ANVISNING FÖR DELTAGARE I STOCKHOLM STADS KVALITETSUTMÄRKELSE 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNING FÖR DELTAGARE I STOCKHOLM STADS KVALITETSUTMÄRKELSE 2009"

Transkript

1 STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) info ANVISNING FÖR DELTAGARE I STOCKHOLM STADS KVALITETSUTMÄRKELSE 2009 Att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelse innebär för de flesta verksamheter ett stort steg framåt i arbetet med att utveckla verksamheten, oavsett på vilken nivå verksamheten befinner sig. Alla kommunalt drivna verksamheter och enskilt drivna verksamheter som finansieras av staden är välkomna att delta i Kvalitetsutmärkelsen. De verksamheter som vill delta ska göra en beskrivning utifrån dessa anvisningar. Med beskrivningen som grund genomförs utvärderingen. Anvisningarna har sin utgångspunkt i stadens styrsystem och strategi för kvalitetsutveckling. Syftet med Stockholms stads kvalitetsstrategi, som antogs av Kommunfullmäktige 1999, är att få till stånd en ständig utveckling och förbättring av verksamheter som staden finansierar. Genom ett systematiskt kvalitetsarbete ska med givna resurser största möjliga nytta åstadkommas både för enskilda medborgare och för staden. Kvalitetsutmärkelsen ska vara en stimulans och uppmuntran för de verksamheter som arbetar med kvalitetsutveckling. Utmärkelsen ger samtidigt staden möjlighet att lyfta fram goda förebilder. Informationsmöten Utöver denna information anordnas informationsmöten där alla intresserade får veta hur det går till att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelse Välkommen till informationsmötena på Hantverkargatan 3 D. Lokalen heter Glasbruket och mötena äger rum: Tisdagen 17/ Torsdagen 19/ Onsdagen 25/ Onsdagen 4/ Ingen förhandsanmälan behövs.

2 SID 2(6) Ansökningsdag Deltagande verksamheters bidrag ska vara godkända/nominerade av respektive nämnd eller styrelse. De godkända/nominerade bidragen skickas senast den 14 maj 2009 till Frågor angående dessa anvisningar kan ställas till: Tävlingsklasser De verksamheter som deltar i Kvalitetsutmärkelsen bedöms i olika klasser enligt följande: Förskola Skola Äldreomsorg Annan vård och omsorg Övriga verksamheter (administrativa verksamheter, beställare, stadens bolag, tekniska verksamheter m.m.) Prisutdelningsceremoni En högtidlig prisutdelningsceremoni kommer att hållas i Stadshuset under eftermiddagen den 17 november I samband med prisutdelningen kommer ett öppet hus i Stadshuset anordnas för stadens medarbetare med föredrag, seminarier och utställningar av de verksamheter som medverkar i utmärkelsen Deltagande verksamheter medverkar i öppet hus genom att visa upp sin verksamhet. Mer information om ceremonin meddelas senare. Vinnarna av Kvalitetsutmärkelsen får, förutom ära och uppmärksamhet, ett särskilt framtaget diplom och en prischeck som kan användas till att utveckla verksamheten. Hedersomnämnande kan komma att delas ut. Nytt för i år är att samtliga nominerade verksamheter får ett diplom som bevis på sitt deltagande i kvalitetsutmärkelsen och att de arbetar aktivt med kvalitetsutveckling av sin verksamhet.

3 SID 3(6) Frågor till deltagare i Kvalitetsutmärkelsen 2009 Totalt bör bidraget bestå av max 25 sidor. Administrativa uppgifter Verksamhetens namn Verksamhetens chefs namn Direkttelefonnummer till verksamheten och chefen E-postadress till verksamheten och till chefen Postadress och besöksadress Antal anställda den 14 maj 2009 Inledning Inledningen ska ge en bild av verksamheten. Grundläggande förutsättningar och begrepp ska beskrivas. Inledningen bidrar till att ge en helhetsbild av verksamheten och öka examinatorns förståelse för verksamhetens syfte. Denna del bör vara kortfattad och innehålla följande punkter. Beskriv er vision och/eller värdegrund och/eller verksamhetsidé Beskriv ert uppdrag och de tjänster ni utför. Ange lagar, förordningar och styrdokument av speciell betydelse för er verksamhet Beskriv den brukar-/kundgrupp ni arbetar för Ange ungefärligt antal brukare/kunder Beskriv er organisations- och ledningsstruktur Beskriv verksamhetens medarbetare (kategorier, utbildning) Chef- ledarskapet 1. Beskriv din ledarskapsidé. 2. Beskriv hur du som chef/ledare kommunicerar, det vill säga försäkrar dig om att medarbetarna är införstådda med verksamhetens mål och åtaganden. 3. Beskriv hur du som chef/ledare skapar möjligheter för lärande i organisationen och kompetensutveckling av medarbetarna. 4. Beskriv hur du som chef/ledare arbetar för att uppnå resultat i verksamheten.

4 SID 4(6) 5. Beskriv hur du som chef/ledare skapar förutsättningar för utveckling av verksamheten. Verksamhetens åtaganden/mål för verksamhetsåret Tänk på att delar som beskrivs i kvalitetsarbetet ska kopplas till varandra. Varje åtagande/mål för verksamhetsåret ska kopplas till arbetssätt och resursutnyttjande. Varje åtagande/mål och arbetssätt för verksamhetsåret ska kunna följas upp. Uppföljningar, mätningar och analyser ska knytas till åtaganden/mål och arbetssätt för verksamhetsåret. En beskrivning ska göras av hur verksamheten och nästa års åtaganden/mål ska utvecklas utifrån genomförda mätningar och brukarundersökningar. Bilaga 2 är en checklista som kan hjälpa verksamheten att klargöra sambanden mellan verksamhetens alla delar i kvalitetssystemet. Bilagan ska inte bifogas tävlingsbidraget. 6. Ange verksamhetens åtaganden/mål för verksamhetsåret. 7. Beskriv hur verksamheten kommit fram till vilka åtaganden/mål för verksamhetsåret som ska gälla för året (det vill säga hur processen gick till när ni tog fram era åtaganden samt varför ni valde just dessa åtaganden/mål) 8. Beskriv vilka förväntade resultat som ska nås för varje åtagande/mål för verksamhetsåret, det vill säga vad vill verksamheten uppnå (målbild/målvärde) med respektive åtagande? (Ge gärna exempel.) Arbetssätt 9. Beskriv kortfattat de arbetssätt som säkerställer att era åtaganden/mål för verksamhetsåret uppfylls och att resultat nås. Resursanvändning 10. Beskriv hur ni utnyttjar verksamhetens resurser så effektivt som möjligt. Resursanvändningen ska vara kopplad till verksamhetens åtaganden/mål för verksamhetsåret. Med resurser avses, förutom tilldelad budget, t.ex. lokaler, medarbetarna och deras kompetens, samverkan, material, energiförbrukning, IT-stöd och fordon.

5 SID 5(6) Uppföljning 11. Beskriv de uppföljningsmetoder ni använder för att följa upp respektive åtaganden/mål och arbetssätt för verksamhetsåret. Resultat 12. Redovisa de verksamhetsspecifika resultat som uppföljningsmetoderna påvisar, kommentera resultaten och trenderna kopplat till åtaganden/mål för verksamhetsåret. 13. Redovisa om verksamheten har en ökad/minskad tillströmning av brukare/kunder. Kommentera resultatet i förhållande till verksamhetens ambitioner, syfte och verksamhetens utveckling. 14. Redovisa resultaten från brukar-/kunddialogen, kommentera resultaten och eventuella trender. 15. Redovisa resultaten från de senaste medarbetarundersökningarna, kommentera resultaten och eventuella trender. 16. Redovisa ert prognostiserade ekonomiska resultat i förhållande till budget för innevarande år samt de tre senaste årens resultat, kommentera resultaten och eventuella trender. 17. Redovisa er personalomsättning de senaste tre åren, kommentera resultaten och eventuella trender. 18. Redovisa er sjukfrånvaro, uppdelat på korttidsfrånvaro (upp till 14 dagar) och långtidsfrånvaro (mer än 14 dagar) de senaste tre åren. Kommentera resultaten och eventuella trender. Utveckling 19. Beskriv hur ni ser till (säkerställer) att ni utvecklar rätt delar av verksamheten det vill säga utifrån verksamhetens åtaganden/mål, kunders/brukares behov och utifrån era uppföljningar och resultat. 20. Hur säkerställer ni att ni kompetensutvecklar medarbetarna utifrån verksamhetens behov? 21. Beskriv verksamhetens tre främsta styrkor och svagheter samt era tre största möjligheter och hot.

6 SID 6(6) Platsbesök Platsbesök är en del i utvärderingen och syftar till att fördjupa och nyansera bilden av verksamhetens kvalitetsarbete. Vid platsbesöket får examinatorerna tillfälle att ställa fördjupande och klargörande frågor till verksamhetens chef och medarbetare. Dokument som ska finnas tillgängliga för examinatorerna vid platsbesöket Verksamhetsplan eller motsvarande 2009 Årsredovisning/verksamhetsberättelse eller motsvarande 2008 Verksamhetens eventuella kvalitetsgaranti System för klagomålshantering 2009 Dokumentation av brukardialog Dokumentation av medarbetarenkät Eventuellt kan även annan dokumentation efterfrågas Bilagor: Bilaga 1 Ordlista Bilaga 2 Checklista för kvalitetsarbete

7 Bilaga 1 Ordlista De begrepp som används i frågeställningarna nedan baseras på Stockholms stads strategi för kvalitetsutveckling. Åtagande Åtaganden är vad verksamheten åtar sig gentemot brukarna. Åtaganden ska beakta brukarens behov och önskemål och ha en koppling till nämndens mål för verksamhetsområdet. De ska vara tydliga, fånga syftet med verksamheten, fokusera väsentliga kvalitetsaspekter och rymmas inom verksamhetens ekonomiska ram. Innan de fastställs ska trovärdigheten i verksamheternas åtagande granskas av respektive nämnd. I privat drivna verksamheter kan åtagande likställas med årets verksamhetsmål. Arbetssätt Verksamheten måste ha ett tydligt arbetssätt som säkerställer ett effektivt resursutnyttjande och säkrar kvaliteten i åtagandena och verksamheten Arbetssätt är en beskrivning av hur arbetet ska bedrivas för att åtagandet/mål för verksamhetsåret ska uppnås. Arbetssätten ska vara väl dokumenterade så t.ex. nyanställda lätt kan sätta sig in i vad som ska göras och hur man gör det. Resursanvändning Användningen av resurser ska vara effektiv för att nå åtagandena/målen. Genom att utveckla arbetssätten och uppföljning av resultat används resurser såsom budget, lokaler, IT-stöd, materialåtgång, medarbetarnas kompetens, energiförbrukning på bästa sätt. Det ska gå att mäta hur resurser används. Uppföljning Verksamheterna ska ha metoder för att löpande och vid fasta tidpunkter följa upp sitt arbete. Uppföljningarna ska ge underlag för beslut om åtgärder när verksamheten ser ut att inte nå sina åtaganden/mål för verksamhetsåret. Uppföljningen är ett verktyg att säkerställa att åtagande/mål för verksamhetsåret uppnås, att brukaren därmed får en god service samt att erfarenheter tas tillvara för lärande och utveckling. Verksamheterna ska följa upp hur väl de lever upp till mål för verksamhetsområdet, åtaganden, arbetssätt, resursanvändning, ekonomiskt utfall med mera.

8 Bilaga 1 Resultat och analys Uppföljningen och olika utvärderingar visar på resultat som ska analyseras i relation till verksamhetens åtaganden/mål för verksamhetsåret. När resultat från dessa uppföljningar och utvärderingar konsolideras och analyseras kan även trender redovisas. Även gjorda slutsatser från brukardialog ska redovisas och relevanta nyckeltal ska beaktas. Redovisningen av de faktiska arbetssätten och resursanvändningen synliggör vad som fungerar bra och mindre bra på verksamheten. Detta är ett väsentligt underlag för kommande planering samt för lärande och verksamhetsutveckling. Synpunkter och klagomål Synpunkter och klagomål fyller en viktig funktion för lärande och utveckling. Nämnder och bolagsstyrelser ska sammanställa och analysera inkomna synpunkter och klagomål inom sina ansvarsområden. Verksamheterna ska ha tydliga rutiner för att ta emot brukarnas reaktioner. Grundregel är att fel ska åtgärdas skyndsamt.

9 Bilaga 2 Checklista för kvalitetsarbete Denna checklista är avsedd att vara ett stöd för de tävlande verksamheterna. Ni kan använda den som en hjälp i ert arbete med att säkerställa att det för varje åtagande/mål finns beskrivet ett arbetssätt en uppföljningsmetod m.m. Självklart kan ibland t.ex. en uppföljningsmetod gälla för fler åtaganden/mål. Denna checklista ska ni inte skicka in med tävlingsbidraget. ÅTAGANDE/ MÅL FÖR VERKSAMHETS ÅRET Vad gör ni? Vilka åtaganden/ mål har ni för verksamhetsåret? FÖRVÄNTAT RESULTAT Beskriv det resultat ni förväntar er. Vad har ni för målvärde/målbild, vilket tillstånd ska uppnås? När ni bestämde era åtaganden/mål för året vad såg ni då framför er för resultat. Vad ville ni uppnå? ARBETSSÄTT Hur gör ni? Beskriv hur ni gör, vilka arbetssätt ni använder, för att se till/ säkerställa att verksamhetens åtaganden/mål för verksamhetsåret ska uppfyllas. RESURS- ANVÄNDNING På vilket sätt används resurserna effektivt? Här handlar det alltså inte bara om en uppräkning av resurser utan hur ni använder dem så effektivt som möjligt UPPFÖLJNING Beskriv hur ni följer upp varje åtaganden/mål och arbetssätt. Beskriv planeringen för er uppföljning och vilka metoder ni använder och hur ni dokumenterar er uppföljning. Ledord kan vara: bredd(målgrupper) djup (urval, antal) frekvens (hur ofta) FAKTISKT RESULTAT 2008 Presentera resultaten, koppla dem till åtaganden/mål och arbetssätt för verksamhetsåret. Analysera resultaten. UTVECKLING Beskriv hur ni arbetar med att utveckla verksamheten utifrån de åtagande/mål ni hade samt utifrån era uppföljningar och resultat och verksamhetens framtida behov.

Anvisningar för deltagande i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2019

Anvisningar för deltagande i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2019 Stadsledningskontoret Avdelningen för kvalitet och stadsutveckling Sida 1 (11) 2019-02-12 Anvisningar för deltagande i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2019 Kvalitetsutmärkelsen är en stimulans och

Läs mer

Anvisning för deltagare i Stockholms stads Kvalitetsutmärkelse 2017

Anvisning för deltagare i Stockholms stads Kvalitetsutmärkelse 2017 Sida 1 (10) 2017-01-25 Kvalitetsutmärkelsen är en stimulans och uppmuntran i arbetet med kvalitetsutveckling. Den ger samtidigt staden möjlighet att lyfta fram förebilder och goda exempel. Frågorna i Kvalitetsutmärkelsen

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1 Kvalitetsutmärkelsen 2019 Sid 1 En individ lär så länge hon lever En organisation lever så länge den lär (Per Albinsson, fil. dr.) Sid 2 Stadens program för kvalitetsutveckling Stadens program för kvalitetsutveckling

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1 Kvalitetsutmärkelsen 2015 Sid 1 En individ lär så länge hon lever En organisation lever så länge den lär (Per Albinsson, fil. dr.) Sid 2 Stadens program för kvalitetsutveckling Syftet är att åstadkomma

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1 Kvalitetsutmärkelsen 2016 Sid 1 En individ lär så länge hon lever En organisation lever så länge den lär (Per Albinsson, fil. dr.) Sid 2 Stadens program för kvalitetsutveckling Syftet är att åstadkomma

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1 Kvalitetsutmärkelsen 2017 Sid 1 En individ lär så länge hon lever En organisation lever så länge den lär (Per Albinsson, fil. dr.) Sid 2 Stadens program för kvalitetsutveckling Stadens program för kvalitetsutveckling

Läs mer

PROGRAM FÖR KVALITETSUTVECKLING

PROGRAM FÖR KVALITETSUTVECKLING PROGRAM FÖR KVALITETSUTVECKLING Beslut i kommunfullmäktige den 2012-03-12 Inledning Genom Vision 2030 har Stockholms stad visat långsiktiga ambitioner och strävanden att nå målet; Stockholm en stad i världsklass.

Läs mer

Program för kvalitetsutveckling

Program för kvalitetsutveckling STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 2 SID 1 (8) 2011-06-14 Stockholms stad har genom Vision 2030 tydliggjort långsiktiga ambitioner och strävanden, Stockholm - en stad i världsklass. Hela stadens organisation

Läs mer

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Program för kvalitetsutveckling

Program för kvalitetsutveckling Stadsledningskontoret Bilaga 1 Välfärdsutvecklingsavdelningen Dnr 174-742/2016 Sida 1 (12) 2016-04-28 Stadens vision 2040 är ett Stockholm för alla, ett Stockholm som håller samman. Den offentliga välfärden

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Kvalitetsstrategi. för Umeå Kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003-03-31 1(10) ver.1.2 2003-11-03

Kvalitetsstrategi. för Umeå Kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003-03-31 1(10) ver.1.2 2003-11-03 Kvalitetsstrategi för Umeå Kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2003-03-31 1(10) 1. UMEÅ KOMMUNS UTVECKLING OCH INRIKTNING PÅ KVALITETSARBETET... 3 2. VERKSAMHETSANPASSAT KVALITETSARBETE... 4 3. VILKA

Läs mer

Årsrapport för avtalsåret

Årsrapport för avtalsåret 1 Till samtliga anordnare av kommunal vuxenutbildning inom Vux8 och Vux10 Årsrapport för avtalsåret 2013-2014 Nu kommer anvisningar till det underlag som ska belysa det systematiska kvalitetsarbetet och

Läs mer

God kvalitet genom nyfikenhet och lärande

God kvalitet genom nyfikenhet och lärande Ett Stockholm för alla STOCKHOLMS STADS VISION 2040 FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS FOTO: JOHAN PONTÉN God kvalitet genom nyfikenhet och lärande Kvaliteten i våra verksamheter spelar roll för stockholmarnas

Läs mer

Enkät & Analysmetoden

Enkät & Analysmetoden 3a Verktyg för verksamhetsutveckling Modellen är en sak - Arbetssätten många. Följande tre underlag används i Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 för organisationer med färre än 200 medarbetare och i Kvalitetsutmärkelsen

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Regler & Anvisningar Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2017

Regler & Anvisningar Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2017 Regler & Anvisningar Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2017 Institutet för Kvalitetsutveckling GÖTEBORG: Drakegatan 6, S - 412 50 Göteborg STOCKHOLM: Kungsgatan 26, S - 111 35 Stockholm Phone + 46 (0)31 723

Läs mer

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Innehållsförteckning 1 Frågor... 5 1.1 KUNDEN I FOKUS... 5 1.1.1 Hur tar ni reda på kundernas

Läs mer

Institutet för Kvalitetsutveckling GÖTEBORG: Drakegatan 6, S Göteborg STOCKHOLM: Kungsgatan 26, S Stockholm

Institutet för Kvalitetsutveckling GÖTEBORG: Drakegatan 6, S Göteborg STOCKHOLM: Kungsgatan 26, S Stockholm Regler & Anvisningar - Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2017 Institutet för Kvalitetsutveckling GÖTEBORG: Drakegatan 6, S - 412 50 Göteborg STOCKHOLM: Kungsgatan 26, S - 111 35 Stockholm Phone + 46 (0)31

Läs mer

KVALITETSPOLICY för Uppsala kommun

KVALITETSPOLICY för Uppsala kommun Dnr KS-2001-0153 KF: 2001-03-26 64 Bilaga 1 KVALITETSPOLICY för Uppsala kommun Visionen för Uppsala kommuns kvalitetsarbete är att Uppsalaborna har förtroende för sin kommun och är nöjda med de tjänster

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Skola 2003

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Skola 2003 2003 Kvalitetsutmärkelsen Svensk Skola 2003 2 En möjlighet för kvalificerade skolor som kan visa trender och resultat i sin verksamhet att få en examination med styrkor och förbättringsområden. En chans

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Regler & Anvisningar Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2019

Regler & Anvisningar Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2019 Regler & Anvisningar Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2019 Institutet för Kvalitetsutveckling GÖTEBORG: Drakegatan 6, S - 412 50 Göteborg STOCKHOLM: Kungsgatan 26, S - 111 35 Stockholm Phone + 46 (0)31

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019

Deltagande i kvalitetsutmärkelsen 2019 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2019-02-05 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 0850822310 Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Deltagande

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts Vårt ledningssystem Så styr, driver och utvecklar vi verksamheten i Motala kommun för att skapa största möjliga nytta för medborgare och kunder. Där människor och möjligheter möts Introduktion I din hand

Läs mer

Riktlinjer. Kvalitetsarbete

Riktlinjer. Kvalitetsarbete Riktlinjer Kvalitetsarbete Riktlinjer för kvalitetsarbete inom Luleå kommun 1. Inledning Riktlinjer för kvalitetsarbete omfattar samtliga verksamheter inom Luleå kommun och är vägledande för de majoritetsägda

Läs mer

SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING

SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING Delrapport 6 SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING Granskning avseende hantering av synpunkter och klagomål från medborgare och brukare inom idrottsnämnden INNEHÅLL 1 Inledning... 3 1.1 Uppdrag och syfte...

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Regler & Anvisningar Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2018

Regler & Anvisningar Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2018 Regler & Anvisningar Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2018 SIQ - Institutet för Kvalitetsutveckling GÖTEBORG: Drakegatan 6, S - 412 50 Göteborg STOCKHOLM: Kungsgatan 26, S - 111 35 Stockholm Phone + 46 (0)31

Läs mer

Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017

Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017 SKRIVELSE Anders Karlsson 160926 Vårt Dnr: 2015-G033 Kommunens revisorer Miljö- och byggen Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017 Bakgrund Kommunfullmäktige har 2005-11-28 antagit ett

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org. Famnas kvalitetsrapport 2013

Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org. Famnas kvalitetsrapport 2013 Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org Famnas kvalitetsrapport 2013 Famnas kvalitetsrapport 2013 Om Famna Famna startade 2004 genom att åtta idéburna organisationer tog ett gemensamt initiativ till att

Läs mer

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF:

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: Formulär för kvalitetsuppföljning av verksamheten Fyll i formuläret så korrekt och sanningsenligt som möjligt. Syftet är inte bara att kvalitetssäkra verksamheten utan

Läs mer

Utvärdering kvalitetsutmärkelsen-17 deltagare. Svarsfrekvens: 30 enheter av 36. Vi deltog i Kvalitetsutmärkelsen

Utvärdering kvalitetsutmärkelsen-17 deltagare. Svarsfrekvens: 30 enheter av 36. Vi deltog i Kvalitetsutmärkelsen Stadsledningskontoret PM / Rapport från EsMaker Avdelningen för välfärdsstyrning Sida 1 (15) [2018-01-22] Utvärdering kvalitetsutmärkelsen-17 deltagare Svarsfrekvens: 30 enheter av 36 Vi deltog i Kvalitetsutmärkelsen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2016

Systematiskt kvalitetsarbete 2016 SKRIVELSE Anders Karlsson 151102 Vårt Dnr: nummer Ert Dnr: nummer Systematiskt kvalitetsarbete 2016 Bakgrund Kommunfullmäktige har 2005-11-28 antagit ett reglemente för internkontroll syftande till att

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämnden 2019 www.karlskoga.se Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitet och styrning Redan år 2010 uttryckte Karlskoga kommunfullmäktige i sin vision för år

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Västerby förskola i Götene kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning. Verksamhetsberättelse 2013

Södermalms stadsdelsförvaltning. Verksamhetsberättelse 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetsberättelse 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (18) Dnr 395-2013-1.2.1. Verksamhetsuppföljning stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet

Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Pool hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Pool hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?... 3 Vår enhet...

Läs mer

Chefspolicy för Söderköpings kommun

Chefspolicy för Söderköpings kommun y c i l o p s Chef Chefspolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-13 43 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och verka i.

Läs mer

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5 2014-2020 1/5 för 2014-2020 ens ambition är att ge en tydlig inriktning för verksamhets utveckling på kortare och längre sikt fram till år 2020. Utmaningen handlar i grunden om hur vi ska kunna vidareutveckla

Läs mer

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 MÅNGKULTURELL HEMTJÄNST I STOCKHOLM AB 2016-01-08 verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 Mångkulturell Hemtjänst bedriver hemtjänst i Solna. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Norgegatan

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Personligt ombud Sid 1 av 11 1 Information om ledningssystemet sid 3 Omfattning, uppdrag, processer, intressenter 2 Dokumentstyrning... sid 6 Styrande dokument

Läs mer

Riktlinjer för brukarundersökningar inom Umeå kommun

Riktlinjer för brukarundersökningar inom Umeå kommun Riktlinjer för brukarundersökningar inom Umeå kommun Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentnamn Riktlinjer för brukarundersökningar inom Umeå kommun Fastställd/upprättad 2010-11-25 Dokumentägare Johan Gammelgård

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Remiss från Socialstyrelsen Remisstid 27 januari 2006

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Remiss från Socialstyrelsen Remisstid 27 januari 2006 Bilaga 3:13 till kommunstyrelsens protokoll den 8 februari 2006, 24 PM 2006 RVII (327-4518/2005) Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Remiss från Socialstyrelsen

Läs mer

Extern kvalitetsgranskning

Extern kvalitetsgranskning Extern kvalitetsgranskning 2012 Elizabeth Lindholm Hahne Ewa Ahlström - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för EXKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen... 5

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning Stöd till chefer vid implementering av lokal uppföljning inom missbruksoch beroendevården Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning av verksamheternas resultat

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2015 2019 Vår vision Köpings kommuns insatser inom Vård & Omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Alla människor har lika värde och ska känna att de har samma

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan Bildningssektorn 2016-04-15 Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan Var är vi? Hur blev det? Vart ska vi? Hur gör vi? Dokumentationen av det systematiska

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Dunkehalla hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Dunkehalla hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?...

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2010 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2010 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2010 Bemanningsenheten 1 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Omsorgsnämndens mål... 4 3 Verksamhetsinformation

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Intraprenad Huskvarna 85322801 Resultat- och kvalitetsberättelse 2016 Resultat- och kvalitetsberättelse 2016 Intraprenad Huskvarna 85322801 Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?...

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Arbetsmarknadsenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Förslag till beslut

Läs mer

Policy för verksamhetsstyrning

Policy för verksamhetsstyrning Policy för verksamhetsstyrning Antagen av 20150929, 105 Bakgrund Halmstads kommuns policy för verksamhetsstyrning är framtagen för att fastställa hur arbetet med planering, genomförande, uppföljning och

Läs mer

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 8 December 2015, kl 13.00 Plats: Kungsgatan 9, förvaltningens sammanträdesrum, plan 3 - Duvemåla Information och

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen Granskning av delårsrapport 2015-08-31 Rapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.2-205/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010

Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Huvudresultat Mars 2010 Genomförd av CMA Research AB Lidköpings kommun 2010, sid 1 Fakta om undersökningen Syfte Syftet med undersökningen är att ta reda på

Läs mer

System för internkontroll

System för internkontroll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINI STRATION STABSENHETEN BILAGA 7 SID 1 (7) 2011-09-10 System för internkontroll Inledning I kommunallagen (SFS 1991:900) 6 kapitlet 7 fördelas ansvaret

Läs mer

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter Antagna av utbildnings- och 2018-09-19, 72 Gäller från: 2018-09-19 Ansvarig: kvalitetsstrateg Revideras: vid behov Ersätter: riktlinjer antagna av utbildnings- och 2016-06-15, 43 s riktlinjer för det systematiska

Läs mer

Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1

Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1 Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1 Stödmaterial för klagomålshantering 2 Förord Det finns mycket att vinna för alla

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Riktlinje Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-09-25 177 Giltighetstid Tills vidare Första översyn december 2018 Ansvarig funktion

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 2017-09-13 2 Innehållsförteckning 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun... 3 2 Chefens ansvarsområde... 4 3 Ledningsstruktur

Läs mer

Vision. Övergripande mål. Kund / medborgare

Vision. Övergripande mål. Kund / medborgare Vision Övergripande mål Kund / medborgare Ekonomi Medarbetare Verksamhet Miljö Omsorgsnämndens vision Omsorgsförvaltningen ska ge det bästa individuella stödet för att skapa den största tryggheten för

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-11-10 203 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning...4 1 Inledning...4 1.1 Definition...4

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av hemtjänstinsatser

Kvalitetsuppföljning av hemtjänstinsatser Styrdokument, rutiner Social- och äldreförvaltningen 2007-08-14/rev. 070821 Elisa-Beth Widman 08-590 971 50 Dnr Fax 08-590 733 41 SOU/2006:373 Elisa-Beth.Widman@upplandsvasby.se Kvalitetsuppföljning av

Läs mer