Avräkning vid anställningens upphörande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avräkning vid anställningens upphörande"

Transkript

1 Avräkning vid anställningens upphörande Frågor och svar om avräkning vid byte av advokatbyrå

2 Avräkning vid anställningens upphörande Ett vanligt problem i relationen mellan en biträdande jurist och dennes arbetsgivare är hur man ska hantera den biträdande juristens pågående uppdrag när han eller hon vill sluta sin anställning på advokatbyrån, men fortsätta med sin verksamhet. Det är vår erfaren het att dessa problem har ökat under senare år. I de tvister som uppstår råder det ofta delade meningar både vad gäller rätten att fortsätta med biträde i pågående uppdrag och vad gäller fördelning av värden från pågående och avslutade uppdrag. Vi i Juseks advokatsektion vill med denna broschyr gå igenom de problem som brukar uppstå och ge förslag till hur de kan hanteras. Det är vår förhoppning att broschyren kan fungera som en utgångspunkt för diskussionen mellan den anställde och arbetsgivaren. Eftersom det bland advokat sektionens medlemmar finns både arbetsgivare och anställda har vårt mål varit att hitta en balans mellan de motstridiga intressen som kan föreligga i den aktuella situationen. I texten använder vi termen biträdande jurist om den anställde. Med det menar vi både en jur kand, som ännu inte blivit advokat, och en anställd advokat, till skillnad från den som är delägare. Även mellan delägare uppstår frågor av liknande karaktär som de som diskuteras i denna broschyr, men broschyren syftar till att diskutera de problem som uppstår inom ramen för en anställning. Broschyren kan fungera som en utgångspunkt för diskussionen mellan den anställde och arbetsgivaren.

3 Kom ihåg att klienten är den som väljer vem som ska fortsätta uppdraget Utgångspunkter I de tvister där Jusek blir inkopplat ser vi att det brukar uppstå två huvudsakliga grundproblem när den anställde lämnar advokatbyrån. Det ena är frågan om hur befintliga uppdrag ska fördelas mellan den anställde och advokatbyrån. Det andra är frågan om hur ersättningen mellan parterna ska beräknas. För att minska risken för framtida tvister är det förstås en fördel om man kan diskutera de här frågorna redan innan den anställde har meddelat att denne önskar lämna sin anställning. För en nyanställd biträdande jurist utan tidigare erfarenhet är det svårt att överblicka frågorna vid anställningens början. Vi rekommenderar därför inte att man börjar diskutera hur avräkningsreglerna ska tillämpas redan vid anställningens början. Ett lämpligt tillfälle för diskussion kan däremot vara vid övergång till annan löneform (till exempel vid övergång från fast lön till provisionsbaserad lön) eller annan förändring i anställningen (till exempel när den anställde har blivit advokat). Eftersom de här frågorna även kan orsaka tvister inom ramen för en anställning, till exempel vid beräkning av provision eller bonus, finns det anledning att diskutera dem, oavsett om den anställde avser att lämna sin anställning eller inte. När det står klart att den biträdande juristen ska sluta på advokatbyrån och gå till annan verksamhet är det lämpligt att den anställde och ansvarig principal sätter sig ned tillsammans för att gå igenom förutsättningarna. Diskussionen bör ha några, enligt vår uppfattning, självklara utgångspunkter. I förhållande till klienten är den ena utgångspunkten att klienten alltid är den som väljer vem som ska fortsätta uppdraget. Den andra är att klienten inte ska bli lidande av övergången eller bytet av ombud. Parterna måste hålla klient intresset främst. I förhållandet mellan den anställde och advokatbyrån ska utgångspunkten vara att ersättningen till den anställde och avräkningen mellan parterna ska beräknas på samma sätt som liknande beräkningar har gjorts under anställningen. Vi har inte tagit ställning till eventuella skatte- eller avgiftsfrågor som kan uppkomma vid avräkningen mellan parterna.

4 Personliga uppdrag följer med den som är förordnad Hantering av befintliga uppdrag När den anställde och den ansvarige principalen sätter sig ned för en genomgång bör de gå igenom de olika aktuella uppdrag som den biträdande juristen har arbetat eller arbetar i. En lista över uppdragen bör upprättas. Skillnaden mellan hur nya inkomna uppdrag hanteras och hur de registreras och betydelsen av detta skiljer mycket mellan olika advokatbyråer. Det finns skillnader som beror på storleken på advokatbyrån, på typen av uppdrag och klienter man hanterar och på vilket vinstdelningssystem man har. Genomgången måste således anpassas till förhållandena i det enskilda fallet, men kan utgå från vår generella diskussion nedan. Det är en fördel om man, redan när ett uppdrag kommer in till och registreras på advokatbyrån, är noga med att notera vem som har ackvirerat uppdraget eller vem som ska ha ansvaret för det, baserat på hur ersättningen sedan fördelas. Vår uppfattning är att personliga uppdrag och förordnanden följer med den som är förordnad. Det gäller till exempel uppdrag som offentlig försvarare, målsägandebiträde, särskild företrädare för barn, biträde enligt rättshjälpslagen, offentligt biträde, bo utrednings man, bodelningsförrättare, god man, uppdrag som skiljeman eller medlare, konkursförvaltare, likvidator eller styrelseuppdrag. I andra uppdrag där den biträdande juristen själv har ackvirerat uppdraget eller annars, av ansvarig principal, har tilldelats det övergripande ansvaret för det, anser vi att den biträdande juristen bör ha rätt att ta med sig uppdraget. Har parterna olika uppfattning i den här frågan är ett förslag att försöka bedöma respektive parts betydelse i ärendet och dess handläggning för att få en grund för beslut om var ärendet ska hamna. I förhållandet mellan klienten, den biträdande juristen och advokatbyrån är det dock, som sagt, klienten som avgör, oavsett vad de två senare har kommit överens om.

5 Inte tillåtet med konkurrensbegränsningar Om en klient, i ett fall där parterna har kommit överens om att den biträdande juristen inte ska ta med sig ärendet, ändå väljer att vända sig till den biträdande juristen i dennes nya verksamhet, har den biträdande juristen rätt att åta sig uppdraget. Den biträdande juristen har däremot inte rätt att försöka påverka sådana klienter att följa med till den nya verksamheten. Advokatbyrån har inte rätt att ålägga den biträdande juristen konkurrensklausul eller på annat sätt begränsa dennes rätt att bedriva fortsatt verksamhet, även om denna kommer att konkurrera med byråns verksamhet. Information till klienter De klienter som berörs av att den biträdande juristen lämnar advokatbyrån ska informeras om att den biträdande juristen lämnar och övergår till annan verksamhet. Om ärendet är sådant att den bi trädande juristen avser att fortsättningsvis hantera det från sin nya verksamhet ska det framgå av informationen. Informationen bör som huvudregel komma från advokatbyrån och den biträdande juristen gemensamt och innan anställningen har upphört. Även i de ärenden där den biträdande juristen har biträtt, utan att för den skull ha ackvirerat eller ha det övergripande ansvaret för klienten, bör klienten meddelas att den biträdande juristen övergår till annan verksamhet. Detta får dock bero på hur stor inblandning som den biträdande juristen har haft i ärendet och hur nära kontakten med klienten har varit. Klienten ska informeras om förändringen och ges tillfälle att välja ombud Den anställde och den ansvarige principalen bör gå igenom de olika aktuella uppdrag som den biträdande juristen har arbetat eller arbetar i. Det är bra att upprätta en lista.

6 Klientakten Den som har originalakten i ärendet har ansvaret för arkivering av denna. Om den biträdande juristen är den som ska hantera klienten framöver ska denne ha rätt att ta med sig klientakten eller en fullständig kopia av akten, så att den biträdande juristen kan fortsätta biträda klienten på bästa sätt. Akten eller kopian ska lämnas till den biträdande juristen senast när denne lämnar sin anställning. Advokatbyrån ska inte ta ut någon avgift för detta och det ska inte vara någon begränsning i vilken dokumentation som övertas. Advokatbyrån har i detta fall rätt att behålla och arkivera en kopia av klientakten om man så önskar. Om den biträdande juristen inte är den som ska hantera klienten framöver ska akten stanna hos advokat byrån och den biträdande juristen har inte rätt att ta med sig någon kopia av akten. Ska den biträdande juristen inte hantera klienten längre? Då ska klientakten stanna hos advokatbyrån och den får inte kopieras av den biträdande juristen.

7 Beräkning av ersättning ska ske på samma grunder som under anställningen Beräkning av ersättning Den andra huvudfrågan där vi ser att det uppstår tvister handlar om pengar. Att prata om pengar är en källa till problem i många typer av relationer. Beräkningen av ersättningen och avräkningen mellan parterna är inte helt enkel att hantera och blir extra svår i de fall där det dessutom råder konflikt. I de ärenden som den biträdande juristen ska ta med sig, ska advokatbyrån normalt ha rätt till arvodet för upparbetad tid, enligt samma principer som har gällt under anställningen. Parterna får då börja med att göra en bedömning av om arvodet går att fakturera eller om den biträdande juristen ska ta med sig ofakturerad tid som han eller hon får fakturera senare, i sin nya verksamhet. För att underlätta beräkningarna bör man innan anställningen upphör se till att fakturera i samtliga ärenden där det är möjligt. Den biträdande juristen ska medverka till detta arbete, både i ärenden som ska följa med denne och i ärenden som ska stanna kvar på byrån. Om det är fråga om ärenden där man inte kan fakturera får man göra en beräkning/uppskattning av vad som skulle ha fakturerats vid den aktuella tidpunkten om det hade varit möjligt. Här ska samma principer för fakturering användas som gällt under anställningen. Har den biträdande juristen haft fast lön ska lön och semesterersättning beräknas enligt samma principer som har gällt tidigare under anställningen. Eventuell bonus eller provision som normalt beräknas och utbetalas på helårsbasis ska beräknas med en andel motsvarande antal arbetade månader under året. Beräkningen ska göras enligt samma principer som tidigare under anställningen och till grund ska läggas både fakturerad och upparbetad, men ännu inte fakturerad, tid eller antal timmar eller den måttenhet som ligger till grund för bonus eller annan ersättning. Har den biträdande juristen haft provisionslön ska denna lön och andra eventuella ersättningar beräknas enligt samma principer som gällt under anställningen. Provision ska då beräknas på allt arbete som är utfört av den biträdande juristen i ärenden som ännu inte har avslutats eller slutfakturerats, eller i vilka fakturering har skett men likvid inte har influtit.

8 För ärenden som inte har avslutats eller slut fakturerats ska en ersättning fastställas baserad på upparbetad tid (eller den måttenhet som används) per sista arbetsdagen. Schablonavdrag för kundförluster För ärenden som inte har avslutats eller slutfakturerats ska en ersättning fastställas baserad på upparbetad tid (eller den måttenhet som används) per sista arbetsdagen. Från det framräknade beloppet bör ett schablonavdrag göras i syfte att täcka upp för eventuella kundförluster för den som ska fakturera ärendet längre fram. Vi rekommenderar inte att man håller frågan öppen för avstämning efter en viss tid, då det finns uppenbara svårigheter för respektive part att kontrollera den andra partens uppgifter. Vi föreslår istället att en schablonersättning om 85 procent av det framräknade beloppet ska utgöra underlag för en slutlig avräkning. Hur stort avdraget ska vara får vara en överenskommelse i det enskilda fallet och kan påverkas av typen av ärenden och klienter, men runt 15 procent är en skälig uppskattning av kundförluster generellt. I fakturerade ärenden ska normalt hela det utestående fakturabeloppet utgöra underlag för avräkningen, oavsett om likvid har influtit eller inte. Vid till exempel rättshjälpsärenden, där utbetalning sker först efter bedömning av domstol eller annan myndighet, finns det dock anledning att invänta betalning innan avräkningen görs.

9 Avräkning av ersättning till den biträdande juristen eller advokatbyrån När fakturering och uppskattning av upparbetat arvode har skett ska en avräkning göras för samtliga ärenden, både de där klienten följer med den biträdande juristen och de där klienten blir kvar hos advokatbyrån. Den biträdande juristen kommer att ha fordran på lön, bonus, provision, semesterersättning och andra ersättningar. Advokatbyrån har fordran på upparbetad tid i de ärenden som den biträdande juristen tar med sig och där fakturering inte har skett innan anställningen upphör. I de ärendena kommer den biträdande juristen att fakturera i sin nya verksamhet. Om den biträdande juristens fordran på lön och andra ersättningar överstiger advokatbyråns fordran på upparbetat, ofakturerat arvode i ärenden den biträdande juristen tar med sig, ska advokatbyrån utge ersättning till den biträdande juristen. Om istället det upparbetade, ofakturerade arvodet i ärenden som den biträdande juristen tar med sig överstiger dennes fordran på lön och andra ersättningar, ska den biträdande juristen betala ersättning till byrån. Om den biträdande juristen har en stor andel personliga förordnanden kommer det sannolikt vara denne som ska betala ersättning till byrån. Även i andra fall är det inte ovanligt att det blir så. Det kan vara bra att vara medveten om detta när man planerar för att lämna sin anställning och in leder diskus sioner om avräkning. Ersättningens utbetalning Ofta blir den biträdande juristen ersättningsskyldig i avräkningen Eftersom det kan bli fråga om stora belopp som ska betalas från antingen den biträdande juristen eller advokatbyrån bör man i överenskommelsen ta hänsyn till likviditeten hos den som ska betala. Betalningen till den andra parten bör delas upp i lämpliga rater så att betalaren har möjlighet att fakturera och få betalt. Man bör således ha en viss eftersläpning i förhållande till möjlig fakturering och då även ta hänsyn till ärendenas karaktär. Om det till stor del rör sig om ärenden där det kan dröja länge innan fakturering kan ske, till exempel konkurser bör man komma överens om en längre eftersläpning. Samtidigt är det inte för någon av parterna tillfredsställande att ha den ekonomiska frågan öppen för långt fram i tiden, varför så kort betalnings tid som möjligt ändå är att rekommendera.

10 Undersök om arbetsgivarna kan träffa en överenskommelse om ersättningen Alternativ lösning överenskommelse mellan arbetsgivarna Det finns en alternativ lösning på frågan om ersättning mellan den biträdande juristen och advokatbyrån som kan användas när den biträdande juristen går från en anställning till en annan. Lösningen bygger på ett avtal mellan advokatbyrå nr 1 och advokatbyrå nr 2 och avser de ärenden som den biträdande juristen tar med sig, men som inte har fakturerats,innan anställningen hos advokatbyrå nr 1 upphör. Istället för att advokatbyrå nr 1 får en fordran mot den biträdande juristen åtar sig advokatbyrå nr 2 att, när ärendet är fakturerat och betalt, utge en överenskommen andel eller summa till advokatbyrå nr 1. För den biträdande juristen innebär den här lösningen en stor fördel eftersom denne inte behöver betala ut någon ersättning till sin tidigare arbetsgivare. Det finns annars en risk att ett krav på ersättning från arbetsgivaren blir en hämmande faktor för en biträdande jurist som överväger att byta anställning. Det kan också innebära att det blir lättare för parterna att lösa vissa tvistefrågor om ersättning för ärenden flyter in efter faktisk fakturering och betalning. Advokatbyrå nr 1 får ersättning för upparbetad tid vid samma tidpunkt som den skulle ha fått om den biträdande juristen hade arbetat kvar på byrån. En nackdel som dock kan uppstå för advokatbyrå nr 1 är om den biträdande juristen har en stor fordran på lön eller andra ersättningar, som ska betalas ut när anställningen upphör. Vid en avräkning enligt ovan blir nettosumman att betala lägre för advokatbyrån, medan det vid ett avtal mellan advokatbyråerna kan bli så att advokatbyrå nr 1 först får betala ut en summa till den tidigare anställde och sedan måste invänta betalning från advokatbyrå nr 2 under en längre tid.

11 Vid tvist Om du har frågor kring detta eller om tvist uppstår, kontakta Jusek och ansvarig ombudsman. Juseks ombudsmän hanterar många sådana här ärenden varje år och kan ge råd och stöd. Kontakta Jusek och ansvarig ombudsman vid frågor eller tvist Broschyren är upprättad av Juseks Advokatsektion, december 2013.

12 Om Jusek Jusek är förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhälls vetare. Vi driver frågor som påverkar medlemmarnas utbildning, karriär, trygghet och villkor. Med drygt medlemmar är vi ett av de största akademikerförbunden. Jusek är medlem i Saco och partipolitiskt obundet. Fotoskrift AB T Endast som pdf Jusek Stockholm: Nybrogatan 30, Box 5167, Stockholm Malmö: Carlsgatan 12 A, Malmö Göteborg: Lennart Torstenssonsgatan 7, Göteborg Tel E-post jusek@jusek.se. Läs mer om vårt arbete med hållbar utveckling på jusek.se/csr

Här finns framtidens chefer

Här finns framtidens chefer Statistik Här finns framtidens chefer Rapport om unga akademikers syn på chefskap Magnus Hedberg, vd på Jusek Här finns framtidens chefer Juseks arbetsmarknadsundersökning visar att det finns en god framtida

Läs mer

Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst

Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst Statistik Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst Dags att förtydliga tjänstemannens roll i kommunallagen Kommundirektörsföreningen i Sverige Skapa stabila spelregler mellan politik och förvaltning

Läs mer

Bra arbetsmarknad för Juseks nyexaminerade

Bra arbetsmarknad för Juseks nyexaminerade Statistik Bra arbetsmarknad för Juseks nyexaminerade Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Bra arbetsmarknad för Juseks nyexaminerade Att

Läs mer

Det flexibla arbetslivets möjligheter

Det flexibla arbetslivets möjligheter Statistik Det flexibla arbetslivets möjligheter Ett arbetsliv med individen i fokus Ett arbetsliv med individen i fokus Förutsättningarna i arbetslivet har förändrats. Med moderna tekniska lösningar kan

Läs mer

Sverige behöver studentmedarbetare

Sverige behöver studentmedarbetare Statistik Sverige behöver studentmedarbetare Steget mellan studier och arbete måste bli bättre Sveriges studenter behöver fler och effektivare vägar! Jusek jobbar för att det danska systemet med studentmedarbetare

Läs mer

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR För dig som är anställd vid advokatbyrå Inledning Advokatbyråer drabbas ibland liksom andra företag av vikande lönsamhet. Därmed kan behov att minska antalet anställda jurister

Läs mer

Sverige behöver studentmedarbetare

Sverige behöver studentmedarbetare Statistik Sverige behöver studentmedarbetare Steget mellan studier och arbete måste bli bättre Sveriges studenter behöver fler och effektivare vägar till jobb! Vägen till det första jobbet går oftast via

Läs mer

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal:

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Mitt medarbetarsamtal Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Medarbetarsamtal mellan chef och medarbetare Juseks medarbetarsamtal Medarbetar är ett genomtänkt, väl förberett och regelbundet återkommande

Läs mer

Din lön. Dags att förbättra. cirkelns storlek 48x48 mm

Din lön. Dags att förbättra. cirkelns storlek 48x48 mm Din lön GillSans Trygga studier Light 35/36 GillSans studielivspolitiska Light 24/26 ställningstaganden Dags att förbättra studenternas Gill Sans Regular situation 16/17, cirkelns storlek 48x48 mm Dags

Läs mer

Statistik. Synen på karriären. Akademikerförbundet. jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare

Statistik. Synen på karriären. Akademikerförbundet. jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Statistik Synen på karriären Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare 2 Att kompetensutveckla sin personal är både en väg för arbetsgivaren att nå bättre

Läs mer

Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden

Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden Statistik Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden Ta tillvara studenternas kompetens Sveriges studenter behöver fler och effektivare vägar till jobb! Jusek har länge arbetat för en starkare koppling

Läs mer

Allmänna Villkor Punkt 1-17 Publicerad 1 April 2012 Uppdaterad 7 Januari 2013 Uppdaterad 1 Mars 2013 Punkt Punkt 18 Publicerad 1 Augusti 2013

Allmänna Villkor Punkt 1-17 Publicerad 1 April 2012 Uppdaterad 7 Januari 2013 Uppdaterad 1 Mars 2013 Punkt Punkt 18 Publicerad 1 Augusti 2013 Allmänna Villkor Punkt 1-17 Publicerad 1 April 2012 Uppdaterad 7 Januari 2013 Uppdaterad 1 Mars 2013 Punkt Punkt 18 Publicerad 1 Augusti 2013 ALLMÄNNA VILLKOR för Juristuppdrag hos RiVe Juridiska Byrå

Läs mer

Ökade löneskillnader i privat sektor

Ökade löneskillnader i privat sektor Statistik Ökade löneskillnader i privat sektor Juseks undersökning av nyexaminerade 2010 Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Ökade löneskillnader

Läs mer

Din lön. Lönestatistik Advokatbyråer. Akademiker förbundet för jurister, civilek systemvetare, personalvetare samhällsvetare

Din lön. Lönestatistik Advokatbyråer. Akademiker förbundet för jurister, civilek systemvetare, personalvetare samhällsvetare Din lön Lönestatistik 2009 Advokatbyråer Akademiker förbundet för jurister, civilek ono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Innehåll Förord... 3 Juridiskt arbete/advokater/biträdande jurister...

Läs mer

Ersättning 18,80 timmars arbete (exklusive mervärdesskatt) Utlägg besiktningsman (exklusive mervärdesskatt) Totalt (inklusive mervärdesskatt)

Ersättning 18,80 timmars arbete (exklusive mervärdesskatt) Utlägg besiktningsman (exklusive mervärdesskatt) Totalt (inklusive mervärdesskatt) Konsumenttvistnämndens beslut Konsumenttvistnämnden sätter ned arvodet enligt följande. - Arvodet för arbete avseende tvisten mot S sätts ned med 18 823 kronor inklusive mervärdesskatt. - Arvodet för arbete

Läs mer

Handbok för mentorer och adepter

Handbok för mentorer och adepter Handbok för mentorer och adepter Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare Handbok för mentorer och adepter Det teoretiska studielivet

Läs mer

Bristande kvalitet i den högre utbildningen

Bristande kvalitet i den högre utbildningen Statistik Bristande kvalitet i den högre utbildningen Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Inledning Nästan 30 procent av alla nyexaminerade säger

Läs mer

Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor

Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor Statistik Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor Lösningar för att attrahera rätt kompetens 2 Sofia Larsen, ordförande i Jusek Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor Generationsväxlingen

Läs mer

Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran.

Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran. Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran. Bakgrund X har anlitat advokaterna A och B som ombud i en tvist. Anmälan X har i anmälan, som kom in till Advokatsamfundet den 11 juli

Läs mer

STATISTIK ARBETS MARKNADS UNDER SÖKNING. Flexibelt arbetsliv viktigt för unga

STATISTIK ARBETS MARKNADS UNDER SÖKNING. Flexibelt arbetsliv viktigt för unga STATISTIK ARBETS MARKNADS UNDER SÖKNING Flexibelt arbetsliv viktigt för unga Ökad dialog krävs i det flexibla arbetslivet Majoriteten av de nyexaminerade inom Juseks medlemsgrupper har möjlighet att påverka

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar

Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar En kartläggning av resurser och undervisningsti d inom högskolan och yrkeshögskolan Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar En eftersatt

Läs mer

Tryggt eller otryggt i rättsväsendet

Tryggt eller otryggt i rättsväsendet Statistik Tryggt eller otryggt i rättsväsendet Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Inledning Vår undersökning visar att majoriteten av Juseks medlemmar

Läs mer

Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker?

Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker? Statistik Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker? Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Sammanfattning Det

Läs mer

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING Karriär på lika villkor för advokater Några citat från svaren GÅR DET AT T KOMBINERA KARRIÄR OCH FAMILJ? Karriär på lika villkor? UNDERSÖKNING BLAND ADVOKATSEKTIONENS MEDLEMMAR

Läs mer

En föräldraförsäkring för karriär på lika villkor

En föräldraförsäkring för karriär på lika villkor Statistik En föräldraförsäkring för karriär på lika villkor En reformerad föräldraförsäkring Sofia Larsen, ordförande i Jusek Kvinnor och män ska kunna göra karriär på lika villkor Löneskillnader förklaras

Läs mer

Mer undervisning för ökad utbildningskvalitet

Mer undervisning för ökad utbildningskvalitet Statistik Mer undervisning för ökad utbildningskvalitet En kartläggning av lärarledd tid bland Juseks studerandemedlemmar Höj kvaliteten i den akademiska utbildningen Kunskap är Sveriges framtid. En av

Läs mer

Upplysningar om lönegarantihandläggning

Upplysningar om lönegarantihandläggning Upplysningar om lönegarantihandläggning 1. Upplysningar till blanketterna m.m. Blankett B1, KFM 9580, bör användas för beslut om lönegaranti, både bifall och avslag. Blankett B2, KFM 9581, bör användas

Läs mer

Rättsskyddsförsäkring

Rättsskyddsförsäkring VILLKOR Fastställt november 2003 R 1:3 Rättsskyddsförsäkring Tvister och skattemål Moderna Försäkringar AB Moderna Försäkringar Sak AB www.modernaforsakringar.se A TVISTER 1 Vem försäkringen gäller för

Läs mer

STATISTIK FÖRÄLDRA ARBETS PLATSER. Familjen i det flexibla arbetslivet

STATISTIK FÖRÄLDRA ARBETS PLATSER. Familjen i det flexibla arbetslivet STATISTIK FÖRÄLDRA VÄNLIGA ARBETS PLATSER Familjen i det flexibla arbetslivet Flexibilitet är viktigt för många kvinnors karriär Sverige är långt ifrån jämställt. Trots stora framsteg tjänar kvinnor fort

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 15/2013 Generalsekreteraren. PM angående uthyrning av advokater och biträdande jurister, s.k.

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 15/2013 Generalsekreteraren. PM angående uthyrning av advokater och biträdande jurister, s.k. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 15/2013 Generalsekreteraren Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund PM angående uthyrning av advokater och biträdande jurister, s.k. secondment Styrelsen har vid

Läs mer

Valberedningens uppdrag

Valberedningens uppdrag Valberedningens uppdrag Vilka kandidater kan företräda medlemmarna bäst i föreningens styrelse? Innehåll Uppdragsgivare... 3 Huvuduppgifter... 3 Förutsättningar... 4 Arbetsprocess... 5 Synliggörande av

Läs mer

REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017

REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017 1 REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017 2 Dessa medlingsregler är antagna av Styrelsen för Svensk Franchise den 21 september och träder i kraft den 9 oktober 2017. Inledning Svensk Franchise som medlemsorganisation

Läs mer

STATISTIK ARBETS MARKNADS UNDER SÖKNING. Många studenter arbetar gratis

STATISTIK ARBETS MARKNADS UNDER SÖKNING. Många studenter arbetar gratis STATISTIK ARBETS MARKNADS UNDER SÖKNING Många studenter arbetar gratis Kompetens ska värderas även i pengar Högskolor och universitet har ett viktigt uppdrag i att stärka studenternas ställning inför arbetslivet.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster ALLMÄNNA VILLKOR Följande villkor gäller för alla uppdrag och tjänster som utförs av Creo Advokater AB, org. nr.556725-0344, (Creo) för våra klienter, om inte annat följer av lag eller särskild skriftlig

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS Information om din anställning med anledning av GAMEs konkurs Uppdatering 2015-06-25 Enligt uppgift från Länsstyreslen ska lönen ha betalts ut på förfallodagen i dag

Läs mer

Handlingskraft på plats

Handlingskraft på plats Om Jusek Jusek är förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Vi driver frågor som påverkar medlemmarnas utbildning, karriär, trygghet och villkor. Med cirka 80 000

Läs mer

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal Regelverket Enskilt anställnings- avtal Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok Centralt kollektivavtal Svensk lag EU-regler FML Förtroendemannalagen Lag ( 1974 :358) om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 juni 2017 Ö 3109-16 KLAGANDE HW Ombud: Advokat PL MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till målsägandebiträde

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT REGERINGSRÄTTENS 1 (5) meddelat i Stockholm den 16 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: BB MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 8 oktober 2007 i mål nr 5324-06

Läs mer

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1)

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) 1. Allmänt 1.1 Om Advokatbyrån Gulliksson AB Advokatbyrån Gulliksson AB, org. nr 556 733 5319 (Gulliksson) är ett svenskt registrerat aktiebolag som

Läs mer

ALMÄNNA VILLKOR FÖR FLOOD HERSLOW HOLME

ALMÄNNA VILLKOR FÖR FLOOD HERSLOW HOLME ALMÄNNA VILLKOR FÖR FLOOD HERSLOW HOLME 1. TILLÄMPNING OCH TOLKNING 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Flood Herslow Holme Advokatbyrå AB ( FHH ), och där verksamma jurister och

Läs mer

Information om din anställning med anledning av konkurs

Information om din anställning med anledning av konkurs Information om din anställning med anledning av konkurs Här följer en kort sammanställning med information om de vanligaste löne- och anställningsfrågorna som kan uppkomma i samband med en konkurs. Experts

Läs mer

h~ãã~êâçääéöáéí= ^aslh^qcfph^ipbkebqbk=

h~ãã~êâçääéöáéí= ^aslh^qcfph^ipbkebqbk= ^aslh^qcfph^ipbkebqbk Jens Blomquist 08-7000 825 1 (15) Inkassogruppens periodavstämning Kammarkollegiets grupp för fordringsbevakning (inkassogruppen) gör normalt periodavstämning den första arbetsdagen

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 28/2017 Generalsekreteraren

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 28/2017 Generalsekreteraren SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 28/2017 Generalsekreteraren Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund Vägledning avseende frågor som uppkommer i samband med anställning av biträdande jurister Styrelsen

Läs mer

Juseks fem punkter för utbildningskvalitet

Juseks fem punkter för utbildningskvalitet Juseks fem punkter för utbildningskvalitet Fokus på kvalitet i den akademiska utbildningen Kvalitet är ett svårfångat begrepp. Jusek har definierat vad vi anser vara de fem viktigaste kvalitetsaspekterna

Läs mer

Kommittédirektiv. En översyn av statens utgifter för vissa rättsliga biträden. Dir. 2013:12. Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013.

Kommittédirektiv. En översyn av statens utgifter för vissa rättsliga biträden. Dir. 2013:12. Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013. Kommittédirektiv En översyn av statens utgifter för vissa rättsliga biträden Dir. 2013:12 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013. Sammanfattning En särskild utredare ska göra en samlad översyn

Läs mer

Arbetsmarknadsläget för invandrade akademiker

Arbetsmarknadsläget för invandrade akademiker Statistik Arbetsmarknadsläget för invandrade akademiker Invandrade akademikers kompetens måste bättre tas tillvara Sofia Larsen, ordförande Jusek För att lyckas måste vi se individen bakom gruppen På många

Läs mer

av Svensk Markrätt 2016

av Svensk Markrätt 2016 Allmänna villkor för tjänster tillhandahållna av Svensk Markrätt 2016 1. Tillämpning och tolkning Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Svensk Markrätt tillhandahåller sina kunder. Anlitar

Läs mer

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken Din lön Lönestatistik Dags för lönesamtal? Använd statistiken Innehåll Om statistiken 3 Samtal om lön 4 Lönesamtalet steg för steg 7 Använd Saco Lönesök 8 Hela arbetsmarknaden 10 Lön och löneutveckling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2007 T 4171-05 KLAGANDE STS Skoglund Transport System i Göteborg AB:s konkursbo, 556620-2924 c/o Advokat Bo Stefan Arleij Lilla Bommen

Läs mer

Statistik Rapport. 9 av 10 PR-byråer saknar kollektivavtal. 1. Vana X. Fördomar 2. Oförstånd. Varför saknar PR-branschen kollektivavtal?

Statistik Rapport. 9 av 10 PR-byråer saknar kollektivavtal. 1. Vana X. Fördomar 2. Oförstånd. Varför saknar PR-branschen kollektivavtal? Statistik Rapport 1. Vana X. Fördomar 2. Oförstånd Varför saknar PR-branschen kollektivavtal? 9 av 10 PR-byråer saknar kollektivavtal Vana, fördomar eller oförstånd? varför saknar PR-branschen kollektivavtal?

Läs mer

Fullmäktige 2013. Valberedningen. Valberedningens förslag Val av ny valberedning

Fullmäktige 2013. Valberedningen. Valberedningens förslag Val av ny valberedning Fullmäktige 2013 Valberedningen Valberedningens förslag Val av ny valberedning 6 Häfte 6 Innehåll Valberedningen och dess arbete 3 Förslag från förbundets valberedning 3 Val av styrelse för tiden den 15

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Efter examen. Jobb och löner för nyexaminerade 2013. Akademikerförbundet

Efter examen. Jobb och löner för nyexaminerade 2013. Akademikerförbundet Efter examen Jobb och löner för nyexaminerade 2013 Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare Juseks arbetsmarknadsundersökning Sedan slutet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 juni 2013 Ö 1956-12 KLAGANDE OCH MOTPART SH Ombud: Advokat GS KLAGANDE OCH MOTPART TRS SAKEN Ansökan om vitesföreläggande enligt 26

Läs mer

Allmänna villkor (2016:1)

Allmänna villkor (2016:1) Allmänna villkor (2016:1) 1 Tillämpning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå KB tillhandahåller sina klienter. 1.2 När vi anlitas för att tillhandahålla

Läs mer

Kontaktperson hos arbetsgivaren samt telefonnummer till honom eller henne:

Kontaktperson hos arbetsgivaren samt telefonnummer till honom eller henne: Lönefordran Använd den här mallen när du har en fråga som gäller lönefordran. Fyll i informationen nedan, spara dina ändringar och skicka in dokumentet via webbformuläret som du hittar här : www.ledarna.se/kontakta/.

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

RÄTTSSKYDDSFÖRSÄKRING

RÄTTSSKYDDSFÖRSÄKRING RÄTTSSKYDDSFÖRSÄKRING Gäller från 2012-01-01 1 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. De olika avsnittens indelning och numrering har samordnats, vilket innebär att numreringen inte alltid

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 24 mars 2017 T 484-16 KLAGANDE MM Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Jur.kand. TM MOTPART BA Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

RÄTTSSKYDDS- FÖRSÄKRING FÖR FÖRETAG

RÄTTSSKYDDS- FÖRSÄKRING FÖR FÖRETAG GJK 706:2 RÄTTSSKYDDS- FÖRSÄKRING FÖR FÖRETAG särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. De olika avsnittens indelning och numrering

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24 Skellefteå

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24 Skellefteå Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2011 T 3459-10 KLAGANDE GS Ombud och god man: Advokat KS MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24

Läs mer

Bodelningsförrättarens roll. Vi är specialister på privatjuridik

Bodelningsförrättarens roll. Vi är specialister på privatjuridik Vi är specialister på privatjuridik Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 Byte/entledigande av bodelningsförrättare...6 När blir det aktuellt med en bodelningsförrättare?...3 Finansiering...6 Vad är en

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR TJÄNSTER TILLHANDAHÅLLNA AV ADVOKATFIRMAN ÅBERG & CO AB (2013-06-17)

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR TJÄNSTER TILLHANDAHÅLLNA AV ADVOKATFIRMAN ÅBERG & CO AB (2013-06-17) ALLMÄNNA VILLKOR FÖR TJÄNSTER TILLHANDAHÅLLNA AV ADVOKATFIRMAN ÅBERG & CO AB (2013-06-17) 1. Tillämpning och tolkning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Advokatfirman Åberg & Co

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

Advokatfirman VICI. Advokatfirman VICI 1(5) Allmänna villkor för Advokatfirman VICI (2015:1)

Advokatfirman VICI. Advokatfirman VICI 1(5) Allmänna villkor för Advokatfirman VICI (2015:1) Allmänna villkor för (2015:1) 1. Allmänt 1.1. Dessa allmänna villkor ( Villkoren ) gäller för avtal som ingås mellan Advokatfirman VICI AB ( VICI ) och klient, avseende uppdrag om juridisk rådgivning och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 juni 2009 Ö 3573-07 KLAGANDE Bilstugan i Malmö Aktiebolag, 556510-0442 Box 20522 200 74 Malmö Ombud: Advokat JH MOTPART If Skadeförsäkring

Läs mer

6. Förskott/deposition 7. Vårt arvode 8. Rättsskydd

6. Förskott/deposition 7. Vårt arvode 8. Rättsskydd ALLMÄNNA VILLKOR Dessa villkor godkänns då man går vidare via telefonlinjen 0900-2550 på juristfragor.se eller för juristuppdrag via juristfrågor.se eller då deras samarbetspartners kontaktas och det bokas

Läs mer

Bakgrund. B har vidare inkommit med e-post till Advokatsamfundet den 30 november 2015, där hon uppger i huvudsak följande.

Bakgrund. B har vidare inkommit med e-post till Advokatsamfundet den 30 november 2015, där hon uppger i huvudsak följande. Advokat har brustit i kontroll och tillsyn över biträdande jurist och allvarligt åsidosatt god advokatsed i samband med att den biträdande juristen sagt upp sig. Varning. Bakgrund Av tjänsteanteckning

Läs mer

Advokatfirman Carlers allmänna villkor

Advokatfirman Carlers allmänna villkor 1 Advokatfirman Carlers allmänna villkor Dessa allmänna villkor gäller för alla uppdrag som Advokatfirman Carler KB ( Carler ) utför för sina klienter. Vid sidan av dessa allmänna villkor gäller Sveriges

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-04-07) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Stadgar för Jusek. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare

Stadgar för Jusek. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Stadgar för Jusek Akademikerförbundet för jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Stadgar för Jusek, Instruktioner för fullmäktiges valberedning samt Reglemente för Juseks

Läs mer

Allmänna villkor. 1. Allmänt

Allmänna villkor. 1. Allmänt Allmänna villkor Dessa villkor är tillämpliga på samtliga uppdrag som utförs av Advokatfirman Linge AB, org. nr. 556791-2224, ( Advokatbyrån eller vi ), genom dess delägare och anställda för klients räkning,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 oktober 2013 T 3101-12 KLAGANDE UEs konkursbo Konkursförvaltare: Advokat PT MOTPART UE, konkurs SAKEN Bättre rätt till deponerat belopp

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 85/12 Mål nr B 71/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 85/12 Mål nr B 71/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 85/12 Mål nr B 71/12 Sammanfattning En revisor som varit anställd hos ett revisionsbolag har också varit delägare i revisionsbolagets moderbolag. Som delägare var revisorn bunden

Läs mer

Handlingskraft på plats

Handlingskraft på plats Jusek i korthet Jusek är akademikerförbundet för jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Jusek är medlem i Saco och är partipolitiskt obundet. Jusek har cirka 80 000 medlemmar

Läs mer

4. Ansvarsförsäkring Med tillägg till allmänna villkor avsnitt 4 Ansvarsförsäkring, gäller för VD- och styrelseansvarsförsäkringen följande.

4. Ansvarsförsäkring Med tillägg till allmänna villkor avsnitt 4 Ansvarsförsäkring, gäller för VD- och styrelseansvarsförsäkringen följande. Särskilt villkor Gäller från 2009-04-01 Genom detta särskilda villkor utökas försäkringen att omfatta VD och styrelseledamots ansvar vid skadeståndsskyldighet för ren förmögenhetsskada i försäkrat aktiebolag.

Läs mer

Norburg & Scherp ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 3. Rådgivning

Norburg & Scherp ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 3. Rådgivning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KLIENTER MED HEMVIST I SVERIGE (VERSION 2015:1) 1. Tillämpningsområde och tolkning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller utöver Sveriges Advokatsamfunds vägledande regler om god advokatsed

Läs mer

AVSKAFFA TJEJTAXAN NU

AVSKAFFA TJEJTAXAN NU Juseks undersökning bland nyexaminerade jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare år 2007. AVSKAFFA TJEJTAXAN NU Ingångslöneskillnaderna ökar dramatiskt 2 Om Juseks arbetsmarknadsundersökning

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-12-12) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Rättsskyddsförsäkring för företag PS106

Rättsskyddsförsäkring för företag PS106 Gäller från och med 2016-07-01 Genom detta försäkringsvillkor betalas ersättning för de rättegångs- och ombudskostnader som uppkommer vid en tvist. Försäkringen gäller för såväl tvistemål som skattemål.

Läs mer

Hot, våld och trakasserier inom rättsväsendet

Hot, våld och trakasserier inom rättsväsendet Statistik Hot, våld och trakasserier inom rättsväsendet Hot och våld måste bekämpas, nolltolerans gäller Få drabbas av våld eller skadegörelse Bristande trygghet bland anställda inom rättskedjan är i förlängningen

Läs mer

Revisionsrapport. Intern kontroll i ekonomi- och personaladministration samt Redovisning av utlandsinsatser

Revisionsrapport. Intern kontroll i ekonomi- och personaladministration samt Redovisning av utlandsinsatser Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Datum Dnr 2009-11-23 32-2009-0559-2 Intern kontroll i ekonomi- och personaladministration samt Redovisning av utlandsinsatser Riksrevisionen har under hösten

Läs mer

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1)

Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) Advokatbyrån Gulliksson AB:s allmänna villkor (2013:1) 1. Särskilda villkor avseende telefonrådgivning Advokatbyrån Gulliksson AB tillhandahåller en telefonrådgivningstjänst inom området för affärsjuridik

Läs mer

Ersättningspolicy. 7 december 2016

Ersättningspolicy. 7 december 2016 7 december 2016 Inledning Denna policy gäller för ersättningssystem hos Strukturinvest och gäller för samtliga anställda. Policyn utgår från FI:s föreskrifter Den ska vara förenlig med och främja en sund

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

Så får vi en effektiv, rättssäker och kvalitativ offentlig sektor

Så får vi en effektiv, rättssäker och kvalitativ offentlig sektor Så får vi en effektiv, rättssäker och kvalitativ offentlig sektor I medborgarnas tjänst Vi sätter offentlig sektor på agendan Medlemmarna i Jusek som jobbar inom kommun, landsting eller stat har alla ett

Läs mer

Q&A vanliga frågor vid utbetalning av lönegaranti

Q&A vanliga frågor vid utbetalning av lönegaranti Q&A vanliga frågor vid utbetalning av lönegaranti Q: Vem betalar ut lönegaranti? A: Länsstyrelsen är utbetalande myndighet av lönegarantibeslut. Länsstyrelsen beskattar och upprättar kontrolluppgifter

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 28/07 Mål nr A 233/06

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 28/07 Mål nr A 233/06 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 28/07 Mål nr A 233/06 Sammanfattning En arbetstagarorganisation har för egen del väckt talan i Arbetsdomstolen mot en arbetsgivare med krav på skadestånd för förhandlingsvägran.

Läs mer

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden Motion 38 Motion 39 med utlåtanden 106 Motion 38 Kortare handläggningstider vid behov av tvångsförvaltning. Hyresgästföreningen får ibland ärenden om dålig teknisk förvaltning och bristande underhåll.

Läs mer

Rättsskyddsförsäkring

Rättsskyddsförsäkring Sid 1 (6) Rättsskyddsförsäkring Med tillämpning av villkoren i övrigt gäller följande komplettering och ändring. E. Rättsskyddsförsäkring Med prisbasbelopp avses det belopp som fastställs enligt Socialförsäkringsbalken

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juli 2017 Ö 2202-16 KLAGANDE FZ MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till biträde enligt rättshjälpslagen

Läs mer