Sopsugssystem i Barkarbystaden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sopsugssystem i Barkarbystaden"

Transkript

1 Sopsugssystem i Barkarbystaden JÄRFÄLLA KOMMUN M I L J Ö - O C H P R O J E K T E R I N G S B Y R Å N I M Ä L A R D A L E N A B B A D H U S G A T A N 4 B V Ä S T E R Å S T E L E F O N : O R G. N R. : B A N K G I R O : E - P O S T : I N F M I L P R O J. S E W E B B : W W W. M I L P R O J. S E

2 FÖRORD Denna utredning har genomförts av Marie Rytterstedt med stöd av Thomas Ström och Jörgen Leander vid Miljö- och projekteringsbyrån AB. SAMMANFATTNING Järfälla kommun har antagit en fördjupad översiktsplan för Barkarbyfältet. I det fortsatta detaljplanearbetet avser kommunen ta ställning till om det ska förordas att bebyggelsen i området ansluts till sopsug eller inte. Inför ett sådant ställningstagande behöver ett antal frågeställningar kring sopsug belysas med avseende på: teknisk utformning huvudmannaskap etappvis utbyggnad upphandling Denna utredning ska utgöra underlag till ett sådant ställningstagande. I detaljplanerna för kommande etapper inom området kan föreskrivas att fastigheterna ska anslutas till sopsug. Detta kan gälla samtliga flerbostadshus inom det område där kommunen planerar för sopsug. Fastighetsägare i området Flottiljområdet II föreslås få ett erbjudande om anslutning på frivillig basis. Ett stationärt sopsugssystem innebär att avfallet transporteras i rörledningar under marken till en terminal med fläktar dit avfallet sugs. I terminalen lagras avfallet i containrar för vidare transport till återvinning, förbränning eller annan behandling. Ofta placeras en terminal i ena kanten av ett bostadsområde för att inte ge upphov till tung trafik inne i området. En terminal kan placeras i anslutning till annan verksamhet, i ett parkeringshus eller kombineras med t.ex. utrymme för insamling av grovavfall. Om området som ska anslutas till sopsug begränsas till Barkarbystaden I och Barkarbystaden II är det troligt att en terminal betjänar hela området. Om verksamheter och ytterligare bostäder, t.ex. Flottiljområdet II kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att istället bygga två terminaler. Ett sopsugssystem kan användas vid källsortering av avfall. Ett inkast per fraktion byggs och kopplas till samma transportrör. I terminalen ställs en container för varje fraktion. Vid förutbestämda tider öppnas ventiler vid inkasten som samlat avfall i samma fraktion. När tömningen är klar öppnas ventilerna för nästa fraktion som leds till nästa container. Av praktiska och ekonomiska skäl rekommenderar leverantörerna att avfallet sorteras i högst tre fraktioner, t.ex. restavfall, matavfall och returpapper. Det är bara glas som är direkt skadligt att kasta i sopsug. Metall är inte heller lämpligt att sortera i en separat fraktion i sopsug. Matavfall kan läggas i papperspåse och behöver inte packas i plastpåse, vilket kan underlätta den efterföljande behandlingen beroende på hur matavfallet ska hanteras. Om matavfall, tidningar och restavfall samlas in med sopsug behöver systemet kompletteras för sortering och insamling av förpackningar, grovavfall, elavfall och farligt avfall. 2(29)

3 Jämfört med konventionell avfallshämtning med avfallsbehållare i soprum har sopsugssystem flera fördelar: + Högre trafiksäkerhet med mindre mängd tung trafik i närmiljön vid bostäder. + Bättre arbetsmiljö för renhållare utan förflyttning av tunga kärl och närhet till mögelsporer. + Mindre brandrisk utan en stor mängd avfall som lagras i soprum i bostadsfastigheter. + Mindre risk för lukt och skadedjur när inte avfall lagras i behållare på fastigheten. + Mindre utsläpp från tunga fordon när avfall kan hämtas i container istället för vid varje fastighet. Detta gäller särskilt om dieseldrivna insamlingsfordon används. + Yta för soprum på varje fastighet behövs inte. Däremot kvarstår behov av yta för insamling av grovavfall, elavfall och farligt avfall. Vid eventuell fastighetsnära insamling av förpackningar kan yta behövas även för detta. + Det går åt mindre tid för fastighetsskötare att hålla rent i soprum. + Genom att använda sopsug kan mängden transportarbete i området för insamling av brännbart hushållsavfall och matavfall samt tidningar, omfatta ca 16 fordonsrörelser per vecka då lastväxlare åker till respektive från terminalen i området. Detta kan jämföras med att en vanlig sopbil beräknas arbeta i området under ca tre hela arbetsdagar per vecka. Jämfört med konventionell avfallshämtning med avfallsbehållare i soprum har sopsugssystem följande nackdelar: - Dyr investering. - Teknik som kan krångla. Förvaltningsmässigt är soprum enklare att hantera. - Systemet är inte pedagogiskt med avseende på sortering av avfall. Det finns en risk för sämre resurshushållning med sopsug jämfört med soprum, speciellt om fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar används i fastigheterna. - Sopsugssystemet använder elektricitet för att driva fläktarna som suger avfallet genom rörsystemet. - Sopsugsanläggning behöver en huvudman, en organisation med ansvar för ägande och drift. - Lokalt vid terminalen kan omgivningen, i samband med hämtning av containrar, störas av buller, lukt och trafik. I första hand rekommenderas att kommunen är huvudman för en eventuell sopssugsanläggning i Barkarbystaden. Det förutsätter dock att resurser för detta skapas inom den del av organisationen som får ansvaret, inte bara för upphandlings- och byggfasen utan även för driftfasen. Alternativet är bildandet av en samfällighetsförening för gemensamhetsanläggning. De svårigheter och nackdelar som framförts mot att ordna huvudmannaskap för sopsugsanläggning i samfällighetsförening är: Det blir fler parter som ska komma överens i stora föreningar risk för handlingsförlamning. Anläggningen byggs ut successivt under många år ställer stora krav på teknisk kompetens och förmåga att fatta beslut. I ett område som Barkarbystaden skulle sopsugsanläggningen finnas, åtminstone delvis, på kommunal mark och i allmän gata, vilket bedöms försvaga motivet till att inte kommunen ska äga anläggningen. 3(29)

4 Många aktörer med olika kunskap och intressen. Det finns formella krav på en samfällighetsförening som många parter är dåligt insatta i. Eftersom samfälligheter, byggherrar och enskilda fastighetsägare utgörs av aktörer med olika intressen, kompetens och erfarenhet av teknisk fastighetsförvaltning kan det innebära risk för interna motsättningar. Barkarbyfältet kommer att byggas ut under ca 15 års tid. Det är viktigt att sopsugsanläggningen planeras utifrån ett fullt utbyggt område med avseende på slutlig placering av terminal för att rördragningen ska kunna göras på ett optimalt sätt. Rörnät byggs ut i takt med att gator och vägar byggs i området. Förutsättningarna för att kunna anpassa terminalen till utbyggnadstakten i området är olika beroende på leverantör. Ett sätt kan vara att planera för två terminaler där en byggs för Barkarbystaden I och nästa terminal byggs när Barkarbystaden II byggs ut. Oavsett vilken form av upphandling som väljs är det viktigt att undersöka förutsättningarna ordentligt innan förfrågan utformas dels för att upphandla rätt saker och dels för att få fler anbud i konkurrens. Det rekommenderas att upphandlingen utformas som en totalentreprenad/funktionsentreprenad. Den fortsatta processen inför en upphandling bedöms utgöras bland annat av följande moment: 1. Fortsatt diskussion med leverantörer kring idéskisser och budgetoffert. 2. Beslut i kommunen om huvudmannaskap. 3. Kontakt med fastighetsägare i Flottiljen II angående intresseförfrågan. 4. Beslut om vad som ska upphandlas. 5. Utformning av tidplan för upphandling, vilket beror på exploateringstakten. 6. Utformning av förfrågningsunderlag. 7. Genomförande av upphandling. 4(29)

5 INNEHÅLL 1 INLEDNING BAKGRUND OCH SYFTE METOD AVGRÄNSNINGAR BARKARBYSTADEN OMRÅDESBESKRIVNING OCH ANDRA FÖRUTSÄTTNINGAR INLEDNING EXPLOATERINGSGRAD OCH ETAPPINDELNING ENLIGT ÖVERSIKTSPLANEN INFRASTRUKTUR MARKFÖRHÅLLANDEN SOPSUGSSYSTEM TEKNIKÖVERSIKT ANLÄGGNING OCH INSAMLING TERMINAL OCH LOKALISERING LOGISTIK SORTERING SOPSUG SOM EN DEL AV HELA INSAMLINGSSYSTEMET FÖR HUSHÅLLSAVFALL KONSEKVENSER TRAFIKSÄKERHET, MILJÖ, M.M FAKTORER SOM PÅVERKAR SYSTEMET SKYLDIGHET ATT ANSLUTA FASTIGHETEN TILL SOPSUG OCH TAXA PRODUCENTANSVAR VERKSAMHETER BEFINTLIGA BOSTADSOMRÅDEN OCH OMRÅDEN UNDER BYGGNATION GENOMFÖRANDE LEVERANTÖRER HUVUDMANNASKAP Samfällighet Kommun Separat bolag leverantör eller annan ETAPPVIS UTBYGGNAD UPPHANDLING SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER TEKNISK UTFORMNING HUVUDMANNASKAP ETAPPVIS UTBYGGNAD UPPHANDLING REFERENSER (29)

6 1 INLEDNING 1.1 BAKGRUND OCH SYFTE Järfälla kommun har antagit en fördjupad översiktsplan för Barkarbyfältet. I det fortsatta detaljplanearbetet avser kommunen ta ställning till om det ska förordas att bebyggelsen i området ansluts till sopsug eller inte. Inför ett sådant ställningstagande behöver ett antal frågeställningar kring sopsug belysas med avseende på: teknisk utformning huvudmannaskap etappvis utbyggnad upphandling Denna utredning ska utgöra underlag till ett sådant ställningstagande. 1.2 METOD Utredningen baseras huvudsakligen på intervjuer med leverantörer och representanter för huvudmän för andra anläggningar med sopsug. 1.3 AVGRÄNSNINGAR I denna utredning redovisas inte finansiella aspekter t.ex. för- och nackdelar beroende på huvudmannaskap. Exempelvis kan vilken typ av huvudman anläggningen har påverka aspekter som momsredovisning och vad sopsugen klassas som, fastighetstillbehör eller annat. Någon ekonomisk utvärdering har inte gjorts. Det finns indikationer angående kostnader för sopsug i de idéskisser som lämnats av olika leverantörer. Dessa kostnader återges inte här utan det rekommenderas att idéskisserna först bearbetas ytterligare utifrån gällande förutsättningar och kommunens ambition för området. 2 BARKARBYSTADEN OMRÅDESBESKRIVNING OCH ANDRA FÖRUTSÄTTNINGAR 2.1 INLEDNING Förutsättningarna för den planerade Barkarbystaden skiljer sig inte anmärkningsvärt från andra bostadsområden med sopsug med avseende på sådana aspekter som påverkar utformningen av en sopsugsanläggning. Svårigheterna består huvudsakligen i att: Avgöra hur stor del av området som är lämpligt att ansluta till sopsug. Hantera en etappvis utbyggnad som kan sträcka sig 10 år framåt i tiden eller längre beroende på hur konjunkturer och bostadsbehov utvecklas. Organisera huvudmannaskapet för anläggningen. Kommunen har köpt större delen av marken på fältet av staten efter att flygflottiljen F8 lades ned på 1970-talet. Större delen av området är oexploaterat i dagsläget. Kommunfullmäktige i Järfälla beslutade den 28 augusti 2006 att anta den fördjupade översiktsplanen för Barkarbyfältet. 6(29)

7 2.2 EXPLOATERINGSGRAD OCH ETAPPINDELNING ENLIGT ÖVERSIKTSPLANEN Den fördjupade översiktsplanen omfattar ett ca 400 ha stort område och redovisar en möjlig utbyggnad av upp till bostäder och utrymme för totalt ca arbetsplatser. I denna utredning förutsätts en marginal för antalet bostäder med 5 10 %, d.v.s. totalt ca hushåll 1. Utbyggnaden ska ske i etapper och planeras under ca 15 år, se figur 1: Flottiljområde I - Färdigbyggt. Flottiljområde II Planlagt, vägar och markförlagda ledningar för VA m.m. är klara. Barkarbystaden I Detaljplaneläggning pågår för del av detta område En mindre del av området planeras Barkarbystaden II Planeras Dessutom finns två områden med befintliga bostäder som förtätas, Kyrkbyn och Tingsbyn. Förutom bostäder tillkommer verksamheter både i blandad bebyggelse med bostäder och i ett område i öster längs Enköpingsvägen där det planeras enbart verksamheter i form av främst kontor, handel och restauranger. I den nordvästra delen av området för den fördjupade översiktsplanen finns ett befintligt handelsområde. Den första utbyggnadsetappen av Barkarbystaden (Flottiljområdet I) som påbörjades för ett par år sedan håller nu på att slutföras. Etappen omfattar cirka 200 bostäder i form av villor och flerbostadshus med upplåtelseformerna äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt. Byggherrar är Skanska Nya hem, Dristigheten Fastighets i Uppsala AB samt NCC Bostad. Dessutom har Folkhem AB byggt 40 radhus vid Kyrkbyn. Nästa utbyggnadsetapp är Flottiljområdet II. Första byggstart i området är beräknad till hösten Samtliga vägar inom området är byggda och markförlagda ledningar för VA m.m. är lagda. Inom området planeras för ca 200 lägenheter som vänder sig till alla åldersgrupper. Bostäderna delas in i atriumhus, radhus och flerbostadshus i öppna kvarter. Dessa grupperar sig kring ett gemensamt parkstråk. Lägenheterna kommer att uppföras av privata byggherrar (Folkhem Produktion AB, Byggnadsfirman Erik Wallin AB, Byggnads AB Åke Sundvall, Järntorget Bostad AB och Byggnadsfirman Viktor Hansson AB). Inom området avser kommunen även att bygga ett nytt äldreboende med ca 50 lägenheter. Detaljplanearbete för del av Barkarbystaden I har påbörjats. Det planeras här för flerbostadshus, i huvudsak med 3 5 våningar 2. I en förlängning söderut av Barkarby handelsplats planeras verksamheter. Verksamheter kan även förekomma i bottenplan med bostäder ovanför i övriga delar av planområdet. Större livsmedelslokal planeras i detaljplanområdets nordvästra del. Skola och förskola planeras i sydöstra delen av detaljplaneområdet, inne i bostadsområdet i Barkarbystaden I. Även i detta område är det aktuellt med flera olika privata byggherrar. 1 Enligt möte 21 september. 2 Enligt illustration, daterad alternativ 1, ur arbetsmaterial från detaljplanearbetet, Järfälla kommun 7(29)

8 Figur 1 Illustration med etappindelning. Källa: Järfälla kommun. 2.3 INFRASTRUKTUR En terminal dit avfall sugs och samlas i container bör, om det är möjligt, placeras på en plats där det ändå kommer att behöva köra tung trafik i närheten. I andra hand kan en terminal placeras nära en huvudgata eller en uppsamlingsgata om hämtning av container kan ske utan att trafiksäkerheten påverkas negativt. En spårvägsförbindelse från Barkarby station till Akalla-Kista med två hållplatser inom Barkarbystaden ligger i förslaget, se plankarta i figur 2. 8(29)

9 Figur 2 Plankarta. Källa: Fördjupad översiktplan för Barkarbyfältet, Järfälla kommun. Försvaret har kvar verksamhet och har behov av möjlighet att köra tung trafik inom området, se figur 3. Figur 3 Illustration över var försvaret behöver kunna köra tung trafik. Källa: Fördjupad översiktplan för Barkarbyfältet, Järfälla kommun. I figur 4 visas planerat vägnät inom den planerade Barkarbystaden med huvudgata och uppsamlingsgator markerade i grå färg. 9(29)

10 Figur 4 Vägnät inom den planerad Barkarbystaden med beräknade trafikmängder. Källa: Fördjupad översiktplan för Barkarbyfältet, Järfälla kommun. 2.4 MARKFÖRHÅLLANDEN Barkarbyfältet domineras av lera av varierande mäktighet. Det centrala öppna området har lera med en mäktighet av 2,5-10 m. Höjdpartierna består av berg med ett tunt lager morän eller berg i dagen. Kullarna övergår sedan i ett tunnare lerlager mot det flackare området. 10(29)

11 3 SOPSUGSSYSTEM TEKNIKÖVERSIKT I denna utredning behandlas huvudsakligen stationär sopsug och inte mobila sopsugssystem. Anledningen framgår under rubriken Logistik nedan. 3.1 ANLÄGGNING OCH INSAMLING Ett stationärt sopsugssystem innebär att avfallet transporteras i rörledningar under marken till en terminal med fläktar dit avfallet sugs. I terminalen lagras avfallet i containrar för vidare transport till återvinning, förbränning eller annan behandling. De boende kastar avfallet i inkast som kan placeras inom- eller utomhus. I höga flerbostadshus kan sopnedkast på varje våning anslutas till sopsug. Alternativt kan sopinkast placeras i markplan inomhus. I figur 5 visas exempel på inkast som placerats utomhus på fastigheten. Det kan vara lämpligt att inkastluckorna är låsta. Istället för en nyckel kan elektroniska brickor 3 användas som kan kopplas till olika fastigheter eller enskilda hushåll. Figur 5 Exempel på inkast för avfall. Källa: och Avfallet lagras tillfälligt ovanpå en stängd ventil under inkastet. Vid en förutbestämd nivå eller tidpunkt öppnas ventilen för att släppa ner avfallet i rörsystemet, varpå den återgår till stängt läge. Den automatiska tömningen styrs av ett kontrollsystem i en terminalbyggnad. Grovt räknat har en ventil med tömning 2 gånger per dag kapacitet att ta emot 3 m 3 avfall per vecka. Avfallet transporteras med hjälp av luft. Luftflödet skapas med hjälp av fläktar som bildar undertryck i rörsystemet. För att släppa in transportluft i rörsystemet öppnas först en tilluftsventil. När lufthastigheten stabiliserats kan ventilerna öppnas en efter en och avfallet faller ned i transportröret och transporteras med hjälp av luften och undertrycket till terminalen. För att undvika onödigt slitage på rörsystemet bör rören läggas så rakt som möjligt. Därmed minskar även risken för att olämpligt avfall, som ändå stoppats in i inkasten, ska fastna i krökar. Normalt används rör med diametern 400 mm. 3 Exempelvis med RFID-teknik (Radio Frekvens Identifiering). 11(29)

12 3.2 TERMINAL OCH LOKALISERING Nedan beskrivs dels översiktligt terminalens funktion och storlek samt resonemang om lokalisering och antal terminaler i Barkarby. I terminalen separeras avfallet från transportluften. Avfallet faller ner i en komprimator där det pressas samman och matas in i en försluten container. Transportluften släpps ut genom en skorsten efter att ha passerat genom damm- och reningsfilter och ljuddämpare. När containrarna i terminalen är fulla hämtas de med vanlig lastbil för tömning och vidaretransport till behandlingsanläggning. En terminal kan se olika ut och behöver olika stort utrymme beroende på: Antal fraktioner som ska sorteras. Antal lägenheter som är anslutna. Hur ofta containrar ska tömmas. Hur vilken leverantör som upphandlas. De tre första punkterna ovan påverkar hur många containrar som behövs i terminalen och den sista punkten påverkar terminalens storlek eftersom leverantörerna använder olika teknik för att separera avfallet från transportluften. Envac använder en cyklon som är 8,5 meter hög. Logiwaste använder ett filtersystem för att avskilja luften och deras terminal behöver vara ca 3,5 meter hög, plus en skorsten för frånluft. Tabell 1. Exempel på behov av yta för terminalbyggnad. Källa: Envac respektive Logiwaste. Leverantör Blandat hushållsavfall Sorterat i tre fraktioner Envac 15 x 15 m, 225 m m 2 Logiwaste 7,5 x 10 m, 75 m 2 15 x 15 m, 225 m 2 Terminalen bör placeras så att det är lätt att hämta de fulla containrarna och helst där det förekommer tung trafik även av andra anledningar. Terminalen ska placeras så att ett lastväxlarfordon kan vända och backa mot containern på ett trafiksäkert sätt. Ofta placeras en terminal i ena kanten av ett bostadsområde för att inte ge upphov till tung trafik inne i området. Om det kan ske utan trafiksäkerhetsrisk kan det finnas fördelar med att hitta en placering inne i området för att minska sträckan som avfallet sugs och för att ha möjlighet att koppla in eventuellt framtida bostäder utanför det område som idag planeras. En sopsugsanläggning kan användas under flera årtionden och under den tiden kan ytterligare exploateringar ske som inte är kända idag. Möjligheten att koppla in ytterligare användare beror på hur anläggningen dimensionerats från början och vilka möjligheter det finns att komplettera den. En terminal kan placeras i anslutning till annan verksamhet, i ett parkeringshus eller kombineras med t.ex. utrymme för insamling av grovavfall. Terminalen kan även byggas under markytan, t.ex. i bergrum eller i underjordsgarage, under förutsättning att det finns möjlighet för ett lastväxlarfordon att komma och hämta containern. I Barkarbystaden bör en terminal placeras nära huvudgata eller uppsamlingsgata i området, d.v.s. längs Barkarbygatan Norrviksvägen Enköpingsvägen. I figur 6 visas fyra olika alternativ för lokalisering av terminal för diskussion. Nedan resoneras kring för- och nackdelar med de olika placeringarna, vilket sammanfattas i tabell 2. 12(29)

13 Alternativ A har fördelen att vara relativt centralt belägen för att kunna betjäna alla olika delområden i ett fullt utbyggt system. Nackdelen är att försvaret idag använder marken och det är oklart när kommunen kan få tillgång till marken. En annan nackdel är att tunga fordon behöver åka långt in i området för att hämta container, även om det är längs en uppsamlingsgata. Alternativ B är ett bra läge med tanke på att utbyggnaden av området sker från det här hållet. Det är ett bra läge om bostäder inom Flottiljområdet och öster om Flottiljområde II ska anslutas till sopsugssystemet. Här förekommer annan tung trafik, varutransporter m.m. Här planeras även för återvinningsstation för förpackningar och tidningar, vilket genererar trafik både i form av personbilar och tunga fordon. Så som utkastet till detaljplanekarta ser ut kan det dock vara svårt att hitta en placering för en terminal här som fungerar ur trafikteknisk synpunkt med tanke på att en lastbil ska kunna backa in mot en terminal och dra ut en full container utan att blockera annan trafik eller ockupera parkeringsplatser. Terminalen kan, vid en lokalisering här, behöva ta i anspråk yta som är planerad för annan exploatering. Eventuellt kan det finnas möjlighet att anlägga en terminal under markytan. Alternativ C är ett bra läge med tanke på att det förekommer annan tung trafik här och om en stor del av de planerade verksamheterna ska anslutas till sopsug. Terminalen kan, vid en lokalisering inom det planerade området för verksamheter, behöva ta i anspråk yta som annars skulle kunna exploateras för verksamheter. Eventuellt kan det finnas möjlighet att anlägga en terminal under markytan. Söder om området för verksamheter planeras en park där det visserligen finns plats för terminal och erforderlig yta för att vända och backa en lastbil. Nackdelen är att en terminal vid parken tar i anspråk yta som är planerad för att vara grönyta och parkmark. En nackdel för hela alternativ C är att avståndet till Flottiljen II och området öster om Flottiljen II blir långt om dessa ska anslutas till sopsug. Det blir också en ganska lång sträcka till bortre delen av Barkarbystaden II. Alternativ D är en bra placering för betjäning av Barkarbystaden II. Nackdelen är att avståndet blir mycket långt till andra änden av området. 13(29)

14 Figur 6. Lokalisering av terminal i Barkarbystaden, exempel för diskussion. Tabell 2 För- och nackdelar med olika platser för terminal i Barkarbystaden. ALT A ALT B ALT C ALT D Trafik (-) (-) (-) + Tillgänglig mark - - (-) + Placering i förhållande till att kunna betjäna hela området I Barkarbystaden kan en sopsugsanläggning byggas antingen som ett gemensamt rörnät med en terminal, eller uppdelat på två rörnät med varsin terminal. Nedan resoneras kring för- och nackdelar med en respektive två terminaler, vilket sammanfattas i tabell 3. En terminal byggs generellt utifrån dimensionerande förutsättningar vid fullt utbyggt bostadsområde, förutom vissa saker som kan kompletteras senare, t.ex. antalet containrar. Området är planerat att byggas ut under ca 10 års tid, vilket medför att med en terminal för hela området nyttjas den inte fullt ut under lång tid. Med två terminaler kan kapaciteten byggas ut i takt med området. Terminal nr 2 byggs inte förrän Barkarbystaden II byggs. 14(29)

15 Det kan vara svårt att hitta en bra lokalisering för en terminal, med avseende på sopsugsanläggningens funktion och effektivitet, trafiksäkerhet och minimal störning för omgivningen. Med två terminaler behöver två bra platser hittas. Ju längre rörledningar och därmed längre sugsträckor anläggningen har desto mer energi går åt för att suga avfallet till terminalen. Vid längre sträckor, längre än 1,5-2 km, behövs grövre dimension på rören, vilket också medför större energiåtgång. Om en terminal kan placeras centralt i området kan det vara likvärdigt för energiförbrukningen som två terminaler. Om däremot en terminal placeras i områdets ena ände kan det medföra högre energiförbrukning än om systemet delas upp i två olika delar med varsin terminal. Det kan även vara lättare att ansluta intilliggande områden, om så önskas, med två terminaler, utan att rörledningarna blir för långa. Enligt Envacs idéskiss räknar de med att klara hela området med en terminal oavsett om den placeras i ena änden av området och utan att lägga grövre rör. I det utkastet räknades dock med ett blandat hushållsavfall. En eventuell sortering av matavfall påverkar dimensioneringen, men det är oklart om det skulle medföra en annan rekommendation av placering eller antal terminaler. Tabell 3 För- och nackdelar med en respektive två terminaler i Barkarbystaden. En terminal Två terminaler Etappvis utbyggnad av området - + Lokalisering + - Energieffektivitet vid långa sugsträckor -* + * Det är inte säkert att det behöver vara någon skillnad i energieffektivitet beroende på antalet terminaler för Barkarbystaden. Det beror bland annat på var terminalen kan placeras. 3.3 LOGISTIK Från terminalen hämtas containrar för transport till omlastningsstationen på Hagby i enlighet med nuvarande avtal med SÖRAB. Hur ofta containrarna behöver hämtas beror på antal containrar och om containern kombineras med komprimator eller inte. Maximal tillåten lastkapacitet är 10 ton per container. Ett lastväxlarfordon hämtar den fulla containern med restavfall och kör den till Hagby omlastningsstation där den töms. Därefter körs containern tillbaka till samma plats och ställs tillbaka. Under den tid containern är borta töms inte ventilerna i sopsugssystemet. Skillnaderna mellan stationär sopsug och mobil sopsug är flera, men anledningen till att mobila sopsugsanläggningar inte behandlas i denna utredning är främst logistiken. Mobil sopsug innebär att ett fordon står och suger avfallet från en tank under inkastet till fordonet. Det tar mycket lång tid att på det sättet hämta avfallet från hela Barkarbystaden istället för att hämta fulla containrar. Under den tiden påverkas omgivningen av buller, utsläpp till luft och försämrad trafiksäkerhet. Det kan även uppstå konflikter med parkerade bilar. När det finns möjlighet är stationär sopsug att föredra framför mobil sopsug. Det senare används vanligtvis i mindre områden eller där det saknas plats för en terminal till en stationär sopsug. 3.4 SORTERING Ett sopsugssystem med en inkastlucka där avfallet försvinner saknar pedagogiska inslag som uppmuntrar till källsortering. Det kan kräva lite mer av kommunen och av fastighetsägarna med avseende på information och feedback till de boende om vikten av att 15(29)

16 sortera avfallet och hur mycket avfall som kastas. En svårighet vid stora sopsugssystem med flera olika fastigheter anslutna är att det inte syns hur mycket avfall de boende i olika fastigheter genererar. Det finns möjlighet att registrera när de olika inkastluckorna öppnas och att relatera antalet gånger varje inkastlucka öppnats till mängden avfall, men det blir en mycket grov uppskattning. Ett sopsugssystem kan användas vid källsortering av avfall. Ett inkast per fraktion byggs och kopplas till samma transportrör. I terminalen ställs en container för varje fraktion. Vid förutbestämda tider öppnas ventiler vid inkasten som samlat avfall i samma fraktion. När tömningen är klar öppnas ventilerna för nästa fraktion som leds till nästa container. Inkasten kan grupperas så att det finns ett inkast för varje fraktion för att göra det enkelt för de boende. Ur teknisk synpunkt kan avfallet sorteras i många olika fraktioner i sopsug. Av praktiska och ekonomiska skäl rekommenderar leverantörerna att avfallet sorteras i högst tre fraktioner. Det är bara glas som är direkt skadligt att kasta i sopsug. Metall är inte heller lämpligt att sortera i en separat fraktion i sopsug. Matavfall kan läggas i papperspåse och behöver inte packas i plastpåse, vilket kan underlätta den efterföljande behandlingen beroende på hur matavfallet ska hanteras. Om avfallet ska sorteras optiskt i den efterföljande hanteringen är det viktigt att de påsar som delas ut håller för transporten genom sopsugen. I Norge finns flera anläggningar med sopsug där avfallet sedan sorteras optiskt. Nedan beskrivs några exempel på aktuella bostadsprojekt i Stockholms län där sopsug används eller planeras för insamling av sorterat hushållsavfall samt något om de erfarenheter som finns av insamlingen. I Hammarby Sjöstad finns det ett utbyggt system med sopsug där de boende sorterar avfallet i matavfall, tidningar och restfraktion. Samma system har beslutats för det planerade bostadsområdet Stora Ursvik i Sundbyberg, men här är systemet ännu inte i drift. En stor del av rören är lagda i första delområdet, men terminalen är ännu inte byggd. Planering pågår för Norra Djurgårdsstaden i Stockholm där sortering kommer att ske i tre fraktioner plus att avfallskvarn installeras i lägenheterna för matavfallet. Erfarenheterna från sortering av matavfall i Hammarby Sjöstad är mindre goda. Kvaliteten på det matavfall som samlas in är så dålig att det har skickats till förbränning istället för till biologisk behandling. Här placerades inkast för de olika fraktionerna bredvid varandra utomhus och utan lås. Trots att inkasten för matavfall senare har utrustats med låsbara luckor för att minska risken för att avfall av slentrian kastas fel har inte kvaliteten förbättrats tillräckligt mycket. Viljan och kunskaperna för att sortera kan även påverkas av information och resultatet behöver inte bero enbart på utformningen av sopsugssystemet. Det är också viktigt att informationen upprepas när lägenheterna omsätts och nya människor flyttar in. Erfarenhet från Hammarby Sjöstad, tillsammans med Stockholm Vattens uttalade önskan att få mer matavfall till avloppsreningsverket för framställning av biogas, har medfört att Stockholms Stad planerar för avfallskvarn i Norra Djurgårdsstaden istället för att matavfall samlas in via sopsug. Det möjliggör sortering i ytterligare en fraktion istället. De boende kommer troligtvis att kunna sortera avfallet i tidningar, en förpackningsfraktion (oklart vilken) samt restavfall, förutom matavfallet via avfallskvarn. Dessutom planeras underjordsbehållare för glas på ett antal platser inom området. I Solna finns en anläggning för mobil sopsug där avfallet sorteras i matavfall, tidningar och restavfall. Här har man goda erfarenheter av sorteringen av matavfall och har fått bra kvalitet. Här finns inkast för restavfall på varje våningsplan, inkast för tidningar inomhus i entréplan och inkast för matavfall utomhus. Därigenom kan de boende som inte kan eller orkar sortera 16(29)

17 sitt avfall kasta det utanför lägenheten, medan den som vill sortera sitt avfall kan ta med sig tidningar och matavfall ner respektive ut. Däremot är det tekniska problem med att suga tidningar med mobil sopsug. Tidningarna blockerar filter och ventiler, vilket gör att bilens sopaggregat måste startas och stoppas flera gånger under tömningen. Dessa problem är dock specifika för mobil sopsug och bedöms inte uppstå i stationära sopsugssystem. Matavfall från verksamheter kan läggas i sopsug med vissa undantag, som flytande matavfall och kladdigt avfall som inte paketerats. I princip kan allt matavfall som kan hanteras med kärl även hanteras i sopsug. 3.5 SOPSUG SOM EN DEL AV HELA INSAMLINGSSYSTEMET FÖR HUSHÅLLSAVFALL Eftersom det inte är rimligt med fler än tre fraktioner i en sopsug behöver systemet kompletteras. Antag att matavfall, tidningar och restavfall samlas in med sopsug. Utöver detta ska förpackningar, grovavfall, elavfall och farligt avfall sorteras och samlas in. Det bedöms behövas en eller två återvinningsstationer för tidningar och förpackningar i Barkarbystaden. Alternativt kan exempelvis underjordsbehållare för ett eller flera förpackningsslag placeras på ett antal platser i området. Utformning av insamlingsstationer för förpackningar och eventuellt tidningar bör ske i samråd med FTI 4. Det behövs möjlighet att samla in grovavfall. Det kan ske antingen genom grovsoprum i fastigheterna eller genom platser där containrar för grovavfall kan ställas ut vid regelbundet återkommande insamlingstillfällen. I fastigheterna kan det även finnas utrymme där de boende kan lämna elavfall och farligt avfall. Den viktigaste anledningen till att det bör finnas möjlighet att lämna grovavfall i bostadsområdet och inte enbart hänvisa de boende till Görvälns återvinningscentral är att inte alla som bor i flerbostadshus har tillgång till bil, vilket behövs för att kunna frakta avfall till återvinningscentralen. För att öka återanvändningen av produkter kan möjlighet att byta saker skapas. Det kan skapas en plats, exempelvis i anslutning till en terminal för sopsug, där de boende kan lämna de saker som de inte längre vill ha kvar, istället för att kasta det som grovavfall. Fördelen med att välja en plats vid en terminal, där det finns möjlighet att hämta containrar, är att det kan kombineras med container för sådant grovavfall som faktiskt måste kastas. Om det finns önskemål från biståndsorganisationer eller dylikt kan dessa tillåtas organisera en verksamhet för försäljning av secondhand produkter, men i annat fall är avsikten att det bara ska handla om att lämna och hämta saker, utan pengatransaktioner. Principen kan exempelvis vara densamma som för bytesboden vid återvinningscentralen i Västerskog i Håbo kommun. Ett system med sopsug kan kompletteras med ett annat insamlingssystem för matavfall, t.ex. kärl för verksamheter eller avfallskvarn i lägenheter och i verksamhetslokaler. Avfallskvarnar i lägenheter får kopplas till avloppsledningsnätet. Däremot måste avfallskvarnar i verksamheter kopplas till sluten tank som töms av slamsugningsbil. Nedan resoneras om föroch nackdelar med avfallskvarnar för lägenheter, vilket sammanfattas i tabell 4. I avloppsreningsverket finns rötkammare som producerar biogas av slam från processerna att rena avloppsvatten. När matavfallet följer med avloppsvattnet till avloppsreningsverket bidrar detta till ökad biogasproduktion. Matavfall som samlas in med sopsug kan transporteras till rötningsanläggning för matavfall där det produceras biogas. Både avfallskvarnar kopplade till avloppsledningsnätet och insamling av matavfall genom sopsug bidrar således till ökad biogasproduktion. Mängden matavfall som sorteras ut och samlas in är troligtvis större räknat 4 Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB 17(29)

18 per anslutet hushåll med avfallskvarn eftersom det är enkelt och bekvämt för de boende att använda avfallskvarnen medan sortering med sopsug kräver en något större insats från de boendes sida. En del matavfall är dock inte lämpligt att köra genom avfallskvarn, men kan lämnas i sopsugen. En del av matavfallet bryts ned innan rötkammaren på vägen genom avloppsnätet och avloppsreningsverket. Sammantaget är det svårt att avgöra vilket av systemen som ger största bidraget till biogasproduktionen och vilket system som sammantaget är det bästa sättet att samla in matavfall. I en utredning som gjorts på uppdrag av SÖRAB och Käppalaförbundet har insamling med avfallskvarn jämförts med insamling med kärl i det s.k. BOA-projektet. I den utredningen drogs slutsatsen att det sammantaget bedömdes bättre att samla in matavfall med kärl och bil än med avfallskvarn och att insamling av matavfall med kärl bedömdes ge ett större bidrag till biogasproduktionen än insamling med avfallskvarn. I den utredningen ingick Käppalaförbundet, men inte Stockholm Vatten. Kvaliteten på det matavfall som körs genom avfallskvarnen bedöms bli hög eftersom icke önskvärda saker inte enkelt kan köras genom avfallskvarnen. Även kvaliteten på det matavfall som sorteras med sopsug kan bli hög, vilket det finns exempel på, men det krävs eftertanke vid utformning av systemet och särskilt anpassad information till de boende både vid första inflyttningen och när lägenheterna omsätts i senare skede. I dagsläget används en stor del av rötslammet från avloppsreningsverket på åkermark och därigenom nyttiggörs näringsämnen i materialet. Det finns dock ett motstånd mot spridning av avloppsslam på åkermark på grund av att det kan innehålla föroreningar, läkemedelsrester och andra oönskade ämnen. Det finns därför en risk att det återigen uppstår ett stopp för spridning av slam, vilket var fallet i slutet av 90-talet. I de nationella miljökvalitetsmålen finns dock ett mål om att minst 60 % av mängden fosfor i avloppsslam ska nyttiggöras, vilket pekar på en vilja att det ska vara möjligt att sprida slam. Stockholm Vatten arbetar också kontinuerligt med att slammet ska hålla en godkänd kvalitet. En inblandning av matavfall i avloppsslam medför inte att slammets kvalitet försämras. Tabell 4 För- och nackdelar med avfallskvarn jämfört med insamling av matavfall med sopsug. Avfallskvarn Sopsug Biogasproduktion 0* 0 Mängd matavfall som samlas in + - Kvalitet, renhet på utsorterat matavfall + (-) Hållbarhetsperspektiv m.a.p. nyttiggörande av näringsämnen i rötrest (-) + Energieffektivitet 0** 0** * Det är okänt vilket av systemen som ger största bidraget till biogasproduktionen, eftersom en del av matavfallet bryts ned innan rötkammaren på vägen genom avloppsnätet och avloppsreningsverket. Enligt BOA-projektet bedömdes insamling med kärl och bil ge ett större bidrag till biogasproduktionen. ** Det saknas kunskap för att säga vilket av dessa system som är det effektivaste sättet att samla in matavfall m.a.p. energiåtgång. Enligt BOA-projektet bedömdes energinettot vara likvärdigt om insamlingen sker med avfallskvarn eller med kärl och bil. Sammantaget bedöms avfallskvarnar kunna utgöra ett bra komplement, speciellt i särskilda boenden, t.ex. äldreomsorg, där det kan behövas extra bekvämlighet för de boende. För 18(29)

19 Barkarbystaden som helhet rekommenderas att insamling av matavfall med sopsug ingår som en parameter i den fortsatta bedömningen av sopsug. Rekommendationen grundar sig främst på att behandlingen av den insamlade mängden matavfall är mer flexibel vid insamling med sopsug än med avfallskvarn t.ex. om det i framtiden uppstår nya frågetecken kring spridning av slam på åkermark. 3.6 KONSEKVENSER TRAFIKSÄKERHET, MILJÖ, M.M. Jämfört med konventionell avfallshämtning med avfallsbehållare i soprum har sopsugssystem flera fördelar: + Högre trafiksäkerhet med mindre mängd tung trafik i närmiljön vid bostäder. + Bättre arbetsmiljö för renhållare utan förflyttning av tunga kärl och närhet till mögelsporer. + Mindre brandrisk utan en stor mängd avfall som lagras i soprum i bostadsfastigheter. + Mindre risk för lukt och skadedjur när inte avfall lagras i behållare på fastigheten. + Mindre utsläpp från tunga fordon när avfall kan hämtas i container istället för vid varje fastighet. Detta gäller särskilt om dieseldrivna insamlingsfordon används. + Yta för soprum på varje fastighet behövs inte. Däremot kvarstår behov av yta för insamling av grovavfall, elavfall och farligt avfall. Vid eventuell fastighetsnära insamling av förpackningar kan yta behövas även för detta. + Det går åt mindre tid för fastighetsskötare att hålla rent i soprum. Jämfört med konventionell avfallshämtning med avfallsbehållare i soprum har sopsugssystem följande nackdelar: - Dyr investering. - Det kan medföra stora kostnader att förändra insamlingssystemet efter att terminalen byggts, t.ex. om antalet fraktioner behöver förändras eller vilka fraktioner som sorteras ut med hjälp av sopsug. - Teknik som kan krångla. Förvaltningsmässigt är soprum enklare att hantera. - Systemet är inte pedagogiskt med avseende på sortering av avfall. Det finns en risk för sämre resurshushållning med sopsug jämfört med soprum, speciellt om fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar används i fastigheterna. - Sopsugssystemet använder elektricitet för att driva fläktarna som suger avfallet genom rörsystemet. - Sopsugsanläggning behöver en huvudman, en organisation med ansvar för ägande och drift. - Lokalt vid terminalen kan omgivningen, i samband med hämtning av containrar, störas av buller, lukt och trafik. Energiåtgången för att suga avfallet beror på mängden avfall och densiteten. Enligt en grov uppskattning från Envac skulle energiåtgången för att samla in avfallet i en fraktion uppgå till ca 163 MWh per år för ca lägenheter i Barkarbystaden. Med sortering av avfallet i tre fraktioner med tidningar, matavfall och restfraktion skulle energiåtgången totalt sett bli ca 2,4 gånger så stor. 19(29)

20 Angående ljud i terminalen så är det främst fläktarna som genererar ljud. Enligt Envac kan ljudnivån i fläktrummet uppgå till cirka Leq 105 db(a). Fläktarna placeras dock alltid i separat rum som ljudisoleras. Det finns exempel på terminalbyggnader som placerats alldeles intill bostäder. Terminalen i sig bedöms inte påverka omgivningen. Det är istället hämtning och avlämning av containrar som påverkar omgivningen. Nedan redovisas en uppskattning av hur mycket transporter en sopsugsanläggning genererar jämfört med ett konventionellt insamlingssystem med kärl och bil. Utifrån antalet planerade bostäder inom Flottiljområde II, området öster om Flottiljområde II, Barkarbystaden I och Barkarbystaden II samt en marginal på 10 % innebär det att anläggningen bör dimensioneras för: ca lägenheter 30 ton brännbart avfall per vecka (70 liter per hushåll och vecka) 9 ton matavfall per vecka (100 kg per hushåll och år) 9 ton returpapper per vecka (100 kg per hushåll och år) Med 10 ton per container beräknas antalet transporter för tömning av containrar uppgå till ca: 3 hämtningar per vecka av brännbart avfall 1 hämtningar per vecka av matavfall 1 hämtningar per vecka av returpapper Varje hämtning ger upphov till fyra fordonsrörelser när lastväxlaren hämtar containern, kör iväg den, kommer tillbaka med den tomma containern och slutligen lämnar området. En viss samordning kan ske de gånger fordonet tar med sig nästa container sedan den lämnat tillbaka den första. En gång per vecka kan alla tre containrar tömmas i en följd, vilket medför åtta fordonsrörelser för tre tömda containrar. Totalt bedöms sopsugsanläggningen ge upphov till ca 16 fordonsrörelser per vecka för insamling av brännbart hushållsavfall och matavfall samt tidningar. Utöver detta tillkommer transporter för insamling av övrigt hushållsavfall såsom grovavfall, elavfall, farligt avfall och förpackningar. Ovanstående kan jämföras med transportarbetet vid konventionell insamling. Med 660 liters kärl för brännbart avfall och 140 liters kärl för matavfall skulle en sopbil tillbringa ca tre dagar per vecka i området. Här har antagits att en tvåmansbetjänad baklastande sopbil kan tömma ca 400 kärl per dag. 4 FAKTORER SOM PÅVERKAR SYSTEMET 4.1 SKYLDIGHET ATT ANSLUTA FASTIGHETEN TILL SOPSUG OCH TAXA I detaljplanerna för kommande etapper inom området kan föreskrivas att fastigheterna ska anslutas till sopsug. Detta kan gälla samtliga flerbostadshus inom det område där kommunen planerar för sopsug. En- och tvåbostadshus bör ha tillgång till inkast utomhus inom rimligt gångavstånd. Kommunen är skyldig att hämta hushållsavfall vid fastighetsgränsen om inte annat överenskommits med fastighetsägaren. Kommunen kan visserligen i exploateringsavtal hänvisa byggherrar för småhus till ett gemensamt hämtställe med inkast till sopsug inom rimligt gångavstånd, men kommunen bedöms inte kunna vägra att hämta avfall från 20(29)

21 fastighetsgräns om någon enskild småhusägare i framtiden önskar det. Hanteringen blir detsamma som i andra radhusområden där kommunen arbetar för att få till stånd gemensamma hämtställen eller att alla boende drar fram sina kärl till väg där sophämtningsfordon kan angöra. En småhusägare kan inte straffas med annan avgift än normal avfallstaxa för motsvarande abonnemang. Däremot kan kommunen sätta taxan för hämtning via sopsug förmånlig i förhållande till ett vanligt kärlabonnemang för en- och tvåbostadshus. Detta resonemang gäller om kommunen är huvudman för anläggningen, men det blir mer svårhanterligt om det antas att det är en samfällighet som äger anläggningen. Om det är en samfällighet som äger anläggningen och småhusägare inte är skyldiga att ingå kan det antas att dessa inte heller får tillgång till inkast. Småhusägare kan visserligen ingå i samfällighet för gemensamhetsanläggning. 4.2 PRODUCENTANSVAR Det råder lagstiftat producentansvar för bland annat tidningar och förpackningar. Det betyder att kommunen inte får finansiera insamling av utsorterat avfall i dessa fraktioner med den avfallstaxa som beslutas av kommunfullmäktige. Däremot får kommunen erbjuda tjänsten att samla in dessa fraktioner som en tilläggstjänst som fastighetsägaren kan välja att köpa. Det förekommer dock exempelvis att kommuner erbjuder hämtning av hushållsavfall i fyrfackskärl där även förpackningar och tidningar samlas in i separata fraktioner. Som nämnts tidigare har både boende i Hammarby Sjöstad och i Stora Ursvik möjlighet att sortera tidningar i sopsugssystemet. I dagsläget är det dock fastighetsägarna som gemensamt äger sopsugsanläggningen i dessa områden, men i båda fallen är det troligt att staden kommer att ta över anläggningen och alltså även erbjuda sortering av avfall som faller under producentansvar. I Hammarby Sjöstad hämtar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB, FTI, tidningscontainern kostnadsfritt från terminalen mot att de får materialet. I samband med planering av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm förs diskussioner med FTI om möjligheterna att samla in en blandad förpackningsfraktion via sopsug och att detta material sedan ska sorteras i en sorteringsanläggning. 4.3 VERKSAMHETER Det finns ett förslag till lagändring som skulle innebära att verksamheter kan välja en annan entreprenör än kommunen för insamling och behandling av det avfall som kallas med hushållsavfall jämförligt avfall. Om kommunen väljer att planera för att verksamheterna i området ska anslutas till sopsug kan varje enskild verksamhet ändå välja att hantera avfallet på annat sätt, vilket medför en osäkerhet. Det kan eventuellt vara möjligt att hantera genom avtal. Eftersom det idag är kommunens mark kan det eventuellt vara möjligt att skriva in i exploateringsavtal med byggherrarna att fastigheterna ska anslutas till sopsug. Det är sedan upp till fastighetsägarna att i sina hyreskontrakt med enskilda verksamheter skriva in att avfall ska hanteras med sopsug. Det finns ytterligare svårigheter med dimensionering av sopsug för verksamheter eftersom det inte är känt vilka verksamheter som kommer att etableras, men det är handel, kontor och restaurangverksamheter som bedöms vara aktuella. Inga industrilokaler planeras i området. Inne i bostadsområdet planeras ett äldreboende samt skola och förskola. Verksamheter som producerar stora mängder blött eller grötigt avfall kan behöva ett annat system för insamling av matavfall än sopsug, t.ex. avfallskvarn kopplad till tank. 21(29)

22 4.4 BEFINTLIGA BOSTADSOMRÅDEN OCH OMRÅDEN UNDER BYGGNATION I områdena Flottiljen I och II finns inget avtal om anslutning till sopsug. Det skulle kunna vara aktuellt med frivillig anslutning om tillräckligt många fastighetsägare är intresserade. Intresset bör undersökas innan sopsugsanläggningen börjar byggas. Det medför en merkostnad för nedläggning av rören eftersom sådana markarbeten är klara i dessa områden. Det finns aktuella exempel där det byggts sopsug i befintliga bostadsområden, t.ex. i Storskogen i Sundbyberg. Tingsbyn och Kyrkbyn är befintliga områden som förtätas. Här finns dock mest småhus idag. Det bedöms som tveksamt om det är ekonomiskt rimligt att ansluta dessa områden till sopsug. 22(29)

23 5 GENOMFÖRANDE 5.1 LEVERANTÖRER Idag dominerar Envac Scandinavia AB marknaden för leverans, installation och drift av sopsugsanläggningar i Sverige och i Europa. Envac är ett helägt (100%) dotterbolag till Stena Adactum AB, ett företag inom Stena Sfären. Envac har 35 kontor i 20 länder i Europa, Nordoch Sydamerika, Mellanöstern och Asien. Envac äger också Optibag Systems AB (100%). Logiwaste AB är en annan, relativt ny, leverantör. Företaget ägs av DISAB Vacuum Technology AB som i sin tur ägs av ACAP Invest AB. DISAB Vacuum Technology AB har funnits i snart 20 år och har ca 50 anställda samt ytterligare tre dotterbolag. Tillsammans arbetar koncernen med både mobila och stationära sopsugsanläggningar m.m. i Sverige och i andra länder. Logiwaste har levererat en stationär sopsugsanläggning till Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby. Eleiko AB utvecklar och konstruerar produkter inom områdena avfallslogistik, kärltvättsystem samt retursystem för dryckesförpackningar. Eleiko AB ingår i Lifco/Sorbkoncernen som är ett helägt bolag av Carl Benett AB. Eleiko har ett helägt dotterbolag G-Fab som arbetar med service av anläggningar i Stockholmsområdet. Eleiko har levererat några anläggningar för mobila sopsugssystem i Stockholm. Ett stationärt sopsugssystem har levererats till Norge och företaget har nyligt fått beställning på ett stationärt sopsugssystem i Göteborg. Utöver dessa företag finns utländska leverantörer som kan lämna anbud i en upphandling. 5.2 HUVUDMANNASKAP Huvudmannaskapet och beställarorganisationen för anläggningens uppförande och drift behöver klaras ut före upphandling av entreprenaden. Det finns dock exempel på anläggningar där frågan om huvudmannaskap har fått en tillfällig lösning för att inte hindra planerad exploatering. I tabell 5 nedan sammanfattas för- och nackdelar med olika former av huvudmannaskap Samfällighet Samfällighetsförening är en vanlig form av huvudmannaskap för ägande och drift av sopsugsanläggning i Sverige idag. Det har ansetts vara fastighetsägarens ansvar att avfallet kommer till det hämtställe där kommunen hämtar avfallet. För mindre anläggningar finns det en logik i att fastighetsägaren ansvarar för ledningar m.m. inom fastigheten och hämtstället betraktas enbart som ett gemensamt hämtställe nära fastighetsgränsen. För stora anläggningar med ett stort antal inblandade fastighetsägare uppstår andra svårigheter och andra frågor att ta ställning till. I Stockholm pågår en utredning om framtida huvudmannaskap för sopsugsanläggningar. Utredningen initierades efter en skrivning där ett flertal byggherrar framförde önskemål om att Stockholm Stad äger och driver sopsugsanläggningarna och fastighetsägarna betalar för tjänsten enligt fastställd taxa. Även från andra håll har det framförts önskemål om att kommunen äger och driver sopsugsanläggningen. 23(29)

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-02-01 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 Tekniska nämnden ger Bygg- och miljöförvaltningen

Läs mer

Sopsugssystem i Barkarbystaden

Sopsugssystem i Barkarbystaden Sopsugssystem i Barkarbystaden Fördjupad studie JÄRFÄLLA KOMMUN M I L J Ö - O C H P R O J E K T E R I N G S B Y R Å N I M Ä L A R D A L E N A B B A D H U S G A T A N 4 B 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L

Läs mer

Information om underjords-/markbehållare

Information om underjords-/markbehållare Version 2 2014-10-27 Teknisk Handbok bilaga 7 Information om underjords-/markbehållare Underjords-/markbehållare ger en långsiktigt hållbar avfallshantering med god arbetsmiljö för avfallshämtaren. Bottentömmande

Läs mer

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB Datum: 2014-03-25 Rev: 1 Rev datum: 2015-10-05 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av uppdraget... 3 2. Bakgrund... 4 3. Avfallsmängder... 4 4. Avfallsmängder från

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 2015-08-28 1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för

Läs mer

Informationsmöte Sopsugsterminal ROS Norrtälje Hamn

Informationsmöte Sopsugsterminal ROS Norrtälje Hamn Informationsmöte Sopsugsterminal ROS Norrtälje Hamn BILD TERMINAL 2017-03-29 Informationsmöte 1 Bakgrund Sopsug i Norrtälje Kommunfullmäktige har 2015 beslutat att Norrtälje hamn ska ha en kommunägd stationär

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

PM Utredning av sopsugssystem i Västerport

PM Utredning av sopsugssystem i Västerport Sammanfattning Detta PM beskriver genomförd utredning för sopsugssystem i Varbergs nya stadsdel Västerport och har tagits fram som en del av detaljplanen. Sammanfattningsvis förordar VIVAB att ett sopsugssystem

Läs mer

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl Översiktlig kalkyl för sopsug för tre avfallsslag samt avfallskvarn för matavfall Anläggningsdel Investering Kommentar Byggnad, miljoner kr 5-10 Utrustning, rör, inkast, miljoner kr 78-104 15 000-20 000

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Januari 2015 SÄRSKILDA RIKTLINJER FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Dokumentet ersätter tidigare PM. Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. INNEHÅLL

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2015-03-18 Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshanteringen... 3 2 Generella förutsättningar... 3 3 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 3 4 Förpackningar och tidningar

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar. Mål att skapa en smidig övergång. Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m

Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar. Mål att skapa en smidig övergång. Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m Anders Asp Fokusgrupp Uppdrag Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar Mål att skapa en smidig övergång Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m Kostnadseffektiva system Hög kvalitet på insamlat

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

Taxa för hushållsavfall.

Taxa för hushållsavfall. Taxa för hushållsavfall. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-12-17 Örebro kommun Tekniska förvaltningen 019-2110 00 orebro.se 2 TAXA FÖR HUSHÅLLSAVFALL I ÖREBRO KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshantering... 3 2 Förutsättning för markanvisning... 3 3 Avfall från flerbostadshus... 3 3.1 System för insamling av matavfall och restavfall...

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Medborgarförslag om trafikåtgärder inom Kronanområdet.

Medborgarförslag om trafikåtgärder inom Kronanområdet. Tekniska nämnden 2009 10 22 117 338 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 10 08 195 473 Dnr 2009/501.008 Medborgarförslag om trafikåtgärder inom Kronanområdet. Ärendebeskrivning Bo Wennström m fl anför

Läs mer

Taxa för hushållsavfall

Taxa för hushållsavfall Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser.3 Småhus.5 Fritidshus.5 Gemensamhetsanläggning 5 Flerbostadshus och verksamheter.6

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S)

Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S) PM 2010:147 RII (Dnr 303-1375/2009) Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Carin

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet Insamling av matavfall Så ansluter ni er fastighet 1 Vad gör du med dina 74 kilo? Varje år genererar en person ca 74 kilo matavfall varav 22 kg är onödigt matsvinn. Att ta tillvara på denna resurs och

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Handbok för stationär sopsug

Handbok för stationär sopsug SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB HANDBOK FÖR STATIONÄR SOPSUG 2018-04-19 Handbok för stationär sopsug POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBB ORG.NUMMER SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB BOX 7510 174

Läs mer

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V)

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) 2016-01-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/751-456 Kommunstyrelsen Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) Förslag till beslut

Läs mer

Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll

Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms stads vision om ett Stockholm i världsklass 2030. De ambitiösa miljömålen

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 27 februari, 2017. Indexreglerad taxa som gäller från 1 januari, 2019. Innehåll Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Innehåll

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

3.3. Den totala avgiften 3.4.1. för flerbostadshus. vecka. en gång per. Förutsättningar för. Avgift. 270 kr 360 kr 300 kr 380 kr 410 kr

3.3. Den totala avgiften 3.4.1. för flerbostadshus. vecka. en gång per. Förutsättningar för. Avgift. 270 kr 360 kr 300 kr 380 kr 410 kr 17 (35) 3.3 Flerbostadshus Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Västerås kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Västerås kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Västerås kommun Avfallstaxa Västerås kommun Antagen av Västerås kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2016-09-22 Innehållsförteckning 1 Dokumentets syfte... 3 2 Mål för avfallshanteringen... 3 3 Generella förutsättningar... 3 4 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 4

Läs mer

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER NYA FÖRORDNINGAR GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER EN VÄGLEDNING Februari 2019 1 INNEHÅLL Bakgrund 4 De nya förordningarna En sammanfattning 5 De nya förordningarna Nuläge 7 De

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1 (7) Bilaga 2 Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1. Taxa för hushållsavfall utom slam och latrin 2. Allmänt Avgifter i taxan är angivna inklusive moms. Dessa föreskrifter

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Vakuumteknologi. Latest update August 2009, Envac AB

Vakuumteknologi. Latest update August 2009, Envac AB Vakuumteknologi Latest update August 2009, Envac AB Vakuumteknologi Stationär pneumatisk avfallsinsamling Stationär pneumatisk avfallsinsamling innebär att avfallet transporteras i rörledningar långa sträckor

Läs mer

Renhållningstaxa FÖRFATTNING 4.7.1

Renhållningstaxa FÖRFATTNING 4.7.1 FÖRFATTNING 4.7.1 Antagen av kommunfullmäktige 67/11 Renhållningstaxa Avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i Staffanstorps kommun ska fr o m 2012-01-01 erläggas enligt

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97 Ärende 16 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de

Läs mer

Sammanställning Grupparbete Workshop Plats för avfall Grupp 1

Sammanställning Grupparbete Workshop Plats för avfall Grupp 1 Grupp 1 Sopsug kompletterande ÅVS Men i stadsdelen synliggörs skräp pedagogiskt till att uppmuntra återbruk för minskade avfallsmängder. Återföra avfall till stadsdel efter rankning för återbruk. Ett lokalt

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Rapport: Sida 1(9) Plockanalys av Sopor till förbränning 2014

Rapport: Sida 1(9) Plockanalys av Sopor till förbränning 2014 Rapport: Sida 1(9) 1. Sammanfattning låter göra regelbundna analyser av innehållet i östersundsbornas soppåsar; s.k. plockanalyser, för att följa upp hur bra vi i Östersund, är på att sopsortera. I oktober

Läs mer

Svar på remiss om ökad insamling av matavfall i Stockholms stad

Svar på remiss om ökad insamling av matavfall i Stockholms stad SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-07 Handläggare: Susanne Kurtson Telefon: 08-508 03 379 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss om ökad

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 Gäller från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 Antagen av: KF 223 2015-10-26 KS 181 2015-08-31 SBU 57 2015-06-09 1. INLEDNING...

Läs mer

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 ESIÖVS KOMMUN Höörs kommun HÖRBY KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt

Läs mer

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15 Avfallstaxa 2018 Typ av dokument Taxor och avgifter Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2015-10-26 Diarienummer 0361/15 Dokumentägare Enhetschef Avfall Giltighetstid 2016-01-01 tills vidare Framtagen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Renhållningstaxa för Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-22, 90 att gälla från och med 2008-11-01. Reviderad av fullmäktige 2013-10-16, 126, Dnr 2013/0506 KS.116 Innehållsförteckning

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

Projekt: Bergholmsbacken, Bagarmossen Dokument: Förstudie sopsug mobilt sopsug

Projekt: Bergholmsbacken, Bagarmossen Dokument: Förstudie sopsug mobilt sopsug FÖRSTUDIE MOBILT SOPSUG, BERGHOLMSBACKEN, BAGARMOSSEN Medverkande Uppdragsansvarig: Kvalitetsgranskare: Rune Hammar Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Syfte... 2 3 Omfattning... 3 4 Allmänt om mobila

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (10)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (10) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (10) F. 2.2 AVFALLSTAXA FÖR LOMMA KOMMUN Denna taxa för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i har beslutats med stöd av 27 kap. 4 Miljöbalken. Taxa gäller från

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SALA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken f uttagas

Läs mer

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 1 (21) Avfallstaxa 2014 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 2 (21) SID 3 (21) INNEHÅLL Allmänt 4 Avgiftsberäkning 4 Debitering 5 Definitioner 5 Kärl- och säckavfall Återvinningscentraler 8

Läs mer

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan AMF Pensionsförsäkring AB, 2015-09-14 Upprättad av: Mirja Nordin & Isabelle Tolgén Projekt 11440 INNEHÅLL

Läs mer

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr.

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr. 25 (35) 3.5 Verksamheter Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

Avfallstaxa. Borlänge 2019

Avfallstaxa. Borlänge 2019 Avfallstaxa Borlänge 2019 1 Borlänges avfallstaxa Det du nu håller i din hand är avfallstaxan för Borlänge kommun. Vårt mål är att vi i Borlänge ska arbeta avfallsförebyggande för en hållbar avfallshantering.

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad 1(7) Tekniska nämnden Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad Ärendet ska på tekniska nämndens uppdrag genomföra upphandling av insamlingstjänster för hushållsavfall och därmed

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen till stor del styrs

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen

Läs mer

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige Avfallstaxa from 2017-05-01 Antagna av Kommunfullmäktige 2017-04-03 47 AVFALLSTAXA 2 Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Principer... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Ansvar... 3 1.4 Avgiftsskyldighet... 4 1.5 Betalning

Läs mer

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med 2016-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-11, KF 87 Indexreglerad from 2016-01-01, beslut 2015-12-14, Dnr 2015/00284 AVFALLSTAXA 2 Innehåll AVFALLSTAXA...

Läs mer

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden Bilaga 4 2019-07-09 Framtida avfallshantering och avfallsflöden 2 (7) Inledning Här presenteras en bedömning av framtida behov av och möjligheter till avfallsbehandling, viktiga utvecklingstendenser samt

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Rapport. Översiktlig utredning av sopsugssystem för H+ området 2012-12-11. Upprättad av: Rolf Njurell och Oskar Karlsson

Rapport. Översiktlig utredning av sopsugssystem för H+ området 2012-12-11. Upprättad av: Rolf Njurell och Oskar Karlsson Rapport Översiktlig utredning av sopsugssystem för H+ området 2012-12-11 Upprättad av: Rolf Njurell och Oskar Karlsson Sammanfattning Sopsugar har funnits sedan 1960-talet och är idag en väl beprövad teknik

Läs mer

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret Multihuset Flustret Multihuset Flustret fungerar som parkeringshus men rymmer även en mängd andra smarta funktioner. Särskilt uppmärksammat har de solceller som är integrerade i fasaden blivit. Återvinningsrum

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN

AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN RAPPORT AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN 2017-10-04 UPPDRAG 279978, Avfallsutredning i Wättingebacken Titel på rapport: Avfallsutredning Wättingebacken Status: Leverans Datum: 2017-10-04 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda PM Alternativ för placering av avfallsrum/behållare kvarteret Dalen 13 2017-09-26 Dimensionerande flöde För samtliga alternativa utformningar av avfallshantering i Dalen 13 har följande dimensionerande

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Surahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Surahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun Avfallstaxa Surahammar kommun Antagen av Surahammars kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01. Allmänt Taxan avser de avgifter som enligt 27

Läs mer

Hushållsavfallstaxa för Vellinge kommun. Gäller från 1 juli 2014

Hushållsavfallstaxa för Vellinge kommun. Gäller från 1 juli 2014 Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Hushållsavfallstaxa för Vellinge kommun. Gäller från 1 juli 2014 7.3.5 Fettavskiljare För fettavskiljare tillkommer behandlingsavgift

Läs mer

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med 2016-01-01. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med 2016-01-01. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197 Avfallstaxa för Sigtuna kommun Gäller från och med 2016-01-01 Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 1 1.1 Principer... 1 1.2 sskyldighet...

Läs mer

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholms stad för biologisk behandling - remissvar

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholms stad för biologisk behandling - remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (7) 2013-02-25 Handläggare: Marie Broberg Telefon: 08 508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Handlingsplan för ökad insamling av matavfall

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun 2016 Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra

Läs mer

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering.

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering. SOPHANTERING Vi har det bra! Som bostadsfastighet mitt i centrum har vi en fantastiskt bra sophantering där vi kan bli av med nästan allt som vi genererar i fastigheten utom stora skrymmande saker, bilbatterier,

Läs mer