Yttrande över Finansdepartementets promemoria, Förslag till ändring i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över Finansdepartementets promemoria, Förslag till ändring i inkomstutjämningen för kommuner och landsting"

Transkript

1 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE LS Landstingsstyrelsen! LANDSTINGSSTYRELSEN Yttrande över Finansdepartementets promemoria, Förslag till ändring i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har genom remiss från Finansdepartementet beretts tillfälle att yttra sig över promemorian - Förslag till ändring i inkomstutjämningen för kommuner och landsting. Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen besluta att avge yttrande till Finansdepartementet i enlighet med landstingsdirektörens tjänsteutlåtande. Landstingsrådsberedningens motivering Stockholm län landsting betalar i realiteten cirka sex miljarder kronor per år till utjämningssystemet. Det motsvarar runt 1,25 kronor i högre landstingsskatt i Stockholms län än i övriga Sverige. Ska Stockholm kunna bidra som tillväxtmotor för hela landet är det angeläget att utjämningssystemets tillväxthämmande effekt tas bort. Det förslag som nu fmns från finansdepartementet är ett steg i rätt riktning, men lång ifrån vad som behöver göras. Det nu föreliggande förslaget från finansdepartementet till förändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi 2012/4726) innebär att Stockholms läns landsting drabbas mindre jämfört med utjämningskommitténs förslag. Finansdepartementets förslag innebär att den länsvisa skattesats som används vid beräkningen av avgiften sänks från 85 till 60 procent av medelskattesatsen 2003 för den delen av landstingets skattekraft som är högst 125 procent av den uppräknade medelskattesatsen.

2 Stockholms läns landsting 2(2) SKRIVELSE LS Stockholms läns landsting är det enda landstinget i utjämningskommitténs förslag (SOU 2011:39) för inkomstutjämning som ska betala till systemet. Ett sådant kraftigt missgynnande av tillväxten i Stockholm riskerar att få konsekvenser för hela Sverige. I år kommer Stockholms läns landsting att betala över 500 miljoner kronor direkt till inkomstutjämningen. Landstinget betalar numera mindre i utjämningsavgift, men får även mindre i statsbidrag jämfört med det förra systemet. Nettoeffekten är dock den samma och Stockholms läns landsting fortsätter att vara det enda landsting som bidrar till övriga landsting. Totalt betalade Stockholms läns landsting 5,5 miljarder kronor 2012, enligt beräkningar av Stockholms Handelskammare, om man tar hänsyn till att landstinget gick miste om så mycket pengar i generella statsbidrag 2012 jämfört med det system som gällde fram till år kommer landstinget att totat betala sex miljarder kronor. Det förändras inte om finansdepartementets förslag genomförs. Utjämningssystemet missgynnar Stockholm kraftigt och därmed även Sverige som helhet. Stockholmarna står för drygt 50 procent av de statliga skatteintäkterna (i form av statlig inkomstskatt på förvärvsinkomster, kapitalinkomster och statlig fastighetsskatt samt egenavgifter) trots att de utgör 22 procent av befolkningen, enligt beräkningar av Stockholms Handelskammare. Det är viktigt för landet att Stockholm får möjlighet att vara ett tillväxt- och kunskapscentra eftersom det bidrar till övriga landet, med högre tillväxt även utanför Stockholmsområdet som följd. Utjämningssystemet riskerar att hämma detta även med det förslag som finansdepartementet nu har lagt fram. Beslutsunderlag Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 8 februari 2013 Finansdepartementets promemoria Förslag till ändringar i mkqmstutjämningen för kommuner och landsting (Dnr Fi 2012/4726)

3 Stockholms läns landsting i (5) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och finans LS Landstingsstyrelsen Yttrande över Finansdepartementets promemoria, Förslag till ändring i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Ankom Stockholms läns landsting Dnr LSI2I2-W Rökt t Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har genom remiss från Finansdepartementet beretts tillfälle att yttra sig över promemorian - Förslag till ändring i inkomstutjämningen för kommuner och landsting. Beslutsunderlag Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 8 februari 2013 Finansdepartementets promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Dnr Fi 2012/4726) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta att avge yttrande till Finansdepartementet i enlighet med landstingsdirektörens tjänsteutlåtande. Förvaltningens förslag och motivering Sammanfattning Förvaltningen är positiv till att kompensationsgraden för de avgiftsskyldiga kommunerna och landstingen sänks från 85 procent av den länsvisa skattesatsen mellan procent av medelskattekraften till 60 procent. Förvaltningens bedömning är att regeringen i större utsträckning beaktat frågan om tillväxt och tillväxthämmande faktorer. Förvaltningen är positiv till förslaget om oförändrad medelskattesats samt genomsnittlig skatteväxlingsnivå i den länsvisa skattesatsen. Förvaltningen är även positiv till regeringens förslag avseende kompensation för alla bidragskommuner och bidragslandsting. Det bedöms vara en förutsättning för förslagets genomförande till följd av den effekt

4 Stockholms läns landsting 2(5) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS förändringarna av inkomstutjämningen annars medfört på regleringsposten. Förvaltningen vill fortsatt understryka vikten av att se kostnads- och inkomstutjämningen i ett sammanhang samt att en fortsatt utredning, genomförs avseende främst tillväxthämmande faktorer, effekter av en kraftig och snabb befolkningsökning samt modellens effekter och begränsningar för möjligheten att genomföra tunga investeringar för landstinget. Bakgrund En parlamentarisk kommitté, Utjämningskommittén.o8 (Dir. 2008:110) utsågs av regeringen i december 2008, med uppgift att utvärdera och utreda systemet för kommunalekonomisk utjämning samt vid behov föreslå förändringar. Den 27 april 2011 lämnades slutbetänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39). Regeringen föreslår att utjämningskommitténs förslag, som landstinget har avgett yttrande över (landstingsstyrelsen den 20 september 2011, 221, LS ) i huvudsak genomförs från 1 januari Med anledning av detta kommer landstinget i detta yttrande enbart att kommentera de av regeringen föreslagna förändringar och i övrigt hänvisas till yttrande LS Regeringens förslag innehåller följande förändringar jämfört med kommitténs förslag: Sänkt kompensationsgrad i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Införandet av strukturbidrag till kommuner och landsting med skattekraft under 115 procent av rikets skattekraft Ändring av kostnadsutjämningens delmodell för Barn och ungdom med utländsk bakgrund Sänkt avgift i inkomstutjämningen De kommuner och landsting vars skatteutjämningsunderlag 1 är högre än det uppräknade skatteunderlaget har rätt till ett inkomstutjämningsbidrag. 1 Skatteutjämningsunderlaget räknas fram genom att man tar summan av det uppräknade skatteunderlaget för hela landet, dividerar med antalet invånare i landet den i november året före utjämningsåret, och multiplicerar med detta belopp med antalet folkbokförda invånare i kommunen respektive landstinget den i november året före utjämningsåret uppräknat med 115 procent för varje kommun och landsting.

5 Stockholms läns landsting 3(5) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS De kommuner och landsting vars skatteutjämningsunderlag är lägre är skyldiga att betala en inkomstutjämningsavgift. Regeringen föreslår att för de avgiftsskyldiga kommunerna och landstingen sänks kompensationsgraden från 85 procent av den länsvisa skattesatsen mellan procent av medelskattekraften till 60 procent. Dock kvarstår nivån om 85 procent om skattekraften ligger över 125 procent. Regeringen menar att det genom förslaget införs mer positiva tillväxtincitament i inkomstutjämningen. Regeringen föreslår dock till skillnad från utjämningskommittén att medelskattesatsen och den genomsnittliga skatteväxlingsnivån fortsatt ska utgå från 2003 års värden. Regleringspost och strukturbidrag Då systemet för kommunalekonomisk utjämning är utformat så att minskade avgifter i inkomstutjämningssystemet medför lika stor negativ effekt på regelringsposten värjer regeringen att kompensera alla bidragskommuner och bidragslandsting med motsvarande belopp. Således kommer ingen kommun eller landsting att få ett sämre utfall av de förslagna förändringarna i inkomstutjämningen. Denna kompensation fastställs utifrån de faktiska effekterna vid ett införande dem januari Strukturbidrag infördes 2005 i syfte att kompensera kommuner och landsting för större förändringar i utjämningssystemet. Regeringen föreslår att den del av strukturbidraget som ges till följd av minskad kompensationsgrad, ska följa respektive kommuns invånarantal, samt att en översyn av hur den särskilda kompensationen i strukturbidraget har utvecklats till följd av förändringar i inkomstutjämningen ska ske efter fem år. Detta innebär att strukturbidraget kommer att vara detsamma mellan Ändring av delmodell Barn och ungdom med utländsk bakgrund Denna förändring avser kommunernas delmodell Barn och ungdom med utländsk bakgrund. Förslaget avser att delmodellens indelning ska utgå från kommuner istället för från församlingar.

6 Stockholms läns landsting 4(5) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Överväganden Sänkt avgift i inkomstutjämningen Effekten av förslaget blir att Stockholms läns landsting som avgiftsskyldig får en lägre kompensationsgrad mellan procent av skattesatsen. Över 125 procent gäller fortsättningsvis 85 procent. Landstingets skattekraft beräknas till 116 procent vilket innebär att effekten av sänkningen medför att avgiften för landstinget minskar med 153 miljoner kronor. Detta kommer dock att påverka regleringsposten negativt med 34 miljoner kronor. Nettoeffekten av förändringen blir uppskattningsvis cirka 119 miljoner kronor. Förvaltningen är positiv till regeringens förslag om sänkt kompensationsgrad, vilken medför en sänkningen av avgiften samt att landstinget får behålla en större del av skatteintäkterna när skattekraften ökar. Förvaltningen är positiv till förslaget om oförändrad medelskattesats samt genomsnittlig skatteväxlingsnivån för den länsvisa skattesatsen. En uppdatering skulle medföra högre avgifter för landstinget och eventuella skattehöjningar inom landstinget skulle medföra negativa effekter vid en sådan förändring. Regleringspost och strukturbidrag Landstinget påverkas inte av de föreslagna förändringarna av strukturbidraget. Landstinget är positiva till att regeringen väljer att kompensera alla bidragskommuner och bidragslandsting till följd av att effekten av sänkta avgifter annars inneburit en höjd regleringspost för SLL. Ändring av delmodell Barn och ungdom med utländsk bakgrund Denna förändring avser kommunernas delmodell Barn och ungdom med utländsk bakgrund. Förslaget har ingen effekt på landstinget. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Den samlade ekonomiska effekten av de föreslagna förändringarna som föreslås av utjämningskommittén, samt regeringens justeringar av utjämningskommitténs förslag, medför en ekonomisk negativ effekt utifrån nu känd information om 7 kronor per invånare eller total 15 miljoner kronor för landstinget.

7 Stockholms läns landsting 5(5) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Regeringens kompletterande förslag som detta remissvar avser innebär dock enskilt en positiv ekonomisk effekt för landstinget med cirka 120 miljoner kronor. Miljökonsekvenser av beslutet I enlighet med landstingets Miljöpolitiska program har hänsyn till miljön beaktats och slutsatsen är att det inte är relevant med en miljökonsekvensbedömning i detta ärende. Toivo Heinsoo " Landstingsdirektör

8 Finansdepartementet DnrFi2012/4726 Ankom Stockholms läns landsting Dnr Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting i

9 Innehållsförteckning 1 Förslag till lag om ändring i lagen (2004:773) om kommunalekonomisk utjämning 4 2 Bakgrund Systemet för kommunalekonomisk utj ämning Utjämningskommittén Överväganden och förslag Allmänna överväganden Förändringar i inkomstutjämningen Särskild kompensation för mtäktsminskningar till följd av ändringarna i inkomstutj ämningen 14 4 Konsekvenser av förslaget 15 5 Författnmgskommentar 16 Bilaga Preliminära utfallsberäkningar 18

10 Sammanfattning I denna promemoria lämnas förslag till ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning. Förändringarna avser i huvudsak inkomstutj ämningen. Syftet med förslagen är att minska inkomstutjämningens eventuella effekter på tillväxten genom att reducera marginaleffekterna i utjämningen för de kommuner och landsting som betalar en inkomsmtjämningsavgift. För de kommuner och landsting som betalar inkomsratjämnmgsavgift föreslås att den länsvisa skattesatsen, som används vid beräkningen av avgiften, ska fastställas utifrån 60 procent, i stället för 85 procent, av medelskattesatsen 2003 för kommunerna respektive landstingen för den delen av kommunens eller landstingets skattekraft som är högst 125 procent av den uppräknade medelskattekraften multiplicerad med antalet invånare i kommunen respektive landstinget. Ett särskilt bidrag föreslås införas inom ramen för strukturbidraget för att kompensera de kommuner och landsting som far lägre intäkter till följd av sänkningen av mkomsmtjärjmingsavgiften. I promemorian görs vidare bedömningen att kostnadsutj ämningen bör ändras i linje med vad Utjämningskommittén.08 föreslagit. Även strukturbidraget bör, med det ovan nämnda tillägget, förändras i enlighet med utredningens förslag. Avslutningsvis görs bedömningen att införanderegler bör införas i enlighet med utredningens förslag. Samtliga ändringar föreslås träda i kraft den 1 januari

11 1 Förslag till lag om ändring i lagen (2004:773) om kommunalekonomisk utjämning Härigenom föreskrivs att 7, 11 och 12 lagen (2004:773) om kommunalekonomisk utjämning ska ha följande lydelse. Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse Regeringen fastställer för varje län de skattesatser (länsvisa skattesatser) som skall tilllämpas vid beräkning av bidrag enligt 5 och avgifter enligt 6. De länsvisa skattesatserna skall för bidragsberättigade kommuner fastställas utifrån 95 procent av medelskattesatsen år 2003 och för bidragsberättigade landsting utifrån 90 procent av medelskattesatsen samma år. För avgiftsskyldiga kommuner och landsting skall de länsvisa skattesatserna i stället fastställas utifrån 85 procent av medelskattesatsen år Vid fastställandet av de länsvisa skattesatserna skall hänsyn tas till skatteväxlingar mellan kommuner och landsting i respektive län från och med år Regeringen fastställer för varje län de skattesatser (länsvisa skattesatser) som ska tilllämpas vid beräkning av bidrag enligt 5 och avgifter enligt 6. De länsvisa skattesatserna ska för bidragsberättigade kommuner fastställas utifrån 95 procent av medelskattesatsen år 2003 och för bidragsberättigade landsting utifrån 90 procent av medelskattesatsen samma år. För avgiftsskyldiga kommuner och landsting ska de länsvisa skattesatserna i stället fastställas utifrån 60 procent av medelskattesatsen år 2003 för den del av det uppräknade skatteunderlaget som är högst 125 procent av den uppräknade medelskattekraften multiplicerad med antalet folkbokförda invånare i kommunen respektive landstinget den 1 november året före utjämningsåret. För överstigande del ska den länsvisa skattesatsen fastställas utifrån 85 procent av medelskattesatsen för år Vid fastställandet av de länsvisa skattesatserna ska hänsyn tas till skatteväxlingar mellan kommuner och landsting i respektive län från och med år 1991.

12 11 En kommun har rätt till ett strukturbidrag enligt följande. En kommun som år 2004 haft en beräknad standardkostnad för näringslivs- och sysselsättningsfrämjande åtgärder eller för svagt befolkningsunderlag har rätt till bidrag med motsvarande belopp. En kommun som får en bidragsminskning som är större än 0,56 procent av det uppräknade skatteunderlaget år 2005 har rätt till ett sysselsättningsfrämjande bidrag motsvarande denna del av minskningen. En kommun som år 2004 haft en beräknad standardkostnad för svagt befolkningsunderlag har rätt till bidrag med motsvarande belopp. En kommun som år 2013 fått strukturbidrag for näringslivs- och åtgärder eller för bidragsminskning har rätt till ett bidrag motsvarande den del av dessa belopp som överstiger 0,22 procent av det uppräknade skatteunderlaget år En kommun som år 2013, vid en tillämpning av bestämmelsen om länsvisa skattesatser i 7 tredje stycket, skulle ha fått en sammanlagd intäktsminskning har rätt till ett bidrag som motsvarar intäktsminskningen. Bidraget ska ökas eller minskas proportionellt i förhållande till ökningen eller minskningen av antalet folkbokförda invånare i kommunen den 1 november året före utjämningsåret jämfört med den 1 november Ett landsting har rätt till ett strukturbidrag enligt följande. Ett landsting som år 2004 haft en beräknad standardkostnad för små landsting har rätt till ett bidrag med motsvarande belopp. Ett landsting som får en bidragsminskning som är större än 0,28 procent av det uppräknade skatteunderlaget år 2005 har rätt till ett bidrag som motsvarar denna del av minskningen. Ett landsting som år 2013 fått strukturbidrag avseende bidragsminskning har rätt till ett bidrag motsvarande den del av beloppet som överstiger 0,11 procent av det uppräknade skatteunderlaget år Ett landsting som år 2013, vid en tillämpning av bestämmelsen länsvisa skattesatser i 7 om tredje stycket, skulle ha fått en sammanlagd intäktsminskning har rätt till ett bidrag som motsvarar intäktsminskningen. Bidraget ska ökas eller minskas proportionellt i förhållande till ökningen eller

13 minskningen av antalet folkbokförda invånare i landstinget den 1 november året före utjämningsåret jämfört med den 1 november Denna lag träder i kraft den 1 januari Äldre föreskrifter gäller fortfarande i fråga om bidrag och avgifter som avser tiden före ilaaftträdandet. 6

14 2 Bakgrund 2.1 Systemet för kommunalekonomisk utjämning Det nuvarande systemet för kommunalekonomisk utjämning infördes den 1 januari 2005 (prop. 2003/04:155, bet. 2004/05:FiU7, rskr. 2004/05:13). Syftet med systemet är att skapa likvärdiga ekonomiska fömtsättningar för alla kommuner och landsting i landet att ge sina invånare likvärdig service, oberoende av invånarnas inkomster och andra strukturella förhållanden. Systemet för kommunalekonomisk utjämning 1 består av fem delar: - inkomstutjämning, - kostnadsutjämning, - strukturbidrag, - införandebidrag (t.o.m. 2010), samt - regleringsbidrag och regleringsavgift. Vissa ändringar har därefter gjorts i utformningen av utjämningssystemet (prop. 2005/06:7, bet. 2005/06:FiU13, rskr. 2005/06:19 samt prop. 2006/07:100, bet. 2006/07:FiU20, rskr. 2006/07:220 och prop. 2010/11:156, bet. 201 l/12:fiu7, rskr. 2011/12:9). Inkomstutj ämningen Inkomsmtjämningen syftar till att utjämna skillnader i skattekraft mellan kommuner och mellan landsting. Utjämningen utgår från kommunens eller landstingets skatteunderlag. De sammanlagda beskattningsbara inkomsterna för en kommun eller ett landsting enligt Skatteverkets beslut om slutlig skatt i fråga om kommunal inkomstskatt året före det år bidrag eller avgift ska betalas (utjämningsåret), uppräknade med uppräkiiingsfaktörer för året före utjämningsåret och för utjämningsåret, utgör det uppräknade skatteunderlaget. Skatteutjämningsunderlaget räknas fram genom att man tar summan av det uppräknade skatteunderlaget för hela landet, dividerat med antalet invånare i landet den 1 november året före utjämningsåret (uppräknad medelskattekraft), och multiplicerar detta belopp med antalet folkbokförda invånare i kommunen respektive landstinget den 1 november året före utjämningsåret uppräknat med 115 procent för varje kommun och landsting. De kommuner och landsting vars skatteutjämningsunderlag är högre än det uppräknade skatteunderlaget har rätt till ett inkomsmtjämningsbidrag. Bidraget motsvarar skillnaden mellan skatteutjämningsunderlaget och det uppräknade skatteunderlaget, multiplicerad med s.k. länsvisa skattesatser. De kommuner och landsting vars skatteutjämningsunderlag är lägre än det uppräknade skatteunderlaget är skyldiga att betala en inkomsmtjämningsavgift som beräknas på motsvarande sätt. 1 1 praktiken är det fråga om två system, ett för kommunerna och ett för landstingen. Gotlands kommun omfattas av båda systemen. 7

15 De länsvisa skattesatserna fastställs av regeringen. För bidragsberättigade kommuner fastställs skattesatserna utifrån 95 procent och för bidragsberättigade landsting utifrån 90 procent av medelskattesatsen För avgiftsskyldiga kommuner och landsting fastställs de länsvisa skattesatserna utifrån 85 procent av medelskattesatsen Vid beräkningen av medelskattesatserna beaktas inte skattesatsen i Gotlands kommun. Vid fastställandet av de länsvisa skattesatserna tas även hänsyn till skatteväxlingar mellan kommunerna och landstinget i ett län till följd av verksamhetsöverföringar. År 2012 far 278 kommuner sammanlagt miljoner kronor i inkomsmtjämningsbidrag, medan 12 kommuner betalar sammanlagt miljoner kronor i inkomsmtjämnmgsavgifter. Av landstingen betalar 2012 ett landsting (Stockholms läns landsting) en inkomstutjämningsavgift om 388 miljoner kronor, medan övriga landsting får inkomstutjämningsbidrag om sammanlagt miljoner kronor. Kostnadsutjämningen Kosmadsutjämningen avser att utjämna strukturella kostnadsskillnader mellan kommuner och mellan landsting. Kostnadsutjämningen är uppbyggd av ett antal delmodeller för olika verksamheter eller kostnadsslag. I varje delmodell beräknas för varje kommun respektive landsting en s.k. standardkostnad per invånare. Standardkostnaderna i de olika delmodellerna summeras därefter för varje kommun respektive landsting till en strukturkostnad per invånare. Kommuner och landsting med en strukturkostnad som överstiger den genomsnittliga strukturkostnaden i riket far ett kostnadsutj ämningsbidrag som utgörs av mellanskillnaden, multiplicerad med antalet invånare i kommunen eller landstinget. På motsvarande sätt beräknas en kostnadsutj ämningsavgift för kommuner och landsting med en slxukturkostnad som är lägre än den genomsnittliga kostnaden. År 2012 får 143 kommuner sammanlagt miljoner kronor i kosmadsutj ämningsbidrag, medan 147 kommuner betalar sammanlagt miljoner kronor i kostnadsutjämningsavgifter. Av landstingen betalar 13 landsting 2012 kosmadsutj ämningsavgifter om sammanlagt miljoner kronor, medan övriga landsting far kostnadsutjämningsbidrag om sammanlagt miljoner kronor. Strukturbidraget Strukturbidraget infördes 2005 i syfte att kompensera kommuner och landsting för att vissa delmodeller i kostnadsutjämningen togs bort samt för större bidragsmmskningar till följd av andra förändringar i utjämningssystemet som genomfördes samma år. År 2012 betalas strukturbidrag om sammanlagt miljoner kronor ut till 94 kommuner och sammanlagt 657 miljoner kronor till 6 landsting. Regleringsbidrag och regleringsavgifter De medel som riksdagen anvisar anslaget för kommunalekonomisk utjämning fördelas på två anslagsposter, en för kommunerna och en för landstingen. Om nettot av bidragen och avgifterna i inkomstutjämningen,

16 kosmadsutj amningen och strukturbidraget är rnindre än medlen på en anslagspost utbetalas mellanskillnaden med ett enhetligt belopp per invånare som ett regleringsbidrag till respektive kommun eller landsting. I det motsatta fallet får samtliga kommuner eller landsting betala en regleringsavgift som också fastställs med ett enhetligt belopp per invånare. Regleringsbidraget eller regleringsavgiften för ett år brukar även benämnas regleringsposten för det året. Om nettot av bidragen och avgifterna förändras, påverkas regleringsposten. Detta gäller oavsett om förändringen beror på årliga uppdateringar av underlaget eller på att beräbiingsgrunderna för bidragen eller avgifterna ändras. En förändring i någon del av utjämningssystemet kan således fa effekter för en kommun eller ett landsting, även om kommunen eller landstinget inte påverkas i den del av utjämningssystemet där ändringen görs. 2.2 Utjämningskommittén.08 Regeringen beslutade i september 2008 att tillkalla en parlamentarisk kommitté med uppgift att utvärdera och utreda systemet för kommunalekonomisk utjämning (dir. 2008:110). Utredningen antog namnet Utjämnmgskoninuttén.08. Utredningen överlämnade i april 2011 betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39). Betänkandet har remitterats. Utredningens förslag till förändringar av inkomstutjämningen I utredningens uppdrag ingick bl.a. att utreda alternativa metoder för inkomstutjämning i syfte att identifiera om det i den nuvarande inkomstutjämningen finns tillväxthämmande faktorer och i så fall föreslå hur dessa kan undanröjas samt hur incitamenten för ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning kan stärkas. Utredningen har bedömt att det saknas belägg för att inkomstutjämningen är tillväxthämmande och att incitamenten för ekonomisk tillväxt bör stärkas på annat sätt än inom ramen för inkomstutjämningen. Utredningen menar vidare att tillväxt sker i lokala arbetsmarknadsregioner, där kärn- och kranskommuner är ömsesidigt beroende av varandra, samt att den ekonomiska tillväxten i respektive arbetsmarknadsregion inte bestäms av var man bor utan av var man arbetar. Enligt utredningen bör mot denna bakgrund det nuvarande systemet för inkomsmtj amning behållas. Utredningen föreslår dock att vissa justeringar görs av de skattesatser som används vid beräkningen av inkomstutjämningsbidrag och inkomstutj ämningsavgifter. Skattesatserna föreslås fastställas utifrån 2011 års medelskattesats. För landstingen föreslås dessutom att medelskattesatsen ska reduceras med 10 procent och att 95 procent av den reducerade medelskattesatsen ska ligga till grund för beräkningen av inkomstutj ämningsbidrag.

17 Utredningens förslag till förändringar av kostnadsutjämningen Beträffande kostnadsutjämningen gör utredningen bedömningen att standardkostnadsmetoden bör behållas. Utredningen har dock föreslagit vissa ändringar och uppdateringar i delmodellerna. Utredningens förslag till förändringar av strukturbidraget Utredningen föreslår att en kommun som 2004 fått strukturbidrag för ett svagt befolkningsunderlag även fortsättningsvis ska ha rätt till bidrag med motsvarande belopp. En kommun som fatt strukturbidrag för näringlivs- och sysselsättningsfrämjande åtgärder eller en bidragsmmskning föreslås ha rätt till ett bidrag som motsvarar den del av dessa belopp som överstiger 0,22 procent av det uppräknade skatteunderlaget. Utredningen föreslår vidare att ett landsting som fått det strukturbidrag som riktats till de minsta landstingen även fortsättningsvis ska ha rätt till bidrag med motsvarande belopp. Ett landsting som fatt strukturbidrag för en bidragsminskning föreslås ha rätt till ett bidrag som motsvarar den del av dessa belopp som överstiger 0,11 procent av det uppräknade skatteunderlaget. Utredningens förslag till införandebidrag Utredningen föreslår att ett inforandebidrag införs för både kommuner och landsting. Införandebidraget ska beräknas så att den årliga sammanlagda bidragsmmslmingen eller avgiftshöjningen, till följd av de regeländringar som utredningen föreslår, begränsas till högst 250 kronor per invånare och år. Kostnaderna för införandebidraget föreslås finansieras av samtliga kommuner och landsting inom ramen för utj ämningssystemet. Förslagen i denna promemoria I denna promemoria lämnas förslag till förändringar i inkomstutjämningen (avsnitt 3.2) och strukturbidraget (avsnitt 3.3) som skiljer sig från utredningens förslag.

18 3 Överväganden och förslag 3.1 Allmänna överväganden Bedömning: Inkomstutjämningens marginaleffekter bör reduceras för de kommuner och landsting som betalar inkomstutjämningsavgift. Förändringar och uppdateringar av kostnadsutjämningen bör göras i linje med vad Utjämnmgskommittén.08 föreslagit. Strukturbidraget bör förändras i enlighet med utredningens förslag, med det tillägg som föreslås i denna promemoria. Införanderegler bör införas i enlighet med utredningens förslag. Samtliga förändringar bör träda i kraft den 1 januari Skälen för bedömningen: Det övergripande syftet med systemet för kommunalekonomisk utjämning är att alla kommuner och landsting, oavsett den egna skattekraften och strukturella kostnadsskillnader, ska kunna erbjuda en likvärdig service till sina invånare. En grundläggande princip är att utfallet av utjämningen inte ska kunna påverkas av enskilda kommuner och landsting. Incitamenten för tillväxt bör därför stärkas på annat sätt än inom ramen för inkomstutjämningen. Ett utjämningssystem bör dock inte motverka effektivisering och tillväxt. Frågan om huruvida inkomstutjämningen är tillväxthämmande eller inte är komplex och svår att bedöma. Givet målet för utjämningssystemet finns det dock skäl att utforma detta på ett sådant sätt att det minimerar eventuella negativa effekter på incitament för tillväxt. Marginaleffekterna bör därför reduceras för de kommuner och landsting som betalar utjämningsavgift (se vidare avsnitt 3.2). Kostnadsutjämningen bör så långt som möjligt spegla de strukturella förhållanden som ger upphov till kostnadsskillnader. Underlagsdatan för de olika delmodellerna behöver därför uppdateras med vissa intervall. Även berälmingsgrunderna kan behöva ses över. Utjämningskommittén.08 har genomfört en omfattande översyn av kostnadsutjämningen. Förändringar och uppdateringar av kostnadsutjämningen bör göras i linje med vad utredningen föreslagit. Det kan dock finnas skäl att justera utredningens förslag till ändringar i beräkningsunderlaget för modellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund. Utredningen har även föreslagit förändringar av strukturbidraget. Dessa förändringar bör genomföras tillsammans med de justeringar av strukturbidraget som föreslås i denna promemoria (se avsnitt 3.3). Utredningens förslag till införanderegler ger kommuner och landsting rimlig tid att genomföra nödvändiga anpassningar till de nya reglerna och bör därför genomföras. Den särskilda kompensationen som föreslås i avsnitt 3.3 bör exkluderas vid beräkningen av införandebidragen. Det innebär att kompensationen för de i avsnitt 3.2 föreslagna ändringarna i inkomstutjämningen inte reducerar införandebidraget. Det är angeläget att förändringarna och uppdateringarna av kostnadsutjämningen genomfors så snart som möjligt. Samtidigt bör större förändringar av de olika delarna i systemet för kommunalekonomisk utjämning genomföras samlat vid ett och samma tillfalle. De lag- och \\

19 förordnmgsänchingar som de aktuella förslagen till ändringar i utjämningssystemet föranleder bör därför träda i kraft den 1 januari Förändringar i inkomstutj ämningen Förslag: För de kommuner och landsting som betalar inkomstutjämningsavgift ska den länsvisa skattesatsen fastställas utifrån 60 procent av medelskattesatsen 2003 för kommunerna respektive landstingen för den delen av det uppräknade skatteunderlaget som är högst 125 procent av rikets uppräknade medelskattekraft multiplicerad med antalet folkbokförda i kommunen respektive landstinget den 1 november året före utjämningsåret. Förändringen ska träda i kraft den 1 januari Skälen för förslaget: Utjämningskommittén.08 har, som tidigare anförts, bedömt att inkomstutjämningen inte är tillväxthämmande och bl.a. till följd av detta inte föreslagit någon förändring av det nuvarande systemet för inkomstutjämning. En majoritet av remissinstanserna delar utredningens bedömning. Länsstyrelsen i Stockholms län stödjer i grunden modellen, men ser gärna en fortsatt utredning av alternativa modeller som tar hänsyn till starka tillväxtregioner. Statskontoret menar att utredningen inte har fullgjort sitt uppdrag när det gäller att identifiera om det finns tillväxthämmande faktorer i utjämningssystemet, men delar utredningens uppfattning att incitamenten för tillväxt bör stärkas på annat sätt än inom ramen för inkomstutj ämningen. Många av de kommuner som inte delar utredningens bedömning, bl.a. Ekerö, Haninge, Kävlinge, Staffanstorps och Stockholms kommuner, anser att utredningen inte har gjort tillräckliga insatser för att hitta en modell för inkomsmtjämning som skapar incitament för tillväxt och ökad sysselsättning och att detta därför bör utredas vidare. Vidare anser Svenskt Näringsliv att inkomstutjämningen bör vara rnindre långtgående än i dag. För att människor ska fa tillgång till välfärdstjänster av hög kvalitet, oberoende av var i landet de bor, är en långtgående utjämning av kommunernas och landstingens ekonomiska förutsättningar nödvändig. Syftet med systemet för kommunalekonomisk utjämning är att tillgodose detta behov. Samtidigt får ett utjämningssystem inte motverka en effektivisering av kommunernas och landstingens verksamheter eller tillväxt. I dag medför utjämningssystemet att om en kommun genom t.ex. näringspolitiska åtgärder lyckas öka den egna skattekraften, innebär denna ökning samtidigt en nästan lika stor minskning av bidraget från eller ökning av avgiften till utjämningssystemet. Systemet för kommunalekonomisk utjämning bör även i framtiden skapa likvärdiga fömtsättningar för kommunerna, samtidigt som deras möjligheter att bidra till tillväxt inte motverkas. Ett sätt att minska inkomstutjämningens eventuella inverkan på tillväxten är att reducera marginaleffekterna för de kommuner som betalar en utjämningsavgift. Med marginaleffekt avses i detta sammanhang

20 nettoeffekten av förändringar av skatteintäkter och inkomsmtjämningsavgiften när skattekraften ökar i en kommun. Något som därvid bör beaktas är att en hög skattekraft i en kommun inte behöver föranledas av att det finns ett stort antal arbetstillfällen i kommunen, utan kan bero på att en stor andel av befolkningen har sina arbetsplatser belägna i andra kommuner. Det finns därför skäl att inte reducera marginaleffekterna om den relativa skattekraften överstiger en viss nivå. Vad som ovan anförts om kommunerna gäller i princip även landstingen. Genom lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i länen har tre landsting getts ansvar för regionalt tillväxtarbete och regional transportinfrastruktur. Ett landsting kan även, enligt lagen (2002:34) om samverkansorgan i länet, tillsammans med kommunerna i länet, ingå i samverkansorgan med uppgift att svara för regionala utvecklingsfrågor i länet. Vidare har landstingen enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik ansvar för den regionala kollektivtrafiken. Bedömningen av hur mycket marginaleffekterna bör reduceras, och inom vilket intervall detta bör ske, får baseras på en rimlig avvägning mellan behovet av utjämning och incitamentseffektema av utjämningen. Behovet av att bibehålla en långtgående inkomstutjämning bedöms dock överväga. Reduceringen av marginaleffekterna för de kommuner och landsting som betalar inkomsmtjämningsavgift bör vid en samlad bedömning ske enligt följande. Den länsvisa skattesatsen som används vid beräkningen av inkomstutjämningsavgifter bör fastställas utifrån 60 procent av medelskattesatsen 2003 för kommunerna respektive landstingen, för den delen av det uppräknade skatteunderlaget som är högst 125 procent av rikets uppräknade medelskattekraft multiplicerad med antalet invånare i kommunen repektive landstinget den 1 november året före utjämningsåret. För den delen som överstiger 125 procent bör den länsvisa skattesatsen, liksom i dag, fastställas utifrån 85 procent av medelskattesatsen 2003 för kommunerna respektive landstingen. Skattesatsen för Gotlands kommun bör alltjämt inte beaktas vid beräkningen av medelskattesatserna. Förslaget innebär en sänkning av uikomsmtjämningsavgiften och att avgiftsuttaget sker i olika grad beroende på kommunens eller landstingets skattekraft. Den nu föreslagna förändringen i inkomstutj ämningen skulle i kombination med utredningens förslag till uppdatering av medelskattesatserna leda till en marginell omfördelning mellan kommunerna. För landstingen skulle effekten ha blivit något större. En uppdatering för landstingen skulle i kombination med den ovan nämnda reduceringen om 10 procent av medelskattesatsen ge omfördelningseffekter på upp till ca 50 kronor per invånare. Om uppdateringar av detta slag görs regelbundet, om än med långa tidsintervall, byggs en möjlighet in för kommuner och landsting att i viss utsträckning påverka utfallet i inkomstutj ämningen. I synnerhet gäller detta landstingen, eftersom de är betydligt färre än kommunerna. Av denna anledning bör de nuvarande länsvisa skattesatserna, som baseras på 2003 års medelskattesatser, tillsvidare behållas. De föreslagna ändringarna i inkomstutjämningen bör i enlighet med vad som anförts i avsnitt 3.1 träda i kraft den 1 januari Äldre

21 föreskrifter bör fortfarande gälla i fråga om bidrag och avgifter som avser tiden före ikraftträdandet. 3.3 Särskild kompensation för intäktsminskningar till följd av ändringarna i inkomstutjämningen Förslag: Ett särskilt bidrag införs inom ramen för strukturbidraget för att kompensera de kommuner och landsting som far lägre intäkter till följd av den föreslagna sänkningen av inkomsmtjämningsavgiften. Skälen för förslaget: Förslaget i avsnitt 3.2 innebär att de kommuner och landsting som betalar inkomstutjämningsavgift får en sänkt avgift. Om de i promemorian föreslagna ändringarna i inkomstutj ämningen genomförts 2012 hade avgiftsintäkterna för staten blivit 967 miljoner kronor lägre. Av minskningen hade 858 miljoner kronor avsett kommunerna och 109 miljoner kronor landstingen. Att sänka kompensationsgraden för de kommuner och landsting som betalar inkomsmtjämningsavgift innebär dock att de kommuner och landsting som får inkomstutjämningsbidrag påverkas negativt, givet att anslaget för kommunalekonomisk utjämning inte förändras. Visserligen får de ett oförändrat bidrag i inkomstutjämningen, men de påverkas negativt av att regleringsposten blir lägre. Som redovisats i avsnitt 2.1 omfattar systemet för kommunalekonomisk utjämning ett regleringsbidrag eller en regleringsavgift. Om avgiftsintäkterna i inkomstutjämningen minskar kommer alla kommuner respektive landsting att fa ett lägre regleringsbidrag eller betala en högre regleringsavgift. Regleringsposten minskar med samma belopp som avgifterna minskar. Om de föreslagna förändringarna hade genomförts 2012 skulle kommunerna fått en minskning med 91 kronor per invånare och landstingen en minskning med 11 kronor per invånare. Om förändringarna genomförts 2012 hade 11 kommuner, som betalar inkomstutjämningsavgift, fått en intäktsökning netto, med hänsyn tagen till såväl den sänkta inkomstutjämningsavgiften som minskningen av regleringsposten, på mellan 449 och 864 kronor per invånare. Ett landsting skulle fått en intäktsökning netto med 41 kronor per invånare. Även kommuner som betalar inkomsmtjämningsavgift skulle kunna fa lägre nettointäkter av förslaget, nämligen om minskningen av regleringsposten skulle bli större än minskningen av inkomsmtjämningsavgiften. Beräknat utifrån 2012 års underlag skulle detta gälla Österåkers kommun. Övriga kommuner och landsting, som erhåller inkomstutj ämningsbidrag, skulle fatt en minskning av sina nettointäkter med 91 respektive 11 kronor per invånare. I och med att Gotlands kommun ingår i utjämningssystemen för både kommuner och landsting skulle kommunen ha fatt en intäktsminskning med 102 kronor per invånare. Inga kommuner och landsting bör fa minskade intäkter till följd av de i promemorian föreslagna förändringarna i inkomstutjämningen. Av denna anledning bör det för varje kommun och landsting som förlorar intäkter när förändringarna införs den 1 januari 2014 fastställas en särskild kompensation som motsvarar mtäktsmmslanfigen och som därefter ligger

22 fast, med undantag för justeringar för befolkningsutvecklingen. Kompensationen bör tillföras anslaget för kommunalekonomisk utjämning och ingå som en del i strukturbidraget. Utredningen har även föreslagit att särskilda införandebidrag ska utbetalas under en övergångsperiod. Genom införandebidragen begränsas mtäktsminskningarna till följd av utredningens förslag till högst 250 kronor per invånare och år. Införandebidraget bör, som anförts i avsnitt 3.1, beräknas exklusive den föreslagna kompensationen för sänkningen av inkomstutjämningsavgiften. Införandebidraget och kompensationen för sänkningen av inkomstutjämningsavgiften bör, i likhet med vad som skett i samband med tidigare ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning, beräknas utifrån förhållandena året före det år förändringarna träder i kraft. 4 Konsekvenser av förslaget Den i avsnitt 3.2 föreslagna sänkningen av inkomsmjämningsavgiften påverkar inte anslaget för kommunalekonomisk utjämning eftersom regleringsposten minskar i motsvarande grad. Statens kostnad för kompensationen för sänkningen av inkomstutjämningsavgiften är lägre än mmskningen av regleringsposten, eftersom de kommuner och landsting som får ökade nettointäkter till följd av avgiftsminskningen inte kompenseras för minskningen av regleringsposten. Beräkningarna som redovisas i avsnitt 3.3 är gjorda med utgångspunkt i 2012 års underlag. Genomförs förändringen den 1 januari 2014 kommer beräkningen att utgå från 2013 års underlag. Preliminärt beräknas kostnaden för staten då uppgå till miljoner kronor, varav 889 miljoner kronor för kommunerna och 133 miljoner kronor för landstingen. Kompensationen föreslås fastställas med ett belopp per invånare för berörda kommuner och landsting. Beloppet per invånare ligger därefter fast, vilket innebär att endast befolkningsutvecklingen i respektive kommun och landsting kommer att påverka kompensationen efter Frågan om finanseringen av kompensationen bör behandlas i budgetpropositionen för Effekterna på längre sikt av att sänka kompensationsgraden vid beräkningen av inkomstutjämningsavgiften beror på hur den relativa skattekraften utvecklas i enskilda kommuner och landsting. Även nettot av bidrag och avgifter i inkomstutjämningen påverkar utfallet på sikt. Beräkningar som har gjorts för kommunerna för visar att skillnaden mellan att fastställa kompensationsbeloppet vid ett tillfälle och att årligen räkna om beloppet för dessa varierar mellan 29 och -35 kronor per invånare. Det går således inte att i förväg bedöma vilka kommuner som gynnas eller missgynnas av att kompensationsbeloppet ligger fast. En översyn av hur den särskilda kompensationen har utvecklats till följd av förändringarna i inkomstutj ämningen bör ske efter fem år. Om

23 förändringarna genomförs den 1 januari 2014 bör översynen således genomföras under Preliminära utfallsberäkningar för enskilda kommuner och landsting redovisas i en bilaga till promemorian. Beräkningarna är gjorda med underlagen för 2012 och omfattar även de förslag till förändringar och uppdateringar av kostnadsutjämningen och strukturbidraget som utredningen har föreslagit, samt regleringsposten. Utfallsberäkningarna omfattar inte det av Utjämningskommittén. 08 föreslagna införandebidraget. Vid beräkningen av kostnadsutjämningen har, till följd av de överväganden som redovisats i avsnitt 3.1, när det gäller delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund underlagsdata hämtats på kommunnivå i stället för på kommundelsnivå, som utredningen föreslagit. 5 Författningskommentar Förslaget till lag om ändring i lagen (2004:773) om kommunalekonomisk utjämning Förslaget har behandlats i avsnitt 3.2. I paragrafen finns bestämmelser om de länsvisa skattesatser som ska användas vid beräkningen av bidrag enligt 5 och avgifter enligt 6. Ett nytt tredje stycke införs. Ändringarna innebär att de länsvisa skattesatserna för avgiftsskyldiga kommuner och landsting ska fastställas utifrån 60 procent av medelskattesatsen 2003, för den del av kommunens eller landstingets uppräknade skatteunderlag som är högst 125 procent av den uppräknade medelskattekraften multiplicerad med antalet invånare i kommunen respektive landstinget den 1 november året före utjämningsåret. För den del som överstiger 125 procent ska de länsvisa skattesatserna för avgiftsskyldiga kommuner och landsting fastställas utifrån 85 procent av medelskattesatsen Förslaget har behandlats i avsnitt 3.1 och 3.3. I tredje stycket införs de ändringar av strukturbidraget som Utjämnmgskommittén.08 föreslagit. I i ett nytt fjärde stycke införs en bestämmelse om att kommuner som till följd av ändringen av de länsvisa skattesatserna för avgiftsskyldiga kommuner i 7 far lägre nettointäkter från systemet för kommunalekonomisk utjämning ska kompenseras för detta genom ett särskilt bidrag inom ramen för strukturbidraget. Kompensationen gäller således inte kommuner som genom ändringen får en sänkning av kommunens inkomstutjämningsavgift, som inte medför att kommunens nettoinktäkter i utjämningssystemet sänks.

24 Kompensationen beräknas utifrån förhållandena året före förändringarna i inkomstutj ämningen träder i kraft och justeras därefter endast i proportion till befolkningsutvecklingen i kommunen. De nya bestämmelserna i 7 tredje stycket, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2014, ska således vid beräkningen av kompensationen tillämpas som om de hade trätt i kraft den 1 januari Förslaget har behandlats i avsnitt 3.1 och 3.3. I paragrafen görs motsvarande ändringar för landstingen som i 11 gjorts för kommunerna. Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser Förslaget har behandlats i avsnitt 3.1 och 3.2. I punkten 1 anges att lagen träder i kraft den 1 januari Punkten 2 innebär att äldre föreskrifter ska gälla i fråga om bidrag och avgifter som avser tiden före ikraftträdandet.

25 Bilaga Preliminära utfallsberäkningar I denna bilaga redovisas preliminära utfallsberäkningar för enskilda kommuner (tabell 1) och landsting (tabell 2) avseende de föreslagna förändringarna i systemet för kommunalekonomisk utjämning. En jämförelse görs med det nuvarande utjämningssystemet. Beräkningarna är gjorda med 2012 års beräkningsunderlag. Inledningsvis presenteras två räkneexempel som beskriver de ekonomiska konsekvenserna av de föreslagna förändringarna. Exempel 1 avser en kommun som erhåller inkomstutjämningsbidrag och exempel 2 en kommun som betalar inkomstutjämningsavgift. Exempel 1: Ljusnarsbergs kommun Enligt den nuvarande inkomstutjämningen erhåller kommunen ett inkomstutj ämningsbidrag om kronor per invånare. Bidraget skulle inte påverkas av de i promemorian föreslagna förändringarna av inkomstutjämningen. Enligt den nuvarande kostnadsutjämningen erhåller kommunen ett kosmadsutj ämningsbidrag om kronor per invånare. Med de föreslagna ändringarna i kosmadsutj ämningen skulle kommunen erhålla ett bidrag om kronor per invånare, vilket innebär en ökning med kronor per invånare. Kommunen erhåller ett bidrag om 720 kronor per invånare med den nuvarande utformningen av strukturbidraget. Med det föreslagna strukturbidraget, dvs. utredningens förslag med tillägg för den särskilda kompensationen för sänkningen av inkomstutjämningsavgiften, skulle kommunen erhålla 459 (368+91) kronor per invånare, vilket innebär en mmslming med 261 kronor per invånare. Regleringsposten uppgår med den nuvarande utformningen av utjämningssystemet till 492 kronor per invånare. Med de föreslagna förändringarna skulle posten uppgå till 453 kronor per invånare, vilket innebär en minskning med 39 kronor per invånare. Totalt sett erhåller kommunen enligt det nuvarande utjämningssystemet ett bidrag om ( ) kronor per invånare. Med det föreslagna systemet skulle kommunen erhålla ett bidrag om ( ) kronor per invånare, vilket innebär en ökning med ( ) kronor per invånare. Exempel 2: Nacka kommun Enligt den nuvarande inkomstutjämningen betalar kommunen en inkomstutjämningsavgift om kronor per invånare. Med de i promemorian föreslagna förändringarna i inkomstutj ämningen skulle 18

26 kommunens inkomsmtjämningsavgift uppgå till kronor per invånare, vilket innebär en minskning med 954 kronor per invånare. Enligt den nuvarande kostnadsutjämningen erhåller kommunen ett kostnadsutjämningsbidrag om kronor per invånare. Med det föreslagna systemet skulle kommunen erhålla ett bidrag om kronor per invånare, vilket innebär en mmskning med kronor per invånare. Kommunen erhåller 0 kronor per invånare med den nuvarande utformningen av strukturbidraget. Bidraget skulle inte påverkas av de föreslagna förändringarna, då den särskilda kompensationen för sänkningen av inkomstutjämningsavgiften inte utgår till de kommuner som inte far sänkta nettointäkter till följd av förändringen av inkomstutj ämningen. Regleringsposten uppgår, som ovan angivits, med den nuvarande utfonnningen av utjämningssystemet till 492 kronor per invånare. Med de föreslagna förändringarna skulle den uppgå till 453 kronor per invånare, vilket innebär en minskning med 39 kronor per invånare. Totalt sett betalar kommunen enligt det nuvarande utjämningssystemet en avgift om 62 ( ) kronor per invånare. Med det föreslagna systemet skulle kommunen betala en avgift om 453 ( ) kronor per invånare, vilket innebär en mmskning med 391 ( ) kronor per invånare.

27 Tabell 1: Preliminära utfallsberäkningar kommuner (2012 års nivå). Kr/inv. Beräkningarna redovisas exklusive införandebidrag. Inkomstutjämningen Kostnadsutjämningen Strukturbidraget Regleringspost Summa Nuvarande Föreslaget Differens Nuvarande Föreslaget Differens Nuvarande Föreslaget Differens Nuvarande Föreslaget Differens Nuvarande Föreslaget Differens system system jämfört system system jämfört system system Varav jämfört system system jämfört system system jämfört med med särskild med med med nuvarande nuvarande kompen nuvarande nuvarande nuvarande Kommun system system sation system system system Stockholm Botkyrka Danderyd Ekerö Haninge Huddinge Järfälla Lidingö Nacka Norrtälje Nykva rn Nynäshamn Salem Sigtuna Sollentuna Solna Stockholm Sundbyberg Södertälje Tyresö Täby Upplands Väsby Upplands-Bro Vallentuna Vaxholm Vä rmdö Österåker Uppsala Enköping Heby Håbo Knivsta

Finansdepartementet. Dnr Fi2012/4726. Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Finansdepartementet. Dnr Fi2012/4726. Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Finansdepartementet Dnr Fi2012/4726 Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting 1 Innehållsförteckning 1 Förslag till lag om ändring i lagen (2004:773) om kommunalekonomisk utjämning...

Läs mer

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 4 juni 2015 Ardalan Shekarabi Magnus Bengtson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Finansdepartementet. Dnr Fi2012/4726. Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Finansdepartementet. Dnr Fi2012/4726. Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Finansdepartementet Dnr Fi2012/4726 Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Innehållsförteckning 1 Förslag till lag om ändring i lagen (2004:773) om kommunalekonomisk utjämning

Läs mer

Utredaren ska analysera i vilken utsträckning som de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen fångar upp strukturella kostnadsskillnader,

Utredaren ska analysera i vilken utsträckning som de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen fångar upp strukturella kostnadsskillnader, Kommittédirektiv Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Dir. 2016:91 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att göra en

Läs mer

Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 22 mars 2013

Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 22 mars 2013 PM 2013: RI (Dnr 001-1855/2012) Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 22 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Remiss av Finansdepartementets promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Remiss av Finansdepartementets promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Remiss REGER1NGSKANSLIET 2012-12-19 Fi2012/4726 Finansdepartementet Avdelningen för kommuner och statligt ägande Enheten för kommunal ekonomi Kjell Eliström Telefon 08-405 40 63 AM JN,IsTYRELSEN,-,NGELHOLM

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till höjd garantinivå i inkomstutjämningen för landstingen

Yttrande över promemorian Förslag till höjd garantinivå i inkomstutjämningen för landstingen Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och Finans 1 (5) LS 1101-0013 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Förslag till höjd garantinivå i inkomstutjämningen för landstingen Ärendet Stockholms

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 10 (12) Sammanträdesdatum 2013-02-19 43 Dnr 2012/410 Remiss av Finansdepartementets promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting;

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting

Yttrande över Finansdepartementets promemoria Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-03-18 LS 2015-0109 Landstingsstyrelsen Yttrande över Finansdepartementets promemoria Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting

Läs mer

Datum Finansdepartementet: Promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Datum Finansdepartementet: Promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting KS 16 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2013-02-04 Diarienummer KSN-2012-1304 Kommunstyrelsen Finansdepartementet: Promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av systemet för kommunalekonomisk utjämning. Dir. 2008:110. Beslut vid regeringssammanträde den 25 september 2008

Kommittédirektiv. Översyn av systemet för kommunalekonomisk utjämning. Dir. 2008:110. Beslut vid regeringssammanträde den 25 september 2008 Kommittédirektiv Översyn av systemet för kommunalekonomisk utjämning Dir. 2008:110 Beslut vid regeringssammanträde den 25 september 2008 Sammanfattning av uppdraget En parlamentarisk kommitté ska utvärdera

Läs mer

Budgetprognos 2004:1. Tema. Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär. Budgetprognos 2004:1

Budgetprognos 2004:1. Tema. Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär. Budgetprognos 2004:1 Budgetprognos 2004:1 Tema Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär 1 Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär Utgifterna för kommunsektorn uppgår

Läs mer

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting Finansdepartementet Dnr Fi2015/379 Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting Januari 2015 Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria lämnas förslag

Läs mer

promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för

promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för BESLUTSUNDERLAG 1(3) Ledningsstaben Josefin Bjäresten 2013-01-31 LiÖ 2012-4173 Landstingsstyrelsen Remissvar Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Bakgrund

Läs mer

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Dnr Fi2015/379 Bilaga Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting Januari 2015 Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria lämnas

Läs mer

Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna

Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna PM 1 (6) Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna En dokumentation av skatteväxlingsberäkningen Måns Norberg 2017-03-05 2017-03-05 2 (6) Utjämningssystemet I Sverige har det sedan länge funnits

Läs mer

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Dnr KS-2012-772 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Remiss - Förslag till ändringar

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:156

Regeringens proposition 2010/11:156 Regeringens proposition 2010/11:156 Bättre förutsättningar för skatteväxlingar mellan kommuner och landsting Prop. 2010/11:156 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 31 maj

Läs mer

Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 maj 2013 Peter Norman Magnus Bengtson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Regeringens proposition 2003/04:155

Regeringens proposition 2003/04:155 Regeringens proposition 2003/04:155 Ändringar i det kommunala utjämningssystemet Prop. 2003/04:155 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 maj 2004 Göran Persson Lars-Erik

Läs mer

Ändringar i det kommunala utjämningssystemet

Ändringar i det kommunala utjämningssystemet Lagrådsremiss Ändringar i det kommunala utjämningssystemet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 15 april 2004 Lars-Erik Lövdén Lilian Wiklund (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Preliminära utfall av 2016 års kommunala utjämningssystem och LSS-utjämning

Preliminära utfall av 2016 års kommunala utjämningssystem och LSS-utjämning 2015-10-01 1 (8) CIRKULÄR 15:28 Ekonomi och styrning Anders Folksson m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Preliminära utfall av 2016 års kommunala utjämningssystem och LSS-utjämning I detta cirkulär

Läs mer

Preliminära utfall av 2014 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Preliminära utfall av 2014 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning 2013-10-01 1 (9) CIRKULÄR 13:49 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Derk de Beer m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Preliminära utfall av 2014 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Läs mer

Remiss - Betänkandet-Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39)

Remiss - Betänkandet-Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) Dnr KS-2011-328 Dpl 01 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunledningskontoret Tjänsteskrivelse 2011-08-15 Ingemar Granath, 054-540 10 47 ingemar.granath@karlstad.se Kommunstyrelsen Remiss - Betänkandet-Likvärdiga

Läs mer

Cirkulärnr: 15:45 Diarienr: 15/06644 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 15:45 Diarienr: 15/06644 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 15:45 Diarienr: 15/06644 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anders Folkesson m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2015-12-22 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik:

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslås besluta att

Landstingsstyrelsen föreslås besluta att Landstingets ledningsstab TJÄNSTEUTLÅTANDE D A T U M D I A R I E N R 2011-08-08, rev 2011-08-24 LS-LED11-450 Remissvar Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen Landstingsstyrelsen

Läs mer

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2010

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2010 PM Sida 2010-04-13 1 (15) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Derk de Beer Tfn direkt 08-452 77 42 EJ Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2010 Grundtanken med utjämningssystemet

Läs mer

Det är bra för kommunen med ökad befolkning

Det är bra för kommunen med ökad befolkning Det är bra för kommunen med ökad befolkning 1 Kommunen tjänar drygt 40 000 kronor för varje ny invånare? 2 Har vi rätt beslutsunderlag? 3 Vad blir marginaleffekten av ytterligare en invånare? 4 Kommunalekonomisk

Läs mer

Kommunanalyser och utjämningssystemet

Kommunanalyser och utjämningssystemet Kommunanalyser och utjämningssystemet 2016-11-24 11-25 Senaste debattinlägget! www.kommuninvest.se 2 Skatteutjämningssystemet Inkomstutjämning garanterar alla kommuner 115 % av medelskattekraften Rörigt

Läs mer

Stockholms kostnader för skatteutjämningen ökar med 17,5 miljarder 2030

Stockholms kostnader för skatteutjämningen ökar med 17,5 miljarder 2030 211 : 5 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Stockholms kostnader för skatteutjämningen ökar med 17,5 miljarder 23 År 23 beräknas Stockholmskommunerna betala en nettoavgift till utjämningssystemet

Läs mer

Cirkulärnr: 15:28 Diarienr: 15/4800 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 15:28 Diarienr: 15/4800 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 15:28 Diarienr: 15/4800 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anders Folkesson m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2015-10-01 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian - En tydligare beredning av myndighetsföreskrifter (Ds 2014:10)

Yttrande över departementspromemorian - En tydligare beredning av myndighetsföreskrifter (Ds 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-05-07 LS 1403-0343 Landstingsstyrelsen) tanostjngsstyrctssn 1 4-05- 20 0001 9 Yttrande över departementspromemorian - En tydligare

Läs mer

Remiss av Betänkande Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39)

Remiss av Betänkande Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) 1(7) KS 2011/0176 Remiss av Betänkande Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) Bakgrund I december 2008 utsåg regeringen en parlamentarisk kommitté, Utjämningskommittén.08

Läs mer

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2005

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2005 PM Sida 2005-01-28 1 (16) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Henrik Berggren Tfn direkt 08-452 77 42 henrik.berggren@skl.se Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2005

Läs mer

FINANSIERING BUDGET 2009 OCH 2010 MED PLAN FÖR 2011-2012

FINANSIERING BUDGET 2009 OCH 2010 MED PLAN FÖR 2011-2012 FINANSIERING BUDGET 2009 OCH 2010 MED PLAN FÖR 2011-2012 EKONOMISK SAMMANFATTNING 2009-2012 Sammandrag driftbudget 2009-2012 Belopp netto tkr Bokslut Budget Budget Budget Plan Plan 2007 2008 2009 2010

Läs mer

Det kommunala utjämningssystemet

Det kommunala utjämningssystemet 2014:2 Det kommunala utjämningssystemet en beskrivning av systemet från 2014 MISSIV DATUM DIAR ENR 2014-02-06 2013/251-5 ERT DATUM ER BETECKN NG Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Det kommunala

Läs mer

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning.

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-01-22 LS-LED06-431 13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Remissvar

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nummer 14/ Dnr SKL 13/5622 Derk de Beer Preliminär utjämning för år 2014

Ekonomi Nytt. Nummer 14/ Dnr SKL 13/5622 Derk de Beer Preliminär utjämning för år 2014 Ekonomi Nytt Nummer 14/13 2013-10-01 Dnr SKL 13/5622 Derk de Beer 08-452 77 42 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

FÖRSLAG 2017:84 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Valkretsindelning för perioden

FÖRSLAG 2017:84 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Valkretsindelning för perioden FÖRSLAG 2017:84 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Valkretsindelning för perioden 2018-2022 Stockholms läns landsting 28( 3 8) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-09-26 Kl. 10:00-189-212

Läs mer

Kostnadsutjämning för kommuner och landsting

Kostnadsutjämning för kommuner och landsting Pressmeddelande 1998-12-14 Kommunala utjämningsutredningen (Fi 1995:16) Ordf. Lars-Eric Ericsson Telefon 026-17 13 20 Sekr. Lennart Tingvall Telefon 08-405 1563 Kostnadsutjämning för kommuner och landsting

Läs mer

Kommunalekonomisk utjämning för landsting. Utjämningsåret 2014 Utfall

Kommunalekonomisk utjämning för landsting. Utjämningsåret 2014 Utfall Kommunalekonomisk utjämning för landsting Utjämningsåret 2014 Utfall Kommunalekonomisk utjämning för landsting Innehåll Innehåll 1. Kommunalekonomisk utjämning för landsting, utjämningsåret 2014... 4

Läs mer

Datum Ert datum. . att utredningen har fågat fakorer som förklarar lönekostnadsskillnader samt byggkostnadsskillnader

Datum Ert datum. . att utredningen har fågat fakorer som förklarar lönekostnadsskillnader samt byggkostnadsskillnader Vår handiaggare IZatrineholms kommun \. KOMMUN STYRELSENS FORVAL TNING EKONOMI KONTORET Stefan Tengberg -ZO -r~ - If) Kommunstyrelsensu handlirq,-i:r-il-io(j7~~ Datum Ert datum k&/z~:~i Er beteckning 1

Läs mer

Cirkulärnr: 13:49 Diarienr: 13/5622 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 13:49 Diarienr: 13/5622 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 13:49 Diarienr: 13/5622 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Derk de Beer Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2013-10-01 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans

Läs mer

Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014

Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-12 LS 1408-0921 Landstingsstyrelsen Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Figur 1 Kommunalekonomisk utjämning Kommunalekonomisk utjämning,

Figur 1 Kommunalekonomisk utjämning Kommunalekonomisk utjämning, Figur 1 Kommunalekonomisk utjämning 2008 Kommunalekonomisk utjämning, 2008 1 Tabell 1 Kommunalekonomisk utjämning Beräkningar för 2008 i miljarder kronor Kommuner Landsting Summa Inkomstutjämningbidrag

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:204 Diarienr: 1998/3151. Datum: 1998-12-16

Cirkulärnr: 1998:204 Diarienr: 1998/3151. Datum: 1998-12-16 Cirkulärnr: 1998:204 Diarienr: 1998/3151 Handläggare: Sektion/Enhet: Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1998-12-16 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Kommunala utjämningsutredningens

Läs mer

Kommunalekonomisk utjämning [2006] En informationsskrift om 2005 års utjämningssystem för kommuner och landsting

Kommunalekonomisk utjämning [2006] En informationsskrift om 2005 års utjämningssystem för kommuner och landsting Kommunalekonomisk utjämning [2006] En informationsskrift om 2005 års utjämningssystem för kommuner och landsting Kommunalekonomisk utjämning [2006] En informationsskrift om 2005 års utjämningssystem för

Läs mer

Kommunalekonomisk utjämning Utjämningsåret 2005

Kommunalekonomisk utjämning Utjämningsåret 2005 Kommunalekonomisk utjämning Utjämningsåret 2005 OE0110 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Kommunernas finanser A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting (Fi2015/379) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 16 april 2015

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting (Fi2015/379) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 16 april 2015 PM 2015:54 RI (Dnr 110-114/2015) Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting (Fi2015/379) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 16 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Likvärdiga förutsättningar

Likvärdiga förutsättningar Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen Betänkande av Utjämningskommittén.08 Stockholm 2011 SOU 2011:39 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU

Läs mer

Utdrag ur sammanträdesprotokoll

Utdrag ur sammanträdesprotokoll 70 Svar på remiss från Finansdepartementet av betänkandet Lite mer lika - Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (KS/2019:101) Kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

att godkänna månadsrapport-per februari samt prognos för helåret 2014.

att godkänna månadsrapport-per februari samt prognos för helåret 2014. Stockholms läns landsting i (i) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 Landstirigsstyrelsem LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 : 04-0 8 0 0 0 1 2 * Månadsrapport per februari 2014, Koncernfinansiering Föredragande

Läs mer

Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 augusti 2019 Ardalan Shekarabi Johan Ndure (Finansdepartementet)

Läs mer

FÖRSLAG 2014:85 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014

FÖRSLAG 2014:85 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 FÖRSLAG 2014:85 LS 1408-0921 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 Stockholms läns landsting PROTOKOLL 11/2014 Landstingsstyrelsen Sammanträdesdag

Läs mer

Cirkulärnr: 11:61 Diarienr: 11/7348 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 11:61 Diarienr: 11/7348 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 11:61 Diarienr: 11/7348 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Derk de Beer m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2011-12-21 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Utfall

Läs mer

Kommunalekonomisk utjämning. En informationsskrift om utjämningssystemet för kommuner och landsting år 2008

Kommunalekonomisk utjämning. En informationsskrift om utjämningssystemet för kommuner och landsting år 2008 Kommunalekonomisk utjämning En informationsskrift om utjämningssystemet för kommuner och landsting år 2008 Kommunalekonomisk utjämning En informationsskrift om utjämningssystemet för kommuner och landsting

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39)

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39) KS 8 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2011-08-30 Diarienummer KSN-2011-0354 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala

Läs mer

PM Skatteväxling av kollektivtrafiken på 2016 års utfall

PM Skatteväxling av kollektivtrafiken på 2016 års utfall Bilaga 3 1(6) Kollektivtrafikstaben PM Skatteväxling av kollektivtrafiken på 2016 års utfall År 2012 infördes en ny kollektivtrafiklag. I samband med lagens införande valde landsting och kommunkollektiv

Läs mer

Preliminära utfall av 2013 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Preliminära utfall av 2013 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning 2012-09-28 1 (8) CIRKULÄR 12:45 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Anders Folkesson m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Preliminära utfall av 2013 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer, som på grund av långvariga funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs

Läs mer

Det kommunalekonomiska utjämningssystemet

Det kommunalekonomiska utjämningssystemet Det kommunalekonomiska utjämningssystemet Effekter för Västerbotten, Norrland och Sveriges funktionella arbetsmarknader Johanna Edlund Marcus Holmström CERUM Report Nr 23/2010 ISBN 978-91-7459-047-0 ISSN

Läs mer

Skatter & bidrag för landsting 2015

Skatter & bidrag för landsting 2015 Skatter & bidrag för landsting 2015 Så funkar det! Frågor besvaras av: Mona Fridell, telefon 08-452 79 10 e-post: mona.fridell@skl.se Måns Norberg, telefon 08-452 77 99 e-post: mans.norberg@skl.se Modellen

Läs mer

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet PM 2008: RVII (Dnr 326-4231/2007) Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2014:1372 Utkom från trycket den 2 december 2014 utfärdad den 20 november 2014. Regeringen

Läs mer

Skatteutjämningssystemet ett hinder för tillväxt

Skatteutjämningssystemet ett hinder för tillväxt 212:6 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Skatteutjämningssystemet ett hinder för tillväxt Stockholms läns kommunstyrelseordförandes syn på systemet Detta är en sammanställning av en undersökning

Läs mer

PM Skatteväxling av kollektivtrafiken i Värmlands län

PM Skatteväxling av kollektivtrafiken i Värmlands län Bilaga 3 1(7) Kollektivtrafikstaben Bilaga 3 PM Skatteväxling av kollektivtrafiken i Värmlands län År 2012 infördes en ny kollektivtrafiklag. I samband med lagens införande valde landsting och kommunkollektiv

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:164 Diarienr: 1995/2622. Niclas Johansson. Datum:

Cirkulärnr: 1995:164 Diarienr: 1995/2622. Niclas Johansson. Datum: Cirkulärnr: 1995:164 Diarienr: 1995/2622 Handläggare: Avdsek: Britta Hagberg Niclas Johansson Finans Datum: 1995-09-28 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/Finans Rubrik: Budgetförutsättningar för åren 1996

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2015:72 LS 2015-1069 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Budget 2016 för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling samt plan för verksamhet och ekonomi 2016 samt plan för ekonomi 2017-2018

Läs mer

Allmänna bidrag till. 25 kommuner

Allmänna bidrag till. 25 kommuner Allmänna bidrag till 25 kommuner Förslag till statens budget för 2014 Allmänna bidrag till kommuner Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 7 2 Lagförslag... 9 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) 1(8) Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Sammanfattning Regeringen beslutade under hösten 2016 att göra en översyn av systemet för kostnadsutjämning

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs av lagen om

Läs mer

Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59)

Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59) Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1542 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59) Föredragande

Läs mer

Kommunalekonomisk utjämning Kommunalekonomisk utjämning år 2006 och 2007, miljoner kronor

Kommunalekonomisk utjämning Kommunalekonomisk utjämning år 2006 och 2007, miljoner kronor OE 26 SM 0701 korrigerad version Kommunalekonomisk utjämning Utjämningsår 2007 Economic equalisation for local governments I korta drag Kommunalekonomisk utjämning 2007 Syftet med den kommunalekonomiska

Läs mer

Cirkulärnr: 11:39 Diarienr: 11/5178 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 11:39 Diarienr: 11/5178 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 11:39 Diarienr: 11/5178 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Derk de Beer m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2011-09-29 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Preliminär

Läs mer

Ändringar i det kommunala utjämningssystemet (prop. 2003/04:155)

Ändringar i det kommunala utjämningssystemet (prop. 2003/04:155) Finansutskottets betänkande Ändringar i det kommunala utjämningssystemet (prop. 2003/04:155) Sammanfattning I proposition 2003/04:155 Ändringar i det kommunala utjämningssystemet presenterar regeringen

Läs mer

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 )

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) Betänkande av Kostnadsutjämningsutredningen Håkan Sörman, särskild utredare Anders Norrlid, huvudsekreterare Fi 2016:12

Läs mer

Regionkommuner i norra Sverige. Rapportbilaga till utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Regionkommuner i norra Sverige. Rapportbilaga till utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Regionkommuner i norra Sverige Rapportbilaga till utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Regionkommuner i norra Sverige Rapportbilaga till utredning

Läs mer

Remissvar avseende Betänkandet Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39)

Remissvar avseende Betänkandet Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) Stockholms Handelskammare Box 16050, 103 21 Stockholm Besöksadress: Västra Trädgårdsgatan 9 Telefon: 08-555 100 00 Telefax: 08-566 316 00 E-post: info@chamber.se www.chamber.se Org. 556095-7952 Momsreg.

Läs mer

Valkretsindelning för landstingsval för perioden

Valkretsindelning för landstingsval för perioden NACKA KOMMUN 2017-06-14 TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2017/4 KFKS 2017/528 1 (1) Valnämnden Valkretsindelning för landstingsval för perioden 2018-2022 Yttrande till Stockholms läns landsting Förslag till beslut

Läs mer

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-07-14 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden 2018-2022

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0782 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per november 2015 Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per september 2015 för Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebesjkrivning

Läs mer

Utredningen om kommunal planering för bostäder

Utredningen om kommunal planering för bostäder 1 Utredningen om kommunal planering för bostäder Utredare: Hanna Wiik, förvaltningschef, Tillväxtoch regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting Huvudsekreterare: Lars Arell Sekreterare: Lisa Leverström

Läs mer

Allmänna bidrag till. 25 kommuner

Allmänna bidrag till. 25 kommuner Allmänna bidrag till 25 kommuner Förslag till statens budget för 2016 Allmänna bidrag till kommuner Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 7 2 Lagförslag... 9 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-08-14 LS 1406-0733 Landstingsstyrelsen Yttrande över Domstolsverkets promemoria - Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2012:704 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016 Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 2016-05-17 Tillväxtkontoret Plan- och exploateringsavdelningen Karin Svalfors Jan-14 Feb-14

Läs mer

Tertialrapport per april 2016 för Koncernfinansiering

Tertialrapport per april 2016 för Koncernfinansiering Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-10 LS 2016-0302 Landstingsstyrelsen Tertialrapport per april 2016 för Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

=y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS

=y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS 1 =y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per maj 2015 Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeslaiviiiiig

Läs mer

Kommunal fastighetsavgift

Kommunal fastighetsavgift Cirkulärnr: 07:53 Diarienr: 07/3117 Handläggare: Niclas Johansson Avdelning: Ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Datum: 2007-11-14 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Samhällsbyggnad

Läs mer

Kommittédirektiv. Uppföljning av kostnadsutjämningssystemet för verksamhet enligt LSS. Dir. 2006:15

Kommittédirektiv. Uppföljning av kostnadsutjämningssystemet för verksamhet enligt LSS. Dir. 2006:15 Kommittédirektiv Uppföljning av kostnadsutjämningssystemet för verksamhet enligt LSS Dir. 2006:15 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare får

Läs mer

Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering

Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-09-16 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:8

Regeringens proposition 2004/05:8 Regeringens proposition 2004/05:8 Förlängd försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning i Skåne län och Västra Götalands län Prop. 2004/05:8 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Företagsamheten 2017 Stockholms län

Företagsamheten 2017 Stockholms län Företagsamheten 2017 Stockholms län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Cirkulärnr: 12:45 Diarienr: 12/5309 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:45 Diarienr: 12/5309 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:45 Diarienr: 12/5309 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anders Folkesson Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2012-09-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans

Läs mer