Information till dig som fastighetsägare i södra Boviken angående installation och inkoppling till det kommunala vatten- och spillvattennätet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information till dig som fastighetsägare i södra Boviken angående installation och inkoppling till det kommunala vatten- och spillvattennätet."

Transkript

1 Information till dig som fastighetsägare i södra Boviken angående installation och inkoppling till det kommunala vatten- och spillvattennätet. Utbyggnaden av det kommunala vatten- och spillvattennätet i södra Boviken har nu kommit till etapp 2, det skede där det för dig som fastighetsägare börjar närma sig inkoppling och anslutning. De områden som berörs i denna andra etapp är Skataviken och Söder om badet, enligt bifogad karta. Om din fastighet inte ligger inom markerat område på kartan berörs du inte av denna information. Denna information innehåller upplysning till dig som fastighetsägare gällande inkopplingsrutiner och anslutningsavgifter. Anslutningsrutiner för inkoppling av dricks- och spillvatten Innan du äger rätt att koppla in dig på det kommunala nätet så måste du som fastighetsägare själv se till att nedanstående punkter är uppfyllda: 1. Betalningen av anslutningsavgiften: måste vara Skellefteå kommun tillhanda senast 14 juni Fakturan för vatten och avloppstjänster är kr inkl moms. Utskicken av fakturor för anslutningsavgifter kommer att ske under april månad. Finns det flera delägare till en fastighet så förbehåller sig Skellefteå kommun rätten att skicka fakturan till vem som helst av delägarna. Om fastighetsägarna har ett gemensamt önskemål om en särskild mottagare, måste ni höra av er till kommunens kundtjänst senast den 2 april. För att ansöka om ersättning för befintlig spillvattenanläggning ska du fylla i medskickad blankett och skicka den till oss så att vi har den senast 2 april, för att ersättning ska kunna ges. Blanketten kan även laddas ner på Boviken projektets hemsida: Har du sedan tidigare redan lämnat dessa uppgifter kan du bortse från denna blankett. 2. Ansluta till det kommunala ledningsnätet: När du fått anvisad en förbindelsepunkt ordnar du som fastighetsägare med ledningsdragning och andra anordningar inom din fastighet. Anslutningen i förbindelsepunkten mellan kommunens ledningar och dina egna ledningar ska utföras av en behörig fackman som du anlitar Sida 1 av 8

2 3. Leverans av LTA station: Du som fastighetsägare ska ordna med att gräva ned LTA-stationen, enligt beskrivningar i manualerna Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA, Del I Entreprenör/Fastighetsägare Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA, Del II Elektriker. Dessa finns att hämta vid PEABs etablering vid campingen, samt att ladda ner på Bovikens hemsida: fliken Dokument. För leverans av LTA stationen kontaktar du PEAB. Utkörning av dessa kommer att ske under vecka 20, den maj. Fastighetsägaren ansvarar att vara på plats och kvittera LTA-stationen enligt överenskommen tidpunkt med PEAB. 4. Förbered installation av vattenmätare: Du som fastighetsägare ansvarar och förbereder så att en vattenmätare kan installeras, enligt Standard för placering av vattenmätare. Du hittar anvisning hur du ska placera vattenmätaren vid PEABs etablering vid campingen, eller så kan du ladda ner anvisningen från Bovikens hemsida: Själva vattenmätaren installeras i samband med att vattnet släpps på. Då det är klart för dig att koppla in vatten, tar du kontakt med PEAB, se punkt Påsläpp av vatten, installation av vattenmätare, driftsättning av LTA station: Kontakta PEAB för att bestämma datum och tid för driftsättning av LTA station samt påsläpp av vatten. Det kommer att ges möjlighet till två olika perioder för inkoppling till det kommunala vatten- och spillvattennätet. Den första period som du har möjlighet att ansluta är under vecka 26, den juni. Den andra perioden är under vecka 37, den 9-13 september. Dessa inkopplingsperioder gäller även dig som har självfallsledning. Innan inkopplingen sker måste du lämna över färdiganmälan. 6. Färdiganmälan ska lämnas till installatören av vattenmätaren: Har du gjort din installation rätt? Du måste säkerställa att alla punkterna är uppfyllda i det medskickade dokumentet FÄRDIGANMÄLAN av fastighetens VAinstallation med tillhörande LTA-enhet inför anslutning till Skellefteå kommuns allmänna VA-system innan vi utför driftsättningen. Komplett ifylld blankett lämnas till driftsättare i samband med påsläpp av vatten samt driftsättning av LTA stationen. Kontaktpersoner: PEAB Jan Lindfors, telefonnummer , (måndag, tisdag, torsdag, kl 13-15) Skellefteå kommun kundtjänst Sida 2 av 8

3 Flödesschema för inkoppling av vatten- och spillvatten PEAB Fastighetsägare Skellefteå Kommun 3 1. När du fått anvisad en förbindelsepunkt måste du som fastighetsägare ordna med ledningsdragning och andra anordningar inom din fastighet. Du kontaktar själv en certifierad VVS entreprenör. 2. Fastighetsägaren kontaktar PEAB för avrop av LTA-stationen. Leverens av denna kommer att ske under vecka 20, den maj. 3. Betalning av faktura för anslutningsavgiften Skellefteå kommun tillhanda senast 14 juni Inga driftsättningar kommer att ske förrän avgiften är erlagd. 4. Du måste säkerställa att alla punkterna är uppfyllda i det medskickade dokumentet FÄRDIGANMÄLAN av fastighetens VA-installation med tillhörande LTA-enhet inför anslutning till Skellefteå kommuns allmänna VA-system innan du kan koppla in ditt vatten och ansluta spillvattnet till kommunens ledningsnät. 5. Påsläpp av vatten- och driftsättning av LTA stationen sker enligt överenskommen tidsperiod. Utgåva:

4 Område för inkoppling kommunala VA-nätet etapp 2 Södra Boviken Utgåva:

5 Utgåva Tekniska kontoret VAA-avdelningen FÄRDIGANMÄLAN AV FASTIGHETENS VA- INSTALLATION MED TILLHÖRANDE LTA- ENHET INFÖR ANSLUTNING TILL SKELLEFTEÅ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-SYSTEM Färdiganmälan gäller även som beställning av installation av pump i pumpstation, ev. vattenmätare samt driftsättning av anläggningen. ANLÄGGNINGSUPPGIFTER Fastighetsbeteckning: Namn, fastighetsägare: Adress: Personnummer: Adress (om ej samma som ovan): Postnummer: Telefon: Namn, behörig VVS-installatör: Ort: Mobiltelefon: Telefon: Företag: Namn, behörig elinstallatör: Telefon: Företag: Denna färdiganmälan gäller för: Vatten Spillvattenledning LTA-station 5(8)

6 Utgåva Tekniska kontoret VAA-avdelningen Kontrollera följande punkter innan ni överlämnar färdiganmälan. VVS-INSTALLATION 1. Anläggningen är utförd i enlighet med ITT FLYGTs monteringsanvisningar Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA. Del Vattenledningen inom fastigheten är utförd med 32 mm ledning, PE DN32, minst tryckklass PN Tryckavloppsledningen inom fastigheten är utförd med 50 mm ledning, PE DN50, minst tryckklass PN 6,3 4. Återfyllning till befintlig marknivå kring pumpstationen är färdig. 5. Säkerställt att ledningarna och kopplingarna är täta och att inget ut- eller inläckage kan ske. För vattenledningen kan du välja att täthetsprova från mätarkonsolens ena koppling eller från rörkopplingarna som ska anslutas till den allmänna anläggningens rörändar vid fastighetsgräns. 6. Vattenmätarkonsol med 2st ventiler samt passbit är monterad. Konsolen ska vara placerad frostfritt och lättåtkomligt för montage, byte och avläsning. Placeringen skall utformas enligt Skellefteå kommuns dokument standard för placering av vattenmätare. (Dokumentet är bifogad denna färdiganmälan). 7. Vatten- och spillvattenledningarna är renspolade (minskar risken för föroreningar i vattnet).spolning och rengöring av spillvattenledningen tar bort sand mm som ger pumpen driftproblem. 8. Marken inom en radie av 1,5 m från pumpstationens mitt ska vara horisontell och fri från grövre växtlighet eller byggnation. Ytvatten ska inte kunna rinna in mot pumpstationslocket. 9. Befintligt eller nytt spillvattensystem är överkopplat till pumpstationen. Drän- eller stuprörsvatten (såsom regn- och smältvatten) är inte inkopplad till pumpen. Om dagvatten kopplas in har Skellefteå kommun rätt att stänga anläggningen. 10. Befintligt vattensystem (eget brunnsvatten eller motsvarande) har kopplats bort så att ingen risk för återströmning till kommunens nät föreligger. 11. Pumpstationen är urpumpad, torr och rengjord (sand och grus i pumptanken skadar pumpen) när pumpen ska installeras. 6(8)

7 Utgåva Tekniska kontoret VAA-avdelningen 12. Fungerande tappkran (i kök, badrum, källare eller vattenutkastare) finns för påfyllning av pumpstation vid montering av pumpen. 13. Koppling av vatten- och spillvattenledning mot förbindelsepunkt har utförts av behörig VVS-installatör. Kontaktuppgifter anges under delen anläggningsuppgifter ovan. ELINSTALLATION 14. Anläggningen är utförd i enlighet med ITT FLYGTs monteringsanvisningar Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA. Del 2 samt ITT FLYGTs Installations- och användarhandbok FGC Elinstallation är utförd av behörig elinstallatör. Kontaktuppgifter anges under delen anläggningsuppgifter ovan. 16. Automatikskåpet ska vara placerat inomhus på synlig plats (förslagsvis kök eller hall). ÖVRIGT Anslutningsavgiften för VA ska vara betald och bokförd hos Skellefteå kommun innan installation av pump i pumpstation och vattenmätare samt driftsättning av anläggning sker. Elinstallationen ska vara klar enligt monteringsanvisningen och testad. Pump och automatikskåp ska vara inkopplade med separata 10 A, trög säkring. Säkringarna ska vara uppmärkta vid el-centralen. Om alla punkter ovan är rätt utförda blir anläggningen godkänd och den kan tas i drift. Vid fel installation från fastighetsägarens sida påpekas felen och anläggningen blir godkänd när felen är åtgärdade. Jag intygar att anläggningen är fackmannamässigt utförd enligt ovan specificerade krav. Vid eventuella fel och brister kan installationen bli försenad. Om du som fastighetsägare har bokat tid för driftsättning av LTA-station, installation av vattenmätare samt påsläpp av vatten, och det skulle visa sig att du inte följt de installationsanvisningar som kommunen hänvisat till, tas en summa av 650 kr ut för förgävesbesök. Ny inplanerad tid måste då bokas. Datum och ort Underskrift 7(8)

8 Tekniska kontoret VAA-avdelningen Uppgift om befintlig spillvattenanläggning Har du sedan tidigare via din områdesrepresentant redan lämnat dessa uppgifter kan du bortse från denna blankett FASTIGHETSÄGARE Fastighetsbeteckning Namn, fastighetsägare Postnummer Adress Ort Telefonnummer Mobiltelefon ANLÄGGNINGSTYP 3-kammarbrunn/slamavskiljare Infiltrationsanläggning för bdt-vatten Infiltrationsanläggning för WC+ bdt-vatten Markbädd för WC-vatten Markbädd för WC+bdt-vatten Sluten tank för WC-vatten, 3 m3 Sluten tank för WC-vatten+bdt-vatten, 3 m3 Sluten tank för WC-vatten, 6 m3 Sluten tank för WC-vatten+bdt-vatten, 6 m3 Markera alternativ med X ANLÄGGNINGSÅR *bdt=bad, disk, tvätt Ifylld blankett oss tillhanda senast 2 april 2013 skickas till: Skellefteå kommun Tekniska kontoret, VA- avdelningen, kund och teknik Skeppargatan Skellefteå Datum och ort: Underskrift fastighetsägare: 8(8)

Anmälan för anslutning till vatten- och avloppsanläggning

Anmälan för anslutning till vatten- och avloppsanläggning Anmälan för anslutning till vatten- och avloppsanläggning Fastighetsbeteckning (för anslutning) Gatuadress Postadress Hustyp Bostadsfastighet Antal bostadshus:... Tomtyta (m 2 ):... Vattenanslutning...

Läs mer

DRIFTSÄTTNINGSPROTOKOLL

DRIFTSÄTTNINGSPROTOKOLL DRIFTSÄTTNINGSPROTOKOLL Punkterna 1-11 Kontrollpunkter LTA-pump och 12-13 Kontrollpunkter elinstallation fastighet/elskåp i detta protokoll ska vara kontrollerade och genomförda senast samma dag som driftsättning

Läs mer

Detta brev ger information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VA-installationen på din fastighet ska se ut.

Detta brev ger information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VA-installationen på din fastighet ska se ut. DATUM: 2018-02-22 Anslutning VA Det här är ett informationsbrev som skickas till dig som är fastighetsägare på Skarpö i VA-etapp 1.2 som ansluts med vanlig LTA-anslutning och Xylem-pump. Detta brev ger

Läs mer

Färdiganmälan - Checklista. Avsändare. Fylls i vid driftssättning. Serienummer pump: Vattenmätarnummer: Datum:

Färdiganmälan - Checklista. Avsändare. Fylls i vid driftssättning. Serienummer pump: Vattenmätarnummer: Datum: Fylls i vid driftssättning Serienummer pump: Vattenmätarnummer: Datum: Färdiganmälan - Checklista Ifylld och undertecknad färdiganmälan skickas till: Söderhamn Nära AB Box 94 826 22 Söderhamn Frågor angående

Läs mer

Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA.

Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA. Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA. 1 (6) Kort om LTA-system Ett LTA-system (Lätt Tryckavlopp) består av små pumpenheter,

Läs mer

Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift.

Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift. Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift. Information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VAinstallationen på din

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Information för nyanslutning

Information för nyanslutning Information för nyanslutning Hej Här får ni information som hjälper er att komma igång med er anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Servisanmälan Servisanmälan, som bifogas informationspaketet,

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 kl. 18:00 20:00 Allmän information om VA-utbyggnaden Information förbindelsepunkter Frågor Kungsörs Kommunteknik Ab - Projektledare Magnus Ribbing 0227-600140

Läs mer

Information om Lätt Tryck Avlopp (LTA)

Information om Lätt Tryck Avlopp (LTA) Information om Lätt Tryck Avlopp (LTA) Vad är en LTA-enhet? Om du bor i ett område med LTA-system, t ex Hornslandet utanför Västervik, behöver varje fastighet en egen liten villapumpstation som kallas

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp 1 (6) INFORMATIONSBREV 2014-02-14 Information till fastighetsägare i Bergshamra by Etapp 1 Byggstart för kommunalt vatten och avlopp Hej! Nu påbörjar vi byggnationen av vatten och avlopp i ditt område.

Läs mer

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne.

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne. Gävle januari 2016 Fastighetsägare 1 Fastighetsägare 2 Adress Postnummer Ort Till våren är det dags för kommunalt vatten och avlopp! Vatten- och avloppsnätet där du bor blir färdigt under våren 2016. I

Läs mer

Informationspaket för nyanslutning med LTA

Informationspaket för nyanslutning med LTA Informationspaket för nyanslutning med LTA Hej Här får ni ett informationspaket som hjälper er att komma igång med er anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet samt installationen av LTA-tanken.

Läs mer

Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA Del II Elektriker Anläggning: Boviken

Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA Del II Elektriker Anläggning: Boviken Installationsmanual för Compit pumpstationspaket LTA Del II Elektriker Anläggning: Boviken 1 Innan detta avsnitt påbörjas förutsätts stationen vara installerad enligt Del I - Entreprenör El-montage Allt

Läs mer

Utbyggnad av Vatten & Avlopp på HORNSLANDET. Till fastighetsägare inom Horn verksamhetsområde för vatten & spillvatten

Utbyggnad av Vatten & Avlopp på HORNSLANDET. Till fastighetsägare inom Horn verksamhetsområde för vatten & spillvatten Utbyggnad av Vatten & Avlopp på HORNSLANDET Till fastighetsägare inom Horn verksamhetsområde för vatten & spillvatten Nu återupptas VA-utbyggnaden Västervik Miljö & Energi bygger ut allmänt vatten och

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Under år 2016 påbörjar kommunen utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnät i Svansjö sommarby. Möjlighet att ansluta

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Servisanmälan 3. Ekonomi/fakturering 4. Grävning på egen fastighet

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp. Praktisk information till dig som ska anslutas till det kommunala VA-nätet

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp. Praktisk information till dig som ska anslutas till det kommunala VA-nätet Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Praktisk information till dig som ska anslutas till det kommunala VA-nätet Innehållsförteckning Allmän information 3 Anslutning till kommunalt vatten och avlopp 4

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område 1 (7) INFORMATIONSBREV 2013-09-24 Information till fastighetsägare i Västerbyn (Före detta område D, Gräddö/Rävsnäs) Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område Nu påbörjar vi byggnationen

Läs mer

Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet

Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet 1 Information om villapumpen 2017-07-10 I denna broschyr finns information om det ansvarsförhållande som gäller mellan Samhällsbyggnad Bergslagen

Läs mer

1(7) [Ange datum] INFORMATION OM ANSLUTNING TILL KOMMUNALT SPILLVATTEN INOM VERKSAMHETSOMRÅDET

1(7) [Ange datum] INFORMATION OM ANSLUTNING TILL KOMMUNALT SPILLVATTEN INOM VERKSAMHETSOMRÅDET 1(7) [Ange datum] INFORMATION OM ANSLUTNING TILL KOMMUNALT SPILLVATTEN INOM VERKSAMHETSOMRÅDET Information om anslutning till kommunalt spillvatten inom verksamhetsområdet Verksamhetsområden Verksamhetsområden

Läs mer

Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn

Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn 1 (5) INFORMATIONSBREV 4 2017-09-27 Information till fastighetsägare i norra delen av Grisslehamn Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn Slutförande av arbetet i området Anläggningsarbetena

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Grävning på egen fastighet vad gäller 3. Vattenmätare 4. Arbetsgång egen grävning

Läs mer

Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp)

Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp) Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp) _ Vad är ett tryckavlopp? En vanlig orsak till att man måste ha ett tryckavloppssystem är att det är bergigt och svårt att få ner avloppsrör

Läs mer

Information om kommunalt VA i Skärholmen

Information om kommunalt VA i Skärholmen Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2018-10-23 «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Information om kommunalt VA i Skärholmen Tanums kommun planerar att anlägga vatten- och spillvattenledningar

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område 1 (7) INFORMATIONSBREV 2017-10-10 Information till fastighetsägare i Köpmanholm Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område Nu påbörjar vi byggnationen av vatten och avlopp i ditt område. I

Läs mer

Information från Kungsörs KommunTeknik AB. Till dig som ska ha en villapump, LTA-enhet.

Information från Kungsörs KommunTeknik AB. Till dig som ska ha en villapump, LTA-enhet. Information från Kungsörs KommunTeknik AB Till dig som ska ha en villapump, LTA-enhet. JÄGARÅSEN Senast reviderad 2016-01-12 Information om villapump Denna informationstext är till för dig som ska ansluta

Läs mer

Information från Kungsörs KommunTeknik AB

Information från Kungsörs KommunTeknik AB Information från Kungsörs KommunTeknik AB Till dig som ska ha en villapump, LTA enhet. Senast reviderad 2014 05 16 Postadress Besöksadress Telefon, vxl Telefax Org. nummer 736 85 KUNGSÖR Drottninggatan

Läs mer

Information om tryckavloppssystem

Information om tryckavloppssystem Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp) 2 Vad är ett tryckavlopp? Du som har fått denna information bor i ett verksamhetsområde där avloppsvattnet måste pumpas bort från fastigheten.

Läs mer

Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen

Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2019-05-28 «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen Är det många svåra ord i brevet? Vi

Läs mer

Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp)

Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp) Information om tryckavloppssystem (LTA = Lätt Tryck Avlopp) 2 Innehållsförteckning Information om tryckavloppssystem... 1 (LTA = Lätt Tryck Avlopp)... 1 Vad är ett tryckavlopp?... 3 Kontakta Byggnadsförvaltningen...

Läs mer

Servisanmälan avseende vatten- och avloppsanslutning för flerfamiljshus, affärslokaler samt övriga verksamheter.

Servisanmälan avseende vatten- och avloppsanslutning för flerfamiljshus, affärslokaler samt övriga verksamheter. 1 (5) Servisanmälan avseende vatten- och avloppsanslutning för flerfamiljshus, affärslokaler samt övriga verksamheter. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen (PUL). Du medger

Läs mer

Riktlinjer för anslutning till. Kommunalt VA-nät. inom verksamhetsområde för vatten, spill- och dagvatten

Riktlinjer för anslutning till. Kommunalt VA-nät. inom verksamhetsområde för vatten, spill- och dagvatten Riktlinjer för anslutning till Kommunalt VA-nät inom verksamhetsområde för vatten, spill- och dagvatten VA-avdelningen har sammanställt denna guide som hjälp för dig när du ska ansluta din fastighet till

Läs mer

UTBYGGNAD AV VATTEN OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE

UTBYGGNAD AV VATTEN OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE UTBYGGNAD AV VATTEN OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE Från fritidshus till åretruntbostad 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Utbyggnad av vatten och avlopp... 4 Självfalls- eller LTA-system?... 6 Exempel på eget arbete

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Byggarbetsplats Norrlandet

Byggarbetsplats Norrlandet Byggarbetsplats Norrlandet Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Utvalnäs och Harkskär Ta lite fika innan du sätter dig! Kontaktpersoner Gästrike Vatten Stefan Hedström, Projektledare VA Jessica

Läs mer

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA)

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Enligt beslut från stämman 2015-10-18 Bakgrund Nynäshamns kommun har i kommunfullmäktige beslutat en långsiktig VA-plan gällande utbyggnation av kommunens

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

Sörmland Vatten och Avfall AB

Sörmland Vatten och Avfall AB Sörmland Vatten och Avfall AB Service och miljö varje dag Fornbo, Fållökna och Malmsjöberg Pågående Omvandlingsområdena Fornbo, Malmsjöberg och Fållökna I projektet med omvandlingsområdena pågår arbete

Läs mer

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Svartskär/Lisselbo

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Svartskär/Lisselbo Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Svartskär/Lisselbo Ansvarsgränser, information och rådgivning för lättryckavlopp med pumpstation Allmänt Du som enskild fastighetsägare köper

Läs mer

LTA-enhet. Din villapumpstation

LTA-enhet. Din villapumpstation LTA-enhet Din villapumpstation 1(7) Ordlista ABVA Allmänna Bestämmelser om Vatten och Avlopp. Varje kommun har en och varje hushåll som har kommunalt vatten och avlopp ska vara bekant med den. Den går

Läs mer

Information till ägare av fastighet inom verksamhetsområde för dricks- och spillvatten vid Harnäs udde/sjöbo och Harnäs västra

Information till ägare av fastighet inom verksamhetsområde för dricks- och spillvatten vid Harnäs udde/sjöbo och Harnäs västra Information till ägare av fastighet inom verksamhetsområde för dricks- och spillvatten vid Harnäs udde/sjöbo och Harnäs västra Wessman Barken Vatten & Återvinning har fått i uppdrag av huvudmannen Smedjebacken

Läs mer

1(8) Tekniska förvaltningen VA-avdelningen. «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn»

1(8) Tekniska förvaltningen VA-avdelningen. «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2015-11-18 Vår referens TN 2015/0121-540 1(8) «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» Till berörda fastighetsägare i Långekärr, Gerlesborg «Fastighetsnamn» Information

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp/byggvatten

Servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp/byggvatten Servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp/byggvatten INFORMATION OM PERSONUPPGIFTSBEHANDLING De uppgifter du/ni har lämnat behandlar vi i enighet med gällande lag för behandling av

Läs mer

Allmänt vatten och avlopp. information till dig som ska ansluta din fastighet. eem.se

Allmänt vatten och avlopp. information till dig som ska ansluta din fastighet. eem.se Allmänt vatten och avlopp information till dig som ska ansluta din fastighet eem.se Din anslutning steg för steg En investering för din fastighet, miljön och hälsan Ekeby reningsverk och våtmark i Eskilstuna.

Läs mer

Information om Lågtrycksavloppssystem (LTA)

Information om Lågtrycksavloppssystem (LTA) Information om Lågtrycksavloppssystem (LTA) Innehållsförteckning Vad är ett tryckavlopp?... 1 Kontakta Byggnadsförvaltningen... 1 Hur monteras pumpbrunnen?... 1 Hur gör jag på min fastighet?... 2 Driftsättning...

Läs mer

VA Sälgsjön. Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Sälgsjön. Ta gärna fika innan du sätter dig!

VA Sälgsjön. Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Sälgsjön. Ta gärna fika innan du sätter dig! VA Sälgsjön Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Sälgsjön Ta gärna fika innan du sätter dig! Agenda 19:00 Presentation» Anslutningsprocessen var är vi nu?» Anläggningsfaktura» Projektet» Eget

Läs mer

Material och projekteringsunderlag för fastigheter Vallebygden VA

Material och projekteringsunderlag för fastigheter Vallebygden VA Material och projekteringsunderlag för fastigheter Vallebygden VA Bakgrund: För att optimera inköpen och säkerställa att det egna material som fastighetsägarna behöver ha, blir rätt, används detta dokument.

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28 Lannekulla Presentation Christer Adlerborn Byggledare Mikael Fellman Projektansvarig Lennart Torgelsson Stadsnät Michael Johansson VA-plan Informationsmöte

Läs mer

/: VIKTIG INFORMATION OM FIBER TILL FRILLESÅS ETAPP 2 :/

/: VIKTIG INFORMATION OM FIBER TILL FRILLESÅS ETAPP 2 :/ /: VIKTIG INFORMATION OM FIBER TILL FRILLESÅS ETAPP 2 :/ Hej, Under nästa vecka kommer vi tända upp fibernätet i Frillesås för de första 50st abonnenterna i Etapp 1 (Jägarevägen, Stockenvägen, Stamvägen

Läs mer

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Sjo bo sommarby

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Sjo bo sommarby Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Sjo bo sommarby Under år 2015 påbörjar kommunen utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnät i Sjöbo Sommarby. Samtidigt kommer Sjöbo

Läs mer

VATTEN LTA LÅGTRYCKSAVLOPP. Vägledning för fastighetsägare och entreprenörer

VATTEN LTA LÅGTRYCKSAVLOPP. Vägledning för fastighetsägare och entreprenörer VATTEN LTA LÅGTRYCKSAVLOPP Vägledning för fastighetsägare och entreprenörer LTA LTA står för lågtrycksavlopp och innebär att ditt avloppsvatten pumpas med en enskild pump via en trycksatt ledning, från

Läs mer

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Kniva

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Kniva Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Kniva Ansvarsgränser, information och rådgivning för självfallssystem. Allmänt Du som enskild fastighetsägare köper in, gräver ner samt ansvarar

Läs mer

UTBYGGNAD AV VATTEN- OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE

UTBYGGNAD AV VATTEN- OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE UTBYGGNAD AV VATTEN- OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE Från fritidshus till åretruntbostad 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Utbyggnad av vatten och avlopp... 4 Självfall eller lättrycksavlopp (LTA)?... 6 Tips på

Läs mer

September 2016 VA i Sörfjärden. Rent vatten idag och i framtiden

September 2016 VA i Sörfjärden. Rent vatten idag och i framtiden September 2016 VA i Sörfjärden MittSverige Vatten AB Bildades 1 juni 2004 Timrå, 2007 Nordanstig VA-samverkan över kommungränserna Erfarenhet och kompetens för tre kommuner Ansvarar för drift och utveckling

Läs mer

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Överbacka

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Överbacka Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Överbacka Ansvarsgränser, information och rådgivning för lättryckavlopp med pumpstation. Allmänt Du som enskild fastighetsägare köper in, gräver

Läs mer

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Herrgårdsviken-Sundet

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Herrgårdsviken-Sundet Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Herrgårdsviken-Sundet Ansvarsgränser, information och rådgivning. Allmänt Du som enskild fastighetsägare köper in, gräver ner samt ansvarar

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 2 Utbyggnad Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Viktig information till dig som har fastighet i ett omvandlingsområde

Viktig information till dig som har fastighet i ett omvandlingsområde Viktig information till dig som har fastighet i ett omvandlingsområde www.sevab.com Kommunalt vatten och avlopp en investering för miljön och fastighetsvärdet Under perioden 2011-2020 finns det sju prioriterade

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2019-04-29 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Datum 2013-08-20 Ärendenummer 2012-000854 Sida 1 av 9 Till fastighetsägare i Envikens verksamhetsområde för vatten och avlopp Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Här kommer

Läs mer

Information om anslutning till det kommunala lågtryckavloppssystemet

Information om anslutning till det kommunala lågtryckavloppssystemet Information om anslutning till det kommunala lågtryckavloppssystemet Tryckavlopp i Höganäs kommun Med hjälp av ett tryckavloppssystem som kallas LTA, lågtryckavlopp, är det i de delar av kommunen där systemet

Läs mer

Mitt vatten & avlopp Steg, checklistor och tips

Mitt vatten & avlopp Steg, checklistor och tips Mitt vatten & avlopp Steg, checklistor och tips Nu är det dags att sätta sig in arbetet runt anslutningen av din fastighet mot den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Sörfjärden. Med det här materialet

Läs mer

Adress (dit fakturan ska gå) Telefon dagtid Mobilnummer. Eget vatten Gemensam vattentäkt Kommunal vattenförsörjning

Adress (dit fakturan ska gå) Telefon dagtid Mobilnummer. Eget vatten Gemensam vattentäkt Kommunal vattenförsörjning Ansökan/Anmälan för ny eller ändrad (1) avloppsanordning för 5-200 (pe) - enligt 9 kap 7 miljöbalken och 13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Bygget av kommunalt VA har påbörjat i ditt område

Bygget av kommunalt VA har påbörjat i ditt område INFORMATIONSBREV 2014-07-02 1 (6) Information till fastighetsägare i Gustavsberg Bygget av kommunalt VA har påbörjat i ditt område Hej! I detta informationsbrev hoppas vi att du får svar på dina eventuella

Läs mer

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund:

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund: Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA Bakgrund: Fastighetsägarna har ansvaret att utföra en del egna arbeten (arbeten på egen tomt), de arbeten som utförs där kan i viss mån påverka stamnätens funktion

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Sammanfattning av informationsmöte

Sammanfattning av informationsmöte VA-utbyggnad Marbäck 12 februari 2017 Bakgrund Laholmsbuktens VA kommer under 2017 att bygga ut dricks- och spillvatten till område 14 och 15 i Marbäck. Fastigheterna som berörs kan ses på bilden nedan,

Läs mer

LTA LÅGTRYCKSAVLOPP VÄGLEDNING FÖR FASTIGHETSÄGARE OCH ENTREPRENÖRER SPARA DEN HÄR INFORMATIONEN GÄLLER FRÅN OCH MED

LTA LÅGTRYCKSAVLOPP VÄGLEDNING FÖR FASTIGHETSÄGARE OCH ENTREPRENÖRER SPARA DEN HÄR INFORMATIONEN GÄLLER FRÅN OCH MED LTA LÅGTRYCKSAVLOPP VÄGLEDNING FÖR FASTIGHETSÄGARE OCH ENTREPRENÖRER SPARA DEN HÄR INFORMATIONEN GÄLLER FRÅN OCH MED 2016-08-01 Innehåll 1. Allmänt om LTA... 2 2. Ordförklaring och definitioner... 3 3.

Läs mer

VA-utbyggnad Sjödal

VA-utbyggnad Sjödal VA-utbyggnad Sjödal 2017-10-23 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Tidplan Eget arbete LTA-pumpar Kaffepaus Anslutning till kommunalt VA varför, vem, hur, vad kostar det? Medverkande

Läs mer

VA Sälgsjön. Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Sälgsjön. Ta gärna fika innan du sätter dig!

VA Sälgsjön. Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Sälgsjön. Ta gärna fika innan du sätter dig! VA Sälgsjön Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Sälgsjön Ta gärna fika innan du sätter dig! Agenda idag 19:00 Presentation» Verksamhetsområde» Byggstart, entreprenör» Anslutningsprocessen

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda Information till fastighetsägare Kommunalt avlopp i Ytterboda Dåliga enskilda avlopp Anslutning till kommunalt avlopp anses vara den bästa lösningen på lång sikt

Läs mer

Checklista för uppsättning av LTA-pump och vattenmätare

Checklista för uppsättning av LTA-pump och vattenmätare Checklista för uppsättning av LTA-pump och vattenmätare Pumpbrunn nedgrävd och återuppfyllnad gjord runt brunnen så det går att komma intill med pumpen? (Pumpen väger 19 kg) Tomrör för kabel är anborrad

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Jan-Bertil Hansson VA-chef INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. Du som är fastighetsägare

Läs mer

2. Nuvarande adress om annan än den där bidrag söks Postnummer och postort

2. Nuvarande adress om annan än den där bidrag söks Postnummer och postort Sänds till Fylls i av Stadsbyggnadskontoret STADSBYGGNADSKONTORET Ansökan om Fastighetsbeteckning bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsavdelningen Box 8314 104 20 Stockholm Tfn vxl 08-508 27 300

Läs mer

Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig. Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun. orebro.se

Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig. Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun. orebro.se Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun orebro.se 1 Varje invånare i vår kommun använder ca 100 liter vatten varje dag. Det är dels dricksvatten,

Läs mer

Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområde (UVO) i Linköpings kommun

Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområde (UVO) i Linköpings kommun Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområde (UVO) i Linköpings kommun Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområdet (UVO) I den här broschyren beskriver

Läs mer

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan 1 (5) Inrättande av Ansökan/anmälan Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern Hur man söker tillstånd. Där finns

Läs mer

ANSÖKAN OM VA-FÖRBINDELSEPUNKT OCH SERVIS

ANSÖKAN OM VA-FÖRBINDELSEPUNKT OCH SERVIS ANSÖKAN OM VA-FÖRBINDELSEPUNKT OCH SERVIS Personuppgifter som lämnas i samband med begäran behandlas i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR), särskild registerförfattning och den kompletterande dataskyddslagen.

Läs mer

Vänerkustprojektet etapp 6 SIKHALL SÖDRA - BRATTEN

Vänerkustprojektet etapp 6 SIKHALL SÖDRA - BRATTEN Vänerkustprojektet etapp 6 SIKHALL SÖDRA - BRATTEN Kontaktinformation Kretslopp & Vatten Vänerkustprojektet på kommunens hemsida www.vanersborg.se/vanerkustprojektet Anna Edvartsen Utredningsingenjör,

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Björklunden Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

SVINNINGE PARTNERING

SVINNINGE PARTNERING SVINNINGE PARTNERING Vi bygger vägar, vatten och avlopp Informationsmöte för fastighetsägare Skåvsjöholm 2012-11-12 Kvällens program Allmänt Svinningeprojektet VA-projektering och anslutning Vad sker under

Läs mer

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Detta meddelande är ett komplement till ABVA, som innehåller bestämmelser för brukande av kommunens

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening

Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening 2009-12-01 Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening Allmänt Bastuholmens Samfällighetsförening och dess deltagande fastigheter är bundna av anläggningsbeslutet registrerat 2009-10-01

Läs mer

Information om. Lätt Tryck Avlopp (LTA) Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) Vattenmätarplacering

Information om. Lätt Tryck Avlopp (LTA) Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) Vattenmätarplacering Information om Lätt Tryck Avlopp (LTA) Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) Vattenmätarplacering Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 31 E-post: rune.larsen@trosa.se

Läs mer

Informationsmöte VA utbyggnad för Palle Näbba. Välkommen. www.vastvatten.se

Informationsmöte VA utbyggnad för Palle Näbba. Välkommen. www.vastvatten.se Informationsmöte VA utbyggnad för Palle Näbba Välkommen Medverkande på mötet - Mikael Svensson Projekt och utrednings chef, Västvatten AB - Martin Birgersson Projektledare, Västvatten AB - Gerhard Pettersson

Läs mer

Informationsmöte VA utbyggnad för Utmarksvägen.

Informationsmöte VA utbyggnad för Utmarksvägen. Informationsmöte VA utbyggnad för Utmarksvägen Medverkande på mötet - Martin Birgersson Projektsamordnare, Västvatten AB - Jesper Pedersen Samordnare LTA stationer, Västvatten AB - Henrik Tellskog Entreprenadchef,

Läs mer

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik.

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik. VA-utbyggnad Orrvik / Vansvik Urban Vikingsson Aqvatech Ajka Velic Projekt/byggledare VA-admin, anslutning, taxa Robert Pettersson Platschef, Markbygg 0739 17 17 34 Magnus Blad Arbetsledare, Markbygg 0739

Läs mer

Vår referens. Minnesanteckningar samt svar på frågor som uppkom vid informationsmöte med fastighetsägare i Länsbodarna

Vår referens. Minnesanteckningar samt svar på frågor som uppkom vid informationsmöte med fastighetsägare i Länsbodarna MINNESANTECKNINGAR Sidan 1 av 2 Falu Energi & Vatten Handläggare, besöksadress Datum Beteckning/Version 2015-05-20 FEV13/0125 Vår referens Vatten Er referens/adressat Therese Carlsson Västermalmsvägen

Läs mer

Checklista för val och installation av återströmningsskydd

Checklista för val och installation av återströmningsskydd Checklista för val och installation av återströmningsskydd Samtliga fastighetsägare i Borgholms kommun som är anslutna till den allmänna dricksvattenanläggningen skall förse inkommande dricksvattenledning

Läs mer

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man?

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? En guide över arbetsgången vid bildandet av gemensam VA-anläggning i samband med anslutning till allmänt VA-nät Varför allmänt vatten och avlopp? Under 2009 beslutades

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer