kursen. Orsakerna kan inte avläsas i de data som finns tillgängliga. Utbildningsanordnare Andelen utbildning hos annan utbildningsanordnare än kommun och landsting har ökat mellan hösten 1997 och våren 1998 från 13,7 procent till 19,0 procent. 6 (52)

7 Datakunskap är det ämne där störst andel verksamhet bedrivs genom annan utbildningsanordnare än kommun och landsting, 41 procent, därefter kommer administration, 22 procent, och företagsekonomi, 20 procent. Lägst andel finns inom fysik och kemi, 1 resp. 2 procent samt språk utom svenska/svenska som andraspråk, engelska och tyska, 2 procent. I storstäderna genomförs 35 procent av all utbildning hos annan utbildningsanordnare än kommun och landsting, medan mindre övriga kommuner endast genomför 8 procent hos annan utbildningsanordnare. De tre största ämnena där kommunerna är utbildningsanordnare är matematik, svenska/svenska som andraspråk och datakunskap. För landstingen svarar omvårdnadskunskap och social omsorgskunskap för tillsammans hälften av all verksamhet. Folkhögskolorna är störst inom övriga ämnen, där folkhögskolekurser enligt folkhögskoleförordningen redovisas, därefter är orienteringskurs störst. Studieförbunden och AMU är störst i orienteringskurser och datakunskap, medan annan utbildningsanordnare är störst inom datakunskap och övrigt. Studieplanering Andelen utbildning som genomförs på dagtid har ökat mellan hösten 1997 och våren 1998 för såväl män som kvinnor med två procentenheter. Störst andel utbildning på dagtid har glesbygds-, landsbygdskommuner och större övriga kommuner, procent, lägst andel har storstäder och förortskommuner, procent. Kvinnor studerar i något högre grad på dagtid än män. Statens skolor för vuxna Totalt antal kursdeltagare våren 1998 var Under våren genomfördes verksamhetspoäng, vilket motsvarar 403 heltidsstuderande. Jämförelse med tidigare år är svår att göra eftersom verksamheten inte registrerats på samma sätt tidigare. Ekonomisk uppföljning Det har inte varit möjligt att dra några säkra slutsatser kring det material som finns om kommunernas kostnader. En översiktlig analys pekar på att flera kommuner har rapporterat ofullständiga kostnader för externa utbildningsanordnare. Inför kostnadsinsamlingen för 1998 kommer förtydligande information att ges till samtliga kommuner för att höja kvaliteten i uppgiftslämnandet. 7 (52)

8 2 Metoder och kvalitetsaspekter Rapporten bygger på uppgifter som lämnats av kommunerna, via SCB, till Skolverkets nationella uppgiftsinsamling för perioden den 1 januari 1998 till den 30 juni 1998 samt som jämförelse även perioden den 1 juli 1997 till den 31 december Kommunens uppgifter på elev- och kursdeltagarnivå har kompletterats med data från andra register. Från SCB:s befolkningsregister har hämtats uppgifter om elevernas födelseland och hemkommun. Från SCB:s utbildningsregister har uppgifter hämtats om elevernas utbildningsbakgrund. Från CSN har uppgifter erhållits för de studerande som uppburit statligt studiestöd. Från AMS har följande uppgifter hämtats om elever som varit registrerade i AMS händelsedatabas: datum för inskrivning, datum för när de avaktualiserades i AMS händelsedatabas samt från vilken sökandekategori de avaktualiserades. De uppgifter som använts avser elever för vilka en händelse i AMS databas har registrerats tidigast 60 dagar före första kursens start samt personer som inte avaktualiserats vid kursstart. Skolverket har för avsikt att fortsätta, vidareutveckla och fördjupa samarbetet med berörda myndigheter i syfte att höja kvaliteten i data och analyser. Ett steg i denna riktning är att AMS svarat för analys av de resultat som presenteras kring elevernas sysselsättning före kursstart. Analysen finns i bilaga 4. Av förordningen om statligt stöd till särskilda satsningar på gymnasial vuxenutbildning för vuxna (1996:1502) framgår att den verksamhet som bekostas med det statliga stödet skall kunna redovisas skild från övrig gymnasial vuxenutbildning. Av uppdraget till Skolverket framgår att rapportering av kunskapslyftet skall innehålla uppgift om grund för antagning, dvs. om undervisningen genomförs inom ramen för kunskapslyftet eller i den så kallade basorganisationen. I SFS 1998:276, som ersätter 1996:1502, finns inte samma krav på särredovisning. Skolverket har valt att i rapporten redovisa uppgifter för den totala gymnasiala vuxenutbildningen, dvs. utan att skilja på kunskapslyftet och den kommunalt finansierade gymnasiala vuxenutbildningen. En mer detaljerad förklaring till detta val redovisas i bilaga 2. Rapporten redovisar uppgifter framför allt utifrån verksamhetspoängens fördelning, eftersom verksamhetspoängen är ett mått på mängden lärande som genomförts. Därutöver redovisas vissa uppgifter på kursdeltagarnivå och på elevnivå. Kursdeltagare är var och en som deltar i en kurs. En elev kan delta i en eller flera kurser. Kvaliteten i de av kommunerna inlämnade uppgifterna är i flera fall mindre god. Felaktiga uppgifter om kurskoder, uteblivna datum för kursstart, kursslut och avbrott är brister som försvårar uppföljningen av verksamheten. Med syftet att öka kvaliteten pågår ett kontinuerligt arbete med att informera om hur redovisning och rapportering skall ske. Hittills har närmare tio informationstillfällen genomförts, med deltagare från ca en tredjedel av samtliga kommuner, i syfte att höja kvaliteten. Hösten 1998 fick Skolverket ett uppdrag av regeringen att kontrollera kvaliteten i de insamlade uppgifterna för hösten 1997 och ge de kommuner som tidigare rapporterat felaktiga uppgifter möjlighet att korrigera sina uppgifter. Med anledning av detta uppdrag 8 (52)

9 har Skolverket, genom SCB, samlat in och bearbetat de korrigerade uppgifterna för hösten Även om inga större förändringar rapporterades, +0,9 % kursdeltagare och +1,7 % verksamhetspoäng, har vi valt att i denna rapport lämna nya jämförande data för hösten Genom jämförelse mellan de två halvåren finns även möjlighet att analysera eventuella förändringar. I denna rapport har, till skillnad från tidigare rapporter, reduktion skett för avbrott till och med tredje kursveckan. Anledningen till att dessa avbrott inte ingår är att kommunerna inte får tillgodoräkna sig poäng för tidigt avbrutna studier vid beräkning av statsbidrag. Det är vår bedömning att kvaliteten i uppgifterna har förbättrats avsevärt mellan hösten 1997 och våren Ett tecken på att så är fallet är att SCB har färre poster på fellistorna. Det material som används i rapporten för våren 1998 har på grund av tidplanen för det nationella uppföljningssystemet inte granskats enligt gällande rutiner av kommunerna. Med hänvisning till de förändringar som korrigeringarna för hösten 1997 innebar torde avvikelserna dock vara små och endast i marginell omfattning påverka tendenser och slutsatser. I rapporten redovisas också deltagare i utbildning inom Statens Skolor för vuxna, SSV, som tillhörande respektive hemkommun och ingår därmed i respektive hemkommuns statistik. I ett särskilt avsnitt, 3.10, beskrivs översiktligt verksamheten inom SSV för våren Resultat Resultatet från uppgiftsinsamlingen redovisas i tabeller och diagram. Resultaten presenteras för den totala vuxenutbildningen dvs. såväl kommunalt finansierad gymnasial vuxenutbildning som kunskapslyftet. Vid uppföljningen medräknas inte verksamhet för kursdeltagare som avbrutit sina studier under de tre första veckorna. Om kursen varit kortare än tre veckor tas dock den genomförda delen av utbildningen med. Av de i uppdraget till Skolverket preciserade uppföljningsområdena behandlas inte det område som gäller resultat på individnivå. Det är ännu för tidigt att följa enskilda individers utbildningskarriärer. Först under 1999 är det möjligt att göra en sådan uppföljning för att se vad som hänt de elever som studerat under 1997 och Den ekonomiska uppföljningen visar sig vara osäker, eftersom flera faktorer försvårar analysen. Diskussion kring den ekonomiska uppföljningen återfinns under avsnitt Resultatet har redovisats som en sammanfattande bild, utifrån verksamhetspoängens fördelning, kursdeltagarstatistik samt ämnesstatistik. Under avsnittet om studiefinansiering och sysselsättning före kursstart sker analys även på elevnivå. I rapporten används begreppet kursdeltagare för den som deltar i en kurs. Samma elev kan delta i flera kurser och förekommer således i kursdeltagarregistren en gång för varje kurs den deltar i. 9 (52)

10 3.1 Verksamhetens omfattning - antal elever, heltidsplatser och kursdeltagare Omfattningen av kommunernas verksamhet mäts i verksamhetspoäng. Inom gymnasial vuxenutbildning beräknas verksamhetspoängen utifrån kursernas gymnasiepoäng. För orienteringskurser och folkhögskolekurser beräknas 21 verksamhetspoäng per vecka om eleven studerar på heltid. Vid deltidsstudier reduceras antalet verksamhetspoäng i motsvarande mån. Kommunerna redovisar periodiserade verksamhetspoäng dvs. poängen omfattar den del av kursen som genomförts under våren 1998 respektive hösten Av nedanstående tabell framgår omfattningen av verksamheten för våren 1998 och hösten Omfattningen redovisas dels i antal verksamhetspoäng, dels i antal elever, heltidsplatser och kursdeltagare. Antalet heltidsplatser har beräknats genom att dividera verksamhetspoängen med 378, som är det antal verksamhetspoäng som motsvarar heltid under ett halvår. Totalt gymnasial vuxenutbildning våren 1998 Totalt gymnasial vuxenutbildning hösten 1997 Förändring i procent Genomförd volym Angivet i verksamhetspoäng Antal elever Antal heltidsplatser Antal kursdeltagare Antal kurser per elev 4,9 4,5 +8 En förklaring till skillnader i ökning mellan antal elever, antal heltidsplatser och antal kursdeltagare är att kurserna under våren 1998 varit längre än hösten 1997 samt att varje elev läser fler kurser våren 1998 än hösten Den kraftiga ökningen mellan hösten 1997 och våren 1998 kan också förklaras med att många kommuner behövde bygga upp rutiner för information, uppsökande verksamhet och vägledning, vilket tillsammans med insatser för upphandling av utbildning hos nya utbildningsanordnare inneburit att all undervisning inte kom igång i full omfattning redan första halvåret. I slutet av hösten 1997 gjordes en omfördelning av platser från de kommuner som hade fler platser än de kunde utnyttja till de kommuner som hade större efterfrågan än tillgång på platser. Ökningen har därigenom skett successivt. Ett annan förklaring till ökningarna är att våren innehåller fler kursveckor än hösten. 1 I rapporten används begreppet elever, eftersom personer som studerar inom kommunal vuxenutbildning enligt styrdokument (skollag, läroplan och andra förordningar) benämns elever. 2 För gymnasial vuxenutbildning beräknas heltidsplatser utifrån verksamhetspoäng. 378 verksamhetspoäng på ett halvår motsvarar en heltidsplats. 10 (52)

11 För det första verksamhetsåret har sammanlagt 97 miljoner verksamhetspoäng genomförts vilket motsvarar 91 procent av avtalad volym för kunskapslyft och kommunalt finansierad gymnasial vuxenutbildning. Den nyligen genomförda uppgiftsinsamlingen per 15 oktober 1998 visar att volymen för de första 18 månaderna, dvs. den första avtalsperioden, genomförts till nära 100 procent. Den gymnasiala vuxenutbildningen har ökat under flera år. Ett förklaring till ökningen är att staten lämnat statsbidrag till utbildning för arbetslösa. Redan 1993 utbetalades de första statsbidragen. I diagrammet nedan redovisas elevutvecklingen för läsåren 1994/95 till 1997/98. Utöver att antalet elever har ökat under perioden har även antalet kurser per elev ökat, från 3,5 kurser per elev hösten 1994 till 4,1 kurser per elev hösten E levu tvecklin g 94/95 till 97/98 Antal elever /95 95/96 96/97 97/98 Läsår Av de som studerade i den kommunala vuxenutbildningen hösten 1997 återfanns 68 procent i studier även våren Av dem som studerade våren 1998 var 37 procent nytillkomna. Vid fördelning av statsbidrag till kunskapslyftet skiljer man på kurser med olika ersättningsnivåer; allmänna kurser, yrkeskurser och orienteringskurser. Fördelningen mellan de tre kurstyperna var följande: Kurstyp Andel kursdeltagare, % Andel verksamhetspoäng, % Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Allmänna kurser Yrkeskurser Orienteringskurser Vid fördelning på kurstyper har den definition använts som gällde för hösten 1997 och våren (Definitionen har därefter ändrats inför hösten 1998 och även inför 1999.) 11 (52)

12 En ökning av andelen yrkeskurser har skett från hösten 1997 till våren Ökningen var 3 procentenheter räknat på kursdeltagare och 4 procentenheter på verksamhetspoängen. Allmänna kurser har minskat i motsvarande grad, medan andelen orienteringskurser var oförändrad. En möjlig orsak till ökningen av yrkeskurserna är att det tidigare kravet på att yrkesämnen skulle kombineras med ett kärnämne är borttaget. Detta innebär att individen kan starta sina studier med enbart yrkesämnen, vilket därmed kanske underlättar rekryteringen. 3.2 Verksamheten i olika kommungrupper Fördelningen per kommungrupp Av tabellen nedan framgår att samtliga kommuner har ökat sin verksamhet. Definition av kommungruppsbegreppet framgår av bilaga 1. Våren 1998 Hösten 1997 Förändring, % Kommungrupp Verksamhetspoäng % Verksamhetspoäng % Hösten 1997 till våren 1998 Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övriga kommuner TOTALT Förortskommuner har den lägsta ökningen av verksamheten mellan hösten 1997 och våren Förändringen är endast 17 procent mot 26 procent för riket. Störst förändring har glesbygdskommunerna med en ökning på 36 procent mellan hösten 1997 och våren Vid analys av hur stor del av avtalad volym förortskommunerna genomfört under de två första halvåren framgår att verksamheten motsvarat knappt 97 procent av avtalad volym att jämföra med 91 procent för riket. Den relativt låga ökningen mellan hösten och våren kan således förklaras med att förortskommunerna redan tidigt kommit upp i hög volym. En förklaring till variationerna i ökning mellan hösten 1997 och våren 1998 kan vara att kommunerna i olika hög grad haft beredskap att öka verksamheten. I en mindre kommun har möjligheterna att tillgodose den ökade efterfrågan troligen inte varit så stora på kort sikt, dels därför att efterfrågan inte klarats med egna resurser inom vuxenutbildningen, dels därför att alternativa utbildningsanordnare inte funnits i tillräcklig omfattning. 12 (52)

13 Förortskommunernas möjligheter att snabbt öka utbildningsutbudet underlättas av närhet till större städer men även av samverkansmöjligheter mellan kommuner med likartad befolkningsstruktur och likartade utbildningsbehov Könsfördelning per kommungrupp Andelen män respektive kvinnor i verksamheten varierar kraftigt mellan kommungrupperna: Kommungrupp Våren 1998 Andel män, % Hösten 1997 Andel män, % Förändring, hösten 1997 till våren 1998, procentenheter Storstäder 40,8 39,4 +1,4 Förortskommuner 32,2 33,2-1,0 Större städer 35,8 33,9 +1,9 Mellanstora städer 31,3 30,9 +0,4 Industrikommuner 27,9 27,8 +0,1 Landsbygdskommuner 28,4 27,6 +0,8 Glesbygdskommuner 31,0 31,6-0,6 Större övriga kommuner 29,5 30,2-0,7 Mindre övriga kommuner 27,7 27,8-0,1 TOTALT 33,4 32,8 +0,6 Störst andel män i utbildning finns i storstäder, 41 procent. Lägst är andelen män i mindre övriga kommuner och industrikommuner, knappt 28 procent. De två kommungrupper som hade högst andel män hösten 1997 har ökat sin andel medan flera kommungrupper med lägre andel män hösten 1997 har minskat sin andel. Orsak till dessa förändringar är svårt att finna. Ett skäl kan eventuellt vara kommungruppernas olika möjligheter och förutsättningar att finna attraktiva utbildningar för män. Kanske har AMS satsningar på yrkesinriktade utbildningar varit större i de kommuner som har minskad andel män. Detta är ett område som kommer att redovisas närmare i en senare rapport Kursdeltagarstruktur per kommungrupp I nedanstående tabell redovisas jämförelser mellan olika kommungrupper vad avser andel av verksamhetspoängen som genomförts av kursdeltagare under 30 år, av kursdeltagare födda utomlands samt av kursdeltagare med högst 2-årigt gymnasium. Av tabellen framgår att sammansättningen av kursdeltagare varierar mellan kommungrupperna. I storstäderna svarar kursdeltagare under 30 år för 51 procent av verksamhetspoängen medan de i glesbygdskommunerna svarar för endast 33 procent av verksamhetspoängen. 13 (52)

14 Kommungrupp Andel under 30 år % Andel födda utomlands % Andel med högst 2- årigt gymnasium, % V 98 H 97 V -98 H 97 V 98 H 97 Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övriga kommuner TOTALT En jämförelse mellan de två första halvåren visar att andelen verksamhet genomförd av kursdeltagare under 30 år har minskat från 51 procent hösten 1997 till 45 procent våren 1998, totalt 6,6 procentenheter. En orsak till minskningen är att en stor andel av kursdeltagarna som deltog hösten 1997 också deltar våren 1998, 68 procent. De kursdeltagare som hösten 1997 var 29 år motsvarar 3,7 procent av samtliga deltagare hösten Borträknat effekten av att de studerande har blivit ett år äldre så har gruppen under 30 år minskat med ca tre procentenheter. I glesbygdskommuner svarar deltagare födda utomlands för endast 7 procent av de genomförda verksamhetspoängen, medan andelen är 31 procent i storstäder. Verksamhetspoängen har till 65 procent genomförts av deltagare som har högst 2-årigt gymnasium. Deltagare med okänd utbildning har då inte medräknats. Jämfört med hösten 1997 har andelen med högst 2-årig gymnasieutbildning ökat med två procentenheter, relativt jämnt fördelat över alla kommungrupper. En orsak till olikheterna är naturligtvis olikheter i befolkningsstrukturen i kommungrupperna. För att belysa olikheter i befolkningsstruktur redovisas nedan uppgifter för den totala befolkningen inom respektive kommungrupp. Av tabellen framgår att andelen med utländskt medborgarskap i glesbygdskommuner endast är en sjundedel av andelen i storstäder och att andelen lågutbildade är 70 procent högre i landsbygdskommuner än i storstäder. Observera att definitionen för utlandsfödda inte är densamma i tabellen nedan som i rapporten för övrigt. 14 (52)

15 Kommungrupp Andel år, % Andel med utländskt medborgarskap i åldern år, % Andel lågutbildade dvs. folkskola. alt grundskola, % Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övriga kommuner TOTALT (Källa: Skolverkets rapport nr 156, Barnomsorg och skola. Jämförelsetal för huvudmän, avsnittet med strukturella faktorer för kommuner) 3.3 Ämnesinriktning Vid analys av den gymnasiala vuxenutbildningens ämnesindelning har kursernas kurskoder använts för grupperingen. I nedanstående tabeller förtecknas, i bokstavsordning, de ämnen som varit mest frekventa under året. Under Övrigt redovisas återstående kurser. Övrigt omfattar ca 1000 kurser. Här återfinns en stor del av de mer yrkesinriktade kurserna Verksamhetsvolym för olika ämnen Av tabellen nedan framgår hur verksamheten fördelats på kursdeltagare och verksamhetspoäng. Skillnaden i procent mellan de två sätten att beräkna fördelningen, kursdeltagare respektive verksamhetspoäng, beror på kursernas olika omfattning. Omvårdnadskunskap har t.ex. fler verksamhetspoäng per kurs än kurserna i de övrig ämnena. De kurser som har flest antal verksamhetspoäng inom gruppen övrigt är, hälsa (0,8 procentenheter), biologi (0,8 procentenheter), folkhögskolekurser (0,7 procentenheter) samt redovisningskunskap (0,6 procentenheter). En stor del av yrkeskurserna återfinns som tidigare sagts under övrigt. Spridningen av yrkeskurser inom gruppen övrigt är så stor att ingen enskild yrkeskurs, förutom de redovisade, överstiger 0,6 procent. En jämförelse mellan de två åren visar att andelen datakurser har ökat med 2,3 procentenheter, medan språken svenska/svenska som andraspråk, engelska och tyska, har minskat med sammanlagt två procentenheter. 15 (52)

16 Ämnen Andel av kursdeltagarna, % Andel av verksamhetspoängen, % Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Administration 4,5 4,4 2,6 2,5 Datakunskap 17,1 14,7 13,4 11,1 engelska 8,2 8,8 7,6 8,4 Företagsekonomi 5,3 5,8 4,7 5,0 Fysik 1,6 2,0 2,4 2,7 Historia 2,1 2,0 2,6 2,5 Kemi 1,7 1,6 1,7 2,2 Matematik 11,7 12,1 11,0 12,2 Människokunskap 2,7 2,4 2,2 2,0 Naturkunskap 3,0 3,3 2,3 2,2 Omvårdnadskunskap 1,8 1,9 3,9 4,0 Psykologi 1,9 1,8 1,2 1,2 Religionskunskap 1,9 1,8 0,9 0,9 Samhällskunskap 5,0 5,2 6,0 6,1 Social omsorgskunskap 2,2 2,0 3,6 3,3 Svenska/sv. s. andraspråk 8,7 10,0 10,7 11,3 Tyska 1,2 1,5 1,3 1,6 Övriga språk 1,4 1,7 1,6 1,9 Orienteringskurser 1,8 1,9 4,1 4,1 Övrigt 16,2 15,0 15,9 14,7 TOTALT 100,0 100,0 100,0 100,0 Av nedanstående stapeldiagrammet framgår vilka kurser som ökat respektive minskat, beräknat efter verksamhetspoäng. 16 (52)

17 17 (52)

18 Procentuell förändring i antal verksamhetspoäng mellan hösten 1997 och våren 1998 Admin. Datakunsk. Engels ka Företagsek. Fysik Historia Kemi Matematik Männ.kunskap Naturkunskap Omv.kunsk. Psykologi Religionsk. Samhälls k. Soc.oms.kun. Svenska Tyska Övr språk Orient.kurs Övrigt TOTA LT (Med svenska avses både svenska och svenska som andraspråk) Andel lokala kurser Av de genomförda verksamhetspoängen svarade de lokala kurserna för 8,6 procent, vilket är en ökning av verksamhetspoängen med 70 procent jämfört med hösten Av de lokala kurserna svarar datakurser för 49 procent, svenska/svenska som andraspråk och företagsekonomi för 8 procent vardera, samhällskunskap för 4 procent och administration för 3 procent. Vanligast med lokala kurser var det inom datakunskap där andelen var 32 procent, företagsekonomi 11 procent och administration 10 procent. Under hösten 1998 har kursplanerna för nationella datakurser moderniserats och uppdaterats för att bättre svara mot de behov som finns, varför en minskning av antalet lokala kurser inom datakunskap är trolig framöver. 18 (52)

19 3.3.3 Åldersfördelning i olika ämnen Åldersstrukturen är olika inom olika ämnen. Av tabellen nedan framgår andel kursdeltagare som är under 30 år samt hur stor del av verksamhetspoängen som genomförts av kursdeltagare under 30 år. Ämnen Andel av kursdeltagarna under 30 år, % Andel av verksamhetspoängen genomförd av kursdeltagare under 30 år, % Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Administration Datakunskap Engelska Företagsekonomi Fysik Historia Kemi Matematik Människokunskap Naturkunskap Omvårdnadskunskap Psykologi Religionskunskap Samhällskunskap Social omsorgskunskap Svenska/sv. s. andraspråk Tyska Övriga språk Orienteringskurser Övrigt TOTALT En trolig orsak till den höga andelen under 30 år i ämnena fysik och kemi är att dessa ämnen utgör kompletteringsämnen för särskild behörighet till högskolestudier, men också rena konkurrenskompletteringar kan vara en förklaring Könsfördelning samt andel födda utomlands inom olika ämnen En strävan i kunskapslyftet är att bryta upp könssegregeringen på arbetsmarknaden. samt att rekrytera sådana deltagare i utbildningen som annars inte hade sökt sig till vuxenutbildning. I de ansökningar som inlämnats för 1997/98 har kommunerna presenterat sina planerade utvecklingsinsatser. De planer som presenterades var generellt sett sparsamma med 19 (52)

20 åtgärder vad gäller att bryta könssegregeringen. I samband med ansökan för bidragsåret 1999 har 12 procent av kommunerna rapporterat att de har genomfört sina planer för 1997/98 helt, 28 procent ganska mycket och 23 procent ca hälften. Med tanke på att de föreslagna åtgärderna inte var särskilt omfattande är det vanskligt att påstå att den förändring som skett beror på dessa åtgärder, men de har kanske bidragit. Under 1999 planerar AMS och Skolverket att genomföra ett gemensamt projekt, tillsammans med ett antal kommuner, med syftet att få in fler män i kunskapslyftet. Av nedanstående tabell framgår eventuella förändringar i andel män och även i andel födda utomlands i de vanligaste ämnena. Tabellen visar hur stor andel av verksamhetspoängen inom olika ämnen som kan hänföras till kursdeltagare födda utomlands respektive till män. Ämnen Andel män, % Andel födda utomlands,% Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Administration 26,1 27,4 19,4 22,8 Datakunskap 45,3 43,8 18,9 19,3 Engelska 31,7 31,9 17,0 17,3 Företagsekonomi 29,0 28,7 16,1 16,0 Fysik 57,9 57,3 16,1 16,7 Historia 32,2 30,5 12,1 12,3 Kemi 53,0 53,5 16,5 16,8 Matematik 36,9 37,1 15,2 15,0 Människokunskap 8,9 9,1 16,7 16,6 Naturkunskap 26,6 26,4 12,1 12,9 Omvårdnadskunskap 8,3 9,8 16,5 16,8 Psykologi 21,1 21,6 14,3 15,4 Religionskunskap 28,8 29,6 14,3 14,7 Samhällskunskap 31,2 31,1 16,7 17,3 Social omsorgskunskap 8,0 9,4 17,0 17,0 Svenska/sv. s. andraspråk 31,3 31,9 22,5 23,3 Tyska 26,8 29,1 16,1 15,8 Övriga språk 27,2 26,3 22,6 20,5 Orienteringskurser 36,6 34,2 30,5 26,8 Övrigt 38,7 36,0 18,5 18,7 TOTALT 33,4 32,8 18,1 18,3 I förhållande till situationen hösten 1997 har männens andel ökat med 0,6 procentenheter och andelen elever födda utomlands minskat med 0,2 procentenheter. 20 (52)

21 3.4 Elevernas studiefinansiering De studiefinansieringsformer som är aktuella inom gymnasial vuxenutbildning är - Särskilt utbildningsbidrag, UBS, som vänder sig till arbetslösa och ger en ersättning motsvarande arbetslöshetsersättningen. För att kunna få ersättning skall den studerande vara mellan 25 och 55 år, - Särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa, SVUXA, - Särskilt vuxenstudiestöd, SVUX, - Studiemedel, - Annan finansiering, för dem som inte uppbär något av dessa stöd. Exempel på annan finansiering kan vara utbildningsbidrag för arbetshandikappade och utomnordiska invandrare, socialbidrag samt finansiering genom lån eller med egna medel. Elevernas studiefinansiering fördelar sig på följande sätt: Antal elever Andel av samtliga elever,% Studiefinansiering Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Särskilt utbildningsbidrag, ,3 27,3 UBS Särskilt vuxenstudiestöd för ,2 5,1 arbetslösa, SVUXA Särskilt vuxenstudiestöd, ,7 4,5 SVUX Studiemedel ,4 23,8 Annan finansiering ,6 39,6 SUMMA ,2 100,3 Det totala antalet elever avviker från summan av elever med olika studiefinansiering, eftersom en elev kan ha haft mer än en typ av studiefinansiering under perioden. Av de elever som deltog i undervisning våren 1998 var även i utbildning hösten 1997, 63 procent. Av de nytillkomna våren 1998 erhöll 26,6 procent särskilt utbildningsbidrag, UBS. Av dem som studerade både höst och vår hade 37,3 procent UBS. UBS som i första hand vänder sig till arbetslösa, har ökat i omfattning mellan hösten 1997 och våren 1998, medan samtliga övriga finansieringsformer minskat sina andelar under samma period. Av nedanstående tabell framgår hur män respektive elever födda utomlands finansierar sina studier. Vid jämförelse med tabellen ovan, som visar samtliga elever, framgår att män i högre grad än kvinnor finansierar sina studier med studiemedel och annan finansiering och i lägre grad med UBS och SVUX. Elever födda utomlands har i lägre grad UBS och 21 (52)

22 SVUX men i högre grad med studiemedel och SVUXA än elever födda i Sverige. Elever under 30 år har i betydligt lägre grad UBS och i betydligt högre grad studiemedel än de som är över 30 år. Män, % Andel födda Andel under 30 år, Studiefinansiering utomlands, % % Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Våren 1998 Hösten 1997 Särskilt utbildningsbidrag, 27,7 22,7 27,1 21,8 18,3 15,5 UBS Särskilt vuxenstudiestöd för 3,9 4,9 6,2 7,1 5,1 5,9 arbetslösa, SVUXA Särskilt vuxenstudiestöd 2,7 3,2 2,0 2,7 3,1 3,6 SVUX Studiemedel 25,2 28,4 27,5 29,3 38,9 39,9 Annan finansiering 40,6 41,1 37,5 39,4 34,8 35,4 TOTALT 100,2 100,2 100,4 100,4 100,3 100,2 En analys av hur studiestöden fördelar sig i förhållande till elevernas utbildningsbakgrund ger en brokig bild av finansieringen. Medan andelen som finansierar sina studier med SVUX och SVUXA är relativt jämn oavsett utbildningsbakgrund så varierar andelen med övriga finansieringsformer mycket. För dem med okänd utbildning, utbildning mindre än 9 år samt för dem med eftergymnasial utbildning är finansiering utan studiestöd vanligast, medan UBS är vanligast för dem med högst 2-årig gymnasieutbildning som högsta utbildning. Störst andel som finansierar sina studier med studiemedel finns hos dem med gymnasieutbildning mer än 2 år. Utbildningsbakgrund Andel med UBS, % Andel med SVUX eller SVUXA, % Andel med studiemedel, % Andel med annan finansiering, % V 98 H 97 V 98 H-97 V 98 H 97 V 98 H 97 Okänd utbildning Förgymn. < 9år Förgymnasial utb 9-10 år Gymn. utb högst 2 år Gymn. utb > 2år Eftergymn. utb < 3 år Eftergymn. utb >=3år TOTALT En närmare analys av dem som studerar med annan finansiering än statliga studiestöd visar att de läser betydligt färre poäng än övriga studerande. Medan 38 procent av samtliga elever studerar högst 200 poäng är andelen 77 procent av dem som studerar med annan 22 (52)

23 finansiering än studiestöd. Viss skillnad finns mellan elever födda i Sverige och elever födda utomlands. Av dem som saknar statligt studiestöd läser 79 procent av elever födda i Sverige högst 200 poäng, medan 69 procent av dem som är födda utomlands läser högst 200 poäng. Av dem som läser på kvällstid och saknar studiestöd läser 57 procent högst 200 poäng jämfört med att 35 procent läser högst 200 poäng av samliga som studerar på kvällstid. Utbildningsbakgrund v-poäng v-poäng Mer än 400 v-poäng Samtliga elever, % Elever utan studiestöd, % Samtliga elever, % Elever utan studiestöd, % Samtliga elever, % Elever utan studiestöd, % Okänd utbildning Förgymn. < 9år Förgymn. utb 9-10 år Gymn. utb högst Gymn. utb > 2år Eftergymn. utb < 3 år Eftergymn. utb >=3år TOTALT För närmare två procent av eleverna saknas uppgift om poäng, varför summan av de tre kolumnerna endast uppgår till cirka 98 procent. Elevers studiefinansiering i förhållande till antal verksamhetspoäng Antal elever St med SVUXA SVUX Annan UBS Antal verksamhetspoäng En analys av studiestödens fördelning kommungruppsvis presenteras i nedanstående tabell. 23 (52)

24 Kommungrupp Andel med UBS, % Andel med SVUX eller SVUXA, % Andel med studiemedel, % Andel med annan finansiering, % V 98 H 97 V 98 H-97 V 98 H 97 V 98 H 97 Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övr. kommuner TOTALT Elevernas sysselsättning före kursstart För att få en mer detaljerad bild av hur elevernas sysselsättning var före kursstart har AMS sammanställt och analyserat de insamlade uppgifterna. En mer utförlig rapport från AMS finns i bilaga 4, som även innehåller definitioner av begrepp AMS analys personer var inskrivna i Af s register i nära anslutning till kursstart våren 1998 på grund-, gymnasial- och påbyggnadsnivå inom kommunal vuxenutbildning eller vid Statens skolor för vuxna, (64 %) kvinnor och (36 %) män. Antalet personer födda utomlands var (19 %) varav (92%) hade utomnordiskt medborgarskap. Antalet långtidsarbetslösa 3 var (10 %). Av de långtidsarbetslösa var (21 %) födda utomlands. Antalet långtidsinskrivna 4 var (11 %). Antalet långtidsinskrivna födda utomlands var (28 %) Som framgår av tabellen nedan var under våren 1998 andelen män inskrivna i Af s register i anslutning till kursstart i Kunskapslyftet något högre jämfört med hösten Andelen utomlands födda personer inskrivna i Af s register i anslutning till kursstart ökade något jämfört med hösten 97. Könsfördelningen i gruppen personer födda utomlands var mer jämn än bland samtliga inskrivna i anslutning till kursstart. 3 Långtidsarbetslös=minst sex månader obruten tid i sökandekategori 11-13/för sökande yngre än 25 år >100 dagar. 4 Långtidsinskriven=Sökande som under två år eller mer varit fortlöpande inskrivna och ej haft någon period av arbete. Vid mättillfället räknas endast personer som är arbetslösa eller i ett arbetsmarknadsprogram. 24 (52)

25 Olika gruppers andel i resp. sökandekategori i anslutning till kursstart. Jämförelse våren 1998 med hösten Sysselsättning före kursstart Samtliga, % Andel män, % Andel födda utomlands, % Andel under 30 år, % Vt 98 Ht 97 Vt 98 Ht 97 Vt 98 Ht 97 Vt 98 Ht 97 Arbetslös (skat 11-13) I arbete (skat excl 34) Arbetsmarknadsutbildning (skat 81+82) Övrig arb.m.pol.program (skat 42-71) Övriga sökande (skat 14,34,91,99) Totalt Definition av sökandekategorier (skat) se bilaga 4 sid 44 Andelen långtidsarbetslösa vid kurstillfället (10 %) våren 98 hade minskat något vid jämförelse med hösten 97 (11 %) medan andelen långtidsinskrivna var oförändrad (11 %). Arbetslösa (50 %) och långtidsarbetslösa (10 %) var överrepresenterade i den grupp som stod i en pågående sökandekategorier i anslutning till kursstarten våren 1998 vid jämförelse med andelen arbetslösa (32 %) och långtidsarbetslösa (6 %) av samtliga inskrivna våren 98 medan de långtidsinskrivna (11 %) återfanns som deltagare i kunskapslyftet i ungefär samma omfattning som långtidsinskrivna av samtliga inskrivna (11%). Andelen personer under 30 år (45 %) i Af s register i anslutning till kursstart var lägre vid jämförelse med hösten 97 med undantag för de som stod i sökandekategori Arbetsmarknadsutbildning eller Övrig arbetsmarknadspolitiskt program (65 %) av de kursdeltagare som stod i en pågående sökandekategori vid kursstarten våren 1998 var arbetslösa, deltidsarbetslösa eller hade tillfällig timanställning. Hösten 1997 var motsvarande siffror (75 %). Antalet kursdeltagare registrerade som arbetslösa, deltidsarbetslösa och i tillfällig timanställning i anslutning till kursstarten i Kunskapslyftet våren 1998 var lägre vid jämförelse med hösten 1997 Samtidigt var fler kursdeltagare inskrivna i någon form av arbetsmarknadspolitisk program. Detta skall ses mot bakgrunden att många av de elever som stod i de nämnda sökandekategorierna i anslutning till kursstarten hösten 1997 beviljades UBS 5 eller SVUX/ SVUXA 6 även för våren 1998 och avaktualiserades under hösten 1997 från Af s register. De personer som avaktualiserades blir i regel aktuella för återinskrivning på Af först efter avslutad utbildning. En mindre grupp väljer dock att kvarstå som arbetssökande under tiden i utbildning. 5 UBS = särskilt utbildningsstöd 6 SVUX, SVUXA= särskilt vuxenstudiestöd 25 (52)

26 3.5.2 Skolverkets kommentar AMS har i sina analyser medräknat samtliga elever i kommunal vuxenutbildning, dvs. även elever på grundläggande nivå och påbyggnadsutbildning. Om samtliga elever medräknas är antalet elever våren 1998 och hösten Av samtliga i kommunal vuxenutbildning våren 1998 fanns 82,0 procent i AMS händelsedatabas och har någon sedan början av 1990-talet varit inskrivna i arbetsförmedlingens register. Av tabellen nedan framgår hur stor andel som stod som pågående sökande vid arbetsförmedlingen resp. tidigast 60 dagar före första kursstart hade avaktualiserats som sökande vid arbetsförmedlingen. Sysselsättning före kursstart Våren 1998 Hösten 1997 Antal Procent Antal Procent Totalt i kommunal vuxenutbildning , ,0 Registrerade hos AMS under 1990-talet ,0 - - Pågående sökande vid kursstart , ,3 Avaktualiserade inom 60 dagar före kursstart , ,0 Många elever som gick direkt från arbetslöshet till utbildning hösten 1997 deltar också i utbildning våren Den del av dessa elever som avaktualiserades inför studierna hösten 1997 och därefter inte aktualiserats igen som arbetslösa inför våren 1998 ingår varken i antalet pågående sökande vid kursstart eller bland de avaktualiserade för våren 1998, om kursstarten för hösten 1997 låg tidigare än 60 dagar före kursstarten våren Se även AMS kommentarer, bilaga Studieavbrott Vid analys av kursdeltagarnas avbrottsfrekvens har två tidsintervall använts. Dels de som avbrutit sina studier inom tre veckor från kursstart, dels de som avbrutit efter tredje kursveckan. Av de inrapporterade uppgifterna framgår att under våren 1998 avbröt 3,0 procent och under hösten 1997 avbröt 2,9 procent av kursdeltagarna sina studier inom tre veckor från kursstart. Avbrotten har ekonomisk betydelse för hemkommunen, eftersom kursdeltagare som gör avbrott inom tre veckor inte genererar några verksamhetspoäng, såvida inte kursen varit kortare än tre veckor för då tas den genomförda utbildningen med. Flest var avbrotten vid studier i annan kommun än hemkommunen, 3,3 procent våren 1998, och lägst i landsting, 0,6 procent våren Uppgifterna är dock osäker, eftersom de även innehåller kursdeltagare som anmält sig/registrerats, men inte infunnit sig till kursen. I ett antal kommuner har kursdeltagare som avbrutit inom tre veckor tagits bort ur registret och uppgifterna saknas därmed. 26 (52)

27 Avbrott senare än tre veckor ger inga ekonomiska konsekvenser för kommunen under innevarande halvår, men visar att kursdeltagarna inte har fullföljt sina studier. Orsaken till att studierna inte fullföljts kan vara såväl positiva, t.ex. att eleven har fått arbete, bytt kurs, kommit in på annan utbildning, eller negativa, t.ex. att eleven är missnöjd med studierna. Vi har i denna rapport inte några uppgifter om orsak till avbrotten. En analys av hur stor andel av kursdeltagarna som avbrutit sina studier inom tre veckor respektive efter tredje veckan från kursstart ger följande resultat: Avbrotten varierar kraftigt inom olika ämnen. Avbrotten efter tredje kursveckan är störst inom språken, övriga språk 20 procent, och lägst inom omvårdnadsämnena, 1-2 procent. Kursdeltagare som avbrutit kurs / Ämnen Andel avbrott senast tredje kursveckan, % Avbrott efter tredje kursveckan, % (andel av verksamhetspoäng) Våren Hösten 1997 Våren 1998 Hösten Administration Datakunskap Engelska Företagsekonomi Fysik Historia Kemi Matematik Människokunskap Naturkunskap Omvårdnadskunskap Psykologi Religionskunskap Samhällskunskap Social omsorgskunskap Svenska/svenska som andraspråk Tyska Övriga språk Orienteringskurser Övrigt TOTALT En jämförande studie av avbrottsfrekvensen före tredje kursveckan gav följande resultat: Män har en något högre avbrottsfrekvens, 3,5 procent, än kvinnor, 2,8 procent. De som har högre utbildning än 2-årigt gymnasium har högre avbrottsfrekvens, 3,8 procent, än dem med högst 2-årigt gymnasium, 2,6 procent. De som är födda i Sverige har högre avbrottsfrekvens, 2,8 procent, än de som är födda utomlands, 2,0 procent, och avbrotten från kvällskurser är högre, 5,4 procent, än från dagkurser, 2,8 procent. En analys av avbrotten hos olika utbildningsanordnare visar att avbrotten är störst där kommunen är utbildningsanordnare. Kommunerna svarar för nästan all språkundervisning 27 (52)

Dnr 97:1646. Den gymnasiala vuxenutbildningen och Kunskapslyftet Hösten 1998

Dnr 97:1646. Den gymnasiala vuxenutbildningen och Kunskapslyftet Hösten 1998 Dnr 97:1646 Den gymnasiala vuxenutbildningen och Kunskapslyftet Delrapport nr 4 Maj 1999 2 (39) Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997. Satsningen har fyra

Läs mer

Tre år med KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2000

Tre år med KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2000 Dnr 00:1671 Tre år med KUNSKAPSLYFTET Uppföljning av den gymnasiala vuxenutbildningen våren 2000 Delrapport nr 7 December 2000 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början

Läs mer

KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2002

KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2002 Dnr 00:1671 KUNSKAPSLYFTET Uppföljning av den gymnasiala vuxenutbildningen våren 2002 Delrapport nr 11 December 2002 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997.

Läs mer

KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2002

KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2002 KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2002 Delrapport nr 12 Maj 2003 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997. Satsningen har fyra viktiga

Läs mer

KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2000

KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2000 Dnr 00:1671 KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2000 Delrapport nr 8 Maj 2001 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997. Satsningen har

Läs mer

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2006 U2003/4789/DK

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2006 U2003/4789/DK Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2006 U2003/4789/DK I bifogad delrapport redovisas uppdraget att följa upp och redovisa

Läs mer

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning våren 2007 U2003/4789/DK

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning våren 2007 U2003/4789/DK Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2008-01-11 uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning våren 2007 U2003/4789/DK I bifogad delrapport redovisas uppdraget att följa

Läs mer

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2007 U2003/4789/DK

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2007 U2003/4789/DK Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxen hösten 2007 U2003/4789/DK I bifogad delrapport redovisas uppdraget att följa upp och redovisa omfattningen,

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04 Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik 2010-08-25 1 (6) Elever och studieresultat i komvux kalenderåret 2009 Kommunal vuxenutbildning (komvux) består

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 Ulbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat i kommunal vuxenutbildning år

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2012

Elever och studieresultat i komvux 2012 Utbildningsstatistikenheten 2013-06-25 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2012 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2012. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Enheten för utbildningsstatistik 2010-01-21 Dnr 71-2010:00004 1 (6) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) läsåret 2008/09 är i stort sett

Läs mer

Redovisning av uppdrag om vidgad användning av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande hösten 2004 U2004/3222/SV

Redovisning av uppdrag om vidgad användning av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande hösten 2004 U2004/3222/SV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr uppdrag om vidgad användning av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande hösten 2004 U2004/3222/SV I bifogad delrapport, avsnitt 4, redovisas uppdraget att

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2013

Elever och studieresultat i komvux 2013 Utbildningsstatistikenheten 2014-06-24 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2013 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2013. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018 1 (11) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-01-22 Dnr 71-2009:73 1 (5) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) fortsatte att minska läsåret 2007/08.

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015.

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. 1 (7) Instruktion Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Enheten för utbildningsstatistik 2011-11-08 Dnr 71-2011:14 1 (12) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2016

Barn och personal i förskolan hösten 2016 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2016 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskola hösten 2016. Varje år

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 2018-06-21 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (10) Redovisning av uppdrag om statsbidrag till kommuner för som ersättning för utbildningsplatser för viss utbildning

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Dnr 2013:335 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Maj 2016 1 (7) Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2016 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen. Att hitta fram med rätt siffror

Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen. Att hitta fram med rätt siffror Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen Att hitta fram med rätt siffror Efterfrågade uppgifter Statistiken tas fram av SCB på uppdrag av Skolverket och används av Skolverket årlig officiell

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

V x u enutbildning 292

V x u enutbildning 292 292 Vuxenutbildning Ähhh jag vill bli ähhh restaurangrecencent. Just det, restaurangrecencent vill jag bli! Anna, 30 år, företagshandläggare Är nöjd med det jag gör idag även om jag skulle vilja bli sjökapten

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2010:01634 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år. har

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003 1 (17) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2004 redovisa en bedömning

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

GRUV-utredningen Stockholm 2012-06-18

GRUV-utredningen Stockholm 2012-06-18 GRUV-utredningen Stockholm 2012-06-18 Hur står det till med vuxenutbildningen på grundläggande nivå? Ingen aning utan uppföljning Skolinspektionen sep 2009 Kommunerna följer inte upp sina vuxenutbildningar

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2012:119 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år har i

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06 Enheten för utbildningsstatistik 2007-05-03 1 (6) Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06 Denna promemoria avser elever som varit inskrivna i svenskundervisning för invandrare (sfi) någon gång

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 1 (9) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2013 1 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg sätts,

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015 1 (10) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015. Annan

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Örebro län Karlstad, 10 maj 2017 Maria Håkansson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 Till arbete I april månad fick 1 448 inskrivna personer (575 kvinnor och 873 män) vid

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare Utbildningsstatistikenheten 2015-06-25 1 (10) Dnr 2014:00057 Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare 2014 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Läs mer

En fördjupad redovisning av studietider i sfi

En fördjupad redovisning av studietider i sfi PM 1 (15) En fördjupad redovisning av studietider i sfi Innehållsförteckning Sammanfattning 2 1 Inledning 4 2 Sfi-elevernas studietider 5 2.1 Deltagare 2003/04 5 2.2 Deltagare utan tillfälliga studieuppehåll

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2010:01634 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år. har

Läs mer

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET Rapport Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. SYFTE... 4 4. METOD... 4 5. JÄMFÖRELSER MELLAN OFFICIELL STATISTIK

Läs mer

Uppföljning av utbildningar som finansierats med statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning 2018

Uppföljning av utbildningar som finansierats med statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning 2018 1 (7) Uppföljning av utbildningar som finansierats med statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning 2018 I denna promemoria redovisar uppdraget att följa upp vilka utbildningar statsbidraget

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002

En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002 MISSIV 2003-07-04 Dnr: 2003:1168 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002 Skolverket skall enligt regleringsbrevet

Läs mer

STATISTIK I BLICKFÅNGET

STATISTIK I BLICKFÅNGET STATISTIK I BLICKFÅNGET Nr 3 Sökande och sökande per plats till utbildningar inom yrkeshögskolan 2016 2016 Juni 2017 Dnr: MYH 2016/1389 Innehåll Sökande och sökande per plats 2016...3 1 Antal sökande...3

Läs mer

Verksamheten inom Ungdomsteamet Uppföljning av verksamheten 2009

Verksamheten inom Ungdomsteamet Uppföljning av verksamheten 2009 KM Sjöstrand 2010-02-21 Verksamheten inom Ungdomsteamet Uppföljning av verksamheten 2009 Sammanfattning Ungdomsteamet startade sin verksamhet i juni 2007. Under 2007 var verksamheten öppen för ungdomar

Läs mer

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan.

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. Ansökan skall vara inlämnad senast 15 november 2011 Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress: Postnr: Ort: Folkbokföringsadress

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:403) om kommunal vuxenutbildning; SFS 2001:159 Utkom från trycket den 19 april 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Regeringen föreskriver

Läs mer

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019 PM - Elever och personal i grundskolan Läsåret 2018/2019 Sammanfattning Den 31 december 2018 var målgruppen barn och unga 6 15 år 3 215 individer. Enligt kommunens befolkningsprognos (SWECO: 2018 2028)

Läs mer

Verksamheten inom Ungdomsteamet: vad säger statistiken? Omfattning och resultat av verksamheten 1 juni december 2008

Verksamheten inom Ungdomsteamet: vad säger statistiken? Omfattning och resultat av verksamheten 1 juni december 2008 KM Sjöstrand 2009-02-01 Verksamheten inom Ungdomsteamet: vad säger statistiken? Omfattning och resultat av verksamheten 1 juni 2007 31 december 2008 Sammanfattning Ungdomsteamet startade sin verksamhet

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016 Enheten för gymnasie- & vuxenutbildningsstatistik 2017-06-22 1 (9) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 1 (19) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2005 redovisa en bedömning

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013 2013-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013 1 785 av de inskrivna fick jobb Under september påbörjade 1 785 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

STATISTIK I BLICKFÅNGET

STATISTIK I BLICKFÅNGET STATISTIK I BLICKFÅNGET Nr 1 Sökande och sökande per plats till utbildningar inom yrkeshögskolan 2015 2016 November 2016 Innehåll Sökande och sökande per plats 2015... 3 1 Antal sökande... 3 1.1 Kön...

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 PM Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-18 Dnr 71-2009-73 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 Eleverna som gick ut från gymnasieskolan våren 2009 var fler än någonsin. Såväl betyg

Läs mer

KUNSKAPSLYFTET och utvecklingen av vuxenutbildningen

KUNSKAPSLYFTET och utvecklingen av vuxenutbildningen Vallentunas dnr 2003.012 Skolverkets dnr 37-2002:4037 KUNSKAPSLYFTET och utvecklingen av vuxenutbildningen i Vallentuna 1997-2002 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning som inleddes

Läs mer

Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17

Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april 2017 1 (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17 I denna promemoria beskrivs s statistik om planerad undervisningstid

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Stockholm 2012-03-19

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Stockholm 2012-03-19 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Stockholm 2012-03-19 Hur står det till med gruv? Ingen aning utan uppföljning Skolinspektionen sep 2009 Kommunerna följer inte upp sina vuxenutbildningar och vet alldeles

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 1 (11) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014. Annan

Läs mer

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (1) Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Denna handlar om vad ungdomar som gick ut gymnasieskolan läsåret 200/0 gjorde under åren 20 201.

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi 2012

Elever och studieresultat i sfi 2012 Utbildningsstatistikenheten 2013-06-27 1 (9) Elever och studieresultat i sfi 2012 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi) år 2012. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2014

Elever och personal i fritidshem hösten 2014 1 (7) Elever och personal i fritidshem hösten 2014 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2014, dels

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan Studieomdöme, behörighet och avbrott i folkhögskolan 2009-2010 Folkhögskolorna utfärdar grundläggande behörighet för högskolestudier efter bedömning av dels antalet studieår, dels kunskaper i kärnämnen.

Läs mer

Studerandeuppföljning Yrkesvux januari - juni 2011

Studerandeuppföljning Yrkesvux januari - juni 2011 Studerandeuppföljning Yrkesvux januari - juni 2011 Studerandeuppföljning januari - juni 2011 Till kontaktperson för yrkesvux. Om byte av kontaktperson för yrkesvux sker, ska detta meddelas till Skolverket.

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-04-29 1 (5) Dnr 71-2009:73 Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08 Kursplanen för svenskundervisning för invandrare (sfi) inrymmer tre olika studievägar om

Läs mer

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare Utbildningsstatistikenheten 2016-06-23 1 (9) Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare 2015 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi) år 2015. Syftet

Läs mer

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten 1 (15) Resultatuppföljning Gymnasieskolans slutbetyg 2 - en beskrivande analys av resultaten Vårterminen 2 fick gymnasieelever för sjätte gången slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade betygssystemet.

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppen

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppen Bilaga 1. Kartläggning av målgruppen Översikt befolkningen 16-29 år Befolkningsutveckling i Håbo kommun år 2015-2030 enligt befolkningsprognos Antal invånare i Håbo kommun år 2015-2030 23 000 21 000 19

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (1) 2010-09-21 MISSIV ANNE-MARIE SKÖLIN DIREKT NR 0224-551 23 DNR 2010/85 UAN NR 10/48 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Ansökan om statsbidrag

Läs mer

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan Studieomdöme, behörighet och avbrott i folkhögskolan 2010-2011 2 Innehåll Sammanfattning 4 Studieomdömen 5 Avvikelser och deras orsak 6 Omdömen till 47 procent av deltagare i Allmän kurs 6 Utveckling sedan

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2017.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2017. 9 maj 2017 Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2017. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2017 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

SKOLFS. Dessa föreskrifter träder i kraft den XX xxxxx På Skolverkets vägnar GENERALDIREKTÖREN Christina Sandström

SKOLFS. Dessa föreskrifter träder i kraft den XX xxxxx På Skolverkets vägnar GENERALDIREKTÖREN Christina Sandström Enheten för utbildningsstatistik Tobias Engberg 1 (8) Dnr 62-2013:996 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:142) om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m.;

Läs mer

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) läsåret 2017/2018

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) läsåret 2017/2018 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-03-22 PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) läsåret Den 15 oktober varje år rapporterar skolhuvudmännen elever och personal till SCB. Skolverket

Läs mer

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016 Avdelningen för analys Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 () Terminsbetyg i årskurs, våren 1 I årskurs ska eleverna få betyg i alla ämnen de läst under året. Undantaget är moderna språk som

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513 Slutbetyg i grundskolan, våren 2018 Diarienummer: 5.1.1-2018:1513 Skolverket Rapport 1 (19) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Elevsammansättningen... 3 Slutbetygen... 7 Betyg... 7 Behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 Skolverket 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram inför läsåret 2018/19, samt andelen som var behöriga respektive

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Orsaskolan Järnvägsgatan 20 790 ORSA Tel http://wwworsase Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa Orsa 2034 Grundskola 19694910 Skolbladet

Läs mer

Avbrott i olika skeden av sfi-studierna (Dnr 2008/45-5)

Avbrott i olika skeden av sfi-studierna (Dnr 2008/45-5) 1 (13) Statskontoret PM (2009) Avbrott i olika skeden av sfi-studierna (Dnr 2008/45-5) I denna promemoria redovisas resultat och avbrott inom sfi, samt hur detta varierar mellan deltagare som avbryter

Läs mer

PM - Terminsbetyg i årskurs 6. Vårterminen 2018

PM - Terminsbetyg i årskurs 6. Vårterminen 2018 PM - Terminsbetyg i årskurs 6 Vårterminen Sammanfattning Redovisningen avser terminsbetygen i årskurs 6 vårterminen. Jämförelser görs med tidigare års resultat. 275 elever i Nynäshamns kommun erhöll ett

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016 1 300 personer fick arbete Under oktober påbörjade 1 315 av alla som var

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen YH-utbildning Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 8 Yrkeshögskoleutbildning Yrkeshögskolan är

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006 Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2007 redovisa en bedömning

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2005:14

Läs mer

Redovisning av uppdrag om avbrott i vuxenutbildningen

Redovisning av uppdrag om avbrott i vuxenutbildningen Redovisning av regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr (71-2011:952) Redovisning av uppdrag om avbrott i vuxenutbildningen Dnr U2011/3405/S Härmed redovisas uppdraget

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Bilaga 1. MÅLGRUPP Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

Bilaga 1. MÅLGRUPP Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 1 MÅLGRUPP Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Kartläggning av målgruppen Målgrupp Målgruppen definieras som alla unga i åldrarna

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-01 Uppdaterad med uppg. om övergång till gymn.skolan 2009-03-12 2008:00004 1 (7) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Slutbetyg enligt det mål- och

Läs mer

Studiestödsnyttjande 2015 Kommenterad statistik

Studiestödsnyttjande 2015 Kommenterad statistik 15-1-9484 Studiestödsnyttjande 15 Kommenterad statistik CSN, rapport 17:1 Innehåll Sammanfattning... 3 1. Inledning... 4 2. Studiestödsnyttjande inom olika utbildningsformer... 4 2.1 Kommunal vuxenutbildning...

Läs mer