En förändrad organisation av Gentekniknämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En förändrad organisation av Gentekniknämnden"

Transkript

1 Promemoria Mats Wiberg En förändrad organisation av Gentekniknämnden

2 Förord Statsrådet M Johansson gav den 17 maj 2018 undertecknad i uppdrag att göra en översyn av Gentekniknämndens organisation. I denna promemoria föreslås att Gentekniknämnden ges en värdmyndighet som ansvarar för administrativa och handläggande uppgifter åt nämnden. Som värdmyndighet föreslås Vetenskapsrådet. Förslaget innebär bland annat att personalen vid nämndens kansli är anställd av Vetenskapsrådet. I promemorian avhandlas även möjligheten att på längre sikt inrätta Gentekniknämnden som ett självständigt beslutande organ i en annan myndighet. Mats Wiberg 2 (12)

3 1. Författningsförslag 1.1 Förslag till förordning om ändring av förordning (2007:1075) med instruktion för Gentekniknämnden Regeringen föreskriver att det i förordning (2007:1075) med instruktion för Gentekniknämnden ska föras in en ny paragraf, 7 a, av följande lydelse. Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 7 a Denna förordning träder i kraft den 1 januari Vetenskapsrådet upplåter lokaler och utför administrativa och handläggande uppgifter åt Gentekniknämnden. 3 (12)

4 1.3 Förslag till förordning om ändring av förordning (2009:975) med instruktion för Vetenskapsrådet Regeringen föreskriver att det i förordning (2009:975) med instruktion för Vetenskapsrådet ska föras in en ny paragraf, 7, av följande lydelse. Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 7 Denna förordning träder i kraft den 1 januari Vetenskapsrådet ska upplåta lokaler och utföra administrativa och handläggande uppgifter åt Gentekniknämnden. 4 (12)

5 2. Nuvarande förhållanden 2.1 Gentekniknämndens uppdrag Av 13 kap. 19 miljöbalken följer att det ska finnas en särskild nämnd, Gentekniknämnden, som skall följa utvecklingen på genteknikområdet, bevaka de etiska frågorna och ge råd om användningen av genteknik. Regeringen får meddela föreskrifter om Gentekniknämndens uppgifter samt bestämmelser om nämndens sammansättning och arbetsformer. Regeringen har utnyttjat ovan nämnda bemyndigande genom förordningen (2007:1075) med instruktion för Gentekniknämnden. Av instruktionen framgår att nämnden har till uppgift att genom rådgivande verksamhet främja en etiskt försvarbar och säker användning av gentekniken så att människors och djurs hälsa och miljön skyddas. Nämnden ska beakta vikten av att ett gott forskningspolitiskt klimat upprätthålls. Gentekniknämnden har också till uppgift att sprida kunskap om den gentekniska utvecklingen. Enligt 13 kap. 12 miljöbalken krävs tillstånd för att genomföra en avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer eller för att släppa ut en produkt som innehåller eller består av sådana organismer på marknaden. Av Gentekniknämndens instruktion, samt indirekt av 11 förordning (2002:1086) om utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön, följer att nämnden ska yttra sig i dessa ärenden. Utöver att yttra sig i ärenden enligt 13 kap. 12 miljöbalken ska nämnden även - yttra sig till berörda myndigheter och till offentliga och privata institutioner och företag i frågor om genteknik enligt miljöbalken samt informera dem om sådana förhållanden inom nämndens område som kan vara av värde för deras verksamhet, - samråda med myndigheter när föreskrifter om genteknik meddelas med stöd av miljöbalken, - hålla sig underrättad om sådana projekt inom tillämpningsområdet för miljöbalkens regler om genteknik som kan anses kräva särskilda etiska överväganden eller vara förenade med risker samt ta initiativ i dessa frågor, - underrätta berörda tillsynsmyndigheter om de projekt inom tillämpningsområdet för miljöbalkens regler om genteknik som anses 5 (12)

6 kräva särskilda etiska överväganden eller vara förenade med risker och därvid föreslå sådana försiktighetsmått eller andra åtgärder som nämnden bedömer vara behövliga, - följa utvecklingen inom gentekniken och särskilt beakta nya förhållanden som har eller kan få betydelse för det allmännas tillsyn av användningen av gentekniken, - informera allmänheten om utvecklingen inom det bevakade området på ett sådant sätt att intresset för etiska frågor och säkerhetsfrågor upprätthålls och den allmänna debatten stimuleras, - uppmärksamma behovet av utbildning av personal som arbetar eller ska arbeta med gentekniken, och - anmäla till regeringen om något användningsområde eller någon planerad användning av gentekniken kan ifrågasättas från etiska eller humanitära synpunkter eller om området för det allmännas tillsyn behöver utvidgas till att omfatta andra frågor än dem som är föremål för offentlig kontroll. Gentekniknämnden ska årligen till regeringen lämna en översiktlig redovisning av utvecklingen av gentekniken under det senaste räkenskapsåret med uppgift om hur forskning och utveckling har påverkats av miljöbalkens regler på området och de föreskrifter som har meddelats med stöd av dessa regler. 2.2 Gentekniknämndens organisation Gentekniknämnden leds av en nämnd som består av en ordförande, en vice ordförande och 15 övriga ledamöter. För var och en av de övriga ledamöterna finns en personlig ersättare. Nämndens ordförande och vice ordförande ska vara jurister med domarerfarenhet. Åtta ledamöter ska vara riksdagsledamöter, en ledamot ska vara etiskt sakkunnig, två ledamöter ska utses efter förslag från Forskningsrådet för miljö areella näringar och samhällsbyggande (Formas) och fyra ledamöter ska utses efter förslag av Vetenskapsrådet. Nämndens kansli består av en kanslichef, en handläggare och en kanslisekreterare. Nämndens nuvarande ordförande är anställd på deltid. Kansliet är lokaliserat i Solna. Nämndens verksamhet finansieras genom anslag i statsbudgeten. För 2018 uppgår ramanslaget till kr. 6 (12)

7 3. Behov av en förändrad organisation Bedömning: För att säkerställa att Gentekniknämnden ges goda förutsättningar för att bedriva sin verksamhet bör den nuvarande organisationen av nämnden förändras. Ur administrativ och ekonomisk synvinkel är det sällan en effektiv lösning att små nämndmyndigheter har egen anställd personal. Var gränsen för när det är rimligt att ha ett kansli med egen personal går kan dock variera mellan olika typer av verksamheter. I Statskontorets rapport Kostnader för små myndigheter (2017:112) konstateras att de sammantagna resultaten indikerar att små myndigheter i genomsnitt har högre kostnader per årsarbetskraft än större myndigheter. En stor variation fanns dock inom olika storleksgrupper. Med små myndigheter avses i rapporten myndigheter med upp till 30 årsarbetskrafter Såvitt avser Gentekniknämnden har denna ytterst få anställda i sitt kansli. Detta kansli förväntas dock att utföra i stort sett alla de olika administrativa uppgifter som åligger myndigheter av väsentligt större storlek. De administrativa uppgifterna upplevs belasta kansliet på ett oproportionerligt sätt och det är svårt för myndigheten att upprätthålla en tillräcklig kompetens inom alla områden, t.ex. upphandlingar och IT. Myndigheten har även behov av personal- och ekonomiadministrativa system. De kostnader som anlitandet av Statens Servicecenter medför upplevs som höga i förhållande till myndighetens storlek och behov. Kansliets begränsade storlek är även en utmaning ur arbetsmiljöhänseende och även bibehållande och utveckling av de anställdas kompetens riskerar att försvåras. Den dagliga kontakten med kollegor med liknande arbetsuppgifter och utbildningsbakgrund är begränsad, vilket riskerar att hämma såväl de anställdas trivsel som utveckling. Kansliet har även problem med att arbeta med långsiktig och strategisk kompetensförsörjning. Slutligen förekommer problem med att upprätthålla en kontinuerlig bemanning, t.ex. när kansliet närvarar vid nämndens sammanträden på annan ort än Stockholm. Sammantaget kan konstateras att den nuvarande organisationen av Gentekniknämnden med ett anställt kansli inte är ändamålsenlig. Några särskilda skäl för att bibehålla denna lösning har inte framkommit. Nämnden bör därför organiseras på annat sätt. 7 (12)

8 4. Förslag till ny organisation Förslag: Gentekniknämnden ska ges en värdmyndighet. Vetenskapsrådet ska ges i uppdrag att som värdmyndighet upplåta lokaler samt sköta administrativa och handläggande uppgifter åt Gentekniknämnden. 4.1 Alternativ för Gentekniknämndens framtida organisation Gentekniknämnden är i dag en myndighet med egen anställd personal. I huvudsak finns två alternativa sätt att organisera nämnden. I 18 myndighetsförordningen (2007:515) regleras alternativet att nämndmyndigheter ges en värdmyndighet. Detta innebär att en annan myndighet ansvarar för att upplåta lokaler och sköta administrativa eller handläggande uppgifter åt nämndmyndigheten, samt att ansvara inför regeringen för dessa uppgifter. Vid en sådan lösning anställs den personal som arbetar i en nämndmyndighets kansli av värdmyndigheten. De båda myndigheterna ska närmare reglera upplåtelsen av lokaler och fördelningen av uppgifter i en överenskommelse. I de fall nämndmyndigheten finansieras genom ett eget anslag i statsbudgeten så ligger överenskommelsen även till grund för den ersättning för kostnader som värdmyndigheten har rätt till. Ett annat alternativ är att Gentekniknämnden upphör att existera som myndighet och att nämndens uppgifter förs över till en annan myndighet. I denna myndighet inrättas ett självständigt beslutande organ som ansvarar för att fatta beslut i de frågor som Gentekniknämnden i dag ansvarar för. Exempel på denna typ av organisation av ansvar och beslutsfattande är Granskningsnämnden för radio och tv som är ett särskilt beslutsorgan inom Myndigheten för radio och tv samt Regelrådet som numera är ett beslutsorgan inom Tillväxtverket. 4.2 Gentekniknämnden bör få en värdmyndighet Sett endast ur effektivitetssynpunkt kan en lösning där en nämnd upphör som myndighet och ersätts av ett självständigt beslutande organ vid en annan myndighet många gånger vara att föredra. En sådan lösning ger bäst förutsättningar för en effektiv integrering mellan den nuvarande nämndens och den mottagande myndighetens verksamhet samt är på sikt den administrativt enklaste då den t.ex. inte förutsätter ett avtal mellan två myndigheter och därmed sammanhängande arbete med fördelning av uppgifter och finansiering. 8 (12)

9 En lösning enligt ovan är dock, såvitt avser Gentekniknämnden, relativt tidskrävande att genomföra, bland annat då den innefattar överföring av verksamhet mellan olika utgiftsområden i statsbudgeten. Vidare bör övervägas om 13 kap. 19 miljöbalken vid en sådan lösning bör omformuleras så att det framgår att den nämnd som där avses inte behöver utgöra en egen myndighet. Då det måste anses angeläget att redan på kort sikt genomföra en förändring av Gentekniknämndens organisation är därför, i vart fall för närvarande, lösningen med en värdmyndighet att föredra. 4.3 Möjliga värdmyndigheter Användningen av genteknik har under lång tid tilldragit sig ett stort intresse i samhällsdebatten. Avståndet mellan de som ser användningen som ett positivt och viktigt verktyg och de som ser gentekniken som ett hot eller som ett etiskt problem är stort. Tonläget har ofta varit högt i debatten. Gentekniknämnden har i detta sammanhang en viktig uppgift att bevaka de etiska frågorna samt att informera och ge råd om användningen av gentekniken. För att Gentekniknämnden ska kunna fullgöra sitt uppdrag är det viktigt att nämnden inte bara är utan också uppfattas som fristående och objektiv. Detta krav utgör en väsentlig begränsning av urvalet vid val av en värdmyndighet. Flertalet av de myndigheter som ansvarar för frågor relaterade till genteknik, som t.ex. Statens jordbruksverk eller Naturvårdsverket, uppfattas av vissa aktörer i debatten som representanter för en viss ståndpunkt. Även om det kan ifrågasättas om det finns fog för att tillskriva myndigheterna dessa ståndpunkter måste det bristande förtroendet beaktas vid val av värdmyndighet för Gentekniknämnden och dessa myndigheter utgör därför inga lämpliga alternativ. Även Sveriges lantbruksuniversitet och övriga universitet faller som alternativ av denna anledning. Som mer lämpliga alternativ framstår främst Vetenskapsrådet och Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). Vetenskapsrådet Vetenskapsrådet är ett statligt forskningsråd som ska ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden. Vetenskapsrådet fördelar mer än 6 miljarder kronor per år och är därmed den största statliga finansiären av forskning vid svenska 9 (12)

10 universitet, högskolor och institut. Tre ämnesråd, ett råd och fem kommittéer beslutar om fördelning av forskningsmedel. Vetenskapsrådet analyserar och följer upp forskningssystemet och forskningens villkor samt ger regeringen råd om framtida forskningspolitik. Vidare arbetar Vetenskapsrådet för att stimulera internationellt forskningssamarbete samt med att samordna kommunikation om forskning och forskningsresultat. Vetenskapsrådet är värdmyndighet för Centrala etikprövningsnämnden. Vetenskapsrådet har runt 220 anställda och är till största delen lokaliserat i Stockholm. Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling och arbetar med forskningsfinansiering, strategi, utvärdering och analys samt med forskningskommunikation. Formas fördelar 1,3 miljarder per år till olika forskningsprojekt avseende exempelvis klimat, cirkulär ekonomi, livsmedel, jordbruk, skogsbruk och stadsplanering. Hur pengarna ska fördelas beslutas av forskarrådet, som är Formas beslutsorgan. Formas bistår även med underlag till regeringens forskningspolitik. Från och med den 1 januari 2018 har Formas ett nytt uppdrag att göra utvärderingar, analyser och sammanställningar av publicerad forskning för att ta fram vetenskapligt stöd för styrmedel och åtgärder i arbetet med att nå de svenska miljömålen. Uppdraget styrs av ett eget beslutsorgan, Rådet för evidensbaserad miljöanalys. Från 2018 är Formas också värdmyndighet för Klimatpolitiska rådet. Formas har ett sjuttiotal anställda och är lokaliserat i Stockholm. 4.4 Förslag till värdmyndighet Såväl Vetenskapsrådet som Formas uppfyller de krav som bör ställas vid valet av värdmyndighet för Gentekniknämnden. De har båda en tillräcklig storlek för att administrativa fördelar ska kunna tillvaratas och de har en verksamhet och kompetensprofil i vilken Gentekniknämndens kansli kan 10 (12)

11 finna en naturlig hemvist. Båda myndigheterna har dessutom redan erfarenhet av att vara värdmyndighet. Båda myndigheterna har uttryckt tveksamheter kring möjligheterna att fungera som värdmyndighet för Gentekniknämnden, i vart fall vid denna tidpunkt. Formas har under 2018 erhållit ett utökat uppdrag samt blivit värdmyndighet för Klimatpolitiska rådet. Såvitt avser Vetenskapsrådet fattade regeringen den 20 juni 2018 beslut om en lagrådsremiss i vilken bl.a. föreslås att det ska bildas en ny nämndmyndighet, Oredlighetsnämnden, för vilken Vetenskapsrådet ska vara värdmyndighet. Enligt lagrådsremissen ska denna nya nämnd inrättas till den 1 september Det är naturligt att uppdraget att utgöra värdmyndighet alltid inledningsvis innebär en viss belastning. Inte minst aktualiseras nästan alltid rent praktiska utmaningar, såsom tillgången till arbetsplatser i befintliga lokaler. Dessa aspekter bör dock inte tillmätas en sådan tyngd att de får styra valet av värdmyndighet. Samtidigt finns naturligtvis en gräns för vad framförallt en mindre myndighet klarar av att hantera under en viss tidsrymd. Från Vetenskapsrådet har vidare anförts att de anser att Gentekniknämndens verksamhet ligger långt ifrån Vetenskapsrådets kärnverksamhet. Som konstaterats ovan kan såväl Vetenskapsrådet som Formas anses lämpliga som värdmyndighet för Gentekniknämnden. Formas har dock ett väsentligt smalare verksamhetsfält än Vetenskapsrådet. Formas specifika inriktning mot de sektorer inom vilka gentekniken många gånger upplevs som mest kontroversiell kan även riskera att uppfattas som problematisk av vissa grupper. Med hänsyn till Vetenskapsrådets storlek och bredare uppdrag, samt med beaktande av den relativt stora förändringen Formas varit föremål för under det senaste året bör Vetenskapsrådet anses ha bäst förutsättningar för uppdraget som värdmyndighet. Ett eventuellt framtida uppdrag till Vetenskapsrådet att inrätta en oredlighetsnämnd förändrar inte denna bedömning. Att Gentekniknämndens verksamhet i vissa delar skiljer sig från Vetenskapsrådets kärnverksamhet är en naturlig följd av att de är två separata myndigheter med olika uppdrag och kan inte anses på något beaktansvärt sätt inverka negativt på Vetenskapsrådets möjligheter att fullgöra uppgiften som värdmyndighet. Den nya organisationen bör gälla från och med den 1 januari (12)

12 5. Konsekvenser 5.1 Ekonomiska konsekvenser Förslaget medför inga omedelbara ekonomiska konsekvenser för staten eller för någon annan. Gentekniknämnden ska, i enlighet med vad som närmare följer av den överenskommelse som ska träffas med Vetenskapsrådet, med anslagsmedel ersätta Vetenskapsrådets kostnader. På sikt kan antas att de administrativa kostnaderna för nämndens verksamhet sjunker. 5.2 Konsekvenser för Gentekniknämndens personal Det ankommer på regeringen att besluta om Gentekniknämndens nuvarande ordförandes fortsatta anställning. För Gentekniknämndens övriga personal åligger det nämnden tillsammans med Vetenskapsrådet att beakta 6 b lagen (1982:80) om anställningsskydd. 5.3 Övriga konsekvenser Förslaget bedöms inte specifikt påverka övriga myndigheter, enskilda, den kommunala självstyrelsen, det brottsförebyggande arbetet, sysselsättningen eller den offentliga servicen i olika delar av landet, små företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt i förhållande till större företags, jämställdheten mellan kvinnor och män eller möjligheterna att nå de integrationspolitiska målen. 12 (12)

Ändring av en bestämmelse i skollagen om sammansättningen av Skolväsendets överklagandenämnd

Ändring av en bestämmelse i skollagen om sammansättningen av Skolväsendets överklagandenämnd Promemoria 2018-11-19 U2018/04402/GV Utbildningsdepartementet Ändring av en bestämmelse i skollagen om sammansättningen av Skolväsendets överklagandenämnd Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag...

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Finanspolitiska rådet; SFS 2011:446 Utkom från trycket den 10 maj 2011 utfärdad den 28 april 2011. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Etikprövningsmyndigheten. Dir. 2017:127. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Inrättande av Etikprövningsmyndigheten. Dir. 2017:127. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Inrättande av Etikprövningsmyndigheten Dir. 2017:127 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4 Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige Sammanfattning Utredaren Lise Bergh har haft i uppdrag att föreslå hur en nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution)

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2012-06-15 Innehåll 1 Styrelsens övergripande uppgifter och ansvar... 1 2 Styrelseuppdraget... 1 2.1 Allmänt... 1 2.2 Utseende av styrelseledamot,

Läs mer

Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket

Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket PROMEMORIA Datum Bilaga till 2018-10-01 Dnr 202 393103-18/113 Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta oss"

Läs mer

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 1 Nämndens uppgifter 1. Grundläggande bestämmelser om de regionala etikprövningsnämndernas verksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. Överklagande av de djurförsöksetiska nämndernas beslut. Dir. 2006:32. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2006

Kommittédirektiv. Överklagande av de djurförsöksetiska nämndernas beslut. Dir. 2006:32. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2006 Kommittédirektiv Överklagande av de djurförsöksetiska nämndernas beslut Dir. 2006:32 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2006 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall överväga om organisationer

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Konsultation i frågor som rör det samiska folket

Konsultation i frågor som rör det samiska folket Bilaga Ds 2017:43 Konsultation i frågor som rör det samiska folket Kulturdepartementet Sammanfattning I promemorian föreslås att en ny och särskild ordning ska införas för konsultation i frågor av särskild

Läs mer

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) YTTRANDE Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Datum: 2015-10-10 Vårt diarienummer: 2015-1755 Ert diarienummer: M2015/1539/S Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Sammanfattning

Läs mer

Forskningsrådet Formas Informationsmöte om utlysningar 2019 Linda Bergqvist Ampel

Forskningsrådet Formas Informationsmöte om utlysningar 2019 Linda Bergqvist Ampel Forskningsrådet Formas Informationsmöte om utlysningar 2019 Linda Bergqvist Ampel Formas ansvarsområden Miljö Areella näringar Samhällsbyggande Formas uppdrag Främja och stödja grund- och behovsmotiverad

Läs mer

Vetenskapsrådet är en myndighet med huvuduppgift att främja grundläggande forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla områden.

Vetenskapsrådet är en myndighet med huvuduppgift att främja grundläggande forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla områden. Remisspromemoria 2009-07-03 Utbildningsdepartementet Nya regler om Vetenskapsrådet och ämnesråden, m.m. I forsknings- och innovationspropositionen Ett lyft för forskning och innovation(prop. 2008/09:50)

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Förordning (2007:780) med instruktion för Skatteverket

Förordning (2007:780) med instruktion för Skatteverket Bilaga 4 173 Förordning (2007:780) med instruktion för Skatteverket Uppgifter 1 Om inte något annat föreskrivs ansvarar Skatteverket för frågor om 1. skatter, 2. socialavgifter, 3. vägavgift för vissa

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik]

Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik] SFS 1971:810 Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik] Inledande bestämmelser 1 I förordningen meddelas bestämmelser för länsveterinärer, för distrikts- och besiktningsveterinärorganisationerna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Kommittéförordning; utfärdad den 26 november 1998. SFS 1998:1474 Utkom från trycket den 8 december 1998 Regeringen föreskriver följande. Tillämpningsområde 1 Denna förordning

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommittén för finansiell stabilitet. Dir. 2013:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013

Kommittédirektiv. Kommittén för finansiell stabilitet. Dir. 2013:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Kommittédirektiv Kommittén för finansiell stabilitet Dir. 2013:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Sammanfattning Regeringen lägger stor vikt vid att det finns ett organisatoriskt

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9)

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2014-03-19 S2014/2639/SAM Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Statskontorets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-25 U2013/4153/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 69/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Utveckling i staten genom systematiska jämförelser Dir. 2014:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda hur utveckling och effektivisering

Läs mer

Kommittédirektiv. Hantering av konsumenttvister utanför domstol. Dir. 2013:23. Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013

Kommittédirektiv. Hantering av konsumenttvister utanför domstol. Dir. 2013:23. Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Kommittédirektiv Hantering av konsumenttvister utanför domstol Dir. 2013:23 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning På senare tid har det skett förändringar i samhället som

Läs mer

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november Styrande regeldokument Reglemente Sida 1 (6) Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige 21-22 november 2018 120 Utöver vad som föreskrivs om nämnd i lag eller förordning

Läs mer

Enligt utredningens direktiv (Dir: 2014:161) ska förslag till nödvändiga författningsändringar lämnas.

Enligt utredningens direktiv (Dir: 2014:161) ska förslag till nödvändiga författningsändringar lämnas. Dnr: Fi S 2014:19/2015/23 2015-05-18 Utredningen om inrättande av Upphandlingsmyndigheten Fi S 2014:19 Förslag till ändringar i instruktion för Konkurrensverket Enligt utredningens direktiv (Dir: 2014:161)

Läs mer

Oredlighet i vetenskaplig verksamhet

Oredlighet i vetenskaplig verksamhet ANVISNING Gäller från och med 2010-04-22 Oredlighet i vetenskaplig verksamhet Gäller fr o m 2010-04-22 Anvisningen grundar sig på: Rektorsbeslut UF-212, Dnr V-2010-0249, Doss 10 Intern föreskrift och handläggningsordning

Läs mer

Förslag till bestämmelser i förordning för att genomföra Nagoyaprotokollet

Förslag till bestämmelser i förordning för att genomföra Nagoyaprotokollet Promemoria 2016-05-26 M2016/01459/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Staffan Löwhagen Förslag till bestämmelser i förordning för att genomföra Nagoyaprotokollet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion; SFS 2005:1094 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en tillsynsmyndighet för hälsooch sjukvård och socialtjänst Inspektionen för vård och omsorg. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättande av en tillsynsmyndighet för hälsooch sjukvård och socialtjänst Inspektionen för vård och omsorg. Dir. Kommittédirektiv Inrättande av en tillsynsmyndighet för hälsooch sjukvård och socialtjänst Inspektionen för vård och omsorg Dir. 2012:67 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2012 Sammanfattning

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom områdena för kultur, idrott och fritid.

Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom områdena för kultur, idrott och fritid. REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2013-03-25 94 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom

Läs mer

Kommittédirektiv. Bildandet av Diskrimineringsombudsmannen. Dir. 2008:25. Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2008

Kommittédirektiv. Bildandet av Diskrimineringsombudsmannen. Dir. 2008:25. Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2008 Kommittédirektiv Bildandet av Diskrimineringsombudsmannen Dir. 2008:25 Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Kommittédirektiv Inrättande av Upphandlingsmyndigheten Dir. 2014:161 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet Bilaga Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet REGERINGSKANSLIET Finansdepartementet Innehål 1 Sammanfattning... 7 2 Författningsförslag... 11 2.1 Förslag till lag om tillgänglighet till digital

Läs mer

Remissvar Ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö (SOU 2017:28)

Remissvar Ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö (SOU 2017:28) Sveriges Företagshälsor Arbetsmarknadsdepartementets diarienummer: SOU 2017:28 Arbetsmarknadsdepartementet: a.remissvar@regeringskansliet.se arbetsmarknadsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KOMMUN REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Reglemente för rådet för funktionshinderfrågor Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Tryck april

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Boverket; SFS 2012:546 Utkom från trycket den 28 augusti 2012 utfärdad den 16 augusti 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Boverket

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

ETISKA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG RIKTLINJER Diarienummer GIH 2016/601 Beslutat av Högskolestyrelsen Referens Karin Larsén Beslutsdatum 2017-02-17 Giltighetstid Tillsvidare 1(5) ETISKA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2008-05-26 359. Reviderad av kommunfullmäktige 2013-04- 29 120. Barn- och utbildningsnämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2018:7 Utkom från trycket 2018-12-21 Försvarsmaktens interna bestämmelser om Försvarsmaktens personalansvarsnämnd; beslutade den 19 december 2018. Försvarsmakten

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för tekniska nämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Tekniska nämnden förvaltar och utvecklar kommunens grönområden,

Läs mer

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60 Kommittédirektiv En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2016:60 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Sammanfattning En kommitté i form av

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet

Reglemente för folkhälsorådet Reglemente för folkhälsorådet Upprättat: 2014-05-14 Antaget av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-06-02, 69 Giltig från: 2015-01-01 Kontaktperson: André Enarsson Utöver vad som framkommer i reglemente

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:634) med instruktion för Kammarkollegiet; SFS 1999:1072 Utkom från trycket den 13 december 1999 Omtryck utfärdad den 2 december 1999.

Läs mer

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen.

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen. REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2013-12-16 263 SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag sägs om socialnämnd.

Läs mer

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering Vetenskapsrådets organisation Vetenskapsrådet styrs av lag och förordning 1 Vetenskapsrådet ska ge stöd till grundläggande

Läs mer

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör, i den mån

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Samordningsförbundens styrning och ledning ur ett tjänstemannaperspektiv. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Samordningsförbundens styrning och ledning ur ett tjänstemannaperspektiv. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Samordningsförbundens styrning och ledning ur ett tjänstemannaperspektiv 2014 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(9) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, fråga och

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011.

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglemente 2010-12-20 Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglementet ersätter det reglemente som beslutades av kommunfullmäktige den 16

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Regelrådet (N 2008:05) Dir. 2011:71. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Regelrådet (N 2008:05) Dir. 2011:71. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Regelrådet (N 2008:05) Dir. 2011:71 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning Regelrådet är ett för Regeringskansliet och förvaltningsmyndigheterna

Läs mer

Yttrande över Nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga (promemoria)

Yttrande över Nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen Promemoria 2011-05-19 PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) 3 1 Promemorians innehåll Denna promemoria innehåller

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-03-01. Energi- och inomhusmiljödeklaration för byggnader

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-03-01. Energi- och inomhusmiljödeklaration för byggnader 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-03-01 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Energi- och inomhusmiljödeklaration

Läs mer

Yttrande över Förslag till lag om ändring i lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt (promemoria)

Yttrande över Förslag till lag om ändring i lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning YTTRANDE 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Carl Braunerhielm 08-563 085 38 carl.braunerhielm@uka.se Regeringskansliet Utbildningsdepartementet (Forskningspolitiska enheten) 103 33 Stockholm

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya föreskrifter om anmälan av vissa förvärv

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya föreskrifter om anmälan av vissa förvärv Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets X uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Förslag om möjlighet till mindre styrelser för universitet och högskolor och om rektors möjlighet att vara ordförande i styrelsen

Förslag om möjlighet till mindre styrelser för universitet och högskolor och om rektors möjlighet att vara ordförande i styrelsen Promemoria 2017-07-26 Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag om möjlighet till mindre styrelser för universitet och högskolor och om rektors möjlighet att vara ordförande i

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden

Reglemente för Bygg- och miljönämnden 2012-04-11 1(5) Reglemente för Bygg- och miljönämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Bygg och miljönämndens ansvar Uppdrag 1 Bygg- och miljönämnden

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Konsekvensutredning 2018-06-26 Dnr 4.1-15563/2018 1(5) Rättsavdelningen Jonas Widell jonas.widell@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Den

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2012-02-13 23, reviderat 2015-10-26, 312. Utöver vad som föreskrivs om krisledningsnämnden i lag eller annan författning

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reglemente Socialnämnden Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2012-01-30 (Reviderat i socialnämnden 2014-08-19 och komplettering 2015-01-13) Datum: 2012-01-13 Dnr: SN 2011/0062-700 Sida: 2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Författningssamling. Reglemente för socialnämnden 1(5) Sammansättning

Författningssamling. Reglemente för socialnämnden 1(5) Sammansättning 1(5) Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-04-24 73 Reviderad: 2014-10-30 153, 2015-09-24 116 Reglemente för socialnämnden Sammansättning 1 Socialnämnden består av elva ledamöter och elva

Läs mer

Regeringens skrivelse 2000/01:28

Regeringens skrivelse 2000/01:28 Regeringens skrivelse 2000/01:28 Resursfördelningen inom Vetenskapsrådet Skr. 2000/01:28 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 12 oktober 2000 Göran Persson Thomas Östros

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad:

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad: Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:52 Departement: Fi Finansdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-05-12 Rubrik: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar

Läs mer

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration 16.8.2013 Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration Helsingfors universitets styrelse beslutade 24.4.2013 att universitetet i sin doktorsutbildning övergår till en struktur

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

3. Instruktion för Forskningsrådet

3. Instruktion för Forskningsrådet 3. Instruktion för Forskningsrådet Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2018-06-13 Dokumentägare: Thomas Rolén Dokumentansvarig: Bim Boberg Innehåll 1 Allmänt... 1 2 Vägledande principer baserat på aktuella

Läs mer

2017 _ 12" 2 7 Regeringsbeslut IV 7

2017 _ 12 2 7 Regeringsbeslut IV 7 tia' :i V ^ \A a, A J 2017 _ 12" 2 7 Regeringsbeslut IV 7 REGERINGEN i m mm 2017-12-18 N2017/07693/SUN N2017/07555/KLS (delvis) Näringsdepartementet N2017/00628/SUN m.fl. Se bilaga 1 Forskningsrådet för

Läs mer

Fastställt av Sundsvalls kommunfullmäktige , reviderat , reviderat

Fastställt av Sundsvalls kommunfullmäktige , reviderat , reviderat REGLEMENTE FÖR MILJÖNÄMNDEN Fastställt av Sundsvalls kommunfullmäktige 2010-06-14 798, reviderat 2013-12-16 261, reviderat 2015-09-28 279 MILJÖNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Miljönämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Ledamot av insynsråd

Ledamot av insynsråd Ledamot av insynsråd Till Dig som är ledamot av ett insynsråd eller som erbjuds att bli det Insynsråden vid de statliga myndigheterna har en viktig uppgift. Insynsrådets uppgift är att utöva insyn och

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 2 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Utöver det som står skrivet om

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Stadgar Union to Union

Stadgar Union to Union Stadgar Union to Union Antagna av föreningsstämman 2015-05-07 Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Union to Union har sitt säte i Stockholm. Medlemmar i föreningen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-03-30 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund. Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde Enligt

Läs mer

Reglemente för förbundsdirektionen i kommunalförbundet Värends räddningstjänstförbund

Reglemente för förbundsdirektionen i kommunalförbundet Värends räddningstjänstförbund 1 (5) Reglemente för förbundsdirektionen i kommunalförbundet Värends räddningstjänstförbund Allmänna bestämmelser 1 Förbundsdirektionen (direktionen) är kommunalförbundets (förbundet) Värends räddningstjänstförbund

Läs mer

Högskolelag (1992:1434)

Högskolelag (1992:1434) SFS 1992:1434 Källa: Rixlex Utfärdad: 1992-12-17 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:512 Högskolelag (1992:1434) [Fakta & Historik] 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser om universitet och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

ANKOM Besv

ANKOM Besv REGERINGEN Näringsdepartementet ANKOM 2018-01- 02 Besv Regeringsbeslut IV 11 2018-12-21 N2018/05923/SUN N2018/05911/KLS (delvis) N2018/05255/SUN m.fl. Se bilaga 1 Forskningsrådet för miljö, areella näringar

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun

Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun Författningssamling BKFS 2014:6 Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 106 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen (1991:900)

Läs mer