KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2002"

Transkript

1 KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2002 Delrapport nr 12 Maj 2003

2 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli Satsningen har fyra viktiga perspektiv förnyelse av arbetsmarknads- och utbildningspolitiken, rättvisare fördelning och ökad tillväxt. Målgrupp för satsningen är i första hand vuxna arbetslösa som helt eller delvis saknar 3-årig gymnasiekompetens och i andra hand kortutbildade anställda. Övriga vuxna antas i mån av plats. Skolverket har enligt regeringsbeslut nr 34, , fått i uppdrag att följa upp och halvårsvis rapportera den kvantitativa utvecklingen av Kunskapslyftet. Föreliggande delrapport avser uppföljning av verksamheten under hösten 2002 utifrån ett antal givna variabler. Statistiska centralbyrån (SCB) har svarat för insamling och granskning av uppgifter från kommunerna. Samordning har även skett med Centrala studiestödsnämnden (CSN) och med arbetsmarknadsstyrelsen (AMS). AMS svarar även för det avsnitt i rapporten som beskriver de vuxenstuderandes sysselsättningsbakgrund vid kursstart. Rapporten har sammanställts av undervisningsrådet Björn Berglund, Skolverket. Stockholm i maj 2003 Ann Carlson-Ericsson Chef för avdelningen mål och föreskrifter Björn Berglund Undervisningsråd 2 (39)

3 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Metoder och kvalitetsaspekter Resultat Genomförd utbildning - antal elever, heltidsplatser och kursdeltagare Utveckling av utbildningsvolymen hösten 1997 till hösten Gymnasial vuxenutbildning per kommungrupp Studerande i gymnasial vuxenutbildning Målgrupp för gymnasial vuxenutbildning och Kunskapslyftet Könsfördelning Åldersfördelning Utbildningsbakgrund Kursdeltagarnas födelseland Studieinriktning Utbildningens fördelning på olika ämnen Ämnesinriktning inom lokala kurser Utbildningsanordnare Fördelning av verksamhet på olika utbildningsanordnare Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL Studiefinansiering Antal elever per studiefinansieringsform Mäns och kvinnors studiefinansiering Elevernas studiefinansiering i förhållande till utbildningsbakgrund De studerandes sysselsättningsbakgrund...28 Bilaga 1 Volymmässig måluppfyllelse...33 Bilaga 2 Definitioner kommungrupp...35 Bilaga 3 Definitioner och begrepp (39)

4 1 Sammanfattning Genom regeringsbeslut, , ändrat , har Skolverket fått i uppdrag att följa och halvårsvis under fem år rapportera om utvecklingen av regeringens satsning på gymnasial vuxenutbildning, Kunskapslyftet. Rapporterna skall behandla satsningens omfattning uttryckt i verksamhetspoäng och antal elever, ekonomisk uppföljning, uppgifter om deltagarna, resultat på individnivå samt uppgifter om utbildningsanordnare. Denna rapport beskriver den gymnasiala vuxenutbildning som har anordnats och bedrivits under hösten Rapporten redovisar verksamhetens fördelning på män och kvinnor, på elever med olika utbildningsbakgrund, elever med olika födelseländer, på ämnen m.m. Rapporten omfattar även statistik uppdelad på nyinskrivna elever och fortsättningsstuderande. I rapporten redovisas verksamheten i den totala gymnasiala vuxenutbildningen dvs. verksamhet inom såväl Kunskapslyftet som den kommunalt finansierade gymnasiala vuxenutbildningen. Genomförd utbildning 2002 minskade antalet heltidsplatser inom gymnasial vuxenutbildning, med 17 procent, till heltidsplatser, jämfört med hösten Antalet elever och antalet kursdeltagare minskade med 17 respektive 21 procent. Den gymnasiala vuxenutbildningens omfattning Av de studerande hösten 2002 var 44 procent nyinskrivna. Männen svarade för 32 procent av studierna, vilket var en minskning med drygt en procentenhet jämfört med våren Andelen kursdeltagare som var födda utomlands har successivt ökat från 17,7 procent hösten 1998 till 23 procent hösten Av männen var 24 procent födda utomlands och av kvinnorna 23 procent. Under kunskapslyftets första år ökade andelen kursdeltagare över 30 år, men har nu minskat och uppgår hösten 2002 till 55,7 procent. Kursdeltagarnas födelseland I avsnittet kursdeltagarnas födelseland redovisas länder från vilka minst 0,2 procent av det totala antalet kursdeltagare är födda. Ytterligare åtta länder har tillkommit jämfört med hösten år De nytillkomna är Afghanistan, Colombia, Filippinerna, Kina, Ryssland, Sri Lanka, Storbritannien och Ungern. Andelen kursdeltagare som var födda utomlands har ökat från 17,7 procent hösten 1998, till 19,5 procent hösten 2000 och till 23,1 procent hösten (39)

5 Studieinriktning Av den totalt genomförda utbildningen utgjorde kärnämneskurserna 26 procent, karaktärsämneskurserna 65 procent samt orienteringskurser och folkhögskolekurser 9 procent. I förhållande till hösten 2000 minskade andelen kärnämneskurser med 0,9 procentenheter. Efter att andelen lokala kurser successivt ökade från 6,4 procent hösten 1997 till 13,9 procent till hösten 2000 har trenden brutits och för hösten 2002 uppgår andelen till 8,7 procent. Utbildningsanordnare 2002 upphandlade kommunerna 25 procent av all utbildning hos andra utbildningsanordnare än kommuner och landsting, vilket var en minskning med drygt 2 procentenheter sedan hösten Studiefinansiering Av samtliga elever finansierade 9,7 procent sina studier med det särskilda utbildningsbidraget, UBS. Det var en minskning med 1,7 procentenheter jämfört med hösten Mindre än två procent av eleverna finansierade sina studier med SVUX eller SVUXA, medan 31 procent finansierade studierna med studiemedel. Resterande cirka 57,5 procent finansierade sina studier med andra medel än statliga studiestöd. Av de nyinskrivna eleverna erhöll 6,6 procent UBS, jämfört med 15,5 procent av dem som studerade både våren 2002 och hösten De studerandes sysselsättningsbakgrund Av samtliga studerande vid kommunal vuxenutbildning hösten 2002 var 40 procent aktuella vid arbetsförmedlingen i anslutning till kursstart. Det var två procentenheter lägre än under våren Av dem som finansierade sina studier med det särskilda utbildningsbidraget, UBS, hade 77 procent varit aktuella vid arbetsförmedlingen i anslutning till kursstart, vilket var två procentenheter mindre än föregående termin. 5 (39)

6 2 Metoder och kvalitetsaspekter Rapporten bygger på uppgifter som lämnats av kommunerna, via SCB, till Skolverkets nationella uppgiftsinsamling för perioden 1 juli 2002 till 31 december Dessutom ingår jämförande statistik från tidigare rapporter. Kommunens uppgifter på elev- och kursdeltagarnivå har kompletterats med data från andra register. Från SCB:s befolkningsregister har uppgifter hämtats om elevernas födelseland och hemkommun och från SCB:s utbildningsregister uppgifter om elevernas utbildningsbakgrund. Från CSN har uppgifter erhållits för de elever som uppburit statligt studiestöd. Från AMS har uppgifter hämtats om personer som ingår i AMS händelsedatabas. AMS svarar även för avsnitt 3.6 om personernas sysselsättningsbakgrund. Av den första förordningen om statligt stöd till särskilda satsningar på gymnasial vuxenutbildning för vuxna (1996:1502) framgår att den verksamhet som bekostas med det statliga stödet skall kunna redovisas skild från övrig gymnasial vuxenutbildning. Av uppdraget till Skolverket framgår att rapportering av Kunskapslyftet skall innehålla uppgift om grund för antagning, dvs. om undervisningen genomförs inom ramen för kunskapslyftet eller i den av kommunen finansierade verksamheten, den så kallade basorganisationen. I SFS 1998:276, som ersätter 1996:1502, finns inte samma krav på särredovisning. Skolverket har valt att i rapporteringen av Kunskapslyftet redovisa uppgifter för den totala gymnasiala vuxenutbildningen, dvs. utan att skilja på Kunskapslyftet och den kommunalt finansierade gymnasiala vuxenutbildningen. En mer detaljerad förklaring till detta val redovisas i en tidigare rapport Första året med Kunskapslyftet, december I rapporten redovisas utbildningsverksamheten i verksamhetspoäng, som kan sägas vara ett mått på lärandet. Eftersom måttet är otympligt och svårt att använda har verksamhetspoängen i regel räknats om till heltidsplatser. En heltidsprestation under ett helt år motsvarar 800 verksamhetspoäng. Därutöver redovisas uppgifter på kursdeltagarnivå och på elevnivå. Kursdeltagare är var och en som deltar i en kurs. En elev kan delta i en eller flera kurser. Endast studier som pågick tre veckor efter kursstart har medräknats. Om kursen varit kortare än tre veckor beräknas verksamhetspoängen för den genomförda delen av utbildningen. I uppföljningsstatistiken ingår också deltagare i utbildning inom Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL) f.d. Statens Skolor för vuxna (SSV). I ett särskilt avsnitt beskrivs översiktligt verksamheten inom CFL för hösten (39)

7 3 Resultat Den genomförda gymnasiala vuxenutbildningen redovisas i sju avsnitt som omfattar 3.1 Genomförd utbildning - elever, heltidsplatser och kursdeltagare 3.2 Studerande i gymnasial vuxenutbildning 3.3 Kursdeltagarnas födelseland 3.4 Studieinriktning, val av ämnen 3.5 Utbildningsanordnare, inkl Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL 3.6 Studiefinansiering 3.7 De studerandes sysselsättningsbakgrund 3.1 Genomförd utbildning - antal elever, heltidsplatser och kursdeltagare Utveckling av utbildningsvolymen hösten 1997 till hösten 2002 Omfattningen av den gymnasiala vuxenutbildningen mäts på olika sätt t.ex. i antal elever och antal kursdeltagare. Eftersom beslutet om statsbidrag till kommunerna är relaterat till verksamhetspoäng följs omfattningen även upp i verksamhetspoäng, som kan sägas utgöra ett mått på lärandet. Inom den gymnasiala vuxenutbildningen är kursernas gymnasiepoäng detsamma som verksamhetspoäng. En heltidsplats är 800 verksamhetspoäng. För orienteringskurser och folkhögskolekurser beräknas 21 verksamhetspoäng per vecka och heltidsplats. En heltidsplats är i dessa fall 756 verksamhetspoäng. En förutsättning för att kommunerna och Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL) f.d. statens skolor för vuxna (SSV) skall få statsbidrag för Kunskapslyftet är att de finansierar verksamhet i samma omfattning som innan Kunskapslyftet startade, dvs. tillsammans knappt heltidsplatser. I december 2001 anslog riksdagen statsbidrag motsvarande heltidsplatser för år I juni 2002 anslog riksdagen medel för ytterligare halvårsplatser från och med 1 juli Dessutom omvandlade Skolverket ytterligare ca ej utnyttjade halvårsplatser för grundläggande vuxenutbildning till platser för gymnasial vuxenutbildning. Sammanlagt har staten sålunda fördelat ca halvårsplatser under våren och halvårsplatser under hösten 2002, d.v.s helårsplatser för år För platser därutöver utbetalas inget statsbidrag. Av nedanstående diagram och tabell framgår omfattningen av utbildningsverksamheten för hösten 2002, jämfört med de tidigare halvåren sedan Kunskapslyftet startade. Diagrammet och tabellen omfattar kommunens samlade gymnasiala vuxenutbildning, dvs. såväl den av kommunen finansierade utbildningen som den utbildning som finansieras med statsbidrag genom Kunskapslyftet. 7 (39)

8 Verksamhetens omfattning Våren Antal Våren Våren Våren Våren Kursdeltagare Elever Heltidsplatser Verksamhetens omfattning Verksamhetens Omfattning Genomförd utbildningsvolym Angivet i tusentals verksamhetspoäng Total gymnasial vuxenutbildning Antal heltidsplatser Antal elever 1 Antal kursdeltagare Antal kurser per elev , ,5 Våren , , , ,2 Våren , , , ,0 Våren , , , ,9 Våren , , , ,7 ( ,5 ) Våren , , , ,4 Förändring hösten hösten ,2 % -17,2 % -16,7 % -21,3 % -8,1 % Förändring våren hösten ,6 % -21,6 % -15,1 % -22,8 % -10,5 % 1 I rapporten används begreppet elever, eftersom personer som studerar inom kommunal vuxenutbildning enligt styrdokument (skollag, läroplan och andra förordningar) benämns elever. 2 Gymnasiepoäng enligt gamla kursplaner har räknats om till nya med faktorn 1,058=800/756. Poäng omräknade till gamla kursplaner har angivits inom parentes. 8 (39)

9 2002 minskade antalet heltidsplatser, jämfört med våren 2002, med 21,6 procent. Antalet elever och antalet kursdeltagare minskade med 15,1 respektive 22,8 procent. För helåret 2002 genomfördes platser, en minskning med ca platser jämfört med Kommunerna och CFL genomförde utbildning under år 2002 som översteg antalet tilldelade heltidsplatser med cirka 4,5 procent. Den genomförda utbildningen innehöll dessutom betydligt fler platser i utbildning av mer kostnadskrävande karaktär än vad som tilldelades. Vid beräkning av hur stort statsbidrag den genomförda utbildningen motsvarar, om all utbildning utöver basorganisationen skulle kompenseras, har åtagandet överträffats med cirka 14 procent. I bilaga 1 redovisas en jämförande analys mellan tilldelad och genomförd utbildningsvolym Gymnasial vuxenutbildning per kommungrupp På riksnivå minskade antalet heltidsplatser mellan hösten 2001 och hösten 2002 med 17 procent. Gymnasial vuxenutbildning per kommungrupp. Jämförelse hösten hösten 2001 samt våren och hösten Heltidsplatser Genomförd utbildning, antal heltidsplatser Kommungrupp Våren Förändr hösten 2001 hösten 2002 Förändr våren 2002 hösten 2002 Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övriga kommuner TOTALT Definition av kommungruppsbegreppet framgår av bilaga 1. Av tabellen framgår att samtliga kommungrupper har minskat sin utbildningsverksamhet både i förhållande till hösten 2001 och våren Storstäder har minskat mest, 23 procent, och större och mellanstora städer minst, med 15 procent. Minskningen kan bero på såväl förändrad efterfrågan på utbildning som kommunens ambition av att anpassa volymen till den verksamhetsnivå som ryms inom basorganisationen och statsbidragets ram. 9 (39)

10 Utbildningsnivå / halvår Antal Procent Antal Procent Antal Procent Grundläggande vuxenutb , , ,2 Gymnasial vuxenutbildn , , ,6 Påbyggnadsutbildning , , ,7 Grundl. + gymnasial , , ,8 Grundl. + påbyggnad 27 0,0 83 0,0 2 0,0 Gymnasial + påbyggnad , , ,6 Grundl. + gymn. + påb ,1 85 0,0 12 0,0 TOTALT , , Liksom tidigare år studerar cirka tio procent av eleverna samtidigt på två eller tre nivåer. 3.2 Studerande i gymnasial vuxenutbildning Målgrupp för gymnasial vuxenutbildning och Kunskapslyftet Sökande till gymnasial vuxenutbildning tas in till utbildning utifrån två förordningar med delvis olika prioriteringsordning. Av förordning om kommunal vuxenutbildning SFS 1992:403 framgår följande prioriteringsordning, 3 kap. 10. Vid urvalet skall särskilt beaktas om en sökande - har kort tidigare utbildning - behöver utbildningen för planerad eller pågående yrkesverksamhet eller står inför yrkesval, - behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program från gymnasieskolan eller för annan behörighetskomplettering, eller - skall kunna fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad studieplan. Av förordning om statligt stöd till särskilda satsningar på utbildning för vuxna SFS 1998:276 (Kunskapslyftsförordningen) ges företräde för vissa sökande, 9. Vid intagning till en utbildning skall i den ordning som anges i punkterna 1-3 företräde ges en sökande som saknar eller har brister i sådana kunskaper som krävs för slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning eller motsvarande utbildning, om den sökande 1. är arbetslös eller deltar i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd och är anmäld som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen i den ordning som Arbetsmarknadsstyrelsen föreskriver, 2. är arbetstagare och arbetsgivaren genom en överenskommelse med den berörda lokala arbetstagarorganisationen har åtagit sig att för arbete i minst samma omfattning som utförts av den sökande anställa någon som är långtidsarbetslös och som anvisas av den offentliga arbetsförmedlingen, eller 10 (39)

11 3. är uppsagd från sitt arbete eller annars hotas av arbetslöshet. 10 I fråga om urval mellan sökande inom någon av de grupper som anges i 9 eller mellan övriga sökande skall bestämmelserna om urval i förordningen om kommunal vuxenutbildning eller i förordningen om statens skolor för vuxna tillämpas. Av regeringsuppdrag till Skolverket framgår vilka uppföljningsområden som skall rapporteras. Områdena har valts med tanke på behovet av att följa upp de prioriterade målgrupperna. Följande variabler redovisas - kön, - ålder, - utbildningsbakgrund, - sysselsättning före kursstart Utöver dessa variabler, som redovisas nedan under varsitt avsnitt, redovisas även uppgifter om kursdeltagarnas födelseland, studieinriktning, utbildningsanordnare och studiefinansiering. Av männen var 26 procent födda utomlands och av kvinnorna 25 procent. Av samtliga som deltog i gymnasial vuxenutbildning hösten 2002 var 44 procent nyinskrivna. Av dem som var nyinskrivna var 19 procent födda utomlands. Bland dem som även studerat tidigare halvår var andelen födda utomlands 30 procent Könsfördelning Andelen kvinnor i kommunal vuxenutbildningen har under lång tid varit dubbelt så hög som andelen män. Många kommuner genomför därför riktade insatser för att nå fler män. Under den tid som Kunskapslyftet pågått har andelen män varierat svagt uppåt och nedåt. Mellan våren 2002 och hösten 2002 minskade andelen utbildning som genomfördes av män med 1,4 procentenheter till 32,4 procent. Som tidigare fanns den högsta andelen män i gymnasial vuxenutbildning i storstäder, större städer och glesbygdskommuner. Männen svarade där för mellan 36,8 och 34,1 procent av utbildningen. I landsbygdskommuner var andelen män 28,0 procent. Mäns andel i utbildningen hösten 2002 Kommungrupp Andel av heltidsplatserna, % Diff. jmf med våren 2002, %-enheter Andel av kursdeltagarna, % Andel av eleverna, % Storstäder 36,8-1,7 36,4 37,2 Förortskommuner 28,4-1,5 28,7 30,0 Större städer 34,7-1,3 34,8 35,5 Mellanstora städer 33,3-0,2 33,7 33,5 Industrikommuner 27,9-1,3 28,5 30,2 Landsbygdskommuner 25,4-2,8 26,0 28,0 Glesbygdskommuner 34,1-2,7 33,8 33,8 Större övriga kommuner 29,2-1,5 29,7 30,8 Mindre övriga kommuner 27,3-2,4 28,1 29,7 TOTALT 32,4-1,4 32,6 33,4 11 (39)

12 3.2.3 Åldersfördelning Under kunskapslyftets första år ökade andelen kursdeltagare över 30 år från 52,6 procent hösten 1997 till cirka 56 procent hösten 1998 och hösten Andelen var högst hösten 2000 och uppgick då till 58 procent. Av nedanstående tabell framgår att andelen åter har minskat och uppgår nu till 55,7 procent. Andel av utbildningen som hösten 2002 genomfördes av elever över 30 år Kommungrupp Andel av heltidsplatserna, % Diff. jmf med hösten 2001, %-enheter Andel av kursdeltagarna, % Andel av eleverna, % Storstäder 52,0 2,0 50,8 53,1 Förortskommuner 53,8-5,6 54,4 56,9 Större städer 51,4-3,4 52,9 53,9 Mellanstora städer 55,9-3,3 56,7 59,1 Industrikommuner 58,8 1,4 59,7 64,3 Landsbygdskommuner 63,2-1,3 63,0 66,0 Glesbygdskommuner 67,8 0,0 67,4 71,1 Större övriga kommuner 58,5-4,4 58,9 62,2 Mindre övriga kommuner 61,6 0,2 61,9 67,0 TOTALT 55,1-2,0 55,7 58,1 Fördelat på grupper med femårsintervall fördelar sig elevernas ålder på följande sätt: Åldersfördelning hösten Totalt Antal män Antal kvinnor Åldersfördelning totalt, % Åldersfördelning män, % Åldersfördelning kvinnor, % Åldersfördelning födda i Sverige % Åldersfördelning födda utoml. % (39)

13 Av kvinnorna inom den gymnasiala vuxenutbildningen var 62 procent över 30 år, medan endast 51 procent av männen var äldre än 30 år. I tabellen redovisas även åldersfördelningen för elever födda i Sverige respektive utomlands. Av elever födda utomlands var 63 procent över 30 år, medan motsvarande andel för elever födda i Sverige var 57 procent. Åldersfördelning hösten Män Kvinnor Procent _ _ Åldersfördelning hösten Födda i sverige Födda utolmands Procent _ _ Utbildningsbakgrund Kunskapslyftet vänder sig i första hand till dem som helt eller delvis saknar 3-årig gymnasieutbildning. I nedanstående tabell redovisas kursdeltagarnas utbildningsbakgrund under de sex höstterminer som Kunskapslyftet pågått var andelen kursdeltagare med högst 2-årig gymnasieutbildning 64 procent, hösten 1999 var andelen som högst, 69 procent, och 13 (39)

14 hösten 2002 hade andelen kursdeltagare med högst 2-årig gymnasieutbildning minskat till 60 procent, den lägsta andelen under hela perioden. 14 (39)

15 Kursdeltagarnas utbildningsbakgrund hösten Jämförelse hösten 1997 till hösten Andel av kursdeltagarna, % Utbildningsbakgrund Okänd utbildning Förgymn. < 9år Förgymnasial utb 9-10 år Gymn. utb högst Gymn. utb > 2år Eftergymn. utb < 3 år Eftergymn. utb >=3år TOTALT Nedanstående tabell beskriver elevernas utbildningsbakgrund, till skillnad från föregående tabell med uppgifter om kursdeltagare. Av tabellen framgår att 56 procent av de som var fortsättningsstuderande hade en utbildning lägre än eller motsvarande högst tvåårigt gymnasium. För de nyinskrivna var andelen 55 procent. Utbildningsbakgrund för elever hösten 2002 Utbildningsbakgrund Totalt Nyinskrivna Andel av eleverna, % Fortsättn. stud Andel av heltidsplatserna, % Födda i Sverige Födda utomlands Okänd utbildning Förgymn. < 9 år Förgymnasial utb år Gymn. utb. högst 2 år Gymn. utb.> 2 år Eftergymn. utb < 3 år Eftergymn. utb >= 3 år Totalt Utbildningsbakgrunden skiljer sig mellan kommungrupperna. I storstäder, större städer och förortskommuner genomfördes mellan 55 och 58 procent av studierna av elever med lägre än eller motsvarande högst tvåårig gymnasial utbildning, medan motsvarande andel i övriga kommungrupper låg mellan 63 och 68 procent. 15 (39)

16 Andel av utbildningen som genomfördes av elever hösten 2002 med högst 2-årig gymnasieutbildning. 3 Kommungrupp Andel av heltidsplatserna, % Andel av kursdeltagarna, % Andel av eleverna, % Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övriga kommuner TOTALT Diagrammet nedan visar utbildningsbakgrunden för kursdeltagare i de olika åldersintervallen. Utbildningsbakgrund för kursdeltagare i olika åldersintervall, hösten Procentuell fördelning Utbildningsbakgrund och ålder hösten % Eftergymn >= 3 år 80% Eftergymn <3 år 60% Gymn utb >2 år Gymn utb högst 2 år 40% Förgymn utb 9 (10) 20% Förgymn utb <9 år 0% Ospec _ _ Totalt 3 De elever för vilka uppgift saknas om utbildningsbakgrund har bedömts ha högst 2 årig gymnasieutbildning. 16 (39)

17 3.3 Kursdeltagarnas födelseland Kursdeltagare från olika födelseländer redovisas i tabellen nedan med uppgifter om antalet kursdeltagare, andel av samtliga kursdeltagare, andel män samt andel över 30 år. Av tabellen framgår de länder där minst 0,2 procent av det totala antalet kursdeltagare är födda. Åtta länder har tillkommit jämfört med hösten år Dessa är Afghanistan, Colombia, Filippinerna, Kina, Ryssland, Sri Lanka, Storbritannien och Ungern. Kursdeltagarnas födelseland hösten 1998, hösten 2000 och hösten 2002 Födelseland Kursdeltagare Andel män Andel över 30 år H- H- H- H- H- H Antal % Antal % Antal % % % % % % % Sverige , , , Finland , , , Iran , , , Bosnien Hercegovina , , , Jugoslavien , , , Polen , , , Irak , , , Chile , , , Somalia , , , Etiopien , , , Turkiet , , , Libanon , , , Norge , , , Danmark , , , Tyskland , , , Rumänien , , , Indien , , , Syrien , , , Thailand , , , Peru , , , Afghanistan , Colombia , Filippinerna , Kina , Ryssland , Sri Lanka , Storbritannien , Ungern , Övriga länder , , , TOTALT Andelen kursdeltagare som var födda utomlands har ökat från 17,7 procent hösten 1998, till 19,5 procent hösten 2000 och till 23,1 procent hösten (39)

18 Andelen kursdeltagare födda i Finland har minskat från 1,9 till 1,7 procent. För övriga länder har andelen ökat eller är oförändrad. Andelen av kursdeltagarna som var män har ökat med en procentenhet från 1998 till hösten Bland kursdeltagare från Filippinerna och Ryssland är andelen män lägst, mindre än 10 procent medan Afghanistan och Storbritannien har högst andel, 51 procent. Lägst andel kursdeltagarna över 30 år har Colombia med 22 och Sri Lanka med 24 procent. Högst andel har Finland, Danmark och Norge med 88, 77 respektive 76 procent. 18 (39)

19 3.4 Studieinriktning Utbildningens fördelning på olika ämnen Den genomförda utbildningen beskrivs i rapporten utifrån olika ämnesindelningar. Utbildningen har även grupperas i kärnämnen 4, karaktärsämnen respektive orienteringskurser. Genomförd utbildning fördelad på ämnen, procent Ämnen Andel av heltidsplatserna, % Andel av deltagarna, % Administration 2,5 2,6 2,0 1,8 3,7 2,5 Datakunskap 11,1 13,4 10,0 11,9 11,4 13,9 Engelska 8,4 7,6 5,6 6,0 5,7 5,5 Företagsekonomi 5,0 4,7 4,3 3,7 5,8 4,4 Fysik 2,7 2,4 1,6 1,5 1,2 1,1 Historia 2,5 2,6 2,1 2,3 1,6 1,8 Kemi 2,2 1,7 1,4 1,2 1,0 0,9 Matematik 12,2 11,0 8,2 8,5 8,3 8,6 Människokunskap 2,0 2,2 3,6 0,0 5,1 0,1 Naturkunskap 2,2 2,3 1,4 1,7 2,1 1,9 Omvårdnadskunskap 4,0 3,9 7,0 12,8 3,5 9,5 Psykologi 1,2 1,2 1,3 1,6 2,2 2,8 Religionskunskap 0,9 0,9 0,6 0,8 1,2 1,3 Samhällskunskap 6,1 6,0 3,7 3,6 3,0 3,0 Social omsorgskunskap 3,3 3,6 5,8 6,6 3,9 5,7 Svenska/sv. s. andraspråk 11,3 10,7 7,2 5,2 6,4 4,9 Tyska 1,6 1,3 0,6 0,6 0,6 0,5 Övriga språk 1,9 1,6 1,6 3,1 1,5 2,7 Orienteringskurser 4,1 4,1 6,3 7,9 4,4 7,1 Folkhögskolekurser 1,0 0,7 0,8 0,9 0,1 0,2 Övriga kurser 13,7 15,2 25,0 18,3 27,0 21,8 TOTALT 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 Av tabellen framgår hur studierna fördelades på olika ämnen. I tabellen jämförs hösten 1997, hösten 1998, hösten 2000 och hösten Av den totalt genomförda utbildningen utgjorde kärnämneskurserna 25,8 procent och karaktärsämneskurserna 65,4 procent och orienteringskurser och folkhögskolekurser 8,8 procent. I förhållande till hösten 2000 minskade andelen kärnämneskurser med 0,9 procentenheter. 4 I analysen har kärnämnen definierats som samliga kurser inom ämnena EN, ESV, IDH, MA, NK, RE, SH, och SV. 19 (39)

20 Vid uppdelning på åldersgrupper framgår att de yngre eleverna genomfört betydligt högre andel utbildning inom kärnämneskurser än de äldre eleverna. Elever yngre än 20 år studerade 47 procent av sin utbildning inom kärnämnen och 48 procent inom karaktärsämnen. Ju högre ålder desto högre andel karaktärsämnen och orienteringskurser. Utbildning per åldersgrupp, fördelad på kärnämnen, karaktärsämnen och orienteringskurser hösten % 90% 80% 70% 60% 50% Orienteringskurser 40% 30% 20% Kärnämnen Karaktärsämnen 10% 0% _ _ TOTALT Ämnesinriktning inom lokala kurser Efter att andelen lokala kurser successivt ökade från 6,4 procent hösten 1997 till 13,9 procent till hösten 2000 har trenden brutits och för hösten 2002 uppgår andelen till 8,7 procent. Orsaken torde vara att de nya kursplaner som infördes hösten 2001 är mera anpassade till efterfrågan varför behovet av lokala kurser har minskat. Störst andel lokala kurser återfanns liksom tidigare år inom datakunskap och utgjorde 31 procent av heltidsplatserna inom dessa kurser, vilket är betydligt mindre än hösten 2000 då andelen var nära 60 procent. Andelen är dock fyra procentenheter högre än hösten Andelen lokala kurser inom människokunskap är missvisande eftersom ämnet inte finns i de nya kursplanerna och har liten omfattning under hösten (39)

21 Andel av utbildningen som anordnades som lokala kurser Ämnen Andel av heltidsplatserna, % Andel av deltagarna, % Administration 8,1 13,6 26,7 20,0 19,2 17,8 Datakunskap 27,0 41,2 57,4 31,0 46,3 27,2 Engelska 1,7 2,6 3,8 1,4 6,1 2,9 Företagsekonomi 9,2 8,5 9,5 9,6 7,1 8,9 Fysik 0,5 0,4 0,5 1,2 1,3 1,6 Historia 1,4 1,5 0,8 1,7 1,2 2,5 Kemi 0,1 0,2 0,5 0,0 0,9 0,0 Matematik 0,4 0,8 0,9 0,6 1,5 0,7 Människokunskap 1,6 5,0 4,4 56,6 4,5 53,5 Naturkunskap 0,0 0,0 0,3 0,2 0,3 0,4 Omvårdnadskunskap 3,2 7,8 5,6 9,0 6,1 10,6 Psykologi 4,9 8,4 8,6 4,1 7,8 3,1 Religionskunskap 0,5 0,3 2,5 0,6 1,3 0,3 Samhällskunskap 4,0 2,1 2,8 1,3 4,1 1,7 Social omsorgskunskap 4,4 5,4 5,4 2,6 4,9 2,3 Svenska/sv. s. andraspråk 4,2 6,4 7,4 5,5 11,6 8,3 Tyska 0,4 0,5 1,3 0,8 1,9 1,4 Övriga språk 0,8 1,0 2,0 0,8 2,3 1,3 Orienteringskurser 5 * * * * * * Folkhögskolekurser 4 * * * * * * Övriga ämnen 5,4 9,5 17,1 8,7 13,6 7,4 TOTALT 4 6,4 10,6 13,9 8,7 12,9 8,9 De lokala kursernas omfattning varierade mellan olika utbildningsanordnare. Lägst var andelen 4 lokala kurser hos folkhögskolor, ca 3 procent. Lokala kurser, som andel av totala utbildningsverksamheten, exkl. folkhögskolekurser och orienteringskurser, hösten 2002 Heltidsplatser inom lokala kurser Kursdeltagare inom Utbildningsanordnare lokala kurser Antal Procent Procent Kommun Landsting Folkhögskola Studieförbund Annan Totalt Orienteringskurser och folkhögskolekurser definieras inte som nationella kurser, varför de inte ingår i beräkningen av andelstalen. 21 (39)

22 3.5 Utbildningsanordnare Fördelning av verksamheten på olika utbildningsanordnare Kommunerna anordnade större delen av den gymnasiala vuxenutbildningen, cirka 75 procent av all utbildning. Det är en ökning jämfört med hösten 2000 då 73 procent anordnades av kommunerna. Landstingens gymnasiala vuxenutbildning håller successivt på att föras över till kommunerna och omfattade hösten 2002 mindre än en procent av verksamheten. Folkhögskolorna har flera roller inom Kunskapslyftet. Dels har folkhögskolorna tilldelats egna platser och statsbidrag för Kunskapslyftet, dels upphandlar kommunerna utbildning från folkhögskolorna, såväl kurser enligt folkhögskoleförordningen som gymnasiala kurser enligt komvuxförordningen. Endast den av kommunen upphandlade utbildningen redovisas här som kommunal vuxenutbildning upphandlade kommunerna 24 procent av all utbildning hos andra utbildningsanordnare än kommuner och landsting, vilket är en minskning med 2 procentenheter jämfört med hösten 2000, men en ökning med drygt 10 procentenheter jämfört med kunskapslyftets första halvår, hösten Den största delen av den upphandlade utbildningen svarade annan utbildningsanordnare för, 18,8 procent. Exempel på annan utbildningsanordnare är CFL, Lernia och privata utbildningsföretag. Andelen annan utbildningsanordnare var högst våren 1999 (25,4 procent). Våren 1999 var också det halvår då den gymnasiala vuxenutbildningen hade den största omfattningen. Fördelningen av utbildningen på olika utbildningsanordnare. Utbildningsanordnare Andel av heltidsplatserna, % Andel av kursdeltagarna, % Kommun 78,4 72,9 75,2 78,2 71,8 74,6 Landsting 7,9 1,1 0,7 7,0 1,4 0,9 Folkhögskola 1,3 1,2 1,3 0,5 0,5 0,6 Studieförbund 3,1 4,5 3,9 2,6 4,2 3,8 Annan utbildningsanordnare 9,3 20,4 18,8 11,6 22,1 20, Statens skolor för vuxna, CFL Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL) f.d. Statens skolor för vuxna (SSV) i Härnösand och Norrköping är riksrekryterande och erbjuder vuxna distansutbildning av samma slag som den som ges i kommunal vuxenutbildning. CFL, deltar på två sätt i Kunskapslyftet. CFL har tilldelats statsbidrag motsvarande 176 heltidsplatser. Dessutom upphandlar kommunerna utbildning från CFL. I rapportens övriga kapitel ingår CFL tillsammans med kommunerna varvid den utbildning som genomförts inom CFL har redovisats på den kommungrupp där eleven är folkbokförd. 22 (39)

23 För att ge en bild av utbildningen inom CFL följer här en särredovisning av den utbildning som CFL genomför för direktinskrivna elever. CFLs utbildning fördelad på ämnen, hösten 2002, procent. Ämnen Andel av heltidsplatserna, % Andel av kursdeltagarna, % Administration 4,2 5,4 Datakunskap 9,0 8,9 Engelska 4,7 5,5 Företagsekonomi 4,9 3,0 Fysik 3,7 3,4 Historia 3,9 3,0 Kemi 18,7 22,5 Matematik 0,1 0,1 Människokunskap 2,8 2,7 Naturkunskap 3,3 1,5 Omvårdnadskunskap 0,8 1,0 Psykologi 1,1 2,1 Religionskunskap 7,1 5,6 Samhällskunskap 2,1 1,1 Social omsorgskunskap 11,7 11,7 Svenska/svenska. som andraspråk 2,7 2,1 Tyska 6,9 6,1 Övriga språk 4,2 5,4 Orienteringskurser - - Folkhögskolekurser - - Övriga kurser 12,4 14,3 TOTALT 100,0 100,0 Den redovisade utbildningen för hösten 2002 innehåller såväl Kunskapslyftet som den utbildning som CFL tillhandahåller inom sitt ordinarie anslag. Antalet elever var och antalet kursdeltagare Av kursdeltagarna var 59 procent äldre än 30 år. Jämfört med övrig kommunal vuxenutbildning var de studerande något äldre inom CFL. Utbildningen omfattade totalt verksamhetspoäng, vilket motsvarar 321 heltidsplatser. De genomförda studierna utgjordes till 20 procent av kärnämnen. 23 (39)

24 3.6 Studiefinansiering Antal elever per studiefinansieringsform De studiefinansieringsformer som är aktuella inom gymnasial vuxenutbildning är - Särskilt utbildningsbidrag, UBS. 85 procent av bidragen skall avsättas för arbetslösa personer och 15 procent för personer med anställning. För att kunna få UBS skall den studerande vara mellan 25 och 55 år. - Särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa, SVUXA, för studerande mellan 21 och 50 år, vid särskilda skäl högst 60 år. - Särskilt vuxenstudiestöd, SVUX, för studerande högst 50 år, som förvärvsarbetat 4 år - Studiemedel, för studerande mellan år. Annan finansiering, för dem som inte uppbär något statligt studiestöd kan vara aktivitetsstöd från arbetsförmedlingen, socialbidrag, arbetslöshetsersättning, banklån, lön eller med egna medel. Elevers studiefinansiering fördelade sig på följande sätt: Elevers studiefinansiering, hösten 2000, hösten 2001 och hösten 2002 Studiefinansiering 2000 Antal elever Andel av samtliga elever, % Särskilt utbildningsbidrag, UBS ,5 11,4 9,7 Särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa, Svuxa ,3 3,5 0,9 Särskilt vuxenstudiestöd, Svux ,9 4,3 1,0 Studiemedel ,0 26,6 31,0 Annan finansiering ,3 54,1 57,5 För de elever som erhållit två eller flera studiestöd har det studiestöd medräknats som erhållits under längst tid. Av tabellen framgår att antalet elever som finansierade sina studier med UBS fortsatt att minska och utgjorde 9,7 procent hösten 2002, en minskning med 1,7 procentenheter jämfört med hösten I Kunskapslyftets inledningsskede, hösten 1997 och 1998, var andelen elever som finansierade sina studier med UBS drygt 23 procent. Av tabellen nedan framgår hur studiestöden fördelade sig på nyinskrivna elever, elever som studerat två halvår, våren 2002 och hösten 2002 samt på elever som studerat mer än två halvår. 24 (39)

25 Elevers studiefinansiering, hösten 2002 i förhållande till studiernas längd Samtliga elever UBS, % SVUXA SVUX, Studiemedel, Annan Totalt, % % % % finans., % Nyinskrivna ht ,6 0,0 0,0 26,9 66,4 100,0 Vt 2002 och ht ,5 0,1 0,0 32,0 52,4 100,0 Mer än två halvår 10,5 2,2 2,4 35,0 49,9 100,0 Totalt 9,7 0,9 1,0 31,0 57,5 100,0 Nyinskrivna elever finansierar i högre grad sina studier med annan finansiering än elever som var nyinskrivna våren 2002 och fortfarande studerar. Procentsatserna var 66,4 respektive 52,4. Av eleverna som studerat mer än två halvår hade 49,9 procent annan finansiering. SVUXA och SVUX förekommer nästan inte alls och UBS har minskat som finansieringsform. Endast 6,6 procent av de nyinskrivna finansierar sina studier med UBS. Av diagrammet nedan framgår utvecklingen av antalet studiestöd per år sedan Kunskapslyftet startade. Antal elever per studiestödsform inom gymnasial vuxenutbildning Annan finansiering UBS Studiemedel SVUXA SVUX 0 97 Våren Våren Våren Våren Våren Mäns och kvinnors studiefinansiering Skillnaden mellan mäns och kvinnors studiefinansiering framgår av nedanstående tabell. Kvinnorna har under hela kunskapslyftsperioden i högre grad än män finansierat sina studier med UBS, SVUXA och SVUX, medan män i högre grad har finansierat dem med studiemedel och annan finansiering. Av männen finansierade sina studier med UBS, vilket motsvarar 7,4 procent av männen och av kvinnorna var det dvs. 10,8 procent som finansierade studierna med UBS. 25 (39)

26 Mäns och kvinnors studiefinansiering, procent Studiefinansiering 1997 Män, procent Kvinnor, procent Särskilt utbildningsbidrag, UBS 22,7 11,5 10,4 7,4 29,6 14,5 15,0 10,8 Särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa, SVUXA 4,9 7,8 4,0 0,7 5,1 10,0 5,6 1,0 Särskilt vuxenstudiestöd, SVUX 3,2 3,8 2,7 0,6 5,2 7,0 5,3 1,1 Studiemedel 28,4 19,7 32,8 30,1 21,6 17,2 30,4 31,4 Annan finansiering 41,1 57,3 50,0 61,2 39,9 51,3 43,7 55,6 SUMMA 100,2 100,0 100,0 100,0 100,4 100,0 100,0 100,0 Studiefinansieringen var olika för elever i olika åldrar. För flera av studiestöden finns åldersgränser, se inledningen på detta kapitel. En tydlig tendens är att studiemedel är mindre vanligt ju äldre eleven är och att annan finansiering än studiestöd ökar med högre ålder. Elevers studiefinansiering i förhållande till ålder, hösten 2002, procent per åldersgrupp 26 (39)

27 100% Studiemedel 80% SVUXA 60% SVUX 40% UBS 20% 0% Annan finansiering _ _ TOTALT Elevernas studiefinansiering i förhållande till utbildningsbakgrund UBS, som i första hand är avsett för kortutbildade och arbetslösa, har sin tyngdpunkt bland elever som saknar treårig gymnasieutbildning eller motsvarande. Även elever med högre utbildningsbakgrund kan komma i fråga enligt förordningen om särskilt utbildningsbidrag. Det gäller arbetslösa med formell gymnasiekompetens som uppenbarligen saknar betyg/kunskaper i någon av kurserna svenska A och B eller A-kurserna i engelska, matematik, samhällskunskap, religion, naturkunskap. Undantag kan också göras p.g.a. andra särskilda skäl, t.ex. särskilt lång arbetslöshet i kombination med en gammal gymnasieutbildning. Av samtliga som studerade minst en kurs i gymnasial vuxenutbildning och som finansierade sina studier med UBS hade 81 procent en utbildningsnivå lägre än eller högst motsvarande 2-årig gymnasieutbildning. 14 procent hade en gymnasieutbildning som var mer än 2 år och 4 procent hade eftergymnasial utbildning. Motsvarande procentsatser hösten 2000 var 86, 10 respektive 4 procent. 27 (39)

28 Studiefinansiering hösten 2002, studiestödens fördelning på elever med olika utbildningsbakgrund Utbildningsbakgrund UBS, % SVUXA % SVUX, % Studiemedel, % Annan finans., % Totalt, % Okänd utbildning Förgymn. < 9år Förgymnasial utb 9-10 år Gymn. utb högst 2 år Gymn. utb > 2år Eftergymn. utb < 3 år Eftergymn. utb >=3år TOTALT I nedanstående två tabeller redovisas hur studiefinansieringen fördelade sig på elever i förhållande till deras utbildningsbakgrund. Dessa tabeller fokuserar på elevens utbildningsbakgrund och redovisar hur stor andel av eleverna inom varje utbildningsnivå som finansierade sina studier med respektive finansieringsform. Studiefinansiering i förhållande till elevernas utbildningsbakgrund, hösten 2000, hösten 2001 och hösten 2002 Studiefinansiering Förgymn. < 9 år, % Förgymn år, % Gymn. högst 2 år, % Ht-00 Ht-01 Ht-02 Ht-00 Ht-01 Ht-02 Ht-00 Ht-01 Ht-02 UBS SVUXA SVUX Studiemedel Annan finansiering TOTALT Studiefinansiering i förhållande till elevernas utbildningsbakgrund, hösten 2000 och hösten 2001 och hösten 2002 Gymn > 2 år, % Eftergymn < 3 år, % Eftergymn > 3 år, % Studiefinansiering Ht-00 Ht-01 Ht-02 Ht-00 Ht-01 Ht-02 Ht-00 Ht-01 Ht-02 UBS SVUXA SVUX Studiemedel Annan finansiering TOTALT Av tabellerna kan utläsas att UBS som finansieringsform successivt har minskat i alla utbildningsgrupper. Av elever med gymnasieutbildning, högst 2 år, finansierade 18 procent sina studier med UBS. Motsvarande andel för dem med kortare utbildning var 9-11 procent. Studiefinansieringens fördelning i olika kommungrupper presenteras i nedanstående tabell. Studiefinansiering per kommungrupp hösten 2000, hösten2001 och hösten (39)

29 Andel med Andel med Andel med Andel med SVUX eller annan finansiering, % UBS, % studiemedel, % SVUXA, % Kommungrupp Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht- Ht Storstäder Förortskommuner Större städer Mellanstora städer Industrikommuner Landsbygdskommuner Glesbygdskommuner Större övriga kommuner Mindre övr. kommuner TOTALT Andelen elever med UBS, SVUX och SVUXA minskade i alla kommungrupper. Andelen elever som finansierade sina studier med studiemedel och annan finansiering ökade i alla grupperna. I större övriga kommuner och storstäder ökade andelen elever som finansierade sina studier med studiemedel med 2 respektive 8 procentenheter till 15 respektive 32 procent jämfört med hösten I övriga kommungrupper ökade andelen med mer än 12 procentenheter och ökningen var som störst i förortskommuner med 21 procentenheter till 37 procent var andelen som finansierade med studiemedel tre gånger så stor i storstäder som i glesbygdskommuner var skillnaden betydligt mindre, 28 procent i glesbygdskommuner och 32 procent i storstäder. 29 (39)

30 3.7 De studerandes sysselsättningsbakgrund Arbetsmarknadsstyrelsen har analyserat de studerandes aktualitet vid Arbetsförmedlingen hösten 2002 och redovisar här sina resultat och slutsatser. Analysen omfattar studerande inom såväl grundläggande som gymnasial- och påbyggnadsutbildning. Studerande i kommunal vuxenutbildning hösten aktualitet vid Arbetsförmedlingen Sammanfattning Av de studerande vid kommunal vuxenutbildning hösten 2002 var 34 procent män och 66 procent kvinnor. Av de studerande hade 40 procent varit aktuella vid Arbetsförmedlingen i anslutning till utbildningsstart 6. Andelen är marginellt högre bland komvux-studerande män. Andelen aktuella vid Af har successivt sjunkit från cirka 65 procent 1999, 50 procent 2000 och 45 procent Bland de studerande som finansierade sina studier med särskilt utbildningsbidrag (UBS) var 73 procent kvinnor. Av samtliga med UBS hade 77 procent varit aktuella vid Arbetsförmedlingen i anslutning till kursstart vilket var i ungefär samma nivå som tidigare. Antalet elever som finansierar sina studier med särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa (SVUXA) har under höstterminen 2002 minskat fortsatt att minska och uppgick till personer jämfört med t.ex våren procent av dessa var kvinnor. Av studerande med SVUXA återfanns hela 89 procent i Arbetsförmedlingens sökanderegister i anslutning till kursstart. Andelen var ungefär densamma som de senaste åren och den var något högre bland män än bland kvinnor. Av de komvux-studerande hösten 2002 återfanns eller 23 procent som aktuella vid Arbetsförmedlingen under pågående termin (15/ ). En väsentligt högre andel av dessa hade inget studiestöd via CSN. Andelen utan CSN-stöd var 78 procent bland sökande som återfanns som inskrivna vid arbetsförmedlingen under terminen jämfört med 54 procent bland de studerande som ej fanns inskrivna under studieterminen. Uppgiften om att studerande är aktuella vid Arbetsförmedlingen under pågående studietermin har rimliga förklaringar och analyseras närmare längre fram. Bakgrund och datakvalitet AMS har sammanfört uppgifter från Skolverket angående studerande vid kommunal vuxenutbildning hösten 2002 med uppgifter ur Arbetsförmedlingens sökandedatabas Händel. Syftet har varit att besvara frågor om de studerandes status som arbetssökande i anslutning till kursstart. om de studerandes aktualitet vid Arbetsförmedlingen under pågående studietermin (15 oktober 2002). 6 Med "i anslutning till utbildningsstart" avses att studerande varit aktuella vid arbetsförmedlingen på vid utbildningens början eller högst 60 dagar före utbildningsstart. För personer som studerat flera terminer i obruten följd avser aktualiteten den situation som gällde i anslutning till den första av dessa terminer. 30 (39)

31 Arbetsförmedlingens sökandestatistik bygger på ett operativt register där uppdatering av uppgifterna görs vid Arbetsförmedlingens löpande kontakter med de arbetssökande. Vissa kvalitetsbrister kan vidlåta detta register, både av karaktären eftersläpning av registrering (d.v.s. data speglar inte alltid personens aktuella status) och felregistreringar (t.ex. fel angiven status för sökande). I huvudsak bedöms dock uppgifterna ge goda förutsättningar för att besvara ovanstående frågor. Cirka av de studerande vid kommunal vuxenutbildning hösten 2002 var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i anslutning till första kursstart. Totalt hade personer eller 40 procent av de studerande vid kommunal vuxenutbildning varit aktuella vid Arbetsförmedlingen i samband med kursstart. Andelen var i stort sett densamma för kvinnor och för män. Samtidigt avspeglar dessa personers status som arbetssökande en viktig skillnad mellan kvinnors och mäns situation på arbetsmarknaden. Av de komvux-studerande kvinnorna som var aktuella på Arbetsförmedlingen före kursstart hade 31 procent varit registrerade som timanställda, deltidsarbetslösa eller i tillfälligt arbete medan resten hade varit öppet arbetslösa eller deltagit i arbetsmarknadsprogram. Motsvarande andel bland de studerande män som varit aktuella vid Af före kursstart var 17 procent. Det ger visst stöd för att ofrivilligt deltidsarbete och tidsbegränsade anställningar är en viktig delförklaring till att arbetssökande väljer att studera vilket i sin tur ger en del av förklaringen till att fler kvinnor än män väljer att studera. Ytterligare 36 procent av de komvux-studerande hösten 2002 hade varit aktuella vid Arbetsförmedlingen vid något tidigare tillfälle eller skrivits in vid arbetsförmedlingen efter påbörjade studier. 24 procent av de komvux-studerande hade aldrig varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen 7. Av de studerande fanns som varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen och därvid haft ett registrerat arbetshandikapp. Av de studerande vid Komvux och någon gång varit inskriven som arbetssökande vid arbetsförmedlingen hade en uppgift om arbetshandikapp i Arbetsförmedlingens sökanderegister. De utgjorde cirka 8 procent av de komvux-studerande som någon gång varit aktuell vid arbetsförmedlingen. För de studerande som aldrig varit aktuella vid arbetsförmedlingen finns av naturliga skäl ingen uppgift om arbetshandikapp. Av de studerande med uppgift om arbetshandikapp var kvinnor och män. Av eleverna med särskilt utbildningsbidrag hade 75 procent varit aktuella vid Arbetsförmedlingen i samband med kursstart. 8 Av samtliga Komvux-studerande uppbar cirka (7,5 procent) särskilt utbildningsbidrag (UBS) vilket är en något lägre andel än föregående termin. Av samtliga studerande med särskilt utbildningsbidrag hade 77 procent varit aktuella vid Arbetsförmedlingen i anslutning till utbildningens början vilket var ungefär samma andel 7 AMS:s databas över arbetssökande innehåller samtliga personer som varit inskrivna i Arbetsförmedlingens sökanderegister vid något tillfälle sedan augusti Se Tabellen Uppföljning av elever vid komvux hösten 2002 vad avser deras aktualitet vid arbetsförmedlingen 31 (39)

KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2002

KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2002 Dnr 00:1671 KUNSKAPSLYFTET Uppföljning av den gymnasiala vuxenutbildningen våren 2002 Delrapport nr 11 December 2002 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997.

Läs mer

Tre år med KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2000

Tre år med KUNSKAPSLYFTET. Uppföljning av den. gymnasiala vuxenutbildningen. våren 2000 Dnr 00:1671 Tre år med KUNSKAPSLYFTET Uppföljning av den gymnasiala vuxenutbildningen våren 2000 Delrapport nr 7 December 2000 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början

Läs mer

KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2000

KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2000 Dnr 00:1671 KUNSKAPSLYFTET och den gymnasiala vuxenutbildningen HÖSTEN 2000 Delrapport nr 8 Maj 2001 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997. Satsningen har

Läs mer

Dnr 97:1646. Den gymnasiala vuxenutbildningen och Kunskapslyftet Hösten 1998

Dnr 97:1646. Den gymnasiala vuxenutbildningen och Kunskapslyftet Hösten 1998 Dnr 97:1646 Den gymnasiala vuxenutbildningen och Kunskapslyftet Delrapport nr 4 Maj 1999 2 (39) Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997. Satsningen har fyra

Läs mer

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2006 U2003/4789/DK

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2006 U2003/4789/DK Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2006 U2003/4789/DK I bifogad delrapport redovisas uppdraget att följa upp och redovisa

Läs mer

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning våren 2007 U2003/4789/DK

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning våren 2007 U2003/4789/DK Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2008-01-11 uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning våren 2007 U2003/4789/DK I bifogad delrapport redovisas uppdraget att följa

Läs mer

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2007 U2003/4789/DK

Redovisning av uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxenutbildning hösten 2007 U2003/4789/DK Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm uppdrag om omfattningen, innehåll och form för kommunal vuxen hösten 2007 U2003/4789/DK I bifogad delrapport redovisas uppdraget att följa upp och redovisa omfattningen,

Läs mer

Första året med Kunskapslyftet

Första året med Kunskapslyftet Dnr 97:1646 Första året med Kunskapslyftet Delrapport nr 3 December 1998 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning med början 1 juli 1997. Satsningen har fyra viktiga perspektiv förnyelse

Läs mer

Redovisning av uppdrag om vidgad användning av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande hösten 2004 U2004/3222/SV

Redovisning av uppdrag om vidgad användning av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande hösten 2004 U2004/3222/SV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr uppdrag om vidgad användning av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande hösten 2004 U2004/3222/SV I bifogad delrapport, avsnitt 4, redovisas uppdraget att

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Enheten för utbildningsstatistik 2010-01-21 Dnr 71-2010:00004 1 (6) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) läsåret 2008/09 är i stort sett

Läs mer

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04 Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik 2010-08-25 1 (6) Elever och studieresultat i komvux kalenderåret 2009 Kommunal vuxenutbildning (komvux) består

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-01-22 Dnr 71-2009:73 1 (5) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) fortsatte att minska läsåret 2007/08.

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2012

Elever och studieresultat i komvux 2012 Utbildningsstatistikenheten 2013-06-25 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2012 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2012. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2013

Elever och studieresultat i komvux 2013 Utbildningsstatistikenheten 2014-06-24 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2013 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2013. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 Ulbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat i kommunal vuxenutbildning år

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018 1 (11) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån

Läs mer

V x u enutbildning 292

V x u enutbildning 292 292 Vuxenutbildning Ähhh jag vill bli ähhh restaurangrecencent. Just det, restaurangrecencent vill jag bli! Anna, 30 år, företagshandläggare Är nöjd med det jag gör idag även om jag skulle vilja bli sjökapten

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (10) Redovisning av uppdrag om statsbidrag till kommuner för som ersättning för utbildningsplatser för viss utbildning

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 PM Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-18 Dnr 71-2009-73 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 Eleverna som gick ut från gymnasieskolan våren 2009 var fler än någonsin. Såväl betyg

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen YH-utbildning Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 8 Yrkeshögskoleutbildning Yrkeshögskolan är

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Dnr 2013:335 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1654) om särskilt utbildningsbidrag; SFS 1998:658 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Regeringen föreskriver

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 2018-06-21 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

KUNSKAPSLYFTET och utvecklingen av vuxenutbildningen

KUNSKAPSLYFTET och utvecklingen av vuxenutbildningen Vallentunas dnr 2003.012 Skolverkets dnr 37-2002:4037 KUNSKAPSLYFTET och utvecklingen av vuxenutbildningen i Vallentuna 1997-2002 Förord Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning som inleddes

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016 Enheten för gymnasie- & vuxenutbildningsstatistik 2017-06-22 1 (9) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2010:01634 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år. har

Läs mer

11 Svenska för invandrare (sfi)

11 Svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Svenska för invandrare (sfi) 11 Svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 200 Kommentarer till statistiken... 201 11.1 som deltar i sfi kalenderåren

Läs mer

TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING. Utbildningsbakgrund bland utrikes födda

TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING. Utbildningsbakgrund bland utrikes födda TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING Utbildningsbakgrund bland utrikes födda TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING Utbildningsbakgrund bland utrikes födda Statistiska centralbyrån 2014 Report 2014:6 Educational background

Läs mer

Delrapport om folkhögskolornas särskilda utbildningsinsatser för arbetslösa budgetåret 1999

Delrapport om folkhögskolornas särskilda utbildningsinsatser för arbetslösa budgetåret 1999 1999-08-25 169u 99, 11, Lm Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport om folkhögskolornas särskilda utbildningsinsatser för arbetslösa budgetåret 1999 Medelsdisposition Under

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003 1 (17) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2004 redovisa en bedömning

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 1 (9) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2013 1 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg sätts,

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2012:119 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år har i

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) 11 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 220 Kommentarer till statistiken... 221 11.1 som

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2014 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) 11 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 218 Kommentarer till statistiken... 219 11.1 som

Läs mer

Slutrapport om folkhögskolornas särskilda utbildningsinsatser budgetåret Medelsdisposition. Statsbidragsvillkor

Slutrapport om folkhögskolornas särskilda utbildningsinsatser budgetåret Medelsdisposition. Statsbidragsvillkor Lasse Magnusson 2001-02-28 Dnr:32u, 2001, 12 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Slutrapport om folkhögskolornas särskilda utbildningsinsatser budgetåret 2000 Medelsdisposition

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län januari månad 2016 1 300 personer fick arbete i januari Under januari månad erhöll 1 284 personer

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 206 Ett hundratal färre fick arbete i september Under september månad erhöll 437

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 1 (19) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2005 redovisa en bedömning

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013 2013-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013 1 785 av de inskrivna fick jobb Under september påbörjade 1 785 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Örebro län Karlstad, 10 maj 2017 Maria Håkansson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 Till arbete I april månad fick 1 448 inskrivna personer (575 kvinnor och 873 män) vid

Läs mer

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:403) om kommunal vuxenutbildning; SFS 2001:159 Utkom från trycket den 19 april 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Regeringen föreskriver

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2016

Barn och personal i förskolan hösten 2016 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2016 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskola hösten 2016. Varje år

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Gävleborgs län Söderhamn 13 mars 2017 Bitte Lyrén Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 1 200 påbörjade något arbete, färre än i fjol Under februari månad erhöll 1 180 personer

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Bilaga 1. MÅLGRUPP Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

Bilaga 1. MÅLGRUPP Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 1 MÅLGRUPP Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Kartläggning av målgruppen Målgrupp Målgruppen definieras som alla unga i åldrarna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016 1 300 personer fick arbete Under oktober påbörjade 1 315 av alla som var

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 PM Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-18 Dnr 71-2008-00004 1 (6) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 Allt fler får slutbetyg i gymnasieskolan. Stora elevkullar och något bättre studieresultat

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005 Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2006 redovisa en bedömning

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan.

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. Ansökan skall vara inlämnad senast 15 november 2011 Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress: Postnr: Ort: Folkbokföringsadress

Läs mer

Hotell- och restaurangbranschen

Hotell- och restaurangbranschen Hotell- och restaurangbranschen en jobbmotor för utlandsfödda Innehållsförteckning 15 Förord 18 Inledning 19 Statistiken 10 Utlandsfödda i hotell- och restaurangbranschen 14 Anställda 16 Företagare 18

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Enheten för utbildningsstatistik 2011-11-08 Dnr 71-2011:14 1 (12) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 206 Något fler fick arbete i augusti Under augusti månad erhöll 44 personer någon

Läs mer

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige vilket innebär att den

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2005:14

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513 Slutbetyg i grundskolan, våren 2018 Diarienummer: 5.1.1-2018:1513 Skolverket Rapport 1 (19) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Elevsammansättningen... 3 Slutbetygen... 7 Betyg... 7 Behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120.

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120. Tabeller över Sveriges befolkning 2007 Befolkningsförändringar in- och utvandring In- och utvandring Under år 2007 invandrade 99 485 personer till Sverige. Det innebär att invandringen, som slog rekord

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län februari månad 2016 1 400 personer fick arbete i februari Under februari månad erhöll 1 435 personer

Läs mer

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016 Avdelningen för analys Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 () Terminsbetyg i årskurs, våren 1 I årskurs ska eleverna få betyg i alla ämnen de läst under året. Undantaget är moderna språk som

Läs mer

Arbetsmarknadsläget mars 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget mars 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 14 april 2015 Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget mars 2015 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under mars liksom under

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009

Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009 Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-07 Dnr 71-2009:00073 1 (6) Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009 Ämnesproven i biologi, fysik och kemi årskurs 9 utprövades

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2014

Elever och personal i fritidshem hösten 2014 1 (7) Elever och personal i fritidshem hösten 2014 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2014, dels

Läs mer

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten 1 (15) Resultatuppföljning Gymnasieskolans slutbetyg 2 - en beskrivande analys av resultaten Vårterminen 2 fick gymnasieelever för sjätte gången slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade betygssystemet.

Läs mer

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015.

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. 1 (7) Instruktion Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen

Läs mer

Studerandeuppföljning Yrkesvux januari - juni 2011

Studerandeuppföljning Yrkesvux januari - juni 2011 Studerandeuppföljning Yrkesvux januari - juni 2011 Studerandeuppföljning januari - juni 2011 Till kontaktperson för yrkesvux. Om byte av kontaktperson för yrkesvux sker, ska detta meddelas till Skolverket.

Läs mer

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare Utbildningsstatistikenheten 2015-06-25 1 (10) Dnr 2014:00057 Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare 2014 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Läs mer

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (1) Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Denna handlar om vad ungdomar som gick ut gymnasieskolan läsåret 200/0 gjorde under åren 20 201.

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002

En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002 MISSIV 2003-07-04 Dnr: 2003:1168 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002 Skolverket skall enligt regleringsbrevet

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi år 2010

Elever och studieresultat i sfi år 2010 Utbildningsstatistik 2011-06-30 1 (7) Elever och studieresultat i sfi år 2010 Svenskundervisning för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari månad 2017 1 300 personer fick arbete Under januari påbörjade 1 295 av alla som var

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län december månad 2015 1 100 personer fick arbete i december Under december månad erhöll 1 092 personer

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2016

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2016 Fått arbete I december fick 842 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östersund oktober månad 2013 Maria Salomonsson Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jämtlands län september 2013 5 130 (8,1 %) 2 335 kvinnor (7,7 %) 2

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2013 2013-08-09 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2013 1 640 av de inskrivna fick jobb Under juli påbörjade 1 643 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Värmland

Läs mer

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Statistik januari-december 203 Samordningsförbundet Göteborg Centrum I bilagan presenteras statistik för aktiviteter finansierade av Samordningsförbundet Göteborg Centrum. Aktiviteterna som vänder sig

Läs mer

Stor variation i påbörjade högskolestudier beroende på bakgrund

Stor variation i påbörjade högskolestudier beroende på bakgrund Stor variation i påbörjade högskolestudier beroende på bakgrund Ewa Foss 8 Beroende på kön, den egna utbildningsbakgrunden och föräldrarnas utbildning har mellan 6 och 94 procent av en årskull 25-åringar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län mars månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län mars månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län mars månad 2016 Drygt 1 400 personer fick arbete i mars Under mars månad erhöll 1 423 personer

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006 Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2007 redovisa en bedömning

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Uppföljning av utbildningar som finansierats med statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning 2018

Uppföljning av utbildningar som finansierats med statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning 2018 1 (7) Uppföljning av utbildningar som finansierats med statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning 2018 I denna promemoria redovisar uppdraget att följa upp vilka utbildningar statsbidraget

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Timo Mulk-Pesonen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län januari månad 2016 Fått arbete 1 195 personer inskrivna vid Arbetsförmedlingen i länet gick

Läs mer

Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen. Att hitta fram med rätt siffror

Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen. Att hitta fram med rätt siffror Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen Att hitta fram med rätt siffror Efterfrågade uppgifter Statistiken tas fram av SCB på uppdrag av Skolverket och används av Skolverket årlig officiell

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (1) 2010-09-21 MISSIV ANNE-MARIE SKÖLIN DIREKT NR 0224-551 23 DNR 2010/85 UAN NR 10/48 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Ansökan om statsbidrag

Läs mer