Så har vi bidragit till vattnets värde:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så har vi bidragit till vattnets värde:"

Transkript

1 Organisation: Alstersälvens vattenråd Startades år: 2014 Summa bidrag som sökts sedan start: Cirka kr inklusive samverkansbidraget. Finansiering som använts är bidrag från beredningssekretariatet på LST Värmland samt LOVA (pågående ansökan). Ordnat en temakväll om övergödning för allmänheten. Genomfört ett projekt om över gödningen i sjön Alstern, samt fältseminarium och tagit fram handlingsplan för fortsatt arbete. Inventerat vägtrummor Medlemmarna har gått igenom vad som står om området i VISS. Yttranden över tillståndsärenden och VM:s remisser Fältbesök vid flera vatten Tagit fram roll-ups och flygblad. Roll-ups har varit uppställda bl.a. på Naturum Värmland, Karlstad. Ordnat föredrag om kräftor. Bjudit in olika föreläsare till våra möten, t ex från Karlstads universitet, LST och verksamhetsutövare. Bjuder in alla medlemmar till samtliga möten och håller möten på olika platser i området. Spridit information. Vid möten sker ett ständigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan olika intressenter. Sammanställt befintlig kunskap och åtgärdsförslag för den övergödda sjön Alstern. Börja genomföra konkreta åtgärder i vatten. Fortsätta sprida information om vattenfrågor.

2 Privat projekt: Projekt Fjordtorsk Startades år: De första fem reven lades ner Summa bidrag som sökts sedan start: 0:- Finansieras genom eget kapital. En gedigen uppföljning med c:a 160 filmtimmar året runt där vi studerat och lärt oss torskarnas beteende samt sett hur ett självförsörjande ekosystem byggts upp vid reven och biologisk mångfald skapats. Reven ger även bra skydd för torskarna mot säl och skarv. Vi har fått ett stationärt torskbestånd med torskar på drygt 60 cm efter endast drygt tre år. Det har även förekommit lek vid reven. Återväxten är god så vi har även två och ettårstorskar ihop med de ursprungliga treåringarna Vi skall nu ihop med Uddevalla kommun utveckla detta projekt i stor skala med ytterligare 120 produktutvecklade och förfinade rev, vilka placeras i fyra olika torskrevsparker.

3 Organisation: Genevads vattenråd Startades år: 2015 Summa bidrag som sökts sedan start: Ca kr. Typ av finanisering som använts är LONA. Vattenrådet har som enda punkt att utrota skunkkalla. Rensning av invasiv art bidrar till inhemsk floras utbredning. Involvera markägare och utöka rensningen för att inom ca 5-10 år se en tydlig effekt.

4 Organisation: Gullmarns vattenråd Startades år: 2007 Summa bidrag som sökts sedan start: kr (ej inkluderat årligt bidrag på kkr). Den typ av finansiering som använts är LONA, LOVA, VÅGA och Fiskevårdsbidrag. Utredning om fosforförekomster i vattendraget Utskick till alla invånare i avrinningsområdet, ca st, om Gullmarns Vattenråd och problemen med fosfor. Kartläggning av vandringshinder för fisk (vandrande och stationär). Utbyte av vägtrummor, iordningställande före vägtrummor. Informationsmöte med busstur i avrinningsområdet Kunskapshöjande undersökningar av biflöden till avrinningsområdet Litteratursammanställning av många utredningar gjorda de senaste 30 åren kring avrinningsområdet. 3 årigt projekt för kunskapslyft i grundskolan (Vattnet i skolan). Elfiske Så här har vi bidragit till vattnets värde: Vetenskapliga undersökningar som omsatts till praktiska åtgärder, till nytta för vattenanvändare. Få med oss kommuner och politiker i jobbet.

5 Organisation: Gullspångsälvens vattenråd Startades år: 2009 Summa bidrag som sökts sedan start: Exklusive det bidrag som givits från Vattenmyndigheten har GVR fått ca kr i bidrag. Dessa har sökts och erhållits under åren Före det användes främst bidraget från Vattenmyndigheten samt ideella krafter. Den typ av finansiering som använts kommer framförallt från Vattenmyndigheten och länsstyrelserna. Blivit en motor i avrinningsom rådet när det gäller samverkan. Anordnat samverkansmöten i anslutning till samråd, åtgärder och informationsinsatser. Drivit åtgärdsprojekt genom att ta fram lokala åtgärdsprogram. Stöttat verksamheter som vill genomföra åtgärder. Varit en aktiv remissinstans och yttrat oss i samråd, tillståndsprocesser m.m. Varit rådgivande gällande vattenförvaltningen gentemot medlemmar och andra intressenter. Genomfört aktiviteter såsom vattendragsvandringar och inspirationsdagar. Genom att agera smörjmedel i olika processer för vattnets värde, ta fram underlag och stötta verksamheter som vill genomföra åtgärder och vara en aktiv samverkansinstans har vi bidragit till ökad kunskap och smidigt genomförda åtgärder i avrinningsområdet. Fortsätta vara en drivande kraft i åtgärdsarbetet och samverkan på lokal nivå i avrinningsområdet.

6 Organisationens namn: Göta älvs vattenråd Startades år: 2006 Summa bidrag som sökts sedan start: kr i projektbidrag, kr per år i samverkansbidrag. Typ av finansiering som använts är samverkansbidrag, VÅGA, LOVA Detta har vi gjort sedan starten: Lokalt vattenvårdsprojekt Slumpån Tagit fram underlag för bedömning och prioritering av åtgärdsförslag genom samverkan inom Göta älvs kustvatten. Utredning av källor, källfördelning och åtgärdspotential för fosfor i tre biflöden till Göta älv. Svarat på remisser. Vattendragsvandringar. Så här har vi bidragit till vattnets värde: Ökat kunskapen om vatten inom Göta älvs avrinningsområde inklusive Göta älvs kustvatten genom att ta fram underlag. Informerat om vattendirektivet och värdet av att bevara vatten med god status inom Göta älvs avrinningsområde. Arbeta mer för att alla som bor och verkar inom Göta älvs avrinningsområde ska känna samhörighet, förståelse och ansvar för vattnets värden och funktion. Arbeta för att fler åtgärder genomförs för att få vatten med god status.

7 Organisation: Kattegatts kustvattenråd Startades år: 2015 Summa bidrag som sökts sedan starten: kr inkl. samverkansbidrag. Finansiering som använts kommer från Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, medlemskommuner. Vi arbetar utifrån fyra fokusområden - Havet och kusten som resurs - Klimat - Biologisk mångfald - Planering och andra styrmedel Vi har arrangerat två rådslag per år Samordnat aktiviteter för nätverk limniska vattenråd Ingår i Västerhavsveckan Medverkat i Tall Ships Races Halmstad och andra offentliga arrangemang i vårt område Strandstädning Viktigast är att bidra till samverkan och kunskapshöjning. Vi vill i högre grad bidra till utökad samverkan.

8 Organisation: Klarälvens vattenråd Summa bidrag som sökts sedan start 2010: kr i riktade projektbidrag, kr genom annan huvudman (LOVA-projekt som vi aktivt deltagit/deltat i) samt samverkansbidraget på kr. Finanisering som använts är medel från Länsstyrelsen och vattenmyndigheten främst till lokala åtgärdsplaner. LOVAprojekt som vi initierat och är med och driver sker oftast genom annan huvudman. Mycket drivs genom ideell verksamhet av pensionerade styrelsemedlemmar. Vi arbetar systematiskt genom att ta fram lokala åtgärdsplaner i prioriterade delavrinningsområden till Klarälven som vi sedan genomför tillsammans med berörda. 1. Utrivning av damm och biotopåtgärder i Acksjösystemet tillsammans med Fortum Sverige och Länsstyrelsen Värmland ( ). Nu pågår uppföljningsarbete. 2. I Upplundens AVR har vi genomfört biotopåtgärder och förstärkning av flodkräftan. ( ). Efter utrivning av Fortums fyra dammar i systemet ska vi återetablera öringen. 3. Genomförande av Åtgärdsplan Blysjön pågår (LOVA-projekt ). Övergödning orsakad av bl.a. sjösänkning. 4. Framtagande av Lokal åtgärdsplan Värmullen tillsammans med Hagfors stad, stålverket Uddeholms AB och Fortum Sverige. (LOVA-projekt ) 5. Framtagande av Lokal åtgärdsplan för Musåsystemet på gång. (LOVA 2019). Flera gamla dammar utan kraftnytta finns i systemet.vi arbetar i ytterligare 5 prioriterade system med höga naturvärden men har ännu ej resurser att driva dessa projekt fullt ut.

9 Organisation: Klarälvens vattenråd Vi har bidragit till att öppna upp vattensystem genom att riva dammar och få till en naturlig vattenföring. Få till en gemensam tjänst i våra Klarälvskommuner som kan arbeta över kommungränserna med vattenfrågor, gärna i samverkan med Klarälvens vattenvårdsförbund. Bra vore att utveckla kommunalförbundet Värmlands Kalkningsförbund till att hantera alla miljörelaterade vattenfrågor i Värmland.

10 Organisation: Lygnerns vattenråd Startades år: 2008 ombildat ur Lygnerns vattenvårdsförbund. Summa bidrag som sökts sedan start: kr exklusive bidrag från Vattenmyndigheten på kr och kr från deltagande kommuner samt nu även från Flügger AB. Typ finansiering som använts är LONA, LOVA, och Fiskevårdsbidrag. exempelvis Startat Vattnet i skolan där över 600 elever och 80 pedagoger vid nio skolor / förskolor deltagit. Deltagit i samtal med vattenkraftägare för att få fungerande fiskvägar. Provtagit miljögifter i fisk från Lygnern och Viaredssjön. Utrett varför flodpärlmusslan minskar. Tagit fram prioriteringslista för att åtgärda vandringshinder och biotopvårdande åtgärder. Haft samtal för ökad samverkan och kunskapsutveckling med kommuner. Vi har i alla sammanhang försökt lyfta vattnets värde och hur det också förenar oss längs vattensystemet. Beskriva och förmedla en vision om ett levande vattensystem som inbjuder alla att utveckla den vidare, medverka i och förverkliga.

11 Organisationens namn: Mölndalsåns vattenråd Startades år: 2008 Summa bidrag som sökts sedan start: kr (inkl. årsbidrag från Vattenmyndigheten). Den typ av finansiering som använts är bland annat bidrag från Vattenmyndigheten, Länsstyrelsen och Water CoG. Detta har vi gjort sedan starten: Informationsbroschyr om Mölndalsåns vattensystem Tagit fram rapporten Vattenmiljöer i Mölndalsåns avrinningsområde - en resurs för människor och ekosystem Biotopkartering i Mölndalsån Vattendragsvandringar Dagens art - presentation på varje möte med information om arter knutna till vattensystemet Yttranden kring planer och miljöansökningar Informationsmöte om vattenförvaltningen inom Göta älvs avrinningsområde Studiebesök för rådets medlemmar Deltagit i EU-projektet Water CoG Ökat kunskapen och insikten om vattendirektivet och värdet av att bevara Mölndalsåns ekologi och övriga värden. Arbeta mer för att alla ska känna samhörighet, förståelse och ansvar för vattnets värden och funktion.

12 Organisation: Nissans Vattenråd Startades år: 2010 Summa bidrag som sökts sedan start: kr ( kr i adm. bidrag per år.) Finansiering som använts är egen finansiering samt LEADER Västra Småland. Detta har vi gjort sedan starten: Anordnat samverkansseminarier med flera vattenråd Anordnat vattenrelaterade workshops Ansvarat för markföroreningsprojekt Informations- och utställningar för allmänhet och medlemmar Remissinstans Tagit fram informationsmaterial Ansvarat för recipientkontroll Så här har vi bidragit till vattnets värde: Förhoppningsvis ökat förståelsen för hur viktiga våra olika vattenförekomster är och vilka ekonomiska och biologiska värden som riskerar att gå förlorade om inga förbättringsåtgärder genomförs Vi måste framöver synas och höras mer och samtidigt tala om att det faktiskt går att vända den negativa trenden, men att det behövs bättre förståelse, tydliga målbilder och finansiering för genomförandet. Men det behövs också en betydligt bättre samverkan mellan alla som på ett eller annat sätt påverkar våra vattenförekomster negativt.

13 Organisation: Ringsjöns vattenråd Startades år: 2007 Summa bidrag som sökts sedan start: I trakterna kring kr. Den typ av finansiering som använts är kommunala medel, NIP, LOVA, Landsbygdsstöd, Interreg (EU), Vattenmyndigheten, Bygdemedel, LEADER. Reduktionsfiskat >1200 ton mört och braxen ur Ringsjön och Vallentunasjön. Dragit igång Algae be gone! (Interreg-projekt). Skapat Kvesarumsåns vattendragsgrupp. Deltagit i Aquacross (EU-projekt). Hållit förevisningar/föredrag och tagit fram en bok om Ringsjön. Upphandlat och utfört recipient kontrollprogram. Behandlat remisser och deltagit i miljödomstolsförhandling. Agerat bollplank och gett råd till kommuner. Skapat hemsida och spridit information samt svarat på frågor från allmänheten. Medverkat i arbetet med fria vandringsvägar i Rönne å samt med våtmarker. Så här har vi bidragit till vattnets värde: Genom idogt arbete med reduktionsfiske har vi visat kommuner och invånare att Ringsjön är värd att satsa på även i framtiden. Vi skulle vilja ha ett närmare samarbete med skolorna i kommunerna.

14 Organisation: Stensåns vattenråd Startades år: 2008 Summa bidrag som sökts sedan start: kr (exkl. samverkansbidrag). Typ av finansiering som använts är LONA och fiskevårdsmedel. Bekämpat den invasiva arten sjögull i Vita sjö i ett 3-årigt LONA-projekt. Har sökt medel för fortsatt bekämpning. Genomfört fiskevårdsinventering i Stensåns övre delar, totalt drygt 20 mil. Försöksplanterat al längs åkanten i jordbrukslandskapet bl.a. på grund av svåra angrepp av alsjuka Fått Trafikverket att anlägga katastrofskydd för dagvatten från motorvägen. Anordnat vattenvandringar och informationsdagar för allmänhet t. ex. Vattendagen i Vita Sjö den 26 augusti 2018 Vid seminarier, konferenser och i media framfört information om Stensån och dess unika vildlax samt problemen med invasiva arter, övergödning m.m. Haft ett 50-tal styrelsemöten m.m Vi har minskat beståndet av den invasiva arten sjögull i Vita sjö, tagit fram underlag för kostnadseffektiva fiskevårdsåtgärder i Stensån och förhoppningsvis ökat kunskapen om Stensån med sin unika vildlaxstam och dess problem med vandringshinder, övergödning och invasiva arter. Kunna genomföra långsiktiga projekt som kräver omfattande personella resurser. Nuvarande LOVA-stöd där 50 procent ska finansieras med ideellt arbete är otillräckligt för sådana projekt.

15 Strömstads kommun Summa bidrag som sökts sedan start 2004: LONA: kr LOVA: kr (här fattas ett projekt) exempel Naturvårdsplan Skärgårdsnära natur- och kulturmark Två kommunala naturreservat; Nötholmen och Kobbungen Naturvärdesinventeringar för FÖP och Blå ÖP Sandödleinventering Tätortsnära skog och skyddsvärda träd Bekämpning av invasiva arter Spolplattor för båtbottnar och mottagningsstationer för toa-avfall Ren kust i Bohuslän Insatser som genomförts inom LONA-projekt är att skapa dammar och våtmarker för att förbättra vattenkvaliteten i bäckar, diken och så småningom havet, vilket har fått direktinsatser via Blå ÖP, båtinsatser ovan och Ren kust. Nu startar det tätortsnära våtmarksprojektet, som kommer att betyda mycket för näronmrådet, vattenkvaliteten och djurlivet.

16 Organisation: Säveåns vattenråd Startades år: 2008 Summa bidrag som sökts sedan start: kr i projektbidrag, kr/år i samverkansbidrag. Typ finansiering som använts är samverkansbidrag, bidrag från kommunerna, VÅGA, LONA. Detta har vi gjort sedan starten: Projekt för att hitta lämpliga lokaler för fosfordammar uppströms sjön Anten. I samverkan med kommunerna inom ARO tagit fram och satt upp informationsskyltar ( 39 st )för att öka kunskapen och förståelsen hos allmänheten för vikten av rent vatten, hur vattnets kretslopp fungerar och ge kunskap och förståelse om hur deras egna handlingar påverkar vår miljö. Biotopkarteringar Svarat på remisser Vattendragsvandringar Arbetat för finansiering från kommunerna till vattenrådets arbete. Anten-Mjörnkommittén nu en del av vattenrådet. Säveån, forts. >

17 Organisation: Säveåns vattenråd Ökat kunskapen om vatten inom Göta älvs avrinningsområde, inklusive Göta älvs kustvatten. Informerat om vattendirektivet och värdet av att bevara vatten med god status inom Göta älvs avrinningsområde. Arbeta mer för att alla som bor och verkar inom Säveåns avrinningsområde ska känna samhörighet, förståelse och ansvar för vattnets värden och funktion. Arbeta för att fler åtgärder genomförs för att få vatten med god status. Vattenrådets vision är: Säveån skall vara ett värdefullt och levande vattendrag där växter, djur och människor vill leva, verka, vandra och utvecklas på ett hållbart sätt.

18 Organisation: Tidans Vattenförbund Startades år: 1984 (vattenråd sedan 2007) Summa bidrag som sökts sedan start: Från Vattenmyndigheten, kr. Typ av finansiering som använts är egen från vattenförbundet samt LONA, Landsbygdsprogrammet och finansiering från samverkansparter. Obs, vattenrådets och vattenförbundets förvaltningsarbete går i vartannat. Utredning av Valstadbäcken (Tidaholm) samt medverkan och medfinansiering vid anläggande av en våtmark i Hångsdala. Utredning av fiskfauna i Tidan nedströms Tidaholm i samverkan med Tidaholms Fiskevårdsförening och Tidaholms kommun, bl.a. provfisken. Medverkan i arbete med öringbiotoper i Ettaks strömmar i Tidaholm. Utredning om hög slamhalt i Ösan (Skövde), inkl. elfisken. Intensivprovtagningar av fosfor och turbiditet i Ösan och Klämmabäcken. Undersökning av miljögifter i fisk och vatten. edna-undersökning. Medverkan i förvaltningsgrupp för Tidan i Mariestad. Svarat på remisser från myndigheter, kommuner, företag m.fl. Vattenförbundet/vattenrådet har bidragit till ökad kunskap samt hjälpt andra att komma igång. Vår vision är: Tidan och dess biflöden ska vara ett levande och vackert vattendrag med ett rikt växt- och djurliv som människor och verksamheter i avrinningsområdet kan nyttja och vara stolta över.

19 Organisation: Viskans vattenråd Startades år: 1961 som vattenförbund, vattenråd sedan 2007 Summa bidrag sökt sedan start: från kr inklusive samverkansbidraget. Finansiering som använts är statsbidrag från Länsstyrelsen och Jordbruksveket, fiskevårdmedel från Länsstyrelsen, Vattenfalls fond. Arrangerat minst två öppna medlemsmöten årligen Arrangerat riksmöte för vattenorganisationer Kartlagt våtmarkslägen Fördjupad årgärdsplan delavrinningsområde Skuttran Öring i Mark, fiskevårdsåtgärder Initierat och samordnat nätverk för vattenråd i Halland Fiskvårdsplan för Viskan nedströms Kungsfors Åtgärdsprojekt Mölarp, Borås kommun Viskans vattenråds viktigaste roll är att bidra till kunskapshöjning och samverkan. Öka möjligheterna till samverkan.

20 Organisation: Vattenrådet för Bohuskusten Startades år: 2010 Summa bidrag som sökts sedan start: kr. Den typ av finansiering som använts är LOVA, Västra Götalandsregionen RUN Detta har vi gjort sedan starten: Hjälpt en marina att göra fysiska anpassningar för att kunna erbjuda tjänsten Båtplats på land. Gjort reklam för tjänsten, deltagit på Båtmässan Organiserat öppna seminarier om: Musselodling- för och nackdelar för samhälle och miljö Fritidsbåtlivet under lupp. Skapa våtmarker. Kustfiskens återhämtningvilken påverkan har säl och skarv? Minskat antal antifoulingmålade båtar i havet. Slutföra projektet Båtplats på land genom information och att hitta en marina till som kan erbjuda tjänsten. Fortsätta erbjuda öppna seminarier kring marina miljöfrågor.

21 Organisation: Vänerns vattenvårdsförbund Projektet startades år: 2018 och kommer att fortsätta under 2019 inom arbetet med Vänerns vattenvårdsplans kampanj Inga ivasiva främmande arter till Vänern Summa bidrag som sökts sedan start: Den typ av finansiering som använts är egen finansiering, men bidrag kommer att sökas för en fortsättning av projektet, bland annat från Leader Vättern. Under 2018 har Vänerns vattenvårdsförbund tillsammans med Vätternvårdsförbundet och Göta kanalbolaget tagit fram en flyer för att förhindra spridning av vandrarmusslan till Vättern och Vänern. Flyern blev färdig innan båtsäsongen på Göta kanal och alla som gick i kanalen i somras fick informationen. Vi vill trygga den biologiska mångfalden i våra stora sjöar och förhindra att främmande invasiva arter kommer in. Det här ska vi göra under 2019: I dag finns vandrarmusslan i sjöarna Roxen och Glan och den har etablerat sig på Östgötasidan av Göta kanal. Under 2019 kommer vi att inventera larver från vandrarmusslan i Göta kanal från Bergs slussar på Östgötasidan till Sjötorp på Västgötasidan. Vattenvårdsförbunden för Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren kommer dessutom också att genomföra en större informationskampanj där man riktar in sig på att förhindra spridning av främmande invasiva arter till våra stora sjöar, dels genom en gemensam broschyr, filmsnuttar och på webben samt i sociala medier.

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Samverkan och Vattenråd i Västerhavets distrikt

Samverkan och Vattenråd i Västerhavets distrikt Samverkan och Vattenråd i Västerhavets distrikt Katarina Vartia katarina.vartia@lansstyrelsen.se Johan Kling Varför samverkan? Århuskonventionen Direktiv 2000/60/EG Punkt 14 Punkt 46 Artikel 14 Bilaga

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd 2014-03-20 Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd information och samverkan i vattenrådsverksamheten 2014 Innehåll Kontinuerliga möten... 4 Samverkan och Samråd Vattenmyndigheten... 4 Arbetsgrupp för

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Vattenra den inom Va sterhavets vattendistrikt sammansta llning av a rsredovisningar fo r 2011

Vattenra den inom Va sterhavets vattendistrikt sammansta llning av a rsredovisningar fo r 2011 Vattenra den inom Va sterhavets vattendistrikt sammansta llning av a rsredovisningar fo r 2011 Inledning Vattenråden är en viktig del av den Svenska vattenförvaltningen (fig. 1). De skapar plattformar

Läs mer

Ledamot Vattenrådet Ersättare Ledamot Vattenrådet Ledamot Vattenrådet Verksamhetsledare

Ledamot Vattenrådet Ersättare Ledamot Vattenrådet Ledamot Vattenrådet Verksamhetsledare TIDANS VATTENFORBUND.. TIDANS VATTENRAD Datum 2018-03-15 STYRELSEMÖTE PROTOKOLL Tid: Tisdagen 6 mars 2018, kl. 18:00 Plats: Tidans konditori, Tidan NÄRVARANDE Rune Skoqsberq Per-Anders Freyhult Mikael

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2014

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2014 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2014 Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-09 Vattenmyndigheten Västerhavet Yttrande över Vattenmyndigheten Västerhavets remiss av förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2015 Övergripande synpunkter

Läs mer

Vad är ett vattenråd?

Vad är ett vattenråd? Vad är ett vattenråd? Sammanslutning av aktörer och intressenter inom ett avrinningsområde som verkar för ett helhetsperspektiv på vattenfrågor. Kommunen Vattenrådets SYFTE Kunskapsspridare - skapa medvetenhet

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd - Ett långsiktigt arbete för framgång och stort engagemang.

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd - Ett långsiktigt arbete för framgång och stort engagemang. Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd - Ett långsiktigt arbete för framgång och stort engagemang. Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd Kansliet består av: Christel Strömsholm Trulsson, Projektledare/Sekreterare

Läs mer

Länsstyrelsens roll. Anna Åhr Evertson Samordnare vattenförvaltning Miljöanalysenheten 08-785 51 62 anna.ahr.evertson@lansstyrelsen.

Länsstyrelsens roll. Anna Åhr Evertson Samordnare vattenförvaltning Miljöanalysenheten 08-785 51 62 anna.ahr.evertson@lansstyrelsen. Länsstyrelsens roll Anna Åhr Evertson Samordnare vattenförvaltning Miljöanalysenheten 08-785 51 62 anna.ahr.evertson@lansstyrelsen.se 070-531 51 62 Länsstyrelsens roll Statens förlängda arm Tillsynsinstans

Läs mer

Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kungsådra

Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kungsådra Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kristianstad dec 2010 Dea Carlsson, vattenvårdsdirektör Kungsådra 1442-1983 Den del av strömfåran som enligt lag inte fick stängas eller

Läs mer

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll Ver 1(5) Datum 2015-03-03 Detta är Kattegatts kustvattenråd Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Geografiskt område... 2 3. Kustvattenrådets syfte... 3 4. Organisation... 3 4.1 Deltagare i Kattegatts kustvattenråd...

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

DATA FRÅN ÖVERVAKNING Miljöövervakning Effektuppföljning Recipientkontroll Miljökonsekvensbeskrivningar Egenkontroll Inventeringar Verifieringar mm

DATA FRÅN ÖVERVAKNING Miljöövervakning Effektuppföljning Recipientkontroll Miljökonsekvensbeskrivningar Egenkontroll Inventeringar Verifieringar mm DATA FRÅN ÖVERVAKNING Miljöövervakning Effektuppföljning Recipientkontroll Miljökonsekvensbeskrivningar Egenkontroll Inventeringar Verifieringar mm Incitament för utveckling av övervakning Åtgärdsområdesplaner

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Information om prioriterade a tga rder i Hagfors kommun av Klara lvens Vattenra d

Information om prioriterade a tga rder i Hagfors kommun av Klara lvens Vattenra d Till Kommunstyrelsen Hagfors kommun Information om prioriterade a tga rder i Hagfors kommun av Klara lvens Vattenra d Bakgrund Klarälvens vattenråd är en ideell organisation som arbetar för att tillskapa

Läs mer

Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet. Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013

Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet. Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013 Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013 Avgränsning Kommunikation och samverkan inom distriktet Strategin gäller tillsvidare Plan

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Styrelsemöte vattenrådet 12 februari 2015

Styrelsemöte vattenrådet 12 februari 2015 Styrelsemöte vattenrådet 12 februari 2015 Agenda Ordförande inleder styrelsemötet 1. Presentation av ny ordförande och vise ordförande 2. Kort resumé om LOVA projektet 3. Genomgång av vattenmyndighetens

Läs mer

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets arbete

Läs mer

Vattenrådet för Bohuskusten

Vattenrådet för Bohuskusten Preliminär verksamhetsberättelse 2012 och verksamhetsplan 2013 Vattenrådet för Bohuskusten Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Klimatanpassning för vattenråd pilotprojekt Gullspångsälven och Säveån

Klimatanpassning för vattenråd pilotprojekt Gullspångsälven och Säveån Klimatanpassning för vattenråd pilotprojekt Gullspångsälven och Säveån Vem är jag och varför är jag här? Vem Anna Georgieva Lagell Klimatanpassningssamordnare Västra Götalands län Varför Pilotprojekt 2018:

Läs mer

Vattenråden inom Södra Östersjön, sammanställning av årsredovisningar 2014

Vattenråden inom Södra Östersjön, sammanställning av årsredovisningar 2014 Vattenråden inom Södra Östersjön, sammanställning av årsredovisningar 2014 Vattenråden är viktiga för bra vatten Ett vattenråd representerar den lokala samverkan kring frågorna i vattenförvaltningsarbetet.

Läs mer

Rapportering av 2011 års verksamhet för Vattenrådet för Bohuskusten

Rapportering av 2011 års verksamhet för Vattenrådet för Bohuskusten Rapportering av 2011 års verksamhet för Vattenrådet för Bohuskusten Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets

Läs mer

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 ÅTGÄRDSPROGRAM Beskriver vad som ska göras för att miljökvalitetsnormen ska följas visar på vad som behöver uppnås och definierar vem som är

Läs mer

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Fiskevårdsplan för Viskan Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene Viskans vattenråd har från Länsstyrelsen i Halland ansökt om och beviljats statsbidrag

Läs mer

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 PROTOKOLLSUTDRAG Nämnden för hållbart samhälle NHS 110 Sammanträdesdatum 2014-12-10 1/2 NHS/2014:63-432 Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 Förslag till beslut Nämnden för hållbart samhälle beslutar

Läs mer

Vattendragsorganisationer. vad och varför? Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör. Vattenmyndigheten Södra Östersjön

Vattendragsorganisationer. vad och varför? Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör. Vattenmyndigheten Södra Östersjön Vattendragsorganisationer vad och varför? Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Södra Östersjön Vattenfrågorna är viktiga! Ramdirektivet för vatten Inland waters Coastal water Ground water

Läs mer

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner.

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Höje å avrinningsområde

Läs mer

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Eklund 0571-282 08 sofi.eklund@eda.se 1(5) PROTOKOLL (1/2017) Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Plats och tid: Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Water Co-Governance for sustainable eco systems

Water Co-Governance for sustainable eco systems Water Co-Governance for sustainable eco systems Ökat deltagande och genomförande i vattenförvaltningen 2016-2019 Peter Nolbrant peter.nolbrant@havochvatten.se Varför lokalt deltagande? Samverkan är en

Läs mer

Referensgruppsmöte JordSkog

Referensgruppsmöte JordSkog Referensgruppsmöte JordSkog 2013-06-04 Upplägg - Kort genomgång av vattenförvaltningen och vad som är på gång under 2013-2014 - Ekologisk status - Ekologisk status och åtgärdsunderlag i Köpingsån Johan

Läs mer

ARBETSPLAN 2017 SKRÄBEÅNS VATTENRÅD

ARBETSPLAN 2017 SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2017 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd bildades 2009 och har sedan dess haft sitt säte i Bromölla kommun. Under 2016 registrerades vattenrådet som ideell förening med eget organisationsnummer.

Läs mer

Bilaga 12, KF 58/2015 Sidan 1 av 11

Bilaga 12, KF 58/2015 Sidan 1 av 11 Sidan 1 av 11 Sidan 2 av 11 Underlag gällande motioner om vattensystemet i Dannemora - Österbybruk samt Klarvattendammen Östhammars kommun har fått in två motioner rörande vattenmiljön i området kring

Läs mer

måndag 10 oktober 16 Bidrag till vattenvård

måndag 10 oktober 16 Bidrag till vattenvård Bidrag till vattenvård Behovet av åtgärder är stort Havs- och vattenmyndighetens åtgärdsanslag 1:12 Åtgärder för havs- och vattenmiljö. 750 miljoner kronor för år 2016 400 miljoner kronor fördelas till

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Vattenrådet gränsöverskridande samarbete med gemensamt mål. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Vattenrådet gränsöverskridande samarbete med gemensamt mål. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Vattenrådet gränsöverskridande samarbete med gemensamt mål Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Ekologisk status Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Startade

Läs mer

VA-planering i brett perspektiv?

VA-planering i brett perspektiv? VA-planering i brett perspektiv? Mats Johansson Ecoloop Vattendagarna Kristianstad 26 november 2014 1 1. Inledning 2. Vad är VA-planering? - Vägledning och Kommunexempel 3. Vad är vattenplanering? - Definition

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd , kl på GR

Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd , kl på GR Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd 2008-11-04, kl. 13.00 på GR Närvarande: Hans Oscarsson, Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen Bo Svärd, Naturskyddsföreningen i Göteborg Svante Brandin, Miljöförvaltningen

Läs mer

Något om LOVA, LONA och SÅP

Något om LOVA, LONA och SÅP Något om LOVA, LONA och SÅP Foto: PM Jönsson Många vattenåtgärder i Kalmar län! Anlagda våtmarker (LB+LOVA) Sanering Oskarshamns hamn Gamlebyviksprojekt (LOVA) Biogas av marint substrat Musselodlingar

Läs mer

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Vattenförvaltningen i Sverige ska utvecklas i samverkan med dem som berörs. Att sprida information och att involvera berörda organisationer

Läs mer

Klarälvens vattenråd och Hållbara Hagfors

Klarälvens vattenråd och Hållbara Hagfors Klarälvens vattenråd och Hållbara Hagfors Vattenperspektivet i det kommunala arbetet 21 feb 2013 2013-03-15 Anna Sjörs 1 Ansvarsbiotop 1. Meandernäs Foto Per Eriksson 2013-03-15 Anna Sjörs 2 Klarälvsöring

Läs mer

Samrådssvar från Mölndalsåns vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Mölndalsåns vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Mölndalsåns vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren

Läs mer

Stöd till fiskevården

Stöd till fiskevården Stöd till fiskevården NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS 22-23 november 2017 Ingemar Abrahamsson Stöd till fiskevården Stöd till åtgärder för fisket och fiskevården Fiskevårdsbidraget Bidrag till biologisk

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Vattenrådet en möjlighet att ta en aktiv roll i våtmarksarbetet

Vattenrådet en möjlighet att ta en aktiv roll i våtmarksarbetet Vattenrådet en möjlighet att ta en aktiv roll i våtmarksarbetet Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Historien Organisationerna

Läs mer

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här?

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? attenrådens dag Värmland 2013 Program Vattenrådens dag 21 februari 2013 09.30-10.00 Välkommen och introduktion Länsstyrelsen 10.00 10.30 Arne Magnus Hekne och Trine Frisli

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Vad innebär vattendirektivet?

Vad innebär vattendirektivet? Vad innebär vattendirektivet? Hur står det till med vattenkvaliten i Marielundsbäcken i Suseåns avrinningsområde 2013-05-13 Jonas Svensson Samordnare för vattenförvaltningen i Hallands län Vattendirektivet

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Vattenförvaltningen viktig del av svenskt miljömålsarbete På alla nivåer: Kommunal Regional Nationell

Läs mer

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor 27 mars 2018 1 Bilagor Bilaga 1 Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor Mellan den 1 november 2017 och den 30 april

Läs mer

Projektbeskrivning för Genomförande av Lokal Åtgärdsplan för Blysjön och Tångån

Projektbeskrivning för Genomförande av Lokal Åtgärdsplan för Blysjön och Tångån Bilaga 1. Projektbeskrivning för Genomförande av Lokal Åtgärdsplan för Blysjön och Tångån Värmlands Läns Kalkningsförbund ansöker om 400 000 kronor för genomförande av en Lokal åtgärdsplan för vattenförekomsterna

Läs mer

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Vattenmyndighetens samråd - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Upplägg - Övergripande om samrådet - Nationell åtgärdsanalys Övergödning - Åtgärdsförslag regionalt

Läs mer

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Sammanställning från workshop vid startmöte för WaterCoG den 20 december 2016 i Göteborg

Sammanställning från workshop vid startmöte för WaterCoG den 20 december 2016 i Göteborg Sammanställning från workshop vid startmöte för WaterCoG den 20 december 2016 i Göteborg Vi var 40 personer som medverkade vid startmötet från de tre piloterna Mölndalsåns, Himleåns och Ätrans vattenråd

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

I Ordf TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD. 1 Mötets öppnande. 2 Justering. Tid: Onsdagen 30 maj 2018, kl. 14:00 Plats: lnrediahuset, Tibro

I Ordf TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD. 1 Mötets öppnande. 2 Justering. Tid: Onsdagen 30 maj 2018, kl. 14:00 Plats: lnrediahuset, Tibro TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD Datum 2018-06-21 STYRELSEMÖTE PROTOKOLL Tid: Onsdagen 30 maj 2018, kl. 14:00 Plats: lnrediahuset, Tibro NÄRVARANDE Rune Skogsberg Per Beckman Bertil Engström Per-Anders

Läs mer

Treårsrapport Helgeåns vattenråd åren

Treårsrapport Helgeåns vattenråd åren Treårsrapport Helgeåns vattenråd åren 2016-17-18 Hästbergadammen Inledning: Helgeåns vattenråd är en ideell förening som startade 2012 på uppdrag från vattenmyndigheten. Alla avrinningsområden skulle ha

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD

TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD TDANS VATTENFÖRBUND TDANS VATTENRAD Datum 2017-09-14 STYRELSEMÖTE PROTOKOLL Tid: Tisdagen 5 september 2017, kl. 18:00 Plats: Tidans Konditori, Tidan NÄRVARANDE Rune Skogsberg Bertil Engström Per-Anders

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd en kort presentation och vårt arbete i Svedalas Vattengrupp ett sätt att synliggöra vatten och vattens

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd en kort presentation och vårt arbete i Svedalas Vattengrupp ett sätt att synliggöra vatten och vattens Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd en kort presentation och vårt arbete i Svedalas Vattengrupp ett sätt att synliggöra vatten och vattens betydelse i kommunens arbete. Segeåns Vattendragsförbund

Läs mer

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd Hur kan kommunerna organisera sitt vattenarbete -Exemplet Kävlingeåns vattenråd Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Avrinningsområdet

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2011 Sid 1(6) Verksamhetsberättelse för 2011 Organisation Medlemmar Under 2011 har 18 medlemmar varit med i Lygnerns vattenråd. Forsnacken/Triventus AB har ersatt den tidigare medlemmen VEGAB och Firma Consort

Läs mer

TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD

TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD TIDANS VATTENFÖRBUND TIDANS VATTENRAD Datum 2017-06-14 STYRELSEMÖTE PROTOKOLL Tid: Tisdagen 23 maj 2017, kl. 14:00 Plats: Sportfiskeklubben Tärnan, Tidaholm NÄRVARANDE Rune Skogsberg Lars-Ake Carlson Monica

Läs mer

Vattenrådet en möjlighet att ta en aktiv roll i vattenvårdsarbetet - exempel från Skåne

Vattenrådet en möjlighet att ta en aktiv roll i vattenvårdsarbetet - exempel från Skåne Vattenrådet en möjlighet att ta en aktiv roll i vattenvårdsarbetet - exempel från Skåne Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Läs mer

DELEGATIONS- OCH ARBETSORDNING FÖR HÖJE Å VATTENRÅD

DELEGATIONS- OCH ARBETSORDNING FÖR HÖJE Å VATTENRÅD Delegations- och arbetsordning för Höje å vattenråd Bilaga 1 Antagen: 2013-02-19 DELEGATIONS- OCH ARBETSORDNING FÖR HÖJE Å VATTENRÅD Bakgrund Organisation Höje å vattenråd har bildats genom en ombildning

Läs mer

Västerås stad- mot god vattenkvalitet

Västerås stad- mot god vattenkvalitet Västerås stad- mot god vattenkvalitet Vattenplanering för kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt 7 december 2017 Staffan Jansson, kommunalråd Västerås stad Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå Innehåll Övergripande planer, strategier och organisation fråga 1-5 Samverkan fråga 6-7 Fysisk planering fråga

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Branschorg. Vattenmynd. Kommuner LST. Ideella org. Andra mynd. Enskilda

Branschorg. Vattenmynd. Kommuner LST. Ideella org. Andra mynd. Enskilda Länsstyrelsens roll i åtgärdsarbetet Christian Weyer, Beredningssekretariatet för vattenförvaltningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län, (Arbetsområden: samverkan och info) Branschorg. Vattenmynd. Kommuner

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Vattendagarna 2015 Irene Bohman BAKGRUND Verktyg för att nå vattenrelaterade miljömål. Verktyg för att nå reduktionsbetingen inom BSAP Stora delar av åtgärdsprogrammet

Läs mer

Hur påverkas fisk av ett kraftverk?

Hur påverkas fisk av ett kraftverk? Hur påverkas fisk av ett kraftverk? Dalälvens vattenråd och DVVF Vansbro, 2015-09-25 Marco Blixt, Fiskeansvarig Fortum Generation AB Innehåll Hur och varför påverkas fisk i Dalälven? Hur kompenseras fiskeskador?

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

Styrelsemöte GVVF Förslag till dagordning

Styrelsemöte GVVF Förslag till dagordning 2013-09-19 BILAGA 1 Handläggare Matilda Norberg Styrelsemöte GVVF 20130919 Tid: 9:00-12:00 (senast) Plats: Lokal Skymningen, Kommunstyrelsens ledningskontor, Katrinedalsgatan 2-4, Karlskoga OBSERVERA ATT

Läs mer

PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN. Vad är nätverket? Vad gör nätverket?

PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN. Vad är nätverket? Vad gör nätverket? PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Vad är nätverket? Vad gör nätverket? Vattenråden i Bottenviken Krav på bred förankring kommuner, föreningar, näringsliv Indelat i: Nätverk Styrgrupp/AU

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

Yttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för Södra Östersjöns Vattendistrikt, 2015-2021

Yttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för Södra Östersjöns Vattendistrikt, 2015-2021 Vattenmyndigheten Södra Östersjön Länsstyrelsen Kalmar län 39186 Kalmar Kalmar, 4 maj 2015 Yttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för Södra Östersjöns Vattendistrikt,

Läs mer

Styrelsens verksamhetsberättelse för år 2015

Styrelsens verksamhetsberättelse för år 2015 *8//63c1*6b/9(16 9$77(15c'6 9(5.6$0+(76%(5b77(/6( 2( ) Styrelsens verksamhetsberättelse för år 2015 Medlemmar Antalet medlemmar i vattenvårdsförbundet har under året varit 40 och har varit oförändrat under

Läs mer

Restaurering av vattendrag

Restaurering av vattendrag Restaurering av vattendrag från teori till praktik Erik Degerman & Anton Halldén SLU, Institutionen för akvatiska resurser & Länsstyrelsen i Jönköpings län 2012 10 23 Planeringssnurran idag och i framtiden

Läs mer

Vattenrådet för Bohuskusten, VRBK. Postbox 305, 45118 Uddevalla 802455-6410

Vattenrådet för Bohuskusten, VRBK. Postbox 305, 45118 Uddevalla 802455-6410 Rapportering av 2013 års verksamhet Vattenrådet för Bohuskusten VRBK Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Hur vi jobbar, planerar och finansierar. Christel Strömsholm Trulsson, projektledare Segeå-projektet

Hur vi jobbar, planerar och finansierar. Christel Strömsholm Trulsson, projektledare Segeå-projektet Hur vi jobbar, planerar och finansierar. Christel Strömsholm Trulsson, projektledare Segeå-projektet Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd Kansliet består av: Christel Strömsholm Trulsson, Projektledare/Sekreterare

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

LJUNGBYÅNS VATTENRÅD

LJUNGBYÅNS VATTENRÅD LJUNGBYÅNS VATTENRÅD VERKSAMHETSBESKRIVNING Inledning... 1 1.1 Geografisk avgränsning... 2 1.2 Helhetsperspektiv på vatten... 2 2.1 Vattenrådets medlemmar... 3 2.2 Övriga aktörer... 4 3.1 Organisationsbeskrivning...

Läs mer