Remiss - Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen samt avsnitt 7.3 i Statskontorets rapport om mark, bostadsbyggande och konkurrens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss - Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen samt avsnitt 7.3 i Statskontorets rapport om mark, bostadsbyggande och konkurrens"

Transkript

1 Dnr KS Dpl 63 sid 1 (8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande Dan Tågmark, dan.tagmark@karlstad.se Remiss - Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen samt avsnitt 7.3 i Statskontorets rapport om mark, bostadsbyggande och konkurrens Dnr KS Dpl 63 Ärende Inledning Kommunernas ansvar för boendeplanering har varit föremål för en översyn hos två olika statliga myndigheter Boverket och Statskontoret ur olika aspekter. Boverkets översyn angår lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ( BFL ). Översynen grundas på ett uppdrag från regeringen med syfte att förtydliga det kommunala ansvaret för bostadsförsörjningen och att tydliggöra det regionala perspektivet vid planeringen av bostadsförsörjningen ur ett hållbart perspektiv. Boverkets översyn har resulterat i ett förslag om att BFL ersätts med en ny lag, betecknad lag om kommunernas ansvar för boendeplanering ( BPL ), som har BFL:s materiella regler som grund. Statskontorets översyn gäller granskning av den kommunala markanvisningsprocessen och grundas även den på ett regeringsuppdrag. Uppdraget rymmer två huvudsakliga frågeställningar: - Hur ser den kommunala markanvisningsprocessen för bostadsbyggande ut? - Hur påverkas konkurrensen av kommunernas sätt att förmedla mark? Statskontoret har inom ramen för sin granskning föreslagit ett förtydligande i BFL av innebörd att det ska finnas en policy för markanvisningar i kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen. Boverkets och Statskontorets förslag har remitterats till bl a kommunen. Kommunledningskontoret har inhämtat yttranden över förslagen under hand från Teknik- och fastighetsförvaltningen ( TFF ) och Stadsbyggnadsförvaltningen ( SBF ). I det följande behandlas förslagen i varsina avsnitt. Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Kommunledningskontoret Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 Dnr KS Dpl 63 sid 2 (8) Boverkets översyn av BFL Förslaget Enligt Boverkets mening innebär förslaget till BPL inget väsentligt större ansvar för kommunerna. Skillnaderna i förhållande till BFL är väsentligen och huvudsakligen följande (numreringen rymmer ingen värdering om punkternas inbördes betydelse): 1. Nya begrepp Kommunerna har enligt BFL ansvar för att planera bostadsförsörjningen enligt vad lagen närmare anger. I detta ansvar ligger en skyldighet att upprätta riktlinjer för bostadsförsörjningen som ska antas av kommunfullmäktige under varje mandatperiod. Boverket föreslår att dessa begrepp ersätts med boendeplanering respektive boendeprogram. Med boendeprogram menas det dokument som ska visa kommunens bostadspolitiska mål och planerade insatser för att nå dessa mål. Med den ändrade terminologin avser Boverket att dels betona att kommunens ansvar gäller boendet i vid bemärkelse (inte bara själva bostäderna), dels att lämna det ovanifrånperspektiv som begreppet försörjning antyder och som mer eller mindre har blivit obsolet i och med avskaffandet av de statliga subventionerna för bostadsbyggande, anpassningen av reglerna för det allmännyttiga bostadsbeståndet till EUrätten genom lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag samt den alltmer avreglerade bostadsmarknaden. 2. Tydligare syfte med lagen - anknytning till PBL I 2 förslaget till BPL har man försökt att tydliggöra att kommunernas ansvar ska fokuseras på planeringen och på att skapa förutsättningar för den utveckling som eftersträvas samt att ansvaret omfattar såväl nyproduktion som utveckling och anpassning av befintliga boendemiljöer. Genom dessa formuleringar har man också avsett att knyta an till plan- och bygglagen (2010:900, PBL ), som har en liknande upptakt. Boverket föreslår vidare att kopplingen mellan BPL och PBL förstärks ytterligare genom att det införs en ny punkt i 2 kap 3 PBL som gör bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet i kommunen till ett allmänt intresse enligt PBL. Effekterna av en sådan direkt koppling är att dessa aspekter då blir direkt relevanta vid prövningar enligt PBL och att länsstyrelserna får ett tydligt lagstöd för att arbeta med boendefrågor inom ramen för samråd om kommunernas förslag till översiktsplan. 3. Mer preciserat lagkrav Boverket vill att det nya begreppet boendeprogram preciseras i förslaget till BPL. Med preciseringarna avses att poängtera följande:

3 Dnr KS Dpl 63 sid 3 (8) o o o o Programmet ska omfatta alla delar av kommunen, inte bara centralorten; Fokus bör ligga på strategiska politiska beslut, snarare än detaljer om enskilda projekt; Boendeprogrammet ska baseras på en behovs- och marknadsanalys; Boendeprogrammet ska utgöra underlag för översiktsplanen. 4. Det regionala perspektivet lyfts fram I förslaget till BPL anges att kommunerna ska visa att och på vilket sätt de har beaktat eventuella nationella eller regionala bostadspolitiska mål samt relevanta planer och program på den regionala nivån. 5. Förstärkt krav på samråd med grannkommuner m m I nuvarande BFL finns ett krav på att kommunerna ska samråda med varandra vid planeringen av bostadsförsörjningen om det behövs. I förslaget till BPL förstärks detta så att en kommun som upprättar förslag till boendeprogram ska samråda med andra kommuner som berörs av boendeplaneringen. Kommunen ska dessutom ge länsstyrelsen, regionplaneorgan och kommunala organ som har ansvar för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering möjlighet att yttra sig över kommunens förslag till boendeprogram innan det antas av kommunfullmäktige. 6. Ett nytt verktyg för bostäder där marknaden fallerar Boverket konstaterar att utrymmet för att ge kommunerna direkta verktyg för att styra utvecklingen på bostadsmarknaden har minskat till följd av de omständigheter som nämns under punkt 1 ovan. Med utgångspunkt i det instrument som erbjuds genom EU:s statsstödsregler för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse, föreslås dock en bestämmelse (8 i lagförslaget), som innebär att kommunerna ska ges möjlighet att tilldela ett kommunalt eller privat bostadsföretag ett uppdrag att till exempel tillhandahålla hyresbostäder där detta inte kan erbjudas på marknadsekonomiska villkor. Detta förslag knyter an till den relativt nya lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, enligt vilken kommunen har rätt att frångå utdelningsbegränsningen om överskottet från bostadsbolaget ska användas till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller för att tillgodose bostadsbehovet för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

4 Dnr KS Dpl 63 sid 4 (8) 7. Länsstyrelsens roll förtydligas Boverket föreslår att det skrivs in i lagen att länsstyrelsen ska uppmärksamma kommunerna på eventuella behov av samordning kommunerna emellan kring boendefrågor och verka för att sådan samordning kommer till stånd. Bedömning SBF har inga invändningar mot förslaget till BPL, utan anför att man redan arbetar på det sätt som förslaget innebär. TFF, som berörs av lagförslaget endast i mindre omfattning, har framfört att man ser det som angeläget och positivt att förslaget i 8 BPL ger kommunerna ett verktyg för genomförandet av angelägna bostadsåtgärder i områden där marknaden viker. Kommunledningskontoret delar fackförvaltningarnas inställning och anser det rent allmänt som positivt att man i lagförslaget har försökt att precisera terminologi och arbetssätt. Kommunledningskontorets uppfattning är att Boverkets förslag bör tillstyrkas. Statskontorets granskning av markanvisningsprocessen Terminologi Markanvisningsprocessen och planprocessen hänger samman och bedrivs ofta parallellt. I planprocessen är de involverade aktörernas rättigheter och skyldigheter reglerade i PBL. Denna lagstiftning kompletteras av olika avtal där två typer kan identifieras: genomförande- respektive entreprenadavtal. I entreprenadavtalet regleras relationen mellan byggherrar och entreprenörer medan genomförandeavtalet reglerar relationen fastighetsägare/byggherrar och kommunen. Det finns inte någon officiell terminologi för genomförandeavtal. Beroende på vem som äger marken när exploateringen påbörjas brukar man i litteraturen skilja på exploateringsavtal och markanvisningsavtal. Exploateringsavtal används när byggherren äger den mark som byggprojektet avser och där kommunens förhandlingsposition baserar sig på det kommunala planmonopolet. Markanvisningsavtal tillämpas då kommunen äger marken när exploateringen initieras och den kommunala förhandlingspositionen grundar sig främst på markägandet. Markanvisningsavtalet är dock inte något avtal i vanlig mening utan närmast att betrakta som en överenskommelse utan juridiskt bindande villkor. Först i och med en lagakraftvunnen detaljplanen kommer alla förutsättningar för markanvisningen att vara klara och byggrätten att vara garanterad. Villkoren för markanvisningen blir slutligen bindande i ett köpe- eller överlåtelseavtal. En markanvisning innebär alltså inte att mark överlåts från kommunen till en byggherre. En markanvisning definieras som en rätt för en byggherre att under viss tid och givet vissa villkor få förhandla med kommunen om att köpa mark.

5 Dnr KS Dpl 63 sid 5 (8) Markanvisningsavtalet är att betrakta som utgångspunkter för den kommande förhandlingen. Ensamrätten att förhandla med kommunen innebär att en byggherre kan avsätta resurser till ett projekt med vetskapen att kommunen har ett intresse att projektet genomförs. Regelverk för markanvisningar Det finns inte någon särskild lagstiftning för markanvisningsprocessen. Kommunernas markförsäljning regleras dock delvis av de allmänna reglerna i 4 kap jordabalken (1970:994) samt kommunallagen (1991:900), plan- och bygglagen (2010:900) samt EU-rättsliga regler. Det är särskilt de kommunal- och EU-rättsliga reglerna som får betydelse för kommunens agerande när det gäller markanvisningar. I samband med att en markförsäljning kopplas samman med efterföljande exploateringsåtaganden aktualiseras även lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Även BFL har betydelse för markanvisningsprocessen. Villkor i markanvisningsavtal Markanvisningsavtalen ser olika ut i olika kommuner och kan vara mer eller mindre detaljerade. De kan till exempel ange vad markanvisningen innebär, avsiktsförklaring och mål med projektet, upplysning om detaljplan, information om ekonomiska uppdelningar och markpris eller tomrättsupplåtelse. De kan också innehålla villkor om att byggherren ska använda en viss byggteknik, följa ett visst miljöprogram, samarbeta med arkitekter eller att bostäder ska ha en viss upplåtelseform m m. Kriterier för val av byggherre De flesta kommuner använder sig av olika kriterier som byggherrar ska uppfylla för att ha möjlighet att få en markanvisning. Kriterierna kan karaktäriseras som formella och informella. De formella kriterierna finns normalt angivna i en markanvisningspolicy, förutsatt att kommunen har antagit en sådan (vilket Karlstads kommun har; policyn är dock för närvarande föremål för översyn). Ett formellt kriterium är ofta generella krav på byggherrens ekonomiska stabilitet. Exempel på andra formella kriterier är att byggherren ska uppfylla olika kvalitetsoch miljökriterier och att byggherren ska ha skött sig vid tidigare markanvisningar. Informella kriterier kan till exempel vara att en byggherre förväntas vara villig att även ta sig an mark i sämre lägen för att få tillgång till mark i attraktiva eller att byggföretaget ska upprätta hyresrätter för att även få bygga bostadsrätter. Markanvisningsmetoder För val av byggherre tillämpas olika metoder. Två ytterligheter är anbudsförfarande och direktanvisning. Mellan dessa ytterligheter finns ett stort antal variationer. Ett renodlat anbudsförfarande bygger på att intresserade byggherrar lämnar anbud på marken som därefter bedöms utifrån i förväg fastlagda kriterier. Vid direktanvisning, som är den vanligaste metoden, väljs byggherren direkt utan något föregående anbudsförfarande. Det finns även andra former av

6 Dnr KS Dpl 63 sid 6 (8) markanvisningstävlingar och jämförelseförfaranden som innebär att andra kriterier utöver priset på marken vägs in. En väsentlig rättslig förutsättning oavsett markanvisningsmetod är att marken enligt kommunallagen och EU:s statsstödsregler måste säljas till marknadspris. Markanvisningsprocessens olika steg Markanvisningsprocessen kan sammanfattas i följande punkter: - Initiativ från kommun eller byggherre; - Beredning av berörd kommunal förvaltning; - Nämndbeslut om genomförande av markanvisning och val av anvisningsförfarande; - Anvisning genom direktanvisning, jämförelseförfarande, anbudsförfarande eller tävling; - Beredning av inkomna förslag med utvärdering och förslag till val av byggherre; - Nämndbeslut om marktilldelning; - Överenskommelse om markanvisning/markanvisningsavtal (option att ensam förhandla om villkor för exploatering); - Förhandling; - Överlåtelse- eller köpeavtal. Förslaget Statskontoret har bland annat gjort följande allmänna iakttagelser vid sin granskning: - Alltfler kommuner har åtminstone någon form av policy för sitt markanvisningsarbete; - Det är inte ovanligt att principerna i policydokumenten inte följs och att kommunernas information om markanvisningsprocessen därmed inte överensstämmer med den praktiska tillämpningen; - Markanvisningsavtal utformas ofta i relativt allmänna termer och i vissa fall tecknas de inte alls; - Terminologin på förekommande avtal i samband med markanvisning varierar stort;

7 Dnr KS Dpl 63 sid 7 (8) - Informationen kring de faktorer som styr markpriset vid markanvisningar är ofta knapphändig och priset fastställs vanligen sent i processen. Prissättningen på marken är därför svår att förutsäga. - Det är ofta otydligt hur förslag/anbud värderas och vilka kriterier som avgör val av byggherre; - Särskilda krav på byggherren har blivit allt vanligare; - Uppföljning och utvärdering är dåligt utvecklad. Statskontoret ser den bristande transparensen och förutsägbarheten som det största problemet i markanvisningsprocessen. Man konstaterar att detta i förlängningen riskerar att hindra företagens etableringsvilja och utgöra ett hinder för utvecklingen mot en bättre fungerande marknad. Som redogjorts för ovan är själva markanvisningsprocessen inte specifikt reglerad och markanvisningsavtalet, i den mån det alls förekommer, är inte ett juridiskt bindande dokument. Samtidigt är det i beredningen inför beslut om markanvisning och i den muntliga förhandling som följer på en markanvisning som förutsättningarna läggs för hur konkurrensen kan komma att fungera. Statskontoret har inte bedömt det möjligt att föreslå närmare lagreglering av själva processen och de avtal som tillämpas. Man noterar att processen inte är enhetlig i landet och dessutom kan variera beroende på omständigheterna i de enskilda fallen. Statskontoret framhåller det som viktigt att processen också fortsättningsvis tillåts variera efter lokala förhållanden och omständigheter i övrigt. För att skapa bättre förutsättningar för en effektiv konkurrens och en ökad transparens för marknadens aktörer, föreslår Statskontoret istället att ett lagkrav införs genom BFL på att det ska finnas en policy för markanvisningar i kommunens riktlinjer för bostadsförsörjningen. Bedömning Statskontorets rapport ger en god beskrivning av hur markanvisningsprocessen fungerar i allmänhet och vilka problem och risker som finns förknippade med den. TFF och SBF invänt mot rapporten på ett fåtal, enskilda punkter av mindre vikt, men ställer sig bakom rapporten som helhet och tillstyrker Statskontorets förslag om lagkrav på att markanvisningspolicy ska finnas. Det finns mot den bakgrunden ingen anledning att här närmare beröra fackförvaltningarnas invändningar. Kommunledningskontoret instämmer i fackförvaltningarnas inställning att förslaget i rapporten om lagkrav på markanvisningspolicy bör tillstyrkas. Kontoret konstaterar för övrigt att rapporten som sådan bör kunna utgöra ett gott underlag för kommunens revidering av den egna markanvisningspolicyn.

8 Dnr KS Dpl 63 sid 8 (8) Carina Wiberg administrativ chef Dan Tågmark stadsjurist

Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun

Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Tjänsteutlåtande 0 Österå Samhällsbyggnadsförvaltningen Linnéa Faming Datum 2015-05-20 Dnr KS 2015/0223-253 Till Kommunstyrelsen Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Beslutsförslag

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Ösl Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-06-17 PLAU 5:3 Dnr. KS 2015/0223-253 Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Planarbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 Markanvisning innebär en rätt för byggherren att efter godkänt markanvisningsavtal

Läs mer

Marktilldelning av bostäder inom Linköping kommun

Marktilldelning av bostäder inom Linköping kommun Marktilldelning av bostäder inom Linköping kommun Antagen av Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden 2010-05-26 M a r k t i l l d e l n i n g a v b o s t ä d e r i n o m L i n k ö p i n g k o m m u n Innehållsförteckning

Läs mer

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun 12-03-06 1 Markpolicy och markanvisningspolicy.... 3 1.1 Övergripande syfte... 3 1.1.1 Allmänt om kommunal markreserv... 3 2 Politiska inriktningsmål...

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:373-003 Mark- och exploateringsenheten 1/2 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 95 Kommunfullmäktige för kommunala markanvisningar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning. Marie Sand

Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning. Marie Sand Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning Marie Sand 2017-05-02 Målet för bostadspolitiken Målet för bostadspolitiken är långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader, där konsumenternas efterfrågan

Läs mer

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113 Datum Sida 2016-08-16 1 (5) Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige 2016-08-29, 113 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Bilaga 14:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markanvisningar och hur byggherrar som vill delta i markanvisningar ska göra i sin kontakt med Eslövs kommun. Avser endast försäljning

Läs mer

Remiss av Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen samt avsnitt 7.3 i Statskontorets rapport om mark, bostadsbyggande och konkurrens

Remiss av Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen samt avsnitt 7.3 i Statskontorets rapport om mark, bostadsbyggande och konkurrens Remissvar Dnr 2012/3.2.2/159 Sid. 1 (17) 2012-11-07 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758 Till Finansroteln Remiss av Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen samt avsnitt 7.3 i Statskontorets

Läs mer

MEX-dagarna 2013 i Nacka - Nytt från SKL. olof.moberg@skl.se

MEX-dagarna 2013 i Nacka - Nytt från SKL. olof.moberg@skl.se MEX-dagarna 2013 i Nacka - Nytt från SKL olof.moberg@skl.se Seminarium under Almedalsveckan, Gotland 2013 De onda kommunerna som är planmonopolister, ransonerande mark för att få ut högsta möjlig pris

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 1/5 Beslutad när: 2018-01-29 13 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-02-06 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2016:373-003 Markanvisningspolicy

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Antagen av Kommunstyrelsen 2016-02 - 03, 2 www.upplands - bro.se Bakgrund Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Riktlinjer för Markanvisning... 4 2.1 Vad är en

Läs mer

Rapport 2012:12 REGERINGSUPPDRAG. Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen

Rapport 2012:12 REGERINGSUPPDRAG. Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen Rapport 2012:12 REGERINGSUPPDRAG Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen Boverket juni 2012 Titel: Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen Rapport:

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

Kommunal marktilldelning. Jonas Hammarlund Analytiker

Kommunal marktilldelning. Jonas Hammarlund Analytiker Kommunal marktilldelning Jonas Hammarlund Analytiker Historik Hur fungerar bostadsförsörjningen?(statskontoret 2006) Mark, bostadsbyggande och konkurrens (Statskontoret 2012) Bäste herren på täppan? (ESO

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Sida 1/10 Beslutad av: Kommunfullmäktige, 2018-03-06 Ansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadskontoret, Kommunstyrelsens förvaltning Kontakt: Kungsbacka

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-09-17 Diarienummer KSN-2018-2387 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 2: Kommunal

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Sidan 1 av 6 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Enligt lagstiftning från 1 januari 2015 ska samtliga kommuner anta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Dessa

Läs mer

Riktlinje Markanvisning

Riktlinje Markanvisning Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/206 Fastställd: KF 2018-11-26 Reviderad: - FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinje Markanvisning 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Mark, bostadsbyggande och konkurrens

Mark, bostadsbyggande och konkurrens 2012:25 Mark, bostadsbyggande och konkurrens En granskning av den kommunala markanvisningsprocessen MISSIV DATUM DIARIENR 2012-09-12 2011/278-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2011-11-24 S2011/10454/PBB (delvis)

Läs mer

Dnr: /2012. Tillägg till rapport 2012:12 Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen

Dnr: /2012. Tillägg till rapport 2012:12 Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen 2012-09-18 Dnr: 2102-3290/2012 Tillägg till rapport 2012:12 Boverkets översyn av bostadsförsörjningslagen 1 Sammanfattning Boverket presenterar här ett tillägg till Boverkets rapport En översyn av bostadsförsörjningslagen.

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred möjligheter att avknoppa sociala företag av verksamheter som drivs i kommunal regi - återrappporterin

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred möjligheter att avknoppa sociala företag av verksamheter som drivs i kommunal regi - återrappporterin Dnr KS-2011-660 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-06-11 Dan Tågmark, 054-540 10 04 dan.tagmark@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Markanvisning i Södertälje

Markanvisning i Södertälje Samhällsbyggnadskontoret Markanvisning i Södertälje Populärversion av markanvisningspolicy Bakgrund Vi blir allt fler Södertäljebor och allt fler företag vill etablera sig i kommunen. I vår översiktsplan

Läs mer

Mark- och boendeprogrammet

Mark- och boendeprogrammet Mark- och boendeprogrammet Hur bygger vi i Helsingborg? Staden vi vill bygga År 2035 ska Helsingborg vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad för både människor och företag. För

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2017-04-13 Sam 228/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

Bäste herren på täppan? En ESO-rapport om bostadsbyggande och kommunala markanvisningar

Bäste herren på täppan? En ESO-rapport om bostadsbyggande och kommunala markanvisningar Bäste herren på täppan? En ESO-rapport om bostadsbyggande och kommunala markanvisningar Carl Caesar, Thomas Kalbro och Hans Lind Fastigheter och byggande, KTH Ett betydande kommunalt markägande Boverket,

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Ronneby kommun Antagen av KF 2016-06-16 265 Bakgrund Enligt lag (SFS 2014:899) ska alla kommuner, så länge de genomför markanvisningar, anta riktlinjer för dem. Riktlinjerna

Läs mer

M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y

M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y STADSBYGGNADSKONTORET M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y för Täby kommuns och Täby Fastighets AB:s obebyggda markinnehav Antagen av kommunstyrelsen i Täby kommun och Täby Fastighets AB:s styrelse

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar

Riktlinjer för markanvisningar Riktlinjer för markanvisningar Mot bakgrund av att det 2015 infördes en lag, SFS 2014:899, om markanvisning har följande riktlinjer utformats till stöd för hantering av markanvisningar. Begreppet markanvisning

Läs mer

Markanvisningens ABC i Stockholms stad

Markanvisningens ABC i Stockholms stad Markanvisningspolicy Markanvisningens ABC i Stockholms stad STocKHOLM Växer Stockholms stad har en långsiktig vision för utvecklingen fram till år 2030, den nya översiktsplanen är en vägledning för hur

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 142, 2016-11-16 Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal i Färgelanda kommun Inledning

Läs mer

Markanvisningspolicy. för bostadsmark

Markanvisningspolicy. för bostadsmark Markanvisningspolicy för bostadsmark INNEHÅLLSFÖRTECKNING Planering för dagens och morgondagens västeråsare 3 Vad innebär markanvisning? 4 Hur gör jag för att få en markanvisning? 5 Ansökan om markanvisning

Läs mer

Riktlinjer Markanvisning och exploatering

Riktlinjer Markanvisning och exploatering Riktlinjer Markanvisning och exploatering Enköpings kommun Bakgrund och syfte Enköping växer och utvecklas med nya områden för bostäder, handel och företagande. Målet är att växa till 50 000 invånare år

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning 2014-02-13 1 (5) Bilaga 1 Dnr KFKS 2014/115-260 Riktlinjer för markanvisning Hållbar framtid i Nacka Nacka är attraktivt som bostadsort och många exploatörer är intresserade av att bygga i kommunen. Stockholmsregionen

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 13:1 13:2 13:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE 13:4 Dnr KS/2016:373-003 Mark- och exploateringsenheten 2017-11-16 1/3 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 95152-292 95 Kommunfullmäktige Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:373-003 Mark- och exploateringsenheten 2017-11-16 1/3 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 95152-292 95 Kommunfullmäktige Riktlinjer för kommunala markanvisningar Förslag

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

MARKANVISNINGS- POLICY

MARKANVISNINGS- POLICY MARKANVISNINGS- POLICY - riktlinjer avseende tilldelning av mark för bostäder och verksamheter TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INLEDNING Karlstads kommuns markanvisningspolicy fastställdes ursprungligen

Läs mer

Stockholm stads markanvisningspolicy Mex-dagarna november 2013 2013-11-13

Stockholm stads markanvisningspolicy Mex-dagarna november 2013 2013-11-13 Stockholm stads markanvisningspolicy Mex-dagarna november 2013 Varför markanvisningspolicy? Kommunens vilja med sitt markinnehav. Transparenta, klara och entydiga regler för markanvisningar. Bidrar till

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) Yttrande Datum 2018-10-30 3.1.2 Diarienummer 5894/2018 Ert diarienummer N2018/03415/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

Markanvisningspolicy Samrådshandling

Markanvisningspolicy Samrådshandling Markanvisningspolicy Samrådshandling 2016-01-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Utgångspunkter för markanvisningar... 2 2. MARKANVISNINGSPOLICY... 2 2.1 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Markanvisningspolicy. Antagen av tekniska nämnden

Markanvisningspolicy. Antagen av tekniska nämnden 2012-11-01 Markanvisningspolicy Antagen av tekniska nämnden 2012-10-09 Ljuset vid Vättern JÖNKÖPINGS KOMMUN Tfn 036-10 50 00 (vxl) Postadress (om inget annat anges) 551 89 Jönköping www.jonkoping.se 2

Läs mer

Kommunstyrelsen. Statskontoret föreslår i sin rapport att krav ställs i bostadsförsörjningslagen på att kommunerna ska ha en markanvisningspolicy.

Kommunstyrelsen. Statskontoret föreslår i sin rapport att krav ställs i bostadsförsörjningslagen på att kommunerna ska ha en markanvisningspolicy. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-11-20 KS-2012/1072.280 1 (5) HANDLÄGGARE Enquist, Maud 08-535 313 74 Maud.Enquist@huddinge.se Kommunstyrelsen Boverkets översyn av

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN Mot bakgrund av att lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar trädde i kraft den 1 januari 2015 har följande riktlinjer antagits av kommunfullmäktige

Läs mer

1. Definition av begreppet markanvisning Initiativ till markanvisning Metod för markanvisning Direktanvisning 4

1. Definition av begreppet markanvisning Initiativ till markanvisning Metod för markanvisning Direktanvisning 4 1 Innehåll sida Bakgrund och syfte 1. Definition av begreppet markanvisning 4 2. Initiativ till markanvisning 4 3. Metod för markanvisning 4 4. Direktanvisning 4 5. Anbudsförfarande 4 6. Markanvisningstävling

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK KF 2015-01-29 6 Blad 1(6) RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar (Enligt SFS 2014:899)

Riktlinjer för markanvisningar (Enligt SFS 2014:899) Innehåll 1 Bakgrund och syfte 3 1.1 Handläggningsrutiner 3 1.1.1 Ansvarsfördelning för markanvisning 3 1.1.2 Ansökan om markanvisning 3 2 Allmänna villkor vid markanvisning 4 3 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Remiss - Promemoria om särskilda arkivuppgifter på det statliga arkivområdet för Stockholms stadsarkiv, Värmlandsarkiv och Malmö stadsarkiv

Remiss - Promemoria om särskilda arkivuppgifter på det statliga arkivområdet för Stockholms stadsarkiv, Värmlandsarkiv och Malmö stadsarkiv Dnr KS-2012-459 Dpl 43 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-05 Marie Edwinson, 054-540 10 15 marie.edwinson@karlstad.se Remiss - Promemoria om särskilda arkivuppgifter

Läs mer

Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 maj 2013 Stefan Attefall Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet (SOU 2018:35) Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Svar på remiss av betänkandet (SOU 2018:35) Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar YTTRANDE 1 (6) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ert diarienummer N2018/02915/BB Svar på remiss av betänkandet (SOU 2018:35) Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2015-03-26, 47 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning Säters kommun. Antagen av KF , 107 SÄTERS KOMMUN

Riktlinjer för markanvisning Säters kommun. Antagen av KF , 107 SÄTERS KOMMUN Riktlinjer för markanvisning Säters kommun Antagen av KF 2017-09-21, 107 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Innehåll... 1 Bakgrund... 1 Definition markansvisning... 1 Markupplåtelse

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Daterad 2015-09-29 Fastställd Kommunstyrelsen 2016-02-23 26, Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Skara kommun, 2016 Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. INNEHÅLL Inledning 3 När används markanvisning? 3 Vad är en markanvisning? 3 Hur

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Policy för markanvisning i Sollentuna Antagen av fullmäktige 20120613, 59 Innehållsförteckning 1. Markanvisning i Sollentuna... 2 2. Sollentuna växer... 2 3. Sollentuna kommuns markanvisningspolicy...

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:178

Regeringens proposition 2012/13:178 Regeringens proposition 2012/13:178 En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar Prop. 2012/13:178 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 19 juni 2013 Fredrik

Läs mer

Markanvisningspolicy

Markanvisningspolicy Markanvisningspolicy Riktlinjer för markanvisning och genomförandeavtal Foto: Flygare Palmnäs Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-18 1(5) MARKANVISNINGSPOLICY Riktlinjer för markanvisningar och genomförandeavtal

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun markanvisning i Oxelösunds (framtagen enligt SFS 2014:899) Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Mark- och exploateringsstrateg KS.2015.134

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Antagen av kommunfullmäktige 2019-05-23, 81 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte... 3 Markanvisning i olika skeden... 3 Allmänna villkor för markanvisning i tidiga skeden...

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar, optioner och exploateringsavtal i Växjö kommun

Riktlinjer för markanvisningar, optioner och exploateringsavtal i Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-10-20 Riktlinjer för markanvisningar, optioner och exploateringsavtal i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Samråd om nya riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundbybergs stad Remiss från Sundbybergs stad

Samråd om nya riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundbybergs stad Remiss från Sundbybergs stad PM 2017:164 RII (Dnr 123-945/2017) Samråd om nya riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundbybergs stad Remiss från Sundbybergs stad Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Policy för markanvisning

Policy för markanvisning Policy för markanvisning Dokumentnamn Policy för markanvisning Dokumentansvarig Stina Johansson, Mark och exploatering Godkänd av Kommunfullmäktige 2016-02-29 Version [2.0] Dokumentdatum 2012-12-11 Reviderad

Läs mer

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen Marie Sand 2016-01-28 Webbaserad handbok Innehåll Varför är det viktigt att arbeta med bostadsförsörjningen? Vad säger lagen? Processen Vad bör

Läs mer

Svar på motion (S) om att införa krav på hyresnivå vid markanvisningar på Värmdö

Svar på motion (S) om att införa krav på hyresnivå vid markanvisningar på Värmdö Tjänsteskrivelse 2017-08-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunfullmäktige Svar på motion (S) om att införa krav på hyresnivå vid markanvisningar på Värmdö Förslag till beslut Motionen

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Kommittédirektiv Kommunal planering för bostäder Dir. 2017:12 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Markanvisning i Sollentuna

Markanvisning i Sollentuna Markanvisning i Sollentuna www.sollentuna.se 1 Policy för markanvisning i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-13, 59. Reviderad av kommunfullmäktige 2016-06-20, 86 Dnr 2015/0236 KS.236

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 Dnr KS-2011-660 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-11 Dan Tågmark, 054-540 10 04 dan.tagmark@karlstad.se Politiskt initiativ

Läs mer

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll 1 Sammanfattning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 3 1.4 Definitioner 4 2 Markanvisningar 4 2.1 Utgångspunkter och mål 4 2.1.1 Olika

Läs mer

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten KS14.924 Gult = kommunens markinnehav Markpolicy för Lerums kommun 2015-01-09 Mark- och projektenheten Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Markreserv 4 3 Strategiska markförvärv 5 4 Exploatering 5 5 Markanvisning

Läs mer

PROGRAM för markanvändning

PROGRAM för markanvändning PROGRAM för markanvändning med riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal Dokumentets syfte Programmet anger grunden för hur kommunen ska använda sitt markinnehav för att utveckla Nacka som

Läs mer

MARKANVISNINGSPOLICY

MARKANVISNINGSPOLICY MARKANVISNINGSPOLICY UDDEVALLA VÄXER! Uddevalla är en expansiv kommun. Precis som i övriga delar av landet är trenden att människor söker sig mot det urbana samhället. Goda kommunikationer, tillgång till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-17 185 Ansvarig Exploateringsingenjör Styrdokument Gäller fr.o.m.

Läs mer

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43)

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43) Dnr KS-2012-466 Dpl 00 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-10-05 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida

Läs mer

Markanvisning Nilsson-tomten i Sunne centrum

Markanvisning Nilsson-tomten i Sunne centrum ) 1 (5) Markanvisning Nilsson-tomten i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Plan och projekt växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 1.Plan och projekt

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 16-18 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande och föredragningslista 3 17 Godkänna samt teckna upprättat förslag till köp- och 4-5 18 genomförandeavtal för Norrberget, Dp 410, Lägerhöjden

Läs mer

VILL DU VARA MED OCH BYGGA GÖTEBORG?

VILL DU VARA MED OCH BYGGA GÖTEBORG? En gemensam ingång till markanvisningsprocessen VILL DU VARA MED OCH BYGGA GÖTEBORG? 2014-05-22 VÄLKOMNA VILKA ÄR VI SOM BJUDIT IN ER IDAG? SYFTE MED DAGEN Vi vill lansera och få er feedback på det nya

Läs mer

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNING 2014-09-22 DNR KS 2014.352 ANNA-CARIN MATTSSON SID 1/1 EXPLOATERINGSCHEF ANNA-CARIN.MATTSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNFULLFMÄKTIGE Tjänsteskrivelse

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Antaget av kommunfullmäktige 2017-11-27, 124 att gälla fr.o.m. 2017-12-01 Ansvarig: Teknisk chef Revidering: vid behov RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Inledning Enligt lag

Läs mer