Fiery Color Server. Ordlista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fiery Color Server. Ordlista"

Transkript

1 Fiery Color Server Ordlista

2 2007 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt januari 2007

3 ORDLISTA 5 ORDLISTA Den här ordlistan innehåller några begrepp som är specifika för denna bransch. Eventuellt förekommer dessa termer inte som direkta referenser i din uppsättning av dokument. Termen skrivarserver hänvisar till EFI:s styrenhet som bearbetar jobb åt din utskriftsenhet. A absolut färgmappning En färgrenderingsstil som är avsedd för användning när färgprecisionen är ytterst viktig. Färger som inte kan skrivas ut mappas till närmast skrivbara färger. Absolut färgmappning ger bäst resultat när det gäller att bevara mättnaden av visade färger. additiv färgmodell Ett system i vilket färger produceras genom att man kombinerar rött, grönt och blått ljus (de additiva primärfärgerna). En RGB-videomonitor är baserad på en additiv färgmodell. additiva primärfärger Rött, grönt och blått ljus används i additiva färgsystem. När de blandas samman i rätt mängder producerar dessa ljusfärger vitt. anpassat färgsystem Ett system med namngivna färgprov som kan matchas vid tryckning med dekorfärger eller uppskattas med hjälp av processfärger. PANTONE och TruMatch är exempel på anpassade färgsystem. anpassat sidformat Ett av användaren definierat sidformat som används för utskrift. Anpassade format definieras i skrivardrivrutinen. AppleTalk Nätverkskommunikationsprotokoll som utformats av Apple Computer, Inc. arbetsflöde Den sökväg ett utskriftsjobb följer från skapandet till destination. Ett arbetsflöde startar eventuellt med att en RGB-skan importeras till klientarbetsstationen och öppnas på skrivbordet i ett bildbehandlingsprogram, som Adobe Photoshop. Efter att den skannade bilden justerats utvärderas den på en färgprovtryckningsenhet för slutgiltig utskrift/tryckning på samma enhet eller på en tryckpress.

4 ORDLISTA 6 arksignatur Vikta ark som ska beskäras och bindas för att skapa häften. Atlas PrintShop Mail-Fiery Version Ett variabelt datautskriftsprogram som stöder FreeForm, FreeForm 2 och PostScript. B bearbeta bestruken media Används utbytbart med termen RIP (rippa) för att beskriva bearbetningen av rasterbilder. Media som bestrukits för att förbättra utskriftskvaliteten. Bestrykningsmedlet gör det möjligt att skriva ut på mediet utan att tillåta betydande absorption av toner eller tryckfärg. Detta förhindrar suddiga resultat och brist på kontrast. bildskärmskorrektur En omsorgsfull färggranskning av ett jobb på bildskärmen. bitdjup Mängd information som används för varje pixel i en rasterbild. Svartvita bilder kräver bara en bit per pixel. Bilder i gråskala med 256 gråtoner kräver 8 bitar (eller 1 byte) per pixel. Bilder av fotografisk färgkvalitet kan kräva 24 bitar per pixel (RGB-bilder) eller 32 bitar per pixel (CMYK-bilder). bitmap (eller raster) En bild som består av små rutor som är arrangerade i ett rutsystem. Varje ruta i rutsystemet är en pixel. Antalet pixlar per tum definierar bitmapsupplösningen. Blandade media En funktion som medför att du kan skriva ut sidintervall på olika mediatyper. blödning En icke önskvärd effekt som inträffar när överflödiga tonermängder, eventuellt i kombination med vissa typer av papper, leder till att objekten i en bild sprider sig över de gränser som definierats i filen. BMP (bitmap) Ett grafiskt filformat som utarbetades av Microsoft och som är inbyggt i Windows operativsystem. buffra Skriva till en disk. Hänvisar till ett PostScript- eller PCL-utskriftsjobb som sparats till skrivarserverns hårddisk i förberedelse för bearbetning och utskrift.

5 ORDLISTA 7 C CIE Den internationella belysningskommissionen (förkortningen CIE betecknar dess franska namn Commission Internationale de l Eclairage ) är en organisation som uteslutande verkar för internationellt samarbete och utbyte av information mellan sina medlemsländer i alla frågor som rör vetenskapen och konsten bakom belysning. CIE utvecklade matematiska modeller för att kvantifiera ljuskällor, objekt och observatörer som en funktion av våglängd, vilket ledde till utvecklingen av en grundläggande färgrymd för att plotta färger. CIE-baserade färger (A, ABC, DEF, DEFG) Enhetsoberoende färgrymder som produceras genom färghantering utanför skrivarservern, till exempel av applikationsprogramvaror, operativsystem eller skrivardrivrutiner, och som tillämpas på användarens dator. CMS CMYK Se färghanteringssystem (CMS). En subtraktiv färgmodell som använder cyan, magenta, gult och svart (processfärger) och som används vid färgutskrift. En färgmodell som används för att skriva ut färger vid fyrfärgsutskrift. ColorWise Se ColorWise-färghantering. ColorWise-färghantering En ICC-definierad öppen färghanteringslösning. Lösningen utgör ett lättanvänt system som uppfyller behoven hos både tillfälliga och erfarna färghanteringsanvändare. CRD (Color Rendering Dictionary - färgrenderingsbibliotek) En funktion som bevarar bästa möjliga översättning av färg från en färgenhet till en annan. Ett färgrenderingsbibliotek används av färghanteringssystemet eller skrivarserverns PostScript-tolk vid konvertering av data mellan färgrymder. Skrivarservern innehåller flera färgrenderingsbibliotek som vart och ett ger en unik färgrenderingsstil. Creo VPS (Variable Print Specification) Ett variabelt språk för datautskrift.

6 ORDLISTA 8 D DCS (Desktop Color Separation) En datafilstandard som hjälper till att göra färgsepareringar med DTP-system. Fem filer skapas: fyra färgfiler (en vardera för C, M, Y och K) och en förhandsgranskningsfil i kompositfärg som innehåller färgbilden. DCS låter ett bildredigeringsprogram utföra färgseparering och skicka det vidare till slutgiltig utskrift med bevarad integritet. dekorfärg En färg som skrivs ut på sin egen separeringsplåt när separeringar angivits. En dekorfärg skrivs ut med en anpassad tryckfärg för den färgen, i motsats till processfärger som skrivs ut med en kombination av cyan, magenta, gult och svart. (Kallas även för en namngiven färg.) densitometer Ett instrument som ofta används inom den grafiska konstbranschen för att mäta densitet i enlighet med en angiven standard. desktop color separation Se DCS. DIC En japansk specifikationsstandard för separeringar, provtryck och färgutskrift. Direkt anslutning En utskriftsanslutning på skrivarservern som liknar Skrivarkö och Väntkö, förutom att jobb inte buffras till den direkta anslutning. Jobben skrivs ut först när skrivarservern accepterar data. DNS (domännamnssystem) En uppsättning protokoll och tjänster på ett TCP/IP-nätverk som använder en distribuerad databas för att översätta namnen på nätverksnoder till IP-adresser. När DNS är aktiverat i ditt nätverk och på skrivarservern kan användare tillgå skrivarservern (till exempel för att använda WebTools) via dess DNS-namn i stället för dess IP-adress. dubbelriktad kommunikation Det sätt på vilket skrivardrivrutinen upptäcker alternativ som installerats på skrivarservern och utskriftsenheten. När skrivardrivrutinen används avfrågar användaren skrivarservern och skrivarservern uppdaterar skrivardrivrutinen med en lista över installerade alternativ. dubbelsidig Att skriva ut på båda sidor av ett papper.

7 ORDLISTA 9 E efterbehandling Behandling av utskrifter, bland annat genom att häfta ihop, vika, göra hål i eller samla ihop. Encapsulated PostScript (EPS) Ett PostScript-filformat som är utformat för att bäddas in i en annan PostScript-ström. enhetsberoende färger Färger som är direktkopplade till deras framställning på en utenhet. Färgvärden kartläggs direkt, eller via enkel konvertering, till appliceringen av enhetens färggivare, exempelvis mängden tryckfärg eller intensiteten av bildskärmsfosforer. Enhetsberoende färger regleras exakt efter en särskild enhet, men resultaten är eventuellt inte konsekventa mellan olika enheter. Exempel på enhetsberoende färgrymder är DeviceRGB, DeviceCMYK och DeviceGray. enhetsoberoende färger Färger som beskrivs med hjälp av en modell som är baserad på människans synförmåga i stället för att vara enhetsspecifik. Euroscale En europeisk specifikationsstandard för separeringar, provtryck och färgutskrift. F flexografi En tryckteknik som använder flexibla plåtar där bilden är upphöjd. Flexografi kan användas för att trycka på material som inte är platta, exempelvis burkar. flikutskrift Utskrift på flikar som används för att dela in avsnitten i en mapp/pärm. fosfor Material som används vid tillverkning av datorskärmar. Fosforer glöder och ger ifrån sig rött, grönt och blått ljus när de träffas av en elektronstråle vilket därmed skapar en bild. fotografisk rendering En färgrenderingsstil som bevarar tonförhållanden i bilder. Färger som inte kan skrivas ut mappas till skrivbara färger på ett sätt som bevarar skillnader i ljushet. Färgprecisionen uppoffras vid behov. fotosättare Rasterbaserad filmutenhet; en laserutenhet med hög upplösning som skriver ut bitmappad data på fotokänsligt papper eller film.

8 ORDLISTA 10 FreeForm En teknik för variabel datautskrift som fungerar tillsammans med utskriftslösningar för data från EFI. Med denna teknik behöver data som används många gånger under ett utskriftsjobb med variabeldata endast bearbetas en gång, vilket medför att utskriftsenheten kan köras i eller nära märkhastigheten. FreeForm 2 FreeForm 2 är en expandering av FreeForm-tekniken och medför att du kan fastställa sidvillkor och regler för utskrift av ett jobb som innehåller flera huvudmallssidor. Till skillnad från FreeForm, kräver FreeForm 2 ett utskriftsprogram för variabeldata som specifikt stöder FreeForm 2. fyrfärgsskrivare En utskriftsenhet som använder cyan, magenta, gul och svart tryckfärg eller toner. färggivare Tryckfärg, färgämne, toner, färg eller annat pigment som förändrar färgen av det medium på vilket det påförs. färgområde Olika färger. Ett enhetsfärgområde är det färgintervall som en utskriftsenhet kan producera. Ett bildfärgområde är en specifik bilds färgintervall. färghanteringssystem (CMS) System som används för att matcha färger över olika in-, display- och utenheter. färgkanal En enfärgsbild som kan redigeras oberoende av de andra färgkanalerna i en färgrymd, till exempel den röda kanalen i en RGB-bild. färgmappning Konverteringen av färgkoordinater från en enhets färgområde till en annan, vanligtvis åtföljd av algoritmer eller referenstabeller. färgrenderingsbibliotek Se CRD (Color Rendering Dictionary). färgrymd En modell för att representera färg när det gäller mätbara värden, till exempel mängden rött, grönt och blått i en bild. RGB- och CMYK-färgrymder motsvarar färgenheter (bildskärmar respektive skrivare). Andra färgrymder, som CIE Lab, baseras på matematiska modeller och är enhetsoberoende (det vill säga, de är inte baserade på en viss enhets färgrespons). Se färgområde.

9 ORDLISTA 11 färgseparering Processen att separera en färgbild in i färgkomponenterna för utskrift: cyan, magenta, gult och svart. Hänvisar även till de fyra filmark som är resultatet av processen av att separera en färgbild. förbrukningsmaterial Material som tryckfärg, toner, papper eller smörjmedel som måste fyllas på regelbundet för att skrivarenheten ska fungera korrekt. försättsblad En sida som skrivarservern skriver ut efter ett jobb. På försättsbladet sammanfattas information som bland annat användarens namn och antalet sidor. G gamma GCR Ett numeriskt värde som representerar förhållandet (gammakurvan) mellan in- och utvärdena hos en färgenhet. Om gamma är lika med 1 kartläggs invärdena exakt efter utvärdena. Se gray component replacement (gråkomponentersättning). GDI (Graphics Device Interface) Grafik- och displayteknologi som används av Windows-datorer. GDI-program förlitar sig på GDI (i stället för på PostScript-språket) för att skicka text och bilder till en utskriftsenhet. GIF (Graphics Interchange Format) En standard för bitmapsgrafik på upp till 256 färger som används för att posta fotografiska bilder på Internet- eller intranätsidor. Används sällan för professionell utskrift. Graphics Device Interface Se GDI. Graphics Interchange Format Se GIF. gravyr En tryckteknik som använder en etsad cylinder som har doppats i tryckfärg. Den tryckfärg som blir kvar i de etsade områdena appliceras på papperet. De cylinderytor som inte etsats utgör områden som inte trycks. Gray Component Replacement (GCR - gråkomponentsersättning) En metod för att förbättra svällningen av flytande tryckfärg och minska tryckfärgskostnaderna vid utskrift med processfärger. I områden med skugga, mellantoner och kvartstoner där alla tre processfärger (C, M, Y) överskriver reduceras dessa färgers grå komponenter och ersätts med svart.

10 ORDLISTA 12 H halvtoning En metod för att representera en ursprungsbild med kontinuerlig färgton med hjälp av ett mönster med prickar, linjer eller andra mönster. HSB HSL En färgmodell där varje färg representeras av sina nyans-, mättnads- och ljushetskomponenter; stöds av de allra flesta färgprogram. En färgmodell där varje färg representeras av sina nyans-, mättnads- och ljushetskomponenter. huvudmallselement Används till variabel datautskrift med variabelelement. Återanvändningsbara data som är gemensamma för ett dokuments kopior. I ICC-profil Ett färgprofilsformat av branschstandard som utvecklats av ICC (International Color Consortium) och som beskriver färgegenskaperna, inklusive färgområdet, hos en färgenhet baserat på skillnaderna mellan ett ideal och den aktuella enheten. Idealet tillhandahålls ofta av tillverkaren i form av en färgreferensfil. ICC-profiler har implementerats i Mac OS-datorer i ColorSync och i Windows-datorer i ICM (Image Color Matching). Skrivarserverns färghanteringssystem, ColorWise, stöder ICC-profiler. installerbart alternativ Ett alternativ som exempelvis en efterbehandlingsenhet för utskriftsenheten eller ett programvarualternativ för skrivarservern. När du har installerat en skrivardrivrutin kan du utnyttja de extrafunktioner som det installerbara alternativet medför. IP-adress En adress med 32 bitar i form av fyra nummer med vardera 8 bitar som separeras med punkter, till exempel: IP-adressen identifierar en dator, skrivarservern eller en nätverksserver på nätverket. IPP (Internet Printing Protocol) Ett nätverksprotokoll för utskrift över ett intranät eller Internet. IPX (Internetwork Packet Exchange) Ett dataöverföringsprotokoll som används mellan skrivarservern och NetWare-nätverk.

11 ORDLISTA 13 J jobb En fil bestående av PostScript- eller PCL-kommandon och -kommentarer som beskriver grafik, provbilder och text som bör visas på ett dokuments samtliga sidor och de skrivaralternativ som bör användas vid utskrift, till exempel media- eller efterbehandlingsalternativ. jobbmall En grupp skrivaralternativsinställningar som användare kan spara i Windowsskrivardrivrutinen och återanvända för andra jobb i framtiden. Windows-skrivardrivrutiner tillåter fler än en sparad jobbmall. Även om jobbmallar inte är tillgängliga med Mac OSskrivardrivrutiner kan användare spara den aktuella inställningsgruppen. JPEG Ett grafikfilformat som definierats av kommittén Joint Photographic Experts Group hos ISO (International Standards Organization). En standard för digital komprimering av grafisk stillbildsdata. K kalibrering Processen att justera de grundläggande inställningarna för en bildskärm, skrivare eller annan enhet till standardvärden för att garantera enhetliga, konsekventa resultat med tiden. Kalibrering bidrar till att säkerställa förutsägbara, konsekventa utskriftsresultat. kalibreringsmål (eller kalibreringsuppsättning) En uppsättning mått som beskriver vilka täthetsresultat som förväntas av en utskriftsenhet. Kalibreringsmålen förknippas med enhetens utmatningsprofil. komponent Ett element inom variabel datautskrift som text, grafik eller foto som skrivs ut på en sida. Konfigureringssida En lista med aktuella inställningar för skrivarserverns konfigurering, eller Inställning. Informationen på konfigureringssidan innefattar nätverksinställningar, mängd utrymme på hårddisken och standard skrivarinställningar. kontinuerlig färgton (contone) En fotografisk bild som innehåller övergångstoner från svart till vitt (som ett 35 mm OH-ark eller ett fotografi). Kontinuerliga färgtoner kan inte reproduceras i den formen för utskrift utan måste screenas för att bilden ska kunna översättas till prickar.

12 ORDLISTA 14 kontorsprogram Programvaror som ofta används för kontorsändamål, bland annat presentationer, kalkylblad och ordbehandlingsprogram. källfärgrymd Färgmiljön hos den ursprungliga källan för ett färgat element, inklusive skannerenheter och färgskärmar. källprofil En fil som används av ett färghanteringssystem för att bedöma egenskaperna hos de färgvärden som specificeras i en digital källbild. L Lab En enhetlig enhetsberoende färgrymd i vilken färger finns inom ett tredimensionellt rektangulärt koordinatsystem. De tre dimensionerna är ljushet (L), röd färg/grå färg (a) och gul färg/blå färg (b). (Kallas även L*a*b* och CIELab.) ljusstyrka Produktfärgens färgmättnad och ljushet. LPD (Line Printer Daemon) En tjänst som du kan aktivera på skrivarservern för att ta emot utskriftsjobb från UNIX-arbetsstationer. M media Det material på vilket ett jobb skrivs ut. medlemsutskrift Kräver att du anger ett giltigt kontonamn och lösenord (eller gruppnamn och lösenord) i skrivardrivrutinen innan jobbet kan skrivas ut. Administratören definierar medlemmar och grupper. metameri Fenomen där två färger som består av olika kombinationer av ljusvåglängder ser identiska ut under en viss ljuskälla, men eventuellt ser annorlunda ut under andra ljuskällor. Dessa färger kallas metamerer. moiré Ett icke önskvärt mönster i bilder som uppstår med halvtonsraster. Moiré kan orsakas av felaktig linjefrekvens i bildskärmarna, felaktig skärmvinkling, felaktig justering av halvtonsraster eller genom kombinationen av ett halvtonsraster med bildmönster.

13 ORDLISTA 15 N O P namngiven färg En färg som definieras i enlighet med ett anpassat färgsystem. Till exempel är PANTONE 107 C en namngiven färg. Kallas även för en dekorfärg. offsetlitografi Tryckning där tryckfärg överförs från tryckplåtar till en gummivals och sedan från vals till papper. Pageflex Persona-Fiery Version Ett variabelt innehållsdesignprogram som stödjer PPML och PostScript. Det använder PPML för att lagra och återanvända variabla dataelement. PANTONE-system Ett av det mest kända färgspecifikationssystemen som används av utformare och skrivare för att förmedla färg. Varje färgkarta, som är tillgänglig i bestruket, obestruket och mattbestruket, innehåller en färgserie som man kan hänvisa till baserat på tilldelad PANTONE-beteckning. PCL (Printer Control Language - sidbeskrivningsspråk) Ett sidbeskrivningsspråk som används för att avbilda sidan och kommunicera med program och utskriftsenheten. PDF (Portable Document Format) En öppen filformatsspecifikation som återger text och grafik i dokument. Peka-och-skriv-ut Metod för att automatiskt installera en Windows-skrivardrivrutin genom att ansluta till skrivarservern över nätverket från en Windows-dator. pixel Det minsta distinkta elementet i en rasterbild. Termen är en kombination av de engelska orden picture (bild) och element. posterisering Synliga steg mellan färgtoner i en färgövergång.

14 ORDLISTA 16 postflight Ett verktyg som används för kvalitetskontroll och som förutsäger hur ett jobb kommer att behandlas eller för att identifiera problem efter att ett jobb skrivits ut/tryckts. PostScript Ett enhetsoberoende sidbeskrivningsspråk som används för att skriva ut och visa bilder och text. PostScript 3 innehåller många förbättringar av äldre PostScript-versioner, inklusive förbättrad bildkvalitet och färg. PPD (PostScript Printer Description) En fil som innehåller information om särskilda PostScript-egenskaper hos utskriftsenheten. Informationen i PPD presenteras via skrivardrivrutinen. PPD-fil En fil som innehåller information om skrivarserverns specifika utskriftsalternativ och inställningar. Används av skrivarservern för att visa dessa alternativ och inställningar. I de flesta fall installeras PPD-filen automatiskt när du installerar skrivardrivrutinen. PPML (Personalized Print Markup Language) Ett variabelt dataspråk. processfärger De färger som används vid utskrift för att simulera bilder med fullt färgspektrum: CMYK (cyan, magenta, gult, svart). profil Beskriver systematiskt hur en färg mappas inom ett specifikt område. Genom att definiera en källprofil och en utskriftsprofil aktiverar du lämpligt arbetsflöde för att bevara konsekventa färgvärden. programframställningsverktyg En programvara som används för att skapa text eller bilder eller ställa in dokumentlayout. provtryck Ett tryck som utgörs av en uppsättning filmsepareringar eller annan fil för att simulera tryckresultatet. Ett provtryck utgör den sista möjligheten för att fånga upp problem innan jobbet går till press. provtrycksskrivare (färgskrivare för sammansatt utskrift) En utenhet som kan skriva ut direkt i färg utan att först skapa färgsepareringar. En sammansatt utskrift (kompositutskrift) kan användas som ett tidigt provtryck för en offsettryckning.

15 ORDLISTA 17 Q R QuickDraw Grafik- och visningsteknik som är inbyggd i Mac OS-datorer. QuickDraw-program förlitar sig på QuickDraw (i stället för på PostScript-språket) för att skicka text och bilder till en utskriftsenhet. rasterbild Elektronisk återgivning av en sida eller bild med hjälp av ett rutsystem av punkter som kallas pixlar. rastering En process för att konvertera kod som beskriver text och grafik till ett format som förstås av skrivarens skrivmotor för utskrift på papper. rendering av presentationsgrafik En färgrenderingsstil som skapar mättade färger, men de utskrivna färgerna överensstämmer inte exakt med de visade färgerna. Lämpar sig för klara, mättade färger som används i illustrationer och diagram. RGB RIP En additiv färgmodell som skapar en mängd färger genom att kombinera rött, grönt och blått ljus (de additiva primärfärgerna). Används vanligtvis för att hänvisa till färgrymden, blandsystemet eller monitorn i datorgrafik i färg. Akronym för raster image processing (rasterbildbehandling), som ändrar skrivarspråkkommandon (till exempel PostScript eller PCL) till beskrivningar av varje markering på en sida. När det i vanliga fall används som ett substantiv är en RIP (raster image processor) den datorprocessor som utför denna funktion. Skrivarservern ändrar text- och grafikkommandon i PostScript eller PCL till specifikationer för varje tonerprick som placeras på en sida av utskriftsenheten. S sadelhäftning Efterbehandlingsalternativ som häftar ihop utskrivna sidor i häften. simulering Se simuleringsprofil.

16 ORDLISTA 18 simuleringsprofil Simuleringsprofilen beskriver färgegenskaperna för en annan utskriftsenhet, som en tryckpress, som du vill att skrivarservern ska simulera. skriv ut Uppgiften att rendera, eller avbilda, en sida eller ett jobb på en utskriftsenhet. skrivardrivrutin Ett datorprogram som formaterar utskriftsjobbet så att det kan skickas till skrivarservern för bearbetning. Skrivarkö Standard utskriftsanslutning på skrivarservern som behandlar jobb och skriver ut dem i den turordning de tas emot. skrivbart område Det faktiska område på ett papper på vilket skrivarservern kan skriva ut. skräpfel Ett synligt fel i en bild, vanligtvis orsakat av begränsningar i in- eller utmatningsprocessen (maskin- eller programvara). Kan vara en fläck eller ett fel. SMB (Server Message Block) Ett nätverksprotokoll som används för att dela filer och skrivare. Kallas även WINS. Användare skickar utskriftsjobb till skrivarservern genom att kommunicera direkt med den, det vill säga utan någon ingripande nätverksserver. TCP/IP måste aktiveras på skrivarservern och på nätverket för att SMB ska aktiveras. spektralt ljus De våglängder av elektromagnetisk strålning som en given ljuskälla släpper ifrån sig och som uppfattas av det mänskliga ögat. spektrofotometer Ett instrument som ofta används inom den grafiska konstbranschen för att mäta spektralt ljus i enlighet med en angiven standard. SPX (Sequenced Packet Exchange) Ett dataöverföringsprotokoll som används mellan skrivarservern och NetWare-nätverk. Status T En spektral effektivitet för reflektionsdensitometrar för grafisk konst som definierats av ANSI (American National Standards Institute).

17 ORDLISTA 19 subtraktiv färgmodell Ett system där färg produceras genom att kombinera färggivare som färger, bläck eller lösliga färgämnen på medier som papper, acetat eller OH-film. Alla utskriftsenheter använder den subtraktiva färgmodellen. subtraktiva primärfärger Cyan, magenta och gula färggivare används i subtraktiva färgsystem för färgutskrift. Kombinationen av subtraktiva primärfärger producerar mörkare färger. Svart läggs till i de subtraktiva primärfärgerna för att kompensera för briser hos toner eller tryckfärg samt för effektivare utskrift i svart. svällning Utskriftsteknik där vissa objekt skrivs ut en aning större eller mindre än du har angivit i ett program för att förhindra att vita kanter uppstår runt dessa objekt. SWOP Förkortning för Specifications for Web Offset Publications. En specifikationsstandard för separeringar, provtryck och färgtryck på en webbaserad offsettryckpress (inte en arkmatad press). T TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) En protokollsvit, inklusive TCP, HTTP och IPP, som används för att tillhandahålla kommunikation över ett nätverk och mellan nätverk och standarder för hur datorer kommunicerar över nätverket. TIFF (Tag Image File Format) Ett vanligt format för ömsesidigt utbyte av rastergrafiska (bitmap) bilder mellan olika program. täthet Ett mått på ett fotografis eller en utskriven bilds ljusabsorberande egenskap. U underfärgsborttagning (UCR) En metod för att förbättra svällningen av flytande tryckfärg och minska tryckfärgskostnaderna vid utskrift med processfärger. I områden med skugga där alla tre processfärger (C, M, Y) överskriver reduceras mängden av dessa färger och ersätts med svart. upplösning Antalet pixlar per tum (ppi) i en bitmapsbild eller antalet prickar per tum (dpi) som en enhet kan rendera.

18 ORDLISTA 20 URL (Uniform Resource Locator) Ett namn som hänvisar till en resurs på intranätet eller Internet, till exempel utskjutning Gruppering och uppläggning av sidor för effektiv utskrift på större pappersark. Tar hänsyn till behovet av att beskära och binda sidorna efter utskrift. utskrift Se utskriftsprofil. utskriftsgrupp utskriftsprofil Se medlemsutskrift. En fil som beskriver färgegenskaperna hos en utskriftsenhet. Utskriftsprofilen associeras med ett kalibreringsmål som definierar utskriftsenhetens förväntade täthetsresultat. V variabel datautskrift (VDP Variable Data Printing) Använder digital utskriftsteknologi som anpassar utskriven kommunikation genom att länka databaser som innefattar innehåll. Används vanligtvis för personligt anpassade utskick, men kan även användas för att skapa snygga, mycket anpassade dokument. variabelelement Används vid variabel datautskrift med huvudelement för att hänvisa till data som ändras med varje anpassad kopia av ett dokument. vektorgrafik Grafisk illustration som skapas på datorer där bildobjekt definieras matematiskt som linjer eller kurvor mellan punkter. Dessa matematiska definitioner tolkas av ett bildspråk som PostScript. Vektorbilder innefattar illustrationer som skapas med illustrationsprogram (som Adobe Illustrator eller Macromedia FreeHand) och program för sidlayout (som Adobe PageMaker). vitpunkt Färgtemperaturen hos alla vita ljuskällor, uttrycks vanligtvis i grader Kelvin (till exempel, 6500 K, typiskt för en bildskärms vita ljus). Väntkö En utskriftsanslutning på skrivarservern. Jobb som skickas till Väntkön sparas på skrivarserverns hårddisk och väntar på att en användare med korrekt behörighet ska ingripa.

19 ORDLISTA 21 W WINS (Windows Internet Name Services) Se SMB. X Xerox VIPP (Variable data Intelligent PostScript Printware) Ett sidbeskrivningsspråk som är avsett för utskrift av dokument med variabel data. Å återgivningsmetod Stilen av färgrendering, eller färgmappning, som är utformad för en speciell typ av färgjobb. Ett exempel på en återgivningsmetod är Fotografisk rendering (kallas även för Bildrendering eller Kontrastrendering), som är avsedd för fotografiska bilder. Ö övertoning En jämn övergång mellan två olika färger eller två nyanser av samma färg.

20

Fiery Print Controller MX-PEX1. Variabel datautskrift

Fiery Print Controller MX-PEX1. Variabel datautskrift Fiery Print Controller MX-PEX1 Variabel datautskrift 2006 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45055675 14 juli 2006 INNEHÅLL

Läs mer

Versionsinformation Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0

Versionsinformation Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0 Versionsinformation Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0 Det här dokumentet innehåller information om programvaran Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0. Innan du använder Fiery Print Controller

Läs mer

Guide för färgkvalitet

Guide för färgkvalitet Sida 1 av 6 Guide för färgkvalitet I den här guiden för färgkvalitet får du hjälp att använda funktionerna på skrivaren till att anpassa färgen på utskrifterna. Menyn Kvalitet Menyalternativ Utskriftsläge

Läs mer

Pixelgrafik. Utdrag ur Adobe Photoshops handbok. Om bitmappsbilder (pixelbilder) Om vektorgrafik (kallas ibland objektgrafik)

Pixelgrafik. Utdrag ur Adobe Photoshops handbok. Om bitmappsbilder (pixelbilder) Om vektorgrafik (kallas ibland objektgrafik) Pixelgrafik Utdrag ur Adobe Photoshops handbok Om bitmappsbilder (pixelbilder) I bitmappsbilder, eller rasterbilder eller pixelgrafik, används ett rektangulärt rutnät med bildelement (pixlar eller bildpunkter)

Läs mer

Fiery Print Controller MX-PEX1. Exempel på arbetsflöden

Fiery Print Controller MX-PEX1. Exempel på arbetsflöden Fiery Print Controller MX-PEX1 Exempel på arbetsflöden 2006 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45055669 14 juli 2006 INNEHÅLL

Läs mer

Fiery Print Controller MX-PEX1/MX-PEX2. Skriva ut från Mac OS

Fiery Print Controller MX-PEX1/MX-PEX2. Skriva ut från Mac OS Fiery Print Controller MX-PEX1/MX-PEX2 Skriva ut från Mac OS 2006 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45059354 15 november

Läs mer

Fiery Color Server. Färgreferens för Fiery

Fiery Color Server. Färgreferens för Fiery Fiery Color Server Färgreferens för Fiery 2006 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45059613 15 november 2006 INNEHÅLL 3

Läs mer

Bildutjämning. Utskriftskontroll. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. Administration. Index

Bildutjämning. Utskriftskontroll. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. Administration. Index Skrivardrivrutinen ger utskrifter av bästa kvalitet i de flesta sammanhang. Men ibland vill du kanske styra mer i detalj hur de utskrivna dokumenten ska se ut. 1 Skrivaren är förinställd för att ge dig

Läs mer

Så skapas färgbilder i datorn

Så skapas färgbilder i datorn Så skapas färgbilder i datorn 31 I datorn skapas såväl text som bilder på skärmen av små fyrkantiga punkter, pixlar, som bygger upp bilden. Varje punkt har sin unika färg som erhålls genom blandning med

Läs mer

Innehållsförteckning. Desktop publishing

Innehållsförteckning. Desktop publishing Innehållsförteckning Vad är målet med desktop publishing?... 1 Ditt mål är att utöva visuell kommunikation...1 De tekniska förutsättningarna...2 15 viktiga fackdetaljer...3 Lite om denna bok...4 1 Innan

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

Välkommen till Flyerskola!

Välkommen till Flyerskola! Välkommen till Flyerskola! Flyerskola Var började det hela Tryckmetoder Teckensnitt Upplösning av bilder Vanligaste filformaten Program Underlätta arbetet för redaktören Att tänka på vid skapandet av en

Läs mer

Fiery Driver för Mac OS

Fiery Driver för Mac OS 2015 Electronics For Imaging. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 12 januari 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning...5 Använda Fiery Driver

Läs mer

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Det första du ska veta när du gör ett nytt dokument är på vilken papperskvalité det ska tryckas. Utifrån det så vet du vilken ICC-profil du ska använda. Det finns

Läs mer

Aktivera och använda EtherTalk för Mac OS 9.x

Aktivera och använda EtherTalk för Mac OS 9.x Macintosh "Krav" på sida 3-30 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-30 "Aktivera och använda EtherTalk för Mac OS 9.x" på sida 3-30 "Aktivera och använda TCP/IP för Mac OS 9.x" på sida 3-31 "Aktivera

Läs mer

Egenskaper och inställningar för QuickScan och förhandsgranskningsfönstret

Egenskaper och inställningar för QuickScan och förhandsgranskningsfönstret [LISTAN TILL HÖGER. Hela vägen uppifrån och ned] Använda knappen QuickScan (snabbavläsning) Inställningar för QuickScan Inställningar för egenskaper Förhandsgranskningsfönster (Preview window) [SLUT LISTA]

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

Exportera karta juni 2010

Exportera karta juni 2010 Exportera karta juni 2010 När man har skapat en karta kanske man vill exportera kartdokumentet till en bild eller grafisk filtyp. Nedan ges exempel på vilka olika format som stöds, samt tips för exporten.

Läs mer

De olika exportmetoderna för rasterfiler inne i ArcMap är BMP, TIFF, GIF och PNG.

De olika exportmetoderna för rasterfiler inne i ArcMap är BMP, TIFF, GIF och PNG. Exportera karta När man har skapat en karta kanske man vill exportera kartdokumentet till en bild eller grafisk filtyp. Nedan ges exempel på vilka olika format som stöds, samt tips för exporten. Det går

Läs mer

Sex goda skäl att styra trycket med gråbalansfält

Sex goda skäl att styra trycket med gråbalansfält Sex goda skäl att styra trycket med gråbalansfält Tryckarna behöver ett neutralt hjälpmedel för att styra trycket rätt. Provtryck som förlagor är ofta bristfälliga och kommer troligen att försvinna på

Läs mer

Preflight. kontroll av dokument innan tryck

Preflight. kontroll av dokument innan tryck Preflight kontroll av dokument innan tryck Tryckning är ofta dyr och nånting man bokar en tid för. Så när det väl är dags vill man inte ha något strul. Tryckeriet kommer naturligtvis att göra en kontroll

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

www.webbphoto.se John S. Webb 2006 john@webbphoto.se (text citat från Adobe)

www.webbphoto.se John S. Webb 2006 john@webbphoto.se (text citat från Adobe) www.webbphoto.se D A T O R D I G I T A L A F L Ö D E T K A M E R A K O R T B Ä R B A R H Å R D D I S K R E D I G E R I N G M J U K V A R A O U T P U T L A G R I N G K A T A L O G M J U K V A R A PIXELS

Läs mer

LÖSNINGAR I OLIKA SKRIVARMILJÖER MULTIFUNKTIONSSYSTEM FÖR DOKUMENTPRODUKTION I OLIKA SKRIVARMILJÖER DOKUMENTLÖSNINGAR FRÅN SHARP

LÖSNINGAR I OLIKA SKRIVARMILJÖER MULTIFUNKTIONSSYSTEM FÖR DOKUMENTPRODUKTION I OLIKA SKRIVARMILJÖER DOKUMENTLÖSNINGAR FRÅN SHARP LÖSNINGAR I OLIKA SKRIVARMILJÖER MULTIFUNKTIONSSYSTEM FÖR DOKUMENTPRODUKTION I OLIKA SKRIVARMILJÖER DOKUMENTLÖSNINGAR FRÅN SHARP ALLA APPLIKATIONER. ALLA MILJ Den snabba utvecklingen av datatekniken innebär

Läs mer

INT 3 F3. En texts läsbarhet. Teckensnitt. Medieteknik Del1. Färger, teckensnitt och bildformat

INT 3 F3. En texts läsbarhet. Teckensnitt. Medieteknik Del1. Färger, teckensnitt och bildformat INT 3 F3 Medieteknik Del1 Färger, teckensnitt och bildformat DSV Peter Mozelius En texts läsbarhet Teckensnitt Teckengrad Radlängd Radavstånd Papper/Skärm Bakgrundsfärg Teckensnitt Teckensnitt kan delas

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

Fiery Print Controller MX-PEX3. Exempel på arbetsflöden

Fiery Print Controller MX-PEX3. Exempel på arbetsflöden Fiery Print Controller MX-PEX3 Exempel på arbetsflöden 2008 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45066571 08 januari 2008

Läs mer

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Föreläsning i webbdesign Bilder och färger Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Exempel: Bilder på några webbsidor 2 Bildpunkt = pixel (picture element) Bilder (bitmap

Läs mer

Snabbguide för Universal skrivardrivrutin

Snabbguide för Universal skrivardrivrutin Snabbguide för Universal skrivardrivrutin Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Version B SWE 1 Översikt 1

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Handbok för nätverk. För säker och korrekt användning, läs igenom säkerhetsinformationen i "Handbok för kopiator" innan du använder maskinen.

Handbok för nätverk. För säker och korrekt användning, läs igenom säkerhetsinformationen i Handbok för kopiator innan du använder maskinen. Handbok för nätverk För säker och korrekt användning, läs igenom säkerhetsinformationen i "Handbok för kopiator" innan du använder maskinen. Inledning Den här handboken innehåller instruktioner om maskinens

Läs mer

Digital färgstyrning. ett måste för att ha kontroll på färgerna

Digital färgstyrning. ett måste för att ha kontroll på färgerna FÄRGSTYRNING Digital färgstyrning ett måste för att ha kontroll på färgerna Lär dig styra färgerna så slipper du otrevliga överraskningar i den färdiga trycksaken. AV JONAS HEDMAN Jonas Hedman har en 120-poängsexamen

Läs mer

Informationsguide. CD-skivan Programvara och dokumentation. Hjälpsidor. Lexmarks webbplats. Konfigurationsark. Andra språk

Informationsguide. CD-skivan Programvara och dokumentation. Hjälpsidor. Lexmarks webbplats. Konfigurationsark. Andra språk Informationsguide Sidan 1 av 1 Informationsguide Det finns ett antal dokument som kan hjälpa dig med att förstå hur MFP:n och tillvalen fungerar. På den här sidan får du hjälp att hitta publikationer och

Läs mer

Program för skrivarhantering

Program för skrivarhantering Program för skrivarhantering "Via programvaran CentreWare" på sida 3-9 "Via funktioner för skrivarhantering" på sida 3-11 Via programvaran CentreWare CentreWare Internet Services (IS) (CentreWare Internet-tjänster)

Läs mer

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning Adobe PHO SHOP CC Fördjupning Innehållsförteckning 1 Färghantering...5 Färgomfång... 6 Behöver du färghantering?... 6 Färginställningar... 6 Arbetsfärgrymder... 8 Färgmodeller... 9 Provtryck... 11 Kalibrera

Läs mer

LITEN GRAFISK HJÄLPREDA

LITEN GRAFISK HJÄLPREDA LITEN GRAFISK HJÄLPREDA ATT TÄNKA PÅ... VILKET FORMAT OCH VILKET PAPPER? Man kan använda alla möjliga format på trycksaker men oftast håller man sig till standardformaten. A4 är det vanligaste. Formatet

Läs mer

Grafisk manual. För Falu Tank

Grafisk manual. För Falu Tank Grafisk manual För Falu Tank Grafisk profil Vad är en grafisk profil? En grafisk profil är en samling riktlinjer för hur tryckt och elektronisk information ska se ut. Den grafiska profilen består av tre

Läs mer

Photoshop CS4. Adobe. Fortsättningskurs

Photoshop CS4. Adobe. Fortsättningskurs Photoshop CS4 Adobe Fortsättningskurs Adobe Photoshop CS4 Fortsättningskurs Till denna bok medföljer ett antal övningsfiler på cd-skiva (filerna finns i mappen Photoshop CS4 Forts). Kopiera filerna till

Läs mer

DIGITAL RASTRERING. DIGITALA BILDER (pixelbaserad) ppi (pixels per inch) Sasan Gooran

DIGITAL RASTRERING. DIGITALA BILDER (pixelbaserad) ppi (pixels per inch) Sasan Gooran DIGITAL RASTRERING Sasan Gooran 1/8/15 Grafisk teknik 1 DIGITALA BILDER (pixelbaserad) Skanning Foto Digital bild ppi: Antalet sampel per tum 1/8/15 Grafisk teknik 2 ppi (pixels per inch) ppi (Inläsningsupplösning):

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter windows Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient på din privata dator Installation av klient För att kommunicera med utskriftssystemet behöver varje dator

Läs mer

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning TNMK30, 2010 Föreläsning Bilder... Tobias Trofast, LiU 1 Dagens föreläsning Olika grafikformat Bitdjup Färglägen och kanaler Komprimering Filformat Bildkvalitet Upplösning & Interpolering Objektgrafik

Läs mer

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget Bildbearbetning i Photoshop Gör stegen i denna ordning. Det spelar roll. 1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget 2. Kontrollera vilken färgrymd bilden har (OBS! detta går

Läs mer

Fiery E 100 70-60C-KM Color Server. Utskrift

Fiery E 100 70-60C-KM Color Server. Utskrift Fiery E 100 70-60C-KM Color Server Utskrift 2012 Electronics For Imaging. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45111578 27 augusti 2012 INNEHÅLL 3 INNEHÅLL

Läs mer

Ställa in en anslutning till skrivaren

Ställa in en anslutning till skrivaren Phaser 4400 laserskrivare Skrivarhantering Översikt Följ procedurerna nedan om du vill starta Xerox-installationen för ditt operativsystem. Följande avsnitt innhåller också nödvändig information: Hantera

Läs mer

En liten lathund om färghantering för tryck.

En liten lathund om färghantering för tryck. En liten lathund om färghantering för tryck. *Detta dokument bör betraktas i Acrobat Pro på en relativt bra bildskärm för bästa visuella resultat och förståelse. Utskrift eller tryck av denna fil avrådes

Läs mer

Säkra pausade utskriftsjobb. Administratörshandbok

Säkra pausade utskriftsjobb. Administratörshandbok Säkra pausade utskriftsjobb Administratörshandbok April 2013 www.lexmark.com Innehåll 2 Innehåll Översikt... 3 Konfigurera säkra pausade utskriftsjobb... 4 Konfigurera och säkra programmet...4 Använda

Läs mer

IT för personligt arbete F2

IT för personligt arbete F2 IT för personligt arbete F2 Nätverk och Kommunikation DSV Peter Mozelius Kommunikation i nätverk The Network is the Computer Allt fler datorer är sammankopplade i olika typer av nätverk En dators funktionalitet

Läs mer

Lägg till bilder i Disgen

Lägg till bilder i Disgen Lägg till bilder i Disgen 4 I Disgen finns möjlighet att lägga in såväl porträtt som andra bilder. Med bilder i Disgen får du lätt släkttavlor och släktböcker som är roliga att ge bort vid födelsedagar

Läs mer

Startsida. Högskolan Dalarna

Startsida. Högskolan Dalarna Logga in myprint-webbplatsen ger tillgång till myprint-funktioner (utskrift, inköpskredit, hantering av extra e- postadresser...). Den kan användas av studenter och personal på. Du måste logga in med din

Läs mer

Färghantering i dagspress

Färghantering i dagspress Färghantering i dagspress Handledning för Färgpressens ICC-profil och Photoshoptabell Tidningsutgivarna Färgpressen, Kungsholmstorg 5, Box 22500, 104 22 Stockholm Tel 08-692 46 00, Fax 08-692 46 38, E-mail

Läs mer

Versionsinformation Fiery Print Controller AR-PE3, version 1.0 för AR-C330

Versionsinformation Fiery Print Controller AR-PE3, version 1.0 för AR-C330 Versionsinformation Fiery Print Controller AR-PE3, version 1.0 för AR-C330 Det här dokumentet innehåller information om Fiery Print Controller AR-PE3 version 1.0. Innan du använder Fiery Print Controller

Läs mer

Justera utskriftsalternativ

Justera utskriftsalternativ Justera utskriftsalternativ Det här avsnittet omfattar: "Ange utskriftsalternativ" på sidan 2-19 "Välja egenskaper för en enstaka utskrift (Mac)" på sidan 2-23 "Välja utskriftskvalitetslägen" på sidan

Läs mer

A3-scanner. Svenska. Användarhandbok

A3-scanner. Svenska. Användarhandbok A3-scanner Svenska Användarhandbok Hämta TWAIN-drivrutinen för scannern TWAIN-drivrutinen är den scanningsmodul som tillhandahålls med din scanner. Den är lätt att nå från de medföljande scannerprogrammen

Läs mer

TOTAL DOCUMENT SOLUTIONS. DSc460 LÅT KONTORET BLIXTRA I FÄRG

TOTAL DOCUMENT SOLUTIONS. DSc460 LÅT KONTORET BLIXTRA I FÄRG TOTAL DOCUMENT SOLUTIONS DSc460 LÅT KONTORET BLIXTRA I FÄRG Ett snabbare sätt att producera dokument i färg och svartvitt I affärsvärlden har snabbhet en avgörande betydelse. Tid är pengar och pressen

Läs mer

Blickfång proffsen litar på

Blickfång proffsen litar på Blickfång proffsen litar på Undvik vanliga fallgropar 1) Se till att göra din bild i rätt format. På hemsidan vid varje tryckbar produkt nämner vi Designstorlek och Bildstorlek. Bildstorleken är den synliga

Läs mer

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger.

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Människans öga är känsligt för rött, grönt och blått ljus och det är kombinationer

Läs mer

Scanner Användarhandledning

Scanner Användarhandledning Scanner Användarhandledning Dialogrutan TWAIN Bilaga 2 Innehåll Dialogrutan TWAIN... 3 För att nå Dialogrutan TWAIN kan du göra Följande... 4 Scanna en Bild eller ett Dokument... 5 (1) Dokumentplacering...

Läs mer

Problem med utskriftskvaliteten

Problem med utskriftskvaliteten Problem med utskriftskvaliteten Det här avsnittet omfattar: "Papperstyp" på sidan 4-20 "Felsökning av kvaliteten" på sidan 4-20 "Färginställningar" på sidan 4-26 "Färgkalibrering" på sidan 4-26 "Ljusare/mörkare

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 16 november 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Fiery Driver Configurator...5

Läs mer

En helt ny standard för digitalt färgtryck

En helt ny standard för digitalt färgtryck Digitalt färgtryckoch provtryck En helt ny standard för digitalt färgtryck C O L O U R DIGITALTRYCK OCH PROVTRYCK DIGITALT FÄRGTRYCK OCH PROVTRYCK När detaljerna är betydelsefulla. Nu presenterar vi imagepress

Läs mer

ppi = 72 ppi = 18 ppi = 36 DIGITALA BILDER (pixelbaserad) DIGITAL RASTRERING ppi (pixels per inch) Sasan Gooran (HT 2003)

ppi = 72 ppi = 18 ppi = 36 DIGITALA BILDER (pixelbaserad) DIGITAL RASTRERING ppi (pixels per inch) Sasan Gooran (HT 2003) DIGITALA BILDER (pixelbaserad) Skanning Sasan Gooran (HT 2003) Foto Digital bild ppi: Antalet sampel per tum 2006-11-14 Grafisk teknik 1 2006-11-14 Grafisk teknik 2 ppi (pixels per inch) ppi = 72 ppi (Inläsningsupplösning):

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

SeniorNet Huddinge

SeniorNet Huddinge SeniorNet Huddinge 2018-09-13 Dagens tema: Bilder Bilder Var hittar man bilder? I din smarta telefon. I din kamera. På internet. Vad vill du göra med dem? BILDER Spar dem någonstans. Skriva ut dem. Maila

Läs mer

TRYCK OCH FÄRGHANTERING LATHUND

TRYCK OCH FÄRGHANTERING LATHUND LATHUND TRYCK & FÄRGHANTERING 1 Vi trycker i CMYK rgb Æ C M Y K Æ Synligt spektrum Adobe RGB Bestruket CMYK Obestruket CMYK Illustrationen visar hur färgomfånget krymper från det synliga spektrumet till

Läs mer

Fiery Driver för Windows

Fiery Driver för Windows 2015 Electronics For Imaging. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 12 januari 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning...5 Öppna mappen som visar

Läs mer

Specialutskrift. Automatisk dubbelsidig utskrift. Phaser 6200 färglaserskrivare. Det här avsnittet handlar om:

Specialutskrift. Automatisk dubbelsidig utskrift. Phaser 6200 färglaserskrivare. Det här avsnittet handlar om: Phaser 6200 färglaserskrivare Specialutskrift Det här avsnittet handlar om: Automatisk dubbelsidig utskrift se sidan 10. Manuell dubbelsidig utskrift se sidan 12. OH-film se sidan 15. Kuvert se sidan 18.

Läs mer

Ljussvart, ljus ljussvart, fotosvart, mattsvart, cyan, ljus cyan, gul, intensiv magenta, intensiv ljus magenta, orange, grön, lila 4

Ljussvart, ljus ljussvart, fotosvart, mattsvart, cyan, ljus cyan, gul, intensiv magenta, intensiv ljus magenta, orange, grön, lila 4 SPECIFIKATIONER SureColor SC-P6000 SureColor SC-P7000/V SureColor SC-P8000 SureColor SC-P9000/V Teknik Bläckteknik UltraChrome HD UltraChrome HDX UltraChrome HD UltraChrome HDX Utskriftsmetod PrecisionCore

Läs mer

Din manual HP DESKJET 990C http://sv.yourpdfguides.com/dref/900257

Din manual HP DESKJET 990C http://sv.yourpdfguides.com/dref/900257 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för HP DESKJET 990C. Du hittar svar på alla dina frågor i HP DESKJET 990C instruktionsbok

Läs mer

Färger, RGB-er och riktiga bilder

Färger, RGB-er och riktiga bilder Färger, RGB-er och riktiga bilder Färger Färger baseras på ögats färgseende Men tolkas av hjärnan Färgseendet Ljuset är en del av ett elektromagnetiskt spektrum Vi tar det visuella spectret och böjer till

Läs mer

BILD Objektgrafik, Pixelgrafik & Färglära

BILD Objektgrafik, Pixelgrafik & Färglära BILD Objektgrafik, Pixelgrafik & Färglära BILD Webben i början kritik designers som vi gör mot papper gör vi mot webben har nu anpassat sig (börjat) specifika filformat Design regler BILD CG - Computer

Läs mer

Advanced Features Guide

Advanced Features Guide Phaser 8560/8860 printer Advanced Features Guide Guide des Fonctions Avancées Guida alle Funzioni Avanzate Handbuch zu Erweiterten Funktionen Guía de Características Avanzadas Guia de Recursos Avançados

Läs mer

So gör du dina tryckfiler

So gör du dina tryckfiler So gör du dina tryckfiler Viktigt för ett bra tryckresultat Kära kunder, vänligen förbered er tryckinformation i enlighet med de riktlinjer som beskrivs här. Om dessa inte har iakttagits, kan vi tyvärr

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Z55 Color Jetprinter. Online användarhandbok för Mac OS 8.6 till 9.2. www.lexmark.se. Allmänt om skrivaren. Standardutskrifter.

Z55 Color Jetprinter. Online användarhandbok för Mac OS 8.6 till 9.2. www.lexmark.se. Allmänt om skrivaren. Standardutskrifter. Z55 Color Jetprinter Online användarhandbok för Mac OS 8.6 till 9.2 handbok 2 Navigera Klicka på kategorierna in den vänstra rutan för att navigera på sidorna. Klicka på den blå texten för att länka till

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

PostScript Användarhandbok 604P17454_SV

PostScript Användarhandbok 604P17454_SV CopyCentre C118 WorkCentre M118/M118i PostScript Användarhandbok 604P17454_SV Förberedd och översatt av: The Document Company Xerox GKLS European Operations Bessemer Road Welwyn Garden City Hertfordshire

Läs mer

Lite verktyg och metoder Photoshop CS2

Lite verktyg och metoder Photoshop CS2 Lite verktyg och metoder Photoshop CS2 Kurvor och Nivåer Med Nivåer och Kurvor kan man ställa nästan allt i bilden. Vitt ska vara vitt och svart ska vara svart. Fixa det med Nivåer. Hur ljus ska den vara?

Läs mer

Färgmeny. Utskriftsläge. Färgkorrigering. Tonersvärta. Manuell färg. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning.

Färgmeny. Utskriftsläge. Färgkorrigering. Tonersvärta. Manuell färg. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. I n finjusterar du utskriftskvaliteten och anpassar färgerna så att de blir precis som du vill ha dem vid utskrift. Klicka på ett menyalternativ för mer information: 1 Färgkorrigering Manuell färg Utskriftsläge

Läs mer

Xerox 4110. Översikt. Mot. nya höjder. med maximal. prestanda

Xerox 4110. Översikt. Mot. nya höjder. med maximal. prestanda Översikt Mot nya höjder med maximal prestanda Hjälper dig på vägen mot nya mål varje dag En lösning många fördelar Ägna mindre tid åt att vänta vid kopiatorn och mer tid åt att få saker och ting gjorda.

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

PIXLR #1 BILDBEHANDLING

PIXLR #1 BILDBEHANDLING PIXLR #1 BILDBEHANDLING lightbox image ronny hvass 2015 #1 Beskriver och visar en arbetsmetod från start till färdig bild. Arbetsmetoden innehåller få och enkla moment och fungerar på de allra flesta bilder.

Läs mer

Digitalt säkrade fingeravtryck

Digitalt säkrade fingeravtryck Digitalt säkrade fingeravtryck En jämförelse mellan en digital metod och ett konventionellt sätt att säkra fingeravtryck. kriminalteknisk utbildning, kurs 2000-2001 Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

Mediaverktyg. Grafik. Video. Ljud. Animationer. Strömmande media. Webb

Mediaverktyg. Grafik. Video. Ljud. Animationer. Strömmande media. Webb Mediaverktyg Grafik Video Ljud Animationer Strömmande media Webb Björn Thuresson November 2003 1 Följande lista är inte heltäckande, men ger exempel på relevanta, användbara och spridda datorverktyg för

Läs mer

FÖRNYA, SKAPA, SKRIV UT

FÖRNYA, SKAPA, SKRIV UT Produktionsskrivarna SureColor SC-T3200, SC T5200, SC-T7200 24 tum, 36 tum och 44 tum FÖRNYA, SKAPA, SKRIV UT CAD-ritningar Reprografi Butiksbanners UTVECKLAD FÖR UTSKRIFTER T E K N I K DESIGNAD FÖR DITT

Läs mer

Fiery Print Controller MX-PEX1. Välkommen

Fiery Print Controller MX-PEX1. Välkommen Fiery Print Controller MX-PEX1 Välkommen 2006 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45055620 14 juli 2006 VÄLKOMMEN 3 VÄLKOMMEN

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

ICC-profiler och färginställningar

ICC-profiler och färginställningar ICC-profiler och färginställningar FÖR DAGSPRESS Innehåll Introduktion... 3 Betraktningsmiljö... 4 Skärmkalibrering... 5 ICC-profiler... 6 Färginställningar... 7 Bildbehandling... 9 Tryckanpassning...

Läs mer

KARMATIC PROFILER 2000 Manual

KARMATIC PROFILER 2000 Manual KARMATIC PROFILER 2000 Manual Beskrivning Karmatic 2000.2 Instrument för rundhetsmätning av kommutator och släpringar. Mätnoggrannhet / repeterbarhet : 1,5 m förutom yttre störningar t.ex. vibrationer.

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

Pressmeddelande. 2009 års PIXMA-serie från Canon: Sju intelligenta allt i ett skrivare 2009-08-19. PIXMA-skrivare med allt i ett

Pressmeddelande. 2009 års PIXMA-serie från Canon: Sju intelligenta allt i ett skrivare 2009-08-19. PIXMA-skrivare med allt i ett 2009-08-19 Pressmeddelande 2009 års PIXMA-serie från Canon: Sju intelligenta allt i ett skrivare Canon lanserar en ny serie PIXMA fotoskrivare med allt i ett, som erbjuder intelligent, högkvalitativ utskrift

Läs mer

Fiery Print Controller MX-PEX3. Välkommen

Fiery Print Controller MX-PEX3. Välkommen Fiery Print Controller MX-PEX3 Välkommen 2008 Electronics for Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 45066513 08 januari 2008 VÄLKOMMEN 3 VÄLKOMMEN

Läs mer

3. Förutsättningar för digitala sidor. 5. Kontaktpersoner, leveransadresser

3. Förutsättningar för digitala sidor. 5. Kontaktpersoner, leveransadresser Helprint Oy REPROSPECIFIKATION 1/8 2018-07-03 Reprospecifikation 1. Allmänna anvisningar 2. Reproduktion, avdrag 3. Förutsättningar för digitala sidor 4. Överföring, media 5. Kontaktpersoner, leveransadresser

Läs mer

Kul att göra rätt med

Kul att göra rätt med Kul att göra rätt med Första exemplaret från tryckpressen, du känner tryckfärgernas doft och plötsligt flyger tankarna förbi: Gjorde jag utfall på sidan 8? Var den nya bilden på omslaget högupplöst? Det

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 Grafisk Ordlista Innehåll Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 2 Ord och uttryck Adressering Vid adressering printas mottagarens adress på den trycksak som ska postinlämnas.

Läs mer

Innehåll. Vår grafiska profil

Innehåll. Vår grafiska profil Grafisk Profil 2016 Vår grafiska profil Om vi konsekvent tänker på hur vi presenterar oss kan vi skapa en visuell identitet som gör att mottagaren känner att det är vi som talar. Med visuell identitet

Läs mer

Labfärg paradiset i Photoshop

Labfärg paradiset i Photoshop text Anders jensen Labfärg paradiset i Photoshop Mitt i Photoshop, väl dolt bland vanliga menyer och funktioner, finns en hemlig portal. Den har funnits där i åratal, men få känner till dess hemligheter.

Läs mer

Hur BitTorrent fungerar

Hur BitTorrent fungerar Hur BitTorrent fungerar dator8.info Introduktion till hur BitTorrent fungerar BitTorrent är ett protokoll som möjliggör snabb nedladdning av stora filer med minst Internet bandbredd. Det kostar inget att

Läs mer