Minnesanteckningar Samverkansråd nr 5 LS och Handikapporganisationerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Samverkansråd nr 5 LS och Handikapporganisationerna"

Transkript

1 1 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Personalstrategiska avdelningen Mats Sternhag Minnesanteckningar Minnesanteckningar Samverkansråd nr 5 LS och Handikapporganisationerna Justeras: Stig Nyman Lena Ringstedt Datum Tid Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Närvarande Ej närvarande Stig Nyman (KD) ordförande Håkan Jörnehed (V) Hans Åberg (FP) Marie Ljungberg Schött (M) Hans Lindqvist (C) Erika Ullberg (S) Lena Ringstedt HSO Lars Åstrand HSO (ers) Inge-Britt Lundin HSO Olle Johansson DHR Margareta Åsén-Johansson SRF (ers) Gunder Wåhlberg DHR (ers) Lars Ettarp, HSO Tina Normi SRF Kaj Nordquist SRF Gun Lingberth HSO Lennart Håwestam HSO Marian Bergroth HSO kansli Bengt Adamsson HSO (ers ) Elisabeth Levander avd chef LSF Kansli Agneta Marmestrand Ruud LSF Kansli Mats Sternhag SLL Personal Helene Öberg (MP) David Winks (sekr KD) Jaan Kaur ombudsman DHR Anders Nordholm HSO kansli Karin Pettersson LSF Kansli Stockholms läns landsting Box Stockholm Telefon: E-post: mats.sternhag@sll.se Besök oss: Hantverkargatan 26. Kommunikationer: T-bana Rådhuset, Buss 3, 40, 62 och 69 Säte: Stockholm Org.nr:

2 2 (14) Minnesanteckningar 1. Inledning och presentationsrunda 2. Justeringsmän Till justeringsmän valdes Håkan Jörnehed och Lena Ringstedt 3. Godkännande av föregående mötes minnesanteckningar Föregående mötes minnesanteckningar läggs ad acta. 4. Godkännande av dagordning samt övriga frågor Övriga ärenden: 1. Bemötandepriset 2. Mats Sternhag tackar för sig 5. Information om kommunaliseringen av hemsjukvården Elisabeth Höglund Avtalshandläggare/Samordnare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Närsjukvård/enheten för allmänmedicin Elisabeth presenterar arbetet med Hemsjukvården 2015 till dags dato. Projektet är ett samarbete mellan Kommunförbundet Stockholms Län och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Nedan följer Elisabeths powerpiontpresentation. Bild 1. Bakgrund Stockholms läns landsting och Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) har startat projektet Hemsjukvård Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium och KSL:s Sociala välfärdsberedning är uppdragsgivare. Intentionen är att överföra ansvaret för hemsjukvården från landstinget till kommunerna genom skatteväxling. Bild 2. God, trygg och säker vård Målet för Hemsjukvård 2015 är en god, trygg och säker vård för enskilde och att landstingets och kommunernas resurser används effektivt. Bedömningen är att kunna genomföra en kommunalisering våren 2015.

3 3 (14) Bild 3. Arbetsgång Förslag på innehåll och omfattning av hemsjukvård presenteras för Presidiegruppen den 8 juni Därefter kan nivå på skatteväxling utredas, hösten 2012 Inriktningsbeslut tas av i landstinget och Kommunförbundet. Därefter rekommenderas kommunerna att fatta samma beslut senast den 31 december Slutförslag och skatteväxlingsnivå fattas av kommunerna och landstinget, senast den 31 december Bild 4. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade I samband med huvudmannaskapsförändringen kommer Stockholms läns särskilda överenskommelse om hälso- och sjukvård till personer som bor i bostad med särskild service och/eller har daglig verksamhet enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade att förändras. Bild 5. Definition av HEMSJUKVÅRD Socialstyrelsens Termbank, 2012: hälso- och sjukvård när den ges i patientens bostad eller motsvarande och som är sammanhängande över tiden. Kommentar: Åtgärder/insatser ska ha föregåtts av vård- och omsorgsplanering. Hemsjukvård ges i såväl ordinärt som särskilt boende samt i daglig verksamhet och dagverksamhet. Bild 6. Hemsjukvård Hemsjukvård Delat ansvar/huvudmannaskap. Kommunen ansvarar för allt utom läkarinsatser. Specialiserad hemsjukvård Alla insatser i hemmet som inte ingår i hemsjukvård. Landstinget är huvudman.

4 4 (14) Bild 7. Hemsjukvård 2015 förslag Hemsjukvård i Stockholms län är ett gemensamt ansvar för landstinget och kommunerna och kännetecknas av att individen erhåller en god, trygg och patientsäker vård samt att vården tillhandahålls och utförs så att de gemensamma resurserna används effektivt. Hemsjukvård är all den hälso- och sjukvård som ges i individens bostad eller motsvarande till personer 18 år och äldre och som är sammanhängande över tiden. Behov av hemsjukvård ska bedömas och överenskommas i en vårdplanering. Hemsjukvård kan erhållas alla dagar, dygnet runt och består av både planerade och oplanerade besök hos registrerade hemsjukvårdspatienter. Hemsjukvård är avsedd för de personer som på grund av sjukdom, hälsotillstånd, social situation eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till öppenvårdsmottagning för att erhålla hälso- och sjukvårdsinsats eller om individen av synnerliga skäl bäst tillgodogör sig insatsen i hemmet. Landstinget är huvudman för läkarinsatser och kommunen för övriga insatser och som utförs av distriktssköterska, sjuksköterska eller av annan vårdpersonal med delegering enligt Patientsäkerhetslagen. Landstinget har ansvar för den typ av insatser som räknas till specialiserad nivå och som därmed inte ingår i hemsjukvården. Bild 8. Enstaka hembesök Insatser av tillfällig karaktär som hälso- och sjukvårdspersonal utför i hemmet räknas inte som hemsjukvård utan som öppen hälso- och sjukvård (SOU 2011:55 kap 2.1). Enstaka hembesök besök av distriktssköterska, sjuksköterska eller undersköterska, såväl planerade som oplanerade besök till personer, 18 år och äldre, inte är registrerade i hemsjukvården. Hembesök bedöms oftast från landstingsfinansierade verksamheter men planeras gemensamt. En gemensam planering ska ske inför hembesök. Enstaka hembesök föreslås också ingå i den så kallade kommunaliseringen och därmed skatteväxlas. Däremot ska dessa hembesök inte ses som hemsjukvårdsbesök. Bild 9. Rehabilitering Frågan om rehabilitering utreds i särskild ordning och berörs inte i detta beslut. En arbetsgrupp är tillsatt för att kartlägga landstingets och kommunernas rehabiliteringsansvar och föreslå hur rehabilitering inom hemsjukvården bäst kan lösas efter en kommunalisering.

5 5 (14) Bild 10. En konsekvens Kommunen har ansvar för hälso- och sjukvårdsinsatser (dock inte hälso- och sjukvård som meddelas av läkare) i särskilda boenden för äldre och funktionshindrade samt dagverksamheter. Enligt 11 i en principöverenskommelse från 1994 mellan KSL och SLL utför landstinget utan kostnad för kommunerna hälso- och sjukvården i Bostäder med särskild service och daglig verksamhet för LSS personkrets. Landstinget utför hälso- och sjukvården enligt normaliseringsprincipen, vilket innebär att huvudregeln är att individerna besöker sin öppenvårdsmottagning för hälso- och sjukvårdsinsatser. Den som inte kan ta sig till mottagning erhåller hemsjukvård. Bild 11. Vid den kommunalisering av hemsjukvården förändras 11 i principöverenskommelsen och kommunerna får själva organisera hälso- och sjukvårdsinsatserna som inkluderar rehabiliteringsinsatser. Specialiserad hemsjukvård 2015? Specialiserad palliativ vård i öppenvård Avancerad sjukvård i hemmet Insatser i hemmet av primärvårdsrehabilitering och specialiserad rehabilitering Specialiserad psykiatrisk vård i hemmet Alla insatser till personer under 18 år Habilitering i hemmet Övriga insatser i hemmet som utförs av vårdgivare på landstingets uppdrag Bild 12. Vad skulle gå över? Det som idag utförs som basal hemsjukvård och hembesök av dsk/ssk/usk från husläkarverksamhet (vårdcentral) till personer över 18 år 200 avtal dagtid Basal hemsjukvård (inkl hembesök) på kvällar och nätter 8 avtal Rehabilitering i hemmet behöver utredas/tydliggöras - arbetsgrupp

6 6 (14) Bild 13. Besök från landstinget 2011 Hemsjukvårdsbesök dagtid dsk/ssk/usk Hembesök dagtid dsk/ssk/usk Besök kvällar och nätter (6 000 individer) - varav 13% dsk/ssk och 87% usk besök - varav 12% är besök till icke hemsjukvårdspatient Totalt ca besök Bild 14. Vad skulle förändras? Insatser i hemmet till 0-18 år Läkarinsatser? Nya rutiner och överenskommelser för gemensam vårdplanering som kan ske från sjukhus, husläkarverksamhet o övrig verksamhet Kontaktvägar mellan läkare och ansvarig distriktssköterska i hemsjukvård Bild 15. Arbetsgång Förslag på innehåll och omfattning av hemsjukvård presenteras för Presidiegruppen den 8 juni Därefter kan nivå på skatteväxling utredas, hösten 2012 Inriktningsbeslut tas av i landstinget och Kommunförbundet. Därefter rekommenderas kommunerna att fatta samma beslut senast den 31 december Slutförslag och skatteväxlingsnivå fattas av kommunerna och landstinget, senast den 31 december Bild 16. Mer information om Hemsjukvård Diskussion: Efter Ädelreformen började en debatt om att kommunalisera Hemsjukvården. Några län har gått före och genomfört kommunaliseringen. Socialstyrelsen gjorde en utredning Eva Samuelsson höll i denna. Uppdraget var att hjälpa län som inte hade kommunaliserat Hemsjukvården. Men observera att det var på frivilligbasis! Alltså ingen lag. Läkarna motsätter sig att ha någon annan huvudman/arbetsgivare än Landstinget och utan läkarna inkluderade så blir det ingen enhetlig kommunalisering.

7 7 (14) Viktigt att tydligt identifiera vad som ska flyttas över från landsting till kommun för att kunna ta fram en ekonomisk beräkning. Presidiet HSF + KSL har planer på att ge ett uppdrag i projektform men inget beslut är taget. Gränsdragning av Basal respektive Avancerad Hemsjukvård är viktig. Den avancerade Hemsjukvården är starkt läkarberoende men är även beroende av annan landstingspersonal. Tekniskt avancerad. Var kvar som landstingsuppdrag. Andra län som genomfört kommunaliseringen av Hemsjukvården har få privata aktörer vilket innebär att det blir en enklare verksamhetsövergång från landsting till kommun. Stockholm har en helt annan situation som kräver helt andra lösningar för säkerställa kvalitet och kontinuitet. En centralt viktig fråga är att man tydligt definierar gränssnittet mellan landstingets uppdrag och var kommunens ansvar tar vid! Hur överlämningen ska ske i detta gränssnitt måste var tydligt preciserat. Lika viktigt är det att landsting och kommun samverkar och att det tydligt framgår vem som tar ansvaret för den gemensamma planeringen. Få bort gråzonen! TYDLIGHET! Vård ska kunna ges i hemmet om patienten/medborgaren av olika skäl inte kan ta sig till vårdinrättningen. Finns dock en risk här att vårdcentraler i stället för att tillgänglighetsanpassa verksamheten väljer att i stället ge vården i hemmet. Ansvar för rehabiliteringen måste tas särskild hänsyn till och kommer att utredas för sig. Kommunen har idag ett ansvar för rehabiliteringen vilket är en effekt av Ädelreformen. Viktigt att arbetet med kommunalisering av Hemsjukvården sker i nära samverkan med Handikapporganisationerna. 6. Information om budget 2013 och plan för åren Gunnel Forsberg Ekonomidirektör SLL Ekonomi och finans Landsstyrelsens förvaltning Gunnel öppnar med att säga att Stockholms läns landsting har en budget i balans men marginalen, överskottet, är bara cirka 8% av hela budgeten. Kan låta mycket men det behövs inte mycket oro på finansmarknaden för att detta utrymme är uppätit. Landsting i Sverige som helhet ligger på en belåning på 35-50%. Stockholms läns landsting har 80% belåning.

8 8 (14) Gunnel fortsätter redovisningen med nedanstående powerpointpresentation. Från Ekonomi deltar även Johanna Munter. Bild 1. Bild 2. Alliansens förslag till Mål och budget 2013 och plan för åren En framtidsbudget för ett växande Stockholms län Stockholms läns landsting 28 maj 2012 Kort om budget 2013 Budgeten omsluter 79 miljarder kronor. Sjukvården får 49 miljarder kronor, vilket är 1,5 miljarder mer än för Kollektivtrafiken får 7,9 miljarder kronor vilket är 431 miljoner mer än för Investeringarna uppgår till 65 miljarder för de kommande fem åren, varav 14,5 miljarder Landstingsskatten är oförändrad, 12,10 kronor. Taxorna inom hälso- och sjukvården är i stort sett oförändrade. Folktandvården föreslås genomföra en prisjustering med +2,8 procent. Taxorna inom kollektivtrafiken är oförändrade. De långsiktiga finansiella målen för resultat, finansiering, skuldsättning samt in- och utbetalningsströmmar uppfylls för samtliga år i budgetperioden. Budgeten är i balans samtliga år med ett överskott på 525 miljoner kronor En särskild satsning föreslås avseende Rikssjukvården med 60 miljoner kronor för vart och ett av åren i budgetperioden. Landstinget satsar 2013 direkt drygt 1,4 miljarder kronor på forskning, utveckling och utbildning, en ökning jämfört med 2012 med drygt 96 miljoner kronor. Därutöver satsar landstinget ytterligare 1,4 miljarder på forskning och utbildning vid Karolinska Universitetssjukhuset. Landstinget står inför stora investeringar både inom sjukvård och kollektivtrafik. Vården förstärks: Nya Karolinska Sjukhuset, samtliga övriga akutsjukhus men också i flera andra sjukhus. Kollektivtrafiken förstärks: Tvärbana Norr mot Solna, Roslagsbanans upprustning, fortsatt upprustning av tunnelbanans gröna linje samt nytt signalsystem och fordon till röda linjen.

9 9 (14) Bild 3. Framtidsplan för hälso- och sjukvården Tre specialistcentra prövas (Sollentuna, Sabbatsberg, Dalen) Ett akademiskt specialistcentra Vårdkarta med volymer för respektive akutsjukhus, NKS och övrig vård Thorax används för vård och ALB behålls NKS akutmottagning med särskilt uppdrag Geriatriken vid Danderyd till Sollentuna Fortsatt analys av lokalisering av psykiatrin Beskrivning av de ekonomiska effekterna avseende köpt vård, NKS, inriktning 10 årig investeringsplan samt omstruktureringskostnader Förslag på inriktning avseende investeringar i en tioårig investeringsplan

10 10 (14) Bild 4. De långsiktiga målen kvarstår Långsiktiga mål Huvudstrategier Kortsiktiga mål Indikatorer Förbättrad tillgänglighet och kvalitet i hälsooch sjukvården Förbättrad tillgänglighet i kollektivtrafiken En ekonomi i balans Stryning Effektivitet Utveckling Dialog 1. Nöjda medborgare 2. Nöjda patienter 3. Ökad valfrihet och mångfald inom sjukvården 4. Likvärdig behandling av alla medborgare 5. Nöjda medborgare 6. Nöjda resenärer 7. En ledande tillväxtregion 8. God ekonomisk hushållning 9. Stolta medarbetare 10. Hållbar miljö - Andelen av befolkningen som har stort förtroende för vården ska öka (1) - Andelen patienter som, efter besök på husläkarmottagningen, skulle rekommendera till andra ska öka (2) - Andelen vårdvalsområden med fri etablering för vårdgivare ska öka (3) - Könsuppdelad statistik ska analyseras ur ett verksamhetsperspektiv. Nyckeltal för jämställdhet och jämlikhet ska utvecklas och användas (4) - Alla belägg för ojämställd behandling eller diskriminering av något slag ska leda till förslag på åtgärder och uppföljning (4) - Andelen av befolkningen som är nöjd med kollektivtrafiken ska förbättras (5) - Kollektivtrafiken ska levereras med hög kvalitet tillförlitligheten ska förbättras med bättre punktlighet och mäts genom Kunder i tid (6) - Skatteunderlagets årstaktsutveckling i länet ska vara lika hög eller högre än riket/övriga riket (7) - Resultat, finansiering, skuldsättning, in- och utbetalningsströmmar (8) Medarbetarindex, som är det samlade värdet för koncernen, ska öka (9) - Samtliga nämnder och styrelser ska arbeta för att uppfylla målen i landstingets miljöprogram (10) Bild 5. Budget Resultat Budget 2012 Budget 2013 Plan 2014 Plan Mkr 525 Mkr 484 Mkr 290 Mkr

11 11 (14) Bild 6. Budget 2013 och plan för åren Kostnader inkl. kapitalkostnader + intäkter = resultat (Mkr) 2013: = : = : = 290 Bild 7. SLL:s ekonomiska situation Resultaträkning Mkr Utfall 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013 Verksamhetens intäkter Skatteintäkter SUMMA INTÄKTER Personalkostnader Köpt hälso- och sjukvård, tandvård Köpt trafik Övriga kostnader SUMMA VERKSAMHETSKOSTNADER Resultat före avskrivningar Avskrivningar RÖRELSERESULTAT Finansnetto RESULTAT Bild 8. Vad består våra intäkter av Skatteintäkter 79% Resenärsintäkter 8% Uthyrning av lokaler och fordon 3% Patientavgifter och utomlänsintäkter 3% Statsbidrag 3% Övriga intäkter: 3% Bild 9. Vad består våra kostnader av Personalkostnader 32% Köpt hälso- och sjukvård 20% Köpt trafik 16% Läkemedel 9% Kapitalkostnader 7% Övriga kostnader 17%

12 12 (14) Bild 9. Landstingsbidrag Bidrag på 60,0 miljarder kronor 2013 Rev 2,0% TioHN 3,0% KuN 3,1% HSF 3,1% Totalt 3,6% TN 5,8% PaN 5,8% LS-LSF 7,4% Bild 10. Så fördelas landstingsbidragen inom landstinget Hälso- och sjukvården (inkl TioHN) 81,6% Trafiken 13,2% Landstingsstyrelsen 4,5% Övrigt (KuN, PaN samt Rev) 0,7% Bild 11. SLL:s ekonomiska situation Balansräkning Mkr Bokslut Budget Prognos Budget Tillgångar: Anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varav Kassa och bank SUMMA TILLGÅNGAR Eget kapital Avsättning Skulder Långfristiga skulder Kortfristiga skulder SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL Ansvarsförbindelser Pensioner Övrigt

13 13 (14) Bild 12 Investeringar miljarder kronor Dessa data presenteras i ett stapeldiagram där varje års investeringar presenteras i en stapel som innehåller: Trafik Fastigheter Inventarier mm NKS Citybanan Här syns att trafikinvesteringarna är omfattande dessa över dessa år liksom NKS men även fastighetsinvesteringar över huvud taget. Investringarna når sin kulmen under för att sedan gå ner / Undertecknads tolkning MS. Bild 13 Utveckling av investeringsvolymer Miljoner kronor Investeringar inom SLL Utfall ; budget 2012 samt förslag Utryckt i mkr, nominella tal Dessa data presenteras i ett linjediagram där varje års investeringar presenteras i en egen linje som innehåller: Totalt Trafik Fastigheter Inventarier mm NKS Citybanan I linjediagrammet syns de stora investeringar vi gjort och kommer att göra inom trafiken som har sitt kulmen och därefter avta. Man ser även den stora investering NKS medför under åren Med det följer även ökade investeringar i övriga fastigheter under samma tid. / Undertecknads tolkning MS. 7. Info från andra samverkansråd LSF: Man har kommit överens om att genomföra 4 möten/år. HSF: Viktiga frågor: Kommunaliseringen av Hemsjukvården LM-strategin Trafik: Sjöfrågor; Nya tillgänglighetsanpassade Grindabryggan invigd! Tillgänglighetsproblem uppstår när SL lägger ut trafik på privata aktörer. Nu senast på sträckan Stockholm-Norrtälje där NOVINA sköter trafiken och trafikerar sträckan med dubbeldäckare som är helt otillgängliga. Går ej att malla över tillgänglighetskrav på privata aktörer.

14 14 (14) Kultur: Möte onsdag 30 maj. Locum: Nästa möte 14 juni. 8. Övriga frågor 1. Bidragsenkäten: Bör arbetas om, en del frågor är omöjliga att svara på för föreningarna. En del frågor känns inte relevanta för att söka eller bedöma behov av bidrag. Hur följer man upp enkäten? Det är okay att arbeta om enkäten så att den är kopplad till dagens verklighet. Bör ske tillsammans med bidragsgruppen. 2. Mats Sternhag tackar för sin tid som sekreterare i Samverksamrådet LS och Handikapporganisationerna. En mycket lärorik tid med många ämnen och ny kontaktnät. Återgår till sin grundtjänst på HSF när projektet Din kompetens vår möjlighet avslutas den 31 augusti i år. Elisabeth Levander återkommer om vem som tar över sekreteraruppgiften innan höstens möte börjar. 9. Höstens möten och agendor - Samverkansrådet behöver fördjupa sig i patientsäkerhetsarbetet inom SLL - 27 augusti besöka Norrtälje och TioHundraFörvaltningen - 24 septenber. Framtidens hälso- och sjukvård o Fortsatt information om hur arbetet fortskrider med det politiska uppdraget att SLL ska bli bättre än idag på att anställa personer med funktionsnedsättning. Din kompetens vår möjlighet i reguljär verksamhet - Fritt vårdval - - Uppföljning av Mer än bara trösklar Vid pennan: Mats Sternhag

Hemsjukvård 2015 inriktning

Hemsjukvård 2015 inriktning PROMEMORIA Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL-kansliet Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2012-06-08 Hemsjukvård 2015 inriktning Presidiegruppen föreslås besluta att godkänna förslaget

Läs mer

Hemsjukvård inriktning

Hemsjukvård inriktning SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-02 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 4 2013-03-25 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Hemsjukvård inriktning

Hemsjukvård inriktning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 05 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-05 HSN 1210-1305 Handläggare: Elisabeth Höglund Hemsjukvård 2015 - inriktning Ärendebeskrivning

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 2 LS och Handikapporganisationerna

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 2 LS och Handikapporganisationerna 1 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Personalstrategiska avdelningen Mats Sternhag Minnesanteckningar 1 2012-02-27 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 2 LS och Handikapporganisationerna

Läs mer

HEM SJUKVÅRD 2015 SAMARBETE MELLAN KSL OCH SLL FÖR ATT SKAPA EN GOD, TRYGG OCH SÄKER VÅRD MED EFFEKTIVT ANVÄNDA RESURSER

HEM SJUKVÅRD 2015 SAMARBETE MELLAN KSL OCH SLL FÖR ATT SKAPA EN GOD, TRYGG OCH SÄKER VÅRD MED EFFEKTIVT ANVÄNDA RESURSER ETT SAMARBETE MELLAN KSL OCH SLL FÖR ATT SKAPA EN GOD, TRYGG OCH SÄKER VÅRD MED EFFEKTIVT ANVÄNDA RESURSER Två aktörer Med en gemensam ambition 2013-04-25 3 Skapas en god, trygg och säker vård i hemmet

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 5 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 5 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 5 2013-05-27 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 5 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och Handikapporganisationerna

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och Handikapporganisationerna 1 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Personalstrategiska avdelningen Mats Sternhag Minnesanteckningar 1 2012-03-26 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och Handikapporganisationerna

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län PROMEMORIA 2011-10-05 Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2011-10-13 Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län Avsiktförklaring Kommunerna i Stockholms

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 8 2015-10-26 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Hemsjukvård 2015

Tjänsteskrivelse Hemsjukvård 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-10-16 DNR SN 2012.168 HELENA ÅHMAN SID 1/2 TF SOCIALCHEF 08-58785000 HELENA.AHMAN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Hemsjukvård 2015

Läs mer

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 2013-04-02 Hemsjukvård 2015 delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient Gunnel Rohlin Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 HEMSJUKVÅRD 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BESLUT OM HEMSJUKVÅRD...

Läs mer

Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget 2015.

Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget 2015. LSF 16/14 Intäkter 3 230 3 519 3 847 3 836 5 135 33,9 % 33,5 % 6 337 7 154 7 253 varav landstings-bidrag 2 499,3 2 739,9 2 910,8 2 928,6 4 135,0 41,2 % 42,1 % 5 250,6 6 166,8 6 389,9 Kostnader -3 207-3

Läs mer

Anmälan av lokala nämnders och styrelsers lokala budgetar år 2013

Anmälan av lokala nämnders och styrelsers lokala budgetar år 2013 ANMÄLAN 2012-12-04 Anmälan av lokala nämnders och styrelsers lokala budgetar år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar år. Förslag till beslut

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och Handikapporganisationerna

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och Handikapporganisationerna 1 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Personalstrategiska avdelningen Mats Sternhag Minnesanteckningar 1 2012-04-23 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och Handikapporganisationerna

Läs mer

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012 ANMÄLAN 2011-12-06 LS 1105-0780 Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2014 för Stockholms

Anmälan av slutlig budget 2014 för Stockholms ANMÄLAN 2013-12-03 LS 1305-0679 Anmälan av slutlig budget för Stockholms läns landsting Ärendet Landstingsfullmäktige beslutade den 11-12 juni 2013 om Mål och budget samt planår 2015-2016. Alla nämnder

Läs mer

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning TJÄNSTESKRIVELSE 2012-10-29 Socialnämnden Dnr Son 2012/404 Svar på remiss - Hemsjukvård 2015 - inriktning Förslag till beslut Socialnämnden godkänner skrivelsen och överlämnar den till kommunstyrelsen,

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 3 2016-03-21 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Anmälan av budget år 2005

Anmälan av budget år 2005 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Landstingsstyrelsen Anmälan av budget år Ärendet Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Rekommendation om övertagande av utförandet av hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Rekommendation om övertagande av utförandet av hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet 2014-10-06 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2014/450-739 Social och äldrenämnden Rekommendation om övertagande av utförandet av hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Förslag

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

landstinget och länets kommuner, inte minst mot bakgrund av att säkerställa vården och omsorgen av de mest sjuka äldre.

landstinget och länets kommuner, inte minst mot bakgrund av att säkerställa vården och omsorgen av de mest sjuka äldre. beskriver, men påpekar samtidigt behovet av ett Hargörande av de frågor som socialförvaltningens rapport väcker. Ärendet i korthet Kommunfürbundet Stockholms län (KSL) har inkommit med en remiss gällande

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Landstingets finanser

Landstingets finanser 5 Landstingets finanser Landstingets finanser Avsnittet behandlar lanstingets ekonomi. I tabellerna har i vissa fall en uppdelning skett mellan landstinget och hela landstingskoncernen där samtliga landstingsägda

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE LS 1111-1512 2011-12-07 9 Landstingsstyrelsen [ LANDSTINGSSTYRELSEN i! 1 H2-2Q * 007 U, _ Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns

Läs mer

Mötesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Mötesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Mötesanteckningar 8 2017-10-30 Mötesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet 2014-10-27 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen 14VOS/0055 Vård- och omsorgsstyrelsen Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Förslag till beslut

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-10-23 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Läs mer

HSL 18 och 18 a sjukvårdsansvar och ansvar för habilitering, rehabilitering och hjälpmedel

HSL 18 och 18 a sjukvårdsansvar och ansvar för habilitering, rehabilitering och hjälpmedel 2010-11-02 Remissförslag Hälso- och sjukvård och medicinskt ansvarig sjuksköterskas ansvar i bostad med särskild service och daglig verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting Resultat Resultatet per november uppgår till 1 005 mkr vilket är 1 539 mkr lägre

Läs mer

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 2017 Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee Månadsrapport Mars Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 Stockholms läns landsting Månadsrapport per mars 2017 2 (9) Perioden januari-mars i korthet

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2) Fortsatt arbete med kommunalisering av hemsjukvården. Landstingsstyrelsen. Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink

Stockholms läns landsting 1 (2) Fortsatt arbete med kommunalisering av hemsjukvården. Landstingsstyrelsen. Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1244 Landstingsstyrelsen Fortsatt arbete med kommunalisering av hemsjukvården Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2016-02-01 LS 2015-0168 LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den i februari

Läs mer

Läkarinsatser för personer boende i bostad med särskild service och för personer i daglig verksamhet

Läkarinsatser för personer boende i bostad med särskild service och för personer i daglig verksamhet 1 (5) Närsjukvård Enheten för allmänmedicin och geriatrik Handläggare Elisabeth Höglund Telefon 08-123 134 18 E-post elisabeth.hoglund@sll.se Läkarinsatser för personer boende i bostad med särskild service

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS)

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Gunilla Hjelm-Wahlberg Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Kortfattade anteckningar från dialogkonferens 2015-06-02 LÄGESRAPPORT (Elisabeth Höglund) Hälso- och

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

Månadsrapport SEPTEMBER

Månadsrapport SEPTEMBER Månadsrapport SEPTEMBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Samverkan med handikapporganisationer

Samverkan med handikapporganisationer 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Kansliavdelningen Samverkan med handikapporganisationer Datum Fredagen den 13 november 2009, kl 14.00-16.00 Plats Närvarande Ej närvarande Landstingshuset,

Läs mer

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Februari. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Februari. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee Månadsrapport Februari Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj LS -0117 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2 (10) LS -0117 Perioden januari-februari

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

FÖRSLAG 2016:104 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Fortsatt arbete med kommunalisering av hemsjukvården

FÖRSLAG 2016:104 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Fortsatt arbete med kommunalisering av hemsjukvården FÖRSLAG 2016:104 LS 2016-1244 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fortsatt arbete med kommunalisering av hemsjukvården Stockholms läns landsting 27 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den

Läs mer

Desirée Sjölin Lundberg desiree.sjolin-lundberg@ksl.se

Desirée Sjölin Lundberg desiree.sjolin-lundberg@ksl.se Hälso- och sjukvårdsinsatser i bostad med särskild service och i daglig verksamhet enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Desirée Sjölin Lundberg desiree.sjolin-lundberg@ksl.se

Läs mer

Mötesanteckningar Samverkansråd LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Mötesanteckningar Samverkansråd LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Mötesanteckningar 2018-03-26 Mötesanteckningar Samverkansråd LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen.

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen. Stockholms läns landsting Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE 2018-05-30 LISAB 2018-0009 Styrelsen Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Tertialrapport

Läs mer

Samråd med länets handikappsorganisationer

Samråd med länets handikappsorganisationer Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 1 (6) Samråd med länets handikappsorganisationer Datum Tid 13.00-14.30 Plats Närvarande Mälarsalen, Landstingshuset Toivo Heinsoo Ann Eberhardsson

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Februari 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2016 2 (9) Perioden

Läs mer

Remiss av Betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård (SOU 2011:55)

Remiss av Betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård (SOU 2011:55) SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2011-09-21 Handläggare: Krister Eriksson Telefon: 08-50825567 Till Socialnämnden Remiss av Betänkandet

Läs mer

A Stockholms läns landsting 1 (5)

A Stockholms läns landsting 1 (5) A Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling { H O o LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 5 februari 2018 Tid 14.00-16.00

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 16 januari 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 4 2016-04-25 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Lägesredovisning- Kommunaliserad hemsjukvård 2020

Lägesredovisning- Kommunaliserad hemsjukvård 2020 Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS Annicka.Pantzar@ekero.se Socialnämnden Lägesredovisning- Kommunaliserad hemsjukvård 2020 Dnr SN17/69 Förslag till beslut 1. Socialnämnden noterar informationen.

Läs mer

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län 2017-09-18 Närsjukvård Former för samverkan kring äldre i Stockholms län Primärvårdskonferens 2017 Gunilla Benner-Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen /SLL 2017-09-18 Närsjukvård Innehåll i dagens

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Mars 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-06-02 2 (8) Perioden januari mars i korthet Resultatet för perioden uppgår till

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet PM Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL-kansliet Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Presidiegruppen, som består av Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per juli 2016 2 (10) Perioden januari juli i korthet

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Ej närvarande Ersättare Harry Bouveng (M) Tjänstemän Maria Englund Lena Halvardsson Rensfelt Agneta Marmestrand

Ej närvarande Ersättare Harry Bouveng (M) Tjänstemän Maria Englund Lena Halvardsson Rensfelt Agneta Marmestrand Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration LSF Kansli Sammanträde med landstingsstyrelsens produktionsutskott Datum 2012-10-02 Tid Plats 9.15-11.00 Mälarsalen Närvarande

Läs mer

Månadsrapport per september 2017

Månadsrapport per september 2017 LS -0123 Stockholms läns landsting Månadsrapport per september 2 (11) LS -0123 Perioden januari-september i korthet Periodens resultat före omställningskostnader 1 uppgår till 3 539 miljoner kronor. Prognostiserat

Läs mer

Mötesanteckningar Samverkansråd LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Mötesanteckningar Samverkansråd LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Mötesanteckningar 2018-09-24 Mötesanteckningar Samverkansråd LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Förenklad månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning maj 2014

Förenklad månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning maj 2014 Stockholms läns landsting i (i) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och Finans 2014-06-24 LS 1406-0745 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-08-15

Läs mer

Övertagandet av HSL i LSS-verksamheter

Övertagandet av HSL i LSS-verksamheter Övertagandet av HSL i LSS-verksamheter Från 1:a oktober 2015 Villa verksamheter gäller det? Från den 1 oktober 2015 övertar kommunerna i Stockholms län hälso- och sjukvårdsansvaret (sjukvårdsinsatser i

Läs mer

Fakta Stockholms läns landsting

Fakta Stockholms läns landsting 1 Fakta 2 Ansvar, mål och omfattning 3 ansvarar för länets: hälso- och sjukvård inklusive tandvård samt kollektivtrafik och regionplanering landstinget bidrar även till kulturen i länet. 4 Långsiktiga

Läs mer

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli 2016-09-12 Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 12 september 1(5) LS 2016-0008

Läs mer

Tjänsteskrivelse Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS).

Tjänsteskrivelse Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS). VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-10-22 DNR SN 2014.134 MARIE BLAD SID 1/2 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

LS Tf landstingsdirektören har inkommit med kvartalsrapport per mars 2011 för koncernfinansiering.

LS Tf landstingsdirektören har inkommit med kvartalsrapport per mars 2011 för koncernfinansiering. Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) -5-18 LS 114-567 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: -5-1 8 Landstingsstyrelsen i i ^OSTfNGSSTVRELSFM 1*5-2 4 * 1 7 Kvartalsrapport per

Läs mer

Rekommendation från KSL att kommunerna tar vissa beslut gällande Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet remissvar

Rekommendation från KSL att kommunerna tar vissa beslut gällande Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 november 2014 SN-2014/2857.109 1 (4) HANDLÄGGARE Ingrid Alm Persson 08-535 ingrid.almpersson@huddinge.se Socialnämnden Rekommendation

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2017

Månadsrapport per oktober 2017 - Stockholms läns landsting Månadsrapport per oktober - 2 (11) Perioden januari-oktober i korthet Per sista oktober uppgår resultatet före omställningskostnader 1 till 3 573 miljoner kronor. Vid slutet

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Stockholms läns landsting. Månadsrapport juli 2017, Landstingshusct i Stockholm AB. Styrelsen. Ärendebesla*iviiiiig

Stockholms läns landsting. Månadsrapport juli 2017, Landstingshusct i Stockholm AB. Styrelsen. Ärendebesla*iviiiiig Stockholms läns landsting Landstingshusct i Stocldiolm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE 2017-08-24 LISAB 2017-0006 Styrelsen Månadsrapport juli 2017, Landstingshusct i Stockholm AB Ärendebesla*iviiiiig

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Maj 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-09-01 Stockholms läns landsting Månadsrapport per maj 2015 Dokumenttyp

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården

Kommunalisering av hemsjukvården Kommunfullmäktige 2012-06-18 124 281 Kommunstyrelsen 2012-06-18 152 376 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 126 262 Dnr 12.142-73 junikf11 Kommunalisering av hemsjukvården Bilagor: Hemsjukvården,

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet - rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet - rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 15 december 2014 17 Paragraf Diarienummer KS-2014/891.109 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet - rekommendation

Läs mer

Perioden januari november i korthet

Perioden januari november i korthet Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets uppgift att se till

Läs mer

Ersättare: Jan Wattsgård (V) Anita Jonsson (PRO) Owe Landgren (SPRF) Bruno Landstedt (PRO) Ritva Elg (SPF Seniorerna) Birgitta Borg (SPF Seniorerna)

Ersättare: Jan Wattsgård (V) Anita Jonsson (PRO) Owe Landgren (SPRF) Bruno Landstedt (PRO) Ritva Elg (SPF Seniorerna) Birgitta Borg (SPF Seniorerna) Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2016-10-24 LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 24 oktober Tid 14.00-16.15 Plats

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport November 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2016-01-12 Stockholms läns landsting Månadsrapport per november 2015

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 2016-1788 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-06 Allmänmedicin och geriatrik Elisabeth Höglund

Läs mer

Månadsrapport per november 2017

Månadsrapport per november 2017 - LS -0125 Stockholms läns landsting Månadsrapport per november - 2 (11) LS -0125 Perioden januari november i korthet Per sista november uppgår resultatet före omställningskostnader 1 till 3 280 miljoner

Läs mer

Stockholms läns landsting. Månadsrapport per februari 2016, Landstingshuset i Stockholm AB. Styrelsen. Ärendebeskrivning

Stockholms läns landsting. Månadsrapport per februari 2016, Landstingshuset i Stockholm AB. Styrelsen. Ärendebeskrivning Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 55Ö477-9378 i (i) SKRIVELSE 2016-04-25 LIS AB 2016-0015 Styrelsen Månadsrapport per februari 2016, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Månadsrapport per

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2 (11) Perioden januari februari i korthet Resultatet per sista februari uppgår till 791 miljoner kronor före omställningskostnader, vilket är 972 miljoner

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, LSS

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, LSS Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-10-08 Österå 11. AU 8:19 Dnr. KS 2014/0201 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, LSS Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Oktober 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2016-01-26 Stockholms läns landsting Månadsrapport per oktober 2015

Läs mer