Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK"

Transkript

1 Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

2 Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)? USGA eller lokalt, prisskillnader. Detta är de huvudsakliga frågorna jag tänker försöka besvara i detta arbete.

3 Bakgrund: Umeå GK är idag en 27 håls anläggning med övningsområden och en 7håls korthålsbana. Vi har som ambition att hela tiden utveckla och förbättra anläggningen startade vi en liten arbetsgrupp som började undersöka möjligheterna att bygga om korthålsbanan med anledning av att kvaliteten på den nuvarande är i mycket dåligt skick och är svår att underhålla. Korthålsbanan är belägen på två gamla hål som har tagits ur bruk och den kom till världen Greenerna var väldigt små (ca65-90m2), de byggdes med små medel och med materialet som fanns i marken vilket är väldigt stenrikt och med ett tunt lager såbädd på toppen, vilket resulterade i torra stenhårda greener som var i princip omöjliga att få bollen stanna på och att håla om på. Det var kort sagt inget vidare nöje att spela där. Ruff och fairwayytorna är väldigt steniga och gropiga vilket gör det svårklippt och med ett dåligt resultat efter klippningen men även tungt slitage på maskinerna. Tees består av teeplattor med matta. Korthålsbanan ska finnas tillgängliga för alla befintliga medlemmar, perfekt att ta en snabbrunda på när man inte har tid att spela 18hål eller kanske bara vill träna lite närspel. Ett utmärkt komplement för junior och elitträningar där de kan förbättra sitt korta spel på ett kul sätt. En bra start för nybörjare som kanske känner sig lite osäker och inte vill ut och trängas på stora banan. Prova på golfare som förhoppningsvis gillar sporten och sen kommer att bli fullvärdiga medlemmar. Vi kan erbjuda företagsgolf på en representabel bana till dem som inte är golfare vilket också kan locka in dem i golfens värld. Vi hoppas och tror att på ett längre perspektiv så kommer investeringen att ge mer medlemmar och ett högre värde på medlemskapet. Stenrikt efter harvning av fairway

4 Finansiering/ bidragsansökan: I maj 2012 så började vi undersöka kostnad och alternativ för finansiering av ombyggnad av korthålsbanan. Vi har gjort en budget på en miljon kronor för ombyggnaden och det är i största del greenerna som ska byggas om men även stora delar av fairway och ruffytorna måste förbättras för att bli klippbara med ett acceptabelt resultat. Vi ansåg att en miljon till korthålsbanan var mycket pengar för oss och att de skulle i så fall hellre spenderas på 27 hålsbanan. Det blev då undersökt om det fanns möjlighet till att söka bidrag för ombyggnaden och vi fann det möjligt att söka bidrag hos SGF och Västerbottens idrottsförbund. Så vår klubbchef ansökte om bidrag hos SGF via idrottslyftets anläggningsbidrag och Västerbottens idrottsförbund via idrottslyftets anläggningsbidrag för att kunna finansiera ombyggnaden. Vid ansökan påpekade vi att det skulle bli ett lyft för juniorerna och deras träning med en korthålsbana i bättre skick vilket vi tror kommer att locka fler juniorer till oss. Vi fick av svenska golfförbundet via idrottslyftets anläggningsbidrag och av västerbottens idrottsförbund även där via idrottslyftets anläggningsbidrag. Dom hade dock vissa motkrav för att bevilja dessa pengar och det var att vi skulle gå in med minst lika mycket pengar i projektet själva. Då var halva banan finansierad bara andra halvan kvar, klubben hade satt som tak(gärna mindre) att investera själva. Dom resterande hittade vi en sponsor till. Så kostnaden för klubben kommer att bli kr för en ombyggnad för 1 miljon kr, men sponsorer sökes i dagsläget till dessa kr också.

5 Fakta om nya och gamla banan: Platsen där korthålsbanan ligger är två gamla hål från klubbens tidiga dagar som låg i träda fram till 2004 då det byggdes 7 greener på det området med tillhörande utslagsplats med matta. Tyvärr så byggdes de greenerna med små medel och resultatet blev därefter. Från att ha vart sju hål så kommer vi att dra ner till sex hål för att öka säkerheten och få lite längre hål. Det är ett begränsat område vi har att jobba med så längden på hålen kommer att var mellan meter. Vi kommer att nyttja samma sträckning som idag förutom på två hål som blir nya. De ställen som greenerna ligger på kommer att vara desamma med undantag för en som blir på helt ny plats för säkerhetens skull. Greenerna kommer att bli mellan m2 stora och sås med krypvenerna Crystal Blue och Pencross. Tees kommer att vara utslagsmattor, grundat ur ekonomiska och skötsel perspektiv. Bevattning och dränering nere i marken. Såbäddsdjupet kontrolleras

6 Tidsplan: Eftersom inte det slutgiltiga beslutet om ombyggnationen av korthålsbanan skulle bli av kom förrän efter klubbens årsmöte i december 2012 så påbörjades inga större arbeten under hösten. Vi började dock i oktober med att gräva bort sten på tänkta fairway ytor eftersom dessa var så när oklippbara som de var så var vi tvungna att göra något åt dessa ytor även om det skulle bli ett negativt beslut om ombyggnationen av korthålsbanan. Greenterrasserna görs i egen regi våren 2013 då vi har tillgång till en grävmaskin som en medlem sponsrar med och de beräknas vara klar i mitten på maj. Tanken är att vi ska ha banan spelklar till säsongen Det huvudsakliga entreprenörarbetet på greenerna väntas sätta igång under slutet på maj början av juni 2013 och förväntas att vara insått i början på juli. Vi kommer inte att ha någon bevattning på annat än greener och därför kommer insådd av andra ytor att bli senare än greenerna för att undvika torraste perioden att så på. Greener med dränering och bevattning har lagts på en underentreprenör. Dom ska göra greener från färdig terrassbotten till färdiga greener med dränering, drängrus, såbädd och bevattning enligt gällande rekommendationer. Fairway och ruffytorna kommer vi att göra om själva med stenplockning, harvning, fräsning och eventuellt material som måste kompletteras. Green 5 insåddsdag och fyra veckor senare

7 Budget: Upphandlingen som vi gjorde med entreprenören som ska bygga greenerna blev ett löpande avtal med ett tak på :-. Vi ville ha ett löpande avtal eftersom vi då kunde hjälpa till så mycket själv som vi har tid och möjlighet till. Resterande :- kommer vi då att lägga på fairway arbeten och finish arbeten runt omkring korthålsbanan. Problemet här uppe är tillgången på bra såbäddsmaterial. Vi har det lokala åkeriföretaget som levererar vår dress och såbäddsmaterial, men dom har problem att leverera tillfredsställande produkter. Men med tanke på avstånden vi har till närmsta godkända leverantör så har vi inte så många alternativ. Så här ser prisskillnaderna ut. Lokal leverantör: Mullblandning 80/20= 314kr/ton levererat UmGk Dressand 0/2=200kr/ton levererat UmGk Leverantör Stockholmsområdet: Mullblandning80/20=620kr/ton levererat UmGk. 220kr/ton för avhämtning Dressand 0,2-0,8=550kr/ton levererat UmGk. 170kr/ton för avhämtning Vi har beräknat att det ska gå ca700ton såbäddsmaterial till greenerna. Tar vi det lokalt så hamnar vi på ca :- Om vi tar det från Stockholmsområdet så blir slutnotan på ca :- varav :- består av frakt.

8 Slutsats: Arbetet med korthålsbanan har fortskridit under sommaren och nu i början på augusti så skiner greenerna gröna. Arbetet från entreprenören blev klart i början på juli och de tre första greenerna var insådda 5 juli och de tre andra greenerna 9juli. Slutfakturan från entreprenören för arbetet med greenerna har kommit och den slutade på ca kr. Vi höll oss gått och väl under taket som vi hade upphandlat men med slutsatsen att vi la ner mycket mer arbete själva som inte var planerat från start. Det här har inte vart någon jätte ombyggnation men trots allt min första och har fått mycket lärdom av den. Det optimala hade vart att få göra greenterrasserna förra hösten men eftersom det inte var något beslutat om ombyggnationen då så fanns inte det alternativet. Sen när den tilltänkte grävmaskinisten blev sjukskriven så resulterade det i väldigt många timmar i en grävmaskin för min egen del, det under vår mest hektiska tid att få liv i banan efter den långa vintern vilket inte var optimalt, men med långa ljusa kvällar så ordnade det sig ändå. Insådden av greenerna blev som sagt med krypvenerna Crystal Blue och Penncross. Att valet föll på dessa var för att de ska ha hög sjukdomsresistens och bra vinterhärdighet. De tre som såddes med Crystal Blue fick såmängden ca 0.7kg/100 m2 och de tre som såddes med Penncross fick ca 0,8-1,0kg/m2 och vi sådde med en Scott fallspridare i tre olika riktningar. Mellan varje riktning vi sådde så gick vi med en stålkratta för att få såränder och sen gallervältade vi efter sådden. Innan sådden grundgödslades greenerna med 4-5kg/100m2. Vi använde ett preseeder gödsel med sammansättningen NPK 18-9,6-4,1. Efter ungefär en vecka kunde man se hur det började skimra grönt på greenerna. Fortsatt gödsling kommer att bli veckovis i juli o augusti med granulerat gödsel ca 2kg/100m2 med sammansättningen15-2,2-12,4+fe, sen blir det mindre giver in i hösten med sprutgödsling. I skrivande stund ca två veckor in i augusti så har uppkomsten vart bra och jämn och inga tecken på rotdödare eller svamp, visst finns det fläckar som är lite sämre men är i stort nöjd med etableringen. Eftersom inget spel ska bedrivas på banan i år så har vi inte stressat med nerklippningen av gräset och vi klipper nu på 8mm och kommer kanske ner till 5-6 mm i år.

9 Rotdjupet på Pencross, insådd , bild

10 Rotdjupet på Crystal Blue, insådd , bild

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Greenrenovering från idé till färdig produkt.

Greenrenovering från idé till färdig produkt. Greenrenovering från idé till färdig produkt. Hulta Golfklubbs historia 1972 Klubben bildas 1978 Första 9 hålen byggs 1981 Komplett 18 hålsanläggning 1990 Fairwaybevattning installeras 2000 Ny greenkeeper

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

nederbörd. av dessa. punkter de olika

nederbörd. av dessa. punkter de olika Fairwayrenovering på Inledning När vi på Kungl. Drottningholms Golfklubb, efter ännu en tung vår med mycket skador på framförallt greenerna, bestämde vi oss för att något måste göras. Det diskuterades

Läs mer

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Jannes Hörna JULI 2018 Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Den här sommaren har vi haft en bana i riktigt bra skick. Vi banarbetare är mycket glada för allt beröm vi fått. Det är många faktorer

Läs mer

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap)

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap) Juniorgolf 2018 Hammarö GK Golf ska vara kul för alla. Det finns de som vill spela golf bara för att det är så himla kul och det finns de som drömmer om att bli lika bra som Jonas Blixt eller Anna Nordqvist.

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Övergripande mål Jönåkers golfklubb skall karaktäriseras av familjekänsla med personlig och bra service och vi skall ha en kvalitetsbana med ambitioner för ett långt

Läs mer

HGU 2008 2010-02-28. Driftekonomi. Rörliga kostnader. Författare: Hans Karlsson

HGU 2008 2010-02-28. Driftekonomi. Rörliga kostnader. Författare: Hans Karlsson Svenska Golfförbundet Examensarbete HGU 2008 2010-02-28 Driftekonomi Rörliga kostnader Författare: Hans Karlsson Sammanfattning Syftet med detta arbete har varit att ta fram ett hjälpmedel i excel, att

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro Verksamhetsplan 2019 Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB Verksamhetsidé för Kårsta GK Kårsta Golfklubb ska erbjuda medlemmar, gäster och samarbetspartners en golfanläggning med hög kvalité och

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydling inriktning

Läs mer

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR BANFÖRBÄTTRINGAR 2014 140225/SN 140311/SN 140609/SN Prioritet Kostnad Start Klart Deltagare RJ, L-OJ, SN RJ, L-OJ, SN RJ,L-OJ,PN,EA Status Detta är än så länge första steg på att bygga upp en långsiktig

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. Golfa i grön miljö, dä ä Solklart! Karlstad GK. Inledning Golf är en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Inte minst viktig är naturupplevelsen under en golfrunda.

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Nyhetsbrev 19 juli 2017

Nyhetsbrev 19 juli 2017 S V E R I G E S 5 0 B Ä S TA B A N O R NR 34 VÄSTERLED Nyhetsbrev 19 juli 2017 HEJ PÅ ER, Det har varit en spännande första halva av säsongen och det händer saker i alla hörn på anläggningen med spel,

Läs mer

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 Bättre sand i bunkrarna Jag saknar ett antal bolltvättar.hål 13 är ett stopphål, där vore det bra om man skyltade att bakomvarande boll slår ut innan

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Höstmötet HaningeStrand

Höstmötet HaningeStrand Höstmötet 2015 1 En golfsäsong Ett år Årsplan Varför? 2 Nyår En golfsäsong Ett år Årsplan Höstmöte Stämma Upptaktskonferens Kommittéer Höstmöte Kommittéer Konferens Plan nästa år Budget nästa år Avgifter

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplanen för banor och övningsområden redovisas nedan i två avsnitt, dels gällande 2016, och dels kommande aktiviteter de närmaste två åren

Läs mer

Konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik

Konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik Konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik Av Ulf Erhardsson, Ljusdals golfklubb September 2013 Bakgrund och syfte Ljusdals golfklubb ligger mitt i Sverige med norrländskt

Läs mer

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN -06-02 Sida 1(9) UTVECKLINGS- OCH FÖR GOLFBANAN LÄSANVISNING Åtgärdsplanen är ett dokument där både absolut nödvändiga åtgärder och idéer, visioner och tänkbara möjligheter för utveckling av banan beskrivs.

Läs mer

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Nyhetsbrev #2 2016 Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Sida 1 av 4 I höstas på höstmötet presenterade vi en verksamhetsplan för 2016.

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Vreta Kloster GK Masterplan 2015-2019 Syfte 3 Målsättning 3 Organisation 3 Tidplan 3 Allmänna förutsättningar 4 Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Projektredovisning, Tee-it forward 5 Projektredovisning,

Läs mer

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Fastighetskommittén, ordf. Göran Gustavsson, Boije Karlsson, Peter Karlsson, Gunnar Lindberg + Projektmedarbetare http://www.arvsfondsprojekten.se/

Läs mer

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK Vision Masterplanen i sin helhet presenterar en bana som efter ombyggnaden blir en modern version av Anders Amilons skapelse från 1967. Masterplanen blir även ett viktigt

Läs mer

Efter första bollträffen är du såld på golfen

Efter första bollträffen är du såld på golfen Efter första bollträffen är du såld på golfen Den dag du står på övningsbanan och träffar bollen helt rent, ser den lyfta mot skyn i en hög båge det är då du förstår. Förstår tjusningen med golfen. Förstår

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

Nyhetsbrev 20 september 2017

Nyhetsbrev 20 september 2017 HEJ! Nyhetsbrev 20 september 2017 Som ni vet så händer det mycket hos oss på Österåkers Golf och frågorna är många kring banbygget, restaurangen, att bli medlem, verksamheten och ekonomin för att nämna

Läs mer

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Skellefteå Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 405 Svarsfrekvens 30% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 32 Utveckling -27 Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

Ordföranden har ordet.

Ordföranden har ordet. Ordföranden har ordet. När dessa rader skrivs i mitten av april, är vi just i färd med att öppna Skogsbanan för spel på ordinarie greener. Samtidigt spelas US Masters på Augusta-banan. Därmed känns det

Läs mer

Nyhetsbrev Mars 2017

Nyhetsbrev Mars 2017 S V E R I G E S 5 0 B Ä S TA B A N O R NR 34 VÄSTERLED Nyhetsbrev 2 2017 Mars 2017 HEJ I VINTERVÄDRET! Det är inte lätt att tro att en ny golfsäsong är i antågande när man tittar ut genom fönstret. Men

Läs mer

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT Du kan vara klubbchef, ordförande, tränare, utbildare i golfvett, fadder, SISU-konsulent - Hur får vi nya spelare att trivas i golfen? - Hur får vi

Läs mer

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb 1 Innehållsförtäckning: 3 Bakgrund 4 Val av arbete 4 Syftet med infiltrationsbrunnar 4-5 Systemets uppbyggnad 6 Vattenprov 7 Framtida Krav 8 Slutord 2

Läs mer

Korthålsbana Varför byggde vi och hur mycket tid går åt för att sköta den? Examensarbete av Banchef Erik Carlo, Vetlanda GK HGU

Korthålsbana Varför byggde vi och hur mycket tid går åt för att sköta den? Examensarbete av Banchef Erik Carlo, Vetlanda GK HGU Korthålsbana Varför byggde vi och hur mycket tid går åt för att sköta den? Examensarbete av Banchef Erik Carlo, Vetlanda GK HGU 2013-2015 Innehåll 1. Inledning 2. Om Vetlanda GK 3. Bakgrund 4. Projektets

Läs mer

Vad gör en bankonsulent?

Vad gör en bankonsulent? Vad gör en bankonsulent? Banbesök med skötselfrågor Course set-up Utbyggnader, förbättringar av banan Utbildningar och information Myndighetskontakter Vi arbetar behovsanpassat och vår tjänst ingår till

Läs mer

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Växjö 2010-06-20 Slite GK Box 24 620 30 Slite Mikael Frisk Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Syfte med besöket: Medverkande: Vi skulle titta på banan och se vad vi kan göra åt dem blöta

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

Under några innehållsrika dagar i september har

Under några innehållsrika dagar i september har Välkommen till ELMIA PARK 2013! Under några innehållsrika dagar i september har du chansen att delta på en mängd aktiviteter och samtidigt ta del av nyheter och erbjudanden från grönytebranschens alla

Läs mer

Bunkerrenovering. Greenbunker hål 3, Lyckorna GK. Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK

Bunkerrenovering. Greenbunker hål 3, Lyckorna GK. Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK Bunkerrenovering Greenbunker hål 3, Lyckorna GK Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK 1 Sammanfattning I mitt arbete har jag skrivit om renovering av gamla bunkrar. Jag har följt och dokumenterat

Läs mer

Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val.

Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val. Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val. Nynäshamns Golfklubb, Körunda 2012-09-10 Medlem i Nynäshamns GK, Inför säsongen 2013 införs en ny modell gällande årsavgifterna för medlemskap

Läs mer

Arrendet. Hvilan. Stadgar. Finansiering. Drottningholm den 15 oktober 2009

Arrendet. Hvilan. Stadgar. Finansiering. Drottningholm den 15 oktober 2009 Drottningholm den 15 oktober 2009 Till medlemmarna i Kungl. Drottningholms Golfklubb Bäste medlem, Vår golfbana har nu fyllt 50 år och Klubben skall lägga grunden för en ny period så vår golfbana blir

Läs mer

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led.

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led. Måldokument - Banan Nyköpings GK golfbanor ska erbjuda en positiv golfupplevelse via spel på banorna som är en utmaning för motions såväl elitspelare. Spelarna ska känna en kvalité genom greenerna som

Läs mer

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Holms Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 575 Svarsfrekvens 40% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 53 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Innehållsförteckning Bakgrund 1 Fakta 2 Frågeställning 3 Metod 3 Resultat 4 Slutsatser och diskussion 4 Bakgrund Vara-Bjertorp GK är belägen mitt på Västgötaslätten.

Läs mer

Kårsta Golfklubb/ Styrelsens verksamhetsberättelse/ Utgåva 1/2014-03-04/

Kårsta Golfklubb/ Styrelsens verksamhetsberättelse/ Utgåva 1/2014-03-04/ 1 Styrelsens verksamhetsberättelse 2014 2 Inledning Verksamhetsåret 2014-01-01 12-31. 2014 har varit ett bra år för klubben med mycket aktivitet både sportsligt och med arbetet att utveckla klubben att

Läs mer

Sammanfattande rapport. Gotska Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Gotska Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Gotska Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 224 Svarsfrekvens 42% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 13 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

ROAD MAP VARBERGS GK 2017-

ROAD MAP VARBERGS GK 2017- ROAD MAP VARBERGS GK 2017- Agenda 1 2 4 VAR ÄR VI? VART SKA VI? ÖVERGRIPANDE MÅL UNIKITET, VISION o MISSION 5 HUR VILL VI UPPFATTAS & VAD ÄR VÅRT ERBJUDANDE? Agenda 1 2 3 4 VAR ÄR VI? VART SKA VI? ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Sammanfattande rapport. Loftahammars Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Loftahammars Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Loftahammars Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 206 Svarsfrekvens 44% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 87 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Öregrunds Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 372 Svarsfrekvens 35% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 55 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport. Hammarö Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Hammarö Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Hammarö Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 352 Svarsfrekvens 39% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 66 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Bedinge Gk Tee ombyggnad

Bedinge Gk Tee ombyggnad Bedinge Gk Tee ombyggnad Nuläge. Efter en längre tids problem med bollar som omedvetet eller medvetet slås över skogen och hamnar i trädgårdarna längs med hål 11 som är ett par fyra på 300 m dogleg höger.

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Ansökan om bidrag för utveckling av Älvkarleby Golfklubbs ungdomsverksamhet och Handigolf

Ansökan om bidrag för utveckling av Älvkarleby Golfklubbs ungdomsverksamhet och Handigolf Bilaga A och B Ansökan om bidrag för utveckling av Älvkarleby Golfklubbs ungdomsverksamhet och Handigolf PROJEKTBESKRIVNING OCH KOSTNADSKALKYL Bakgrund Älvkarleby GK är en ideell förening som bildades

Läs mer

Sammanfattande rapport. Karlshamns Golfklubb

Sammanfattande rapport. Karlshamns Golfklubb Sammanfattande rapport Karlshamns Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 501 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 72 Utveckling - Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Wittsjö Golfklubb Juli 2018 Information om undersökningen Antal svar 94 Svarsfrekvens 47% Insamlingsperioden Juli 2018 Ambassadörspoäng 55 Utveckling -7 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb Sammanfattande rapport Kungsbacka Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 749 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 63 Utveckling -4 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb Sammanfattande rapport Öregrunds Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 328 Svarsfrekvens 33% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 40 Utveckling -15 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Successful reestablishment of golf greens following winter damages

Successful reestablishment of golf greens following winter damages Successful reestablishment of golf greens following winter damages Försöksgreen innan projektstart 2 maj Demonstrationsförsök på naturligt skadade greener år 2016 År två av detta delprojekt har startat

Läs mer

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb September 2016

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb September 2016 Sammanfattande rapport Skellefteå Golfklubb September 2016 Information om undersökningen Antal svar 238 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden September 2016 Ambassadörspoäng 59 Utveckling - Jämförelse 49

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Wittsjö Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 67 Svarsfrekvens 37% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 62 Utveckling - Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb Sammanfattande rapport Holms Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 427 Svarsfrekvens 31% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 54 Utveckling +1 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Handlingsplan Vision 50/50+ Bosjökloster Golfklubb

Handlingsplan Vision 50/50+ Bosjökloster Golfklubb Handlingsplan Vision 50/50+ Bosjökloster Golfklubb 2017-2020 Inledning I syfte att stärka Bosjökloster Golfklubbs värdegrund och attraktivitet har vi beslutat att genomföra ett program som skapar större

Läs mer

Kampen mot Silvermossan

Kampen mot Silvermossan Kampen mot Silvermossan Inledning. Det har skrivit mycket om problemet om mossan ex Ulf Eriksson( Sand GC ), Fredrik Degent (Kristianstads GK) i HGU arbetet. Varför ska jag oxå skriva om detta, förklaringen

Läs mer

Välkommen till extra årsmöte!

Välkommen till extra årsmöte! Välkommen till extra årsmöte! Dagordning vid extra årsmöte i Skellefteå Golfklubb 2015-12-01 1. Mötets öppnande. 2. Upprop och fastställande av röstlängd. 3. Val av ordförande för mötet. 4. Val av sekreterare

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Loftahammars Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 53 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 90 Utveckling +1 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen?

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Specialarbete HGU 2003 Av: Johan Widell Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Ett vanligt förekommande problem med golfbaneskötsel i vårat klimat är

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Emmaboda GK Kyrkogatan 360 60 Emmaboda Växjö 21/4 2017 Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Syfte med besöket: Medverkande: Var att vi skulle titta på banan efter den gångna vintern. Klubbens

Läs mer

Budgetmöte 22 oktober 2016

Budgetmöte 22 oktober 2016 Budgetmöte 22 oktober 2016 Budgetmöte 22 oktober 2016 Dagordning 1. Ordförandens punkt och öppnande av budgetmötet 2. Val av ordförande och sekreterare 3. Upprop och fastställande av dagordning för mötet

Läs mer

Växjö GK. Visionsarbetet Information och avstämning höstmötet

Växjö GK. Visionsarbetet Information och avstämning höstmötet Växjö GK Visionsarbetet Information och avstämning höstmötet 2017-10-25 Vision Växjö GK samt planer Svenska Golf Förbundets Verksamhetsinriktning bild 3-4 Styrelsens långsiktiga uppdrag bild 5 Analogi

Läs mer

Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014

Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014 Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014 Positivt höstmöte Det var positiva tongångar på klubbens höstmöte som ägde rum i kafeterian på Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga torsdagen den 27 november. Klubbens medlemmar

Läs mer

KURSPROGRAM PÅ RIKSTEN 2016 GOLF

KURSPROGRAM PÅ RIKSTEN 2016 GOLF BLI-KLAR-KURS MAX ANTAL DELTAGARE: 9 Mycket populär kurs och ett utmärkt tillfälle att verkligen komma igång med din golf! Kursen är öppen för dig som har gått en nybörjarkurs eller har ett hcp mellan

Läs mer

Kallelse till Höstmöte i Torslanda Golfklubb

Kallelse till Höstmöte i Torslanda Golfklubb ! Kallelse till Höstmöte i Torslanda Golfklubb Måndag 23 november 2015 klockan 18.30 Kulturhuset Vingen Amhults Torg 7, Torslanda!1 ! Höstmöte i Torslanda Golfklubb Måndag den 23 november 2015 klockan

Läs mer

Upsala golfklubb styrelsens verksamhetsplan 2017

Upsala golfklubb styrelsens verksamhetsplan 2017 Upsala golfklubb styrelsens verksamhetsplan 2017 VISION: UPPLANDS BÄSTA SPORTKLUBB VERKSAMHETSIDÉ erbjuder golfare en välskött anläggning i toppklass som tillfredsställer: De som vill spela golf i alla

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden MASTERPLAN MASTERPLAN Innehåll Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-1 Hål-2 Hål-3 Hål-4 Hål-5 Hål-6 Hål-7 Hål-8 Hål-9 Hål-10 Hål-11 Hål-12 Hål-13 Hål-14 Hål-15 Hål-16 Hål-17 Hål-18 Korthålsbanan

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

Lasermätning som hjälpmedel?

Lasermätning som hjälpmedel? Högre Greenkeeper Utbildning 2007-2008 Lasermätning som hjälpmedel? Tony Pettersson Tobo Golfklubb Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Frågeställning 3 Inledning 3 Exempel 1 4 Hål 4 5 Vattnets

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2007 Gunnarns Golfklubb

Verksamhetsberättelse 2007 Gunnarns Golfklubb Verksamhetsberättelse 2007 Gunnarns Golfklubb Gunnarns Golfklubb bildades den 5 juli 2001. Styrelse under verksamhetsåret: Olle Wärnick Ordförande Sten Gullhagen Kassör Roland Kärrman Sekreterare Erik

Läs mer

Nyhetsbrev Årjängs Golfklubb

Nyhetsbrev Årjängs Golfklubb 2016 11 20 Nyhetsbrev Nu närmar sig året sitt slut och det är hög tid att sammanfatta verksamhetsåret. Vill man så kan man fortsätta att spela golf i vår otroligt fina golfhall. Perfekt nu när det blir

Läs mer

Bidragsansökan Arvsfonden. Borås Golfklubb

Bidragsansökan Arvsfonden. Borås Golfklubb 2014 Bidragsansökan Arvsfonden Borås Golfklubb INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 2 1.1 Klubben... 2 1.2 Omgivningar... 2 1.3 Samarbeten... 2 2 Projektinformation... 3 2.1 Projektbakgrund... 3 2.2 Projektbeskrivning...

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

Från Kalksalpeter till Tom Ericsson, tillbaka och en bit till.

Från Kalksalpeter till Tom Ericsson, tillbaka och en bit till. Från Kalksalpeter till Tom Ericsson, tillbaka och en bit till. Klas Karlsson 0707193025 BOKSKOGENS GOLFKLUBB Klas.Karlsson@bokskogen.com Klas Karlsson Södertälje GK 1984 till 2000 Bokskogens GK 2001 och

Läs mer

Korthålsbana för ungdom och nybörjare

Korthålsbana för ungdom och nybörjare Korthålsbana för ungdom och nybörjare Invigning av korthålsbanan den 9 juni 2013. Projektägare: Örbyhus Golfklubb, ideell förening Projektledare: Anders Nordwall Kommun: Tierp Dnr: 103 Jnr: 2011 7242 Projekttid:

Läs mer