Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet. PART 4: Skydd, rättigheter och juridiska skyldigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet. PART 4: Skydd, rättigheter och juridiska skyldigheter"

Transkript

1 Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet PART 4: Skydd, rättigheter och juridiska skyldigheter

2 PART 4 ÖVERSIKT 1. Specifikation av det internationella sammanhanget 2. Mot skyddsavtal

3 1. SPECIFIKATION AV DET INTERNATIONELLA SAMMANHANGET

4 Specifikationavdetinternationella sammanhanget Rättsliga utmaningar i samband med cloud computing är...

5 Specifikationavdetinternationella sammanhanget Rättsliga utmaningar i samband med cloud computing är: Tillämplig Lagjurisdiktion och tvistlösning Dataskydd Ansvar Avtalsram Dataportabilitet Interoperabilitet konsumentrelaterade problem

6 Specifikationavdetinternationella sammanhanget TILLÄMPLIG LAG: I avsaknadavettavtalmellankunderochleverantörer imolnet, finnsen mängd olika lagar, som antingen är motstridiga eller inte kan tillämpas. En vanlig metod är att ett avtal fastställs enligt tillämplig lag: Förhandlingarna behövs för att nå en överenskommelse, vilket resulterar ibland i tillämpningen av lagen i ett tredje land för att säkerställa"neutralitet"

7 Specifikationavdetinternationella sammanhanget JURISDIKTION OCH TVIST: Närkonflikter uppstårmellanparternaochingengemensamlösninghittas, gäller tvistlösning. Man får välja: Domstolarna som är den normala instansen för att lösa rättsfrågor. Skiljedom, somvisserligenärdyrare, men somerbjuder en snabbarebeslutsprocess med (delvis valda) experter och ett förfarande bakom stängda dörrar.

8 Specifikationavdetinternationella sammanhanget DATASKYDD: I en molnmiljö, kan personliga och icke-personuppgifter behandlas. Kryptering ger en molnkund säkerhet att personuppgifter endast nås av auktoriserade parter som har rätt nyckel. Om krypteringanvändssomen tekniskåtgärdförattsäkradata, ärdet viktigt att garantera säkerheten för nyckeln. En robust nyckelhantering är avgörande för att upprätthålla skyddsnivån som kryptering kan erbjuda.

9 Specifikationavdetinternationella sammanhanget ANSVAR: Cloud konsumenterellercloud slutanvändare, börha lämpligamedeltill sitt förfogande för att söka och få upprättelse mot sin leverantör i händelse av incidenter.

10 Specifikationavdetinternationella sammanhanget AVTALSRAM: En avtalsmässig ram rekommenderasochoftaävenlagtsframsomen förutsättning för att gå vidare med cloud computing av flera datasekretessmyndigheter. Molnleverantörer lägga fram sina villkor(ofta inte tillgodose molnkonsumentens behov) I anbudsförfarandet, är det viktigt att tydligt ange de viktigaste avtalspunkterna och särskilda krav som molnkonsument.

11 Specifikationavdetinternationella DATAPORTABILITET: sammanhanget Hur kan en molnkonsument vara säker på att om han vill flytta till en annan molnleverantör att inga data eller information lämnas kvar hos den ursprungliga molnleverantören?

12 Specifikationavdetinternationella sammanhanget DATAPORTABILITET : Hur kan en molnkonsument vara säker på att om han vill flytta till en annan molnleverantör att inga data eller information lämnas kvar hos den ursprungliga molnleverantören? Lösningen ligger i att tydligt föreskriva i avtalet de olika omständigheter (konkurs, uppsägning, etc.) och överföringsvillkor som ska gälla för molntjänsten.

13 Specifikationavdetinternationella sammanhanget INTEROPERABILITET: Hurskaman enkeltflyttaarbetsbelastningar ochdata frånen molnleverantör till en annan eller mellan privata och offentliga moln? Samarbetet mellan tjänsteleverantörer och IT-system ska också tas upp i den avtalsmässiga ramen.

14 Specifikationavdetinternationella sammanhanget IMMATERIELLA RÄTTIGHETER OCH SEKRETESS Immateriella värdenochsekretessproblem måste åtgärdasgenomen lämplig avtalsram i förhållandet mellan molnkonsument och molnleverantör. En lämplig språk för att molnslutanvändare ska förstå integritet och sekretessproblem (dvs. installationen av sekretesspolicy och sekretess riktlinjer).

15 2. MOT SKYDDSAVTAL

16 Motskyddsavtal Det finns en mängd olika former av avtal för molntjänster. Från enkla standardiserade avtal till flerskiktade uppsättningar av villkor. Vissa avtal föreslås av leverantören och andra av de myndigheter som kan föreslå sina egna juridiska termer. Detfinnsen kärnaavjuridiskafrågorsombörövervägasiallaavtalför molntjänster.

17 Motskyddsavtal Inte alla de juridiska frågorna är relevanta i avtalet, det beror på kunden och leverantörer. De standardvillkor som erbjuds av molntjänster kanske inte uppfyller alla rättsliga krav på en byrå. Antaletoch typenavkrav kanpåverkapriset ochleveransmodell.

18 Motskyddsavtal De viktigaste rättsliga frågor som skall ingå i ett avtal är...

19 Motskyddsavtal De viktigaste rättsliga frågor som skall ingå i ett avtal är... skydd av information, ansvar, verksamhetsstyrning, Hantera avslut, tvist, andra juridiska frågor.

20 Motskyddsavtal Skydd av information PRIVATLIVET: Det är lämpligt att ha med avtalsåtgärder säkerställa att avtalade tjänsteleverantörer inte gör en handling som skulle bryta mot skyddet för privatlivet. Juridiken bör se till att tjänsteleverantören är avtalsförbjudna att använda data för några egna syften- såsom reklam eller andra kommersiella tjänster.

21 SÄKERHET: Motskyddsavtal Skydd av information Myndigheterna bör utveckla en omfattande riskbedömning för att fatta ett välgrundat beslut om lämpligheten att anta en molnbaserad lösning och utvärdera vilken lämplig säkerhet den behöver. Åtgärder som kan vara lämpligt att i ett avtal...

22 Motskyddsavtal Skydd av information SÄKERHET: Åtgärder som kan vara lämpligt att i ett avtal... säkerhetsnivå och kryptering åtkomstnivå och säkerhetsprotokoll kravpåraderingavdata i skadademedia lagring av separata paket av data

23 Motskyddsavtal Skydd av information SÄKERHET: ettkravpåleverantören attomedelbartmeddelakundenvid säkerhetsincidenter eller intrång ettkravpåleverantören ärattlagradata förattförhindraattandra kunder hos leverantören kan komma uppgifterspecifika säkerhetskrav beroende på vilken typ av känsligheten av data.

24 Motskyddsavtal Skydd av information SEKRETESS: En myndighet kan ha avtal eller lagstadgade skyldigheter som gör viss information konfidentiell. Därför är det viktigt att dessa skyldigheter även överförs till leverantören Myndigheterna bör tänka på i ett avtal...

25 Motskyddsavtal Skydd av information SEKRETESS: Myndigheterna bör tänka på ett avtal... replikering av alla skyldigheter som åläggs myndigheten genom avtal eller lag krav för att säkerställa att leverantören är medveten om nivån på sekretess som krävs och förbinder sig att skydda dessa uppgifter på lämpligt sätt

26 VERKSAMHETSKRAV: Motskyddsavtal Skydd av information Myndigheter bör inkludera lämpliga kontroller och skydd(till exempel genom avtal med molntjänstleverantören) som matchar värdet av informationen och ta itu med riskerna med data i molnet Myndigheterna bör tänka på i ett avtal...

27 VERKSAMHETSKRAV: Motskyddsavtal Skydd av information Myndigheterna bör tänka på I ett avtal... begränsa platser / länder där molnleverantörer lagrar rätt att granska leverantörens efterlevnad av avtalet om det är tekniskt tillgängliga, rätt för myndigheten att fjärrövervaka tillgångtill sinadata ochdärdettainteärmöjligt, ettkravpåatt leverantören upprätthålla en revisionslogg och föreskriva att logga till kunden på begäran.

28 ERSÄTTNING FÖR DATAFÖRLUST ELLER FELANVÄNDNING : Detärmöjligtattuppgifternakanvarapermanent förlorademed en molntjänster Motskyddsavtal Skydd av information Detfinnsalltidrisk förmissbrukavuppgifterfrånoseriösaanställdahos leverantören eller kompromiss av externa parter. En jurist bör avgöra huruvida avtalet med molnet tjänsteleverantören skall kräva att leverantören är ansvarig för indirekta och följdskador inkluderaen ersättningfrånleverantörenifrågaom dataförlustellermissbruktill följd av oaktsamhet, olagligt eller avsiktligt felhandling eller underlåtenhet av leverantören eller dess personal

29 UNDERLEVERANTÖRER : Motskyddsavtal Skydd av information En kritisk del ärattse till atten myndighetharettfullgottskyddiavtalet med leverantören, att eventuella underleverantörer av leverantören också är skyldiga att uppfylla samma krav som leverantören.

30 Motskyddsavtal Ansvar SKADESTÅND: Ett skadestånd är ett juridiskt bindande löfte från vilka den ena partenåtarsig attaccepterariskenförförlustellerskada. Dessakanomfatta ersättningför: Intrång i en tredje parts rättigheter(inklusive sekretess och immateriella rättigheter) av leverantören till följd av tjänsteleverantörens behandling av tredje parts uppgifter från byrån någon förlust eller skada till följd av användning av tjänsten avtalsbrott.

31 Motskyddsavtal Förvaltning Servicenivåer: Servicenivåer är ett viktigt sätt att se till att en leverantör uppfyller förväntad servicenivå. Detta är särskilt viktigt när molntjänsten är avgörande antingen i daglig drift.

32 Motskyddsavtal Förvalötning SVARSTIDER: Om ettavbrottavhelaeller delaravtjänstensker, kommerdetattvara viktigt att avtalsknyta leverantören, så leverantören ska lösa avbrottet så snart som möjligt. En myndighet kanske vill kategorisera svarstider baseras på svårighetsgraden av felet.

33 Motskyddsavtal Förvaltning FLEXIBEL SERVICE: En avde viktigastefördelarnamed en molntjänstärattden skage flexibilitet servicenivå med möjligheten att enkelt skala upp eller ner erforderlig servicenivå beroende på behov. Nyckelfrågor att tänka på är... att se till att prissättningsmodellen är lämpligt- om kundens efterfrågan på datorerstigerellerfaller, kommerkundenattbehövabetalahögrepriser(per enhet) för förändring i omfattningen av tjänsten? kommer avtalet att tillåta förändringar i kundens krav på att enkelt sätt eller kommer det att krävas en potentiellt tidskrävande förhandlingsprocess?

34 Motskyddsavtal Förvaltning KONTINUITET OCH ÅTERSTÄLLNING: Kontinuitet i verksamheten och återställning är ofta en kritisk fråga i avtal om molntjänster med tankepåtillit somen myndighetkanha påattfå oavbruten tillgång till tjänsten. Kundenbördärförövervägaattinkluderaskyddisinaavtalmed leverantören: Leverantören ska garantera en geografiskt separat katastrofplats se till attleverantören kanfungeraihändelseavattelnätetärnere

35 Motskyddsavtal Förvaltning KONTINUITET OCH ÅTERSTÄLLNING: Kundenbördärförövervägaattinkluderaskyddisinaavtalmed leverantören: se till verksamhetens kontinuitet är ett absolut krav kräva en kontinuitet i verksamheten och katastrofplan ska lämnas in för kommentarer och godkännande av myndigheten begränsa rätten för leverantören att avbryta sin tjänst se till att planerade underhållsstopp av leverantör inte inträffar under timmar som kunden kräver tillgång till tjänsten

36 Motskyddsavtal Avslut UPPSÄGNING OCH FÖRTIDA UPPHÄVANDE AV AVGIFTER : Överväga införandet av en klausul om förtida uppsägning i avtalet som gör atten kundkanavslutaeller minskaavtaletnärsomhelstavnågon anledning UPPSÄGNING ENLIGT AVTAL En kundbörse till attden harrättattsägauppavtaletnärleverantören inte uppfyller kundens rimliga krav som anges i avtalet.

37 Motskyddsavtal Avslut LEVERANTÖRENS RÄTT ATT SÄGA UPP AVTALET Leverantörer kommer att vilja ha en rätt att säga upp avtalet Med avseende på en sådan rättighet, bör kunden överväga att inkludera en tillräckligt lång uppsägningstid innan uppsägningen träder i kraft för att göra det möjligt för kunden att hitta en lämplig alternativ leverantör.

38 Motskyddsavtal Tvist Detärviktigtattvaratydligmed hurtvister isambandmed avtalom molntjänster kommer att lösas. Kunden bör kontrollera: Avtalsstater, vilket lands (och jurisdiktions) lagar gäller för avtalet vilka domstolar kan pröva tvister om avtalet(kallas lagvalsregler) om alternativa tvistlösningsmekanismer såsom skiljedom föreslås.

39 Summering Rättsliga utmaningar i samband med cloud computing GÄLLANDE LAG (fastställa i avtal tillämplig lag) JURISDIKTION OCH TVIST (domstol eller skiljenämnd) DATASKYDD (kryptering och en robust nyckelhantering) ANSVAR (lämpligt sätt leverantören att söka och få upprättelse i händelse av incidenter.) AVTALSRAM (tydligt ange de viktigaste delarna I avtalet och ange särskilda krav molntjänster) PORTABILITET (preciserar överföringsvillkor) DRIFTSKOMPATIBILITET (samarbete mellan tjänsteleverantörer och IT-system) RÄTTIGHETER OCH SEKRETESS

40 Summering Cloud computing avtal(frånenklastandardiseradeavtaltill flerskiktade) Detfinnsen kärna av juridiska frågorsombörövervägasialla cloud computing avtal. Skydd av information: INTIGRITET, SÄKERHET, SEKRETESS, DOKUMENTHANTERING, ERSÄTTNING FÖR DATAFÖRLUST ELLER FELANVÄNDNING, UNDERLEVERANTÖRER Ansvar: ERSÄTTNING FÖRVALTNING: SERVICENIVÅER, SVARSTIDER, FLEXIBEL SERVICE, KONTINUITET OCH ÅTERSTÄLLNING

41 Summering Detfinns en kärna av juridiska frågorsombörövervägasialla cloud computing avtal. AVSLUTA: UPPSÄGNING, FÖRTIDA UPPSÄGNING, AVGIFTER, AVSLUT ENLIGT AVTAL, LEVERANTÖRENS RÄTT ATT AVSLUTA Tvist Andra rättsliga frågor...

Migration to the cloud: roadmap. PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet

Migration to the cloud: roadmap. PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet Migration to the cloud: roadmap PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet PART 1 ÖVERSIKT 1. Varför migrera till molnet? 2. Möjligheter med migrering till molnet 3. Hinder för att migrera

Läs mer

Välkommen! Bakgrund Cloud Sweden Vad är molnet? Legala aspekter på molntjänster. http://cloudsweden.se

Välkommen! Bakgrund Cloud Sweden Vad är molnet? Legala aspekter på molntjänster. http://cloudsweden.se Välkommen! Bakgrund Cloud Sweden Vad är molnet? Legala aspekter på molntjänster Cloud Sweden Oberoende kompetensnätverk Analys & Konsultbolag Leverantörer Kunder Dataföreningen Startat i mars 2010 Predrag

Läs mer

PERSONUPPGIFTS- BITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTS- BITRÄDESAVTAL TIO PUNKTER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKRIVER PERSONUPPGIFTS- BITRÄDESAVTAL n Den 25 maj 2018 började dataskyddsförordningen att gälla i alla EU:s medlemsländer. Dataskyddsförordningen kallas även för GDPR,

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Senast uppdaterad 5 September, 2018 1 Inledning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Välkommen till My Mall och försäljning via vår marknadsplats på mymall.se. Vårt samarbete är viktigt och innebär såväl juridiska

Läs mer

JURIDIKEN I MOLNET CIO Cloud Confessions

JURIDIKEN I MOLNET CIO Cloud Confessions JURIDIKEN I MOLNET CIO Cloud Confessions 22 oktober 2015 Eva Fredrikson och Nicklas Thorgerzon Informationen i presentationen är allmänt hållen och varken kan eller ska ersätta juridisk rådgivning i det

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal Detta Personuppgiftsbiträdesavtal ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) gäller mellan EgenSajt Sverige AB, org.nr. 556878-7773 ( EgenSajt ) och Kunder som valt att ingå detta Personuppgiftsbiträdesavtal

Läs mer

Detta personuppgiftsbiträdesbiträdesavtal Biträdesavtal [ååmmdd] mellan: [**.], reg. no. [**], med addressen [**] (i det följande

Detta personuppgiftsbiträdesbiträdesavtal Biträdesavtal [ååmmdd] mellan: [**.], reg. no. [**], med addressen [**] (i det följande Detta personuppgiftsbiträdesbiträdesavtal Biträdesavtal[ååmmdd] mellan: [**.], reg. no. [**], med addressen [**] (i det följande [**], reg. no. [**],med addressen [**] (i det följande Leverantören samt

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal 1. Parter Personuppgiftsansvarig (PA) Namn: Organisationsnummer: Adressuppgifter: Telefonnummer: E-post: Personuppgiftsbiträde (PB) Namn: Digerati Sverige AB Organisationsnummer:

Läs mer

VANLIGA FALLGROPAR I OUTSOURCINGAVTALET. Peter Nordbeck /Partner Caroline Sundberg /Associate 15 maj 2013

VANLIGA FALLGROPAR I OUTSOURCINGAVTALET. Peter Nordbeck /Partner Caroline Sundberg /Associate 15 maj 2013 VANLIGA FALLGROPAR I OUTSOURCINGAVTALET Peter Nordbeck /Partner Caroline Sundberg /Associate 15 maj 2013 2 Agenda vanliga fallgropar i Outsourcingavtalet Fallgropar i Outsourcingavtal Några goda råd på

Läs mer

Avtalet: Beställningen med bilagor och dessa allmänna avtalsvillkor, innefattande framtida ändringar och tillägg i någon eller några av dessa

Avtalet: Beställningen med bilagor och dessa allmänna avtalsvillkor, innefattande framtida ändringar och tillägg i någon eller några av dessa 3 1. AVTALET 2018-08-13 1.1. Genom undertecknande av separat beställning eller Kundens val på Entreprenadrådets hemsida, ingås avtal mellan Kunden och Entreprenadrådet enligt kundens val ( Beställningen

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL DEFINITIONER Begrepp och definitioner i detta Avtal ska ha motsvarande betydelse som i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2016/679 (nedan kallad dataskyddsförordningen)

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.4.2018 L 96/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/573 av den 15 december 2017 om centrala delar i de avtal om datalagring som ska ingås som en del

Läs mer

Bilaga. Särskilda villkor för Molntjänst. Programvaror och tjänster 2014. Systemutveckling

Bilaga. Särskilda villkor för Molntjänst. Programvaror och tjänster 2014. Systemutveckling Sid 1 (7) 2014-11-07 Dnr 96-36-2014 Bilaga Särskilda villkor för Molntjänst Programvaror och tjänster 2014 Systemutveckling Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1 Tillämplighet 2 2 Särskilt om kontraktshandlingar

Läs mer

Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd!

Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd! Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd! Advokat Peter Nordbeck Advokatfirman Delphi 08-677 55 30 0709-25 25 01 www.delphi.se peter.nordbeck@delphi.se

Läs mer

Använd molntjänster på rätt sätt

Använd molntjänster på rätt sätt 2013-02-13 E-samhället i praktiken Använd molntjänster på rätt sätt Molntjänster kan spara pengar och göra information mer tillgänglig för kommuner och landsting. Den viktigaste bedömningen vid val av

Läs mer

Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL?

Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL? Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL? Juridik och IT i kommunerna, den 14 mars 2013 Ingela Alverfors, jurist Adolf Slama, IT-säkerhetsspecialist Dagens agenda Molntjänster Mobila enheter Sociala

Läs mer

Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter

Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter Detta tillägg om behandling av personuppgifter är en bilaga till användaravtalet mellan Zervant och kunden och är underkastad dess användarvillkor i den

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta Personuppgiftsbiträdesavtal ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) har den träffats mellan Le-vonline AB, org.nr. 556575-2028 ( Leverantören ) och Kunder som valt att ingå

Läs mer

Anslutningsavtal för medlemskap i Sambi

Anslutningsavtal för medlemskap i Sambi Anslutningsavtal för medlemskap i Sambi Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur [ ] Box 92073 [ ] 120 07 Stockholm [ ] Org nr 802405-0190 [. ] (i det följande Federationsoperatör ) (i det följande

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDANDE AV TYRA. 1. Allmänt

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDANDE AV TYRA. 1. Allmänt ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDANDE AV TYRA 1. Allmänt Bayou AB ( Bayou ) tillhandahåller tjänsten Tyra ( Tyra ). Tyra är ett verktyg avsedd för förskola och föräldrar till barn i förskola ( Skolan ). Genom

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Bilaga till Avtal om Swelön

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Bilaga till Avtal om Swelön PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Bilaga till Avtal om Swelön Detta personuppgiftsbiträdesavtal utgör en bilaga till Avtalet om Swelön som Parterna har ingått ( Avtalet om Swelön ). Personuppgiftsbiträdesavtalet

Läs mer

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor Offertunderlagets bilaga 3 2014-04-17 Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län Kontraktsvillkor KONTRAKT rörande försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län 1. Köpare Myndigheten Postadress

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2015/401 Riktlinjer för informationssäkerhet Medarbetares användning av molntjänster Fastställda av Säkerhetschefen 2015-03-19 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2

Läs mer

Allmänna Villkor för Tjänsten

Allmänna Villkor för Tjänsten Allmänna Villkor för Tjänsten 2014-12-23 1. OMFATTNING OCH DEFINITIONER 1.1. Dessa Allmänna Villkor för Kund gäller när Joblife AB (nedan kallad Joblife ) ger privatpersoner ( Användare ) tillgång till

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 Allmänt Detta Personuppgiftsbiträdesavtal utgör en integrerad del av avtalet om Directory ( Avtalet ) mellan Leverantören och Kunden. Leverantören kommer

Läs mer

AVTAL FÖR ADVITUMS DOKUMENTPORTAL

AVTAL FÖR ADVITUMS DOKUMENTPORTAL AVTAL FÖR ADVITUMS DOKUMENTPORTAL Inledning Detta avtal för Advitums dokumentportal, ( Avtalet ), har slutits mellan Advitum AB, 556671-9448, Kraftvägen 2, 382 36 Nybro, ( Advitum ), och organisationen

Läs mer

GDPR OCH OUTSOURCING - VEM BÄR ANSVARET?

GDPR OCH OUTSOURCING - VEM BÄR ANSVARET? GDPR OCH OUTSOURCING - VEM BÄR ANSVARET? GDPR och outsourcing vem bär ansvaret? Vi har under de senaste åren kunnat följa en utveckling där allt fler företag och myndigheter väljer att lägga ut delar av

Läs mer

Avtalet avser leverans av molntjänsten Keysourcingtool, som är en digital marknadsplats för aktörer inom konsultinköp.

Avtalet avser leverans av molntjänsten Keysourcingtool, som är en digital marknadsplats för aktörer inom konsultinköp. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Keysourcingtool FÖR LEVERANTÖR AV konsulter Avtalet avser leverans av molntjänsten Keysourcingtool, som är en digital marknadsplats för aktörer inom konsultinköp. 1. DEFINITIONER

Läs mer

Molntjänster - vilka är riskerna och vad säger PUL? ADVOKAT HANS NICANDER

Molntjänster - vilka är riskerna och vad säger PUL? ADVOKAT HANS NICANDER Molntjänster - vilka är riskerna och vad säger PUL? ADVOKAT HANS NICANDER Avtalstypen Molntjänst - Funktionalitet online via Internet - Köp av/ abonnemang på en tjänst - Olika innehåll, olika nivåer SaaS,

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL TOB, Telia Sverige T3508-18, Rev 1.1 Innehåll 1 Parter... 2 2 Bakgrund... 2 3 Definitioner... 2 4 PuA:s åtaganden... 3 5 PuB:s åtaganden... 3 6 Underbiträden... 5 7 Ytterligare

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PARTER Brf Föreningen 769600-9999 (nedan kallad Personuppgiftsansvarig) och Nordstaden Stockholm AB 556646-3187 (nedan kallad Personuppgiftsbiträde) har denna dag ingått följande

Läs mer

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 Detta avtal har dagen för undertecknanden ingåtts mellan parterna; 1) XXX ( XXX ), org. nr 123456-7890, (Personuppgiftsansvarig) och 2) [ ],

Läs mer

Tillitsgranskningsavtal

Tillitsgranskningsavtal Tillitsgranskningsavtal Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur Box 92073 120 07 Stockholm Org nr 802405-0190 (i det följande Tillitsgranskningstjänsten ) (i det följande Sökanden ) 1 Inledning

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet

EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet IT SOM TJÄNST - MOLNTJÄNSTER Användning av internetbaserade IT-tjänster tillhandahållna av extern leverantör Syfte

Läs mer

Licensavtal för Slutanvändare

Licensavtal för Slutanvändare Licensavtal för Slutanvändare VIKTIGT LÄS DETTA AVTAL NOGGRANT: DETTA LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE ( AVTALET ) UTGÖR ETT BINDANDE AVTAL MELLAN DIG (ANTINGEN EN FYSISK ELLER EN JURIDISK PERSON) OCH ACER

Läs mer

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen JHS 166 Allmänna avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Bilaga 9. Specialvillkor för behandlingen av personuppgifter (JIT 2015 Personuppgifter) Version: 1.0 Publicerad: 30.7.2018

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR WEBBHOSTING. Avtalet uppdaterades senast

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR WEBBHOSTING. Avtalet uppdaterades senast ALLMÄNNA VILLKOR FÖR WEBBHOSTING Avtalet uppdaterades senast 2019-01-11! 1 of 5! 1. ALLMÄNT 1. Dessa villkor ( Avtalet ) reglerar förhållandet mellan Kunden och K-mit AB org. nr 556981-1432, Surbrunnsgatan

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

Kunden är gentemot Telia ansvarig för all användning av marknadsplatsen och Program som sker från de användarkonto(n) som tillhör Kundens användare.

Kunden är gentemot Telia ansvarig för all användning av marknadsplatsen och Program som sker från de användarkonto(n) som tillhör Kundens användare. Telias villkor för marknadsplatsen för molntjänster 2014-10-03 Dessa villkor ( Användarvillkoren ) gäller då TeliaSonera Sverige AB ( Telia ) tillhandahåller molnbaserade program ( Program ) till företag

Läs mer

Tillitsgranskningsavtal

Tillitsgranskningsavtal Tillitsgranskningsavtal Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur Box 92073 120 07 Stockholm Org nr 802405-0190 (i det följande IIS ) (i det följande Sökanden ) 1 Inledning Sambi (Samverkan för behörighet

Läs mer

WEBBPLATSENS TILLGÄNGLIGHET

WEBBPLATSENS TILLGÄNGLIGHET Friskrivningsklausul: WEBBPLATSENS TILLGÄNGLIGHET Under tiden som webbplatsen förbereds kan vissa tekniska problem uppstå som ligger utanför vår kontroll och vi kan därför inte garantera att du vid alla

Läs mer

Allmänna villkor för Kund

Allmänna villkor för Kund Allmänna villkor för Kund 2 Allmänna villkor för Kund 2.1 Omfattning 2.1.1 HYRENARBETSGIVARE.se är en del av Rent A Paycheck Sverige AB 2.1.2 Dessa bestämmelser reglerar avtalsförhållandet mellan HYRENARBETSGIVARE.se

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal Detta Personuppgiftsbiträdesavtal ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) mellan: 1. Yelles AB / Inleed, org.nr. 556931-6788 ( Inleed ); och 2. Kunder som använder våra tjänster (

Läs mer

Databehandlingstillägg

Databehandlingstillägg 1 (7) Databehandlingstillägg Databehandlingstillägg Detta databehandlingstillägg och bifogade bilagor ("Tillägg") tillämpas på Behandling av Personuppgifter av Ports Group AB (Personuppgiftsbiträdet) på

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för anslutning till HoforsNet

Allmänna avtalsvillkor för anslutning till HoforsNet Allmänna avtalsvillkor för anslutning till HoforsNet Parter HoforsNet Hofors Elverk AB, Box 153, 813 23 HOFORS 556425 7441 Namn : Adress: Postadress: Org.nr /Personnummer: 1 Tillämpningsområde Dessa villkor

Läs mer

Samarbetsavtal behandling av personuppgifter 1. Bakgrund och syfte 2. Samarbetsavtalets giltighetstid

Samarbetsavtal behandling av personuppgifter 1. Bakgrund och syfte 2. Samarbetsavtalets giltighetstid Samarbetsavtal behandling av personuppgifter Följande parter: 1) Svenska Båtunionen (802002-3431), nedan kallad SBU, 2) till SBU anslutna Båtförbund, nedan kallade Båtförbunden och 3) till dessa anslutna

Läs mer

Juridikgruppen. Rättsliga frågor vid flytten till molnet en checklista. version 1.0 2011-05-11

Juridikgruppen. Rättsliga frågor vid flytten till molnet en checklista. version 1.0 2011-05-11 Juridikgruppen Rättsliga frågor vid flytten till molnet en checklista version 1.0 2011-05-11 Det här dokumentet är licensierat under Creative Commons Erkännande Dela-Lika 3.0 Datum [Med]författare Version

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Version 1.0, 12-10-07

Version 1.0, 12-10-07 Ramavtal avtalspaket avseende svartfiber och andra tjänster som kan tillhandahållas av stadsnät tillhörande Svenska Stadsnätsföreningen Detta ramavtal ( Ramavtalet ) har ingåtts mellan (1) Svenska Stadsnätsföreningen

Läs mer

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION. För Användarorganisation

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION. För Användarorganisation 1 av 6 Part AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION Stiftelsen för Internetinfrastruktur Box 7399 103 91 Stockholm Org nr 802405-0190 För Användarorganisation (i det följande kallad IIS ) (i det följande

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för Stadsnätsanslutning

Allmänna avtalsvillkor för Stadsnätsanslutning Allmänna avtalsvillkor för Stadsnätsanslutning Utformat efter SSNF:s Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning till stadsnät i Sverige Halmstads stadsnät AB 556532-6187 Ver.1.3 2012-04-11 1. Allmänt

Läs mer

Bilaga - Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga - Personuppgiftsbiträdesavtal Bilaga - Personuppgiftsbiträdesavtal Detta avtal reglerar förhållandet mellan personuppgiftsansvarig, Kunden, och Personuppgiftsbiträdet, Ecuni AB. Med Personuppgiftsbiträdet avses Ecuni AB för de av Kunden

Läs mer

2.1 Reflectus AB, org nr , nedan kallad Reflectus eller Leverantören.

2.1 Reflectus AB, org nr , nedan kallad Reflectus eller Leverantören. 1(5) Allmänna villkor Anido provkonto 1 Inledning 1.1 Dessa Allmänna villkor beskriver rättigheter och skyldigheter avseende nyttjande av Anido projektstyrning efter registrering av provkonto på https://system.anido.se/signup.

Läs mer

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION För Tjänsteleverantör

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION För Tjänsteleverantör 1 av 5 AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION För Tjänsteleverantör Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur [ ] Box 92073 [ ] 120 07 Stockholm [ ] Org nr 802405-0190 [ ] (i det följande kallad IIS

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL Version, 2015-05-07 Dessa användarvillkor gäller för Licenstagares användning av digitala produkter och tjänster vilka tillhandahålls

Läs mer

Risk, security, and legal analysis for migration to cloud. PART 3: Privacy and security management

Risk, security, and legal analysis for migration to cloud. PART 3: Privacy and security management Risk, security, and legal analysis for migration to cloud PART 3: Privacy and security management Cloud Computing Cloud computing har visat sig vara en framgångsrik paradigm som till stor del förenklar

Läs mer

Molnets möjligheter och utmaningar. IT Asset Management Summit 24 januari 2017 Peter Nordbeck/Partner/Advokat

Molnets möjligheter och utmaningar. IT Asset Management Summit 24 januari 2017 Peter Nordbeck/Partner/Advokat Molnets möjligheter och utmaningar IT Asset Management Summit 24 januari 2017 Peter Nordbeck/Partner/Advokat Agenda On-premises vs cloud för- och nackdelar med en molnbaserad lösning Förhandla molnavtal

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal, nedan Avtalet, har träffats mellan 1. Underentreprenör, nedan Personuppgiftsansvarig och 2. Bellmans åkeri & entreprenad AB, 556402-9006,

Läs mer

GDPR. Dataskyddsförordningen 27 april Emil Lechner

GDPR. Dataskyddsförordningen 27 april Emil Lechner GDPR. Dataskyddsförordningen 27 april 2017 Emil Lechner Advokatfirman EdmarLaw Hjälper främst IT-bolag och teknikintensiva bolag. Specialistkompetens inom IT-rätt, avtalsrätt, immaterialrätt och e-handel.

Läs mer

TOTAL IMMERSION D FUSION RUNTIME LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE

TOTAL IMMERSION D FUSION RUNTIME LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE TOTAL IMMERSION D FUSION RUNTIME LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE Läs noga igenom alla villkor i detta licensavtal (nedan kallat avtalet ) mellan TOTAL IMMERSION och dig själv (nedan kallad du eller LICENSTAGARE

Läs mer

OUTSOURCING TILL MOLNET

OUTSOURCING TILL MOLNET OUTSOURCING TILL MOLNET CIO Sourcing 4 juni 2015 Eva Fredrikson och Nicklas Thorgerzon Informationen i presentationen är allmänt hållen och varken kan eller ska ersätta juridisk rådgivning i det enskilda

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 185/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1136 av den 13 juli 2015 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 402/2013 om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning

Läs mer

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT Avtalsnummer: AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal.

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal. BILAGA 1 - PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Avtalet ) har träffats mellan [Avtalspart 1], org.nr [nummer], med adress [adress], ( Personuppgiftsbiträde ) och [Avtalspart

Läs mer

Blankett 8A Standardavtalsklausuler

Blankett 8A Standardavtalsklausuler Blankett 8A Standardavtalsklausuler STANDARDAVTALSKLAUSULER i enlighet med artikel 26 punkt 2 i direktivet 95/46/EG för överföring av personuppgifter till tredje land som inte säkerställer adekvat skyddsnivå

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal mellan (nedan kallad Personuppgiftsansvarig eller Kund) och UniCarriers Europe AB, org.nr 556083-6461, 435 82 Mölnlycke (nedan kallad Personuppgiftsbiträde eller Leverantör)

Läs mer

GDPR POLICY Behandling av personuppgifter

GDPR POLICY Behandling av personuppgifter GDPR POLICY Behandling av personuppgifter Denna dag, 2018-05-07 har följande policy upprättats för bolagen inom My First Home koncernen, inkluderande MFH Bygg AB och Junior Living bolagen. Syfte Vi värnar

Läs mer

REKLAMFILMSPRODUKTIONSAVTAL

REKLAMFILMSPRODUKTIONSAVTAL REKLAMFILMSPRODUKTIONSAVTAL Följande avtal har ingåtts om produktion av reklamfilm samt rättighetsöverlåtelse av reklamfilmen ( Avtalet ) mellan: Annonsören : org. nr och Produktionsbolaget : org. nr 1.

Läs mer

Huvudavtal NetBusiness

Huvudavtal NetBusiness AVTAL om NetBusiness Gäller från 2018-05-25 Detta avtal har ingåtts mellan följande parter Skanova AB (nedan kallad Skanova ) Org.nr 556446-3734 Box 3010 169 03 Solna (nedan kallad Operatören ) Org.nr:

Läs mer

Allmänna villkor för Sebbex Ab Oy:s tjänster

Allmänna villkor för Sebbex Ab Oy:s tjänster Allmänna villkor för :s tjänster 1. Allmänt Dessa allmänna villkor reglerar de tjänster som finns beskrivna i avtalet och som tillhandahålls av (FO-nummer: 2348973-4). För det fall att det i avtalet eller

Läs mer

ASP Kundens skyldigheter 4.1. Kunden åtar sig att: (i) ha tillgång till sådan programvara och utrustning vilken skriftligen har.

ASP Kundens skyldigheter 4.1. Kunden åtar sig att: (i) ha tillgång till sådan programvara och utrustning vilken skriftligen har. ASP 06 Allmänna Villkor ASP 06 för tillhandahållande av ASP-tjänster framtagna av Föreningen Svensk Programvaruindustri (SPI) 1. Definitioner 1.1. Allmänna Villkor avser dessa allmänna villkor ASP 06 för

Läs mer

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande AVTAL Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande Innehåll 1 Avtalets omfattning... 3 2 Avtalsperiod... 3 3 Avtalshandlingar... 3 4 Kontaktpersoner... 3 5 Engagerade säljare... 3 5.1

Läs mer

Användarvillkor Mitt KemRisk

Användarvillkor Mitt KemRisk Användarvillkor Mitt KemRisk 1. Allmänt om Tjänsten 1.1 KemRisk Sweden AB, org. nr 556624-2854, Platensgatan 8, 582 20 Linköping ( KemRisk ) erbjuder befintliga och tillkommande kunder ( Kunden ) tillgång

Läs mer

Sambiombudsavtal. 1 Inledning

Sambiombudsavtal. 1 Inledning Sambiombudsavtal Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur [ ] Box 92073 [ ] 120 07 Stockholm [ ] Org nr 802405-0190 [ ] (i det följande Federationsoperatör ) (i det följande Sambiombud ) 1 Inledning

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

Allmänna villkor Hosting

Allmänna villkor Hosting Allmänna villkor Hosting 1 Allmänt 2 Tjänsterna 3 Avtalstid och uppsägning 4 Domännamn 5 Avgifter 6 Överlåtelse av Tjänsterna 7 Leafstudios ansvar 8 Kunds ansvar 9 Force majeure 10 Övrigt 1 Allmänt 1.

Läs mer

I samband med att du söker arbete hos oss och lämnar personuppgifter till oss.

I samband med att du söker arbete hos oss och lämnar personuppgifter till oss. INTEGRITETSPOLICY Din personliga integritet och säkerhet är viktig för oss. Den här integritetspolicyn förklarar hur IP-Only samlar in, behandlar och lagrar dina personuppgifter (i) inför försäljning,

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1 PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PARTER Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Biträdesavtal ) har ingåtts mellan: Kunden ( Personuppgiftsansvarig ), och Det bolag inom Hogia-koncernen som ingått Tjänsteavtalet,

Läs mer

AVTAL - SAMTRAFIK. Telia Network Sales AB och Operatören benämns i det följande även Part eller Parter.

AVTAL - SAMTRAFIK. Telia Network Sales AB och Operatören benämns i det följande även Part eller Parter. AVTAL - SAMTRAFIK Telia Network Sales AB och Operatören benämns i det följande även Part eller Parter. 1 Allmänt Samtrafik tillhandahålls i enlighet med bestämmelser härom i lagen om elektronisk kommunikation

Läs mer

Hot eller möjlighet? Datormolnet och SMHI. Lisa Hammar, IT-arkivarie, SMHI. Mallversion 1.0 2009-09-23

Hot eller möjlighet? Datormolnet och SMHI. Lisa Hammar, IT-arkivarie, SMHI. Mallversion 1.0 2009-09-23 Hot eller möjlighet? Datormolnet och SMHI Lisa Hammar, IT-arkivarie, SMHI Mallversion 1.0 2009-09-23 Datormolnet och SMHI Hösten 2009 - en teknisk utredning om molntjänster Under vintern 2009/2010 - ett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Brottsdataförordning Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT Dessa riktlinjer omfattar de skyldigheter som den personuppgiftsansvariga har när en personuppgiftsincident inträffar enligt dataskyddsförordningen artikel

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Sida 1 av 5 Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Föreningen S:t Lukas på Gotland (834001-0357) Söderväg 5 Företag Organisationsnummer Adress

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning till stadsnät i Sverige Företag

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning till stadsnät i Sverige Företag Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning till stadsnät i Sverige Företag 1. Allmänt 1.1 Dessa Allmänna avtalsvillkor gäller för Bredbandsanslutning för företag. Till företag räknas även privatpersoner

Läs mer

Johnson Controls bindande bolagsregler kring sekretess

Johnson Controls bindande bolagsregler kring sekretess Johnson Controls bindande bolagsregler kring sekretess Innehåll 1. Introduktion 2. Omfattning och ansökan 3. Transparens och information 4. Rättvisa och syftesbegränsning 5. Datakvalitet och proportionalitet

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument 2. Leverans av naturgas Leveransåtagande 2.1 För leverans av naturgas gäller vad som anges i naturgaslagen (2005:403), dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

Sekretesspolicy för marknadsföringsregister

Sekretesspolicy för marknadsföringsregister Sekretesspolicy för marknadsföringsregister 1. Personuppgiftsansvarig Tikkurila Sverige AB (häri kallat Tikkurila) Textilgatan 31 120 86 Stockholm Sverige Org.nr: 556001-8300 Tel: +46(0)8 775 6000 2. Kontaktuppgifter

Läs mer

1. DEFINITIONER. Detta Databehandlingstillägg (detta Tillägg ) har införlivats i Tjänsteavtalet ( Avtalet ) som ingåtts mellan

1. DEFINITIONER. Detta Databehandlingstillägg (detta Tillägg ) har införlivats i Tjänsteavtalet ( Avtalet ) som ingåtts mellan 1 (7) Detta Databehandlingstillägg (detta Tillägg ) har införlivats i Tjänsteavtalet ( Avtalet ) som ingåtts mellan Semantix International AB, (559067-4981) ( Köparen ) och [namn] ( Leverantören ), tillsammans

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 3.9.2013 Europeiska unionens officiella tidning C 253/3 EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Sammanfattning av Europeiska datatillsynsmannens yttrande om kommissionens meddelande Att frigöra de molnbaserade datortjänsternas

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal Mellan Användare av programvara från Datalogisk Den personuppgiftsansvarige: och Personuppgiftsbiträdet Agrinavia AB Datalogisk Se-556661-1868 Oderup 9267 SE-242 97 Hörby Sverige

Läs mer

Finlands Försäkringsmäklarförbunds Allmänna Mäklarvillkor AMV Definitioner

Finlands Försäkringsmäklarförbunds Allmänna Mäklarvillkor AMV Definitioner 1 Finlands Försäkringsmäklarförbunds Allmänna Mäklarvillkor AMV 2018 1 Definitioner Avtalsparter: Avtal: Försäkringsmäklaren (nedan Mäklaren) och Kunden, gemensamt Avtalet bildas av följande dokument:

Läs mer

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i "Frågor och funderingar" nedan.

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i Frågor och funderingar nedan. JOBmeal Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för anställda ( Policy ), kommer hänvisningar till JOBmeal vi, oss och vår att innebära det bolag inom JOBmeal koncern (för

Läs mer

FIRMA DAVID WIBERGH - Allmänna villkor

FIRMA DAVID WIBERGH - Allmänna villkor Detta är Firma David Wibergh:s allmänna försäljningsvillkor för konsulttjänster. Vid all kontakt med Firma David Wibergh så förutsätts kunden ha läst och godkänt dessa villkor. Dessa villkor gäller ovillkorligen

Läs mer

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens

Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Allmänna villkor för anslutning till BVB Byggvarubedömningens Webtjänst 1 Allmänt 1.1 Definitioner Begreppen nedan har följande betydelse i dessa Allmänna villkor. Allmänna villkor: Användare: Avtalet:

Läs mer

AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE

AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE 5163964-v1 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE NORTH SWEDEN DATACENTER LOCATIONS AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 2 2 BOLAGET 3 3 BOLAGSORDNING 3 4 STYRELSE M.M. 3 5 ÖVERLÅTELSE AV AKTIER 3 6 SEKRETESS 4 7 AVTALSBROTT

Läs mer

HUR MAN LYCKAS MED BYOD

HUR MAN LYCKAS MED BYOD HUR MAN LYCKAS MED BYOD WHITE PAPER Innehållsförteckning Inledning... 3 BYOD Checklista... 4 1. Val av system... 4 2. Installation och konfiguration... 5 3. Prestanda... 5 4. Valfrihet ökar upplevelsen...

Läs mer

KONCERNSEKRETESSAVTAL

KONCERNSEKRETESSAVTAL KONCERNSEKRETESSAVTAL Mellan Adven Sweden AB, (556726-7512r), med Dotterbolag (Adven Swedenkoncernen) och 113 46 Stockholm (Nedan kallad Adven) Org.nr: (nedan kallad Företaget) har denna dag träffats följande

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer