Frågor vid informationsmöte om PFOS i Tullinge 23/2-12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor vid informationsmöte om PFOS i Tullinge 23/2-12"

Transkript

1 1 [6] VA-enheten Frågor vid informationsmöte om PFOS i Tullinge 23/ Kommer bildspelet att läggas ut på hemsidan? Ja, bildspelet från informationsmötet finns att ladda ner på hemsidan. 2. Finns det PFOS i mörtens föda, exempelvis i plankton eller dylikt? PFOS löst i vattnet tas upp i mörten via gälarna. Fiskar andas vatten och gälarna är som halvgenomsläppliga membran som filtrerar vattnet varpå PFOS tas upp och sedan spridas vidare till andra organ i fisken. Mörten filtrerar således fram vattenlösligt PFOS. Problemet blir när mörten äts upp av en abborre, som då i ett svep dels får i sig mörtens hela PFOS-paket, dels själv är exponerad via gälanding. Sen äts abborren upp av en människa som då riskerar att få i sig flera mg PFOS vid en endaste måltid. 3. Hur blev utfallet av den dansk-amerikanska studien (infertilitet hos kvinnor)? Det tog längre tid för de kvinnor som levde i miljöer med högre halter av PFOS än bakgrundsvärden att bli gravida. Forskarna fann en korrelation mellan time-to-preganancy och halten PFOS och PFOA i de gravida kvinnornas blodplasma (den vätskefraktion som finns i blod när alla blodceller centrifugerats bort). 4. Hur ser det ut i Tullingesjön vad gäller PFOS-halter i fisk? Det finns inga begränsningar för att äta fisk från Tullingesjön på grund av PFOS. Hur mycket PFOS det finns i fisk beror på hur mycket PFOS det finns i sjön fisken lever i. I Tullingesjön är PFOS-halten inte förhöjd (enligt de mätningar som företagits av ITM) och det finns därför inget skäl att misstänka att fisken som finns i Tullingesjön har förhöjda PFOS-halten. 5. Eftersom du sa att PFOS är oförstörbart, menar du då att det aktiva kolet i kolfiltret fångar upp PFOS? Ja, PFOS binder till det aktiva kolet. 6. Ifall man renar med aktivt kol vid de s.k. hot spotsen, kommer det då inte att ta jättelång tid innan den reningen syns i vattnet i Tullinge Vattenverk? Typ ett decennium? Post Botkyrka kommun, TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Kontaktcenter Org.nr Bankgiro Fax Webb

2 BOTKYRKA KOMMUN 2 [6] Det är väldigt svårt att säga hur lång tid det kommer att ta för halterna att sjunka vid Tullinge vattenverk. Vi kommer däremot att se att det blir förbättringar på platsen. 7. Var det lera på de platser där ni tagit jordproverna? Nej, det var mest sand. 8. Kan byggnationerna på F18 och schaktningsarbetena ha släppt loss PFOS från marken till grundvattnet? Troligen inte. PFOS är väldigt rörligt i marken och binder inte speciellt bra till jordpartiklarna. Däremot är det relativt vattenlösligt och PFOS har följt med regnvattnet ner i marken mot grundvattnet. 9. Kan soptippen vid Hacksjön ha varit en källa till förorening av PFOS? Soptippar är en känd källa till PFOS (på grund av exmepelvis gamla gore-tex produkter etc.). Vi har dock inte hittat några förhöjda halter av PFOS i Hacksjön. De halter som har mätts upp i hotspotsen på den före detta flygplatsen är så höga att det är osannolikt att föroreningen kommer från en annan källa. 10. Är det mycket vatten med höga PFOS-halter på väg från övningsplatserna till vattenverket? Hur lång tid kan det tänkas ta innan det passerat och vattnet kan användas igen? Genom att rena hotspotsen på brandövningsplatsen kan vi minska utsläppet av PFOS till grundvattnet. Hur lång tid det tar innan en minskning av PFOShalten märks vid Tullinge vattenverk är omöjligt att säga. Delvis beror det av grundvattenbildningens relativa storlek (jmf med andra grundvattenbildande områden inom hela den grundvattenbildande ytan) kring de mest förorenade platserna, dels beror det på grundvattenmagasinets totala omsättningstid. 11. Vad har ni för prognos vad gäller öppningen av vattenverket? Just nu samlar vi in fakta och tittar på en reningsanläggning vid hotspotsen. Därefter får vi utreda hur en reningsanläggning för vattenverket skulle kunna se ut. Sedan får kommunen och försvarsmakten titta på kostnaden att rena vattnet och vilka alternativa lösningar det finns. 12. Hur är det med kostnaden för allt det här? Är det kommunen som betalar?

3 BOTKYRKA KOMMUN 3 [6] VA-kollektivet har betalat de utredningar som gjorts hittills. Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för den fortsatta utredningen, men Kommunen har fått förtroendet att sköta utredningsarbetet tillsvidare för att det inte ska uppstå en paus i arbetet. Försvaret kommer att betala de utredningar som gjorts hittills, framtida kompletterande utredningar samt bergrummets reningsanläggning. 13. Betalar Försvarsmakten efterarbetet också dvs. att rena och sanera? Ja 14. Om man jämför de provisoriska gränsvärden som finns med Tullinges vatten, hur ser det ut då? Dricksvatten De gränsvärden som Naturvårdsverket föreslagit ligger på ng/l. I England och Tyskland är gränsvärdet 300 ng/l. PFOS-halten i dricksvattnet i Tullinge ligger på ca 130 ng/l. Det har dock hänt mycket inom forskningen runt PFOS de senaste åren och det finns skäl att tro att gränsvärdet i framtiden kan bli lägre än 300 ng/l. 15. Vad kommer den här undersökningen som ni har genomfört att kosta när allt är klart? Runt 5 miljoner 16. Påverkas PFOS-flödena i marken av verksamheterna i Hamra grustäkt? I dagsläget kan vi inte svara på det 17. Går vattnet från Norsborg via Tullinge vattenverk och kloreras vattnet då något ytterligare på vägen? Vattnet som används i Tullinge kommer från Norsborgs vattenverk och det är samma vatten som används i Tumba, Norra Botkyrka, Vårsta, Huddinge och hela södra Stockholmsregionen. Det är inte extraklorat. Det vatten vi vanligtvis använder i Tullinge, kommer från Tullinge vattenverk och är ett medelhårt vatten med mycket mineraler. Dessa ämnen fälls ut och bildar naturliga avlagringar i vattenledningarna. När vi byter till ett mjukt (klorerat) vatten så går processen baklänges och vattnet löser upp de ämnen som avlagrats under åren. Kloret reagerar med de organiska ämnen som finns i avlagringarna och det är därför det luktar klor.

4 BOTKYRKA KOMMUN 4 [6] 18. Har kommunen någon kontroll på vad som görs i industriområdena? Det är ju känsliga områden inom vattenskyddsområdet. VA-verksamheten samarbetar med Miljöenheten när det gäller att kontrollera verksamheterna. Miljöenheten är tillsynsmyndighet för vattenskyddsområdet. 19. Hur kommer det sig att PFOS-halterna minskar ner mot Kagghamraåns mynning? PFOS-halterna minskar på grund av att de späds ut. 20. Kan man jämföra exponeringen från vattnet med något annat som jag exponeras för, t.ex. en gore-tex jacka eller liknande? Exponeringen hos medel-stockholmaren beror i huvudsak av tre källor; 1) livsmedel, 2) dricksvatten och 3) damm (i bostaden, härrör ifrån partiklar som nöts av ifrån perfluorerade ytor på olika material och impregneringar). I fallet med en typisk Tullingebo är det fortfarande dessa källor som står för exoneringen men istället är storleksordningen 1) dricksvatten, 2) livsmedel, 3) damm. Om man antar att Tullingebon inte äter fisk ifrån de konataminerade sjöarna utan istället köper odlad lax och äter fiskpinnar så är graden av exponering förhöjd en faktor fem jmf med medelstockholmaren (bidraget ifrån dricksvattenexponeringen). Äter man dessutom fisk ifrån Bysjön eller Getaren väldigt ofta skulle exponeringsrisken kunna öka en faktor jmf med medel-stockholmaren. I och med att Botkyrka Kommun stängde Vattenverket i Tullinge så snabbt så bedöms inte Tullingeborna löpa en större exponeringsrisk än medel-stockholmaren just nu. 21. Hur var halterna i de privata brunnar som analyserades? Vi hittade inga förhöjda halter i de privata brunnar som undersöktes. 22. Du pratar om halter på 300 ng nu och sen 100 ng, men för mig låter det som om det kommer ta en väldigt lång tid innan halterna i dricksvattnet blir tillräckligt låga? Se fråga 10. Det beror delvis på om vi kan hejda utläckaget ifrån de s k HotSpots som identifierats på platsen, samt vilken omsättningstid grundvattenmagasinet har. Låt oss återkomma med en bättre prognos. 23. Det ligger ju i tiden att hitta gifter, och jag skulle tippa på att man snart hittar ännu mer gifter i Mälaren? Jag tror ändå att Tullinge vattnet är bättre att dricka som det är nu än att dricka vattnet från Norsborg med allt som kan finnas i det?

5 BOTKYRKA KOMMUN 5 [6] De krav som ställs på dricksvattnet bestäms av Livsmedelsverket och det kommunala vatten som används i Botkyrka uppfyller Livsmedelsverkets krav. Vi gör allt för att rena och få ordning på vår vattentäkt. Förutom att förse Tullingeborna med vatten är Tullinge vattenverk reservvattentäkt för Huddinge sjukhus. 24. Har vi några andra okända gifter att vänta oss som kan dyka upp i vattnet inom en snar framtid? Det vet vi inte i dagsläget, men vi jobbar aktivt med att hålla oss uppdaterade. 25. Det låter som om det blir svårt att få igång vattenverket inom en snar framtid. Hur länge kan man ha vattenverket i malpåse innan det beslutas att det ska läggas ner permanent? Vattenverket motioneras med jämna mellanrum för att det ska hålla sig ajour. 26. Hur är det med andra källor i kommunen, som exempelvis Göstas källa, kan man hämta vatten där? Vi planerar att ta vattenprov på Göstas källare, men i dagsläget fokuserar vi oss på Tullinge. Vattnet i Göstas källare kommer från Tullingeåsen, samma år som Tullinge vattenverk tar sitt vatten ifrån. Kommunen ansvarar inte för vattnet i Göstas källare. Vi rekommenderar att man använder kranvatten eftersom det är kontrollerat enligt Livsmedelsverkets regler. 27. När är byggnationerna i Riksten framme vid de områdena med höga PFOS-halter? Runt år Vattenkvaliteten i Göstas källa, är vattnet okej att hämta till kaffet? Vi planerar att ta vattenprover på Göstas källa. De gränsvärden som finns är satta för att en person ska kunna exponeras för de halterna varje dag under 70 år, utan att några effekter ska noteras. De halter som finns i Tullinge vattnet/göstas källare leder inte till några akuta hälsoproblem. Det är alltså inte farligt att vid enstaka tillfällen dricka vattnet, på grund av PFOS. Kommunen ansvarar inte för kvaliteten på vattnet i Göstas källare.

6 BOTKYRKA KOMMUN 6 [6] 29. När vi sätter på vattenkranen är det väldigt mycket luft i rören/kranen, är det något som beror på det här? Kanske, grundvattnet i Tullinge har en stabil temperatur på runt 8 o C året runt (när det tas upp). Ytvatten varierar med utomhustemperaturen. På vintern kan ytvattnet därför vara kallare än grundvattnet och det är möjligt att nedanstående fenomen inträffar oftare: Luft gör att vattnet kan se vitt eller grått ut och fenomenet förekommer särskilt vintertid. På vintern är vattentemperaturen lägst och lösligheten för luft är som störst. När vattnet transporteras i ledningsnätet sker en lätt temperaturstegring och luftens löslighet minskar. Men eftersom vattnet i ledningsnätet är trycksatt finns det ingenstans för luftbubblorna att ta vägen och vattnet blir övermättat på luft. Då vattnet exempelvis tappas upp i ett glas sjunker trycket för ett ögonblick och små mikroskopiska bubblor frigörs. Vattnet blir då grått eller vitt. Får vattnet stå någon minut klarnar det och bubblorna försvinner. Fenomenet kan också bero på problem inom fastigheten. 30. Finns det någon annan källa till PFOS än brandsläckningsskummet som kan ha bidragit till föroreningarna av PFOS? Av-isnings-ämnen t.ex.? Nej, troligen inte. 31. Finns det PFOS i stenkolstjära? Nej 32. Du nämnde ju att det kan bildas PFOS i avloppsslam. Hur går det till? Nej, PFOS bildas inte i avloppsslam. Däremot har förhöjda halter av PFOS uppmätts i reningsverkets avloppsslam. PFOS finns överallt runt oss till exempel i regn, snö och damm. Ämnet följer med avloppsvattnet till reningsverken. Även vi människor bidrar till att höja PFOS-halten i avloppsslammet. Människor innehåller också PFOS och det effektivaste sättet för människan att bli av med PFOS är genom urinen. Man vet att vissa perfluorerade polymerer kan spjälkas under passagen genom ett reningsverk till bl a PFOS.

PFAS i Brantafors dricksvatten

PFAS i Brantafors dricksvatten PFAS i Brantafors dricksvatten Information vid Renare Marks PFAS-seminarium Stockholm 2017-02-02 Magnus Olofsson Miljö- och byggnadsförvaltningen Brantafors vattenverk byggdes 2010, ersatte ett gammalt

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Garnisonen 31 maj 2016 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-22 1 Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Karl Lilja Enheten för farliga ämnen och avfall Avdelningen för analys och forskning Naturvårdsverket PFAS - Problem och

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund. Exponering för perfluorerade ämnen (PFAS) i dricksvatten i Ronneby kommun. Rapport nr 8/2014

Arbets- och miljömedicin Lund. Exponering för perfluorerade ämnen (PFAS) i dricksvatten i Ronneby kommun. Rapport nr 8/2014 Rapport nr 8/2014 Arbets- och miljömedicin Lund Exponering för perfluorerade ämnen (PFAS) i dricksvatten i Ronneby kommun Kristina Jakobsson Kerstin Kronholm Diab Christian Lindh Bodil Persson Bo Jönsson

Läs mer

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC FÖRSÄTTSBLAD KONSTEN ATT RENA VATTEN 17/10-12 ELLEN LINDMAN, 12TEC Innehållsförteckning KONSTEN ATT RENA VATTEN MÅL/SYFTE HUR DET GÅR TILL HISTORIA & FRAMTID VATTENRENING & MILJÖ METOD GENOMFÖRANDE REFERENSER

Läs mer

PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN

PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN 2014-11-26 Agenda Generalläkaren- Vem är det? -PFOS lagstöd och styrning -PFAS-användning i verksamheter -Erfarenheter och tillsynstips Generalläkarens

Läs mer

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet!

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! 19 februari 2015 SGU, Länsstyrelsen Västra Götaland, Mariestads kommun, WSP Sverige AB Program Välkomna! Vilka är vi? Varför ett möte och vad

Läs mer

Hur står det till med matfisken i Norrbotten?

Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Giftigt eller nyttigt? Vad är ett miljögift? Vilka ämnen? Hur påverkas fisken? Hur påverkas vi människor? Kostråd Vad är ett miljögift? - Tas upp av organismer

Läs mer

PFAS i dricksvattnet

PFAS i dricksvattnet Krisseminarium Motverka och hantera kriser i dricksvattenförsörjningen Lerum, 11 oktober 2016 PFAS i dricksvattnet Kent Broström, Projektledare, Ronneby Miljö & Teknik AB Brantafors vattenverk byggdes

Läs mer

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Följande undersökningar ska göras vid dricksvattenanläggningar:

Läs mer

Vatten. Vattenrnolekyler i tre faser

Vatten. Vattenrnolekyler i tre faser Vatten NÄR DU HAR ARBETAT MED AVSNITTET VATTEN KAN DU vilka grundämnen som bildar en vatten molekyl förklara hur vattenmolekylerna samspelar i vattnets tre faser redogöra för vattnets speciella egenskaper

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

1 Högåsen vattenverk.

1 Högåsen vattenverk. Högåsen vattenverk. 1 Högåsen vattenverk. 2 Vattenverket vid Högåsen ägs av Nyköpings- och Oxelösunds kommuner gemensamt genom NOVF (Nyköping Oxelösund Vattenverks Förbund). Vattenverket producerar cirka

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren Renare samvete under broarna Smutsigt vatten från vägarna ska inte tillåtas rinna ut i Mälaren. Detta är självklart viktigt för växt- och djurlivet, men

Läs mer

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA LIVSMEDELSVERKET RISKHANTERINGSRAPPORT 1 (6) Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA Detta dokument beskriver och motiverar riskhanteringsåtgärder beslutade av Livsmedelsverket med anledning av

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge.

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge. Sida 1 av 5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Botkyrka kommun Att: David Arvidsson Munkhättevägen 45 147 85 Tumba PM Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

INFORMATION OM PFAS I VÅRT VATTEN

INFORMATION OM PFAS I VÅRT VATTEN INFORMATION OM PFAS I VÅRT VATTEN INFORMATION OM PFAS I VÅRT VATTEN 1 VAD ÄR DET SOM HAR HÄNT? Den 16 december 2013 upptäckte Miljöteknik höga halter av ämnet PFAS i vattnet som kom från Brantafors vattenverk

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön?

Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön? Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön? Fungicid Fotolys Hydrolys Pesticid Akvatisk Profylaxisk Översättningar Kemiskt svampbekämpningsmedel Sönderdelning/nedbrytning av

Läs mer

Grundvattenrening av perfluoroktansulfonat (PFOS) med aktivt kol - en pilotstudie för Luftfartsverket

Grundvattenrening av perfluoroktansulfonat (PFOS) med aktivt kol - en pilotstudie för Luftfartsverket Grundvattenrening av perfluoroktansulfonat (PFOS) med aktivt kol - en pilotstudie för Luftfartsverket Perfluoroktansulfonat (PFOS) i brandskum (AFFF) Använts på bl.a. flygplatsers brandövningsplatser 2003

Läs mer

Pressinformation - arbetsmaterial PFAS uppmätt i blodprover hos barnen i Kallinge

Pressinformation - arbetsmaterial PFAS uppmätt i blodprover hos barnen i Kallinge Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicin i Lund är en solidariskt finansierad verksamhet inom hälsooch sjukvården i Region Skåne och landstingen i Blekinge, Kronoberg samt södra delen av

Läs mer

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde INNEHÅLL 1. BRUNNSOMRÅDE... 4 2. INRE SKYDDSZON... 4 2.1 Hantering av petroleumprodukter, kemikalier m.m.... 4 2.2 Täktverksamhet och andra schaktningsarbeten...

Läs mer

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 2013-05-24, s 1 (5) Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av utfört miljöteknisk utredning

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 160 medarbetare Därför bildades NSVA Säkrar VA-kompetens i regionen Optimal utveckling av

Läs mer

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala.

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala. VA-redovisning 2010 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VA-VERKSAMHETEN 2010-12-31 Tekniska kontoret ansvarar för det dricksvatten som produceras och levereras till abonnenterna och för rening av det förbrukade avloppsvattnet

Läs mer

Bor ett Gotländskt problem eller en tillgång?

Bor ett Gotländskt problem eller en tillgång? Bor ett Gotländskt problem eller en tillgång? Bor är nödvändigt, det hjälper bla. kroppen att ta upp kalcium som stärker skelettet. Länsstyrelsen upptäckte 2007 halter av bor som låg mycket över det normala.

Läs mer

Sundet, Torsö. Resultat från undersökningarna. Innehåll

Sundet, Torsö. Resultat från undersökningarna. Innehåll Sundet, Torsö Resultat från undersökningarna Sofia Frankki Ylva Persson Innehåll Sundet tidigare en del av sågverksområdet Bakgrund dioxin vad är det? Vilka undersökningar har gjorts inom Sundet? Resultat

Läs mer

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten Jordens vatten Vattenförsörjning Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3 97% saltvatten 3% sötvatten 2012-06-04 2 Sötvatten Ytvatten och atmosfäriska vatten 71% grundvatten 28,5% polarisar, glaciärer 0,5

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Länssstyrelsen Kalmar Län Regional Vattenförsörjningsplan Kalmar Län

Länssstyrelsen Kalmar Län Regional Vattenförsörjningsplan Kalmar Län Handläggare Kerstin Ahlberg 0480-45 03 27 Datum Ärendebeteckning 2013-1967 SamhäUsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Sökande: Ärende: *Remiss Länssstyrelsen Kalmar Län Regional Vattenförsörjningsplan

Läs mer

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att...

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att... Alla experiment En sammanställning av samtliga experiment. Mälaren 1. Gör ett eget slutet kretslopp Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk På span i kloaker och reningsverk (sas) Handledning av Eva Phister och Elisabeth Åman-Davis AV-nr: 31404 tv 7 Sammanfattning Den här handledningen vänder sig till dig som är lärare i svenska som andraspråk

Läs mer

Miljön så värd att bevara, men så svår att skydda

Miljön så värd att bevara, men så svår att skydda Miljön så värd att bevara, men så svår att skydda Nina Wennström Miljökonsult Ramböll, Göteborg nina.wennstrom@ramboll.se 010-615 32 87 Vi kan bland annat Släckvattenplaner/beredskapsplaner Rening av tvättvatten

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Dricksvatten. Kristina Jakobsson Arbets-och miljömedicin, Lund. Skånes miljö- och hälsoskyddsförbund Åkersberg 2014-10-02

Dricksvatten. Kristina Jakobsson Arbets-och miljömedicin, Lund. Skånes miljö- och hälsoskyddsförbund Åkersberg 2014-10-02 Dricksvatten Kristina Jakobsson Arbets-och miljömedicin, Lund Skånes miljö- och hälsoskyddsförbund Åkersberg 2014-10-02 Den som har en enskild brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten och för att hålla

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Svalan är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk LIVSMEDELSVERKET Bilaga 1 (5) Senior risk- och nyttovärderare Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk Sammanfattning De redovisade halterna av PFAA i drickvatten innebär att det

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

Lektionsupplägg: Rent vatten, tack!

Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion Denna uppgift är anpassad för

Läs mer

Uppföljande undersökningar av PFASs

Uppföljande undersökningar av PFASs PM 1 (6) Miljöenheten Anders Svensson Tel. direkt: 010-2238594 E-post: anders.svensson@lansstyrelsen.se Enl. sändlista Bakgrund: Uppföljande undersökningar av PFASs I en aktuell nationell screening uppmättes

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn:

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn: Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar Verksamhetens namn:.. 1 Allmänna uppgifter om dricksvattenanläggningen och vattentäkten Namn på verksamheten (företaget, föreningen) Ev. organisationsnummer

Läs mer

PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017

PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017 PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017 Anna Paulsson Miljökonsult, uppdragsledare Jönköping Vatten och Miljö Telefon direkt 036-151809 anna.paulsson@sweco.se 1 PFAS = Poly- och perfluorerade alkylsubstanser

Läs mer

TUNGMETALLER RAKT UT I FARSTAVIKEN INFORMATIONSMÖTE OM FARSTAVIKEN OCH UTSLÄPP AV MILJÖGIFTER

TUNGMETALLER RAKT UT I FARSTAVIKEN INFORMATIONSMÖTE OM FARSTAVIKEN OCH UTSLÄPP AV MILJÖGIFTER INFORMATIONSMÖTE TUNGMETALLER OM FARSTAVIKEN OCH UTSLÄPP AV MILJÖGIFTER RAKT UT I FARSTAVIKEN 15 APRIL, OXSTALLET, ODELBERGS VÄG FARSTA SLOTTSVIKS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROGRAM PRESENTATION AV RÖRET, FARSTAVIKEN

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Staren är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun 2013-06-11 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:30 Närvarande: Åhörare: 100-talet

Läs mer

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar.

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Bakgrund BKT sköter ett 60-tal vatten och avloppsreningsverk. De flesta är små anläggningar som ligger på landsbygden. De här anläggningarna

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN

BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN Ann Elfström Broo Miljökemigruppen i Sverige AB CHRISTIAN HÄLSAR! VATTNET I NATUREN Alla sötvatten har någon gång varit ytvatten. Grundvattenbildningen

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och ytvattenförekomster. Syftet med detta PM är att sammanfatta:

Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och ytvattenförekomster. Syftet med detta PM är att sammanfatta: 1 Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och ytvattenförekomster Bakgrund och syfte Högfluorerade ämnen inom ämnesgruppen kallad PFAS har förorenat dricksvatten i flera kommuner och några

Läs mer

Dricksvatten och Hälsa Grundvatten

Dricksvatten och Hälsa Grundvatten Dricksvatten och Hälsa Grundvatten Delkurs 1: Grundvatten bildning, tillgång, kemi. Varifrån kommer vårt grundvatten? Var finns grundvattnet och hur hittar vi det? Allt du MÅSTE veta om grundvatten, hur

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

Typisk sommarbild Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Gröda. Vattenkälla. Älv, sjö, bäck, å Damm

Typisk sommarbild Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Gröda. Vattenkälla. Älv, sjö, bäck, å Damm Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet Typisk sommarbild Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Gröda Vattenkälla Bakteriesjukdomar som sprids med vatten Älv, sjö, bäck, å Damm

Läs mer

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Skydda dricksvattnet Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta, men vi klarar oss inte utan vatten. Vattenskyddsområden finns

Läs mer

Bräckes vattenskyddsområde

Bräckes vattenskyddsområde Bräckes vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde. Bräcke kommun arbetar med att revidera vattenskyddsområdena för de kommunala dricksvattentäkterna. Nu har turen kommit

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Inga förändringar i alkaliniteten 1996 2007

Inga förändringar i alkaliniteten 1996 2007 Alkalinitet Alkalinitet är ett mått på vattnets förmåga att tåla tillskott av vätejoner H+ utan att ph sänks, dvs. det är alltså ett mått på vattnets buffertkapacitet Ju högre alkalinitet desto större

Läs mer

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR Ledarskap i komplexa projekt Artikel av Frida Nilsson (motivation.se) Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR 1 Vad behöver vi förhålla oss till? Finansiella

Läs mer

PFAS i sommarstugeområde i Luleå

PFAS i sommarstugeområde i Luleå LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING Dnr 2015/08062 1 (6) Anders Glynn Sanna Lignell Risk- och nyttovärderare PFAS i sommarstugeområde i Luleå Sammanfattning De redovisade totalhalterna av PFAA i de mest förorenade

Läs mer

Miljögiftsövervakning i Stockholms vattenområden

Miljögiftsövervakning i Stockholms vattenområden MILJÖFÖRVALTNINGEN ENHETEN FÖR MILJÖANA LYS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-04 Handläggare: Katrin Holmström Telefon: 08-50828885 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 p 35 Miljögiftsövervakning

Läs mer

Sölvesborg Energi. - Det lilla bolaget med lokal anknytning VÅR VATTENSITUATION IDAG!

Sölvesborg Energi. - Det lilla bolaget med lokal anknytning VÅR VATTENSITUATION IDAG! Sölvesborg Energi - Det lilla bolaget med lokal anknytning VÅR VATTENSITUATION IDAG! INNEHÅLL Våra förutsättningar Lovgivna uttagsmängder Utmaningar Vattenbehov Vattenkvalitet Reservvattenförsörjning Vattentillgång

Läs mer

Från Mälaren via Norrvatten

Från Mälaren via Norrvatten Från Mälaren via Norrvatten Från Mälaren via Norrvatten Dricksvatten ditt viktigaste livsmedel Bor du i en kommun som ligger strax norr om Stockholm och har kommunalt vatten? Då är du förmodligen en av

Läs mer

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i Uppsalas dricksvatten

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i Uppsalas dricksvatten LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING 1 (9) Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i Uppsalas dricksvatten Sammanfattning Med anledning av en snabbt ökande exponering av konsumenterna i Uppsala kommun för en viss typ

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014

Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014 Bakgrund: Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014 I en nationell screening 2013 uppmättes höga halter av PFAS (per- och polyfluoralkyl substanser) i Emåns mynning. I Emsfors

Läs mer

Norsborgs vattenverk. Vatten i världsklass till över en miljon människor, dygnet runt året runt.

Norsborgs vattenverk. Vatten i världsklass till över en miljon människor, dygnet runt året runt. Norsborgs vattenverk Vatten i världsklass till över en miljon människor, dygnet runt året runt. Vi har producerat dricksvatten i över 100 år Stockholm Vatten har mångårig erfarenhet av vattenproduktion.

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Lindholmens vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller

Läs mer

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, 21 januari 2010 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

BioZone PowerZone för sanering

BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone är till för lokaler med kraftiga lukter t ex brandrökskadade hus och lägenheter, cigarettinrökta lokaler/ hus/lägenheter/ husvagnar/bilar, starka lukter

Läs mer

Information till besökare i Kebnekaiseområdet

Information till besökare i Kebnekaiseområdet Information till besökare i Kebnekaiseområdet juni 2013 Den 15 mars 2012 havererade ett norskt militärt flygplan på Kebnekaise. I denna tragiska olycka miste fem personer livet. Olyckan medförde att flygplansdelar

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Bibliotek Botkyrkas flitigaste e-bokslåntagare januari juni 2014

Bibliotek Botkyrkas flitigaste e-bokslåntagare januari juni 2014 1 [5] Referens Anna-Stina Takala Mottagare Anja Dahlstedt Bibliotek Botkyrkas flitigaste e-bokslåntagare januari juni 2014 En sammanställning Bakgrund Under hösten 2014 väntar ett nytt avtal mellan Bibliotek

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk 1 (9) Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk Uppgifter om anläggning, drift- och provtagningsansvarig Anläggningens namn Fastighetsbeteckning

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 7 Utsläpp av vatten TMALL 0141 Presentation v 1.0 Avledning av vatten, disposition

Läs mer

Vårt dagliga bröd och gifterna

Vårt dagliga bröd och gifterna Vårt dagliga bröd och gifterna Pelle Fredriksson, Sveriges lantbruksuniversitet Miljögifter i vardagen hur påverkas vi och vad kan vi göra, Miljöforum Norr 2013, Luleå, 18 sept. EPOK Centrum för ekologisk

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Miljögifter och vattenkvalitet: Mälaren. En sammanställning av studier om metaller och organiska ämnen

Miljögifter och vattenkvalitet: Mälaren. En sammanställning av studier om metaller och organiska ämnen Miljögifter och vattenkvalitet: Mälaren En sammanställning av studier om metaller och organiska ämnen 2000-2015 Fysikaliska aspekter 75% av tillrinningen till de två västligaste bassängerna. Partikelbundna

Läs mer

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Länsstyrelsen Västra Götalands Län Att: Henrik Bengtsson 2016-08-15 PM Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Provtagning av dricksvatten och inomhusluft m a p klorerade lösningsmedel 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

Detaljplan för Dagvatten Norra Botkyrka. Del av Fittja III.

Detaljplan för Dagvatten Norra Botkyrka. Del av Fittja III. 1 [9] Stadsbyggnadsenheten 2014-02-19 Referens Lotta Kvist Samrådsredogörelse Detaljplan för Dagvatten Norra Botkyrka. Del av Fittja III. Beskrivning av samrådsförfarandet Samhällsbyggnadsnämnden uppdrog

Läs mer

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 1 Utgiven av Länsstyrelserna och Statens geotekniska institut Text Länsstyrelsernas

Läs mer

Vattenrening nr 53400

Vattenrening nr 53400 53400 Experimentlåda Vatten Lärarhandledning Vattenrening nr 53400 Innehåll Lista över komponenter... Bildöversikt förpackningens innehåll... Särskilda inlärningsmål... 2 Experiment... 2.1 Experiment

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer