VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2017.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2017."

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för DISTRIKTSSTYRELSEN Ordinarie: Lisbeth Staaf-Igelström Karlstad-Handels Ordförande Thorsten Born Hammarö Vice Ordförande Ivar Linder Karlstad-Centrum Kassör Stig Nordling Arvika Sekreterare Ulla Krook-Wackelin Karlstad Handels Studieorganisatör Rolf Axelsson Hagfors Ledamot Mats Eriksson Kristinehamn Ledamot Ersättare: Margareta Frankén Lars-Åke Wickman Marianne Nordlin Karl-Erik Larsson Ene-Lee Johansson Filipstad Arvika Torsby Sunne Karlstad Centrum REVISORER Ordinarie: Vivianne Klyft Karlstad Centrum Sven-Erik Andersson Karlstad Centrum Ersättare: Kjell-Arne Kolthoff Göte Persson Karlstad - Kronoparken Årjäng MEDHJÄLPARE TRIPPELSKRAPET Mona Eriksson Handels - Karlstad RESEANSVARIGA: Styrelsen TRAFIKOMBUD Ove Axelsson Karlstad-Kronoparken KONSUMENTANSVARIG Margita Hultgren Vålberg STUDIEKOMMITTÉ Ulla Krook-Wackelin Karlstad Handels Ally Andersson Kil Ene-Lee Johansson Karlstad Centrum Sammankallande

2 KPR/SAMORGANISATIONS ANSVARIG Kjell-Åke Rhodin Karlstad - Metall FRISKVÅRDSANSVARIG Eva Jansson Kil MEDLEMSVÅRD- OCH KONTAKTANSVARIG Rolf Axelsson Hagfors FÖRSÄKRINGSANSVARIG Ivar Linder Karlstad Centrum LANDSTINGETS PENSIONÄRSRÅD Ordinarie: Ulla Krook-Wackelin Karlstad Handels Berit Johansson Säffle Lars Karlsson Råda Sammankallande Ersättare: Berit Juhl Maj-Britt Larsson Roy Karlsson Torsby Arvika Hammarö PRO RIKSORGANISATIONS REPRESENTANTSKAP Ordinarie: Stig Norling Ivar Linder Ersättare: Thorsten Born Ene-Lee Johansson Anders Falke Mats Eriksson Arvika Karlstad-Centrum Hammarö Karlstad Centrum Arvika Kristinehamn PRO RIKSORGANISATIONS STYRELSE OCH AU Lisbeth Staaf Igelström VALBEREDNING Sten Skalare Enar Haglund Uno Martinsson PERSONAL Elisabeth Karlsson Hammarö - Sammankallande Brunskog Arvika Kanslist MEDLEMSANTAL PRO Värmlands medlemsantal var den 31/ medlemmar.

3 STYRELSENS SAMMANTRÄDEN Styrelsen har under året hållit 6 sammanträden. Vid mötet den 7 juni som hölls på Värmlands Museum så medverkade Patrik Säker PRO och man diskuterade medlemsvärvning, utvecklings och framtidsfrågor för PRO Värmland. Det är PRO som under det gångna året genomfört en dialogturné och besökt samtliga PRO distrikt för att försöka utveckla och förbättra verksamheten. AU har under 2017 genomfört 10 sammanträden. Mötet i mars månad var ett förlängt möte och hölls ombord på Viking Lines Cinderella där AU diskuterade bland annat utvecklingsfrågor för PRO Värmland. ÅRSMÖTE Årsmötet hölls i Forshaga Folkets Hus den 26 april med deltagande av 82 ordinarie ombud, 7 ersättare, 1 st från samorganisationerna, representanter från styrelsen, gäster och övriga 31 st. Totalt: 121 närvarande. Sedvanliga årsmötesförhandlingar genomfördes. Ett uttalande antogs enhälligt av årsmötet som handlade om pensionsfrågan. Gästtalare var Tomas Riste, regionråd vid Region Värmland som presenterade verksamheten inom Region Värmland. För sjätte året i rad så utdelades det på årsmötet medel ur Sture Forselinds stipendiefond. 4 personer fick dela på :-. Ragnhild Persson, Charlottenberg, Inger Antonsson, Charlottenberg, Solveig Thvetus, Köla samt Gull-Britt Wik, Vålberg som fick 2 500:-, blombukett och ett diplom var. Årsmötet avslutades med distriktsfinalen i PRO-Vetarna. De tävlande lagen var PRO Arvika, PRO Frykerud och PRO Årjäng. Efter en jämn tävling så vann PRO Frykerud finalen och fick representera Värmland i regionfinalen. HÖSTMÖTET Höstmötet hölls i Forshaga Folkets Hus den 25 oktober med deltagande av 90 st ordinarie ombud, 9 st ersättare, samorg, styrelsen och övriga 36 st. Totalt: 135 st. Två uttalande om Äldres rätt till inflytande och rättigheter och Genomför en digital folkbildningssatsning antogs enhälligt av höstmötet. Verksamhetsplan och budget för 2018 behandlades och antogs. 7 motioner till PROs Kongress 15-17/ behandlades. Vandringspriser för boule- och PRO-Vetarna utdelades. Blommor utdelades till ledarna för PRO-Vetarna, Boule och Golf.

4 Temat för höstmötet var PRO Riksorganisations 75-årsjubileum. Innan höstmötet började bjöds alla på kaffe och god jubileumstårta. Höstmötet avslutades med en god 2-rätters middag och sedan underhållning av Arnessons. Ett mycket trevligt avslut på höstmötet. PLANERINGSKONFERENS Den 4-5 september genomfördes årets planeringskonferens och även denna gång ombord på Birka. Deltagare i konferensen var styrelsen, kommittéer, arbetsgrupper samt områdesansvariga. Ett underlag hade tagits fram som konferensen hade att ta ställning till samt att föreslå vilka kurser, konferenser och andra aktiviteter och arrangemang som ska genomföras kommande år är både kongress och valår vilket naturligtvis speglade det verksamhetsförslag och budget som arbetades fram. Detta lämnades sedan som förslag till höstmötet, för fastställande. MEDLEMS- OCH KONTAKTVERKSAMHET Medlems- och kontaktgruppen består av Rolf Axelsson, Hagfors, Ene-Lee Johansson, Karlstad och Gull-Britt Wik, Vålberg. Gruppen har träffats flera gånger under 2017 för att bl.a. planera två medlemvärvarträffar, en i Arvika 4 april och en i Forshaga 5 april. Dessa genomfördes. Patrik Säker från PRO Riks medverkade och dagarna blev lyckade med god uppslutning. Varje förening fick bestämma hur många nya medlemmar de skulle lyckas värva innan årets slut. Detta följdes upp via Hjördis och resultatet var varierande. Vi utlyste också en medlemsvärvartävling med en vinst på 5000 kr till den förening som värvade flest nya medlemmar och en vinst på 5000 kr till den förening som procentuellt värvade flest, så att små föreningar ska ha en chans. Gruppen har även planerat att åka till de vinnande föreningarna med pengar och tårta. Vidare förs också diskussioner hur man ska få föreningarna att värva fler medlemmar. Dessutom åker gruppen gärna ut till föreningarna för att hjälpa dem komma igång med detta. SAMORGANISATIONER- OCH KPR VERKSAMHET. (Kommunala pensionärsrådet) Det är mycket viktigt att det finns fungerande KPR i samtliga kommuner utifrån att en av PRO:s viktigaste uppgifter är och har alltid varit att påverka samhällsutvecklingen och förbättra för de äldre. Samorganisationerna och samrådsgrupperna har en samordnande uppgift och det är genom KPR som man oftast för fram och driver viktiga frågor för äldre, i respektive kommun. Det är mycket viktigt att KPR får komma in i ett tidigt skede i viktiga frågor och därmed kan bli rådgivande till politikerna och inte enbart blir en informationskanal.

5 Det är också mycket viktigt att PRO har kunniga och aktiva medlemmar i länets KPR. Under 2017 har en mini Äldrebarometer genomförts och dess resultat kommer att följas upp under kommande år. Tyvärr har inte de planerade besöken i samorganisationer och samrådsgrupper genomförts under 2017 utan även dessa kommer att genomföras under 2018 enligt verksamhetsplanen för kommande år. LANDSTINGETS PENSIONÄRSRÅD - LPR Landstingets pensionärsråd har under 2017 haft fem sammanträden. De frågor som varit aktuella under det gångna året är bland annat tillgängligheten till rätt vård det vill säga hur man kan nå sin vårdcentral via telefon, besök samt digitalt inom rimlig tid. Man har från Landstinget i Värmland övergått alltmer att lägga bokning av besök, receptförnyelse mm via dator och minskat på telefontider. Detta innebär ofta att äldre drabbas som inte alltid har tillgång till dator och man har därmed fått svårare att komma fram på telefon. Det finns telefonsystem som gör att det går lättare att få kontakt med vården och PRO Värmland anser att denna fråga måste få en lösning! En annan mycket viktig fråga som tyvärr fortfarande är mycket aktuell och som LPR har tagit upp är de långa köerna till olika behandlingar samt operationer vilket innebär mycket lidande för människor. LPR har även fått information om LIV:s ekonomiska problem och vad som görs för att försöka lösa dessa. På initiativ av Ulla Krook Wackelin har en utbildning skett för LPR:s ledamöter och där medverkade bland annat Margareta Jansson PRO Örebro Län. Det är mycket viktigt att LPR får möjlighet att komma in i ett tidigare skede och kunna påverka i viktiga frågor som rör äldres vård och omsorg och inte enbart blir ett informationsorgan! STURE FORSELINDS STIPENDIEFOND. Sture Forselind var under åren PRO Värmlands ordförande och han utförde ett mycket gott arbete under alla sina år som ordförande. Vid sin bortgång 2010 testamenterade han kronor till PRO Värmland som skulle avsättas i en fond. Stipendiefonden ska varje år dela ut kronor till en person eller personer som gjort goda insatser för pensionärer inom PRO Värmland. Stipendiet ska i första hand tilldelas medlem inom PRO men om någon utanför PRO utfört värdefulla insatser för pensionärer kan stipendiet tillfalla den personen. Vid årsmötet 2017 kunde PRO Värmland för sjätte gången dela ut stipendiet. PRO Värmlands AU som har till uppdrag att utse stipendiater beslutade att 4 av de nominerade skulle dela på 2017 års stipendium: Ragnhild Persson, Charlottenberg, Inger Antonsson, Charlottenberg, Solveig Thvetus, Köla samt Gull-Britt Wik, Vålberg som fick 2 500:-, blombukett och ett diplom var.

6 LÄSGLÄDJE FÖR ÄLDRE. Läsglädje för äldre startade för sju år sedan som ett projekt mellan PRO, SPF, ABF och Vuxenskolan med flera i Värmland. Syftet med verksamheten är att berika vardagen för äldre samt för personer med funktionsnedsättningar på service och särskilda boenden i länets kommuner. Det är både PROare och medlemmar i SPF som deltar i verksamheten och detta sker på frivillig basis. Man besöker boendena och träffar äldre och läser högt ur väl utvalda böcker samt samtalar och lyssnar på dem. Under 2017 har det liksom tidigare år anordnats träffar för högläsarna för inspiration och erfarenhetsutbyte. Vidare har länskonferenser hållits där författare och andra intressanta personer medverkat och gett både råd och tips till högläsarna. PRO Värmland anser att Läsglädje för äldre är en viktig del för ökad livskvalitet för äldre och vi hoppas att än fler medlemmar i pensionärsorganisationerna vill engagera sig i verksamheten. Vi framför ett varmt tack till alla som deltagit på frivillig basis i Läsglädje för äldre under 2017! PRO-VETARNA Till årets tävling hade 23 lag anmält sig. Som vanligt tävlade de anmälda lagen på samma dag och klockslag. Deltävlingarna genomfördes på 10 olika orter i Värmland den 27/3 kl. 11:00. Representanter från distriktsstyrelsen, tävlingsledaren samt Elisabeth Karlsson var uttagna som domare. Vinnande lag i varje deltävling gick vidare till semifinalen den 10/4 som genomfördes på 3 orter. Distriktsfinalen genomfördes den 26/4 i Forshaga Folkets Hus, i samband med PRO Värmlands årsmöte. De tävlade lagen var: PRO Frykerud, PRO Arvika och PRO Årjäng. Efter en jämn frågeomgång segrade PRO Frykerud som fick representera Värmland i regionsfinalen den 23/8 i Uddevalla. Regionsfinalen i PRO-Vetarna den 23/8 i Uddevalla tävlade följande distrikt: PRO Värmland Frykerud, PRO Göteborg, PRO Bohuslän, PRO Skaraborg, PRO N:a Älvsborg och PRO Södra Älvsborg. PRO Frykerud kom på en hedrande 3:e plats. En bussresa anordnades till Uddevalla, där laget och supportrar, Lisbeth Staaf-Igelström samt övriga som var intresserade kunde följa med. De som tävlade för PRO Frykerud var: Bengt Carlstedt, Bertil Haglund och Gunnel Juhlin. BOULETÄVLINGARNA I 2017 års årliga distriktstävling i boule deltog 22 mixade tremannalag som i en första omgång 20/6 delades upp i fyra grupper med spelplatserna Arvika, Torsby, Kil och Skattkärr. Omgång två 25/7 genomfördes med spel i Torsby och Skattkärr. Finalspelet genomfördes i Forshaga 15/8 där laget från PRO Torsby segrade för tredje året i följd. Laget fick sedan representera Värmland i riksfinalen i Gysinge som genomfördes den september och kom på en 5:e plats.

7 GOLFTÄVLING PRO Distriktets utslagstävling i golf gick den 13 Juni på Arvika GK. Där gjorde tävlande från hela Värmland upp om vilka lag som skulle gå vidare till Riksfinalen, som gick den 7 september på Sätra GK. Det vinnande laget som fick representera PRO Värmlands vid Riksfinalen den 7/9 bestod av: Kenneth Klarström, PRO Arvika, Mai Andersson, PRO Arvika, Birgitta Johansson, PRO Arvika samt Göran Karlsson, PRO Sunne. FRISKVÅRDSVERKSAMHETEN Friskvård är en mycket viktig del i PRO:s verksamhet och vid olika mätningar och enkäter om vad man som pensionär vill göra så kommer friskvårdsaktiviteter högt upp på listan. Begreppet friskvård står för ett levnadsmönster som minskar risken för fysiska och psykiska sjukdomar. Det handlar om att äldre människor ges möjlighet till ett aktivt liv och att man arbetar för att motverka ensamhet och utanförskap och i stället erbjuder en trevlig social tillvaro samt olika aktiviteter. Det stora flertalet av PRO Värmlands föreningar har ett mycket stort och bra utbud på friskvårdsområdet och anordnar många trevliga aktiviteter och arrangemang. Det handlar olika former av fysiska aktiviteter såsom boule, dans, golf, stavgång, cykling, simning, sittgymnastik, olika vintersporter mm. Men det handlar också om frågesport, tipspromenader, kulturupplevelser, hantverksarbeten, studieverksamhet samt resor som också är mycket populära. PRO Värmland försökte 2016 att genomföra PRO Klassikern men det gick inte så bra. Däremot så kom iden om att istället ha en PROmenad varje år och detta slog mycket väl ut. PROmenaden genomfördes den 18 maj 2017 på Fryksta Kil och samlade nästan 200 deltagare och blev en mycket lyckad dag med motion, tipspromenad, stövelkastning, trevlig samvaro, strålande väder samt något gott att äta och dricka. PROmenaden 2018 kommer att genomföras den 23 maj och även denna gång på Fryksta i Kil. Friskvårdsansvarig för PRO Värmland är Eva Jansson PRO Kil och hon har under året deltagit i PRO:s utbildning för friskvårdsansvariga. Vidare ingår Göran Magnusson PRO Kil i friskvårdsgruppen. SOCIALA GRUPPEN. Sociala gruppen har under 2017 liksom tidigare år bland annat varit ansvarig för kontakter och möten med övriga pensionärsorganisationer i länet. De aktiviteter och arrangemang som varit aktuella under det gångna året var Pensionärs/Seniormässan som genomfördes den mars och som var mycket välbesökt och uppskattad. Vidare har gruppen och främst då Ulla Krook Wackelin ansvarat för Läsglädje för äldre. Under hösten har planeringsarbetet med övriga pensionärsorganisationer påbörjats inför valen 2018, Pensionärsmässan samt Läsglädje för äldre. I sociala gruppen ingår Lisbeth Staaf Igelström, Ulla Krook Wackelin LPR ansvarig samt Kjell-Åke Rhodin KPR ansvarig.

8 BOSTADSPOLITIK PRO Värmland har under det gångna året vid ett flertal tillfällen fört fram att det måste byggas fler bostäder för äldre till en rimlig kostnad. Det behövs både hyresrätter och andra boendeformer såsom trygghetsbonde och särskilda boenden. Tyvärr har många särskilda boenden försvunnit under ett flertal år vilket resulterat i att det ofta är köer till dessa i kommunerna. Vid PRO:s 75 års firande i Stockholm var temat Boende för äldre och det som var intressant var Stockholms stad projekt att staden ska vara en Äldrevänlig stad och denna fråga kommer PRO Värmland att ta med sig och arbeta med kommande år. Samarbetet med Hyresgästföreningen har inte varit så aktivt under 2017 men ska utvecklas framöver. Ett positivt samarbete hade PRO Värmland under 2017 med studenter från Karlstads Universitet som skrev en avhandling om boendefrågor för äldre. PRO Värmland medverkade till att ett stort antal enkäter blev besvarade av PRO:s medlemmar i länet. INFORMATION KOMMUNIKATION. Ett aktiv arbete med Information och kommunikation har pågått under 2017 för att på olika sätt föra ut PRO:s förslag, krav och synpunkter och därmed kunna påverka samhällsutvecklingen och förbättra de äldres livsvillkor. Den utåtriktade informationen har skett via medverkan i media såsom radio, tidningar och TV men även genom debattartiklar, insändare och kontakter med politiker. PRO Värmlands hemsida har förbättras ytterligare och allt fler PRO föreningar har i nuläge aktuella hemsidor vilket är viktigt för information till medlemmarna men även för medlemsvärvning. Den interna informationen och kommunikationen till föreningarna har under 2017 bestått av utbildningar, träffar och möten samt olika skrivelser, via mejl samt PRO Aktuellt. Medverkan från distriktsnivå har också skett på ett stort antal föreningsmöten. På sikt så måste information och kommunikation ske i allt större omfattning via den moderna tekniken och detta sker i nuläge med allt fler föreningar. Utbildningar på detta område har skett under 2017 och fler utbildningar kommer att ske kommande år. Men det är samtidigt mycket viktigt att det finns alternativ så ingen förening lämnas utanför och inte kan ta del av aktuell och viktig information. KONSUMENTFRÅGOR PRO anser att konsumenterna ska ges en ökad makt och ökad tillgång till kunskap och kräver därför en bättre lagstiftning på området. Vidare har vi en allt mer avreglerad marknad där vi ska göra olika val och detta är inte alltid så lätt för äldre personer.

9 Detta utnyttjar tyvärr en del oseriösa och aggressiva försäljare som har riktat in sig på den äldre generationen och lockar in dem i olika avtalsförhållanden som det kan vara svårt att ta sig ur. Under 2017 har PRO Värmlands konsumentansvariga Margitha Hultgren deltagit i PRO:s utbildning på konsumentområdet och planerar att under 2018 ta upp dessa och andra viktiga frågor under en konsumentdag. En prisundersökning har genomförts under 2017 och syftet med denna är att sätta fokus på matpriserna samt att öka prismedvetenheten hos medlemmar och allmänhet. Tyvärr vill inte alla affärer delta i undersökningen och man kan ställa sig frågan - varför? Det som är glädjande är att en butik som tidigare ej velat delta har denna gång valt att göra det. En fråga som PRO Värmland har arbetat med även under det gångna året är rätten att få använda kontanter. PRO anser att hänsyn måste tas till de som aldrig tagit del av det digitala samhället och att speciella lösningar krävs för detta. Detta har framförts vid ett flertal tillfällen både till Länsstyrelsen i Värmland och banker. PRO-FÖRSÄKRINGAR PRO har i nuläge fem försäkringar. Det är PRO SparLiv som är i samarbete med försäkringsbolaget Förenade Liv. Det finns också en Olycksfallsförsäkringen och även den är tillsammans med Förenade Liv. Tillsammans med försäkringsbolaget Trygg Hansa har PRO en Hemförsäkring samt den nya Bilförsäkringen. Den femte försäkringen är en Husdjursförsäkring och den har PRO tillsammans med Sveland. Det har inte genomförts någon utbildning för PRO föreningarnas försäkringsansvariga under 2017 men en sådan är planerad och kommer att genomföras kommande år PRO Värmlands försäkringsansvarige är kassör Ivar Linder och han har medverkat vid ett flertal tillfällen med information om PRO:s försäkringar. Vidare har han deltagit i PRO:s utbildningsdagar om försäkringsfrågor. PRO-AKTUELLT I VÄRMLAND Vid fyra tillfällen under året har vårt informationsblad PRO-Aktuellt i Värmland givits ut. Avsikten har varit att stimulera diskussionen om aktuella frågor för pensionärerna på våra möten och sammankomster i föreningarna. De frågor som presenterats har varit mer av upplysning än beslutskaraktär och ett komplement till övrig information. REGIONSAMARBETE. PRO Värmland har under många år haft ett givande samarbete med PRO distrikten Örebro och Västmanland. Utifrån det förslag som fanns om att det skulle bildas storregioner i Sverige så påbörjades det en diskussion om att flera PRO distrikt skulle ingå i ett samarbete i större regioner. Men eftersom det inte blev några storregioner så beslutades det att samarbetet i den nuvarande formen ska fortsätta. PRO distriktet i Sörmland kom med en förfrågan om att få ingå denna region och så har det nu beslutas att bli.

10 Samarbetsregionen kommer framöver att bestå av fyra PRO distrikt Värmland, Västmanland, Örebro och Sörmland. Under 2017 har det varit ett flertal träffar och man har diskuterat den kommande kongressen, valen 2018 samt beslutat att bilda en liten grupp för att diskutera framtidsfrågor, gemensamma studier och andra gemensamma aktiviteter och arrangemang. PRO Värmland tackar de övriga PRO distrikten för ett gott samarbete. MEDLEMSFÖRMÅNER. Som PRO medlem har man ett antal bra förmåner. Det är försäkringar som är anpassade till äldre, det är fri datasupport under dagtid, rabatter via PRO Mervärde, PRO Medlemsresor har många bra och prisvärda resor. Vidare har PRO Värmland avtal med både Viking Line och Birka och dessa Ålandsresorna är mycket populära eftersom de är mycket trevliga och billiga. PRO:s Medlemstidning PRO Pensionären är mycket uppskattad och den utkommer med 9 nummer per år och den ingår i medlemsavgiften. Ett flertal PRO föreningar har också förhandlat fram lokala förmåner för sina medlemmar. PENSIONÄRS/SENIOR MÄSSA. Den mars genomförde PRO Värmland tillsammans med övriga pensionärsorganisationer samt NEWS 55 en mässa för tredje gången. Årets mässa hölls på CCC i Karlstad och var mycket uppskattad och populär. Det var ca 40 utställare som deltog och mässan besöktes av drygt 5000 personer. Landshövding Kenneth Johannesson invigde även denna mässa och underhållningen stod Sten och Stanley för och vidare medverkade Björn Eriksson fd landshövding och rikspolischef. Det hölls ett antal intressanta och aktuella föreläsningar under båda dagarna och även dessa var välbesökta. PRO Värmland tackar Karlstads kommun för ekonomiskt stöd till pensionärsmässan och som möjliggör att mässan kan hållas. PRO Värmland tackar alla som deltog i mässan för ett gott samarbete! REPRESENTATION PRO Värmland har varit representerade vid följande tillfällen: Radio Värmland: Den 23/3 18/7 22/11 Lisbeth Staaf Igelström och den 14/12 Thorsten Born. 1/3 PRO 75 år Malmö - Lisbeth Staaf Igelström. 23/3 S-Kvinnor i Karlstad - Lisbeth Staaf Igelström. 4/4 Fackförbundet Unionens möte för Stig Nordling. 7/4 KD:s kommundagar Karlstad - Lisbeth Staaf Igelström /4 Reseträff Charterbuss/Viking Line Elisabeth Karlsson

11 21/4 Uppvaktning ABF Värmland Karlstad. - Lisbeth Staaf Igelström och Ulla Krook Wackelin. 27/4 Medverkan PRO Västmanlands årsmöte Ivar Linder 27/4 Fonus distriktsårsmöte Karlstad - Lisbeth Staaf Igelström. 15/5 PRO 75 år Göteborg - Lisbeth Staaf Igelström, Ivar Linder och Stig Nordling. 1/6 PRO Samorganisation Karlstad Mariebergsskogen - Lisbeth Staaf Igelström. 15/6 Våld mot äldre konferens Karlstad - Ivar Linder. 16/8 PRO träff Ransäter - Lisbeth Staaf Igelström. 17/8 Regionträff Örebro - Lisbeth Staaf Igelström, Ivar Linder, Stig Nordling och Elisabeth Karlsson. 14/9 Frukostmöte Viking Line - Ulla Krook Wackelin. 28/9 PRO 75 år Umeå - Lisbeth Staaf Igelström. 13/10 PRO 75 år Mangskog - Lisbeth Staaf Igelström. 1/11 Träff PRO Töcksmark - Lisbeth Staaf Igelström. 6/11 PRO Västra Karlstad - Thorsten Born. 6/11 Träff riksdagsledamoten Berit Högman - Ulla Krook Wackelin, Mona Eriksson och Hans Igelström. 6/11 PRO Högboda - Stig Nordling. 8/11 Träff landshövdingen - Thorsten Born och Stig Nordling. 10/11 Träff med PRO Åmotfors - Stig Nordling. 13/11 Träff Jonas Sjöstedt (v) - Mona Eriksson och Ulla Krook Wackelin. 19/11 PRO 75 år Årjäng - Lisbeth Staaf Igelström. 21/11 PRO 75 år Stockholm - Lisbeth Staaf Igelström, Ivar Linder och Stig Nordling. 30/11 ABF Norra Värmland halvårsmöte - Karl-Erik Larsson. 4/12 Regiongruppsträff Örebro - Lisbeth Staaf Igelström och Stig Nordling. 6/12 Träff med Ebba Busch Thor i Karlstad Thorsten Born och Stig Nordling.

12 14/12 ABF Värmlands halvårsmöte Ulla Krook Wackelin och Ally Andersson. 29/12 Träff PRO Ö:a Fågelvik/Väse - Lisbeth Staaf Igelström. PRO Värmland har deltagit i ett stort antal föreningsårsmöten under det gångna verksamhetsåret: 8/2 Årsmöte PRO Marieberg: Hans Igelström och Elisabeth Karlsson 8/2 Årsmöte PRO Årjäng: Stig Nordling 9/2 Årsmöte PRO Forshaga: Stig Nordling och Elisabeth Karlsson 9/2 Årsmöte PRO Norrstrand: Ivar Linder 9/2 Årsmöte PRO Karlstad Centrum: Lisbeth Staaf-Igelström 13/2 Årsmöte PRO Torsby: Stig Nordling 14/2 Årsmöte PRO Nyed: Hans Igelström och Elisabeth Karlsson 16/2 Årsmöte PRO Frykerud: Elisabeth Karlsson 17/2 Årsmöte PRO Ullerud: Ivar Linder och Elisabeth Karlsson 21/2 Årsmöte PRO Rud: Thorsten Born och Elisabeth Karlsson 22/2 Årsmöte PRO Hagfors: Stig Nordling 25/2 Årsmöte PRO Svanskog-Långserud: Thorsten Born 27/2 Årsmöte PRO Ekshärad: Ivar Linder 28/2 Årsmöte PRO Storfors: Thorsten Born

13 2/3 Årsmöte PRO Sunnemo: Ivar Linder 6/3 Årsmöte PRO Kronoparken: Lisbeth Staaf-Igelström 23/3 Årsmöte PRO Åmotfors: Ivar Linder 30/3 Årsmöte PRO Slottsbron: Lisbeth Staaf Igelström Följande föreningar har uppvaktats vid deras jubileumsfirande: PRO Högboda 50 år 8/4 Lisbeth Staaf Igelström och Elisabeth Karlsson PRO Torsby 60 år 2/6 Lisbeth Staaf Igelström och Elisabeth Karlsson PRO Grava 50 år 15/9 Lisbeth Staaf Igelström och Elisabeth Karlsson PRO Svanskog 70 år 7/10 Lisbeth Staaf Igelström PRO Grums 70 år 21/10 Lisbeth Staaf Igelström och Elisabeth Karlsson PRO Köla 50 år 9/12 Lisbeth Staaf Igelström PRO Värmland har representerats av följande personer vid centrala kurser och konferenser anordnade av PRO Riksorganisation: Framtidskonferens 11-12/1: Stig Nordling och Karl-Erik Larsson Kurs för nyvalda distriktsstyrelseledamöter 16-20/1: Ene-Lee Johansson Konferens Bättre tänka efter före 24-27/1: Ulla Krook-Wackelin Kurs för distriktens Försäkringsansvariga 1-2/2: Ivar Linder Kurs för distriktens IT-ansvariga 22-24/2: Elisabeth Karlsson och Margita Hultgren Kurs för distriktens trafikansvariga 18-19/4: Ove Axelsson PRO:s Representantskap 15/5 och 21/11: Lisbeth Staaf-Igelström, Ivar Linder och Stig Nordling Kurs för distriktens studieorganisatörer 13-16/6: Ulla Krook Wackelin Personalkonferens 22-24/8: Elisabeth Karlsson

14 Konferens för distriktens rese- och studieansvariga 5-6/9: Lisbeth Staaf Igelström och Eva Jansson Kurs för distriktens Konsumentansvariga 10-12/10: Margita Hultgren PROs Ordförandekonferens 30/10: Lisbeth Staaf-Igelström Kurs för distriktens PROsIT-ansvariga 14-15/11: Margita Hultgren Kurs för distriktens Friskvårdsansvariga 28/11 1/12: Eva Jansson Träff för distriktens kongressansvariga 23/3 och 19/9: Elisabeth Karlsson PRO 75 ÅR. PRO startades den 1 mars 1942 i Malmö och har under 2017 firat sitt 75 års jubileum. PRO har genomfört fyra stora arrangemang under jubileumsåret och det första hölls i Malmö på dagen 75 år efter starten det vill säga den 1 mars Temat för den första jubileumsdagen var pensionärernas ekonomi och medverkade gjorde Christina Tallberg, Thomas Eneroth från regerings pensionärsgrupp med flera. Underhållningen svarade Mikael Wiehe för. Den andra jubileumsdagen hölls i Göteborg den 15 maj och där var temat demokrati och inflytande och där var Lisbeth Staaf Igelström med som PRO:s representant i paneldebatten. Den tredje jubileumsdagen var den 28 september och den hölls i Umeå och temat var friskvård samt vård och omsorg. Den fjärde och sista jubileumsdagen genomfördes i Stockholm den 21 november och temat för denna jubileumsdag var boendefrågor för äldre. PRO Värmland firade de 75 åren på höstmötet den 25 oktober med jubileumstårta, middag och mycket trevlig underhållning av Arnessons från Arvika. Vidare har ett flertal värmländska PRO föreningar på olika sätt firat jubileet. Lisbeth Staaf Igelström har deltagit i samtliga jubileumsarrangemangen på central nivå samt även i länet. Ivar Linder och Stig Nordling deltog i Göteborg den 15 maj och i Stockholm den 21 november. ORGANISATIONSGRUPPEN Gruppen skall ägna sig åt omvärldsanalyser och utveckling av PRO Värmlands interna verksamhet, samt hur man kommunicerar med sina medlemmar. Organisationsgruppen har under verksamhetsåret bestått av Lillemor Johansson, Karl-Erik Larsson samt Stig Nordling.

15 Gruppen har fullföljt Verksamhetsplanen och bjudit in till regionala möten med föreningarna och har vid 7 möten träffat 61 styrelseledamöter från 32 föreningar. En av förutsättningarna var att utröna behovet av en fortsättning på samma sätt, vilket ledde fram till att Organisationsgruppen skall inbjuda till möten nästa år i Sysslebäck, Grums, Årjäng, Norrstrand, Forshaga, Filipstad och Hagfors. En slutsats man drog var att man skall strukturera mötena på ett mera medvetet sätt. En av diskussionspunkterna var den så kallade Välfärdstekniken, vilken inte föreföll särskilt välbekant. Vid flera tillfällens sa man att detta var något att ta upp hemmavid. Därför kommer gruppen att bl.a resonera om denna vid kommande möten. TRAFIKFRÅGOR Trafikfrågor såsom säkerhet i trafiken, allmänna kommunikationer, servicetrafik, färdtjänst, trygghet och säkerhet för cykel och gång trafikanter mm är viktiga för PRO. Det handlar bland annat om att de allmänna transportmedlen ska vara tillgängliga för alla och då handlar det om både buss och tåg såväl lokalt som regionalt och i hela landet. Det handlar om att servicelinjerna som är ett komplement till övrig kollektivtrafik, att dessa är anpassade så att det fungerar bra. Detta och många andra frågor har PRO Värmlands trafikansvarige Ove Axelsson arbetat med under det gångna året. Han har bland annat medverkat vid PRO Karlstads samorganisations medlemsträff i Mariebergsskogen den 1 juni 2017 med information. Vidare har han deltagit i möte med NTF med flera samt deltagit PRO:s utbildning för trafikansvariga. INFÖR KONGRESSEN Den juni 2018 kommer PRO:s kongress att äga rum på Arlanda i Stockholm. Inför kongressen har PRO Värmland remissbehandlat förslaget till handlingsprogram samt förslaget till stadgar kommande kongressperiod. Vidare har det inkommit sju motioner som höstmötet har tagit ställning till och sänt vidare till PRO. En motion har PRO distrikten Värmland, Örebro och Västmanland skrivit gemensamt och det handlar om att PRO ska återgå till fyraårs kongressperioder istället för tre som det är i nuläge. Kongressansvarig är Elisabeth Karlsson och hon har under det gångna året deltagit i flera möten inför kongressen NY FÖRENING PRO GLOBAL VÄRMLAND. En ny PRO förening har bildats i Värmland under 2017 och det är PRO Global Värmland. PRO Global Värmland kommer bland annat att hjälpa till i arbetet med att påverka Sveriges politik för global utveckling och internationellt samarbete samt bidra till kunskaps- och kapacitetutveckling i internationella frågor. Vidare att skapa kontakt med äldre och deras organisationer i andra länder. PRO Värmland hälsar den nya föreningen välkommen och önskar den lycka till i sitt arbete!

16 IT-GRUPPEN IT-Gruppen har under 2017 anordnat en Hjördiskurs i Torsby 10-11/4 och en Hemsideskurs i Karlstad 30-31/10. Under hösten har IT-gruppen inbjudit föreningarna i Värmland till träffar för att diskutera hemsida, Hjördis, E-post, samarbete mm. Träffarna genomfördes på följande datum och platser: 12/9 Hagfors, 14/9 Kristinehamn, 26/9 Kil, 9/10 Karlstad, 16/10 Arvika och sista träffen i Torsby den 17/10. Träffarna har varit bra och lärorika för både IT-gruppen och föreningarna. Många bra diskussioner kring IT och samarbete. Gruppen informerade bl.a om det nya e-postsystemet och Office365 som alla PRO-föreningar fick tillgång till fr.om. 1juli En viktig uppgift som IT-gruppen har är att få igång de föreningar som inte har startat upp sin hemsida eftersom det är en bra kanal för föreningen att nå ut till sina medlemmar med information mm. E-posten är också något vi pratade mycket om på träffarna. IT-gruppen består av: Margita Hultgren, PRO Vålberg och Elisabeth Karlsson, anställd på PRO Värmland. STUDIEKOMMITTÉN En av PRO Värmlands viktigaste uppgifter är att utbilda de förtroendevalda på många områden. PRO är den enda pensionärsorganisation som har en egen folkhögskola för äldre och den finns i Gysinge. Vidare finns det en filial i Sollentuna. PRO Värmland har under 2017 haft ett antal medlemmar som har deltagit i studier och kurser på Gysinge vilket är glädjande. Det är även glädjande att distriktet i nuläge har möjlighet att ge ett ekonomiskt bidrag till föreningarna som har medlemmar som deltagit i utbildningar på Gysinge. PRO Värmlands kursverksamhet för 2017 har i stort sett genomförts som planerat. En 3 dagars utbildning för PRO föreningarnas styrelseledamöter har genomförts med gott resultat och med närmare 30-tal deltagare. Kursledare var Lisbeth Staaf Igelström, Ivar Linder och Stig Nordling. Utbildningar på Hjördis samt Hemsidan har genomförts under ledning av Elisabeth Karlsson och Margitha Hultgren. Många PRO föreningar har en mycket bra studieverksamhet med cirklar, föreläsningar och olika kultur arrangemang. Studiekommittén som består av Ulla Krook Wackelin, Ally Andersson och Ene-Lee Johansson har haft ett flertal möten under Följande kurser/konferenser har genomförts 2017: Medlems- och kontaktombudskurs 4 april Arvika - 21 deltagare. Medlems- och kontaktombudskurs 5 april Forshaga 37 deltagare. Hjördiskurs april Torsby 7 deltagare. LPR-kurs 18 april Karlstad 6 deltagare. Styrelsekurs 19/4 22/5 7/9 Forshaga 26 deltagare. Kurs Välfärdsteknik 20/4 Forshaga 26 deltagare.

17 Ordförandeträff 19/9 Forshaga 56 deltagare. Hemsideskurs 30-31/10 Karlstad 7 deltagare. Trippelskrapskonferens 22/11 Forshaga 20 deltagare. ORDFÖRANDEKONFERENS. Den 19 september genomförde PRO Värmland en ordförandekonferens och inbjudna att delta var riksdagsledamöterna Mikael Dahlqvist (s) och Christian Holm (m) som skulle informera om vad de gör, vad de gjort samt vad de tänker göra för de äldre i dagens samhälle. Tyvärr blev det kvittningsförbud denna dag i riksdagen så de kunde inte medverka. Istället informerade Rolf Axelsson som är ansvarig för medlemsvärvning om det aktuella läget på området. Vidare talade han om vad föreningarna kan göra för att värva fler medlemmar samt få dem att vilja fortsätta vara medlemmar i PRO Värmland. Lisbeth Staaf Igelström informerade om PRO:s kongress som äger rum den juni samt om de kommande valen Gruppdiskussioner hölls om PRO Värmlands verksamhet mm. TEMADAG Vi har under året haft en Temadag under rubriken Bättre tänka efter före den 9 oktober i Forshaga Folkets Hus. Den genomförs tillsammans med SKPF och i år hade även RPG och SPF Seniorerna inbjudits. Gerd Klang, PRO presenterade projektet Bättre tänka efter före, Landstingsdirektör Gunilla Andersson informerade om Landstingsfrågor, Gerd Klang och Meta Lindqvist pratade krishantering och krisberedskap. Det var 25 deltagare från PRO, 18 deltagare från SKPF, 7 deltagare från RPG och 3 deltagare från SPF Seniorerna. Totalt 53 deltagare. Dagen var informativ och givande. RESOR PRO Värmland har avtal med både Viking Line och Birka och det är många PRO föreningar som reser till Åland varje år. Både Viking Line och Birka har under 2017 inbjudit till avtalsresor där informations ges till föreningarnas reseansvariga om vilket reseutbud respektive företag har. Den augusti genomfördes Viking Lines avtalsresa med ett drygt 20 tal deltagare. Den 2-3 oktober genomförde Birka sin avtalsresa och då deltog drygt 40 PROare från Värmland. Lisbeth Staaf Igelström var ansvarig vid båda dessa avtalsresor. Den 14 september inbjöd Viking Line till ett frukostmöte i Karlstad och där PRO Värmland var representerad av Ulla Krook Wackelin. Den 23 augusti anordnade PRO Värmland en bussresa till Uddevalla i samband med PRO vetarnas regionfinal. PRO Värmlands styrelse är reseansvariga och distriktet anordnar inga resor förutom vid speciella tillfällen. PRO Värmland har på sin hemsida lagt ut en rubrik med Aktuella resor där föreningarna kan lägga in information om sina resor.

18 Lite bilder från 2017 års verksamhet: Årsmötet 2017 Jubileumstårta vid Höstmötet 2017 PROmenaden 18 maj Vila efter PROmenaden IT-träff Hemsideskurs Planeringskonf. Vinter utanför distriktsexp.

19 SLUTORD. PRO Värmland har under 2017 haft en omfattande och bra verksamhet. Det mesta av den planerade verksamheten har genomfört och det har även tillkommit andra arrangemang. Studieverksamheten inom PRO Värmland har varit bra och ett stort antal kurser, cirklar, föreläsningar, temadagar samt kulturarrangemang har genomförts. PRO:s 75 års jubileum har uppmärksammats både på distriktsnivå och ute i ett flertal föreningar. Vidare genomfördes PROmenaden i ett strålande väder på Frykstahöjden i Kil och blev mycket uppskattad av de närmare 200 deltagarna. Samarbetet med de övriga pensionärsorganisationerna har varit bra under det gångna året och tillsammans genomfördes en pensionärsmässa på CCC i Karlstad med trevlig underhållning, bra föreläsningar många utställare och ett stort antal besökare. PRO Värmlands styrelse framför ett stort tack till alla som arbetar för att utveckla vår verksamhet till gagn för PRO Värmlands medlemmar. Vi tackar PRO Riksorganisation, våra granndistrikt, ABF, övriga pensionärsorganisationer i länet och andra samarbetspartner för ett mycket gott samarbete under Ett speciellt tack till PRO Värmlands personal Elisabeth Karlsson för den mycket bra och fina servicen som bidragit till att all verksamhet har fungerat mycket bra 2017 liksom alla andra år! Tack alla! Lisbeth Staaf Igelström Ordförande Ivar Linder Kassör Stig Nordling Sekreterare Thorsten Born Vice ordförande Ulla Krook Wackelin Studieorganisatör Mats Eriksson Ledamot Rolf Axelsson Ledamot

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2016.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2016. VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2016. DISTRIKTSSTYRELSEN Ordinarie: Karlstad-Handels Ordförande Thorsten Born Hammarö Vice Ordförande Ivar Linder

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2015.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2015. VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2015. DISTRIKTSSTYRELSEN Ordinarie: Karlstad-Handels Ordförande Lillemor Johansson Hammarö Vice Ordförande Ivar

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2014.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2014. VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2014. DISTRIKTSSTYRELSEN Ordinarie: Lisbeth Staaf-Igelström Karlstad-Handels Ordförande Lillemor Johansson Hammarö

Läs mer

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018.

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018. 1 Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND 2018. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018. Erbjuda gemenskap, aktiviteter och trevlig samvaro för våra medlemmar. Arbeta för förbättrade levnadsförhållanden

Läs mer

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019.

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019. 1 Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND 2019. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019. Erbjuda gemenskap, aktiviteter och trevlig samvaro för våra medlemmar. Arbeta för förbättrade levnadsförhållanden

Läs mer

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus.

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. 1 Årsmötets öppnande Ordf. Barbro Ekberg hälsade alla hjärtligt välkomna till årsmötet. Hon hälsade även representanterna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017.

VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017. 1 VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017. PRO är en vital folkrörelse som bildades den 1 mars 1942, vilket innebär att 2017 kan PRO fira 75 års jubileum. Riksorganisationen kommer att anordna fyra stora arrangemang

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016.

VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016. VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016. PRO är en vital folkrörelse som bildades 1942 och som idag har drygt 400 000 medlemmar i Sverige och PRO Värmland har nästan 17 000 medlemmar fördelade på 63 föreningar.

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn.

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn. 1 PRO Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Styrelsen har bestått av Carl-Eric Thörngren, ordförande Eivor Johansson, kassör Lars-Erik Nyström, sekreterare Åke Swahn, vice ordförande, studieorganisatör

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med PRO Forshaga den 8 februari 2018 kl Lokal: Forshaga Folkets Hus

Protokoll fört vid årsmöte med PRO Forshaga den 8 februari 2018 kl Lokal: Forshaga Folkets Hus 1 Protokoll fört vid årsmöte med PRO Forshaga den 8 februari 2018 kl 14.00. Lokal: Forshaga Folkets Hus 1. Årsmötets öppnande Ordförande Lennart Andersson hälsade deltagarna välkomna till årsmötet samt

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med PRO Forshaga den 11 februari 2016 kl. 14:00. Lokal: Forshaga Folkets Hus.

Protokoll fört vid årsmöte med PRO Forshaga den 11 februari 2016 kl. 14:00. Lokal: Forshaga Folkets Hus. Protokoll fört vid årsmöte med PRO Forshaga den 11 februari 2016 kl. 14:00. Lokal: Forshaga Folkets Hus. 1 Årsmötets öppnande Ordförande Lennart Andersson hälsade alla hjärtligt välkomna till årsmötet.

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 9 februari Lokal: Åsbacka Servicehus - Matsalen.

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 9 februari Lokal: Åsbacka Servicehus - Matsalen. Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 9 februari 2016. Lokal: Åsbacka Servicehus - Matsalen. 1 Årsmötets öppnande Ordf. Barbro Ekberg hälsade alla hjärtligt välkomna till årsmötet. Hon hälsade även

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Välkommen till kurser och konferenser våren 2016 Som förtroendevald eller tilltänkt förtroendevald inbjuds du till ett antal kurser och konferenser som vi

Läs mer

Brodalen. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013

Brodalen. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013 Brodalen Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013 Styrelsen för Brodalens PRO-förening avger härmed följande verksamhetsberättelse för 2013 Medlemmar Antal medlemmar 2013-12 -31, 225 10 nya

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 2011 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2017 Vi har nu avverkat en fantastisk studievår och närmar oss nu en solig och skön sommar. Sommaren ska vi

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

KARLSTAD CENTRUM PROGRAM Dina förmåner som medlem

KARLSTAD CENTRUM PROGRAM Dina förmåner som medlem KARLSTAD CENTRUM PROGRAM 2019 Dina förmåner som medlem Rätt att delta i vår förenings samtliga aktiviteter Tidningen Pensionären - 9 nummer PRO Mervärde rabatter Rabatt på SJ och Ålandsfärjorna Försäkringar

Läs mer

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015 Verksamhetsplan och budget 2016 PRO Jämtlands län Box 377, Krondikesvägen 93 831 25 Östersund Tel: 063-137600 e-post:pro@jamtlands-lan.pro.se Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013, del 1

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013, del 1 Frösön VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013, del 1 Styrelsen för SPF Frösön får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2013. STYRELSE OCH FÖRTROENDEVALDA Ordförande Ingrid Borgström Vice ordförande

Läs mer

Medlemsvärvning & Medlemsvård

Medlemsvärvning & Medlemsvård Medlemsvärvning & Medlemsvård En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

Verksamhetsberättelse för PRO Tullinge 2016

Verksamhetsberättelse för PRO Tullinge 2016 Verksamhetsberättelse för PRO Tullinge 2016 Styrelsen för PRO i Tullinge överlämnar härmed verksamhetsberättelsen för 2016 till årsmötet. Föreningens medlemmar Föreningen hade vid årets början 474 medlemmar

Läs mer

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Malmö 2014-12-17 Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Välkomna till årsmöte torsdagen den 26 mars 2015 med början kl. 09.30 på Sommarlust

Läs mer

Protokoll fört vid PRO:s årsmöte

Protokoll fört vid PRO:s årsmöte Protokoll fört vid PRO:s årsmöte 2015-02-25 Ca 130 närvarande i Folkets Hus i Nynäshamn 1. Parentation, och Årsmötets öppnande Ordförande Whille Karlsson började med att tända ett ljus för minnesstund

Läs mer

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl !

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl ! Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Eslöv 2017-12-15 Kallelse till distriktets årsmöte 2018-03-21 Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl. 09.30 på Medborgarhuset

Läs mer

AKTUELLT FÖRENINGARNA

AKTUELLT FÖRENINGARNA AKTUELLT FÖRENINGARNA KURSER 1. Hemsidan - återträff IKT-kommittén bjuder till en återträff - en inspirationsdag - den 22 november. Viktigt att hemsidan hålls uppdaterad, den är ett av våra ansikten utåt.

Läs mer

Årsmötesprotokoll, i Vrena Församlingshem (SPF Seniorerna Stigtomta-Vrenabygden, org.nr )

Årsmötesprotokoll, i Vrena Församlingshem (SPF Seniorerna Stigtomta-Vrenabygden, org.nr ) Stigtomta-Vrenabygden http://www.spfseniorerna.se/distrikt/sormland/foreningslista/stigtomta-vrenabygden Årsmötesprotokoll, 2017-02-20 i Vrena Församlingshem (SPF Seniorerna Stigtomta-Vrenabygden, org.nr.

Läs mer

Föreningar och ombud enligt bifogad röstlängd Hedersledamöter Åke Nordmark, Orvar Grundström VFF:s styrelse Revisor Börje Rundqvist Särskilt inbjudna

Föreningar och ombud enligt bifogad röstlängd Hedersledamöter Åke Nordmark, Orvar Grundström VFF:s styrelse Revisor Börje Rundqvist Särskilt inbjudna Protokoll fört vid Värmlands Fotbollförbunds årsmöte 2003 Dag och tid: Söndagen den 2 mars 2003, kl. 10.00 Plats: Värmlands Museum, Karlstad Närvarande: Föreningar och ombud enligt bifogad röstlängd Hedersledamöter

Läs mer

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Välkommen till kurser och konferenser våren 2017 Vi går nu in i ett nytt år, 2017, och det är nu tid att se över vilka utbildningar som ni behöver att erbjuda

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för Nordmalings PRO-förening 1 januari 31 december 2014 Styrelse Ordförande Vice ordförande Studieorganisatör Sekreterare Kassör Övriga ledamöter Suppleanter:

Läs mer

50 år. En tillbakablick på det första halvseklet

50 år. En tillbakablick på det första halvseklet 50 år 1967 2017 En tillbakablick på det första halvseklet Det hela började den 10 december 1966 på Charlies café i Gravarne. På initiativet av Bohus-Norra Älvsborgs PRO-distrikt och medverkan av ABF-distriktet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 PRO Samorganisation Västerås PRO Samorganisation i Västerås Inledning Samorganisationens roll är att vara samordnare för Västerås 14 PRO föreningar. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018 PRO UPPSALA LÄN Kurser och aktiviteter 2018 Vi är ett starkt distrikt och vi ska bli ännu bättre. Därför behåller vi stipendium även under 2018 för förtroendevalda och ledare som deltar i Gysinge Folkhögskolas

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Dövas Förening i Kristianstad med omnejd Bildad den 12 mars 1950-1 - ÅRSBERÄTTELSE Styrelsen för Dövas Förening i Kristianstad med omnejd får härmed avgiva sin berättelse över

Läs mer

DOMSJÖ S-FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

DOMSJÖ S-FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 DOMSJÖ S-FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 STYRELSEN Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamöter Ersättare Britt Westman Jan-Erik Juhlin Stefan Dahl Torsten Nyman Birgith Mårtenzon Ulla Grundberg

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2012

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2012 2012 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 1 Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 PRO arbetar utifrån det handlingsprogram som antogs av kongressen 2015. År 2016 är det år då vi fortsätter att utveckla organisationen

Läs mer

Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2013. Ordförande Eda Anderson Sköns Södra. v. ordförande Sigbritt Hedlund Haverö

Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2013. Ordförande Eda Anderson Sköns Södra. v. ordförande Sigbritt Hedlund Haverö Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2013. Styrelsen Ordförande Sköns Södra v. ordförande Sigbritt Hedlund Haverö Kassör Bengt Axelsson Timrå Sekreterare

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Styrelsen har under verksamhetsåret haft 9 protokollförda sammanträden.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Styrelsen har under verksamhetsåret haft 9 protokollförda sammanträden. 1 PRO Tierp VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013. Styrelse Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare 47 2013-0515 Studieorganisatör, Reseansv. och Webbansvarig Gert Berlin Per Axelsson Eivor Johansson Ingbritt

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-01-29. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-01-29. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www. Datumplan för 2015 Stockholms län Skapad:2015-01-29 Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.pro/stockholm Var observant på datum för revideringar. Innehåll Sid 2 Distriktets

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1/1-31/ SPF Seniorerna 485 Björken

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1/1-31/ SPF Seniorerna 485 Björken 1 485 Björken VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1/1-31/12 2017 SPF Seniorerna 485 Björken Organisationsnummer 817605-4891 2 Verksamhetsberättelse 2017 för SPF Seniorerna 485 Björken Medlemsantal enligt statistikrapport

Läs mer

Här kommer inbjudan till vårens distriktskurser 29 januari -- 7 maj 2019! Kontakta din studieorganisatör för deltagande i kurs!

Här kommer inbjudan till vårens distriktskurser 29 januari -- 7 maj 2019! Kontakta din studieorganisatör för deltagande i kurs! Trollhättan 13 december 2018 Till PRO-föreningarna Studieorganisatören i föreningen Kommittéordföranden (5) i distriktet Här kommer inbjudan till vårens distriktskurser 29 januari -- 7 maj 2019! Kontakta

Läs mer

6 sept IT-kurs Trollhättan FH

6 sept IT-kurs Trollhättan FH OBS! KONTAKTA DIN STUDIEORGANISATÖR FÖR DELTAGANDE I KURS! STUDIEORGANISATÖREN GÖR SEDAN ANMÄLAN! 6 sept IT-kurs Trollhättan FH Målgrupp IT Informations och webbansvariga i föreningarna. Kursledare Lisbeth

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND 2 Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2018 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014. Styrelsen. Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014

Verksamhetsberättelse 2014. Styrelsen. Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014 Styrelsen Ordförande Eda Anderson Sköns Södra v. ordförande Sigbritt Hedlund Haverö Kassör Britta Pettersson

Läs mer

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna.

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna. Verksamhetsplan för 2017 Samorganisationens uppgift enligt 5 MOM 1 I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SPF SENIORERNA SKÄRHOLMEN 2016

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SPF SENIORERNA SKÄRHOLMEN 2016 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SPF SENIORERNA SKÄRHOLMEN 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2016 STYRELSEN har under året haft följande sammansättning: Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamöter Medlemssekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet Verksamhetsplan 2016-2017 SPF Seniorerna Bohusdistriktet 1 Mål och inriktning 2016-2017 Vår verksamhetsplan tar utgångspunkt i Mål och Riktlinjer för kongressperioden 2015-2017 som beslöts av SPF Seniorernas

Läs mer

Styrelseprotokoll nr

Styrelseprotokoll nr Styrelseprotokoll nr 3-2017 Extra sammanträde Sammanträdesdatum 2017-03-03 Plats Soft Center, Ronneby Tid Klockan 09.00 10.30 Närvarande, styrelsen Kjell GG Johansson ordförande Birgitta Sjölin Johansson

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Välkomna till årsmöte torsdagen den 11 april 2019 med början kl på Kockum Fritid i Malmö. Fika serveras från kl !

Välkomna till årsmöte torsdagen den 11 april 2019 med början kl på Kockum Fritid i Malmö. Fika serveras från kl ! Till PRO Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper. Distriktets styrelse, revisorer och valberedning. Eslöv 2018-11-29 Kallelse till distriktets årsmöte 2019-04-11 Välkomna till årsmöte torsdagen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2016 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014 2014 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande - studieorganisatör Vice ordförande - pressombud Kassör Sekreterare - IT / webbansvarig Styrelseledamot

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Kallelse till distriktsårskonferensen 2016

Kallelse till distriktsårskonferensen 2016 Kallelse till distriktsårskonferensen 2016 Vänsterpartiet Värmland Karlstad den 16 december 2015 Till Partiföreningarna Distriktets valberedning och revisorer Landstingsgruppen Länets riksdags- och partistyrelseledamöter

Läs mer

Distriktets verksamhetsplan

Distriktets verksamhetsplan Distriktets verksamhetsplan 2014 2013-08-12 Distrikten MOM 1 Verksamhet Distrikten omfattar föreningar och samorganisationer inom områden som fastställs av riksorganisationens styrelse. Distrikten har

Läs mer

DET SKA VARA ROLIGT OCH MENINGSFYLLT ATT VARA MEDLEM I SPF

DET SKA VARA ROLIGT OCH MENINGSFYLLT ATT VARA MEDLEM I SPF VERKSAMHETSPLAN 2015, SPF Distrikt Halland Detta dokument är ett av våra många verktyg för distriktets årsaktiviteter. Innehåller utbildningar, aktiviteter, sammankomster, föreläsningar, seminarier. Vår

Läs mer

PRO YTTERHOGDAL Protokoll 6/18. Protokoll fört vid medlemsmöte den 4 oktober 2018 kl 13.00

PRO YTTERHOGDAL Protokoll 6/18. Protokoll fört vid medlemsmöte den 4 oktober 2018 kl 13.00 PRO YTTERHOGDAL Protokoll 6/18 Protokoll fört vid medlemsmöte den 4 oktober 2018 kl 13.00 på Trollbacken. 1. Öppnande och fastställande av dagordning Ordförande Göran Andersson hälsade de 32 medlemmarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 5-- -- 5--3 Målbeskrivning Länsföreningen Halland HjärtLung har till målsättning att arbeta för de hjärt-och lungsjukas intressen genom kärnverksamheterna - opinionsbildning, livsstilsförändring

Läs mer

GULDKLUBBEN

GULDKLUBBEN GULDKLUBBEN 2008-03-15 Guldklubbens medlemmar inbjudes härmed till årsmöte lördag 15 mars 2008 kl 10.00 i Hansa Utbildnings lokaler, Bredgatan 4, Visby. PROGRAM 10.00-10.15 Samling, kaffe och bulle 10.20

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Midsommar Garphyttan 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014/2015. Kultisgänget Örebro Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sida 1

Midsommar Garphyttan 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014/2015. Kultisgänget Örebro Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sida 1 Midsommar Garphyttan 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014/2015 Kultisgänget Örebro Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sida 1 Årsmöte torsdagen den 8 oktober 2014 i samband med dansen. Plats: Södermalmshemmet Dagordning:

Läs mer

GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 GENOMFÖRD PRO KURSER OCH AKTIVITETER 2016

GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 GENOMFÖRD PRO KURSER OCH AKTIVITETER 2016 GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 ABF Inspirationsdag för dataledare Plats: Missionskyrkan Målgrupp: Alla Dataledare PRO Uppsala Län 26 januari Kursledning: Gunnel Eriksson ABF, Gunder Brandell

Läs mer

Till samtliga kommer här på e-post kursprogram för hösten 2018! Kurserna kommer även läggas in på distriktets hemsida.

Till samtliga kommer här på e-post kursprogram för hösten 2018! Kurserna kommer även läggas in på distriktets hemsida. Trollhättan 11 juni 2018 Till PRO-föreningarna Studieorganisatören i föreningen Kommittéordföranden (5) i distriktet Hej allesammans!! Till samtliga kommer här på e-post kursprogram för hösten 2018! Kurserna

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 26 januari 2018

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 26 januari 2018 Antal närvarande medlemmar: 49 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Barbro

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND 2012 Styrelse och ombudsförteckning. Styrelsen Jan-Olav Lindberg tom 120514 Stig-Axel Nilsson, Kassör, Sekr. Siv Fotmeijer-Jovanovic, Vice Ordf.

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening Verksamhetsberättelse 2011 Domsjö S Förening Årsmötets dagordning 1. Mötets öppnande ordförande ger ordet till kvällens gäst Håkan Olsson. 2. Årsmötets utlysning. 3. In memorian/parentation 4. Fastställande

Läs mer

SPF Seniorerna Vikbolandet

SPF Seniorerna Vikbolandet SPF Seniorerna Vikbolandet Protokoll fört vid årsmötesförhandlingar den 22 februari 2017 kl. 14.00 i Östra Husby bygdegård Ordföranden Monica Helgesson hälsade de drygt 140 närvarande medlemmarna välkomna

Läs mer

Årsmöte med SPF Seniorerna Svenljunga onsdagen den 1 febr i Örsåsgården.

Årsmöte med SPF Seniorerna Svenljunga onsdagen den 1 febr i Örsåsgården. Årsmöte med SPF Seniorerna Svenljunga onsdagen den 1 febr. 2017 i Örsåsgården. 1 Ordföranden Karl-Erik Johansson öppnade mötet med att hälsa alla medlemmar välkomna. 2 Mötet inleddes med en minnesstund

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 för PRO Älta Medlemsantalet var 203 personer den 31 dec 2017, varav 129 kvinnor och 74 män. Årsmötet hölls den 21 februari

Verksamhetsberättelse 2017 för PRO Älta Medlemsantalet var 203 personer den 31 dec 2017, varav 129 kvinnor och 74 män. Årsmötet hölls den 21 februari Verksamhetsberättelse 2017 för PRO Älta Medlemsantalet var 203 personer den 31 dec 2017, varav 129 kvinnor och 74 män. Årsmötet hölls den 21 februari i Älta Kulturknut. Styrelsemedlemmar efter årsmötet

Läs mer

Välkomna till höstmöte torsdagen den 8 november 2018 med början kl på Kockums Fritid i Malmö. Fika serveras från kl !

Välkomna till höstmöte torsdagen den 8 november 2018 med början kl på Kockums Fritid i Malmö. Fika serveras från kl ! Eslöv 2018-08-31 Kallelse till distriktets höstmöte 2018-11-08 Välkomna till höstmöte torsdagen den 8 november 2018 med början kl. 09.30 på Kockums Fritid i Malmö. Fika serveras från kl. 08.45! Höstmötet

Läs mer

Länsföreningen Jönköping HjärtLung

Länsföreningen Jönköping HjärtLung Länsföreningen Jönköping HjärtLung ÅRSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Länsföreningen Jönköping HjärtLung lämnar här berättelse för verksamhetsåret 2016 Styrelsen Ordförande Yvonne Johansson Värnamo Vice

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte för SPF Seniorerna Orsa 26 februari 2018 kl i Orsa -Skattunge Hembygdsgård.

Protokoll fört vid årsmöte för SPF Seniorerna Orsa 26 februari 2018 kl i Orsa -Skattunge Hembygdsgård. SPFSeniorerna Orsa Protokoll fört vid årsmöte för SPF Seniorerna Orsa 26 februari 2018 kl.15.00 i Orsa -Skattunge Hembygdsgård. 1 Årsmötets öppnande. Parentation. Ordförande Bernt Westerhagen hälsade ca

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-05-06. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-05-06. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www. Datumplan för 2015 Stockholms län Skapad:2015-05-06 Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.pro/stockholm Var observant på datum för revideringar. Innehåll Sid 2 Distriktets

Läs mer

Protokoll fört vid Höstmöte med Samorganisationen i Västerås Datum: Plats: Viking Line kryssning m/s Cinderella

Protokoll fört vid Höstmöte med Samorganisationen i Västerås Datum: Plats: Viking Line kryssning m/s Cinderella Protokoll fört vid Höstmöte med Samorganisationen i Västerås Datum: 2018-10-28--29 Plats: Viking Line kryssning m/s Cinderella Söndag 28 okt, start kl. 16.30 Ordförande Owen Olofsson hälsade alla välkomna.

Läs mer

Resultat Ulleboulen 2018.

Resultat Ulleboulen 2018. Resultat Ulleboulen 2018. A-Final. Placer. 1 38 Bertil Eriksson o Mats Norberg Kil 2 51 Kenneth Bogelid o Lars Åhslund Torsby 3 46 Arne Svensson/Knut Jonsson Ks.Va 4 16 Gunnar Skoglund o Maj-Britt Bergman

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019 Välkommen till kurser och konferenser våren 2019 Vi har nu lämnat en bra och framgångsrik studiehöst bakom oss. Vi har kommit en bra bit på vägen när det

Läs mer

Kurser o samlingar 2017

Kurser o samlingar 2017 Kurser o samlingar 2017 01. Hjördis erfarenhetsutbyte 25 januari Målgrupp: Hjördisansvariga Medverkande: Anne-Lie Fröberg PRO Riks, Eivor Johansson 02. Samorganisationer och samrådsgrupper 26 januari Diskussion

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017 Antal närvarande medlemmar: 55 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Genadi

Läs mer

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn Bodekull Karlshamn Program 2018 SPF Bodekull i Karlshamn SPF Bodekull i Karlshamn är en ideell förening som är öppen för alla pensionärer. Den är helt opolitisk, religiöst neutral och vill ta vara på pensionärernas

Läs mer

Årsmöteshandlingar PRO LINDSDAL. År 2016

Årsmöteshandlingar PRO LINDSDAL. År 2016 Årsmöteshandlingar PRO LINDSDAL År 2016 PRO Lindsdal http://www.pro.se/lindsdal lindsdal@pro.se Program vid PRO Lindsdals ÅRSMÖTE Tisdagen den 16 februari 2016 i Lindsdals Folkets Hus Mötet öppnas: ÅRSMÖTESFÖRHANDLINGAR

Läs mer

SPF Seniorerna Vikbolandet

SPF Seniorerna Vikbolandet SPF Seniorerna Vikbolandet Protokoll fört vid årsmötesförhandlingar den 21 februari 2018 kl. 14.00 i Östra Husby bygdegård Ordföranden Lars Andersson hälsade de drygt 130 närvarande medlemmarna välkomna

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Fålhagen. Årsmötesprotokoll 1(5)

Fålhagen. Årsmötesprotokoll 1(5) Årsmötesprotokoll 1(5) 2017-03-16 Årsmötet ägde rum i lokalen Storgatan 11. Närvarande 50 medlemmar och två gäster. 1 Årsmötet inleddes med parentation för att hedra minnet av under året avlidna medlemmar

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

PRO Samorganisation Örebro. Verksamhetsberättelse 2014

PRO Samorganisation Örebro. Verksamhetsberättelse 2014 PRO Samorganisation Örebro Verksamhetsberättelse 2014 PRO Samorganisation i Örebro kommun Verksamhetsberättelse för 2014 Styrelsens sammansättning efter årsmötet 27 mars 2014 Ordinarie Ing-Britt Claesson

Läs mer

PRO NORRA ÄLVSBORGS DISTRIKT. Verksamhetsplan. och. Budget.

PRO NORRA ÄLVSBORGS DISTRIKT. Verksamhetsplan. och. Budget. PRO NORRA ÄLVSBORGS DISTRIKT Verksamhetsplan och Budget 2019 www.norraalvsborg.pro.se Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2019 Vid kongressen 2018 antogs ett nytt handlingsprogram och nya

Läs mer

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag)

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) Stockholms län Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) PRO 1 PRO 2 Totalt 16 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO Stockholms

Läs mer

Protokoll fört vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte 12/8 2017

Protokoll fört vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte 12/8 2017 1 Protokoll fört vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte 12/8 2017 Plats: Berättarladan, Rottneros Närvarande: ett drygt hundratal av sällskapets medlemmar, ordf. Eva Eriksson, sittande ordf. Susanne Nyman,

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Möteshandlingar för årsmöte 2019 i SPF Seniorerna Forshaga Ullerud

Möteshandlingar för årsmöte 2019 i SPF Seniorerna Forshaga Ullerud Möteshandlingar för årsmöte 2019 i SPF Seniorerna Forshaga Ullerud Tid Tisdagen den 22 februari 2019 kl 1400 Plats Hvilan, Forshaga Dagordning Pkt Ämne Anm, styrelsens förslag 1 Årsmötet öppnas, dagordning

Läs mer

DE 30 ÅREN: 1984 (4 april) bildades SPRF Blekinge som självständig organisation och fr om 1986 som SPF-ORGANISATION (SPF Blekinge distrikt)

DE 30 ÅREN: 1984 (4 april) bildades SPRF Blekinge som självständig organisation och fr om 1986 som SPF-ORGANISATION (SPF Blekinge distrikt) DE 30 ÅREN: 1984 (4 april) bildades SPRF Blekinge som självständig organisation och fr om 1986 som SPF-ORGANISATION (SPF Blekinge distrikt) 1987 I samband med distriktsstämman gjordes bl.a.följande uttalande:

Läs mer

Sedvanliga handlingar kommer att tillsändas anmälda deltagare före årsmötet. Välkomna!

Sedvanliga handlingar kommer att tillsändas anmälda deltagare före årsmötet. Välkomna! Till PRO-föreningar och Samorganisationer Jönköping 2018-12-18 INBJUDAN TILL DISTRIKTSÅRSMÖTE Distriktets ÅRSMÖTE kommer att hållas måndagen den 25 mars 2019 i Ädelfors Folkhögskola, Holsbybrunn. Vi börjar

Läs mer