Välkommen på en rundresa i ord och bild med några historiska nedslag i Backa Scoutkårs 50 åriga historia!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen på en rundresa i ord och bild med några historiska nedslag i Backa Scoutkårs 50 åriga historia!"

Transkript

1

2 Välkommen på en rundresa i ord och bild med några historiska nedslag i Backa Scoutkårs 50 åriga historia! Backa Scoutkår har sin början som en del av Rya Scoutkår vilken på det tidiga 60-talet startade en pojkscoutavdelning i Brunnsboområdet. Allteftersom åren gick och befolkningen i Backa ökade och intresset för föreningsliv inte minst för scouting också tilltog, initierade Göteborgs Scoutdistrikt bildande av en egen scoutkår i Backaområdet. Efter en del sonderingar 1964 och inte minst med hjälp av ledare från Rya scoutkår och en mängd hängivna blivande scoutföräldrar såg Backa Scoutkår dagens ljus den 3 januari Några månader senare på Sankt Georgsdagen 23 april var det högtidlig invigning av scoutkåren i Backa kyrka. De första verksamheterna som startades var en pojkscoutavdelning, en vargungeflock och en blåvingering, några månader senare kom man också igång med en flickscoutavdelning kom också seniorscoutverksamhet igång. Backa Scoutkår var äntligen komplett! De första åren präglades av mycket hårt arbete och i historiens ljus får man nog säga att dessa anmödrar och anfäder i vår scoutkår gjorde en mycket berömvärd insats. Att starta och bilda något är en sak, men att hålla det vid liv, och dessutom med mycket knappa resurser leda en ny och grön verksamhet är något helt annat. Ekonomin var de första åren mycket ansträngd, liksom lokalfrågan för vår snabbt växande scoutkår. Trots dessa svårigheter utvecklades scoutverksamheten och präglades nog ganska tidigt av devisen ; Vill man, så går det! Att på några rader fånga en 50-årig expansiv verksamhet som Backa Scoutkår genomlevt är inte lätt, så det som följer får därför bli några få nedslag i denna otroliga historia!

3 LÄGER Läger var redan från början ett viktigt inslag för vår scoutkår, här är en bild från tältresningen på regionslägret Tived-73. Med en del inlånat scoutmaterial från några grannkårer kunde det första kårlägret på Dyrsten förverkligas under Pingsthelgen Lägerintresset 50 år senare är oförändrat stort, till allas vår glädje! Kårens strävan är efter detta att varje år kunna erbjuda våra medlemmar minst en lägeraktivitet. För att alla, även våra yngsta medlemmar skall kunna omfattas bör en av dessa aktiviteter vara i närområdet och kanske inte omfatta alltför många dagar i följd! 1969 är året när Backa Scoutkår vill känna att vi tillhör en internationell organisation, så under 19 dagar får scoutings hemland England bli vårt hem. 26 scouter o 5 ledare äntrar fartyget Tor Anglia och på billigaste sätt tar sig över Nordsjön. Väl där väntas en natt i det fria på Gilwell Park, därefter några dagar på BP-House där vi alla kunde se Niel Armstrong ta de första stegen på månen. Vidare far vi till Rotherfield och tillsammans med deras scouter förbereder ett läger i Wales som tillsammans med våra nyvunna vänner avslutar vår vistelse i England den gången. Efter den inledande utlandsresan har det blivit många resor i större eller mindre grupper ut i vår värld för att göra nya bekantskaper under de 50 år som gått

4 Så här många var vi när Backa Scoutkår tillsammans med föreningen King åkte på läger till Skottland EKONOMI 1968 blir ett år när vår urusla ekonomi ställs i fokus, vi har gjort som de flesta anordnat lotterier och arrangerat julbasarer men pengarna vi får in vill inte räcka till för vår växande scoutkår. Då väcks en idé av en av våra förgrundsgestalter i scoutkåren om att arrangera en loppmark-nad! Så 1968 iscensätts Backa Scoutkårs första loppmarknad. En tradition och en inkomstkälla som står sig än idag, snart 50 år senare. Backa Scoutkår har under årens lopp genomfört en otrolig massa olika projekt för att få in pengar till verksamheten. För att nämna några exempel har vi bland annat tillverkat julkärvar, snickrat fågelholkar, byggt bastubänkar, sålt naturgödsel till villaägare. Vidare delade vi under flera år också ut telefonkatalogerna i Backaområdet. VÅRA SCOUTGÅRDAR 1972 hade Backa Scoutkår tröttnat på att flytta runt sin verksamhet här i Backa i mer eller mindre provisoriska lokaler så den 29 september detta år, är en av vår scoutkårs största satsningar förverkligad, vår egen Scoutgård här på Haletorpsvägen står klar. Som Du ser vår scoutgård idag såg den inte ut då, utan är idag mer ett resultat av en lokalomvandling som till största delen pågick mellan 1977 och fram till 1985 då bestämde vi oss för att göra en återinvigning av vår scoutgård. Detta tilldrog sig i samband med scoutkårens 20 års jubileum!

5 Men redan tidigare hade Backa Scoutkår engagerat sig i fastighetsbranschen! Lokalsituationen för vår nystartade scoutkår 1965 var som tidigare nämnts ett mycket bedrövligt kapitel! Scoutkåren flackade runt än till den ena och än till den andra lokalen, under de första tre åren hade vi av lokalskäl inte möjlighet att vara på samma ställe med alla våra verksamheter. Kårens ägodelar som inte var så många, fick trots detta ändå spridas ut i medlemmars garage o källarförråd. Då väcktes en idé på ett föräldramöte om att kunna hyra någon billig stuga på landet för scoutaktiviteter på helger och lov, något som kunde kännas som ett eget ställe för scoutkåren. Efter många olika turer hittades hösten 1967 en liten stuga i Horred, helt inväxt i skogen och i mer eller mindre övergivet skick. Ägaren kontaktades och för 500: - /år hyrdes detta ställe. Detta blev vår scoutkårs oas, och under de första åren en mycket viktig plats för våra scouter och deras ledare. På Pingst 1968 genomförs första kårlägret samt invigning av vår scoutgård i Horred. Många generationers scouter och ledare har kanske här upplevt sina allra ljusaste stunder av scouting och kamratskap. Efter vår värdinnas bortgång i början på 80-talet hade Backa Scoutkår efter en del olika turer möjlighet att friköpa fastigheten. Än idag bedrivs en hel del friluftsverksamhet av vår scoutkår på denna plats, men även andra scoutkårer och liknande organisationer hyr ibland vår Friluftsgård Bergsäter som är dess namn. Så här ser det ofta ut på sommarläger i Horred.

6 SAMHÄLLSENGAGEMANG Utöver att vi alltid försökt bereda plats för de barn och ungdomar som sökt sig till oss har vi också varit öppna för att engagera oss i det medmänskliga samhällsarbetet. Under 70-talet engagerade vi oss i olika insamlingsaktiviteter, bland annat tillsammans med Rädda Barnen öppnade vi vårt hus för skoinsamling till Libanons folk. Under en mängd av år samlade vi in pengar i samband med våra val, den s k Valkollekten ett samverkansprojekt med bl a Röda Korset. På det tidiga 80-talet när Solidaritet i Polen hade det som svårast stängde vi vår scoutgård för scoutverksamhet i en månad så fick gården istället bli insamlingscentral för IM som samlade in sjukvårdsutrustning till Polens folk. Långt innan Missing People fanns, var scoutkåren i slutet på 60-talet inblandad i att leta efter en bortsprungen flicka i Brunnsboområdet. Tack o Lov slutade det hela lyckligt flickan återfanns, inte av oss, men det var mindre viktigt, det viktiga var att vi engagerade oss och att flickan hittades oskadd. Under ett par år i slutet av 80-talet drev vårt scoutdistrikt ett projekt under mottot Scouter Mot Nöd. Under projekttiden genomfördes bland annat olika lägeraktiviteter på centrala platser i vår stad, i anslutning till dessa platser samlades in pengar till olika nationella och internationella hjälpprojekt. Läger utanför i IKEA i Kållered, Läger utanför BW på Backaplan och kanske det mest spektakulära Flotteläger vid Brunnsparken i Stora Hamnkanalen! Genom sina scouter och ledare var Backa Scoutkår mycket engagerad i detta projekt!

7 Här följer några bildliga nedslag i scoutkårens historia! Vår traditionella loppmarknad som startades 1968 Ibland klär vi upp oss den här gången för att fira LUDDE 50 år! Vårt älskade Horred som vi haft läger på sedan 1967! Upptaktshelg vilket bl a innebär programplanering med kårens ledare i Horred! Nytt undertak monteras i Backa scoutgård Stor och liten scout på läger i Horred 2004!

8 Tack för att Du läst och följt med på resan och nedslagen i Backa Scoutkårs historia! Här nedan skulle vi vilja fortsätta skriva om vår scoutkår och om dess framtid. En framtid som skulle vara minst lika full av utmaningar och upplevelser för kommande generationer. Men den historien varken kan eller får vi skriva, den måste skrivas av de som upplever den. Vi har inte räknat hur många som under de gångna 50 åren berikat sin fritid genom att vara medlemmar eller på annat sätt omslutits av vår kårs verksamhet, men att dessa barn, ungdomar och vuxna kan räknas i flera 1000-tal är vi mycket säkra på! Om Du nu inte tillhör den skara som idag utgör Backa Scoutkår så hoppas vi att Du ändrar på det! Det finns en plats för alla, om man inte söker sig till den direkta barn- och ungdomsverksamheten så kan man stödja scoutkåren på en hel mängd andra sätt! Ett sätt kan vara att hjälpa till att hålla våra byggnader och utrustning i gott skick! Här finns vi nu och förhoppningsvis många år framöver! VÄLKOMMEN ATT BLI EN AV OSS! Mer om Backa Scoutkårs verksamhet och kontaktuppgifter finner Du på vår hemsida

1918 Första världskriget Scouterna deltog i potatisodling för att förbättra den dåliga matsituationen kg potatis skördades på m 2 jord.

1918 Första världskriget Scouterna deltog i potatisodling för att förbättra den dåliga matsituationen kg potatis skördades på m 2 jord. Våra hjälpaktioner 1918 Första världskriget Scouterna deltog i potatisodling för att förbättra den dåliga matsituationen. 32 000 kg potatis skördades på 40 000 m 2 jord. 1939-1945 Andra världskriget Scouter

Läs mer

Verksamhetsberättelse. för. Varbergs NSF-scoutkår

Verksamhetsberättelse. för. Varbergs NSF-scoutkår Verksamhetsberättelse 2010 för Varbergs NSF-scoutkår Styrelse och representanter Ordförande V ordförande Sekreterare Kassör Ledamöter Seniorscoutrepr. Revisorer Revisorsuppleant Stugvärd Repr. i föräldraföreningen

Läs mer

ATT HITTA RESURSER TID, PENGAR, OCH SAKER

ATT HITTA RESURSER TID, PENGAR, OCH SAKER ATT HITTA RESURSER TID, PENGAR, OCH SAKER FÖR DELTAGANDE I JAMBOREEE17 Det arbete ni gör i scoutkåren är värdefullt! Det ni tycker är självklart och enkelt är många gånger svårt och väldigt mycket värt

Läs mer

Scouting. ~ ett fram-och-tillbaka-spår ~ (eller: Det man inte har i huvudet får man ha i benen)

Scouting. ~ ett fram-och-tillbaka-spår ~ (eller: Det man inte har i huvudet får man ha i benen) Scouting ~ ett fram-och-tillbaka-spår ~ (eller: Det man inte har i huvudet får man ha i benen) Läs texten, gå till nästa lapp och svara på fråga om föregående text. År 1907 samlade Robert Baden-Powell,

Läs mer

Solveig Dahlin och Britta Pettersson i bakgrunden Olles hustru Lena.

Solveig Dahlin och Britta Pettersson i bakgrunden Olles hustru Lena. Stenkullens scoutkår Solveigs och Olles scouthistoria Då Solveig och sonen Olle var stark involverade i Stenkullens scoutkår från dess bildande 1992 till dess nedläggning år 2005. Här följer här en berättelse

Läs mer

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet!

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Säters Scoutkår - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Praktisk information 8 Scoutkåren och miljön 9 Trygga

Läs mer

W

W Projektansökan Svenskt f riluf tsliv 2017 Nakima Ackerhans, 29 september 2016 Tillgänglig scoutverksamhet f ör fler - f rån flykt till trygg och rolig fritid i hela Sverige, År 2 Innehållsförteckning 1

Läs mer

EN GAMMAL SCOUTPRÄST I GUSTAV VASA HAR ORDET

EN GAMMAL SCOUTPRÄST I GUSTAV VASA HAR ORDET 2 EN GAMMAL SCOUTPRÄST I GUSTAV VASA HAR ORDET Det var en märklig händelse, då ett antal stockholrnsförsamlingar hösten 1924 fick mottaga erbjudande från ett flertal framstående scoutledare att ställa

Läs mer

Äventyr och kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet

Äventyr och kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet Äventyr och kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet 2017-04-22 Syf te & Agenda med dagens pass Introduktion till besluten avseende Äventyr & kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet från Demokratijamboree

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Verksamhetsplan för 2018

Verksamhetsplan för 2018 Verksamhetsplan för 2018 den 27 januari 2018 Verksamhetsplan för 2018 Innehåll Inledning 3 Ur Scouternas strategi 2015-2025 3 Scouterna utvecklas till förebilder 3 Vi överträffar scouternas förväntningar

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS-2017-8250 Efter vårt förra Gröna Skolgårdsprojekt, då vi i synnerhet byggde odlingslådor, renoverade solficka mm,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

Staffanstorps scoutkår i Djurslöv 2014-05-05

Staffanstorps scoutkår i Djurslöv 2014-05-05 Kretsmöte Lund Staffanstorps scoutkår i Djurslöv 2014-05-05 Staffanstorps scoutkår i Djurslöv hälsade oss välkomna och Richard Strand, kårordförande i kåren, startade upp mötet enligt agendan. Följande

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

I guiden hittar du information om tider, platser och annat som vi på Ransberg står för.

I guiden hittar du information om tider, platser och annat som vi på Ransberg står för. Scoutens guide till FM på Scout Camp Ransberg Varmt välkommen till förbundsmöte på Scout Camp Ransberg. Om en vecka är det dags för sommarens stora event. Det är första gången vi har förbundsmöte på sommaren

Läs mer

Klubbpolicy Norra Härene BK - Senior

Klubbpolicy Norra Härene BK - Senior Klubbpolicy Norra Härene BK - Senior Detta är Norra Härene BK:s policy för seniorverksamheten. Syftet med denna policy är att alla som är engagerade i klubben, förtroendevalda, tränare, ledare, spelare,

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan 2015 TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan Vi erbjuder barn och unga unika möjligheter till utveckling, äventyr och gemenskap. Vi vill att alla ska få

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

Välkommen till förskolan Norrgården

Välkommen till förskolan Norrgården BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förskolan Norrgården Välkommen till förskolan Norrgården Information till dig som har ett barn som ska börja hos oss. Läs om introduktion, föräldrasamverkan och rutiner. Hitta kontaktuppgifter

Läs mer

Kårdagen 21april. Nyhetsbrev juni 2013. Våren 2013. Avslutning och föräldramöte om lägret, måndag 10 juni kl. 18.30 20.00

Kårdagen 21april. Nyhetsbrev juni 2013. Våren 2013. Avslutning och föräldramöte om lägret, måndag 10 juni kl. 18.30 20.00 Våren 2013 Nyhetsbrev juni 2013 Avslutning och föräldramöte om lägret, måndag 10 juni kl. 18.30 20.00 Det verkar som att det har hänt ovanligt mycket skoj på Djursholms scoutkår den här terminen. Alla

Läs mer

September Oktober 2015

September Oktober 2015 Fotspår i sanden En natt hade en man en dröm. Han drömde att han gick längs en strand tillsammans med Gud. På himlen trädde plötsligt händelser från hans liv fram. Han märkte att vid varje period i livet

Läs mer

Verksamhetsberättelse2013-01-01 t.o.m. 2013-12-31

Verksamhetsberättelse2013-01-01 t.o.m. 2013-12-31 Verksamhetsberättelse2013-01-01 t.o.m. 2013-12-31 Inledning I CISV möts individer och perspektiv. I mötet skapar vi fredsutbildning.med konkreta metoder och utifrån samhällets utmaningar uppmanar vi till

Läs mer

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman.

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman. På miniorlägret var det ca 15 ungar och nästan lika många ledare. Vi kom ut på lördagen och började med att bygga på en gång. Först reste vi tält med hjälp av ledarna. Spis och sånt var redan klart; men

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012. Styrelsen har haft 9 möten under året, varav 1 var konstituerande efter årsmötet och 1 var via mail.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012. Styrelsen har haft 9 möten under året, varav 1 var konstituerande efter årsmötet och 1 var via mail. Säters scoutkår ansluten till Scouterna VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012 Styrelse Ordförande: Jörgen Erlandsson Vice ordförande: Edvin Premberg Sekreterare: Karolina Pallin Kassör: Lars Jungermann

Läs mer

En bok om hur vi tillsammans ska få fler i vår omvärld att upptäcka hur fantastiska Sveriges nationalparker är.

En bok om hur vi tillsammans ska få fler i vår omvärld att upptäcka hur fantastiska Sveriges nationalparker är. En bok om hur vi tillsammans ska få fler i vår omvärld att upptäcka hur fantastiska Sveriges nationalparker är. Vår gemensamma identitet Varumärken har personligheter, precis som människor. Vi står för

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?

Läs mer

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting)

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för

Läs mer

Skapandet av Göteborgs scoutdistrikt

Skapandet av Göteborgs scoutdistrikt Skapandet av Göteborgs scoutdistrikt Medlemskårer i Göteborgs scoutdistrikt, Scouterna 1 Hur arbetet med distriktsgränserna gått 2 Hur vi jobbar 2013 och framåt 4 Planen framåt 5 Medlemskårer i Göteborgs

Läs mer

Delrapport från Monte Cavallo

Delrapport från Monte Cavallo Delrapport från Monte Cavallo Visionerna som gick upp i rök Efter att ha jobbat hårt för att få iordning lokalerna och bjudit in skolorna till förhandsvisningar, stod vi klara att öppna upp Kalmars nya

Läs mer

Julförsäljning kr. Bingolottos Julkalender 50 kr. Bingolotto Uppesittarkväll 23/12 50 kr. Bingolotto Nyårsbingo 31/12 50 kr

Julförsäljning kr. Bingolottos Julkalender 50 kr. Bingolotto Uppesittarkväll 23/12 50 kr. Bingolotto Nyårsbingo 31/12 50 kr Julförsäljning 2012 Bingolottos Julkalender 50 kr Bingolotto Uppesittarkväll 23/12 50 kr Bingolotto Nyårsbingo 31/12 50 kr Scouternas Ljus Den perfekta julklappen! En produkt som sprider värme på mer än

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Arbets- och utbildningsplan för 2007

Arbets- och utbildningsplan för 2007 Arbets- och utbildningsplan för 2007 Magiska ögonblick. De där stunderna som bara kommer och som känns i hela kroppen. Det gäller att vara redo och ta tillvara på tillfället för man vet aldrig när det

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Här presenteras Snapphane Scoutdistrikts aktiviteter under Bilderna är från läger och arrangemang Information om arrangemang och kurser i

Här presenteras Snapphane Scoutdistrikts aktiviteter under Bilderna är från läger och arrangemang Information om arrangemang och kurser i Snappa UPP 2019 Här presenteras Snapphane Scoutdistrikts aktiviteter under 2019. Bilderna är från läger och arrangemang 2018. Information om arrangemang och kurser i Skåne finns på en av regionens hemsidor:

Läs mer

Årsberättelse Björke förskola

Årsberättelse Björke förskola Årsberättelse Björke förskola 2016-2017 Temaboken Under året har mycket av arbetet utgått från temaboken Hugo, elak, blodtörstig och jättefarlig. Boken handlar om krokodilen Hugo som mot sin vilja blivit

Läs mer

Norra Smålands scoutdistrikt ska öka medlemsantalet med 10 % fram till 31/12 2015.

Norra Smålands scoutdistrikt ska öka medlemsantalet med 10 % fram till 31/12 2015. av verksamhetsplanen inför distriktsstämman 2015. 1 Rekrytera Norra Smålands scoutdistrikt ska öka medlemsantalet med 10 % fram till 31/12 2015. Alla scoutkårer ska utifrån sina egna behov genomföra någon

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄ Scouterna ger över 70 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär att vi

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Västerbotten Ångermanlands Scoutdistrikt Vår vision Det här drömmer vi om: Unga som gör världen bättre If it isn t fun it isn t scouting, Robert Baden-Powell Vår uppgift: Vi ska

Läs mer

Predikan Johannes Döparens dag: Den högstes profet. 25 juni KYRKAN I ENEBYBERG Text: Lukasevangeliet 1:67-80 Av Christina Molin

Predikan Johannes Döparens dag: Den högstes profet. 25 juni KYRKAN I ENEBYBERG Text: Lukasevangeliet 1:67-80 Av Christina Molin Predikan Johannes Döparens dag: Den högstes profet. 25 juni 2017. KYRKAN I ENEBYBERG Text: Lukasevangeliet 1:67-80 Av Christina Molin En profet är en som bereder vägen. Här är det Johannes' Döparens far

Läs mer

Gemensamma åldersgrupper

Gemensamma åldersgrupper Gemensamma åldersgrupper Samhället förändras och vi med det! Vi tar tillvara de erfarenheter som gjorts under våra första 100 år och förpackar det vi gör på ett attraktivt sätt för dagens barn och unga.

Läs mer

Huvudmålen är ofta formulerade visionärt, för att sedan brytas ned i delmål och i största utsträckning också i mätbara mål.

Huvudmålen är ofta formulerade visionärt, för att sedan brytas ned i delmål och i största utsträckning också i mätbara mål. Sidan 13 av 21 Verksamhetsplan 2016 Det är dags för ett nytt år! Årets verksamhetsplan bygger på samma grund som föregående år. För att tydliggöra vad det är som skall uppnås med distriktets verksamhet

Läs mer

Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014

Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014 Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014 1. Medlemsavgift 2014 Medlemsavgift per år: 200 kr. Medlemsavgift per år och familj: 500 kr. Medlemsavgift för projekt: 100 kr. (Medlemskap

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 68 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär

Läs mer

Lathund för deltagaranmälan i Scoutnet

Lathund för deltagaranmälan i Scoutnet Lathund för deltagaranmälan i Scoutnet Denna lathund vänder sig i första hand till kårer som är direktanslutna till Scouterna och använder Scoutnet som medlemsregister. Använder kåren inte Scoutnet som

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

SLUTRAPPORT. Framtidsprojektet

SLUTRAPPORT. Framtidsprojektet SLUTRAPPORT Framtidsprojektet 1. Projektfakta 1.1 Projektnamn Projektets namn var: Framtidsprojektet. 1.2 Journalnummer Projektets journalnummer var 2010-27. 1.3 Projektägare Projektägare var Henrik Persson

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår 2008 Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen Vad är en lokalavdelning? Ungdomsstyrelsen* använder sig av begreppet lokalavdelning för

Läs mer

Nordiskt Hemslöjdsläger

Nordiskt Hemslöjdsläger Nordiskt Hemslöjdsläger 30 juni 5 juli 2013 Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund hälsar välkommen till sommarens Nordiska hemslöjdsläger vid Visjön i Östergötland. Missa inte chansen att slöjda tillsammans

Läs mer

TIDRAPPORTEN. Antiken: O-lympiska spel o sånt. 1. gratulera. 5. underarm 2. generation 6. flera 7. TeatERApa 4. keramik

TIDRAPPORTEN. Antiken: O-lympiska spel o sånt. 1. gratulera. 5. underarm 2. generation 6. flera 7. TeatERApa 4. keramik TIDRAPPORTEN LÄGERTIDNING ERA2012 NR 5: FREDAG 13 JULI Antiken: O-lympiska spel o sånt Striden om bästa by stod på Skuggebo i dag när de O-lympiska spelen avgjordes i fem oerhört o-lympiska grenar. Först

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

Fokusår 2018: Go global med sikte på Så här hänger det ihop! Alla kan vara med och bidra

Fokusår 2018: Go global med sikte på Så här hänger det ihop! Alla kan vara med och bidra Fokusår 2018: Go global med sikte på 2021 Så här hänger det ihop! Alla kan vara med och bidra UPPDRAG START HALVTID 400 ÅR AVTRYCK 2009 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Läs mer

Sweden Outdoor arena

Sweden Outdoor arena Vår hemmaplan Sweden Outdoor arena Tänk dig en egen arena där alla får obegränsat med speltid, alla har VIP-loger och offside existerar inte. Självklart finns det, vi kallar det för scouting. Vår hemmaplan

Läs mer

vi söker möjligheterna att nå vår vision... Framtidsprojektet

vi söker möjligheterna att nå vår vision... Framtidsprojektet vi söker möjligheterna att nå vår vision... Framtidsprojektet Framtiden Näsby-Österslövs scoutkår spelar en stor roll till att Balsbygden är mer levande än någonsin. Scouting är en given aktivitet för

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna med ledorden natur, kultur och andlighet Natur Ett unikt kulturlandskap Odlade fält, hagmark och skog Rik fauna och flora Kultur Bebott sedan

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Föreningsbidrag sammanställning av inkomna ansökningar

Föreningsbidrag sammanställning av inkomna ansökningar Föreningsbidrag 2016 - sammanställning av inkomna ansökningar Nedan presenteras samtliga föreningar som har ansökt om föreningsbidrag för verksamhetsåret 2016. Först listas de 22 föreningar som föreslås

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Styrelseprotokoll4, 15 maj 2017

Styrelseprotokoll4, 15 maj 2017 Styrelseprotokoll4, 15 maj 2017 Datum: Plats: löpnummer: 15 maj 2017 Scouternas kansli, Örnsberg / Skype 051-8-2017 Deltagare Närvarande O rd}o'mnde Leelamole r Britta Burreau Gustaf Haag Martin Persson

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

Policy. Drottningstadens scoutkår 2013-10-17

Policy. Drottningstadens scoutkår 2013-10-17 Policy Drottningstadens scoutkår 2013-10-17 Scouterna Reimersgården Telefon: +46 46 12 92 92 Webb: www.drottningstaden.se Drottningstadens scoutkår c/o Peter Kornevi E-post: ordförande@drottningstaden.se

Läs mer

Tankar kring den pedagogiska grundsynen

Tankar kring den pedagogiska grundsynen Tankar kring den pedagogiska grundsynen Scoutprogrammet När det gäller de utvecklingsområdena så känner jag att de kommer in mer eller mindre i de ledarkurser vi kör. Vad som kommer att vara viktigt är

Läs mer

100 år Hundra år. Smaka på ordet. Det är en lång tid. Inte många människor lever så länge.

100 år Hundra år. Smaka på ordet. Det är en lång tid. Inte många människor lever så länge. 100 år Hundra år. Smaka på ordet. Det är en lång tid. Inte många människor lever så länge. Scouterna i Ljungbys första patrull en julidag 1915, har sedan länge blivit en del av evigheten. Nya scouter har

Läs mer

Reviderad Proposition 2: Äventyr och kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet

Reviderad Proposition 2: Äventyr och kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet Reviderad Proposition 2: Äventyr och kompisar i en riktigt bra scoutverksamhet BAKGRUND På Scouternas stämma 2014 antog vi Scouternas nya vision vi drömmer om Unga som gör världen bättre. För att ta oss

Läs mer

SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028

SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028 SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028 DAGS FÖR ÅTERTÅGET Sätila SK är en förening som funnits och verkat i Sätila sedan 1928. Inom den fina klubben finns mycket tradition och föreningens storlek

Läs mer

Välkomna till Trampolin! Lägerkommittén, genom Torbjörn Jacobsson, lägerchef

Välkomna till Trampolin! Lägerkommittén, genom Torbjörn Jacobsson, lägerchef trampolin närmar sig med stormsteg! Om nio månader är det slutet av juli, uppbyggnaden av lägret är i full gång och inryckningen för scouterna ligger bara ett par dagar bort. Förhoppningsvis väntar lägerplatsen

Läs mer

Välkommen! Än en gång, varmt välkommen till Säters Scoutkår! Vi är glada att ha just dig med!

Välkommen! Än en gång, varmt välkommen till Säters Scoutkår! Vi är glada att ha just dig med! Säters Scoutkår Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Scoutdräkten 8 Praktisk information 9 Scoutkåren och miljön 10 Trygga möten 11 Scoutord 12 Engagera dig! 13

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Om oss och vårt arbete. Vår Idé

Om oss och vårt arbete. Vår Idé Om oss och vårt arbete Vi är två 16-åriga tjejer som heter Amanda Eklund och Felicia Lindskog. I fyra veckor under sommaren 2010 har vi arbetat med Agenda 21 och folkhälsofrågor som rör Vänersborgs kommun.

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Föreningsbidrag 2010 för Barn och Ungdom

Föreningsbidrag 2010 för Barn och Ungdom ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID SID 1 (6) 2010-10-11 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076 12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag

Läs mer

Pågående arbete i styrelsen

Pågående arbete i styrelsen Datum: 2014-04-08 Plats: Sensus Dagordning distriktsstyrelsen 1. Mötets öppnande Stefan öppnar mötet. 2. Val av justeringsman Hans Sandblad. 3. Fastställande av dagordning Vi lägger till punkten Fråga

Läs mer

Fastighetsägarnas Sverigebarometer FASTIGHETSBRANSCHEN STÅR STADIGT I EN OROLIG OMVÄRLD. Juli 2012

Fastighetsägarnas Sverigebarometer FASTIGHETSBRANSCHEN STÅR STADIGT I EN OROLIG OMVÄRLD. Juli 2012 Fastighetsägarnas Sverigebarometer Juli 212 FASTIGHETSBRANSCHEN STÅR STADIGT I EN OROLIG OMVÄRLD Fastighetsägarnas Sverigebarometer tas fram i samarbete mellan Fastighetsägarnas regionföreningar. Sverigebarometern

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 juli - måndag 7 september, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 juli - måndag 7 september, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 juli - måndag 7 september, 2015 Vi tänkte egentligen skriva det här brevet i förra veckan men bestämde oss för att vänta då vi till slut vågar berätta om ett helt fantastiskt

Läs mer

AIRNEWS. Poängtera. #51 September I DETTA NUMMER: Höstkursen / Luftaporträttet / Julös

AIRNEWS. Poängtera. #51 September I DETTA NUMMER: Höstkursen / Luftaporträttet / Julös AIRNEWS #51 September 2014 Poängtera I DETTA NUMMER: Höstkursen / Luftaporträttet / Julös INLEDANDE ORD 1 Häftigt! Otroligt! Vad hände? Vad gjorde du för två år sedan? Jag virkade mössor, Scoutade som

Läs mer

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej!

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej! Equmeniascout i Region Stockholm Nyhetsbrev Augusti Hej! Välkomna tillbaka! En ny scouttermin är precis på väg att dra igång, kanske har den redan det för vissa av er. Detta innebär nya möjligheter, nya

Läs mer

Foto: Janne Danielsson. Information för dig som vill sälja SL-biljetter

Foto: Janne Danielsson. Information för dig som vill sälja SL-biljetter Foto: Janne Danielsson Information för dig som vill sälja SL-biljetter Foto: Marcus Kurn 2 Att bli återförsäljare eller ombud för SL Vi är glada att du är intresserad av att sälja vårt sortiment. Det är

Läs mer

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Lilla föräldraboken Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Välkommen som ny förälder till Örebro Waldorfskola! Den här skriften är tänkt att vara en vägledning för dig som ny förälder. Här får

Läs mer

Välkommen till Katrineholms Scoutkår.

Välkommen till Katrineholms Scoutkår. Välkommen till Katrineholms Scoutkår. Katrineholms Scoutkår Katrineholms Scoutkår grundades 1910 och har idag ca 270 medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största kårer i förhållande till invånare

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS Trygga Möten Kursledare: Södertörns kursteam Fredag kl 18.00-21.00 Våra scouter tillbringar mycket av sin tid i scoutverksamheten.

Läs mer

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS Trygga Möten Kursledare: Södertörns kursteam Fredag kl 18.00-21.00 Våra scouter tillbringar mycket av sin tid i scoutverksamheten.

Läs mer