Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll"

Transkript

1

2 Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll

3 Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms stads vision om ett Stockholm i världsklass De ambitiösa miljömålen för området innebär att staden, byggherrar, arkitekter och andra aktörer arbetar tätare tillsammans än vanligt och satsar extra resurser för att realisera visionen om ett hållbart samhälle i en levande stadsdel. För att dessa ambitiösa mål ska kunna realiseras även när det gäller avfallshantering har Stockholm Vattens avfallsavdelning tagit fram särskilda projekteringsförutsättningar för att målen skall kunna nås. Förutsättningarna baseras till stor del på befintliga krav. Staden vill att insamlingssystemen för avfall ska vara användarvänliga, bekväma och lättbegripliga. De ska ha hög tillgänglighet och underlätta källsortering för boende och verksamheter. Systemen som ska användas av både hushåll och verksamheter i Norra Djurgårdsstaden är; matavfallskvarn för matavfall, sopsugssystem för brännbart avfall, plastförpackningar och tidningar. För de avfallsslag som inte kan lämnas i nämnda system ska miljörum projekteras. Se vidare under respektive rubrik i häftet. Renhållningsordning för Stockholms kommun: Avfallsplan för Stockholms kommun och Föreskrifter om avfallshantering, kfs 2014:04. Stockholms stads riktlinjer: Projektera och bygg för god avfallshantering. Stockholm - en stad för alla. Handbok för utformning av en tillgänglig och användbar miljö. Följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter, Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler För övrig information kring hur avfallsutrymmen etc. kan planeras, rekommenderas Avfall Sveriges Handbok för avfallsutrymmen, rapport Allmänna bestämmelser för brukande av allmänna vatten- och avloppsanläggningar i Stockholms stad och Huddinge kommun (ABVA 2007). Stadens föreskrifter för anslutning till avloppssystem, se stockholmvatten.se. Matavfallskvarn ska inte innehålla silver, då det påverkar både reningsverk och slam.

4 Målet i Norra Djurgårdsstaden är att matavfall ska samlas in från både boende och verksamheter. Matavfallskvarnar gör det enkelt att sortera ut organiskt köksavfall som sedan används som råvara för framställning av biogas, se kravspecifikation nedan. Matavfallskvarn ska installeras i varje lägenhet. Matavfallskvarn ska installeras i pentryn där mat som regel inte lagas, där medhavd mat kan värmas i mikrovågsugn, exempelvis i ett pentry på ett våningsplan i en kontorsbyggnad, där flera personer arbetar eller vistas. Förskolor och omsorgsboenden som hanterar max 24 portioner per dag ska installera matavfallskvarn. Livsmedelslokaler 1 ska installera: o matavfallskvarn kopplad till slamavskiljare i kombination med fettavskiljare eller - o o matavfallskvarn kopplad till separat sluten uppsamlingstank tankar/fettavskiljare placeras så att de kan tömmas med slamsugbil Tömningspunkt för tank, fettavskiljare/slamavskiljare bör av arbetsmiljöskäl placeras inom 10 m från angöringsplats för slambil. Tömning bör ske utan att olägenhet för lukt uppstår. Matavfallskvarn finns - i varje lägenhetskök - i pentryn där mat som regel inte lagas - i kök till förskolor och omsorgsboenden med max 24 portioner per dag Matavfallskvarn (i fallen ovan) är kopplad till separat ledning, Matavfallskvarn är kopplad till tank, separat eller i kombination med fettavskiljare, i livsmedelslokaler. Tömningspunkt för tank/fettavskiljare/slamavskiljare, är placerad max 10 meter från angöringsplats för slambil. Hushållskvarnar ska vara CE-märkta enligt EU:s lågspänningsdirektiv och kvarnar till kommersiella verksamheter ska vara CE-märkta enligt maskindirektiv. 1 Följande verksamheter måste ha fettavskiljare; Bageri, café, catering, charkuteriindustri, friteringsanläggningar, gatukök, hamburgerbar, konditori, livsmedelsbutik, mottagningskök, personalmatsal, pizzeria, restaurang, rökeri, salladsbar, storkök, sushi.

5 Insamlingssystemen för avfall ska vara användarvänliga, bekväma och lättbegripliga. De ska ha hög tillgänglighet. Stockholms stad har därför fattat beslut att installera ett stationärt sopsugssystem, i hela området. Sopsugssystemet gör bland annat att tung trafik minskas radikalt, och det ger i sin tur en långsiktig miljöförbättring, med mindre växthusgaser och mindre utsläpp. På köpet förbättras både boendemiljön och arbetsmiljön samt trafiksäkerheten ökar. Bostadsfastigheter ska anslutas till det stationära sopsugssystemet och boende ska kunna sortera i tre fraktioner; restavfall, plastförpackningar samt tidningar. Mindre verksamheter som är insprängda i bostadsfastigheter och har mindre påsar (<25 liter), kan använda hushållens inkast och sortera i de tre fraktionerna som nämns ovan. Kommersiella fastigheter ska anslutas till det stationära sopsugssystemet med minst restavfallsfraktionen. Kommersiella fastigheter ska utforma kvartersnätet med minsta dimension D400 och inkast anpassade för 60 l påsar. Sopsugsinkasten placeras i skyddade lägen, högst 30 m gångväg från entrén, inom kvarteret. Inkasten ska vara väl märkta, låsta och registrera ID. Inkast för restavfall ska vara installerat med viktregistrering Inkast ska vara utformade för att begränsa möjligheter att kasta annat än det avfall inkastet är avsett för. Se vidare anvisningar för sopsugssystemet, framtagna av Stockholms stad, exploateringskontoret. Sopsugsnedkast är placerade så att de boende och verksamhetsutövarna som längst har högst 30 meter gångväg från entrén. Inkast för brännbart restavfall är försedda med viktregistrering.

6 För övrigt avfall som inte lämnas i sopsugssystemet ska det projekteras för miljörum. Följande fraktioner är berörda: förpackningar av metall, ofärgat och färgat glas, kartong, mindre grovavfall, smått elavfall och batterier. Rummen dimensioneras utifrån mängden avfall som beräknas utifrån planerade lägenheter och/eller utifrån verksamhets art och mängd. I varje fastighet ska det finnas utrymme och system för att hantera både boende och verksamheters avfall. Mindre verksamheter, med en liknande typ av avfall som bostädernas, kan eventuellt integreras i bostädernas system. Miljörummet placeras på fastigheten, högst 50 m gångväg från entréporten. Miljörummet ska placeras inom kvarteret. Avståndet mäts i markplan och över gårdsmark. Kärlen i miljörummet ska kunna hämtas direkt mot gatan. Sopbilen ska kunna stanna högst 10 m från miljörummets dörr för att tömma kärl eller motsvarande. Dragvägen över såväl fastighetsmark som allmän mark utformas och sköts så att kärlhämtning kan ske i enlighet med arbetsmiljökrav, se vidare i Stockholms stads riktlinjer. Kärl för mindre grovavfall ska finnas. Inte bara av bekvämlighetsskäl utan även för att undvika stopp i sopsugssystemet. Rörens dimension i sopsugssystemet, begränsar vad som går att lämna i inkasten. För att undvika att elavfall hamnar i restavfallet och orsakar miljöproblem ska det finnas hyllor med behållare för smått elavfall, som exempelvis batterier, laddbara apparater och ljuskällor. Större verksamheter (t.ex. kontor, restauranger eller livsmedelsbutiker) som är integrerade i bostadsfastigheter bör ha ett eget miljörum Om detta inte är möjligt, anordnas särskilt utrymme anpassat för verksamheten i miljörummet Kommersiella fastigheter ska redovisa behov och utformning av miljörum Miljörummet bör dimensioneras för hämtning högst varannan vecka. Gångavstånd för boende och verksamhetsutövarna är högst 50 m, räknat från entrén till miljörum, inom kvarteret. Avstånd från miljörummets dörr till sopbilens angöringsplats är högst 10 m. Kommersiella fastigheter: Redovisa antal fraktioner, beräknat volym- och utrymmesbehov samt utformning av miljörum (ritning)

7 Återkoppling till avfallslämnare. Inom projektet utvecklas ICT-system som underlättar kommunikation och återkoppling till enskilda användare och fastighetsägare, till exempel hur mycket avfall som har lämnats. Fraktionerna som sorteras och hämtas ska kunna ändras, oavsett om det gäller avfall som hanteras med sopsugssystemet eller hämtning från miljörum eller motsvarande. Fastigheter med enbart verksamheter ska kunna ändra användning i framtiden, t ex till boende, vård eller utbildning, varför anslutning till sopsugssystemet ska göras redan från början. Underlätta sophämtarnas arbetsmiljö genom att planera var och hur hämtfordon ska angöra för hämtning från till exempel miljörum, slamsugpunkter och liknande. Gör miljörummen lättarbetade och välj kärl i rätt storlek för respektive fraktion. Även maskinella system (slamsugpunkter, underjordsbehållare, containrar) planeras genomtänkt med hänsyn till snöröjning, krav på belastningsergonomi, god åtkomlighet och rätt höjd för de manuella grepp som krävs. Backning är inte tillåten för fordon som hämtar avfall, om detta inte sker på en särskild därför avsedd yta, till exempel på en vändplan.

8 Nedan anges förslag på kärl och kärlstorlekar i förhållande till antal lägenheter. Dimensioneringen är baserad på hämtning var 14:e dag. Kärl för förpackningar som hanteras i sopsug (plastförpackningar och tidningar) behöver inte planeras in. - Färgseparering av glas innebär att det kan behövas ett extra kärl. Beräkningsexempel: Miljörummet för 42 lägenheter behöver ha plats för: - 5 st 660 l-kärl, - 4 st 400 l-kärl och st 140 l-kärl samt - hyllor för mindre lådor för t.ex. batterier och glödlampor. Med kärl i två rader och 150 cm gång emellan behövs ett rum på ca 5,5 m x 3,8 m, dvs. ca 21 m 2.

9 Verksamheters avfall varierar med verksamhet, både vad gäller avfallsslag och mängder. Nedan ges förslag på vad man ska tänka på vid planering och dimensionering av miljörum för verksamheter.

10 Backning är inte tillåten för fordon som hämtar avfall om detta inte sker på en särskild därför avsedd yta, t ex vändplan, se bild nedan. Mer information finns i Projektera och bygg för god avfallshantering, Stockholms stads riktlinjer, samt i Avfall Sveriges Handbok för avfallsutrymmen, rapport 2009.

11

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Januari 2015 SÄRSKILDA RIKTLINJER FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Dokumentet ersätter tidigare PM. Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. INNEHÅLL

Läs mer

PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN UPPRÄTTAD 2011 12 20 Trafikkontoret, avdelning avfall, har utifrån miljöprogrammets operationella mål samt stadens riktlinjer

Läs mer

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshantering... 3 2 Förutsättning för markanvisning... 3 3 Avfall från flerbostadshus... 3 3.1 System för insamling av matavfall och restavfall...

Läs mer

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda PM Alternativ för placering av avfallsrum/behållare kvarteret Dalen 13 2017-09-26 Dimensionerande flöde För samtliga alternativa utformningar av avfallshantering i Dalen 13 har följande dimensionerande

Läs mer

Information om underjords-/markbehållare

Information om underjords-/markbehållare Version 2 2014-10-27 Teknisk Handbok bilaga 7 Information om underjords-/markbehållare Underjords-/markbehållare ger en långsiktigt hållbar avfallshantering med god arbetsmiljö för avfallshämtaren. Bottentömmande

Läs mer

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB Datum: 2014-03-25 Rev: 1 Rev datum: 2015-10-05 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av uppdraget... 3 2. Bakgrund... 4 3. Avfallsmängder... 4 4. Avfallsmängder från

Läs mer

Riktlinjer för avfallshantering för Järfälla kommun

Riktlinjer för avfallshantering för Järfälla kommun Riktlinjer för avfallshantering för Järfälla kommun - Tekniska nämndens kompletterande råd och anvisningar till Järfälla kommuns renhållningsordning Gäller från 1 januari 2014 2 (17) Innehållsförteckning

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall För att de boende ska få så bra service som möjligt, och sophämtarna en så bra arbetsmiljö som möjligt, har dessa råd och

Läs mer

Fett i avloppet Fettavskiljare Information till livsmedelsverksamheter och fastighetsägare

Fett i avloppet Fettavskiljare Information till livsmedelsverksamheter och fastighetsägare FETTAVSKILJARE 2013-01-24 Stadsbyggnadskontoret/VA-enheten 08-55 55 90 00 Fett i avloppet Fettavskiljare Information till livsmedelsverksamheter och fastighetsägare Stadsbyggnadskontoret i Täby kommun

Läs mer

Information om. fettavskiljare

Information om. fettavskiljare Information om fettavskiljare Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2015-03-18 Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshanteringen... 3 2 Generella förutsättningar... 3 3 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 3 4 Förpackningar och tidningar

Läs mer

PM AVFALL GENERATORN FLEMINGSBERG

PM AVFALL GENERATORN FLEMINGSBERG PM AVFALL GENERATORN FLEMINGSBERG 2016-11-15 UPPDRAG 273096, Avfallsutredning Generatorn Flemingsberg Titel på rapport: PM avfall, Generatorn Flemingsberg Status: Slutrapport Datum: 2016-11-15 MEDVERKANDE

Läs mer

Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare

Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare I den här broschyren vill vi informera om de krav som finns på installation och dimensionering av fettavskiljare. Vi lämnar också

Läs mer

AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE

AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla de föreskrifter

Läs mer

Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter

Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs kommun. Här får du veta

Läs mer

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten RIKTLINJER för fettavskiljare och utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten jonkoping.se Riktlinjer för fetthaltigt avloppsvatten Tekniska kontoret tar emot och renar avloppsvatten

Läs mer

TAXA FÖR SLAM OCH FETT

TAXA FÖR SLAM OCH FETT 1 (5) Bilaga 3 Renhållningstaxa för slam och fett i Strängnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-17. Ersätter avgifter för slam och fett i tidigare antagna renhållningstaxor. Gäller fr.o.m. 2013-07-01.

Läs mer

Handbok för fastighetsägare En- och tvåbostadshus och fritidshus

Handbok för fastighetsägare En- och tvåbostadshus och fritidshus Handbok för fastighetsägare En- och tvåbostadshus och fritidshus Råd och anvisningar för transport, förvaring och dimensionering av hushållsavfall i Hässleholms kommun Inledning Dessa råd och anvisningar

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun

Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun Varför kräver vi fettavskiljare? Fett i avloppet ställer till med stora problem i ledningsnätet. I det kalla avloppsvattnet stelnar fettet och fastnar i avloppsledningarna.

Läs mer

KONTAKTUPPGIFTER. Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon

KONTAKTUPPGIFTER. Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon KONTAKTUPPGIFTER Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon 0490-25 48 21 Västervik Miljö & Energi AB Lotta Lidman Almqvist telefon 0490-25 70 17 Västervik Miljö & Energi AB Kundservice 0490-25 70

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i SuToHaMu

Riktlinjer för fettavskiljare i SuToHaMu Riktlinjer för fettavskiljare i SuToHaMu Sunne kommun Torsby kommun Hagfors kommun Munkfors kommun Antagen av Torsby kommun kf den 2 december 2013 183 Inledning Kommunerna i Norra Värmland (Sunne, Torsby,

Läs mer

Handbok för stationär sopsug

Handbok för stationär sopsug SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB HANDBOK FÖR STATIONÄR SOPSUG 2018-04-19 Handbok för stationär sopsug POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBB ORG.NUMMER SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB BOX 7510 174

Läs mer

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK RAPPORT AVFALLSUTREDNING VALLA PARK REVIDERAD SLUTRAPPORT INFÖR GRANSKNING 2017-01-30 UPPDRAG 268165, Detaljplaner Valla Park - Processledning och utredningar Titel på rapport: Avfallsutredning Valla Park

Läs mer

FETTAVSKILJARE RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUN

FETTAVSKILJARE RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUN FETTAVSKILJARE RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUN VARFÖR FETTAVSKILJARE? Kommunala reningsverk är bara till för att ta emot avloppsvatten av hushållskaraktär, till exempel vatten från toalett, hygien, tvätt

Läs mer

Handbok för fettavskiljare. i Sundbyberg

Handbok för fettavskiljare. i Sundbyberg Handbok för fettavskiljare i Sundbyberg Därför behövs fettavskiljare Avloppsvatten från lokaler där livsmedel produceras innehåller oftast mer fett än det som kommer från hushållen. Stadens avloppsledningar

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2016-09-22 Innehållsförteckning 1 Dokumentets syfte... 3 2 Mål för avfallshanteringen... 3 3 Generella förutsättningar... 3 4 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 4

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Orginaltext: Peter Stahre, Mathias de Mare Teckningar och Layout: Mathias de Mare Omarbetad av NOSAM-gruppen.

Orginaltext: Peter Stahre, Mathias de Mare Teckningar och Layout: Mathias de Mare Omarbetad av NOSAM-gruppen. Krav på in s t allat io n av fe t t avs kiljare Inne håll Förord 3 Varför kräver vi fettavskiljare 4 Vem måste ha fettavskiljare 5 Det krävs tillstånd för att installera fettavskiljare 6 Utformning av

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller fett ställer till stora problem i avloppsledningarna. I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet,

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

VA-verket (tekniska avdelningen) tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter.

VA-verket (tekniska avdelningen) tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Innehåll Förord 1 Varför kräver vi fettavskiljare? 4 Vem måste ha fettavskiljare? 5 Det krävs tillstånd för att installera fettavskiljare 6 Utformning av fettavskiljare 7 Storlek på fettavskiljare 8 Placering

Läs mer

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret Multihuset Flustret Multihuset Flustret fungerar som parkeringshus men rymmer även en mängd andra smarta funktioner. Särskilt uppmärksammat har de solceller som är integrerade i fasaden blivit. Återvinningsrum

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 2014-04-28

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 2014-04-28 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 2014-04-28 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla de föreskrifter

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden 2A PROJEKTPARTNER AB UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden 2A PROJEKTPARTNER AB UPPDRAGSNUMMER 2A PROJEKTPARTNER AB Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER 1157777000 MAGNUS THULIN Sammanfattning Kista Square garden är ett komplext projekt som kräver en smart kombination av flera olika

Läs mer

Aldrig fett i avloppet

Aldrig fett i avloppet Aldrig fett i avloppet Denna broschyr vänder sig till dig som är fastighetsägare, bedriver livsmedelsverksamhet eller är VVS-konsult. Här kan du läsa om varför det är viktigt att ha en fettavskiljare och

Läs mer

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER A PROJEKTPARTNER AB

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER A PROJEKTPARTNER AB 2A PROJEKTPARTNER AB Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER 1157777000 MAGNUS THULIN Sammanfattning Kista Square garden är ett komplext projekt som kräver en smart kombination av flera olika

Läs mer

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK RAPPORT AVFALLSUTREDNING VALLA PARK SLUTRAPPORT 2016-04-25 UPPDRAG 268165, Detaljplaner Valla Park - Processledning och utredningar Titel på rapport: Avfallsutredning Valla Park Status: Datum: 2016-04-25

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Producerad i samarbete med kommunerna, Eslöv, Hörby och Höör. Illustrationer: Mathias de Maré, va-verket i Malmö. Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller fett ställer till stora problem i avloppsledningarna. I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet,

Läs mer

Avfallshantering RÅDGIVANDE REFERENS

Avfallshantering RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Avfallshantering Allmän beskrivning Stadens mål är att bedriva en effektiv och miljömässig avfallshantering för att uppnå bästa möjliga renhet och kvalitet på avfallet så att det kan

Läs mer

Fettavskiljare och fettavfall

Fettavskiljare och fettavfall Fettavskiljare och fettavfall Den här broschyren vänder sig till dig som är fastighetsägare, bedriver en livsmedelsverksamhet, är VVS-konsult eller tömningsentreprenör. I broschyren kan du läsa om varför

Läs mer

Handbok för fettavskiljare. Danderyds kommun. Tekniska kontoret

Handbok för fettavskiljare. Danderyds kommun. Tekniska kontoret Handbok för fettavskiljare Danderyds kommun Tekniska kontoret Innehållsförteckning Vilka krav ställer vi på fettavskiljare... 2 Varför ställs kravet... 2 På vem ställs kravet... 3 Fastighetsägarens ansvar...

Läs mer

Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar. Mål att skapa en smidig övergång. Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m

Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar. Mål att skapa en smidig övergång. Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m Anders Asp Fokusgrupp Uppdrag Förbereda övergång till kommunalt insamlingsansvar Mål att skapa en smidig övergång Redovisa insamlingssystem, ny teknik m m Kostnadseffektiva system Hög kvalitet på insamlat

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2013-12-17 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2013-12-16 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Avfallstaxa 2014 1

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Norrköpings kommun. Fettavskiljare och vegetabilisk olja Fastigheter med livsmedelsverksamhet ska ha en

Läs mer

ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE

ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE Fettavskiljning behövs Fettavskiljning behövs därför att fett som släpps ut i avloppsvattnet stelnar när vattentemperaturen sjunker och fettet fastnar i ledningsnät,

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

AVFALLSTAXA 2019 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2019 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2019 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2018-06-19 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2018-06-18 Gäller fr.o.m. 2019-01-01 1 (8) ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

AVFALLSUTREDNING FÖR KV. KAVALLERIVÄGEN/RISSNELEDEN

AVFALLSUTREDNING FÖR KV. KAVALLERIVÄGEN/RISSNELEDEN AVFALLSUTREDNING FÖR KV. KAVALLERIVÄGEN/RISSNELEDEN SLUTRAPPORT 2014-04-16 Uppdrag: 254095, Avfallsutredning kv. Kavallerivägen och Rissneleden Titel på rapport: Utredning av avfallslösningar Status: Slutversion

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluts företag/verksamheter

Insamling av matavfall. Så ansluts företag/verksamheter Insamling av matavfall Så ansluts företag/verksamheter Välj att källsortera matavfall I alla verksamheter uppkommer matavfall - exempelvis skal, kaffesump och matrester. Mängden matavfall som genereras

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

Hantering av fettavfall och avskiljning av fett ur avloppsvattnet

Hantering av fettavfall och avskiljning av fett ur avloppsvattnet Hantering av fettavfall och avskiljning av fett ur avloppsvattnet Förord Denna skrift har tagits fram och ges ut i samverkan mellan miljökontor, renhållnings- och kommunala VA-huvudmän i Dalarna innehållande

Läs mer

Bilaga B. Riktlinjer för fettavskiljare

Bilaga B. Riktlinjer för fettavskiljare Bilaga B Riktlinjer för fettavskiljare Innehåll Därför kräver vi fettavskiljare...3 Var kräver vi fettavskiljare...3 Exempel på verksamheter där Lekebergs kommun kräver fettavskiljare:...3 Anmälan till

Läs mer

Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun

Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2012-12-18 Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Föreskrifter för avfallshantering

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluter ni ert företag/verksamhet

Insamling av matavfall. Så ansluter ni ert företag/verksamhet Insamling av matavfall Så ansluter ni ert företag/verksamhet 1 Det matavfall som uppstår är en fantastisk resurs som blir till biogas och biogödsel. Genom att källsortera matavfallet bidrar ni till en

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden The Capital of Scandinavia stockholm.se/norradjurgardsstaden Norra Djurgårdsstaden en miljöstadsdel i världsklass Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms

Läs mer

Information om fettavskiljare

Information om fettavskiljare Information om fettavskiljare Varför ska man installera fettavskiljare? När avloppsvattnet kommer ut i ledningsnätet sjunker temperaturen, vilket gör att fett som finns i vattnet stelnar och orsakar stopp.

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (10)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (10) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (10) F. 2.2 AVFALLSTAXA FÖR LOMMA KOMMUN Denna taxa för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i har beslutats med stöd av 27 kap. 4 Miljöbalken. Taxa gäller från

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

Avfallsföreskrifter. för Järfälla kommun

Avfallsföreskrifter. för Järfälla kommun Avfallsföreskrifter för Järfälla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 10 december 2007 att gälla från och med den 1 januari 2008 8 (12) Batterier 43 Kasserade batterier ska sorteras ut och hållas åtskilt

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i Kristinehamns kommun

Riktlinjer för fettavskiljare i Kristinehamns kommun Tekniska förvaltningen Alexander La Motte,0550-881 14 Alexander.lamotte@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse 2016-04-27 Tn/2016:65 1(2) Riktlinjer för fettavskiljare i Kristinehamns kommun Förslag till beslut

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun 2016 Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra

Läs mer

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr.

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr. 25 (35) 3.5 Verksamheter Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Enköpings kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Enköpings kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste avfallsabonnemangen,

Läs mer

bia HÄRDPLAST AB Generell beräkningsmetod enligt SS-EN 1825-2 för att fastställa lämplig storlek av avskiljare (normflöde NS):

bia HÄRDPLAST AB Generell beräkningsmetod enligt SS-EN 1825-2 för att fastställa lämplig storlek av avskiljare (normflöde NS): Dimensioneringsråd Fettavskiljare Allmänt Fettavskiljare skall enligt SS-EN 1825-1 installeras om det finns risk för att mer än obetydliga mängder av fett spolas ut i avloppet. I de flesta fall krävs installation

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'...

. ~ i.'\ ~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'... ." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNK Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2016..!:'... nnehål lsförtecknin g Allmänt,,'..,... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift......

Läs mer

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-10-16 Ersätter: 2005-02-17 Gäller fr o m: 2014-11-01 Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun Renhållningsföreskrifterna

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

Avfallstaxa Nora kommun 2016

Avfallstaxa Nora kommun 2016 Avfallstaxa Nora kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning vecka

Läs mer

Riktlinje för fettavskiljare

Riktlinje för fettavskiljare för fettavskiljare s Sida 2 av 6 upprättat av: 1 Inledning 3 1.1 Information 3 2 Bakgrund 3 2.1 Regelverk 3 3 Avskiljare för fett 3 3.1 Installation av fettavskiljare 3 3.1.1 Nybyggnad 4 3.1.2 Om- och

Läs mer

Plockanalys 2017 DVAAB

Plockanalys 2017 DVAAB Plockanalys 2017 DVAAB 2018-12-10 kg per hushåll och vecka 9 8 7 Plockanalys DVAAB VILLA Plockanalys genomföres i alla dalakommuner hösten 2017. Analysen visar att : 6 5 4 3 2 3,0 2,8 2,2 2,2 Jämförelse

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun

Tillämpningsanvisningar till avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun Styrdokument, föreskrifter 2015-08-31 Dnr KS/2015:106 Tillämpningsanvisningar till avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun Nivå: Kommungemensam Antagen: Kommunstyrelsen den

Läs mer

Övriga anvisningar detta är utdrag ur den NOA11 som UMEVA har tagit fram.

Övriga anvisningar detta är utdrag ur den NOA11 som UMEVA har tagit fram. Övriga anvisningar detta är utdrag ur den NOA11 som UMEVA har tagit fram. Förord Följande råd och anvisningar om utformning av avfallsutrymmen samt förvaring och transport av avfall är till för dig som

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Renhållningsföreskrifter Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Innehåll Inledning 4 Ansvar och skyldigheter 4 Hushållsavfall 5 Hämtning 7 Undantag från föreskrifter 7 Bilaga 1 9 Bilaga 2 11 INLEDNING

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad 1(7) Tekniska nämnden Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad Ärendet ska på tekniska nämndens uppdrag genomföra upphandling av insamlingstjänster för hushållsavfall och därmed

Läs mer

BILAGA 1: Anvisningar för sortering och lämning av avfall

BILAGA 1: Anvisningar för sortering och lämning av avfall BILAGA 1: Anvisningar för sortering och lämning av avfall Kärl- och säckavfall som läggs i behållare ska läggas i påse eller paket av lämpligt material och storlek. Det paketerade avfallet ska vara väl

Läs mer

REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN

REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN Handbok för verksamhetsutövare och fastighetsägare Härryda kommun 1(6) Reningsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten (toalett-, tvätt- och diskvatten)

Läs mer

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl Översiktlig kalkyl för sopsug för tre avfallsslag samt avfallskvarn för matavfall Anläggningsdel Investering Kommentar Byggnad, miljoner kr 5-10 Utrustning, rör, inkast, miljoner kr 78-104 15 000-20 000

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS Ett viktigt val Dags för er att välja nytt abonnemang Från den 1 november 2015 inför Danderyds

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11 Renhållningsordning Innehållsförteckning Inledande bestämmelser 3 Ansvar för renhållningen 3 Skyldighet att lämna avfall 4 Grovavfall och kasserade kylskåp och frysar 4 Hushållens farliga avfall och avfall

Läs mer

Allmänna föreskrifter

Allmänna föreskrifter Allmänna föreskrifter 2014-05-26 FÖRESKRIFTER FÖR AVFALLSHANTERING INOM NORRKÖPINGS KOMMUN KS 2014/0340 Föreskrifter för avfallshantering antagna av kommunfullmäktige 2014-05-26 / 128. Ersätter föreskrifter

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RESTAURANGER OCH STORKÖK

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RESTAURANGER OCH STORKÖK RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RESTAURANGER OCH STORKÖK Information Storkök, restauranger och liknande som hanterar livsmedel ska sortera ut matavfall för biologisk behandling. Det kan krävas ett kylt avfallsutrymme

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Flerfamilj och verksamhet. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Flerfamilj och verksamhet. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Flerfamilj och verksamhet Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Avfallstaxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med Avfallstaxa För Vänersborgs kommun Från och med 2018-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2017-06-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen

Läs mer