Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, remissyttrande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, remissyttrande"

Transkript

1 Bilaga 9:1 Handläggare Kersti Hellström Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen besluta att 1. anta förslaget till Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun. Beskrivning av ärendet Kommunstyrelsen beslutade att lämna förslag på riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun på remiss till socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, teknik- och servicenämnden samt samhällsbyggnadsnämnden. Kommunfullmäktige beslutade den 25 april 2016, 90, att bevilja den nybildade Frivilligcentralen föreningsbidrag för åren Med anledning av att det finns ett behov av att reglera verksamheten kring frivilligverksamhet i kommunen fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för frivilligarbete senast till augusti Av kommunfullmäktiges protokoll framgår bland annat att det är viktigt att ha en gränsdragning mellan det arbete de frivilliga kan göra och det arbete som åligger kommunen. De frivilliga ska utföra sådana uppgifter som faller utanför det kommunala uppdraget, det extra i vardagen. Av olika skäl har arbetet med att ta fram riktlinjer blivit fördröjt, men nu föreligger ett förslag på riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun. Förslaget har arbetats fram av en arbetsgrupp med representanter från stabsavdelningen, socialkontoret samt utbildningskontoret. Eftersom riktlinjerna berör barn- och utbildningsnämndens respektive socialnämndens verksamheter, har teknik- och servicenämnden inget att erinra. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

2 Bilaga 9:2 Övriga konsekvenser Beslutet medför inga övriga konsekvenser för teknik- och servicenämndens verksamhet. Uppföljning Stabsavdelningen ansvarar för att efter remissförfarandet och med beaktande av inkomna remissvar bereda ärendet med riktlinjerna för slutgiltigt ställningstagande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Beslutsunderlag Förslag till Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, Beslutet skickas till Kommunstyrelsen. Lars Ekström Kontorschef

3 Bilaga 9:3 Beslutad när: Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Gäller fr o m: Gäller t o m: - Dokumentansvarig: Uppföljning: 2017-mm-dd xx Kommunfullmäktige KS/2017: Alla nämnder och förvaltningen 2017-xx-xx Stabsavdelningen Vid behov Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun Syfte med dessa riktlinjer Det finns ett behov av att reglera frivilligverksamhet i anslutning till kommunal verksamhet för att klargöra ansvarsgränser för uppgifter som frivilliga kan göra och det arbete som åligger kommunens personal att utföra. Frivilliga insatser ersätter inte det arbete som utförs av avlönad personal utan är ett värdefullt komplement till övrig kommunal verksamhet. Förutsättningar för frivilligarbete till brukare inom verksamheter i Strängnäs kommun Krav på den frivillige Personer som utför frivilliguppdrag ska alltid ha ett stöd i den ideella sektorn. För identifiering, mobilisering och matchning av frivilliga som ska verka för brukare i eller i anslutning till kommunala verksamheter krävs ett samarbete med exempelvis föreningar, församlingar, frivilligcentraler och liknande ideella organisationer. Att vara verksam som frivillig i den kommunala verksamheten innebär ett ansvar för förtroenden och en respekt för personens integritet. Det är viktigt att tänka på att man innehar ett moraliskt tystnadslöfte. Som frivillig för man därför inte vidare uppgifter kring enskildas personliga förhållanden som man får kännedom om i anknytning till uppdraget, varken inom eller utanför verksamheten. Den frivillige ska innan påbörjat uppdrag ha genomfört en utbildning anordnad av frivillorganisation. Frivilliga insatser ersätter inte det arbete som utförs av avlönad personal utan är ett värdefullt komplement till övrig kommunal verksamhet.

4 Bilaga 9:4 Frivilliga insatser utgår från frivillighet både från den enskilde som får insatsen och från den frivillige. Ekonomisk ersättning utgår inte till den frivillige varken från kommunens verksamhet eller från den enskilde som får den frivilliga insatsen. Frivilligorganisationen ansvarar för försäkringsskydd för den frivillige. Frivilligorganisationerna ansvarar för att kontrollera att den frivillige har ett utdrag ur belastningsregistret då denne utför uppdrag för brukare inom kommunens verksamhet där det för rekrytering av kommunanställda krävs utdrag ur belastningsregister. Den frivillige bör anmäla till socialnämnden om man misstänker att ett barn far illa. Om den frivillige uppmärksammar att den enskilde utsätts för kränkning eller annat missförhållande bör denne informera personal. Frivilliga insatser utgår från en ömsesidig överenskommelse kring uppdraget och ger ett mervärde till både mottagare och den som ger insatsen. Den frivillige får inte ta emot pengar, gåvor eller testamente från den enskilde eller anhöriga m.fl. Som frivillig ska man kunna avsäga sig sitt uppdrag när som helst. Det frivilliga uppdraget kan också upphöra vid förändrade omständigheter. Insatser som ingår i enskildas beslut om rätt till insatser eller som är den enskildes rättighet genom annan lagstiftning, får inte utföras av frivilliga. Krav på kommunala verksamheter vars brukare önskar frivilliginsatser Frivilliga ska bemötas med respekt och känna sig välkomna i den verksamhet som det frivilliga uppdraget utförs. Frivilliga insatser utgår från frivillighet både från den enskilde som får insatsen och från den frivillige. Ekonomisk ersättning utgår inte till den frivillige varken från den kommunala verksamheten eller från den enskilde som får den frivilliga insatsen. Frivilligorganisationen ansvarar för försäkringsskydd för den frivillige.

5 Bilaga 9:5 Facklig samverkan är nödvändig för genomförande av frivilliguppdrag i anslutning till kommunal verksamhet. Information och eventuell samverkan ska ske fortlöpande inom ramen för den lokala samverkan. Den kommunala verksamheten har inte arbetsgivaransvar eller arbetsmiljöansvar för den frivillige. Den kommunala verksamheten ska tydligt ange vem som är den frivilliges kontaktperson i den kommunala verksamheten i samband med uppdrag. Den kommunala verksamheten ska tydligt ange vem som beslutar om att ta in en frivillig i den kommunala verksamheten. Frivilliga insatser ersätter inte det arbete som utförs av avlönad personal utan är ett värdefullt komplement till övrig kommunal verksamhet. Vid problem som uppstår kring frivilliguppdraget kontaktas den frivilliges frivilligorganisation för verksamhet. Insatser som ingår i enskildas beslut om bistånd enligt socialtjänstlagen eller som är den enskildes rättighet genom annan lagstiftning, får inte utföras av frivilliga. När frivilliguppdrag utförs för brukare inom kommunens verksamhet ska det vara accepterat av eventuell personal i den verksamhet där uppdraget ska utföras. Det ska också framgå i vilken mån personalen kommer att beröras av frivilliguppdragets genomförande (eventuellt stöd, planering m.m.). När frivilliginsatsen utförs för brukare i en verksamhet, ska ansvariga i verksamheten göra det tydligt för brukaren/ställföreträdaren att insatsen är en frivilliginsats. Man ska informera om att kontinuiteten i insatsen inte kan garanteras, samt att brukaren själv kan avsäga sig kontakt med den frivillige när som helst. Den som gör frivilliginsatser i anslutning till en verksamhet ska få kontinuerligt stöd och vägledning efter behov. För varje frivillig/volontär ska det därför finnas en utsedd kontaktperson. Krav på frivilligorganisation Frivilligorganisationen ska innan den frivillige påbörjar uppdrag se till att den frivillige har genomgått en allmän utbildning avseende värdegrund, bemötande och liknande samt vid behov en anpassad utbildning i samråd med den kommunala verksamheten. Frivilligorganisationen ansvarar för försäkringsskydd för den frivillige.

6 Bilaga 9:6 Kommunala verksamheten har inte arbetsgivaransvar eller arbetsmiljöansvar för den frivillige. Frivilligorganisationen har ett arbetsmiljöansvar för den frivillige. Frivilligorganisationen har ansvar för att den frivillige vid behov får handledning. Frivilliga insatser ersätter inte det arbete som utförs av avlönad personal utan är ett värdefullt komplement till övrig kommunal verksamhet. Frivilliga insatser utgår från frivillighet både från den enskilde som får insatsen och från den frivillige. Ekonomisk ersättning utgår inte till den frivillige varken från den kommunala verksamheten eller från den enskilde som får den frivilliga insatsen. Insatser som ingår i enskildas beslut om bistånd enligt socialtjänstlagen eller som är den enskildes rättighet genom annan lagstiftning, får inte utföras av frivilliga. När frivilliguppdrag utförs för brukare inom kommunens verksamhet ska det vara accepterat av eventuell personal i den verksamhet där uppdraget ska utföras. Det ska också framgå i vilken mån personalen kommer att beröras av frivilliguppdragets genomförande (eventuellt stöd, planering m.m.). Frivilligorganisationerna ansvarar för att kontrollera att den frivillige har ett utdrag ur belastningsregistret då denne utför uppdrag för brukare inom kommunens verksamhet där det för rekrytering av kommunanställda krävs utdrag ur belastningsregister.

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:120-003 2018-04-03 1/2 Handläggare Josefine Ericsson 0152-292 24 Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Förslag till

Läs mer

Teknik- och servicenämnden. Föredragningslista 1/1. Tid: kl. 16:00. Plats: Gustav Vasa, Kommunhuset, Kommunhuset Strängnäs.

Teknik- och servicenämnden. Föredragningslista 1/1. Tid: kl. 16:00. Plats: Gustav Vasa, Kommunhuset, Kommunhuset Strängnäs. KALLELSE Teknik- och servicekontoret 2018-04-16 1/1 Teknik- och servicenämnden Tid: 2018-04-24 kl. 16:00. Plats: Gustav Vasa, Kommunhuset, Kommunhuset Strängnäs. Majoriteten har gruppmöte i Gustav Vasa

Läs mer

Ansökan om bidrag till Frivilligcentral

Ansökan om bidrag till Frivilligcentral TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:157-805 2016-03-16 1/3 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Ansökan om bidrag till Frivilligcentral Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Bilaga 14:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor nantagen av Kommunfullmäktige 15 Innehållsförteckning RÅDETS UPPGIFTER...1 RÅDETS SAMMANSÄTTNING...1 BEREDNING AV ÄRENDEN...2 SAMMANTRÄDEN...2 PROTOKOLL...2

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-30 108 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-02-04 1 (1) Sida 38 KS/2015:207 Förlängning av Ramavtal för ungdomshälsor i Östergötland Sammanfattning Sedan 1 juli 2015 finns ett ramavtal

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2016:374-003 2017-04-03 1/4 Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser 14:1 14:2 14:3 14:4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 14:5 Stabsavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2016:374-003 2017-04-03 1/4 Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser

Läs mer

Trygga tillsammans. Riktlinjer för Equmeniakyrkans och Equmenias gemensamma arbete mot sexuella övergrepp

Trygga tillsammans. Riktlinjer för Equmeniakyrkans och Equmenias gemensamma arbete mot sexuella övergrepp Trygga tillsammans Riktlinjer för Equmeniakyrkans och Equmenias gemensamma arbete mot sexuella övergrepp Inledning Equmeniakyrkans vision är att vara en kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus

Läs mer

Ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun, revidering

Ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs kommun, revidering Bilaga 06:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Dnr TSN/2018:469-003 2018-09-07 1/1 Teknik- och servicenämnden Ordningsföreskrifter för torghandel i Strängnäs

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson 2012-03-29 Riktlinjer Lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Dnr KS/2018:370-002 2018-08-07 1/2 för kommundirektören i Strängnäs kommun Förslag till beslut beslutar att 1. anta instruktion för

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden

Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-11-17 Diarienummer SCN-2016-0380 Socialnämnden Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Volontärpolicy. Syfte: Volontärpolicyn finns för att Fryshusets verksamheter ska ha gemensamma riktlinjer i. Uppdateras av: HR

Volontärpolicy. Syfte: Volontärpolicyn finns för att Fryshusets verksamheter ska ha gemensamma riktlinjer i. Uppdateras av: HR Volontärpolicy Syfte: Volontärpolicyn finns för att Fryshusets verksamheter ska ha gemensamma riktlinjer i sitt arbete med volontärer. Den är skriven för internt bruk. (Information riktad till volontärer

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunfullmäktige 2014-12-15 xx Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:508-003 Ersätter: Ansvarig: för socialnämnden i Strängnäs kommun beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn 508 05 338 Tjänsteutlåtande 10 mars 2006 Dnr 031-135 - 2006 Sammanträde 28 mars 2006 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Volontär

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Läs mer

Folkhälsopolicy 4 KS

Folkhälsopolicy 4 KS Folkhälsopolicy 4 KS 2015.126 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-11-17 185 Folkhälsopolicy (KS 2015.126) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell KF 20: 1 KF 20: 2 KF 20: 3 KF 20: 4 KF 20: 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från

Läs mer

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka uppdaterad version december 2016 Nannette Büsgen Koordinator Riktlinjerna är till hjälp för organisationer som tar emot volontärer och ger stöd och vägledning

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

216 Reviderat reglemente för socialnämnden (KSKF/2018:394)

216 Reviderat reglemente för socialnämnden (KSKF/2018:394) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(1) 216 Reviderat reglemente för socialnämnden (KSKF/2018:394) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Reviderat reglemente för socialnämnden

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (2) Sida 125 Dnr KS/2017:316 Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Bakgrund Marlene Stenman har

Läs mer

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Ks 2007:422 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Fastställt

Läs mer

Förslag till ny bryggpolicy för Strängnäs kommun

Förslag till ny bryggpolicy för Strängnäs kommun KF 12:1 KF 12:2 KF 12:3 KF 12:4 KF 12:5 TFN 5 Dnr TFN/2014:70 003 Direktjusterad Förslag till ny bryggpolicy för Strängnäs kommun Beslut Teknik- och fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Kvalitetshandbok Fel och Brister. Bilaga 8. Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare. Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah. Reviderat

Kvalitetshandbok Fel och Brister. Bilaga 8. Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare. Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah. Reviderat Kvalitetshandbok Fel och Brister Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah Utfärdat av Linda Asplund Utfärdat 2009-05-14 Giltigt from 2009-06-01 Reviderat 2010-02-02 Diarienr

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

Familje- och friskvårdscentral i Måndalen - svar på medborgarförslag

Familje- och friskvårdscentral i Måndalen - svar på medborgarförslag Missiv 1(2) s förvaltning Datum Diarienummer 2017-04-28 KS/2016:239 Handläggare Carina Åsman Tfn 0142-853 73 Familje- och friskvårdscentral i Måndalen - svar på medborgarförslag Bakgrund Medborgare Oskar

Läs mer

Motion gällande utökningsmöjligheten av administrativ personal på de olika skolorna i kommunen, yttrande (KS/2011:46-034)

Motion gällande utökningsmöjligheten av administrativ personal på de olika skolorna i kommunen, yttrande (KS/2011:46-034) KF 17 c:1 KF 17 c:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE Utbildningskontoret Dnr BUN/2011:62-034 Administration 2011-04-26 1/2 Handläggare Helena Ekström Tel. 0152-293 69 KF 17 c:3 Motion gällande utökningsmöjligheten av

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 med funktionsnedsättning Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga med funktionsnedsättning Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 Evy Gahnström (V) Mauritz Eliasson, PRO

Läs mer

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 ^PIKWWKM* ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Arkebäck-Morén Annie 2014-12-17 ALN-2014-0475.00 Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 Förslag

Läs mer

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-02-16 18 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 april 2017 tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB)

Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB) Socialkontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE SN/2017:380-700 SOC Myndighet och Bistånd 2017-06-15 1/2 Handläggare Camilla Hesselbäck 0152-290 60 Socialnämnden Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB)

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Motion från David Aronsson (V) m.fl. om att alla ska (vilja, kunna, få) gå i skolan

Motion från David Aronsson (V) m.fl. om att alla ska (vilja, kunna, få) gå i skolan KS 175 KS/2018:595-034 2019-08-28 1/3 Motion från David Aronsson (V) m.fl. om att alla ska (vilja, kunna, få) gå i skolan Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. motionen anses besvarad i del

Läs mer

Remissvar - Ändring i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn. KS

Remissvar - Ändring i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-08-09 223 Remissvar - Ändring i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn. KS 2016-280

Läs mer

Inrättande av pris inom omsorgsområdet i Uppsala kommun

Inrättande av pris inom omsorgsområdet i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2018-03-06 Diarienummer KSN-2017-4098 Kommunstyrelsen Inrättande av pris inom omsorgsområdet i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Resursförstärkning för överförmyndarnämnden för 2016

Resursförstärkning för överförmyndarnämnden för 2016 KF 16:1 KF 16:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:294 /-049 2016-04-29 1/2 KF 16:3 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Resursförstärkning för överförmyndarnämnden

Läs mer

Taxa för godkännande av fristående förskolor

Taxa för godkännande av fristående förskolor PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 118 Dnr KS/2019:246-100 2019-05-29 1/2 Taxa för godkännande av fristående förskolor Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta styrdokument

Läs mer

AU 7:10 Dnr. KS 2013/0331. Svar på medborgarförslag nr 3/ "Fadderfamilj"

AU 7:10 Dnr. KS 2013/0331. Svar på medborgarförslag nr 3/ Fadderfamilj Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 O Ös 10 AU 7:10 Dnr. KS 2013/0331 Svar på medborgarförslag nr 3/2013 - "Fadderfamilj" Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2018:26 RVI (Dnr 110-2030/2017) Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 16 februari 2018 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Anordnare kan erbjuda tjänsten daglig sysselsättning

Läs mer

Svar på motion om giftfria förskolor

Svar på motion om giftfria förskolor 17:1 17:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE 17:3 Stabsavdelningen Dnr KS/2016:358-034 2017-08-23 1/2 Handläggare Anna-Karin Ahlgren 0152-291 57 Svar på motion om giftfria förskolor Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 PROTOKOLLSUTDRAG 14:1 KS 38 2018-02-28 1/4 Dnr KS/2018:77-047 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 Beslut föreslår

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Valnämnden

Läs mer

1. Vägledning vid handläggning av kontaktperson enligt SoL och LSS

1. Vägledning vid handläggning av kontaktperson enligt SoL och LSS 1(4) STYRDOKUMENT DATUM 2016-09-26 Riktlinjer kontaktperson enligt SoL 1 och LSS 2 Avgränsning gällande kontaktperson enligt SoL: Dokumentets innehåll avser handläggning och verkställighet inom socialpsykiatri

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2018:77 2018-02-08 1/4 Handläggare Sanela Cehic Tel. 0152-29 732 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för fakturering och kravhantering

Riktlinjer för fakturering och kravhantering TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Handläggare Ulrika Kalfholm 0152-292 32 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:383-003 1/2 för fakturering och kravhantering Förslag till beslut kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige

Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till IMs arbete i Sverige. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd för dig som

Läs mer

Skolakut i Stockholms stad

Skolakut i Stockholms stad UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-06-26 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Till Utbildningsnämnden 2012-08-23 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Svar på motion om införande av detaljplanebestämmelser om installation av och förberedelse för laddstationer för elfordon

Svar på motion om införande av detaljplanebestämmelser om installation av och förberedelse för laddstationer för elfordon TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2017:112-034 2017-08-16 1/2 Handläggare Anna-Karin Ahlgren 0152-291 57 Svar på motion om införande av detaljplanebestämmelser om installation av och förberedelse

Läs mer

Svar på motion om införande av detaljplanebestämmelser om installation av och förberedelse för laddstationer för elfordon

Svar på motion om införande av detaljplanebestämmelser om installation av och förberedelse för laddstationer för elfordon 19:1 19:2 19:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE 19:4 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:112-034 2017-08-16 1/2 Handläggare Anna-Karin Ahlgren 0152-291 57 Svar på motion om införande av detaljplanebestämmelser om installation

Läs mer

Värdegrund för Huddinge kommun remissvar

Värdegrund för Huddinge kommun remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-16 SN-2014/1118.119 1 (2) HANDLÄGGARE Erika Svärdh 08-535 312 05 erika.svardh@huddinge.se Socialnämnden Värdegrund för Huddinge kommun remissvar

Läs mer

KVALITETSSYSTEM. Lagrum. Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM. Lagrum. Socialförvaltningen Dokumentnamn Lex Sarah, riktlinjer Fastställt av Socialnämnden Regelverk SoL,LSS Verksamhet Socialförvaltningen Utarbetad av E. Blomberg, P. Ludvigson, M. Wallin Skapat datum Gäller fr.o.m. Version 130724

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används:

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: STYRDOKUMENT DATUM 2015-11-09 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver ska

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-08 SN-2014/2829.751 1 (3) HANDLÄGGARE Zara Kvist Lindgren 08-535 316 69 zara.kvist-lindgren@huddinge.se Socialnämnden

Läs mer

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Riktlinjer för arbetsmarknadsenhetens insatser Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd

Läs mer

Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun

Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun Beslutsdatum 2019-01-08 Dokumenttyp Arbetsordning Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Kanslichef Diarienummer 2018/KS 0355 003 Giltighetstid

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

10. 0 Österåker. Medborgarförslag 3/2013 - Fadderfamilj. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman

10. 0 Österåker. Medborgarförslag 3/2013 - Fadderfamilj. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman 0 Österåker Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman BESLUTSFÖRSLAG 2014-08-26 Medborgarförslag 3/ Till Kommunstyrelsen 10. Medborgarförslag 3/2013 - Fadderfamilj Beslutsförslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Inledning. Enligt Skollagen (2010:800)

Inledning. Enligt Skollagen (2010:800) Regler och riktlinjer för enskild huvudman att bedriva pedagogisk omsorg/förskola/fritidshem i Lilla Edets kommun (reviderad av utbildningsnämnden 2014-05-22) Enligt Skollagen (2010:800) Inledning Den

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 360 Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS 2015-366 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Dnr KS/2014: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att. Ej justerat

Dnr KS/2014: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att. Ej justerat SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 15:1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-12-03 22/42 KS 232 Dnr KS/2014:505-104 Partistöd för mandatperioden 2014-2018 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun Socialförvaltningen Anhörigstöd Förslag Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Bergengrenska gården TELEFON: 0414-81 91 65 FAX: 0414-81 97

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap gällande frivilliga på sjukhus

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap gällande frivilliga på sjukhus Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap gällande frivilliga på sjukhus 1 Bakgrund... 3 2 Parter... 3 3 Period för partnerskapet... 3 4 Den idéburna organisationens investering i verksamheten...

Läs mer

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 119 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:374-003 Gäller fr o m: 2017-06-08 Gäller t o m: - Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla nämnder

Läs mer