Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning"

Transkript

1 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning

2 Dnr 841/ Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar och uppdrag... 2 Sammansättning... 3 Arbetsformer... 3 Beslutsformer... 4 Underorgan... 6

3 Arbets- och beslutsordning, Styrelsen för forskning 2 (6) Inledning Arbets- och beslutsordningen riktar sig bland annat till styrelsens medlemmar och berörd administrativ personal. Den hänvisar i stora stycken till och sammanfattar viktiga exempel på givna ramar gemensamma för de tre verksamhetsstyrelsernas arbete i form av såväl övergripande uppdrag och ansvar, som lagar, förordningar och regler. Inom dessa ramar har enskild styrelse själv möjlighet att besluta om de närmare formerna för sitt arbete. Mot denna bakgrund är arbets- och beslutsordningen disponerad enligt följande. Inom respektive avsnitt finns först en gemensam skrivning som avser de tre verksamhetsstyrelserna. Därefter finns i förekommande fall en skrivning som avser enskild styrelse. Övergripande ansvar och uppdrag Under Konsistoriet och rektor svarar Styrelsen för forskning, Styrelsen för forskarutbildning och Styrelsen för utbildning för att verksamheterna inom respektive ansvarsområden ges goda förutsättningar. 1 Verksamhetsstyrelse ansvarar för strategiska frågor såsom verksamhetens kvalitet, verksamhetsutveckling, uppföljning, utvärdering, information och omvärldsbevakning. Verksamhetsstyrelse lämnar förslag till resursfördelning och ekonomiska ramar för respektive ansvarsområde och fattar beslut inom sina verksamhetsområden. Verksamhetsstyrelse får, om det finns särskilda skäl, besluta om undantag från högskolelagens krav på vetenskaplig kompetens vid beslutsfattande (2 kap 6, högskolelagen) inom sitt verksamhetsområde. 1 Verksamhetsstyrelse ska utöver vad som anges i KIs organisationsplan handha dels de uppgifter som Konsistoriet beslutar, dels de uppgifter rektor överlämnar till styrelserna. 1 Rektor får efter samråd med berörda verksamhetsstyrelser besluta om att frågor inom ett verksamhetsområde ska handhas av en prodekanus och i anslutning därtill besluta om organisation för uppgiften. 1 Styrelsen för forskning har det övergripande ansvaret för forskningen vid KI. Det åligger styrelsen särskilt att 1 ansvara för analys och prioritering av KIs forskning ansvara för system för utvärdering och kvalitetssäkring av forskningsverksamheten bevaka etiska frågor i forskningen ansvara för KIs medverkan i universitetsövergripande forskningsprojekt ansvara för anställning av lärare i samverkan med Styrelsen för utbildning och Styrelsen för forskarutbildning medverka i handläggningen av docenturärenden. 1 KIs Organisationsplan gällande från och med (dnr 7026/10-010).

4 Arbets- och beslutsordning, Styrelsen för forskning 3 (6) Sammansättning Ledamöter i verksamhetsstyrelse utses genom val på det sätt Konsistoriet föreskriver, med undantag för studentrepresentanterna som utses av studentkår. Ordförande och vice ordförande i verksamhetsstyrelse benämns dekanus respektive prodekanus och utses av rektor efter rådgivande val. Bland ledamöterna ingår fyra studentrepresentanter. Tre fackliga representanter har närvaro- och yttranderätt i styrelsen. 2 Styrelsen kan under mandatperioden besluta om adjungeringar. En adjungerad ledamot har närvaro- och yttranderätt men inte beslutanderätt. I Styrelsen för forskning ingår sex lärarrepresentanter. 2 Ordföranden i Rekryteringsutskottet utses av rektor och har prodekanus ställning. Ordföranden ska vara ledamot av Styrelsen för forskning. För den händelse den som utses till ordförande inte redan är ledamot av Styrelsen för forskning inträder han eller hon som ledamot i styrelsen. 2 Ledamöterna i Styrelsen för forskning är enligt regionalt ALF-avtal Karolinska Institutets representanter i Forskningsstrategiska kommittén. 2 Arbetsformer Verksamhetsstyrelserna ska samordna sina verksamheter. Av särskild vikt är att samordning sker i frågor som gäller 1) resursfördelning; 2) rekrytering och 3) infrastruktur. Det ankommer på verksamhetsstyrelsernas dekaner att gemensamt besluta om arbetsformer och organisation för denna samordning. Styrelse ska genom sina dekaner också samordna sin verksamhet med den operativa ledningen på det sätt rektor bestämmer. Med den operativa ledningen avses rektor, prorektor och universitetsdirektör. 2 Styrelse får uppdra åt institution att medverka i ärendeberedning och att fatta beslut i vissa ärenden. 2 Styrelsen sammanträder på kallelse av dekanus, vanligen en gång per månad under terminerna. Kallelse med föredragningslista och handlingar skickas normalt en vecka före aktuellt sammanträde. Styrelsen kan även ha strategidagar. Styrelsens funktioner för kansli samt olika typer av administration, utredning, genomförande och uppföljning finns framför allt inom Forsknings- och forskarutbildningsavdelningen respektive Utbildningsavdelningen. Aktuell avdelning har tillsammans med dekanus och prodekanus ett viktigt ansvar i att bereda styrelsens ärenden inför beslut och bevaka att aktuella regelverk följs. 2 KIs Organisationsplan gällande från och med (dnr 7026/10-010).

5 Arbets- och beslutsordning, Styrelsen för forskning 4 (6) Styrelsens strategi- och budgetarbete samordnas i stora delar med Forskningsstrategiska kommittén (samverkan KI/SLL). Det innebär bland annat gemensamma strategi- och budgetdagar. Beslutsformer Protokoll För varje beslut i ett ärende ska det upprättas en handling som visar dagen för beslutet, beslutets innehåll, vem som har fattat beslutet, vem som har varit föredragande och vem som har varit med vid den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet. Beslut fattas efter föredragning. 3 Ett sådant beslut protokollförs och utformas i enlighet med KIs regler/ mallar. 4 Beslutförhet Verksamhetsstyrelse är beslutför när fler än hälften av ledamöterna, bland dem ordföranden, är närvarande. 5 Beslut per capsulam Om ett styrelseärende är så brådskande att styrelsen inte hinner sammanträda för att behandla det, får ärendet avgöras genom meddelanden mellan ordföranden och minst så många ledamöter som behövs för beslutförhet. Om detta förfarande inte är lämpligt, får ordföranden själv avgöra ärendet. Beslut som fattas på något av nyssnämnda sätt ska anmälas vid nästa sammanträde med styrelsen. 6 Styrelsens beslut per capsulam sker vanligen genom meddelande per e-post. Utgångspunkten är att ledamöterna ska få cirka en vecka på sig att ta ställning i ärendet och svara per e-post. Styrelsens beslut per capsulam protokollförs i samma löpnummerserie som sammanträdesprotokollen. Delegering av beslutanderätt Styrelse kan delegera beslutanderätt. En delegation kan antingen avse ett enskilt ärende eller en kategori ärenden (generell delegation). Ett viktigt syfte med de generella delegationerna är att avlasta sammanträdena och skapa ökat utrymme för mer komplexa frågor där diskussion behövs. Ett annat syfte är att ha en snabb hantering i andra typer av frågor. Parallellt med föreliggande arbets- och beslutsordning beslutar styrelsen om vissa generella delegationer till dekanus. Prodekanus inträder i dekanus ställe i den utsträckning de överenskommer. Dekanusbesluten protokollförs i enlighet med KIs mallar och i en löpnummerserie separerad från den för sammanträden/beslut per capsulam. Styrelsen får kopia av dekanusbesluten 3 Myndighetsförordningen (SFS 2007:515), Rektors beslut (dnr 6785/02-010) 5 KIs Organisationsplan gällande från och med (dnr 7026/10-010).

6 Arbets- och beslutsordning, Styrelsen för forskning 5 (6) vid nästkommande sammanträde och ledamöterna uppmanas att läsa igenom besluten och vid oklarheter eller synpunkter ställa frågor. Ett ärende av principiell betydelse bör inte avgöras av dekanus/prodekanus även om det formellt ryms inom ramen för den generella delegationen. Ett sådant ärende ska avgöras av styrelsen. Avvikande mening När beslut fattas av flera gemensamt kan den som deltar i avgörandet reservera sig mot detta genom att låta anteckna avvikande mening. Den som inte gör det ska ha anses biträtt beslutet. Föredraganden och andra tjänstemän som är med om den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet har rätt att få avvikande mening antecknad. 6 Jäv Den som är jävig får inte handlägga ärendet. Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot honom, ska självmant ge det till känna. 7 Med "den som ska handlägga ett ärende" menas personer, som tar sådan befattning med ett ärende att de kan tänkas inverka på ärendets utgång. Häri inbegrips både sådana som deltar i själva beslutet, t ex som ledamot i en nämnd eller en styrelse, och sådana som i övrigt är med om ärendets slutliga handläggning, t ex föredragande. 8 Fördelning av resebidrag är ett viktigt exempel på styrelsebeslut som normalt fattas per capsulam. I aktuella stiftelseärenden kan dekanus utse sakkunniga/granskningsnämnder samt besluta om utdelning upp till och med kr (motsvarande den generella delegationen). I det fall flera verksamhetsstyrelser är inblandande i en och samma stiftelse ansvarar dekanus för samråd inför beslut. 9 6 Förvaltningslagen (SFS 2003:246), Förvaltningslagen (SFS 2003:246), KIs jävsregler, rektors beslut (dnr 900/06-608). 9 Enligt beslut i Konsistoriet ska de olika styrelserna ta fram handläggningsordningar avseende utdelning från KIs stiftelser. Här ska även ingå rutiner för när flera styrelser blir inblandande i samma utdelning. Se även styrelsens protokoll

7 Arbets- och beslutsordning, Styrelsen för forskning 6 (6) Underorgan Rekryteringsutskott Det ska finnas ett Rekryteringsutskott med sju ledamöter, som är gemensamt för de tre verksamhetsstyrelserna. Utskottets uppgift är att handha de anställningar av lärare och forskare som innefattar sakkunnigförfarande. Varje styrelse utser två ledamöter i utskottet. Rektor utser ordföranden i Rekryteringsutskottet på gemensamt förslag av de tre verksamhetsstyrelserna. Styrelsen för forskning beslutar i samverkan med de två andra verksamhetsstyrelserna regler för utskottets verksamhet utöver vad Konsistoriet och rektor reglerar. 10 Docenturnämnd Docenturnämnden bedömer ansökningar om docentur. Varje styrelse utser tre ledamöter i nämnden. Ordförande utses av styrelsen för utbildning. Styrelsen för utbildning ansvarar för beredningen av docenturärenden i samverkan med Styrelsen för forskning och Styrelsen för forskarutbildning. 10 Verksamhetsstyrelse får inrätta underorgan och delegera beslutanderätten till dessa om inte annat är särskilt angivet. 10 Viktiga exempel på organ under Styrelsen för forskning är Anslagsnämnden, vilken bereder förslag till forsknings- respektive resebidrag för beslut i styrelsen samt vidareutveckla formerna för arbetet, respektive Försöksdjursnämnden, vilken lyder under styrelsen i enlighet med rektors beslut. 10 KIs Organisationsplan gällande från och med (dnr 7026/10-010).

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för forskning Fastställd av styrelsen 2015-02-04. Dnr 1-112/2015. Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Organisation... 1 3 Uppgifter... 1 4 Beslutsområden...

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Dnr 1-34/2018 Fastställd 2018-03-21 Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Dnr 1-230/2015 Fastställd av styrelsen 2015-04-15 Ersätter Arbets- och delegationsordning, dnr 2007/11-010 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, reviderad 2015-12-03. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet, fastställd

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, senast reviderad 2019-02-20. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet,

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Arbetsordning för forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet

Arbetsordning för forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet LEDNINGSKANSLIET 2013-06-05 Dnr C2013/430 Arbetsordning för forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet 1. Inrättande Forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet har inrättats genom beslut

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet

Rektors besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet Rektors besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet Fastställd av rektor, 2014-10-28 Dnr: 1-445/2014 Gäller från och med 2014-12-01 Ersätter delegationsordning dnr 1-602/2013 Rektors besluts-

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen

Arbetsordning för universitetsstyrelsen BESLUT 1 (6) 2016-02-12 Dnr STYR 2016/153 Universitetsstyrelsen Arbetsordning för universitetsstyrelsen Denna arbetsordning för styrelsens arbete är fastställd av universitetsstyrelsen 2016-02-12 och ersätter

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning Förvaltningschef Björn Sandahl STYRDOKUMENT Dnr: GIH 2018/400 Datum: 2018-09-17 Författare: Björn Sandahl Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2018-09-27 Giltighetstid: tills vidare Högskolestyrelsens

Läs mer

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse ID: SLU ua 2017.1.1.1-2288 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

1 (4) or Tova Jertfelt UFA. Övriga. Sign. Sign

1 (4) or Tova Jertfelt UFA. Övriga. Sign. Sign 1 (4) NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Ann Cathrine Andersson, prorektor, lektor, ordf Kenneth Karlsson, lektor Sara Kristoffersson, gästprofessog or Johanna Lewengard, professor. p 1-11.

Läs mer

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1(4) BESLUT 2017-04-28 Dnr SU FV-1.2.2-1485-17 Jenny Gardbrant Chefsjurist Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1. Fakultetsnämnder Stockholms universitets

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

f) O l a /f Linköpings universitet

f) O l a /f Linköpings universitet tvi0j a. 2 n 1 3 0 / c r i ; lkos 2013-01-28 BESLUT Dnr L1U-2013-00168 Instruktion för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2015-11-30 Dnr: 1-705/2015 Gäller från och med 2016-01-01 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet

Läs mer

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING Sidan 1 av 10 2016-10-21 Dnr 2016-114-434 Fastställd av högskolestyrelsen 2016-09-07 ARBETSORDNING Sidan 2 av 10 Innehåll 1. INLEDNING... 3 Begreppet vetenskaplig kompetens... 3 2. DELEGERING AV BESLUTANDERÄTT...

Läs mer

Sametingets arbetsordningar Sametinget Box Kiruna Tfn

Sametingets arbetsordningar Sametinget Box Kiruna Tfn Sametingets arbetsordningar Sametinget Box 90 981 22 Kiruna Tfn 0980-780 30 Arbetsordning 1 för Sametingets styrelse och nämnder beslutad den 23-26 oktober 2012 2 Allmänt 1 Sametingets plenum ska bland

Läs mer

Delegationsordning för Karolinska Institutet

Delegationsordning för Karolinska Institutet Delegationsordning för Karolinska Institutet Gäller från och med 2011-03-01 Dnr 901/11-010 ersätter Besluts- och delegationsordning, dnr 456/09-010 Delegationsordning för Karolinska Institutet Dnr 901/11-010

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet

Rektors besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet Rektors besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet Fastställd av rektor 2016-01-19 Dnr: 1-781/2015 Gäller från och med 2016-02-01 Ersätter Rektors besluts- och delegationsordning dnr 1-445/2014

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Samlingsdokument. Fastställs av konsistoriet. Rektors Besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet. Samt

Samlingsdokument. Fastställs av konsistoriet. Rektors Besluts- och delegationsordning för Karolinska Institutet. Samt Samlingsdokument Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr 1-599/2013 - Organisationsplan, Dnr 1-704/2015 - Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet, Dnr 1-705/2015 Fastställs av konsistoriet

Läs mer

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november Styrande regeldokument Reglemente Sida 1 (6) Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige 21-22 november 2018 120 Utöver vad som föreskrivs om nämnd i lag eller förordning

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2017-01-25 2017/0109 1 (8) Beslutande: Rektor Handläggare: Andreas Boberg Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut Datum för ikraftträdande:

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna samt rådgivande val av dekaner och prodekaner Dnr 1-620/2013 Fastställd 2013-12-02 Reviderad 2014-02-19 Regler för val

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17, senast reviderad 2018-05-22. Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid

Läs mer

Reglemente för regionstyrelsen

Reglemente för regionstyrelsen Reglemente för regionstyrelsen Regionstyrelsens ansvarsområden 1 Styrelsen är Region Sörmlands ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret för dess utveckling och ekonomiska ställning.

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU 31-0897-11 Dokument nr. 1 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2011 04 15 att gälla fr.o.m. 2012 01 10 1 (14) 1. Inledning... 2

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun

Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun Författningssamling BKFS 2014:6 Reglemente och arbetsformer för miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 106 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen (1991:900)

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-29 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004, senast reviderad KF 26 september

Läs mer

Fakultetsrådets arbetsordning

Fakultetsrådets arbetsordning Arbetsordning Gäller från och med Diarienummer 2019-01-01 V-2018-1040 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-12-12 UF/PLU Fakultetsrådets arbetsordning Med utgångspunkt

Läs mer

Skolnämndens reglemente

Skolnämndens reglemente Reglemente Datum Antagen av Kf 2013-12-19 Referens Sida 1(7) Skolförvaltningen Daana Kaipainen, 0550-88 250 Skolnämndens reglemente d:\skolnämndens reglemente 2014 antagen av kf dec 2013.doc E-post Organisationsnr

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordningen är fastställd av styrelsen 20 juni 2019 och den träder ikraft 1 juli 2019. Arbetsordningen innehåller organisationsplan och beslutsordning. I bilagor

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17 och träder i kraft 2016-09-01, senast reviderad 2019-02-13 Ersätter Arbets- och beslutsordning från 2012-10-09. I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19

Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19 1(6) Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Reglemente för social- och arbetsmarknadsnämnden

Reglemente för social- och arbetsmarknadsnämnden Reglemente för social- och arbetsmarknadsnämnden 2004-01-19 Senast reviderat 2017-11-20 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004 10, senast

Läs mer

Arbetsordning för Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet Denna arbetsordning gäller för verksamheten vid Förvaltningshögskolan. Reglerna och har sin grund i de beslut som antagits av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för barn- och, reviderat oktober 2014 1 (6) 2014-10-27 Reglemente för barn- och Antaget av kommunfullmäktige 152/2013-11-25. Reviderat av kommunfullmäktige med avseende på antalet ledamöter

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Gäller från 2019-01-01 Innehållsförteckning Inledning 4 Ledning och beslutsstruktur vid Linnéuniversitetet 4 Organisation 6 Organisationsschema 6 Universitetsstyrelsen

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

Arbetsordning vid Stockholms universitet

Arbetsordning vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-0385-18 Arbetsordning vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-02-16 att gälla fr.o.m. 2018-03-01 1 (14) Innehåll 1. Inledning... 2 2. Generella begrepp... 2

Läs mer

Instruktion för Kommunala rådet för funktionsnedsatta i Bodens kommun. Fastställd av kommunstyrelsen

Instruktion för Kommunala rådet för funktionsnedsatta i Bodens kommun. Fastställd av kommunstyrelsen Instruktion för Kommunala rådet för funktionsnedsatta i Bodens kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-18 Bodens Kommunala råd för funktionsnedsatta (KRF) är kommunens samrådsorgan med organisationerna

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1 (6) 2019-01-09 Fastställd: Kommunfullmäktige 2019-02-14, 5 Gäller för: Socialnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Dnr : KS2019/9-4 Reglemente för socialnämnden Postadress Besöksadress

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Reviderade 2011-04-26 ÄNDAMÅL 1 Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) är en ideell förening. Föreningen ska tillhandahålla

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

PROTOKOLL Högskolestyrelsen Nr 2: Revidering av fakultetsnämndens organisation

PROTOKOLL Högskolestyrelsen Nr 2: Revidering av fakultetsnämndens organisation PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 111 Revidering av fakultetsnämndens organisation Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa en ny organisation för fakultetsnämnden från och med den

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.5 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/337 2018/321 2015-01-01 2019-01-01 Kf 2014-12-15 144 Kf 2018-11-26 155 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Nr

Läs mer

Oredlighet i vetenskaplig verksamhet

Oredlighet i vetenskaplig verksamhet ANVISNING Gäller från och med 2010-04-22 Oredlighet i vetenskaplig verksamhet Gäller fr o m 2010-04-22 Anvisningen grundar sig på: Rektorsbeslut UF-212, Dnr V-2010-0249, Doss 10 Intern föreskrift och handläggningsordning

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2003:616 Utkom från trycket den 28 oktober 2003 utfärdad den 9 oktober 2003. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

HÖGSKOLETYRELSENS ARBETSORDNING FÖR MÄLARDALENS HÖGSKOLA

HÖGSKOLETYRELSENS ARBETSORDNING FÖR MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutsdatum: 2014-05-12 MDH 1.1-66/14 1 (20) Beslutande: Högskolestyrelsen Ansvarig för tillämpning: Rektor Dokumentansvarig: Rektors kansli Dokumenttyp: Arbetsordning Datum för ikraftträdande: 2014-07-01

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2012-06-15 Innehåll 1 Styrelsens övergripande uppgifter och ansvar... 1 2 Styrelseuppdraget... 1 2.1 Allmänt... 1 2.2 Utseende av styrelseledamot,

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Samverkansnämnden personal. Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo

Samverkansnämnden personal. Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo REGLEMENTE Samverkansnämnden personal Tranemo kommun och Svenljunga kommun Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet antogs 2014-12-15, 150 av kommunfullmäktige i Svenljunga

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Förslag till process för rekrytering av rektor

Förslag till process för rekrytering av rektor Sid 1 (7) Förslag till process för rekrytering av rektor Föredragande Ordförande Lennart Evrell Bakgrund Föreliggande dokument utgör handläggningsordning och tidsplan för processen att rekrytera rektor

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer