Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen"

Transkript

1 NIKLAS KROG SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Detta hände i bok 1, Karavanen 1. Var bodde Traz? 2. Vad hände en dag? 3. Vem är Krom? Beskriv honom. 4. Vad gjorde karavanen? 5. Traz flydde. Vad hände? Nypon förlag

2 SIDAN 2 6. Traz var inte död. Vad gjorde han? Vad är hans mål? Vandring 7. Det är både bra och dåligt med öknen och sanden. Vad är bra? Vad är dåligt? 8. På vilket sätt är Blodskeppet förtrollat? 9. Hur ser en grond ut? 10. Vad får vi veta om slukare? 11. Vad var det som drev Traz framåt? Vad gjorde att han inte kände någon trötthet? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 12. Plötsligt såg Traz en skugga som närmade sig snabbt. Vad tror du att det är?

3 SIDAN 3 Gronden Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 13. Det var en grond som attackerade Traz. Hur klarade han sig? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 14. Vad är det som gör att Traz klarar sig undan gronden, tror du? Mörka moln 15. Traz såg ett stort sandmoln. Vad var det? 16. Hur klarar en karavan en sandstorm? 17. Vilken var Traz strategi för att överleva sandstormen? 18. Vad var det som gjorde att Traz undrade om han faktiskt var en människa?

4 SIDAN 4 Stormen 19. Hurdant var Traz liv med klanen? 20. Varför ville Traz dö? 21. När Traz vaknar och lyckas ta sig upp ur sanden, ser han att sandstormen har orsakat problem. Vilket problem? 22. Hur gör Traz för att överleva sandstormen? Frågor bortom raderna (Fundera och ge egna svar.) 23. Håller du med om att det är Traz fel att alla i klanen dog utom han? Varför? Varför inte? 24. I drömmen säger mannen att den har vaknat. Vad är den tror du?

5 SIDAN 5 Virvlande sand 25. Vad såg Traz när han stod på sanddynen? Vad var det? 26. Traz hörde ett ljud och såg något som rörde sig i sanden. Vad var det? 27. Vad gjorde slukaren? 28. Hur slutade kampen mot slukaren? 29. Vilken slutsats drog Traz om Krom? 30. Traz trodde att jakten slutade där. Vad var det som fick honom att inte ge upp i alla fall? Natt 31. Vad var den stora platta klippan?

6 SIDAN Traz funderade på vad han skulle göra. Varför bestämde han sig för att inte gå fram och varna klanen? 33. Nu åt och drack Traz. Varför kunde han göra det? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 34. Varför tror du att karavanen slog läger innan de kom fram till oasen? Svärd 35. Plötsligt förstod Traz varför karavanen hade slagit läger innan de kom fram till oasen. Vad var anledningen? 36. Varför tog Traz fram sin kniv? 37. Vad hände med klanen? 38. Hur slutade kapitlet?

7 SIDAN I det här kapitlet berättas om något som är typiskt för fantasygenren. Vad är det? Attack! 40. Traz hade bestämt sig för att inte ropa en varning till klanen för han ville inte bli upptäckt. Varför gjorde han det i alla fall? 41. Vem var Arlan? 42. Vad var det som gjorde att Traz bestämde sig för att bli Kroms fånge? 43. Hur tänkte Traz på slutet, när han bestämde sig för att bli fånge? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 44. Tycker du att Traz fattade rätt beslut när han bestämde sig för att bli Kroms fånge? Varför? Varför inte?

8 SIDAN 8 Fånge 45. Traz smälte in bland människorna i klanen. Hur då? 46. Traz berättade inte sanningen om varför hans klan dödades av krigarna. Vad sa han? 47. Hur förklarade Traz att han lät sig tas som fånge? Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 48. Jag ska döda dem, sa en man. Varför sa han det? Kroms fångar Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 49. Det fanns två sorters fångar i karavanen. Vilka? 50. Krom berättade vart de var på väg. Vart skulle de? 51. Det stack till i Traz bröst och han stelnade till. Varför?

9 SIDAN 9 Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du 52. Karavanen och ingår i en serie som heter Hjälmen. Varför heter den det? 53. Titta på kartan i början eller slutet av boken. Vad heter staden de ska till? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 54. Tror du att Krom vet vem Traz är? Varför? Varför inte? Blodskeppet 55. Krom sa något positivt. Vad sa han? 56. Vad var så konstigt med Krom? 57. Det finns två teorier om vad som kommer att hända. Vilka?

10 SIDAN Varför hoppas mannen att skeppet inte finns? 59. Vem är utvald, enligt mannen? Vad ska hända med henne? 60. Det går många rykten om Blodskeppet och hur det ska väckas. Vad nämns här? 61. Varför var den unga kvinnan, Neva, ensam? 62. Vad menar mannen när han säger att hoppet är det sista som överger människan? Neva 63. Vad var det som gjorde att Traz kände att Neva och han hörde ihop? 64. Vad får vi veta om Nevas familj?

11 SIDAN Vad tror Neva om Kroms hjälm? 66. Hur tänker Neva när hon säger att det inte var Traz fel att Krom dödade hans klan? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 67. Vad tror du att det betyder att Traz också får röda kläder? Röda kläder Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 68. Traz vill inte ta på sig de röda kläderna. Krigaren säger att han ska döda honom om han inte gör det. Vad säger Neva? 69. På vilket sätt har Traz blivit som fångarna som grävde sina egna gravar?

12 SIDAN 12 Hjälmen Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 70. Varför vandrar de på natten? 71. Varför är rakaste vägen till Solens ocean farlig? 72. Neva berättar att hon hade ett bra liv. På vilket sätt? 73. Vad hände i Nevas by? 74. Krom kommer från tundran i norr. Vad är en tundra? 75. Krom valde bara en sak i palatset. Vad valde han? Varför gjorde han det? 76. Vad säger Neva om hjälmen? 77. Traz bakgrund liknar mycket Nevas. På vilket sätt?

13 SIDAN Vad är det som låter som en saga, tycker Traz? Gissningar Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 79. Gissningarna handlar om Blodskeppet. Varför byggdes det? Hur byggdes det? Vem byggde det? Varför seglade inte skeppet? Vad hände med Blodskeppet? 80. Hur vet Krom allt om Blodskeppet? 81. Vad betyder de röda kläderna? 82. Vad tröstade Krom dem med? Fråga bortom raderna (Fundera och ge ett eget svar.) 83. Vad tycker du om boken? Vill du läsa fortsättningen? Varför? Varför inte?

14 SIDAN 14 Analysfrågor 73. Motiv är typiska situationer och vanliga karaktärer som finns med i många olika böcker, filmer och teveserier. Exempel på motiv är flicka träffar pojke och den onda styvmodern. Vilka motiv hittar du i boken? 74. I böcker kan vi ta del av huvudpersonens tankar, det kallas ofta inre monolog. Det är ett knep författare använder för att låta oss förstå vad huvudpersonen tänker, känner och vill. Kan du hitta några inre monologer i boken?

15 SIDAN De flesta texter har ett samband med andra texter. Om du läser en bok kanske en scen, person eller dialog får dig att tänka på en annan bok eller en film. Det kallas för intertextualitet. I en bok kan det t ex vara ett citat eller att en karaktär i boken påminner om en karaktär i en annan bok. Kan du hitta exempel på det i boken. 76. Beskriv språket i boken. Är det ett ungdomligt språk, ett poetiskt språk, har det talspråk. Förklara vad du tycker och motivera ditt svar.

16 SIDAN 16 Nevas berättelse I får vi veta en del om Neva. Skriv Nevas berättelse, baserad på det vi får veta i boken. Du måste själv fylla i resten och tänka ut vad som har hänt henne och hur hon tänker. Du ska skriva om vad som hände när Traz kom till karavanen vad som händer sedan.

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är andra delen i en serie om Traz, en ung kille som bodde med sin klan vid en oas i en vidsträckt öken. Första boken heter Karavanen och det som hände var att

Läs mer

Karavanen. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Om Traz. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Karavanen. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Om Traz. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. NIKLAS KROG SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Om Traz 1. Traz bodde vid en oas i en stor öken. Vad är en oas? 2. Ibland stannade karavaner vid oasen. Vad är en karavan? 3. Varför använder karavaner

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är den tredje boken i serien Berättelsen om hjälmen. Traz och Neva fortsätter sin vandring med karavanen och den hemske Krom med den magiska hjälmen. De går

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Traz, en ung kille, bor med sin klan vid en oas i en vidsträckt öken. Ibland passerar karavaner förbi, lastade med olika varor. Klanen säljer ofta vatten till

Läs mer

Farlig sömn. Läsförståelse. Elevmaterial. Kapitel 1 MATS JOHANSSON SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Farlig sömn. Läsförståelse. Elevmaterial. Kapitel 1 MATS JOHANSSON SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Det var dagen före jullovet. Vad var speciellt med den dagen? 2. Vad längtade Erik efter? Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst

Läs mer

FLICKAN I DEN ROSA SKOGEN

FLICKAN I DEN ROSA SKOGEN HELENA DAHLGREN N E G OK S A S O R N E D I N A K C I L F?le han inte leva? ta r skriva reda på fördet att. ta reda på det. FLICKAN I DEN ROSA SKOGEN FLICKAN I DEN ROSA SKOGEN cis uldsom och ögon blått

Läs mer

Draken med tatueringen

Draken med tatueringen MICHAEL DAHL Sidan 1 Draken med tatueringen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Andy har börjat på en ny skola. Han är ensam och de andra kallar honom för knäppa Andy. Andy har ett födelsemärke i form

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

2. Kevin hade otur. Han fick inget jobb. Vad var bra med det? Vad var dåligt med det?

2. Kevin hade otur. Han fick inget jobb. Vad var bra med det? Vad var dåligt med det? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Sommarjobb 1. Tobias hade tur. På vilket sätt? 2. Kevin hade otur. Han fick inget jobb. Vad var bra med det? Vad var dåligt med det? 3. Varför tyckte Tobias att

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Det sitter en kille och en tjej mittemot berättaren. Killen tar kontakt med berättaren. Vad gör han?

Det sitter en kille och en tjej mittemot berättaren. Killen tar kontakt med berättaren. Vad gör han? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad får vi veta om berättaren? 2. Vad gör berättaren när hon har hittat sin plats på tåget? 3. Det sitter en kille och en tjej mittemot berättaren.

Läs mer

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9)

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Jag Y Glitterojken Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lilly är en tjej som älskar glitter och bling. Hennes väninna Ally tycker att hon ska ha lite mindre glitter och bling på sig. En dag börjar

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf drömmer alltid att han är i fara. Pappa ger honom tipset att tänka på något kul innan han somnar. Alf tänker på julen och paket och snö Men plötsligt hör

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad hände i Tyskland den 3 september 1939? 2. Vad hände i Ulrikes familj samma dag? 3. Ulrike är säker på att Tyskland kommer att vinna kriget. Varför

Läs mer

Elevmaterial. tacknamn mattias. Läsförståelse. Kapitel 1 1. Vad får ni veta om Rasmus? Skriv fyra saker som du får veta genom att läsa kapitel 1.

Elevmaterial. tacknamn mattias. Läsförståelse. Kapitel 1 1. Vad får ni veta om Rasmus? Skriv fyra saker som du får veta genom att läsa kapitel 1. SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad får ni veta om Rasmus? Skriv fyra saker som du får veta genom att läsa kapitel 1. 2. Varför tror du att Rasmus pappa lät nervös och konstig, när han väckte Rasmus

Läs mer

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Y VILJA ORDLISTA filosofiskt lagd (förordet) tänka mycket, vilja förstå saker perspektiv (förordet) här: se saker på ett nytt/annat sätt byte (s 10, rad 2) djur som vilda djur

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska spela match idag. Matchen börjar bra och vi gör det första målet. Sedan får vi problem och det andra laget gör mål. Efter förlängningen

Läs mer

Ficktjuvens vän, Hittebarnet del 1 Text Bo R Holmberg

Ficktjuvens vän, Hittebarnet del 1 Text Bo R Holmberg 1 Ficktjuvens vän, Hittebarnet del 1 Text Bo R Holmberg Örn är yngst och minst av bröderna och får krypa in genom fönster och gluggar när det ska rövas skatter. När de två äldre bröderna blir tillfångatagna

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall

Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall 1 Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall Tanarog är en dvärg som lever med sitt folk i djupa grottor. De blir alltmer inträngda av den hotande Besten. Tanarog har blivit varnad av

Läs mer

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Berättaren är en flicka, eller pojke, som ska köpa julklappar. Hon/han ger en tjuga till en kvinna som sitter och tigger. I en affär blir berättaren

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Jakob och hunden LÄSFÖRSTÅELSE. Sidan 1 LIV FROHDE. Elevmaterial. Namn: Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Jakob och hunden LÄSFÖRSTÅELSE. Sidan 1 LIV FROHDE. Elevmaterial. Namn: Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. LIV FROHDE Sidan 1 Jakob och hunden Elevmaterial LIV FROHDE Nypon förlag Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1 Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vem brukade vakna först? 2. Varför grät Jakob?

Läs mer

Agility! Springa snabbt

Agility! Springa snabbt MÅRTEN MELIN Sidan 1 Agility! Springa snabbt Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja känner sig lycklig. Hon har börjat få kompisar och hon får vara med och träna agility med Lisas hund Jimi. Nu ska hon

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) EVA SUSSO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse 1. Det hemliga brevet Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Vilken årstid är det? 3. Vad låg i brevet

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Novellen. En kort historia

Novellen. En kort historia Novellen En kort historia Hur ska novellen vara? Novellen ska vara som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den uppehåller intresset./okänd Novellen bör verka som

Läs mer

Varulvsfeber! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS:

Varulvsfeber! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS: SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Vanja och Livia tittar på en film på Livias mobil. Filmen handlar om en man som förvandlas till varulv. När Vanjas

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke 1 SLUKA SVENSKA! Arbetshäfte till ljudboken Fröken Spöke av författaren Kerstin Lundberg Hahn Förutom svenska finns boken också på språken

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa har bokat tid för att köra gokart på en bana. Innan de får köra måste de byta om och pappa berättar för Erik vad han ska tänka på innan det är

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Boksamtal. Min egen läslogg. Namn

Boksamtal. Min egen läslogg. Namn Boksamtal Min egen läslogg Namn Sofie Ankarskär 2014 Du ska få läsa en bok som du valt och samtidigt få hjälp av lässtrategierna: Börja med att dela in boken i fem delar. Läs igenom frågorna inför varje

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Olle berättar om en vampyr han sett i Skåne och nästa dag när Turbo tittar ut genom fönstret, ser han

Läs mer

Vargbröder, lärarhandledning

Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder utspelar sig under folkvandringstiden långt uppe i norr. Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap. Boken börjar med att

Läs mer

Pass på! Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.)

Pass på! Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Boken börjar med att Robin steg

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Karsten S. Mogensen Boken handlar om: Daniel Deckare löser problem, och nu får han i uppdrag att hjälpa en dam med att hitta hennes fågel. Fågeln älskar röda bär, men det verkar vara

Läs mer

Den som vaktar gården

Den som vaktar gården SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad brukade Linns farmor säga om tomten? 2. Varför brukade farmor ställa ut en tallrik gröt till tomten? 3. Linns pappa och hans bror hade ärvt huset.

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En ny tjej börjar i Los klass. Lo tycker att hon verkar cool och spännande eftersom hon inte ser ut som alla andra. Genast börjar klassens ledare, Tea, att vara

Läs mer

Döda bergen Elevmaterial

Döda bergen Elevmaterial sidan 1 Kapitel 1 Min vän Mugul 1. Varför tror du att Aram inte vill att rövarna ska hitta kartan i hans ficka? 2. På sidan 12 säger Aram: Först vill jag att vi kommer överens om en sak. Om jag visar er

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Anna Hansson Boken handlar om: Boken handlar om Lina och Moa som rider. De är ofta i stallet och Lina skulle vilja ha en egen häst. Till helgen ska alla sova över i stallet. Lina vill

Läs mer

Ligger Sverige i Iran?

Ligger Sverige i Iran? Ligger Sverige i Iran? - textfrågor, diskussion- och skrivuppgifter Ämne: svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och SFI Lektionstyp: textfrågor, diskussionsuppgift,

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

SIDAN 1 THOMAS HALLING. Åka fast. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 THOMAS HALLING. Åka fast. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Lo har bestämt sig. Hon ska gå till varuhuset och hon ska fixa den där lyxmascaran till Tea. Tea har ju låtit

Läs mer

Nicos bok ORDLISTA MOA ERIKSSON SANDBERG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler

Nicos bok ORDLISTA MOA ERIKSSON SANDBERG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler Kapitel 2 barista (sida 8, rad 8) person som arbetar med att göra och dekorera kaffe schyst (sida 8, rad

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Pappa, jag är hungrig!

Pappa, jag är hungrig! SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Magda och hennes pappa som är vampyrer. De ger sig ut för att äta. Det är mörkt ute och de har svårt att hitta mat. Till sist hittar de en tjej

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa ska gå på bio. Erik blir nyfiken på den nya filmen som handlar om vampyrer, men man måste vara 15 år för att få se den. Erik och pappa ska se

Läs mer

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. När kommer Simons mamma hem

Läs mer

Elevmaterial. Teseus och De Tre Portarna SIDAN 1. Sammanfatta boken

Elevmaterial. Teseus och De Tre Portarna SIDAN 1. Sammanfatta boken Teseus och De Tre Portarna SIDAN 1 Sammanfatta boken Sammanfatta boken med hjälp av bilder. Bilderna kommer från Teseus tre utmaningar, som beskrivs i boken. Hur skulle du sammanfatta de tre portarna?

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5 Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1 Kapitel 2 Sida 2 Kapitel 3 Sida 3 Kapitel 4 Sida 4 Kapitel 5 Sida 5 Kapitel 1 Hej jag heter Pontus Sjöström och är 15 år. Jag bor i Nacka med mina föräldrar och två

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg.

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Havsresan Oliver B Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Vi gick upp till kaptenen och frågade

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Skejtarna i kojan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Skejtarna i kojan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TRINE BUNDSGAARD Sidan 1 Skejtarna i kojan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rudi är trött på att skejta för han ramlar hela tiden. Han bestämmer sig för att gå till kojan istället. Naja frågar om hon

Läs mer

Ge inte upp, Amina! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Ge inte upp, Amina! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANNELIE DREWSEN Sidan 1 Ge inte upp, Amina! Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina är en riktigt duktig löpare och hon är på väg att ta guld när det plötsligt hugger till i benet. Amina ramlar och kan

Läs mer

Mynta och den mystiska cykeltjuven

Mynta och den mystiska cykeltjuven SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Frida och Myntas cyklar är stulna och tjejerna bestämmer sig för att försöka spåra upp tjuven. De hittar olika bevis och misstänker två olika personer. Det visar

Läs mer

Vit som snö LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial MARIE DUEDAL SIDAN 1. Namn: Ny klass. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Vit som snö LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial MARIE DUEDAL SIDAN 1. Namn: Ny klass. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Ny klass 1. Huvudpersonen, Lulu, kommer till en ny klass. Hur känner hon inför det? 2. Varför väljer Lulu att sätta sig bredvid en tjej i ett hörn? 3. Varför börjar

Läs mer

Andra världskriget. Läsförståelse. Elevmaterial TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Andra världskriget. Läsförståelse. Elevmaterial TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. När började andra världskriget och när slutade det? 2. Vad berättar Max att barnen i Tyskland fick

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

Måns och Mahdi Ramadan

Måns och Mahdi Ramadan SIDAN 1 Måns och Mahdi Ramadan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Måns och Mahdi som är hemma hos Måns och tittar på något på datorn. Måns bjuder Mahdi på russin men Mahdi vill inte ha.

Läs mer

Abdi och bokhunden LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 ÅSA ÖHNELL. Elevmaterial. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Abdi och bokhunden LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 ÅSA ÖHNELL. Elevmaterial. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. ÅSA ÖHNELL Sidan 1 Abdi och bokhunden Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vem är Kajsa? 2. Varför blir Abdi inte glad när Kajsa kommer till skolan? 3. Hur tycker Abdi att Kajsa luktar? 4. Varför är

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Aladdin och den magiska lampan

Aladdin och den magiska lampan ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA skräddare (sida 5, rad 2) en person som jobbar med att sy t.ex. kläder flitig (sida 5, rad 10) att jobba hårt förtvivlad (sida 10, rad 6) väldigt ledsen stenblock (sida

Läs mer

Dickpicks LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial MARIE DUEDAL SIDAN 1. Namn: Förfest. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Dickpicks LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial MARIE DUEDAL SIDAN 1. Namn: Förfest. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Dickpicks Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Förfest 1. Varför försvinner all glädje hos Luna när hon får ett sms? 2. Hur förklarar Alva att Jarl skickar dickpics till Luna? Fråga mellan raderna

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Äntligen är det jullov efter en jobbig hösttermin! Erik lägger sig på sängen för att vila lite. Då ringer telefonen. Det är Mårten från skolbiblioteket. Han

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Annelie Drewsen. Medverkar i vårens Läsning Pågår i särskola, resurs- och specialklass:

Annelie Drewsen. Medverkar i vårens Läsning Pågår i särskola, resurs- och specialklass: Medverkar i vårens Läsning Pågår i särskola, resurs- och specialklass: Här är de författare som medverkar i höstens omgång av Läsning Pågår Stockholm, för särskolan samt resurs- och specialklasser. Presentationerna

Läs mer

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker!

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker! globens gäng av Magnus Bergmar & Karin Södergren Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Globens Gäng reser jorden runt för att samla in jämnåriga kompisars berättelser om kränkningar av barnets rättigheter

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad boken handlar om? Boken handlar om Vanja och hennes kompis, Livia, som sitter hemma och tittar på en vampyrfilm. Vanja tycker egentligen att vampyrer är otäcka, men

Läs mer

Kopian Oskar 1.0 LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1. Namn: Utvald. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Kopian Oskar 1.0 LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1. Namn: Utvald. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1 Kopian Oskar 1.0 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Utvald 1. Varför fuskar Oskar genom att ta hjälp av nätet? 2. Varför tycker Verner att Oskar ska sluta spela dataspel? 3. Varför

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Fakta om Astrid Lindgren

Fakta om Astrid Lindgren SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar en av världens mest berömda barnboksförfattare. Vi får följa Astrids liv från barn till vuxen och får lära oss om hur historier och böcker

Läs mer

Falafelflickorna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial CHRISTINA WAHLDÉN SIDAN 1

Falafelflickorna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial CHRISTINA WAHLDÉN SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hawa tillbringar sommarlovet med att fundera på vad hon ska arbeta med som vuxen. Hon kan kanske bli polis men då måste hon lära sig att simma först. Kanske

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Lever du? FÖRE LÄSNINGEN UNDER LÄSNINGEN. Navid, Sverige oktober 2015 ANNELIE DREWSEN & CHRISTINA WAHLDÉN UTÖKAT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Lever du? FÖRE LÄSNINGEN UNDER LÄSNINGEN. Navid, Sverige oktober 2015 ANNELIE DREWSEN & CHRISTINA WAHLDÉN UTÖKAT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN UTÖKAT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNELIE DREWSEN & CHRISTINA WAHLDÉN FÖRE LÄSNINGEN 1. Titta på bilden på bokens framsida. Vad ser du? Vad ser du inte? Vad tror och tänker du om bilden? Vad undrar du?

Läs mer

Boken handlar om: Mål ur Lgr 11. Bokanalys. Oväntat möte Lärarmaterial. Författare: Bo R. Holmberg

Boken handlar om: Mål ur Lgr 11. Bokanalys. Oväntat möte Lärarmaterial. Författare: Bo R. Holmberg sidan 1 Författare: Bo R. Holmberg Boken handlar om: Boken handlar om en kille som är kär i en tjej som heter Olga. Han är överlycklig för att han kysst Olga för första gången och han längtar efter morgondagen

Läs mer

Fakta om cyklar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial ULF SINDT SIDAN 1

Fakta om cyklar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial ULF SINDT SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om cykelns historia och hur cykeln har utvecklats genom tiderna. Idag finns det en mängd olika cyklar som kan användas till olika saker.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Äntligen är det fredag och det är dags för klassen att ta skolfoto. Maja älskar att klä sig i olika kläder och nu när det är skolfoto har hon bestämt sig för

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer