EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad Informationssäkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet"

Transkript

1 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad Informationssäkerhet IT SOM TJÄNST - MOLNTJÄNSTER Användning av internetbaserade IT-tjänster tillhandahållna av extern leverantör Syfte Syfte med detta dokument är att beskriva de säkerhetsrelaterade frågeställningar som är aktuella vid användning av databehandlingstjänster som tillhandahålls av leverantörer över internet. Inledning Traditionellt har informationssystem införts genom att företag har anskaffat datorutrustning genom att t.ex. köpa, hyra eller leasa den, och genom att utveckla eller köpa nödvändiga program. Detta kräver förstås att företagen har personal med rätt kompetens eller köper tjänster externt för att upprätthålla och utveckla IT-miljön. Ett alternativ eller komplement till den traditionella modellen är att lägga ut driften av datorsystem på entreprenad, s.k. outsourcing. Det finns många olika former av outsourcing där man lägger mer eller mindre ansvar på entreprenören. Outsourcing innebär att man som kund fortfarande har stor påverkan på den tekniska utformningen av de levererade IT-tjänsterna. Molntjänster kan ses som en speciell form av outsourcing och innebär att leverantören av molntjänster tillhandahåller centralt all nödvändig hård- och mjukvara som krävs för att leverera dynamiskt skalbara resurser för att lagra och bearbeta kunders information. Vidare ansvarar molntjänsteleverantören för konfiguration, uppgradering, drift, kundsupport osv. Kunder kopplar upp sig (oftast genom internet) mot molnföretaget för att nyttja de tjänster man har behov av. Begreppet molntjänster innefattar mjukvara som tjänst (Software as a Service SaaS) plattform som tjänst (Platfrom as a Service PaaS) infrastruktur som tjänst (Infrastructure as a Service IaaS) Typiska molntjänster kan vara projekthantering, kundhantering, bokföring och kompletta affärssystem. Motiven för att köpa molntjänster varierar men några vanliga exempel är: IT som tjänst - Molntjänster v1.1.doc 1 (5)

2 kostnad flexibilitet brist på kompetent personal i den egna organisationen implementationstid möjlighet att använda tjänsterna på distans från olika platser utanför det egna företaget tillgång till de senaste versionerna av program IT som tjänst inom energibranschen Förutom de typiska molntjänsterna som nämnts ovan och som används i många olika branscher, finns det ett för energibranschen specifikt område där molnet blivit ett alternativ, nämligen mätvärdesinsamling. Det innebär att ett företag, ofta med en eller flera underleverantörer mha. fjärrmanövrerade mätare, samlar in och bearbetar bl.a. förbrukningsdata från energibolagets kunder. Därefter överförs "färdiga mätvärden" till energibolaget. Att anlita en molntjänsteleverantör för att köpa "färdiga mätvärden" för med sig ett antal informationssäkerhetsrelaterade utmaningar. Molnleverantören behöver tillgång till både kunddata och anläggningsregister vilket energibolagen vanligtvis betraktar som mycket värdefull information. Det är inte ovanligt att ett molnföretag som leverantör av "färdiga mätvärden" hanterar kund- och anläggningsinformation från flera konkurrerande företag. En annan svårlöst fråga är hur man säkerställer mätvärdenas riktighet. Ett mätvärdes väg från en fjärrmanövrerad mätare, via en eller flera kommunikationskanaler (t.ex. radio, PLC eller GPRS/GSM) via molntjänsteleverantörens system till energibolaget kan, om den inte skyddas, bli förvanskad. Förvanskningen kan ha tekniska orsaker men kan också vara avsiktlig. En systematisk manipulation av mätvärden skulle kunna orsaka energiföretaget stor skada och är i regel svårare att upptäcka och bevisa jämfört med fysisk manipulation av mekaniska mätare. Energibolagen måste säkerställa att molnföretaget uppfyller de krav man ställer på hanteringen av anläggningsinformation, kunddata, mätvärden och styrinformation till fjärrmanövrerade mätare IT som tjänst - Molntjänster v1.1.doc 2 (5)

3 Molntjänster och informationssäkerhet - en motsats? Då man överväger att köpa molntjänster är det många aspekter och potentiella risker som behöver beaktas såsom kvalitet, kostnad och servicenivåer. Den i dagsläget i särklass mest förbisedda aspekten från både kunder och molnföretagen är informationssäkerhet. Det är viktigt att förstå att man genom att använda sig av molntjänster ger tjänsteleverantören kontroll över den information som bearbetas och lagras. Detta kan ha allvarliga konsekvenser när det gäller informationens riktighet, tillgänglighet och sekretess. Det är också viktigt att förstå att molntjänsteföretaget för att få stordriftsfördelar och dynamiskt kunna erbjuda kapacitet använder tekniker som t.ex. virtualisering, tjänsteorientering (SOA), outsourcing och samlokalisering. Detta innebär att leverantören använder samma hård- och mjukvara för att serva flera olika kunder och att man som kund i regel inte har kontroll över var information bearbetas och lagras. Eftersom molnföretaget får kontroll över potentiellt affärskritisk information är det av yttersta vikt att man som kund ställer rätt krav. Detta betyder att avtalet som reglerar de tjänster man köper och som man upprättar med tjänsteleverantören är helt centralt. Problemet är att de standardavtal som leverantörerna idag använder sig av och som de oftast är ovilliga att gör förändringar i, är mycket bristfälliga, och i vissa fall katastrofala när det gäller informationssäkerhet. Det är vanligt att inga åtaganden görs från leverantörens sida när det gäller ansvar för kundens information. Kunden har i många fall inte rätt till kompensation över huvudtaget om tjänsten inte är tillgänglig, om kundens information försvinner eller om obehöriga får tillgång till den. I andra fall är molntjänsteleverantörens ansvar begränsat till ett maximalbelopp som i de flesta verksamheter inte på långa vägar täcker kostnaden för återskapande av information vid en förlust eller de förtroendeskador som obehörig åtkomst till t.ex. kundinformation kan ge. Att köpa molntjänster är till synes enkelt och kräver inte med nödvändighet någon större teknisk kompetens. Därför tas initiativet till att nyttja molntjänster ofta utanför IT-avdelningen och ibland t.o.m. utan IT-avdelningens vetskap. Detta behöver inte i sig vara ett problem, men det ställer stora krav på den som väljer, kravställer och upphandlar molntjänster IT som tjänst - Molntjänster v1.1.doc 3 (5)

4 Checklista - molntjänster Då man i en verksamhet överväger att använda molntjänster är det viktigt att förstå hur dessa tjänster fungerar och vilken påverkan på verksamheten användningen av tjänsterna kan ha. Som vanligt bör man göra en noggrann hot- och riskanalys. Denna analys bör bl.a. ge svar om vad det är för typ av verksamhetsinformation man planerar att låta molntjänsteleverantören hantera och vilka krav man i sitt företag ställer på denna hantering för att upprätthålla informationens sekretess, riktighet och tillgänglighet. Nedan följer ett antal områden som är viktiga att tänka på och några tips då man överväger att använda sig av molntjänster. Vem äger informationen när den överförts till molnleverantören? Vad får leverantören göra med informationen? Finns det särskilda lagkrav på bearbetning, överföring och lagring av den information som kommer att hanteras av molntjänsteleverantören (t.ex. personuppgifter)? Var bearbetar och lagrar tjänsteleverantören kunders information, i Sverige eller utomlands? Om företaget finns utomlands, är det i så fall i ett land (EU/Efta) där informationen kan få skydd av relevant lagstiftning? I det fall informationen lagras utomlands, vad säger detta lands lagstiftning om tillgången till information samt möjlighet till spårning m.m. i det fall oegentligheter inträffar? Vad händer om molnföretaget blir föremål för tvångsåtgärd, går i konkurs eller blir uppköpt (av t.ex. ett utländskt företag)? Vilka förebyggande åtgärder och tekniska lösningar har molntjänsteföretaget för att skydda kunders information? Verifiera på plats! Tro inte på löften eller allmänna beskrivningar på företagets webbplats. Vem har ansvaret för säkerhetskopiering? Är det molnföretaget eller kunden? Om det är tjänsteföretaget, verifiera att det fungerar i verkligheten. Ett antal fall har uppmärksammats där kunder blivit lovade säkerhetskopiering, men när väl katastrofen var ett faktum fanns det ingen säkerhetskopia IT som tjänst - Molntjänster v1.1.doc 4 (5)

5 Övrigt Vad händer om internet inte är tillgängligt? Även om molnföretaget har vidtagit åtgärder för att upprätthålla sin verksamhet finns det inga garantier för Internets tillgänglighet. Har den egna verksamheten en kontinuitetsplan i det fall molntjänsten av någon anledning inte är tillgänglig? (Jmf. ö-drift). Har kunden, med egen personal eller med extern part, rätt att utföra revisioner för att kontrollera tjänsteföretagets informationssäkerhetsskydd? Har molnföretaget processer för att säkerhetspröva den egna personalen? Tänk på att de som har administratörsrättigheter på tjänsteföretaget i regel har tillgång till kunders information. Finns krav och rutiner för rapportering av händelser som drabbat molntjänsteföretaget och som kan hota kundens information? Finns det tydliga gränsdragningar kring ansvar mellan kunden och tjänsteföretaget? Har kunden rätt till ersättning vid röjande, förvanskning eller förlust av information? Hur stor är denna ersättning? Observera att informationsförlust räknas som en indirekt skada. Frågor kan ställas till EBITS via e-post ebits_box@svenskenergi.se IT som tjänst - Molntjänster v1.1.doc 5 (5)

Utmaningar vid molnupphandlingar

Utmaningar vid molnupphandlingar Utmaningar vid molnupphandlingar Inger Gran Grundare av Cloud Sweden och Kompetens@rkitekt En skeptisk och entusiastisk it-användare redan på 70-talet Kopplade upp mig på internet 1993 sedan aldrig frånkopplad

Läs mer

Välkommen! Bakgrund Cloud Sweden Vad är molnet? Legala aspekter på molntjänster. http://cloudsweden.se

Välkommen! Bakgrund Cloud Sweden Vad är molnet? Legala aspekter på molntjänster. http://cloudsweden.se Välkommen! Bakgrund Cloud Sweden Vad är molnet? Legala aspekter på molntjänster Cloud Sweden Oberoende kompetensnätverk Analys & Konsultbolag Leverantörer Kunder Dataföreningen Startat i mars 2010 Predrag

Läs mer

Framgångsfaktorer i molnet!

Framgångsfaktorer i molnet! Framgångsfaktorer i molnet! Inledning samt presentation av panelen, Cloud Sweden och molntjänster Affärs-/verksamhetsnytta Juridik Säkerhet Infrastruktur Enstaka frågor kommer att besvaras Sammanfattning

Läs mer

Molntjänster - vilka är riskerna och vad säger PUL? ADVOKAT HANS NICANDER

Molntjänster - vilka är riskerna och vad säger PUL? ADVOKAT HANS NICANDER Molntjänster - vilka är riskerna och vad säger PUL? ADVOKAT HANS NICANDER Avtalstypen Molntjänst - Funktionalitet online via Internet - Köp av/ abonnemang på en tjänst - Olika innehåll, olika nivåer SaaS,

Läs mer

Molnet ett laglöst land?

Molnet ett laglöst land? Molnet ett laglöst land? 31 januari 2012 Pernilla Borg, CISA Magnus Ahlberg Om Ernst & Young IT Risk and Assurance Inom IT Risk and Assurance hjälper vi organisationer att hantera IT-risker på ett sätt

Läs mer

MOLNTJÄNSTER ÄR DET NÅGOT FÖR OSS?

MOLNTJÄNSTER ÄR DET NÅGOT FÖR OSS? Molntjänster Molntjänster Molntjänster, vad är det egentligen? Molntjänst (Cloud Computing, Cloud Service) Program (PaaS, Software as a Service) Plattform (PaaS, Platform as a Service) Infrastruktur (IaaS,

Läs mer

Använd molntjänster på rätt sätt

Använd molntjänster på rätt sätt 2013-02-13 E-samhället i praktiken Använd molntjänster på rätt sätt Molntjänster kan spara pengar och göra information mer tillgänglig för kommuner och landsting. Den viktigaste bedömningen vid val av

Läs mer

Migration to the cloud: roadmap. PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet

Migration to the cloud: roadmap. PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet Migration to the cloud: roadmap PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet PART 1 ÖVERSIKT 1. Varför migrera till molnet? 2. Möjligheter med migrering till molnet 3. Hinder för att migrera

Läs mer

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

GDPR OCH OUTSOURCING - VEM BÄR ANSVARET?

GDPR OCH OUTSOURCING - VEM BÄR ANSVARET? GDPR OCH OUTSOURCING - VEM BÄR ANSVARET? GDPR och outsourcing vem bär ansvaret? Vi har under de senaste åren kunnat följa en utveckling där allt fler företag och myndigheter väljer att lägga ut delar av

Läs mer

Innehåll Molntjänster... 4 Vad är detta?... 5 Cirkeln sluts... 6 The Cloud... 7 The Cloud (forts.)... 8 Definition av molntjänster...

Innehåll Molntjänster... 4 Vad är detta?... 5 Cirkeln sluts... 6 The Cloud... 7 The Cloud (forts.)... 8 Definition av molntjänster... 1 2 Innehåll Molntjänster... 4 Vad är detta?... 5 Cirkeln sluts... 6 The Cloud... 7 The Cloud (forts.)... 8 Definition av molntjänster... 9 Definition av molntjänster (forts.)... 11 Tjänster... 12 Skikt

Läs mer

DIG IN TO Nätverksadministration

DIG IN TO Nätverksadministration DIG IN TO Nätverksadministration Nätverksadministration Datormolnet The Cloud Agenda IT förändras kontinuerligt IT infrastruktur behöver byggas ut Högre krav på IT infrastrukturen Vad är datormoln? Vad

Läs mer

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT Sid 2 (7) Innehåll 1. Att upphandla på ett säkert... 3 2. Identifiera krav... 4 3. Samråd vid säkerhetsskyddad upphandling... 6 Sid 3 (7) 1. Att upphandla på

Läs mer

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 9. Virtualisering och molntjänster i planering av teknologiarkitektur

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 9. Virtualisering och molntjänster i planering av teknologiarkitektur JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 9. Virtualisering och molntjänster i planering av teknologiarkitektur Version: 2.0 Publicerad: 7.2.2017 Giltighetstid: tills vidare

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet.

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Molntjänster Översikt Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Lektion 1: Introduktion till molntjänst Vad är detta? the Cloud. Definition av molntjänster. Tjänster. Skikt. Klient.

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2015/401 Riktlinjer för informationssäkerhet Medarbetares användning av molntjänster Fastställda av Säkerhetschefen 2015-03-19 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2

Läs mer

Introduktion till molntjänster Tekniken bakom molntjänster och legala utmaningar

Introduktion till molntjänster Tekniken bakom molntjänster och legala utmaningar Introduktion till molntjänster Tekniken bakom molntjänster och legala utmaningar 19 november 2012 - Erica Wiking Häger och Mikael Moreira Innehåll 1. Vad är molntjänster? 2. Legala utmaningar 3. EU:s förslag

Läs mer

Hot eller möjlighet? Datormolnet och SMHI. Lisa Hammar, IT-arkivarie, SMHI. Mallversion 1.0 2009-09-23

Hot eller möjlighet? Datormolnet och SMHI. Lisa Hammar, IT-arkivarie, SMHI. Mallversion 1.0 2009-09-23 Hot eller möjlighet? Datormolnet och SMHI Lisa Hammar, IT-arkivarie, SMHI Mallversion 1.0 2009-09-23 Datormolnet och SMHI Hösten 2009 - en teknisk utredning om molntjänster Under vintern 2009/2010 - ett

Läs mer

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

JURIDIKEN I MOLNET CIO Cloud Confessions

JURIDIKEN I MOLNET CIO Cloud Confessions JURIDIKEN I MOLNET CIO Cloud Confessions 22 oktober 2015 Eva Fredrikson och Nicklas Thorgerzon Informationen i presentationen är allmänt hållen och varken kan eller ska ersätta juridisk rådgivning i det

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0)

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr:0036/13 Kommunalförbundet ITSAM, Storgatan 36A, 590 36

Läs mer

Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved

Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved Ekonomisk tillväxt 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% -2,0% -4,0% -6,0% 2009 2010 2011 2012 Huvudscenario Alternativt scenario Konfidens 120 100 80 60 40 20 0 2005M10 2006M10 2007M10 2008M10 2009M10 2010M10 2011M10

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Hantering av personuppgifter i Skyddat Webbaserat informationssystem (WIS)

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Hantering av personuppgifter i Skyddat Webbaserat informationssystem (WIS) 1 (6) Hantering av personuppgifter i Skyddat Webbaserat informationssystem (WIS) Detta personuppgiftsbiträdesavtal reglerar Personuppgiftsbiträdets behandling av personuppgifter för den Personuppgiftsansvariges

Läs mer

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Inledning...3 Definition av IT-säkerhet...3 Omfattning...3 Vikten av IT-säkerhet...3 Mål för IT-säkerhetsarbetet...4 Ledning och ansvar...4

Läs mer

OUTSOURCING TILL MOLNET

OUTSOURCING TILL MOLNET OUTSOURCING TILL MOLNET CIO Sourcing 4 juni 2015 Eva Fredrikson och Nicklas Thorgerzon Informationen i presentationen är allmänt hållen och varken kan eller ska ersätta juridisk rådgivning i det enskilda

Läs mer

Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet. PART 4: Skydd, rättigheter och juridiska skyldigheter

Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet. PART 4: Skydd, rättigheter och juridiska skyldigheter Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet PART 4: Skydd, rättigheter och juridiska skyldigheter PART 4 ÖVERSIKT 1. Specifikation av det internationella sammanhanget 2. Mot skyddsavtal

Läs mer

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY Innehållsförteckning Sida 1.1 Informationssäkerhet 1 1.2 Skyddsområden 1 1.3 Övergripande mål 2 1.4 Årliga mål 2 1.5 Organisation

Läs mer

I samband med att du söker arbete hos oss och lämnar personuppgifter till oss.

I samband med att du söker arbete hos oss och lämnar personuppgifter till oss. INTEGRITETSPOLICY Din personliga integritet och säkerhet är viktig för oss. Den här integritetspolicyn förklarar hur IP-Only samlar in, behandlar och lagrar dina personuppgifter (i) inför försäljning,

Läs mer

Allmänna råd. Datainspektionen informerar Nr 2/2014. om användning av molntjänster (Cloud Computing) i den offentliga sektorn.

Allmänna råd. Datainspektionen informerar Nr 2/2014. om användning av molntjänster (Cloud Computing) i den offentliga sektorn. Datainspektionen informerar Nr 2/2014 Allmänna råd om användning av molntjänster (Cloud Computing) i den offentliga sektorn. Vid användningen av molntjänster aktualiseras en del problem och frågeställningar

Läs mer

Minnesisolering för virtuella maskiner en hypervisorstudie

Minnesisolering för virtuella maskiner en hypervisorstudie 1.Introduktion 1.1 Inledning Den senaste trenden inom IT-världen är cloud computing (molntjänster). Molntjänster har uppnått stor popularitet både hos IT-chefer och ekonomichefer inom stora företag. Molntjänster

Läs mer

Allmänna AVTAL villkor Kundnamn Orgnummer

Allmänna AVTAL villkor Kundnamn Orgnummer Allmänna AVTAL villkor Kundnamn Orgnummer Version: Allmänna Villkor 2019-06-01 Allmänna villkor Detta allmänna villkor reglerar tjänster inom abonnemanget levererat till Kund av Midpoint AB, org. nr 556715-1641,

Läs mer

EBITS 2012-01-09 E-MÖTE / VIRTUELLT MÖTE 5 INFORMATIONSKLASSNING. 1 Syfte. 2 Avgränsningar. 3 Bakgrund. 4 Informationsformer

EBITS 2012-01-09 E-MÖTE / VIRTUELLT MÖTE 5 INFORMATIONSKLASSNING. 1 Syfte. 2 Avgränsningar. 3 Bakgrund. 4 Informationsformer EBITS 2012-01-09 Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet E-MÖTE / VIRTUELLT MÖTE 1 Syfte Syftet med detta dokument är att belysa de risker som finns med olika former av virtuella möten.

Läs mer

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga D. Personuppgiftsbiträdesavtal. Version: 2.

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga D. Personuppgiftsbiträdesavtal. Version: 2. Regelverk Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag Bilaga D Personuppgiftsbiträdesavtal Version: 2.0 Innehållsförteckning 1 Allmänt om personuppgiftsbiträdesavtal... 1

Läs mer

Informationssäkerhet Informationssäkerhet. Medicinteknisk säkerhetskurs

Informationssäkerhet Informationssäkerhet. Medicinteknisk säkerhetskurs Informationssäkerhet Medicinteknisk säkerhetskurs 2018-03-14, Sanja Hebib Informationssäkerhet Information är en tillgång som, liksom andra viktiga tillgångar, har ett värde och som måste skyddas. Informationssäkerhet

Läs mer

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för 14 juni 2018 Peter Dickson Sida 2 av 6 Innehåll Inledning... 3 Organisation... 3 Allmänt om det tekniska säkerhetsarbetet... 4 Kontinuitetsplanering...

Läs mer

Allmänna villkor Version: Allmänna Villkor

Allmänna villkor Version: Allmänna Villkor Allmänna villkor Version: Allmänna Villkor 2018-05-25 Allmänna villkor Detta allmänna villkor reglerar tjänster inom abonnemanget levererat till Kund av, org. nr 556715-1641, nedan kallad Midpoint. Följande

Läs mer

Vill du läsa mer om personuppgiftshantering och de lagar och regler som gäller, gå in på Datainspektionens hemsida.

Vill du läsa mer om personuppgiftshantering och de lagar och regler som gäller, gå in på Datainspektionens hemsida. INTEGRITETSPOLICY - Personuppgiftshanteringen på RMT Varför har vi denna policy? RMT levererar olika typer av informationssystem och konsulttjänster till företag inom många olika branscher, såväl inom

Läs mer

Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL?

Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL? Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL? Juridik och IT i kommunerna, den 14 mars 2013 Ingela Alverfors, jurist Adolf Slama, IT-säkerhetsspecialist Dagens agenda Molntjänster Mobila enheter Sociala

Läs mer

Onslip Cloud ABs integritetspolicy

Onslip Cloud ABs integritetspolicy Onslip Cloud ABs integritetspolicy Denna integritetspolicy uppdaterades senast den 2018-10-02. När Onslip Cloud AB är personuppgiftsansvarig Denna integritetspolicy förklarar hur Onslip Cloud AB, 559118-1200,

Läs mer

Varför ska vi ha en informationssäkerhetspolicy och hur tar vi fram en? En policy ska ju fånga in en organisations målsättning för ett visst område,

Varför ska vi ha en informationssäkerhetspolicy och hur tar vi fram en? En policy ska ju fånga in en organisations målsättning för ett visst område, Varför ska vi ha en informationssäkerhetspolicy och hur tar vi fram en? En policy ska ju fånga in en organisations målsättning för ett visst område, det må vara personal, miljö, eller informationssäkerhet.

Läs mer

Universitetet och Datainspektionen i Molnet

Universitetet och Datainspektionen i Molnet 15 och 16 april 2015 Universitetet och Datainspektionen i Molnet reflektioner över en gryende praxis Göteborgs universitet Definition från Wikipedia Datormoln molntjänster - är IT-tjänster som tillhandahålls

Läs mer

Economicmodelimpactand cloud management. PART 2: Business model enactment

Economicmodelimpactand cloud management. PART 2: Business model enactment Economicmodelimpactand cloud management PART 2: Business model enactment 1. BUSINESS MODEL S CHARACTERISTICS Attbyggaen affärsmodell Utvärdera värdet För kunden och för leverantör För att definiera potentiellt

Läs mer

Program för informationssäkerhet 2008:490. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Program för informationssäkerhet 2008:490. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för informationssäkerhet 2008:490 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för informationssäkerhet Fastställt av kommunfullmäktige 2008-10-02 302 komplettering gjord

Läs mer

Kontaktuppgifter till er: Företag: Ort: Kontaktperson: Telefonnummer:

Kontaktuppgifter till er: Företag: Ort: Kontaktperson: Telefonnummer: Offertförfrågan HR Bolaget arbetar nationellt med rekrytering, bemanning, searchtjänster samt organisations-, grupp- och individutveckling. Företaget bildades år 2007 med säte i Karlskrona, Nybro och Malmö.

Läs mer

EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet

EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet 2016-02-09 Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal Detta Personuppgiftsbiträdesavtal ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) mellan: 1. Yelles AB / Inleed, org.nr. 556931-6788 ( Inleed ); och 2. Kunder som använder våra tjänster (

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Riktlinjer för informationsklassning

Riktlinjer för informationsklassning Fastighetsavdelningen RIKTLINJER FÖR IT-SÄKERHET Leif Bouvin 13-05-02 dnr V 2013/415 031-786 58 98 Riktlinjer för informationsklassning Publiceringsdatum November 2007 (Maj 2013) Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

Bilaga. Särskilda villkor för Molntjänst. Programvaror och tjänster 2014. Systemutveckling

Bilaga. Särskilda villkor för Molntjänst. Programvaror och tjänster 2014. Systemutveckling Sid 1 (7) 2014-11-07 Dnr 96-36-2014 Bilaga Särskilda villkor för Molntjänst Programvaror och tjänster 2014 Systemutveckling Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1 Tillämplighet 2 2 Särskilt om kontraktshandlingar

Läs mer

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Cloud Computing Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Dagens Investeringar Total IT spend 2009: 155 + 30=185BSEK 160,0 140,0 46,5 120,0 100,0 80,0 53,4 60,0 40,0 20,0 0,0 31,0

Läs mer

SNITS-Lunch. Säkerhet & webb 2013-10-08

SNITS-Lunch. Säkerhet & webb 2013-10-08 SNITS-Lunch Säkerhet & webb 2013-10-08 Kort om ÅF ÅF i Karlstad idag! Vi är ca 150 varav 50 inom IT Automation Elkraft Mekanik Industriell IT Process och miljö IT och telekom Energi Industri Automotive

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Handfasta råd och tips för en lyckad IT-investering

Handfasta råd och tips för en lyckad IT-investering Handfasta råd och tips för en lyckad IT-investering - Att upphandla IT-system för framtiden - Seminarium Bank 2.0 12 november 2009 Johan Nylén, Partner, Baker & McKenzie Advokatbyrå Juristens utmaningar

Läs mer

IT governance i praktiken: Styrning och kontroll över ITriskerna. Fredrik Björck Transcendent Group för ADBJ 2006-01-31. Agenda

IT governance i praktiken: Styrning och kontroll över ITriskerna. Fredrik Björck Transcendent Group för ADBJ 2006-01-31. Agenda IT governance i praktiken: Styrning och kontroll över ITriskerna med ISO2700X Fredrik Björck Transcendent Group för ADBJ 2006-01-31 Agenda IT governance definierat IT governance i praktiken och infosäk

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Lagring i molnet. Dokumenthantering i högskolans Office365 ur ett offentlighetsperspektiv

Lagring i molnet. Dokumenthantering i högskolans Office365 ur ett offentlighetsperspektiv Jönköping University IT-service / Stefan Henriksson 2016-04-22 Lagring i molnet Dokumenthantering i högskolans Office365 ur ett offentlighetsperspektiv Jönköping University använder molntjänsten Office365

Läs mer

Mjukvarukraft Integration som Tjänst (ipaas)

Mjukvarukraft Integration som Tjänst (ipaas) Mjukvarukraft Integration som Tjänst (ipaas) 2018-12-06 Bakgrund Integration som tjänst (ipaas) utgör ett alternativ för organisationer som: Har tydliga behov av ordnade integrationslösningar baserad på

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR NYHETSTJÄNSTEN FPLUS Sida 1 av 5

ANVÄNDARVILLKOR FÖR NYHETSTJÄNSTEN FPLUS Sida 1 av 5 2017-11-14 ANVÄNDARVILLKOR FÖR NYHETSTJÄNSTEN FPLUS Sida 1 av 5 1. BAKGRUND OCH TILLÄMPNING 1.1 Dessa användarvillkor ("Användarvillkoren") gäller för din användning av nyhetstjänsten fplus, inklusive

Läs mer

Hantering av personuppgifter

Hantering av personuppgifter Hantering av personuppgifter Vi på Anfang värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av. Denna integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information.

Läs mer

Bilaga 9. Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA)

Bilaga 9. Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA) 1 (7) Bilaga 9 Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA) Innehåll 2 (7) Överenskommelse om tjänstenivå 3 1 Inledning 3 1.1 Tillämpning 3 1.2 Ansvarsfrihet 3 1.3 Ändring av tjänstenivåer 2 Servicenivåer 2.1

Läs mer

VGR-RIKTLINJE FÖR KOMMUNIKATION OCH DRIFT

VGR-RIKTLINJE FÖR KOMMUNIKATION OCH DRIFT Koncernkontoret Enhet säkerhet Dokumenttyp VGR-riktlinje Dokumentansvarig Valter Lindström Beslutad av Valter Lindström, koncernsäkerhetschef Övergripande dokument Riktlinjer för informationssäkerhet Kontaktperson

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

Med Servicetid anses den tid under vilken PromikBook garanterar att påbörja och avhjälpa driftavbrott.

Med Servicetid anses den tid under vilken PromikBook garanterar att påbörja och avhjälpa driftavbrott. Användarvillkor Dokumentversion: 201805 Senast ändrad: Maj 2018 1. Parter 1.1 med organisationsnummer 556217-5157, adress Gullbergs Strandgata 36D, 411 04 Göteborg, hädanefter under benämning PromikBook

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 117 KS 245/18 Upprättande av riktlinjer för informationssäkerhet Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

UTKAST. Riktlinjer vid val av molntjänst

UTKAST. Riktlinjer vid val av molntjänst UTKAST Riktlinjer vid val av molntjänst Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Riktlinjer vid val av molntjänst... 3 Inledning... 3 Definition av begreppet molntjänst... 3 Aktiviteter innan val

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun

Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun Styrdokument Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun Senast reviderad av kommunfullmäktige, 203 2 (10) Beslutshistorik Gäller från 2013-09-16 2015-12-31 2010-08-18 Revision enligt beslut av

Läs mer

Molnets möjligheter och utmaningar. IT Asset Management Summit 24 januari 2017 Peter Nordbeck/Partner/Advokat

Molnets möjligheter och utmaningar. IT Asset Management Summit 24 januari 2017 Peter Nordbeck/Partner/Advokat Molnets möjligheter och utmaningar IT Asset Management Summit 24 januari 2017 Peter Nordbeck/Partner/Advokat Agenda On-premises vs cloud för- och nackdelar med en molnbaserad lösning Förhandla molnavtal

Läs mer

Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide

Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide 2018-06-18 1 (7) GUIDE Digitaliseringsenheten Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide Innehåll Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide... 1 Kort om informationssäkerhet...

Läs mer

NYA FÖRORDNINGAR OM PERSONUPPGIFTER (GDPR) VAD BETYDER DET FÖR DITT FÖRETAG?

NYA FÖRORDNINGAR OM PERSONUPPGIFTER (GDPR) VAD BETYDER DET FÖR DITT FÖRETAG? NYA FÖRORDNINGAR OM PERSONUPPGIFTER (GDPR) VAD BETYDER DET FÖR DITT FÖRETAG? JobMatchtalent i samarbete med webcrm, SEPTEMBER 2017 Innehåll Översikt 3 Vad är GDPR? 4 Varför är GDPR så viktig för alla företag?

Läs mer

Video- och distansmöte - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Video- och distansmöte - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Video- och distansmöte - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Tjänstebeskrivning... 3 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 3 3.2 Infrastrukturtjänst (gatekeeper)...

Läs mer

GDPR och molnet. Konferens SUNET Inkubator den 16 maj 2017

GDPR och molnet. Konferens SUNET Inkubator den 16 maj 2017 GDPR och molnet Konferens SUNET Inkubator den 16 maj 2017 GDPR - Dataskyddsförordningen EU:s allmänna dataskyddsförordning ska börja tillämpas den 25 maj 2018. GDPR kommer att kompletteras av en nationell

Läs mer

Cartamundi Sekretesspolicy

Cartamundi Sekretesspolicy Cartamundi Sekretesspolicy 1 ALLMÄNT 1. Denna sekretesspolicy ("sekretesspolicyn") reglerar bearbetningen av dina personuppgifter som en del av din användning av vår webbplats ("webbplatsen") och förknippade

Läs mer

Smartare affärer med det bästa från molnet

Smartare affärer med det bästa från molnet Smartare affärer med det bästa från molnet Hur kan du uppnå bättre affärsresultat genom att kombinera de senaste publika och privata molntjänsterna på ett enkelt och smidigt sätt. Det här är Tieto 3000

Läs mer

ANVISNING Säkerhetsuppdateringar för IT infrastruktur

ANVISNING Säkerhetsuppdateringar för IT infrastruktur Koncernkontoret IT-avdelningen Datum: 2011-06-29 Dnr: Dokumentförvaltare: Axel Tonning Koncernkontoret, IT-avdelningen Dokumentets status: Fastställd Dokumentid: Säkerhetsuppdageringar för IT-infrastruktur

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER. Version Extern A. Dokumentnamn Personuppgiftspolicy för konsulter. Ansvarig Styrelsen.

PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER. Version Extern A. Dokumentnamn Personuppgiftspolicy för konsulter. Ansvarig Styrelsen. Dokumentägare Koncernchefen Kategori Styrande Datum 2018-05-16 PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER Innehåll 1 Kvadrats personuppgiftspolicy för konsulter... 3 2 Samtycke... 3 3 Tillämpning... 3 3.1 När

Läs mer

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter www.datainspektionen.se Checklista för skolor Personuppgiftslagen (PuL) innehåller en rad bestämmelser som är viktiga att känna till för skolor som

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Integritetspolicy. Dokumentnamn: Integritetspolicy Version:

Integritetspolicy. Dokumentnamn: Integritetspolicy Version: Integritetspolicy Denna integritetspolicy ( Integritetspolicyn ) gäller för samtliga bolag i Åke Sundvall-koncernen, vilken utgörs av Åke Sundvall Holding AB och samtliga bolag i vilka Åke Sundvall Holding

Läs mer

Risk, security, and legal analysis for migration to cloud. PART 3: Privacy and security management

Risk, security, and legal analysis for migration to cloud. PART 3: Privacy and security management Risk, security, and legal analysis for migration to cloud PART 3: Privacy and security management Cloud Computing Cloud computing har visat sig vara en framgångsrik paradigm som till stor del förenklar

Läs mer

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 Detta avtal har dagen för undertecknanden ingåtts mellan parterna; 1) XXX ( XXX ), org. nr 123456-7890, (Personuppgiftsansvarig) och 2) [ ],

Läs mer

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i "Frågor och funderingar" nedan.

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i Frågor och funderingar nedan. JOBmeal Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för anställda ( Policy ), kommer hänvisningar till JOBmeal vi, oss och vår att innebära det bolag inom JOBmeal koncern (för

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-04-23 149 Dnr 2017/13 100 2018-03-09 1(5) Kommunledningsförvaltningen Håkan Helgesson 0476-550 Hakan.helgesson@almhult.se Policy 2018-03-09 2(5) Innehåll Om dokumentet...

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet Policy för informationssäkerhet Informationssäkerhet är den del i organisationens lednings- och kvalitetsprocess som avser hantering av verksamhetens information. Informationssäkerhetspolicyn och särskilda

Läs mer

Cloudstrategins roll och betydelse

Cloudstrategins roll och betydelse 1(7) Cloudstrategins roll och betydelse Bertil Danared och Jan Hallgren Många organisationer har idag börjat att anamma vad cloudtjänster (eller molntjänster på svenska) kan erbjuda, även om de har kommit

Läs mer

Economic model impact and cloud management. PART 1: Cloud service model

Economic model impact and cloud management. PART 1: Cloud service model Economic model impact and cloud management PART 1: Cloud service model PART 1 OVERVIEW 1. Context 2. Services and service production 3. Organisation of the value chain 1. CONTEXT Att välja ett moln erbjudande?

Läs mer

Informationssäkerhet, Linköpings kommun

Informationssäkerhet, Linköpings kommun 1 (6) E-Lin projektet 2013-10-28 Informationssäkerhet, Linköpings kommun Delrapport 2 Innehåll Dokumenthistorik... 3 1. Syfte... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Målgrupp... 3 3. Frågeställningar... 3 4. Undersökning...

Läs mer

Juridikens betydelse när det oväntade händer. Agnes Andersson Hammarstrand, IT-advokat Setterwalls Advokatbyrå

Juridikens betydelse när det oväntade händer. Agnes Andersson Hammarstrand, IT-advokat Setterwalls Advokatbyrå Juridikens betydelse när det oväntade händer Agnes Andersson Hammarstrand, IT-advokat Setterwalls Advokatbyrå Juridikens betydelse när det oväntade händer Informationsläckage Intrång Dataförlust System

Läs mer

Informationssäkerhet vid upphandling och inköp av IT-system och tjänster

Informationssäkerhet vid upphandling och inköp av IT-system och tjänster 2019-02-12 Informationssäkerhet vid upphandling och inköp av IT-system och tjänster KaroIinska institutet Dokumenthantering Detta dokument är aktuellt vid aktuellt datum då dokumentet producerades eller

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Innehåll 1 Kvadrats personuppgiftspolicy för kunder och leverantörer Tillämpning... 3

Innehåll 1 Kvadrats personuppgiftspolicy för kunder och leverantörer Tillämpning... 3 Dokumentägare Koncernchefen Kategori Styrande Datum 2018-05-16 PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KUNDER OCH LEVERANTÖRER Innehåll 1 Kvadrats personuppgiftspolicy för kunder och... 3 2 Tillämpning... 3 2.1 När

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Cloudstrategins roll och betydelse

Cloudstrategins roll och betydelse Cloudstrategins roll och betydelse Många organisationer har idag börjat att anamma vad cloudtjänster (eller molntjänster på svenska) kan erbjuda, även om de har kommit olika långt eller valt att gå olika

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL DEFINITIONER Begrepp och definitioner i detta Avtal ska ha motsvarande betydelse som i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2016/679 (nedan kallad dataskyddsförordningen)

Läs mer

Molntjänster för administration, utbildning och forskning. Projektplan för 2017

Molntjänster för administration, utbildning och forskning. Projektplan för 2017 forskning Projektplan för 2017 1 Innehåll Innehållsförteckning forskning 1 Projektplan för 2017 1 Innehåll 2 Introduktion 2 Projektdirektiv: forskning 2 Mål 3 Förväntat resultat: 3 Avgränsningar 4 Projektaktiviteter

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritet och behandling av personuppgifter För Swedecote AB är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi

Läs mer