RISKBEDÖMNINGAR. Den allmänna riskbedömningen 1 (6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RISKBEDÖMNINGAR. Den allmänna riskbedömningen 1 (6)"

Transkript

1 1 (6) RISKBEDÖMNINGAR Som verksamhetsutövare ska du göra både en riskbedömning av din egen verksamhet och en riskbedömning av varje enskild kund. Den allmänna riskbedömningen Du som verksamhetsutövare är skyldig att göra en bedömning av vilka risker som finns för att ditt företag utnyttjas för att tvätta pengar eller finansiera terrorism. Den allmänna riskbedömningen ska dokumenteras och den utgör grunden för ditt fortsatta arbete med rutiner, riktlinjer och övriga åtgärder för att förhindra att din verksamhet utnyttjas i dessa illegala syften. Hur omfattande den allmänna riskbedömningen måste vara beror på din verksamhets storlek och art. Med storlek avses exempelvis omsättning samt antalet anställda och verksamhetsställen. Med art avses till exempel vilken typ av verksamhet som drivs och vilka varor eller tjänster som erbjuds samt deras komplexitet. De risker som du har identifierat i verksamheten påverkar också hur omfattande den allmänna riskbedömningens kommer att bli. När du gör den allmänna riskbedömningen är det första steget att identifiera vilka risker som finns för att din verksamhet skulle kunna utnyttjas för penningtvätt och terrorismfinansiering. När du har vägt samman samtliga omständigheter ska du i ett andra steg bedöma hur stor risken är för att din verksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

2 2 (6) Den allmänna riskbedömningens steg illustreras i denna figur. Identifiera risker och riskfaktorer i verksamheten Det första steget är att kartlägga och identifiera på vilka sätt de produkter och tjänster som erbjuds i verksamheten skulle kunna utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Du ska också kartlägga och identifiera faktorer som påverkar risken för detta. När du identifierar och kartlägger riskerna med att produkterna eller tjänsterna utnyttjas för att tvätta pengar och finansiera terrorism bör följande frågor ställas. Hur skulle ett utnyttjande kunna gå till och vad skulle faktiskt kunna inträffa? Vilka egenskaper i produkterna eller tjänsterna gör dem sårbara för försök till penningtvätt eller finansiering av terrorism? Hur användbara är produkterna eller tjänsterna för detta ändamål? Är det exempelvis möjligt att använda produkterna eller tjänsterna för att dölja viss egendoms samband med brott eller för att samla in eller vidarebefordra pengar eller annan egendom till en terroristorganisation?

3 3 (6) Du är också skyldig att kartlägga och identifiera faktorer som påverkar risken för att produkterna eller tjänsterna utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Du ska särskilt beakta riskfaktorer kopplade till: Kunder Distributionskanaler Geografiska riskfaktorer Med riskfaktorn kunder avses huvudsakligen sådana generella risker som är förknippade med de kundkategorier som verksamhetsutövaren riktar sina produkter eller tjänster till. Det kan exempelvis röra sig om kontantintensiva kunder eller kunder från en specifik bransch. När du bedömer riskfaktorn kunder kan du bland annat utgå ifrån vad som är allmänt känt om den aktuella kundkategorin och din kunskap om de risker som är förknippade med dina egna kundrelationer. Faktorer avseende distributionskanaler tar sikte på hur produkterna eller tjänsterna levereras till kunden. Det kan till exempel röra sig om produkter eller tjänster som levereras genom en tredje person eller via ett webbaserat forum. Användandet av sådana distributionskanaler kan exempelvis innebära att det blir svårare för dig som verksamhetsutövare att överblicka hur produkterna eller tjänsterna används av kunden. Risken kan därmed vara högre för att produkterna eller tjänsterna utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Geografiska faktorer är sådana som relaterar till förhållanden i de länder där produkterna eller tjänsterna erbjuds eller där kunderna har sin verksamhet. Exempel på risker förknippade med geografiska faktorer är kunder i länder med hög korruption eller som saknar ett fungerande penningtvättsregelverk. Din kunskap om de risker som kan förknippas med det aktuella landet är avgörande för att du ska kunna identifiera riskerna. Även andra verksamhetsspecifika omständigheter kan beaktas i bedömningen, exempelvis verksamhetens storlek och organisatoriska komplexitet. När du bedömer riskerna i din verksamhet ska du ta hänsyn till följande. Uppgifter som har kommit fram vid rapportering av misstänkta transaktioner och aktiviteter till Finanspolisen. Information från andra tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter om aktuella tillvägagångssätt beträffande penningtvätt och finansiering av terrorism. Information från din branschorganisation Det som är allmänt känt och din egen erfarenhet. Du har även ett eget ansvar att genom omvärldsbevakning vara uppmärksam på nya risker och tillvägagångssätt för penningtvätt och terrorfinansiering.

4 4 (6) Hur stor är risken? När du har identifierat riskerna i verksamheten behöver du ta ställning till hur stor risken är för att företagets verksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Risknivåerna kan delas in i hög, förhöjd, normal eller låg risk. I din bedömning bör du ställa dig följande frågor. Vilken risknivå är förknippad med produkterna eller tjänsterna låg, normal eller hög? Hur sannolikt är det att de identifierade faktorerna kunder, geografiska faktorer, distributionsfaktorer eller andra verksamhetsspecifika omständigheter påverkar risken för att de identifierade produkterna eller tjänsterna skulle kunna utnyttjas för penningtvätt eller terrorismfinansiering? Centralt i bedömningen är din förståelse för produkterna och tjänsterna samt riskfaktorerna var för sig och i förhållande till verksamheten i stort. Exempelvis kan en faktor innebära en låg risk om den ses för sig, men en högre risk om den kombineras med andra faktorer. Nedan är ett schema över hur de risker som är förknippade med företaget produkter och tjänster kan påverkas av olika riskfaktorer i verksamheten samt vilken risknivå den sammantagna bedömningen kan leda till. En pågående process Riskerna för att verksamheten i ditt företag utnyttjas för att tvätta pengar och finansiera terrorism kan öka eller minska beroende på förändringar i såväl verksamheten som omvärlden. Arbetet med att identifiera och kartlägga riskerna är därför en pågående process. Tänk på följande! Du har en skyldighet att utvärdera den allmänna riskbedömningen regelbundet och minst en gång per år. Du ska alltid utvärdera den allmänna riskbedömningen innan ditt företag erbjuder nya eller väsentligt förändrade produkter eller tjänster, riktar sig

5 5 (6) till nya marknader eller gör andra förändringar som är relevanta för verksamheten. Du ska anteckna datumet för varje utvärdering. Om du efter din utvärdering anser att riskerna i verksamheten har förändrats, ska du uppdatera riskbedömningen med de nya omständigheterna och slutsatserna. Riskbedömning av kunden - kundens riskprofil Du har en skyldighet att bedöma riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism som kan förknippas med varje kundrelation, vilket innebär att kunden tilldelas en riskprofil. Din riskbedömning av kunden sker med utgångspunkt i den allmänna riskbedömningen till exempel utifrån vilken risk som finns för den aktuella kundkategorin samt din kunskap om den aktuella kunden. Din bedömning av kundens riskprofil styr vilka åtgärder som du ska vidta för att uppnå kundkännedom. Utgångspunkten är de åtgärder som du måste vidta när det rör sig om en kund som är förknippad med normal risk. Om du bedömer att det rör sig om en lågriskkund räcker det med förenklade kundkännedomsåtgärder. Om det däremot rör sig om en högriskkund krävs skärpta åtgärder för att uppnå kundkännedom. Låg risk Omständigheter som enligt penningtvättslagen kan tyda på att risken för penningtvätt och finansiering av terrorism är låg kan bland annat vara att kunden är en stat eller en kommun, har hemvist i ett land med låg korruption eller är börsnoterat inom EES. Hög risk Omständigheter som enligt penningtvättslagen kan tyda på att risken för penningtvätt och finansiering av terrorism är hög kan bland annat vara: Kundens ägarstruktur framstår som ovanlig eller alltför komplicerad för dess verksamhet. Kunden bedriver kontantintensiv verksamhet. Kunden är en juridisk person, en trust eller en liknande juridisk konstruktion som har till syfte att förvalta en viss fysisk persons tillgångar. Kunden har hemvist i en stat med betydande korruption eller som saknar effektiva system för bekämpning av penningtvätt eller finansiering av terrorism. Affärsrelationer eller transaktioner sker på distans. Betalning av varor eller tjänster görs av någon som är okänd eller saknar koppling till kunden.

6 6 (6) Hög risk eller misstanke om brott? Det är inte förbjudet att genomföra en transaktion eller ingå en affärsförbindelse med en kund som förknippas med hög risk under förutsättning att du har vidtagit skärpta åtgärder för att uppnå kundkännedom. Om du i samband med dessa kontroller misstänker att transaktioner eller aktiviteter har en koppling till penningtvätt eller finansiering av terrorism är du skyldig att rapportera detta till Finanspolisen. Detsamma gäller om dina misstankar väcks i samband med att du följer upp kundrelationen. Uppföljning av kundens riskprofil Under pågående affärsförbindelser har du en skyldighet att löpande följa upp kunden. Om du får kännedom om omständigheter som ger anledning till en annan risknivå ska riskprofilen uppdateras. Ett exempel på en sådan situation kan vara om en kund med låg riskprofil efterfrågar en ny tjänst som du har bedömt innebär en högre risk för penningtvätt. Kundens riskprofil ska då uppdateras till en högre risk.

Ett riskbaserat förhållningssätt

Ett riskbaserat förhållningssätt Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland Ett riskbaserat förhållningssätt Förstå och motverka riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i din verksamhet Innehåll Inledning...

Läs mer

Skåne läns författningssamling

Skåne läns författningssamling Skåne läns författningssamling 12FS 2017:22 01-10:17 Utkom från trycket den 29 november 2017 Länsstyrelsen i Skåne läns föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2015-08-31 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss?

Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss? Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss? Martin Johansson LR Revision & Redovisning Sverige AB Penningtvätt och finansiering av terrorism Penningtvätt förutsätter att

Läs mer

Har företaget gränsöverskridande verksamhet i Sverige (filial, ombud) Ja Om ja, i vilket land ligger moderbolaget? Nej

Har företaget gränsöverskridande verksamhet i Sverige (filial, ombud) Ja Om ja, i vilket land ligger moderbolaget? Nej Exempel på frågeformulär periodisk rapportering enligt de nya penningtvättsföreskrifterna OBS! Exempelformuläret ska ej besvaras! Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Kortfattad information om penningtvättslagen

Kortfattad information om penningtvättslagen Kortfattad information om penningtvättslagen Innehåll Vad är penningtvätt?... 2 Vad är finansiering av terrorism?... 2 Penningtvättslagen... 3 Vilka delar av spelsektorn omfattas?... 3 Ny spellag... 4

Läs mer

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 1 Vad är penningtvätt och finansiering av terrorism? Penningtvätt är när man försöker få pengar som kommer från brottslig verksamhet att omvandlas

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att uppnå

Läs mer

Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag

Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag Detta utkast till vägledning omfattar vissa frågor som försäkringsföretagen är särskilt berörda av. Vissa andra frågor frågor om att avsluta

Läs mer

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism PM 1 (5) Emil Cargill-Ek 08-580 069 06 Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Reviderad version) Tillsynsprojektet I juni 2015 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen

Läs mer

Föreläggande att göra rättelse

Föreläggande att göra rättelse 2017-02-15 Najnawa Exchange EF FI Dnr 15-12953 att. A (Anges alltid vid svar) Ystadsgatan 6 214 24 Malmö Föreläggande att göra rättelse Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; LIFS 2018:11 Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X 2018. Lotteriinspektionen föreskriver 1 följande med stöd av

Läs mer

Har företaget verkliga huvudmän som har skatterättslig hemvist utomlands? Ja Om ja, hur många? Om ja, vilket land/vilka länder?

Har företaget verkliga huvudmän som har skatterättslig hemvist utomlands? Ja Om ja, hur många? Om ja, vilket land/vilka länder? OBS! Formuläret ska ej besvaras! 1 Information om företagets verksamhet Frågan avser verkliga huvudmän för det företag som är föremål för denna periodiska rapportering. Med verklig huvudman avses samma

Läs mer

Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2

Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2 Riskbedömning... 3 Affärsförbindelser på distans... 3 Verklig huvudman... 4 Affärsförbindelsens

Läs mer

Policy om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Version 5 C.4 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 24 oktober 2018

Policy om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Version 5 C.4 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 24 oktober 2018 Policy om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Version 5 C.4 Konfidentialitetsgrad: 24 oktober 2018 Upprättad av: Chef Compliance Fastställd av: Styrelsen i Landshypotek Bank Innehållsförteckning

Läs mer

Kent Madstedt juni 2016

Kent Madstedt juni 2016 Kent Madstedt juni 2016 Betänkande av 2015 års penningtvättsutredning Ytterligare åtgärder mot PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM fjärde penningtvättsdirektivet samordning ny penningtvättslag m.m.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om registrering av verkliga huvudmän; SFS 2017:631 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Utkast till grundläggande vägledning inom allmän riskbedömning

Utkast till grundläggande vägledning inom allmän riskbedömning 2017-06-07 Utkast till grundläggande vägledning inom allmän riskbedömning Detta är ett utkast till grundläggande vägledning med bilagda utkast till verksamhetsspecifik vägledning. Utkasten är avsedda för

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om riskbaserade rutiner enligt penningtvättslagstiftningen och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Grundläggande vägledning inom allmän riskbedömning. Beslutad av Simpts styrgrupp i november 2017

Grundläggande vägledning inom allmän riskbedömning. Beslutad av Simpts styrgrupp i november 2017 Grundläggande vägledning inom allmän riskbedömning Beslutad av Simpts styrgrupp i november 2017 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Riskbaserat förhållningssätt... 3 2.1 Allmänt om det riskbaserade

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen i Västra Götalands län 14 FS 2009:534 14 FS 2013:66 14 FS 2015:35 14 FS 2015:64 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns allmänna föreskrifter (14 FS 2009:534) om åtgärder mot penningtvätt och

Läs mer

Nya penningtvättsföreskrifter

Nya penningtvättsföreskrifter Nya penningtvättsföreskrifter FI-forum 18 september 2017 Inledning Sophie Degenne Områdeschef Marknader Syftet med reglerna Regelprojektet Jenny Stenhammar Gothnier Jurist Penningtvätt Förutsättningar

Läs mer

Tillämpningsområde och definitioner

Tillämpningsområde och definitioner 2013-xx-xx Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X xxxx 2013. Fastighetsmäklarinspektionen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Grundläggande vägledning inom kundkännedom. Beslutad av Simpts styrgrupp i mars 2019

Grundläggande vägledning inom kundkännedom. Beslutad av Simpts styrgrupp i mars 2019 Grundläggande vägledning inom kundkännedom Beslutad av Simpts styrgrupp i mars 2019 Innehållsförteckning 1 Vad är kundkännedom?... 5 1.1 Inledning... 5 1.2 Bedöma kundens agerande... 6 2 Andra skäl för

Läs mer

En bättre riskhantering

En bättre riskhantering Penningtvätt och finansiering av terrorism 18 april 2013 18 april 2013 Dnr 13-4387 innehåll Sammanfattning 3 Inledning 4 Finansinspektionens iakttagelser 6 Enkätundersökningen 6 Iakttagelser i tillsyns-

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Gabriella Loman, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter KAMFS 2013:5 om åtgärder mot penningtvätt

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Föreläggande att göra rättelse

Föreläggande att göra rättelse 2017-02-15 Exchangehuset Hatam Naji AB FI Dnr 15-12948 att. Verkställande direktör (Anges alltid vid svar) Gustav Adolfs torg 2 252 25 Helsingborg Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sina skyldigheter att

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 ISSN 1654-9325 (on line) Utgivare: Bertil Kallner, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarnämndens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Utkast till grundläggande vägledning inom kundkännedom

Utkast till grundläggande vägledning inom kundkännedom Utkast till grundläggande vägledning inom kundkännedom Detta är ett utkast till grundläggande vägledning inom kundkännedom. I denna vägledning finns framför allt beskrivningar av vad som krävs enligt lagen

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; Utkom

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Gabriella Loman, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt

Läs mer

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING ANVISNING 1 (5) Basservice, rättsskydd och tillstånd Näringstillsyn UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING 1 Allmänt om riskbedömning Den rapporteringsskyldigas riskbedömning Riskbaserad

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Ansvarig utgivare: Elisabeth Hammar, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder

Läs mer

Information till fastighetsmäklare om. Penningtvätt och finansiering av terrorism

Information till fastighetsmäklare om. Penningtvätt och finansiering av terrorism Information till fastighetsmäklare om Penningtvätt och finansiering av terrorism I denna folder får du som verksamhetsutövare information om metoder för penningtvätt och terrorfinansiering och risker kopplade

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-03-27 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Rapportera misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism

Rapportera misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism Vägledning för dig som enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism måste granska och rapportera misstänkta transaktioner. Rapportera misstänkt penningtvätt och finansiering

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms läns allmänna föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den 18 december 2009 (dnr

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering

Tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering Tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering AUGUSTI 2015 augusti 2015 Dnr 15-7266 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Finansinspektionens tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:675 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni

Läs mer

Polismyndigheten

Polismyndigheten REMISSYTTRANDE Vår referens: 2018/11/010 Er referens: A491.029/2018 1 (5) 2018-12-07 Polismyndigheten Via e-post till: elisabeth.borg@polisen.se Polismyndighetens förslag till föreskrifter om rapportering

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Yttrande över betänkandet Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet, SOU 2007:23

Yttrande över betänkandet Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet, SOU 2007:23 Remissyttrande Sida 1 (5) Rättsenheten Verksjuristen Katarina Holmberg Ert Er beteckning Telefon 08-762 00 22 2007-04-24 Fi2007/2472 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Genomförande

Läs mer

Utkast till vägledning inom kundkännedom för finansbolag

Utkast till vägledning inom kundkännedom för finansbolag Utkast till vägledning inom kundkännedom för finansbolag Detta utkast till vägledning omfattar vissa frågor som finansbolagen är särskilt berörda av. Vissa andra frågor frågor om att avsluta affärsförbindelser,

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Den nya penningtvättslagen. World Trade Center 19 maj 2017

Den nya penningtvättslagen. World Trade Center 19 maj 2017 Den nya penningtvättslagen World Trade Center 19 maj 2017 Program 12.40 Finansdepartementet, Jonas Karlsson - Den nya penningtvättslagen 13.45 Finanspolisen, Ole Petersen - Granskning och rapportering

Läs mer

Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp

Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp 2017-06-07 Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp Exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter Innehållsförteckning

Läs mer

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (10) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Lotteriinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Läs mer

Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster

Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster Beslutad av Simpts styrgrupp i november 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

I vägledningen hänvisas bl.a. till lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen).

I vägledningen hänvisas bl.a. till lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen). Utkast till vägledning inom kundkännedom för fondbolag Detta utkast till vägledning omfattar vissa frågor som fondbolagen är särskilt berörda av. Vissa andra frågor frågor om att avsluta affärsförbindelser,

Läs mer

RISKBEDÖMNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM

RISKBEDÖMNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM RISKBEDÖMNING 1 (5) RISKBEDÖMNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM Riskbedömningens syfte 1. Identifiering av risker PRS revisionstillsyn har utarbetat detta dokument som

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har fullgjort sin skyldighet att genomföra

Läs mer

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :03

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :03 1 SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2017-03-14 2017:03 SwedSec Licensiering AB Licenshavaren BESLUT Disciplinnämnden meddelar licenshavaren en erinran. SKÄL Bakgrund Licenshavaren var, vid tiden för de aktuella

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:630 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Beslut (att meddelas den 27 november 2018 kl )

Beslut (att meddelas den 27 november 2018 kl ) Casino Cosmopol AB 106 10 Stockholm Beslut (att meddelas den 27 november 2018 kl. 08.00) Casino Cosmopol AB (556485-4296) ska betala en sanktionsavgift på 8 miljoner (8 000 000) kronor. (7 kap. 11 första

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Åtgärder mot penningtvätt förändringsarbete och nya utmaningar. Thomas Grahn Senior Advisor Thomas Grahn AML Consulting

Åtgärder mot penningtvätt förändringsarbete och nya utmaningar. Thomas Grahn Senior Advisor Thomas Grahn AML Consulting Åtgärder mot penningtvätt förändringsarbete och nya utmaningar Thomas Grahn Senior Advisor Thomas Grahn AML Consulting Agenda Åtgärder mot penningtvätt (AML) och finansiering av terrorism (CFT) ökat fokus

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss av förslag till Fastighetsmäklarinspektionens nya föreskrifter (KAMFS 2016:X) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Remiss av förslag till Fastighetsmäklarinspektionens nya föreskrifter (KAMFS 2016:X) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism REMISS 1(24) Emil Cargill-Ek 08-580 069 06 Enligt sändlista Remiss av förslag till Fastighetsmäklarinspektionens nya föreskrifter (KAMFS 2016:X) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM B 17.2 SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM ALLMÄNT Skyldigheten att anmäla penningtvätt gäller dem som affärs- eller yrkesmässigt bistår i juridiska frågor. Advokater

Läs mer

Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor

Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/007 Er referens: Fi2019/00438/B 1 (10) 2019-05-09 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.fma.b@regeringskansliet.se Ingripanden

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder och mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har

Läs mer

Från svart till vitt och gråzonen däremellan. En skrift om penningtvätt

Från svart till vitt och gråzonen däremellan. En skrift om penningtvätt Från svart till vitt och gråzonen däremellan En skrift om penningtvätt 1% är inte nog alltför få rapporterar misstänkta transaktioner! Hjälp oss att bekämpa grov organiserad brottslighet och terrorism.

Läs mer

Fokus Penningtvättsdirektivet

Fokus Penningtvättsdirektivet Den 15 mars i år trädde den nya penningtvättslagen i kraft. Sverige implementerade därmed, som ett av de sista EU-länderna, det tredje penningtvättsdirektivet. Redan den gamla lagen satte advokaterna i

Läs mer

Ett riskbaserat förhållningssätt och Processen för riskhantering

Ett riskbaserat förhållningssätt och Processen för riskhantering SwedSec Seminarium 2011-05-24 Åtgärder mot penningtvätt m.m. på värdepappersmarknaden i praktiken Fredric Lundén, Compliance officer, SEB Ett riskbaserat förhållningssätt och Processen för riskhantering

Läs mer

Remiss av Länsstyrelsernas förslag till föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Remiss av Länsstyrelsernas förslag till föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism REMISS Diarienummer Västra Götalands län: 209-328/69-2017 209-32869-2017 Diarienummer Skåne län: 209-26562-2017 Diarienummer Stockholms län: 209-41407-2017 Remiss av Länsstyrelsernas förslag till föreskrifter

Läs mer

Nordea Bank AB FI Dnr 13-1784 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Smålandsgatan 17 105 71 STOCKHOLM

Nordea Bank AB FI Dnr 13-1784 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Smålandsgatan 17 105 71 STOCKHOLM 2015-05-18 BESLUT Nordea Bank AB FI Dnr 13-1784 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Smålandsgatan 17 105 71 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787

Läs mer

Information om personuppgiftsbehandling

Information om personuppgiftsbehandling Origo Capital AB värnar om din personliga integritet. När du investerar i vår fond eller annars använder våra tjänster anförtror du oss dina uppgifter. Här förklarar vi hur vi samlar in och använder dessa

Läs mer

Hur man undviker att bli del i en penningtvättshärva

Hur man undviker att bli del i en penningtvättshärva Hur man undviker att bli del i en penningtvättshärva Ställ frågor och lär dig känna igen varningsignalerna Ethical Spotlight juni 2019 Penningtvättskandaler kan orsaka stora skador för företag och deras

Läs mer

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Anmärkning och straffavgift

Anmärkning och straffavgift 2015-05-18 BESLUT Svenska Handelsbanken AB FI Dnr 13-1783 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 106 70 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00

Läs mer

Korruption i upphandlingskontext

Korruption i upphandlingskontext 1 Korruption i upphandlingskontext Martin Vildhede, Setterwalls Advokatbyrå Göteborg 2 mars 2017 Korruption i upphandlingskontext Hur hänger korruption och upphandling ihop? Riskfaktorer Tät kontakt mellan

Läs mer

Återkallelse av tillstånd

Återkallelse av tillstånd 2014-01-13 BESLUT Exchange Finans Europe AB FI Dnr 13-399 Styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Box 12 121 25 STOCKHOLM-GLOBEN Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8

Läs mer

FÖLJ LAGAR OCH REGLER

FÖLJ LAGAR OCH REGLER SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt är grundläggande värderingar i vår verksamhet. SEK:s värderingar och

Läs mer

Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen

Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen Sammanfattning I promemorian föreslås vissa ändringar i lagen (2009:62) om åtgärder mot

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTSINCIDENT Dessa riktlinjer omfattar de skyldigheter som den personuppgiftsansvariga har när en personuppgiftsincident inträffar enligt dataskyddsförordningen artikel

Läs mer

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen Finansutskottets betänkande 2014/15:FiU18 Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen Sammanfattning Utskottet säger ja till regeringens förslag i proposition 2014/15:80 om att införa

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om hantering av operativa risker; FFFS 2014:4 Utkom

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Information om behandling av personuppgifter Fondab och Fondabs dataskyddsombud, DPO är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som behandlas när du öppnar depå hos Fondab. Fondab är ett värdepappersbolag

Läs mer

Svenska Bankföreningen

Svenska Bankföreningen Svenska Bankföreningen FRAMSTÄLLNING 2008-07-04 Rikspolisstyrelsen Box 12256 102 26 STOCKHOLM Elektronisk kommunikation mellan Finanspolisen och bankerna Hemställan Svenska Bankföreningen hemställer att

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Information om behandling av personuppgifter Fondab och Fondabs dataskyddsombud, DPO är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som behandlas när du registrerar dig på Fondmarknanden.se och/eller

Läs mer

DNR 06-3299-306 2006 :17. Penningtvätt och terroristfinansiering finanssektorns förebyggande åtgärder

DNR 06-3299-306 2006 :17. Penningtvätt och terroristfinansiering finanssektorns förebyggande åtgärder RAPPORT DEN 26 oktober 2006 DNR 06-3299-306 2006 :17 Penningtvätt och terroristfinansiering finanssektorns förebyggande åtgärder RAPPORT 2006:17 Penningtvätt och terroristfinansiering finanssektorns förebyggande

Läs mer

RISKBEDÖMNNING ENLIGT LAGEN (2009:62) OM ÅTGÄRDER MOT PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

RISKBEDÖMNNING ENLIGT LAGEN (2009:62) OM ÅTGÄRDER MOT PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM 1 RISKBEDÖMNNING ENLIGT LAGEN (2009:62) OM ÅTGÄRDER MOT PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM Jag har genomfört en analys och bedömning av min verksamhet i syfte att klargöra vilka risker som finns

Läs mer

EtikU 11 Medlemmarnas tillämpning av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

EtikU 11 Medlemmarnas tillämpning av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FARS UTTALANDEN I ETIKFRÅGOR EtikU 11 Medlemmarnas tillämpning av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (december 2012) ETIKU 11 MEDLEMMARNAS TILLÄMPNING AV PENNINGTVÄTTSLAGEN

Läs mer

Beteckningar (Västra Götaland), (Stockholm), (Skåne)

Beteckningar (Västra Götaland), (Stockholm), (Skåne) Ingrid Sundin Från: O-RB-Penningtvätt Skickat: den 10 oktober 2017 15:54 Till: info@bilsweden.se; bolagsverket@bolagsverket.se; info@butikerna.org; info@bra.se;

Läs mer

Remiss - förslag till föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Remiss - förslag till föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/04/005 Er referens: FI Dnr 16-2467 1 (15) 2017-05-08 Finansinspektionen finansinspektionen@fi.se Remiss - förslag till föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder, objektsbeskrivning och budgivning. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppnått kundkännedom avseende uppdragsgivarna

Läs mer